PAGE
13
ועדת הכספים
13.12.2010
הכנסת השמונה עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מישיבת ועדת הכספים
יום שני, ו' בטבת התשע"א (13 בדצמבר 2010), שעה 11:55
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 13/12/2010
צו מס ערך מוסף (שיעור המס על עסקה ועל יבוא טובין)(הוראת שעה), התשע"א - 2010, צו מס ערך מוסף (שיעור המס על מלכ"רים ומוסדות כספיים)(הוראת שעה), התשע"א - 2010, תקנות מס ערך מוסף (הוראת שעה), התשע"א - 2010 (הגדלת סכום המחזור)
פרוטוקול
סדר היום
תקנות מס ערך מוסף (הוראת שעה) התשע"א-2010 (הגדלת סכום המחזור)
מוזמנים
¶
ערן יעקב, סמנכ"ל תכנון וכלכלה, רשות המסים בישראל, משרד האוצר
עו"ד מיכל דויטש, ממונה חקיקה, רשות המסים בישראל, משרד האוצר
עו"ד יואל בריס, היועץ המשפטי, משרד האוצר
עו"ד מיכל עקביה, סגנית היועץ המשפטי, משרד האוצר
חזקיה ישראל, התאחדות התעשיינים
אילן ביטון, מרכז המחקר והמידע, הכנסת
רשמה וערכה
¶
אהובה שרון – חבר המתרגמים בע"מ
תקנות מס ערך מוסף (הוראת שעה) התשע"א-2010 (הגדלת סכום המחזור)
היו"ר ציון פיניאן
¶
אני פותח את הישיבה. על סדר היום תקנות מס ערך מוסף (הוראת שעה) התשע"א-2010 (הגדלת סכום המחזור).
מיכל דויטש
¶
הוראת השעה הזאת הייתה בתוקף בשנים 2009 ו-2010. על פי החוק היום מי שמחזור עסקאותיו עד 835 אלף שקלים מדווח דו חודשי ומעל הסכום הזה, מדווח חד חודשי. כדי להמשיך ולהקל את תזרים המזומנים של העוסקים, אנחנו מבקשים להאריך את הוראת השעה בשנה נוספת, כך שהחיוב בחד חודשי יהיה רק מסכום של מיליון וחצי שקלים. זאת הקלה.
מיכל דויטש
¶
זה על מזומן. מה שדיברנו על העברת מספר גדול של עוסקים, של נותני שירותים, מחזור של עד 15 מיליון. זאת הוראת שעה שעומדת בתוקף עד סוף השנה הזאת. במקביל אנחנו מקדמים חקיקה ראשית להפוך את זה להוראה של קבע בחוק מס ערך מוסף. הדברים האלה נאמרו.
מיכל דויטש
¶
במשך השנתיים האחרונות זאת הייתה הוראת שעה שקבעה לגבי נותני שירותים עד 15 מיליון שהם צריכים לשלם מע"מ על בסיס מזומן ולא על בסיס מצטבר. הוגשה הצעת חוק פרטית כזאת להפוך את זה להוראה של קבע ושם שר האוצר אמר שאנחנו עובדים על הצעת חוק ממשלתית שתגיד בדיוק את זה ולכן תמכנו בהצעת חוק פרטית שביקשה לעגן את זה וביקשנו להמתין עד התזכיר הממשלתי. הצעת החוק הפרטית הזאת אושרה בטרומית בלבד ואנחנו נביא את התזכיר הזה וזה יהפוך להיות הוראה שתהיה חלק מחוק מע"מ ולא כהוראת שעה. התקנה הזאת היא שונה. זה אומר מי צריך להגיש את הדוח לכמה זמן. זה פשוט מקל על העוסקים שמחזורם עד מיליון וחצי שקלים, וזאת התקנה שמובאת לפניכם.
ערן יעקב
¶
צריך להבין שזאת הייתה הוראת שעה שנבעה כתוצאה מהמשבר שהיה ב-2008. נאמר כאן על ידי טלמון שבעצם לוקחים ולא נותנים, אבל גם כאן נתנו ואנחנו ממשיכים את אותה הטבה.
