הכנסת השמונה-עשרה
PAGE
11
ועדת הפנים והגנת הסביבה
1.2.2011
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 327
מישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה
מיום שלישי, כ"ז בשבט, התשע"א-2011 (1 בפברואר, 2011) בשעה 09:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 01/02/2011
תקנות רישוי עסקים (שלט אזהרה) (הוראת שעה), התשע"א-2010
פרוטוקול
סדר היום
תקנות רישוי עסקים (שלט אזהרה)(הוראת שעה), התעש"א-2010
משרד הבריאות
¶
פרופ' קרול הרנוי
דני בודובסקי – רכז טיפול באלכוהול
עו"ד אילנה מישר
ד"ר פאולה רושקה
מיכל אוגולניק – אחראית רגולציה, פז חברת נפט
יוסף אריה- המכון הישראלי לאנרגיה וסביבה
היו"ר פאינה קירשנבוים
¶
שלום לכולם, אני פותחת את ישיבת הוועדה בנושא תקנות רישוי עסקים – שלטי אזהרה. אני מבינה שאנחנו צריכים לאשר פה את התקנות. יש מישהו שרוצה לפתוח?
אילנה מישר
¶
אני ממשרד הבריאות. על פי התיקון האחרון לחוק רישוי עסקים שר הבריאות הוסמך לקבוע אזהרה בדבר הסיכונים של שתיית אלכוהול. אנחנו, אנשי המקצוע של משרד הבריאות, בדקנו איזה מסר אנחנו רוצים להעביר. הוכן עבורנו שלט וזה שלט שהוצג בפני הוועדה. יכול להיות שלא בצבע, אבל זה השלט. – גודל, ובכל מקום שבו יש להציב אותו ולגבי התכנים יש את אנשי המקצוע כאן.
קרול הרנוי
¶
אני מנהל המחלקה להתפתחות הילד ושיקומו במשרד הבריאות ובין היתר עוסק בתחום שנקרא טרטולוגיה, הגורמים הסביבתיים כמו תרופות ומאכלים שונים שעלולים לגרום לנזק לעובר המתפתח. אלכוהול או אתנול, הוא בעצם אחד מהחומרים המסוכנים ביותר המוכר כיום כבעל השפעה פוטנציאלית על העובר המתפתח. אני אסכם במספר משפטים ואומר כך: במידה ואישה בהריון שותה כמויות גדולות של אלכוהול, אפילו לא כל יום, כ-10% מכלל התינוקות, ייוולדו עם מה שאנחנו קוראים – תסמונת של אלכוהול מולדת, שהיא הפרעה מאד קשה שקשורה גם בפיגור שכלי, הפרעות התנהגות, בפגיעה קשה במוח העוברי ובהתנהגויות שיכולות למעשה לחקות אפילו התנהגויות אוטיסטיות והפרעות גדילה, כולל הפרעות בגדילת המוח. אבל זאת תופעה שהיא יחסית נדירה. הבעיה העיקרית יותר בשתיית אלכוהול היא שהוכח שבמידה ובמהלך ההיריון אישה צורכת כמויות די גדולות, אפילו פעם או פעמיים או שלוש, נניח במצב של מסיבה ושתיה לשכרה , גם אז יש סיכוי או סיכון לפגיעה בעובר. הפגיעות הן בדרך כלל קלות יותר, זה לא כל התסמונת, אבל עיקר הפגיעה מתבטאת בירידה או הורדה של היכולת האינטלקטואלית של אותם ילדים ב-5 עד 10 נקודות, שיש לזה משמעות גדולה, והפרעות בהתנהגות.
