הכנסת השמונה-עשרה
PAGE
33
ועדת החוקה, חוק ומשפט
8.3.2011
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 358
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שלישי, ב' באדר ב תשע"א (8 במארס 2011), שעה 9:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 08/03/2011
חוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה - חיפוש בגוף ונטילת אמצעי זיהוי) (תיקון מס' 3), התשע"א-2011
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה –חיפוש בגוף ונטילת אמצעי זיהוי) (תיקון מס' 2), התש"ע-2010
מוזמנים
¶
אסנת כהן
- עורכת דין מחלקת ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
גלי בן-אור
- ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
סנ"צ אשירה זמיר
- יועמ"ש, המשרד לביטחון פנים
סנ"צ אלעזר כהנא
- יועמ"ש, המשרד לביטחון פנים
סנ"צ סיגל כספי
- רמ"ד תיאום והפעלה חו"ל, המשרד לביטחון פנים
פקד ליאת לב
- קצין מדור חקירות, המשרד לביטחון פנים
רפי עציון
- עוזר יועמ"ש, המשרד לביטחון פנים
ד"ר מיה פרוינד
- מנהלת המעבדה הביולוגית, משרד הבריאות
ליאורה רזניק
- יועצת משפטית, משרד הבריאות
טליה אגמון
- עו"ד, משרד הבריאות
סרן רעות מתוק
- פצ"ר – רמ"ד חקיקה אזרחית, משרד הביטחון
אפרת פינק
- סנגוריה ציבורית
מאיה שגיא
- מתמחה, סנגוריה ציבורית
לילה מרגלית
- עו"ד, האגודה לזכויות האזרחי
עלוה קולן
- מקדמת מדיניות וחקיקה, האגודה לזכויות האזרח
ד'
- לשכה משפטית, משרד ראש הממשלה
רשמת פרלמנטרית
¶
יפעת שפרכר
הצעת חוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה – חיפוש בגוף ונטילת אמצעי
זיהוי) (תיקון מס' 2), התש"ע-2010
היו"ר דוד רותם
¶
הצעת חוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה – חיפוש בגוף ונטילת אמצעי זיהוי) (תיקון מס' 2), התש"ע-2010.
אלעזר כהנא
¶
החוק הזה הוא שורה של תיקונים של חוק שהסדיר את נושא ניהול מאגרי הדי. אן. איי, ט.א, תצלומים, נטילת אמצעי זיהוי, שמירתם במאגרים והשימוש בהם. הוא פועל יוצא של שורה ארוכה של נושאים שבמהלך ההפעלה, מאז שהחוק הזה נחקק, נתקלנו בהם כנושאים שהם חלקם בבחינת תקלה חמורה, חלקם בבחינת אי התאמה, חלקם בבחינת דברים שנראים כמו טעות בחקיקה ברמה כזאת או אחרת. לקח לנו לא מעט זמן להכין את ההצעה הזאת, כיוון שנוספו כל הזמן עוד ועוד דברים. זה אחד החוקים הכי מורכבים מבחינת תתי הסעיפים וההפניות אחד לשני. כמעט מלאכת מחשבת. אני לא יודע איך אפשר להתגבר על זה. זה חלק מהבעיות שהיו בחקיקה בשלב ההוא. אני מקווה שלרוב הנושאים אנחנו נותנים מענה.
אני אתן את הכותרות של הנושאים הראשיים העיקריים שמופיעים בהצעה. הנושא הראשון הוא כל הנושא של זיהוי נעדרים ואלמונים שהמשטרה עושה במסגרת תפקידה. בחלק מהדברים ספק אם זה תפקידה של המשטרה, אבל היא עושה את זה. המשטרה נערכת בין השאר לאירוע רב נפגעים. חלק מזה זה נושא הזיהוי. גילינו חוסן מאוד משמעותי בתחום הזה במסגרת החקיקה הקיימת. נושא נוסף זה כל מערכת הקשרים של משטרת ישראל עם משטרות מקבילות בחו"ל. יש לנו קושי מאוד גדול בשנים האלו להעביר מידע, לקבל מידע שהוא בגדר זיהוי ביומטרי והוא הכרחי לצורך הליכים פליליים. מדובר במידע שעובר בשגרה בין משטרות בעולם. אנחנו בנושא הזה בתקלה מאוד משמעותית.
אלעזר כהנא
¶
אנחנו מקבלים, אבל אנחנו לא יכולים לעשות עם זה שום פעולה. אסור לנו להכליל את זה, אסור לנו להשוות את זה אל מול המאגר.
אלעזר כהנא
¶
לפעמים בלי ולפעמים עם, אבל ברוב המקרים המטרה של העברה היא לצורך השוואה. לפעמים זה זיהוי של אחד על אחד ואין בעיה. אם הכוונה היא לעשות איזה שהוא חיפוש, אז אי אפשר לעשות השוואה מול המאגר וזאת תקלה מאוד משמעותית.
יש דברים שמצאנו בהם תיקונים שנדרשים, כמו להרחיב בכמה נושאים את נושא הנטילה או את יכולת הנטילה לצורך העניין של הכללה במאגר של דגימות שניטלו בחו"ל, דגימות שניטלו מאסירים שבאים לרצות את עונשם ומרצים את עונשם בישראל שאי אפשר היום להכליל אותם, כל הסדרת הנושא של דגימות מפלסטינים, יותר נכון אנשים שנחקרים לפי הדין באיו"ש. אלה הנושאים המרכזיים.
אלעזר כהנא
¶
אנחנו, במסגרת מבצע מאוד משמעותי שהמשטרה מנהלת כמה חודשים, נותנים בשנים האחרונות דגש מאוד משמעותי לתחום הזה. הצלחנו לשפר את העשייה. מתחילים להקים איזה שהוא מאגר כזה. חשוב שהמאגר הזה יוסדר בחקיקה. השאלה המרכזית שצריך לדון בה זה הקשרים בין המאגר הזה או בין הנתונים האלה למאגר הפלילי. ברור שלפעמים המאגר הפלילי יכול לעזור בזיהוי של אדם אלמוני או נעדר. נכון להיום זה בלתי אפשרי. יש כמובן את סוגיית הנטילה. במקרים האלה זה רק בהסכמה. נכון להיום זה לא מוסדר. זה לא אומר שאסור ליטול בהסכמה. רצוי להסדיר את זה. הכנו איזה שהם טפסים כדי להחתים את האנשים על הסכמה. יש היום בחוק את האפשרות ליטול מאדם שאיננו חשוד בהסכמה לצורך הליך פלילי, לא לצורך הליך שהוא לא פלילי.
אפרת חקאק
¶
הדבר הראשון זה תיקונים לסעיף ההגדרות. מוצע בהצעה הממשלתית לתקן את ההגדרה של בית משפט. אני מציעה שבמקום שנתקן את הנוסח בתוך סעיף ההגדרות, נמחק את ההגדרה של בית המשפט ונוסיף בסעיפים 4,6,8,14,14ג ו-11יח התייחסות לבית משפט השלום. יש למישהו התנגדות לרעיון הזה?
