הכנסת השמונה-עשרה
PAGE
51
ועדת הכספים
8.2.2011
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 666
מישיבת ועדת הכספים
יום שלישי, ד' באדר א' התשע"א (8 בפברואר 2010), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 08/02/2011
חוק מיסוי מקרקעין (הגדלת ההיצע של דירות מגורים - הוראת שעה), התשע"א-2011
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה) (הגדלת ההיצע של דירות מגורים – הוראת שעה), התשע"א- 2011
נכחו
¶
חברי הוועדה: משה גפני - היו"ר
חיים אורון
שי חרמש
שלי יחימוביץ
אמנון כהן
ראלב מג'אדלה
ציון פיניאן
פאינה קירשנבאום
מוזמנים
¶
מאיר אסולין
- מנהל מח' שומת מקרקעין רשות המסים, משרד האוצר
מיכל דויטש
- מנהל מח' חקיקה, רשות המסים, משרד האוצר
ראובן קוגן
- רכז בינוי ושיכון, אגף התקציבים, משרד האוצר
רחל הולנדר
- מנהלת אגף בכיר מידע וניתוח כלכלי, משרד הבינוי והשיכון
ערן ניצן
- סמנכ"ל, התאחדות הקבלנים והבונים בישראל
אהוד נדב
- יועץ משפטי, התאחדות הקבלנים והבונים בישראל
אריה מצליח
- סמנכ"ל כלכלה ומידע, מרכז השלטון המקומי
עו"ד ליאור גרוסמן
עו"ד זיו שרון
- נציג, לשכת עורכי הדין
עו"ד הראל לוקר
צבי לביא
- עיתונאי
יצחק איתן
- אזרח
רשמה וערכה
¶
ס.ל. חבר המתרגמים בע"מ
הצעת חוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה) (הגדלת ההיצע של דירות מגורים - הוראת שעה), התשע"א- 2011
היו"ר משה גפני
¶
בוקר טוב. אני מתכבד לפתוח את ישיבת הוועדה. אני מבקש להודיע לחברי הוועדה, אתמול נפגשתי עם ראש הממשלה ועם המנהל הכללי של משרדו, אייל גבאי, בקשר לכל ההתייקרויות ש---
היו"ר משה גפני
¶
עוד לא קרה, נקווה שיקרה. דיברנו על עליות המחירים שהן מהוות נטל בלתי רגיל על האזרחים.
היו"ר משה גפני
¶
לפני שתיים. לפני ישיבת הסיעה. אני רוצה להגיד לחברי הוועדה, אנחנו העברנו את התקציב ל-2011 ו-2012, שהוא תקציב טוב, הוא תקציב יותר טוב ממה שהיה בשנים קודמות.
היו"ר משה גפני
¶
העברנו את חוק ההסדרים, הוצאנו ממנו את כל הגזרות על הציבור, השארנו את הדברים הטובים ובתוך המכלול של כל הנושא הזה היו התייקרויות, בין היתר הנושא של העלאת הבלו על הדלק, ובסופו של דבר---
היו"ר משה גפני
¶
העלאת מחירי המים, אי הורדת מס הערך המוסף, אתה רוצה שאני אמנה את הכל? אתם תעשו את זה, אני יודע, אני ער לבעיה הזאת, אני אמרתי את זה לראש הממשלה והוא והמנהל הכללי של משרדו שאלו אותי מה אני מציע לעשות. אני הצעתי שצריך לטפל בו זמנית בכל ההעלאות האלה. אי אפשר לטפל נקודתית בהורדת הבלו על הדלק ולהשאיר את מחירי המים ולהשאיר את כל הדברים האחרים, את הנושא של הדיור שעל פי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ב-2010 עלה באופן דרסטי. צריך לטפל בכל העניין באופן רוחבי, אי אפשר להשאיר את זה. זה פשוט יוביל להתקוממות של הציבור בגלל שבאמת זה הופך להיות בלתי נסבל. ככל הנראה ראש הממשלה מקבל, גם שר האוצר דיבר איתי, אני אמור להיפגש איתו, על ההצעה הזאת של לטפל בכל הדברים בו זמנית. במקביל נפגשנו אתמול עם אגף התקציבים באוצר, יחד עם חברי הכנסת אמנון כהן ואורי מקלב, בקשר למים, ביחד עם מנהל רשות המים וסגנו, על מנת להתקדם בעניין של מחירי המים. אני יצאתי מאוכזב מהפגישה הזאת, אני לא יודע איך חבריי, לא הספקתי לדבר איתם. הם מוכנים ללכת לקראת, הם מוכנים לשנות את סדרי העדיפויות בתוך מחירי המים, הם מוכנים להפחית את המים לשלטון המקומי, הם מוכנים לדבר על הנושא של התאגוד, הנתק בין ראשי הערים לבין תאגידי המים, אבל בסופה של הפגישה, הכל מדובר בתוך מסגרת אחת, זה לא שמביאים כסף מהבית בכלל, והם מוכנים גם לגבי הנושא של הנכים. אנחנו ביקשנו ללכת על פי המתכונת של היטל הבצורת, ובתנאי שיהיה סבסוד לכל אותם אלה שהם אכן, לדעת כולם, צריכים לקבל מכסות מים גבוהות יותר. אנחנו גם לא מסכימים שהנכים, למשל, יקבלו תוספת לגמלה שלהם, נניח של 100 שקלים, כדי לסבסד את מחיר המים. לא מסכימים לזה בשום פנים ואופן. אמרנו להם שהנכים מקבלים קנס, או אלה שזקוקים ליותר מים, גם באזורים חמים, כמו שדיברנו בהיטל הבצורת, אזורים פחות חמים... לא הגענו להסכמה ואני די מאוכזב מהעניין הזה. אנחנו נמשיך לפעול.
אני לא מתכוון, מבחינת ועדת הכספים, לעבור לסדר היום. אנחנו נמשיך את הדיונים בעניין הזה. אי אפשר להטיל כזה נטל על הציבור, ואם לא תהיה בררה, אני גם אעשה דיון בוועדה על כל ההעלאות, אבל נראה אם אנחנו מתקדמים עם העניין.
אמנון כהן
¶
כמו של'ישראל ביתנו' נותנים לעלות, למרות שוועדת שרים לא אישרה, אנחנו לא יכולים לבטל אחד---
שי חרמש
אנחנו נתמוך בכם.
היו"ר משה גפני
¶
הסעיף הראשון בסדר היום, הצעת חוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה) (הגדלת ההיצע על דירות מגורים - הוראת שעה), התשע"א-2011. אני מבקש לעבור נושא נושא, שנשארו פתוחים ולהצביע על החוק. אני מתחיל לא לפי הסדר של החוק אלא לפי סדר הנושאים. אנחנו ביקשנו, היות ומגמת החוק היא מגמה ברוכה, של להגדיל את היצע הדירות, אמנם זה לא יפתור את הבעיה, אבל זה יקל, לפחות לפי כוונת החוק הזה ולפי כוונת המחוקק במקרה הזה, לפטור ממס שבח על דירה שנייה במשך פרק זמן של שנתיים. אנחנו טענו בשני הדיונים שאנחנו מעוניינים שאנשים ירכשו את הדירה הראשונה ולכן אנחנו מבקשים להגדיל את הפטור ממס רכישה מ-1,140,000.
ראובן קוגן
¶
אנחנו מסכימים שהתקרה הזאת של אפס אחוז תגדל מ-1,140,000 היום, ל-1,350,000. כל יתר התקרות יישארו ללא שינוי וכך אנחנו מגדילים, מכניסים עוד כ-8,000 דירות לדירות שכיום אינן פטורות.
אמנון כהן
¶
לא הבנתי. אחר כך מה? אני רוצה 1,400,000 לפחות, זה מחיר מינימלי. אדוני היושב ראש, בוא לרמלה, אני לא אמרתי לך תבוא לירושלים.
אמנון כהן
¶
אני בטוח שבנושא הזה אתה קואליציה ואופוזיציה. הנושא של דיור לזוגות צעירים זה הדבר הכי חשוב, אתה רגיש בזה.
