ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 22/12/2010

תקנות התעבורה (תיקון מס' 12), התש"ע-2010 (תיקון), התשע"א-2010, בדבר חיוב נהגים בבדיקות ראייה לאחר גיל 40

פרוטוקול

 
2
10
ועדת הכלכלה

22.12.10


הכנסת השמונה-עשרה

נוסח לא מתוקן

מושב שלישי









פרוטוקול מס' 394

מישיבת ועדת הכלכלה

מיום רביעי, ט"ו בטבת, התשע"א (22 בדצמבר, 2010) בשעה 10:00
סדר היום
תקנות התעבורה (תיקון מס' 12), התש"ע-2010 (תיקון), התשע"א-2010- בדבר חיוב נהגים בבדיקות ראייה לאחר גיל 40
נכחו
חברי הוועדה: כרמל שאמה – היו"ר

חמד עמאר
מוזמנים
משרד התחבורה והבטיחות בדרכים: עוזי יצחקי – סמנכ"ל בכיר מינהל תנועה

עו"ד חווה ראובני – סגנית בכירה ליועמ"ש
משרד הבריאות
ד"ר מיקי דור – ראש אגף רפואה כללית, מינהל רפואה
מועצת האופטומטריסטים בישראל
יוני סנדורי – חבר הוועד הארצי

אורי אטון – פרסום
עמיר רוטמן

מאיר אלרם

חנן הארון

ד"ר רפאל חירם – ד"ר למנהל ציבורי, בעל משרד חקירות

סיוון כה- כתבת חדשות ערוץ 10

עדי גרטי – סמנכ"ל תוכן, ערוץ 10
מנהלת הוועדה
לאה ורון
ייעוץ משפטי
אלקנה אפרתי
רשמה
לאה קיקיון

תקנות התעבורה (תיקון מס' 12), התש"ע-2010 (תיקון), התשע"א-2010- בדבר חיוב נהגים בבדיקות ראייה לאחר גיל 40
היו"ר כרמל שאמה
שלום, בוקר טוב, אנחנו בישיבה השלישית. על סדר היום - תקנות התעבורה (תיקון מס' 12), התש"ע-2010 (תיקון), התשע"א-2010- בדבר חיוב נהגים בבדיקות ראייה לאחר גיל 40. בבקשה, נציג המשרד.
עוזי יצחקי
ביוני אישרה ועדת הכלכלה את בקשת משרד התחבורה לתיקון התקנות שחייבו נהגים לעבור בדיקות ראיה בכל חידוש רישיון שחל אחרי גיל 40. לא נפרט על כך יותר מדי, אבל יושבים פה נציגים של משרד הבריאות יחד עם מכון גרטנר למנהל מדיניות רפואית. נמצא באופן מובהק - -
חמד עמאר
כל כמה זמן מחדשים רישיון?
עוזי יצחקי
עכשיו אנחנו מחדשים רישיון כל 10 שנים. היתה המלצה כיוון שזה האיבר שנפגע בצורה מובהקת ביותר, ולכן נמצאה הצדקה מקצועית ויסודית לתקנה, והיא אושרה. אנחנו בתאום הודענו שנתחיל לבצע את זה ב-1.1.2011. התחלנו לעבוד על זה יחד עם משרד האוצר, עם ממשל זמין, בתוך המערכות של משרד התחבורה, בשיתוף מלא עם אגודת האופטומטריסטים בישראל, וקידמנו. הנושא נמצא בפני פיילוט אבל למרבה הצער, בגלל הרבה עיכובים טכניים, לא צפויים, אנחנו מבקשים ונאלצים לדחות את תחילת הבדיקות בשנה - -
לאה ורון
תגדיר "עיכובים טכניים לא צפויים".
עוזי יצחקי
אנחנו הגענו למסקנה, מה שלא כל כך היינו בטוחים שנאשר את התקנה, שאנחנו נמחשב את זה ונצליח למחשב את זה בלוחות זמנים קצרים. קודם כל, לעניין המחשוב – התברר, ואני חושב שראו גם בתקופה האחרונה מחזות ותופעות שליליות ביותר על זיופים של בדיקות רפואיות ולכן הגענו למסקנה שלא נוכל להיכנס לתהליך הזה מבלי למחשב את הבדיקות הללו. ייכנסו פה גורמים שליליים שיתנו אישורים ותהפוך תעשיית שוק לגמרי לא בריאה שיתנו אישורים ולא נוכל לשלוט בזה. התהליך שגיבשנו יחד עם ממשל זמין, משרד הבריאות ואיגוד האופטומטריסטים זה תהליך ממוחשב שרק אופטומטריסט מורשה יחובר למחשב של משרד התחבורה ורק הוא והמורשים שיעשו אצלם את הבדיקות הם אלה שידווחו לנו. הדבר יאפשר למגר – לא להקטין או להוריד, אלא למגר – את תופעת הזיופים ודבר נוסף – גם לא לטרטר את האזרח. גם אחרי שאישרו את התקנה היתה ביקורת ציבורית לא פשוטה שאמנם זה שהארכנו מ-5 ל-10 שנים את חידוש הרישיונות – וזה בהחלט שיפר שירות אבל להתחיל לטרטר את האזרח לפני שיחדש רישיון יתחיל, ובאופן ידני, ישלח למשרד התחבורה ולא יקבלו – וכן יקבלו, ותופעת הזיופים שהזכרתי, לכן אמרנו – נלך על העניין הזה של המחשוב.


