ועדת החוקה חוק ומשפט
48
8.11.2010
הכנסת השמונה עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 264
מישיבת ועדת החוקה חוק ומשפט
יום שני, א' בכסלו התשע"א (8 בנובמבר 2010), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 08/11/2010
חוק סדר הדין הפלילי (עצור החשוד בעבירת ביטחון) (הוראת שעה) (תיקון מס' 2), התשע"א-2010
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק סדר הדין הפלילי (עצור בעבירת ביטחון)(הוראת שעה)(תיקון מס' 2), התש"ע-2010 - הכנה לקריאה שנייה ושלישית
מוזמנים
¶
עו"ד שי ניצן, משנה לפרקליט המדינה תפקידים מיוחדים, פרקליטות המדינה
עו"ד רחל גוטליב, משנה ליועץ המשפטי לממשלה, משרד המשפטים
עו"ד נעמה פויכטונגר, מחלקת ייעוץ וחקיקה פלילי, משרד המשפטים
רפ"ק אבישי גולן, ר' חוליית סמכויות, המשרד לביטחון פנים
רפ"ק עופרה חקמון, יועמ"ש יחב"ל, המשרד לביטחון פנים
רפ"ק אלון שהרבני, קצין חקירות
ב' - הלשכה המשפטית, שב"כ
ה' - הלשכה המשפטית, שב"כ
ג' - הלשכה המשפטית, שב"כ
ס' - ראש אגף חקירות, שב"כ
ק' - אגף חקירות, שב"כ
עו"ד אלקנה לייסט, סנגור, הסנגוריה הציבורית
עו"ד לאה רקובר, יועצת משפטית, הנהלת בתי המשפט
דניאל מרגלית, מחלקה ציבורית, הוועד הציבורי נגד עינויים בישראל
עו"ד סמאח אלח'טיב-איוב, המחלקה המשפטית, הוועד הציבורי נגד עינויים בישראל
עו"ד עמיר פוקס, עוזר מחקר של פרופ' קרמניצר, המכון הישראלי לדמוקרטיה
עו"ד לילה מרגלית, האגודה לזכויות האזרח
קצרנית פרלמנטרית
¶
אסתר מימון
הצעת חוק סדר הדין הפלילי (עצור בעבירת ביטחון)(הוראת שעה)(תיקון מס' 2), התש"ע-2010 - הכנה לקריאה שנייה ושלישית
היו"ר דוד רותם
¶
רבותי, אנחנו בהצעת חוק סדר הדין הפלילי (עצור החשוד בעבירות ביטחון) (הוראת שעה) (תיקון מס' 2), התש"ע-2010. ס', יש לך תשובות למכתב שלי שאתה יכול למסור?
ס'
¶
כן. השאלה הראשונה שנשאלנו היתה, כמה ימים אנחנו מבקשים בהליך הארכת מעצר בדרך כלל, וכמה ימים ניתנים על-ידי השופטים. בדרך כלל, כשאנחנו מחליטים להגיע להארכת מעצר, אנחנו יכולים לבקש החל מיום אחד ועד 15 ימים, כפי שמותר בחוק. הכול, כמובן, בכפוף להיקף המידע, החשדות, חומרת העבירה וכמובן גם בהתאם לתוכנית החקירה שלנו. כמובן, פעילות חמורה יותר או תוכנית חקירה מורכבת יותר דורשת יותר ימים.
לגבי השאלה השנייה, כמה ימים ניתנים. בדרך כלל אפשר להגיד שבתי המשפט – בהקשר הזה אנחנו לא שונים, כמובן, ממשטרת ישראל – אינם נענים באופן מלא לבקשות, ובדרך כלל נותנים פחות ימים מהמבוקש. לעתים זה פחות ימים באופן משמעותי ולעתים לא. צריך להגיד שיש גם מקרים שהם נענים באופן מלא לבקשה, אבל אלה המקרים המועטים.
בשאלה השנייה, לגבי סעיף 4(2) להוראת השעה, על המשך חקירה ברצף של 35 ימים במקום 30 ימים שקבועים בחוק. קודם כול, אכן יש עלייה, כפי שהצבעתם עליה. ביחס לכל הסעיפים האחרים רואים פה עלייה ברורה. העלייה נובעת גם מרמת המורכבות הגדלה והולכת בחקירות, שזו נגזרת, כמובן, של מאפייני פעילות הטרור שאותה אנחנו חוקרים. באמת יש מקום לשמר את ההבחנה בין חקירות פליליות לביטחוניות בהקשר הזה. כראש אגף חקירות היה לי מאוד נוח שזה יישאר 35 ימים, זה פשוט פחות מטרטר אותי לבקש את ההארכה באותם מקרים שזה נדרש, ואלה באמת לא הרבה מקרים, אפשר לראות גם לפי הנתונים. מדובר בסך הכול, נדמה לי, בשבעה מקרים בשנת 2009. בכל ההיערכות שלנו ביחד עם משרד המשפטים הסכמנו לצמצם ל-30 ימים. מובן שאם זה יישאר 35 ימים - - -
היו"ר דוד רותם
¶
מכיוון שאני לא מחויב, לא לכם ולא למשרד המשפטים, אלא אני מחויב למדינה הזאת, כל ההסכמות ביניכם חשובות עד למידה מסוימת.
ס'
¶
השאלה הבאה היתה לגבי סעיף 5(1) בחוק, הסעיף שבוטל על-ידי בית המשפט העליון. השאלה היתה, בכמה מהמקרים הפסקת החקירה היתה עלולה, ברמת הסתברות קרובה לוודאי, לסכל מניעת פגיעה בחיי אדם. פה חשוב, בהקשר הזה, לראות את ההבדל שהתיקון בעילות בהצעה החדשה יוצר ביחס למה שהיה לנו עד היום.