היו"ר משה גפני
¶
אפשר רגע? לגבי העניין של השוק, שאמר חבר הכנסת אורון. אני ניהלתי איתם דיונים, אמרתי להם שצריך להגיע למצב שבו זוג צעיר יוכל לרכוש דירה ואנחנו מעודדים לא רק את מה שהממשלה רוצה, ואנחנו תומכים בזה, לפטור ממס שבח, אנחנו מבקשים גם לעודד את האנשים שיוכלו לרכוש דירה במשך השנתיים האלה, ואז להגדיל את התקרה של פטור ממס רכישה. כאשר אנחנו דיברנו על דירה, זה לא על דירה יקרה, אלא על דירה שהיא ממוצעת. זה נכון שאנחנו דיברנו על מיליון 600, מיליון 600 זו דירה יקרה, יכול להיות שבירושלים לא. יכול להיות.
אמנון כהן
¶
אני רוצה זוג צעיר, דירה ראשונה, שהמדינה תבוא לקראתו, ואם ההורים שלו לא גרים בטבריה, אז מה הוא יעשה?
שי חרמש
¶
הערה אחת קטנה. חבר הכנסת כהן, ככל שאתה מעלה את זה, אתה מרכז יותר תושבים בגוש הגדול. תוריד את זה, תפזר את זה לטבריה ואשקלון. אני לא צוחק, גם מדיניות של פיזור אוכלוסין. זה יעלה לך 680,000 שקל דירה באשקלון, ארבעה חדרים, בדקתי הבוקר בשבילך.
היו"ר משה גפני
¶
כשאתה רוכש דירה של 1,400,000 או של 1,500,000 שקלים, עד 1,350,000 לא משלם מס רכישה, אתה משלם רק מכאן ואילך.
היו"ר משה גפני
¶
מה שאני מבקש לקבוע בחוק, שזה יהיה ברור באיזה שהוא נוסח, שבשנתיים האלה אנחנו מדברים על פטור עד 1,350,000 והמדדים הרגילים שנעשים בעניין הזה יפעלו כרגיל. זאת אומרת, אם המדד יעלה---
היו"ר משה גפני
¶
את מה שמובן מאליו, לפעמים מתברר שזה לא כל כך ברור. אני רוצה שיהיה ברור, מבחינה ניסוחית של החוק. אם אין בעיה ולא צריך לכתוב, אז לא צריך לכתוב. אבל אם צריך לכתוב, אז לכתוב.
ראובן קוגן
¶
בהוראת שעה צריך לכתוב שהממדים שחלים בהוראת קבע למדרגה של 1,350,000, ככל שחלים, יחולו גם ל-11' ול-12'. זה יהיה רק 12', כי 11' כבר סיימנו.
ראובן קוגן
¶
עכשיו, ברגע שהוראת השעה תפוג ותיעלם מהזה, המדרגה המקורית של 1,140,000 היום, תחול עליה מטעמים של 13 וקדימה.
היו"ר משה גפני
¶
אתה תקבל את הרשות שלך להשמיע דעה, אבל תאפשר לו. הוא טוען שבירושלים יש דירות, שהדירות האלה יקרות והוא מבקש שהמדרגה השנייה---
ראובן קוגן
¶
אני רק רוצה להסביר דבר פשוט. יצא מסמך, יושב ראש הוועדה קיבל אותו, אני לא יודע אם חברי הוועדה קיבלו, ממינהל הכנסות המדינה, שבעצם מסביר את ההתפלגות של רוכשי דירה יחידה וגם דירה ראשונה, אלה הזוגות הצעירים, ולא משפרי דיור. מבחינת מחיר העסקאות, מחירי הדירות שהם קונים. היום, גם במדרגה של 1,200,000 ו-140, זה כבר חל על 76% מהדירות הראשונות, שהן יותר זולות מן הסתם מהדירות שקונים משפרי דיור. כשאתה מעלה את זה עכשיו ל-1,350,000, אתה עובר כבר את ה-83%-80%, פחות או יותר, של הדירות הראשונות, וכמובן כשאתה מגיע ל-1,600,000 במדרגה השנייה, הקטנה, בכסף זה כמובן לא הרבה, כי זה 3.5% על הדלתא שבין 1,350,000 ל-1,600,000, על 250,000 שקל, זה הכל אלפים של שקלים שנבלעים בתוך השוק. אבל יש לזה משמעות תקציבית ניכרת, בגלל היקף העסקאות. לכן ההסדר שיושב הראש הגיע איתנו---
היו"ר משה גפני
¶
מר קוגן, חבר הכנסת אמנון כהן מעלה טענה נכונה. אנחנו עכשיו מדברים על 1,350,000 עד 1,600,000, שזה מעט מאוד. אני מבקש שתעלו את זה מעל 1,600,000.
שי חרמש
¶
רבותיי, מי שיכול להגיע לדירה של 1,600,000, ישלם עוד 2,000 שקלים מס שבח. באמת, על מה אנחנו מדברים פה? במקום לעודד, אני אומר לך ברצינות, לייצב את המצב ולפזר אותם לטבריה ואשקלון, אתם מרימים היום את מחירי הדירות בירושלים. למה אתה צריך את זה?
חיים אורון
¶
ככה. כי אני לא חושב שמה שישפיע זה 5,000 שקלים לדירה. אבל עזבו, זה מה שאתם מדברים עליו. לא זה המחסום, אני לא בדיוק מצוי בשוק הזה, הראש שלי אומר שלא אלה הסכומים, השאלה המהותית היא לא שם. השאלה המהותית היא ב-250,000 דולר, ב-300,000 דולר. פה ככה בקלות בוועדה מחליטים, נוותר, נוותר, נוותר. השאלה מה זה עושה, ולמי הולך הכסף. בסוף זה כסף. חבר הכנסת גפני, בסוף זה כסף. אני יודע שאצל חלק מהאנשים באוצר ובעיקר בין חברי הכנסת, פטורים ממס זה לא כסף. עכשיו הם אוכלים אותה בדלק. בדיוק הדוגמה המדויקת איך פטור ממס במקרה של מס הכנסה הופך למס. גם פה. עכשיו השאלה למי אתה רוצה לעזור. למה בדירות---
חיים אורון
¶
השאלה היא למי מחלקים את הצ'ופרים האלה. ואני מבין שדירה של 1,400,000, שבדולר הקיים זה סדר גודל של 450,000 דולר, זו לא דירה זולה. אלוהים אדירים! לזה אני צריך לעזור? תסתכל סביבך ותראה כמה אנשים שאתה מכיר יכולים ללכת לקנות דירה ב-450,000 דולר ואתה רוצה לעזור להם, עם מה? עם 5,000 דולר.
חיים אורון
¶
5,000 שקל. לכן יש פה תחרות, תעלו, תעלו, תעלו, השאלה מה התפקיד שלנו פה.
אני אחזור תיכף לשכר דירה.
היו"ר משה גפני
¶
על כל פנים שתדע, חבר הכנסת חיים אורון, שאם אנחנו מדברים על פטור ממס שבח, שייצאו יותר דירות לשוק, שזה דבר חשוב. זה נכון, זה כסף ויהיה פטור ממס הרכישה על דירה של 1,350,000, המשמעות של העניין, אמרתי את זה בתחילת הישיבה, אתה לא פותר את הבעיה של הדיור, אלא אתה מוציא יותר דירות לשוק. אתה מאפשר יותר לזוגות צעירים לרכוש דירה.
ראובן קוגן
¶
היא טוענת שזה כולל משפרי דיור וזה נכון, אבל זאת ההפרדה שקיימת ברשות המסים, אי אפשר לרדת לרזולוציה של דירה ראשונה מול משפרי דיור, ולכן אנחנו נשארים בהפרדה בין המשקיע לבין מי שהוא משפר את הדיור שלו.
היו"ר משה גפני
¶
אני אומר שמדובר על 20 אגורות. אז יכולים לבוא ולהגיד, בסדר, מה עשינו? 20 אגורות. על כל דבר אפשר להגיד שזה משהו בשוליים. ההפחתה או הפטור ממס שבח, העלאת התקרה של מס רכישה. אלה אמנם דברים שלא פותרים את הבעיה, אבל אם נלך על כל המגוון, נלך על הכל, אני חושב שהכל תורם לעניין. המגמה של ועדת הכספים, לדעתי, צריכה להיות עכשיו על כל המערכת. ללכת להפחתות. הגענו לדברים שהם פשוט לא מקובלים. אז על כל דבר אפשר להגיד 'זה דבר קטן'. נכון, זה דבר קטן, אני רואה בזה חוק חשוב. אני יודע שיש אנשים רבים במדינה שמחכים עם מכירת הדירה שלהם עד שהחוק הזה יעבור, מכיוון שזה כבר התפרסם ואנשים מחכים לזה, ולפי דעתי ברגע שהחוק יאושר בקריאה שנייה ושלישית, יהיה היצף של דירות שאני לא יודע את גודלו, אבל יהיה.
