הכנסת השמונה-עשרה
PAGE
11
ועדת החוקה, חוק ומשפט
1.3.11
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 353
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שלישי, כ"ה אדר א' התשע"א (1 במרס 2011), שעה 09:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 01/03/2011
אופן הפעלת בתי המשפט בערבי שבתות ובמוצאי שבת
פרוטוקול
סדר היום
הצעה לסדר היום (דיון מהיר): אופן הפעלת בתי המשפט בערבי שבתות ובמוצאי שבת, של חה"כ דוד אזולאי - דיון
מוזמנים
¶
לאה רקובר, היועצת המשפטית, הנהלת בתי המשפט
עו"ד ניבין אלפקס, לשכה משפטית, הנהלת בתי המשפט
פנינה אלקיס, מנהלת תחום, הנהלת בתי המשפט
יפעת רווה, משרד המשפטים
אסנת כהן, משרד המשפטים
רפ"ק חנה לומפ, קצין חטיבות תביעות, המשרד לביטחון פנים
דנה צ'רנובלסקי, עוזר יועמ"ש, המשרד לביטחון פנים
רונית נויהאוס, קמ"ד תביעות, המשרד לביטחון פנים
עו"ד שירית בכר, נציגה, לשכת עורכי הדין
יעל גויסקי, לשכת עורכי הדין
רב אוריאל גנזל, מנהל רבני צהר
נעמה סיגלבאום, עו"ד מטעם ח"כ דוד אזולאי
הצעה לסדר היום (דיון מהיר)
¶
אופן הפעלת בתי המשפט בערבי שבתות ובמוצאי שבת, של חה"כ דוד אזולאי - דיון
היו"ר דוד רותם
¶
בוקר טוב, אני מתכבד לפתוח את הישיבה. על סדר היום הצעה לסדר היום (דיון מהיר): אופן הפעלת בתי המשפט בערבי שבתות ובמוצאי שבת, של חה"כ דוד אזולאי – דיון.
אדוני יושב-ראש ועדת הפנים ואיכות הסביבה, בבקשה.
דוד אזולאי
¶
אדוני היושב-ראש, תודה רבה. אחרי הרבה זמן אנחנו מקיימים את הדיון, ואני יודע שזה לא היה תלוי בך אלא בגורמים אחרים.
היו"ר דוד רותם
¶
אגב, אני רוצה להודיע שהבוקר התקשר אליי השופט גל, מנהל בתי המשפט. זזה לו חולייה בגב, הוא מרותק למיטה עם כאבים, ולכן הוא לא הגיע. אם נראה שאנחנו לא יכולים לסיים את הדיון בהיעדרו, נמשיך את הדיון כשהוא יופיע. אני יודע שהגברת רקובר, היועצת המשפטית, נמצאת פה.
דוד אזולאי
¶
נאחל לו רפואה שלמה.
אדוני היושב-ראש, הבעיה של הארכת מעצרים במוצאי שבת או במוצאי חג או בחג התעוררה אצלי בעיקר השנה, בראש השנה, כשהיו לנו שלושה ימי חג רצופים, ואנחנו מכירים את הדילמה הקשה – מצד אחד זה מעצר ל-24 שעות, וצריך להאריך אותו מייד לאחר מכן, ואז בעצם זה נופל באמצע החג, ויש אסירים דתיים, גם סוהרים דתיים, שגם הם פנו והעלו את הנושא הזה.
אני גם ביקשתי מהרב של השב"ס, שיופיע פה, כדי שגם הוא יציג את הנושא הזה מטעמו, אבל מסיבות השמורות עמו, לא הגיע.
אני חושב שהנושא הזה חייב לקבל מענה. יש מקרה שאסיר מוכן לשבת בהמשך מעצר, ובלבד שלא לחלל את השבת או את החג.