גלי בן-אור
¶
זה לא משנה במהות את הסמכויות. אלו סמכויות שנתונות כבר לשלום, אנחנו רק כותבים את זה במפורש. לא צריכה להיות להם בעיה עם זה. אנחנו נוודא איתם שהשינוי בתיקון הזה מקובל עליהם. נודיע בפעם הבאה.
אפרת חקאק
¶
זה אמור להיות תיקון טכני לחלוטין. אם הוועדה תקים עוד מאגר של גופות של נעדרים וכו', אז בסעיף ההגדרות במקום ההגדרה שקיימת היום של מאגר נכתוב המאגר הפלילי. לאורך כל החוק נשנה את מה שהיום מכונה המאגר למאגר הפלילי.
אפרת חקאק
¶
יש עוד שני תיקונים לסעיף ההגדרות ששווה לחכות איתם עד שנגיע לסעיפים הרלוונטיים. התיקון הראשון זה הגדרה של גוף ציבורי.
אלעזר כהנא
¶
זה לא כל כך רלוונטי ל-11טז. התיקון של הרשות להגנה על עדים הוא מאוד נקודתי, הוא לא קשור לנושא המחקר. הכוונה היא להעביר מידע לרשות להגנה על עדים. זה מאוד נקודתי. זה מצטמצם לנושא התמונות. גורמי המאבטחים וגורמי הרשות להגנה על עדים צריכים לדעת איך האדם שמחפש את העד נראה. הדרך שלנו לסייע להם היא פשוט להביא להם תמונה של האדם. זאת התכלית העיקרית היחידה, לכן אפשר לצמצם את זה לנושא התמונות.
אפרת פינק
¶
אם זה מצומצם לעניין התמונות כדאי להגיד את זה במפורש. אם מכניסים את זה להגדרה זה רלוונטי גם למאגר הגנטי.
אפרת פינק
¶
אנחנו ביקשנו תיקון נוסף להגדרת גוף ציבורי. הבקשה שלנו הייתה להכליל את הסנגוריה הציבורית בהגדרה לעניין מאוד מסוים. ביקשנו להכליל את הסנגוריה הציבורית לצורך מימוש סמכות מינהלית של הסנגוריה הציבורית בתחום של בקשות למשפט חוזר. החוק אומר שהסנגוריה הציבורית, שהיא הגוף היחיד..
היו"ר דוד רותם
¶
בסוף הסעיף כתוב: "וכל גוף ציבורי אחר שקבע שר המשפטים בצו". תשכנעו את שר המשפטים שיכליל אתכם בצו.
היו"ר דוד רותם
¶
אצלי הממשלה מדברת בקול אחד. כשיש הצעת חוק ממשלתית אני דן בה. גוף ממשלתי שרוצה לשנות ידבר בתוך הממשלה ויבוא אלי עם מסקנות. אני לא אתחיל לריב בין גופי ממשלה. אני לא אכניס את הראש העדין שלי בין מחלוקת ענקים כזאת.
אלעזר כהנא
¶
אני לא בטוח שיש כזאת מחלוקת. יכול להיות שנמצא איזה שהוא הסדר, לאו דווקא לקרוא לזה גוף ציבורי. אולי אפשר למצוא הסדרים טובים אחרים. אני לא בטוח שיש התנגדות עקרונית לדבר הזה.
היו"ר דוד רותם
¶
אתם חלק ממשרד המשפטים. אתם רואים תזכירים. אם יש לכם טענות כאלו אתם צריכים לפנות למשרד המשפטים ולהגיד לו שגם אתם רוצים.
אפרת פינק
¶
זה נכון שבהרבה מקרים זה לא קורה, אבל במקרה הספציפי הזה לא היינו מעורבים בשום שלב של הליכי החקיקה. אני לא יודעת למה. בדרך כלל זה לא כך.
אפרת פינק
¶
לא ראינו את התזכיר. זה מופץ לכל הגורמים. יכול להיות שהיינו צריכים לראות את זה כמו כל אדם מהציבור שצריך לראות את זה, אבל אנחנו לא קיבלנו את זה בצורה מסודרת.
גלי בן-אור
¶
מעבר לזה שהתזכירים של כלל משרדי הממשלה מפורסמים באתר התזכירים וכל אדם שמעוניין יכול להירשם ולקבל, אנחנו נשקול את הנושא הזה יחד עם הסנגוריה, נבדוק את אופן ההסדרה.
היו"ר דוד רותם
¶
זה שזה מפורסם באתר האינטרנט זה בשביל אנשים פשוטים כמוני. לא יכול להיות מצב שבתוך משרדי הממשלה כל אחד יצטרך לרוץ לאתר.
גלי בן-אור
¶
תזכירים של משרד המשפטים מופצים בתוך האתר של משרד המשפטים לכלל הגורמים. יכול להיות שנפלה כאן טעות נקודתית.
אפרת חקאק
¶
התיקון האחרון בסעיף ההגדרות מתייחס לקצין משטרה בכיר. זה קשור למאגר הנעדרים, לכן לא נתעסק בתיקון הזה עכשיו.
אלעזר כהנא
¶
זה משהו שכתוב בפקודת המשטרה. קצין בכיר זה סגן ניצב. זאת ההגדרה. זה לא רק הנושא של אלמונים ונעדרים. גם בנושא של קבלת ממצאים מחו"ל כתבנו קצין בכיר.
אפרת חקאק
¶
התיקון הבא הוא תיקון לסעיף 11ב לחוק העיקרי. שם הממשלה מבקשת להוסיף לרשימה של האנשים שמותר ליטול מהם אמצעי זיהוי את מי שהורשע בחו"ל ומרצה את עונשו בישראל. יש לפעמים הבדלים בין הדין הזר לדין הפנימי של המדינה. ההכללה של אמצעי הזיהוי למאגר הפלילי כשמדובר בדי. אן. איי היא רק כאשר יש עבירה ספציפית וצריכים להגדיר האם העברה בדין הזר מקבילה להעברה בדין הפנימי. המשטרה ביקשה שהגורם בתוך המשטרה יכריע בעניין. אני הצעתי שמשרד המשפטים יסמיך מישהו מתוך משרד המשפטים. אני מניחה שכבר יש מישהו שמתעסק בעניין.
אלעזר כהנא
¶
הדוגמה הקלאסית היא אותם אסירים שבאים לרצות את עונשם בישראל. הם נשפטו בחו"ל, הם נחקרו בחו"ל.
אלעזר כהנא
¶
לא תמיד. יכול להיות שהם נתפסו בחו"ל, נשפטו בחו"ל, סיימו את המשפט וביקשו לרצות את עונשם בישראל. הם מועברים לישראל לריצוי עונשם.
