הכנסת השמונה עשרה
PAGE
30
ועדת הכספים
21.12.2010
הכנסת השמונה עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 613
מישיבת ועדת הכספים
יום שלישי, י"ד בטבת התשע"א (21 בדצמבר 2010), שעה 17:40
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 21/12/2010
פרק י"ג (עידוד השקעות הון), סעיפים 55 עד 58 להצעת חוק המדיניות הכלכלית לשנים 2011 ו-2012 (תיקוני חקיקה), התשע"א-2010
פרוטוקול
סדר היום
חוק המדיניות הכלכלית לשנים 2011 ו-2012 (תיקוני חקיקה), התשע"א-2010
פרק י"ג (עידוד השקעות הון), סעיפים 55 עד 58
נכחו
¶
חברי הוועדה: משה גפני – היו"ר
יעקב אדרי
חיים אורון
זבולון אורלב
זאב אלקין
אורי אריאל
מגלי והבה
יצחק וקנין
שי חרמש
שלי יחימוביץ
אמנון כהן
ראלב מג'אדלה
שלמה מולה
אברהם מיכאלי
אנסטסיה מיכאלי
ציון פיניאן
פניה קירשנבאום
מירי רגב
דוד רותם
נחמן שי
ליה שמטוב
רונית תירוש
מוזמנים
¶
יושב ראש הכנסת ראובן ריבלין
סגן שר האוצר יצחק כהן
שרון קדמי, מנכ"ל משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה
יהודה נסרדישי, מנהל רשות המסים בישראל, משרד האוצר
משה בר סימן-טוב, סגן הממונה על התקציבים, משרד האוצר
אייל אפשטיין, סגן הממונה על התקציבים, משרד האוצר
ערן פולק, סגן הממונה על התקציבים, משרד האוצר
עו"ד מיכל דויטש, ממונה חקיקה, רשות המסים בישראל, משרד האוצר
עו"ד תמים עבדלחאלים, הלשכה המשפטית, משרד האוצר
רשמה וערכה
¶
אהובה שרון – חבר המתרגמים בע"מ
חוק המדיניות הכלכלית לשנים 2011 ו-2012 (תיקוני חקיקה), התשע"א-2010
פרק י"ג (עידוד השקעות הון), סעיפים 55 עד 58
היו"ר משה גפני
¶
חוק עידוד השקעות הון.
רבותיי, אחד הסעיפים השנויים במחלוקת בנושא של עידוד השקעות הון היה לגבי ההחרגות שהיו בסעיפים שונים בחוק הזה. היו דיונים אצל יושב ראש הכנסת ועד לפני שעה הייתי בעד פשרות ועכשיו השתניתי, אבל זה לא חשוב. עד לפני שעה הייתי כל הזמן בעד פשרות ואמר לי יושב ראש הכנסת שהיה בדיון אצלו כמה פעמים כדי להגיע לפשרה בנושאים מרכזיים שנוגעים לחוק הזה. על כן אני ביקשתי ממנו והזמנתי אותו לכאן, ואני מודה לו על שהגיע לוועדה לאחר שהוא אמר לי שהגיעו להסכמות באחד הנושאים המרכזיים של החוק.
אני מודה ליושב ראש הכנסת על כך שהוא בא להציג את הדברים. אדוני יושב ראש הכנסת, בבקשה.
יושב ראש הכנסת ראובן ריבלין
¶
תודה רבה. קודם כל, אני מאוד מודה לך אדוני יושב ראש הוועדה על שהשתמשת בנוכחותי כדי להבהיר הבהרות רציניות למשרד האוצר.
יושב ראש הכנסת ראובן ריבלין
¶
אני רוצה להתייחס רק לדבר אחד והוא אחד החוקים שהוכללו בחוק ההסדרים ושהוא חוק שמהווה אוניית דגל של התקציב הזה, וזה חוק עידוד השקעות הון.
אני רוצה להבהיר לכם בצורה חד משמעית שלא תשתמע לשתי פנים שחוק זה הוכנס לחוק ההסדרים מהטעם הפשוט שאיש לא מתנגד לו אלא מה, כולם רוצים להיות בתוכו. זאת אומרת, החוק הוא כל כך טוב שכולם רוצים להיות בתוכו. אין התנגדות לעובדה שכולם רוצים שהחוק יאושר אבל הם רוצים להיות מאושרים מאישור החוק לא רק מבחינת מדינת ישראל אלא מבחינת כל אחד ואחד מהאינטרסים שלו. זאת אומרת, חוק זה מבחינת הכנסת, מבחינת מטרות הציבור ומבחינת היותנו נציגי ציבור, החוק הזה הוא עניין ציבורי מהמדרגה הראשונה. אין עליו ערעור בכל מה שקשור לתוכנו אלא לתחולתו לגבי אנשים כאלה וכאלה.
אם למשל החוק הזה טוב לכל הארץ אבל מחריגים את אור עקיבא, בהחלט אור עקיבא יכולה לבוא ולומר דבר כזה או אחר.
יושב ראש הכנסת ראובן ריבלין
¶
אדוני השר לשעבר אדרי, אני גם לא אומר לחברי הכנסת איך להצביע. אני בכלל לא אומר לחברי הכנסת איך להצביע. אני אומר שמכל האנשים שפגשתי בעטיו של חוק זה, כי הוא ספינת הדגל של הרפורמות שמביא משרד האוצר והוא דבר שאין עליו מחלוקת האם צריך אותו או לא צריך אותו. כולם גומרים עליו את ההלל אלא שיש כאלה שהם מחוץ לבית הכנסת כאשר מתפללים את תפילת הלל.
לשם כך אנחנו ניסינו לראות איך אנחנו יכולים להסיר התנגדויות כי בזמנו היה אדם שבישר לעם או לחברים שתי בשורות, האחת טובה והאחת רעה. הבשורה הרעה הוא אומר שאתם תאכלו כולכם זבל, והוא אמר את זה במילה אחרת בת שלוש אותיות. הבשורה הטובה היא שיש מספיק לכולם. לעומת זאת, כאן יש בהחלט רפורמה שהיא חשובה מאוד, קודם כל לאזרחי מדינת ישראל. אתם תחליטו אם אתם רוצים אותה או לא בשם אזרחי ישראל, כל אחד על פי השקפת עולמו, אבל אין מספיק לכולם.
לכן באה המדינה וקבעה שאין כאן עניין שזה בתפיסה כלכלית כזאת או בתפיסה כלכלית אחרת. נדמה לי שהדבר היה בא לידי ביטוי ונסרדישי שיחד אתו אנחנו עשינו הרבה לפני החוק הזה את כל מה שקרה בירושלים כאשר אחד המפעלים רצה לעזוב את ירושלים והשארנו אותו כאן בעזרת ידידך וחברך סגן יושב ראש הכנסת הרב אורי מקלב. אנחנו כבר ניסינו את הדרך בה הלכנו בחוק זה בדרך אחרת שיישמנו אותה כאן בירושלים בטרם צאתו של חוק זה לאור בעזרתו של נסרדישי.
אני רוצה לומר לכם שהיו כמובן דברים שבאנו לדיבור עם התעשיות הביטחוניות של מדינת ישראל ואני מודיע לכם חגיגית שאני מביא ליושב ראש ועדת הכספים – אין כאן סוד ואתה תוכל להראות את זה, ואני מבקש להכניס את זה בהתאם לעצתה של היועצת המשפטית המהוללת והטובה של ועדת הכספים, וזה אני אומר כחבר ועדה כמוכם בקדנציה הבאה ובקדנציה הקודמת.
יושב ראש הכנסת ראובן ריבלין
¶
אני לא מספיק מוכשר לחלום שבקדנציה הבאה אני אוכל להיות בוועדת הכספים. בוועדת הכספים עדיין לא הוכחתי את עצמי מספיק.