היו"ר דוד רותם
¶
חבר הכנסת אזולאי, לדעתי, לצריך לעשות תיקון בחקיקה. היה חוק שעשיתי את זה, בחוק סדר הדין הפלילי - עצור החשוד בעבירות ביטחון, כיוון שעסקתי בחוק הזה לאחרונה, וכבר ידעתי על הבעיה, כתבתי: "על אף האמור בפסקה 1, שבתות וחגים לא... דיון שעל בית המשפט לקיים במוצאי שבת או חג, רשאי בית המשפט לקיימו בתוך שש שעות מצאת השבת".
ברגע שאני נותן לו שש שעות מצאת השבת, נכון שזה יכול להיות 02:00 לפנות בוקר, אבל זה מאפשר שכל הפעילות תתחיל במוצאי שבת; תוך שש שעות מצאת השבת או החג, ואני אומר, ששבת וחג לא באים בחשבון.
אני חושב שצריך לעשות תיקון לחוק. לפי החוק הקיים כיום, לא השב"ס, לא המשטרה ולא בתי המשפט יכולים לשנות את ההוראה. זה הוראת החוק.
אני יודע, כי גם דיברתי עם שופטים, שאומרים: אנחנו שומרי מצוות, אנחנו הלכנו בחג ברגל לבית המשפט, אבל פתחו בית המשפט, והיו שומרים והיתה קלדנית, ולא הגיע אף אחד, אבל אנחנו צריכים לשבת שם. יש שופטים שאומרים: אני לא רוצה שיביאו לי את העבריינים האלה הביתה, לא רוצה גם שיידעו איפה אני גר.
לכן השאלה היא, אם לא צריך ליזום תיקון בחקיקה, ואני כבר אומר – מי שיזום אותה, ואני התחלתי ליזום אותה, אבל עצרתי, כי ידעתי איזה עליהום יבוא – זה פגיעה בזכויות האדם, מה פירוש שיישב עוד שעתיים, מה פתאום יישב עוד ארבע שעות? בגלל השבת שלך? זה לא חשוב.
לכן אני לא בטוח שהפרוצדורה הזאת יכולה לסייע במשהו.
דוד אזולאי
¶
קודם כל נשמע תגובה של המערכות הנוגעות בדבר.
דבר נוסף – דיברת על מוצאי שבת. מדובר על הארכת מעצר בשבת. הבעיה הרבה יותר חמורה כשיש יומיים חג או שלושה ימים חג. גם לזה החקיקה לא מתייחסת.
אורי מקלב
¶
תודה רבה, אדוני היושב-ראש. חברי, חבר הכנסת דוד אזולאי, באמת העלה נושא מאוד חשוב.
נכון שבשלושה ימים של חג שהיו השנה בראש השנה, שהיו גם שני ימים לאחר השבת, זה בלט באופן מיוחד, אבל למעשה הבעיה קיימת במשך כל שבת וכל מוצאי שבת - שבתות החורף ושבתות הקיץ.
חסר לי כאן נציגי השב"ס, שלא הגיעו, ולא רק הרב. הם האחראים, הם אלה שמביאים את העצירים, לא נמצאים פה. אני מקווה שנציגות של בית המשפט כן קיימת.
אורי מקלב
¶
אנחנו עדים לכך שבשבתות החורף עד שמגיע העציר והסוהרים לבתי הסוהר, זה הרבה בתוך השבת, דהיינו עבודה בימי ששי בבתי המשפט, הזמן שזה לוקח - גומרים סמוך לכניסת השבת, ואז הפרוצדורה והסעת האסירים מגיעים לתוך השבת, כך שהאסיר והסוהרים מגיעים עמוק בתוך ליל השבת, וזה דבר שאפשר עוד לפתור לפני חוק, דהיינו עם קצת תוספת של כוח אדם, התהליך של המעצרים יכול להיגמר יותר מהר – הדיונים.
היו"ר דוד רותם
¶
אדוני – יש לו קשרים בוועדת הכספים? שיעבירו איזה מיליארד וחצי שקל למערכת בתי המשפט, ונגמור את הדיונים ב-12:00.
