הכנסת השמונה עשרה
PAGE
75
ועדת החוקה, חוק ומשפט
1.2.2011
הכנסת השמונה עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 331
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שלישי, כ"ז בשבט התשע"א (1 בפברואר 2011), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 01/02/2011
חוק חובת גילוי לגבי מי שנתמך על ידי ישות מדינית זרה, התשע"א-2011
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק חובת גילוי לגבי מי שנתמך על ידי ישות מדינית זרה, התשע"א-2010
הצעתם של חברי הכנסת זאב אלקין, אברהם מיכאלי, דוד רותם, עתניאל שנלר, יריב לוין, מיכאל בן-ארי, ציפי חוטובלי
נכחו
¶
חברי הוועדה: דוד רותם – היו"ר
אברהם מיכאלי – מ"מ היו"ר
אורי אורבך
חיים אורון
זאב אלקין
מיכאל בן-ארי
ניצן הורוביץ
יצחק הרצוג
אורית זוארץ
חנין זועבי
ג'מאל זחאלקה
ציפי חוטובלי
דב חנין
איתן כבל
מנחם אליעזר מוזס
שלמה מולה
חנא סוייד
כרמל שאמה
עתניאל שנלר
מוזמנים
¶
עו"ד לימור תוסיה-כהן, משרד המשפטים
אביטל שרייבר, סגנית ראש רשות התאגידים (מלכ"רים)
עו"ד מיכל גור-אריה, הלשכה המשפטית, משרד החוץ
משה קופל, פרופסור למתמטיקה, אוניברסיטת בר-אילן
עו"ד פפי יקירביץ, היועצת המשפטית, ועד ראשי האוניברסיטאות
עו"ד אנה ליאה פורסטני, המועצה להשכלה גבוהה
ג'ו שוורץ, מזכ"ל הסוכנות היהודית
עדי ארבל, המכון לאסטרטגיה ציונית
איתמר בן עמי, המכון לאסטרטגיה ציונית
עו"ד גלי גרוס, יועצת משפטית, רשות התאגידים
שובל רונן, יו"ר תנועת אם תרצו
עמית ברק, תנועת אם תרצו
ארז תדמור, תנועת אם תרצו
יהושע בקון, חוקר, העמותה לאחריות ארגונים לא ממשלתיים
אלי קלוטשטיין, העמותה לאחריות ארגונים לא ממשלתיים
יריב אופנהיימר, תנועת שלום עכשיו
עו"ד יואל גולובנסקי, לשכת עורכי הדין
עו"ד דבי גילד-חיו, האגודה לזכויות האזרח בישראל
עו"ד ריקי שפירא, המרכז לפלורליזם יהודי
רשמה וערכה
¶
אהובה שרון – חבר המתרגמים בע"מ
הצעת חוק חובת גילוי לגבי מי שנתמך על ידי ישות מדינית זרה, התשע"א-2010
הצעתם של חברי הכנסת זאב אלקין, אברהם מיכאלי, דוד רותם, עתניאל שנלר, יריב לוין, מיכאל בן-ארי, ציפי חוטובלי
היו"ר דוד רותם
¶
אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט. על סדר היום הצעת חוק חובת גילוי לגבי מי שנתמך על ידי ישות מדינית זרה, התשע"א-2010, הצעתם של חברי הכנסת זאב אלקין, אברהם מיכאלי, דוד רותם, עתניאל שנלר, יריב לוין, מיכאל בן-ארי, ציפי חוטובלי.
רבותי, שימו לב שהישיבה הזאת היא בשידור ולכן נא להתנהג בהתאם.
בישיבה הקודמת דיברו כל חברי הכנסת שרצו לדבר אבל אני לא אשלול מהם את האפשרות לדבר גם היום, אבל אני רוצה להתחיל לשמוע קודם כל הארגונים שיש להם מה לומר בעניין.
מר יריב אופנהיימר מתנועת שלום עכשיו, התנועה הציונית הרצינית במדינת ישראל, אתה מקבל את זכות הדיבור. רבותיי, ליריב אופנהיימר יש אצלי זכויות מיוחדות בהיותו אחד מבוני ארץ ישראל החשובים.
יריב אופנהיימר
¶
אם רוצים לעצור לנו את התרומות, תמשיך את המחמאות כי זה יעזור. לא צריך חוקים, רק תנו לנו כמה קרדיטים ואף אחד לא ירצה לתרום לנו שקל.
יריב אופנהיימר
¶
לא הייתי בונה על זה.
כבוד היושב ראש, תודה רבה ובוקר טוב. אני לא רוצה לדבר ארוכות על המניעים ועל הפוליטיקה סביב ה נושא.
יריב אופנהיימר
¶
אני לא רוצה לדבר על הפוליטיקה והמניעים של החוק הזה והדברים נאמרו על ידי חברי כנסת רבים בישיבה הקודמת. אני רוצה לדבר על החוק עצמו. החוק עצמו, קודם כל, מנציח – ההצעה שמביא חבר הכנסת אלקין – ואומר שעשינו לכם טובה, רצינו בכלל לאסור את הפעילות שלכם ולגרום לכך שבכלל לא תוכלו לחיות במשטר דמוקרטי במדינת ישראל, אבל עבדנו קצת עם יצחק הרצוג והסכמנו להיות קצת יותר רכים אתכם.
על דמוקרטיה אני לא כל כך רוצה להתפשר. גם כאשר מביאים לי פשרה שמצרה את הצעדים הדמוקרטיים, אני עדיין לא אומר תודה רבה מר אלקין שבכלל לא סתמת לנו את הפה אלא רק חצי וזה מה שההצעה הזאת מנסה לעשות.
בהצעה הזאת יש קודם כל חיזוק למעמד המיוחד שמקבלים כל התורמים שהם אינם באים מהשמאל. עליהם החסינות והחיסיון נשמרים והם לא צריכים לתת דין וחשבון לאף אחד. מהבחינה הזאת אני חושב שההצעה הזאת היא הצעה שמנציחה את המצב העקום והרע שנמצא כבר היום.
אם אנחנו מדברים על דמוקרטיה, בדמוקרטיה אנשים יכולים לגייס תרומות - ואנשים יכולים לפעול - גם מגורמים פרטיים, גם מגורמים אחרים, כך זה נעשה.
יריב אופנהיימר
¶
אני מאוד מקווה שאולי ברגע האחרון גם הוועדה הזאת תתעשת.
לסעיף 1 שהוא חשוב מאוד, לגבי שקיפות יתר שרוצים כל שלושה חודשים שנגיש דוח רבעוני. שוב, זה מנציח מצב שהוא מעוות ואפילו מחזק אותו, אבל בוא נגיד שאנחנו יכולים לחיות עם זה.
הסעיף השני בעיניי הוא סעיף חמור מאוד והוא סעיף שבעצם מורה לארגונים לציין במודעות מי מממן את המודעה. כאן פעם ראשונה אנחנו רואים שמדינת ישראל מתערבת לאזרח, לקבוצת אזרחים, לארגון בחופש שלו להביע את עמדתו. זה נושא שהוא נושא חוקתי. הוא כבר לא צריך להבדיל בין ימין ושמאל. דמוקרטיה אמיתית חייבת לתת זכות דיבור לכולם, כולם יכולים להגיד מה שהם רוצים, ומי שרוצה לדעת מהיכן מגיע המימון, שילך לרשם המפלגות, שילך לקיים תחקירים, שיעשה עבודה עיתונאית. אתה לא יכול לחייב אזרחים לומר משפטים שהם אינם רוצים או בוחרים לא לומר אותם. לכן הסעיף האחרון בחוק שמחייב ארגונים לרשום דברים במודעות שלהם הוא סעיף אנטי דמוקרטי בעליל. הוא סעיף שפוגע בעיקרון משמעותי של חופש הביטוי והסעיף הזה, מעבר לשאלות של שמאל וימין, לא צריך להיות במדינה דמוקרטית. במדינה דמוקרטית, עם כל הצער שבדבר, לאזרחים מותר אפילו לפרסם מודעות בעילום שם. ראינו דוגמה לזה רק השבוע עם המודעה של הקריה שבעיניי היא מודעה איומה ונוראית ובלתי נסבלת, אבל היא חלק מהשיח הדמוקרטי וצריך לאפשר אותה.
בוודאי שלא יתכן שמדינה תחייב אזרחים, קבוצת אזרחים, ארגונים, לרשום דברים במודעה או בפרסומים ולחייב אותם להגיד דברים.
אני אסכם ואומר. אני חושב שהצעת החוק הזאת היא מיותרת, היא אומללה, היא חלק מקמפיין שבא לפגוע באופי הדמוקרטי של מדינת ישראל. הדבר הזה שאנחנו כל כך גאים בו, גם בעולם, לומר בחופשיות שאנחנו כארגונים שיש לנו ביקורת לא פשוטה על הממשלה, אנחנו יכולים לפעול בחופשיות וליהנות ממרחב דמוקרטי, לצערי את המשפט הזה, אם החוק הזה יעבור וחוקים אחרים שנמצאים על סדר היום יעברו, אנחנו כבר לא נוכל לומר. הנזק התדמיתי למדינת ישראל מחוקים כאלה גדול הרבה יותר מאיזושהי תועלת שיפיק גוף ימני כזה או אחר או תנועה ימנית כזאת או אחרת.
תודה רבה כבוד היושב ראש.
דבי גילד-חיו
¶
אני מהאגודה לזכויות האזרח. אני קודם כל רוצה להתייחס לדברים שנאמרו בפעם הקודמת כאילו הנוסח שמונח כרגע על השולחן הוא איזו הסכמה פרטית עם חבר כנסת הרצוג ועכשיו, כשהוא לא נמצא, זה כן רלוונטי או לא רלוונטי. לא. זה לא כך. בוועדת שרים לחקיקה הוחלט שהנוסח המקורי צריך לבוא להתדיינות עם משרד המשפטים וגם נציגת משרד המשפטים אמרה שזה הנוסח שמקובל עליהם. יותר מזה, היא גם אמרה שהיא רוצה להכניס כל מיני שינויים. הנוסח כרגע שעבר קריאה ראשונה, הוא הנוסח שמשרד המשפטים תומך בו. לכן רציתי להתייחס לנקודה הזאת קודם.
דבי גילד-חיו
¶
אנחנו באמת מוטרדים מזה. כן, מוטרדים. זאת הייתה כוונתי. אני יכולה גם לומר בהקשר של החוק הספציפי הזה למה אנחנו מוטרדים. אנחנו מוטרדים מכך שמשרד המשפטים בכלל תומך גם בנוסח הזה. מה שמטריד הוא לא זה שרוצים דיווחים, כי דיווחים, האגודה לזכויות האזרח והארגונים האחרים הם בעד שקיפות, פתיחות, דיווחים והכל יופי, וזה שגם רוצים להכביד קצת ושזה יהיה כל שלושה חודשים במקום פעם בשנה, בסדר, ההכבדה מהסוג הזה עוד אולי אפשר איכשהו להצליח לשרוד אותה. מה שמטריד כאן זה מה שעומד מאחורי חקיקה כזאת ומדובר ברדיפה פוליטית. למה אני אומרת רדיפה פוליטית? עד היום אף חבר כנסת שמקדם את הצעת החוק הזאת לא הסביר מה ההבדל בהצעת החוק הזאת מהמצב הקיים. כבר היום צריך לדווח על כל התרומות, כבר היום צריך לדווח באופן מפורש וברור על תרומות מישות מדינית זרה וממש במלים אלה, ויש רשימות ספציפיות ומיוחדות שהארגונים צריכים להגיש והן מתפרסמות גם באתרי אינטרנט.
היו"ר דוד רותם
¶
לכן ברמת אביב לא ניתן לחרדים להיכנס. לא ניתן לחרדים להיכנס לרמת אביב. הדמוקרט הגדול.
דבי גילד-חיו
¶
אני אשמח להשלים את דבריי. מאחר שהשקיפות הזאת – אני חוזרת לדברים שאמרתי – ממילא כבר קיימת, נשאלת השאלה מה המטרה של החוק הזה. החוק הזה בא אך ורק לעשות דה-לגיטימציה ולסמן. זה משהו כאילו יותר הצהרתי. לומר שמי שמקבל כסף מישות מדינית זרה, אפילו שהוא מודה בזה, אומר את זה, מצהיר על זה, זה כתוב וזה חלק מהחוק הקיים היום – הוא היד הזרה, הסוכן הזר, הפועל בשם הזה, משהו לא לגיטימי. זאת אומרת, זה בסדר לקבל כסף מישות מדינית זרה בשביל בתי חולים, בשביל אוניברסיטאות, בשביל כל מה שישראל משנוררת כל החיים וזה לגיטימי וזה יופי ואנחנו נסמכים על זה וזה בסדר, אבל אם ארגון זכויות אדם או ארגון לשינוי חברתי מקבל את הכסף הזה, הוא סוכן זר, הוא פועל למען מטרה לא ראויה, ולמה? כי היחידים שמקבלים מקרב הארגונים והחברה האזרחית כסף מישות מדינית זרה, הם במקרה רק ארגוני שמאל. למה? כי ישות מדינית זרה שתורמת לארגונים, עושה את זה כי היא רוצה לקדם זכויות אדם, כי היא רוצה לקדם דמוקרטיה, כי היא מתנגדת אולי ---
דבי גילד-חיו
¶
אני אפילו לא נכנסת למקום הזה. אני אומרת שהמטרות של המדינות האלה – ודרך אגב, המטרות האלה קמו אחרי מלחמת העולם השנייה ובגלל השואה ובגלל מלחמת העולם השנייה, כאשר המדינות אמרו שהן לא יעמדו מנגד כאשר מפירים זכויות אדם, כאשר פוגעים בדמוקרטיה, אלא הן יהיו מעורבות. כשהם מעורבים, אנחנו אומרים: לא, זה לא מתאים לאג'נדה הפוליטית שלנו שמישהו יקבל כסף מאנגליה. זה שמקבלים כסף מגורמים פרטיים, והרבה כסף, מיליונים, הרבה יותר ממה שארגוני זכויות אדם או ארגונים של החברה האזרחית מקבלים. סתם, כדי לסבר את האוזן אני אומר שהאגודה לזכויות האזרח – שהיא הארגון הכי גדול של זכויות אדם במדינת ישראל – התקציב השנתי שלו בין 8 ל-9 מיליון שקלים. רק שתהיה כאן איזו תחושה והארגון מעסיק ארבעים עובדים.
