PAGE
20
ועדת משנה לחינוך דתי ותרבות תורנית
16.12.2010
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 7
מישיבת ועדת המשנה של ועדת החינוך, התרבות והספורט
לחינוך דתי ותרבות תורנית
יום חמישי, ט' בטבת התשע"א (16 בדצמבר 2010), שעה 14:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 16/12/2010
ביקור בכפר הנוער הדתי "ימין אורד"
פרוטוקול
סדר היום
ביקור בכפר הנוער הדתי 'ימין אורד'
מוזמנים
¶
דר' יחיאל שילה
- מנהל המינהל לחינוך התיישבותי ועליית הנוער, משרד החינוך
האשם חוסין
- משרד ראש הממשלה
שרגא וילק
- מזכירות פעילה, הקיבוץ הדתי, מחלקת חינוך
מיכל אחיטוב
- מזכירות פעילה, הקיבוץ הדתי, מחלקת חינוך
נחמיה רפל
- מזכ"ל הקיבוץ הדתי
צביקה פורת
- ועדת המשק של הקיבוץ הדתי
בני פישר
- מנהל כפר הנוער ימין אורד
רפי בן אבי
- הוועדה לעליית הנוער, חבר הנהלת ימין אורד
שוקי זוהר
- עוזר פרלמנטרי לח"כ אורלב
היו"ר זבולון אורלב
¶
אנחנו פותחים את הביקור של ועדת המשנה לחינוך הדתי ותרבות תורנית בוועדת החינוך והתרבות בכפר הנוער הדתי 'ימין אורד'. מסביר דר' בני פישר.
בני פישר
¶
זה ניר עציון, פה זה הכביש המפריד, אלה כבר הבתים של עין הוד. מה שקרה זה שהאש באה מהכיוון הזה, מצפון. אצלנו, זה בכלל היה איזה שהוא נס, כי כבר ביום חמישי בבוקר ראינו פטרייה עולה והיינו פה ביום הורים, עם ההורים, ביום קשר משפחתי, היינו מנותקים לגמרי. עוד ב-17:30 הדלקנו נרות, זו היתה חוויה מרגשת כי היה פה ניצול שואה שהיה איתנו במסע לפולין והוא דיבר עם ההורים והעביר להם מסר איך להתמודד עם קושי, ואנחנו היינו מנותקים לגמרי. אסון, אוטובוס, לא ידענו כלום. אתה חי ככה בעשייה חינוכית, אתה מנסה לבדוק איך אתה עובר את היום הזה בשלום, והמזל, נס חנוכה הראשון שהתחיל היה באמת בתוך כל הטרגדיה הזאת, שהיו פה אוטובוסים והסיוט של כל מנהל כפר זה לפנות כפר במצב כזה, אז היו אוטובוסים, אבל האש הגיעה מכאן ועד יום שישי היא היתה פה באזור הזה. עוד חיים ואני הסתובבנו כאן ביום שישי. ביום חמישי בלילה פינינו את הכפר, גם על זה יש לי כמה סיפורים מאוד מרגשים. מבחינת השרפה, ביום שישי בצהריים האש התחילה להיכנס לתוך הכפר, באזור הזה, אבל המטוסים יצרו פה ממש חומת מים והגנו על הכפר. בשעות אחר הצהריים הפסיקו המטוסים, בליל שבת הגיעה רוח, היינו פה בכפר וכל הכפר פונה. היינו שני אנשי צוות, דוד, מנהל הפנימייה ואני, בחלק מהזמן, ועוד בוגרים ששמעו שיש שרפה.
הסיפור של ימין אורד לבוגרים, זה הבית שלהם. בוגרים מלפני 10 שנים, 15 שנים, עקפו מחסומים והגיעו, ובעצם הם שמרו על הבית עם שכנים מניר עציון. ניר עציון בנושא הזה, זה כפר שברגע שהתלמידים פונו, אין פה אנשים והמשפחות לא היו, אז במובן הזה, הם פשוט... למשל הם שמרו לנו פה על המכבסה, באזור---
בני פישר
¶
אנחנו הגענו לכאן; ישר זה משרדי המנהל, זו כיתת לימוד, כאן אנחנו נמצאים. האזור הזה הוא אזור מגורי צוות, שהוא ברובו נשרף, ממש קיבל מכה קשה, וזה מעניין איך הרוח פה עפה לה. זו היתה אש של צמרות, הכל היה בגבהים ואזור בית הספר ברובו לא נפגע, וזה ממש מזל. זה גם מה שאפשר לנו די מהר לחזור לשגרה.