בעניין של המחשוב היו לנו מספר עיכובים. הממשקים שאנחנו רצינו להכין יחד עם ממשל זמין באמצעות האינטרנט לכיוון כל האופטומטריסטים – היה לנו עיכוב גם בממשל זמין, גם אצלנו, בתוך המשרד, אבל התגברו על עניין התשתיות. בחודש הבא, ואת זה יכולים לעדכן גם הנציגים של האופטומטריסטים, אמור להתחיל פיילוט, אנחנו אמורים להתחיל לבדוק את המערכת על אמת, ויתרה מכך, כתוצאה מהעניין של המחשוב, ואם זה יעבוד, וכנראה זה יעבוד – לא רק את בדיקות העיניים, גם את הבדיקות הכלליות שלפני קבלת טופס לימוד הנהיגה אנחנו נמחשב. רופאים של קופת חולים ורק רופאים מורשים יוכלו לעשות את הבדיקות על סמך המערכת שאנחנו נכין. ופה נמגר תופעה גדולה יותר, במיוחד גם במגזר המיעוטים שיש לנו, ואנחנו השכם והערב מוצאים, ואני מעביר לד"ר מיכאל דור והרבה פעמים אנחנו מגלים שלא היה ולא קיים רופא כזה – ודרך העניין של המחשוב נמגר את התופעה. אז פה זה משהו – אני חייב להתנצל ולהודות, זה לא משהו שהוא אופייני שאנחנו דוחים את לוחות הזמנים. אבל הפעם – לטובת השיפור של התהליך - -
היו"ר כרמל שאמה
אני אגיד לך מה יותר מטריד אותי מהדחיה - אותם ממצאים של תחקיר שפורסם בערוץ 10. התחום הזה פרוץ לגמרי. אתם עושים משהו חשוב אבל הבסיס, לפחות לפי מה שהוצג, נראה מאד רעוע, לפחות לפי מה שהוצג, אלא אם כן נציגים רשמיים של משרד הבריאות יגידו שהתחקיר לא מבוסס או חסר, אבל זה לא הרושם שלי. איך אנחנו מתמודדים, באמת, עם התופעה הזו שאנשים שהם לע בעלי מקצוע, לא מוסמכים, מתחזים לכאלה שכן, מטעים את הציבור או עלולים לגרום נזק לציבור, ואז, כל התיקון וכל המאמץ של משרד התחבורה מהבחינה שהוא נכון ומכוון למטרה אמיתית – בעצם לא עשינו כלום?
עוזי יצחקי
זה נכון, ויש רק דרך אחת והיא למחשב. מישהו שיהיה מוסמך יקבל מאתנו את האפשרות - -רק מורשים, מרשימה, מה שהיום לא קיים. אם הוא לא מורשה הוא לא יקבל מממשל זמין וממשרד התחבורה - -
חמד עמאר
איך הוא יקבל את הרישוי.
עוזי יצחקי
אנחנו נותנים לכל מי שמורשה - -
חמד עמאר
לא- איך תבחרו את המורשים?
עוזי יצחקי
יש רשימה מסודרת. נלך לפי הרשימה הזו ואז נמגר לגמרי את התופעה.
חמד עמאר
הרשימה הזו היא מכרז?
אדי מרקוביץ
לא, זה על פי הכשרה, ואחרי ההכשרה הם מקבלים תעודה. כל אופטומטריסט ומקצוע פארא רפואי הוא עם מספר רישיון של משרד הבריאות. הוא עובר בחינות של משרד הבריאות, רישיון לעיסוק במשרד הבריאות, עם תואר ראשון, כמובן, וזו הנטיה היום. נמצא פה גם יושב ראש המכללה לאופטומטריה, שבעתיד גם תיתן תארי דוקטורט.


