PAGE
29
ועדת החוקה, חוק ומשפט
21/12/2010
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 299
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שלישי י"ד בטבת התשע"א (21 בדצמבר 2010), שעה 10:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 21/12/2010
פרק י"ב (מסים), סעיפים 43 עד 45 (גבייה) להצעת חוק המדיניות הכלכלית לשנים 2011 ו-2012 (תיקוני חקיקה), התשע"א-2010
פרוטוקול
סדר היום
פרק י"ב (מסים), סעיפים 43 עד 45 (גבייה) להצעת חוק המדיניות הכלכלית לשנים 2011 ו- 2012 (תיקוני חקיקה), התשע"א – 2010.
מוזמנים
¶
עו"ד דלית זמיר
- מחלקת ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
הילה דוידוביץ
- משרד המשפטים
דקל כהן
- ממונה הלוואות מדינה באגף חשכ"ל
מורד פרץ
- רפרנט הלוואות וגביה באגף החשכ"ל
זאב פורת
- סמנכ"ל בכיר אכיפה וגבייה רשות המסים
זילפה גלינדוס
- מנהלת תחום בכירה אכיפת הגבייה מע"מ ברשות המסים
איריס וינברגר
- סגן היועץ המשפטי, רשות המסים
עו"דדגנית חגי סעדון
- רשות המסים.
עו"ד רן ונגרקו
- איגוד הבנקים
טל עזריה
- מדור עיקולים, בנק דיסקונט
עו"ד ישראל לונגיני
- בנק המזרחי
רפי רוס
- בנק לאומי לישראל
עו"ד איתן אטיה
- מנכ"ל פורום ה-15, שלטון מקומי
עו"ד רועי מגידו
- יועץ משפטי, מד"א
גל פרויקט
- מנהל אגף לגביית ארנונה ומים, עיריית תל-אביב יפו
עו"ד עידית קצבוי
- עוזרת ראשית ליועץ משפטי, עיריית תל אביב יפו
עו"ד אופיר ארגמן
- עיריית אשקלון
רשמת פרלמנטרית
¶
איה לינצ'בסקי
פרק י"ב (מסים), סעיפים 43 עד 45 (גבייה) להצעת חוק המדיניות הכלכלית לשנים 2011
ו- 2012 (תיקוני חקיקה), התשע"א – 2010.
היו"ר דוד רותם
¶
שלום לכולם, על סדר היום סעיפים 43 עד 45 בהצעת חוק המדיניות הכלכלית, נא לקרוא את הסעיפים.
תמי סלע
¶
" 7א. חובת הצד השלישי להודיע.
(5) הגיש הצד השלישי הודעה בדבר הימצאותו של הנכס בידיו, ישלח פקיד הגבייה הודעה לסרבן על הנכס שעוקל, ויחולו הוראות אלה:
(א) לגבי נכס שהוא כסף מזומן או חוב שהגיע מועד פירעונו (בפקודה זו – נכס מזומן), שלא עוקל בדרך אלקטרונית או לפי סעיפים 7ג(א) או 7ד(א) - יצוין בהודעה אם ניתנה הוראה בצו העיקול על אופן מסירתו ואת תוכן ההוראה";
אלה נכסים שלא חייבים לתת תקופה של 14 יום מראש.
"(ב) לגבי נכס אחר – יצוין בהודעה כי אם הסרבן לא ישלם את חובו או יגיע להסכמה עם פקיד הגביה בנוגע להסדרת תשלום החוב, ניתן יהיה להורות על מסירת הנכס שעוקל בתוך 14 ימים ממשלוח ההודעה, למעט נכס מזומן..."
פה יכול להיות שלא נשתמש בהגדרה הזו אלא נפרט את כל מה שכתוב בהגדרה נכס מזומן, זה עניין של נוסח.
"נכס מזומן שניתן להורות על מסירתו בטרם חלפו 14 הימים, וכי אם עוקלו מספר נכסים רשאי הסרבן תוך התקופה האמורה לבקש מפקיד הגבייה כי החוב ייפרע ממסירתו של נכס מסוים מבין הנכסים המעוקלים, ובלבד שיש בנכס כדי לפרוע את החוב ושהנכס לא נמסר כדין לפני שביקש כאמור".
" 7ב. חובת הצד השלישי למסור את המעוקל
1) (א) הצד השלישי חייב למסור לידי פקיד הגביה את הנכסים המעוקלים באופן, במועד ובמקום שפקיד הגביה קבע בצו העיקול או בצו שנתן לאחר מכן (להלן – צו מסירה) כמפורט בסעיף זה".
אחרי סעיף קטן (ב) מוספים שלוש פסקאות (ג) עד (ה):
"(ג) פקיד הגבייה יורה על מסירת הנכסים המעוקלים בצו מסירה, ובלבד שחלפו 14 ימים ממשלוח הודעה לסרבן כאמור בסעיף 7א(5)(ב); היו הנכסים נכס מזומן, רשאי פקיד הגבייה להורות על מסירתם בצו מסירה, גם אם טרם חלפו 14 ימים כאמור.
(ד) על אף האמור בפסקה (ג), רשאי פקיד הגבייה להורות על מסירת הנכסים בצו העיקול עצמו, אם הנכסים הם נכס מזומן שלא עוקל בדרך אלקטרונית או לפי סעיפים 7ג(א) או 7ד(א).
(ה) פקיד הגבייה יורה על מסירת נכס, אלא אם ניתן לפרוע את החוב מנכס מעוקל אחר והפגיעה בסרבן עקב כך תהיה פחותה ובהתחשב, בין היתר, ביחס שבין ערך הנכס המעוקל לבין גובה החוב ובבקשת הסרבן לפי סעיף 7א(5)(ב) אם ביקש כאמור".