אז האזור הזה נפגע.
בני פישר
¶
הפגיעה היתה בלילה. בשבת בלילה, בערך בסביבות 1:00 בלילה כבר פינו אותנו כאן, משטרה לא נתנה לעבור, עמדנו בצומת עין הוד, וראית שהכפר נשרף לגמרי. אתה לא רואה, אתה לא יודע בדיוק מה, אבל בגלל שזה היה תפזורת כזאת, היית בטוח שכל הכפר נשרף. אנשי ניר עציון, הם נשארו לשמור על הבתים, אבל גם הם באיזה שהוא שלב האש היתה כל כך חזקה, שהם התחילו להוריד ונשארה שם קבוצה קטנה. אז בערך בשלוש ירד מפה רכב, זה היה מין מראה סוריאליסטי כזה, הטלית, הטליתות שלהם עם השמיכות באוטו. יש אנשים שיש להם את טראומת כפר עציון וכל מיני כאלה, ואומר המזכיר שלהם, 'בני, בית הכנסת נשרף'. זה היה בשלוש בלילה, והיתה מן דממה כזאת, ואמרתי, 'זהו'.
היו"ר זבולון אורלב
¶
כשגומרים פה חוזרים למסלול הישיבה, אם אתה רוצה, תישאר איתנו ותראה מה קרה בניר עציון.
בני פישר
¶
בכל אופן, אני אומר שבית הכנסת שלנו נשרף, הוא אומר, 'בית הכנסת של ימין אורד נשרף'. זה היה בשבילנו...
בני פישר
¶
בעצם האש הלכה ככה, הקיפה והגיעה לאזור הזה, וגם בתוך היא דילגה על צמרות. כנראה שבעץ האורן, האצטרובלים שלו כשהם מתנפצים הם עפים, אז הם עשו פה דילוג. במובן הזה הכפר קיבל מכה, גם ברמה של תשתיות. הצד הזה זה גם מגורי צוות, נפגע, הצד הזה נפגע, יש פיזור בכל הביתנים של הכפר, של הפנימייה, אז דווקא המבנים של הברזילאים. לא ברור למה. בדיעבד, הם עכשיו נסעו הביתה לברזיל לחופש, אז אני אומר, איפשהו ניתן לנו עכשיו חודשיים זמן.
שלא יגידו שאנחנו מתחשבנים עם הברזילאים, אז בדרך בית ההדרכה נשרף, שלא ייראה שיש פה מגמה.
בני פישר
¶
כן. הספרייה נשרפה. זה בית בן גוריון וכל הבית נשרף, זו הפנימייה של הברזילאים. זו המרכזייה הפדגוגית שלנו, אלה חדרי המדריכים והישיבות, וזו עוד פנימייה גם של ברזילאים, שנשרפה. פה זה בית בוגרים שלנו, ויש לנו בוגרים, כאלה שאין להם לאן להמשיך, אז הם גרים פה במקום. הבית בקצה נשרף. פה אלה בתי צוות. פה גרה משפחה שחיה בבית הזה, משפחת חזן. האנשים האלה, היה לי קצת קשה לשחרר אותם, להשתחרר מהכפר, אחרי 30 שנה, וכל הזמן הייתי איתו בשיח. הוא מדבר בשקט, הוא אמר לי 'בני, תשמע, חבל שלא הקשבתי לך', היינו באיזה דיאלוג...
בני פישר
¶
האש היתה ממש קרובה. מה שלא רואים, יש פה בית חדש ולידו יש את הפרויקט שלנו, של משרד הרווחה, של פרויקט המאה, שהוא נשרף כולו. שם יש גם סיפור מאוד עצוב, זה ילדים שזה הבית שלהם, אלבומים, תמונות של סבא וסבתא, ממש. זה מאוד עצוב ואלה גם ילדים שמתמודדים---
יחיאל שילה
¶
יום חמישי בלילה, כשהוא הודיע לי שהתחילה אש באזור הרי הכרמל, אש רצינית, אמרתי 'נדבר עם בני, נפנה את הילדים, נפנה את המשפחות'. הוא אומר לי 'תשמע, יחיאל, תהיה טראומה ו...', אמרתי לו 'עזוב טראומה---
יחיאל שילה
¶
קודם כל היתה חופשת חנוכה של המורים, היה יום הורים באותו יום, היו עשרה אוטובוסים כאן סביבי במקום. זה גם תגיד נס משמים, אבל היה יום הורים. אז פינינו מהר את ההורים, יחד עם הילדים שלהם, ונשארו 120 ילדים ללא הורים, אמרתי 'תפנה אותם לנווה עמיאל'. אוטוטו לילה.
