הכנסת השמונה-עשרה
PAGE
30
ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות
16.02.2011
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 140
מישיבת ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות
יום רביעי, י"ב באדר א' התשע"א (16 בפברואר 2011), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 16/02/2011
חוק להרחבת הייצוג ההולם של בני העדה האתיופית בשירות הציבורי (תיקוני חקיקה), התשע"א-2011
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק להרחבת הייצוג ההולם של בני העדה האתיופית בשירות הציבורי (תיקוני חקיקה), התשע"א-2011, של חה"כ ציון פיניאן, חה"כ יעקב אדרי, חה"כ אופיר אקוניס. (פ/2039)
מוזמנים
¶
דן אורן, ממונה ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
ברוך שמעון, מנהל מנהלי מוקדים, המשרד לקליטת העלייה
אלישע שחף, סמנכ"ל משאבי אנוש, משרד התחבורה
עו"ד ז'נט שלום, נציבות שוויון הזדמנויות בעבודה, משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה
עו"ד מרגלית בוטרמן, לשכה משפטית, משרד הפנים
מוני מעתוק, מנהל תחום כוח אדם ומכרזים, משרד הפנים
אללי אדמסו, יועץ ראש הממשלה לענייני עולי אתיופיה, משרד ראש הממשלה
נאוה קרמר, סגנית מנהל רשות החברות הממשלתיות
עו"ד שי בוזגלו, לשכה משפטית, רשות החברות הממשלתיות
משה בר נתן, חטיבת משאבי אנוש, בנק ישראל
עוזי ג'ורג'י, ממונה על משאבי אנוש, רשות שדות התעופה
אסתר בר-עמי, ממונה משאבי אנוש, רשות שדות התעופה
שמואל בן צבי, מנהל רשת רק"ע, רשות השידור
עו"ד בוסנה ירדני, המחלקה המשפטית, טבקה – מרכז לסיוע משפטי וסנגור קהילתי ליוצאי אתיופיה
רחמים אדנה יעקב, סטודנט למשפטים, טבקה – מרכז לסיוע משפטי וסנגור קהילתי ליוצאי אתיופיה
חגית חובב, מנהלת תוכנית תעסוקה, אגודה ישראלית למען יהודי אתיופיה
אברהם נגוסה, מנכ"ל ארגון מכנף דרום לציון
גטו זמנהש, עולה חדש
ליאור אבבה, פעיל חברתי בנציגות הארגונים של קהילת יוצאי אתיופיה
קיפלה טסמה
ליאור בן עזרא, צעירי הליכוד
יוסי זרפה, פעיל קהילתי בבאר שבע
יעקב אשטו, ק. נוער ירושלים
רשמה וערכה
¶
יונה, חבר המתרגמים בע"מ
הצעת חוק להרחבת הייצוג ההולם של בני העדה האתיופית בשירות הציבורי (תיקוני חקיקה), התשע"א-2011
של חה"כ ציון פיניאן, חה"כ יעקב אדרי, חה"כ אופיר אקוניס. (פ/2039)
היו"ר דני דנון
¶
בוקר טוב לכולם. אני שמח לפתוח ישיבה של ועדת עלייה, קליטה ותפוצות. אנחנו ממשיכים את הדיון בהצעת חוק להרחבת הייצוג ההולם של בני העדה האתיופית בשירות הציבורי (תיקוני חקיקה) - התשע"א 2011, של חברי הכנסת ציון פיניאן, יעקב אדרי, אופיר אקוניס. אנחנו מקווים לסיים עם החוק היום ולהעבירו לקריאה שנייה ושלישית. נעשתה עבודה מקיפה של היועצים המשפטיים ואני רוצה להודות לכם שישבתם, דיברתם, גיבשתם, וככה בשאיפה, תחסכו לנו את הוויכוחים פה. תמיד אני מעדיף לעשות את התיאומים המקדימים ואני רוצה באמת לבקש מהיועצת המשפטית שלנו, שהיא תציג את החוק. אנחנו נעבור להקראה, נדון בסעיפים הבעייתיים. גם בקריאות הקודמות היה נושא אחד שגם נדבר עליו לגבי חובת הדיווח מול משרד הפנים, נושא שטרם הסתיים לחלוטין. שאר הנושאים די לובנו. מירב, אני אתן לך את השרביט, ואם אפשר להתקדם, בבקשה.
אני רוצה לברך את חבר הכנסת אייכלר, זו ישיבה ראשונה שלו בוועדה שלנו, ברוך הבא.
מירב תורג'מן
¶
הנחתי בפניכם נוסח, כולל הערות של נציגי משרדי הממשלה לדיון היום. אני חושבת שזה מונח בפניכם, אתם תראו את ההערות וככל שהוועדה תחליט לקבל או לדחות את ההערות, אנחנו נתקדם עם הנוסח.
היו"ר דני דנון
¶
אני מציע שניתן את זכות הדיבור כאשר נגיע לסעיפים שלגביהם יש לחברים השגות. כי על מהות החוק דיברנו.
ישראל אייכלר
¶
אני רוצה לברך את היושב-ראש, את הוועדה, ואת הנציגים של הקהילה האתיופית ואני מקווה שהדיונים בוועדה הזאת באמת יוסיפו ויעזרו לאנשים להיקלט במקומות העבודה, בפרט עולים חדשים שנמצאים במצב קשה. אבל אני רוצה לבקש שהיות ויש אוכלוסייה שהיא גם, כמו העדה האתיופית, מודרת מהשירות הציבורי וגם במגזר הפרטי מאוד מאוד מתקשה לקבל מקומות עבודה בגלל היותה מזוהה כקהילה, הקהילה החרדית, אני מבקש אותו חוק שכתוב פה לייצוגם של מי שהוא או אחד מהוריו נולדו באתיופיה, גם הציבור החרדי או שבא מחינוך חרדי, מוכר שלא רשמי, גם הוא יזכה לאותן זכויות ולאותו קידום וייצוג הולם בכל הסעיפים שמדברים גם על העדה האתיופית.
היו"ר דני דנון
¶
הנושא חשוב. אני אסכים לעזור לך בנושא הזה. אבל כרגע, כשאנחנו פה נמצאים בהכנה לקריאה שנייה ושלישית של חוק שנוגע ליוצאי העדה האתיופית, לפתוח חזית נוספת היום.
ישראל אייכלר
¶
למה חזית? אני רוצה לעבוד בשיתוף פעולה. יש הרבה דברים שווים בין העדה האתיופית לחרדים. זה שני המגזרים שלפי כל הסקרים שפורסמו לאחרונה, הראשון, שלא מתקבל לעבודה זה חרדי, השני זה אתיופי, השלישי – ערבי. זאת אומרת, המציאות הבעייתית בתעסוקה, האתיופים והחרדים באותו, ממש באותה שכבה חברתית.
היו"ר דני דנון
¶
אני לא אאפשר כרגע את פתיחת החזית הזאת, בשלב שבו אנו נמצאים כרגע, שחברי כנסת עמלו ותיאמו את החוק, אנחנו נמצאים ממש לפני קריאה שנייה ושלישית. אני אהיה מוכן ביחד אתך לחשוב על הצעת חוק, משהו שנקדם למען קידום של יוצאי העדה החרדית, אבל לא בשלב הזה של החוק, כרגע.