את סעיפים 7ג ו- 7ד קראנו בישיבה הקודמת ולא היה בהם שינוי.
"12ב1. מסמכים אלקטרוניים והמצאתם
(1) בסעיף זה –
"חתימה אלקטרונית מאושרת", "מסר אלקטרוני", "תעודה אלקטרונית" – כהגדרתם בחוק חתימה אלקטרונית התשס"א–2001;
"מנגנון הזדהות" – מנגנון המזהה את המתקשר אל מערכת המחשב, בודק את הרשאת הגישה שלו למידע ומתעד גישה כאמור.
"מסמך אלקטרוני" – מסר אלקטרוני חתום בחתימה אלקטרונית מאושרת, הניתן לשמירה אלקטרונית, לאחזור ולהפקה כפלט, כהגדרתו בחוק המחשבים, התשנ"ה–1995;
"השרים" – שר האוצר ושר המשפטים.
(2) הודעה, דרישה, צו או כל מסמך אחר שיש להמציאם לפי פקודה זו, יכול שייערכו כמסמך אלקטרוני.
(3) על אף האמור בסעיף 12ב ניתן להמציא בדרך אלקטרונית –
(1) מסמך אלקטרוני שהוא צו עיקול לפי סעיף 7ג(א) או צו מסירה של נכס שעוקל לפי הסעיף האמור, ובלבד שהנמען הסכים לכך באופן מפורש;
(2) מסמכים אלקטרוניים אחרים, ובלבד שהנמען הסכים באופן מפורש שמסמכים אלקטרוניים מסוג מסוים יומצאו לו בדרך זו, והכול בהתאם להוראות שקבעו השרים, באישור ועדת החוקה חוק ומשפט של הכנסת; בתקנות כאמור ייקבעו, בין היתר, הוראות לעניין זיהוי פקיד הגבייה והנמען, דרך מתן הסכמת הנמען, אילו מסמכים אפשר לערוך כמסמך אלקטרוני ואילו מסמכים אפשר להמציא באופן אלקטרוני"
זה אומר שלגבי צו עיקול אצל צד שלישי שהוא תאגיד בנקאי, המצאה אלקטרונית אפשרית גם בלי תקנות נוספות ולעומת זאת לגבי מסמכים אלקטרוניים אחרים ונמענים אחרים זה יכול להיות קודם תקנות שמסדירות את כל ההיבטים".
"(ד)
(1) הומצא מסמך אלקטרוני בדרך אלקטרונית יראו אותו כאילו הומצא לנמען ביום שבו נמסר למערכת המידע של הנמען ולכל המאוחר בתום שלושה ימי עסקים מיום משלוח המסמך בדרך אלקטרונית;
(2) השרים, באישור ועדת החוקה חוק ומשפט של הכנסת, רשאים לקבוע הוראות לעניין חזקות קבלה ומסירה של מסמכים אלקטרוניים מסוגים מסוימים.
(5) צד שלישי שהומצא לו צו עיקול בדרך אלקטרונית, ומתקיימים בו התנאים שנקבעו לפי סעיף זה יהיה זכאי לתשלום; שר האוצר, באישור ועדת החוקה חוק ומשפט של הכנסת, רשאי לקבוע את ההסדרים לתשלום, מועדיו ודרכיו, את התנאים לזכאותו של הצד השלישי לתשלום ואת גובה התשלום, ובין היתר לקבוע כי התנאים לזכאות הם –
(1) קבלת כמות מזערית של צווי עיקול בפרק זמן שקבע;
(2) הפעלת מערכת ממוחשבת, לרבות לקבלת הצווים ולמשלוח התשובות
(6) מערכות המחשב המשמשות להנפקת מסמכים אלקטרוניים ולהמצאתם לפי סעיף זה יתבססו על מערכות תוכנה וחומרה מהימנות, המעניקות הגנה סבירה מפני חדירה, שיבוש, הפרעה או גרימת נזק למחשב ולחומר מחשב ומאפשרות גישה אליהן רק באמצעות מנגנון הזדהות";
גם זה חדש, בהמשך להגדרה של מנגנון הזדהות קודם.
"הממונה על הגבייה ימנה ממונה אבטחת מידע שיהיה אחראי להכנת נהלים לאבטחת המידע ולהבטחת קיומם.
(7) השרים, באישור ועדת החוקה חוק ומשפט של הכנסת, רשאים להתקין תקנות לעניין ביצוע סעיף זה.
הוראת שעה – לא היה בה שינוי מלבד הוספת הגדרות בסעיף קטן (א) ויש שם שימוש במילה לעניין ההגנה של מערכת המחשב מעניקה מפני חדירה, השתמשו במילה "נאותה" וזה צריך להיות "סבירה", כי זה צריך להיות תואם ל- 12(ב)(1)
איריס וינברגר
¶
בסעיף 44 בהוראת השעה, משרד המשפטים ביקש להוסיף שהמערכת היא "מערכת מהימנה, מעניקה הגנה, המעניקה הגנה נאותה מפני חדירה אליה ומפני שיבוש או הפרעה לעבודתה"; להכניס גם כאן את עניין מנגנון ההזדהות.
היו"ר דוד רותם
¶
חסר לי הסעיף שהוראות חוק אלו יחולו על המדינה, לגבי השלטון המקומי הם יחולו על גביית מים וארנונה בלבד.