החקירות שלנו מבוססות על מידע מודיעיני וכמובן על היכרות עם הארגונים שאותם אנחנו חוקרים. לעתים רבות, מידע שמתקבל בחקירות, יש בו בהחלט כדי לסכל פגיעה בחיי אדם, והפסקת החקירה טרם המיצוי שלה, או הזמת החשד, עלולה לעתים, ברמת הסתברות קרובה לוודאי, לסכל מניעת פגיעה בחיי אדם. לעתים זה בטווח המיידי ולעתים זה בטווח קצת יותר רחוק. ניתחנו מספר מקרים, בחנו אותם, ובחלק מהמקרים, בהנחה שהיינו הולכים עם העילה המחמירה, בהחלט יכולנו עדיין להשתמש בה ולהגיע להארכת מעצר בהיעדר, בחלק אחר לא היינו עומדים בעילה שעומדת להתבטל, שזאת היתה העילה של הפגיעה הממשית בחקירה. כלומר, לפחות בניתוח שלנו, גם העילה החדשה, אף-על-פי שהוחמרה באופן משמעותי, היא בהחלט נחוצה וחשובה לנו במקרים מסוימים.
הדינמיקה של החקירה מתפתחת, ולעתים קשה מאוד לחזות את זה מראש, הרבה פעמים הרבה יותר קל בדיעבד – תמיד יותר קל בדיעבד. בכל דבר – כשניתחנו וניסינו לראות בנקודת ההחלטה האם העילה החדשה היתה עומדת, אני יכול להגיד שבחלק לא מועט מהמקרים כן, ולכן אני חושב שהיא בהחלט נדרשת.
היו"ר דוד רותם
¶
חבר'ה, איזונים הם לא הבעיה שלכם, איזונים הם הבעיה שלי. לכם יש תפקיד אחד – לשמור על ביטחון המדינה, ואני צריך לספק לכם כלים לשמירה על ביטחון המדינה. את האיזונים אני צריך לעשות, לא אתם.
ס'
¶
ההחמרה בסעיף, אני לא יודע לקשור את זה לפגיעה בביטחון המדינה. באותם מקרים שבחנו, לא היינו מסוגלים לנהל את החקירה כפי שתכננו לנהל בעילה החדשה, באחוז לא קטן. כלומר, יש פה בהחלט החמרה וקושי הרבה יותר גדול לנהל את החקירה. וכשאני אומר "קושי לנהל את החקירה", אין ספק שגם ייפגע המודיעין.
ס'
¶
יש גם מקרים כאלה. כשאנחנו מקבלים את ההחלטה, בהקשר לסעיף 5(1), בשלב של קבלת ההחלטה, התמונה המודיעינית שיש בפנינו היא תמונה חלקית לחלוטין. אתה צריך לקבל את ההחלטה על בסיס התמונה החלקית. כשאתה מגיע לסוף החקירה יש לך תמונה מלאה. לעתים, כשאתה מסתכל אחורה, בהחלט יכולה להיות פה פגיעה.
ס'
¶
השאלה הספציפית שהיתה לגבי המקרה עם השמונה ימים ותשעה ימים, ששאלתם. אכן בחנו את המקרה הזה. מבלי להיכנס לפרטים, לגבי המקרה הספציפי אני יכול להגיד ששישה הימים הראשונים, באופן מאוד גבולי, היו מספיקים. התמונה התבהרה מעבר לשישה ימים. קשה מאוד להגיד מהי נקודת הזמן, מפני שלא בחנו בשעתו מה קרה בנקודת החתך של השישה ימים. אני יכול להגיד שמודיעין מסוים היה לנו בתום שישה ימים, ומודיעין נוסף מעבר לשישה ימים. כך שאם אנחנו רוצים לחפש, פגיעה היתה, אבל מה גודלה ומשקלה, קשה להגיד.
היו"ר דוד רותם
¶
יש לי שתי שאלות. אומרים לי פה האנשים שממונים על ביטחון המדינה, בחלקם ממונים על ביטחון המדינה, שהשינוי שאתם מבקשים שאני אתקן בחוק, עשוי לפגוע בחיי אדם ועשוי לפגוע בביטחון המדינה, משום שהוא יביא לכך שבמקרים מסוימים אי-אפשר יהיה להשתמש בסעיף הזה, וזה יכול לגרום לפגיעה בחיי אדם, כי בשלב הזה עוד אין ודאות קרובה, אבל זה מתפתח.
רחל גוטליב
¶
שאלת אותם בשאלה כללית, האם זה עלול לפגוע בביטחון המדינה. זה לא סיכון חיי אדם, כי האפשרות למניעת פגיעה בחיי אדם, זו עילה שעל-פי המוצע היא עילה שעוברת כחוט השני להצעת החוק החדשה. לכן לא בזה מדובר.
אנחנו מדברים על איסוף מידע מודיעיני, שהתכלית שלו באמת קידום נושא ביטחון המדינה. וכמו שאמר ראש אגף החקירות, יש כאן עניין של איזונים, אין מה לעשות. זה לא שאנחנו פוגעים בביטחון המדינה. ופתחתי בזה כשהצגנו את הצעת החוק, לא בכל יום בא משרד המשפטים לכנסת ישראל ומבקש לחוקק מחדש סעיפי חוק, אומנם בשינוי, שינוי מאוד מהותי, שנפסלו על-ידי בית המשפט העליון, ויש שם אמירות שאולי בכלל לא צריך לחוקק. זה לא קורה כל יום. באנו לכאן אחרי דיונים מעמיקים, בשיתוף היועץ המשפטי לממשלה הנכנס, יחד עם אנשי שירות הביטחון הכללי, תוך הרגשת אחריות שמה שאנחנו עושים זה מה שנדרש לעשות, על מנת לאפשר להם, בכלים שהם עושים בהם שימוש, למנוע אפשרות של פגיעה בחיי אדם, ולאפשר להם לאסוף מידע מודיעיני למטרה הזאת ולבצע חקירות למטרה הזאת. חשבנו שהאיזון הוא האיזון הנכון, בשים לב לביקורת שנמתחה על-ידי בית המשפט העליון. נכון, אנחנו לא מתעלמים ממנה.
היו"ר דוד רותם
¶
זה בסדר גמור, גם אני לא מתעלם מהביקורת, אבל גם בית המשפט העליון לא התכוון לומר, רבותי, שצריך לשנות את החוק באופן כזה שאפשרות החקירה ואיסוף החומר על-ידי השב"כ ייפגעו. מה שבית המשפט העליון אמר, רבותי, תעשו איזונים מבחינה זו, האם נכון לעשות כך או האם נכון לעשות את זה כך.