ולכן ישנן לא מעט מדינות אירופאיות וגם בארצות הברית בחלק מהמדינות, מאחר ומקובלת שם שתיית יין בארוחות, שאוסרות לחלוטין על נשים בהריון, ברגע שנודע להן שהן בהריון, לשתות אלכוהול. המצב הוא לא עד כדי כך גרוע. אין לנו שום הוכחה ששתייה של כמויות קטנות כמו בקידוש כבר מסכנת את העובר. אבל אנחנו מצאנו לנכון לכתוב את מה שכתוב כאן מפני שבאמת שתייה של אלכוהול מסכנת את העובר. הבעיה בארץ היא מה עושים בזמן קידוש ומבחינת העובר אין שום בעיה, רק איך גורמים שזה ייוודע בציבור. זה לא יכול להיות כתוב כאן, לדעתי. אז רצוי, כמו במדינות אחרות, להשתדל להשפיע על נשים להימנע משתיית אלכוהול בזמן הריון.
היו"ר פאינה קירשנבוים
¶
אין לי ספק שמה שאתה אומר חשוב, רק שאנחנו מדברים פה על שלטים ואני לא חושבת שבשלט ניתן להעביר מסר כמו שאתה מעביר אותו. אפשר ללכת לחקיקה ולהגיד שלאישה בהריון אסור למכור משקאות או אסור לשתות, וכמובן שאין לי ספק בכלל שהדבר הטוב ביותר זה כל הנושא של חינוך, מניעה והדרכה. כשאנחנו מדברים על השלטים ועל התקנות, שצריכים להופיע, לדעתי זה צריך להיות מאוד מובהר ומסודר.
היו"ר פאינה קירשנבוים
¶
אני רואה שזה מופיע שם. זו עמדה שלי, אני לגמרי מסכימה עם זה. לדעתי, אבל תאירו את עיניי ותגידו לי מה אתם חושבים - הרי יש כל-כך הרבה סיבות למה לא. אז כשנכנסים למקום מכירת משקאות, הקירות צריכים להיות משולטים בדברים למה לא, כי יש באמת הרבה סיבות למה לא. אנחנו מנסים בדרך חקיקה, בדרך של הגדלת מיסוי לעצור את התופעה הזאת. אם אפשר לרכז את הנושא הזה ולעשות איזה שלט אחד שאומר הכול ולא לפרט., אז אולי זה יהיה טוב.
נעמי מישר
¶
אנחנו, אם נסכם בצורה תמציתית – שהמחוקק קבע שזה מה ששר הבריאות - - על הסיכונים. אפשר לחלוק על התפישה ששלט זה לא מקום להסביר לנשים בהריון ולאנשים אחרים על הסיכונים השונים של האלכוהול, אבל זו היתה החלטה של המחוקק ואנחנו, עכשיו - -
גלעד קרן
¶
הבעיה שאני חושבת שגברתי מדברת עליה זו פחות בעיה של השלט הספציפי הזה שבו אפשר באמת להכניס את האזהרות שנקבעו, אלא העובדה שיש מספר רב של שלטים, בלי שום קשר לאלכוהול – מספר רב של שלטים שבית עסק מסוים צריך לתלות – אם זה עסק שמוכר אלכוהול או בית עסק שמוכר סיגריות או כרטיסי לוטו וטוטו – שצריך לתלות בו זמנית ולפעמים כבר אין מקום על הקיר מרוב שלטים. אולי אשר ירחיב בעניין הזה. אחר כך אני אדבר על הבעייתיות באיחוד של זה.
אשר גרנר
¶
במסגרת הדיונים פה על הנושא של חוק הגבלת האלכוהול, עלו באמת הצרכים בנושא של שילוט. מבחינת השילוט, לגבי מה שהתקין השר לביטחון פנים, יש חובת התייעצות עם משרד הפנים ואכן זה נעשה ויצאו הנחיות לגבי השילוט בתחום הזה של הגבלה. בהנחיות לגבי משרד הבריאות אין חובת התייעצות והסמכות המלאה היא של משרד הבריאות. עם זאת, יושב הראש חבר הכנסת דוד אזולאי, ביקש את משרד הפנים לדון בוועדה הבין משרדית לרישוי עסקים, בנושא של ריבוי השילוט הקיים, כפי שגברתי, ציינת את הדבר הזה. לכן קיימנו דיון בנושא הזה בוועדה הבין משרדית, כאשר במשותף יחד עם מכון הנפט – אגב, השילוט מאחור זאת הצעה שלהם. הם מייצגים את חברות הדלק. אכן היתה בעיה – חברות הדלק, אבל בואו נסתכל על אחד שיש לו מרכול קטן, כמות השילוט שצריכה להיות – כל הקירות יהיו מכוסים. לצורך העניין אני בטוח שיער של שילוט כבר לא יתרום, כבר אף אחד לא יקרא את מה שכתוב שם.