שי חרמש
¶
חבר הכנסת גפני, תן לי להעיר לך דבר אחד. להבדיל משינויי משחקי מסים, להוריד מס הכנסה ישיר ולהעלות בלו, שזה משחקי מס, פה אתה רוצה לעשות שינוי שיעשה שינוי בשוק. בחצי פרומיל אתה לא עושה שינוי בשוק. זה כל הסיפור.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר. זה דווקא טוב שאתם אומרים גם את המדד, בגלל שהיה איזה פעם שמיד אחרי זה עלה המדד וקצת התבלבלתי.
היו"ר משה גפני
¶
כן, בסדר, הבנו, הבלו על הדלק. הם לא אמרו את המדד, עכשיו הם אומרים את המדד.
תגידי בבקשה את הנושאים שנשארו פתוחים, נכריע בהם.
שגית אפיק
¶
סעיף 2 זה הסעיף שמדבר על העלאת שיעורי מס הרכישה. הוועדה ביקשה שתחילתו תהיה מיום הפרסום ברשומות של החוק.
ראובן קוגן
¶
זה נכון, אבל אני חושב שאם היום בסופו של דבר הוועדה מאשרת את החוק ומניחה אותו לצורך העניין מחר, ביום שני זה הפקות ממשלתיות, אנחנו מגיעים ל-14, אם אני לא טועה, אז אנחנו מבקשים שהתחילה תהיה מ-14 לפברואר---
היו"ר משה גפני
¶
אני לא יודע מתי יניחו את זה. מאיפה אני יודע מתי יניחו? הם צריכים להכין את זה. אני לא רוצה שהם יניחו דבר---
ראובן קוגן
¶
לא, סוכם שיהיה תאריך נקוב בתוך החוק. יום פרסום ברשומות הוא לא תאריך נקוב, הוא תאריך אמורפי. אנחנו מבקשים שזה יהיה תאריך, אנחנו מבקשים שזה יהיה ב-14 בפברואר 2011.
שגית אפיק
¶
יש היגיון שיהיה תאריך, אין היגיון שיהיה תאריך מוקדם. היתה פה נציגה של משרד המשפטים בישיבה הקודמת, גב' דלית זמיר, דובר איתה והיא אמרה שהיא חושבת שהנכון ביותר שיהיה יום הפרסום ברשומות. 14 בפברואר זה יום מוקדם מיום הפרסום ברשומות.
ראובן קוגן
¶
בניגוד לדברים אחרים בחקיקת מס, בטח במס הזה, יש משמעות אם התאריך הזה מתאחר. מה שאנחנו רוצים למנוע שיקרה, הוא כרגע קורה בקצב יותר מהיר. המשקיעים, שמחכים לעליית המדרגות של מס הרכישה, כרגע לוקחים את הדירות האלה, כל עוד המס נמוך ולא עלה למדרגות של 5, 6 ו-7. כל עוד הדבר הזה יהיה בחוסר ודאות, ככה הרכישות האלה יתבצעו ואנחנו מפספסים את המטרה של החוק הזה, לאפשר לזוגות צעירים לרכוש ולא למשקיעים.
היו"ר משה גפני
¶
14 בפברואר הוא תאריך מוקדם, אף אחד לא יכול לדעת בוודאות שהחוק עובר בקריאה שנייה ושלישית ב-14 לפברואר. אם אתם לא רוצים מיום הפרסום ברשומות, אז נעשה ראשון במרץ.
היו"ר משה גפני
¶
אני למדתי משפטים באוניברסיטה, אמרו לי לא לעשות תאריך מוקדם כשיש החמרה. יש פה סעיף של החמרה.
ראובן קוגן
¶
אז הממשלה, יחד עם הוועדה, יפעלו לכך שעד 14 זה יונח ויוצבע. בסוף, אם אנחנו עובדים ביחד על מהלך בסדר גודל כזה, אז אנחנו רוצים שזה יהיה מהר, משום שבידיים של הוועדה והממשלה ביחד, כיוזמים ומאשרים, להביא את זה. ואם צריך לערב פה גם את מה שנקרא שולחן הכנסת, אז אנחנו נפעל עם הקואליציה ועם הוועדה.
שגית אפיק
¶
אז ייכנס סעיף נוסף של הפחתת שיעורי מס רכישה לגבי דירה יחידה. התחילה שלו גם תהיה ה-21 בפברואר, והוא יחול כמו העלאת שיעורי מס הרכישה. הוא יהיה הוראת שעה.
סעיף 3 שעוסק בהפחתת שיעור מס שבח לגבי קרקע. עלו כמה טענות לגביו בוועדה. הוועדה ביקשה שהוא יחול לא רק לגבי קרקע, אלא גם לגבי זכויות בנייה. הוועדה ביקשה שהוא יחול לא רק לגבי יחיד אלא גם לגבי חברה משפחתית. זה ביחס לרישא שלו לפחות.
חברה משפחתית, כן? זכויות בנייה?
ראובן קוגן
¶
זה לא יהיה החברה, זה הנישום בחברה שהוא בעצם יחיד, ואז אין בעיה עם זה שזה...
לגבי הזכויות לא היתה הסכמה. אנחנו דיברנו על המקרקעין ועל מה---
שגית אפיק
¶
פסקאות (3) ו-(4) שמדברות על התנאים. דובר על בנייה על הקרקע של 10 דירות, הוועדה ביקשה שזו תהיה בנייה של 6 דירות במשך 36 חודשים, לא במשך 30.
שגית אפיק
¶
אז זה יהיה 8 דירות, או 80% לפחות מהדירות המיועדות לשמש, כאשר מורידים את ה'לפי הגבוה מביניהם'.
ראובן קוגן
¶
כי זה לא משנה, ה-8 זה המינימום, ה-80%, אם יש לי 100 דירות, אז אני רוצה ש-80 ייבנו ולא 8. אין משמעות שמתוך 100 ייבנו 8 והוא יהיה זכאי. הוא צריך להשלים את ה-80% מהזכויות של---
ראובן קוגן
¶
אנחנו הסברנו ומיכל תשלים. אנחנו הבנו שהסוגיה של סיווג כמלאי עסקי זה נושא שנבחן בהתאם להתנהגות של בעל הקרקע, אם הוא מוכר את יחידות הדיור שרשומות על הקרקע כסוחר ואז זה מסומן כמלאי עסקי, והוועדה באה ואמרה 'אל תענישו את אלה שיש להם הרבה יחידות דיור על הקרקע שהוא מוכר אותה, רק בגלל שיש לו הרבה יחידות דיור'. היתה פה הבהרה לפרוטוקול, ומיכל תאשר אותה, שעצם העובדה שמדובר בהרבה יחידות דיור על הקרקע, זה לא אוטומטית מסווג את זה כמלאי, אלא המפקח יבוא ויפעיל את שיקול הדעת ואת כל המנגנונים ההתנהגותיים, כמו שהוא שם את זה כרגע, וזה יהיה לגופו של עניין.
היו"ר משה גפני
¶
הטענה שאין ודאות, שיקול הדעת נשאר... יהיה קשה בתור עורך דין לייעץ ללקוח. אנחנו מדברים על פרק זמן מוגבל של שנה.
ראובן קוגן
¶
אני חושב שמדובר פה בקיבוע שיקול הדעת של פקיד השומה לעשות את זה בחקיקה, גם כשזה הוראת שעה, כמו שאומרים בצדק. אני חושב שזה עניין שהוא גם מסוכם מבחינת העבודה של רשות המסים, וגם הטענה המרכזית---
היו"ר משה גפני
¶
אני אגיד לך מה הטענה, גם של היועצת המשפטית וגם של עורכי הדין. אני גם מבין את הטענה הזאת. אתה צריך לייעץ ללקוח שלך. אתה אומר לו 'תשמע, הממשלה מבקשת ורוצה ומעודדת הוצאה של דירות לשוק' וכולי וכולי, 'זאת המגמה. אני לא יודע מה יהיה במקרה שלך', יגיד לו עורך דין, 'אני לא יודע מה יהיה במקרה שלך, האם זה כדאי או לא כדאי, כיוון שאני לא יודע מה תהיה ההחלטה של פקיד השומה או של זה שצריך לקבל החלטה'. זאת הבעיה. 'אני לא יודע מה תהיה ההחלטה שלו'.