היו"ר דוד רותם
¶
אני לא יודע עם מי זה דובר. הייתי בכל ישיבות הוועדה, אני לא זוכר שדובר על זה כי לא הייתה נציגות של השלטון המקומי חוץ ממך. אמנם בימים האחרונים ראיתי שיש כל כך הרבה נציגים לשלטון המקומי, זה פשוט לא יאומן. לפי כמות הטלפונים, הלחצים והפניות גיליתי שהשלטון המקומי הוא משהו ענק, חבל שהם לא באו להשתתף בישיבות.
עוזי סלמן
¶
זה נכון , אבל לעניין הקנסות, אני חושב שבכפוף להנחיות של היועץ המשפטי לממשלה שיינתנו וזה ייכנס בהוראות החוק.
דלית זמיר
¶
חשבנו שאפשר להציע הצעת פשרה כדי לפתור את הקושי שהתעורר בוועדה עם קנסות חניה ולהציע שכל הגופים שהם לא המדינה, שלא כפופים היום מכוח החוק להנחיות היועץ המשפטי לממשלה יהיו כפופים לעניין הפעלת סמכותם בעניין עיקולים אלקטרוניים להנחיות היועץ המשפטי לממשלה. אפשר היה לקבוע לעניין קנסות, אני בטוחה שזה הכי מטריד את הוועדה, שלא ניתן יהיה לגבות קנסות בעיקולים אלקטרוניים, זאת אומרת סעיף 12(ב)(1) לא יחול על קנסות חניה, כל עוד לא הותקנו הנחיות כאמור.
היו"ר דוד רותם
¶
אמרתי בצורה ברורה שהחוק לא יחול על השלטון המקומי, למעט מים וארנונה, עד שלא יהיו הנחיות מחייבות של היועץ המשפטי. ביום שיהיו הנחיות של היועץ המשפטי ויטמיעו אותם, אז אפשר יהיה להחיל את החוק על הרשויות המקומיות, לא להפך. היום הם יפסיקו. כל הגורמים חוץ מאשר המדינה יפעלו בכפוף להנחיות של היועץ המשפטי.
דלית זמיר
¶
אני אקריא נוסח, הצענו ש"הוראות סעיף 12(ב)(1) לפקודת הגבייה כנוסחה בסעיף 43(4) לחוק זה", זה העיקולים האלקטרוניים, "יחולו על גוף שאינו המדינה, בהתאם להנחיות שיקבע היועץ המשפטי לממשלה". אז נקבע סעיף קטן (ב) , "הוראות סעיף 12(ב)(1) לא יחולו, בנוגע לגביית קנסות חניה על ידי רשויות מקומיות, כל עוד לא נקבעו הנחיות כאמור בסעיף קטן (א).
היו"ר דוד רותם
¶
לא, זה הסדר שלילי, שכל השאר כן אפשר, זה לא ילך כך. הודעתי לכם ששום דבר לא יחול על הרשויות המקומיות. למעט עניין ארנונה מים והיטלים.
היו"ר דוד רותם
¶
נאמר כך, כל הנושא של המסירות האלקטרוניות לא יחולו על גוף שאינו גוף של המדינה, עד שלא יהיו הנחיות מחייבות של היועץ המשפטי לממשלה, למעט ארנונות, מים, למרות שאני מבין שלגבי מים זה כבר לא אתם אלא תאגיד.
היו"ר דוד רותם
¶
נאמר ככה, התיקון הזה לא יחול על גופים שאינם המדינה, למעט לעניין היטלים, אגרות, מים וארנונה, עד שלא יהיו הנחיות מחייבות של היועץ המשפטי לממשלה.
דלית זמיר
¶
אני חושבת שהוא לא מוגדר כמדינה, תאגיד סטטוטורי. יש הרבה גופים שאני לא יודעת מה ההשפעה עליהם, הבנתי שאתם מנסים להחריג דווקא את העניין של הרשויות המקומיות בכל מה שהוא לא - - -
עוזי סלמן
¶
אם אדוני ירשה לי, אולי אפשר לתחם את זה בזמן, כדי להשיג את המטרה של אדוני, זאת אומרת לקבוע שהנחיות היועץ המשפטי... לא להפסיק לנו את האפשרות לגבות, אלא לתחם את זה בזמן.
היו"ר דוד רותם
¶
הסמכות לא תתחיל בכלל. כל זמן שלא יהיו הנחיות של היועץ המשפטי לממשלה לא תהיה לכם סמכות. זה מה שיהיה.
דלית זמיר
¶
זה לעניין קנסות, אנחנו עוסקים בארנונה, מים, היטלים, את זה אתה מוכן, אז בעצם נשאר רק קנסות חניה.
עוזי סלמן
¶
הקנסות של הרשויות המקומיות ניתנות אך ורק במישור האכיפה, לא של אכיפה מנהלית אלא אכיפה פלילית.
עוזי סלמן
¶
הקנסות של הרשויות המקומיות ניתנות לגבייה באמצעות פקודת המסים (גבייה) אנחנו לא רואים סיבה אמיתית להחריג את זה.
דלית זמיר
¶
ההצעה היא שלגבי הקנסות עדיף 12(ב)(1), קנסות, איך שתגדירו אותם, 12(ב)(1) שהוא עיקולים אלקטרוניים לא ייכנס לתוקף עד להתקנת ההנחיות.