רחל גוטליב
¶
בית המשפט העליון שלח את השב"כ, באחד מפסקי הדין, לחפש דרכי חקירה אחרות. שאלנו את זה גם אותם – אם היה, מן הסתם הם היו אומרים לנו – לא נתנו לנו כמו שהיה בעבר, לא נותנים לנו את הדרך הזאת שמחייבת רציפות בחקירה, נחפש דרכים אחרות – הם לא מצאו. גם זה נשאל, ולכן מה שאנחנו מציעים פה זה על מנת לאפשר להם לעשות שימוש בדרכי החקירה שהם מכירים כרגע, אולי בעוד שנה-שנתיים יימצאו דרכי חקירה אחרות. מה שאנחנו מציעים כאן זה, על מנת לאפשר להם לעשות שימוש בדרכי החקירה הקיימות מבלי שייפגעו חיי אדם, באיזונים ברוח מה שנאמר על-ידי, ודאי השופטת נאור, ואני יכולה לקרוא בין השורות גם של שופטים אחרים. לכן, אנחנו לא פוגעים בכך בביטחון המדינה.
רחל גוטליב
¶
הוא הציג כאילו משרד המשפטים ביקש וכו'. בחנו סעיף-סעיף, מה חיוני, מה נדרש, ומה לא. על מה אנחנו מדברים כאן? על בקשה ליועץ המשפטי לממשלה. נכון, זה מטריח. אבל הטרחה היא לא סיבה. זה מטריח. כמובן, זה יטריח אותו חמישה ימים קודם לכן לפנות ליועץ המשפטי לממשלה. על זה מדובר. ולכן זה מסוג הסעיפים שבהם אמרנו שאנחנו לא חייבים את זה לצורך מניעת פגיעה בחיי אדם.
היו"ר דוד רותם
¶
- - כי אתם מכירים שתי גישות גם בפסיקה. יש בפסיקה שתי גישות, כך אני למדתי. גישה אחת של חשין וגישה אחת של ברק – מה עדיף, החמישה ימים האלה או ש-50 איש יתפוצצו באוטובוס.
רחל גוטליב
¶
על מה מדובר? צריך לפנות ליועץ המשפטי לממשלה. מה אומרים אנשי החקירות? הם אומרים: אנחנו בכוח אדם מצומצם, מספר מועט של חוקרים, צריך לטרוח, לעלות לירושלים, לבוא בפני היועץ, אתה מבזבז לנו את שעות העבודה. אבל לא חייב להיות שהחוקר הספציפי הוא זה שיעלה. אני לא פוגעת בחקירה.
ס'
¶
גם אני חושב שלא. אמרתי שפה מדובר בהחלט בקושי טכני, בטרטור, וביקשתי להדגיש שאני מחויב למשרד המשפטים בהקשר הזה.
ס'
¶
מדובר פה בהחלט בנושא טכני-מינהלי, בקושי, ולא בפגיעה בחקירה שתביא לכל מה שמופיע בסעיפים האחרים, לא סיכון חיי אדם. זה עניין טכני לחלוטין של הליכה שלנו, בתום 30 יום, ליועץ המשפטי, ואני גם לא מכיר מקרה שלא קיבלנו כשהיינו צריכים.
רחל גוטליב
¶
מה שיפגע ודאי, מה שמשנה באופן מהותי מהמצב המשפטי הקיים, זה בעיקרו שינוי העילות. על זה אין חולק. זה מאוד משמעותי.
סיגל קוגוט
¶
אגב, רחל גוטליב, בהמשך לשאלה של היושב-ראש, מאחר שהיושב-ראש הציע שבין ה-15 ל-20 יום, ואתם הסכמתם לזה, זה יהיה בעילה המחמירה, יכול להיות שסעיף 4(2) הזה, עכשיו פחות נורא להשאיר אותו, משום שאם ממילא בין ה-15 ל-20 יום העילה מחמירה, אז גם ליועץ המשפטי לממשלה - - -
סיגל קוגוט
¶
בהצעה בנוסח הכחול לא שיניתם בין 15 ל-20 יום. אחר-כך הסתבר שרק בשיטות חקירה מסוימות צריך יותר מ-15 יום, ואפשר ללכת על העילה המחמירה, כמו שהציע היושב-ראש, ועכשיו, בגרסה נאמר שבין 15 ל-20 הערכת מעצר תהיה בעילה המחמירה. זאת אומרת, שופט שיאריך מעבר ל-15 יום, הוא הולך על העילה המחמירה, אז יש איזון במובן הזה. אני לא אגיד לכם להחמיר את ההצעות שלכם, אבל - - -
רחל גוטליב
¶
להחמרה של בין 15 ל-20 יום. כיוון שהנתונים אומרים שאפשר לחיות עם זה, אנחנו לא התנגדנו, וגם הם לא.
לגבי מ-30 יום ל-35 יום, אם אנחנו עושים ניתוח מה באמת נדרש, אני חושבת שזה לא נדרש. זה מכביד עליהם, אבל, כמובן, כל דבר שמקל על גורמי חקירה – שאל את המשטרה אם הם היו שמחים במקום 48 שעות או 24 שעות, שהיו נותנים להם 72 שעות – כל גורם בחקירה יגיד, זה מקל עלי, זה עוזר לי, אבל זה לא קריטי.
הנקודות שאותן ביקשנו לשמר בעילות המחמירות הן נקודות שבעינינו היו קריטיות על מנת לאפשר לשב"כ להמשיך לחקור ולאסוף מודיעין. בעינינו זה קריטי. לכן הנושא של 4(2), לא ביקשנו להאריך. אני מציעה לא להאריך ולהשאיר את זה כך. לגבי 20-15 יום, כמו שהצענו - - -
היו"ר דוד רותם
¶
15(1) יותר מטריד אותי. אם הם אומרים שזה עניין טכני, אז על עניין טכני הם יתגברו. 15(1), העניין של רמת הסתברות קרובה לוודאי – כאשר אני שומע שבחלק מהמקרים, לפי העבר, הם היו צריכים לשחרר, אף-על-פי שבסופו של הליך התברר שהם היו צריכים את התקופה - - -
סיגל קוגוט
¶
בכלל. על העילה שעוברת כחוט השני, משום שלפעמים זה נודע רק אחר כך ולא מלכתחילה. זו שאלה לכל אורך התיקון בחוק.
