הכנסת השמונה-עשרה
PAGE
64
ועדת החוקה, חוק ומשפט
11.1.2011
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 314
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
שהתקיימה ביום שלישי ו' בשבט התשע"א (11 בינואר 2011) בשעה 9:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 11/01/2011
חוק הגנה על הציבור מפני עברייני מין (תיקון מס' 3), התשע"א-2011, הצעת חוק הגנה על הציבור מפני עברייני מין (תיקון - שיקום מניעתי), התש"ע-2009, הצעת חוק המלחמה בפדופיליה, התש"ע-2010
פרוטוקול
סדר היום
1. הצעת חוק הגנה על הציבור מפני עברייני מין (תיקון), התש"ע-2010, הכנה לקריאה שנייה ושלישית – דיון.
2. הצעת חוק הגנה על הציבור מפני עברייני מין (תיקון – שיקום מניעתי),
התש"ע-2009
של חה"כ משה (מוץ מטלון), חה"כ אלכס מילר. (פ/1790)
3. הצעת חוק המלחמה בפדופיליה, התש"ע-2010, של חה"כ אלי אפללו וקבוצת חברי כנסת. (פ/2015). הכנה לקריאה ראשונה – דיון.
מוזמנים
¶
עו"ד רחל גוטליב – משנה ליועץ המשפטי לממשלה, משרד המשפטים
עו"ד עמית מררי – משרד המשפטים
עו"ד אביגיל סון – משרד המשפטים
אילון גולדשטיין – סטודנט, ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
עו"ד דפנה ביינוול – מנהלת המחלקה לעיכובי הליכים, פרקליטות המדינה
עו"ד רינת וייגלר – סגנית בכירה ליועץ המשפטי, משרד הרווחה
אסתי שדה – סגנית מנהלת השירות, משרד הרווחה
עו"ד נועם פליק – יועץ משפטי, לשכה משפטית, משרד הרווחה
טלי עדן – קצינת מבחן למבוגרים, משרד הרווחה
סג"ד שלי הרפס-גרינברג – המשרד לביטחון פנים
אבישי כהן – המשרד לביטחון פנים
מפקח עו"ד רחל גרייבין – יועצת משפטית נפגעי עבירה, המשרד לביטחון פנים
מפקח עו"ד נירית להב קניזו – עוזר יועץ משפטי, משרד לביטחון פנים
עו"ד רפי עציון – עוזר יועץ משפטי, משרד לביטחון פנים
ד"ר יוסי גובר – רמ"ח הטו"ש, המשרד לביטחון פנים
ד"ר רוברט אפשטיין – פסיכולוג, המשרד לביטחון פנים
ד"ר דיויד כהן – קרימינולוג קליני בכיר, משרד הבריאות
עו"ד שרונה עבר הדני – לשכה משפטית, משרד הבריאות
ד"ר משה בירגר – מנהל החטיבה לפסיכיאטריה, משרד הבריאות
ד"ר דוד איבגי – רופא אחראי איתור מסוכנות, משרד הבריאות
עו"ד גיל שפירא – סגן בכיר לסנגורית הארצית, סנגוריה ציבורית
עו"ד ישי שרון – סנגור ציבורי, סנגוריה ציבורית
סרן רעות מתוק – פצ"ר- רמ"ד חקיקה אזרחית, משרד הביטחון
סגן נטלי פור חיים – פצ"ר- רמ"ח הערכה במצ"ח, משרד הביטחון
סרן גיא קונפורט – פצ"ר יועץ משפטי מצ"ח, משרד הביטחון
ד"ר יצחק קדמן – מנכ"ל המועצה לשלום הילד
עו"ד ורד וינדמן – יועצת משפטית, המועצה לשלום הילד
עו"ד לילה מרגלית – האגודה לזכויות האזרח
עו"ד עלוה קולן – מקדמת מדיניות וחקיקה, האגודה לזכויות האזרח
מיכל רוזין – מנכ"לית איגוד מרכזי סיוע לנפגעות תקיפה מינית
עו"ד ליאת קליין – יועצת משפטית, איגוד מרכזי סיוע לנפגעות תקיפה מינית
תמי עשת סבג – מנהלת מרכז יום לטיפול בעברייני מין
עו"ד מאירה בסוק – יועצת משפטית, ארגון נעמ"ת
ליאור שני – חקיקה, מרכז נגה, הקרייה האקדמית קריית-אונו
ד"ר חניתה צימרין – נשיאת אל"י
עו"ד דינה להמן – יועצת משפטית, המרכז להערכת מסוכנות
דנה קייזר – יו"ר ועדת דוברות , עמותת הקרימינולוגים החברתיים שיקומיים
רשמת פרלמנטרית
¶
שרון רפאלי
1. הצעת חוק הגנה על הציבור מפני עברייני מין (תיקון), התש"ע-2010, הכנה לקריאה
שנייה ושלישית – דיון.
2. הצעת חוק הגנה על הציבור מפני עברייני מין (תיקון – שיקום מניעתי), התש"ע-2009 של
חה"כ משה (מוץ מטלון), חה"כ אלכס מילר. (פ/1790)
3. הצעת חוק המלחמה בפדופיליה, התש"ע-2010, של חה"כ אלי אפללו וקבוצת חברי כנסת.
(פ/2015). הכנה לקריאה ראשונה – דיון.
היו"ר דוד רותם
¶
בוקר טוב. אני פותח את ישיבת ועדת החוקה. אני לא אקטע אף אחד. אני רוצה שנתחיל להתקדם כמה שאפשר יותר מהר בחוק הזה כי צריך פעם לסיים אותו. אני מבקש שכל אחד שמדבר שינסה לקצר בדיבור עד שלוש דקות מקסימום כדי שנוכל להתקדם.
אנחנו בסעיף 19.
תמי סלע
¶
יש פה תיקונים מסוימים שכבר נדונו בישיבה הקודמת ורק צריך לקרוא אותם, לאשר אותם ולהתקדם. בסעיף קטן (א) התוספת משקפת למעשה את המרשם כפי שהוא: "יחידת הפיקוח תהל מרשם ארצי שיכלול מידע כמפורט להלן לגבי עברייני מין שהוצאו לגביהם צווי פיקוח. הוחלט בישיבה הקודמת שבסעיף קטן (2) המידע מהמרשם הפלילי לא יהיה רק לגבי עבירות מין. בעצם גם היום יש בידי יחידת גם לגבי עבירות אחרות. את הסעיף הזה כבר קראנו.
בסעיף (ב1) עשינו הבחנה בין שני סעיפים, (ב1) ו-(ב2), כשאחד מהם מדבר על גורמים שהמרשם פתוח בפניהם, גישה רוחבית, ישירה, והשני מדבר על מידע שניתן פר-אדם. בסעיף (ב1) יש קצין הפיקוח ובעל תפקיד אחר ביחידת הפיקוח והמשטרה, וגם המשטרה הצבאית כשלגביה זה קצת יותר מוגבל. אני אקרא את הסעיף: (ב1): "המרשם יהיה פתוח לפני הגורמים המנויים בפסקאות שלהלן בכפוף לאמור באותן פסקאות; קבלת מידע מן המרשם לפי סעיף קטן זה תתועד בדרך ובאופן שייקבעו בתקנות, כאמור בסעיף 26(א)(2)", שזה סעיף כללי של קביעת תקנות. ובהמשך הפירוט:
(1) קצין פיקוח ובעל תפקיד אחר ביחידת הפיקוח שקבע השר לביטחון הפנים בצו אם המידע דרוש למילוי תפקידיהם לפי חוק זה;
(2) המשטרה לפי הרשאות גישה שייקבוע בפקודות משטרת ישראל בהתאם למידע הנדרש לצורך מילוי התפקיד ובהיקף הנדרש לשם כך לצורך אכיפת צווי פיקוח, לצורך גילוי עבירות, חקירתן או מניעתן או לצורך גילוי עבריינים והעמדתם לדין; לעניין זה- "פקודות משטרת ישראל" – כהגדרתן בפקודת המשטרה.
(3) המשטרה הצבאית, לפי הרשאות גישה שייקבעו בהוראות קצין משטרה צבאית ראשי בהתאם למידע הנדרש לצורך מילוי התפקיד ובהיקף הנדרש לשם כך, והכול לצורך אכיפת צווי פיקוח, גילוי עבירות, חקירתן או מניעתן או גילוי עבריינים והעמדתם לדין, לעניין עבריינים ועבירות שהמשטרה הצבאית מוסמכת לחקור; זה הסייג. גם העניין הזה יהיה מוגדר בהוראות קצין משטרה צבאית ראשי.
בעניין הזה היה דיון בישיבה הקודמת. אנשי המשטרה הצבאית הגיעו. אלה אנשים שאמונים קצת יותר על מרשמים.
גיא קונפורטי
¶
בהמשך לדבריי מהדיון הקודם חשוב לי להוסיף מספר דברים: ראשית משטרת ישראל לא נמצאת בבסיסי צה"ל. במסגרת הסכמי עבודה בין משטרת ישראל לבין המשטרה הצבאית היחידים שבאים במגע עם אוכלוסיית החיילים הם המשטרה הצבאית.
גיא קונפורטי
¶
נכון.
היבט נוסף, כמו שגם נידון בוועדה לפני כן זה נושא של ניהול המרשם כדי שתהיה האפשרות לגלות ולחקור עבירות בהתאם לחקירת עבירות שבוצעו במסגרת הצבאית לגבי מי שמצ"ח ומשטרה צבאית מוסמכים לחקור; ונוסף לזה גם האפשרות להשתמש במידע הזה כדי לקבל החלטות, וזה מותנה בעבודת מטה שתהיה באכ"א לגבי השאלה איך להתייחס לעברייני מין שלא נמצאים כרגע בשירות צבאי וגם לגבי אלה שנמצאים בשירות צבאי. לשם כך נדרש המידע לא לצורך אדם מסוים, אלא גם בצורה רוחבית.
גיא קונפורטי
¶
אני לא יודע להגיד כי זה בסופו של דבר עבודת מטה באכ"א. אני לא יודע לתת כרגע דד-ליין, אני רק יודע שזה בהידברות, ויש לנו דיון מעקב שמשרד המשפטים מעוניין לקבוע תוך תקופה קצרה יחסית.
אלי אפללו
¶
אדוני היושב ראש, בפעם שעברה ביקשת לקבל תשובות כדי שלא נתעכב, אם זיכרוני אינו מטעני. לפי מה שנאמר פה, דעתך הייתה נוחה לי בפעם הבאה וגם בפעם הזאת, ואנחנו צריכים לקבוע זמנים.
היו"ר דוד רותם
¶
אני שמעתי מיושב ראש הכנסת רק השבוע ש"רק חמור לא משנה את דעתו". אז אני עשוי לשנות את דעתי גם כן.
תמי סלע
¶
אני רק אגיד שמה שנאמר פה מתייחס לסעיף השני שבהמשך לדיונים שהיו גם עם המשטרה הצבאית נתנו גם סמכות לגורמים אחרים בצה"ל. צריכים להבין בדיוק איזה גורמים ולצורך מה, כדי לקבל מידע פר-אדם כשזה מתייחס לעניין הגיוס שלו ותפקידים. זה הסעיף שאני תכף אקרא. אבל לגבי המשטרה הצבאית, שזה מקורות של אכיפת צווי פיקוח, חקירת עבירות ומניעת עבירות שהמשטרה הצבאית מוסמכת לחקור, זה הסעיף של הגישה הרחבה הכללית כמו למשטרה. (ב2) בנוי אחרת.
תמי סלע
¶
אני אקרא אותו: "הגורמים המנויים בפסקאות שלהלן יהיו רשאים לקבל מידע מן המרשם בכפוף לאמור באותן פסקאות בדרך של בקשה למידע ביחס לאדם מסוים, שתכלול את פרטי זהותו של המבקש והמטרה שלשמה נדרש המידע, ותתועד בדרך ובאופן שייקבעו בתקנות:
(1) מעריך מסוכנות וגורם מקצועי מתאם – אם המידע דרוש למילוי תפקידיהם לפי חוק זה.