אורי מקלב
¶
אני כבר מזמין את יושב-ראש ועדת הכספים, אני מקווה שמייד יגיע, וזה יכול לפתור חלק מהבעיה. ועוד לפני כן – בהתנהלות פנימית, הרי אם מתקיימות הארכות מעצרים בימי ששי – הנה, גפני הגיע.
היו"ר דוד רותם
¶
חבר הכנסת מקלב, עם כל הכבוד, הגיע האיש של הקופה. הרב גפני, דיבר חבר הכנסת מקלב, שביום ששי, מכיוון שיש עומס של הארכת מעצר, וזה נמשך שעות, זה נגמר לפעמים סמוך לכניסת השבת, ואז מחללים את השבת. אנחנו צריכים מיליארד וחצי שקל למערכת בתי המשפט כדי להוסיף שופטים, וכדי שנוכל לגמור את הדיונים ב-12:00.
אורי מקלב
¶
דיברנו על ימי ששי, שהדיונים והמעצרים נמשכים כמעט קרוב לשבת, וממילא ההשלכה של העצירים והסוהרים, שמגיעים לתוך השבת לבתי הסוהר. מעבר לכך, גם במוצאי שבתות, כדי להתחיל חצי שעה אחרי שבת, ההכנות מתחילות כבר מ-13:00 בבתי הסוהר – כבר יוצאים לדרך – מכינים, הסוהרים מגיעים. אנחנו גם רגישים, כל דקה במעצר היא קשה. לכן עלינו לעשות את המקסימום כדי שיבואו כמה שיותר מוקדם, אבל עם כל זאת, ושינויים ארגוניים, ויכול להיות שאפשר לעשות בימים מסוימים כמו, נניח, אפשר לעשות את המעצרים בתוך בתי המעצר במקומות מרוכזים, כמו תל-אביב ובאר-שבע – אני מדבר באופן כללי.
אורי מקלב
¶
אולי שיהיו מתנדבים שאינם יהודיים, לעשות את זה, כשזה יוצא, פעם בשלוש שנים ראש השנה שלושה ימים – אני מדבר על ראש השנה שיוצא פעם בשלוש שנים - אפשר לעשות את המאמץ הארגוני.
הבעיה המרכזית, שלא ראינו ולא מצאנו נכונות במערכת בתי המשפט לבוא לקראת, דהיינו יש מערכת השב"ס, סוהרים, עצירים שמתמודדים – וכל איחור קל, אם מישהו יאחר, סוהר יאחר בהבאת עציר בשתי דקות, כמובן שהוא יינזף על-ידי בתי המשפט, המערכת של בתי הסוהר לא יכולה מעצמה ליזום דבר כזה. היא יודעת שזה מה שהיא מחויבת, ו- - - למערכת בתי המשפט, שעל סדר-יומה, זה כן באחריותה צריך להיות, איך בכל אופן מתארגנים ומתייעלים בצורה כזאת, למנוע ולצמצם את חילולי השבת, בהתארגנות נכונה, עוד לפני המיליארד וחצי.
היו"ר דוד רותם
¶
החוק נקבע בכנסת. אין לי ספק, ואני מדבר פה בשם הנהלת בתי המשפט – הנהלת בתי המשפט תשמח מאוד שלא יהיו בימי ששי ובשבתות דיונים, ושלא יהיו מעצרים. אז תגידו למשטרה ותגידו לה לא לעצור בזמן הזה, כדי שלא יהיה צריך את זה. הכנסת קבעה שצריך להביא אסיר תוך 24 שעות לפני שופט.
משה גפני
¶
בוקר טוב. אני הייתי בדיונים בוועדת החוקה, כששאול יהלום היה יושב-ראש הוועדה. דיברנו על כל הנושא הזה. היה מדובר – גם המחוקק קבע – שזה לא יהיה בשבתות, ויימצא הזמן שבו יבואו עצירים. החוק בעצם הקטין את הזמן שהמשטרה יכולה להחזיק אדם בלי הארכת מעצר. לפני חקיקת החוק הזה היתה אפשרות להחזיק אדם יותר זמן מבלי שתהיה עליו ביקורת שיפוטית. החוק הזה בעיקרו הוא חוק טוב.