אני מתכבד לבוא ולומר לכם שבאמת הסתייגויות מהחרגה של דברים שהם חשובים למדינת ישראל, שאנחנו דיברנו בהם, הוסרו מתוך כך שהגיעו להבנה שהמדינה, שהיא הבעלים של אותן חברות, יכולה להסתדר יחד עם החברות ויודעת איך לגור בכפיפה אחת באותו בית. לא היינו צריכים לעשות לא הסכם נישואין והן לא ביקשו הסכם גירושין. המזונות הם דברים חשובים כי אנחנו מתחייבים בזמן החופה לאכול אותם דברים שהאישה צריכה לתת לבעל ואנחנו מכבדים את זה.
אדוני, אני מתכבד להביא לך מכתב שבו אני כותב לשר האוצר ולמערכות השונות שאני מודה להם על שיתוף הפעולה ועל כך שבשום שכל ודעת מאפשרים את חקיקת חוק שהוא כל כך חשוב לציבור בישראל, חוק עידוד השקעות הון שאנחנו חסרים אותו והוא בא לפתור הרבה בעיות שנמצאנו במצב שבו כסף לא היה לעידוד השקעות הון ולא היו לנו דרכים לעודד השקעות הון.
אני מברך את נסרדישי. הרעיון ללכת בדרך שאתם רואים אותה בחוק הוא רעיון טוב. אם אתם חושבים שצריך להצביע בעד, תצביעו בעדו. אם אתם חושבים שצריך להצביע נגדו, תצביעו נגדו. כל מה שאני אומר לכם, כל אותם דברים שהיו במסגרת של אי הבנות גדולות בתוך הבית, הקדוש ברוך הוא עזר לי והצלחתי להביא לידי מצב שבו כולם באו להבנה ואין שום מחלוקת בעניין זה, אדוני יושב ראש הקואליציה והאופוזיציה.
באתי רק לומר לכם שהדברים נמצאים אצלך ואם אתה תחליט להראות אותם, אין כאן סודות. יחד עם זאת, זה בהחלט עניין פרטי בתוך החברה עצמה. אתם יכולים להסתכל. אני מצהיר בפניכם בשם כל הצדדים הנוגעים בדבר שאין יותר מחלוקת בעניין זה. אנחנו הבאנו חוק שהוא חוק שכולם רוצים להיכלל בתוכו אבל לא את כולם אפשר היה להכניס לתוכו.
אני מאחל לוועדה שום שכל ודעת ושתצליחו להגיע לכלל הבנה ולכלל הצבעה. החוק, אחת משתיים: או יאושר או יידחה, אבל בהחלט אין עליו עוד מחלוקות שהיו קיימות לפני כן.
תודה רבה לכם.
היו"ר משה גפני
¶
תודה. אדוני היושב ראש, אני רוצה לומר רק דבר אחד. ראשית, אני מודה לך על ההבנות ועל הסיכומים שהיו בעניין הזה. אני רוצה לומר לחברי הוועדה ולך אדוני יושב ראש הכנסת שאנחנו מנסים בכל העת בחוק ההסדרים – ניסינו את זה גם בפעם הקודמת, אבל השנה ביתר שאת – בחילוקי דעות לנסות להגיע לפשרות ולהגיע להסכמות. אחד הדברים המרכזיים שעמדו ביסוד המחלוקת של חוק עידוד השקעות הון, שכולם מסכימים שהוא חוק טוב, היה הנושא הזה של התעשיות הביטחוניות ומה שאתה הבאת עכשיו, אני גם קראתי את זה – מי שירצה לראות את זה, אני כמובן אאפשר לו ואם הוא יבקש צילום, אני אתן לו .
היו"ר משה גפני
¶
בסדר. הוועדה ביקשה להגיע להסכמה בנושא של התעשיות הביטחוניות, הבעיה הזאת נפתרה וירדה מהפרק.
היו"ר משה גפני
¶
יש סיכום אתם. זאת אומרת, בהסכמה. אתה יכול לראות את זה. הגיעו להסכמה. זה ירד מסדר היום. אמרתי אתמול לגבי רפאל והיום זה גם לגבי התעשייה האווירית.
היו"ר משה גפני
¶
כן.
אמנון כהן צריך לצאת לחתונה של אחיו. מי שיחליף אותו זה חבר הכנסת מיכאלי. את ההסתייגות שלך תעלה, תשמע את התשובה ונראה מה אנחנו עושים הלאה.
אמנון כהן
¶
תודה. אני צריך את מנכ"ל משרד התעשייה ואת משרד האוצר. בנושא של עידוד השקעות הון, הגשתי הסתייגות. אזורים בהם הממשלה רוצה לעודד תעסוקה והם לא מוגדרים כאזורים מוכי אבטלה, אבל עדיין הממשלה רוצה לעודד שם תעסוקה, אמרתי שאני אכניס הסתייגות שתהיה לשר התעשייה את האופציה, בשיתוף שר האוצר, שאם מישהו מהמפעלים ירצה להקים שם סניף או איזושהי חברת היי-טק, יקבל עדיפות כאזור עדיפות לאומית א' והטבות במענקים. ראיתי את המסלולים שיש למשרד התעשייה ואלה מסלולים נפלאים בנושא תעסוקה, אבל הנושא של מענקים למפעלים באזורים הללו בהם רוצים לעודד תעסוקה, אין את המענקים כי הם מעדיפים אולי ללכת לאזור פריפריה.
קיימתי דיונים עם גם משרד התעשייה וגם עם משרד האוצר והנושא הזה חשוב שלא יהיה רק בגדר סיסמאות ושהממשלה רק תאמר שאנשים יצאו לעבוד אלא שתיתן כלים לצאת לעבודה. אני כאן בא לסייע לממשלה. אם הממשלה לא מקבלת את מה שאני אומר, היא רק פועלת בסיסמאות ובאמת לא רוצה לעודד תעסוקה. יותר נוח לה לומר שהחרדים או הערבים, המגזרים האלה, לא רוצים לצאת לעבוד. אמרו לי שיש פתרון ואם יש פתרון, לא צריך את ההסתייגות הזאת ואני מברך על כך, אבל אני לא רואה את הפתרון.
ערן פולק
¶
כן. אני אענה על החלק היותר טכני ומנכ"ל משרד התעשייה אולי ידבר על המטרות כי אני חושב שהמטרות של המשרד הן מאוד דומות למה שדובר.
ערן פולק
¶
אנחנו אמרנו לחבר הכנסת כהן, ואין שום בעיה לומר את זה גם לפרוטוקול, שלהבנתנו חוק עידוד השקעות הון במתכונתו המוצעת בשילוב עם מסלולי הסיוע המינהליים או המינהלתיים שיש במשרד התעשייה והתקציב שהוקצב לכך בשנתיים הקרובות במסגרת התקציב, נותנים מענה מלא לדרישה או לבקשה של חבר הכנסת אמנון כהן. מה שניתן וכנראה צריך לעשות זה לבחון – ואנחנו אמרנו שאנחנו נהיה מוכנים ואפילו נרצה לעשות את זה – האם המסלולים הקיימים נותנים מענה לכל סוגי הישובים או המקרים בהם צריך לגעת, ואם נאפיין מקרה כזה, נתאים את אחד המסלולים או אפילו נקים מסלול חדש. זה כמובן בשיתוף פעולה של שני המשרדים במסלול המינהלי. לכן אנחנו לא חושבים שצריך לתקן את החוק ולהכניס את ההסתייגות הזאת.