היו"ר פאינה קירשנבאום
¶
זה בדיוק מה שניסיתי להבהיר. הרי אם אנחנו רוצים להעביר מסר הוא צריך להיות חד, ברור ומצומצם כי מי שנכנס למכולת ועומד בתור - -
אשר גרנר
¶
זה הפך להיות באמת בעייתי. הלכנו על איזה נוסח שמייד אציג, כשלמעשה זו פעם ראשונה שאני מציג, אני חושב שכדאי קודם כל להתרשם מגודל הבעיה ולראות איך אנחנו מצמצמים את העניינים כי יש חקיקות שונות ושינויים ואז יש בעיה בתחום הזה.
אז ראשית, כפי שראינו את השלט שהם הציגו. הנה, עכשיו הגיע השלט האחרון. לגבי הדברים האלה – אם אנחנו יכולים לשלב את הכל, אני לא בטוח, כי יש פה בעיה משפטית, ונציג אותה. פה, למעשה, כפי שבדקנו, זה צריך להתחלף. פה מדובר על הגשה, מכירה או אספקה של משקה משכר מהשעה 23:00 עד השעה - - למחרת, לגבי האיסור. אבל יש גם, בתקנות לעסקים שמותר להם למכור. כלומר, מהשעה 23:00 בלילה עד 06:00 בבוקר. לדוגמה - מסעדה כי למסעדה מותר למכור. לכן זה צריך להתחלף, ופה כתוב – רק לצריכה במקום בלבד. זה צריך להתחלף, זה תלוי בסוג העסק.
אנחנו הכנסנו גם את מה שמשרד הבריאות לאחרונה, פרסם את האזהרה הזו. זאת אזהרה מתומצתת שבאה ואומרת מה הסכנות שאנחנו מדברים עליהן.
אשר גרנר
¶
זה מה שאמרתי. זה איסורים שהמשטרה, דרך החוק – יש איזשהו חוק בתחום העונשין – אבל אין חובת שילוט.
היו"ר פאינה קירשנבאום
¶
זה לא משהו שהוא אוניברסאלי, זה משהו שהוא פר עסק כי השלט הזה הוא אוניברסאלי, כמעט. אנחנו רוצים להגיע לשלט אוניברסאלי.
אשר גרנר
¶
נודע לי שהמשטרה פעם ראשונה עשתה יישום כזה – על בעל עסק שמכר סכין, וסגרה את העסק. זו פעם ראשונה שהמשטרה הפעילה את העניין הזה, וכל הכבוד. אני מברך אותם.
אשר גרנר
¶
הבעיה היא כמו שהצגת בתחילה - מרוב ריבוי השילוט אני לא יודע אם זה יהיה יעיל.
יש לי הערות, ברשותך, על התקנות שמשרד הבריאות מבקש. למשל, הם מבקשים את עניין התאורה. בשלטים אחרים כתוב במקום גלוי לעין. לשים תאורה זה עוד כסף לבעל העסק. אנחנו לא מתעסקים אך ורק בחברות הדלק.
היו"ר פאינה קירשנבאום
¶
אולי לא צריך לשים תאורה, אולי רק צריך לשים במקום מואר. כי אם אתה שם בפינה חשוכה ואף אחד לא קורא את זה – מה המשמעות לשלט?
אשר גרנר
¶
די לכתוב בהוראה שהשלט יוצג במקום בולט לעין.
לגבי השאלה של איפה לשים את השלט, אני לא חושב שצריך להגביל את שיקול הדעת של בעל העסק ולקבוע לו רק במקום מסוים. אני מדבר כרגע רק על העניין של התקנות האלה.
