הכנסת השמונה-עשרה
PAGE
25
ועדת החוקה, חוק ומשפט
28.2.2011
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 350
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שני, כ"ד באדר א תשע"א (28 בפברואר 2011), שעה 9:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 28/02/2011
חוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה - מעצרים) (תיקון מס' 8), התשע"א-2011
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה – מעצרים) (תיקון מס' 9) (ערר שני ברשות והארכת מעצר או חידושו), התש"ע-2010
מוזמנים
¶
יפעת רווה
- עו"ד, משרד המשפטים
צביקה אברמוביץ
- מתמחה, משרד המשפטים
אוסנת כהן
- משרד המשפטים
תמי בורנשטיין
- פרקליטה מח' פלילית, פרקליטות
אריה פטר
- פרקליט במחלקה הפלילית, פרקליטות
ד"ר יואב ספיר
- סגן הסנגורית הארצית, סנגוריה ציבורית
ישי שרון
- סנגור ציבורי, סנגוריה ציבורית
רפ"ק אבישי גולן
- קצין חוליית סמכויות, המשרד לביטחון פנים
רפ"ק דרור קלייטמן
- קצין מדור חקירות, המשרד לביטחון פנים
ניבין אלפקס
- עו"ד, לשכה משפטית, הנהלת בתי המשפט
רס"ן רווית דנינו מויאל
- פצ"ר – רמ"ד חקיקה, משרד הביטחון
עלוה קולן
- מקדמת מדיניות וחקיקה, האגודה לזכויות האזרח
לילה מרגלית
- עו"ד, האגודה לזכויות האזרח
גלעד סממה
- יועץ שר המשפטים
רשמת פרלמנטרית
¶
יפעת שפרכר
הצעת חוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה – מעצרים)
(תיקון מס' 9) (ערר שני ברשות והארכת מעצר או חידושו), התש"ע-2010
היו"ר דוד רותם
¶
חוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה – מעצרים) (תיקון מס' 9) (ערר שני ברשות והארכת מעצר או חידושו), התש"ע-2010.
יפעת רווה
¶
בעקבות הישיבה הקודמת הייתה לנו התכתבות עם הייעוץ המשפטי. השאלה הראשונה שעלתה הייתה לגבי התיקון המוצע בסעיף 53. הנושא הראשון שעסקנו בו זה שהערר השני יהיה ברשות ולא בזכות. התקבלו נתונים מהנהלת בתי המשפט.
יפעת רווה
¶
ההצעה שלנו היא לגבי שניהם. מהנתונים הבנו שלגבי מעצרי ימים זה מספר שולי. הדבר הזה בא לייעל תהליכים.
היו"ר דוד רותם
¶
גם אם זה שולי, עצם העובדה שצריך להפעיל את כל האופרציה על מעצר ימים מסבך את החיים של כולם, כולל של השופטים בבית המשפט העליון.
יפעת רווה
¶
יכול להיות. מבחינתנו החשיבות זה יותר הנושא של ערר שני ברשות על הכל. אם מסתכלים במובן של חיסכון בהליכים זה לא מה שיציל את המערכת.
היו"ר דוד רותם
¶
אין שום ספק. הדבר היחיד שיכול להציל את המערכת זה ערכאת ערעור. שום דבר אחר לא יציל את המערכת, רק ערכאת ערעור. ערכאה רביעית זה הדבר היחיד שיציל את המערכת.
יפעת רווה
¶
במעט שאנחנו מנסים החלק העיקרי הוא בנושא של מעצרים עד תום ההליכים, לא במעצרי ימים. את הדברים האלה אמרנו בישיבה הקודמת. ההחלטה היא שלכם.
היו"ר דוד רותם
¶
עד שזה מגיע לדיון ועד שדנים אין צורך בערר. אני חושב שאין מעצר ימים. על מעצר ימים אין ערר שני. מקובל במדינת ישראל שיש ערעור אחד. מכיוון שמעצר עד תום ההליכים יכול להיות תקופה של 9 חודשים ועוד 150 יום, אני רוצה שהערר השני יהיה ברשות, עם סמכות לבית המשפט לעיין בבקשה שלא בנוכחות הצדדים, להגיד תודה רבה, אין עילה, יש עילה, צריך להקל פה או צריך להקל שם.
היו"ר דוד רותם
¶
מכיוון שאני סומך על שופטי בית המשפט העליון שזכויות האדם זה נר לרגליהם והם תמיד יראו לנגד עיניהם עציר שיושב בשעה שיש לו עדיין חזקת חפות, אז הם לא יטו לדחות את העררים האלה על הסף. במקומות שהם ימצאו לנכון לדון בערר הם ידונו בערר. זה כאשר יש פגיעה רצינית בזכויות אדם. במעצרי ימים אין ערר שני. במעצר עד תום ההליכים יש בקשת רשות ערעור ובית המשפט יבדוק ויחליט אם הוא שומע את התיק או לא שומע את התיק.
יואב ספיר
¶
ברור שבמעצר ימים יש פגיעה מאוד מאוד חמורה בזכויות. מדובר על שלב כל כך ראשוני, כל כך לא פשוט של חשד, כאשר ידוע לנו שלגבי הרוב הגדול של אותם אנשים בכלל לא יוגש כתב אישום.
יואב ספיר
¶
בישיבה הקודמת היושב-ראש דיבר על כך שאין לזלזל ביום אחד של מעצר ואפילו לא בשעה אחת של מעצר.
היו"ר דוד רותם
¶
אני מסכים איתך, רק השאלה מה התועלת. אנחנו צריכים לשים לב שיש פה מערכת שעושה צדק לאט מאוד. השאלה אם אנחנו צריכים להכביד עליה. אנחנו צריכים לאזן בין שני גורמים.
יואב ספיר
¶
אנחנו מדברים על 37 מקרים שהגיעו לבית המשפט העליון בשנה שעברה. זה זניח מבחינת העומס. אני לא רואה את המשקל המאוד כבד של להשאיר את הזכות הזאת בתוקף. אנחנו רואים שלגבי 5 מהעצורים הוחלט לשחרר באותו ההליך בבית המשפט העליון. דווקא במעצר ימים אין לזה דרך להגיע לעליון כערר ראשון, זה יכול להגיע רק כערר שני.