ערן יעקב
¶
אנחנו כבר נותנים אותה. זה היה אמור להיות רק לשנה. אנחנו מאריכים אותה לעוד שנה כי אנחנו יוצאים עם הדיווח המקוון.
לגבי בסיס מזומן, דרך אגב, כשבעים אחוזים היום עובדים על בסיס מזומן. 68-70 אחוזים היום, נכון להיום, עובדים על בסיס מזומן. חלק גדול על בסיס מזומן. הרוב הגדול הוא על בסיס מזומן.
היו"ר ציון פיניאן
¶
אנחנו מצביעים על אישור התקנה.
ה צ ב ע ה
תקנות מס ערך מוסף (הוראת שעה) התשע"א-2010 (הגדלת סכום המחזור)- אושרו פה אחד
תודה רבה.
סדר היום
¶
1.
צו מס ערך מוסף (שיעור המס על עסקה ועל יבוא טובין) (הוראת שעה), התשע"א-2010
2.
צו מס ערך מוסף (שיעור המס על מלכ"רים ומוסדות כספיים) (הוראת שעה), התשע"א-2010
1.
צו מס ערך מוסף (שיעור המס על עסקה ועל יבוא טובין) (הוראת שעה), התשע"א-2010
2.
צו מס ערך מוסף (שיעור המס על מלכ"רים ומוסדות כספיים) (הוראת שעה), התשע"א-2010
היו"ר ציון פיניאן
¶
אני פותח את הישיבה השנייה של ועדת הכספים. על סדר היום צו מס ערך מוסף (שיעור המס על עסקה ועל יבוא טובין) (הוראת שעה), התשע"א-2010 וצו מס ערך מוסף (שיעור המס על מלכ"רים ומוסדות כספיים) (הוראת שעה), התשע"א-2010.
מיכל דויטש
¶
צו המע"מ, עניינו הוראת שעה למשך תקופה של שנתיים, מה-1 בינואר 2011 ועד 31 בדצמבר 2012. קביעה של שיעור מע"מ של 16 אחוזים. הצו הזה צריך להיות מונח במליאה אבל צריך לקיים חובת היוועצות עם הוועדה ולכן הגענו היום.
הצו השני הוא צו מס ערך מוסף (שיעור המס על מלכ"רים ומוסדות כספיים) הוא לעניין מס שכר ורווח וגם כאן אנחנו מבקשים לקבוע למשך תקופה של שנתיים ששיעור מס השכר ורווח יהיה 16 אחוזים.
הצו הזה מוצג בפניכם למרות שמכאן הוא מגיע למליאה, כי על פי החוק הצו הזה צריך להיות מחוקק באישור המליאה. לאחר קיום חובת ההיוועצות אנחנו נחתים את שר האוצר על צו המע"מ, נפרסם ברשומות ואז הוא יונח במליאת הכנסת למשך שבועיים. יש בו סעיף תחילה שמדבר על ה-1 בינואר 2011 וסופו ב-31 בדצמבר 2012.
עד כאן.
חיים אורון
¶
בשיעור צמיחה של מעל 3 אחוזים, יהיו העלאות מס נוספות ואנחנו יודעים לחזות אותם קדימה שנתיים. לכן עשינו תקציב דו שנתי. את הכל אנחנו יודעים ואין בעיה, אבל פתאום כאן אנחנו לא יודעים את החצי אחוז הזה על המלכ"רים?
מיכל דויטש
¶
16.5 היה בתחילת הדרך ב-2009. בסוף 2009 הבאנו הפחתה מ-16.5 ל-16 למשך שנה כאשר בסוף 2010, בתחילת 2011, שיעור המע"מ היה צריך לחזור ל-15.5 אחוזים. לפניכם קיימים שני צווים לפיהם שיעור המע"מ ושיעור מס השכר ורווח בהתאמה יהיו 16 אחוזים למשך שנתיים. לאחר אותן שנתיים, אם לא ייעשה מעשה, יחזור שיעור המע"מ ומס שכר ורווח על מוסדות כספיים ל-15.5 אחוזים.