ב- (2) הגורמים שהכנסנו הם גורמים שיש להם גישה למרשם הפלילי, לפי התוספת הראשונה לחוק המרשם הפלילי, ויש שם כל מיני גורמים בצה"ל, בין היתר ראש המטה הכללי וראש אגף כוח אדם בצבא הגנה לישראל או מי שהוא הסמיך לכך. יש שם גורמים נוספים שזה פוקד כמשמעותו בחוק שירות ביטחון וראשי ענפים בשלישות. ההיכרות שלנו עם התפקידים שלהם היא לא מספיקה.
גיא קונפורטי
¶
בעלי התפקידים שמנויים בתוספת הראשונה לחוק המרשם הפלילי נדרשים לקבל מידע מהמרשם הפלילי כדי לקבל החלטות בדיוק כמו אלה שאנחנו מדברים עליהן כאן לגבי גיוס, המשך שירות וקליטה חזרה למערכת הצבאית של אזרחים ושל חיילים בשירות. הגופים האלה הם הרמטכ"ל וראש אכ"א שמוכרים כאן, פוקד כללי שהתפקיד שלו הוא להיות אחראי על מלש"בים – מועמדים לשירות ביטחוני –שלגביהם צריך לבחון מה קורה כי הוא גם אחראי לגבי מי שנמצא בדחיית שירות ואנשים שהם בגירים, כך שיכול להיות שהחוק הזה יהיה גם תקף לגביהם. בנוסף לכך יש מחלקת הסגל שאחראית לקבל החלטות בנוגע למשרתי קבע ואנשים שמשרתים לטווח ארוך בצבא, וגורמי אכ"א שאחראים על נושא השלישות, הצבות וכדומה. אלה הגורמים שמנויים כרגע.
גיא קונפורטי
¶
לעיתים יכול להיות שרישום פלילי כשלעצמו לא יספיק ולא ימנע מאדם להיכנס לשירות, אבל יכול להיות שצו פיקוח, למשל אם תהיה עליו הגבלה על נהיגה ברכב, יכול להיות שהיא תדרוש שינוי שיבוץ של חייל, בין אם זה בחובה, בסדיר או במילואים. למשל אם תפקידו של מישהו הוא להיות נהג צבאי ואסור לו לנהוג ברכב, על-פי צו פיקוח, ייתכן שתידרש הצהרתו מחדש בתפקיד שלא מצריך נהיגה ברכב.
גיא קונפורטי
¶
לפי ההצעה כיום, אני מניח שמי שיקבל את המידע יהיו אותם גורמים שמנויים בתוספת הראשונה לחוק המרשם הפלילי, והם יקבלו את ההחלטות. כמובן, ניתן יהיה להגביל את הגורמים האלה מלהעביר את המידע הלאה.
צריך לזכור שמי שנמצא לרוב עם החיילים בשטח הם המפקדים, והמפקדים בלבד. כלומר המשטרה הצבאית לא נמצאת בכל בסיס בצה"ל, וייתכן שהיבטים מסוימים של המידע יצטרכו לעבור הלאה כדי שמפקדים יוכלו לפקח.
גיא קונפורטי
¶
אפשר לסייג את זה, אפשר למדר את זה. אם חייל שותה אלכוהול בבסיס בדרך כלל מפקד שופט אותו מידית בדין משמעתי. לעיתים צריכת אלכוהול יכולה להיות מוגבלת בצו פיקוח. אם יש איש מילואים שיש עליו צו פיקוח שאוסר עליו צריכת אלכוהול, ייתכן שיחידת הפיקוח לא תדע מזה רק מהסיבה הפשוטה שהמפקד בשטח לא ידע ושפט אותו בדין משמעתי מיידי.
תמי סלע
¶
במרשם הפלילי בתוספת יש הרבה גורמים ששייכים לצה"ל. אני בטוחה שלא כולם רלוונטיים: ועדה לעיון בעבר הפלילי של חייל בראשות קצין חינוך ראשי, ועדה מייעצת להתרת התחייבות של חייל בשירות קבע, פוקד כמשמעותו בחוק שירות ביטחון, ראשי ענפים בשלישות הראשית. השאלה היא מי מהם הם הגורמים שבאמת חייבים לדעת.
גיא קונפורטי
¶
הוועדות שמוזכרות בחוק הן ועדות שיכולות לקבל החלטה לפטור חייל משירות. יכול להיות שהוועדות האלה יצטרכו לקבל החלטות כאלה בהסתמך על צו פיקוח כזה או אחר. בעקבות הגבלה מסוימת יכול להיות שחייל לא יוכל לשרת. לכן הוועדות האלה צריכות את המידע. היחידים שאולי לא צריכים הם גורמי השלישות שלא עוסקים ממש בשיבוץ במאקרו. אבל מחלקת הסגל, ועדות לפטור משירות קבע וכדומה זה יהיה חיוני אולי לצורך קבלת החלטה. יכול להיות שאפשר למדר את המידע או לצנזר אותו בחלקו, אבל המידע דרוש לצורך מילוי התפקיד.
אלי אפללו
¶
בעצם מה שהוא מציע זה שכמעט אצל כולם יהיה הדבר הזה. אני מציע שזה יהיה רק בשלישות הראשית ששם יוכלו למיין מי כן ומי לא. זה גם חיילים בקבע, גם חיילים בסדיר וגם חיילים במילואים, ולא צריך למסור את המידע הזה לכל המפקדים בשטח. זה לא יישמר. צריך לשמור את זה במקום אחד, בשלישות הראשית, ושם ידעו לעשות הבחנה ומיון. זאת הדרך היחידה שיכולה להיות.
רחל גוטליב
¶
בגדול זה מקובל עלינו, והאמת היא שזה מה שנכתב. בכוונה תמי לא פירטה את כל אלה שמוסמכים- -
רחל גוטליב
¶
לא, זה דין, פקודות מטכ"ל. למשרד המשפטים הם יוכלו להראות. נראה לי שהרעיון צריך להיות שזה יהיה גורם ריכוזי, אבל שתהיה לו אפשרות להסמיך. כי אם מדובר בחייל שיש עליו צו פיקוח, ומפקד הבסיס צריך לדעת משהו, כי בכל זאת זה לא אדם פרטי, אלא אדם שנמצא במסגרת צבאית, והוא צריך לדעת שאסור לו לעשות כך וכך. אפילו אם הוא לא יידע מכוח מה אסור לו- -
רחל גוטליב
¶
לכן כמו שתמי ניסחה את זה, ראש המטה הכללי וראש אגף כוח אדם או מי שהוא הסמיך לכך, לפי הרשאות גישה שייקבעו בפקודות – זה נראה לי נכון. זאת רקמה פתוחה, והוא אומר שהם עושים עבודת מטה.
היו"ר דוד רותם
¶
"או מי שהוא הסמיך לכך" – מי יאשר את ההסמכה? מי לידי יתקע שמחר בבוקר לא מסמיכים להעביר מידע כזה גם למ"מ בשטח?
שלי גרינברג
¶
ביחידה שלנו כיום אין מפוקחים שעושים מילואים. אני לא יודעת מה יהיה בהמשך, אבל היום אין.
היו"ר דוד רותם
¶
נניח שבצו הפיקוח כתוב שאסור לו לשתות אלכוהול. זה לא עונש, אלא כדי למנוע ממנו לבצע את העבירה כשהוא שתוי. אם הוא נמצא בבסיס צבאי סגור, לא יוצא ושותה שם אלכוהול, האם זה פוגע במה שאתם רוצים?
שלי גרינברג
¶
בוודאי, זה יכול לגרום לבעיות. אם הוא פוגע בנשים ולא בקטינים הוא יכול לפגוע גם בנשים בתוך הבסיס הצבאי הסגור.
יצחק קדמן
¶
לא יותר פשוט להבטיח שקצין פיקוח יוכל להיכנס לכל בסיס צבאי ויעשה את העבודה, במקום שהצבא יעשה?
היו"ר דוד רותם
¶
הלוואי שאפשר היה להבטיח את זה. השאלה היא רק אחת ויחידה: עוד לא קיבלתי בשביל יחידת הפיקוח 50 מיליון שקל כדי לתגבר אותם. דיברנו על זה כבר כמה פעמים. הבעיה הגדולה היא שאנחנו כולנו מדברים על חוק חשוב ומפותח; אבל אין פה משרד האוצר – הם יושבים עם הארנק סגור, ויחידת הפיקוח תכרע תחת העומס, אנחנו כבר יודעים את זה. אז עכשיו להגיד להם לנסוע לאיזה בסיס שנמצא בקצה העולם – הנזק אינו שווה בצר המלך. אני מעדיף לא לתת אינפורמציה ולא לשלוח אותם למקומות האלה.
גיל שפירא
¶
למה שדיווחי השפיטה האלה לא יגיעו לשלישות? השלישות תראה שהיה דיווח שפיטה על מישהו שיש עליו צו הגבלה, ותדווח על זה למפקדים.
היו"ר דוד רותם
¶
כל זה נכון, אבל הפחד שלי הוא שזה יגיע לשלישות, ואני מניח שמגיעים מאות כאלה בשבוע, ואף אחד לא יבדוק את זה.
תמי סלע
¶
אבל מישהו שהוא בפיקוח ומשרת בתפקיד, אני מניחה שצריך להיות למפקד שלו בשטח קשר כלשהו לקצין הפיקוח הרלוונטי. אני לא יודעת אם הוא ידע בדיוק, אבל חייב להיות לו קשר.
שלי גרינברג
¶
הפיקוח יתבצע בכל מקרה. גם אם נגיד שיש לנו במקרה חייל מילואים אז יהיה פיקוח גם אם הוא במילואים. יהיה פיקוח כי יהיה פיקוח, זה לא משנה איפה. חוץ מאשר בחו"ל, ואז אין פיקוח.
אלי אפללו
¶
לא יודע. אנחנו לא דנים עכשיו לאן. לדעתי, הצבא בעצמו, על-ידי הוראות של קצין שלישות ראשית צריכים להודיע לשטח שהוא מנוע מלשתות. ואם הוא יצטרך לשתות הדיווח צריך להגיע מהשטח לקצין השלישות, ושם יתרכז כל המידע, וזה לא יעבור לכל קצין, מ"מ או מ"פ.
היו"ר דוד רותם
¶
אני מציע שבשלב הזה לא נכניס את סעיף (ב2)(2). כאשר אתם תגמרו את עבודת המטה שלכם תציגו את זה בפני משרד המשפטים. אנחנו מקסימום נתקן את החוק, ואם כבר נגמור אותו, ואם לא – נחזור לסעיף הזה. בשלב זה, זה פרוץ מדי, יגיע לכל העולם ומהר מדי.
חבר הכנסת אפללו, זה מקובל עליך? זה נוגד את גישתך שמרשם הוא פתוח לכל העולם.
אלי אפללו
¶
אנחנו מבחינים בין פדופילים לבין כלל העניין. לעניין פדופילים הגישה שלי היא לפתוח את זה לכולם.
אלי אפללו
¶
אם פדופילים, זה יהיה פתוח לכולם. פדופילים שלא יהיו מוכנים לקבל טיפול. אנחנו מדברים על סוג מאוד מסוים של העניין.
תמי סלע
¶
אנחנו בסעיף (ד)(1). זה בעצם סעיף (ג) ו-(ג1). סעיף (ג) הוא סעיף שהיה קודם, והוא נמחק; (ג1) הוא סעיף שנכלל בהצעת החוק המקורית שכל בקשה למידע צריכה להיות מפורטת. פה עשינו את ההבחנה בין שני סוגי הגישה למידע.
בסעיף (ד) (1) המילה "המרכזית" מיותרת, כי יש רק יחידת פיקוח אחת. אני מקריאה: "יחידת הפיקוח תמחק את פרטיו של עבריין המין מהמרשם". פה הוספנו בעקבות הסעיף שמחייב את עבריין המין גם בתקופה שהוא כבר לא בפיקוח, אבל הוא עדיין במרשם, לעדכן אחת לשנה את הפרטים שלו, והוספנו: "יחידת הפיקוח תיידע אותו כשהוא כבר לא מחויב למסור פרטים מעודכנים. כלומר או שחלפו עשר שנים מתום תקופת הפיקוח או שהוא זוכה ויוצא מהמרשם בגלל הזיכוי. הבנו שיש עם זה בעיה פרקטית.