הרשימה היום שנמצאת במשרד הבריאות היא רשימה שמאד קשה להשיג אותה. לנו אין את הרשימה המלאה ממשרד הבריאות שמאגדת בתוכה את האופטומטריסטים שהם בעלי רישיון עיסוק. זה משהו שלא יעלה על הדעת. אנחנו שנים מנסים להשיג את אותה רשימה, ולא מקבלים.
לאה ורון
בשל קשיים טכניים? היתה רשימה שהיתה צריכה להתפרסם באתר האינטרנט.
מיקי דור
חבל שלא פנית אלי. אמרו לי את זה לפני חמש דקות. אני אבדוק את זה עוד היום.
היו"ר כרמל שאמה
אתה מבקש פה דחייה לבדיקות ראיה מעל גיל 40, אבל יש נהגים שמבצעים כבר היום בדיקות ראיה באופן שוטף. איך זה מתמודד מול העיה עד שתמחשבו? יש משהו ביניים שאתם יכולים לעשות שאותם אנשים לא ייבדקו על ידי מתחזים, ואז אולי הם נחזים להיות כבעלי ראיה טובה ובעצם הם לא?
עוזי יצחקי
למרבה הצער זה לא רק בעניין עיניים, מדובר גם בבדיקות כלליות של רופא משפחה לצורך - -
היו"ר כרמל שאמה
אבל לגבי רופא משפחה לא שמענו עד היום את הטענות - -
עוזי יצחקי
יש, וזה עלה גם בדוח מבקר המדינה מספר 25 על ליקויים בנושא של טיפול בתאונות דרכים. זה עלה ובהחלט גם על זה אנחנו חושבים. ברגע שאנחנו נקבל את הרשימה גם עכשיו באופן ידני, נעשה בדיקות רנדומליות ונבדוק, וכבר עכשיו, כמו שאמרתי,יש לנו מספר מקומות, בעיקר, לצערי בצפון, במגזר הערבי, חשדות שלפעמים גם מתממשים לגבי זיופים. אנחנו נשים את הדגש עד שיהיה המחשוב, ואם צריך, כמו מספר דברים שהיו, גם נגיש לטיפול המשטרה.
אדי מרקוביץ
אל"ף אני מבקש שתהיה הפרדה מוחלטת בין בדיקות הראייה לבדיקות רפואיות, וזה מסיבה פשוטה: היום, משרד התחבורה לא מצליח לאכוף את נושא חוקיות הבדיקה של אופטומטריסטים, ובטח שאם נכניס בכפיפה אחת את הבדיקות של רופאי המשפחה יחד עם רופאי העיניים התהליך הזה יגרר לפחות לעוד 5 או 10 שנים.
מיקי דור
לא, אין לזה שום בסיס. אלה שני תהליכים שצריך לקדם בו זמנית - -
אדי מרקוביץ
בהחלט, אבל לא צריך להכניס בכפיפה אחת את שניהם, כי בסוף, התהליך של בדיקת הראיה - -
מיקי דור
אמרתי – במקביל.
אדי מרקוביץ
במקביל אין שום בעיה, אבל לא צריך לדחות, כי היום אנחנו מתעכבים בגלל הרצון לאחד, מחשובית, את הבדיקות של העיניים עם הבדיקות הרפואיות, מה שלא נראה לנו.
קריאות
- - -
אדי מרקוביץ
יש עוד נקודה שאני מבקש לתת עליה את הדעת – אנחנו לפני כ-7 שנים עשינו יחד עם משטרת ישראל מבצע, סקר בדרכים, שנמצא אצל עוזי. באותו סקר שמנו מדגמית בצמתים חשובים במדינה יחידה של משטרה עם אופטומטריסטים, חברי המועצה, ובדקנו באמצעות מחשוב, שדרך אגב, משמש היום לבדיקות – מכל 4 נהגים בדקנו רק את התחבורה הציבורית והרכבים הכבדים, כלומר, לא את הרכבים הפרטיים. מנהגי הסמיטריילרים, האוטובוסים, המוניות, המשאיות - מכל 4 נהגים – 1 לא כשר מבחינת ראיה. כשאתה אומר מבחינת ראיה אתה לא מתייחס רק למי שמסתכל עליך ורואה אותך מטושטש. יש בעיות, אני חלילה לא רוצה לכרוך אחד עם השני, אבל אותו נהג אוטובוס שחצי מהאוטובוס ירד כי הוא נכנס במשאית – זו בעיה שיכולה להיות של מי שאין לו שדה ראיה. כלומר, הוא אחד שרואה טוב, רואה 6:6 אבל חסר לו שדה ראיה. ואז הוא נוסע ישר, לא שם לב שיש לו משאית, והוא מגלח חצי מהאוטובוס.