היו"ר דוד רותם
¶
החוק אומר שאם האדם עבר עבירה בחו"ל, נתפס בישראל והעברנו אותו, הוא צריך לרצות את העונש בישראל.
אלעזר כהנא
¶
זאת דוגמה פשוטה יחסית. אנחנו לא מדברים דווקא על המקרים האלה. אנחנו מדברים על מצבים שכל ההליך בחו"ל.
אורי מקלב
¶
תייר מחו"ל שעבר עבירה בישראל, נשפט בישראל ועכשיו מבקש לרצות את עונשו בחו"ל. זה חלק מההסכמים.
גלי בן-אור
¶
במקום שזה מתנהל בשפתו, במקום שהוא מכיר. מדובר בזכויות האסיר. הרציונאל בהקמת המאגר היה על מנת לאפשר לנו קצה חוט לגבי אנשים שיש לנו חשש שהם עלולים לבצע עבירה שוב, כמו שיש לנו את החשש הזה לגבי מי שהורשע בישראל, מרצה את עונשו וישוחרר אחר כך לקהילה. ודאי שהחשש הזה מתקיים למי שעבר עבירה בחו"ל, הורשע שם, מגיע לכאן לרצות את עונשו ולאחר מכן משוחרר כאן לתוך הקהילה. הרציונאל בשמירת המידע לגביו במאגר קיים בדיוק באותה מידה.
היו"ר דוד רותם
¶
אם היינו הולכים לפי הרציונאל הזה הייתי מציע שתיקחו מכל מי שמקבל רישיון נהיגה אמצעי זיהוי כדי שאחר כך כשיעשו איתו עסקת טיעון יהיה לכם את הרישום כי הוא יעבור עוד עבירה.
אלעזר כהנא
¶
זאת השאלה הבאה. אפשר לחשוב על השאלה איך משווים בין העבירות. אפשר לדון בזה. נניח אסיר כמו זאב רוזנשטיין שהורשע בעבירות סמים חמורות בארצות הברית ובא לרצות את עונשו בישראל. אולי לגביו יש את הדגימות. לגבי הרבה אין.
אלעזר כהנא
¶
הוא במקרה כן, אבל יש רבים שלא. זה לא משהו נדיר. ישראלים שנתפסים בחו"ל על עבירות, נשפטים בחו"ל בעבירות חמורות ביותר, באים לרצות את עונשם בישראל ומשתחררים בישראל. הם עבריינים שהורשעו בעבירות חמורות ביותר. משטרת ישראל מחזיקה את הדגימות של כל עבריין שהורשע בעבירות כאלו בישראל במאגרים. אם הוא משתחרר בישראל הוא עבריין מועד. הדעת נותנת שאין הבדל בינו ובין אסיר אחר. בגלל שהוא נשפט בחו"ל ניתן לו לעבור עבירות בישראל?
אלעזר כהנא
¶
יש את כל האסירים הביטחוניים שלא נשפטו על פי הדין הישראלי. נכון להיום אין את הדגימות שלהם. יש אסירים ששוהים בישראל, שמרצים את עונשם בישראל ואין לנו את נתוני הזיהוי שלהם. אני מקווה שהעניין הזה יוסדר.
אלעזר כהנא
¶
עונש מאסר בתנאי שהורשע בעבירה. אנחנו לא מדברים על מעצר מינהלי, הוצאה לפועל או מאסר מזונות. מדובר במאסר על רקע ביצוע עבירה.
אורי מקלב
¶
מכל אחד שנכנס לכלא לוקחים את הדגימה בגלל שהוא נשפט בישראל או בגלל שהוא בתוך הכלא הישראלי?
אלעזר כהנא
¶
היום בחוק אין סמכות כזאת. יש סמכות לקחת לצורך ניהול הכלא, אין סמכות להעביר את זה למאגרים הפליליים של המשטרה.
אלעזר כהנא
¶
אנחנו חשבנו שקצין משטרה בכיר שמקבל החלטות מאוד כבדות, מסווג באיזו עבירה מדובר יכול גם להחליט שאונס בחו"ל זה אונס בישראל.
היו"ר דוד רותם
¶
בתנאי שהם משפטנים. אני מניח שהיועץ המשפטי לממשלה כדי לקבוע מה היא עבירה כזאת או אחרת לא יסמיך שופט כדורגל.
אלעזר כהנא
¶
אני מבין את הדרישה, היא נאמרה גם לפני כן על ידי הייעוץ המשפטי של הכנסת. זה נכון שזאת החלטה משפטית, אבל קציני החקירות של המשטרה אפילו שאינם משפטנים מקבלים החלטות משפטיות כל יום. הם מסווגים על איזה עבירות מדובר, הם מחליטים על מעצרים, הם מחליטים על חיפושים, הם קובעים אם זה פשע או לא, הם מטפלים בהאזנות סתר. אי אפשר שכל קציני החקירות יהיו משפטנים.
אפרת פינק
¶
זה הדין הבינלאומי. צריך להגיד שהעבירה בסין היא אותה עבירה פה בארץ. איך הוא יכול להגיד את זה?
היו"ר דוד רותם
¶
אני רוצה שזה יהיה מישהו שהיועץ המשפטי לממשלה הסמיך אותו. אני סומך על היועץ המשפטי לממשלה שידע את מי להסמיך.
אפרת חקאק
¶
האדם הזה עובר דרך משרד המשפטים. כשמדובר בהעברת אסירים זה כבר הולך דרך הצנרת של משרד המשפטים. להוסיף שזה יהיה מישהו ממשרד המשפטים שהיועץ המשפטי הסמיך לכך יגרום לכך שזה יעבור בקלות בפרוצדורה, כי כשהם מעבירים את האסיר הם יכולים להוסיף שורה אחת לגבי אם זאת עבירה מקבילה או לא.
אלעזר כהנא
¶
זה תיקון טכני. מדובר על השימוש בנתוני זיהוי שניטלו לצורך ניהול בתי סוהר או בתי מעצר. יש הפניה לצורך השימוש בהם להוראות 11כ,כא, כב ו-כג .סעיף 11כא(ג) מדבר על דגימות ביולוגיות. בבתי הסוהר יש רק טביעות אצבע ותצלומים, אין דגימות ביולוגיות, לכן זה לא רלוונטי. ההפניה במה שקשור לניהול מאגרים בבתי סוהר לדגימות ביולוגיות היא טעות.
היו"ר דוד רותם
¶
בסעיף 11יא (ב) כתוב שהוראות לפי סעיפים 11כ יחולו בשינויים המחויבים גם לגבי אמצעי זיהוי וכן לגבי נתוני זיהוי שהופקו מאמצעי זיהוי כאמור.
אלעזר כהנא
¶
זה מתייחס ל-11י - טביעות אצבע ותצלום. 11יא מתייחס ל-11י. הוא מדבר על השימוש בנתונים שניתנו לפי 11י. 11י מדבר על טביעות אצבע ותצלומים.