היו"ר דוד רותם
¶
לפעמים המידע מתקבל רק ביומיים האחרונים, כאשר כבר עברתי את הזמן, ורטרואקטיבית מתברר לי שפישלתי.
רחל גוטליב
¶
פה זה באמת עניין של איזונים, זה רק עניין של איזונים. כאשר אנחנו מונעים את האפשרות של אדם להיות מובא בפני שופט לראשונה או לדיון בפניו, שאלה זכויות חוקתיות, מהותיות, באמת זכויות יסוד של נחקר בחקירה פלילית, אלה הנסיבות שבהן אנחנו סבורים שבאיזון הנכון בנסיבות של אפשרות קרובה לוודאי לסיכון למניעת פגיעה בחיי אדם.
היו"ר דוד רותם
¶
לי יש זכות יסוד לנסוע באוטובוס בלי שאני אתפוצץ, או שזאת זכות יסוד שנדחית בפני הזכות העולמית הגדולה של החשוד להיות מיוצג ולהופיע בפני שופט?
רחל גוטליב
¶
אני רוצה רק להבין מה בדיוק אתה מציע? אתה מציע במקום אפשרות קרובה לוודאי לסיכול להוריד את רמת ההסתברות של החשש? על זה אתה מדבר?
היו"ר דוד רותם
¶
נכון. משום שאני אינני חושב, בניגוד לאחרים, שלשירותי הביטחון יש כיף להחזיק מישהו במעצר, רק - - -
היו"ר דוד רותם
¶
לא אמרתי שאת חושבת כך. אמרתי "בניגוד לאחרים", לא נקבתי בשמות. בישיבה הקודמת שמעתי על המדרון החלקלק ועל כל הדברים האלה, ואני לא מקבל את זה. יש פה אנשים שפועלים להגן על חיינו, ואני צריך למצוא את האיזון בין זכויות החשוד, כי בשלב זה עוד אין עליו מידע, לבין מצב שבו הכול הפקרות. האיזון הזה לא יכול להיות בהפקרות הפוכה.
היו"ר דוד רותם
¶
עמ' 387 לספרו של אהרון ברק בנושא חוק עוקף בג"ץ. נא לעיין, לקרוא ולראות, וגם את הריאיון שהיה עם ברק ושמגר בנושא חוק עוקף בג"ץ, שבו הם הסבירו שניהם שאין שום פגיעה בבית המשפט בזה שהכנסת מחוקקת חוק מחדש, אם היא עושה שינויים, אם היא דנה בפסק הדין, אם היא בודקת את פסק הדין, ואם היא מחוקקת מחדש.
זה שבית המשפט אמר את מה שהוא אמר, אני תמיד מרכין את ראשי בפני בית המשפט, בעיקר כשאני נכנס אליו, וברוך השם אני כבר לא נכנס אליו, אבל עדיין יש לי גם חובה כלפי הציבור במדינת ישראל בכל מה שכרוך במניעת טרור. לכן הסתברות קרובה לוודאי. תגידו לי דבר אחד, כמה אחוזי הסתברות יש בזה שהחוק הזה יחוקק? האם זו הסתברות קרובה לוודאית?
סיגל קוגוט
¶
כאן לא מדברים על חוק עוקף בג"ץ. אף אחד לא השתמש בביטוי הזה, כי לא חושבים שזה עוקף בג"ץ.
סיגל קוגוט
¶
מה שנאמר זה על הפרשנות של בית המשפט וההתוויה שלו. באיזה מקום שופטי המיעוט טרחו והגדירו את המידתיות שהם חושבים שתעבור את המבחנים, ולפי זה הלכו. לא בגלל שזה נחשב עוקף בג"ץ אסור לכנסת - - -
היו"ר דוד רותם
¶
אם כך, צריך לחכות, הגעתי רק לעמ' 230 בספרו של ברק על מידתיות במשפט. חכו עד שאני אגמור אותו, אני אדע מה זה מידתיות...
סיגל קוגוט
¶
זה לא בגלל עקיפה, הכנסת תמיד רשאית לחוקק עוד חוק, אבל היא צריכה לעשות את זה לפי אמות מידה חוקתיות. מאחר שכאן השופטים טרחו והרחיבו על דרכים חלופיות לחוקק את החוק הזה באופן שאפשר היה להבין שהן דרכים שהם סבורים שהן מידתיות, הכנסת צריכה להביא את זה בחשבון. זה הכול.
אלקנה לייסט
¶
כבוד היושב-ראש, יש לי הצעה שאולי תוכל להשאיר את כולם מרוצים במידה זו או אחרת. אנחנו, כמובן בתור סנגוריה, נתנגד להרחבה של העילה, אבל יש עוד הצעה שיכולה להפוך את החוק ליותר מידתי, אם יתקבל.
כבודו אתגר אותנו בישיבה הקודמת, שנציע לו הסדר שיהיה יותר מידתי. אז יש לנו כמה הצעות. הצעה אחת – הרי מדובר בחקירה שהיא לא חקירה פלילית רגילה, היא לא חקירה שצופה פני עבר, לדעת מה היה. זו חקירה שעוסקת בפצצות מתקתקות, חקירה שהיא סיכולית במהותה. גם כבוד היושב-ראש, גם הכנסת, כולנו, מעוניינים להציל חיי אדם, ולכן אנחנו מוכנים לסטות מהכללים הרגילים של סדר הדין הפלילי.
אם אכן מאפשרים את הסטייה הזאת, ראוי לומר שכל הראיות שיושגו בחקירה כזאת, כמובן ישתמשו בהן בהיבט הסיכולי, ולא יהיו קבילות בפני בית משפט, כיוון שאנחנו סוטים מההליך הפלילי. וכך כולנו נהיה מרוצים. כבוד היושב-ראש יציל חיי אדם, להם הוא חרד, השב"כ יסכל - - -
היו"ר דוד רותם
¶
רק לא נשתמש בזה לגבי אותו עבריין? זאת אומרת, אי-אפשר יהיה להשתמש בראיות כדי להכניס אותו לכלא.