כשבאים ואומרים תהיה דחיה לשנה – בסדר. אל"ף, אני רוצה למחות על הכוונה לדחות את הבדיקות בלי ליידע אותנו, בכלל. יכול להיות שאנחנו במועצת האופטומטריסטים יכולים לעשות וכן לגשר על פערי הזמן. אני חייב להודות שעוזי יצחקי, ואני מלווה אותו כבר כמה שנים טובות, ברגע שיזם את הפרויקט – הוא עושה עבודת קודש. אני לא יודע מה קורה בתוך משרד התחבורה, זה לא עניינינו, אבל שנה לדעתי זה הרבה מאד זמן לדחות.
חמד עמאר
חצי שנה לא תספיק לכם? הבנתי שבחודש הבא מתחיל פיילוט.
עוזי יצחקי
במחצית הראשונה של 2011 זה יהיה פיילוט ואז ניישם תיקונים בחצי השנה האחרונה, וחובה נעשה את זה ב- 2012.


אתם יודעים מה זה גורמי מחשוב – כל פעם הוא בא אליך עם איזה חור שחור - -
היו"ר כרמל שאמה
אבל זה לא איזה משהו מסובך. אתם לא הולכים להמציא את Windows מחדש.
עוזי יצחקי
הבעיה היא שקשה לי להתחייב בפני גורמי מחשוב, למרות שאני הוא זה שמוביל אותם. אבל אתה יודע, באים אלי, ואנח לא רוצה להימצא במצב שבחודש מאי אני מחתים את השר ובא לדחות את זה בעוד חצי שנה.
חמד עמאר
בואו ננסה חצי שנה. תעשו את המקסימום ונגמור את זה תוך חצי שנה. אנחנו נתקלים, יכול להיות שלא רק משרד התחבורה- גם משרד ה- -
עוזי יצחקי
בסדר, אבל בתנאי – לא שאני אומר "בתנאי" לוועדה המכובדת – אבל בתנאי שאם יהיה מצב אמיתי והפעם נביא, תשמעו גם את האנשים עצמם, תהיה בעיה –שלא ניתקל, תגידו – אמרתם? כלומר, נבוא בחודש מאי ונציג את המצב כמו שהוא, אם באמת תהיה בעיה.
היו"ר כרמל שאמה
אבל קחו בחשבון שנרצה לראות בדיוק מה עשיתם עד מאי, בכל חודש. נרצה לראות תרשים זרימה למה זה לא נגמר עד מאי, כי אני לא רואה למה זה צריך לקחת שנה.
אדי מרקוביץ
התכנה מוכנה.
היו"ר כרמל שאמה
הליטוש שלה - -
אדי מרקוביץ
גם זה מוכן. צריך לעשות פיילוט.
קריאות
· - -
היו"ר כרמל שאמה
מאחר שמדובר באנשים שלא מבחינים במשאית – אז כל יום זו סכנת נפשות וצריך לעשות מאמץ עילאי, אין מה לעשות. שימו את זה בראש סדר העדיפות, מבחינתכם.
עוזי יצתקי
אני אעביר ברבעון הראשון של 2011 סטטוס, ו - -
יוני סנדורי
אני יושב ראש המכללה לאופטומטריה בישראל. דבר ראשון, אדי מרקוביץ דיבר על נושא הסקר שעשינו בצמתים – אז אחד מתוך 4 אכן לא ראה בצורה שהתקינה מדברת עליה, אבל זה מתוך אלה שהסכימו להיבדק. אז הסטטיסטיקה – אלה שיודעים שהם לא רואים טוב, הם לא הסכימו להיבדק. אני הייתי בצמתים וראיתי את אלה שלא הסכימו להיבדק. זאת אומרת, זה בטח יותר.