אמנון כהן
¶
תתמקד בבקשה בנקודה שאם תעלה איזושהי בעיה וירצו להקים מפעל במקום מסוים שהממשלה רוצה לתת שם פתרון תעסוקתי בגלל ייחודיות כזאת או אחרת, האם יש לך פתרון.
שרון קדמי
¶
התשובה היא כן. במסגרת תיקון החוק אנחנו אישרנו מספיק כלים מינהליים שלא מצריכים תיקון חוק על מנת לייצר כלי ייחודי לאזור ייחודי. מה לעשות, לצערנו יש אזורים ייחודיים שלא נופלים בהגדרה שהחוק החליט. אם נדע לזהות אותם ונדע לזהות אותם, נדע לייצר יחד עם משרד האוצר כלים מינהליים שיאגדו כמה וכמה. לא בהכרח רק תעסוקה, אלא זאת יכולה להיות תעסוקה, זה יכול להיות תעשייה.
שרון קדמי
¶
במידה שנזהה את המקום, ואנחנו נזהה את המקום, נייצר את הכלי. זאת ההסכמה ונוכל לעשות את זה בכלים המינהליים שיש לנו. אני לא רואה עם זה שום בעיה. לשאלתך, התשובה היא כן, חד משמעית.
ערן פולק
¶
מאחר שכבר הוקמה ועדת משנה לעניין תעשייה ותעסוקה, מה שאנחנו מציעים זה שהוועדה הזאת תנהל מעקב אחרי הסעיף הספציפי הזה.
רונית תירוש
¶
רציתי דווקא שהיושב ראש ישמע אותי כי רציתי להזכיר לו שאתמול הוא אמר שהיום אין דיונים אלא יש רק הצבעות. כל ההתנהלות כאן של הרגע האחרון, שמנסים להגיע להסכמות, אני חושבת שזה לא מכובד אלא אם כן מבינים שכאשר לוחצים אותנו ומתישים אותנו, בסוף אנחנו גם מתפשרים.
לעניין עצמו. אנחנו ביקשנו אתמול תשובה - וצריך לומר כן או לא ואם כן, אז מה התשובה – לנושא של הכרייה והעיבוד, אם יש באפשרותם. אני ממקדת את העניין של כי"ל. יש כאן הרבה מאוד אנשים שאיכפת להם מכי"ל ולא בגלל הבעלים אלא בגלל העובדים שהם עובדי הנגב. מה לעשות, יש לנו בעיה עם זה ואנחנו לא יודעים איך לפתור אותה.
אתה ציון הגשת איזשהו מתווה שהוא פוגע בהם במידה פחותה. אני לא יודעת מה התשובה על זה. אנחנו ביקשנו לדעת אם יש להם מנגנון שיגיד מה הפרופורציה בין הכרייה לעיבוד אבל לא קיבלנו תשובה. גם תשובה שלא הבאנו תשובה היא תשובה, ובוא נצביע. חבל על הזמן.
יעקב אדרי
¶
רגע. אני זוכר שכאשר דיברו על חוק עידוד השקעות הון, אמרו שיביאו מפה. כולם דיברו על מפה. ג'ומס, אני צודק או לא?
רונית תירוש
¶
במקום שירה בציבור, אנחנו מדברים.
חבר הכנסת ציון פיניאן מחליף את היושב ראש בניהול הישיבה
יעקב אדרי
¶
עוד לא נכנסתי למהות החוק. ציון, האם בנושא חוק עידוד השקעות היה איזה שיפור לטובת הפריפריה?
יצחק וקנין
¶
בפרקי אבות כתוב שכל שחכמתו קודמת ליראתו, אין חכמתו מתקיימת, וכל שיראתו קודמת לחכמתו, חכמתו מתקיימת.
הדבר הזה תפס אותי פעם אחרי הרצח של רבין ובדיוק באותו שבוע הייתי צריך לתת דרשה לפני ציבור לא דתי. הייתה בדיוק פרשת שבוע, בה נרצח ראש הממשלה זיכרונו לברכה, ושם כתוב שאברהם אבינו ירד למצרים והוא אמר לשרה שתאמר שהיא אחותו ולא תגיד שהיא אשתו. אמרי נא אחותי את למען ייטב לי בעבורך וחייתה נפשי בגללך.
פעם שנייה אברהם יורד לאבימלך וגם שם הוא אומר לשרה שתאמר שהיא אחותו ושלא תאמר שהיא אשתו. אברהם אומר מה שהוא אומר. אבימלך מסתכל – וישקף אבימלך בעד החלון, רש"י כותב שראה שבעצם זאת לא מערכת של אח ואחות אלא זאת מערכת של בעל ואישה – ואז הוא מזדעזע. בלילה הקדוש ברוך הוא נגלה אליו ואומר לו שיישמר לו פן תדבר עם האיש מכאן כי נביא הוא. בבוקר פונה אבימלך לאברהם ושואל אותו מה ראית כי עשית זאת, מה עלה לך בראש שאמרת שהיא אחותך ולא אשתך. עונה לו אברהם כך: אמרתי רק אין יראת ה' במקום הזה והרגוני על דבר אשתי. רש"י כותב שזה למעט, ואם אתה רוצה לרבות, אתה אומר גם, לרבות את האחרים. אומר לו אברהם: אמרתי רק. אתם חכמים. אתם נבונים, אתם יודעים את כל התורה בעל פה, אבל אם אין בכם יראת שמים והרגוני על דבר אשתי. אחד מגדולי בעלי המוסר שירד לגרמניה, עמד מול הגרמנים ואמר: איך יכול להיות שעם כזה נאור וחכם מכל הבחינות, העם הגרמני הוא לא איזה שבט קניבלים מאפריקה, הטכנולוגיה הגרמנית, קראו לגרמנים ייקים, בכל פרמטר הגרמנים היו למעלה, בעליונות, טכנולוגיה, מוזיקה, מה שתרצו, ואיך יכול להיות שהמתתם שואה כזאת על עם, ולא רק על ישראל אלא על הכלל? 54 מיליון מתו במלחמת העולם. איך עשיתם דבר כזה? איך יכול להיות עם כזה רוצח באופן מזוויע כזה? הוא אומר: הכל יש בכם, חכמה יש בכם, תבונה יש בכם, טכנולוגיה יש בכם, ואם אין יראת ה', והרגוני על דבר אשתי.
הרוצח של יצחק רבין היה עם כיפה על הראש. הוא לא היה אדם חילוני. איך יכול להיות? הרי כתוב בתורה לא תרצח. איך הוא עושה דבר כזה? אמרתי, רבותיי, אם אין בו יראת ה', והרגוני על דבר אשתי. לא יעזור כלום וזה לא ישנה. דהיינו, כל שחכמתו קודמת ליראתו, החכמה הזאת לא מתקיימת. זה כלל שקבעו רבותינו בפרקי אבות ופרקי אבות זאת חכמה. מי שקורא את כל הפרקים, יודע שזאת ממש דרך ארץ קדמה לתורה.
אמרתי את זה היום בחוק הטיס אותו אני מוביל כי היה שם איזה משהו שהחכמה לא נמצאת במקום אחד תמיד. אני אומר שיש יראת ה', אנחנו יכולים להיות בטוחים שאנחנו בסדר, אבל אם אין יראת ה', זה לא משנה מה הדרגה, כמה חכמה שלך, איך הטכנולוגיה שלך, אוי ואבוי לאן שהגרמנים הגיעו מכוח שלא היה להם יראת ה', שהפכו להיות יותר משבט קניבלים באפריקה, אוכלי אדם לא היו עושים את מה שהם עשו. זה רק להראות שלא תמיד החכמה היא ערובה לכך שאדם נוהג על פי כללים שנדרשים מהחברה. לא החכמה אלא צריך יראת ה' כי בלי יראת ה' אין כלום.