שלי גרינברג
¶
אנחנו חושבים שמיותר שאנחנו נתחיל להודיע לאנשים. אנחנו מתעסקים עם מפוקחים שהם עבריינים מסוכנים. יותר חשוב שנתעסק עם אלה שהם באמת מפוקחים מאשר עם אלה שנמצאים במרשם. זאת התעסקות נוספת.
היו"ר דוד רותם
¶
בפעם הראשונה שהוא בא אליכם אתם אומרים לו שיידע שהוא בפיקוח לעשר שנים, ושכל שנה הוא יצטרך למסור פרטים, ואחרי עשר שנים הוא לא יצטרך יותר. בזה נגמר, אתם יידעתם אותו. לא כתוב פה שאתם צריכים לשלוח לו מכתב.
תמי סלע
¶
כרגע הנוסח הוא "בהתקיים אחד מאלה לפי המוקדם": או שהוא זוכה או בתום 10 שנים היא צריכה ליידע אותו שהוא כבר לא מחויב. כי לא תמיד סומכים שהוא יזכור.
רחל גוטליב
¶
אנחנו סברנו, כפי שמופיע בסעיף אחר, שבסוף תקופת הפיקוח, כשהוא נכנס לתקופת הרישום במרשם יודיעו לו שהרישום לגביו ימשיך להיות עשר שנים.
תמי סלע
¶
זה חלק מהסעיף שמדבר על המועד שבו הוא צריך למסור פרטים, והחובה חלה כל עוד הוא בתקופת הרישום.
שלי גרינברג
¶
בכל מקרה כשהוא עוזב אותנו אנחנו בכל מקרה נפרדים ממנו, ואפשר להחתים אותו שוב, להזכיר לו.
רחל גוטליב
¶
היא לא הובנה נכון. כשהיא אומרת שהוא עוזב אותם היא מתכוונת שזה כשנגמרת תקופת הפיקוח. בשלב הזה היא תודיע לו שהוא חייב לעדכן את הפרטים ושהוא נמצא במרשם.
רחל גוטליב
¶
בתחילת תקופת רישום היא תודיע לו, אבל לא בסופה ולא במהלכה. כי זה באמת משאבים שנראים באיזון לא נחוצים באמת. האיש יודע, הוא קיבל את ההודעה בהתחלה, והוא יודע שמעכשיו חלה עליו חובה כזאת וכזאת. מספיק, לא צריך לחזור וליידע אותו כל שנה.
היו"ר דוד רותם
¶
יש לעוד מישהו הערה לגבי הסעיף הזה? יפה. הפעם זה באמת יהיה פה-אחד. אני יכול לאשר את סעיף 19? אין. אנחנו מצביעים.
מי בעד סעיף 19? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד סעיף 19 – רוב
נגד – אין
נמנעים – אין
סעיף 19 נתקבל.
תמי סלע
¶
סעיף 20 – חובת מסירת פרטים: (א) עבריין מין שהוצא לגביו צו פיקוח כאמור בפרק זה, חייב להתייצב ביחידת הפיקוח או במקום אחר כפי שיורה לו קצין פיקוח – זה כבר סוכם בישיבה הקודמת – בתוך שבעה ימים מיום הוצאת צו הפיקוח, ואם צו הפיקוח הוצא לפני שחרורו ממאסר או מאשפוז בתוך שבעה ימים מיום שחרורו כאמור ולמסור פרטים אלה: שמו וכינויים אחרים שלו, מספר תעודת הזהות שלו או מספר דרכון, תצלומו, מקום מגוריו וכן כתובת שבה הוא שוהה באופן קבוע, מקום עבודתו, מספר רכב שבשימושו, מספרי טלפון וטלפון נייד שבשימושו, כתובת שבה הוא שוהה או עתיד לשהות למשך תקופה רצופה של שבעה ימים ומעלה.
יצחק קדמן
¶
אני מבקש להוסיף "דרכי התקשרות עמו". מהמציאות למדתי בכמה מקרים שעברייני מין שהיו בפיקוח היו באותה מידה גם הומלסים, ולא הייתה להם כתובת מגורים קבועה.
יצחק קדמן
¶
אבל הייתה דרך התקשרות איתם או דרך אח או מישהו אחר. הייתי מוסיף את זה כי לחלקם אין כתובת קבועה. זה לא במקרה.
תמי סלע
¶
סעיף (ב): "חל שינוי בפרטים שבסעיף (א) יודיע עבריין המין ליחידת הפיקוח על השינוי בתוך שבעה ימים מיום השינוי".
(ב1) החדש: "עבריין מין שפרטיו רשומים במרשם ואינו מצוי בפיקוח" – זאת תקופת הרישום – "ואשר על פי הערכת המסוכנות האחרונה שניתנה לגביו רמת הסיכון כי יבצע עבירת מין נוספת היא בינונית או יותר, חייב להודיע" - -
תמי סלע
¶
השאלה היא על איזה עבריינים להחיל חובת עדכון פרטים שנתית גם בתקופת הרישום.
אני ממשיכה להקריא: "חייב להודיע ליחידת הפיקוח אחת לשנה ממועד סיום תקופת הפיקוח ועד למועד מחיקת פרטיו מן המרשם, אם חל שינוי בפרטים, כאמור בפסקאות (1) עד (7) של סעיף קטן (א), אם לאו" – פה זה (1) עד (7) ולא כתובת שהוא עתיד לשהות בה שבעה ימים כי אז אחת לשנה זה לא רלוונטי. של סעיף קטן (א) – "ולמסור את הפרטים המעודכנים לרבות מסירת תצלום עדכני אם חל שינוי משמעותי במראהו".
(2) יחידת הפיקוח תיידע עבריין מין כאמור בפסקה (1) עם סיום תקופת הפיקוח על חובתו למסור פרטים כאמור באותה פסקה ועל משמעות הפרתה, ותציין בפניו את המועדים והדרך בהם עליו למסור את הפרטים". משמעות הפרת החובה, כמוה כהפרת צו פיקוח, לפי סעיף קטן (ד) של אותו סעיף. כמו כן העירו לנו שכדאי שזה לא יהיה בתום שנה מהמועד שהסתיים הפיקוח, אלא לקבוע מועד אחר מבחינת הנהלים של יחידת הפיקוח, כמו למשל, 1 בינואר, ולא - - -
היו"ר דוד רותם
¶
אבל צריך גם להוסיף שבאותה הודעה גם יודיעו לו את התקופה שבה חובה עליו למסור את הפרטים. זה היידוע של אותם פרטים.
יש הערות לגבי הסעיף הזה? בבקשה.
לילה מרגלית
¶
יש כאן הטלה של משהו שהוא מעין המשך מיני פיקוח למשך תקופה נוספת כי הפרה של זה זה כמו הפרה של צו הפיקוח. לכן מעבר לשאלה על מי זה צריך לחול מלכתחילה, האם אין מקום ברוח החוק שמתאים את משטר הפיקוח הספציפי למאפיינים הספציפיים של האדם שמוטל עליו הפיקוח, האם אין מקום לקבוע ביקורת תקופתית כלשהי שבמסגרת ייקבע האם עדיין קיימת הצדקה להמשך. כי כשמטילים עשר שנים של חובת דיווח זאת תקופה שנושאת איתה סכנה להסתבכות בעבירות פליליות נוספות מעצם העובדה שאדם עלול להיות רשלני ולא לעדכן. לכן האם אין מקום לקבוע סוג של ביקורת תקופתית אינדיבידואלית שתבחן אם יש הצדקה להמשך?
היו"ר דוד רותם
¶
זה נראה לי יותר גרוע. אנחנו הרי מדברים על רמת מסוכנות בינונית או יותר. אם אני אגיד לבן אדם שהוא צריך לעשות הערכת מסוכנות כל שנה, אז אני בעצם משאיר אותו בפיקוח. ואני לא משאיר אותו כאן בפיקוח, אני בסך הכול מבקש ממנו פרטים משום שאנחנו קובעים שהמרשם ארוך יותר. אני לא רוצה לטרטר אותו כי אני רוצה לשקם אותו. החשש שלי הוא שאם אני אומר לו לעשות שוב הערכה וכל הדברים האלה, אני עושה לו עוול.
לילה מרגלית
¶
איך מתמודדים עם זה שבמהלך התקופה הזאת אנשים עלולים להפוך להיות עבריינים כי אי עדכון פרטים הופך אותו להפרה של צו פיקוח ומכניס אותו שוב למנגנון הזה.
היו"ר דוד רותם
¶
יש לנו הרבה מקרים שאנחנו צריכים לעשות אחת לשנה פעולות. פעם בשנה צריך לעשות טסט לאוטו, ופעם בחמש שנים צריך לחדש רישיון נהיגה. יש המון אנשים ששוכחים את זה. אני מוכרח להודות שגם אני פעם שכחתי עד שתפס אותי השוטר. אז יכול להיות שצריך יהיה לקבוע הוראות שכאשר האיש לא דיווח ולא עדכן- -
היו"ר דוד רותם
¶
הוא לא מיותר. הבעיה הגדולה היא שבכל מטלה שאני מטיל על יחידת הפיקוח אני רועד. אני לא מצליח להביא להם את הכסף, ואני נותן להם עוד ועוד, והתוצאה תהיה שאנחנו נעמיס על הגשר יותר מדי, והגשר יקרוס.
לילה מרגלית
¶
דווקא לאור מה שנאמר קודם שמדובר פעמים רבות באנשים שהם גם הומלסים, ואין להם פרטי קשר, לא צריך להפוך- - -
ישי שרון
¶
זה דווקא סעיף חשוב כי הוא מאפשר פיקוח על הביצוע של העניין הזה. הרי אם לא תהיה חובה של הודעה על כך שהוא הפר את הסעיף אף אחד לא יבדוק בכלל שהוא מעדכן את הפרטים.
ישי שרון
¶
איך היא תדע? היא תבדוק? אז במילא אם הבן אדם בודק הוא יכול גם לשלוח- - - למה הוא צריך לעדכן אם אין שינוי?
גיל שפירא
¶
הוא כבר סיים את תקופת הפיקוח. רק במקרים שחל שינוי יש חובת דיווח. אם אין שינוי למה לדווח? צריכים עוד עבודה?
רחל גוטליב
¶
לא, הם לא צריכים עוד עבודה. מי שצריך עוד עבודה במקרה הזה זה עבריין המין. המרשם הזה, חוץ מהעובדה שהוא מוסר מידע עדכני על עבריין המין כדי לאפשר פיקוח או אפשרות מידע עדכני למשטרה כשמתרחשת עבירה נוספת, יש בזה גם אלמנט מרתיע. לילה אמרה נכון: יש בזה אלמנט פיקוח פסיבי. הוא יודע שהוא נמצא ברישום. לא עושים לו כלום, לא מפקחים אחריו, אבל הוא יודע.
לילה מרגלית
¶
האחריות צריכה להיות על המרשם לעדכן. הוא עלול להפוך לעבריין רק מכיוון שהוא לא מאורגן ולא יודע לעמוד בדרישות האלה.
גיל שפירא
¶
אבל למה? איפה אנחנו עוד מכירים שמטילים חובה במצב פסיבי להעביר עדכון? יש חובה לעדכן כתובת, יש חובה לעדכן כל דבר גם בצבא וגם במשרד הפנים. אם אני לא עברתי כתובת אני צריך לעדכן כל פעם שלא עברתי כתובת?
רחל גוטליב
¶
שהבן שלו יפתח את המכתב הזה בבית? על מה אתה מדבר? אם היא שולחת לו מכתב אתה לא יודע מי פותח אותו. זה לא ככה. לחובת היידוע הזאת יש גם פנים אחרות לא טובות. הוא צריך לדעת את זה בתחילת הדרך. הוא יודע שאחת לשנה הוא צריך לעדכן או ליצור קשר ולהודיע שלא חל שינוי.