השאלה ששאלת את עוזי יצחקי לגבי הפיקוח, בלהט הדברים הם התמסמסו והלכו לכיוונים לא נכונים, כי אני חושב שאנחנו מחטיאים את המטרה. השאלה ששאלת לגבי פיקוח על נושא הבדיקות, אתה לא צריך לשאול אותו את העניין הזה. מי שצריך לפקח על העניין הזה זה משרד הבריאות. אנחנו עכשיו בשיתוף עם מועצת האופטומטריסטים מנהלים איזשהו קמפיין ככה שאנחנו מנסים לעשות אותו, שהציבור יידע שיש אנשים שהם מורשים, אנשים שהם אופטומטריסטים עם רישיון, קר הם יכולים לבדוק את העיניים. אז אני שואל לשאלה ששאלת אותו – מי יפקח על העניין הזה. אנחנו צריכים בכלל לפנות למשרד הבריאות בעניין הזה, ואנחנו, מועצת האופטומטריסטים והמכללה – מוכנים לתת לזה יד, לצאת לקליניקות של אנשים שהם לא מורשים, ומפקח מטעם משרד הבריאות, ויש אנשים כאלה, בשיתוף עם שוטר, אפילו, ואון ליין, באותו רגע, לבצע כמה פעולות יסודיות ואני מבטיח לכם שאחרי 2-3 פעולות כאלה התופעה הזו תיעקר מהיסוד. זאת אומרת, מה שאנחנו צריכים פה – שמשרד הבריאות יהיה נכון לשתף אתנו פעולה, והמשטרה. נצא לקליניקות ונטפל בתופעה ונעקור אותה. זה עונה לך על השאלה ששאלת את עוזי יצחקי. הוא רק באשנב של משרד התחבורה, אבל פה יש משהו שהוא יותר כללי – יש אנשים שהם לא מורשים והם מתאימים עדשות מגע, ויכולים לגרום לפגיעה קלינית, לפציינט. אז אם אנחנו כבר נמצאים פה אנחנו יכולים לטפל בבעיה הזו. אז הנה, יש פה אפשרות למגר את התופעה מהיסוד.
אדי מרקוביץ
אם אתם זוכרים, בתשדיר האחרון הראו מצולם, ונמצא פה מי שצילם - אדון רפי תירם, בעל משרד חקירות. אדם שצריך מינוס 2, שזה אחד שאם הוא מסתכל עליי לפה הוא לא רואה שיש פה בכלל שולחן, ותמורת תשלום כזה או אחר חתמו לו על הטופס שהוא רואה טוב. אותו אחד, אני מוצא אותו מולי נוהג על סמי טריילר. איפה נמצא שלטון החוק? איפה המשטרה? למה אין פה נציגות של המשטרה, אין נציגות של הפרקליטות? היום, התחזות לאופטומטריסט, דינה מאסר בפועל של 5 שנים. אין שום הבדל בין התחזות לאופטומטריסט ובין התחזות לרופא או שופט או עורך דין.
חמד עמאר
נהג משאית או נהג רכב ציבורי – כל כמה זמן הוא מחויב בבדיקת עיניים?
יוני סנדורי
כל 5 שנים, מגיל 50 ומעלה.
חווה ראובני
ב- 1 בינואר זה יהיה מגיל 60 – כל 5 שנים, ומגיל 70 – כל שנתיים. עד גיל 60 – כמו כל הנהגים האחרים.
חמד עמאר
אבל נעשתה בדיקה שבתוך ה-5 שנים האלה אין שינוי? יכול להיות מצב של שינוי?
חווה ראובני
:

יש חובת דיווח הן של הנהג, הן של מי שמטפל בו אם יש אצלו שינויים. מי שרופא העיניים שלו רואה שבעבר נהג 6:6 והוא היום בא אליו ונבדק והוא מוצא אצלו שהוא רואה פחות מזה, יש חובת דיווח לרשות הרישוי. אם עושים את זה זו כבר שאלה אחרת.
מיקי דור
קודם כל, אנחנו עובדים יחד עם משרד התחבורה, אבל חלשים מאד בתחום החקיקה בעניין הזה. לעניין עצמו: הבדיקות הרפואיות, והן הפחות חשובות – אני מסכים עם כל החברים שאמרו שבדיקות ראיה זה המרכיב הבעייתי בתאונות דרכים, כל המחקרים שנעשו, ההשפעה של אותם מקרים בודדים של נהג שאיבד הכרה – מדובר ממש במקרים בודדים. ראיה זו הנקודה המרכזית בנהיגה. במשך השנים היו לנו צרות צרורות ועדיין היו לנו עם הבדיקות הרפואיות על ידי או מי שאינם מוסמכים או מי שיש לו רישיון לעסוק ברפואה אבל לא מכירים את החולה. בתי ספר לנהיגה העסיקו אנשים, רופאים, עולים חדשים כדי שישימו חותמת. ואני לא צוחק – השתתפתי בפשיטות משטרה כשראיתי איך זה נעשה תמורת 20 שקל בחצר, כשהרופא מסביר לנבדק מה להגיד כדי שהכל יהיה טוב. זה עבר לטיפול המשטרה. כדי למנוע את זה שינינו משהו בטופס, שם, כך שיוכל למלא אותו רק רופא המשפחה. זה לא עובד כמו שצריך לעבוד, כיוון שלמשרד התחבורה וגם לנו אין בקרה שהטופס אכן מולא על ידי רופא המשפחה. הצעד הזה של מחשוב אמור לפתור ברמה של הבדיקות של האופטומטריסטים, כדי שזה יבוצע אך ורק במקום מוסמך, ואני רוצה פה - יוני, שאנחנו מכירים הרבה שנים, זה לא תמיד לטובה להגיד שזה ייעשה רק באותו מקום הממוחשב ועל ידי מי שהוסמך. שלא יחשב לי שם מול המחשב סטודנט לאופטומטריה ויחתום, ואני ראיתי את זה בפשיטות שעשיתי, בעבר. זה מאד חשוב לי, הדבר הזה. זה דבר שניתן לבדוק.