היו"ר משה גפני
¶
אני בודק מה שכותבים לי, מה צריך, מה הם הפרמטרים, אם אני הייתי עורך דין, באמת היה קשה לי---
ראובן קוגן
¶
אבל בוא לא נשכח את הדבר הבא; אנחנו מדברים פה על מתן הטבה לאנשים, דיברנו קודם על 1,350,000 - 1,600,000, שזה כבר אנשים שהם יותר אמידים ורוכשים את הדירות. פה מדובר באנשים באמת עשירים שהם בעלי קרקעות, בעיקר במרכז הארץ, שנהנו מהשבח הגבוה יותר, ועכשיו הממשלה והכנסת באים ואומרים 'אנחנו נותנים לכם הטבה'. אנחנו הולכים על זה בגלל המטרה הנכונה של הגדלת מלאי הקרקעות, אבל אם אנחנו באים ונותנים את ההטבה הזאת לסוחרים ולא לאנשים הפשוטים שישבו על הקרקע וחישבו את שיעורי המס ובהתנהגות שלהם הם היו מחזיקי קרקע ולא סוחרי קרקעות, ועכשיו נותנים את ההטבות גם לסוחרים? אני חושב שגם בהיבט הציבורי ולא רק הכספי זה דבר שהוא לא נכון. זה נכון שמבחינת אי הוודאות והביורוקרטיה שכרוכה, גם במקרקעין וגם במיסוי מקרקעין, אנחנו נשארים ברמת אי ודאות אולי קצת יותר גבוהה, אבל העסק הזה הוא עסק מסובך בכל מקרה, כלומר רמות אי הוודאות פה הן מספיק גבוהות כדי שהדבר הזה ישפיע לכאן או לכאן.
ראובן קוגן
¶
את עכשיו באה ואומרת, היה מישהו שהיה לו עסק והוא מכר את הדירות. את לא יכולה לבוא ולהגיד עכשיו האם לאדם הפרטני הזה כבר מסווג... אם זה כבר מסווג לו כמלאי עסקי, אז ממילא אין בעיה. אני בטח לא רוצה לפתוח---
היו"ר משה גפני
¶
למה זה מפריע לכם שיהיה כתוב 'למעט אם הקרקע לא דווחה כמלאי עסקי כמשמעותו בסעיף האמור לפני יום המכירה'?
זיו שרון
¶
אני רוצה לענות לנקודה הספציפית הזאת ואז גם להתייחס לניסוחים כדי לעשות אותם כתואמים לדברים האחרים. בקצרה לחלוטין. כל מי שרכש אחרי ביטולו של חוק מס רכוש, חוק מס רכוש בוטל ב-1.1.2000, יש ממילא רק פער של שנה ועשרה חודשים, ששם אין סיווג אמיתי של הקרקע. מי שאחרי שנת 2001 זה ממילא לא משנה, הוא ב-20%. כל מי שהיה לפני כן, היו לו שתי נקודות שבהן הוא דיווח, נקודה אחת כאשר הוא רכש את הקרקע, אם הוא סימן מלאי עסקי או לא מלאי עסקי, ונקודה אחרת, כאשר היא היתה קרקע, מנהל מס רכוש, כשחייב במס רכוש, אם זה היה מלאי עסקי, זה היה 1.2% לפי חוק מס רכוש, ואם זה היה רכוש קבוע, זה היה 2.5%. מנהל מס רכוש בדרך כלל גם שאף שזה יהיה 2.5% ושזה יהיה רכוש קבוע. אנשים נורא רצו אז להתאמץ שזה יהיה מלאי. האיזון כבר ממילא נוצר מעצם הסיווגים לצרכי מס רכוש. ולא רק זה, אלא שחוק מס רכוש חייב גם לדווח על המצב לצרכי מס רכוש. אז יש לנו רק שנה ועשרה חודשים שהליניאריות בה היא לא כזאת משמעותית שאין למעשה מצב שהוא מצב דיווחי שנמצא בידי המנהל. זה באשר לנקודה של המלאי העסקי או לא מלאי עסקי.
הערה למר מאיר אסולין, מבחני העסק, לפחות בפקולטה למשפטים לומדים חצי שנה אם זה הוני או פירותי. ממה שלומדים במסים, הלוואי וזה היה כל כך פשוט. ואם המטרה היא ודאות, אין ודאות בשיטה הזאת.
ראובן קוגן
¶
לא חייבים לבוא ולהגיע לקצה בשביל לדעת מה מצב המיסוי. הולכים לפקיד השומה, עושים פרה רולינג של ה---
מאיר אסולין
¶
המשמעות של אדם, אם אני לוקח את שיקול הדעת מפקיד השומה, אני גם יכול להרע לאותו אדם. אדם שרכש נכס ב-74' ורשם את זה כמלאי עסקי, ומאז הוא לא עשה כלום בקרקע, המשמעות היא שהיום זה מלאי עסקי? לא, המשמעות היא לא מלאי עסקי. כלומר אם אתה שולל את שיקול הדעת של פקיד השומה, אתה שולל אותו לשני הצדדים. מה שאנחנו אומרים, ששיקול הדעת יישאר, הכללים קבועים בשוק, כולם יודעים מה הם הכללים. עורך דין שמבין במסים, יודע לקבוע לאותו נישום מה הם הכללים כדי לסווג אותו כמלאי עסקי או קבוע. זה לא משהו שנמצא בחושך, יש לנו המון מבחנים. אנחנו אומרים שהמבחן היחידי של כמות לא יהפוך את זה למלאי עסקי.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר. עורך דין לוקר, לא, תקשיב. אני לא רוצה לפתוח דיון. יש פה שאלה אחת, מרשות המסים טוענים 'אנחנו לא הולכים לתקן את כל העולם עכשיו', אלה הכללים שחלים ברשות המסים וצריך להתמודד עם זה. הטענה שלכם וגם שלי וגם של היועצת המשפטית, שהיות ואנחנו מדברים על פרק זמן מוגבל, לנסות שכאן תהיה יותר ודאות כדי שעורך דין שמייעץ ללקוח שלו, אפילו שאצל הלקוח שלו לא מדובר ברכישת דירה אלא מדובר בקרקעות, תהיה יותר ודאית. הם לא הולכים לקראת העניין.
הראל לוקר
¶
אדוני, מדובר על יחידים. רוב הקבלנים, ויש פה מהתאחדות הקבלנים, אולי 99%, לדעתי, זה חברות. על כמה אנחנו מדברים שתפספסו פה? תפסת מרובה לא תפסת. מצד שני תרתיעו עשרות ומאות בעלי קרקעות. בלי ודאות. כמה אנשים? עשיתם עבודה כמה---
הראל לוקר
¶
שבאותה שנה פקיד השומה לא יפעיל את הסמכות שלו לפי סעיף 5ב. מי שבא ואומר שאצלו זה רכוש קבוע ושילם מס רכוש גבוה, כמו שחברי זיו שרון אמר פה, אז שיהיה לו את הוודאות הזאת בשנה הזאת והוא לא יצטרך לבוא אליי, לעורך דין, הוא יוציא את זה לשוק והוא יידע שאף אחד לא יתקוף אותו. לכמה אנשים הם חושבים שהם מוותרים פה? לבודדים? לכמה? הרי רוב הקבלנים זה חברות.
ראובן קוגן
¶
מרגע שקבעת את זה פעם אחת, קבעת. ומה שאתה אומר זה גם נכון, אם הוא רוצה עכשיו להיטיב עם מישהו ולהגיד לו או שזה מלאי עסקי---
שגית אפיק
¶
אז זה יורד בעצם.
הנושא הבא זה הנושא של ערובה, זה מופיע בסעיף קטן (ג). לפי הנוסח של הצעת החוק יש לשלם את מס השבח המלא שחייב ורק לאחר מכן, אם מתקיימים התנאים שקבועים בסעיף, כלומר 8 דירות ב-36 חודשים, אפשר לקבל את ההחזר. הוועדה ביקשה שישולם המס המופחת, כמו שמופיע בסעיף, ובנוסף לכולם ערובה בשיעור מסוים, כאשר במידה ואכן יושלמו 6 הדירות כעבור 36 חודשים הערובה תוחזר. ואם לא יושלם, הוא ישלם את יתרת המס כמובן.