עוזי סלמן
¶
מה שכבוד יושב ראש הוועדה מציע, זה אומר שאנחנו עוצרים את הגבייה המנהלית בכל מה שקשור להטלת עיקולים במדיה אלקטרונית עד שיהיו הנחיות של היועץ - - -
היו"ר דוד רותם
¶
אם זו עירייה, אל תגבו, לא אכפת לי. זה הולך להיות כך, התיקון לחוק לא יחול על רשויות מקומיות, למעט לעניין גביית ארנונות, תשלומי מים, אגרות והיטלים. ואולם, יקבע היועץ המשפטי לממשלה הנחיות המחייבות את הרשויות המקומיות לעניין הפעלת פקודת המסים (גבייה), יחולו הוראות החוק אף על הרשויות המקומיות.
דלית זמיר
¶
הצענו משהו אפילו יותר רחב, אי אפשר לכתוב שהוראות או הנחיות יועץ מחייבות אם אתה לא כותב הוראה פוזיטיבית שאומרת שהן מחייבות.
דלית זמיר
¶
הבעיה שאי אפשר לכתוב הנחיות יועץ המחייבות כי הנחיות יועץ צריכות הוראה פוזיטיבית שאומרת שהן מחייבות, כי הן לא מחייבות את הרשויות המקומיות בכלל.
היו"ר דוד רותם
¶
תגידי שוב את מה שאמרת, אני רוצה שיהיה רשום בפרוטוקול שהמדינה מבקשת שהנחיות היועץ המשפטי לממשלה לא יחייבו אותה.
איריס וינברגר
¶
לאור העבודה שהנחיות היועץ משפטי לממשלה מחייבות את המדינה בכל מקרה, אין צורך לקבוע את זה בחוק.
היו"ר דוד רותם
¶
לא אמרתי שצריך לקבוע את זה בחוק, יותר נוח לי לקבוע את זה... נעשה דבר פשוט, הנחיות היועץ המשפטי לממשלה יחייבו את כל מי שגובה על פי פקודת המסים (גבייה).
דלית זמיר
¶
הבעיה היא שהחוק הזה הוא חוק שחל קודם כל על המדינה וכשאנחנו כותבים סעיף כזה, שזה סעיף מאד חריג, אני לא מכירה עוד מקום שקבוע בו סעיף כזה, הנחיות היועץ ממילא מחייבות את המדינה אנחנו לא רוצים שישתמע חס וחלילה שיש פה הסדר שלילי אם לא כתבנו בחוק - - -
היו"ר דוד רותם
¶
אני חושב שצריך לבטל את פקודת המסים, זה עניין אחר, מד"א יושבים בשמחה ואני רואה אותם מחייכים, אל תדאגו, הכנסתי את זה ואני מבטיח לכם דבר אחד, אם הרשויות המקומיות, במקום לבלבל לי את המוח בארבעת הימים האחרונים בכזו כמות, יתחילו לעשות את זה ליועץ המשפטי לממשלה, יהיו כללים מהר מאד.
גל פרויקט
¶
הרישא של הסעיף מדבר על מכתבי התרעה שאנחנו צריכים לשלוח לנישומים, שעוקל להם חשבון הבנק, אם אפשר לתת "גרייס" של 45, 60 יום עד החלת הדבר הזה על מנת שכל הרשויות יוכלו להתארגן בהתאם מבחינת מחשוב.
היו"ר דוד רותם
¶
אין בעיה, מה עמדת החשב הכללי? למה אתם באים אלי עם דברים כאלה, תשבו עם החשב הכללי, הוא רוצה לראות את הכסף מצלצל בקופה.
גל פרויקט
¶
ההתרעות נשלחות לפני כן, אבל ברגע שהוטל העיקול אנחנו לא שולחים מכתב לאזרח, שים לב, הטלנו לך עכשיו עיקול, את זה עושים הבנקים, הם שולחים לו את המכתב.
רפי רוס
¶
הבנקים, אם הם שולחים או לא זה בטח לא לפי חוק, זה לפי יחסי בנק לקוח. אי אפשר להטיל את זה על הבנקים.
היו"ר דוד רותם
¶
התביעה הייצוגית בדרך. מכיוון שאני מחזיק במניות של בנק לאומי, אני אגיש נגדך תביעה על זה שעשית הסכם שאני מפסיד כסף, כי אם אתה רק מקבל 10% מההוצאות, אתה לא ממקסם את הרווחים על המניה שלי.
תמי סלע
¶
כל עוד אין הנחיות ורק למען דברים שהם לא ארנונה, מים אגרות והיטלים. אני מקריאה את ההסתייגויות: הצעות לתיקון מטעם סיעת חד"ש.
היו"ר דוד רותם
¶
אפשר לבקש, ומכיוון שזו קבוצת רע"מ-תע"ל-בל"ד.... הויכוח נגמר, תקריאי בבקשה את ההסתייגויות.
תמי סלע
¶
ההצעה הראשונה היא לתיקון סעיף 2 לפקודת המסים (גבייה) בהגדרת "גובה מסים" המילים "כולל מוכתר" יימחקו. בהגדרת "כפר" בסוף הסיפא יבוא: " ובלבד שהכפר מוכר".
תמי סלע
¶
בסעיף 4-הוצאה לפועל בשל אי תשלומים, המילים "חמישה עשר יום" יימחקו ובמקומם יבוא "שלושים יום".
תמי סלע
¶
בסעיף7א-חובת הצד השלישי להודיע, בסעיף קטן (3) במקום המילים "ופקיד הגבייה סבור" יבוא: "ופקיד הגבייה הוכיח" שההודעה אינה שלימה או אינה נכונה, אז הוא רשאי להזמין את הצד השלישי לחקירה.
תמי סלע
¶
בסעיף 10 בעניים מסירת הסרבן לבית הסוהר, במקום המילים "המוכתר או שני נכבדים מן הכפר או מן השכונה" יבוא "עורך דינו".