בכל מקרה, אני חושב שלא סיימנו את העבודה, זאת אומרת, לפחות בראייה שלנו איך לעשות את זה במשותף עם כולם. אנחנו צריכים להגיע להסכמה עם כל משרדי הממשלה ואנחנו צריכים עוד זמן קצר בשביל לסכם את הדברים.
היו"ר פאינה קירשנבאום
¶
לכמה זמן אתם זקוקים, להערכתך, כדי לסיים את העבודה המשותפת שלכם? משרד הפנים מרכז את זה?
לירון אדלר
¶
אני יכולה להעיר משהו? יש בעיה קטנה עם השילוט האחיד שחלק מהדברים – כבר יש תקנות שמסדירות אותם, למשל – איסור על מכירת טבק. יש שלט, וכך זה צריך להיראות על פי התקנות. ואז, אם עושים שילוט אחיד צריך לבדוק את כל התקנות שכבר יש, זה דורש איזשהו ביטול של תקנות כדי להטיל משהו חדש. יש כאן היערכות שהיא קצת יותר מלחשוב מה ייכתב בשלט. לצורך הדיון פה אני רוצה להעיר ככל שהוועדה מחליטה שהיא רוצה לעשות חשיבה וללכת לכיוון של שילוט אחיד, נראה לי שחבל לאשר עוד תקנות שאחר כך יצטרכו לבטל. אם הוועדה רוצה לאשר את זה כדי שזה יהיה, כי בסופו של דבר זה מטיל חובה על בעלי העסקים. משרד המשפטים לא יתנגד ספציפית לשלט של משרד הבריאות, אבל אם הוועדה רוצה חשיבה על שילוט אחיד, גם ככה נדרשים ביטול תקנות ודברים כאלה, אני חושבת שחבל לקבל תקנות שיצטרכו אחר כך לבטל.
אילנה מישר
¶
אני רוצה להוסיף לצד המשפטי – אנחנו מדברים על חוק שזה הוראת שעה שכבר נכנסה לתוקף ונשארו בערך שנתיים – מרץ 13, אם אינני טועה. אפשר בקלות לעבור את השנתיים האלה בלי שום שלט, ומשרד הבריאות כתפיסה בכלל לא מסכים שתהיה איזושהי שורה בתוך רב מלל שאף אחד לא יקרא. אנחנו דווקא בחנו שלט שיהיה בולט, שיעביר מסר לציבור. אנחנו רואים את זה כמסר מאד חשוב, זו היתה הכוונה המקורית –להעביר מידע, ולא סתם להכביד על בעלי עסקים עם עוד שלט גדול שאף אחד לא יקרא, אבל מישהו יצא ידי חובה. כאן היתה מטרה להעביר מידע שאם שלט יחיד עם הרבה מילים לא ישיג שום דבר.
אילנה מישר
¶
אנחנו מקווים. זה שלט חדש, אז כמובן שאי אפשר לדעת בשלב הזה, אבל אם השלט הזה יותקן אפשר לעשות מעקב אחרי זה. לגבי התאורה זה לא דבר חדש. זה גם שלט של המשטרה - - התקינה תקנות וגם שם יש חובת תאורה. הרבה מהמקומות האלה הם קצת חשוכים אז חשוב שהשלט יואר.
היו"ר פאינה קירשנבאום
¶
אני מבינה רצון של כל משרד ומשרד. כאשר אשר גרונר אומר שתאורה מכניסה עוד עסקים להוצאות, הרי השלטים האלה גם באים על חשבון העסק. ואנחנו עכשיו אומרים – אתה תתלה שלט על השתיה, ובנפרד – על הסיגריות, ובנפרד – על התקנות, ותאיר את כולם, ותשים את כולם במקום בולט. אם יש עסקים כמו מגה סטור – ויש שם מקומות מספיק בולטים, אז אולי כן, אבל אם אתם נכנסים לצרכניות ואיפה שמתבצעת בעיקר קניה או רכישה של מוצרים כאלה זה דווקא בכל הפיצוציות והצרכניות הקטנות, שאין שם אפשרות בכלל. אז אם אנחנו רוצים להרבות את השלטים האלה – זה לא יעבוד, זה לא יעבוד בשטח. זה לא מציאותי פשוט. יש הבדל בין הרצוי למצוי ומה שאנחנו עושים פה עכשיו – אנחנו מנסים למצוא משהו באמצע שייתן גם את מה שאנחנו רוצים, גם מה שניתן לעשות, ניתן את זה במקום מספיק בולט, במקום שיהיה קריא והוא יתקבל.