בני פישר
¶
מה שקרה זה ששעה אחרי שיחיאל אמר לי, התחילו פה הנחיות. כי זה מדהים, האש כבר התקרבה, שום דבר, היו עסוקים שם בטרגדיה בבית אורן ולא קיבלנו שום הנחיות. לכן עוד קצת התווכחתי עם יחיאל, אמרתי 'תן לי קצת זמן, אני במילא משחרר, למה כל כך מהר?' אבל זה פשוט היה מדהים---
יחיאל שילה
¶
היו שרפות. באזור הזה היו המון שרפות ואמרתי 'למה לקחת סיכון?', הורים, ילדים וכולי וכולי. אי אפשר לדעת, אולי זה יתפתח ביום חמישי בלילה, אי אפשר היה לדעת, איך היית מפנה את הילדים?
בני פישר
¶
מה שקרה זה שבאמת חצי שעה אחרי שהוא אמר לי, כבר ראית איך האש מתקרבת ולא ראית כלום, אף אחד, אין כיבוי איש, שום דבר. אתה עומד שם חסר אונים---
בני פישר
¶
בשש וחצי-שבע, משהו כזה. בשמונה הגיעה המשטרה ונתנה הנחיה להתחיל להתפנות, אבל אנחנו כבר היינו ערוכים. האוטובוסים עוד היו כאן, כי לקח לי קצת זמן, הילדים. גם כן, הם היו קצת בהכחשה, אבל היו פה כמה קטעים מאוד מרגשים.
אני יחסית חדש על הכרמל, ואני שנתיים בימין אורד, אמר לי מישהו, 'שמע, בני, קח את ספרי התורה, כי זאת תהיה שרפה שתשרוף לך את הכפר', ואנחנו היינו בהכחשה מוחלטת. הוצאנו את ספרי התורה וזה היה קטע מרגש בצורה... נשארו פה הברזילאים, הילדים מפרויקט המאה, שזה הבית שלהם, וקבוצה של ילדי נעל"ה, של יהודים מתוקף חוק השבות, הם לא יהודים, יש לנו פה תהליך גיור וכל הזמן הוויכוח. בקיצור, הם נכנסו לשם, זה היה קטע מרגש, עם דמעות בעיניים הם מוציאים את ספרי התורה, ומחובקים ככה באוטובוס לנווה עמיאל, אמרתי 'מה זה, אם לא צריבה ליהדות', זה הגיור שלהם. כאילו מה... כן יהודים, לא יהודים---
בני פישר
¶
ספר תורה, זה בעיניי...
בכל אופן היה פה עוד דבר שאני אומר, כמחנכים, זו קהילה דתית, אבל זה מאוד מורכב, כי אנחנו, האוכלוסייה פה, עסוקים המון בזהות יהודית והם לא...
יחיאל שילה
¶
בשמונה בערב ניסיתי להשיג את השר ואת המנהל הכללי, כדי להודיע להם על הפינוי, הם היו בפגישה עם ארגון המורים ביום חמישי בערב. התקשרתי לשמשון, אמרתי לו שיתקשר בסוף הפגישה. באמת התקשרו אליי, בשמונה במבט מדווחים שיש שרפה ענקית באזור הכרמל, כבר ראינו את השרפה, בשמונה בערב, אמרתי לאשתי 'תראי איזה מזל שאני ביקשתי שיתפנו'.
יחיאל שילה
¶
ברגע שאמרתי להתפנות, אמרתי, למה לא אמרתי 'תחפש בחדרים', אולי מישהו בשירותים, אולי מישהו שוכב, מישהו ישן, זה פנימייה.
בני פישר
¶
הוא לא היה צריך להגיד לי את זה. אז היינו עם רמקולים פה ועם כריזה, ועברנו חדר חדר, כי הפחד הגדול, יש לנו בית בוגרים, ילדים, זה היה הסיוט---
בני פישר
¶
אז עשינו ממש חריש עשר פעמים. אני לא עזבתי פה עד 12 בלילה, כשווידאתי. מה זה עזבתי? גם הייתי און אנד אוף. עברנו לנווה עמיאל. אין לי הסברים. היום אתה יודע אנחנו כבר מחפשים איזה שהיא הכוונה מלמעלה, ועל זה אני אספר איזה סיפור.