היו"ר דוד רותם
¶
למה צריך בית המשפט העליון לדון בדבר כזה? יש תיקים הרבה יותר חמורים שאדם נידון למאסר. יש לו זכות ערעור למחוזי. הוא לא יכול להגיע לעליון. אם אנחנו אומרים שכל דבר צריך לשמוע בית המשפט..
יואב ספיר
¶
הוא יכול להגיע ברשות. המחוקק כשחוקק את חוק המעצרים אמר שאנחנו נמצאים במשטר חוקתי חדש שבו המעצר צריך להיות דבר חריג. הוא אמר שהנושא של מעצר עד תום ההליכים של אדם שלא הורשע ובמקרה של מעצר ימים אפילו לא הוגש כתב אישום צריך להיות חריג. זה מעמיד בקושי ובסימן שאלה כל מיני הצהרות לגבי השיטה, לגבי הזכות לחירות, לגבי חזקת החפות וכן הלאה. זאת הייתה ההצהרה של המחוקק בחוק המעצרים.
היו"ר דוד רותם
¶
אני עדיין אומר שזה אותו דבר. גם לאדם שהורשע ונידון למאסר יש זכות ערעור לבית המשפט המחוזי, אין לו זכות ערעור לבית המשפט העליון. לגבי אדם שנידון ל-3 שנות מאסר אני אומר את אותו דבר.
היו"ר דוד רותם
¶
הוא נידון ל-3 שנות מאסר. יש חוק אחר שבו אנחנו מדברים על קלות השליחה למאסר. אנחנו נאבקים שם על סעיף 8. כמה זמן לוקח כאשר האדם נעצר בבית משפט שלום ל-7 ימים עד שהוא מגיע לעליון?
יואב ספיר
¶
הוא יכול להגיע תוך יומיים. אם המערכות מתפקדות כמו שצריך הוא יכול להגיע תוך יומיים. אתה חייב לעבור דרך המחוזי. אם אתה חושב שהמעצר לא מוצדק, אתה רץ מאולם המעצרים בשלום ומגיש ערר במחוזי. אם המערכת מתפקדת כמו שצריך היא יכולה לקבוע באותו יום. היא לא תמיד קובעת באותו יום, היא קובעת יום למחרת. תוך יומיים אתה יכול להגיע. לא תמיד זה תוך יומיים, יכול גם תוך 3 ימים או אפילו 4 ימים.
היו"ר דוד רותם
¶
כאשר הערעור יידחה לך בעליון גרמת לכך ש-3 או 4 ימים האיש לא נחקר. יבקשו אחר כך עוד 3 ימים כי בזבזו את הזמן על נסיעות לבית המשפט.
יואב ספיר
¶
בדיוק מהטעם הזה לא מגישים עררים שניים. אותו סנגור ואותו חשוד עושה את החשבון הזה. גם לחשוד זה לא תענוג גדול לצאת מאיפה שהוא מוחזק ולחכות במרתפי בית המשפט. הוא עושה את השיקול הזה אם להגיש ערר או לא. מחליטים להגיש ערר רק באותם מקרים ספורים ש אומרים שהמעצר הזה לא יכול לעמוד. לא בכל המקרים בית המשפט מקבל את זה. ראינו שב-13% מהמקרים הוא כן מקבל את זה.
היו"ר דוד רותם
¶
3 באותו תיק פירושו של דבר שהמשטרה טעתה כשהיא ביקשה הארכת מעצר. מה זה חשוב אם זה אותו תיק או תיק אחר?
תמי בורנשטיין
¶
אני רוצה להדגים מקרה שהיה ביום חמישי האחרון בבית המשפט העליון. ביום רביעי הוגש ערר על מעצר ימים. הוא נקבע ליום חמישי. המשטרה הודיעה שהיא מתכוונת להגיש את כתב האישום ביום חמישי יחד עם בקשה למעצר עד תום ההליכים. הדבר לא מנע מהסנגורים לעמוד על ערר מעצר הימים. מדובר היה בשני קטינים. ב-2 בלילה העירו אותם בצפון וסחבו אותם לבית המשפט העליון. היה ויכוח ביחידת נחשון אם להביא אותם לבית המשפט בחיפה בכתב אישום והארכת מעצר או לבית המשפט העליון. בית המשפט העליון גבר. הם נסחבו לירושלים. שם הסנגורים עמדו על ערר הימים, למרות שהמשטרה הגישה במקביל את כתב האישום. הרבה אנשים נסעו לירושלים לשווא. הערר נדחה בסופו של דבר. בזמן הזה שהיה דיון בבית המשפט העליון יכול היה להיות דיון בבית המשפט המחוזי בבקשה למעצר עד תום ההליכים. הקטינים יכלו להיות שם. זאת דוגמה לעובדה שהמעצרים האלו מבזבזים לפעמים זמן חקירה כיוון שרצים כל פעם לבית משפט אחר. לפעמים הם מיותרים מעצם טבעם כי הם מאריכים את ההליכים. אני לא אומרת שאין מקרים שבית המשפט מתערב, אבל לפי הנתונים שאנחנו רואים, בניגוד לערר שני או למעצר, רוב המקרים נדחים או נמחקים, דבר שאומר שהסנגור חוזר בו מהערר השני.
יואב ספיר
¶
אם נחסום את הדרך לבית המשפט העליון אנחנו עוברים לשיטה שהיא אזורית לחלוטין. מי שיושב בעררים בבית המשפט המחוזי זה שופט קבוע שעושה את זה לפעמים לתקופה של חצי שנה או לתקופה ארוכה יותר. על פיו יישק דבר באותו מחוז. יכול להיות חוסר אחידות בין המחוזות. לא נקבעות הלכות. זאת בעיה כללית כשאתה חוסם את הדרך לערכאה הגבוהה ביותר. אפילו ברשות זאת בעיה שקשה להתעלם ממנה. אני חושב שמהטעם הזה אפילו ועדת נאור אמרה לא לחסום את הרשות לאותם מקרים שצריך לקבוע הלכות. אם הולכים לקבל משהו, אז לפחות במעצר ימים את הרשות צריך להשאיר. במעצר עד תום ההליכים הדברים חמורים בהרבה. שם אני חושב שצריך להשאיר את זה כזכות.