ציון פיניאן
¶
בוועדת הקואליציה, הנושא הועלה על-ידי הנציגים החרדים, לפני כחודשיים, ופשוט אם נכניס את הנושא הזה עכשיו ונרחיב אותו, המשמעות היא לקבור אותו.
ציון פיניאן
¶
מה שהוצע שם, שברגע זה יעבור ובעזרת השם בעתיד אפשר יהיה להרחיב את החוק. או להביא חוק בנוסח הזה, בנושא של החרדים או כל מגזר אחר. אבל להכניס את זה ביחד זה פשוט לקבור את החוק.
ישראל אייכלר
¶
אני לא חושב כך. אני חושב ההפך, זה יעשה צדק עם שתי העדות, עם שתי הקהילות. הרי מה אנחנו רוצים? מדברים הרבה על שוויון במדינה הזאת, נכון? מה הסיבה שאנחנו רוצים לקדם את העדה האתיופית? כי אין שוויון, כי מפלים אותם לרעה. אותה הבעיה של החרדים. לכן אני מבקש להעלות את זה כהצעת הוועדה.
היו"ר דני דנון
¶
אין בעיה, אם מבחינה פרוצדוראלית של הבעיה על הצעתו של חבר הכנסת אייכלר, מוסיפים את זה בשלב הזה, כהסתייגות, או מה הנוהל כרגע?
מירב תורג'מן
¶
הסתייגות, כן. אתה יכול להגיש הסתייגות. אבל נצטרך להצביע עליה. ככל שהיא תיפול, או לא תאושר כאן בוועדה, היא תעלה למליאה.
ישראל אייכלר
¶
אני רוצה את כל הכלים הדמוקראטיים ואת עזרתו של היושב-ראש, שנוכל להביא פעם אחת ולתמיד את הציבור החרדי, לפחות למעמדם של העדה האתיופית, אני לא אומר חס וחלילה יותר, אבל אותו דבר.
דן אורן
¶
כיוון שהנושא של חקיקה מן הסוג הזה לגבי האוכלוסייה החרדית, לא עלה בממשלה הזאת, זה עלה בממשלות קודמות והממשלה התנגדה לקביעת חובת ייצוג הולם לאוכלוסייה החרדית. אבל בממשלה הזאת זה לא עלה, אז לכן אני לא מוסמך, מבחינת הממשלה, להתייחס לגופו של עניין. אני רק יכול כן להגיד, מבחינת עמדת הממשלה, זה שהצעת החוק שהיתה בפני הממשלה היתה לגבי האוכלוסייה האתיופית בלבד ולכן אין עמדת ממשלה לגבי כל אוכלוסייה נוספת ולכן, מבחינת הממשלה, אם הנוסח נשאר אך ורק לגבי האוכלוסייה האתיופית, אפשר להתקדם היום לקריאה שנייה ושלישית. אם מוסיפים דברים מהותיים שלא היו בפני הממשלה, עת הממשלה דנה בהצעת החוק, אז מבחינת הממשלה יצטרכו להחזיר את הנושא לוועדת השרים לחקיקה.
היו"ר דני דנון
¶
אני מקבל את עמדתך. אי גם בטוח שהיא מייצגת את עמדת שאר המשרדים. הסתייגותו של חבר הכנסת אייכלר נרשמה ואנחנו כאשר נצביע על החוק, אנחנו נצביע גם על ההסתייגות הזאת. בבקשה, מירב.
מירב תורג'מן
¶
"1. בחוק החברות הממשלתיות, התשל"ה-1975 -
(1) אחרי סעיף 50 יבוא:
'פרק ו'1: ייצוג הולם בקרב עובדי חברות ממשלתיות
ייצוג הולם בקרב עובדי חברות ממשלתיות
50א. (א) בקרב העובדים בחברות הממשלתיות, בכלל המשרות והדירוגים, יינתן ביטוי הולם, בנסיבות העניין, לייצוגם של מי שהוא או שאחד מהוריו נולדו באתיופיה (בפרק זה – ייצוג הולם).
(ב) הדירקטוריון יפעל לקידום ייצוג הולם בקרב העובדים בחברה בהתאם ליעד שיקבע, ולשם כך ינקוט את האמצעים הנדרשים בנסיבות העניין אשר יש בהם כדי לאפשר ולעודד ייצוג הולם, לרבות אלו:
(1) ייעוד משרות אשר יועסקו בהן, ככל האפשר, רק מועמדים מקרב קבוצה הזכאית לייצוג הולם;
(2) הוראה בדבר מתן עדיפות למועמדים מקרב קבוצה הזכאית לייצוג הולם, כאשר הם בעלי כישורים דומים לכישוריהם של מועמדים אחרים, לעניין משרה או קבוצת משרות או לעניין דרגה או קבוצת דרגות שיפורטו בהוראה, ולתקופה שתיקבע בה.
(ג) הוראות סעיף זה יחולו על כל דרכי הקבלה לעבודה והקידום בעבודה לפי חוק זה, לרבות מינוי בדרך מכרז, העסקה שלא במכרז ומינוי בפועל. "
אנחנו ביקשנו להוריד את המשפט הזה, שי, אני אתך, שי. את המשפט, את מה שכרגע הקראתי, את המשפט האחרון, את הסיפא, הורדנו מהסעיף שמדבר על רשויות מקומיות. אני עכשיו ככה מסתכלת ותוהה אולי גם כאן לא צריך את זה.
מירב תורג'מן
¶
(ד), זה סעיף, כפי שאתם יכולים לראות, הוא בעקוב אחרי שינויים, זה סעיף חדש, רשות החברות הממשלתיות ביקשה להוסיף.
דן אורן
¶
סליחה, אני חושב שלגבי חברה ממשלתית ואני חושב שחברי, שי בוזגלו יסכים, שבעצם כיוון שדרכי הקבלה לעבודה והקידום בעבודה לא קבועים בהכרח בחוק חברות ממשלתיות, יהיה נכון להגיד – הוראות סעיף זה יחולו על כל דרכי הקבלה לעבודה והקידום בעבודה, בחברה ממשלתית.
מירב תורג'מן
¶
אם יורשה לי, אני אבחן. זה כל דרכי העבודה בחברה ממשלתית, אבל אם יורשה לי, אני אולי אבחן את זה לפני שאני אניח את הנוסח. בסדר?
דן אורן
¶
חבר הכנסת מולה, אנחנו תכף נגיע לנושא של סייג, זה בעצם בסעיף הבא, שפה רשום 25 עובדים, שחברה ממשלתית שמעסיקה פחות מ- 25 עובדים, החובות פה לא יחולו ורשות החברות הממשלתיות מבקשת שזה לא יחול על חברה שמעסיקה פחות מ- 100 והרשות תציג את העניין הזה. אז זה, מבחינת פטורים, זה הסעיף הרלוונטי מבחינת פטורים. אני אבהיר את עצמי?
דן אורן
¶
אני רק רוצה להציג את המסגרת, אדוני. כידוע, והצגנו את זה קודם, הממשלה תמכה בהצעת החוק, בכפוף לניסוח תיאום הנוסח יחד איתנו, שזה אומר גם כן התוכן ומה שעלה בטיעונים ובתיאומים זה שבאמת יש, אל"ף, חברות ממשלתיות קטנות. כאשר מדובר במעסיק שהוא קטן, אז להטיל עליו חובות ליזום, כי זה מה שזה אומר פה, זה לא אומר רק לא להפלות, זה אומר ליזום פעולות ולהיערך, להתארגן, זה לא כל-כך מתאים. ובי"ת, הנוסחה של ייצוג הולם, היא מורכבת מכמה מרכיבים. כאשר האחוז באוכלוסייה זה מרכיב שהוא לא מבוטל.