רחל גוטליב
¶
לי לא אכפת לכתוב אם זה מה שמטריד. נניח שיימצא פעם אחת שהוא לא דיווח ונניח שיחידת הפיקוח תעדכן את המשטרה שהוא לא דיווח במשך שנה. אז יזהירו אותו. ורק אחרי אזהרה יפתחו נגדו תיק. זאת אומרת לא יפתחו נגדו תיק על הפרת צו פיקוח- -
היו"ר דוד רותם
¶
רחל, אם את מדברת על אזהרה אז סעיף 3 יכול להישאר. כי מה יקרה? הגיע 1 בינואר שבו הוא צריך לדווח, והוא לא דיווח. יודיעו למשטרה, והמשטרה תשלח לו הודעה. אם אנחנו כבר שולחים לו הודעה אז לא אכפת לי שבסעיף 3 יהיה כתוב במקום: "תשלח לו יחידת הפיקוח" – "תשלח אליו משטרת ישראל".
נירית להב קניזו
¶
אבל אנחנו לא רוצים לפתוח בחקירה.
אדוני היושב ראש, משטרת ישראל לא שולחת הודעות לאזרחים. היא שולחת זימון לחקירה, היא שולחת הודעה על סגירת תיק. אבל אנחנו רוצים למנוע את פתיחת התיק. לכן אם רוצים לשלוח הודעה מקדימה לפני פתיחת התיק זה אומר – לפני הגשת התלונה על-ידי יחידת הפיקוח.
שלי גרינברג
¶
ונתחיל לשלוח מכתבים? ואז מי יפתח את המכתבים? אז זה לא מפריע לכם שנשלח מכתבים לכל מיני אנשים?
רחל גוטליב
¶
אפשר לעגן את זה בהנחיות תביעה לעניין העמדה לדין על העבירה הזאת רק לאחר פעם שנייה. יש הנחיות תביעה - - -
היו"ר דוד רותם
¶
גם לא ידווחו. אם נלך בגישה הזאת אז אפשר למחוק את חובת הדיווח אחרי עשר שנים. חבל על הזמן. אני אגיד לך מה יקרה: התיק יגיע ליחידת התביעות, ויגידו, עכשיו לא הייתה אזהרה, תראו לנו אזהרה, תסגרו את התיק, אין עניין לציבור – עבריין לא נודע. תקראי לזה איך שאת רוצה.
רחל גוטליב
¶
לא אזהרה, כמדיניות תביעה. בפעם הראשונה הוא יוזמן לחקירה, ויגידו לו, אדוני, אנחנו סוגרים את התיק כי אין עניין לציבור כי זאת פעם ראשונה. הוא יגיד "שכחתי"- -
היו"ר דוד רותם
¶
את יודעת מה יקרה? יחידת הפיקוח תגיש תלונה למשטרה, המשטרה תזמין אותו לחקירה, ייפתח עוד תיק. נניח שיעבירו את זה – הוא יגיד, לא ידעתי, שכחתי, ואז יסגרו את התיק.
יצחק קדמן
¶
אני מציע שכדי לצמצם את היקף הבעיה ואת הטופסולגיה – הרי המטרה היא שאם האיש במרשם שהמרשם יהיה עדכני, שהחובה תחול רק אם חל שינוי בפרטים. לא להחיל את זה כל שנה – אם חל אם לא חל. זה מצמצם מאוד את העניין. כי מי שלא חל אצלו שינוי לא יצטרכו להזהיר אותו ולא להודיע לו. מי שחל אצלו שינוי – יהיה חייב להודיע.
תמי סלע
¶
ואז הם יכולים להניח אם הם לא מקבלים שום הודעה, שפשוט לא השתנה כלום, והם אף פעם לא ידרשו ממנו פרטים. לא תהיה שום דרך לפקח על זה מצד אף אחד.
תמי סלע
¶
אם המטרה של זה היא גם לשמור על סוג של הרתעה שאדם יודע שהוא תחת סוג של פיקוח פסיבי במסגרת מסוימת- -
תמי סלע
¶
גם ככה נקבעה תקופת הרישום המרשם לעשר שנים אחר כך. יש משמעות לכך שהוא נמצא שם. זה מפספס חלק מהמטרה.
דפנה ביינוול
¶
זה בעצם יהיה בינונית עד גבוהה. כי לגבי פיקוח אמיתי של מסוכנות גבוהה – 20 שנה. ב-20 שנה אני לא יודעת עוד כמה פעמים נשנה את החוק עד אז.
דפנה ביינוול
¶
רק שתדעו, אם ניקח מה שיש לנו היום – רובם זה בינונית. זאת אומרת שאם אתם מכניסים בינונית לתוך זה תגידו שאתם רוצים את הדיווח למרשם של כל העבריינים המפוקחים.
היו"ר דוד רותם
¶
אם אנחנו מחזיקים מרשם עשר שנים אחרי תקופת הפיקוח, והמרשם לא מעודכן, אז למה אני צריך מרשם?
רחל גוטליב
¶
כאילו לא עשינו כלום. לכן חשבנו שחובת היידוע עליו פעם בשנה תיצור עוד סוג של מעין פיקוח פסיבי, ואם הוא בסדר, לא קרה כלום.
רחל גוטליב
¶
נכון. ומה קורה אם לא? א', אני לא יודעת עד כמה היחידה תעקוב אם הוא עדכן או לא עדכן; אבל ברגע שהיא מצאה- -
היו"ר דוד רותם
¶
רחל, המחשב יוציא היום בהוראה מאוד פשוטה פעם בחודש את המכתב שלו. הם יקפיצו את זה על המחשב שהאיש הזה לא דיווח. אפילו אדם פשוט יכול לעשות את זה.
היו"ר דוד רותם
¶
סליחה, רחל, פירושו של דבר שיחידת הפיקוח צריכה פעם בתקופה מסוימת לאסוף את הרשימה ולהגיש תלונה למשטרה.
נירית להב קניזו
¶
אדוני היושב ראש, אני רוצה להזכיר שטרם הגשת תלונה צריך אישור של נציג היועץ המשפטי לממשלה. סעיף 15 קובע: "קצין פיקוח ידווח לנציג היועץ המשפטי לממשלה על הפרת צו פיקוח".
נירית להב קניזו
¶
הרעיון שעומד מאחורי זה הוא לשקול את החומרה ואת הצורך לערב את עבריין המין באותן עבירות פליליות נוספות שהן לא באמת עבירות, ואולי באמת מדובר על אותו הומלס.
היו"ר דוד רותם
¶
אני הבנתי. אתם אומרים, מה אתה רוצה מאתנו? במקום שהם יוציאו מכתב, אז אתה אומר, תפתחו תיק ותעשו חקירה, לנו אין זמן, אנחנו עמוסים, אנחנו ממילא לא מגיעים לכל הדברים שאנחנו צריכים לחקור, אז מה אתה זורק את זה אלינו. הבנתי. אני מבין מהר כשמסבירים לי לאט. השאלה היא איך אנחנו פותרים את הבעיה.
רחל גוטליב
¶
זה לא פותר שום דבר. יידוע טלפוני, והוא לא בא. עדיין צריך להגיד מה הסנקציה כנגד מי שאיננו מעדכן. יידענו, הוא לא הופיע – אז מה?
רחל גוטליב
¶
גם כאן הוא עבר עבירה. היידוע רק מחדד יותר את העובדה שהוא לא סתם שכח. אז השאלה היא אם אנחנו רוצים להודיע לו או לנקוט את הסנקציה הפלילית רק לאחר מהלך קודם. בדרך כלל המשטרה עושה את זה בעבירות קלות- -
היו"ר דוד רותם
¶
רחל, את מדברת על יידוע; השאלה היא רק מי מיידע – אם המשטרה או יחידת הפיקוח. יחידת הפיקוח לא חוסכת כלום כשהיא צריכה להגיש תלונה במשטרה.
היו"ר דוד רותם
¶
אז היא מעבירה את זה באופן ממוחשב, ואז אומרת לך משטרת ישראל – מה אתה רוצה מאתנו, אנחנו הפכנו להיות דואר בשביל מישהו? אתה רוצה שנפתח תיקים בשביל להזהיר אנשים?
רחל גוטליב
¶
סליחה, עם כל הכבוד, אפשר להחליט שהעדכון אחת לשנה הוא לא חשוב; הוא לא משמעותי, הוא לא תורם כלום בסוג של פיקוח מול עברייני מין הכי מסוכנים. אנחנו מדברים עליהם. אם אנחנו אומרים שזה לא חשוב, אז לא, אבל אם אנחנו אומרים שזה חשוב וזאת עבירה פלילית – אז עם כל הכבוד לנציגת המשטרה, תהיה הנחיית תביעה לגבי יישום הסעיף הזה.
היו"ר דוד רותם
¶
מכיוון שאני לא רוצה להכניס את הראש המסכן שלי בין שני הרים כמו משטרת ישראל ומשרד המשפטים, לגבי סעיף 3 תביאו את הנוסח לישיבה הבאה.
רחל גוטליב
¶
התוצאה היא שיש עליו חובה, הוא לא קיים אותה, ובכך לכאורה הוא עבר עבירה, ומדיניות התביעה בקשר לעבירה הזאת תוכתב בהנחיית יועץ עם גישה סבלנית לפעם הראשונה או השנייה. זה הכול. זה מה שאנחנו יכולים לעשות. אין לי סנקציה אחרת.
היו"ר דוד רותם
¶
אז בפעם הראשונה לא יגישו, ובפעם השנייה לא יגישו; ואז יגידו שמכיוון שלא הגישו נגד זה , לא יגישו גם נגד מישהו אחר שגר בוילה. בקיצור, זה יהפוך להיות אות מתה. האם לא חבל על זה?
רחל גוטליב
¶
אני לא אמרתי. אני חשבתי שזה חשוב כפיקוח פסיבי על האנשים האלה שהם מאוד מסוכנים. הסנקציה היא סנקציה פלילית- - -
רחל גוטליב
¶
אני אומרת "אנשים מסוכנים". בעיניי, אם זה חשוב צריך איזושהי סנקציה וצריך מדיניות תביעה מקלה. אבל עדיין להשאיר איזושהי סנקציה, אחרת לא עשינו כלום. אז ככל שדעתי תישמע, הייתי מוחקת את סעיף 3 ומשאירה את הסעיף העונשי. המשטרה תתמודד עם זה כמו שהיא מתמודדת עם עבירות נוספות שכותבים אותם חדשות לבקרים.
תמי סלע
¶
השאלה אם באמת בהיעדר סעיף כזה יחידת הפיקוח בכלל תעקוב אם היא קיבלה או לא קיבלה תשובות ומידע, ותעשה עם זה משהו.
רחל גוטליב
¶
אם היא לא תעשה, כאילו לא עשינו כלום. יחידת הפיקוח תעשה מה שהיא יכולה לעשות. אם זה ממוחשב, זה ממוחשב.
תמי סלע
¶
לגבי העבריינים שעליהם זה חל, כרגע זה מסוכנות בינונית ומעלה שזה בעצם כל מי שבפיקוח, למעט מי שבסוף תקופת הפיקוח הייתה הערכת מסוכנות נמוכה לגביו. יכולים להיות גם כאלה.
היו"ר דוד רותם
¶
אם אנחנו מכניסים למרשם את מי שהוא ברמת מסוכנות בינונית ומעלה אנחנו רוצים שיעדכן את זה. אלא אם כן אתם רוצים לחשוב שוב ולהגיד שנוציא בכלל גם את הבינוניים מהמרשם אחרי עשר שנים. אבל זה אני אעשה רק אם יחידת הפיקוח תגיד לי שהיא רוצה את זה.
תמי סלע
¶
בסעיף קטן (ג) אני רק מפנה שמסירת הפרטים על הזיכוי היא חובת התובע, כלומר להמציא ליחידת הפיקוח העתק מפסק הדין שבו הוא זוכה.
תמי סלע
¶
ולא בית המשפט.
אנחנו עוברים לסעיף 3. אני מציעה שנקרא את הנוסח המוצע מטעם הייעוץ המשפטי. הוא לא שונה מבחינת המהות, אלא רק מבחינת המבנה. זה הסעיף שמדבר על מסירת מידע לגורמים שיש להם תפקידים על-פי החוק – איזה מידע הם יכולים לקבל, ואיזה מידע לא, מה בתמצית וכולי.