יואב ספיר
¶
יש קורמן, יש ברונסמן. יש שורה של הלכות. בעניין ברונסון השופט חשין מדבר על רמת ההפשטה שבה צריכה להיות ההנמקה של אותה עילה שאומרת שהעילה הרביעית..
יואב ספיר
¶
יש פה בעיה מאוד קשה של מסר שאנחנו משדרים אם אנחנו מקבלים את ההצעות. אנחנו באים ואומרים שאנחנו מכירים בזה שיש עומס על בתי המשפט והפתרון הוא בצמצום זכויות של נאשמים וחשודים. אחרי שהמחוקק לפני 10 שנים, 15 שנים החליט דווקא להרחיב את הזכויות האלו אנחנו עכשיו אומרים שבגלל העומס נצמצם את הזכויות האלו. אדוני הזכיר את הרעיון של ערכאת ערעור, מדברים על הוספת שופטים ועל כל מיני דברים. כל הדברים האלה לא קורים. הדבר היחיד שקורה זה צמצום הזכויות. מבחינה סימבולית יש פה אמירה שהמחוקק צריך להיזהר ממנה.
היו"ר דוד רותם
¶
המחוקק צריך לבדוק מציאות. כאשר מרבית מעצרי הימים מוגשים יום לפני תום תקופת המעצר או יומיים לפני תום תקופת המעצר, שזה 50%, זה אומר דרשני. זה אומר שבאיזה שהוא מקום נעשה שימוש לרעה בעררים האלה.
היו"ר דוד רותם
¶
מתוך 10. יומיים לפני תום תקופת המאסר הוגשו 3, זאת אומרת 5 עררים הוגשו יום או יומיים לפני תום המעצר. זה 50% ממספר העררים שעליהם יש לי דיווח. גם אם תיקח 3 ימים לפני תום המעצר והעררים האלה נידונו במחוזי ובשלום זה אומר שהרווחנו יום אחד של מעצר. אני לא מזלזל ביום אחד של מעצר, אבל השאלה היא אם מוצדק יום אחד של מעצר כאשר אני מסתכל על החשוד. כולנו יודעים איך הולך הטרטור הזה להעביר אותו למעבר ומהמעבר לתא המעצר. בסופו של דבר גם החשוד צריך לקחת בחשבון אם מטרטרים אותו או לא.
היו"ר דוד רותם
¶
לא. הסנגוריה הציבורית זה בסדר, אבל לפעמים הסנגור צריך להראות לחשוד כמה הוא פעל בשבילו. גם זה קרה.
לילה מרגלית
¶
השארת הסמכות של בית המשפט העליון לשמוע ערר ברשות מסתדר עם מה שאדוני אומר. באותם מקרים שבהם קיימת הצדקה מבחינת הצורך להידרש לשאלה עקרונית או לחוסר אחידות בין מחוזות שונים בית המשפט העליון יהיה רשאי ומוסמך לטפל. אי אפשר לתאר סיטואציה שבה לבית המשפט העליון אין כל יכולת לגשת לסוגיות מעצר עקרוניות.
היו"ר דוד רותם
¶
במקרה שבו נידונתי ל-3 שנות מאסר בשלום ואחר כך ערערתי למחוזי אני לא יכול להגיע לעליון.
לילה מרגלית
¶
אותו דבר כאן. דווקא לגבי מעצר ימים כשמדובר בחשוד שנהנה מחזקת החפות והצורך להבטיח הלכות עקרוניות אחידות וברורות..
היו"ר דוד רותם
¶
אין במעצר ימים אחידות. כל מעצר הימים הוא לפי נסיבות המעצר. לא יכולות להיות פה הלכות כלליות.
לילה מרגלית
¶
ביישום שלהן קיימים הבדלים. מבחינת הקביעות הנורמטיביות של המחוקק ושל ההלכה הפסוקה המחייבת יש בוודאי..
היו"ר דוד רותם
¶
מה פירוש הלכות נורמטיביות כאשר אחד חשוד בזה, אחד חשוד בזה ואחד חשוד בזה? יש אחד שהמעצר שלו הוארך ב-3 ימים ואחר כך עוד פעם ב-3 ימים. מה שיקרה זה שבתי המשפט יתחילו להאריך את המעצר ב-3 ימים כדי שאי אפשר יהיה להספיק לערער.
היו"ר דוד רותם
¶
גם כשתהיה בקשת רשות ערר בית המשפט יאריך מעצרים כל פעם ב-3 ימים. הוא יגיד שמכיוון שממילא הם ילכו לערעור ויהיו נסיעות הלוך וחזור הם גם יוכלו לבוא עוד פעם אליו.
יואב ספיר
¶
בוועדת נאור הייתה דעת מיעוט בהיבט של מעצר ימים. נציגי הפרקליטות אמרו שבמעצר ימים לא צריך לבטל את הזכות לערר.
יואב ספיר
¶
אמרו שבגלל שהאינטרס והיעילות לא כל כך משמעותיים צריך להשאיר את המצב כמות שהוא ולאפשר גישה מיידית.
תמי בורנשטיין
¶
אני לא בטוחה. הרשות במעצר ימים זה דבר שהוא הרבה יותר מצומצם. יש לו פחות משמעות. הוא יותר יסרבל הליך שהוא ממילא קצר. אתה יכול לנוע כאן לשני הכיוונים. זה או שתגיד שבגלל זה לא צריך ערר שני בכלל, או שתאמר שברשות אין טעם כי ממילא היא תסרבל ואין לה משמעות אופרטיבית כשמדובר במעצר ימים.
יפעת רווה
¶
במכתב שלה שהופנה אלינו והיו בעקבותיו כל הדיונים האלה ראיתי שהיא ביקשה שהערר השני יהיה ברשות במקום בזכות.
יפעת רווה
¶
אני לא רוצה להגיד משהו שאני לא זוכרת, אבל זאת הייתה עמדת ועדת נאור אחרי קבלת עמדתה של הנשיאה.
היו"ר דוד רותם
¶
צריך לתקן את הנוסח ב-(א1). מה זה רשאי כל צד? הערב הוא לא צד. צריך לכתוב רשאי כל המנוי בסעיף קטן (א).