נדמה לי שגם אז הוועדה דנה, מה יהיה במקרה של שלושה ימים, כפי שהרב מקלב אמר על שני ימים ראש השנה, כפי שהיה השנה, יחד עם שבת. הפתרון לעניין הזה פתרון נורא פשוט- - -
משה גפני
¶
הרי מה הבעיה – למה זה מתארך כל כך הרבה זמן? כי צריך לקחת את האסיר מלווה על-ידי סוהרים, להביא אותו באופן שיש לזה לוגיסטיקה גדולה, לקחת אותו, להחזיר אותו; הרבה אנשים מעורבים בעניין הזה, ולכן זה נכנס לשבת, וגם אנשים צריכים לצאת לפני צאת השבת כדי להגיע לשופט, לא חשוב באיזשהו מקום, לפעמים זה גם יכול להיות שופט תורן שנמצא במקום רחוק מבית המעצר שבו האסיר נמצא. השב"ס גם יכול להעמיד את זה לרשות השופטים. אם היו רוצים למצוא פתרון, יש לשכות של שופטים בבתי הסוהר. בימי ששי ובמוצאי שבת הם יכולים להיות שם.
היו"ר דוד רותם
¶
מערכת בתי המשפט זה דבר מאוד ערכי. אנחנו צריכים כסף כדי שהמערכת הזו תחזיק מעמד. המערכת של בתי המשפט קורסת. צריך עוד שופטים.
משה גפני
¶
אפשר להוריד מבית המשפט מטלות שהיא לוקחת לעצמה סתם. יש לי פתרון - יש דברים שהכנסת צריכה לעסוק בהם, ולא בית המשפט.
משה גפני
¶
אני עכשיו עם בתי המשפט, אז אל תגרור אותי. הרי עוסקים יום ולילה בבעיות שהכנסת צריכה לעסוק בהם, ומזניחים את הדברים האחרים, אבל זה לא הדיון.
היו"ר דוד רותם
¶
הדיון הוא כמה כסף ועדת הכספים מאשרת לנו, למערכת בתי המשפט. אחר כך אני אסדר לך את המעצרים ואת השבתות.
אורי מקלב
¶
אני מבקש להשלים – בסופו של דבר, נכון שזה חוק, וצריך לתת את האפשרות להאריך את היוזם, וצריך להמשיך עם זה כדי לתת את האפשרות לשב"ס להגיע יותר מאוחר, ממילא יתארכו, אבל גם שב"ס וגם מערכת בתי המשפט עוד לפני החוק יכולים להתייעל; כל עציר יודע וכל עציר מספר את הסיוט שיש לו בפיזור מבתי המשפט, עד שמגיע לבתי הסוהר – השב"ס לוקח ברכב אחד כמה וכמה עצירים, מפזר אותם בבתי הסוהר, זה לוקח שעות רבות.
היו"ר דוד רותם
¶
אל תכניסו את העניין הזה מסיבה פשוטה – אתם מדברים פה על מעצר ימים, לא על שפוטים. מעצר ימים, בדרך כלל האנשים יושבים בתא המעצר שבתחנת המשטרה.
משה גפני
¶
הבעיה שלנו היתה – גם אתה לא היית נוהג אחרת, כאשר אומרים שאי-אפשר להחזיק אדם – וזה היה במקורו החוק הזה – אי-אפשר להחזיק אדם מבלי ערכאה שיפוטית שתאשר את זה, זמן רב. אחרת המשטרה היתה יכולה לעשות מעצרים ארוכים, לפעמים, בחלק גדול מהמקרים, כשאין לזה הצדקה. לכן קיצרו את זה.
משה גפני
¶
אז שאול יהלום, היושב-ראש, אמר: כולם אותו דבר.