נסענו לנווה עמיאל, למרות שרפי אמר לי כפר חסידים, וכפר חסידים, אין בו עכשיו תלמידים. בנווה עמיאל זה היה עוד ערב שהיו בו תלמידים, הם נסעו ביום שישי. הם קיבלו אותנו כל כך יפה, אבל הסיפור הוא שאמא שלי, שהגיעה מהמחנות, הגיעה לנווה עמיאל, ושם היא הכירה את אבא שלי, בכפר הנוער. לא יודע למה נמשכתי, אז עשיתי מזה סיפור, ואחר כך גם כשהוצאנו מפה, הייתי צריך להוציא את התמונות. לא ידעתי מה אני מוציא, אז לקחתי רק את התמונות, אז הנרייטה סולד, אורט וינגייט ויש תמונה של בן גוריון שהוא הניח פה את אבן הפינה, עם הרב הרצוג. לא יודע לאן נעלמה לי התמונה הזאת, אני מחפש אותה.
בני פישר
¶
כן, אני לא יודע איפה היא נמצאת. הוצאתי את התמונות האלה ואת ינוש קורצ'אק. אז הנרייטה סולד, שהקימה את עליית הנוער, ואנחנו בתוך עליית הנוער, ויש פה כפר הנוער המתחדש עכשיו, שיתחדש בימין אורד, זה הסיפור שלנו.
עכשיו אתם תראו. אבל זאת מכה קשה, זה נזק מאוד גדול מבחינה... כל תשתיות החשמל קרסו פה.
בני פישר
¶
יש, אבל מה שקרה כאן בכלל זה היה מדהים. אנחנו ישבנו פה, היו פה דברים הזויים. בלילה, בליל שבת, אני הייתי למטה בצומת ואומרים לי שכבאית נלכדה בימין אורד. הם נכנסו פנימה באיזה שהוא שלב ועמודי החשמל נפלו וחסמו. מסוק היה צריך להסביר להם איך לצאת, כי שבילי הגישה פה מאוד צרים. החשמל פה הוא חשמל פנימי שלנו, אז כל התשתית קרסה. אנחנו יושבים בישיבה ביום ראשון או שני ומתחילים להתאושש, מנסים להבין מה קורה, פתאום נוחת פה ניקו צרפתי, יושב ראש ועד עובדי חברת החשמל, זה היה מראה סוריאליסטי. ולמה הוא מגיע? הוא לא בוגר הכפר, אבל יש לו בוגרים, הם אמרו לו 'אנחנו רוצים ימי חופש, אנחנו רוצים לשקם את המקום', הוא אמר 'אתם רוצים? אני בא יחד איתכם', טלפון למחוז צפון. הם הגיעו, תוך יום היה פה חשמל, עשו חיבור, העבירו שנאים, מנופים, חבל על הזמן. אתה רואה איך דברים עובדים.
הסיפור של הבוגרים היה כמעט לאורך כל הדרך. מאז יש פה בוגרים כל הזמן, כל יום יש בוגרים שלקחו ימי חופש ועובדים, ביחד עם הילדים.
בעצם היה לי כן חשוב שנחזור ללימודים כמה שיותר מהר, לייצר איזה שהיא שגרה, ופה---
יחיאל שילה
¶
רק באמצע, בסוגריים, אני בכלל לא חשבתי על ימין אורד שבאמת יישרף ויקרה משהו. אוקי, פינו את הילדים, בסדר. בתשע וחצי בלילה אני מקבל טלפון מהמנהל הכללי, הוא אומר 'תשמע, תעשה תכנית פינוי חירום, לפחות לכמה עשרות אלפי משפחות'. זה כבר היה תשע בערב, באותו יום חמישי.
יחיאל שילה
¶
אני מקבל טלפון מהשר, מחר יש פגישה בעשר בבוקר, עם... 'אני מבקש שתכינו תכנית'. מי בכלל התעסק עם ימין אורד? ישבתי ביום שישי על הבוקר, הזמנתי את כל המפקחים, עשינו טלפונים למנהלים והכנו תכנית חירום. ברבע לעשר השר מקבל את התכנית עם 16,000 מקומות. לנו יש כבר ניסיון, מלחמת לבנון השנייה... היה כבר ניסיון בעניין הזה. בכלל ימין אורד לא היה במחשבה, יום שישי דיברנו, הכל בסדר, האש עוד לא הגיעה. אני אמרתי לשר, 'אני משאיר את הטלפונים לחירום'. הייתי אצל הבת שלי בפתח תקוה בשבת, השארתי את הטלפון, אמרתי, שלושה צלצולים, אני אראה את השר גדעון סער, אני אענה. אז את השר גדעון לא ראיתי, אבל ראיתי את בני פישר, פעם אחת ועוד פעם אחת. ברבע לשבע בבוקר, עוד לפני שיצאתי לתפילה. אני מרים את הטלפון. מילא, הכפר נשרף...