שי בוזגלו
¶
יש חברות, אני יכול לתת לך דוגמאות. יש כאן נתונים, נתתי שנים 2007, 2008, זה נותן דוגמה לחברה שביקרתי בה רק לפני שבועיים, פארק איילון, פארק חברת אריאל שרון. יש פה נתונים שאפשר להציג, אגב.
נאווה קרמר
¶
פחות מ- 25 עובדים, יש 28 חברות. מעל 25 עובדים יש 21 חברות. מעל 100 עובדים יש שבע חברות. מעל 200 עובדים יש שלוש חברות, מעל 300 עובדים יש 15 חברות. החברות שפחות מ- 25 עובדים שזה 28 חברות, מעסיקים בסך-הכל 250 עובדים. זה הסדר גודל. ובין 100 ל- 25, יש 21 חברות.
ציון פיניאן
¶
כאשר אנחנו אומרים 25 עובדים, כלומר זה 4%. אז אני מציע, דיברתי גם עם חבר הכנסת מולה וגם עם חבר הכנסת אייכלר, שזה יהיה באמצע, 50 עובדים.
דן אורן
¶
זה בעצם אומר שהמרכיב של האחוז באוכלוסייה הוא לא כל-כך משמעותי, כפי שנאמר פה. כי אם אנחנו, זה בעצם אומר שאם אנחנו הולכים רק לפי האחוז באוכלוסייה, זה לא היה אפילו עובד אחד. וככל שאנחנו מעלים את המספר, נגיד שמתקרבים שזה משהו בין 25 ל- 100, אז זה בכל-זאת יותר מתחשב באחוז באוכלוסייה. אז אני לא יודע אם חבריי ברשות החברות מוכנים איכשהו לפגוש את הסיפור הזה באמצע ואולי כן לקבל את ההצעה של 50.
נאווה קרמר
¶
פשוט, גם בהתייחס לגודל הקבוצה שלא עונה על גודל מינימאלי, כדי לתת לה ייצוג הולם בחברות קטנות שמעסיקות מספר קטן של עובדים, זה פשוט לא מעשי. כאילו, אני נתתי לכם את הנתונים. תבינו, שיש פחות מ- 25 עובדים, יש 28 חברות שבסך-הכל מעסיקות כ- 250 עובדים, בסך-הכל.
נאווה קרמר
¶
לכן הבעיה שלנו, של להעסיק מעל 100 עובדים, מעל 100 עובדים יש שבע חברות שמעסיקות 924, זה גם לא מספר גדול. פשוט תתייחסו למספרים בסך-הכל, לא כל חברה, אלא סך-הכל.
שלמה מולה
¶
לא, אני אגיד מה הבעיה שלנו, והבעיה זה לא ללכת על-פי הפשרה שידידי ציון מציע או ללכת על ה- 100, זאת לא השאלה. השאלה, ההתמודדות שלנו, בסופו של דבר, הרי החוק הזה הוא, אם יוצאי אתיופיה היו משתלבים רגיל, הוא היה חוק מיותר. מאחר שהחיים הם לא כאלה, כנראה, אז הבעיה שלנו, ברגע שאנחנו פוטרים את החברות שמעסיקות עד 25 עובדים, גם ברגיל הם לא יקבלו, הם יגידו – אנחנו פטורים בכלל מהחוק. זאת אומרת, גם ברגיל, שפה, זאת אומרת, לייתר את החוק, זאת אומרת, אם יש מועמדים טובים, איכותיים, בלי קשר למסלול של ייצוג הולם, אז אותן חברות עלולות, אני אומר עלולות להפלות עולה אתיופיה, מועמד מתאים, שעומד באותו קנה מידה. זאת אומרת, זה החשש שלנו. אני גם מבין אותך, זה לא אומר שאני לא מבין את הקושי. לכן, הקושי שלנו הוא שחברות שמעסיקות עד 25 עובדים, רואות את עצמן בכלל פטורות מלהעסיק אתיופים.
היו"ר דני דנון
¶
חבר'ה, אני חושב שהסעיף הוא הגיוני של ה- 25. המציע, חבר הכנסת פיניאן, הלך לקראתכם לגבי 50 וגם יש לכם סעיף שנגיע אליו תכף שנותן לכם אפשרות של חריגים.
שי בוזגלו
¶
אנחנו נוותר עליו, על ה'. עליו אנחנו מוותרים גם ככה. לא נראה לנו שמישהו יעשה בזה שימוש מתישהו. הוא מיותר לחלוטין.
נאווה קרמר
¶
לכן אנחנו חושבים שהבקשה, במקרים אחרים שעלו הצעות חוק בדבר ייצוג הולם לאוכלוסיות כאלה ואחרות, דיברנו על חברות ממשלתיות שמעסיקות מעל 300 עובדים.
נאווה קרמר
¶
זה לא לייתר את החוק, כי מרבית העובדים בחברות הממשלתיות, רק לסבר את האוזן אני אתן לכם. מעל 300 עובדים, יש 15 חברות שמעסיקות כ- 50,000 עובדים. תסתכלו על סדרי הגודל. אנחנו פשוט רוצים להיות הגיוניים ומעשיים בעת ובעונה אחת.
מירב תורג'מן
¶
אני פשוט חושבת שיש לכם, אם יורשה לי, את החריג הנוסף ב- (ה), שהוא כן חשוב, ואז במקרים של למעלה מ- 25 עובדים, שאין אפשרות לקבל עובד, להחיל בעצם את החוק הזה, אתם תוכלו לבקש פטור ואז אני חושבת שמעל 25 עובדים, יכול להיות שיידרש פיקוח. הכנסת יכולה לדרוש את הפיקוח הזה.
אברהם נגוסה
¶
אני חושב, אם המטרה זה לשלב את יוצאי אתיופיה, ולקדם אותה, אני חושב שזה ללכת מעל עובדים, זה לא הגיוני, וגם אפילו מעל 50, לא הגיוני. כי זה לא נותן מרחב, זה לא נותן אפשרות. זה מצמצם את האפשרות. ולכן, אני אפילו הייתי הולך פחות מ- 25 עובדים. אני הייתי הולך לפחות לשמור את ה- 25.
היו"ר דני דנון
¶
ידידי, ד"ר נגוסה, אתה יודע מה האויב של הטוב מאוד? המצוין. כשאתה רצית מצוין, אתה לא מקבל את הטוב מאוד.
שלמה מולה
¶
אני רוצה להגיד לאברהם – תראה, לפעמים כשמחוקקים חוק, החוק הוא צריך להיות גם ישים. אתה לא רוצה להגיע למצב שבו יחוקקו את החוק, לא מיישמים את זה, כי קשה ליישם. מכל מיני סיבות.
היו"ר דני דנון
¶
תודה. אנחנו נשארים עם המלצתו של חבר הכנסת פיניאן, משאירים את החוק כלשונו, משאירים את זה כ- 50. בואו נתקדם, בבקשה.