דבי גילד-חיו
¶
האגודה לזכויות האזרח בישראל, התקציב השנתי שלה הוא בין שמונה לתשעה מיליון שקלים והיא מעסיקה ארבעים ומשהו עובדים. אתם יכולים לעשות חשבון ולראות שרוב הכסף הזה הולך על משכורות ועל שכירות.
כדי לתת המחשה אני רוצה לומר שאנחנו נלחמנו בתוכנית ויסקונסין למשל. התקציב הציבורי שהיה לנו כדי להילחם בתוכנית ויסקונסין – ודרך אגב, יש כאן שותפים גם מהימין שהיו אתנו במאבק הזה – היה 3,000 שקלים ובאגודה זה נחשב לסכום עצום כדי לקדם את התוכנית. כאשר ארגונים מקבלים כספים פרטיים במיליונים, בעשרות מיליונים, מגורמים פרטיים, זאת לא נחשבת התערבות במדיניות ישראל, זאת לא נחשבת קידום אג'נדה פוליטית, ואין עם זה שום בעיה . למה? זה גורם פרטי שרוצה להישאר בעילום שם. הוא יהודי טוב שרוצה להישאר בעילום שם, אבל כאשר אנחנו מקבלים מאנגליה תרומה מוצהרת, ברורה שכתובה אצל רשם החברות ובאתר שלנו – לא, אנחנו סוכן זר של אנגליה בישראל כי אנחנו רוצים לקדם זכויות אדם.
אלה דבריי לגבי החוק הזה. החוק הזה הוא חוק של רדיפה פוליטית. צריך לראות את החוק הזה בקונטקסט הרבה יותר רחב. מדובר כאן ברשימה ארוכה מאוד של חוקים ושל גזרות שמנסים גם על הארגונים עצמם וגם בכלל על כל מי שהעמדה הפוליטית שלו לא מוצאת חן בעיני הרוב הפוליטי בעת הזאת. זה א'-ב' במדע המדינה של עריצות הרוב, כאשר מנסים באמצעות שורה ארוכה של חוקים – ושלחתי לכולכם כבר הרבה מאוד פעמים את הרשימה הזאת במייל – להשתיק כל קול שלא מוצא חן בעיני הרוב הפוליטי בעת הזאת.
היו"ר דוד רותם
¶
ולכן לדעתכם גם הצעת חוק להקים בית משפט לחוקה זה דבר מנוגד לדמוקרטיה, כי אתם לא מבינים מהי דמוקרטיה. פיצול סמכויות בית המשפט העליון והקמת ערכאה רביעית, אין לכם עם זה בעיה.
דבי גילד-חיו
¶
אני מוכנה להתייחס לזה ובמיוחד כאשר הישיבה משודרת, אני רוצה שיבינו מה עמדתנו. אנחנו לא מתנגדים לבית משפט לחוקה.
דבי גילד-חיו
¶
לא. אני מתייחסת לפרטים של הצעת חוק שאדוני הגיש. פרטי הפרטים שם הם הבלתי דמוקרטיים ולא עצם הקמת בית המשפט. אם החוק הזה יקודם, אנחנו נשב כאן ואני אסביר אחת לאחת מה יש בתוך הצעת החוק שאדוני כתב.
דב חנין
¶
עורכת הדין גילד-חיו, הדברים לא נאמרו לכתובתך. הדברים נאמרו לכתובתה של נשיאת בית המשפט העליון.
ריקי שפירא
¶
אני מהמרכז לפלורליזם יהודי. לא אחזור על דברי חברתי אלא אדגיש את הנקודה הבולטת כאן שהצעת החוק הזאת בעצם מבקשת מאותם ארגונים שכבר היום מצהירים על המקורות האלה לרשם העמותות, באתרים באינטרנט שלהם, חשופים כל מקורות המימון שלהם, דווקא את הארגונים האלה הצעת החוק הזאת בוחרת לרדוף בניגוד לארגונים אחרים שלא מפרטים מקורות מימון אחרים והם לא נדרשים. שם אין שום בעיה. לכן המגמה של הצעת החוק ברורה.
ריקי שפירא
¶
זה עדיף. הכל יהיה גלוי. אנחנו בוודאי בעד שקיפות מוחלטת של מקורות המימון, אבל לא כאשר היא לא מוחלטת ולא אמיתית והיא כלפי צד אחד בלבד. זאת הבעיה של הצעת החוק הזאת שהיא הצעה מוטה ולכן אין בה שום טעם.
ג'מאל זחאלקה
¶
אני רוצה שהוא יחשוף בפנינו כמה כסף הוא מקבל וכמה מקבלים ארגונים נוצריים אנטי-יהודיים ואנטישמיים. ארגונים נוצריים קיצוניים. שיחשוף כאן.
שובל רונן
¶
ארגון עדאללה לא הגיש מסמכים לרשם העמותות משנת 2008 ולפי ה-וולפרס סושיאשן, הוא העביר לו 35 אלף דולר לפי המסמכים שלו וארגון עדאללה לא מצהיר על זה ובהצהרות שלו, שהן הצהרות מ-2005 לדוגמה, יש אי התאמות מהותיות בין הדברים.
שובל רונן
¶
יש כאן היתממות מהותית. יש הבדל קריטי בין מדינות שתומכות בארגונים והארגונים האלה לא מצהירים על עצמם, לדוגמא כמו החוק האמריקאי שדורש להצהיר שהם סוכנים זרים, משנות ה-30, ויש כאן היתממות כאילו אין הבדל בין אנשים פרטיים למדינות. כאשר ארגון מקבל כסף ממדינה זרה, הוא משרת את האינטרסים שלה, של אותה מדינה, כאן. המחשבה שאין כאן הבדל מהותי, היא היתממות ממדרגה ראשונה.
ניצן הורוביץ
¶
אם אתה משרת של מישהו, תגיד כדי שנדע ואז נוכל להחליט איזה אינטרסים אתה משרת. תגיד מי נותן לך כסף.
היו"ר דוד רותם
¶
חברים, אני לא רוצה לקרוא לכם לסדר, אבל אני אתחיל. אין לי ברירה. אני צריך לנהל ישיבה.
חבר הכנסת זחאלקה, אני קורא לך לסדר פעם ראשונה.
שובל רונן
¶
חברים, אם אותם ארגונים שמאמינים שמדינת ישראל צריכה להפוך לאזרחיה, היו רצים לכנסת, הם לא היו עוברים את אחוז החסימה. הרעיון, הבקשה לבקש כסף ממדינות זרות כדי לקדם אינטרסים שלא מקובלים בציבור הישראלי, זוהי הדריסה האמיתית.
חיים אורון
¶
אפשר לתת לו לדבר חופשי ולא לנהל את כל השיחה בוויכוח בינינו לבינו? הוא לא שווה את זה בכלל. מה אתם עושים?
שובל רונן
¶
כאשר אותם ארגונים רומסים את הדמוקרטיה הישראלית בזה שהם מקבלים כסף זר כדי לקדם עמדות שלא מקובלות על הציבור הישראלי, זוהי דריסה של הדמוקרטיה הישראלית יותר מכל דבר אחר. אף אחד כאן בחוק הזה לא מבקש למנוע מחברי כנסת לעלות על משטים, אף אחד בחוק הזה לא מבקש למנוע מחברי כנסת לקרוא קריאות נגד חיילי צה"ל, אף אחד בחוק הזה לא מבקש למנוע את זכות הבעת הדעה. כל מה שהחוק הזה מבקש, ולצערי זה פחות מדיי, זאת שקיפות. המינימום הזה, השקיפות הזאת, שיהיה רשום במודעה שכאשר היא מומנת על ידי מדינת אירופה, יהיה רשום שהיא ממומנת על ידי מדינת אירופה, ואותו ארגון פועל כארגון זר, זה לא מתקיים. הבעיה החמורה עם החוק הזה היא, כמו שאמר אלקין בישיבה הקודמת, שרוב רובו סורס על ידי גורמים שונים שהיו כאן.
שובל רונן
¶
ביניהם הקרן החדשה לישראל. אנחנו חושבים שהחוק הזה הוא התחלה, התחלה לא מספקת, אבל התחלה חשובה. תודה רבה.
היו"ר דוד רותם
¶
יריב, אתה לא יכול לקרוא קריאות ביניים. לך אני לא קורא פעם ראשונה, שנייה ושלישית אלא אותך אני מוציא ישר.
חיים אורון
¶
האם העמדה שלכם שכל מודעה שמומנת על ידי גורם לא ישראלי, יירשם למטה ממי התקבלה, האם החלטה כזאת של הוועדה תהיה מקובלת עליכם?
חיים אורון
¶
זאת שאלה מאוד פשוטה ואני בטוח שאתה עד כדי כך אינטליגנטי להבין אותה. האם תסכימו שכל מודעה שממומנת על ידי גורם שאיננו ישראלי יהיה כתוב למטה מי הגורם?
יואל גולובנסקי
¶
אני כאן לייצג את לשכת עורכי הדין. הלשכה לא לוקחת עמדה בקשר לחוק. הייתי רוצה לשאול את הנציגה מהאגודה לזכויות האזרח.
יהושע בקון
¶
אני מ-NGO מוניטורס. אנחנו ארגון מחקר שחוקר מזה תשע שנים ארגונים לא ממשלתיים ואת המימון שלהם. יש לנו כמה נקודות להעלות בנושא הזה.
היו"ר דוד רותם
¶
רבותיי היקרים, מרגע זה ואילך, גם חברי הכנסת שיקראו קריאת ביניים, שייקחו לעצמם את הקריאה הראשונה, שנייה ושלישית.
יהושע בקון
¶
מבחינת תורמים. אנחנו לא מקבלים תרומה מאף מדינה, לא מדינת ישראל ולא אף מדינה זרה. התורמים שלנו הם כולם אנשים פרטיים זרים. אינני בקיא בפרטים כי אני אחד העמיתים. כל התורמים שלנו הם יהודים מישראל ומארצות הברית. אני לא בקיא בפרטים.
יהושע בקון
¶
מבחינתנו יש הבדל מהותי בין תרומות של מדינות לאנשים פרטים. זה דבר בסיסי ביחסים בין לאומיים. היכולת של מדינה להשפיע על מה שקורה במדינה אחרת היא הרבה יותר גדולה, היכולת שלהם לעקוף את התהליכים תוך כדי עקיפת תהליכים דיפלומטיים מקובלים, וחשוב להבין את הדבר הזה. מדינות פועלות דרך הדיפלומטיה.
התנגדות עזה להצעת החוק קצת מעוררת תהיות. זה נראה קצת כמו ניסיון להתחמק מביקורת. הביקורת הזאת היא אמיתית ומבחינתנו היא לא רדיפה, היא לא משהו כזה אלא זאת ביקורת כנה ואמיתית והדיון על המימון הזר, על הממשלות ועל השקיפות של הדבר הזה, הוא חיוני לדמוקרטיה, הוא לא אנטי דמוקרטי והוא לא מקרתיסטי. הצעת החוק הזאת כפי שהיא עכשיו, היא באמת מאזנת בין זכות הציבור לדעת לבין חירויות דמוקרטיות.
יהושע בקון
¶
החוק מבחינתנו צריך לחול גם על ארגונים הרשומים כחברות ולא רק עמותות או חלץ, או ארגונים שמעמדם לא ברור, ויש מספר ארגונים כאלה.
לגבי מסעות פרסום. כיוון שחברי כנסת בפעם שעברה הביאו כמה דוגמאות, הרשיתי לעצמי גם להביא כמה דוגמאות. יש כאן שלושה מסעות פרסום שונים, כולם עם מסר פוליטי ורק על אחד מהם כתוב שיש מימון מהאיחוד האירופי.
אורי אורבך
¶
הוא צועק כל הזמן. אני לא אוהב ערבים ולא אוהב יהודים אלא אני אוהב בני אדם שיהיו בני תרבות, אם כי יהודים אני אוהב יותר.
עתניאל שנלר
¶
אני מבקש למחות על הדברים החצופים הללו. קראת לחלק מהאנשים אנטישמיים. אני רוצה שתחזור בך.