כוונת המחוקק היתה שלא יגרמו, לא לאסירים, לא לסוהרים ולא לכל מי שנלווה לזה. הבירוקרטיה פה היא נוראה. הבירוקרטיה בשב"ס היא - הכול הולך לפי הספר באופן מדויק- - -
לאה רקובר
¶
אני שוב מתנצלת בשמו של השופט משה גל, ואשתדל להציג את מצב הדברים כפי שמערכת בתי המשפט רואה אותם.
לאה רקובר
¶
אני לא זוכרת שהייתי בדיונים האלה.
חוק המעצרים – מדובר בחוק מתקדם, שיצר, לפי הבנת המחוקק, את האיזונים, כפי שהמחוקק מצא לנכון לבצע אותם, כאשר המחוקק, ואנחנו רואים בחוק ובתקנות, קבע את האיזון בקביעה שבית המשפט ייסגר מספר שעות לפני כניסת השבת, ודיוני המעצרים במוצאי השבת או החג יתקיימו שעה אחרי יציאת השבת. באופן רעיוני, נעשו פה האיזונים, כפי שהמחוקק מצא לנכון.
מערכת בתי המשפט מודעת לחובה הזאת, לשמור על השבת, ובהתאם, נשיאת בית המשפט העליון אף הנחתה להקצות מספר שופטים תורנים מספיק כדי שהדיונים אכן יסתיימו לפני כניסת השבת, וכך אף במוצאי השבת.
יתרה מזאת, ערכתי סבב שיחות עם חלק מנשיאי בתי המשפט, אבל הנושא מוכר לנו גם לפני קביעת הדיון הזה. נשיאי בתי המשפט מקצים שופטים. דיברתי עם נשיאת בית משפט שלום בירושלים הבוקר, בתל-אביב ובחיפה. מוקצים מספיק שופטים תורנים, בין שניים לשלושה שופטים תורנים, לדיוני מעצרים בימי ששי ובמוצאי שבת. לא רק שופטים; גם יש תיאום עם הסנגוריה לגבי העמדת סנגורים, ולפי הצורך, גם מתייצבים מתורגמנים כדי לאפשר לקיים את כל הדיון בזמן סביר כדי למנוע חילול שבת.
כמובן, מדובר במערכת אינטגרטיבית. יש העניין, שהמשטרה אמורה לחקור, ולהחליט, אם אכן היא מבקשת להמשיך את החקירה, להשאיר את אותו עצור במעצר, ולכן להביא אותו לפני שופט, וגם יחידת נחשון אמורה להביא את העצורים לבית המשפט. בסיטואציה הזו לעתים קורה, כאשר המערכת מאוד משתדלת, לעתים הדיונים גולשים מעבר, וברוב המקרים התקלות האלה לא מתרחשות. דיברתי עם הנשיאים, והם מקפידים על הדברים האלה.
למשל, נשיא בית משפט השלום בחיפה הורה שבמקרים שבהם עציר מגיע בשעות מאוחרות, הקצין הממונה צריך להתייצב אצל הנשיא או אצל סגניתו כדי להסביר למה האיחור, וכל זה כדי למנוע את חילול השבת. גם בירושלים, תוך הבנה מלאה לכך שלעתים קציני המשטרה החוקרים או החוקרים המשטרתיים מבקשים לערוך חקירה לפחות התחלתית כדי בכלל לשקול, אם יש צורך להביא את אותו עצור להמשך מעצר, ואז להביא אותו לבית המשפט - לעתים מגיעים בנסיבות האלה לא מספיק זמן כדי שבית המשפט יוכל לדון.
מרגע שמגיעים לבית המשפט, בית המשפט צריך לעשות את מלאכתו, וזה אומר לקיים דיון מעצר שבו יתאפשר דיון מלא, שיישקלו כל השיקולים כדי לקבוע אם יש צורך בהארכת המעצר אם לאו. כמובן, יש נוחות מסוימת בכך שייקבע איזה לחץ כלשהו לסיים דיונים מהר, אבל מרגע שמגיעים לבית המשפט, בית המשפט מקיים את הדיון, לשמוע את הצדדים, ולקבוע בהתאם מה שלפניו.