ערן יעקב
¶
אני אומר. דווקא זה מסתדר טוב עם הדיון הקודם. כלומר, מ-2004 בעצם היה תהליך של הפחתה על פני זמן כאשר ב-2011 זה היה אמור להמשיך ולרדת ל-15.5. מהסיבות שכרגע מיכל אמרה, נקבע שב-2011 הוא לא ירד ל-15.5 אלא יהיה 16. זה עניין תקציבי.
מיכל דויטש
¶
אלה שני צווים. הצו שהכותרת שלו היא שיעור המס על עסקה ועל יבוא טובין, זה המע"מ הרגיל כפי שהוא נקרא. יש לנו גם הקלה.
חיים אורון
¶
מה פתאום? איפה יש בעיה? שמעתי כאן שאין שום בעיות, שיש לנו עודפי גבייה. עכשיו אני ציני אבל אני שואל איך אתם יודעים כבר מה יהיה ב-2011 וב-2012? למה אתם לא מורידים את המע"מ עכשיו? אתם רוצים, בואו נוריד מסים עקיפים עכשיו. יש אפשרות לקואליציה לומר שהיא מורידה מסים עקיפים כחלק מהדיון הקודם. זאת רק תחזית אבל טעיתם בתחזית הקודמת.
ערן יעקב
¶
אף אחד כאן לא נביא, אבל אנחנו בונים את 2011 ו-2012 בצל התחזיות שנקבעות. מה לעשות, זאת תחזית ובהתאם לתחזית צמיחה והוצאות, אתה בונה את זה והמשמעות היא שיש חוסר.
ערן יעקב
¶
על מס חברות? הרציונאל היה שם לייצר את הוודאות שנוצרה ב-2003 ולהמשיך אתה. זאת החלטת הממשלה.
חיים אורון
¶
אני רוצה לדווח לך שהחלטות הממשלה לא מעניינות אותי. את החלטות הממשלה תסביר ליושב ראש ולא לי.
אני מבקש הסתייגות.
שגית אפיק
¶
זאת לא הסתייגות משום שכאן מדובר בהתייעצות וזה עולה לאישור המליאה ובמליאה יש דיון. אתה יכול להגיש התנגדות.
שגית אפיק
¶
זה לא מובא לאישור ועדת הכספים, אבל במליאה גם חל סעיף 2 לחוק מסי מכס ובלו שמדבר על אישור או ביטול ולא על אופציה לשינוי. הפיקוח הפרלמנטרי כאן משום מה הוא מאוד מאוד מצומצם.
היו"ר ציון פיניאן
¶
לקחו לנו את הנושא של המים שקובעים בלי התייעצות ועכשיו הדבר הזה. אני חושב שכל שינוי וכל צו בא לכאן לאישור אבל זה מגיע להתייעצות.
שגית אפיק
¶
אבל אומר חבר הכנסת אורון שאי אפשר להציע הצעות לשינוי, מה שכן היה אפשר לעשות בחקיקת משנה שהייתה מובאת לאישור הוועדה.
חיים אורון
¶
מבחינה פרלמנטרית זה אפילו פחות מאשר אישור. עם אישור רגיל אני יכול לומר שיש כאן רוב שלא מקבל את ה-16, תבוא לכאן עם 15.5 ונאשר לכם. לא תבואו עם 15.5, אין לכם צו. במליאה אין אופציה כזאת.
חיים אורון
¶
אמר את הדברים היועץ המשפטי של משרד האוצר. איך מביאים התייעצות שיש בה יותר מדעה אחת? בסופו של דבר צריך לדווח לשר האוצר שהרוב בוועדה חשב שזאת טעות להשאיר מע"מ בשיעור של 16 אחוזים והוא רוצה להוריד את זה השנה ל-15.5 אחוזים. זה המצב כרגע בוועדה.
חיים אורון
¶
על תוצאת ההתייעצות. ששר האוצר יבוא למליאה ויאמר שבניגוד לעמדת ועדת הכספים. הרי אתם מרוקנים את העניין מתוכן לגמרי. אם הוא חייב לבוא להתייעץ כאן, שיבוא.