בני פישר
¶
קודם כל היינו כאן כל השבת. התפנינו, אבל לפני שהתפנינו, עד ארבע עוד הייתי למטה. התחילו בטלוויזיה כל מיני תמונות וסטריפים 'ימין אורד נשרפה', זה היה לילה הזוי. יש פה אוכלוסייה בסיכון, יש פה ילדים במצבי משבר, ואז החלטתי, לא שאלתי, לא רב ולא זה. התחלתי סמיכה לרבנות והתייאשתי באמצע, לא סיימתי, אז אני פוסק לעצמי. בקיצור, החלטתי לפתוח קו חם, יש לנו קו טלפון---
בני פישר
¶
אבל זה היה מדהים מה היה בקו הזה. הקו הזה נפתח בשבת וילדים בכו. זה היה פשוט לעשות תמיכה טלפונית לילדים, ויש לנו כל מיני סיפורים. יש פה קבוצת ילדים כרגע מדרפור, פליטים שנמצאים כאן כקבוצה, שאנחנו מחבקים אותם מתוך אמירה שהם יעברו פה איזה שהוא תהליך ויחזרו להיות מנהיגים. זה החינוך ההתיישבותי, הם מפוזרים בכפרים. דווקא ככפר נוער דתי, זה מדהים. אנחנו אומרים שכאוכלוסייה דתית, אנחנו חושבים שהילדים האלה צריכים להיות בקהילה. הם מכבדים ושמים כיפה, למרות שאנחנו לא מחייבים אותם, והם אומרים שהם באים לבית כנסת, כי אפשר להתפלל לאלוהים, 'ראינו את ההורים שלנו נשרפים במסגדים, אז אנחנו מוכנים להתפלל לאלוהים גם בבית כנסת'. זו קבוצה מדהימה, וגם הם לא במצב טוב, הם בפוסט טראומה בלי קשר. הכל פה היה כל כך רגיש, אז הקו הזה נפתח ואני בשקט בשקט אומר, זה גם לא סוד, שגם מבוגרים התקשרו. היתה פה טלוויזיה, אנחנו נכנסנו לטלוויזיה, פניתי למישהו בתקשורת, הוא הכניס את הקו הזה ואז היו פניות.
היו ימים נורא קשים, אבל היו פה סיפורים מכוננים. אני אומר את זה גם על השבת. בשבת בבוקר כבר לא היה מה לעשות פה, והתחושה שנגמר לך הכפר ואין מה לעשות, וגירשו אותנו מכאן, אז הגעתי לנווה עמיאל. היתה לי חולצה לבנה והגעתי לבית כנסת והכל כזה היה... ודבר ראשון ששאלו אותי הילדים, הם הבינו שקרה משהו, כי הם לא ראו אותי בליל שבת, הם שאלו אותי אם נשרף בית הכנסת, ואני, כמובן עם דמעות בעיניים והכל, אבל אחר כך אמרתי לעצמי, כמה אנחנו נאבקים בלהכניס את הילדים האלה לבית הכנסת, ובסוף השאלה הראשונה שהם שואלים אם בית הכנסת נשרף או לא, לא הג'ינס, לא הבגדים, זו השאלה, זה מה שהיה חשוב להם. אז אני אומר, קצת פרופורציות. בעבודה חינוכית, אתם מכירים את הסיזיפיות הזו, וברגע המבחן אתה רואה את ה...
היו פה המון סיפורים כאלה. באיזה שהוא שלב העלינו את הילדים, גם הברזילאים, לפה, לעשות סיבוב, חשבנו שמבחינה טיפולית, אחרי שהם קצת... הם ראו המון תמונות בטלוויזיה, אי אפשר היה להשאיר אותם במתח הזה, וזה היה קורע לב.
בני פישר
¶
בערך 14 עד 18. הפרויקט ההוא זה ילדים קטנים. עכשיו יש המון רגרסיה והרטבה בלילה. יש גם בוגרים, והבוגרים גם נמצאים כאן, אבל במסגרת עצמה ממש יש 24 ילדים.