היו"ר דוד רותם
¶
לכן שאלתי את ד"ר פרוינד אם אפשר להפיק מידע ביולוגי מטביעת אצבע. היא אמרה שזה מאמץ גדול, אבל אפשר.
היו"ר דוד רותם
¶
מי אומר שאסור? כתוב פה שמותר לך להקים מאגרים של נתוני זיהוי שהופקו מאמצעי זיהוי שניתנו לפי סימן זה. אני מטביעת האצבע הפקתי מידע ביולוגי ואני יכול לנהל מאגר.
אשירה זמיר
¶
אי אפשר להפיק לצורך המאגר נתונים ביולוגים מטביעת אצבע, בוודאי לא באמצעים שעומדים לרשותנו היום ולא בדרך שמנוהל מאגר הדי. אן. איי.
אלעזר כהנא
¶
אנחנו לא עומדים על התיקון הזה. אם זה בעייתי אנחנו מוכנים לוותר על התיקון הזה. זה בעינינו משהו טכני. אפשר להשאיר את הסעיף כמו שהוא היום.
מיה פרוינד
¶
במכון לרפואה משפטית יש היום דגימות של כ-330 אלמונים, פלוס 100 דגימות של אלמונים שנמצאו בבתיהם אבל מבחינה מדעית לא זוהו. ישנם כ-500 נעדרים במדינת ישראל שיש אפשרות שהם כלולים בתוך אותם אלמונים.
אלעזר כהנא
¶
או בידי המשפחות. אם אנחנו רוצים מידע כזה אנחנו צריכים ללכת למשפחה ולבקש אם היא מוכנה לתת דגימה של המשפחה. אין לנו בצורה מסודרת ניהול של הדבר הזה. בתקופה האחרונה מנסים לנהל..
מיה פרוינד
¶
זה לא מאגר, זה דגימות. אין פרופילים. יש דגימות שלא פוענחו. חלקם זה עצם שלא בטוח שאפשר לפענח.
אשירה זמיר
¶
במסגרת המבצע הגדול שקיים היום באגף חקירות לזיהוי הגופות של האלמונים וכדי למצוא את הנעדרים מביניהם התחילו לקחת דגימות מבני המשפחות של הנעדרים. זה נעשה באופן מסודר, עם טפסים מיוחדים. כל דגימות בני המשפחה מגיעות למעבדה שלי ואנחנו מפיקים את הפרופילים מהן, מעבירים אותן כבסיס נתונים למכון על מנת שיוכלו להשוות את הדגימות מהגופות עצמן. אפשר לשייך דגימה מגופה לבני המשפחה שלה על מנת לקבל זיהוי. היום זאת הדרך שזה נעשה. עוד לא הסתיימה דגימת בני המשפחה. אנחנו מקווים שזה יסתיים במהלך השנה הזאת, אולי בתחילת שנה הבאה. יש משפחות שלא מוכנות לתת דגימה. הרוב מוכנות.
אפרת פינק
¶
איך זה נעשה אם אתם לא מנהלים היום מאגר? המשפחה נותנת דגימה ואז בודקים מול דגימה ספציפית?
אשירה זמיר
¶
המשפחות נותנות דגימות, אנחנו מפיקים מהם פרופילי די. אן. איי ומעבירים את הנתונים האלה למעבדה במכון. הם אמורים לראות אם אפשר להצליב בין דגימה מגופה לדגימות של בני משפחה מסוימים.
מיה פרוינד
¶
מכיוון שהצטברו במשך השנים כל כך הרבה דגימות לא מפוענחות, אז עכשיו, כשהפרויקט הזה התחיל, אנחנו מתחילים לפענח את אותם פרופילים מכל הרקמות האלו. התהליך התחיל החודש. ברגע שיהיה לנו אוסף של פרופילים של האלמונים אנחנו נשווה אותו לאוסף שנקבל ממעבדת המאגר של בני המשפחה. אנחנו מקווים שההצלבות האלו יציפו זיהויים.
מיה פרוינד
¶
פרטני. יש עצם של אלמוני, אומרים שמשפחה ספציפית יכולה להיות המקור ואנחנו עושים את ההשוואה אחד לאחד. פה אנחנו מדברים על רבים מול רבים.
אשירה זמיר
¶
זה בדיוק מה שעשינו באסון הכרמל. באסון הכרמל היו צריכים לזהות 22 גופות בעזרת די. אן. איי. לא היה ניתן לזהות אותם בעזרת שיניים או טביעות אצבע. המכון עשה את הדגימות של הגופות. נעשו גם דגימות מחלקי גופות. במאגר הדי. אן. איי קיבלנו את הדגימות של בני המשפחה, הפקנו את הפרופילים והזיהוי נעשה במכון.
אשירה זמיר
¶
באסון הכרמל זה לא היה אחד מול אחד. היו הרבה מאוד חלקי גופות שהיה צריך לחבר ולדעת שהם כולם שייכים לאותה גופה. התקבלו כ-150 דגימות מבני המשפחות. אי אפשר לעשות את זה אחד לאחד כשיש כזאת כמות.
היו"ר דוד רותם
¶
יש נעדרים שיכול להיות שהם קבורים באיזה שהוא מקום ויש דגימה במכון. ברגע שיש דגימות שלהם במאגר אפשר לקחת את בני המשפחה, להפיק פרופיל ולהשוות אל מול כל הנעדרים.
מיה פרוינד
¶
קשה להגיד. אין לי את הנתונים המדויקים. תלוי אם מדובר בעצם, בדגימת רקמה במצב שימור נמוך.
אפרת חקאק
¶
התיקון הבא הוא 11יג (ב) (1). זה תיקון טכני. במקום מי שהורשע בעבירה יבוא מי מורשע.
התיקון הבא בהצעה הממשלתית הוא הוספת סעיף קטן (4) באותו סעיף. על זה נדבר כשנדבר על הנעדרים.
התיקון הבא הוא 11יג (ג). הסעיף מדבר על מה רשאית המשטרה לכלול במאגר. המשטרה מבקשת להוסיף נתוני זיהוי שהתקבלו ממדינה אחרת. פה הצעתי תוספת לסעיף כך שבמקום מידי גוף מחו"ל יהיה ברור שזה גוף משטרתי או גוף המקביל לו. צריך לזכור שההכללה במאגר זה לצורך המטרות המנויות בסעיף 11טז (א).
אפרת פינק
¶
אנחנו הצענו להכפיף את זה לאותם תנאים שחלים לגבי עצם האגירה בישראל. לגבי אדם שהורשע באיזו שהיא עבירה פעוטה בחו"ל אי אפשר יהיה לכלול את הנתונים שלו כמו שאי אפשר לעשות זאת בישראל. אנחנו רוצים שאותם תנאים שחלים על אנשים בישראל יחולו גם לגבי אנשים שהנתונים שלהם מגיעים מחו"ל. זה לא ברור לפי התיקון המוצע.