היו"ר דוד רותם
¶
חבר הכנסת זחאלקה, אמרתי לך לא פעם אחת, לא פעם שנייה ולא פעם שלישית. גם הזהרתי אותך שאתה מתקרב לשלישית.
יהושע בקון
¶
יש כאן פורום ארגוני השלום וכאן כתוב ממומן על ידי האיחוד האירופי, מודעה פוליטית. יש כאן קואליציית נשים לשלום, להסיר את המצור, לעצור את ההסתה.
היו"ר דוד רותם
¶
חבר הכנסת מולה, אני קורא לך לסדר פעם שנייה. לא שואלים. בסוף תבקשו רשות ומי שיקבל, ישאל.
יהושע בקון
¶
הוועד הישראלי נגד הריסות בתים, גם כן מודעה. שלוש מודעות בעלות אופי פוליטי ורק אחת מהן מסומן שהיא ממומנת על ידי האיחוד האירופי.
יהושע בקון
¶
כאשר מסומן על המודעה מי מממן אותה, זה נותן לציבור את האפשרות לשפוט בצורה שקולה מי עושה את המודעה ולראות את זה באור אחר.
יהושע בקון
¶
לציבור רחב לא איכפת מי מממן את המודעות האלה אבל יש כאלה שכן איכפת להם, וזה יאפשר להם לשפוט את המודעות האלה באופן מקיף.
אורית זוארץ
¶
לא כל כך ברורה לי מסגרת המחקר האקדמי בתוכה אתה פועל, מה הם הכלים בהם אתה משתמש למחקר, איזה ארגונים נבדקו ואיזה ארגונים אתם בודקים.
שלמה מולה
¶
כן. אני רוצה לשאול את אדוני ולבקש שתיתן לי דוגמה אחת של גוף מממן את העמותה שלכם. דבר שני, האם כמו שטרחת להביא מודעה של אופי מסוים של ארגונים שפועלים, למה לא טרחת להביא מודעה הפוכה, מהצד השני?
דב חנין
¶
תודה רבה אדוני היושב ראש. שתי שאלות. שאלה אחת אדוני, שאלתי אותך על קמפיין הגז ואמרת שאתם מתעסקים בעניינים שקשורים לסכסוך. קמפיין הגז, כפי שאדוני יודע, האשים את אלה שדורשים העלאת הכנסות המדינה מגז בשיתוף פעולה ישיר עם אויבי ישראל, בשירות חיזבאללה, לבנון, אירן ואחרים.
דב חנין
¶
לכן לכאורה זאת סוגיה שקשורה לסכסוך, לפחות לטענת יוזמי הקמפיין הזה.
שאלה שנייה, אדוני. ללא ספק קיימות בעיות מאוד גדולות של שקיפות שלא נמצאות באגודה לזכויות האזרח אבל למשל נמצאות בארגון כמו עטרת כוהנים או עמותת אלעד שיש לה פטור רשמי מהמדינה לגילוי חלק מהתרומות שלה. לכן היא לא מוסרת את התרומות שלה לרשם העמותות. האם הארגון שלכם ביקר את התרומות של עטרת כוהנים או עמותת אלעד? האם פרסמתם את זה? אם כן, מתי, באיזו צורה ומה אתה יכול לספר לנו על מקורות המימון העלומים של הארגונים הימניים האלה? תודה רבה.
חיים אורון
¶
אני אחזור על השאלה הקודמת ששאלתי. האם העמדה שלכם שבוחנת את הפעולה של NGO שונים ומקורות המימון שלהם היא לא שכל גורם, לאו דווקא בסכסוך, למשל, מישהו מפרסם מודעות בעד תרופה מסוימת, ויכול להיות שמי שמממן אותה זאת חברת תרופות או רופא שמקבל כסף מחברת תרופות. למה לא תאמצו את הכלל שכל מודעה שמביעה עמדה בכל נושא, נדע מי מממן אותה? למשל, הזכירו כאן את המודעה על גלנט. ניקח את העיתון של הבוקר ואני אביא לך מאה מודעות שאני רוצה לדעת מי מימן אותן. תאמין לי שאני משתגע לדעת מי מממן אותן. אני נורא רוצה לדעת מי מממן. אני עוסק בבריאות הרבה ואני רוצה לדעת מי מממן את כל הדברים הללו. יש לי תחושה שבעלי אינטרסים שאני לא מסוגל לאתר אותם, ואם כן, למה לא נאמץ חוק כללי כזה שאומר שכל מודעה שמייצגת אינטרס, יהיה כתוב למטה מי מממן אותה? אם זה אני ואתה, נחתום שנינו. אם זה גורם מסחרי, יהיה כתוב. אני לא אומר שלא יפרסמו אבל יהיה כתוב. האם אתם תתמכו בהצעת חוק כזאת כארגון? אני לא שואל אותך אישית אלא כארגון שבוחן את טוהר המידות של ה-NGO.
יהושע בקון
¶
אנחנו מכון מחקר. היה אמור להיות כאן פרופסור ג'רלד שטיינברג. אנחנו יושבים בירושלים, ברחוב בן מימון. אנחנו עושים מחקרים. כל דבר שאנחנו עושים, יש לו סימוכין ותימוכין והכל גלוי, ברור וקיים באתר האינטרנט שלנו, כולל רשימת כל הארגונים שאנחנו מבקרים אותם שהם מעל 100 או מעל 150 ארגונים, למיטב זיכרוני.
יהושע בקון
¶
מבחינת הגופים. מממנים. אמרתי, אני אחד מעמיתי המחקר במכון ואני לא בקיא לגמרי בפרטים. אני יכול לומר שמשפחת וקסלר מארצות הברית היא אחד המממנים העיקריים שלנו. יש עוד מממנים עיקריים שרשומים באתר האינטרנט שלנו. כל השאר רשום ברשם העמותות ואני לא זוכר יותר מזה ובעצם לא יודע יותר מזה.
מבחינת קמפיין הגז. לא נכנסנו אליו בכלל ואני לא יודע מה לומר עליו.
יהושע בקון
¶
כן.
בקצרה, למה השם שלנו באנגלית. מכיוון שרוב הפעילות שלנו מופנית לחוץ לארץ ורוב הדברים שאנחנו עושים הם באנגלית. לכן השם שלנו באנגלית.
יהושע בקון
¶
לגבי מודעות. אני כאזרח גם מוטרד מהמודעות האלה של הגז ושל דברים נוספים אבל אני חושב, ואנחנו חושבים, שההבדל בין אנשים פרטיים למדינות הוא גדול והעניין של להפנות את זה לאנשים פרטיים, כולל חברות שמותר להן לעשות מה שהן רוצות בכסף שלהן, בלי ביקורת, כל עוד זה לא חוקי, זאת הסטה מהדיון כאשר עיקר הדיון הוא ההבדל בין מדינות.
פפי יקירביץ
¶
אני כאן מטעם ועד ראשי האוניברסיטאות, ור"ה. ההתייחסות שלנו לחוק, מה שמטריד אותנו לעומת המצב המשפטי הקיים, יש בחוק הרחבה שלדעתנו יכולה לפגוע במוסדות להשכלה גבוהה. בחוק הקיים, לפי חוק העמותות, הדיווח נדרש רק לגבי תרומות. בהצעת החוק יש הרחבה לכל תמיכה כספית ואנחנו חוששים שזה בעצם כולל גם מענקי מחקר והאוניברסיטאות בישראל, אני מניחה שכל המוסדות להשכלה גבוהה, מקבלים מענקי מחקר רבים מאוד מגורמים זרים. מהאיחוד האירופי מתקבלים כספים רבים. אנחנו חוששים שפרסום של תרומות כאלו באופן בולט באינטרנט למשל יכול דווקא לשמש כתחמושת לאותם הגורמים שרוצים להתנגד למענקים האלו שניתנים למוסדות מחקר ולאוניברסיטאות בישראל. כיום יש גופים שנותנים את הכספים האלו באופן יותר דיסקרטי ודווקא אין להם עניין שהדברים האלו יפורסמו ברבים. זאת ההתייחסות שלנו לחוק.
אנחנו היינו מבקשים להחריג את המוסדות להשכלה גבוהה מהחוק. הבנו שזאת הייתה רוח הדברים בקריאה הראשונה של החוק ובקשתנו היא להחריג את המוסדות להשכלה גבוהה מתחולת החוק.
חיים אורון
¶
שאלה. לפרוטוקול אני אומר שאני אומר את דבריי במרירות כי אם מישהו יקרא אותם פעם, הוא יחשוב שאמרתי אותם ברצינות. אני מכיר מחקרים באוניברסיטת באר-שבע שנתרמו על ידי גורמים זרים ועניינם הבדואים בנגב. אני רוצה לדעת מה היה האינטרס של אותו גורם לחקור את הבדואים בנגב. למה אתם מתייצבים אחרי שידפקו את כל אלה, רק שאתם תצאו נקיים מהעניין? תגידו שהחוק הזה הוא לא דמוקרטי. אני יודע שאני גורר אותך לפינה שאת לא רוצה להיות בה.
חיים אורון
¶
אבל אני רוצה לומר את דעתי. אם מי שמתחיל כאן יגיע למחקר באוניברסיטת באר-שבע, אני כבר רואה אותו ואני יודע מי עושה אותו ואני יודע ממי הוא קיבל את הכסף. למה שמתם את ההבחנה? יוכיחו שתוצאות המחקר הזה פוגעות בשיקולי מדינת ישראל על זכויות בקרקע. למה אתם בכלל מוכנים להיכנס לפינה שאתם תהיו בחוץ ולא שכולם יהיו בחוץ ואותם כללים שחלים עליהם, יחולו גם עליכם? ולא תצילו את עצמכם ותשאירו את כולם בחוץ, כי יש מחקרים שהם יפרשו אותם כפוליטיים.
חיים אורון
¶
הם יפרשו אותם ככאלה, אחד אחרי השני, והשלב הבא יהיה שיגידו: תסלחו לי, אתם קיבלתם מחקר – אני בכוונה אומר הבדואים כי אני יודע במדויק על מה אני מדבר – אל תקבלו מענק מחקר על הבדואים מחוץ לארץ כי זאת התערבות בוויכוח הישראלי. תעצרו את זה כאן. אל תתנו לזה להתחיל כי זה יתחיל כאן ויגיע אחר כך למה רופא בסורוקה בודק סוכרת כי יש סוכרת יותר אצל הבדואים ולא בודק מחלה אחרת. לשם זה יגיע.
פפי יקירביץ
¶
קודם כל, החוק הקיים, אנחנו עשינו השוואה בין הוראות החוק הקיים לבין החוק המוצע והחובה לדווח על תרומות כספיות קיימת היום בחוק העמותות.
פפי יקירביץ
¶
והיא קיימת למעשה באותה לשון כפי שמופיעה כיום. ההרחבה מבחינתנו, מה שאנחנו מתייחסים כעת והאינטרס שאנחנו מייצגים כאן, את ור"ה ואת האוניברסיטאות, והאינטרס שלנו בשלב זה הוא להגן על התורמים ולהגן על מענקי המחקר שלנו. זה האינטרס שלנו. מה שדובר כאן, על החשיפה של תרומות, הדבר הזה כבר קיים ממילא בחוק. הדבר הזה כבר קיים. אני לא שמעתי כאן התנגדות להגדרה של התרומה. המצב המשפטי הקיים כבר מחייב את אותם המוסדות.
חיים אורון
¶
אגב, אני שואל שאלה שאתה תמכת בה. אתה אמרת שאתה תהיה בעד קריטריון אחיד לפרוטוקול על כל התרומות מחוץ לארץ.
פפי יקירביץ
¶
חשיפת תורמים פרטיים, אם הדבר יגיע לזה, זאת תהיה מכת מוות לגיוס הכספים של המוסדות להשכלה גבוהה.
אורית זוארץ
¶
שאלה לי אליך. אחת הטענות שעלתה כאן, לדעתי בוועדת החינוך של הכנסת עת זבולון אורלב היה היושב ראש, במעמד שר החינוך, הייתה שהתרומות גם מוטות ובעצם יש איזושהי קביעה של אג'נדה במתן התרומות לאוניברסיטאות. אני אשמח לשמוע התייחסותך לנושא.
פפי יקירביץ
¶
יש לנו תרומות למשל לעולים מאתיופיה. אנחנו מכבדים את דעתם ורצונם של התורמים ורוב התורמים, מה לעשות, יש להם דעה מגובשת לגבי מה שהם רוצים לעשות עם הכסף. אחד רוצה לתרום לחקר הסרטן, השני רוצה לתרום לעולים חדשים והשלישי רוצה לתרום לחקר המזרח התיכון. נכון מאוד. יש אג'נדה ברורה לתורמים ואנחנו מכבדים את האג'נדה הזאת שלהם. אנחנו מכבדים את רצונם של התורמים. ודאי.
עדי ארבל
¶
אני מהמכון לאסטרטגיה ציונית. נושא ראשון שיש להבהיר כאן בדיון. החוק הזה, מטרתו להאיר את הנושא של תרומות מדינות לארגונים שבמהותם הם פוליטיים. הנושא של החוק הזה ושל התרומות במקרה הזה בא להבהיר את הנושא של לגיטימיות של תורת מדינה לארגון פוליטי. כל עוד הנושא שקוף והנושא ברור וזה מטרתו של החוק, להראות את זה, זה לא נגד הארגונים וזה לא נגד תרומות פרטיות לארגונים משמאל או מימין. את הנושאים האלה יש להבהיר ויש לדעת, ואני תכף אמחיש את זה בכמה דוגמאות.