3(א) על אף האמור בכל דין מוסמכים הגורמים המנויים בפסקאות שלהלן לקבל את המידע האמור באותם פסקאות, ככל שהמידע הוא בקשר לעבריין מין ונדרש לצורך עבודתם עמו, ומי שברשותו מידע כאמור חייב למסרו על-פי דרישתם:
הגורמים הרלוונטיים
¶
(1)
מעריך מסוכנות, גורם מקצועי מתאם, מטפל ייעודי מורשה, קצין פיקוח ובעלי תפקידים אחרים ביחידת הפיקוח שקבע השר לביטחון פנים בצו: -
(א) מידע כאמור בסעיפים 2, 11,11א לחוק המרשם הפלילי, למעט מטפל ייעודי מורשה המבצע תוכנית לשיקום מונע בקהילה.
הגורם היחיד שלא יכול לקבל את המידע הזה כי זה מידע של הרשעות וגם מידע לגבי מחיקות. הכוונה היא שלא רוצים שהמידע יעבור לגורמים פרטיים. זאת הכוונה ב"מטפל ייעודי".
שרונה עבר הדני
¶
יש כאן בעיה מובנית: מידע על הרשעות קודמות נכלל בהערכת המסוכנות, ואמרנו שהמטפל הייעודי יכול לקבל את הערכת המסוכנות. אז אנחנו צריכים למחוק את זה בעת העברת הערכת המסוכנות?
היו"ר דוד רותם
¶
אין גלגול של מידע. אם כתוב שמי שקיבל את המידע, אסור לו להעביר אותו, הם יצטרכו בהערכת המסוכנות למחוק את הדברים האלה.
שרונה עבר הדני
¶
ואז אותו מטפל ייעודי כן זכאי לקבל את כתבי האישום וכולי, רק אסור לו לקבל את המידע מהמרשם?
היו"ר דוד רותם
¶
אולי נכתוב בסעיף (א): "למעט מטפל ייעודי מורשה המבצע תוכנית לשיקום מונע בקהילה ולמעט האמור בהערכת מסוכנות".
שרונה עבר הדני
¶
כל עוד אני לא צריכה להתחיל לעשות צנזורות על הערכות המסוכנות בעת שאני מעבירה אותן למטפל הייעודי שזה פשוט מאוד מקשה ומכביד- -
דפנה ביינוול
¶
אבל גם מעריך המסוכנות לא מקבל מידע על תיקים סגורים ועל מב"דים. הוא לא מכניס את זה להערכת המסוכנות.
תמי סלע
¶
התפקיד שהיה לקצין המבחן וירד בשלבים אחרים של טיפול בהצעת החוק היה תפקיד של קביעת רמת הסיכון. זה תפקיד שמקביל לתפקידו של מעריך המסוכנות. התפקיד הזה ירד.
היו"ר דוד רותם
¶
הוא לא מקבל את זה מכוח החוק הזה בכלל; הוא מקבל את זה מכוח זה שהוא מגיש תסקיר קצין מבחן.
דנה קייזר
¶
ברמה המהותית יותר אומר שכמי שמטפלת בעברייני מין אני מוצאת שזה קצת בעייתי לא להיות חשופים למידע על אודות עבר פלילי קודם. אחד הדברים שדוברו גם כאן וגם בספרות זה רמת העימות, אימות ובמידה מסוימת גם הפולשנות והחודרנות של הטיפול הייעודי. לכן כיוון שמדובר באוכלוסייה שאחד המאפיינים שלה הוא נטייה למניפולציות, חוסר היכולת שלנו לאמת עובדות שעולות בטיפול עשויה להיות בעייתית, בעיניי.
היו"ר דוד רותם
¶
כשאנחנו אומרים שיקבלו - - - זה לצורך החוק הזה. בפקודת המבחן יש סמכויות לקבל מה שהוא מקבל.
רינת וייגלר
¶
אבל יכולה להיטען טענה שמסירה של הערכת מסוכנות מתבצעת מכוח החוק הזה. זה גם נטען כלפי גורמים אחרים שמבקשים הערכות מסוכנות מכוח חוקים אחרים שמקנים להם סמכות, כגון פקידי סעד לצורך כתיבת תסקירים. לא נותנים להם הערכות מסוכנות מאחר שנאמר שהדרך שבאה להעביר את הערכות המסוכנות היא בהתאם לקבוע בחוק הזה. לכן יכול להיות מצב שבהליך שבו עומד לדין עבריין מין יבקשו תסקיר; יבקשו גם חוות דעת על מסוכנות וגם תסקיר או רק תסקיר, גם לפי התיקון בחוק היום. לכן אכן הפעולה של קצין המבחן לא מוסדרת פה, כי היא מוסדרת בפקודת המבחן, אבל הצורך שלו לקבל את המידע הספציפי שהקבלה שלו מוסדרת בחוק הזה, בעיניי, מצריכה הכנסתו לחוק הזה.
היו"ר דוד רותם
¶
אבל יכול להיות מצב שעבריין המין שכבר השתחרר מהכלא והוא בתקופת פיקוח, עבר עבירה אחרת, לא עבירת מין, ומבקשים עליו חוות דעת. אז קצין המבחן צריך לקבל הערכת מסוכנות? זאת לא העבירה הזאת בכלל.
היו"ר דוד רותם
¶
אולי נכניס פה סעיף לתיקון לפקודת המבחן שבו ייאמר שאם נדרש, על-פי סעיף כך וכך לצורך הערכת סיכון, אז הוא יהיה רשאי לקבל הערכת מסוכנות אם יש. אבל אתם אומרים שלא יהיה כי אתם אומרים שזה או זה או זה.
דינה להמן
¶
אני רוצה לשאול האם הסעיפים של חוק המרשם הפלילי שמנויים פה כוללים גם מידע על תיקים סגורים?
תמי סלע
¶
11א זה מידע על תיקים סגורים – מידע על החלטה שלא לחקור או שלא להעמיד לדין. לכן מידע על משפט שבו עוכבו ההליכים.
היו"ר דוד רותם
¶
אבל זה רק לגבי עבירות מין או גם לגבי עבירות אחרות? למה מעריך מסוכנות צריך לדעת שהעבריין גנב אופניים?
תמי סלע
¶
המשך הקראה: (ב) כתבי אישום, הכרעות דין, גזרי דין ופרוטוקולים מהליכים לגבי עבירות מין המיוחסות לעבריין המין, לרבות פרוטוקולים לפני ועדת שחרורים או ועדה לעיון בעונש, וכן בקשות, פרוטוקולים והחלטות לפי חוק זה;
(ג) הערכות המסוכנות;
(ד) מידע המצוי בידי מעריך מסוכנות, יחידה לשיקום מונע או יחידת הפיקוח – בכפוף לאמור בפסקאות משנה (ה) עד (ז);
הפסקאות (ה) עד (ז) מגבילות מסירה של המידע המלא לחלק מהגורמים.
(ה) תסקירים מקצין מבחן, למעט תסקירים לגבי מצבו של נפגע העבירה. ואולם גורם מקצועי מתאם שהוא נציג הרשות לשיקום האסיר, מטפל ייעודי מורשה המבצע תוכנית לשיקום מונע בקהילה, קצין פיקוח או בעלי תפקידים אחרים ביחידת הפיקוח שקבע השר לביטחון פנים בצו – יקבלו תמצית מן המידע בלבד;
זה אומר שמי שיקבל את התסקירים המלאים זה מעריך מסוכנות, גורם מקצועי מתאם שהוא קצין מבחן ולא נציג הרשות לשיקום האסיר ומטפל ייעודי מורשה שמבצע תוכניות לשיקום בבית הסוהר, לא בקהילה.
רק תסבירו את ההבדל בין אלה שמקבלים את התמצית לבין מי שמקבל את המידע המלא.
רינת וייגלר
¶
ההבחנה בסעיף קטן (ה) לגבי התסקירים במלואם לבין התמצית, מה שעומד בבסיסה הוא שמי שעומד לקבל את התסקיר במלואו הוא מי שנזקק למידע כולו, כפי שמופיע בתסקיר. כידוע, יש בתסקיר הרבה פרטים שלא שייכים ישירות לטיפול הישיר בעבריין המין, ולכן מי שמקבל את התסקיר במלואו זה מעריך המסוכנות.
רינת וייגלר
¶
נכון. אני אסביר את ההבדל בין גורם מקצועי מתאם שהוא קצין מבחן לבין גורם מתאם שהוא נציג רש"א: רש"א אמורים להיות הגורמים המתאמים כאשר מדובר באנשים שהשתחררו מהכלא. אם יש תסקיר הוא נכתב סמוך לכניסה לכלא. לכן התסקיר אינו רלוונטי לגורם המקצועי המתאם שמטפל באסיר המשוחרר.
אסתי שדה
¶
הוא לא רלוונטי כי הוא נכתב כהמלצה לעונש. המטרה שלו מאוד מסוימת. לכן בעיתוי שהוא נכתב ובמטרה שהוא נכתב הוא לא נכתב כהמלצה לטיפול לאחר תקופת מאסר. לכן התסקיר כולו הוא לא רלוונטי, אבל הפרטים מתוכו והתמצית שלו כן תועבר. מה שרלוונטי יועבר.
רינת וייגלר
¶
זה הניסיונות לעשות איזון בין העברת המידע ככל שהוא רלוונטי לבין העברת מידע באופן כללי. כאשר נדרש המידע הגולמי כמו שהוא, הוא יעבור. צריך להבין שכתיבת תמצית זה נטל על הרשות, זה לא דבר שאנחנו היינו מתנדבים לעשות אותו אילולא חשבנו שהמאמץ הזה נדרש כדי לשמור על הפרטיות של מי שלגביו נכתב התסקיר. לכן אנחנו אומרים שבסיטואציות האלה, כשזה נדרש אנחנו נעביר במלואו וכשזה לא נדרש אנחנו נתכבד ונכתוב את התמצית.
תמי סלע
¶
הייתה שאלה שנשאלה כשיצאנו להפסקה של תמי עשת לגבי מטפל ייעודי מורשה שמבצע תוכנית לשיקום מונע בקהילה – האם אין לו צורך בתסקירים. את רוצה לשאול?
רינת וייגלר
¶
הרעיון הוא לא נושא של מלוא המידע או לא מלוא המידע; הרעיון הוא שהמחוקק נתן לתסקירי מבחן מעמד מיוחד, דהיינו שהתסקירים נועדו לצורך ההליך שלשמם הם נכתבו. אנחנו מדברים על מסמך שהכותרת שלו היא תסקיר. אנחנו לא אומרים שהמידע שבתוך המסמך לא יעבור, אלא התסקיר, המסמך שזאת הכותרת שלו. קצין המבחן יצטרך לכתוב מסמך אחר שהכותרת שלו לא תהיה "תסקיר" אלא "דוח סוציאלי" או חוות דעת ולכלול בו את המידע הנדרש למטפל. זה כל העניין. לא מדובר פה על העלמת מידע, אלא על תסקיר שזה הכותרת שלו, שלא צריך להסתובב, אלא למקומות שלשמם הוא נועד. לכן הגורמים כמו גורמי שב"ס ואחרים שמקבלים אותם כבר היום מכוח חוקים אחרים – מקבלים אותם. מי שלא מקבל אותם היום מכוח חוקים אחרים, ולא נזקק למסמך כתסקיר, אנחנו עושים עבורו מסמך אחר – תחליף תסקיר.
תמי סלע
¶
אם כי זה מנוסח קצת אחרת: "תמצית מן המידע בלבד". זה אומר שזה מסמך שכולל את המידע מתוך תסקיר שהוא רלוונטי - -
ישי שרון
¶
אני אומר שאם מחפשים תיבה נכונה לפראפרזה הזאת יכול להיות שאפשר להשתמש באותה תיבה שהשתמשו בה בחוק של עבודות שירות. גם שם מעבירים אותו סוג של מידע שמעבירים פה.
היו"ר דוד רותם
¶
אם אין בעיה במשרד הרווחה והם אומרים שהם מכינים מסמך אחר שהוא לא תסקיר, זה פותר את הבעיה.