שי בוזגלו
¶
סעיף (ה) פשוט מיותר. אני רק, רקע קטן לסעיף (ה). סעיף (ה) הועתק מניסיון להעדפה מתקנת לאוכלוסייה ערבית, שם אולי הוא יכול להיות מיושם באיזה שהיא דרך. כאן, אין בו צורך, פשוט.
שי בוזגלו
¶
מבקש לומר משהו לגבי 50 עובדים. כאשר מדובר על קבוצה שבסך-הכל מונה באוכלוסייה כאחוז ומשהו, אני לא יודע בדיוק, אחוז וחצי, חברות שהן 50 ומשהו עובדים, יש כאן אופרציה שבכל-זאת הסעיף מחייב אליה. זאת אומרת, הסעיף מחייב איזה שהיא אופרציה לקיים ישיבה ואני מוצא בזה איזה שהוא קושי במספר של 50.
מירב תורג'מן
¶
"דיווח ומעקב לעניין ייצוג הולם.
50ב. (א) חברה ממשלתית תגיש לרשות, אחת לשנה, דין וחשבון לגבי ביצוע הוראות פרק זה ובו יפורטו, בין השאר, נתונים באשר לייצוג הולם בקרב עובדי החברה.
(ב) הרשות תגיש לממשלה, לנציבות שוויון הזדמנויות בעבודה כמשמעותה בחוק שוויון הזדמנויות בעבודה, התשמ"ח – 1988, ולוועדת העלייה, הקליטה והתפוצות של הכנסת, אחת לשנה, דין וחשבון באשר לפעולות שננקטו באותה שנה לפי פרק זה ונתונים באשר לייצוג הולם בקרב עובדי החברות הממשלתיות, באותה שנה."
שי בוזגלו
¶
יש הערה לגבי (ב). אנחנו נבקש למחוק את המילים "באשר לפעולות שננקטו באותה שנה" ולהוסיף את המילים "לפי נתונים שקיבלה, בהתאם לסעיף קטן (א)".
נאווה קרמר
¶
כי הרי החובה בחוק מוטלת על הדירקטוריונים של החברות הממשלתיות. ואנחנו צריכים לדווח לפי הנתונים שהחברות יעבירו לנו, זאת הבקשה שלנו.
היו"ר דני דנון
¶
הם הורידו את נטל ההוכחה מצידם ואנחנו, זה לא מהותי, אנחנו מקבלים את ההערה, חבר הכנסת פיניאן, ואנחנו מתקדמים.
שלמה מולה
¶
אני חושב שצריך כן להכניס את החברות המעורבות. זאת אומרת, יש הרבה חברות שלמדינה יש מניות, סתם אתן דוגמה למשל, בנק לאומי. סתם דוגמה. אמרתי – בנק לאומי, למשל, יש למדינה נדמה לי 25% אם אינני טועה, מנייה, או אפילו יותר. זאת אומרת, על-פי החוק הזה, הם לא כלולים.
שלמה מולה
¶
שנייה. אני לא יכול לכפות בחוק את החברות הפרטיות, אבל בכל מקום יש מניה למדינה, וכאשר למדינה יש דירקטוריון וייצוג, אנחנו יכולים לבקש את אותה פרופורציה שעל-פי גודל המנייה של המדינה, גם בייצוג במסגרת ייצוג הולם בתפקיד. אני הייתי רוצה את ההתייחסות.
דן אורן
¶
אני יכול להבהיר. זה נושא מהותי, בוודאי שזה לא היה בפני הממשלה כאשר היא דנה בהצעת החוק. למה זה מהותי? כי בישראל ובכל העולם, הסדרים של העדפה מתקנת לא חלים על כל מעסיק, כפי שאתה אמרת, לא חלים בדרך-כלל על מעסיק פרטי, כיוון שזה מחייב הרבה יותר מעבר לאיסור האפליה שחל על כל מעסיק ומעסיק כמעט, לפי חוק שוויון הזדמנויות בעבודה. לא על מעסיקים קטנים, אבל זה נושא אחר. אבל זה חל על כל מעסיק. איסור אפליה זה שב ואל תעשה. חובת ייצוג הולם, זה לנקוט בפעולות יזומות, שמאוד מתאימות, ודאי לשירות המדינה וזה כבר קיים שם וגם למגזר הציבורי הרחב. אבל ככל שמרחיבים, זה מהותי, זה לא עניין של מה בכך, על זה אין לנו עמדת ממשלה, ולכן זה בעצם חורג מהמנדט שלנו ומהתמיכה של הממשלה.
שלמה מולה
¶
אני אשאל את אותה שאלה שלי, כדי לפחות לגבי הבנה. כמה חברות ממשלתיות מעורבות יש? אם את יכולה לומר לנו בערך.
היו"ר דני דנון
¶
חבר הכנסת מולה, סליחה, אני חייב לקטוע אותך. זה נושא חשוב, אני רוצה לסיים את החוק היום ואפשר אחרי שנסיים עם החוק הזה, לחשוב הלאה. לעבור לשלב הבא.
משה בר נתן
¶
אני מבנק ישראל. אני רוצה להרחיב את הנושא הזה של חברות ממשלתיות. צריך להבחין בין חברות שיש לממשלה שליטה עליהן, ושם כן צריך להרחיב ולהחיל את החוק, לבין חברות שאין עליהן שליטה ושם אסור להחיל את החוק.
היו"ר דני דנון
¶
לא, סליחה, אתה לא תענה כי אם אתה תומך, אתה תענה. אנחנו לא פותחים את זה עכשיו. בבקשה. אם היה תומך, היינו מביאים הסתייגות ומעבירים אותם.
מירב תורג'מן
¶
"(2) בסעיף 54, אחרי פסקה (7א) יבוא:
'(7ב) תנקוט את האמצעים הדרושים לעידוד ולהשגת ייצוג הולם, כהגדרתו בסעיף 50א';' "
סעיף זה מתייחס לתפקידי הרשות שקבועים בסעיף 54 ובין היתר מוצע שהרשות תנקוט גם את האמצעים הדרושים לעידוד ולהשגת ייצוג הולם.
נאווה קרמר
¶
אנחנו מבקשים למחוק את הסעיף הזה מהצעת החוק. אכן סעיף 54 לחוק מעגן את סמכויות הסיוע, הייעוץ ומעקב רשות החברות על כלל הנושאים הקבועים בחוק, ואנחנו לא חושבים שנכון להוסיף עליו הסדר פרטני, כי מדובר פה, סעיף 54 הוא סעיף כללי, שקובע את הסמכויות ופה מדובר באיזה שהוא הסדר מאוד פרטני.
נאווה קרמר
¶
זה כן דורש פעולה אקטיבית. כתוב במפורש – תנקוט את האמצעים הדרושים לעידוד והשגת ייצוג הולם.
היו"ר דני דנון
¶
אני אציע לכם נוסח חלופי, ברשותכם. שבמקום תנקוט, נרשום תקדם ותעודד השגת ייצוג הולם כהגדרתו.
נאווה קרמר
¶
החוק מחייב את החברות הממשלתיות, אנחנו מדברים פה על רשות החברות. החוק מחייב את החברות. אנחנו מדברים פה על תפקידי הרשות ואנחנו אומרים שמאחר והחובה והאחריות לקיום החוק הזה, למילוי החוק הזה, מוטלת על הדירקטוריונים של החברות הממשלתיות, אנחנו מבקשים.