החוק הזה הוא גם אינו מיותר מכיוון שהחוק של רשם העמותות מתייחס לעמותות בלבד והחוק הזה מדבר גם על חברות לתועלת הציבור וגם על ארגונים שמעמדם – ואת זה צריך להכניס כתיקון – לא בדיוק מוסדר.
חשיבות נוספת של החוק הוא נושא הדיווח המיידי שכרגע, לפי הנוסח הנוכחי, מדובר על רבעון. אם ייכנסו כאן לניסוח, נדבר על כך שעדיף יותר מיידי ואני גם אסביר מדוע. אני אביא ארבע דוגמאות לנושא של פרסומים ולמה חשיבות הפרסום היא חשובה.
דוגמה ראשונה, נושא של שדלנות. אם מגיע לחבר כנסת מישהו מאחד הארגונים, אנחנו היינו רוצים שחבר הכנסת ידע שהאג'נדה של אותו אדם מגיעה במימון של מדינה זרה, ואני אתן דוגמה. חוק האזרחות. הנושא של פעילות חוק האזרחות ממומן על ידי לדוגמה ממשלת שוויץ וגם העתירה לבג"ץ שנעשתה בנדון למעשה בפועל מומנה על ידי ממשלת שוויץ. אלה דברים שאנחנו רוצים לדעת בזמן אמת, שמדינה אחרת מתערבת.
ניצן הורוביץ
¶
אתה יודע כמה פעולות ממשלת ישראל עושה בשוויץ? אתה רוצה להיכנס למקום הזה? אתה יודע איך ממשלת ישראל תומכת בפעילות של ארגונים יהודיים בשוויץ? אתה רוצה באמת להעלות את העניין הזה? זה האינטרס שלך? אסטרטגיה ציונית? עלק.
חיים אורון
¶
ניצן, מה זה איכפת לו בכלל? זה בכלל לא מעניין אותו. הוא לא מסתכל כרגע. הופעת בשומר הצעיר בשוויץ בשבת, נכון? זה ארגון ציוני חתרני. דע לך. הוא הופיע בציריך בשבת האחרונה לפני ארגון ציוני חתרני בשוויץ והוא דיבר על קץ הסכסוך. בכספי מדינת ישראל בשוויץ.
עדי ארבל
¶
השומר הצעיר הוא ארגון עתיר זכויות.
אני אתן לנושא נוסף. גוש שלום מפרסם כל יום שישי מודעה בעיתון "הארץ", ולפעמים נוסח המודעה אומר: גוש שלום קורא לאיחוד האירופי להפעיל סנקציות על ישראל. גוש שלום קורא לאובמה ללחוץ על ישראל. גוש שלום מנסה לצייר את עצמו כארגון ישראלי. הבעיה היא שמדובר על ארגון של שני אנשים שאת רוב מימונו מקבל מממשלת הולנד.
משה קופל
¶
אני חושב שאולי בטעות הסנקציות של חוק העמותות בחלקן אינן חלות על החוק הזה וצריך פשוט תיקון טכני בשני עניינים. קודם כל, ההפניה בסעיף 9, יש הפניה לסעיף 64(א) לחוק העמותות, שם יש סנקציה אבל הסנקציות הן גם ב-64 וגם ב-64(א), ולכן אני מציע שבסעיף 64 בחוק העמותות, הסעיף מתייחס לדיווח כוזב על פי חוק זה, צריך לתקן ולכתוב דיווח כוזב על פי חוק זה או על פי חוק חובת גילוי, דהיינו החוק המוצע היום.
דבר שני, לגבי דוח אפס. דוח שנתי מחייב דוח אפס גם, אבל בדוח הרבעוני אין דוח אפס מכיוון שאין לנו עניין להטיל עומס רב על המערכת וגם לא על העמותות עצמן. לא כדאי לחייב דוח אפס אבל כן כדאי להוסיף שאי הגשת דוח רבעוני תיחשב כהגשת דוח אפס.
ג'ו שוורץ
¶
אני מזכ"ל הסוכנות היהודית ואני כאן בשם המוסדות הלאומיים של מדינת ישראל, ההסתדרות הציונית, הסוכנות וקרן היסוד.
אנחנו מבקשים להחריג את המוסדות הלאומיים מהחוק הזה.
זאב אלקין
¶
אבל הוא לא חל עליכם. אני לא מכיר מוסד לאומי, בדקנו את זה משפטית, שנכנס להגדרה עמותה או חלץ. בדקנו את זה.
שלמה מולה
¶
זה מראה כמה אתה לא מכיר את הסוכנות היהודית. אני אומר לך שלסוכנות היהודית יש עשרות עמותות ואתה מכניס אותן.
ג'ו שוורץ
¶
אנחנו מבקשים להחריג מהחוק גם את כל חברות הבת והעמותות והגופים הקשורים למוסדות הלאומיים. אנחנו פועלים בארץ במסגרות רבות, כדוגמה החוויה הישראלית שמפעילה כאן עשרות אלפי בני נוער שמגיעים לארץ, תוכנית מסע שהיא חברה סוכנותית בפרויקט משותף לממשלה ולסוכנות, אנחנו מדברים על מפעל של יותר מ-200 מגביות בכל העולם שיהודים וגופים תורמים, ואנחנו חושבים שהכללת המוסדות הלאומיים בחוק הזה יכולה לסכן מפעל שמביא למדינת ישראל מאות מיליוני דולרים בשנה.
צריך להזכיר שכל הפעילות של הסוכנות והמוסדות הלאומיים מתואמת עם ממשלת ישראל והתיאומים השונים שאנחנו מבצעים ביחד עם הממשלה.
חיים אורון
¶
מנכ"ל הסוכנות, אני יודע על חברות בנות למשל של קרן קיימת, ואני אומר גם את השם, למשל הימנותא, שפועלת באופן פוליטי לחלוטין מעבר לקו הירוק, בירושלים, וזאת פעולה פוליטית לכל דבר ועניין.
ג'ו שוורץ
¶
לא. אמרתי בפירוש שאני מדבר בשם קרן היסוד, ההסתדרות הציונית והסוכנות. אני לא מדבר בשם קרן קיימת.
חיים אורון
¶
על פי השקפתכם, אני חוזר לאותה שאלה כל הזמן, פעולות כאלה, גם כאשר הן באות מאנשים פרטיים, צריכות להיות – על פי אותו עיקרון שבנית כאן עכשיו, כאן זאת הכנסת – כולן חשופות לציבור או גם הן צריכות להיות תחת חיסוי של ביטחון המדינה וטובת ואני לא יודע מה? מה השוני ביניהן לבין מה שכאן מונח על השולחן?
ג'ו שוורץ
¶
קודם כל, אני רוצה להדגיש שאני לא מייצג את קרן קיימת אלא אני מייצג את שלוש מתוך ארבעת המוסדות הלאומיים. אני כאן בשם, כפי שאמרתי בהתחלה, קרן היסוד, הסוכנות היהודית וההסתדרות הציונית.
ג'ו שוורץ
¶
למשל. לא בשם קרן קיימת. אני לא יכול לדבר בשמם ולא נשלחתי מטעמם.
במאות המגביות שפועלות דרך הפדרציות בצפון אמריקה ודרך קרן היסוד ביתר העולם, יש מסורת מאוד מאוד ותיקה של תרומות עלומות שם, של אנשים שמבקשים להישאר אנונימיים.
חיים אורון
¶
אני בעד, אבל למה אתה מפר את זה כאן? אני מאוד בעד האנונימיות. שלא תהיה כאן שום אי הבנה. אני חושב שהמתן בסתר הוא חלק מהתרבות היהודית שאני חלק ממנה אבל כאן מנסים לבוא ולומר שיש מי שלגביו זה לא חל. אם זה לא חל, פתוח לכולם. אל תעשו לכם נורמות יהודיות מיוחדות. מתן בסתר, אני מברך וחושב שזאת מסורת יהודית יוצאת מן הכלל. אין ויכוח כאן שהכל גלוי, אבל כאן אומרים לא, הכל גלוי רק בכיוון מסוים. אז אותה נורמה לגבי כולם. פשוט לגמרי. נורא פשוט. מה שלא טוב כאן, לא טוב פה. סוכנות יהודית, בתי חולים, אוניברסיטאות, כולם, כולם ישלמו את המחיר. אני לא מסתיר את דעתי. כולם ישלמו את המחיר כי יש סכנה לעם ישראל, חתרנים מכרסמים ביסודות, ולכן אין ברירה אלא צריך שהכל יהיה גלוי. במחקר על בדואים, במחקר על סרטן, במחקר בהימנותא, ביערות בנגב וכולי.
אורית זוארץ
¶
אני רוצה להסב את תשומת לבה של הוועדה, של היושב ראש והאורחים המכובדים שמדינת ישראל עוסקת בסיוע בין לאומי ומשקיעה במדינות עולם שלישי כבר מ-1952, כאשר בחלק מהמדינות יש לנו יחסים דיפלומטיים ובחלק מהמדינות יש לנו קשרים, ואני חושבת שהצעת החוק הזו מסוכנת והיא עלולה לפגוע באינטרסים האמיתיים של מדינת ישראל שמשקיעה כספים דרך ארגונים ודרך עמותות במדינות בעולם.
חיים אורון
¶
אבל אף פעם זה עם מימד פוליטי. זה לגמרי ניטראלי. בגאנה, בגיניאה, בכל הארצות הללו, הכל היה רק ניטראלי.
אורית זוארץ
¶
צריך להיות ערים למה שקורה באפריקה ובדרום אמריקה ולהיות מאוד מאוד זהירים בהחלטות שאנחנו מקבלים בבית הזה כי זה ישפיע במישרין על ההתייחסות למדינת ישראל בקרב מדינות העולם.
שלמה מולה
¶
אני רוצה להבהיר פעם נוספת את עמדתי. הסוכנות היהודית מקבלת כסף גם מממשלות זרות. אני רוצה שזה יובהר בצורה ברירה. היא לא מקבלת תרומות רק מאנשים פרטיים בלבד. זאת אומרת, אתם כאן עושים סלט ואיפה ואיפה. אני אתן את הדוגמה הבולטת ביותר. הסוכנות היהודית כמעט במשך דורי דורות מקבלת למשל במסגרת מענק אמריקאי כשמונים מיליון דולר – היום פחות – והכסף הזה מגיע לסוכנות היהודית ולהסתדרות הציונית העולמית. אז מה? כאן אתה לא יכול לבוא ולומר לסוכנות שמאמריקה היא יכולה לקבל אבל מגופים אחרים היא לא יכולה לקבל. אתם בחוק הזה עושים סלט אחד גדול. זאת הייתה רק הבהרה.
היו"ר דוד רותם
¶
אני אתן כל אחד לדבר. הרי כל אחד מכם ינמק את ההסתייגויות ויוכל לדבר כמה שהוא רוצה. רק שתדעו לכם שאני מצביע.
חנא סוייד
¶
אדוני היושב ראש, היום אחרי ששמעתי את ההתייחסות של מספר ארגונים שכל כך שמחים ומובילים בצורה זו או אחרת את הצעת החוק, התחזקה אצלי העמדה – שחלקית הבעתי אותה בפעם שעברה – שהצעת חוק זו מתחברת לאווירה כוללת, אווירה מקרתיסטית שכוונתה לרדת על ארגונים דמוקרטיים, ארגוני חברה אזרחית, על אוניברסיטאות, על מוסדות השכלה גבוהה, על שופטים בהמשך, על כלי תקשורת, על הכל, על כל מה שמדבר, על כל מה שחופשי, על כל מה שדמוקרטי.
הצעת החוק הזאת, אדוני היושב ראש, איננה מוסיפה למינהל התקין. היא לא מתכוונת להוסיף ולהגביר את המינהל התקין ואת השקיפות. הרי נאמר כאן על ידי מומחים – ואני לא מומחה גדול במשפט – שאת השקיפות המתבקשת, השקיפות שאנחנו רוצים ושכאילו מייחלים לה, היא כבר קיימת בחוקים הקיימים. בוא נאמר שלא אתה מומחה המשפט היחידי בארץ אלא יש עוד אנשים אחרים.
חנא סוייד
¶
לא בדיוק. לא כך התרשמתי. תראה, אני גם מכבד את הידיעה המשפטית שלך, אני מכבד את הדעות המשפטיות האחרות, ואני אומר שנאמר כאן שכאילו העניין של השקיפות כבר קיים בחוקים אחרים. הכוונה של החוק הזה היא סימון, הפחדה ורדיפה. הכוונה של הצעת החוק הזאת היא גרירה של הדיון מדיון משפטי לרחוב, להפחדה, לכוח, לאיומים. אני רוצה לומר לך אדוני היושב ראש שהשיח הזה בארצות הברית ובכלל כל התנועות האלו שעלו כאן כמכונים, הם חלק ממה שנקרא דבד פרוג'קט שעובד באוניברסיטת שיקאגו בארצות הברית וזאת לא המצאה ישראלית. אנחנו יודעים מי מעורר ומי שופך את הכסף, אבל אני רוצה לומר לך אדוני היושב ראש שזה כבר גרר בארצות הברית ניסיון התנקשות בגבריאל גיפורד, חברת הקונגרס שם. בסופו של דבר, זאת הכוונה כאן. הכוונה כאן היא לעשות הסתה והיא להביא לכך שאנשים כאן יירצחו ברחובות כתוצאה מהפעילות שלהם.