דני בודובסקי
¶
אני חושב שצריך לעשות אבחנה בין האיסורים לבין האזהרות. כל האיסורים ירוכזו, אבל נושא של אזהרה לאלכוהול – אלכוהול הוא היום בעיה לאומית. הנזקים שלו גדולים. הבעיה היא שהשתיה, והשתיה המופזרת הפכה לנורמטיבית, בעיקר באוכלוסיות סיכון. ואני חושב שיש חשיבות רבה מאד להתגייסות של כל המערכת, כולל גם לנושא של השילוט, להזהיר ולהפוך את זה למשהו שהוא פחות מקובל. אם לא יהיה שלט שהוא אזהרה, ששם את זה בצורה מאד חדה וברורה על המפה – אנחנו נפספס ובעצם נחטא לאחריות שלנו.
היו"ר פאינה קירשנבאום
¶
אני רוצה להגיד לך, ואני לא יודעת אם תסכים אתי או לא – בשלט הזה של האזהרה, תאמין לי- זה לא יעבוד. אתה יודע איך זה צריך לעבוד, מבחינתי? ועכשיו אני אומרת את השקפת העולם שלי: אני רואה אתמול בלילה – אני בלילה אוהבת לראות סרטים שלא דורשים ממני הרבה השקעה נפשית, אז אני רואה את "האנטומיה של גריי", ואז, כשהם במצב נפשי קשה והם במתח – כולם נוהרים לבר, יושבים ומשתכרים שם. בקטע הזה צריך לחייב אותם לתלות מודעה בסרט, שייצא בתקשורת – השתיה מסכנת את החיים. אבל כשכל מדינת ישראל או 10% אפילו, של הרייטינג של אלה שיחד אתי רואים את הסרט הזה, הם אומרים –כנראה שכאשר אנחנו במתח זה טוב לרוץ לבר, לקנות שתיה ולהשתכר, כי ככה אנחנו מפוגגים את המתח. אז אם הם אחרי הסרט הזה ילכו לקנות משקה, הם כבר לא יראו שום אזהרה, אני מבטיחה לך. אבל מה שאני אומרת זו דוגמה קטנה. תראו את התכניות בטלוויזיה. זו התרבות שאנחנו מחדירים לדור הצעיר שלנו, שאחרי העבודה – הולכים לבר ושותים. זו התרבות, זה מה שקורה היום. אז שום שלט אזהרה, תתלה אותו בכל מקום. אם לא תשים את זה בתקשורת, בסרטים, בפרסומים, שמשקאות מסוכנים, אז השלט שתתלה שם – אם הוא יהיה אדום או אפור, ואם הוא יהיה בנפרד או ברשימה – זה לא מה שימנע ומה שיעזור.
דני בודובסקי
¶
אני מאד מסכים אתך. אני חושב שזה חלק, אבל צריך לראות את זה כמכלול. ההתמודדות צריכה להיות בהמון מישורים. גם במישור של התקשורת, גם במישור של הפרסומות, גם במישור של הסרטים, גם במישור של האכיפה המשטרתית, ובהחלט – גם החלק של האזהרה. זה לא יכול לעמוד בפני עצמו, לצערנו.