בני פישר
¶
הפרש הגובה הזה גרם לאש לעלות למעלה ולא להיכנס. יש פה סיפור מאוד מרגש. יש פה תמונה על הקיר ענקית, כשהכל נשרף והיא לא נשרפה. שימרנו אותה, עטפנו אותה ואנחנו מנסים להעביר אותה לקיר אחר פה. זה גם סיפור. דר' חיים פרי הביא את זה מאיזה שהיא תורמת. יש עוד ציור כזה בארצות הברית באיזה שהוא מקום.
בני פישר
¶
כן, זאת הספרייה, יש עוד ספרייה באזור בית הספר. עכשיו אנחנו הולכים לבנות פה ספרייה, הזדמנות גם לחדש את הספרייה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
תרשום לך, תבררו את הדבר הזה. היישוב צריך לדעת מול מי הוא מתעסק, עם מי הוא ידבר? הם צריכים גם לתכנן. הוא למשל דיבר על כך---
היו"ר זבולון אורלב
¶
יש לי שאלה אליך. למשל מבנה המשפחות, כשהוא אמר שהם רוצים להרוס את מה שקיים היום ולבנות אזור חדש.
קריאה
¶
זה אנחנו, העמותה, אנחנו בוחרים. נעשה איזה שהוא מכרז אדריכל, מול מהנדס המועצה, כבר התחילו לדבר על העניין.
יחיאל שילה
¶
לפי מה שאני יודע, או משרד השיכון, או החטיבה להתיישבות, היא תיקח על עצמה גם את סיפור הבנייה. שאל אותי שמשון, 'מה אתה ממליץ? זה או זה?' התייעצנו שנייה אני והוא והגענו למסקנה שהכי טוב, אנחנו מכירים שנינו את הסוכנות היהודית, ללכת על החטיבה להתיישבות.
יחיאל שילה
¶
אני מציע שנלך בשלבים. השלב הראשון, קודם כל הסיפור של היבילים, שיביאו את היבילים, יעשו את התשתיות, ובשלב ב' יתחיל הסיפור---
האשם חוסין
¶
ישבנו אתמול עד עשר בלילה, גם האיש שלך היה אצלנו והלך. פשוט לא היתה תמונה ברורה, למשל הספרייה, איך שהוא תיאר את זה, זה לא כמו שאני רואה את זה עכשיו ואני מעביר את זה הלאה. האוצר התווכח איתנו אם הספרייה בפנים או הספרייה לא בפנים במבנים היבילים.
יחיאל שילה
¶
היו כל מיני רעיונות כאלה; 'למה את הספרייה אי אפשר להעביר לחדר האוכל? בואו, תחצו את חדר האוכל ותעבירו את הספרייה לשם'.
היו"ר זבולון אורלב
¶
תשמע לי, רק אל תיתן למינהל הדיור הממשלתי... תגיד לי, אני אעשה את הצעקות. בשום פנים ואופן. אל תיתנו להם, הם לא מיומנים בזה.
קריאה
¶
יחיאל, אני לא מבין למה לא עובדים במקביל? למה צריך לעבוד בטור? בזמן שמטפלים ביבילים, אפשר לטפל בעניין הזה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני אגיד לך מה עלול לקרות. מה שהוא אומר, 'אל תדאגו, הוועדה לעליית הנוער כבר בשבוע הבא מתחילים לתכנן' וכולי וכולי. ממה אני חושש? הואיל ומישהו אחר יצטרך לממן את בניית הקבע, יגיד מי שצריך לממן את בניית הקבע, 'חבר'ה, לא מעניין אותי כל התכנונים האדריכלים שאתם עשיתם, כל מה שאתם עושים צריך להיות בתיאום, בידיעה, בהסכמה של מי שהולך אחרי זה גם לבצע'. אחרי זה, לא יודע, נגיד שיחליטו שמשרד השיכון בונה, יבוא משרד השיכון ויגיד 'מי אתם? לא מכיר, תעטפו במעטפה את כל מה שעשיתם'. לכן הידיעה מי הולך לבצע... כמו שהם קבעו שהחטיבה להתיישבות מבצעת את המבנים היבילים, הם צריכים לקבל החלטה, לדעתי מאוד מהירה, מי מבצע את בניית הקבע. ברגע שיודעים מי מבצע את בניית הקבע, איתו צריך לעשות את כל התיאומים, מי מתכנן---
יחיאל שילה
¶
אבל מאחר ונושא הביטוח פה, לפחות כאן יש ביטוח מלא, לכן צריכים לברר... האוצר גם לא ישלם על הבנייה במקום הביטוח, ולכן הדברים כאן עוד לא ברורים.