חנא סוייד
¶
אני אומר לך אדוני היושב ראש שאני כבר רוצה להזהיר מהמדרון החלקלק והמסוכן. זה לא חלקלק שזה נעים, אלא זה מדרון חלקלק ומסוכן ובסופו של דבר זה יביא לאנשים ברחוב, וזו הכוונה כאשר רוצים שבכל רחוב ובכל מודעה ייאמר מי מימן ומי אחראי וזה יעורר כוחות שחורים שינסו בסופו של דבר להתנקש, לרצוח ולהרוג. זה דבר מסוכן מאוד לחברה הישראלית.
אני רוצה להוסיף עוד הערה אחת אדוני היושב ראש. אומרים כאן, לפחות חלק מחבריי, שאם מבקשים משהו מהחברה האזרחית, בוא נגיד משוחרי הדמוקרטיה או השמאל, צריך אותו דב ר לבקש מהימין. אני רוצה להזכיר לחבריי שחופש הביטוי הוא דבר שהוא לגיטימי, גם לימין וגם לשמאל, ואני לא רוצה שנשים את עצמנו ברובריקה הצרה הזו שאם יש משהו שמגביל את החופש הדמוקרטי, אז לגיטימי אם אתה מגביל אותי כשמאל, תגביל גם את הימין. אני לא מקבל את ההיגיון הזה. אני כן מקבל את ההיגיון שבסופו של דבר אם רוצים להגביל ארגון לקבל תמיכה ממדינה, בוודאי צריך להגביל ארגונים ששמותיהם הוזכרו כאן, שפועלים בהתנחלויות ובהפקעת קרקעות. בוודאי צריך להגביל אותם בקבלם כספים מפרטים ולא מישויות זרות.
רציתי להבהיר שאנחנו קוראים לחופש פעולה, לשוק דעות חופשי, גם לשמאל וגם לימין בארץ. לכן אני אומר שאנחנו צריכים להיזהר בהעלאת הטענה הזאת. תודה.
דב חנין
¶
מעבר למה שאמרתי.
תודה רבה אדוני היושב ראש. כמו שהבטחתי לך, אני לא אחזור על הדברים שאמרתי בדיון הקודם. אני רוצה לסכם את התנגדותי להצעת החוק הזאת ברמה העקרונית, לפני שאנחנו נכנסים לפרטים, בשאלה ממה אתם מפחדים. ממה אתם מפחדים.
דב חנין
¶
לא. ממש לא מפחדים. אתם מפחדים מארגוני חברה אזרחית שכנראה עושים פעילויות ומשפיעים על דעת הקהל. מזה אתם מפחדים.
היו"ר דוד רותם
¶
חבר הכנסת בן-ארי, אני קורא לך לסדר פעם שנייה. חברת הכנסת זוארץ, אני קורא לך לסדר פעם שנייה. שניכם בפעם השנייה.
דב חנין
¶
תודה רבה אדוני היושב ראש. הצעת החוק הזאת היא סימן של חולשה שלכם, חוסר ביטחון שלכם בעמדתו של הציבור, בעמדותיהם של אנשים. הדבר הזה, אגב, מאפיין סוג מאוד מסוים של משטרים. סוג מאוד מסוים של משטרים בהם ארגוני החברה האזרחית מוגבלים, נרדפים ונחסמים. זאת לא המצאה ישראלית אלא זה קיים בכל מיני מקומות אחרים בעולם וזה תמיד ביטוי של חוסר ביטחון עצמי, אדוני.
הצעת החוק הזאת היא הצעת חוק לא נכונה. היא לא נכונה מכיוון שהיא לא מתמקדת בבעיות האמיתיות של השקיפות. יש בעיות של שקיפות. קמפיין הגז, זאת בעיה של שקיפות ושם אנחנו לא יודעים מי עמד מאחורי הקמפיין הזה שזרקו עליו מיליונים.
דב חנין
¶
יש בעיות של שקיפות בעמותות כמו אלעד ועטרת כוהנים שאני מנסה לחפש מי הם התורמים שלהם והמדינה נותנת להם פטור מלגלות את המקורות שלהם. שם נמצאות בעיות השקיפות. בואו נתמודד עם בעיות השקיפות האמיתיות האלה.
לכן הצעת החוק הזאת היא הצעת חוק לא נכונה. היא לא מתמודדת עם בעיית השקיפות היכן שצריך אלא היא מתמקדת בבעיית השקיפות מול יריבים פוליטיים.
מכאן אני מגיע לאמירה השנייה.
דב חנין
¶
אני הגון עד הסוף. אני מציע אדוני היושב ראש בדיוק את אותם סטנדרטים על ארגוני שמאל וארגוני ימין.
דב חנין
¶
אדוני היושב ראש, אמרתי שהצעת החוק הזאת היא לא נכונה מבחינה משפטית והיא לא צודקת מבחינה עניינית. אני מגיע לנימוק השלישי. הצעת החוק הזאת היא מוזרה ואבסורדית כי מדינת ישראל היא אחת המדינות שיותר מכל מדינה אחרת בעולם מממנת ארגונים ופעילויות מחוץ למדינת ישראל. אם אתם רוצים, אני יכול לתת לכם רשימה ארוכה. הסטנדרטים שאתם מייצרים כאן היום הם סטנדרטים שיפגעו בפעילויות של מדינת ישראל מול ארגונים יהודיים וציוניים בכל רחבי העולם. אלה הסטנדרטים שאתם רוצים, אלה הסטנדרטים שאתם מקדמים.
נימוק אחרון שבו אני רוצה לסיים את דבריי. רבותיי חברי הכנסת מהימין, צר לי לומר לכם, מה שאתם מציעים הוא גם לא אפקטיבי. תראו את הדוגמה. הדוגמה הקלאסית, שכנתנו מדרום, מצרים. איזה הגבלות מובאראק שם על החברה האזרחית שם ולאן הוא הגיע. לכן חברות וחברים, חברה אזרחית זה לא משהו שאפשר לסתום לו את הפה, זה לא משהו שאפשר לחסל אותו ולא משהו שאפשר להעלים אותו אלא זה חלק מהמציאות של המאה ה-21. מי שרוצה ללכת בדרכו של מובאראק , אני חושב שהדרך הזאת לא מתאימה למדינת ישראל, לא ראויה למדינת ישראל ובוודאי גם לא תביא לתוצאות כפי שאת מובאראק היא לא הביאה לתוצאות.
אדוני היושב ראש, קודמי חבר הכנסת סוייד דיבר על מדרון חלקלק שאנחנו נמצאים בו לצערי בהצעת החוק הזאת, כמו בהצעות אחרות שאתם מקדמים עכשיו. אתם מעבירים אותנו מהמדרון החלקלק למקום לא דמוקרטי, פשוט לצניחה חופשית. תודה רבה.
היו"ר דוד רותם
¶
התחייבותו של היושב ראש שהחוק לא יבוא אלא אם כן הוא יחול גם על זה, שונתה בגלל שאני הבנתי למה מכוונים חלק מהחברים, לארגונים ספציפיים.
חיים אורון
¶
אני כנראה אמות תמים כי אני חשבתי שאמירתך היא אמירה. כל אחד מתנהג על פי כבודו האישי. אני קיבלתי את אמירתך בכל הרצינות.
חיים אורון
¶
אני רוצה לומר דבר נוסף לפרוטוקול ולא באירוניה. מדובר כאן בדיל פוליטי בין ישראל ביתנו לבין הליכוד. ב-12 בוועדה אחרת יאשרו שתי ועדות חקירה שהתנאי שלכם לקבל אותן הייתה קבלת החוק של אלקין כפשוטו. זה תחת העיניים של משרד המשפטים, תחת הכנסת, וזה מה שקורה כאן. שני חברי כנסת קיבלו ועדות חקירה, שניים. אגב, למה שניים? תנו עשרים. אני אתן לכם עוד כמה נושאים לחקור ושכל אחד יחקור.
חיים אורון
¶
בסדר. כל אחד יחקור – ואת זה אני לא אומר באירוניה – ותמורת זה אתה חזרת מהבטחתך לפרוטוקול שאיחדה כאן חלק מהאנשים שהתנגדו לחוק ואמרו שאם זה חל על כולם, מבחינתי לא צריך לשנות שום דבר, יחול על כולם. חזרת להצעה הזאת באופן מביש ועכשיו הכנסת תחוקק חוק שברור לחלוטין גם על פי השקפתך שהחוק הזה מכוון רק לכתובת אחת במדינת ישראל.
היו"ר דוד רותם
¶
לא. החוק הזה לא יהיה מכוון לעמותות ספציפיות שכולכם נקבתם בשמות שלהם כי זה מה שמעניין אתכם.
חיים אורון
¶
אני אומר לאנשי האוניברסיטאות ולסוכנות היהודית, אני התכוונתי לכל שקל. אלה שכאן מסתתרים מאחורי נורמות חצויות שיגיעו אליכם מהר מאוד, ואתם לא יודעים כמה מהר, וזה כבר הגיע אליכם. קיימנו כאן דיון על החופש האקדמי, אז דיברו אתכם על זה. אז נתנו לכם גב, אבל עכשיו אתם באים לכנסת – וסליחה שאני אומר את זה לך כי את לא מייצגת את כולם – בפחדנות ואת יכולה להעביר את זה לכל הנשיאים. בפחדנות. נותנים יד לחוק שכרגע לא פוגע בכם, כי יסדרו לכם יוצא מן הכלל. השלב הבא כשיגלו את המחקר שכאן בעיני מישהו הוא לא ימצא חן, יבואו ויאמרו: סליחה, אני רוצה לדעת מי מימן את המחקר המסוים הזה על זכות השיבה או על הבדואים.
חיים אורון
¶
אני בא בטענה קשה לגורמים הציבוריים שחושבים שהבעיה היא רק של האגודה לזכויות האזרח, שהאגודה היא רק של הארגונים שיושבים כאן מאחור. אתם בתוך הסיפור כבר. עוד לא הרגשתם בזה, אבל אתם שם, ואתם מופיעים כאן בעמדה שאומרת שרק יוציאו אתכם החוצה. תאמרו להפך. תאמרו שאתם חלק מהסיפור, ואז זה ייפול. אני אומר בגלוי, אז ילכו התורמים שלכם לראש הממשלה, כפי שהם הלכו, אז ילכו המוסדות הציוניים לראש הממשלה ויאמרו לו שהוא מטורף במה שהוא עושה כאן וכי הם לא רוצים לתרום למדינה כזאת. אבל נוח לכם כי זה רק אנחנו עכשיו.
שלמה מולה
¶
אני בכל זאת מבקש לדעת מנציגת רשם העמותות מה עמדת רשם העמותות לגבי החוק הזה, שנית, האם מה שנאמר כאן, יש כאן עמותות שמגישות דוחות ויש כאלה שלא מגישות דוחות, האם אתם אוכפים את החוק או לא.
אפרת חקק
¶
יש לי מספר הערות על הנוסח. קודם כל, כפי שאמרתי לפני קריאה ראשונה, לדעתי האכסניה הנורמטיבית הנכונה לחוק הזה היא חוק העמותות ולא חוק נפרד. אבל ככל שנעביר חוק נפרד, המונחים צריכים להיות ככל האפשר מותאמים לחוק העמותות, גם מבחינת הנוסח וגם מבחינת המהות. ההערה הראשונה שלי היא לגבי איזה עמותות אפשר להחיל את חובת הדיווח המוגברת. מה שיש בחוק העמותות היום זה חובה רק על העמותות שמחזורן מעל 300 אלף שקלים ועל תרומה מצטברת של מעל 20 אלף שקלים. יש בזה היגיון גם מבחינת המהות של ההצעה כי לדעתי רק עמותה שיש לה מחזור מעל 300 אלף שקלים יכולה להשפיע. עמותה שמקבלת תרומות ומחזורה מתחת ל-300 אלף שקלים, אין לה את הצוות כדי למלא דוחות כל רבעון. אני מציעה גם להגביל את החובה כמו שיש בחוק העמותות.
הערה שנייה. מבחינת הנוסח שעבר קריאה ראשונה, כתוב שנתמך שקיבל תמיכה כספית חייב לדווח. מה שיש בחוק העמותות זה: תרומה ויש גם הגדרה של תרומה שמחריגה הקלת מס. ראוי שההגדרה תהיה אותה הגדרה גם בחוק החדש וגם בחוק העמותות.
הערה שלישית. אני מציעה לצמצם את תכיפות הדיווח כך שהדיווח יהיה כל חצי שנה ולא כל רבעון, כך שהשקיפות תהיה בערך אותו הדבר והטרטור יהיה פחות.
הערה רביעית. בסעיף המדבר על מסע פרסום מיוחד, אני מציעה לצמצם את הסעיף רק למסע פרסום בכתב כי מסע פרסום בטלוויזיה או ברדיו, בכל מקרה היום אסור לפרסם מודעה פוליטית. לכן זה לא מוסיף על מה שקיים היום ויש להגדיר את זה במפורש, שזה רק לגבי מסע פרסום בכתב.