שלמה מולה
¶
אבל אנחנו רוצים שכן אתם תהיו יותר דומיננטיים. אם אנחנו היינו סומכים על החברות הממשלתיות, אז לא היינו מחוקקים את החוק. עובדה שהם לא עשו שום דבר ולכן לכם יש את האחריות המיניסטריאלית של לדחוף, ליזום, להבטיח. זה קורה. אני לא רואה שעכשיו אתם מעסיקים עשרות עובדים. זאת אומרת, לכם יש יותר אחריות בביצוע החוק הזה, למעשה. זאת אומרת, אתם מבקשים להשתחרר מאחריות ואני לא חושב שזה נכון.
נאווה קרמר
¶
את מה שהחוק יטיל עלינו, אנחנו נמלא. אבל פה מדובר באיזה שהוא משהו מאוד אקטיבי, שרשות החברות נדרשת, זה מוסיף על תפקידי הרשות שכמו שאמרתי, הם תפקידים מאוד כלליים ופה מדובר על הסדר שהוא מאוד פרטני.
היו"ר דני דנון
¶
חבר הכנסת פיניאן, הצעתי היא לא למחוק לגמרי את הסעיף הזה, להשאיר אותו, אבל להוריד את העניין של לנקוט אמצעים, שהוא מטיל נטל כבד, ולרשום או תקדם או תפעל או תעודד. משהו שכן יבהיר לכם שאנחנו מצפים מכם.
היו"ר דני דנון
¶
אם יהיה כתוב שתקדמו ותעודדו השגת ייצוג הולם, זה כבוד לכם יהיה. אתם יכולים לבחור או לקדם או לפעול או לעודד. אחת מהמילים האלו, אפשר להשאיר את זה למירב לבחור. יחד אתכם, תתאמו.
היו"ר דני דנון
¶
אנחנו מורידים את ה-"תנקוט את האמצעים הדרושים" ומחליפים את זה ב-"תפעל" או "תקדם". בסדר? אפשר להחליט עכשיו, אם אתם רוצים. "תפעל לעודד השגת ייצוג הולם".
מירב תורג'מן
¶
"(3) אחרי סעיף 60א יבוא:
'ייצוג הולם בקרב עובדים בתאגידים שהוקמו בחוק.
60ב. (א) על אף האמור בסעיף 60, יחולו הוראות פרק ו'1, לעניין עובדים בתאגידים שהוקמו בחוק בשינויים המחויבים לפי העניין ובשינויים כמפורט להלן, והכל בכפוף להוראות החוק שמכוחו מוקדם התאגיד:
(1) בסעיף 50א-
(1) בסעיף קטן (ב), במקום 'הדירקטוריון יפעל'כאילו נאמר 'מועצה של תאגיד שהוקם בחוק תפעל';"
(ב) הוא כבר לא רלוונטי, משום שאנחנו הורדנו את סעיף קטן (ה) בסעיף הקודם.
"(2) בסעיף 50ב -
(1) בסעיף קטן (א), במקום 'חברה ממשלתית תגיש לרשות', כאילו נאמר 'מועצה של תאגיד שהוקם בחוק תגיש לשר הממונה ולשר המשפטים' ובמקום 'החברה' כאילו נאמר 'התאגיד';
(2) בסעיף קטן (ב), במקום 'הרשות תגיש' כאילו נאמר 'שר המשפטים יגיש' ובמקום 'החברות הממשלתיות' כאילו נאמר 'תאגידים שהוקמו בחוק'."
זה סעיפים טכניים, רק על-מנת להתאים את נוסח הסעיף הקודם לתאגידים סטאטוטוריים.
דן אורן
¶
בעצם, רק להבהיר, אני חושב שזה כלול בניסוח, אבל אותה הוראה לגבי 50 עובדים, בעצם יחול גם לגבי התאגידים.
מירב תורג'מן
¶
"(ב) בסעיף זה -
'מועצה' – לרבות רשות או גוף אחר בתאגיד שהוקם בחוק, הממלא תפקיד דומה לתפקיד של דירקטוריון בחברה ממשלתית לעניין סעיף 50א(ב), אף אם כינויו שונה;
'השר הממונה' – השר הממונה על התאגיד שהוקם בחוק או על ביצוע החוק שמכוחו הוקם התאגיד, לפי העניין.'
תיקון פקודת העיריות.
2. בפקודת העיריות, אחרי סעיף 173א' יבוא:
'ייצוג הולם בקרב עובדי עיריה
173ב. (א) בקרב עובדי עיריה, בכלל המשרות והדירוגים, יינתן ביטוי הולם, בנסיבות העניין, לייצוגם של מי שהוא או שאחד מהוריו נולדו באתיופיה (בסעיף זה – ייצוג הולם).
(ב) נדרשת העדפת מועמד לשם ביצוע הוראות סעיף קטן (א), תינתן העדפה כאמור אם המועמד הוא בעל כישורים דומים לכישוריהם של מועמדים אחרים."
ישראל אייכלר
¶
אני רוצה בסעיף הזה, היות ויוצא אתיופיה, חלקם הגדול עדיין אין להם תעודות והם לא יעמדו אף פעם במבחן מול אנשים שבאים עם תעודות ותארים אקדמאיים, שיהיה כתוב כישורים מקצועיים. זאת אומרת, אם זה משהו שהוא יוכל לקבל עבודה, גם אם אין לו תעודות – BA, MA, דוקטורט.
בוסנה ירדני
¶
אנחנו רוצים שיתקבלו, המועמדים המתאימים, זהים, דומים, למועמדים אחרים. אנחנו לא מבקשים הנחות.
ישראל אייכלר
¶
לא הבנת אולי מה שאני אומר. אני רוצה שהאתיופים לא יזדקקו לתעודות האלה, אלא אם כן המקצוע דורש. זאת אומרת, אם הוא צריך להיות רופא, הוא צריך להביא תעודת רפואה. אבל אם הוא רוצה להיות פקיד, הוא לא צריך להביא תעודת BA.
היו"ר דני דנון
¶
כוונתו של חבר הכנסת אייכלר היא טובה, והוא התכוון למה שכתוב. שהכישורים יהיו הכישורים, מה שמבקשים, יש מכרז, שלא צריך תעודות. יש מכרז שלא צריך תואר. כל תפקיד – לגופו ובניסוח הקיים, חבר הכנסת אייכלר, זה נותן מענה בהגדרה המקצועית.
שלמה מולה
¶
אני רוצה להגיד לחבריי, יוצאי אתיופיה. אני חושב, לפעמים במסגרת העדפה, אם הבן-אדם איננו מוכשר, הוא לא מתאים לתפקיד, יגיע לשם, הנזק יכול להיות בלתי הפיך וצריך להיות מאוד זהירים, לכן הניסוחים, מה שאתה אמרת.
אברהם נגוסה
¶
בסדר, מקצועי זה נכון, שלמה. זה בסדר. יש אנשים שמבחינה מקצועית יש להם ניסיון, אבל אין להם תעודה. אז לכן, העניין המקצועי זה חשוב מאוד. לדעתי.