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו עושים הפסקה בעידוד השקעות הון, אבל תכף נחזור לזה. אני חוזר לסעיף אחד שצריך לסיים אותו.
הישיבה הופסקה בשעה 18:40 וחודשה בשעה 18:50
היו"ר משה גפני
¶
רבותיי, אני חוזר לעידוד השקעות הון.
אני מודה לשר האוצר שהסכים על פי הזמנתי לבוא לוועדה לפרק של עידוד השקעות הון. החוק הזה הוא ליבת חוק ההסדרים, אחד מהחוקים המרכזיים בעניין של עידוד השקעות הון.
היו"ר משה גפני
¶
לא, יש חוקים טובים בחוק ההסדרים, יש פחות טובים, יש רעים. בסדר. זה חוק טוב. אדוני השר, אני מבקש ממך אם אתה יכול בשניים-שלושה משפטים, לפני שניכנס לפרטים, לומר על החוק הזה משהו.
השר יובל שטייניץ
¶
כן. אני לא אתייחס לפרטי החוק כי היו כאן דיונים עקיפים וגם היו הרבה שיחות. אני רק רוצה לומר בשניים-שלושה משפטים. אדוני היושב ראש, חברי הוועדה הנכבדים, מדובר בחוק בעל חשיבות קריטית, גם לכלכלת ישראל בכלל וגם לפריפריה.
השר יובל שטייניץ
¶
משרד התעשייה ומשרד האוצר ישבו על החקיקה הזאת – אני רוצה שתדעו – והקימו ועדה מקצועית. במשך שמונה חודשים עיבדו משרד האוצר ומשרד התעשייה את החוק הזה. הייתה ועדה מקצועית לעילא ולעילא בראשות מנכ"ל האוצר חיים שני ומנכ"ל משרד התעשייה המסחר והתעסוקה קדמי שיושב כאן. בוועדה עצמה השתתפו גורמים מקצועיים וגם נציגות בכירה של התעשיינים בישראל. כלומר, החוק הזה גובש ביחד עם התעשיינים לאחר יותר משמונה חודשי עבודה, כולל איגוד התעשיינים שהיה חבר פעיל בוועדה וזה לא שהתייעצו אתו אלא שהוא ישב בוועדה, כלומר, התעשיינים ישבו אתנו בוועדה.
השר יובל שטייניץ
¶
נציג התעשיינים. רובי גינל, נציג התעשיינים שליווה את עבודת הוועדה מתחילתה ועד סופה. נוצר כאן חוק עידוד השקעות הון מודרני בלי בירוקרטיה עם המון שקיפות. אני יכול לומר לכם שהמתכונת של החוק הזה זוכה לשבחים עצומים גם בארץ וגם בעולם.
אני רוצה לומר בצורה הכי ברורה. שמעתי היום לשמחתי שראש עיריית באר שבע הוציא הודעת תמיכה בחוק מתוך הבנה – וזאת גם הייתה המגמה בחוק – שהחוק הזה הוא טוב לכלכלת ישראל בכלל והוא טוב לנגב ולגליל. אני מבקש מהוועדה הנכבדה לתמוך בחוק הזה בלי קשר לאופוזיציה-קואליציה כי זה אחד החוקים הנכונים ביותר והחשובים ביותר לעתיד מדינת ישראל.
כולנו פוליטיקאים ואני רוצה לומר את זה בצורה מאוד ברורה. חברת כימיקלים לישראל היא חברה מעולה, מצוינת, עם הנהלה מקצועית ועם עובדים מקצועיים ורציניים לעילא ולעילא. בסופו של דבר אנחנו צריכים להיות מסוגלים לחוקק במדינת ישראל חוקים בצורה עניינית ואין לך חוק, כמה שהוא מיטיב, שתמיד הוא מיטיב עם חלק יותר ואולי עם חלק פחות. אין לך חוק שכולם נהנים ממנו במידה שווה.
אני מבקש. אני אומר לכם שזה ממש חשוב וזאת לא צריכה להיות קואליציה-אופוזיציה, חברי הוועדה הזאת גם ידעו בעבר להתגבר על עניינים כאלה, כאשר גם חברי ליכוד מהאופוזיציה בקדנציה הקודמת הצביעו בעד חוקים ממשלתיים שהיו טובים ולא נגעו לשאלה הבסיסית של תקציב כן או לא, שזה תמיד מתחלק לאופוזיציה-קואליציה.
אדוני היושב ראש, אמרתי דברים קצרים. אני מאוד מבקש את תמיכת הוועדה בחוק הזה. תודה.
היו"ר משה גפני
¶
תודה אדוני שר האוצר. אני מבקש לומר לחברי הוועדה מה הם הנושאים שהיו שנויים במחלוקת ואני רוצה את ההתייחסות לגביהם.
היו"ר משה גפני
¶
כן. קודם על ההסתייגויות אבל אני קודם כל רוצה לעבור בקצרה. אנחנו יודעים איפה אנחנו עומדים בעולם. קודם כל, הייתה הבעיה המשפטית, האם לחוק הזה יש החרגת חברות להפקת מחצבים וכל מה שנלווה לעניין הזה, האם זה עומד מבחינה חוקתית, האם יש הסכמה של היועץ המשפטי לממשלה שאנחנו יכולים לחוקק חוק מכיוון שכפי שאמר שר האוצר, החוק מיטיב עם חלק ועם חלק הוא לא מיטיב. השאלה היא האם זה עומד מבחינה חוקתית. בוועדה היה המשנה ליועץ המשפטי לממשלה אבי ליכט והוא הודיע באופן ברור שהשוויון הוא לא בחוק היסוד, והוא צודק, ושוויון, אם הוא נעשה באופן מידתי ולגופו של עניין ועם הסבר מדויק, הוא אכן חוקתי. הוא קבע שהחוק הזה הוא חוקתי. מבחינה משפטית התגברנו על הבעיה.
הבעיה השנייה הייתה החרגת החברות הממשלתיות ובכלל זה החרגת החברות הביטחוניות. היה כאן יושב ראש הכנסת והביא את המכתב. לעניין הזה יש פתרון.
יש את שינוי שיעורי המס. לגבי שינוי שיעורי המס, אני מבין שהייתה הסכמה ואני מבקש שמישהו יציג אותה.
ערן פולק
¶
כפי שאמרתי אתמול בדיון. בשנתיים הראשונות, מה שמופיע בהצעת החוק, בשנים 2011 ו-2012, שיעורי המס יהיו 16 אחוזים במרכז ו-10 אחוזים באזור פיתוח א'. בשנתיים הבאות, בשנים 2013 ו-2014 השיעורים יהיו 12.5 אחוזים במרכז ו-7 אחוזים באזור פיתוח א'. החל משנת 2015 – יותר מוקדם ממה שאמרנו קודם – במרכז השיעורים יהיו 12 אחוזים ובאזור פיתוח א' הם יהיו 6 אחוזים.
היו"ר משה גפני
¶
לא שמתי לב שיש עוד דבר. אנחנו דיברנו על כך שהמפה, דהיינו הכללים – דיברנו על זה בכפר המכבייה – יהיו בתוך החוק. בהתחלה משרד האוצר לא הסכים, אבל הם הסכימו לכך שזה ייכלל בתוך החוק.
יש תיקוני נוסח של משרד האוצר.
שגית אפיק
¶
יש תיקונים שונים לנוסח שמונח בפניכם. עמוד 41, פרק י"ג, עידוד השקעות הון. אנחנו עוברים לעמוד 43, פסקה (ב) שעוסקת בענייני ניגוד עניינים. הוסבר לנו על ידי האוצר שהתוספת שמרחיבה את נושא ניגוד העניינים לגבי טיפול על ידי חבר המינהלה בעניינים מחוץ לישיבות המינהלה, ייצור להם בעיה גדולה מאוד משום שזה יביא למצב שכל חברי המינהלה יהיו בניגוד עניינים. לכן המלים בסעיף קטן (ד) "או המטופל על ידו או מטיפול בעניין כאמור גם מחוץ לישיבות המינהלה" – יורד.