חבר הכנסת אברהם מיכאלי מחליף את היושב ראש
זאב אלקין
¶
אולי אני אשמע גם את משרד המשפטים ואז אני אגיב על כל ה הערות, כי קיבלתי הצעות לתיקונים גם מהייעוץ המשפטי של הוועדה וגם ממשרד המשפטים.
לימור תוסיה-כהן
¶
כמו שאמרתי בדיון הקודם, אנחנו ככלל תומכים בהצעת החוק כפי שעברה בקריאה ראשונה. יחד עם זאת רצינו להאיר מספר נקודות שחשבנו שצריך להעיר לגביהן מבחינה מקצועית.
לימור תוסיה-כהן
¶
כן. גם אמרתי אותן בדיון הקודם ואני לא אחזור עליהן שוב. מעבר למה שפירטה אפרת, אנחנו חשבנו שנכון להתאים בין הצעת החוק הזאת, ככל שהיא תעמוד כהצעת חוק עצמאית, ולא בתור תיקון לחוק העמותות.
צריך גם להתייחס לזה שנכון להיום הגדרת ישות מדינית זרה היא שונה. אנחנו מציעים לעשות הגדרה שהיא אותה הגדרה, כדי שתהיה התאמה בין שני דברי החקיקה. אנחנו מציעים לתקן את הגדרת ישות מדינית זרה בחוק העמותות באופן שתחול גם על חברת חוץ, כפי שמופיע היום בהגדרת תמיכה כספית מישות מדינית זרה בפריט 2.
דבר נוסף שאנחנו חושבים שצריך להשוות בין החוק המוצע לבין חוק העמותות הוא בסעיף 2(4) לחוק המוצע שהוא שונה כרגע מסעיף 36א(ב)(ד) לחוק העמותות. אנחנו חושבים שהנוסח צריך להיות זהה. אנחנו מציעים לומר משהו כמו התנאים לתרומה לרבות ההתחייבויות שנתן הנתמך לישות המדינית הזרה בנוגע לתמיכה הכספית בעל פה או בכתב, במישרין או בעקיפין אם יש כאלה. הנוסח הזה יהיה זהה הן בחוק המוצע והן בחוק העמותות.
היו"ר דוד רותם שב לנהל את הישיבה
לימור תוסיה-כהן
¶
בגלל שהצעת החוק הזאת תקודם בחוק שלא קשור לחוק העמותות, אנחנו חושבים שצריך לשלב תיקון עקיף נוסף לחוק העמותות באופן ש-64(א) יחול גם על אי הגשת הדוחות סעיף הרבעוניים לפי החוק הזה. בסעיף 64(א)(1) ייאמר: "משיב תשובה כוזבת על שאלה שנשאל או מוסר מידע כוזב כשנדרש על פי חוק זה, או על פי חוק חובת גילוי לגבי מי שנתמך על ידי ישות מדינית זרה".
אורית זוארץ
¶
הבהרה. בפעם הקודמת נציגת משרד המשפטים אמרה שהם מציעים שזה יהיה במסגרת תיקון לחוק העמותות.
לימור תוסיה-כהן
¶
לכתחילה חשבנו שהתיקון הזה צריך להיות משולב במסגרת חוק העמותות אבל אין לדעתנו מניעה.
לימור תוסיה-כהן
¶
כן. מבחינה טכניקה חקיקתית נראה לנו שזה נכון יותר. יחד עם זאת, במסגרת התיאום עם חבר הכנסת אלקין, הסכמנו להתפשר על הנקודה הזאת שמבחינתנו היא פחות מהותית.
אורית זוארץ
¶
ההגדרות של ישות מדינית זרה, האם הבקשה שלך היא לשנות את הנוסח בהצעת החוק הנוכחית או בחוק העמותות?
לימור תוסיה-כהן
¶
חוק העמותות כרגע, סעיף 36א קובע הגדרה של ישות מדינית זרה באופן שהיא לא כוללת חברת חוץ כפי שמופיע היום בסעיף קטן (2) להגדרת תמיכה כספית לישות מדינית זרה. חברת חוץ שמחזורה בשנת הכספים האחרונה שלגביה היה עליה להגיש דוח כספי, היה ברובו מהגופים המפורטים בהגדרת ישות מדינית זרה.
זאב אלקין
¶
אני אתייחס לבקשות לשינויים שהיו מהייעוץ המשפטי של הוועדה וממשרד המשפטים ואגיד לפחות למה אני כיוזם מסכים.
קודם כל, אני מסכים לתיקונים העקיפים בחוק העמותות שנובעים מהחוק הזה. אני מסכים להערה בנושא הזה של ההגדרה במקום תמיכה במונח תרומה כי הוא זה שמופיע בחוק העמותות. אני מסכים להערה של משרד המשפטים לצורך לכתוב מפורשות בסעיף 64 בחוק העמותות שזה יחול גם על הדיווחים לפי החוק הזה. אמנם ברור שלכך הייתה הכוונה, אבל הם צודקים משפטית שזה נכון לכתוב את זה.
זה לגבי הבקשות האלה.
לגבי בקשת ההחרגה שהייתה כאן של המוסדות הלאומיים, היות שהתברר שבכל זאת יש חברות בת ויש אולי כוונות להפוך משהו לחברה לתועלת הציבור מתוך המוסדות הלאומיים הקיימים, אין לי שום התנגדות לכך שבאופן מפורש יוחרגו כאן ההסתדרות הציונית, הסוכנות היהודית וקרן היסוד והחברות בנות שלהם.
זאב אלקין
¶
זה משהו אחר לגמרי. זה לא קשור. זה גם לא מה שהם ביקשו. הם ביקשו להחריג אותם וחברות בת ואין לי התנגדות לזה.
זאב אלקין
¶
אורית, אם את שואלת ברצינות, יש הרבה חוקים במדינת ישראל שמחריגים את המוסדות הלאומיים, כולל בסוגיית המיסוי וכולי. יש הרבה חוקים במדינת ישראל.
אפרת חקק
¶
ככל שיש שוני רלוונטי בין העמותות שמחריגים אותן לבין העמותות האחרות, זאת לא פגיעה בשוויון.
אורית זוארץ
¶
גם אם הם תומכים נניח בפעילות שמקדמת אוכלוסייה פלשתינית בתוך מדינת ישראל? לגבי הסוכנות היהודית, אמר חבר הכנסת זאב בילסקי שיש פרויקטים לקידום אוכלוסייה ערבית בישראל.
דב חנין
¶
כן אדוני. אדוני היושב ראש, בשם סיעת חד"ש אני רוצה להגיש שתי הסתייגויות לשמה של הצעת החוק. ההסתייגות האחת, כמו שאנחנו יודעים אדוני היושב ראש, שמו של החוק צריך לבטא את מטרתו האמיתית ולכן אני מציע ששמו של החוק יהיה: החוק לפגיעה בחברה האזרחית. הצעת השינוי הזה איננה הצעה מתגרה ולא פרובוקטיבית אלא היא מאוד מדויקת, מאוד מידתית ומאוד נכונה, ואני מציע לכל חברי הכנסת, מעבר לוויכוחים שיש בינינו, בואו לפחות נגדיר את השם של החוק בצורה מדויקת.
הצעת התיקון השנייה לשמו של החוק היא חלופית והיא נוגעת להסתייגות שאנחנו נחזור אליה בכמה וכמה מסעיפי החוק. אנחנו מציעים אדוני היושב ראש לקרוא להצעת החוק מתוך גישה שהיא בעד שקיפות, אבל היא בעד שקיפות אוניברסאלית שחלה על כל תרומה וכל מימון. אנחנו מציעים להוריד את הישות המדינית הזרה משמו של החוק ומציעים להחיל חובת גילוי אוניברסאלית כללית על כל מי שמקבל תרומה בהיקפים משמעותיים. הרציונאל שמאחורי ההסתייגות הזאת הוא מאוד פשוט. לא פחות חמור כאשר בעל הון מממן קמפיין, אם הוא מממן, נגד אלה שרוצים להעלות את הכנסות המדינה מהגז, וגם כאן כדאי שהציבור ידע מי עומד מאחורי הקמפיין הזה. לא פחות חמור כאשר בעל הון, אם הוא ישראלי או בן לאומי מממן קמפיינים בישראל, ואם זה קמפיין, אנא ספרו לנו מי עומד מאחוריו.
לכן ההצעה החלופית לשינויו של שם החוק היא: הצעת חוק חובת גילוי. נקודה.
אורית זוארץ
¶
אנחנו מצטרפים להסתייגות של חבר הכנסת חנין, גם שלמה מולה וגם אני, ואני רוצה להוסיף תיקון לשם החוק: מי שלא אתי – נגדי.
היו"ר דוד רותם
¶
כן. בוודאי. היא ההסתייגות הראשונה.
אנחנו מצביעים על הצעת החוק של חבר הכנסת חיים אורון.
ה צ ב ע ה
בעד – 3
נגד – 7
ההסתייגות לא התקבלה
אנחנו מצביעים על הצעת החוק של חבר הכנסת דב חנין.
ה צ ב ע ה
בעד – 4
נגד - 8
ההסתייגות לא התקבלה
אנחנו מצביעים על ההסתייגות של חברת הכנסת אורית זוארץ.
ה צ ב ע ה
בעד – 3
נגד – 7
ההסתייגות לא התקבלה
אנחנו מצביעים על ההסתייגות של חבר הכנסת שלמה מולה.
ה צ ב ע ה
בעד – 3
נגד – 7
ההסתייגות לא התקבלה
אפרת חקק
¶
1.
הגדרות
בחוק זה –
"חברת חוץ", חברה תועלת הציבור", "רשם ההקדשות" – כהגדרתם בחוק החברות, התשנ"ט-1999.
"חוק העמותות" – חוק העמותות התש"ם-1980.
"ישות מדינית זרה" – כהגדרתה בסעיף 36א(א) לחוק העמותות.
לימור תוסיה-כהן
¶
כפי שאמרנו קודם, אנחנו מציעים כאן לקבוע ישות מדינית זרה ותרומה כהגדרתה בסעיף 36א(א).
אפרת חקק
¶
"נתמך" – עמותה או חברה לתועלת הציבור המקבלת תרומה מישות מדינית זרה.
"הרשם" – רשם העמותות כמשמעותו בחוק העמותות או רשם ההקדשות כמשמעותו בחוק הנאמנות, התשל"ט-1979, לפי העניין.
"תרומה", "תרומה מישות מדינית זרה" – אולי כאן נכניס לפי הגדרתה בסעיף 36א לחוק העמותות - תרומה שהועברה, במישרין או בעקיפין, על ידי אחת מאלה:
(1)
ישות מדינית זרה.
(2)
חברת חוץ שמחזורה בשנת הכספים האחרונה שלגביה היה עליה להגיש דוח כספי היה ברובו מהגופים המפורטים בהגדרה "ישות מדינית זרה".
לימור תוסיה-כהן
¶
לגבי תמיכה כספית מישות מדינית זרה, היות שאנחנו אמרנו שנתקן את חוק העמותות בתיקון עקיף באופן שישות מדינית זרה תכלול גם חברת חוץ כפי שהיא מוגדרת כאן, אנחנו חושבים שאפשר להפנות כאן להגדרת ישות מדינית זרה כמשמעותה בחוק העמותות ובזה אפשר להסתפק.
היו"ר דוד רותם
¶
בהגדרה של נתמך כתוב עמותה או חברה לתועלת הציבור מקבלת תמיכה כספית מישות מדינית. אני ארצה להסתייג על זה ושזה יהיה כל אדם.
היו"ר דוד רותם
¶
עוד לא הגשתי הסתייגות. אני אגיש את ההסתייגות עכשיו. אני רק אומר למה אני לא מוכן לקבל את התיקון שלה.
אפרת חקק
¶
בכל מקרה, הנוסח שהציע הייעוץ המשפטי של משרד המשפטים עדיין מאפשר לך להגיש הסתייגות.
אם כן, זה יהיה תרומה מישות מדינית זרה, תרומה לפי סעיף 36א לחוק העמותות.
ניצן הורוביץ
¶
בשם סיעת מרצ, אנחנו מבקשים לתקן את הגדרת נתמך בהצעת החוק הזאת ובמקום מה שכתוב, אנחנו מבקשים שיירשם: עמותה או חברה לתועלת הציבור המקבלת תמיכה כספית או תרומה של ישות מדינית זרה או של אדם שאינו אזרח ישראלי או של אזרח ישראלי שאינו מתגורר בישראל דרך קבע או של כל תאגיד זר או כל ישות משפטית זרה אחרת.
אם אנחנו הולכים לפי ההיגיון של הצעת החוק הזאת שבהשפעה של מדינות זרות או ישויות זרות או כל מיני גורמים זרים, יש השפעה על דעת הקהל. אני רואה למשל לנגד עיניי את העיתון הזה שכיום הוא העיתון הנפוץ בישראל וקוראים לו "ישראל היום" והוא כבר עבר את "ידיעות אחרונות" ואת "מעריב" ואת "הארץ". אגב, זה עיתון שאני בטוח שגם היושב ראש, אני אוהב ואני קורא אותו כל בוקר והוא נתמך בכספי עתק על ידי גורמים זרים במטרה להשפיע על דעת הקהל. אני קורא את העיתון ואני לא נגדו ולא מבקש לאסור עליו כמו שיש כאן כמה שמבקשים מאינטרסים כאלה ואחרים. אני אוהב את "ישראל היום" אבל אני רוצה שהכללים האלה שאתם מבקשים להחיל על מיני ארגונים מהטעם שהם משפיעים על דעת הקהל הישראלית באופן אולי לא לגיטימי, אולי לא גלוי, שזה יחול גם על זה. אני אומר לכם שאם היינו רואים כמה כסף שפכו על הדבר הזה.