אלעזר כהנא
¶
לפי חוות הדעת של היועמ"ש של איו"ש, החוק מאפשר הכללה במאגר ונטילה של מי שהורשע בעבירה. מדובר בעוון או פשע לפי החוק הישראלי. מי שנחקר או נדון לפי הדין באיו"ש זאת לא עבירה ישראלית.
אלעזר כהנא
¶
הוא נדון בבית משפט באיו"ש לפי בית משפט צבאי באזור, לא לפי הדין הישראלי. ממילא הוא לא הורשע ולא נחקר בעבירות שהן עבירות עוון או פשע לפי החוק הישראלי. אי אפשר ליטול ממנו דגימות, אי אפשר להכליל במאגר, אי אפשר להשוות למאגר וכו'. יש את החלק שבו צריך להסמיך את עצם ביצוע הנטילה לצורך המאגר. נטילה כחיפוש בגוף הם כבר היום יכולים לעשות באיו"ש.
אלעזר כהנא
¶
הדין באיו"ש מאפשר חיפושים. חיפוש בגוף נעשה שם לצורך חקירת עבירה. אם יש חשד שעל גופו של אדם יש נתונים שיכולים לקשור אותו לעבירה, אז אפשר לחפש בגופו בישראל. לפי החוק היום אפשר בישראל ליטול הכללה במאגר גם אם אין קשר ישיר לאותה עבירה. הכללה לצורך הנטילה ולצורך המאגר לא קיים באיו"ש. את מה שניטל במסגרת חיפוש אי אפשר להכליל במאגרים שלנו כיוון שזה לא ניטל לפי הדין הישראלי. אנחנו מבקשים שכל אותן דגימות שניטלו באיו"ש במסגרת חקירת עבירות אפשר יהיה להכליל במאגר שלנו.
אלעזר כהנא
¶
את הישראלי. מה לגבי הפלסטינים? את הישראלים חוקרים לפי הדין הישראלי. פלסטינים אני יכול לחקור לפי הדין באיו"ש, לפי הדין הישראלי.
אלעזר כהנא
¶
באופן עקרוני הוא עבר עבירה שאפשר להעמיד עליה לדין בישראל ואפשר בגינה ליטול דגימות. אני לא עושה את זה.
ד'
¶
שטחי המועצה הפלסטינית לא כלולים בהגדרה של אזור. לצורך החוק הזה צריך לכתוב יהודה ושומרון, לא לאמץ את ההגדרה בחוק הארכת תוקפם של תקנות שעת חירום ביהודה ושומרון (שיפוט). יוצא שאדם שעבר עבירה ביהודה ושומרון, בשטח של הרשות הפלסטינית לא ניתן יהיה..
היו"ר דוד רותם
¶
אל תפליגו למחוזות רחוקים מידי. את האדם שעבר עבירה בשטחי הרשות הפלסטינים, מה שנקרא שטח A, אתה לא יכול לחקור או לדון לפי צווים של המושל הצבאי. בעקבות ההתנתקות יש תיקון לצו של מפקד האזור שהוציא את השטחים שמהם ישראל ברחה..
אלעזר כהנא
¶
לא בטוח, כיוון שבכל מקרה הוא נחקר לפי הדין באיו"ש. אנחנו נצטרך להביא את הדין באיו"ש ואת ההגדרות לישיבה הבאה.
היו"ר דוד רותם
¶
אם אתה רוצה את יהודה ושומרון, אז ההגדרה הגיאוגרפית של יהודה ושומרון זה עד הירדן. אתה יכול להגדיר כמו שהגדרת את זה בתקנות עזרה וסיוע משפטי.
אפרת חקאק
¶
התיקון הבא הוא תיקון לסעיף 11יד(א). פה מדובר על השוואה בין מקרי זיהוי שהמשטרה קיבלה למאגר הפלילי. ההצעה הממשלתית ביקשה להוסיף שאם המשטרה קיבלה אמצעי זיהוי כדין בלי שהוגבל השימוש בהם אפשר יהיה להשוות אותם למאגר הפלילי. לדעתי יש למנות את המקרים שבהם אנחנו רוצים לאפשר את ההשוואה הזאת. אם זה כבר בדין, אז אנחנו יכולים למפות את הסצנריו ולכתוב אותם במפורש. לכתוב שקיבלתם אותם כדין זה רחב מידי. אני הצעתי סעיף 1. אני מבינה שיש עוד מקרה שהמשטרה רוצה להכניס לסעיף.
אלעזר כהנא
¶
בהצעת החוק המקורית ב-2005 זה הופיע בצורה של כל מה שהתקבל לפי כל דין לצורך השוואה חד פעמית. בכנסת אמרו שזה רחב, שנגדיר על מה מדובר. קבעו אז כל מה שניטל לפי חוק החיפוש בגוף. כל השנים האלו אנחנו בבעיה מול כל הנושא של חו"ל , מול כל הנושא של נעדרים ואלמונים, מול פלסטינים.
היו"ר דוד רותם
¶
בסעיף 11טז (א)(3) כתוב לצורך אימות ובירור זהותם של אדם או של גופה שזהותם אינה ידועה או מוטלת בספק, ולצורך איתור נעדרים.
אלעזר כהנא
¶
זה לא השוואה מול המאגר, זה אחד מול אחד. קיבלתי דגימה של בחור שנהרג בניו-זילנד. אם יש לי אותו במאגר אני אשלוף את הדגימה שלו ואשווה אחד מול אחד . זו לא השואה מול כלל המאגר, כיוון שסעיף 11יד שמדבר על השוואה חד-פעמית מול כלל המאגר אומר רק מה שניטל לפי חוק זה. הדגימה של הבחור מניו-זילנד לא הגיעה לפי חוק זה, אלא ניטלה שם לפי משהו אחר והגיעה אלינו. השימוש במאגר לצורך זיהוי נעדרים ואלמונים הוא רק אחד מול אחד.
אלעזר כהנא
¶
אני מסכים, אבל רק אם זה ניטל לפי חוק זה. זה הכלל בסעיף 11יד(א). מכיוון שבזמנו לא חשבו על האפשרויות האלו נתקלנו בבעיה. אני אתן דוגמאות למקרים שאליהם אנחנו מתייחסים. אדם רוצה לקבל היתר עבודה בישראל. הוא מבקש אשרה. איזה בדיקות אנחנו עושים? בהנחה שאנחנו עושים בדיקות מול המאגר הפלילי אני לא בטוח שיש עליו משהו. יכול להיות שהוא היה בישראל ויש טביעת אצבע שלו בזירת העבירה. אנחנו לא בודקים את זה.