יואל הדר
¶
אני היועץ המשפטי של המשרד לביטחון הפנים. אנחנו מקדמים תקופה ארוכה את הנושא של מאבק בשכרות. את חלק מהפעילות המשטרה כבר התחילה לבצע. בזה שהיא שופכת אלכוהול – כל שעות היום, יש חזקות בשעות מסוימות בלילה. יש את הנושא של איסור מכירה מהשעה 23:00 עד 06:00 בבוקר. הכל נבנה כמארג שלם. אתמול היינו בדיון בוועדת הכלכלה בכנסת בדיוק בנושא הזה של פרסום ופרסומת – הצעת חוק של חבר הכנסת דני דנון ואחרים בנושא הזה. גם לנו יש מחשבות נוספות לגבי הנושא הזה של תכניות ריאליטי. לדעתי זה יותר חמור מכל הסרטים, כשמאפשרים בכל מיני תכניות לכל מיני אנשים לשתות ובני נוער רואים את זה.
יואל הדר
¶
זה נכון, אני מסכים אתך. לכן אנחנו צריכים למצוא את הדרך. יש כללים של הרשות השניה. יש גם גופים, כמו גופי הבירה, איגוד הבירה- יש להם כללים שהם רוצים ליצור לעצמם, אני לא יודע אם זה מספיק אבל יש מודעות לעניין הזה ואנחנו צריכים להגביר את המודעות. גם חברי הכנסת צריכים להגביר את המודעות בכל התחומים האלה. לחבר הכנסת דני דנון יש הצעת חוק פרטית. חלק מהנושא שלנו במאבק בתופעת השכרות נבע מ-5 הצעות חוק של חברי כנסת פרטיים. זאת אומרת, זו יוזמה משותפת ממשלה וכנסת להגביר את המודעות, ובהחלט אנחנו בעד הדבר הזה, כמה שיותר, שאפשר לטפל בזה. ואנחנו נמצאים פה היום בגלל חוק המאבק בתופעת השכרות, בגלל סעיף שהכנסת קבעה שמשרד הבריאות, לפני הרבה חודשים – צריך לקבוע תקנות לעניין השילוט. זאת אומרת, הכנסת החליטה שמשרד הבריאות צריך להתקין את התקנות. אני גם בעד להוציא את כל השלטים מהארון, אני חושב שזו הזדמנות, אבל זו לא הזדמנות פה היום, מפני שלדעתי החקיקה לא מאפשרת היום לבטל את כל התקנות לקבוע איזשהו שלט אחד כי זה הרבה חוקים. יכול להיות - -
גלעד קרן
¶
אני רוצה להצטרף למה שאומר יואל הדר לגבי מסגרת הדיון שלנו פה, היום. חלק מהשלטים שאנחנו מדברים עליהם, שאנחנו רוצים לאחד אותם, מדובר בתקנות שאושרו כבר, אם בוועדה זו, אם בוועדות אחרות. חלק מהתקנות בכלל לא צריכות אישור של ועדה, והשר המוסמך התקין אותן -
גלעד קרן
¶
לא. אני אומרת שוועדת הפנים לא יכולה לבטל תקנות, זה דבר ראשון. דבר שני – יש בעיה לגבי איחוד של השלטים שהם בוועדות שונות. הוועדה יכולה בהחלט לפנות לממשלה ולבקש ממנה לבחון, ככל הניתן, באמת, לאחד את השלטים ולהביא תקנות חדשות לאישור הכנסת. אבל כרגע, ועדת הפנים לא יכולה לבטל תקנות שאושרו כבר.
היו"ר פאינה קירשנבאום
¶
ועדת הפנים לא מתכוונת גם לבטל את התקנות. אבל אנחנו בהחלט יכולים, כיוון שאשר כבר נמצא פה והוא עשה כבר איזו עבודה, אני רואה, בתחום של שילוט איסור, אז אנחנו יכולים להטיל על נציג של משרד הפנים שיפנה או יאחד את כל משרדי הממשלה, ושיציעו אולי גם איזשהו שלט אזהרה – אחד, או עם תקנות משותפות ולא שתהיה עוד שורה של שלטים. אפשר לתת לכם שבועיים עבודה, תחזרו לוועדה עם ההצעות. זה מה שאני יכולה להציע.