ראובן קוגן
¶
זה לא עניין של אין עסקה, יש עסקה. הוועדה אומרת ככה, רשות המסים צריכה לתת אישור מסים בטאבו להעברת בעלות לפני ששולם מלוא המס. זו המשמעות. במקרה והתנאים של העסקה לא הבשילו וה-36 חודשים לא עמדו והבנייה לא עמדה וכל התנאים לא עמדו, זה אומר שרשות המסים איבדה את המס.
מיכל דויטש
¶
אבל אי אפשר לכתוב ערובה בלי שינוי של משהו. רושמים ערובה להנחת דעתו של המנהל. כי כל מקרה---
היו"ר משה גפני
¶
הנחת דעתו של המנהל כבר תתפוצץ, בגלל שיש לו כל כך הרבה שיקול דעת. יהיה כתוב שהערובה בגובה המס, אני לא יודע את הניסוח. מספיק שקיבלתם את ה-15% בחוק הקודם. עשו 15% ובסוף התברר שזה יותר מהמס. לא חשוב. ערובה בגובה---
ראובן קוגן
¶
אני אסביר. הנישום צריך לשלם את המס של 44% לפי הכללים הרגילים, אם הוא לא עומד בתנאים, הוא צריך לשלם 44% עד שנת 2000 ו-20%. זה מה שהוא צריך לשלם. אם הוא יעמוד בתנאי, הוא ישלם 20% פלאט. לכן אם רוצים לבוא ולהגיד שזה יהיה ערובה, ערובה צריכה להיות על מלוא המס שהוא אמור לשלם אם הוא לא עומד בעסקה---
ראובן קוגן
¶
בחוק הצענו שזה יהיה לשיקול דעתו של המנהל, שהוא ייתן את אותה ערובה שאתם מבקשים. אתם אומרים 'אנחנו לא רוצים שיקול דעת'---
היו"ר משה גפני
¶
בסדר, אז הוא ישלם את מה שהוא מקבל לפי הפטור, לפי ההנחה, שזה 20%, ואת השאר הוא ייתן בערובה.
חיים אורון
¶
אני הבנתי מהם שאין ויכוח על הסכום. 'להנחת דעתו של המנהל', זה טיב הערובה, לא גובה הערובה, וזה בסדר.
אהוד נדב
¶
הבנק לא נותן לך ערבות בנקאית רק כשאתה משאיר לו 3%, הוא גם רוצה שתשים פיקדון בגובה הערבות.
מיכל דויטש
¶
עדיף לו להעביר את הכסף לרשות המסים, כי צמוד פלוס ארבע הוא לא יקבל היום על אף פיקדון בבנק. עדיף לו להביא את הכסף לרשות המסים, כי אם הוא עומד בתנאי, הוא יקבל את הכסף צמוד פלוס ארבע.
ראובן קוגן
¶
אז שיבחר. שהבחירה תהיה אצלו. אם יש לו בנק שהוא גם חבר, אז הוא יקבל יותר. סתם בנק, אז פחות.
אהוד נדב
¶
אבל אני רוצה להבהיר משהו, יש הבדל בין ערובה לערבות כספית. הערבות הבנקאית זה ערבות כספית, אנחנו מדברים כאן על ערובה.
אהוד נדב
¶
אדוני, ערובה יכולה להיות לדוגמה לשעבד נכס מקרקעין, או לרשום זכויות בנכס מקרקעין. זה משהו שמאפשר ליזם, מצד אחד רשות המסים יודעת שהיא תגבה את הכסף, יש לה מאיפה לגבות, מצד שני אין עלויות, לדוגמה בבנק, או לא צריך להשכיב כסף בבנק, אפשר להשקיע אותו בבנייה או בפיתוח של הקרקע הזאת, כי אנחנו צריכים תוך 36 חודשים לסיים לבנות 80%. אני מציע שיהיה כתוב בחוק ערובה ולא ערבות בנקאית.
חיים אורון
¶
חבר הכנסת גפני, למה כל הסיפור הזה קיים? כי הם רוצים לרשום בטאבו את הנכס. אומרת רשות המסים, מהרגע שהנכס נרשם בטאבו אין לי מאיפה לקחת את הכסף. אז באה רשות המסים ואומרת, אתה רוצה לשלם את הכסף? התברר שהעסקה בוטלה? תקבל חזרה ב-4%. אתה לא רוצה לשלם? תן לנו ביטחון, מהסוג שאנחנו נחליט שהוא טוב, ותשלם את זה. למה? כי אתה כבר רשמת את הנכס בטאבו.
שגית אפיק
¶
זאת אומרת, אתה אומר להשאיר את הנוסח המוצע, הכחול, שאמר שקודם כל תשלם, אם אתה חושב שאתה לא רוצה באופציה של תשלום והחזר, אפשר בערובה---
היו"ר משה גפני
¶
לפי הנוסח הקיים, אם אני אומר 'אני לא רוצה לשלם את הכסף, אני רוצה במקום זה לתת ערובה'?
היו"ר משה גפני
¶
מה שאני מציע ומה שהזכרתם, אני מציע שיש לו שתי אופציות; יש לו אופציה לשלם, כמו שאתם הצעתם בהצעה המקורית, את הכל, ויש לו אופציה נוספת. למשל הוא משלם את ה-20% ואת שאר הכסף הוא נותן בערובה, שהערובה היא להנחת דעתו של המנהל. למשל, יש לי בנק שכשהוא נותן לי ערבות בנקאית לי זה משתלם. במקום לשלם את כל הכסף, אני נותן ערובה. אם אני בא למנהל ואני מביא לו ערבות בנקאית, זה מניח את דעתו במקרה הרגיל. יכול להיות שיש לי ערובות מסוג שונה, אבל יש לי את האופציה הזאת.
זיו שרון
¶
הצהירו פה אנשי רשות המסים שערובה להנחת דעתו של המנהל זה ביטוי שהוא נורא יפה, אבל מבחינתם ערובה להנחת דעתו של המנהל שווה ערבות בנקאית. עכשיו בואו נזכור באיזה נסיבות אנחנו נמצאים פה. אנחנו רוצים לא את האנשים שהם עשירים ומנהלים עסקים, אנשים שיושבים על קרקעות, אותם אנשים שיושבים על קרקעות שמהם אנחנו רוצים לשחרר את הקרקעות, הם לא בהכרח אנשים אמידים, אלא יש להם נכס שהוא לא נזיל. ואנחנו רוצים להנזיל את הנכס הזה. אם אנחנו אומרים 'בואו תנו ערבות בנקאית', כי זאת החלופה, או 'בואו שלמו את המס במועד שבו צריך לשלם אותו', ומכיוון שבחוק אחר כבר נקבע שכבר כשמקבלים 30% מהתמורה, צריך לשלם את מלוא המס, אצל האנשים האלה, שהם לא מנהלים עסקים, הם בדיוק האנשים שלא מנהלים עסקים, אנחנו עשויים---
זיו שרון
¶
לכן אני מציע שרשות המסים תצהיר שזה לא רק ערבות בנקאית, ניתן גם לשעבד את יתרת הנכס לטובת רשות המסים. שזה לא יהיה רק ערבות בנקאית, כי ערבות בנקאית משמעה פיקדון בגובה הסכום. אם הסכום עוד לא הגיע, לבן אדם לא יהיה איך לשלם את זה ואז אנחנו נמצאים למעשה בפרסה.
היו"ר משה גפני
¶
יש בעיה עם מה שאומר עורך דין זיו? יש בעיה עם העניין שבן אדם בא ואומר 'אני משעבד את הנכס כערובה'?
מאיר אסולין
¶
אני אסביר. אל"ף, אתם צריכים להבין שאנחנו מדברים פה בעסקה של מֶכֶר שהמוכר מקבל כסף תמורת הנכס, יש לו כסף ביד.
מאיר אסולין
¶
יש כסף ביד. ברגע שאני מקבל נכס לשעבוד, מה המשמעות? אני אמכור אותו? אני אתן להוצאה לפועל? ייקח לי עשר שנים לממש את הנכס הזה כדי לקבל את ה-20%? זה לא לעניין.