אלעזר כהנא
¶
מכוח חוק הכניסה לישראל. לוקחים היום מכולם. פלסטינים שנכנסים לישראל נותנים דגימה למאגר בזל, זרים שנכנסים נותנים דגימה למאגר מעוז. אין חקיקה שמסמיכה את זה. יש את חוק הכניסה לישראל. מדובר בטביעת אצבע ובתמונה. זאת סריקה שטחית. זו לא סריקה ביומטרית. אלו דגימות שבהחלט יכול להיות שבמקרים מסוימים אני אצטרך לעשות בדיקה מול המאגר לפני שאדם מקבל אישור להיכנס לישראל. אני לא אוכל לעשות זאת, כיוון שזאת לא דגימה שנתקבלה לפי חוק זה אלא לפי חוק אחר. המשטרה קיבלה את הדגימה כדין, מחזיקה אותה, אבל היא לא יכולה לעשות בה שום שימוש מול המאגר.
אלעזר כהנא
¶
המשטרה קיבלה את הדגימה כדין ללא מגבלה. בהרבה מקרים היא מקבלת את זה עם מגבלה. כשאני נוטל בהסכמה מאנשים אני מחתים אותם שאני לא אעשה שימוש מול המאגר הפלילי. הדבר השני זה שזה לצורך המטרות של 11טז(א). זה לא משהו כללי. אני עושה את זה למטרה של חקירת עבירה. זאת התכלית. יש פה כמה מגבלות שבין כה חלות על הסיטואציה.
היו"ר דוד רותם
¶
רק במדינה אחת. למרות שבאותה מדינה לוקחים טביעות אצבע ומאגר ביומטרי של העין, החבר'ה עומדים ברח' הירקון בתור כדי לקבל ויזות. זה לא ביטל את התור.
אלעזר כהנא
¶
זה לא יבטל את התור להיכנס לישראל אם אני אגיד לו שבשביל להיכנס לישראל אני צריך לבדוק שהוא לא מופיע אצלי בזירת עבירה.
לילה מרגלית
¶
הבעיה עם הנוסח הזה שהוא מאפשר את כל הדברים האלה בלי לקיים דיון לגבי כל מקרה ומקרה. נניח שאני נמצאת בתחנת משטרה, שותה מקולה ורוצים לקחת את זה ולהשוות את זה למאגר.
אלעזר כהנא
¶
אם זאת זירת עבירה ואת חשודה זה קשור. גם היום מותר לי לעשות את זה. אם זה לא קשור לשום עבירה אין לי את סמכות החיפוש, את סמכות התפיסה ואת סמכות השוואה.
אלעזר כהנא
¶
החפץ הזה קשור לאיזו שהיא עבירה? את קשורה לאיזו שהיא עבירה שאני רוצה לחקור אותה? אם כן, אז זה חפץ שקשור לעבירה וגם היום מותר לי. אם הגעת לתחנה, אני חושד בך לאיזו שהיא עבירה ואני רוצה לבדוק את הקשר שלך לעבירה, אז החפץ קשור לעבירה.
לילה מרגלית
¶
אם נחקרת עבירה שבקשר אליה יש צורך בלקיחת דגימות ביולוגיות כי נמצאו בזירה דגימות ביולוגיות..
לילה מרגלית
¶
אין לך סמכות ליטול. אם את כל מה שהמשטרה קיבלה מבלי להפר את החוק היא יכולה להשוות למאגר..
גלי בן-אור
¶
היא קיבלה בהתאם להוראות דין. זאת לא הסיטואציה שעליה את מדברת. קיבלה כדין זה בהתאם להוראות דין.
לילה מרגלית
¶
צריך להגדיר מה הן הסיטואציות שבהן המשטרה רוצה לערוך השוואות כאלו. אותן צריך לקבוע בחוק. זה לא דבר שאפשר להשאיר לשיקול דעת.
אלעזר כהנא
¶
היום אנחנו לא עושים כלום. מגיעות הרבה דגימות מחו"ל. מודיעים לנו שפלוני הורשע בעבירות חמורות ביותר, נמצא כעת בישראל ושנשים אותו במאגר. אסור לנו לעשות את זה כיוון שזה לא נתקבל לפי חוק זה. זאת אחת הסיטואציות שאמרה היועצת המשפטית שצריך להסדיר בצורה קונקרטית.
אלעזר כהנא
¶
יכול להיות מצב שבאות כל מיני בקשות מחו"ל כדי שנשווה, כדי שנראה אם הוא מופיע אצלנו באיזו שהיא זירה, כדי שנראה אם הוא חשוד.
סיגל כספי
¶
כשהחוק הזה נחקק כל מה שהוא דיבר עליו זה קבלה או מסירה לחו"ל באמצעות חוק העזרה המשפטית. אנחנו באנו ב-2007 ונתנו כל מיני דוגמאות לכך שחוק העזרה המשפטית הוא לא דרך המלך בכל מה שקשור לשיתוף פעולה בין מדינות. יש חוקים אחרים, יש התנהלות אחרת. מדינת ישראל חברה באינטרפול. יש לנו חוקי הסגרה. אלה כל מיני דברים שחוק העזרה המשפטית לא נוגע בהם. כשאנחנו מתבקשים חדשות לבקרים, במיוחד לגבי די. אן. איי, להשוות ולהכליל אנחנו לא יכולים לעשות את זה. החוק היום לא מאפשר לי לעשות את זה. הבסיס לשיתוף פעולה בינלאומי הוא בסיס של הדדיות. אנחנו מבקשים ממדינות מסוימות לעשות דברים.
היו"ר דוד רותם
¶
בסעיף 11יד כתוב: "ובלבד שההשוואה כאמור של נתוני זיהוי שלא מתקיימים לגביהם התנאים להכללה במאגר תהיה השוואה חד פעמית".
אלעזר כהנא
¶
אם זה ייכלל אין לי בעיה. אנחנו מבקשים שבמצבים שאנחנו מקבלים דגימות מחו"ל ומתבקשים להשוות נוכל לעשות את זה.
היו"ר דוד רותם
¶
אצלך לא יהיה שום רישום אם עשו משהו עם האיש הזה שנעצר בחו"ל, שחשוד על משהו אחר ובשם אחר?
אלעזר כהנא
¶
יהיה רישום כמו שקיים הרישום של כל דגימה או כל השוואה שאנחנו עושים היום. השוואה זה עניין יום יומי של דגימות מכל סוג שהוא.
היו"ר דוד רותם
¶
אני רוצה לדבר על מצב שהאדם מופיע אצלך במאגר. אצלך במאגר הא מופיע כראובן בן-שמעון, כאשר בחו"ל הוא מופיע כסטיב אוסטין.
אשירה זמיר
¶
אם בעוד שבוע נכנסים לי הרבה מקרי אונס. מה, אני אעשה עוד פעם השוואה כדי למצוא אותו? חד פעמי זה חד פעמי. אני חושבת שכן צריך לדבר על הכללה.