היו"ר פאינה קירשנבאום
¶
חוק ייקח לנו שנה, לפחות, אם כולנו נזדרז ונרוץ וניקח בחשבון את פגרת הפסח, את הקיץ וכל מיני משימות לאומיות. אז אני לא יודעת מתי זה יקרה. לעומת זאת, אם יש איזושהי ועדה או מישהו שירכז את כל המשרדים בתחום זה ויעשה משהו – אם רוצים, אפשר גם ללכת במקביל.
יואל הדר
¶
אין לי בעיה לגבי זה. לגבי התקנות הספציפיות, אם יש בעיה, לטעמי – בכל הקשור להתקנת תאורה, אז אפשר להוריד את המילה "תאורה" ולקבוע – ישים במקום מואר. זאת אומרת, יש פתרונות טכניים שאפשר לעשות לתקנות האלה כדי שאפשר יהיה לאשר אותן כי תקופה ארוכה אנחנו לא מתקינים את התקנות האלה שהן חשובות, לעוד פן נוסף במלחמה ב - -
היו"ר פאינה קירשנבאום
¶
אפשר לקרוא את התקנות האלה ואפשר להתייחס. אין בעיה שיהיה כתוב – "מקום מואר". אני חושבת שצריך שיהיה כתוב שם כך, אנחנו עוד נתייחס, אבל אני חוזרת עוד צעד אחד אחורה ואני רוצה שגם בשלטי אזהרה יהיה שלט אחד אחיד ולא שורה של - -
היו"ר פאינה קירשנבאום
¶
יש גבול למה שאנחנו יכולים להטיל על העסקים הקטנים והבינוניים על חשבונם, להתקין שלטים מתחלפים, אלקטרוניים - -
יוסף אריה
¶
גברתי היושבת ראש, כל הדברים שאמרת הם דברים שנחקרו כבר באקדמיה. יש לנו את החומר. כל המחקרים האלה אומרים באופן חד משמעי שמיקוד תקשורת, ריכוז כל האיסורים במקום אחד – יוצר תקשורת מהירה וברורה ללקוחות. בסיגריות, למשל, קיים קשר הפוך בין גודל האזהרה לבין רמת ההשפעה. בני נוער, סרטים וכו' -זה תופס הכי חזק. הדבר האחרון – ברור שמיקוד מצומצם ממוקד, עדיף על מלל רב. כלומר, אין על זה ויכוחים, אנחנו ניתן את החומר. אם אנחנו חושבים, באמת – אנחנו מדברים רק על הפן התקשורתי כרגע, כך הבנתי, ואם אנחנו מדברים על הפן התקשורתי אז אין ספק שהדברים שנאמרו כאן הם הנכונים. הם גם מגובים על ידי מסמכים, על ידי מחקרים. המחקרים האלה נבדקו בעולם, בהרבה מאד מדינות, בהרבה מאד שיטות וצורות. למשל, לדוגמה, יש כתבות שאומרות שטקטיקה של הפחדה לא יעילה, בני נוער לא נשמעים לזה. להפך. לכן אני חושב שבנושא של תקשורת – אני חס וחלילה לא אומר דבר נגד השילוט, אני רק אומר שהטיפול בתקשורת, טיפול בהעברת מסרים אל הציבור, הוא במישור אחר. לפעמים, דברים שנראים ברורים לאיש שחוקר או מתמחה בדבר, אינם נכונים מבחינה תקשורתית.
אשר גרנר
¶
אני לא מתנגד להעביר את התקנות עם ההסתייגויות שלי, אם זה יאושר, לגבי מה שמשרד הבריאות מציג. אני חושב שזה אפשרי וזה לא פוסל את זה שנעשה עבודה במקביל, להחריג את כל השילוט. אני חושב שזה אפשרי. ויש לי הערות, כמובן - -
אילנה מישר
¶
"תקנות רישוי עסקים – הודעת אזהרה (הוראת שעה), התשע"א-2010. בתוקף סמכותי לפי סעיף 2ג' (3) לחוק רישוי עסקים, התשכ"ח-1968 (להלן – החוק) באישור ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת אני מתקין תקנות אלה: 1. בתקנות אלה – עסק – כמשמעותו בסעיף 2(א) לחוק.