רפי בן אבי
¶
אנחנו עומדים כרגע מול הביטוח ובביטוח יש לפחות שתי אפשרויות, יש שלוש, אבל לפחות שתיים. הראשונה זה שיפוי, שבא לפה השמאי ומעריך 'זה שווה מיליון שקל' ונותן לך מיליון שקלים ואתה עושה עם זה מה שאתה רוצה, ויש את האופציה השנייה שזה הליך כינון, שאני חושב שצריך ללכת עליה, שזה צריך לתת לי חדש במקום מה שהיה. אנחנו כנראה נלך על המסלול הזה---
קריאה
¶
אבל השאלה מי המפקד. זאת אומרת אחרי שבוחרים צריך להיות פרויקטור אחד שהוא אומר, 'זה הכפר, זה אני'. ואז הוא מרכז סביבו איזה שהיא מערכת.
קריאה
¶
לכן זה תהליך אסטרטגי, אנחנו עושים פה התחלה, שגם חשוב מאוד לחבר את המשרד וגם את הרציונל של כפר נוער, איך הוא צריך להיראות.
היו"ר זבולון אורלב
¶
האמת היא שזה מראה מאוד קשה כי בדרך הטבע כשאתה אומר שאתה בא לכפר נוער, אז אתה רוצה לשמוע את צהלת החיים, את הרעש ואת ההמולה, והביקור כאן הוא ביקור קשה, לראות כפר שחלקים לא מעטים בו שרופים. אני שמח לראות שיש הרבה אנרגיות להביא לתיקון ואני מאוד מעודד, משבח, גם את מר שילה וגם אותך, דר' פישר, על ה---
היו"ר זבולון אורלב
¶
ואת הצוותים שאתם מובילים ואת הקיבוץ הדתי ואת הוועדה לעליית הנוער הדתי. אני סמוך ובטוח שתוך כדי עשייה יתעוררו בעיות, זו דרך העולם, הביטוח לא יכסה הכל והמועצה לא תכסה הכל והממשלה לא תכסה הכל ואנחנו נמשיך לעקוב אחרי הדברים האלה.
תוך כדי הביקור עוררנו כל מיני שאלות, אנחנו נברר אותן. הביקור כאן הוא ביקור כדי לראות בעיניים אחרי שקיימנו את הדיון בוועדת החינוך. אנחנו לרשותכם, לרשות המינהל ולרשותכם.
היו"ר זבולון אורלב
¶
המינהל לענייני חינוך התיישבותי, כדי שבמסגרת הפיקוח שלנו על הרשות המבצעת, אנחנו לא ננדנד לכם, אבל להביא לידיעתנו---
קריאה
¶
אבל יש סוגיה חשובה, השאלה אם תוכל לעזור לנו בזה. עד לרגע זה אנחנו לא מצליחים לחתום על חוזה עם מינהל מקרקעי ישראל. אין לנו משבצת, לא מצליחים לחתום על חוזה איתם ולא משנה מה אנחנו עושים.
היו"ר זבולון אורלב
¶
מה שאני מבקש ממך, קודם כל נטפל בסוגיית המשבצת, וגם הסוגיה של הכרה בכפר כיישוב וגם בסוגיית אישור התב"ע. מה שאני מבקש, שתהיה פנייה מסודרת אליי, מתוך הנחה שהפנייה הזאת עוברת הלאה, כי אני אומר, 'אני מצרף בזה', וטרם אני מקיים דיון וכולי וכולי, אני מבקש את ההתייחסות. זה שמקבל את זה צריך להבין מה הבעיה.
יחיאל שילה
¶
הבעיה היא בעיה מאוד מרכזית בכל כפרי הנוער בעצם. הם רוצים להתלבש על כל הקרקעות של כל כפרי הנוער בארץ, זה מה שהם רוצים.
קריאה
¶
חבר הכנסת אורלב, אני רוצה לומר שני משפטים. משפט אחד לתוכן; כיוון שהעניין של הקיבוץ הדתי בעשייה פה הוא עניין תוכני, כי מר חיים פרי לא יפסיק לומר ש'מה שאני מחנך בכפר הנוער ימין אורד זה מה שלמדתי מדוד בית אריה, מדב אפל, עליהם השלום', וכולי. ואת הרוח הזאת שקיימת פה ואני מאוד שמח שבני, שהוא בא מקיבוץ מירב, ואשתו היא מורה במדרשת הבנות בעין הנציב, ואני מבין שעכשיו בונים לך פה קרווילה, כי אתה כבר פה ממילא. בכל אופן, הרוח הזאת.