בקרה - היכולת של משרר הבריאות לבקר בשטח בזמן אמיתי בעת הבדיקות – מאד מצומצמת. אם יהיה לנו שיתוף מצד האופטומטריסטים ואם גם יתנו לנו איזה צוות לעשות את זה, נשמח לעשות את זה. אני עושה בקרות מהסוג הזה במרפאות כירורגיות ומרפאות אחרות, לא מספיק, כמובן. אנחנו כבר בדיון עם משרד התחבורה לגבי מחשוב של אותו תהליך ברפואה הראשונית. זאת אומרת, דיברתי עם קופות החולים, לגבי רופאי המשפחה, שלמחשבים ייכנס מודול נוסף, בדומה למודול של האופטומטריסטים שיעביר את הממצאים של הבדיקה ישירות למשרד התחבורה, למשרד הרישוי, ועל ידי זה לעקוף את כל האופציות לעשות את זה על ידי אנשים לא מוסמכים.
לאה ורון
מה העלות של הבדיקה?
מיקי דור
היום העלות היא 91 שקל אצל רופא, כשהביטוחים המשלימים בקופות משלימים את זה. להערכתי אפשר יהיה גם להוזיל את זה אם זה ייעשה על ידי הרופא המטפל הקבוע.
היו"ר כרמל שאמה
סיון כהן, בשם הוועדה רוצים להודות לך על התחקיר שערכת בערוץ 10, תחקיר שפקח את עינינו לבעיה שלא היינו חולמים שקיימת, בעוד שהנתונים ששמענו מהנציגים האחרים לגבי היקף הבעיה שנבדקה והוכחה בכביש הלכה למעשה, ושאף אחד גם לא סותר את הממצאים של התחקיר.
סיוון כהן
קודם כל – תודה. אני רוצה להצטרף לדברים של הד"ר לגבי האכיפה. אפשר להתווכח על הגיל, על הדחיפות של הדברים האלה. אני רוצה להסביר על התחקיר שלנו, שאני חייבת לומר – לא היה מאד קשה לעשות אותו. ביקרנו ב-32 אופטיקות. מתוכן – 18 מהאופטומטריסטים הם מתחזים, הם אנשים שהציגו את עצמם כאופטומטריסטים, והם לא. הם לא רשומים במשרד הבריאות בכלל. ההתנהלות של חלק מהדברים, ברשת הכי גדולה בישראל, "אופטיקה הלפרין" אפילו בבקשת התגובה שלנו - ההתנהלות היתה כל כך קלוקלת, עם כתובות שלא היה לנו בכלל עם מי לדבר. ניסו אפילו לרמות אותנו.
לאה ורון
אני מבקשת אותך לא להתייחס לאופטיקות מסוימות, מאחר ולא הזמנו את הנציגים שלהם.
סיוון כהן
מאה אחוז. אז נתייחס לתופעה הרחבה. אני חוזרת על הנתון: 32 חנויות אופטיקה, גם של רשתות, גם חנויות פרטיות, מתוכן – הנתון של 18 מתחזים, אנשים שאין להם קשר ואין להם כל הסמכה, זה נתון מאד צורם. בעניין של בדיקות הנהיגה, חתימה על הטופס הירוק – אני מרכיבה משקפיים. המספר שלי בעניים הוא מינוס 2. לא פשוט לנהוג במצב כזה. הלכתי לעשות את הבדיקה עם עדשות ראיה. אף אחד לא שאל אותי אם יש לי עדשות או לא. ההליך הפרוצדוראלי היה מאד מאד פשוט, ועל הטופס חתמה גברת שבעלה אופטומטריסט. היא הגדירה את עצמה כמורשית חתימה. הפרטים הובאו בצורה מאד מאד ברורה בתחקיר וזה טיפה בים. נראה לי שאין בעיה – אם המשטרה תלך או אפילו אתם - -
היו"ר כרמל שאמה
היא פשוט הרחיבה את הלכת השיתוף בין בני זוג.
סיוון כהן
זו תופעה מאד רחבה. אני חייבת לומר שאחרי שידור התחקיר הוצפנו בפגיעות מאנשים שגם נפגעו מהמצב הזה, גם הזדעזעו. וקיבלתי טלפון מאישה שבנה משרת בצה"ל. היא הזכירה לי שחלק מהאנשים שהוזכרו בתחקיר, חלק מהרשתות - יש להם הסכמים עם צבא ההגנה לישראל. הבן שלה הולך להיבדק על ידי אנשים שסביר להניח שהם לא אופטומטריסטים. זאת אומרת, גם המדינה, יש לה איזה קשר כאן לאותן רשתות, וכדאי להתחיל להתייחס לנושא הזה שהוא באמת מאד מאד פרוץ.