היו"ר דוד רותם
¶
זה מאוד הגיוני, אני מוכרח לומר. מעולם לא עלה בראשי רעיון כזה. אפילו כשהייתי סנגור ורציתי להוציא את העבריינים שלי מהכלא, על רעיון גאוני כזה לא חשבתי...
אלקנה לייסט
¶
אני מנסה לעזור לכבודו. כבודו מנסה לחזור, לא לדעת המיעוט, אלא לחוק הקודם. אני בא ומציע אמצעי יותר משפטי - - -
היו"ר דוד רותם
¶
סלח לי, אל תסיק מסקנות מהירות מדי. קראתי את פסק הדין יותר מפעם אחת. אני מלא הערכה לפסק הדין, אני מנסה למצוא את הדרך שתתיישב עם פסק הדין, אבל לא תפגע בסיכול פיגועים.
היו"ר דוד רותם
¶
הדרך הזאת לא טובה משום שאני לא נותן פרס לעבריין שהלך לשים פצצה, משום שהחזקתי אותו עוד יומיים במעצר. אין לי שום כוונה לתת לו פרסים. מה שאתה אומר, לא רק שהוא לא מידתי, הוא מנוגד לכל היגיון משפטי, לכל היגיון משפטי שהוא.
אלקנה לייסט
¶
אולי אני אבהיר, אני לא מתכוון לעניין של החמישה ימים, אלא לנושא האקוטי. אנחנו מדברים על העילות, לא על החמישה ימים. מדברים על העילות של קיום דיון בהיעדר. שוב, אנחנו מתנגדים לקיום דיון בהיעדר, כשיש מניעת מפגש. אנחנו מתנגדים לזה. אבל אם רוצים לקבל את זה, בית המשפט ינסה אחר כך לבחון, ינסה לראות אילו אמצעים מידתיים הוכנסו. אני חושב שזה אמצעי מידתי שיכול לעשות שכל גם בפני בית המשפט העליון.
היו"ר דוד רותם
¶
מה מידתי בזה? רק תסביר לי. אני יכול להחזיק אדם במעצר ולהאריך את המעצר שלו שלא בנוכחותו, למנוע פגיעה והכול, אבל אתה לא תשתמש בחומר הזה כדי להכניס אותו לכלא? נניח שהתברר לי שהאדם הזה הניח את הפצצה המתקתקת, והוא אחרי ארבעה ימים נוספים מגלה לי איפה הפצצה, אני הולך ומצליח לפרק את הפצצה, ואתה יודע מה, אני אתאר דבר יותר גרוע מזה, במהלך פירוק הפצצה, היא גם מתפוצצת ומישהו נפגע. ואז מה שקורה שאני אקח את אותו אדם, אני אתן לו את מדליית השלום, ואשלח אותו לאן שאני אשלח אותו.
אלקנה לייסט
¶
אני רוצה עוד לחדד ולהביא דוגמה. נניח שאדם הוא פצצה מתקתקת, והוצאה ממנו הודאה באלימות. אגב, אלימות מוצדקת בנסיבות היותו פצצה מתקתקת. הרי יגידו שההודאה לא הוצאה באופן חופשי ומרצון, כי זה אמצעי פסול קיצוניים. זה נראה איזון נכון, זה גם עולה מבג"ץ העינויים. יש כמה מישורים, יש מישור הסמכות, יש מישור ההגנות ויש מישור הקבילות.
ב'
¶
אדוני, אני רוצה להעיר לגבי ההערה של הסנגוריה. אם יש משהו לא מידתי זו ההצעה הזאת עצמה. ההצעה תוביל לכך שככל שהאדם מסוכן יותר, המחבל גדול יותר, כך הסנגוריה תציע לתת לו יותר חסינות מפני העמדה לדין, מפני התוצאות. כל התכלית של הוראת השעה במסגרת הדיון הקיים נועדה לכך שיתאפשרו לשב"כ כלים נוספים ולא כדי לתת חסינות למחבלים, שככל שהם מסוכנים יותר כך תהיה להם יותר חסינות מהעמדה לדין. לכן, למותר לציין, שאנחנו מתנגדים להצעה הזאת של הסנגוריה.
היו"ר דוד רותם
¶
זה בסדר, אתה יודע, המשאית עם המדליות – אני לא יודע אם באת מתל-אביב – היא תקועה בשער הגיא. היא לא מגיעה.
רחל גוטליב
¶
אם אנחנו רוצים לעמוד בעקרונות של פסק הדין של השופטת נאור, אסור לנו לרדת מהרף שהצענו, רמת הסתברות קרובה לוודאי. יש כאן תשלום של מחיר לשב"כ, זה נכון. הניתוח שלהם הראה את זה - - -
היו"ר דוד רותם
¶
המחיר הוא לא לשב"כ, המחיר הוא לנו. אנחנו האזרחים שנוסעים באוטובוסים. איזה מחיר לשב"כ? אני לא מבין, זה עסק פרטי שלהם?
רחל גוטליב
¶
התכוונתי שיש מחיר לחקירות של השב"כ. יש מחיר, זה נכון. בפוסט-מורטם, בניתוח שהם עשו לאחור, המקרים שיכלו להיכנס או לא, הם אומרים "כ-50%". זאת אומרת, 50% של מקרים שהם עיכבו את ההבאה בפני שופט, הם לא יוכלו בעתיד לעכב.
היו"ר דוד רותם
¶
אני לא יודע אם קשה לו. אם קשה לו, שיגיד לי שקשה לו. אם הוא יגיד: קשה לי, אז קשה לו.
היו"ר דוד רותם
¶
את מבינה מה שאת אומרת, אני אמנע ממנו סיכול, ועכשיו אני צריך להתחיל להתפלל שלא ייהרג שום אדם, כי הוא לא הצליח לסכל.
שי ניצן
¶
אם ימנעו בכלל, אפשר יהיה לקבוע שכל שופט יכול להאריך ב-20 יום או כלום, זה מאוד ישפר את הסיכוי שלהם לפענח מקרים. כלומר, החוק הקיים, שגם אתה, אני מניח, לא חולק עליו, פוגע באפשרות לסייע לביטחון המדינה, משום שצריך כל חמישה ימים, כל עשרה ימים ללכת לשופט, זה מקשה עליו לסכל פיגועים. אמת?