ציון פיניאן
¶
יש מכרזים שיוצאים, שתנאי הסף זה תואר BA. אתה לא יכול להוריד את התנאים, תנאי הסף של מכרז, שהוא דורש תואר BA, עם כל הכישורים שיש. אי-אפשר. יש דרגות ברשויות מקומיות, שלא זקוקים למכרז. עד דרגה 7 ברשויות מקומיות, לא צריך מכרז.
ישראל אייכלר
¶
אבל בכל המקומות, בכל מקומות העבודה, בכל מכרז היום, כותבים תארים אקדמיים. הפקידים עושים את זה ובכך הם חוסמים את האתיופים ואת החרדים ואת הערבים.
מוני מעתוק
¶
יש קובץ תיאורי תפקידים לרשויות המקומיות. בקובץ מעודכן עבור כל תפקיד ותפקיד, מה דרישות הסף לתפקיד. במידה ומועמד יוצא אתיופיה עומד בדרישות הסף ויש מועמד אחר, אז פה מדובר על העדפה ליוצאי אתיופיה, אבל לא מדובר על זה שבן-אדם לא צריך לעמוד בדרישות.
מרגלית בוטרמן
¶
אני מבקשת לציין שלרוב המשרות, גם למשרות זוטרות, יש מגמה של כל השירות הציבורי, לדרוש תארים, תעודות, אם זה תעודת בגרות או אחרת.
היו"ר דני דנון
¶
אין בעיה, גם אני אומר פה בצורה גלויה, כיו"ר הוועדה, יש מספיק יוצאי אתיופיה עם תעודות ועם תארים ושיעמדו בכל המבחנים האלו. וייכנסו. אני רוצה להתקדם, בבקשה.
מירב תורג'מן
¶
"(ג) עיריה רשאית לייעד משרות אשר יועסקו בהן, ככל האפשר, רק מועמדים שהם כשירים לתפקיד מקרב קבוצה הזכאית לייצוג הולם, לגבי כלל המשרות או לגבי סוגים של משרות.
(ד) הוראות סעיף זה יחולו על כל דרכי הקבלה לעבודה בעיריה והקידום בעבודה לפי פקודה זו.
(ה) העיריה תגיש לשר הפנים, אחת לשנה, דין וחשבון לגבי ביצוע ההוראות לפי סעיף זה, ובו יפורטו, בין השאר, נתונים באשר לפעולות שננקטו לפי סעיף זה באותה שנה ונתונים באשר לייצוג הולם בקרב עובדיה."
מירב תורג'מן
¶
"(ו) שר הפנים יגיש לממשלה, לנציבות שוויון הזדמנויות בעבודה כמשמעותה בחוק שוויון ההזדמנויות בעבודה, התשמ"ח-1988, ולוועדת העלייה, הקליטה והתפוצות של הכנסת, אחת לשנה, דין וחשבון באשר לפעולות שננקטו באותה שנה לפי סעיף זה ונתונים באשר לייצוג הולם בקרב עובדי העיריות, באותה שנה."
מוני מעתוק
¶
אז ככה, כמה דברים. תפקידי משרד הפנים, כמו שאמרו גם מקודם, רשות החברות הממשלתיות, בדומה אליהם וגם אנחנו, תפקידי משרד הפנים ותפקידים כלליים מאוד ומדובר פה על חוק שדואג לעניין פרטני, חשוב מאוד, וגם שר הפנים תומך בו מאוד. הגוף הממשלתי שלטעמי הנו המוסמך לטפל בחוק זה ובשוויון הזדמנויות בעבודה, כולל אפליה של אתיופים, הוא נציבות שוויון הזדמנויות בעבודה, ולא משרד הפנים. ככל שנדרשת סנקציה עבור הגשת דו"חות כאלו ולדאוג שרשויות כן יעמדו בדרישה הזאת, ניתן לחוקק בחוק סנקציה כזו או אחרת, בתיאום עם הנציבות, כך שרשויות שלא יגישו את הדו"ח, לא יקבלו אישור כזה או אחר ממשרד הפנים.
מוני מעתוק
¶
אני יכול לחשוב על סנקציה שהיא סנקציה טובה, ועכשיו ככה, ללא דיון מעמיק, אבל אם רשות לא תגיש את הדו"ח שהיא נדרשת להגיש, ואת הנתונים שהיא נדרשת להגיש, יכול המשרד להגיד לה – בשנה הבאה, השנה שאחרי שנת הגשת הדו"ח, לא יהיו מכרזים למשרות מוניציפאליות, עד הגשת הדו"ח ואתה יכול לחסום פלח משרות מאוד מאוד חשוב לרשות המקומית, עד הגשת הדו"ח וזו סנקציה, לדעתי, מאוד מאוד משמעותית.
מוני מעתוק
¶
אני אומר את זה מכיוון שדיברתי קודם, על-מנת שלא יגידו שאין סנקציה שלמשרד הפנים יש סנקציה לעשות.
ז'נט שלום
¶
אבל אי-אפשר להציע פה סנקציה על איזה שהוא מנגנון חדש שאף אחד מאיתנו לא יודע איך הוא עובד, ולהעביר ככה את החוק, זה בלתי אפשרי.
מוני מעתוק
¶
ככל שאתה מבקש גם דיווחים, אתה אמון ואחראי על הביצוע של החוק. לקבל את הדיווח זה לא הבעיה. בסופו של דבר, כמו שהרשות התנגדה מקודם ואמרה שהיא לא רוצה להוסיף את הסעיף שמטיל עליה את האחריות במסגרת מטרות הרשות הממשלתית, אני חושב שגם משרד הפנים לא מסוגל להגדיר את זה כמטרה. לקבל את הדיווח זה לא הסיפור. השאלה זה מה עושים עם הדיווח הזה. אני חושב שהגוף המשמעותי זה לא אנחנו.
ז'נט שלום
¶
סליחה, אני מצטערת, זה נראה הגיוני שלא משרד הפנים יהיה אחראי על הפעולות של רשויות מקומיות, אלא נציבות שוויון הזדמנויות בעבודה, שאין לה שום קשר מלבד הסמכות שלה לתבוע אזרחית גופים, ולא בדיוק גם רשויות מקומיות כי יש לה בעיה עם זה, היא זאת שתהיה אחראית מהותית על העיריות?
שלמה מולה
¶
אני רוצה לשאול אותך, דרך אגב. אתם מקבלים דו"ח רבעוני על כל רשות ורשות, מצבת כוח-אדם. אל תברחו מאחריות, כמו שאמרתי לה, ובסוף אנחנו הגענו לעמק השווה אתם. מה שאתם רוצים לבוא ולהגיד – OK, יחוקק חוק, ייכתב, אבל אנחנו רוצים לברוח.
שלמה מולה
¶
עוד רגע, שנייה. ומן הצד השני, אתה מבקש מאיתנו לייצר סנקציה, היא בלתי חוקתית, אני אומר לך. אם אנחנו מכניסים עכשיו פה סעיף סנקציה שבה, כדוגמה, אם אין ייצוג הולם לעולי אתיופיה, משרד הפנים לא יוכל להעביר תקציבים, כי זה לא חוקתי, זה ילך, יפסלו אותנו בבג"צ.
שלמה מולה
¶
מה שאני בא ואומר, במסגרת הדו"חות הרבעוניים שאתם דורשים, מאותה הרשות, אתם יכולים לדרוש לתת את הדיווחים האלה בצורה נאותה ומשם להעביר את זה לנציבות שוויון הזדמנויות.