תמי סלע
¶
אני אקריא את הסעיף: "אין להוציא מיטלטלין מחצרים, אם במקום נמצא קטין שטרם מלאו לו 16 שנים", זה הסעיף היום, הם אומרים, גם אם טרם מלאו לו 18 שנים אין להוציא את המטלטלין מהחצרים אלא אם כן יש שם מבוגר.
אברהם מיכאלי
¶
שפקיד הוצאה לפועל נכנס לבית ששם נמצא קטין, אסור לו לבצע שום פעולה, זה שהחוק אומר כך אני יודע, יש בזה היגיון. ההיגיון אומר שלא נאפשר פעולת הוצאת מיטלטלין מבית שקטין נמצא בו.
תמי סלע
¶
בסעיף 12ב- המצאת מסמכים, אחרי המילים "אם נמסרו למי שנועדו" יבוא "והסרבן חתם עליהם". המילים "או הונחו במקום מגוריו או במקום עסקיו הרגיל", יימחקו.
גל פרויקט
¶
כבוד היושב ראש, אני רוצה להאיר את עיניכם, אנחנו מדברים על אנשים שחייבים כסף, אלה לא אנשים שבאים מיוזמתם.
היו"ר דוד רותם
¶
הבעיה הגדולה ביותר זה שאתם שולחים לכתובת אתם תמיד בטוחים שהיא הכתובת הנכונה. כשמתברר שזו לא הכתובת הנכונה, אני יוכל לדבר לעצים ולאבים ולקירות כי במענה האלקטרוני של חברתה גבייה בדרך כלל אין מענה, תשאיר שם ופרטים נחזור אליך. לכן היועץ המשפטי יקבע הנחיות. אם לא, אנחנו נגיש הצעת חוק לביטול פקודת המסים (גבייה). מי בעד ההסתייגות?
היו"ר דוד רותם
¶
אי אפשר לעשות תיקון, זה עניין חדש. אני שואל אם אתה בעד ההסתייגות או נגד, אם לא, יועלו שני נוסחים.
הצבעה
בעד – 1
נגד – 1
נמנעים – אין
יעלו שני נוסחים למליאה
תמי סלע
¶
כרגע ההצעה היא יחסית קיצונית במובן זה שהיא דורשת חתימה של הסרבן, שזה אפילו בהוצאה לפועל יש חתימה אבל יש אפשרות אם הוא ביצע אישור מסירה, בשקדנות סבירה, שזה אומר שלוש פעמים, אז אפשר גם להדביק על הדלת.
תמי סלע
¶
בסעיף 12ב1. מסמכים אלקטרוניים והמצאתם, ההצעה למחוק את סעיף קטן (ג)(1) שעניינו העיקול של מסמך אלקטרוני שהוא עיקול אצל צד שלישי שהוא תאגיד בנקאי. (ה)(1) כרגע אין בנוסח החדש.
זאב פורת
¶
במובלע, בסעיף הקודם, אתם מתקנים לנו את כל פקודת המסים (גבייה) מהיסוד. אם כבר, יש לנו הרבה מאד, הבאנו לדיון רק את הנושא של העיקול המקוון, פתאום עולים נושאים נוספים, יש הרבה נושאים רבים אחרים, לא נערך לגביהם דיון מסודר.
היו"ר דוד רותם
¶
נכון, המליאה תעשה את הדיון המסודר. כשבאים להסביר יש מקום לקיים דיון, אם לא באים להסביר, אין מקום לקיים דיון.
היו"ר דוד רותם
¶
אני לא מקיים דיון כשאין מי שיסביר את ההסתייגות. ההסתייגות תעלה בשתי גרסאות, שר האוצר ישכנע את המליאה.
דלית זמיר
¶
יש קושי לנהל דיון במליאה. לפעמים רוצים לשכנע את חברי הכנסת בוועדה שההצעה הזו היא לא טובה כדי שיצביעו נגד ההסתייגות, לא הייתה לנו אפשרות להסביר למה ההצעה הזו היא לא טובה מבחינתנו.
דלית זמיר
¶
גם הנוסח שהוצע, אם כבר מדברים על דואר רשום אישור מסירה, אז צריך לעשות דואר רשות אישור מסירה, הנוסח כרגע גם לא מציע את זה. אין לנו שליטה על מה שיהיה במליאה, נכון שיהיו שני נוסחים ואני מקווה שהמליאה תצביע בעד.
גל פרויקט
¶
ברשותך, אני רוצה לנסות להסביר באופן פרקטי. הרבה אנשים נעים ונדים ברחבי הארץ ואנחנו, בשלטון המקומי, כאשר יש חוב של 2,000, 3,000, 4,000 ₪, אנחנו מנסים לאתר את הבן אדם, אנחנו יודעים את כתובתו במשרד הפנים ואנחנו מחויבים לשלוח לכתובת החוקית במדינת ישראל, שהיא כתובת משרד הפנים, ועוד עושים את זה בדואר רשום.
אותו אזרח עבר דירה, הוא לא עדכן בכתובת משרד הפנים, או שהוא לא מעוניין לחתום, הוא אפילו לא לוקח את הדואר הרשום, למה שהוא ייקח, הוא חייב כסף, הוא לא מעוניין לקחת. אנחנו לא יכולים לגבות את הכסף בהליך אכיפה מנהלי כי הוא לא בא וחתם. הרבה פעמים אנחנו מגיעים לעסק, בעל עסק נמצא שם, אומר, מי אתה, אני לא בעל העסק, אני רק עובד אצלו, לא יודע איפה בעל העסק. מסרת לו כדת וכדין במקום, הוא מסרב לחתום, אתה מייתר את היכולת שלנו.