תמי סלע
¶
המשך הקראה: (ו) דוחות סוציאליים שנערכו לפי כל דין, לרבות תסקירים מפקידי סעד וכל מידע בעניינים סוציאליים אחרים – ואולם גורם מקצועי מתאם, מטפל ייעודי מורשה, קצין פיקוח ובעלי תפקידים אחרים ביחידת הפיקוח שקבע השר לביטחון פנים בצו יקבלו תמצית מן המידע בלבד;
פה השאלה היא האם "מידע בעניינים סוציאליים אחרים" זה מספיק ברור כי לצד זה שהאנשים האלה יכולים לבקש את המידע, גם מי שברשותו הוא נמצא, חייב למסור את זה, על-פי דרישה, וצריך להיות מספיק ברור מה זה "מידע בעניינים סוציאליים אחרים": כדי לדרוש אותו ממישהו. זה נמצא קצת עמום. השאלה היא למה הכוונה.
רינת וייגלר
¶
הכוונה היא דברים שהם לא דוחות סוציאליים לפי כל דין, והם לא תסקירים. בתוך התיק יש המון מידע.
יצחק קדמן
¶
לאדם שהוא עבריין מין יכולות להיות כל מיני בעיות משפחתיות אחרות, ואני לא יודע למה צריך להעביר את המידע עליהן לגורמים אחרים.
תמי סלע
¶
המשך הקראה: (ז) מידע רפואי כהגדרתו בחוק זכויות החולה, התשנ"ו-1996, ואולם גורם מקצועי מתאם, מטפל ייעודי מורשה, קצין פיקוח ובעלי תפקידים אחרים ביחידת הפיקוח שקבע השר לביטחון פנים בצו, יקבלו תמצית מן המידע בלבד;
למעשה, בסעיפים קטנים (ו) ו-(ז), מי שיקבל את המידע המלא זה רק מעריך המסוכנות. כל השאר יקבלו תמצית, ועל זה מתלבש האמור בפסקה (2):
(2) על אף האמור בפסקאות משנה (ה) עד (ז), מוסמכים גורם מקצועי מתאם ומטפל ייעודי מורשה לקבל מידע רפואי פסיכיאטרי מלא אם סברו לאחר שעיינו בתמצית מן המידע כאמור כי המידע המלא דרוש להם לצורך ביצוע תפקידם לפי חוק זה;
דפנה ביינוול
¶
כי לפעמים יכול להיות שמי שמקבל דקפפטיל או רוצים לתת לו את זה תוך כדי הטיפול, צריכים לדעת מידע רפואי מלא על הבעיות הרפואיות כי לא כל אחד יכול לקבל את זה.
תמי סלע
¶
זאת השאלה לגבי סעיף 2, האם המידע היחיד שיכול להיות שאותם גורמים, אחרי שהם קראו את התמצית, יחשבו שהם צריכים מידע יותר מפורט, זה רק המידע הפסיכיאטרי או שיכול להיות שגם מידע אחר- -
שרונה עבר הדני
¶
הערה טכנית: סעיף קטן (2) מפנה לפסקאות משנה (ה) ו-(ז), ובעצם מדבר רק על המידע שמתייחס לפסקת משנה (ז). אז השאלה היא האם האפשרות לקבל מידע מלא מתייחסת רק למידע הרפואי ולא למידע שמפורט ב-(ה) ו-(ו) ששם גם יש הנושא של מסירת תמציות. אם הכוונה שרק מידע רפואי מלא יכול לקבל גורם שעקרונית מוסמך לקבל תמצית אז צריך למחוק את פסקאות משנה (ה) ו-(ו) על אף האמור בפסקת משנה (ז). צריך לשאול את השאלה האם לגבי (ה) ו-(ו) יש נסיבות שבהן התמצית לא מספקת. אבל עניינית לגבי פסקה (ז) גם ברמה הטכנית: מידע רפואי-פסיכיאטרי זה כפילות מסוימת. מידע פסיכיאטרי הוא מידע רפואי, פסיכיאטר הוא רופא – המידע שברשותו הוא מידע רפואי. עקרונית יש הרישא של הסעיף שהמידע נתבקש ונמסר על-פי הנדרש. ככלל גורם מקצועי מתאם, באמת אין לו צורך במידע המקיף והמלא. אני מתקשה לחשוב על המצב שבו הוא באמת צריך את כל התיק, גם אם זה לצורך מידע פסיכיאטרי. אבל המציאות יותר מורכבת, אז לא נחסום לחלוטין את האפשרות הזאת- -
היו"ר דוד רותם
¶
לכן יש סיפא: "אם סברו לאחר שעיינו בתמצית כי המידע המלא דרוש להם לצורך ביצוע תפקידם".
שרונה עבר הדני
¶
לכן אמרתי, שאני מתקשה לחשוב על מצב שגורם מקצועי מתאם זקוק למידע המלא בתיק בין אם מדברים על מידע פסיכיאטרי ובין אם מדברים על מידע רפואי בכלל. אנחנו משאירים את הגמישות של החיים האמיתיים. אבל בהבחנה הזאת גם מידע פסיכיאטרי, כלומר מידע פסיכולוגי – לא. אני מנסה להבין מה הדגש כאן.
שרונה עבר הדני
¶
המידע כאמור בסעיף קטן (ז). מידע רפואי כהגדרתו בחוק זכויות החולה מכסה מידע רפואי גופני, פסיכיאטרי, פסיכולוגי, סיעודי- -
שרונה עבר הדני
¶
דווקא לגבי המטפל יש יותר הצדקה לקבלת מידע. אנחנו מדברים על מידע. יתרה מזאת, זה גם טאוטולוגי כי חוק זכויות החולה מדבר על העברת מידע בין מטפלים לצורך טיפול ולעולם הכלל הוא שהמידע מועבר בהתאם לנדרש. מה נדרש זה עניין מקצועי בין שני המטפלים.
היו"ר דוד רותם
¶
אבל אם הגורם המקצועי המתאם רוצה לדעת אם לשלוח אותו לקבל טיפול תרופתי, ושמענו מד"ר בירגר שיש עם זה הרבה בעיות כי זה פוגע בכליות ובעוד כל מיני מקומות.
שרונה עבר הדני
¶
בסופו של דבר הגורם המקצועי המתאם, כל עוד הוא עצמו לא גורם רפואי, גם אם אני אתן לו את כל התיק אין לו מה לעשות עם כל התיק. בסופו של דבר הוא זקוק למידע ממוקד. לכן מלכתחילה כותבים פה את התמצית אף על פי שזה פשיטא וזה נובע מהרישא, שהגורם המתאם צריך את המידע הרלוונטי לביצוע תפקידו. מידע רפואי זה תיק מלא; כל תרשומת, כל פסיק, כל מילה שנאמרה במסגרת פסיכותרפיה וכן הלאה. אני מתקשה לחשוב על מצב שגורם מקצועי מתאם יהיה זקוק לכל המידע. לעומת זאת גורם מטפל – אני כן יכולה לחשוב על מצב שהוא יהיה זקוק לכל המידע, אבל כאן אני כבר בשיח בין גורמי טיפול מקצועיים שאני פחות מוטרדת מהעניין. זה דבר של יום ביומו, של שיח בין גורמי טיפול שמטפלים במקביל באדם אחד. זה נדרש, זה נעשה, וזה לא בעייתי. אני מחזירה את השאלה לגבי תמציות בסעיפים (ה) ו-(ו)- -
יצחק קדמן
¶
אין היגיון להפריד ביניהם. אם התמצית לא מספיקה, מה זה משנה אם היא לא מספיקה מהפסיכיאטר או מפקיד הסעד?
רחל גוטליב
¶
הגישה שלכם במשרד הבריאות היא שהצורך במידע מלא יכול להיות לגבי כל מידע רפואי? זאת הגישה?
שרונה עבר הדני
¶
לגבי מטפל ייעודי מורשה, בהחלט ייתכן; לגבי גורם מקצועי מטפל אני מתקשה לחשוב על מצב שהוא זקוק לכל התיק.
רחל גוטליב
¶
אתם אז ביקשתם לייחד את זה רק לפסיכיאטרים. את עכשיו אומרת שככל שזה נדרש זה יכול להידרש לגבי כל מידע רפואי. אז אפשר להרחיב את זה גם לגבי - - -
לילה מרגלית
¶
ממילא הטיפול התרופתי, ככל שיינתן, זה בהסכמת האדם, ורק בהסכמה מדעת שנעשית, מן הסתם, חלק מההסכמה הזאת, כולל בירור השאלה הרפואית האם ניתן לתת לו את התרופה או לא. אם הוא מסכים למסור את המידע- -
שרונה עבר הדני
¶
אבל הוא מסכים למסור את זה למטפל, הוא לא מסכים למסור את זה לגורם מקצועי מתאם. צריך להבחין בין הדברים. הגורם המקצועי המתאם באמת צריך לתאם בין הגורמים, אבל את ההחלטות הרפואיות הוא לא עושה, ואנחנו גם לא מצפים ממנו לעשות החלטות רפואיות.
שרונה עבר הדני
¶
הוא צריך את התמצית הרלוונטית לצורך העניין. גם העובדה שאדם בטיפול בנסיבות מסוימות נכנסת להגדרה של מידע רפואי חסוי.
שרונה עבר הדני
¶
בדיוק. אמרתי שלגבי הגורם המתאם אני מתקשה לחשוב על סיטואציה שהוא זקוק למלוא המידע. אבל – לך תדע; לגבי מטפל ייעודי מורשה – דווקא שם זה די שגרתי.
רחל גוטליב
¶
אתם מסכימים עם ההצעה של שרונה להרחיב את סעיף קטן (2) לגבי מידע רפואי, אבל לייחד אותו רק לגבי מטפל ייעודי? זאת הכוונה, נכון?
רחל גוטליב
¶
אז להוריד אותו מסעיף קטן (2), לייחד את זה רק למטפל ייעודי מורשה, אבל בהתייחס למידע רפואי כללי. זאת ההצעה שלך. זאת שאלה מקצועית. מקובל עליי, אלא אם כן יש התנגדות.
תמי סלע
¶
לגבי המידע הרפואי בפסקה (ז), הגורם שיוכל לקבל מידע מלא הוא רק המטפל הייעודי המורשה, והוא יכול לקבל את כל המידע הרפואי.
רחל גוטליב
¶
אני אקרא מה שכתבתי: "על אף האמור בפסקה משנה (1)(ז) מוסמך מטפל ייעודי מורשה לקבל מידע רפואי נוסף או מלא- -
רחל גוטליב
¶
- - אם סבר לאחר שעיין בתמצית המידע כי המידע הנוסף המלא דרוש לו לצורך ביצוע תפקידו". זה עונה למה שאת אומרת, אז נשאיר את זה.
רינת וייגלר
¶
אני רוצה לנסות להבחין בין המידע הסוציאלי לבין המידע הרפואי בהקשר הזה. מה שאמרנו, ועדיין אנחנו צריכים לשמור על ההבחנה הזאת, שכל מידע שמקורו במסמכים שנכתבים מכוח דין או מדוחות סוציאליים, תסקירים מפקידי סעד ותסקירי מבחן הם מסמכים שנכתבים לצורך ההליך הזה, ולכן עניינם התמצית או שינוי הכותרת. לגבי מידע סוציאלי אחר גם כאן צריך להבין שמידע סוציאלי כולל הרבה מאוד מידע שעניינו גורמים אחרים, שהרלוונטיות ביניהם לבין העיסוק יכולה להיות שולית ומצד שני הסעיף, כפי שהוא בעיניי, יתחיל לפתוח את זה להידיינויות שהן לא לגופו של עניין. יכול להיות קושי בכך שהגורם המקצועי המתאם או המטפל הייעודי יגיד שהוא צריך את כל המידע, בעצם את כל התיק הסוציאלי- -
רינת וייגלר
¶
הוא צריך לנמק, אבל מספיק שהוא יגיד שהדבר נדרש לצורך עבודתי, וזה מקנה לו את האפשרות לקבל את מלוא המידע. בעיניי, באיזונים בין השמירה על הפרטיות לבין השמירה על צדדים שלישיים לבין הצורך במידע זה האיזון הראוי.
יצחק קדמן
¶
את כל התיק הפסיכולוגי אפשר יהיה לתת לו, את כל התיק הפסיכיאטרי אפשר יהיה לתת לו – ורק את זה לא? או שכך או שאחרת.