אפרת חקאק
¶
נחזור לשאלה של כדין ואם להציע עוד דוגמאות בדיון הבא. התיקון הבא מתייחס לסעיף 11טז. הוא מדבר על שימוש באמצעי זיהוי לצורך מחקר. ממה שהבנתי מהפרוטוקולים של הדיונים הקודמים זאת הייתה טעות. הוועדה המסדרת הייתה אמורה לאשר מחקר לגבי די. אן. איי. כשכתבו את הסעיף זה קצת התבלבל. אנחנו מסדירים את העניין כך שלצורך מחקר בטביעות אצבע ותצלומים המשטרה תוכל לאשר את המחקר, כשלעניין דגימות ביולוגיות האישור יהיה על ידי הוועדה המאשרת.
אפרת פינק
¶
ההיגיון אומר שאם מבצעים מחקרים במאגרים רגישים צריך מישהו שיפקח על המחקר הזה. אני לא יודעת מי הגורם המתאים. לעניין הגנטי קבעו ועדה חיצונית שכוללת אנשי ציבור, אנשי אקדמיה וכו'. גם המשטרה חברה שם. נראה לי שגם לעניין טביעות אצבע וגם לעניין תצלומים צריך גורם נוסף שיאשר מחקרים מהסוג הזה. אולי מי שמבין בזה יכול להציע מי זה יכול להיות.
אפרת פינק
¶
עדיין נראה מתאים שיהיה מישהו מתחום האקדמיה או איזה שהוא גורם שיפקח. מחקרים ביולוגיים ורפואיים עוברים ועדות שמאשרות, לא אותו אדם עצמו מאשר לגבי עצמו. זה נראה מתאים שגם כאן..
אלעזר כהנא
¶
מחקר במידע גנטי יכול להיות מאוד בעייתי. אפשר לקחת את אותם אתרים שהמשטרה משתמשת בהם ולזהות אם האדם ממוצא כזה או אחר. זה מאוד רגיש. בשביל זה צריך ועדה.
היו"ר דוד רותם
¶
במידע גנטי אפשר לשאול את הציבור מי מוכן להשתתף במחקר ואז לזהות שיש קרובי משפחה שלי. בטביעות אצבע זה לא עוזר. גם לא בצילומים.
אפרת פינק
¶
בצילומים אני לא יודעת. האמצעים משתכללים. נראה מתאים שיהיה מישהו שיפקח על הדבר הזה. אני עוד לא יודעת איך הדברים ישתכללו ואיזה מידע יהיה בתוך טביעות אצבע.
היו"ר דוד רותם
¶
גם אני לא יודע. אני לא דורש תנאים שאני לא יודע אותם. לפי אותו היגיון את יכולה לומר להפסיק לתת את המאגר למשטרה ולעשות את זה באוניברסיטה כך שיעמוד שם איזה פרופסור.
אפרת פינק
¶
אני חושבת שהמשטרה מטפלת בצורה מאוד טובה בנושא של הפרטיות בהקשר הזה. אין לי טענות אליהם. נראה לי שאם המשטרה מחליטה על מחקר ואין אף אחד מעורב בעניין הזה זאת סיטואציה בעייתית. לקחת מידע שאנשים נתנו לצורך הליכים פליליים ולנהל דרך זה מחקרים נראה לי משהו שצריך פיקוח.
לילה מרגלית
¶
נוטלים את אמצעי הזיהוי האלה בכפייה מאנשים חשודים, נאשמים ומורשעים. השאלה אם זה לא מעורר שאלות אתיות לאפשר את המחקרים האלה. אני לא אומרת שבשום מקרה אסור לאפשר מחקרים כאלה, אבל השאלה אם לא נדרש איזה שהוא סוג של פיקוח כדי להתמודד עם השאלות האתיות האלו.
היו"ר דוד רותם
¶
איזה שאלות אתיות? מותר לעשות מחקר רק למטרות של חקירת עבירה, למניעת ביצוע עבירות, אימות או בירור נעדרים. זה רק לגבי מה שמופיע בסעיפים (1)-(4).
לילה מרגלית
¶
לגבי דגימות ביולוגיות הדברים ברורים. לגבי טביעות אצבע אני לא יודעת איזה סוג של מחקרים נערכים ומה השאלות שיכולות להתעורר.
לילה מרגלית
¶
שאלות של ניצול נתונים אישיים של אדם בניגוד לרצונו, כמו למשל שלא מבקשים ממנו הסכמה לפני שעושים שימוש בדגימה שהוא נתן בכפייה לצורך מחקר.
לילה מרגלית
¶
השאלה באיזה סוג של מחקרים מדובר. האם נעשו כבר מחקרים בטביעות אצבעות? האם זה דבר שקורה?
אלעזר כהנא
¶
עשינו פחות מחקרים ממה שחשבנו שנעשה. אחד הדברים שאנחנו מציעים פה זה לצמצם. עד היום אפשר היה להעביר לגוף ציבורי לצורך מחקר. עכשיו אנחנו מבטלים את זה כיוון שאף גוף ציבורי לא ביקש לעשות מחקר. מחקרים עולים כסף, מחקרים לוקחים זמן. מחקרים עוברים את כל האישורים.
אפרת חקאק
¶
אני הצעתי נוסח קצת שונה ממה שהיה בהצעת הממשלתית. בהצעה הממשלתית לא היה ברור לאן משתייך..
רפי עציון
¶
לפעמים המשטרה צריכה להסתייע בגוף אחר. המשטרה היא זאת שמנהלת את המחקר. זה דבר שמתאפשר לפי הנוסח הנוכחי. לפעמים היא צריכה להסתייע בגוף אחר לשם עריכת המחקר.
רפי עציון
¶
אנחנו לא מדברים על העברה. חשבנו להציע משהו בסגנון שמשטרת ישראל רשאית להסתייע לצורך מחקר כאמור בגוף אחר אשר יאושר על ידי הוועדה המאשרת.
היו"ר דוד רותם
¶
אתם מכניסים את עצמכם לבעיות. פה קיימת בעיה אתית. אותו חוקר נכנס לבעיה אתית משום שהוא נכנס למחקר ומסייע במחקר של בדיקות שנלקחו בכפייה למטרות מסוימות. אני מציע לכם להתייעץ.
היו"ר דוד רותם
¶
אני מציע לכם שלפני שאנחנו מכניסים את התיקון תתייעצו עם המדענים באוניברסיטאות אם זה מקובל עליהם.
גלי בן-אור
¶
ארצות הברית. קנדה ומדינות אחרות באירופה מאפשרות עריכת מחקרים כאלה לצורך מטרות המאגר. נוסח החוק מאפשר היום העברה לגוף אחר. אנחנו מעדיפים שהמחקר ינוהל על ידי המשטרה, אך יאפשר לה להסתייע בגורמים חיצונים. ככל שקיימים מומחים לסטטיסטיקה שמשתפים פעולה בדברים האלה אפשר יהיה להסתייע בהם לצורך מחקר כזה. אנחנו מבקשים את אישור הוועדה המאשרת של אותו גורם.
היו"ר דוד רותם
¶
אתם לא מעבירים את המאגר למישהו אחר שיעשה את המחקר. אתם לא מזמינים מחקר, אתם עושים את המחקר בעצמכם בסיוע של מישהו אחר. זה שונה לחלוטין.