מאיר אסולין
¶
אנחנו מעדיפים משהו נזיל. הערבות הבנקאית היא משהו נזיל. אני פונה לבנקים לקבל את הכסף, אבל זה כסף שיש לאזרח, הוא קיבל את זה מהמכירה. זה לא כסף שהוא צריך להביא מהבית. הוא מכר את הנכס.
ראובן קוגן
¶
מר שאומר מר מאיר אסולין, רשות המסים בסוף זה לא בנק. הרי את מה שהוא רוצה לעשות מול רשות המסים הוא יכול לעשות מול בנק, לשעבד לבנק את יתרת הנכס והבנק ייתן לו ערבות בנקאית כנגד זה ואז זה יהיה נזיל. ההנזלה של הערבות הזאת יכולה להתבצע דרך מוסדות פיננסיים.
שגית אפיק
¶
סביר להניח שאדם לא יבקש לשלם 20% פלוס ערובה אם הוא לא חושב שהוא יעמוד ב-36 חודשים וב-8 דירות. הוא לא סתם ימלא את זה.
ראובן קוגן
¶
מה שאומרת רשות המסים, היא אומרת 'אל תכניסו אותי להיות עכשיו מוציא לפועל. אני לא אקח עכשיו את הנכס שנפל ואתחיל למכור אותו'. זה כל מה שהם אומרים. הם רוצים ערבויות נזילות והם צודקים כי לא הופכים אותם עכשיו למוכרים של נכסים בפירוק בשוק. את ההנזלה אפשר לעשות דרך מוסדות פיננסיים.
מיכל דויטש
¶
לפרוטוקול. אנחנו לא המצאנו את הסעיף הזה. הסעיף של תשלום והחזר אחרי התקיימות תנאים עתידיים הוא לא המצאה שנועדה לחוק הזה של מכירת קרקעות של 10 יחידות דיור. זה קיים בחילוף דירות מגורים, זה קיים בחילוף קרקע חקלאית---
היו"ר משה גפני
¶
אתם שומרים על עצמכם, כל הזמן אתם רוצים את שיקול הדעת. כל הזמן. אתם מפספסים את המטרה שהממשלה ואנחנו רוצים.
ראובן קוגן
¶
זה יכול להיות תמריץ משמעותי במקומות שבהם הקרקע עלתה בשיעורים גבוהים, זה בעיקר מה שקרה במרכז הארץ במשך השנים.
אהוד נדב
¶
הסיכון עולה. תזכור מה הם אומרים. למה הם באו עם כל הדבר הזה? הם אומרים, 'תשמעו, אני נותן אישור לטאבו, כבר אין לי את הנכס לגבות', אנחנו אומרים 'נשאיר לך את הנכס לגבות, ניתן לך ערובה---
היו"ר משה גפני
¶
בסדר. תשמרו על עצמכם. יש לכם מזל שאני לא שר האוצר, אני לא הייתי נותן לכם ככה למסמס את מה שאני רוצה לעשות. אתם ממסמסים את זה בגלל שאתם פוחדים.
שגית אפיק
¶
פטור ממכירת דירת מגורים מזכה, מוצע כאן פטור לעד שתי דירות, אם שווי המכירה הוא עד לסכום של 3 מיליון שקלים חדשים. היתה הצעה בוועדה בישיבה הקודמת להגדיל את מספר דירות הפטורות ולהקטין את שווי המכירה.
שגית אפיק
¶
זאת אומרת להקטין את הפטור, אבל לא לתת את הצד השני שהוועדה ביקשה? המטרה היתה לעודד יותר דירות שהן דירות זולות.
שי חרמש
¶
אל תעשה שתיים, תעשה ארבע ותוריד ל-2 מיליון... תקטין את ערך הדירות. שיהיה מצאי דירות זולות, אחרת מה אתה עושה פה?
ראובן קוגן
¶
זה מוצג כסעיף אחד, זה בעצם שני סעיפים. בעניין של הקטנה מ-3 מיליון ל-2.2 מיליון, אין לי בעיה. זה לא אומר שהדירה לא נכנסת לפטור, זה רק אומר שהדלתא ממוסה. לגבי להגדיל את מספר הדירות, אנחנו לא חושבים שזה נכון, מאותן סיבות שאנחנו אומרים גם על הקרקעות, מדובר פה בהטבה לאנשים אמידים, שיש להם יותר משלוש דירות. מה שאתה רוצה זה לתת הטבה למישהו שיש לו יותר משלוש דירות השקעה שהוא מחזיק בבעלותו. הוא מקבל פטור על דירה אחת ממילא, לפי החוק הרגיל, הוא מקבל עוד שתי דירות נוספות בפטור של הוראת השעה ואתם רוצים להגדיל את זה לעוד? אז לא.
חיים אורון
¶
למה? בדירה ראשונה אתם עושים מגבלה של סכום. אם האדון מוכר את הדירה שלו ב-40 מיליון שקלים, או דולר, הוא פטור.
שגית אפיק
¶
אבל אנחנו קוראים להצעה הזאת הגדלת היצע הדירות. המטרה שלה היתה לשחרר כמה שיותר דירות לשוק.
מיכל דויטש
¶
לגבי הקרקעות. דיברתי עם ענת מקודם, שכחנו בהצעת החוק להגיד אמירה גם לגבי סעיף 48ב לחוק, שאומר שהשבח עובר לפקודה בשיעורי המס של עד 121, השבח של לפני היום הקובע, שם אנחנו צריכים להגיד שזה עד 20% לגבי אלה שסעיף 3 חל עליהם. זו רק אמירה לפרוטוקול ואנחנו נבקש מכם לאשר לנו לנסח את---
ענת מימון
¶
מה שהם אומרים שההקלה שניתנת למס שבח, יש פה סעיף שאומר שזה עובר לפקודה, גם שם כתוב מה יהיו שיעורי המס, וגם שם צריך להגביל את זה עד תקרה של 20%, כמו שעשינו בסעיף 3.
יצחק איתן
¶
למה להגביל את כמות הדירות ולא להישאר רק בתקרה כספית? היום בכל הפריפריות יש דירות ב-300,000 שקל וזה פשוט מפלה לרעה את הפריפריות, זה מקטין את ההיצע של הדירות, העליות בפריפריות היום הרבה יותר תלולות מאשר במרכז הארץ. אם ההגבלה, כפי שאני הצעתי, היא כספית, כל דירה מעל 3 מיליון שקלים, יתחיל לרדת, וב-6 זה ייעלם, וסך כל הדירות לא יותר מ-6 מיליון, ואם זה יותר מ-6 מיליון מתחילים להוריד. שלחתי לכם דוגמה מספרית ואני פשוט לא מבין את זה. מר ראובן קוגן אמר לי 'סיבות סוציאליות', אני חושב שזה בדיוק ההיפך. מכל הבחינות זה מין... אני פשוט לא מבין את זה.
ליאור גרוסמן
¶
אני רוצה לתת את המספרים, אדוני, כי אני חושב שמדברים פה הרבה תיאוריה. דירה, לדוגמה, שקנו אותה ב-800,000 לפני כמה שנים ועלתה ב-50% ל-1,200,000, יש פה 400,000. 400,000, אם בן אדם משלם 80,000 שקל מס על דירה של 1,200,000. כלומר שאם אנחנו נשחרר את הפטור ממס שבח, הבן אדם הרי לא יוריד את המחיר של הדירה יותר מה-80,000, כי 80,000 הוא יכול היום למכור את הדירה, לשלם את המס ולקבל את אותו סכום כסף. כלומר כשאנחנו מדברים פה על משהו שהוא באמצע, בדירה של 1,200,000, אם יוריד ב-40,000 שקל את המחיר של הדירה, צריך להגיד תודה, שזה בערך 3% מהמחיר של הדירה של ה-1,200,000.
כלומר מה שאתם עושים פה למעשה, אדוני, אתם נותנים פה פטור גורף ממסים שאולי, אולי במקרה הטוב, אני אומר לך כעורך דין של עסקאות נדל"ן כל יום, יוריד את המחיר של הדירות אולי ב-2%-3% כתוצאה מהחוק הזה. כי אותו בן אדם, אם הוא היה משלם היום---
היו"ר משה גפני
¶
המטרה של החוק היא לא להוזיל מחירים, אולי בסוף, בחשבון כולל, אם היו פעולות נלוות לעניין הזה. המטרה של החוק, והיא גם כתובה כך, זה הגדלת היצע הדירות. יש אנשים שמחזיקים דירות, הם לא רוצים למכור אותן, הדירות התייקרו, כמו שאמרת, והם מחזיקים את זה ארבע שנים כדי לחכות לפטור. הם עושים את החשבון שאם הם ימכרו את זה, הם יכולים לשלם מס שבח מאוד גבוה.