הנקודה השנייה זה ידידנו יחיאל. תאר לך שזה היה מחוז רגיל של משרד החינוך, מחוז צפון או מחוז דרום והמנהלים כולם בסדר. זה משהו אחר, בלי הראייה המשולבת של בית ספר ופנימייה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
זימן הקדוש ברוך הוא את המנהל הנכון במועד הנכון במקום הנכון, בתפקיד הנכון. אין ספק. לכן אני אומר, תנצלו, יש חלון הזדמנות, תציפו מהר את הבעיות. אני תמיד אומר, יחיאל, אנחנו בעלי השערות הלבנות אומרים לצעירים...'. תמיד פונים אליי אחרי שכבר כל הנזק נגרם, אני אומר 'עכשיו אתם פונים אליי?' 'תראה, לא היה לנו נעים להטריד אותך'. אז תטרידו בהתחלה, כשעוד אפשר לטפל. איך שמתעוררת בעיה, תביאו לידיעתנו. תביאו לידיעתנו, כי אחרי זה נכנסים למבוי סתום וכבר קיבלו את כל התשובות השליליות, עכשיו אנחנו צריכים להפוך את כל האנשים? זה מאוד קשה. מאוד קשה.
אם אתם מתחילים להרגיש שעולים על איזה שהיא בעיה שהיא לא ברת פתרון, מיד תגידו.
יחיאל שילה
¶
אני מציע לכם גם, תמפו את כל הבעיות שישנן. פשוט לקחת דף, 'אלה הבעיות שאנחנו צריכים לטפל בהן', איפה יש לנו בעיה. איפה שהמסלול ירוק, תמשיכו לעבוד, איפה שהמסלול אדום, תסמנו לכם מי הנקודות שיכולים לעזור לכם בעניין הזה.
יחיאל שילה
¶
הוגשו כמה בקשות והיה בלבול, גם המועצה הגישה ואנחנו הגשנו, בעצה אחת. גם לספרייה, כל מבנה מגורי הצוות, תחליף לילדים, כל מיני. 17 יבילים.
שאלה:
בכמה זמן זה מוערך?
בני פישר
¶
היה פה המנהל הכללי של החטיבה להתיישבות, ירון בן עזרא, הוא אומר שתוך 50 יום. חודשיים זה בסדר. יחסית מצאנו אזור שיש בו תשתיות. שלב א' לקחנו בחשבון עד שלושה חודשים. דווקא המשפחות, וזה לא טוב, הן בחרו להישאר במלון ואני חושב שזה גרוע. יש לנו פה אלטרנטיבות, אז אני נותן להם עוד יומיים.
יחיאל שילה
¶
תן להם להירגע, עם כל הכבוד, גם אותם צריך להכניס למסלול. לא יכול להיות שהתלמידים יהיו באולגה והם יהיו פה, זה לא יכול לעבוד.
בני פישר
¶
יש לנו מדריכים רווקים ובנות שירות ויש גם מורות חיילות, ויש חבר'ה מהישיבה במעגלי הגלבוע. חבל על הזמן, מה שהם עושים שם.
בני פישר
¶
לא ילדים בן 18. שיהיו בני 25. קודם כל יש כרגע המון מתנדבים שעוזרים בניקוי ובדברים אחרים, אבל גם בעבודה החינוכית, אנחנו מחפשים מדריכים. נכנסנו למקור ראשון ואמרנו 'האש פסקה, אבל השלהבת ממשיכה לדלוק על הכרמל', כי אחת הסוגיות הקשות בכפרי הנוער זה כח אדם. אם על תפקיד על ר"מ ב'נתיב מאיר' מתחרים 100 מועמדים, להביא לפה אנשים רציניים, מדריכים---
קריאה
¶
עכשיו תהליך השיקום יהיה גם אסטרטגי. הרעיון הוא שכל מבנה של מגורי צוות יהיה מסודר. יש פה יחסית המון שטח לא מנוצל ונוכל שכמה שיותר צוות יגורו באזור הזה. זו הזדמנות, כי אסטרטגית עסוק מאוד במקום של הצוות, במקום של המשפחה בתוך הקהילה הזאת. לבנות משהו שהוא יותר מרוכז, עם דשא מסביב ושיש יותר דירות.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אל תמחק, תדגיש את זה. כל התנהלות המועצה היא מאוד בעייתית. ברשויות מקומיות אנחנו מעלים שאילתה וזה, ואין את זה במועצות אזוריות. הוא יכול להגיד לך 'אני לא רוצה שתדבר'. שאילתא? תשאל אותי, עוד חצי שנה תקבל תשובה.