אנחנו עוברים לעמוד 49, לדברים שאמר היושב ראש.
שגית אפיק
¶
הוועדה ביקשה שתחומי האזורים עד היום היו קבועים בצו לעידוד השקעות הון, שהיה מתפרסם על ידי השרים באישור ועדת הכספים של הכנסת, הוועדה ביקשה שהקריטריונים האלה, תחומי האזורים האלה, ייכנסו בתוספת לחוק. בתחילה הבקשה של הוועדה הייתה שהתוספת תהיה בחוק באופן קבוע ותמידי, כאשר השרים, באישור הוועדה, יוכלו לשנות אותה מעת לעת ואם ייגרע ממנו ישוב מסוים, תהיה לו האופציה, אם יורע מעמדו, לשנה נוספת של הטבות.
אמרו נציגי הממשלה שהבקשה הזאת, שאמנם יוצרת יציבות, תיצור להם בעיה משום שהיא תיצור תוספת של תחומי אזורים ברשימת ישובים שהיא קבועה לזמן שעלול להיות ארוך מדיי ולכן הם ביקשו שתהיה את האופציה שהתוספת תפקע אחת לשנתיים. מה שבסופו של דבר הוסכם זה על הנוסח הבא: שתחומי האזורים יהיו לפי הקבוע בתוספת השנייה.
"השרים, שהם שר האוצר ושר התעשייה, יפרסמו באתר האינטרנט של משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה מעת לעת את רשימת הישובים שמתקיימים בהם התנאים הקבועים בתוספת השנייה".
עד היום, מכיוון שהצו קובע את תחומי האזורים בלבד, עלתה טענה במהלך הדיונים בוועדה שישנם ישובים שהם לא יודעים האם הם נכללים או לא נכללים בתוספת ולכן התווספה כאן האופציה, לבקשת הוועדה, שיפורסם באתר האינטרנט מי הם הישובים שנמצאים בתחומי האזורים שייכללו בתוספת.
סעיף קטן (ב) יהיה:
"השרים, באישור ועדת הכספים של הכנסת, רשאים לשנות את התוספת השנייה ואולם לא תיקבע תוספת לתקופה שתפחת משנתיים.
יצא ישוב או אזור שנכלל בתחומי האזורים הקבועים בתוספת השנייה עקב ביטולה, פקיעתה או שינויה, או מאחר שאינו עומד עוד בתנאים הקבועים בה, יראו מפעל שנכלל בתחום אותו ישוב או אזור טרם יציאתו מתחום התוספת כאמור ושהורע מעמדו בעקבות כך כאילו התוספת ממשיכה לחול עליו למשך שנה נוספת.
השרים האמורים בפסקה (2) להגדרה השרים – שאלו שר התיירות ושר האוצר – רשאים לקבוע תחומי אזורים מיוחדים".
שגית אפיק
¶
אמרתי שנה. לא תוספת שנה. התוספת היא לשנתיים. סעיף קטן (ב) הוא שנתיים. הרעת מעמד היא לשנה נוספת כפי שהסכמנו.
שגית אפיק
¶
הקראתי עכשיו התוספת השנייה. אני הקראתי משהו קצת אחר. לכן הקראתי את הכל.
עכשיו אנחנו עוברים לעמוד 62. זאת התוספת ולמעשה לתוספת הזאת אנחנו הוספנו את הצו שהובא לועדה השנה, שנה ראשונה במועדו, לפני תחילת שנת הכספים, טרם פקיעתו של הצו הקודם, ולתוספת הזאת התווסף:
"תחומי אזורי פיתוח יהיו כמפורט להלן.
(1)
תחומי רשויות מקומיות במחוזות ירושלים, הדרום, הצפון ובנפת חיפה שמתקיימים בהם שני אלה:
(א)
רמה חברתית כלכלית נמוכה לפי אשכול 1 עד 3.
(ב)
שיעור אבטלה שנתי ממוצע של 10 אחוזים ומעלה. תנאי זה לא יחול על רשות מקומית שהיא מועצה אזורית.
(2)
העיר ירושלים, לגבי מפעלים עתירי טכנולוגיה.
(3)
אזורי תעשייה מרחביים בתחומי מחוז הצפון, מחוז הדרום והעיר ירושלים ואולם בנפת אשקלון רק אזורי תעשייה מרחביים בתחומי הרשויות המקומיות שבהן רמה חברתית-כלכלית נמוכה לפי אשכול 1 עד 4. בפסקה זו, אזור תעשייה מרחבי – אזור תעשייה ששטחו בהתאם לתוכנית בניין עיר מאושרת המיועדת לתעשייה, מאה דונם לכל הפחות.
(4)
אזורי תעשייה ביישובי מיעוטים. בפסקה זו – יישובי מיעוטים, ישוב ששמונים אחוזים מתושביו אינם יהודים על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.
(5)
שדרות ויישובי עוטף עזה. בפסקה זו יישובי עוטף עזה – הישובים במועצות האזוריות שער הנגב, חוף אשקלון, שדות נגב ואשכול אשר בתיהם כולם או חלקם שוכנים עד שבעה קילומטרים מגדר המערכת המקיפה את רצועת עזה וכן אזור תעשייה מרחבי כהגדרתו בפסקה (3) שמבנם כולם או חלקם שוכנים עד שבעה קילומטרים מהגדר האמורה".
עד כאן זה היה אזור פיתוח א' לגביו אנחנו מדברים על שיעורי המס המופחתים.
שגית אפיק
¶
עמוד 63.
תחומי אזור פיתוח ב'.
"תחומי הרשויות המקומיות במחוזות ירושלים, הדרום והצפון ונפת חיפה שמתקיימים בהם שני אלה:
(א)
רמה חברתית-כלכלית נמוכה לפי אשכול 4.
(ב)
שיעור אבטלה שנתי ממוצע של 8 אחוזים ומעלה. תנאי זה לא יחול על רשות מקומית שהיא מועצה אזורית".
שגית אפיק
¶
אני מוסיפה עכשיו סעיף שלא מופיע אצלכם.
"מי שנכלל באזור פיתוח א' או ב' לפי העניין והורע מעמדו לפי הוראות התוספת, יחולו עליו".
אני אגיד את העיקרון. יש כאן בקשה של משרד האוצר ומשרד התעשייה שתחול הוראה שקיימת היום בצו לעידוד השקעות הון ואנחנו נמצא את הדרך להחיל אותה בתוספת, והעיקרון אומר שמי שנכלל באזור פיתוח א' או ב' לפי התוספת והורע מעמדו בשלב מסוים משום שהתוספת שונתה, ימשיכו לחול עליו הוראות החוק לגבי אישור תוכנית השקעה להקמת מפעל באזור פיתוח למשך שלוש שנים מיום תחילתה של התוספת. לגבי תוכנית השקעה בהרחבת מפעל קיים, באזור כאמור.
תמים עבדלחאלים
¶
הסיכום היה שאנחנו מאמצים את הצו הקיים ומכניסים אותו כמו שהוא לתוך התוספת. בצו הקיים, יש סעיף 6 בצו היום שמתייחס לאותם ישובים שהיו אזורי עדיפות א' או ב' עד שנת 2002 וכדי לא לגרוע מאותם ישובים שנקבע שעדיין יחול עליהם ההסדר המיטיב, ביקשנו להכניס את ההסדר הזה לתוך התוספת. אנחנו לא משנים שום דבר. זה הצו כמו שהוא והיום אנחנו פשוט מכניסים אותו.