היו"ר משה גפני
¶
רגע, אני מדבר על המטרה של החוק. הוא נכנס עכשיו לנישה אחרת, שיכול להיות שהיא נכונה, יכול להיות שהיא לא נכונה, אבל מטרת החוק זה שאם מישהו מחזיק דירה נוספת והדירה הזאת תהיה חייבת, אם הוא יוציא אותה לשוק, במס שבח, לפעמים זה יכול להיות מס שבח גבוה, כמו שאתה מתאר, יכול להיות מס שבח נמוך, הוא לא ימכור את זה. הוא עושה את החשבון, 'אני אשאיר את זה אצלי, דירות מתייקרות, אני עוד אצטרך לשלם מס, אני אחכה עד שימלאו ארבע שנים ואז אני אוציא את זה'. באה הממשלה, ואנחנו תומכים בזה, ואנחנו אומרים, בואו נעודד את האנשים לפרק הזמן הזה של השנתיים להציף את השוק בדירות, כמה שאפשר יותר. המטרה, להציף את השוק בדירות. כדי להוזיל את המחירים, צריכה להיות מערכת כוללת, צריך שהמדינה תוציא קרקעות, צריך לתת משכנתא, כל הדברים שנלווים לנושא של הדיור. המטרה של החוק הזה היא להציף את השוק כמה שאפשר בדירות. אז אם אתה אומר שזה לא יוזיל את המחירים, יכול להיות שאתה צודק. זה לא יוזיל את המחירים, אבל המערכת הכוללת, אם היא תיעשה, היא כן תוזיל. המטרה של החוק היא להוציא את הדירות האלה. זו המטרה.
ליאור גרוסמן
¶
זה דבר אחר. ההוצאה של הדירות האלה, תוצאה אחת ודאית, אדוני, לחוק הזה. אחת ודאית, שהעשירים יתעשרו יותר, כי יש להם עוד פטור ממס, על דירות להשקעה.
היו"ר משה גפני
¶
ואני אומר לך, אתה אומר שאתה עוסק בדירות, אתה יודע שיש ציבור גדול מאוד, גדול מאוד, שהוא לא משקיע והוא לא עשיר והוא לא כלום, הוא חוסך פרוטה לפרוטה והוא גר בדירה שלו ויש לו ילדים והוא רוצה לעזור להם, אז באיזה שהוא שלב הוא קונה להם דירה מהחסכונות שהוא חסך. אנחנו לא מדברים פה על דירות, חמש-שש דירות שזה העסקים שלו. אנחנו מדברים על אזרח פשוט שהוא חוסך פרוטה לפרוטה והוא רוצה לעזור לילדים שלו ברכישת דירה. עכשיו הוא בא ורוצה למכור את זה בגלל שהוא רוצה לעשות משהו אחר, הוא רוצה לתת להם לא חשוב מה. זה לעזור לעשירים?
היו"ר משה גפני
¶
בסדר, הוא רוצה לעשות את זה עכשיו, וכל אחד וסיבותיו. אני יכול גם למנות סיבות שאנשים אמרו לי. אנשים שפונים, 'למה אתם מעכבים את החוק?' אנשים שהם לא אנשים עשירים, אנשים עמך, פשוטים, שעובדים וחוסכים למחייתם ורוצים לעזור לילדים שלהם ויש להם סיבה עכשיו לעשות את זה.
זיו שרון
¶
אני חוזר על הדברים מהדיון הקודם. גם כאן חסרה הוודאות. מי שמוכר בתקופה הזאת שלוש דירות והוא נותר חשוף לזה שפקיד השומה, אחרי שהוא קיבל את הפטור במס שבח, יגיד לו 'שלוש דירות, זה כבר עסקאות אקראי', עוד פעם אנחנו עושים חוק שהדבר היחיד שיהיה בו זה העלאת מס הרכישה לדירות השקעה, כי מכירות לא תהיינה בו, גם של דירות, וגם של קרקעות, כשיש אי ודאות לתקופה מוגבלת. הדבר היחיד שיהיה בו זה העלאת מס הרכישה, פעולה נהדרת לתקציב המדינה כשמטרת שר האוצר היתה---
זיו שרון
¶
אני אומר פעם נוספת, כאשר נמכרות שלוש דירות בתקופה של השנתיים האלה, ודברים כאלה כבר נעשו בעבר, ויש גם אמירות כאלה או אחרות בפסקי דין, פקיד השומה יכול לבוא ולומר, 'מנהל מס שבח אמנם נתן לך את הפטור, אבל אני, פקיד השומה, חושב שבכמות הזאת עשית עסקאות אקראי ולכן אתה נמצא במס הכנסה'. פה זה לא---
היו"ר משה גפני
¶
רגע. יש לי שתי דירות, ועל דירה אחת אני צריך לחכות ארבע שנים. אני רוצה למכור אותה, אני מוכר אותה היום, אחרי קבלת החוק הזה. מה הבעיה?
היו"ר משה גפני
¶
למה אתה רץ מהר עם האבל? זו ליבת החוק. ליבת החוק זה אדם שיש לו שתי דירות, שהוא לא משקיע בדירות, הוא לא מחזיק חמש דירות, הוא מחזיק דירה אחת שבה הוא גר והוא מחזיק דירה נוספת, כמו שאמרתי מכל מיני סיבות משפחתיות, לא עסקיות. זה עוזר לו? זו ליבת החוק. אז זה בסדר.
זיו שרון
¶
מה לא בסדר? אנחנו שמים בפני עיוור מכשול. אם אנחנו אומרים בחוק שחוץ מהדירה הרגילה מותר למכור עוד שתי דירות, אז אין בעיה. לפי ההצעה של כבודך, תוריד את זה רק לדירה אחת ולא לשתיים, אבל אל תיתן שתיים ותחשוף את הבן אדם למס ההכנסה, כי זו הדירה הקיימת פלוס שתי דירות.
זיו שרון
¶
זה לא עניין של ניהול עסקים, זה עניין של אתה מקבל פטור ממס שבח לשנתיים ובא אליך פקיד השומה ואומר לך שאתה במס הכנסה, אומר לך בדיעבד. אז אנשים לא ישחררו. אם רוצים שאנשים ישחררו שלוש דירות---
חיים אורון
¶
אדם שיש לו דירות והוא משכיר אותן, זה השיקול שהוא שוקל? לא מה הסיכוי של העלאת הערך, מה הסיכוי של העלאת שכר דירה? כל אדם בונה על ה-80,000 שקל האלה?
זיו שרון
¶
לא, אבל יש הבדל אם זה פטור ממס שבח, או שאתה נכנס למס הכנסה. זה לא ה-80,000 שקל. זה כבר 45%, כי אם אתה הולך למס הכנסה, זה לא שאתה משלם מס שבח.
זיו שרון
¶
אף אחד לא אומר את זה, אבל אם באותן דירות נתת פטור ממס שבח, נתת אשליה של פטור ממס שבח, אבל פקיד השומה מגיע בדלת האחורית ו---
חיים אורון
¶
לא בדלת האחורית, בדלת הראשית, כי אתה חייב לשלם מס. אני לא מבין, אתם רוצים פה לפתוח דלתות עד אין סוף.
זיו שרון
¶
ממש לא, אנחנו רוצים את הוודאות לתקופה הזו, שפקיד השומה, כשרוצים לשחרר דירות, לא יפתיע את הנישום.
חיים אורון
¶
אני יודע שבין הדיבורים של שרים לשחרר דירות ובין החיים יש מרחק. שכל העסק הזה הוא פקה-פקה. בסדר, נצביע בעד החוק, אבל דרך הפרצה הזאת לפתוח דלת כפתחו של אולם שבו יעברו אנשים ויעשו את כל הדברים, למה אני צריך לתת לזה יד פה? איך הוא אמר? אנשים ימכרו בשנתיים ואם יש סכנה שזה לא עסק ולא מכירה בודדת, שישלם מס הכנסה. מה אתם רוצים מאיתנו?