תמי סלע
¶
זה שאתם מחויבים לכתובת משרד הפנים ושולחים בדואר רשום זה לא מכוח הפקודה, אלה אולי נהלים שאתם פועלים לפיהם.
תמי סלע
¶
רק צריך לדייק לגבי מה שהחוק כיום קובע, שהוא כן מאפשר לקחת את הכתובת גם ממקומות אחרים, לשלוח בדואר רגיל ונדרשת המצאה שהיא פחותה מהליכי גבייה אחרים, למשל לפי חוק ההוצאה לפועל, שם, לפני שנוקטים הליכים מסוימים, צריך להמציא בדרך הרבה יותר קפדנית, עם דואר רשום.
גל פרויקט
¶
לכן אמרנו שהיועץ המשפטי לממשלה יקבע את הדברים האלה בצורה מסודרת בתקנות, אבל לא להגיד אישור מסירה כי אתה מייתר את זה.
זאב פורת
¶
שמי זאב פורת, סמנכ"ל רשות המסים, אני רוצה להסביר לאדוני שחובות רשות המסים מסתכמים כיום במאה מיליארד ₪, סכום דמיוני.
היו"ר דוד רותם
¶
למה אתם לא גובים את זה? כל שנה זה נשאר מאה מיליארד, בשביל מה אתם קיימים אם לא בשביל לגבות?
זאב פורת
¶
אני אשיב לך, החובות האלה, לא אמורים להשתלם בגין שירות שאני צריך להודיע לאזרח שסיפקתי שירות והוא לא פרע את חובו בגין השירות. החובות האלה הם בגין סכומים שהאזרח הצהיר שהוא חייב אותם ומאלף ואחת סיבות לא שילם אותם. ההודעות על החוב עצמו, על פי הוראות החוק או הפקודה שייעודיים לנו, נשלחים לנישום ו/או לעוסק בדואר רשום, או נמסרים ביד. כלומר, החוב הוא חוב חלוט מתוקף הפקודה או החוק הספציפיים, רק אחרי שהחוב הופך חוב חלוט לאחר תקופה העולה על 60 יום, אנחנו עוברים פרוזדור ומגיעים לפקודת המסים (גבייה).
מה שאתה מציע כאן זה להשעות את כל הפעילות כולה תקופה ארוכה נוספת, כלומר כבר שלחנו בדואר רשום, הנישום או החייב יודע שהוא חייב כי מסרנו לו את ההודעה, אפשרנו לו להשיג, אפשרנו לו לערער לבית המשפט המחוזי, אפשרנו לו לערער לבית המשפט העליון ואתה עכשיו מציע להתחיל להאריך את ההליך הזה.
המשמעות של דואר רשום ואישור מסירה, מעבר לעלויות הכלכליות שהן אדירות, בסכומים אסטרונומיים, כי אנחנו מדברים על כמות שיכולה להגיע ללמעלה מ-100,000 חייבים לשנה. המשמעויות של זה, או שאנחנו כרגע רוצים לזרוק כדי לזרוק, בהרבה מאד ישובים במגזר הערבי אין רחובות, השמות אותם שמות, שמות משפחה וכיוצא בזה. אני לא רוצה להתחיל להתכתש ולריב אתם. זה נכון שהפקודה לא עשויה מקשה אחת, הגיעה אולי העת והכוונה שלנו בעקבות הבג"ץ של אתמול להציע לא תיקון אלא חקיקת חוק ייעודי ומודרני בתחום הזה שיסייע לנו לגבות בצורה נאותה את החובות.
היו"ר דוד רותם
¶
תכניסו סעיף שיעקוף את הבג"ץ של אתמול, שאתם יכולים להפשיט את הבן אדם באמצע הרחוב ולקחת לו את המכנסים.
זאב פורת
¶
האינטרס שלך, שלי ושל אמא שלי, שאני אוכל לגבות את הכסף הזה. הכסף הזה הוא לא שלי, הוא של כלל עם ישראל.
היו"ר דוד רותם
¶
תעשו כמו הרשויות המקומיות לגביית קנסות חנייה, תיקחו חברת גבייה, היא גובה יותר טוב מכם.
זאב פורת
¶
אנחנו לא רוצים להפריט את השירות הזה, אנחנו רוצים לאפשר לכל אזרח למצות את כל ההליכים החוקיים העומדים בפניו.
זאב פורת
¶
אני לא רוצה לדבר בשמם. אני מדבר כרגע בשם רשות המסים, שהפקודה למעשה במקום נועדה עבורה. הם, בקטע הזה, טרמפיסטים, הפקודה נועדה עבורנו. לבוא ולתקוע לנו מקלות בגלגלים, לא ראוי ולא הוגן. המשמעות היא סרבול, גם היום הכול מסורבל מאד, ההצעה כאן אומרת לסרבל בצורה כזו שכמעט ולא ניתן יהיה לגבות בצורה ממשית את החובות. המס מתחיל להיות וולונטארי ואתם לא רוצים שזה יקרה. המס הזה משרת אתכם כפי שהוא משרת אותי.