ניצן הורוביץ
¶
נימוק נוסף קטן. אנחנו מבקשים להרחיב את הגדרת הנתמך כדי למנוע את המטרה הפסולה בחוק הזה שמכוונת לארגונים מכיוון פוליטי מסוים. ברגע שנקבל את ההגדרה הזאת, אז כפי שאמר חבר הכנסת מיכאל בן-ארי ואתה בעצמך אדוני היושב ראש, הדברים יהיו כלפי כל אחד בצורה שוויונית וראויה.
עתניאל שנלר
¶
אני רוצה להכניס הסתייגות לתמיכה כספית או שווה ערך כספי ולעשות את זה לאורך כל החוק כולו. תמיכה כספית מישות מדינתית זרה, תמיכה כספית או שווי ערך כספי שהועברה במישרין או בעקיפין על ידי אחד מאלה. אותו הדבר יהיה גם בהמשך בסעיף 2 ו ביתר הסעיפים. תמיכה כספית או שווה ערך כספי.
שלמה מולה
¶
נתמך, עמותה או חברה לתועלת הציבור המקבלת תמיכה כספית מרשות מדינית זרה או אדם זר או תאגיד.
תמיכה כספית מישות מדינית זרה או אזרח זר או תאגיד, תמיכה כספית שהועברו במישרין או בעקיפין על ידי אחד מאלה. ב-(1) ישות מדינית זרה או אדם פרטי או אזרח זר. זאת אומרת, לחזור על הדברים. אחר כך, בהמשך, בסעיף קטן (2), חברת חוץ.
אפרת חקק
¶
הנוסח הסופי לא ייראה כך אלא תהיה רק תרומה מישות מדינית זרה, לפי הגדרתה בסעיף 36א לחוק העמותות. צריך לתקן את זה רק פעם אחת.
חנא סוייד
¶
אני רוצה בשם סיעת חד"ש להצטרף להסתייגות של סיעת מרצ לגבי הגדרת נתמך. אנחנו מציעים להוסיף הוספת הגדרה של תמיכה ממקורות זרים, בסעיף 1, סעיף ההגדרות, האומרת שתמיכה ממקורות זרים, תמיכה שהועברה במישרין או בעקיפין על ידי אזרח זר או אזרח ישראלי שאינו מתגורר דרך קבע בישראל או על ידי תאגיד זר או כל ישות משפטית זרה אחרת לעמותה או לחברה לתועלת הציבור בישראל.
היו"ר דוד רותם
¶
בהגדרת נתמך אני מבקש שיהיה רשום נתמך – ישות מדינית זרה, אדם המקבל תמיכה כספית של ישות מדינית זרה לצורך מימון פעילות פוליטית בישראל.
היו"ר דוד רותם
¶
אדם המקבל, לצורך מימון פעילות פוליטית בישראל. אני מבקש פעילות פוליטית, שיהיה כתוב פעילות המיועדת להשפיע על דעת הקהל בישראל על גורם כלשהו מאחת מרשויות השלטון בנוגע למרכיב כלשהו ממרכיבי מדיניות הפנים או מדיניות החוץ של מדינת ישראל.
אורית זוארץ
¶
אני רוצה להצטרף להסתייגות של חברי שלמה מולה ולהוסיף להגדרות סעיף קטן (3) לגבי תמיכה ממקור זר, העברה של תמיכה ממקור זר שהועברה במישרין או בעקיפין על ידי אזרח זר או אזרח ישראלי. זר, כלומר שאינו ישראלי או אזרח ישראלי.
אורית זוארץ
¶
שאינו מתגורר באופן קבוע בישראל או על ידי חברה, תאגיד זר או כל ישות משפטית לעמותה או לחברה לתועלת הציבור.
היו"ר דוד רותם
¶
מותר לי להסתייג והקואליציה תחליט מה שהיא תחליט והממשלה תתנגד.
אנחנו מצביעים על ההסתייגות של סיעת מרצ.
היו"ר דוד רותם
¶
אני רוצה להצביע על כל ההסתייגויות בנפרד. אנחנו מצביעים על ההסתייגות של סיעת מרצ.
ה צ ב ע ה
בעד – 3
נגד – הרוב
ההסתייגות לא התקבלה
היו"ר דוד רותם
¶
אנחנו מצביעים על הרביזיה.
ה צ ב ע ה
בעד – 4
הרביזיה לא התקבלה
אנחנו מצביעים על ההסתייגויות של חבר הכנסת מולה.
ה צ ב ע ה
בעד – 4
נגד – הרוב
ההסתייגות לא התקבלה
אנחנו מצביעים על ההסתייגויות של סיעת חד"ש.
ה צ ב ע ה
בעד – 3
ההסתייגות לא התקבלה
אנחנו מצביעים על הסתייגות חבר הכנסת רותם.
ה צ ב ע ה
בעד – 2
נגד – הרוב
ההסתייגות לא התקבלה
אנחנו מצביעים על ההסתייגות של חברת הכנסת זוארץ.
ה צ ב ע ה
בעד – 4
נגד – הרוב
ההסתייגות לא התקבלה
אנחנו מצביעים על ההסתייגות של חבר הכנסת שנלר.
ה צ ב ע ה
בעד – 2
נגד – הרוב
ההסתייגות לא התקבלה
אפרת חקק
¶
2.
חובת דיווח רבעוני
נתמך שקיבל תרומה מישות מדינית זרה יגיש לרשם, בתוך שבוע מתום אותו רבעון שבו התקבלה התרומה, דוח בטופס מקוון שיקבע שר המשפטים (להלן – דוח רבעוני) ובו יפורטו –
(1)
זהות נותן התמיכה הכספית.
(2)
סכום התמיכה הכספית.
(3)
מטרות התמיכה הכספית או ייעודה.
(4)
התחייבויות שנתן הנתמך לישות המדינית הזרה בנוגע לתמיכה הכספית, בעל פה או בכתב במישרין או בעקיפין, אם יש כאלה.
לימור תוסיה-כהן
¶
כמה הערות. דבר ראשון, אנחנו מציעים להוסיף את המלים "במישרין או בעקיפין" אחרי המלים "מישות מדינית זרה". "נתמך שקיבל תרומה מישות מדינית זרה, במישרין או בעקיפין". זה פשוט ירד. כזכור לכם, הורדנו את הגדרת תמיכה כספית מישות מדינית זרה ולכן במישרין או בעקיפין פשוט לא בא לידי ביטוי בנוסח המתוקן.
לימור תוסיה-כהן
¶
פשוט אין בה צורך כי יש לנו הגדרה של ישות מדינית זרה לפי חוק העמותות ושם הדברים באים לידי ביטוי. אין צורך בהגדרה הזאת.
לימור תוסיה-כהן
¶
מה שנשאר לנו זה פשוט ה-במישרין או בעקיפין ואת זה אנחנו מציעים להכניס כאן במסגרת סעיף 2.
לגבי פרטים (1), (2), (3) ו-(4), במקום התמיכה הכספית צריך להתייחס לתרומה.
חנא סוייד
¶
הסתייגות. לגבי התקופה, נתמך שקיבל תמיכה כספית מישות מדינית זרה, יגיש לרשם בתוך שבוע מתום השנה שבה התקבלה התמיכה.
אורית זוארץ
¶
אז חובת הדיווח חצי שנתי.ההצעה שלנו היא ברוח קידום השקיפות שהדיווחים יחולו על כל סוגי התרומות מהסכום הקבוע כבר בחוק היום ומעלה.
היו"ר דוד רותם
¶
כאן צריך לדווח על כל סכום. חברת הכנסת זוארץ, אין בירורים עכשיו. כאשר תדעי על מה את רוצה להסתייג, תגידי לי.
אורית זוארץ
¶
אני רוצה שייכתב ולא רק על תרומות מישות מדינית זרה מאחר שהכוונה המוצהרת של הצעת החוק היא קידום שקיפות, דהיינו לחשוף בפני הציבור בישראל את מקורות התרומות המגיעות ממקומות זרים. הרי שאין הצדקה עניינית להגביל את הדיווח לתרומות מסוימות בלבד. יש עניין שווה לציבור בזהותם של תורמים זרים מסוגים שונים ובכלל זה תורמים פרטיים, ציבוריים ומדינתיים. לפיכך מוצע, ככל שהחוק הקיים לא מחייב זאת ממילא, להחיל דרישות שקיפות ככל שיוחלט עליהן על כל סוגי התרומות כאמור המגיעות ממקורות זרים.
את ה-בתום שבוע, אני מבקשת שיהיה בתום חצי שנה מתום הרבעון.
שלמה מולה
¶
אני מצטרף להסתייגות של חברת הכנסת זוארץ ואני מבקש לנמק הסתייגות נוספת. נתמך שקיבל תמיכה כספית מישות מדינית זרה, או אדם פרטי שאינו אזרח ישראלי.
סכום התמיכה הכספית כולל – אני מבקש שייאמר כולל – מימון חינמון או עיתון או מכון מחקר.
עתניאל שנלר
¶
ארבע הסתייגויות לסעיף הזה.
הסתייגות ראשונה. סעיף מספר 2, אחרי המילה "קיבל תמיכה כספית או שווה ערך".
הסתייגות שנייה. בתוך שבוע, במקום שבוע, בתום שלושים ימים ממועד קבלת התרומה.
הסתייגות שלישית. בסעיף (2), סכום התמיכה הכספית, להוסיף או שווה ערך לתמיכה.
הסתייגות רביעית. בסעיף (4), אם יש כאלה, לומר במידה ויש כאלה.
ניצן הורוביץ
¶
אנחנו מבקשים, קבוצת מרצ, שבסעיף הזה, סעיף 2, יימחקו המלים ישות מדינית זרה ובמקומן יבואו המלים: בסכום הקבוע בחוק העמותות, כך שייכתב נתמך שקיבל תמיכה כספית בסכום הקבוע בחוק העמותות, יגיש לרשם וכל ההוראות יהיו מחויבות. אנחנו לא חושבים שצריך להגביל את השקיפות רק לישות מדינית זרה אלא בכלל לתרומות מכל מקור. כל גוף במדינת ישראל שמקבל תרומות מכל מקור שהוא, יצטרך להצהיר עליהן, בין אם מדובר באוניברסיטאות, בתי חולים, תיאטראות, תזמורות נוער.
ניצן הורוביץ
¶
הוועד להצלת ים המלח וכל גוף אחר שקיים. אני רוצה לדעת מאיפה הוא מקבל את הכסף וחשוב שרשם העמותות יקבל דיווח מקיף מדי שבוע, בתוך שבוע, על כל תרומה.
חנא סוייד
¶
אני רוצה להציע למחוק את הפסקאות (3) ו-(4) בסעיף 2. אני מבקש להצטרף להסתייגויות של קדימה, כפי שהעלה חבר כנסת מולה, לגבי הסעיף הזה.
מיכאל בן ארי
¶
תודה רבה אדוני היושב ראש. יש לי כמה הסתייגויות.
הסתייגות ראשונה. במקום הכותרת הצדדית, חובת דיווח רבעוני, יהיה כתוב: חובת דיווח מיידי.
הסתייגות שנייה. היכן שכתוב בתוך שבוע מתום אותו רבעון, יימחק מתום אותו רבעון ובמקום זה יהיה כתוב: ותוך שבוע מהיום שבו התקבלה התמיכה, ולהלן יהיה כתוב הדוח המיידי יוגש בטופס מקוון שיקבע שר המשפטים. ב-להלן שבסוגריים יהיה כתוב לא דוח רבעוני אלא דוח מיידי. לאחר מכן יהיה כתוב בדוח המיידי יפורטו וכמובן לא דוח רבעוני.
היו"ר דוד רותם
¶
עוד הערות? תודה רבה רבותיי.
אנחנו מצביעים על ההסתייגות של חבר הכנסת סוייד.
ה צ ב ע ה
בעד – 4
נגד – הרוב
ההסתייגות לא התקבלה
אנחנו מצביעים על ההסתייגות של חברת הכנסת זוארץ.
ה צ ב ע ה
בעד - 4
נגד – הרוב
ההסתייגות לא התקבלה
אנחנו מצביעים על ההסתייגות של חבר הכנסת מולה.
ה צ ב ע ה
בעד – 4
נגד – הרוב
ההסתייגות לא התקבלה
אנחנו מצביעים על כל ארבעת ההסתייגויות של שנלר.
ה צ ב ע ה
בעד – 4
נגד – הרוב
ההסתייגויות לא התקבלו
אנחנו מצביעים על ההסתייגות של קבוצת מרצ.
ה צ ב ע ה
בעד – 4
נגד – הרוב
ההסתייגות לא התקבלה
אנחנו מצביעים על ההסתייגויות של חבר הכנסת בן-ארי.
ה צ ב ע ה
בעד – 2
נגד – הרוב
ההסתייגויות לא התקבלו
מי בעד נוסח הסעיף כפי שמוצע על ידי הוועדה?