סיגל קוגוט
¶
הוא לא חייב ללכת לשופט. בית משפט יכול לתת לו במכה אחת הרבה ימים. בית משפט לא נוהג לעשות את זה.
היו"ר דוד רותם
¶
יש לכם חוק אצלי על השולחן, שנקרא "הבניית שיקול הדעת". נכניס גם שם סעיפים לגבי מעצרים ועסקאות טיעון...
היו"ר דוד רותם
¶
אני לא מסכים אתך בכלל. הדמוקרטיה נותנת לעצמה את הזכות להילחם ולסכל טרור. מי שחושב שבדמוקרטיה לא צריך להילחם בטרור, או שצריך להילחם אתו כשהידיים קשורות מאחור. אני מציע לו ללכת לארצות-הברית, ששם יש מקום שנקרא "גואנטנמו".
סמאח אלח'טיב-איוב
¶
אני מהוועד הציבורי נגד עינויים. צורם לי הדיון פה, כי אנחנו מתמקדים בחוק הוראת שעה, חשוד בעבירות ביטחון. כל הדיון פה מתנהל על מקרה של פצצה מתקתקת. אם אנחנו הולכים על מקרה של פצצה מתקתקת, ההצעה שלי אולי להוסיף בסעיף 1, בהגדרות, מה זה פצצה מתקתקת. זה בדיוק המדרון החלקלק שדיברנו עליו קודם.
סמאח אלח'טיב-איוב
¶
דיברנו, מהארגונים.
מנסים במסגרת החוק הזה, ויש כיום, משפטית, יצור כלאיים, שזה לוחם בלתי חוקי, ששם זה לא עצור פלילי ולא עצור מינהלי. מה שמנסה הוראת השעה - - -
היו"ר דוד רותם
¶
לוחם לא חוקי זה סתם רוצח.
יש שני אפיקים כל כך ברורים משפטית, או לנקוט בהליך פלילי עד הסוף, על הטוב והרע משני הכיוונים, או ללכת על מעצר מינהלי, ואז שם זה מעצר סיכולי בלבד, ללא העמדה לדין, ללא זכויות של החשוד.
סמאח אלח'טיב-איוב
¶
אני לא מצליחה להבין מה הוראת השעה הזאת באה לשרת. היא גם לא משרתת את ביטחון המדינה והיא גם לא מעמידה לדין. היא יוצרת יצור כלאיים שמישהו, כביכול, מנהלים לו הליך משפטי פלילי, וזה לא הליך פלילי.
היו"ר דוד רותם
¶
זה לא חוק של פצצה מתקתקת בלבד. אני רוצה גם להעמיד אותו לדין. אני גם מעמיד אותו לדין. מי שחושב שלא צריך להעמיד אותו לדין מדבר לא על מדרון חלקלק, אלא על מדרון שהוא נפילה אחת.
סמאח אלח'טיב-איוב
¶
זו החלטה של המחוקק אם להעמיד אותו לדין או לא להעמיד, אבל אם אתה מעמיד אותו לדין, אתה צריך לתת לו את הערובות המינימליות לממש הליך פלילי הוגן.
היו"ר דוד רותם
¶
בוודאי. אחר-כך, כשהוא יבוא לבית משפט, יהיה לו הליך משפטי הוגן לחלוטין. קודם כול אני אמנע ממנו לפוצץ את האוטובוס, ואחר-כך אני אעמיד אותו לדין.
סמאח אלח'טיב-איוב
¶
אני שואלת שאלה סטטיסטית. האם יכולים גורמי הביטחון למסור גם בפנינו, בכמה מקרים שבהם השתמשתם, כבר שלוש שנים וחצי, אפילו ארבע שנים, בהוראת השעה הזאת, שבהם קטלגתם את המקרים כפצצה מתקתקת, בסוף הגשתם כתב אישום בגין חשדות שתואמות את החשדות המקוריים?
היו"ר דוד רותם
¶
הוא לא סוטה לשום מקום, תאמין לי. הוא הולך על קו ישר עם נקודת קצה. נקודת הקצה היא כשאנחנו מצביעים על החוק.
סיגל קוגוט
¶
לא תמיד אפשר להעמיד לדין על אותם חשדות, כי לפעמים יש מקרים שאת לא יכולה לחשוף חלק מהמודיעין שלך כראיה גלויה, אבל כן קיבלנו מהם אינפורמציה שאם ההוראה המחמירה היתה בתוקף, בחצי מהמקרים הם עדיין היו משתמשים. כלומר, זאת לא הוראה קלת ערך.
סיגל קוגוט
¶
הנתון הוא ש-50% מהמקרים שהם הלכו לשופטים וביקשו את ההוראות המיוחדות, זה היה בעילה המחמירה של מניעת סיכון ופגיעה בחיי אדם. ב-50% העילות יותר קלות, ואז הן התבטלו, ו-50% היו בעילה המחמירה.
שי ניצן
¶
ברשותכם, אני רוצה הערה אחת. אני רוצה להבהיר, הביטוי הזה "פצצה מתקתקת", זה ביטוי שמשמש בעיקר את התקשורת. זה לא ביטוי משפטי, אין לו שום הגדרה משפטית, הוא הוזכר באיזו דוגמה, נדמה לי, שנתן בית המשפט העליון האמריקני פעם. יש מונחים משפטיים. החוק הזה לא נועד רק לפצצה מתקתקת, ואני לא יכול להגיד אם הוא נועד או לא נועד, כי אני באמת לא יודע מה זה פצצה מתקתקת. אם מישהו מדמיין בעיני רוחו פצצה מתקתקת, לא רק לזה נועד החוק. החוק הזה נועד כרגע למבחן שקבוע בו, לסיטואציה שתהיה אפשרות קרובה לוודאי לסיכול ולמניעת פגיעה בחיי אדם.