גל פרויקט
¶
אנחנו כל הזמן מדברים על אזרחים, אבל חלק גדול של החובות הם של אנשים שפותחים חברות מדף באלף דולר ולאחר מכן אתה לא יודע מיהן, הם צוברים חובות ברשות, אתה לא יכול לאתר את בעלי המניות של החברה או המנהלים כי מדובר בחברות קיקיוניות, הכתובות שהם נותנים הם בכלל לא כתובות החברה, הם צוברים חובות. היום, ששולחים לכתובת הרשומה דואר רשום, זה מחייב, איפה אני אמצא את בעל המניות, בעל המניות בכלל בחו"ל, בדרך הזו הם מתחמקים מתשלום, פותח חברה קיקיונית, משאיר חוב של 60,000 ₪, או 8,000 ₪, איך אני יכול לתת אישור מסירה למישהו שאתה לא יודע מיהו. היום יש מנגנון לכתובת מסודרת במדינת ישראל, אחרת אתה מפיל את כל העניין.
אברהם מיכאלי
¶
אתם רואים את המטבע מצד אחד, אתם לא רואים אותו משני הצדדים, אנחנו כאן כדי לדאוג לאזרחים. אל תעשו שחור ולבן לאנשים שמבינים את המטריה לא פחות טוב מכם. האזרחים שפונים ומתלוננים אצלנו, בוועדה חוקה קיימנו לא דיון אחד בנושא, של כל הליכי המסירה, יכול להיות שהגיע הזמן לזעזע את המערכת ולחשוב איך לעשות את זה בצורה הגונה, אני לא אומר לוותר לאזרחים על חובות, אל תצטטו לי ציונות ותגידו שזה לא כסף שלכם.
החובות שקיימים היום, צריך לגבות אותם, אבל לגבות אותם בדרך הגונה. אני מבטיח לכם שבדרך הזו, שנוח היום לגבות, הרבה מאד אזרחים נופלים בין הכיסאות, בסוף אין להם למי להתלונן בגלל הליכים כאלו ואחרים. הדואר לפעמים לא מתפקד, הרבה פעמים לא מתפקד ודואר רשום חוזר בדרך כזו או אחרת.
לא העליתי את ההסתייגות הזו, מישהו אחר העלה אותה, אני לא יוכל לדחות אותה על הסף בגלל שהיא לא נוחה לי או בגלל שהם שייכים לאופוזיציה. אתם צריכים להסביר לנו לכנסת, כשאנחנו מחוקקים את החוק הזה, למה לא שמנו לב לזה. אם אתם תתחייבו כלפנינו, אני מוכן להסיר את ההסתייגות, שיובא פה הסדר הגיוני שוועדת חוקה תאשר אותו תוך זמן סביר, אין לי עיקרון להפריע לכם לגבות חובות.
אברהם מיכאלי
¶
הבקרה והאיזון שלכם כשלו, בשביל זה אנחנו רוצים לחשוב על משהו יותר מאוזן, לא בדרך שאתם מציעים היום בחקיקה.
זאב פורת
¶
אני מוסר לך את זה כיוון שאתה מגיע אלי...הרי כשהחוב נוצר, במקור, אתה הוא זה או שלא שילמת או שהצ'ק שלך חזר ללא כיסוי.
היו"ר דוד רותם
¶
אני אתן לך דוגמה, הגשתי דוח למס הכנסה, עשו לי שומה ואני חייב 18,000 ₪. צריך לשלוח לי את השומה?
זאב פורת
¶
ברגע שאני מגדיל את השומה העצמית שלך, אני מנהל אתך דיון, אני מזמן אותך עם ספריך אלי, הדיון הוא בפני.
היו"ר דוד רותם
¶
אתה לא צריך להתנצל, אבל נאמר כך, שיהיה ברור, 30 שנה הגשתי דוחות למס הכנסה, פעם אחת הייתי בדיון, 30 שנה שלחו לי את השומה בדואר. אני גם בכפר ערבי, קרואים לי מוחמד בן מוחמד ויש עוד עשרה כאלה בכפר שהוא בלי רחובות, לכן שלחת את זה למוחמד בן מוחמד כפר כזה וכזה ואתה לא ידוע אם אי פעם זה הגיע אלי, אין לך שום אישור מסירה ושום כלום.
זאב פורת
¶
זה לא קורה בשטח. טעויות ותקלות תמיד קורות, גם אצלנו. אני לא טוען שאנחנו חסינים לא מתקלות ולא מטעויות. כדי לסבר את האוזן, רק במע"מ מוגשים 3,600,000 דוחות לשנה במס הכנסה ובניכויים הכמות היא כפולה, כלומר אני מדבר כרגע על סדר גודל של כ- 7 מיליון דוחות לשנה. אני מדבר על סדר גודל של עוד 50,000 שומות שאני מוציא, כדי שנבין, אני מדבר על 7.5 מיליון אירועים והתרחשויות מול החייבים.
זאב פורת
¶
לא מצדיק אבל זו מערכת שעובדת, מערכת לא חסינה מטעויות, לא מהטעויות אתה חוסם אותי עם 7.5 מיליון אחרים.
אברהם מיכאלי
¶
הגעת לכנסת כדי לקבל חקיקה, בחקיקה צריכים לחשוב על ההשלכות שיהיו אפילו על אזרח אחד. אתה אומר כרגע תאפשר לנו לטעות באחוז מסוים של טעויות, איך אני יכול לאפשר לך את זה?
זאב פורת
¶
באתי לנושא טכני בלבד, הסמכויות קיימות, אני רוצה לעבור מה-120 ל- 121. אני היום שולח בדואר, באתי לבקש ממך לעבור ל- 121 ולהשתמש באמצעי מודרני יותר, מקל יותר, באמצעות מחשוב, לזה באתי ולא באנו לשנות את הסדרים.
תמי סלע
¶
צריך לדייק בנוסח ההסתייגות הספציפית, דברים הובנו כאן לא נכון. הנוסח עצמו כרגע לא מוחק את המילים "או שנשלחו לשם על שמו בדואר", מה שהוצע על ידי סיעת חד"ש משאיר את המילים "או נשלחו לשם על שמו בדואר" שנמצאות בסעיף, זאת אומרת זה לא מחייב דואר רשום לפי מה שהוצע.