חיים אורון
¶
לא, אני רוצה שהוא יביא את הדעות קודם כל לשר האוצר. אני רוצה שיהיה כתוב כאן שהוא חייב להתייעץ עם שר האוצר ותוצאת ההתייעצות הייתה שהרוב בוועדת הכספים חושב שאין הצדקה לאשר שיעור מע"מ גבוה אלא צריך להוריד אותו ל-15.5 אחוזים.
חיים אורון
¶
אתה חייב. תקיים דיון שתהיה בו הצבעה. מה המשמעות של התייעצות? אם יש עמדה אחת או אם היה רוב ברור ועמדה נגדית, אבל יש כאן היום רוב נגדך. תבואו לעבוד בוועדה הזאת. לפחות תעשו את זה. לא רק לומר אוכלים צפרדעים אלא תבואו לעבוד כאן.
שגית אפיק
¶
חובת ההתייעצות היא כזאת שעל הרשות המתייעצת לשמוע בקשב רב ובנפש חפצה את הרשות המייעצת וזה המצב שצריך להתקיים כאן. נכון שהיו שנים בהן הייתה התנגדות בוועדה להעלאת המע"מ וביקשו להצביע והתקיימה הצבעה, אבל היו שנים בהן יושב ראש הוועדה שניהל את הישיבה החליט שלא לקיים הצבעה על ההתייעצות. ההתייעצות מתמלאת מעצם ההקשבה על ידי הרשות המתייעצת לרשות המייעצת בנפש חפצה. אפשר לבקש שדברי הוועדה יובאו בפני שר האוצר בעל פה או בכתב על ידי יושב ראש הוועדה והם בוודאי יובאו למליאה.
חיים אורון
¶
אני מבקש דבר ראשון להניח את פרוטוקול הוועדה הזאת במליאת הכנסת ולהביא את הפרוטוקול לשר האוצר.
רונית תירוש
¶
גם בלי שנצביע. אתה עונה על ההתייעצות ואומר שבהתייעצות הרוב בוועדת הכספים היה בעוד הורדה ל-15.5 אחוזים.
חיים אורון
¶
הנה, גם פניה אתנו ברוב. תראי מה קורה כאן עכשיו. הם הביאו לכאן צו על מע"מ שהמשמעות שלו הוא מע"מ בגובה של 16 אחוזים, יישאר על 16 אחוזים, ודוחים את ההורדה ל-15.5 אחוזים. היינו כאן שלושה חברי כנסת, שניים חשבו שאפשר להוריד את המע"מ. עכשיו שמענו כאן תחזיות גבייה, שיא עולמי וכולי. את לא רוצה להוריד את המע"מ?
מיכל דויטש
¶
אנחנו מביאים בפניכם צו שאם לא יאושר במליאה, המע"מ יעמוד על 15.5 אחוזים. אם הצו הזה יאושר במליאה, המע"מ יעמוד על 16 אחוזים במשך תקופה של שנתיים.
פניה קירשנבאום
¶
אני אסביר למה אני אומרת את הדברים. אם אני הולכת לסופר לקנות, אני אומרת לך שאני לא רואה את ההבדל הזה בין 15.5 אחוזים ל-16 אחוזים. כשהורידו מ-16.5 ל-16, אף אחד לא ראה את זה.
חיים אורון
¶
פניה, את צודקת לגמרי, אבל לא יכול להיות שלפני שעה נקיים כאן שעה דיון ונגיד שאנחנו בשיא עולמי במסים עקיפים. כל פעם שמגיע הדיון, פעם זה בגלל סיגריות – ואני גם בעד להעלות – פעם זה בגלל אלכוהול – ואני עוד יותר בעד להעלות – פעם זה בגלל דלק – ואני פחות בעד להעלות – הם ידברו אחרת.
פניה קירשנבאום
¶
בוא נצמיד את הצו הזה לדיון הקודם שלנו, שיעשו עוד מדרגת מס לשכר הגבוה ואז נאשר את הצו.
היו"ר ציון פיניאן
¶
אני מביא להצבעה את ההצעה כדלהלן: הוועדה קיימה את חובת ההתייעצות והיא בעד ההצעה שהובאה בפנינו.
ה צ ב ע ה
אושר
תודה רבה.
הישיבה ננעלה