הודעת אזהרה 2 (א) אזהרה – כאמור בסעיף 2ג'(3) לחוק תוצג בהודעה במקום בולט לעין, ליד הכניסה הראשית לעסק.
(ב) נוסח ההודעה, לרבות התמונה..."
אילנה מישר
¶
עניין התאורה – בסוף, פסקה (3).
אני ממשיכה: "נוסח ההודעה, לרבות התמונה, הצבעים ושאר פרטי העיצוב יהיו כמפורט בתוספת.
(ג) בהודעה יתקיימו כל אלה: 1. מידות השלט יהיו 45 ס"מ רוחב, על 60 ס"מ אורך.
2. השלט ייקבע בגובה שלא יפחת מ- 1.90 מ', ולא יעלה על 2.20 מ' מן הרצפה. "
היו"ר פאינה קירשנבאום
¶
אני מתלבטת בקשר לגודל של השלט – אם אנחנו מאשרים עכשיו את התקנה של גודל השלט ואחר כך נרצה לאחד ולהפוך שלט אחד, של אזהרה – מה אנחנו עושים - -
קריאה
¶
זה לעשות שלט ואחר כך לעשות שוב, שלטים חדשים. לא רק זה, צריך לזכור שהחנויות, גם הממוצעות, שבהן נמכרים המוצרים האלה, הן חנויות קטנות של 50 מ"ר, אז מרוב שלטים כבר לא - - וזה חבל, להגיד להם לעשות שלט ואחר כך לעשות שלט חדש. זה עלויות.
היו"ר פאינה קירשנבאום
¶
אז למה לאשר פה את הגודל של השלט אם אנחנו כבר רוצים ללכת על שלט אחיד שירכז את הכל?
אילנה מישר
¶
משרד הבריאות מתנגד עקרונית לגבי השלט שלו. לגבי - - אחרות יכול להיות שאפשר לדבר. לדעתי חודש זה גם לא מציאותי, ומדובר על הליך של מספר רב של חודשים.
אשר גרנר
¶
העיקרון של משרד הבריאות – הוא מתנגד לאחד את האזהרה יחד עם השילוט הזה. הראיה שלנו היא שאנחנו חושבים שכן. גם יושב ראש הוועדה קבע פה שאנחנו צריכים לעשות איחוד שלטים. לכן, - -
אילנה מישר
¶
יכול להיות הליך עתידי שמבט על יסתכל על כל השלטים, בהליך שייקח לפחות שנה. בינתיים שתהיה אזהרה לציבור הזה, ואחרי כן - - בלאו הכי יצטרכו להחליף שלטים.
אילנה מישר
¶
זה - -איסור מכירה לקטינים. אז זה גם איסור. האזהרה על סיכונים של סיגריות זה על חפיסות הסיגריות עצמן, אז זה משהו שונה. או בפרסומת, זה גם שונה.
היו"ר פאינה קירשנבאום
¶
תראו. אני אתן לכם חודש ימים להתווכח ביניכם. לא אתן לכם להתווכח יותר פה. אני לא חושבת שאני יכולה להצביע עכשיו ולהטיל עוד הוצאות על עסקים. . אני לא מרגישה שזה נכון לאשר עכשיו. אני הייתי מסכימה על הכול אבל אם אני עכשיו קובעת את הגודל של השלט אז בעצם אני החלטתי או הכרעתי באיזשהו תהליך שאני לא רוצה להכריע בו. אני רוצה ההפך – שאתם, כמשרדים, תשבו ותנסו לרכז, שהכל יהיה, ואולי תחליטו שהאיסור בא בצבע שחור, דבר אחר בא בצבע אדום, צהוב וכן הלאה. . תנסו להגיע ביחד לשלט אחד. תבואו לפה בעוד חודש. אני מציעה שמשרד הפנים ירכז את העבודה בנושא הזה.
תודה, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 10:20