היו"ר דוד רותם
¶
אם יש מצב שיש פצצה מתקתקת, דהיינו, אני יודע שאדם מסוים הניח פצצה והיא מתקתקת, החוק הזה לא חל עליו, יש חוקים אחרים שיחולו עליו.
שי ניצן
¶
נכון. אין שום ספק שאם החוק הזה יעבור, הוא יסדיר גם סיטואציה של פצצה מתקתקת. אני לא עובד בשירות הביטחון, אבל ליוויתי כמה פרשיות. זה נדיר שבנדיר שיש סיטואציה של פצצה מתקתקת כהגדרתה, שיש מישהו ששם פצצה והיא מתקתקת. אבל לא צריך להגיע כל כך רחוק, אם יש מי שיודע איפה נמצא מחבל, והוא יודע שהוא עומד לבצע פיגוע, את רוצה לקרוא לזה "פצצה מתקתקת" – זו פצצה מתקתקת, אצלי זה נכנס לסיטואציה הזאת, כי הוא יודע על חבר שלו, על שותף שלו שיצא לבצע פיגוע, ואני צריך לעצור את הפיגוע. אני חושב שבסיטואציה הזאת זה מוצדק מאין כמוהו וזה מאוזן. אני רק יכול להביע תקווה שגם השכל הישר ישחק, לא רק בבית משפט, אלה גם אצל הארגונים. נדמה לי שגם ארגוני זכויות האדם צריכים לנסות לאזן בין שני ערכים. אפשר לאזן בצורה כזאת או אחרת, אבל צריך לאזן. לבוא ולהגיד: ערך אחד תמיד גובר, בעיני זה לא הדבר הנכון לעשותו. אבל, לשם כך אתם ארגונים, ותחליטו מה שאתם מבינים - - -
שי ניצן
¶
אנחנו, כמדינה, שברנו את הראש. חשוב לנו מאוד להגן על ביטחון המדינה וחשוב לנו מאוד להגן על זכויות עצורים ונאשמים. והחלטנו שבסיטואציה הזאת צריך לעשות מבחן מאוד מצומצם במובן הזה שיחסית, מקרים נדירים ייפלו לתוך הסיטואציה הזאת. בהנחה שיש פיקוח של ראש אגף חקירות בשב"כ, ובנסיבות מסוימות הכנסנו יועץ משפטי לממשלה, ובנסיבות מסוימות בית משפט – אנחנו חושבים שאלה הגורמים הכי טובים שלנו יש לפקח, ואם המבחן הזה ימולא ככתבו וכלשונו – אני לא יודע מה יוחלט בכנסת – המבחן הזה יאפשר רק מקרים בודדים וחריגים להיכנס לתוכו, במקרים שבאמת אין מה לעשות, זו היתה כוונת החוק. כן פצצה, לא פצצה, אני לא יודע מה זו הפצצה המתקתקת. תודה.
אלקנה לייסט
¶
רציתי לשאול את גורמי הביטחון. הנתונים האמפיריים הם מאוד חשובים, כפי שכבודו שאל. הרי מפברואר בוטל סעיף 5, לא מאריכים יותר. האם, כתוצאה מזה, סוכלה איזו חקירה ברמה כזאת שנפגעו חיי אדם? אפשר ללכת גם הלאה, הרי החוק בא לעולם ב-2006. האם יש איזה מקרה שיכולים לומר שהחקירה הזאת סוכלה משום שהיינו חייבים להביא את העצור להארכת מעצר? יש לעשות את הבדיקה הזאת כתשתית לשאלה האם באמת צריך את העניין הזה.
ס'
¶
קודם כול, על משהו שלא עשיתי, אני לא יכול לדעת מה נפגע לי. זה בדיוק העניין. למעשה, מתחילת השנה סעיף 5 לא הופעל. אגב, אני מזכיר לכם שגם בעבר הוא הופעל באופן מאוד מידתי, אתם יכולים לראות את הנתונים.
ס'
¶
ראשית, אי-אפשר לדעת מה איבדנו, וצריך לזכור דבר נוסף, שסעיף 5 והסעיפים האחרים בהצעת החוק לא נועדו רק לתקופה, שלכאורה אנחנו רואים שרגועה, אף-על-פי שהסברתי גם בפעם הקודמת שאני לא חושב שהיו שינויים גדולים במאפייני הטרור. לכאורה, גם למי שיושב פה ונראה לו שאין שום בעיה, שום פצצה לא מתקתקת כרגע, אף אחד לא רואה את זה בעין, החוק הזה לא נועד רק לזה, החוק הזה נועד גם למקרים שיכולים להשתנות מחר בבוקר ואנחנו צריכים להיות ערוכים לזה. לשאלתך, קשה מאוד לדעת מה איבדתי.
אלקנה לייסט
¶
אם אפשר גם לתקופה הלא רגועה, היתה לנו תקופה קשה, האם אפשר לומר שלא סוכלו פיגועים בגלל שהיו חייבים להביא איזה עציר לחקירה? נעשה איזה ניתוח בשב"כ שאמרו שהיו יכולים לסכל את זה אם לא היו חייבים להביא חשוד פלוני להארכת מעצר? האם היתה מסקנה כזאת?
אלקנה לייסט
¶
ברור שמבחינה לוגית אפשר לראות את הקשר, אני שואל, אמפירית, אם היה מקרה כזה שהיה ניתוח שלא פתרו איזה מקרה, והבעיה היתה משום שהיו חייבים להביא לבית המשפט.
שי ניצן
¶
מה היה מ-2000 עד 2006? האם יכולת למנוע אחד מ-1,000 ההרוגים הישראלים אילו היה לך החוק הזה? זה מה שהוא שואל.
ס'
¶
החוק הזה, אני אזכיר לך, נבנה בתחילתו לטובת רצועת עזה והכניסה שלו היתה החל מספטמבר 2005, מרגע שפותחה החקיקה הצבאית. לכן כל מה שקרה עד ספטמבר 2005 נעשה בבית משפט צבאי, בחוקים אחרים, או במסגרת אחרת, לכן זו שאלה היפותטית לחלוטין, כי לא היה כל הדבר הזה. החל מרגע שהיה החוק הזה, מיוני 2006, פעלנו לפי החוק.