היו"ר דוד רותם
¶
אני קראתי 5 כרכים על פרשנות סבירה ואני לא יודע מה היא פרשנות סבירה. צריך לכתוב במפורש
אפרת חקאק
¶
אני עדיין מוטרדת מהעילה שבית המשפט יקבע כעילה לבקשת רשות במעצר עד תום ההליכים. האם היושב-ראש מתכוון לזה שהעילה תהיה העילה הרגילה, שזאת העילה המצומצמת?
היו"ר דוד רותם
¶
אני מתכוון, כפי שביקשה האגודה לזכויות האזרח וביקשה הסנגוריה, שבית המשפט העליון יקבע הלכות מחייבות ומרשימות בעניין הזה.
לילה מרגלית
¶
אם אנחנו דנים במעצר עד תום ההליכים, אז יש מקום לעשות אבחנה. אם הוועדה קובעת שלגבי מעצר ימים יש הצדקה לדיון נוסף בבית המשפט העליון רק כאשר מתעוררת שאלה עקרונית רחבה יותר, אז בנוגע למעצר עד תום ההליכים המבחן או העילה לערר שני בבית המשפט העליון צריך להיות קשור לתיק הספציפי. מספיק שבית המשפט העליון סבור שנעשה עוול במקרה הספציפי כדי לחייב אותו לקיים דיון.
היו"ר דוד רותם
¶
בית המשפט יקבע בעניין הזה. את ביקשת שבית המשפט יקבע הלכות כלליות ומחייבות. בית המשפט ייקבע את ההלכות לכל דבר. הוא יבוא ויגיד שהוא נותן רשות לערער כי צריך לדון בתיק.
לילה מרגלית
¶
לא אמרתי שבכל דבר ועניין המחוקק צריך להשאיר את הקביעות לבית המשפט העליון. אני חושבת שזה התפקיד של המחוקק להבהיר מה המבחן המהותי לקיומו של ערר כזה. אם כתוב בחוק רשות ערעור, אז מבחינת ההלכה הפסוקה המשמעות תהיה שבית המשפט העליון יידרש לעררי מעצר עד תום ההליכים רק כאשר יש סוגיה עקרונית כללית שחורגת מהעניין הספציפי. השאלה, לאור הנתונים ששמענו ולאור המעצר הארוך של אדם שהוא עדיין בבחינת חף מפשע, אם לא צריך להבהיר שמצופה מבית המשפט להתערב לא רק כאשר יש שאלה עקרונית כללית, כמו במעצר ימים, אלא גם כאשר מהערר עצמו נראה שייתכן שנעשה עוול.
היו"ר דוד רותם
¶
המחוקק לא צריך להגיד לבית המשפט העליון מתי להתערב. המחוקק סומך על בית המשפט העליון שהוא יתערב כאשר הוא ימצא לנכון. אני לא צריך להגביל את סמכותו ולא לקבוע לו. זה בדיוק האמון שאנחנו צריכים לתת בבית המשפט העליון. בסופו של דבר הוא יקבע את ההלכות שהוא רוצה. למה שאני אגביל אותו?
לילה מרגלית
¶
התפקיד המובהק של המחוקק הוא לקבוע באיזה מקרים יש לעצור זכות לערור ולאיזו ערכאה לפנות. זה התפקיד המובהק של המחוקק. נכון שיש לבית המשפט תפקיד חיוני בשמירה על הדמוקרטיה, אבל גם למחוקק יש תפקיד חיוני לשמירה על הדמוקרטיה.
היו"ר דוד רותם
¶
אם המחוקק אומר שעניינים חוקתיים יידונו בבית משפט אחר זאת פגיעה בדמוקרטיה, זאת פגיעה בבית המשפט העליון.
היו"ר דוד רותם
¶
הוא מדבר על עצם העובדה שרוצים להקים בית משפט לחוקה. אני לא רוצה להגביל את סמכותו של בית המשפט.
יואב ספיר
¶
לגבי מעצר עד תום ההליכים ברור שכשמדובר ביום אחד או יומיים זה לא חל. אנחנו מדברים על מעצרים מאוד ארוכים. אנחנו מדברים על מציאות שבה הנתונים מראים על גידול במעצר עד תום ההליכים. בשנת 1998 היו 6000 מעצרים עד תום ההליכים. הם היוו כ-15% מכלל המעצרים. סך כל המעצרים היה 40 אלף. המספרים האלה הלכו וטיפסו. בשנת 2009, 10 שנים מאוחר יותר, היו 16 אלף מעצרים עד תום ההליכים. הם היוו כ-27% מכל המעצרים. כמות המעצרים עד תום ההליכים הולכת וגדלה יחסית למעצרים ולכתבי האישום שנמצאים בירידה.
יואב ספיר
¶
תיקי המשטרה קלים יותר. יש הרבה פחות תיקי פרקליטות, אבל באחוז גדול יותר מתוכם יש עצורים עד תום ההליכים.
היו"ר דוד רותם
¶
אם הפרקליטות תגיש בשנה אחת 5000 כתבי אישום נוכל לעשות חגיגה. הפרקליטות לא מגישה כתבי אישום בכמות כזאת. שם יש ערר על שופט שלום ואחר כך זה מגיע למחוזי. יש על זה פיקוח. אתה אומר שאתה רוצה פיקוח לבית המשפט העליון.
יואב ספיר
¶
במצב שבו אנחנו רואים שכמות המעצרים רק גדלה, להפחית את הפיקוח שקיים היום זה דבר בעייתי, במיוחד כשהנתונים פה הם נתונים שקשה לעמוד מולם. 25% מהאנשים האלה משתחררים. מדברים על חודשי מאסר ארוכים. לגבי עשרות אנשים בשנה אנחנו אומרים שבהסרת הפיקוח הזה אנחנו מוכנים שהם ישבו עוד חודשים ארוכים במעצר, שזה מעצר בלתי מוצדק. זאת בעיני אמירה מאוד קשה שגם רשות ערעור לא תספק. בהקשר הזה אני מסכים שרוב המקרים הם לא עניינים עקרוניים. ברוב המקרים תהיה הערכה אם יש חלופה טובה או אם יש די ראיות שעומדות בסטנדרט של ראיות לכאורה. אנחנו רואים שערכאת הערעור העליונה שלנו מפעילה את שיקול דעתה בחלק לא מבוטל מהמקרים באחוזים יותר גבוהים מהאחוזים שמתקבלים ערעורים על תיקים. אנחנו רואים שבהקשר הספציפי הזה של מעצרים יש לנו ככל הנראה הבדלי גישות בין בית המשפט העליון לבין חלק מבתי המשפט המחוזיים. קשה להסביר הבדל של 25% שמתקבלים.