שלמה מולה
¶
מה זה דו"חות כספיים? אתם מקבלים דו"חות. על מה את מדברת? איזה דו"חות כספיים? אתם מקבלים מצבת כוח-אדם. איך אתם מפקחים כמה כוח אדם יש באותה רשות? כוח-אדם זה שווי כסף.
מרגלית בוטרמן
¶
הפיקוח של הדו"חות הרבעוניים זה פיקוח על הוצאות לעומת הכנסות. זה המטרה של הדו"ח הרבעוני.
מרגלית בוטרמן
¶
משרד הפנים לא אמור לאכוף זכויות עובדים. שר הפנים לא בודק אם משלמים שכר מינימום לעובדים, הוא לא אמור לבדוק.
דן אורן
¶
אדוני היושב ראש, האמת היא שבקשר לדיווח יש לנו בעיה. כי הוועדה הציעה שמי שיהיה אחראי על הדיווח, כלומר לרכז את הדיווחים ולהעביר אותם הלאה, יהיה משרד הפנים בעצם, ומשרד הפנים מתנגד ולהצעה שמי שיחליף את משרד הפנים לעניין הזה, זאת תהיה נציבות שוויון הזדמנויות בעבודה, גם הם מתנגדים. בתיאומים בינינו לא הצלחנו להגיע לעמק השווה.
דן אורן
¶
לכן, אנחנו נצטרך, אם לפתור את זה בתוך הממשלה, להגיע אולי לאינסטנציה יותר גבוהה.
אני, כמשרד המשפטים, מכבד את מה שאומר משרד הפנים לגבי זה שאין לו בעצם, אין לו תקן ואין לו כוח אדם. לגבי סנקציות, זה דבר שלא תואם וזה דבר שלא יכול להיות מוחלט ככה מרגע לרגע, בוועדה.
שלמה מולה
¶
אני רוצה לשאול אותך, לפני שאתה מתקדם הלאה. מה קורה בחוקים אחרים, במתן הזדמנויות למשל לערבים, לחוקים אחרים.
היו"ר דני דנון
¶
חבר הכנסת פיניאן, כמציע החוק, בבקשה. יש פה עמדת משרד הפנים, שלא רוצים את חובת הפיקוח. דעת חברי הוועדה, דנו בזה גם בפעם שעברה, ואפשר להמשיך לדון בזה. אתם לא רוצים והם לא רוצים.
ז'נט שלום
¶
אדוני, אני מוכנה לקבל את זה, בתנאים מאוד ספציפיים שכרגע לא יכולים להיסגר. אם נציבות שוויון הופכת להיות המפקחת, אין שום בעיה. אבל צריכים להיות לזה שני תנאים, אחד – לייצר מנגנון פיקוח וסנקציות של הנציבות, לייצר איזה שהיא כפיפות בין הנציבות לרשויות מקומיות. אני בטח לא יכולה וזה כרגע בלתי אפשרי.
היו"ר דני דנון
¶
אני מציע, חבר הכנסת פיניאן, שאנחנו, או שמשרד הפנים יציע כרגע שינוי לנוסח הקיים, או שיתקיים הנוסח הקיים. כי אני לא רואה משהו אחר. שר הפנים תומך בחוק.
מרגלית בוטרמן
¶
מהות תפקידו של שר הפנים זה באמת לפקח על הניהול באמת בעיקר התקציבי, ומתן השירותים המוניציפאליים לרשות המקומית. יש המון חוקים מאוד חשובים, כמו שוויון זכויות לנשים, שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, שוויון זכויות לעולים מאתיופיה, שהם מאוד חשובים, כמו גם תשלום שכר מינימום, מתן כיסאות לעובדים, יש המון חוקים מאוד חשובים. זה לא נכון להתקיל את שר הפנים על חוקי עבודה.
היו"ר דני דנון
¶
סליחה, תודה. תודה. אני התחייבתי ואני מעוניין לסיים את החוק הזה היום. אנחנו עושים הפסקה כעת, אנחנו ניצור קשר עם שר הפנים עכשיו, גם אתם, תגידו לו, זה מה שעומד כרגע להעביר את החוק היום בקריאה שנייה ושלישית בוועדה ולהביא את זה למליאה בשבוע הבא, וגם המציע יבוא בדברים אתו. ב- 11 ורבע אנחנו נתכנס ונסיים את העניין הזה. תודה רבה.
הישיבה נפסקה בשעה 10:55 ונתחדשה בשעה 11:20
היו"ר דני דנון
¶
אנחנו מחדשים את הישיבה. אני מבקש מהיועצת המשפטית להביא בפני החברים את הסיכום בנושא הפיקוח ונוכל להתקדם להצבעה על ההסתייגויות ועל קריאה שנייה ושלישית.
מירב תורג'מן
¶
אני חוזרת לסעיף קטן (ה), שכתוב בעמ' 5, המדבר על הדיווח. לגבי סעיף קטן (ה) אפשר להשאיר אותו כמו שהוא, משום שזה נתונים שהעיריות מעבירות לשר הפנים, ואין פה שום פעולות ששר הפנים צריך לנקוט. ב- (ו) יהיה כתוב: "שר הפנים יגיש לממשלה, לנציבות שוויון הזדמנויות בעבודה כמשמעותה בחוק שוויון הזדמנויות בעבודה, התשמ"ח – 1988, ולוועדת העלייה, הקליטה והתפוצות של הכנסת, אחת לשנה, דין וחשבון בהתאם לנתונים שהתקבלו לפי סעיף קטן (ה) באותה שנה, באשר לייצוג הולם בקרב עובדי העיריות." דהיינו – כל מה שקשור לפעולות שננקטו, שיכול להשתמע שהעירייה צריכה לנקוט איזה שהיא פעולה, אנחנו מסירים את זה. זה רק בקשר לנתונים שהתקבלו מהרשויות המקומיות.
מירב תורג'מן
¶
זה אחרי סעיף 3, אנחנו עוד לא הגענו לשם. אתה רוצה שאני אתקדם לסעיף 3, ואז נגיע לתוספת שהם מבקשים לחוק שוויון הזדמנויות בעבודה?
מירב תורג'מן
¶
סעיף 3 הוא סעיף טכני. לא בדיוק טכני, זאת אומרת המהות שלו, הוא סעיף מהותי, אבל התיקון שאתם תראו הוא תיקון טכני. מדובר על: "תיקון פקודת המועצות המקומיות" ומבקשים בסעיף זה להחיל את חובת הייצוג ההולם גם על מועצות מקומיות, מלבד על רשויות מקומיות.
מירב תורג'מן
¶
מלבד על העיריות.
"3. בפקודת המועצות המקומיות, בסעיף 34א" זה היה כתוב 13ב', זה פשוט שינוי של מיקום, סעיף 34 זה סעיף שהוא מדבר בכלל על תחולת הוראות בפקודת העיריות על מועצות מקומיות, ולכן זה המקום הנכון יותר. "אחרי 'סעיף 171א' יבוא '173ב' ' ".