זיו שרון
¶
אין בעיה, במסגרת אותה מגבלה בדיוק צריך שתהיה הוודאות, אחרת לא יהיה שחרור של הדירות. זה הכל.
אהוד נדב
¶
אני הייתי רוצה להתייחס לדבר הזה ואולי להציע כאן פשרה. אנחנו לא מדברים על לשנות סדרי בראשית, אנחנו מדברים על העובדה שמה שמבקשת הוועדה בחוק הזה, וגם משרד האוצר מבקש לעשות בחוק הזה, זה לרכז מכירות בפרק זמן קצר. הדבר הזה עלול ליצור באותו פרק זמן קצר, אם הוא יעבוד, שהכמות תשפיע על האיכות. עצם הכמות של המכירות בתוך פרק הזמן הקצר יהפוך את מה שהוא מלכתחילה לא היה חשוף לטענת עסק, יהפוך אותו לחשוף לטענת עסק, כי זה בדיוק מה שהוועדה הזאת רצתה, שהוא ימהר למכור, יזרוק את הדירות לשוק. כתוצאה מריבוי המכירות בפרק זמן קצר, עלול פקיד השומה, או עלול מנהל מס שבח, לבוא ולהגיד לו 'תשמע, זה עסקי'. מה שאני מציע זה לא לתת פטור גורף, כפשרה הייתי אומר, בואו נקבע שעצם הכמות כשלעצמה בתוך פרק הזמן הזה, עצם הריכוז הזה, זה לא יהפוך את זה לעסק. אם יש נתונים אחרים שהופכים את זה לעסק, כמו יש לו מומחיות, הוא השביח את הקרקע ויש לו מנגנון והוא עוסק בזה עשרים שנה, הוא עדיין ישלם מס הכנסה כרגיל. אבל עצם העובדה שהוועדה בעצם דרבנה אותו למכור את זה בשנתיים האלה, היא כשלעצמה לא תשנה את הסיווג שלו.
אהוד נדב
¶
אדוני היושב ראש, הצעת הפשרה שניסיתי להעלות, ברשותך, אני אחזור על זה פעם שנייה; מה שאנחנו אומרים, הוועדה והחוק הזה מדרבנים את המוכר, גם מוכר שאצלו זה לא עסק בכלל, בפרק זמן מאוד קצר מה שנקרא לזרוק לשוק דירות, למכור דירות. זה מה שאנחנו רוצים. החוק הזה, אם הוא יעבוד, זה מה שהוא יגרום. אני מציע שלא נשנה סדרי בראשית, לא נבוא ונגיד שמי שזה אצלו עסק, עכשיו זה יהיה אצלו לא עסק בשנתיים האלה. בואו רק נקבע שעצם העובדה שהיה ריכוז של מכירות בתוך פרק הזמן הזה היא כשלעצמה לא תהפוך אותו לעוסק. כל המבחנים האחרים לקביעה אם זה עסק או לא, מנגנון, אנשים, מומחיות, השבחה, מימון זר, יש אלף ואחד מבחנים שנקבעו בפסיקה כדי לקבוע אם זה עסק או לא, כל אלה יישארו, ואם הוא מסווג לפי אותם מבחנים כעסק, אז הוא ימוסה כעסק. אבל עצם העובדה שהוא עשה כך וכך מכירות... אגב זה נכון הן לעניין המכירות והן לעניין המקרקעין שדיברנו עליו מקודם. עצם העובדה שיש ריכוז עסקאות, היא כשלעצמה לא תהפוך אותו לעסק.
שגית אפיק
¶
סעיף 1, פרשנות, נשאר כמו בכחול. סעיף 2, התקופה להגדלת שיעורי מס הרכישה תהיה 21 בפברואר, עד 31 בדצמבר 2012.
שגית אפיק
¶
זה עובד לשני הצדדים, יש פה העלאת מס רכישה בסעיף קטן (א) ובהמשך יש הפחתת מס רכוש על דירה יחידה.
ראובן קוגן
¶
לא, הפטורים של מס שבח, גם קרקע וגם זה, הם רטרואקטיביים מהחלטת הממשלה, מ-1 בינואר וגם מ-1 בנובמבר.
שגית אפיק
¶
אז מ-21 בפברואר עד 31 לדצמבר יהיה תיאום לפי שיעור עליית המדד, הפחתת מס הרכישה תהיה גם בתקופה הזאת. עד 1,350,000 לא יהיה מס, יהיה פטור, בין 1,350,000 ל-1,601,210, 3.5% אחוזים, מעל 1,601,210 יהיה 5%. גם הסכומים האלה יתואמו לשנת 2012.
סעיף 3, מה הוכרע לגבי זכויות בנייה בקרקע?
מיכל דויטש
¶
הבהרנו את מה שנעשה בחוזר לגבי אלה שמי שימכרו משהו שעובר לצד השני יותר מעשר, אבל לא לכל דבר ועניין.
זיו שרון
¶
אבל לא זאת הסוגיה בנקודה הזאת. מה זה משנה אם יש לנו זכויות בנייה בבניין שנמצא בבני ברק ויש עוד מעל 8 יחידות ואפשר לבנות על הגג מעל? אבל 'שהם קרקע', זה לא בפנים, זה לא קרקע, זה לא זכות במקרקעין שהם קרקע. צריך לכתוב זכות במקרקעין.
זיו שרון
¶
הגג הוא לא קרקע, הוא זכות אחרת במקרקעין מבחינתכם. כל מה שצריך פה זה להוריד את המלה 'קרקע', כי קרקע זה רק קרקע.
היו"ר משה גפני
¶
עם כל הכבוד, אתם יודעים מה? בשביל מה אנחנו מבזבזים פה זמן? תבואו מראש, מה הנוסח שלכם, אותו נאשר ושלום על ישראל. או שתעבירו את זה לוועדה אחרת. אתם יכולים למשוך את החוק.
שגית אפיק
¶
זה יחול לגבי 8 דירות, 36 חודשים, 80% נשאר, לפי הגבוה יישאר. אני מבינה שהעניין של מלאי עסקי לא נכנס, אז זה לא ייכלל. לא תהיה הערה לגבי מלאי עסקי. לגבי הערובה, תהיה למוכר אופציה, או לשלם את המס המלא---
שגית אפיק
¶
2.2 וזה נשאר לגבי שתי דירות.
ובסעיף 5, בסעיף התחילה תתווסף האופציה של הארכת התקופה לגבי סעיף 3 בשנה נוספת, על ידי שר האוצר, באישור ועדת הכספים.
חיים אורון
¶
אני רוצה להציע הצעה. תצביע, תעשה רוויזיה, כי אנחנו הולכים כולנו נגד. אני הולך להצביע נגד.
שלי יחימוביץ
¶
אז מה? האופוזיציה עושה פה את הדברים החשובים, זאת עובדה. האופוזיציה העבירה את כימיקלים לישראל, האופוזיציה העבירה את שישינסקי והאופוזיציה תעביר גם את החוק הזה, ואנחנו נהיה אופוזיציה אחראית.
היו"ר משה גפני
¶
רבותיי, אני עובר להצבעה. הצעת חוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה) (הגדלת היצע של דירות מגורים – הוראת שעה), התשע"א-2011.
היו"ר משה גפני
¶
מה קשור שר האוצר לעניין? מה שסיכמנו, על זה נצביע, לקריאה שנייה ושלישית, לפי הנוסח שדיברנו עליו.
מי בעד אישור הצעת החוק? ירים את ידו. מי נגד? אין. מי נמנע? אין. ההצעה אושרה פה--
-
הצבעה
בעד – פה אחד
נגד – אין
נמנעים – אין
ההצעה אושרה
חיים אורון
¶
שתבואו לעבוד פה. אל תבואו לפה רק להצבעות כשמזעיקים אתכם ואתם באים לעשות לובי על כל מיני דברים.
חיים אורון
¶
אתם לא באים לעבוד פה בכלל, אתם רק באים להציע הצעות שבושה שהן בכלל מועלות פה. צריך פעם אחת להגיד.
היו"ר משה גפני
¶
מי בעד הרוויזיה של חבר הכנסת אורון? ירים את ידו. מי נגד? הרוויזיה לא התקבלה.
הישיבה ננעלה בשעה 11:50