היו"ר דוד רותם
¶
התקבלו כ-10 אחוזים, לא 10%. זה יותר מ-10%, כי בעררים שניים היו 141 נאשמים, כשמתוכם התקבלו 15%. זה יותר מ-10%.
היו"ר דוד רותם
¶
התקבלו חלקית זה להחזיר את התיק לערכאה לצורך השלמת טענות. צריך לראות מה הסיכום הסופי.
יואב ספיר
¶
זה ביתר המקרים. התקבלו חלקית זה אומר שהחלטת בית המשפט המחוזי לעצור כפי שהיא לא יכולה לעמוד. ב-20 מתוך 25 מהמקרים האלה שהתקבלו חלקית זה כדי לבחון חלופה. בית המשפט אומר שצריך למצוא דרך לשחרר את האיש.
היו"ר דוד רותם
¶
הבעיה שאין נתונים לגבי מה שקרה אחרי שהחזירו את זה. כולם עושים עבודה חלקית. אילו היינו יודעים שבאותם 20 מקרים שהחזירו את זה למחוזי כדי שיבדוק חלופת מעצר האריכו את המעצר היינו רואים שלא התקבל כלום.
יואב ספיר
¶
כתוב שהערר התקבל חלקית ובית המשפט הורה לערכאה נמוכה לשקול חלופת מעצר. אם מישהו רוצה לטעון שבכל אותם מקרים בית המשפט המחוזי לא מצא חלופת מעצר, למרות הרמז העבה של בית המשפט העליון שבמקרה הזה צריך חלופת מעצר, אז הנטל עליו להראות שכך הדבר. זאת לא מציאות שאני מכיר.
היו"ר דוד רותם
¶
אני מסכים איתך שזה לא נטל ולא כלום, אבל יש פה נתונים שאי אפשר לבנות עליהם לא לחיוב ולא לשלילה.
יואב ספיר
¶
יותר מ-10% שהתקבלו באופן חד משמעי זה לא כלום. אם נניח שרק לגבי חצי נמצאה חלופת מעצר, אז אנחנו עומדים על משהו שמתקרב ל-20%.
לילה מרגלית
¶
מבלי לגרוע מהדברים העקרוניים שכתבנו במכתב שלנו, אולי יש מקום לעשות אבחנה בין מעצר ימים, שיהיה כתוב רשות ערעור, לבין מעצר עד תום ההליכים שבו ניתן לדבר על משהו דומה למה שכתוב בתקנות בג"ץ, זאת אומרת שבית המשפט רשאי לדחות על הסף אם הוא סבור שהערר אינו מגלה עילה על יסוד האמור בו.
לילה מרגלית
¶
לא לקבוע עילות. יש הבדל בין להגיד שנדרשת רשות ערר ובין להגיד שניתן לדחות את הערר על הסף אם הוא לא מגלה עילה להתערבות. העילות קבועות בחוק. העילות הן אותן עילות של אין ראיות לכאורה, אין עילת מעצר וכו'. יש הבדל עקרוני בין להגיד שנדרשת רשות ערעור כדי לפנות לבית המשפט העליון ובין להגיד לבית המשפט העליון שאומנם לא נדרשת רשות ערעור כדי להגיש, אבל בגלל שמדובר בערר שני ובגלל שההנחה היא שבחלק גדול מהמקרים זכות הערר מוצתה בבית המשפט המחוזי, יש סמכות מיוחדת לדחות את הערר בלי לקיים דיון.
לילה מרגלית
¶
זה בדיוק ההבדל העקרוני בין מצב שבו המסר לבית משפט הוא שרק במקרים שבהם הערר מעלה שאלה עקרונית שחורגת מהעניין הספציפי ראוי לקיים דיון, שזאת המשמעות של רשות ערעור, לבין להגיד לבית המשפט שאפשר לדחות את הערר על הסף אם על פני הדברים הוא לא מגלה עילה להתערבות. גם אם העילה להתערבות נוגעת "רק" לעניין הספציפי, אנחנו רוצים שיקוים דיון ושבית המשפט יתערב. מספיק שנראה מהערר שהאדם הגיש לבית המשפט העליון שייתכן שהמעצר שלו אינו מוצדק כדי שיתקיים דיון.
אריה פטר
¶
זה מעלה בעיה חוקתית. אם נותנים לו זכות ערר שני, אז לדחות את הבקשה הזאת בלי לקיים דיון בנוכחות הנאשם זאת בעיה. אני לא בטוח שזה חוקתי.
אריה פטר
¶
כל הזמן אומרים פה רשות ערעור, שזה כאילו שאלות חשובות בעלות השלכה כללית. זה בדרך כלל המצב, אבל לא רק. בית המשפט יודע לסלול לעצמו מסלולים..
היו"ר דוד רותם
¶
גם העומס הוא דבר שצריך לקחת בחשבון, כי בסופו של דבר כשאני דן בערר על מעצר, גם אם זה עד תום ההליכים, אדם אחר שנידון להרבה שנות מאסר נדחה. הרעיון הוא שבכל מקרה צריך לבקש רשות לערער. אני אסכים גם שזה יהיה על מעצר ימים, למרות שאני חושב שזאת טעות. בית המשפט רשאי לדחות את הבקשה על הסף. אני סומך על בית המשפט העליון שיקבע הלכות כשהוא יראה שיש עיוות דין.
ניבין אלפקס
¶
הנתונים האלה נעשו ידנית, כי לא הייתה אפשרות להשיג את זה מבחינה מחשובית. עו"ד שרון רובינשטיין צמח ישבה ובדקה תיק תיק.
תמי בורנשטיין
¶
אם הוא יוכל להחליט על סמך הבקשה בלבד בלי לבקש תגובה או לקיים דיון זה יועיל. אם בית המשפט יעשה את מה שהוא נוהג לעשות בבקשות ערעור, שלרוב מבקשים תגובה מהפרקליטות, זה יעמיס.