שגית אפיק
¶
"הגדרות.
בתוספת זאת –
אזור תעשייה – שטח המיועד לתעשייה לפי תוכנית לפי חוק התכנון והבנייה, התשכ"א-1965.
אשכול – דירוג הרמה החברתית-כלכלית לפי פרסומי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.
מפעל עתיר טכנולוגיה – מפעל אשר 13 אחוזים לפחות מעובדיו הם מהנדסים ובעלי תואר אקדמי במדעי הטבע, החברה או הרוח.
שיעור אבטלה – השיעור הממוצע העדכני לפי פרסומי שירות התעסוקה".
התוספת, בכל פעם התוקף שלה יהיה לשנתיים, כמו שאמרתי קודם לכן, וגם התוספת הזאת שהקראנו אותה עכשיו, אנחנו נקבע הוראה שתאמר שהתוקף שלה הוא לשנתיים בלבד, כאשר בתום השנתיים, כאשר היא תפקע, השרים יצטרכו לבוא לאישור ועדת הכספים על מנת לקבוע את תחומי האזורים מחדש.
חיים אורון
¶
אני רוצה לשאול שאלה לפרוטוקול. כל מה שהקראת לנו עכשיו איננו משנה את הגיאוגרפיה לעומת המצב הקיים.
שגית אפיק
¶
אני רוצה לומר כדי שיהיה בהיר ויהיה בהיר גם לאוצר. אני רוצה להבהיר שכוונת הוועדה הייתה ונשארה - למרות שאנחנו הופכים את תוקף התוספות כך שהן יהיו תקפות לשנתיים בלבד - שיהיה מדובר בתהליך שהוא חוזר חלילה.
שגית אפיק
¶
זאת אומרת, גם אם התוספת הזאת תפקע בעוד שנתיים, כאשר בסופו של דבר יגיעו השרים ויבקשו את אישור הוועדה לתוספת חדשה, זה ימשיך שוב ושוב ושוב. זאת ההסכמה ואנחנו נמצא את הדרך לנסח את זה כך.
נעבור להסתייגויות.
שגית אפיק
¶
הסתייגות של קבוצת מר"צ. חבר הכנסת חיים אורון, יש לך בקשה שבין מטרות חוק לעידוד השקעות הון, תהיה המטרה של עידוד עובדים למעבר לאזורי עדיפות לתקופות ממושכות. אני צודקת?
היו"ר משה גפני
¶
רבותיי, ההסתייגות של קבוצת מר"צ בראשות חיים אורון שמצטרפת אליה, כמו שדיברנו בהתחלה, סיעת קדימה.
אנחנו מצביעים.
ה צ ב ע ה
ההסתייגות לא התקבלה
שגית אפיק
¶
ההסתייגות מוסרת.
לגבי ההסתייגויות לגבי מפעלים ביטחוניים. כל מי שהסתייג, אתם מסירים את ההסתייגויות?
שגית אפיק
¶
כל ההסתייגויות לגבי מפעל ביטחוני יורדות.
חברת הכנסת פניה קירשנבאום ביקשה שהתוספת תהיה בחקיקה ראשית.
שגית אפיק
¶
לכן אני הופכת לה את זה להסתייגות לדיבור, כי הפשרה שהושגה הייתה יחד אתה.
יש כאן הסתייגויות לגבי שיעורי המס ואנחנו למעשה לא הקראנו את השיעורים החדשים שהוצעו כאן.
עמוד 55, סעיף 51טז. היום כתוב בו: "נמצא המפעל המועדף באזור פיתוח א', 8 אחוזים" וייכתב בו: "החל בשנת 2015 ואילך נמצא המפעל המועדף באזור פיתוח א', יהיו לגביו 6 אחוזים, ולגבי אזור שאינו אזור פיתוח א', יישארו 12 אחוזים".
בעמוד 64, בהוראת השעה: בשנים 2011 ו-2012, יישאר 10 אחוזים ו-15 אחוזים, כפי שמופיע בסעיף בחוק. לגבי השנים 2013 ו-2014, לגבי אזור פיתוח א' זה יהיה 7 אחוזים, לגבי אזור שאינו אזור פיתוח א' זה יהיה 12.5 אחוזים במקום מה שרשום כאן.
שגית אפיק
¶
נגיע אליה. זה לא כאן. הסתייגות של חבר הכנסת ציון פיניאן, אמנון כהן ושלי יחימוביץ. חבר הכנסת פיניאן, אתה מסיר את ההסתייגות?
שגית אפיק
¶
חברת הכנסת מירי רגב, את מסירה את ההסתייגות שלך.
חבר הכנסת שי חרמש לא נמצא כך שזאת תהיה הסתייגות דיבור. חברי הכנסת דניאל בן-סימון, עמיר פרץ, איתן כבל וראלב מג'אדלה. קבוצת חד"ש, רע"מ-תע"ל, לא נמצאים כאן. חבר הכנסת אורון, קבוצת מר"צ, יש לך הסתייגות.
חיים אורון
¶
את 8-6 תבטלי. אבל את 12-16 תשאירי. אני רוצה להסביר ליושב ראש ולשר שאני מציע, זה מתאים גם להצעה שלי בנושא המסים, לא להוריד את מס החברות ואם מס החברות לא ירד, אז 16 זה פער נכון מ-24 והפער בין 16 ובין 8 בפריפריה, מדגים את הרצון שלנו לעזור לפריפריה, ואני בטוח שמירי תצביע אתי.
שגית אפיק
¶
כן. במקום 450 מיליון שקלים יהיה 250 מיליון שקלים. במקום 100 מיליון שקלים, יהיה 90 מיליון שקלים. בדרישה של העסקה של 250 עובדים אתה מסתפק בהעסקה של 200 עובדים על מנת להיחשב למפעל מועדף מיוחד שיוכלו להחיל עליו את ההוראות שקבועות במסלול.
רונית תירוש
¶
אני מבקשת להסביר לשר. ההבחנה כאן נעשתה בין היתר לגבי חברות שבעצם משתמשות באוצרות המדינה וממילא הן לא יעזבו את הארץ כי אין להן ארץ אחרת ואין להן היכן לכרות את מה שהן כורות כאן. לכן אפשר להכות בהן, ואולי בצדק. אני אומרת את זה גם בציניות וגם לא בציניות.
יחד עם זאת, בכי"ל יש שילוב של שני דברים: הכרייה, שמקובל עלי שמאחר שממילא הם בידיים שלנו, הם שבויים, הם לא ילכו לשום מקום, לא משנה איזה מס חברות נחיל עליהם, לא משנה כמה גזרות נטיל עליהם וניקח מהם הטבות, הם יישארו. אבל כי"ל גם משלבת את נושא הייצור, העיבוד, איך שלא נקרא לזה. על זה ממילא אתם מסכימים שבתושבי הנגב בוודאי צריך לעודד אותם, לא את תושבי הנגב אלא את הטייקונים שיבואו לשם לתת ייצור לעובדי הנגב. היה כאן ויכוח. אם הייתם נותנים איזה תמהיל, ואני אומרת שכל מספר זוכה כי אף אחד כאן לא יכול להגיד איזה אחוז מהסך הכל הוא כרייה ואיזה אחוז הוא יצור. אם הייתם מציעים איזשהו תמהיל, כל תמהיל שתציעו אני מצביעה.
רונית תירוש
¶
אני רוצה שישקלו. אני רוצה להציע ולהיות הגונה כי החוק הוא חוק טוב, ש-70 אחוזים הם כרייה ו-30 אחוזים הם ייצור, ובהתאם לזה ייתנו את ההטבות. תאמינו לי שהלכתי על המינימום. ככל שאני הגונה עם ההצעה הזאת בהסתייגות, אני מבקשת שהשר כן ישקול את זה.