אלעזר כהנא
¶
הגישה לנתונים יכולה להיות אך ורק לשוטרים שהמפכ"ל הסמיך. נוצר מצב שאני יכול להסתייע בו לצורך המחקר, אבל אסור לי לראות את הנתונים. קשה לעשות מחקר בלי לראות את הנתונים. לפעמים הוא עובד משטרה אבל לא שוטר. שם יש לנו את הבעיה. בין כה וכה הכל נעשה בתוך המשטרה ועל ידי המשטרה.
אפרת חקאק
¶
התיקון הבא הוא הוספת 11טז1, שזה בעצם צמצום מה שקיים לגבי העברה לגוף ציבורי. היום העברה תהיה רק לצורך מטרות (1)-(4) ולא (5). צריך לכתוב במפורש שגוף ציבורי שקיבל את המידע לא יעשה בו שימוש אלא למטרה שלשמה נמסר לו המידע. אין היום גוף שנקבע בתקנות כגוף ציבורי.
היו"ר דוד רותם
¶
לפי ההגדרה אני רואה שרשויות התביעה, צבא הגנה לישראל, שירות הביטחון הכללי יכולים לדרוש מידע מהמאגר. מה הם יוכלו לדרוש?
אשירה זמיר
¶
הם יכולים לבקש ממני אם הם בודקים מקרה שרק השב"כ מטפל בו. הם יכולים לשאול אותי אם יש את הדגימות של האנשים בתוך המאגר. האם מותר לי להגיד להם את זה או אסור לי להגיד להם את זה?
מיה פרוינד
¶
צה"ל יכול בחקירת מצ"ח שמתנהלת במכון לבקש מהמאגר פרופיל של חשוד מסוים שיעבירו לצורך בדיקה ספציפית של מקרה שמתנהל אצלנו.
אשירה זמיר
¶
האם אני יכולה להגיד לו שהאדם הזה לפי הפרופיל הוא משה כהן והוא מתאים לבצע את העבירה הספציפית שדיברנו עליה. זה סוג של מידע שאני נותנת מהמאגר לצורך כל תיק חקירה אחר שמנוהל במשטרה.
היו"ר דוד רותם
¶
רציתי להבין אם הם רוצים את התוצאה, אם הם משתמשים בך כדי לפתור להם את הבעיה, או שהם יודעים לעשות את זה לבד. הבנתי שהם יודעים לעשות את זה לבד.
גלי בן-אור
¶
זה הנוסח הקיים ב-(ב), רק בניסוח אחר. זה מחריג את המסירה לצורך מחקר. זאת לא תוספת חדשה, זו הבהרה של הנוסח הקיים.
אפרת חקאק
¶
הנושא הבא שלנו זה 11טז2. מדובר במסירת מידע מהמאגר למדינה אחרת. מדובר בכמה מקרים. זה או לפי החוק של עזרה משפטית, או לצורך אימות או בירור זהות של אדם או גופה במסגרת חקירה לפלילים, מניעה, סיכול עבירות וכו'. עו"ד יצחק בלום מהמחלקה הבינלאומית שאיתו דיברתי חושב שאין צורך בסעיף קטן (ב). מדובר במשהו שכלול בכל מקרה בסעיף קטן (א). מדובר בהעברת מידע לפי הסכם.
סיגל כספי
¶
יושב אסיר בכלא בארץ ומסרב להזדהות. מבקשים מאיתנו לשלוח טביעות אצבע למדינות מסוימות על מנת שאותן מדינות יריצו את זה במאגר שלהן ואפשר יהיה לזהות אותו, כמו למשל אלכסנדר סבדקביץ' שעצרנו אותו ברצח בבוסניה הרצגובינה. מדינות שולחות שלא באמצעות עזרה משפטית אלא על בסיס יום יומי, על בסיס אינטרפול, אמנות, נציגי משטרה שמאומנים בשתי המדינות. כל יום עושים השוואות. אני לא מדברת על די. אן. איי. זה נעשה באמצעות ערוצים אחרים ולא באמצעות עזרה משפטית. החוק התווה בחוק הבסיסי שזה יהיה רק באמצעות עזרה משפטית. זאת לא הדרך. זאת הדרך במיעוט של המיעוט של המקרים, כאשר מדובר בבקשה ספציפית על חשוד ספציפי.
אלעזר כהנא
¶
אין חוק שמסדיר את שיתוף הפעולה בין מדינות. בהרבה פעמים מדובר בהסכמים בינינו ובין המדינות האחרות או כמו האינטרפול. יש חוקי הסגרה. אין הסדרה של העברת המידע. העברת המידע מוסדרת באמצעות הסכמים בינלאומיים בין המדינות או באמצעות האינטרפול, שזה התווך הבינלאומי המרכזי לדו-שיח יום יומי בין משטרות בעולם.
אלעזר כהנא
¶
מבקשים עזרה משפטית כאשר צריכים ראיה לבית משפט או כאשר אנחנו נדרשים להפעיל סמכות. אם אני צריך לעשות האזנת סתר עבור מדינה אחרת ואני חייב ללכת לבית משפט זה רק באמצעות עזרה משפטית.
אלעזר כהנא
¶
יש מחלוקות לגבי העברת מידע לפי חוק עזרה משפטית. יש כאלה שאומרים שגם היום אפשר להעביר מידע בין מדינות לפי חוק עזרה משפטית. זאת גישה שמבחינת הפרשנות יכולה להיות טובה למידע רגיל, היא לא יכולה להיות טובה כשיש לי חוק ספציפי שאוסר עלי את העברת המידע.
לילה מרגלית
¶
חוק עזרה משפטית קבע כבר מלכתחילה שאפשר להעביר מידע, השאלה מה הפרוצדורה. נראה שההצעה כרגע מבקשת לאפשר העברה גורפת יותר, לאו דווקא בקשר עם חקירה פרטנית ספציפית.
סיגל כספי
¶
כשאת מבקשת לאתר עבריין נמלט, כמו בועז יונה או ליאור חן, זה לא נעשה באמצעות בקשה לעזרה משפטית. זה לא הנוהג בחו"ל. כך לא עובדים. חוק העזרה המשפטית זה דבר מסוים. כשאני רוצה לאתר עבריין נמלט שאני לא יודעת איפה הוא נמצא אני צריכה להעביר טביעות אצבע שלו. אני לא מעבירה את זה באמצעות בקשה לעזרה משפטית. זאת לא הדרך. יש לנו את חוק ההסגרה, יש אמנות בינלאומיות, יש כל מיני דברים שהם לא עזרה משפטית. במסגרת ההליך הפלילי אני לא מאתרת סתם מישהו שברח מאשתו.
אפרת חקאק
¶
הגענו עד לסעיף 11טז2(2). אנחנו נמשיך משם בדיון הבא. מה שנשאר לנו זה העניין של נטילה באיו"ש, נטילה כדין ומאגר הנעדרים.