עכשיו מבקשים מנציבות שוויון הזדמנויות בעבודה, ממשרד הפנים וממשרד המשפטים, להוסיף תיקון לתוספת בחוק שוויון הזדמנויות בעבודה, שלמעשה, מאפשר לנציבות שוויון הזדמנויות בעבודה, לדרוש ולנקוט פעולות לגבי היישום של החוק הזה. אז בתוספת, אחרי סעיף קטן (9) אנחנו נוסיף את סעיפים 50א', 50ב' ו- 60 ב', לחוק החברות הממשלתיות, ואת סעיף 173ב' לפקודת העיריות, וגם למעשה צריך למצוא באיזה שהוא אופן להחיל גם את סעיף 3, גם את ההחלה על פקודת המועצות המקומיות. זה לא רק העיריות.
שלמה מולה
¶
יש משהו שדיברנו עליו והוא כנראה לא כל-כך ברור. אנחנו רוצים מאוד להבהיר, שבסעיף, בעמ' 4, בסעיף 2(א) ייצוג הולם בקרב עובדי העירייה, ייאמר בקרב עובדי העירייה והתאגידים העירוניים. זאת אומרת, יש תאגידים עירוניים שהם לא נכללו ואנחנו רוצים להבהיר אותם, שיהיה ברור שהם כלולים גם כאן.
מוני מעתוק
¶
תאגידי המים אינם תאגידים עירוניים. זה תאגידים סטאטוטוריים שהוקמו לפי חוק. ולא כפופים לשר הפנים בכלל.
היו"ר דני דנון
¶
חבריי, קידום החוק יותר חשוב לי משיפור החוק. יש הרבה מה לשפר, יש לעשות עוד פעולות, גם במוסדות הלאומיים, גם בתאגידים, ואנחנו נשמח בוועדה שיבואו תיקונים נוספים ונוביל אותם במהירות, כמו שעשינו עם החוק הזה. אני מבקש כרגע לעבור להצבעה על נוסח החוק, אנחנו נצביע קודם כל. בבקשה, הקראה נוספת של סעיף קטן (ו).
מירב תורג'מן
¶
הדין וחשבון יהיה בהתאם לנתונים שהתקבלו לפי סעיף קטן (ה) שזה הסעיף שמדבר על חובת העירייה להגיש דו"חות לשר הפנים, באותה שנה, באשר לייצוג הולם בקרב העובדים שלה.
מוני מעתוק
¶
הוספנו בסופו של דבר את התוספת שהגדרת, שזה הסמכות שלהם לאכוף את החוק הזה, בקרב הרשויות המקומיות וזה מה שסיכמנו.
היו"ר דני דנון
¶
תודה. אנחנו רוצים להצביע על ההסתייגויות ולעבור להצבעה בקריאה שנייה ושלישית. אנחנו עושים את זה מייד, כי אנחנו ממהרים למליאה, כולנו.
היו"ר דני דנון
¶
מי בעד ההסתייגות של חבר הכנסת אייכלר? יכול להצביע במקום חבר הכנסת אלקין, אחד מכם. כיוון שציון ישב פה כל הדיון, ניתן לציון את הכבוד.
היו"ר דני דנון
¶
בואו נתקדם, אין פה בעיה של רוב ומיעוט. מי בעד ההסתייגות של חבר הכנסת אייכלר? מי נגד? נמנעים? ההסתייגות תעלה למליאה.
ההסתייגות הבאה, בבקשה.
מירב תורג'מן
¶
ההסתייגות הבאה היא הסתייגות של חבר הכנסת מולה, שמבקש שמלבד העובדים בחברות הממשלתיות, יהיה גם העובדים בחברה מעורבת ובחברה בעלות ממשלתית מלאה, כפי שהן מוגדרות בחוק החברות הממשלתיות.
מירב תורג'מן
¶
הסתייגות נוספת של חבר הכנסת מולה היא לגבי סעיף 54 על נקיטת האמצעים על-ידי רשות החברות הממשלתיות. הוא מבקש להשאיר את הנוסח כפי שהוצע לפני התיקונים.
היו"ר דני דנון
¶
מי בעד ההסתייגות של חבר הכנסת מולה? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד – מיעוט
נגד – רוב
ההסתייגות נפלה, עוברת למליאה. בבקשה.
מירב תורג'מן
¶
הסתייגות נוספת של חבר הכנסת מולה, היא לסעיף 173ב'(א) שמלבד בקרב עובדי העירייה, הסעיף יחול גם על תאגידים עירוניים, כפי שהם מוגדרים. אני אנסה למצוא את ההגדרה לזה.
אופיר אקוניס
¶
אני מציע, חבר הכנסת פיניאן, שיכול להיות שנצביע בעד ההסתייגות במליאה, זה לא פה, עם כל הכבוד, הממשלה לא קובעת את החקיקה. יכול להיות שחלק מההסתייגויות אנחנו נצביע בעד.
מירב תורג'מן
¶
כן. הסתייגות נוספת של חבר הכנסת אייכלר, היא לאותו סעיף 173(ב), הוא בעל כישורים מקצועיים, דומים לכישוריהם המקצועיים של מועמדים אחרים. כפי שהוא הסביר את זה.
היו"ר דני דנון
¶
מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד – מיעוט
נגד – רוב
ההסתייגות לא עברה. שניים-שניים, הסתייגות לא עוברת. ההסתייגות נפלה, עוברת למליאה.
שלמה מולה
¶
אנחנו ביקשנו להכניס הסתייגות שהחוק יחול גם על המוסדות הלאומיים. אני מבקש את זה כהסתייגות.
היו"ר דני דנון
¶
הם לא נמצאים פה, אנחנו נצביע ונבוא אתם בדברים. מי בעד ההסתייגות של חבר הכנסת מולה? מי נגד? אני מצביע נגד מה שאני תומך בו. ואני עושה את זה, דוקטור, על-מנת שהחוק יעבור ולא שהוא יידחה לעוד מושב של הכנסת.
הצבעה
בעד – מיעוט
נגד – רוב
אם כך, ההסתייגות נפלה והיא תעבור למליאה.
אנחנו כרגע מצביעים על החוק כפי שהוצג על-ידי היועצת המשפטית, לאחר שההסתייגויות נפלו. מי בעד לשון החוק? מי נגד? נמנע?
הצבעה
בעד – רוב
נגד – מיעוט
החוק אושר
החוק עבר.
אני רוצה להודות לחברי הכנסת אופיר אקוניס, ציון פיניאן, יעקב אדרי, שיזמו את החוק, ועדת העלייה והקליטה הצביעו היום על חוק חשוב שמקדם את קליטתם והטמעתם של יוצאי אתיופיה. אנחנו רואים שלא מספיק לדבר על כור היתוך, על שילוב, על עזרה, צריכים לעשות חוקים חשובים כאלו ואנחנו היום הוספנו את תרומתנו. הוועדה רואה תפקיד חשוב בקידום חוקים מסוג זה ומודה לחברי הכנסת ולכל הפעילים ויוצאי הארגונים ומשרדי הממשלה שתרמו לקידום החוק.
אופיר אקוניס
¶
משפט אחד, אני מבקש. אני רוצה, אדוני, להודות לך, אני באמת רוצה להודות ליושב-ראש הוועדה, על הקידום המהיר, בשמי ואם אפשר גם בשמך, חבר הכנסת פיניאן, שאנחנו מיוזמי החוק, לקידום המהיר וכפי שכולנו קבענו מטרה ואני מאמין שנעמוד בה, בטוח שנעמוד בה, שעד סוף המושב הזה, החוק הזה ייכנס לספר החוקים של מדינת ישראל.