השר יובל שטייניץ
¶
בדקנו את הדברים האלה במשך שמונה חודשים. על פניו יש הגיון במה שאת אומרת ואני מאוד מעריך את מה שאת אומרת, אבל אנחנו לא יכולים להסכים להסתייגות הזאת ואני לא אתחיל לפרט עכשיו כי זה פותח דיון חדש. אני אומר לך שדברים כאלה ודומים נבדקו לעומק.
השר יובל שטייניץ
¶
לא. ההחרגה היא רק על העניין של משאב הטבע, של הכרייה. הדברים האלה, גם במדינות אחרות, מטופלים אחר כך על ידי רשויות המס. גם במדינות אחרות בהן יש חוקים דומים, רשויות המס אחר כך מטפלות בזה.
השר יובל שטייניץ
¶
דה פקטו יכול להיות שזה מה שיקרה, אבל גם במדינות אחרות בהן בדקנו זה נעשה על ידי רשויות המס ולא בחקיקה כי הדברים גם גמישים והם משתנים אחר כך וצריך להתאים את זה.
ערן פולק
¶
רק להשלים ולהבהיר את דברי השר. הנוסח הקיים היום הוא נוסח שמופיע בהצעה ולהבנתנו עושה את ההבחנה הזאת בצורה הנכונה. אני אומר שלדעתנו ועמדתנו ההבחנה כפי שהיא מופיעה בנוסח שקיים היום היא ההבחנה המדויקת. מצד אחד היא נותנת את ההבחנה ומצד שני היא משאירה את הגמישות לפקידי השומה, לשומה של המסים אחר כך על מנת שהתוצאה תהיה הטובה ביותר.
השר יובל שטייניץ
¶
הפרופורציות יכולות לפעמים להשתנות. לכן בדקנו גם במדינות אחרות, וברוב המדינות משאירים את זה לרשויות המס כי גם הפרופורציות בין כרייה וייצור יכולות להשתנות עם השנים.
שגית אפיק
¶
הסתייגות של חברת הכנסת שלי יחימוביץ לגבי מס החברות, על חברה להפקת מחצבים. להעלות את מס החברות ל-25 אחוזים.
שלי יחימוביץ
¶
אני יודעת שאני אצביע לבדי עבור ההסתייגות הזאת, אבל נוכח זעקות השבר והלחצים הבלתי נסבלים של כימיקלים, חשבתי – ואני חושבת שזה מובן מאליו – שגם בסופו של התהליך, כשמס החברות שיושת עליהם יהיה 17 אחוזים, עדיין מדובר במס החברות הנמוך ביותר שהם יכלו לקבל בכל העולם. אני חושבת שזה מס חברות נמוך מדיי על חברה שתוצרתה נחצבת מתוך אוצרות הטבע של מדינת ישראל, וכפי שיש היום דיון מחדש במיסוי על הגז, כך צריך להטיל מיסוי גבוה יותר על כימיקלים ועל כל חברה אחרת שמתפרנסת מהמחצבים ששייכים לציבור כולו.
לכן ההסתייגות שלי אומרת שמס החברות שיושת על כימיקלים לישראל יהיה 25 אחוזים.
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו מצביעים על ההסתייגות של חברת הכנסת שלי יחימוביץ.
ה צ ב ע ה
בעד - 3
ההסתייגות לא התקבלה
שגית אפיק
¶
ההסתייגות האחרונה שמשולבת בשני סעיפים, היא של חבר הכנסת ציון פיניאן. לפי ההסתייגות הזאת, לגבי מכרה ומפעל אחר להפקת מחצבים יחולו ההטבות לפי פרק עידוד השקעות הון בשיעור של מחצית משווי ההטבות שניתנות לפי הפרק למפעל אחר שעומד בתנאים.
ציון פיניאן
¶
ראשית, אני רוצה לומר שזה חוק מצוין וחוק טוב מאוד אבל כאשר אתה נותן הטבות במשך עשרות שנים למפעל כלשהו, לבוא להוציא את הכל בבת אחת, זה עושה לא טוב. לכן ההצעה שלנו היא בנושא ההטבות. היום כי"ל מקבלת בין 400 ל-500 מיליון שקלים הטבות, וההצעה היא להחיל את ההטבות של אזור מרכז, לא תל אביב אלא מרכז, שכי"ל תהנה מהן. התוצאה תהיה שהם יינזקו בכ-70 אחוזים מההטבות, במיוחד כאשר יש להם התחייבות להעסיק כ-500 עובדים חדשים.
מירי רגב
¶
כי"ל הוא מפעל עוגן בנגב והוא מעסיק כ-7,000 עובדים. לא ראיתי שהאוצר בא ופיתח כמה מפעלים בנגב. יש לנו בעיה קשה של תעסוקה בנגב. במקום ללכת ולעשות דווקא ולמנוע מהם הטבות, אנחנו צריכים להראות איך אנחנו מגיעים לאיזושהי פשרה אתם. אני בכלל לא חושבת שצריך לתת הטבות מס, להוריד את מס החברות לאזור תל אביב, אלא צריך להוריד את כל המפעלים לאזור הנגב והגליל, אבל על זה נדבר בהזדמנות אחרות וכנראה זה לא הדיון עכשיו.
אני אומרת שאם אנחנו הולכים על העניין הזה ומורידים את מס החברות ל-12 אחוזים במרכז, בואו ניתן גם לכי"ל את אותן הטבות שאנחנו נותנים במרכז. לא יכול להיות שמפעל עוגן שמעסיק 7,000 עובדים יפטר אותם.
מירי רגב
¶
החוק הוא מצוין אבל הם היו צריכים להגיע לפשרה כמו שהגיעו לגבי התעשיות הביטחוניות. הם היו צריכים להגיע לאותה פשרה עם כי"ל ועובדה שהגיעו לפשרה עם התעשיות הביטחוניות.
היו"ר משה גפני
¶
זאת ועדה פלורליסטית. אנחנו מצביעים על ההסתייגות של חבר הכנסת ציון פיניאן וחברת הכנסת מירי רגב.
ה צ ב ע ה
בעד – 10
נגד – 5
ההסתייגות התקבלה
השר יובל שטייניץ
¶
רבותיי, אדוני היושב ראש, חברי הוועדה. אני מבקש רגע של הקשבה. נאמר כאן על ידי רבים, כולל על ידי ידידי וחברי ציון פיניאן, שמדובר בחוק טוב ואפילו חוק מצוין. זאת הדעה הרווחת בין התעשיינים, בין המומחים, בין כולם.
אני רוצה להבהיר, עם כל הכבוד וכל ההערכה, שאני אאלץ למשוך את החוק הזה או לפצל ולמשוך אותו. החוק הזה, חוק עידוד השקעות הון, נועד לדבר אחד והוא לקחת את סל ההטבות שהמדינה נותנת, שיש לו ערך כספי, ולמקד אותו באותן חברות, באותם חלקי חברות שיש להם אופי גלובלי שעלולים לעבור מכאן למדינות אחרות או שאנחנו רוצים למשוך ממדינות אחרות לכאן. לכן כל חברה אחרת, אם זאת כימיקלים לישראל או שטראוס או תנובה ואין ספור חברות אחרות, שתקבל עידוד בלי שאנחנו זקוקים לעידוד על פי המטרות של החוק, זאת פגיעה באפקטיביות של החוק כי סל ההטבות קטן בצורה משמעותית וכמובן שכאשר אומרים על חברה אחת שאין מחילים כלל כזה, זה יהיה גם על חברות אחרות ויש עוד חברות במעמד דומה, ואולי חלק גם יותר קטנות או יותר גדולות שזה יחול גם עליהן. עם כל ההערכה שלי, זאת התרסקות של החוק.