דנה קייזר
¶
אבל גם הוא צריך להפעיל שיקול דעת. זה מאוד משמעותי לדעת מה קורה בתיק הסוציאלי של המשפחה. ואם לא אז הוא לא יבקש, זה לא שהוא נהנה לקרוא ערמות של ניירת.
רחל גוטליב
¶
לדעתי, יש הבדל. בכל זאת מידע רפואי הוא מידע שנאסף לצורך טיפול. להבדיל מזה כל הדוחות הסוציאליים והתסקירים נעשים לתכליות מסוימות- -
רחל גוטליב
¶
- - אני לא בטוחה שהמונח "תמצית מידע" הוא מדויק. מה שנאמר כאן זה בעצם שייערך מסמך אחר. כמו שהוא מכין תסקיר לבית משפט לצורך גזר דין הוא מכין כאן תסקיר אחר למשרה הזאת. לכן זה שיקול דעתו של הגורם המקצועי מכין המסמך. לא נראה לי שיש מקום להשוואה בין השניים.
יצחק קדמן
¶
זה אותו דבר. הוא יכול היה ללכת עם אותה בעיה לפסיכולוג, ועם אותה בעיה לעובד סוציאלי. פה את אומרת שלעובדים הסוציאליים יש מידע סודי, ואף אחד לא יכול לדעת את זה.
רינת וייגלר
¶
ככל שמדובר בחומר שנכתב מכוח צו ומכוח חוק אני מבקשת להשאיר את זה כך. כל חומר סוציאלי אחר – לא אכפת לי שזה יורחב באותה מידה, כפי שהורחב הרפואי.
תמי סלע
¶
מה שאת אומר זה לא בדיוק תמצית, אלא שזה לא יימסר כתסקיר. אותו מידע שהוא רלוונטי לאותו אדם שמבקש יכללו במסמך אחר שיקראו לו בשם אחר – חוות דעת, למשל. בעצם יקבלו מסמך שיכלול את המידע הרלוונטי בלבד.
תמי סלע
¶
סוכם, שראשית לא ייאמר "תמצית מן המידע", אלא "חוות דעת הכוללת מידע רלוונטי בלבד" או משהו שעונה על הניסוח הזה; וכן אם מדובר על מידע בעניינים סוציאליים שהוא לא דווקא דוחות לפי דין, אז אפשר יהיה גם לקבל מידע מלא אם אותו גורם מטפל סבור שהוא צריך את המידע המלא או הנוסף, כמו שנאמר לגבי המידע הרפואי.
תמי סלע
¶
הגורם המתאם לא נכלל בפסקה (2) בכלל.
(ב) "בלי לגרוע מהוראות סעיף קטן (א) רשאית יחידת הפיקוח למסור לגורמים המפורטים בפסקאות שלהלן מידע כמפורט באותן פסקאות מיוזמתה או לפי דרישתם:
(1) למנהל הלשכה לשירותים חברתיים ברשות המקומית או למנהל המוסד הטיפולי שבהם מטופל עבריין המין, וכן לעובד הסוציאלי המטפל בו – מידע לגבי תנאי הפיקוח והמעקב ותוכנית השיקום המונע שפורטו בצו פיקוח שהוטל על עבריין המין לפי פרק ג', וכן מידע בדבר רמת הסיכון הנשקפת מעבריין המין לביצוע עבירת מין נוספת".
תמי סלע
¶
וגם אם אפשר להוסיף, למה רק עובד סוציאלי שמטפל? הרי זה יכול גם להיות פסיכולוג או פסיכיאטר או גורם אחר שמטפל בעבריין המין. הבנתי שרוצים לעשות פה הבחנה בין גורמים פרטיים שמטפלים, שאליהם לא רוצים להעביר את המידע, אבל גם בקרב הגורמים שהם לא פרטיים שמקבלים את ההבחנה הזאת יכול להיות מישהו שהוא לא עובד סוציאלי.
רינת וייגלר
¶
מה שעומד בבסיס ההצעה של הסעיף הזה הוא ניסיון שנצבר מאז שנכנס החוק לתוקף. מאז שהחוק נכנס לתוקף התברר שיכולות להיות סיטואציות שלפיהן גורמי רווחה שמטפלים באופן ישיר בעבריין המין, בבני משפחתו – ובסעיף קטן (2) שעוד לא קראנו – בנפגע העבירה, יכול להיות מצב, בייחוד כאשר מדובר בטיפול בקטינים שלגורמי הרווחה לא יהיה מושג בכלל שזה עבריין מין שיש עליו צו פיקוח, שלא לדבר על רמת המסוכנות הזאת ועל התנאים של הפיקוח. המצבים האלה יצרו מצבים אבסורדיים שנדרש פקיד סעד להמליץ על משמורת של קטינים, והוא בכלל לא יודע שיש על אבא שלהם שעומד להשתחרר ומתכוון לגור בבית, צו פיקוח. כלומר גם אי אפשר לבקש מידע וגם יחידת הפיקוח, אם היא חשבה שזה מידע רלוונטי לא יכלה למסור את המידע הזה לאף אחד מהגורמים.
רינת וייגלר
¶
נכון, כי פקיד הסעד הוא רלוונטי ככל שמדובר בקטינים שמשויכים באופן כזה או אחר לנפגע עבירה. למה הכנסנו את מנהל הלשכה לשירותים חברתיים בסעיף (א)- -
היו"ר דוד רותם
¶
קודם כול מדובר פה בנפגעי עבירה ולא בקטינים, וגם מדובר בנפגעי עבירה שהם השכנים שלו, שאין העניין של מסירת חזקה או משהו כזה. נפגע עבירה לא חייב להיות קטין, ושנית נפגע עבירה לא חייב להיות הילדים של העבריין. זה גם יכול להיות הילדים של השכנים, ועדיין פקיד הסעד שיטפל בשכנים יקבל. אבל פקיד הסעד שמטפל בילדים של העבריין לא יקבל.
רינת וייגלר
¶
הניסיון בסעיף (1) היה ניסיון מצד אחד לא להעביר מידע כשאין מה לעשות עם המידע, מצד אחד, וגם על זה אנחנו נדבר עוד מעט כי אנחנו רוצים להציע הסתייגות פה; זאת אומרת שלא תהיה סיטואציה של מידע עודף לרשויות הרווחה. מצד שני שהמידע שאמור להגיע, יגיע למקומות הנכונים. לכן מנהל הלשכה לשירותים חברתיים מקבל את המידע, והוא סבור שלעבריין המין משפחה שמטופלת באופן כזה או אחר, והמידע יכול להיות רלוונטי, הוא יכול להעביר להם את המידע הזה.
היו"ר דוד רותם
¶
בירושלים למשל, מנהל לשכה לשירותים חברתיים יש בקטמון ואחד בתלפיות או זה מישהו שיושב בכיכר ספרא?
היו"ר דוד רותם
¶
קודם כול צריך לציין: "מנהל הלשכה לשירותים חברתיים ברשות המקומית המטפל בעבריין ובבני משפחתו".
רינת וייגלר
¶
"למנהל הלשכה לשירותים חברתיים או למנהל המוסד הטיפולי שבהם מטופל עבריין המין". יש פה אולי בעיית ניסוח.
רחל גוטליב
¶
חשבנו לכתוב ברישא שקראה תמי כמו שכתוב בסעיף הקודם: "ככל שיש בכך כדי לסייע במילוי תפקידם". כלומר "רשאיות יחידות הפיקוח למסור מידע כמפורט להלן מיוזמתן או לפי בקשתן, ככל שיש בכך כדי לסייע לצורך מילוי תפקידן". שיהיה ברור שזה לא כל המידע, אלא מידע עד כמה שהוא דרוש לצורך מילוי תפקידם. זה ברישא.
היו"ר דוד רותם
¶
יחידת הפיקוח, אני רוצה לדעת כמה פקידים יש לכם שיתחילו לעשות את כל העבודה הזאת, לבדוק מה כן דרוש ומה לא דרוש? הרעיון הוא שאת אומרת: "רשאית יחידת הפיקוח למסור לגורמים המפורטים להלן מידע"- -
היו"ר דוד רותם
¶
נכון. אז עכשיו יהיה צריך להיות מצב שמנהל הלשכה פונה אליהם, הם צריכים לבדוק האם זה דרוש או לא דרוש. בקיצור, כמה פקידים יש לכם?
רינת וייגלר
¶
לצורך הזה חשבנו להתוות נהלי עבודה שבהם יהיה ברור באיזה מקרים מצופה שיחידת הפיקוח תדווח, ובאיזה מקרים הלשכה תבקש. זאת אומרת יהיו גם אינדיקציות ללשכה שאלה המקרים שאתה צריך להעלות בדעתך שאולי יש צו פיקוח, ולהפך – כדי לא לגרום למצב שיחידת הפיקוח שלא היה לה מעולם אינטרס – וודאי אין לה גם היום – לפזר מידע. אבל שלא יהיה מצב שמועבר מידע לרשות הרווחה, ובעצם בפועל אין להם מה לעשות איתו, ומצד שני גם לא ליצור מצב שבו רשויות הרווחה לא מבקשים את המידע כשהם זקוקים לו. לצורך הזה אנחנו כבר התחלנו בחשיבה, ואנחנו מבקשים להתוות ממש את שיקול הדעת ולקבוע נהלים לצורך הזה – מה עושים, מתי עושים, מתי מבקשים; כדי שכמו שאתה אומר לא יתעסקו עם זה כל הזמן, אבל מצד שני כאשר יש צורך זה יגיע.
רינת וייגלר
¶
זה בכוונה לא מוגדר. עקרונית הכוונה היא לא רק למוסד שמטפל בו מכוח החוק הזה – הרי לא מדובר רק על יחידת שיקום, אלא גם אם עבריין מין מטופל במסגרת לגמילה מסמים או אלימות במשפחה או מוסד אחר שהוא לא מכוח החוק הזה אז הגורם המטפל במוסד אמור לדעת שיש עליו צו פיקוח.
היו"ר דוד רותם
¶
זה לא "או". ה"או" שכתוב פה זה "או זה, או זה, או זה". זה לא "או" שאתה לא מוסר פעמיים.
רינת וייגלר
¶
נכון. זה לא "או" שאתה לא מוסר פעמיים. אבל יכול להיות מצב שאתה צריך למסור פעמיים, ויכול להיות מצב שאתה לא צריך למסור. יכול להיות מצב שזה מספיק לעובד הסוציאלי במרכז שהוא מטופל בו – זה הכול לפי הרלוונטיות של העניין.
היו"ר דוד רותם
¶
השאלה היא מי מפקח. זה מידע מאוד רגיש, ואם הוא מתחיל להסתובב למ"פ בשטח ולמ"מ ולסמל- -
רינת וייגלר
¶
נכון. אז מצד אחד ניסינו לצמצם, ומצד שני באים ואומרים, למה לא לעובד הסוציאלי שמטפל בבני משפחתו. כל הזמן אנחנו מנסים לעשות איזון שמצד אחד המידע הזה לא יסתובב, ומצד שני הוא יגיע למי שהוא צריך להגיע.
רינת וייגלר
¶
אני מסכימה, אבל מצד שני ודאי שגם העובד הסוציאלי שמטפל בו במסגרת צריך לדעת. על זה אין לנו מחלוקת.
רינת וייגלר
¶
אולי צריך לומר שאם הוא לא נופל לאחת הסיטואציות האלה, ואין לו, ואין לו, ואין לו – אז למנהל הלשכה.
היו"ר דוד רותם
¶
צריך להיות מצב שזה או זה, או זה, או זה – לא במובן של "לרבות", אלא "או". לא "ו/או", אלא "או".
רינת וייגלר
¶
העובדה שמנהל הלשכה יקבל את המידע הזה תצריך ממנו לעשות משהו. זה הרעיון, לא מדובר פה על עבירה- -
רינת וייגלר
¶
למשל, לדאוג לטפל בבני המשפחה שלו. נניח שאין לו, הוא לא מוכר, אבל אם המידע שמגיע אליו מצביע על סיכון כלשהו לקטינים- -
רינת וייגלר
¶
נכון. ואחר כך ישאלו איך שירותי הרווחה ידעו ולא עשו עם זה שום דבר, כמו שפועלים בכל מקרה.