עוזי סלמן
¶
הלכנו בתוואי מסוים בחקיקה הזו הכפפנו את כל הנושא להנחיות היועץ המשפטי לממשלה, אני חושב שנכון לתת את הקרדיט ליועץ המשפטי לממשלה כדי שיטפל בזה ולא להסדיר את זה בחקיקה.
איתן עטיה
¶
אף אחד פה לא טוען שלא צריך להתייחס ולטפל בבעיות שהצגתם, שהן בעיות קיימות. צריך להתייחס אליהם לבדוק ואם צריך לתקן חקיקה צריך לתקן חקיקה וזו זכותכן הלגיטימית ביותר. אנחנו באים ואומרים, נושא כזה בעל משמעות כבדה צריך לדעתנו, אם תקבלו אותה להיעשות באחת משתי הדרכים: או על ידי הנחיות היועץ המשפטי לממשלה או לנהל על זה דיון ייעודי בתיקון ייעודי ולא על דרך ההסתייגות, זו המלצתנו ודעתנו.
היו"ר דוד רותם
¶
כמו שהם באו כשהודעתי שאני אוציא את הרשויות המקומיות, הם ידעו לטלפן לכל העולם ולהפעיל את כל הלוביסטים אבל חוץ מזה כלום. אני תכף אעשה רביזיה לסעיף, באותו סעיף של הנחיות היועץ המשפטי יהיה כתוב שהם יתייחסו גם לנושא המסירה.
היו"ר דוד רותם
¶
אני סומך על היועץ המשפטי לממשלה בעניין הזה, הנחיות יועץ משפטי לא באות לדיון אצלי, אני כפוף ליועץ.
היו"ר דוד רותם
¶
אני אספר לך על עוד שלושה שאתה כפוף אליהם.... פעם למר"ן, פעם לאלי ישי ופעם אחת אתה כפוף לאלקין. אני מציע שבהנחיות היועץ המשפטי הוא יתייחס לסעיף הזה גם. הוא יהיה רשאי גם לקבוע הנחיות לעניין המסירה, תפסיקו לברוח מאחריות. אני מצביע על הרביזיה.
הצבעה
בעד – רוב
נגד – אין
נמנעים – אין
הרביזיה התקבלה
היו"ר דוד רותם
¶
עכשיו אני מצביע על ההסתייגות.
הצבעה
בעד – רוב
נגד – אין
נמנעים - אין
ההסתייגות לא אושרה.
תמי סלע
¶
אז יש שתי גרסאות רק לעניין 16 שנים ו- 18 שנים, כל השאר יכללו כהסתייגות בנוסח של הצעת החוק.
"הוראות סעיף 12ב1 לפקודת הגבייה לא יחולו על גבייה על ידי הרשויות המקומיות, למעט לעניין גביית ארנונה מים אגרות והיטלים.
(ב) היועץ המשפטי לממשלה יקבע הנחיות המחייבות את הרשויות המקומיות", פה יש סעיף שיאמר שכשהיועץ המשפטי לממשלה יקבע הנחיות שמחייבות גם את הרשויות המקומיות, אז ההוראות יחולו על הרשויות המקומיות לגבייה של כל חוב אחר.
"(ג) הנחיות היועץ המשפטי לממשלה יתייחסו בין היתר לדרישות ההמצאה של מסמכים לפי הפקודה ויחייבו גם את הגופים שאינם המדינה שגובים על פי פקודת המסים".
היו"ר דוד רותם
¶
אני מצביע על החוק לקריאה שנייה ושלישית.
הצבעה
בעד – רוב
נגד – אין
נמנעים – אין
הצעת החוק אושרה לקריאה שנייה ושלישית.
היו"ר דוד רותם
¶
היועץ רשאי, בהתאם לכללים, הוא לא עובד אצלי, אם הוא לא רוצה שלא יקבע כללים. עכשיו הם יטרטרו אותו יותר חזק. הדבר פשוט, היועץ רשאי לקבוע כללים - - -
דלית זמיר
¶
הנחיות היועץ המשפטי לממשלה זה לא מכוח החוק הזה, אתה עכשיו קובע סמכות מכוח החוק הזה, לכן מה שקבענו פה הוא בדיוק ללכת בין הטיפות. כלומר, אני לא קובעת את הסמכות של היועץ מכוח החוק הזה, אני רק אומרת שהפעולה שלהם תהיה בהתאם להנחיות שיקבע היועץ המשפטי.
דלית זמיר
¶
זה מה שאמרת, זה לא יחול על רשויות מקומיות למעט לעניין גביית ארנונה ומים, אלא אם כן יהיו הנחיות לפי סעיף קטן (א).
תמי סלע
¶
כמו שכתבנו בלי ההתייחסות בין היתר, הנחיות היועץ המשפטי לממשלה יחייבו גם את הגופים שאינם המדינה שגובים על פי פקודת המיסים (גבייה) לעניין הזה.
תמי סלע
¶
(1) "הוראות סעיף 12ב1 לפקודת הגבייה לא יחולו על גבייה על ידי הרשויות מקומיות למעט לעניין גביית ארנונה, מים, אגרות והיטלים כל עוד לא נקבעו הנחיות היועץ המשפטי לממשלה לעניין זה"
(2) הנחיות היועץ המשפטי למשלה כאמור, יחייבו גם את הגופים שאינם המדינה שגובים על פי פקודת המסים (גבייה).".