לכן אני אומר גם על דעת שר התעשייה שדיבר אתי לפני הדיון, אני אומר לכם כאן באופן ברור - ואני מבקש מחברי הוועדה לאפשר לנו להמשיך עם החקיקה הזאת לטובת עם ישראל ומדינת ישראל – שאני אאלץ למשוך את החוק עם כל הצער שבדבר. השקענו בו שמונה חודשים, שני משרדי ממשלה עם התעשיינים בישראל, עם הארגון היציג של התעשיינים בישראל וזה חוק טוב גם למדינת ישראל וגם לתעשייה, חוק שיביא מקומות עבודה למדינת ישראל, וזה חוק טוב לנגב ולגליל. זה חוק מרכזי.
אני מבקש מחברי הוועדה, אני אומר לכם שגם לי איכפת מכימיקלים לישראל ומעובדיה, כמו שאיכפת לכולם כאן, ואני יודע איזה לחצים הגיעו אלי וזה לא היה קל גם בשבילו, ואני בטוח שאם הגיעו אלי, הגיעו גם אל חברים כאן. אני פונה אליכם בשמי ובשם שר התעשייה, בשם שני המנכ"לים שהשקיעו חלק עצום מהעבודה שלהם – שרון קדמי וחיים שני – במשך שמונה חודשים אחרונים בחוק הזה.
השר יובל שטייניץ
¶
גם בשם ראש הממשלה. החוק הזה עבר בממשלה פה אחד, החוק הזה חשוב לכלכלת ישראל והוא חוק שיכול לקדם את כלכלת ישראל בכלל ואת כלכלת הנגב והגליל בפרט.
אדוני היושב ראש, אני פונה אליכם בבקשה, אל תאלצו אותנו למשוך את החוק הזה. אתה יודע שאני בא לוועדה הזאת ברצון ואני אהיה גם מחר בבוקר, אבל אף פעם לא באתי לדיון על חוק ספציפי בכל השנתיים האחרונות אם לא הייתי חושב שהנושא הזה הוא קריטי והוא קריטי. אני מבקש מכם בכל לשון של בקשה, זה חוק טוב מאוד. יכולות להיות כל מיני מחלוקות על סעיפיו, אבל זה חוק טוב מאוד. ציון ידידי, מירי, עם כל הכבוד וכל ההערכה העצומה וכל התודה שיש לי אליך על העבודה המצוינת שאתה עושה כאן כרכז הקואליציה, אנחנו נאלץ למשוך את החוק הזה. אני מבקש מכם, גם ממי שחושב שההסתייגות היא טובה מאוד, הטוב מאוד לפעמים הוא האויב של הטוב. מבחינתנו זאת פרימה מוחלטת של כל המבנה הלוגי של החוק וגם המבנה הכלכלי שלו. אנחנו לא נוכל להסכים לחוק עם ההסתייגות.
לכן אני פונה אליכם ומבקש ממכם – מאחר שהוצעה כאן רביזיה – להצביע פה אחד בעד החוק הזה ולא לגרום נזק למדינת ישראל.
זאב אלקין
¶
אדוני היושב ראש, אדוני השר, אני חושב שאין מחלוקת בחדר הזה על כך שזה חוק טוב ומיטיב. לכן אני מניח שהוועדה לא תסכן את החוק. בכל זאת אני מבקש ממך אדוני היושב ראש הפסקה לחמש דקות להתייעצות של חברי כנסת, חברי הוועדה עם השר.\
היו"ר משה גפני
¶
אני עושה הפסקה לשלוש דקות. התייעצות של חברי הכנסת אצלי בחדר.
הישיבה הופסקה למספר דקות
היו"ר משה גפני
¶
אני מחדש את הישיבה. אנחנו מצביעים על הרביזיה.
ה צ ב ע ה
בעד – הרוב
נגד – 1
הרביזיה התקבלה
אנחנו מצביעים על אישור חוק עידוד השקעות הון כפי שהובא על ידי הממשלה עם השינויים שנעשו בו.
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו מצביעים על ההסתייגות.
הרביזיה שהתקבלה של חברת הכנסת יחימוביץ הייתה לדון מחדש בעניין של ההסתייגות.
שגית אפיק
¶
הרביזיה שהתקבלה, משמעותה דיון מחדש על ההסתייגות שהתקבלה בוועדה קודם לכן, ההסתייגות של חבר הכנסת ציון פיניאן.
זאב אלקין
¶
אני מציע, ציון. ניסינו ללכת למהלך הזה וכולנו ביחד הצבענו בעד הרביזיה כי הבנו שזה מכשיל את החוק. אין כאן מחלוקת בקואליציה לגבי הנושא עצמו אבל גם אין מחלוקת, כפי שראינו, לגבי הצורך לאשר את החוק.
לכן אני מציע שתמשוך את ההסתייגות כי לא נראה לי שזה יהיה נכון שנצביע נגדה.
היו"ר משה גפני
¶
גבירתי היועצת המשפטית. מה שקרה עכשיו זה שהתקבלה הסתייגות. ההסתייגות הזאת נמצאת עכשיו בתוך החוק.
היו"ר משה גפני
¶
הייתה רביזיה של חברת הכנסת שלי יחימוביץ לגבי ההסתייגות שהתקבלה. הרביזיה התקבלה. אני רוצה עכשיו להצביע על ההסתייגות שהתקבלה.
שגית אפיק
¶
אתה מצביע על נוסח, על הסעיף המקורי של כי"ל מול הצבעה על נוסח על חברה להפקת מחצבים, הנוסח המקורי שהביאה הממשלה שחברה להפקת מחצבים מוחרגת מחוק לעידוד השקעות הון, מול נוסח שבו חברה להפקת מחצבים זכאית לחמישים אחוזים הטבות במס לפי חוק לעידוד השקעות הון.
היו"ר משה גפני
¶
מכיוון שהרביזיה התקבלה, אני מצביע מחדש על ההסתייגות. מי בעד ההסתייגות?
ה צ ב ע ה
ההסתייגות לא התקבלה
שגית אפיק
¶
מצביעים על פרק עידוד השקעות הון, סעיפים 55 עד 58 נוסח שהוקרא עם התיקונים עליהם דובר, לפי הנוסח שמונח לפניכם.
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו מצביעים.
ה צ ב ע ה
פרק עידוד השקעות הון, סעיפים 55 עד 58 – אושר
שלושה נמנעו. פרק עידוד השקעות הון התקבל.
שגית אפיק
¶
בתוך סעיף 46(7) מתוכו הוועדה פיצלה את העברת המידע שעוסק בתמ"ת, יש עוד חלקים שמופיעים לכם בנוסח והם מחוקים. נדמה לי שזה נמצא בעמוד 19. כשאתה מקיים הצבעה על סעיף התחילה, תקיים את ההצבעה ביחד עם החלקים שהוועדה החליטה לוותר עליהם ועל מחיקתם והעברת מידע לרשויות המקומיות.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר. רבותיי, מי בעד אישור סעיף התחילה? סעיף התחילה כולל בהצבעה הזאת את המחיקה של מה שהיה לגבי המידע. מי בעד אישור ההצעה כפי שהובאה על ידי היועצת המשפטית של הוועדה וכפי שמופיע בסעיף התחילה?
ה צ ב ע ה
סעיף התחילה – אושר
נמנע אחד.
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו מצביעים על הרביזיה של חיים אורון.
ה צ ב ע ה
הרביזיה לא התקבלה
תודה רבה. הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 20:30