יצחק קדמן
¶
יש ערך רב מאוד לכך שגורם כלשהו בקהילה יהיה גם אחראי, ולא פקיד זוטר, אלא שגורם כלשהו בקהילה יידע שבקהילה יש אדם כזה. זה חשוב לאין ספור החלטות, כמו איפה להקים מעון יום, באיזה צעדים לנקוט כדי להרגיע הורים, כפי שהיה בצפון תל-אביב. בפשרה בין לפתוח את המרשם לכל האזרחים, כפי שרוצה חבר הכנסת אפללו לבין להשאיר את זה רק לקצין פיקוח אחד, חייב להיות גורם בקהילה, שאליו גם באים אחר כך בטענות למה אף אחד לא חסך את העניין הזה. היה הסיפור עם האחים מבני עי"ש וכדומה. לכן חשוב שיהיה גורם מקצועי אחד בקהילה שיכול להחזיק במידע הזה ולהשתמש בו לצורך הרגעת ההורים, לצורך קביעת מקום שבו יוקם גן ילדים חדש. אחרת יהיה לחץ גדול מאוד לפתוח את זה לכל מיני גורמים נוספים.
היו"ר דוד רותם
¶
ד"ר קדמן, אני מוכרח לשאול שאלה – לא הבנתי. נניח שנתתי את המידע הזה למישהו בקהילה – לראש העיר – ואמרתי לו שברחוב כך וכך גר עבריין מין- -
היו"ר דוד רותם
¶
- - לכן הוא מחליט שבאותו רחוב הוא לא מקים את המעון, והוא מקים את זה ברחוב השני, וביום שחתכו את הסרט עבריין המין עבר דירה.
יצחק קדמן
¶
גם טיפול בקהילה. את יודעת מה קורה בקהילות קטנות שמגיע אדם לשם? את רוצה להשאיר את זה לשמועות?
היו"ר דוד רותם
¶
ד"ר קדמן, כשנגיע לשאלה איך נפתח את המרשם , כמו שרוצה חבר הכנסת אפללו, אז נעסוק גם בשאלה האם יש להוסיף שם אנשים.
תמי סלע
¶
ואז השאלה היא האם זה לכולם במקביל או שאם יש לו גורם ספציפי שמטפל בו אז מסתפקים בזה או גם מעבירים גם את זה למנהל הלשכה. שנית, כמו שהבנתי הכוונה היא שגורמים פרטיים לא יקבלו.
תמי סלע
¶
זה לא עולה מהנוסח כי עובד סוציאלי יכול להיות גם גורם פרטי שמטפל וגם מוסד טיפולי יכול להיות מוסד טיפולי פרטי שהוא נמצא בו בטיפול, אז אם אתם רוצים להשיג את המטרה הזאת צריך להגיד את זה. וגם נראה לי שיכולים להיות גורמים פרטיים שהם לא עובד סוציאלי שאני כן אולי רוצה שהם יקבלו.
דנה קייזר
¶
קרימינולוג שמתפקד כרכז שיקום האסיר בלשכת הרווחה, כמו שאני הייתי במשך חמש שנים. אני תפקדתי כעובדת סוציאלית לכל דבר ועניין- -
רינת וייגלר
¶
אני לא יודעת, לא דנו בגורמים אחרים. זה לא היה בדיון. צריך אולי לדון בגורמים אחרים. אני לא מייצגת פה את כל הגורמים. אני יכולה להתייחס לבקשה שהייתה להסדיר את חילופי המידע בין רשויות הרווחה. אם עולים כאן גורמים נוספים צריך לדון בכך.
רחל גוטליב
¶
אני לא יודעת מה זה גורם מטפל. מצד שני אנחנו לא רוצים לפזר את המידע. לכן עובד סוציאלי נראה בדיוק מתאים.
דנה קייזר
¶
זה ממש לא מדויק. אני יודעת על כמה מקומות שמעסיקים אנשי טיפול אחרים בתפקידים בלשכות הרווחה המקומיות. אין לנו כל התנגדות לעניין לשכת הרווחה המקומית כי היא באמת הגוף שאמון בקהילה על הרווחה.
יצחק קדמן
¶
צריכה להיות כתובת אחת – מנהל הלשכה לשירותים חברתיים, אחרת יהיו פה מאות אנשים שיפנו לקבל מידע.
דנה קייזר
¶
אני הייתי עובדת רשות מקומית, אני קיבלתי משכורת מהרשות המקומית, ישבתי בישיבות צוות של עובדים סוציאליים – הכול נכון, אבל בהכשרתי אני לא עובדת סוציאלית. אני ריכזתי תחום ייחודי.
תמי עשת סבג
¶
אני רוצה לשאול למה זה מוגבל רק ליחידת הפיקוח למסור מידע; האם מטפלים כלולים בסעיף אחר? אם גורם טיפולי סבור- -
תמי עשת סבג
¶
בוודאי שלא, אבל אני שואלת האם יש סעיף שמתייחס לזה. אם אני כגורם שמטפל בעבריין יודעת שהמשפחה שלו מטופלת בקהילה, ויש מידע שאני חושבת שהוא רלוונטי שהם ידעו אותו לצורך הטיפול?
היו"ר דוד רותם
¶
היא תחליט למי היא מעבירה ולמי היא לא מעבירה. לא יהיה מצב שמי שמקבל את המידע יכול להעביר אותו הלאה.
דפנה ביינוול
¶
זה לא אוטומטית, אבל היא רוצה להיות יכולה להעביר אותו לגורמים שהיא חושבת שצריכים לדעת אותם. זה מה שהיא אמרה.
היו"ר דוד רותם
¶
אם היא מחליטה להעביר מידע, למה אני צריך להתעסק עם זה? זה לא קשור לחוק זה, זה לא יחידת הפיקוח.
היו"ר דוד רותם
¶
אני לא יודע אם זה מכוסה. בואי נאמר ככה, מידע שאת תקבלי מיחידת הפיקוח אסור לך להעביר.
יצחק קדמן
¶
לא. יש לנו נערה שנפגעה מעבריין מין, והנערה הזאת עכשיו בפאניקה מוחלטת, ואני רוצה שקצין הפיקוח יגיד לה שהוטלו על הנאשם שפגע בה המגבלות הבאות, ולכן בשקט את יכולה לצאת בלילה מהבית כי אסור לו לצאת מהבית.
תמי סלע
¶
נסכם את סעיף (1). הדברים שסוכמו הם שזה יחול גם על הגורמים המטפלים בבני המשפחה. אתם תבחנו איזה גורמים מטפלים נוספים ברשויות הרווחה הם רלוונטיים, חוץ מעובד סוציאלי; ושיובהר שכשמדובר במוסד הטיפולי או מוסד מטפל אחר, הכוונה היא לגורם ציבורי ולא גורמים פרטיים. צריך יהיה לנסח את זה.
שלי גרינברג
¶
לטעמנו, ביחידת הפיקוח, המטרה של הסעיף הזה הייתה שגם קצין הפיקוח יוכל להגיע למוסד כלשהו שבו יש כרגע מפוקח עבריין מין, ויוכל לומר למנהל, שים לב, יש לך פה עבריין מין. לפעמים הם פשוט לא יודעים. הוא נמצא במוסד לגמילה, והם לא יודעים שהוא עבריין מין- -
דנה קייזר
¶
בעניין של המקומות הפרטיים אני רוצה לתת דוגמה. התקשרה אליי לפני כשלושה שבועות רעייתו של מטופל שלנו שכרגע נשאלת השאלה האם להאריך את צו הפיקוח שלו או לא; אחד התנאים הוא שהוא לא ישתה אלכוהול, והיא סיפרה לי שהוא חזר לשתות. זה מידע מאוד חשוב שאני אעביר ליחידת הפיקוח, וגם אם אני מטפלת פרטית, והוא משלם לי ממיטב כספו זה מידע שחשוב שאני אעביר ליחידת הפיקוח. לדעתי, הסעיף הזה בחוק פוטר אותי מהעניין הזה.
שרונה עבר הדני
¶
היא העלתה את הנושא הזה. אבל פה מדובר במידע שנמצא ביחידת הפיקוח, שהם רוצים להעביר, והשאלה היא לאן מותר להם להעביר אותו ובאלו נסיבות.
היו"ר דוד רותם
¶
מכיוון שדיברנו כבר שצריך להסדיר את כל הנושא של המטפלים, אז כשיסדירו את הנושא יהיה צריך לקבוע גם מה החובות שלהם להעביר, ומה הזכויות שלהם לקבל.
תמי סלע
¶
הסעיף השני מדבר על המסירה של המידע לגורמים שמטפלים בנפגע עבירה. "לעובד הסוציאלי ולפקיד הסעד המטפלים בנפגע העבירה, ואם הנפגע הוא קטין – גם לעובד הסוציאלי ולפקיד הסעד המטפלים בבני משפחתו – מידע לגבי תנאי הפיקוח והמעקב ותוכנית השיקום, ככל שהם מגבילים את מקום הימצאו של עבריין המין או שמטרתם להגן על נפגע עבירה, וכן מידע על רמת הסיכון הנשקפת מעבריין המין לביצוע עבירת מין נוספת כלפי נפגע עבירה".
היו"ר דוד רותם
¶
אני למדתי ממחלקת ייעוץ וחקיקה במשרד המשפטים שכל פעם שאני אומר, בואו נוסיף את זה בחוק, הם אומרים לי שאם נוסיף את זה בחוק הזה זה יתפרש אחרת בחוק אחר. עצם העובדה שאנחנו שותקים פה, וזה חוק מאוחר, וזה חוק ספציפי, יכול להיות מצב שאת חוק נפגעי העבירה יפרשו אחרת. למה זה מפריע לנו לכתוב את זה במפורש? בואו נכתוב את זה במפורש.
תמי סלע
¶
יש דברים שכבר היום הנפגע יכול לקבל, אבל זה לא כל מה שכתוב פה. זה תנאי הפיקוח ולא לגבי רמת הסיכון.
תמי סלע
¶
לא, פה זה גם מידע לגבי תוכנית השיקום וגם לגבי רמת הסיכון שנשקפת ממנו לביצוע. פה זאת עבירת מין נוספת כלפי נפגע עבירה.
היו"ר דוד רותם
¶
אז יכול להיות שכן צריך להגיד "לנפגע עבירה". צריך להגיד לנפגע עבירה, דע לך שרמת הסיכון שהוא יפגע בך היא גדולה, תיזהר, אל תהיה קרוב אליו.
דפנה ביינוול
¶
במקרים האלה הרי בודקים את רמת הסיכון כבר בהערכת המסוכנות, ולכן בתוך יחידת הפיקוח בתנאים ובמגבלות שיחידת הפיקוח קובעת יש מגבלות שקשורות רק לנפגע עבירה. אם יש סיכון לנפגע עבירה, ונניח שהם קובעים שאסור לו להתקרב במרחק של רדיוס לנפגע עבירה או הוא צריך להיות בבית, הם חייבים להודיע את זה לנפגע העבירה.
היו"ר דוד רותם
¶
הניסיון הוא מצוין כי הוא בדרך כלל באולם ממוזג של בית משפט. אבל נפגע עבירה, כל פעם שהוא רואה את הפוגע יש לו דפיקות לב גדולות. אם לא נגיד לו שעל-פי צו הפיקוח לעבריין אסור להתקרב אליו במרחק של שמונה קילומטר - -
רחל גוטליב
¶
אם אומרים לו לא לגור במקום מסוים כדי שלא יגור קרוב לאותו נפגע עבירה אז שינוי התנאי הוא משמעותי מבחינתו. על זה יש חובה להודיע לו.
היו"ר דוד רותם
¶
מכיוון שאני רוצה לסגור את הישיבה כי יש לנו דיון ב-12:00 אני מבקש להתייחס לשני הסעיפים האחרונים האלה. דברו עם כל הגורמים. צריך לוודא שמידע שמגיע, על-פי חוק, מגיע ולא ששוכחים להעביר אותו. תודה רבה.
הישיבה ננעלה ב-11:45