היו"ר כרמל שאמה
תודה. שאלה לד"ר דור - האם יש אפשרות לפרסם את רשימת האופטומטריסטים המורשים?
מיקי דור
אני לא מבין מה עיכב את זה, למשרד התחבורה זה צריך להיות היום. אני אבדוק את זה.
זה לא סודי, להפך.
היו"ר כרמל שאמה
אין בעיה שזה יהיה מפורסם באתר אינטרנט?
עוזי יצחקי
אצלם זה כבר נמצא.
עדי גרטי
אני סמנכ"לית תוכן של ערוץ 10. אני רוצה לשאול שאלה: אני פשוט, מאז התחקיר, וחשפנו שם כמה מתחזים – אני שואלת שאלה: אין פה נציג של המשטרה, האם משהו נעשה? מישהו הלך ובדק? נשלל רישיון? דבר לא נעשה.
היו"ר כרמל שאמה
אני מתחייב להגיש שאילתה לשר בעניין הזה.
יוני סנדורי
אני חושב שכבר אפשר לפתור את הבעיה הזו מהיסוד. לא רק העניין של בדיקות ראיה לרישיונות נהיגה, אלא כמו שהיא אמרה- זה רק 10% מכל העניין. עדשות מגע שמתאימים, ברוב מדינות העולם זה רק תחת מרשם, זה שקול לתרופה לכל דבר.
לאה ורון
בזה הוועדה לא עוסקת.
קריאה
זה בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות.
רפי תירם
אני בעל משרד לחקירות, פוליגרף ואבטחה. חזרתי היום מארצות הברית, נחתתי ב- 8 בבוקר. אני אומר כקצין משטרה לשעבר, שהדרך לפתרון הבעיה, ואני כבר אומר לכם את הפתרון- שאופטומטריסט פלוס שוטר פלוס נציג משרד התחבורה פלוס נציג משרד הבריאות יפעלו ביחד ובאופן שיטתי, להקים את הגוף הזה – והם פותרים את הבעיה. הם פשוט עובדים שיטתית ואני מוכן אפילו להנחות אותם. אני במקרה מרצה בבר אילן ואני מוכן להנחות אותם איך לעבוד, באיזו שיטה, ואני מוכן ללוות את הסיפור הזה עד תום, ולא רק להתפרנס מזה.
אדי מרקוביץ
לסיכום – לא פחות אשם מהאופטומטריסט המתחזה זה מי שמעסיק אותו, ובאלה – אף אחד לא מטפל. בסך הכל מסך כל 100 אחוז המתחזים – המעסיקים הם אלה שמעסיקים את אותם מתחזים, ואף אחד לא בא אליהם. היום מי שקונה רכוש גנוב מקבל עונש חמור יותר מזה שגונב. אני חושב שגם פה בדיוק המקום להתייחס לזה.
היו"ר כרמל שאמה
תודה. נקרא את התקנות.
אלקנה אפרתי
עם התאמה לחצי שנה. כן?
חווה ראובני
כמובן.

" תקנות התעבורה (תיקון מס' 12), התש"ע-2010 (תיקון), התשע"א-2010
בתוקף סמכותי לספי סעיף 70 לפקודת התעבורה (להלן – הפקודה) ובאישור ועדת הכלכלה של הכנסת לפי סעיף 21 א (א) לחוק יסוד: הכנסת וסעיף 2(ב) לחוק העונשין, התשל"ז-1977, אני מתקין תקנות אלה:

תיקון תקנה 9

1. בתקנה 9 לתקנות התעבורה (תיקון מס' 12), התש"ע-2010 במקום "כ"ה בטבת, התשע"א (1 בינואר, 2011) יבוא : "כ"ט בסיוון, התשע"ב 01 ביולי, 2012)".
היו"ר כרמל שאמה
מי בעד? התקנות אושרו פה אחד. אני מזכיר למשרד התחבורה, נתנו חצי שנה, שלא ניתן ארכה "על עיוור" בסיפור הזה. אני מודה לכם, הישיבה נעולה.

הישיבה ננעלה בשעה 10:40

קוד המקור של הנתונים