במצבים מסוימים, כשמראש יש צפי לכך שתהיינה מהומות או שיש מבצעים כלשהם של המשטרה, יש תיאום מוקדם עם בתי המשפט ועם הנשיאים המקומיים בבתי המשפט, ומוסיפים שופטים תורנים כדי לצמצם את חילול השבת. יחד עם זאת, יכולים להיות מצבים שלא נצפו, ונוצרים מצבים של חילול שבת במצבים קיצוניים. השאיפה היא כאמור למנוע את המצבים האלה. זה באשר למצב כיום.
אנחנו סבורים – אין פה נציג של השב"ס- - -
משה גפני
¶
לא תלונות מהשב"ס כארגון, אלא מסוהרים, שמאלצים אותם לנסוע, ומגיעים אחרי כניסת השבת או לפני צאת השבת.
לאה רקובר
¶
יש ועדה לתיאום ושיתוף פעולה בין כל הגורמים. בשנה האחרונה - תכף נראה לגבי הסוהרים הספציפיים- - -
משה גפני
¶
איזה ספציפיים? אחרי זה לא מקבלים סוהרים לעבודה, כי צריך לחלל שבת. רואים שהוא דתי, לא מקבלים אותו. אני אביא מקרים כאלה.
לאה רקובר
¶
אני לא יודעת מה השיקולים של השב"ס. אנחנו יודעים שמבינת הפעילות של השב"ס, רמת הפעילות יותר מצומצמת. השאלה, מה קורה לפני יציאת השבת. לפי ההבנה שלנו, יש מספיק זמן לו השב"ס היה מתגבר את כוחותיו במוצאי השבת. יש לו מספיק זמן להתארגן ולהביא את העצורים לבתי המשפט ללא חילול שבת.
היו"ר דוד רותם
¶
נאמר שיש סוהר שגר בבית שמש. קובעים לו את הדיון לשעתיים אחרי צאת השבת. הא צריך להגיע מבית שמש לירושלים, להתארגן, ולהביא את עציר. כמה זמן זה לוקח? כי את ישר אומרת: זה לא בגלל בתי המשפט. את לא יודעת לקבוע את העובדות האלה.
היו"ר דוד רותם
¶
רבותיי, מכיוון שאני גם רוצה את מנהל בתי המשפט ואני גם רוצה פה את נציגי המשרד לביטחון פנים ואת נציג ועדת הכספים, אני לא אסיים היום את הדיון. אני אדרוש התייצבות שלהם פה כדי להסביר את העניינים. למשרד המשפטים יש מה לומר בעניין?
דוד אזולאי
¶
זה אחד הדברים שצריך לעשות כבר מחר בבוקר, ולא להמתין לדיון הבא, זה להנחות את הנוגעים בדבר, כשמדובר בהארכת מעצרים, לקחת את כל הדברים האלה בחשבון - גם העצור, גם הסוהר וגם מערכת המשפט. שמענו פה לגבי מערכת המשפט, אני נוטה לקבל את הדברים. יכול להיות שהבעיה בראש ובראשונה – הסוהרים והעצורים.
משה גפני
¶
מה שקורה בכנסת מסודרת, לאחר שנחקק חוק, שהחוק הזה הוא באמת חוק מתקדם, הוא חוק שהוא בסופו של דבר לטובת העצירים, לטובת המערכת, שהמערכת תפעל, עלה בדיונים, כפי שאמרתי, הנושא של שבתות וחגים. מן הראוי, שוועדת החוקה תבחן את זה, אבל היום זה ממש השב"ס. בית המשפט נפתח שעה אחרי צאת השבת, הוא נסגר לכאורה- - -
דוד אזולאי
¶
גם שופט, אם הוא לא יכול, הוא תמיד יכול לומר: תעבירו את זה למישהו אחר, אני רוצה יותר מאוחר. לשופטים יש הפריבילגיה הזו – מה שאין לסוהר ואין לעציר.