ה צ ב ע ה
בעד – הרוב
נגד – 4
סעיף 2 – אושר
חיים אורון
¶
אני ביררתי ואמרו לי שלתפאורה של המלט שיש בו ריח של אנטי גיבוש, התקבלה תרומה מחוץ לארץ והם צריכים עכשיו לדווח על זה.
היו"ר דוד רותם
¶
למישהו יש הסתייגות? אין. תודה רבה.
אנחנו מצביעים על סעיף 3 כנוסחו.
ה צ ב ע ה
בעד – הרוב
נגד – 4
סעיף 3 – אושר
אפרת חקק
¶
4.
פרסום על ידי הרשם
הרשם יפרסם באתר האינטרנט של משרד המשפטים את רשימת הנתמכים שהגישו דוח רבעוני. כמו כן יפרסם הרשם באתר האינטרנט של משרד המשפטים ובכל דרך אחרת שימצא לנכון, את המידע כאמור בסעיף 2 לגבי נתמכים שהגישו דוח רבעוני.
חיים אורון
¶
הסתייגות נוספת. בנוסף לאמצעי הפרסום כאן, בידיעה שלפחות ארבעים אינצ' בשני עיתונים ימניים.
לימור תוסיה-כהן
¶
בסעיף 4 יש לנו תיקון. אנחנו חושבים להשמיט את המלים "לגבי הנתמכים". זה לא משנה ממהות הסעיף אלא זאת פשוט הוראת נוסח.
היו"ר דוד רותם
¶
אנחנו מצביעים על ההסתייגות של חבר הכנסת מולה.
ה צ ב ע ה
בעד – 4
נגד – הרוב
ההסתייגות לא התקבלה
אנחנו מצביעים על הסתייגויות מרצ וקדימה.
ה צ ב ע ה
בעד – 4
נגד – הרוב
ההסתייגות לא התקבלה
אנחנו מצביעים על ההסתייגות של חד"ש.
ה צ ב ע ה
בעד – 4
נגד – הרוב
ההסתייגות לא התקבלה
תודה רבה. אנחנו מצביעים על נוסח סעיף 4 כהצעת הוועדה.
ה צ ב ע ה
בעד – הרוב
נגד – 3
סעיף 4 – אושר
אפרת חקק
¶
5.
פרסום על ידי הנתמך
(א)
היה לנתמך או למי שפועל מטעמו אתר אינטרנט, יפרסם בו באופן בולט אלת המידע המפורט בדוח רבעוני שהגיש.
(ב)
קיבל נתמך תרומה מישות מדינית זרה המיועדת למימון מסעי פרסום מיוחד, יפרסם הנתמך, במסגרת פרסום זה, את קבלת התרומה האמורה.
היו"ר דוד רותם
¶
יש לי הסתייגות בסעיף הזה. אני מבקש להוסיף כאן: נתמך או מי שפועל מטעמו יציין את מעמדו כנתמך באופן ברור בכל מסמך לרבות מסמך אלקטרוני.
היו"ר דוד רותם
¶
נתמך או מי שפועל מטעמו, יציין את מעמדו כנתמך באופן ברור בכל מסמך, לרבות מסמך אלקטרוני הנוגע לפעילות הפוליטית.
שלמה מולה
¶
אדוני היושב ראש, הסתייגות לסעיף 5. בסוף פסקה (א), אחרי "בדוח רבעוני שהגישד", להוסיף: וכמו כן יפרסם אך ורק בעיתון חינמון ישראל היום.
ניצן הורוביץ
¶
אנחנו מבקשים שהסעיף יימחק משום שכבר היום החוק מטיל את החובה הזאת והסעיף הזה הוא ריק, נלוז וכל כוונתו ברורה כי כאמור כבר בחוק החובה הזאת קיימת. לכן אנחנו מציעים שסעיף 5 יימחק.
היו"ר דוד רותם
¶
אתם תמיד מצטרפים להסתייגות של מרצ.
אנחנו מצביעים על ההסתייגות של רותם והאיחוד הלאומי.
ה צ ב ע ה
ההסתייגות לא התקבלה
אנחנו מצביעים על הסתייגות קדימה.
ה צ ב ע ה
בעד – 4
נגד – 8
ההסתייגות לא התקבלה
אנחנו מצביעים על הסתייגות מרצ, קדימה וחד"ש.
ה צ ב ע ה
בעד – 4
נגד – 8
ההסתייגות לא התקבלה
אנחנו מצביעים על אישור סעיף 5 כפי שהוקרא.
ה צ ב ע ה
בעד – הרוב
נגד – 3
סעיף 5 – אושר
אפרת חקק
¶
6.
בירור מקורות התרומות
על נתמך לעשות כל שביכולתו כדי לברר אם תרומה שקיבל היא תרומה מישות מדינית זרה.
ניצן הורוביץ
¶
אנחנו רוצים להוסיף אחרי המלים "קיבל תרומה מישות מדינית זרה" את המלים "או תמיכה ממקורות זרים". פשוט, כדי שתהיה שקיפות מלאה וכל מי שמקבל תמיכה ממקור זה כלשהו, יהיה חייב בדיווח לפי החוק הזה.
חיים אורון
¶
כן. אני מציע הסתייגות לכל יכולתו באמצעות חוקר פרטי או ועדת חקירה פרלמנטארית, ואם שניהם לא מצליחים, באמצעות NGO מוניטורס.
מיכאל בן ארי
¶
רגע. גם לי יש הסתייגות.
לגבי סעיף 6, להוסיף, סעיף נוסף. הוראות חוק זה יחולו על עמותה או חברה לתועלת הציבור אם ידעה או שהיה עליה לדעת שהתמיכה היא מישות מדינית זרה.
היו"ר דוד רותם
¶
אנחנו מצביעים על הסתייגויות מרצ, חד"ש וקדימה.
ה צ ב ע ה
בעד – 4
נגד – הרוב
ההסתייגויות לא התקבלו
אנחנו מצביעים על הסתייגות חבר הכנסת בן ארי.
ה צ ב ע ה
ההסתייגות לא התקבלה
אנחנו מצביעים על אישור סעיף 6 כפי שהוא.
ה צ ב ע ה
בעד – הרוב
נגד – 4
סעיף 6 – אושר
היו"ר דוד רותם
¶
אנחנו מצביעים על הסתייגויות חד"ש.
ה צ ב ע ה
בעד – 4
נגד - הרוב
ההסתייגות לא התקבלה
אנחנו מצביעים על הסתייגות קדימה.
ה צ ב ע ה
בעד – 4
נגד – הרוב
ההסתייגות לא התקבלה
אנחנו מצביעים על סעיף 7 כנוסח ההצעה.
ה צ ב ע ה
בעד – הרוב
בעד – 3
סעיף 7 – אושר
אפרת חקק
¶
8.
תיקון חוק העמותות
בחוק העמותות, התש"ם-1980, בסעיף 64א(א), אחרי פסקה (7) יבוא:
"(8)
הגשת דוחות רבעוניים כאמור בסעיף 2 לחוק גילוי לגבי מי שנתמך על ידי ישות מדינית זרה, התשע"א-2010".
יש עוד שלושה תיקונים לחוק העמותות. התיקון האחד הוא תיקון לסעיף 64א(1), זה יהיה תיקון בהתאם לכתוב בסעיף 8. השני, בתנאים לתרומות, סעיף 36א לחוק העמותות, אנחנו נשנה את ההגדרה בחוק העמותות לפי ההגדרה בחוק כאן.
לימור תוסיה-כהן
¶
אני חשבתי שצריך לתקן את הגדרת ישות מדינית זרה בסעיף 36א באופן שבסוף אחרי פסקה (3) תבוטא פסקה (4) שתאמר: חברת חוץ שמחזורה בשנת הכספים האחרונה שלגביה היה עליה להגיש דוח כספי, היה ברובו מהגופים המפורטים בפסקאות (1) עד (3).
אפרת חקק
¶
נכון. זה התיקון השלישי שעדיין לא ציינתי אותו, אבל התיקון השני עליו דיברתי הוא תיקון של מה הם התנאים לתרומות בסעיף 36א.
אורית זוארץ
¶
בסעיף קטן (8), הגשת דוחות שנתיים ולא רבעוניים. לגבי מי שנתמך על ידי ישות מדינית זרה, ואני חוזרת להגדרות בהתחלה, גורם זר, אזרח ישראלי שחי בחוץ לארץ או אזרח שאינו חי בארץ.
אזרח זר או אזרח ישראלי שאינו מתגורר דרך קבע בישראל או תאגיד זר או כל ישות משפטית זרה אחרת מעמותה, חברה לתועלת הציבור או אדם פרטי.
ניצן הורוביץ
¶
שתי הסתייגויות לחלופין. הסתייגות אחת לסעיף (8). הגשת דוחות שנתיים במקום רבעוניים. לחילופין, בסעיף (8) להוסיף את המלים "לגבי מי שנתמך על ידי ישות מדינית זרה או מקורות זרים אחרים או ארגונים דתיים זרים הקוראים להתנצרות תושבי ישראל ולמלחמת גוג ומגוג.
לימור תוסיה-כהן
¶
כדי שנבין כולנו על מה מדובר, בהמשך למה שאמרה אפרת להתאים את סעיף 64א(1) לחוק העמותות בנוסח הקיים היום, אם אפשר אני רוצה להקריא את הנוסח המתוקן של הסעיף כדי שנוודא שאנחנו לא באיזושהי אי הבנה .
הנוסח המתוקן של 64א(1) לחוק העמותות יהיה: משיב תשובה כוזבת על שאלה שנשאל או מוסר מידע כוזב כשנדרש על פי חוק זה או על פי חוק חובת גילוי לגבי מי שנתמך על ידי ישות מדינית זרה, בתשע"א-2010.
היו"ר דוד רותם
¶
תודה. התיקון שלכם נכנס.
אנחנו מצביעים על ההסתייגות של קדימה
ה צ ב ע ה
בעד – 4
נגד – הרוב
ההסתייגות לא התקבלה
אנחנו מצביעים על הסתייגות מרצ.
ה צ ב ע ה
בעד – 4
נגד – הרוב
ההסתייגות לא התקבלה
אנחנו מצביעים על סעיף 8 כפי שהוצע כאן.
ה צ ב ע ה
בעד – הרוב
נגד – 4
סעיף 8 – אושר
אפרת חקק
¶
9.
תיקון חוק החברות
בחוק החברות, התשנ"ט-1999 בסעיף 354(בז) -
(1)
בפסקה (1), אחרי פסקת משנה (ד) יבוא:
"(ה)
הפרת חובה כאמור בסעיף 2 לחוק חובת גילוי לגבי מי שנתמך על ידי ישות מדינית זרה, התשע"א-2010".
(2)
בפסקה (5), ברישה, אחרי "כאמור בפסקאות (1)(א)" יבוא "או (ה)".
היו"ר דוד רותם
¶
לי יש הסתייגות. אני מבקש להוסיף עוד סעיף: תאגיד שהוא נתמך, לא ייחשב מוסד ציבורי כמשמעותו בסעיף 9(2) לפקודת מס הכנסה.
אורית זוארץ
¶
מעבר לישות מדינית זרה, אני מבקשת להוסיף: אזרח זר, אזרח ישראלי שאינו מתגורר דרך קבע בישראל, תאגיד זר או כל ישות משפטית זרה אחרת, עמותה או חברה לתועלת הציבור.
היו"ר דוד רותם
¶
אנחנו מצביעים על הסתייגות רותם והאיחוד הלאומי.
ה צ ב ע ה
בעד – 2
נגד – הרוב
ההסתייגות לא התקבלה
אנחנו מצביעים על הסתייגויות קדימה.
ה צ ב ע ה
בעד – 4
נגד – הרוב
ההסתייגות לא התקבלה
אנחנו מצביעים על סעיף 9 כנוסחו.
ה צ ב ע ה
בעד – הרוב
נגד – 4
סעיף 9 – אושר
זאב אלקין
¶
חוק זה לא יחול על ההסתדרות הציונית העולמית, הסוכנות היהודית לארץ ישראל, קרן היסוד, המגבית המאוחדת לישראל וקרן קיימת לישראל.
שלמה מולה
¶
אני מבקש להוסיף סעיף נוסף האומר: חוק זה יחול אך ורק על עמותות הימין, החרדיות ומכוני המחקר שלהם.
היו"ר דוד רותם
¶
אנחנו מצביעים על הצעת הסעיף של קדימה. תנסח שוב כי אני רוצה שזה יהיה רשום מילה במילה.
היו"ר דוד רותם
¶
שיירשם. קדימה נגד הימין, נגד החרדים, נגד הכל. אתם לא מבינים, אבל יהיו עוד פעם בחירות. אל תשכחו את זה.
היו"ר דוד רותם
¶
ההסתייגות והסעיף לא התקבלו. אורי אורבך, אתה לא חשוב כי יש לי רוב בלעדיך.
אנחנו מצביעים על אישור החוק לקריאה שנייה ושלישית כפי שהוחלט כאן. מירי רגב במקום דני דנון.
ה צ ב ע ה
בעד – 8
נגד – 3
הצעת החוק אושרה לקריאה שנייה ושלישית
תודה רבה.
הישיבה ננעלה בשעה 12:30