תמי בורנשטיין
¶
זה כתוב. זה לא נכתב סתם. נכתב שבית המשפט יכול להחליט על סמך הבקשה בלבד. אם הוא יעשה כך וידחה את הבקשה תהיה בזה תועלת מסוימת מבחינת היעילות. אם בית המשפט יבקש תגובה בכתב או יקיים דיון אחד בשאלת הרשות ואחר כך עוד דיון בשאלה של הערר לגופו זה יסרבל.
יואב ספיר
¶
אם אנחנו כבר הולכים למצב של רשות – אני נאלץ להשלים עם מה שמבחינתי הוא רוע הגזירה – אז יש סיטואציה שבה בית המשפט השלום מורה על שחרור במעצר עד תום ההליכים, המדינה מגישה ערר לבית המשפט המחוזי ובית המשפט המחוזי עוצר. אני חושב שאנחנו צריכים לקבוע חריג כך שבסיטואציה הזאת תהיה זכות ערר לעליון, כי על החלטת בית המשפט המחוזי לא הייתה אפשרות לערור, היא ניתנה בניגוד להחלטת בית המשפט השלום שהורה על שחרור.
היו"ר דוד רותם
¶
אין לי ספק שכאשר תערער בית המשפט ייתן את הרשות הרבה יותר מהר מאשר בכל מקרה אחר, כי הוא יגיד שלחשוד הזה לא הייתה זכות וזאת הפעם הראשונה שהוא מערער.
יואב ספיר
¶
זה יכול להיות אחד מהשיקולים שהוא ישקול, למרות שלגבי הרשעה לא נקבע שיש זכות ואתה עדיין צריך לעמוד במבחני הרשות. זאת הלכה שנמתחה עליה הרבה ביקורת באקדמיה ובכל מיני מקומות. עכשיו אנחנו משנים בנקודה ספציפית בהקשר של מעצרים את הזכות שהייתה קודם והופכים את זה רק לרשות. זאת הזדמנות לתקן, לפחות את הנקודה הזאת, אם אנחנו חושבים שזה לא מוצדק. אם במקרה כזה ערכאה אחת אמרה לאדם ללכת הביתה ובערר הוחלט לעצור אותו, אז לפחות צריך לתת לאותו אדם הזדמנות לערור פעם אחת גם אם אין שאלה עקרונית. כל השאלה היא אם זה ראיות לכאורה או לא ראיות לכאורה.
היו"ר דוד רותם
¶
נניח שהשלום עצר את האדם והמחוזי שחרר אותו. תבוא הפרקליטות ותבקש רשות בערעור. בסעיף הראשון בכתב הבקשה יהיה כתוב שערר זה הוא ערר ראשון. זה ישחק לכל הכיוונים.
תמי בורנשטיין
¶
הכללים בפועל שונים. כשאנחנו מגישים - אנחנו מגישים מעט – זה מהטעמים שאין שאלה כללית. הם מחילים את הכללים של רשות ערר גם כאשר יש זכות ערר. לגבי העניין הזה השאלה היא לא מה התוצאה שנקבעה בבית המשפט האחרון, אלא כמה ערכאות דנו בעניינו של אותו עצור. בכדי להגיע לערכאה השלישית צריך רשות, לא משנה מה הייתה ההחלטה האחרונה.
היו"ר דוד רותם
¶
הטענה היא טענה נכונה ויש בה הרבה. לכל אדם יש זכות ערעור אחת. אם השלום שחרר אותי או זיכה אותי ואחר כך המדינה הגישה ערעור, זה הגיע למחוזי ושם עצרו אותי, איפה הזכות שלי לערער?
תמי בורנשטיין
¶
תיק שהתחיל במחוזי, האדם שוחרר, המדינה ערערה והוא נעצר בעליון. בכך זה הסתיים. שתי ערכאות דנו בעניינו ובכך זה הסתיים.
תמי בורנשטיין
¶
לאדם שהתחיל להיות נדון במחוזי, שוחרר במחוזי, המדינה ערערה והוא נעצר בעליון אין יותר כלום.
היו"ר דוד רותם
¶
היא תהיה רביעית. אנחנו נערער מהמחוזי לבית משפט לערעורים ואחר כך נבקש רשות ערעור לבית המשפט העליון. יהיו 4 ערעורים. אל תדאגי, כי עד שיקימו את ערכאת הערעור כולנו כבר נהיה בפנסיה.
תמי בורנשטיין
¶
ככל שיהיו יותר ערכאות אנשים ירצו למצות את הערכאות וכל ערכאה תרצה לשנות ולהתערב במה שהערכאה למטה עשתה. ריבוי הערכאות לא מוסיף דווקא צדק. המערכת שלנו באופן בסיסי בנויה על שתי ערכאות, כי תיקים שמתחילים במחוזי מסתיימים בעליון. ערכאה שלישית היא דבר יוצא דופן. כך גם בערעורים. עניינים של עררים לא צריכים לשנות. לא צריך לקבוע זכות ערר לפי ההחלטה הסופית, אלא לראות ששתי ערכאות כבר דנו בעניינו. על מנת שבית המשפט העליון יתערב צריך רשות בשני המקרים.
יפעת רווה
¶
סעיף 205 לחוק סדר הדין פלילי אומר שבית המשפט רשאי לדון בבקשת רשות ערעור כאילו הייתה ערעור. לא הייתי בטוחה אם צריך לכתוב כאן במפורש.
יואב ספיר
¶
סעף 205 לא מתייחס לשאלת הזמנת הצדדים, הוא רק אומר שאתה יכול לדלג על השלב של מתן רשות ערעור.
יואב ספיר
¶
לקבוע לדיון במובן הזה זה כמו לשלוח להרכב. הוא לא צריך לכבול את עצמו בכך שהוא מקבל את הבקשה. הוא קובע לדיון. בדיון הוא יכול להחליט שהוא דוחה את בקשת רשות הערעור, הוא יכול להחליט שהוא דן בערעור ודוחה אותו לגופו, והוא יכול להחליט שהוא מקבל את הערעור.
היו"ר דוד רותם
¶
תתייעצו עם הנסח. צריך להיות ברור, כמו שאומר יואב, שהשופט כשהוא מקבל את הבקשה יכול להביא את הצדדים ולדון בבקשה כאילו זה הערעור עצמו.