אורי מקלב
¶
אבל ברגע שהם חייבים, השופטים נמצאים שעה אחרי השבת, השב"ס התארגן חמש שעות קודם. בפקודה של השב"ס, על העציר להיות בבית המשפט חצי שעה אחרי צאת השבת. בעקבות כך השופטים נמצאים שעה אחרי השבת, אז הם כבר בפקודה של השב"ס כתוב, שעל העציר להיות חצי שעה אחר צאת השבת, אז כולנו מבינים, מה זה דורש מהתארגנות של שב"ס ועצירים, והתוצאה היא ברורה.
בקשר לימי ששי, במיוחד ימי ששי של החורף, שהדיונים מתארכים עד סמוך לשבת – זאת עובדה – עד מתי הדיונים מתקיימים בבתי המשפט?
אורי מקלב
¶
- - - בשאר המקומות זה לא ככה. התלונות הן באמת גם מעצירים, שמביאים נגד מצפונם, יש כאלה שמוותרים ולא באים, אבל גם סוהרים רבים – מישהו יודע היום איך השב"ס מוביל היום עצירים, כמה התארגנות וכמה אנשים מסביב לזה – זה לקרוע אותם ממשפחותיהם בשבת, ועם קצת נכונות וקצת שכל המערכת תשב ביחד, אפשר לייעל, לצמצם, ואם צריך תקנות, לשנות את החוק, אפשר לעשות.
דוד אזולאי
¶
אדוני היושב-ראש, אני חושב שמה שעשינו היום זה להציף את הבעיה. מה שאני מבקש ממך, אדוני, עד שתזמן את הדיון הבא יחד עם נציגי השב"ס, יחד עם מנהל בתי המשפט, שגורמי המקצוע – זה אומר משרד המשפטים, זה אומר השב"ס, המשרד לביטחון פנים- - -
דוד אזולאי
¶
אין לי טענות, אני יודע שאתן עושות מלאכתכן נאמנה. אני מכיר את זה גם אצלי. לפעמים בוחרים מתי לבוא ומתי לא לבוא, וזה בסדר.
מה שאני מציע, שכרגע כל הצוות המקצועי שיושב פה, אולי עד הדיון הבא, שינסו ללמוד את הנושא, ויבואו מגובשים עם הצעה, שנוכל לומר – עד החקיקה. חייבות לצאת הנחיות אתמול לגבי הנושא הזה.
משה גפני
¶
אדוני היושב-ראש, לגבי הנושא שעליו אנחנו דנים, של שבתות וחגים, מדובר בשינוי תקנות – אלה תקנות שנקבעו בעקבות החוק. הדבר היחיד שנוגע לחקיקה זה השלושה ימים, שאז לא מצאנו לזה פתרון. יכול להיות שצריך לתת את הדעת. אבל הנושא המרכזי זה השב"ס, ומן הראוי היה להזמין לפה גם את הרבנות של המשטרה והרבנות של השב"ס.
היו"ר דוד רותם
¶
רבותיי, אומר מה ההחלטה. הוועדה רואה בחומרה אי-התייצבות נציגי משרד לביטחון פנים והשב"ס לדיון.
הוועדה תמשיך בדיון בישיבה אחרת.
תוך 30 יום יוגשו על-ידי הנהלת בתי המשפט ועל-ידי השב"ס נתונים מדויקים לגבי מספר הדיונים ומספר העצירים והשופטים המגיעים לדיונים אלה בשבתות ובמוצאי שבת.
היו"ר דוד רותם
¶
לא למשוך את זה מעבר ל-30 יום.
הוועדה מבקשת מהנהלת בתי המשפט, משירות בתי הסוהר, ממשטרת ישראל, שהיא ממונה על החוקרים, ממשרד המשפטים, לעשות כל מאמץ כדי להקטין במידת האפשר ועד כמה שאפשר את הנושא הזה, שאנשים נאלצים לעבוד בימי המנוחה שלהם, אולי בלי הצדקה.