PAGE
4
ועדת החוקה, חוק ומשפט
2.1.11
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 307
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום ראשון, כ"ו בטבת התשע"א (2 בינואר 2011), שעה 11:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 02/01/2011
צו סדר הדין הפלילי (שינוי התוספת השלישית לחוק), התשע"א-2010
פרוטוקול
סדר היום
צו סדר הדין הפלילי (שינוי התוספת השלישית לחוק), התשע"א-2010 – אישור הצו
רשמה וערכה
¶
ס.ל. חבר המתרגמים בע"מ
צו סדר הדין הפלילי (שינוי התוספת השלישית לחוק), התשע"א-2010 – אישור הצו
יפעת רווה
¶
בעבר אנחנו הבאנו בפני הוועדה הצעת חוק מקיפה שכללה אצילה של הרבה מאוד סמכויות שבעבר היותר רחוק היו בידי היועץ המשפטי לממשלה באופן אישי, לאו דווקא כדי לאצול בפועל, אלא כדי לאפשר לפחות אצילה של הסמכויות האלה לבעלי תפקידים בדרגים נמוכים יותר. נמוכים יותר, זה יכול להיות גם פרקליט המדינה, אבל נמוכים יותר מהיועץ המשפטי לממשלה. העבודה הזאת היתה בעצם הדבר הראשון שנעשתה כשנכנס היועץ המשפטי לממשלה מני מזוז. הוא ראה את שערותיו הלבנות של היועץ שקדם לו והבין שהוא לא יכול הרבה דברים לעשות לבד, הוא צריך כמה שיותר לאצול את הסמכויות האלה.
נקבעו לזה קריטריונים כשהמטרה היתה שדברים שהם באמת רגישים יישארו בידי היועץ. למשל כל הסמכויות שקשורות לפתיחה בחקירה של אישי ציבור, לפי סעיף 17 לחוק יסוד הממשלה, לפי סעיף 25 לחוק הדיינים, ועוד כמה חוקים. הגשת כתבי אישום נגד אישי ציבור ובעלי משרה בכירים, גם לפי סעיף 17 לחוק יסוד הממשלה, סעיף 12 לחוק יסוד השפיטה וחוקים נוספים. אני יכולה לפרט, אבל הרעיון מובן.
היו"ר דוד רותם
¶
תגידי לי דבר אחד, אם אתם יודעים, בכמה מקרים בשנה היועץ המשפטי מערער על ההחלטה של ועדה פסיכיאטרית?
יפעת רווה
¶
אני כבר אומָר שעשיתי בירור בפרקליטות לפני השביתה, לא הרבה, לא מדובר בהרבה מקרים. הרבה מאוד מהסמכויות שהעברנו ושאפשרנו להעביר, כל אחת מהן זה לא הרבה מקרים, כל אחת מהן זה יכול להיות תיקים ספורים ביותר, אמרו לי את זה בגלוי, זה לא העומס שמוטל, אבל במצטבר כל הנושאים ביחד הצטברו לדברים שאין הצדקה... כי דבר כזה זה אומר שהוא צריך ללמוד את התיק. זה לא מוצדק. שוב, אם זה היה הדבר היחיד שהוא היה עושה, בסדר, ולכן קבענו קריטריונים. זה ממש נשמט. כיוון שאני עסקתי בסיבוב הקודם, אז אני יכולה להגיד ש---
היו"ר דוד רותם
¶
השאלה היא כזאת, החליטה ועדה פסיכיאטרית מה שהיא החליטה ורוצים לערער, אז אנחנו אומרים ככה, פרקליט המדינה, משנה ומנהל המחלקה הפלילית, פרקליטי מחוז, האם אין פה חשש שבאיזה שהוא מקום זה ייפול בין הכיסאות?
יפעת רווה
¶
שוב, אני לא נמצאת שם, אבל מה שראיתי בתחומים אחרים שהסמכויות הואצלו, זה לא מספיק. זאת אומרת אנחנו מוציאים כתבי אצילה לאנשים ספציפיים. יחליט אחרי זה היועץ, אני מניחה שאם הם ביקשו שזה יהיה פרקליט המחוז, אז זה יואצל לדרג הכי נמוך שזה מאפשר, כי זה מה שביקשו ממני בלשכת היועץ.
יפעת רווה
¶
לא. למיטב הבנתי לא, הוא יצטרך להיות מעורב בתיק, הוא לא יצטרך להופיע. זאת אומרת יהיה פרקליט אחר שעושה את זה, אבל הוא יצטרך להיות מעורב בתיק, להכיר את התיק. יהיה פרקליט שיהיה מאוד מאוד מאוד מעורב בזה. גם עכשיו זה נעשה, כל הסמכויות שהיו של היועץ, הוא לא הופיע בכל הדברים, אבל הוא מעורב. השאלה מי הדרג שמעורב אישית, כי ברגע שהיועץ מעורב, אז הוא קורא את התיק והוא לומד אותו, וברגע שפרקליט מחוז מעורב, אז הוא קורא את התיק ולומד אותו ונותן את ההחלטה האחרונה. כייעוץ, אני לא פרקליטות, להבנתי זה מספיק.