יואב ספיר
¶
אני חושב שיש איזה שהוא פספוס של המטרה של בית המשפט בדיונים האלה לפי סעיף 62. זה שרוב הבקשות האלו מתקבלות לא אומר..
יואב ספיר
¶
אם זה בהסכמה מתייתר הדיון. כשזה בהסכמה שולחים את ההסכמה ואין דיון. בכל המקומות של הסכמה אין דיון ואינטרס היעילות לא רלוונטי.
יואב ספיר
¶
הסכמה זה עניין מאוד פשוט. זה לא מכביד על הצדדים. לומר שבגלל שאחוז מאוד גבוה של הבקשות האלו מתקבלות לא אומר שזה מיותר. קודם כל יש את השאלה אם אנחנו משלימים עם המציאות הזאת ומתיישרים לפיה.
יואב ספיר
¶
הדיונים האלה הם דיונים שמתקיימים גם אם בקשת המדינה מתקבלת. יש בהם ערך רב. בית המשפט העליון לא פעם חזר ואמר שתפקידו העיקרי בדיונים על פי סעיף 62 הוא בראש וראשונה בקרת התנהלותו של ההליך. בבקרה הזאת צריך לקבוע יותר דיונים, צריך להתקדם ואם לא תהיה התקדמות עד הפעם הבאה הוא יטה לשחרר. לדבר הזה יש ערך מאוד מאוד גדול.
יואב ספיר
¶
אני לא יודע מאיפה הביאו את המספר, אבל כשתיקנו את חוק המעצרים אמרו שמשפטים במדינת ישראל לא צריכים להתנהל מעל 6 חודשים ושרק שופט בית משפט העליון יכול להאריך את זה בעוד 3 חודשים כל פעם. בין מועד חקיקת החוק לכניסתו לתוקף באו ואמרו שלא יעמדו ב-6 חודשים, לכן הפכו את זה ל-9 חודשים. זה נעשה מתוך הנחה ש-9 חודשים זה דבר שהוא חריג. שופט של בית המשפט העליון רשאי להאריך בטווח של 3 חודשים. אני מסכים שהיו יכולים לקבוע חודשיים או 4 חודשיים, אבל להפוך את זה לחצי שנה..
יואב ספיר
¶
זה שינוי מאוד משמעותי. כשיש לנו דד ליין אנחנו מתיישרים לפי הדד ליין הזה. כשאתה קובע את כל לוחות הזמנים מרווחים יותר אתה משדר לבית המשפט מסר שהכל מרווח יותר ושהוא יתנהל לפי מועד הארכת המעצר הבא בעליון. כך בתי המשפט מתנהלים. גם מבחינת היעילות זו ממש הצעה שחותרת תחת המטרה שלה. זה לא יקדם את היעילות, זה יפגע בה.
היו"ר דוד רותם
¶
אני חושב שצריך להסתכל על המציאות. משפטים נמשכים יותר מ-9 חודשים. אתה רוצה פיקוח על התנהלות ההליך. יהיה פיקוח על התנהלות ההליך. בית המשפט לא חייב להאריך את המעצר ב-150 יום. יגיע התיק אחרי 9 חודשים לבית המשפט העליון, ישב השופט ויראה שהמשפט הזה לא מתנהל בכלל, העדים לא מגיעים, הפרקליטות לא מביאה את העדים, התובע חולה, יש שביתת פרקליטים. הוא יגיד שבמקרה הזה הוא מאריך את המעצר רק ב-90 יום, הוא לא יאריך אותו ב-150 יום. בית המשפט לא חייב להאריך ב-150 יום. כדי למנוע את האפשרות שהוא יגיע עוד פעם ועוד ופעם באים ונותנים לו סמכות. זה עדיין שופט של בית המשפט העליון. יש לי הרגשה שהפסקתם היום לסמוך על השופטים של בית המשפט העליון.
יואב ספיר
¶
יש היום שינוי מבורך בהתנהלות של בתי המשפט, בהנחיית הנשיאה ומנהל בתי המשפט. את הדבר הזה רואים בשטח. משפטים פליליים בבתי המשפט המחוזיים מתנהלים בקצב הרבה יותר גבוה מאשר התנהלו בעבר. כשאני אומר היום אני מתכוון על השנה האחרונה. זה שינוי חדש יחסית. קובעים דיונים 3 פעמים בשבוע. אנחנו מתחילים לראות את התוצאות של זה. דווקא כשהולכים למהלך כזה, לבוא ולהגיד שנשלים עם המשפטים שמתמשכים שנים על גבי שנים ואפילו נמנע את אותה ביקורת באותם מקרים שזה מתמשך מעל 9 חודשים נראה לי לעשות שני צעדים שסותרים אחד את השני.
היו"ר דוד רותם
¶
גם אם האריכו לו ב-150 יום החשוד יכול להגיש בקשה תוך כדי ולהגיד לבטל את זה, שהוא לא חייב לחכות 150 יום.
היו"ר דוד רותם
¶
אני לא אומר לבית המשפט להאריך ב-150 יום, אלא שיש סמכות. אני לא רוצה לראות חשודים בעבירות חמורות משתחררים. אתה לא מחייב את השופט לעצור אותו לעוד 150 יום. כמה תיקים נגמרים תוך 9 חודשים?
יואב ספיר
¶
התחושה שלי היא שב-2010 יש פחות תיקים כאלה. אפשר לבדוק את הנתון. יש פה נתון של 2008. כדאי לבדוק את הנתון הזה של היוזמה החדשה ששר המשפטים עומד מאחוריה, הנשיאה ומנהל בתי המשפט, של קידום המשפטים ושמיעתם מספר פעמים בשבוע. אולי זה משנה את המצב.
תמי בורנשטיין
¶
הדברים יכולים לחיות גם בד ובד. הבקשה ל-150 ימים היא חריגה. הבקשה הסטנדרטית היא ל-90 ימים. רק במקרים המתאימים תוגש בקשה ל-150 ימים.
היו"ר דוד רותם
¶
זה לא מה שכתוב כיום. על פי החוק מותר להגיש 150 יום ואתם תגישו את כל הבקשות על 150 ימים.
תמי בורנשטיין
¶
זה החריג למצב כיום. יש תיקי ענק. אלה התיקים שעוררו את הצורך מלכתחילה, כי הם עם נאשמים רבים, עורכי דין רבים, דיונים רבים ועדים רבים שנדרשים. לעיתים אתה רואה בגלל רשימת הישיבות הקבועה ש-90 ימים לא יספיקו.
תמי בורנשטיין
¶
דווקא תיק שלא מתנהל ושאין בו ישיבות הוא תיק יותר בעייתי שבו בית המשפט ירצה לבדוק מה קורה. לא אלה התיקים שיתנו 150 יום. 150 יום יתנו כאשר יראו את ההיקף שלו, את המורכבות, את חומרת העבירות, את ריבוי העדים. אין טעם לפנות באמצע לבקשה נוספת. אלה התיקים שלדעתי בית המשפט ייתן את הארכה. אנחנו הצענו הצעה שהיא מאוד מידתית. לא ביקשנו להאריך את תקופת המעצר חזרה לשנה, למרות שהמציאות לא השתנתה יחד עם התיקון בחוק, ביקשנו הצעה מאוד מידתית לחלק מהמקרים.
היו"ר דוד רותם
¶
יש פה הסתייגות של חברי הכנסת ברכה, סוויד, דב חנין ועפו אגבאריה. הם מבקשים שבסעיף 62 יהיו 100 ימים במקום 150, ושהמילים ו"חזור לצוות כך מזמן לזמן" יימחקו.
לילה מרגלית
¶
אדוני קיים ישיבה לפני לא הרבה זמן על הנזק החמור שנגרם מההתנהלות הממושכת של המשפטים מכל הבחינות, לא רק מבחינת המעצר והפגיעה בחירות. אני מדברת על הדיון לפני שנה וקצת לרגל יום זכויות האדם הבינלאומי. דיברו על הנזק שנגרם לאיכות התהליך הפלילי מהתנהלות ממושכת של משפטים מבחינת הזכויות של הנאשם, מבחינת האפשרות להגיע לחקר האמת, מבחינת האפשרות לחקור חקירה נגדית אפקטיבית, מבחינת היכולת של השופט לזכור מדיון לדיון את הפרטים הרלוונטיים כדי להעריך את אמינות העדים, מבחינת בזבוז זמן השיפוט היקר כדי לחזור וללמוד את התיק שוב ומבחינת הנזק והפגיעה החמורה בזכויות נפגעי העבירה. לא מדובר כאן רק בעניין של הפגיעה הקשה בחירותו של אדם שעדיין מוחזק חף מפשע, אלא בפגיעה קשה וממשית באיכות ובהוגנות ההליך הפלילי כולו. דווקא מסוכן כל כך לקבל הצעה שהמשמעות שלה היא השלמה עם המצב הבעייתי הזה. כל העילות כאן שמאפשרות הארכה ל-150 יום במקום 90 יום אלו אותן עילות שהיום אמורות לאפשר חריגה מ-9 חודשים. אני מודעת לעומס, לבעייתיות, אבל חשוב מאוד לשמור על מסגרת זמנים נוקשה שמאפשרת פיקוח הדוק, שמשדרת מסר ברור שהדרך להתמודד עם העומס ועם הבעייתיות היא לא על ידי השלמה עם המצב אלא על ידי תיקונו. ההצעה הזאת לא משיגה את המטרה ופוגעת בהליך הפלילי באופן מהותי.
אפרת חקאק
¶
לאור הדוגמאות שהובאו לגבי סעיף 62 המוצע הצעתי עוד סעיף , שזה סעיף 61א, כדי לאפשר לבית המשפט שירשיע את הנאשם לעצור את המורשע עד לגזר הדין. הבנו שזה רוב המקרים שבהם יש בעיה. חשבנו שזה יכול לפתור את כל הבעיות. הצענו להוסיף את סעיף 62א, שיאפשר מעצר גישור.
תמי בורנשטיין
¶
יש כל מיני סיטואציות שמתרחשות במשך השנים ומובילות למסקנה שגם למחוזי צריכה להיות סמכות ביניים לעצור עד שנוכל לפנות לבית המשפט העליון, שלו הסמכות היחידה להאריך מעצר מעבר ל-9 חודשים. מעצר הגישור הוא לתקופה קצרה כפי שיש במקרים אחרים בחוק. הוא צריך להיות גם על מקרים של אדם שלא במעצר וגם על מקרים שאדם במעצר. זה מספיק רחב כדי לחול על כמה סיטואציות שמתרחשות מפעם לפעם.
יפעת רווה
בניגוד לסעיפים הקיימים שתיקנו נראה שצריך להחיל את העניין של קטינים. זה לא כתוב במפורש. לפי הניסוח זה לא חל.
תמי בורנשטיין
¶
זה נחשב סעיף ספציפי. קודם זה היה עניין של פרשנות של פסק דין שאמר אם מרשיעים אותו לפני 9 חודשים לא צריך לבקש הארכת מעצר, אם הוא הורשע אחרי..
תמי בורנשטיין
¶
נראה לי דבר נכון שהסמכות תהיה בבית משפט מחוזי. כיוון שהשופט הרשיע הוא יכול לעצור. אני מבינה שאחרי 90 יום אם לא ניתן גזר דין רוצים ביקורת של בית המשפט העליון.
אפרת חקאק
¶
אנחנו מניחים שבין הכרעת הדין לגזר הדין לא יעברו יותר מ-90 ימים. זה כמו במעצר רגיל, שאנחנו קובעים איזה שהוא פרק זמן.
רווית דנינו מויאל
¶
אנחנו מבקשים לערוך תיקון עקיף לחוק השיפוט הצבאי, כי לא מצאנו שבעניין הזה יש מקום לאבחנה.
היו"ר דוד רותם
¶
אני אצביע על ההסתייגות בסעיף 53. מי בעד ההסתייגות?
ה צ ב ע ה
בעד – 0
נגד – פה אחד
ההסתייגות לא אושרה
מי בעד ההסתייגות לסעיף 62?
ה צ ב ע ה
בעד - 0
נגד – פה אחד
ההסתייגות לא אושרה
אני מצביע על הצעת החוק. מי בעד?
ה צ ב ע ה
בעד – פה אחד
נגד – 0
הצעת החוק אושרה לקריאה שנייה ושלישית
הישיבה ננעלה בשעה 10:20