סיגל קוגוט
¶
הסעיף המרכזי שבוטל. הגרסה בין 15 ל-20 ימים זה בעילה המחמירה, וכרגע גם עומדת על מכונה בקשת משרד המשפטים למחוק את הסעיף שמדבר על היועץ המשפטי לממשלה וה-35 ימים, והגענו לסעיף המרכזי.
סיגל קוגוט
¶
זה ילך לכל אורך הדרך. היושב-ראש רצה לדון בעילה, לראות אם במקום אפשרות קרובה לוודאי תהיה אפשרות ממשית . זה ילך לכל אורך הדרך.
נעמה פויכטונגר
¶
אני מזכירה לגבי הסעיף הזה שהיה לנו דיון במייל לגבי הנוסח המדויק, אני מניחה שזה עוד לא בשלב הזה.
סיגל קוגוט
¶
אחר-כך נשב עם ג' על הטקסט. רחל גוטליב, הסעיף המרכזי, שזה סעיף 5 – הדיון בהיעדר. אחד המינוסים בניסוח המסורבל שלכם, ונדון בזה כשנדון בעיון החוזר, הוא שמשום שהכול היה בסעיף אחד, זה לא בהיר, ולא מבינים מה כתוב. כשבית המשפט ביטל את הסעיף, הוא ביטל, אגב אורחא, עוד כמה דברים שהוא לא דק פורתא בהם, אז אולי עדיף שנדון לחוד בדיון בהיעדר, לחוד בערר ולחוד בעיון החוזר. קודם הדיון בהיעדר, כי זה הסעיף המרכזי.
סיגל קוגוט
¶
תפרטי פשוט את העקרונות. את הניסוחים פה לא שינינו לכם חוץ מהנושא של הערכאה הדנה. העילה נשארה כמו שהצעתם.
רחל גוטליב
¶
אם בית המשפט קבע פחות מ-20 ימים למעצר ראשוני, מה שאנחנו מציעים, שתהיה אפשרות לנשיא בית המשפט המחוזי, או לסגנו, בבקשה שניתנת בהסכמת היועץ המשפטי לממשלה, להאריך את המעצר לשתי תקופות של עד 72 שעות בכל פעם, ובלבד שזה לא יהיה מעל 20 ימים, כשהעילה היא שהוא שוכנע שהפסקת החקירה עלולה ברמת הסתברות גבוהה – אותו מבחן – לסכל מניעת פגיעה בחיי אדם. חשבנו שמגבלת הזמנים להארכה, הדרג המבקש שהוא הדרג הבכיר ביותר, והדרג המאשר, שזה נשיא בית המשפט המחוזי או סגנו – כל אלה ביחד יוצרים איזה איזון מידתי כנגד הטענה שמדובר כאן בהארכה שלא בנוכחות העצור.
היו"ר דוד רותם
¶
אם אנחנו מכניסים את היועץ המשפטי לממשלה, ואנחנו מכניסים שופט של בית משפט עליון, הוא מכיר את פסק הדין שפסל את החוק הזה, הוא יודע לשקול את המידתיות, הוא יודע לשקול את כל השיקולים החשובים. ביטחון המדינה וכל הדברים האלה חשובים לו מאוד, ואם הוא יחליט, כולנו נהיה רגועים, גם הארגונים, גם אני, וגם אתם. בכל אופן זה הגיע למי שיודע לבחון את המידתיות. אני יודע, בית המשפט העליון עמוס, אין לו זמן, אני יודע. יש חמישה תיקים כאלה בשנה.
לאה רקובר
¶
שני דברים הייתי רוצה להגיד. אל"ף, הערת אגב, מנהל בתי המשפט ביקש לשוחח אתך בנושא, אבל פשוט ידע שאתה באמצע הדיון. כאשר תוכל הוא ישמח שנתקשר אליך והוא ידבר אתך בנושא, חוץ ממה שאני הולכת להגיד עכשיו.
לאה רקובר
¶
הנושא נראה לנו חשוב ביותר. הדיון הרלוונטי יכול להתקיים כפי שהוצע, בפני השופט שדן מלכתחילה בבקשה, או אפילו לפני נשיא בית משפט מחוזי או סגנו, כאשר כמובן ההוראה של אי-תחולה של סעיף 42 תקפה לגבי ההוראה. הגם שמדובר בחמישה או יותר מקרים בשנה, אנחנו מבינים שאלה הנתונים, כפי שנמסרו לנו, נראה לנו שזה לא יהיה נכון שדווקא בית המשפט העליון יידרש לבקשה להארכת מעצר מהסוג הזה, כאשר נוסיף לדבר הזה את עניין הערעור. נשיא בית משפט מחוזי זה מעמד בעל דרג גבוה, כאשר הוא, כמובן, מכיר את הפסיקה. אם כבר אנחנו מתייחסים לפסיקה של בית המשפט העליון, חזקה עליו שהוא מכיר את הפסיקה של בית המשפט העליון ואת המבחנים שנקבעו על-ידי בית המשפט העליון. ובהתאם לשיטה המשפטית הקיימת במדינת ישראל הם גם מחייבים אותו. הוא ידון בהתאם לנתונים שבפניו, הנשיא או סגן נשיא בית המשפט המחוזי, ואם יהיה צורך, יוגש ערעור לבית המשפט העליון.
היו"ר דוד רותם
¶
מאחר שאנחנו עוסקים פה בנושא שהארגונים יגידו לך: זה מדרון תלול, על סף התהום, של פגיעה נוראית בזכויות אדם, מי יותר טוב בעניין הזה מאשר שופט של בית משפט עליון? מה הבעיה, העומס?
לאה רקובר
¶
השיטה שלנו במדינת ישראל היא שלבית המשפט העליון מגיעים עם ערעורים על בית משפט מחוזי, ובדרך כלל בית המשפט העליון לא דן כערכאה ראשונה. פה אנחנו מאפשרים סטייה מהכלל הזה.
היו"ר דוד רותם
¶
יש הרבה דברים כאלה שמגיעים.
אני מבין, אתם רוצים גם למנוע ערעורים לעליון על מעצר ימים בכלל. זה בסדר. פה מדובר בדבר מיוחד במינו, ומכיוון שכנגד הצורך הביטחוני יש פה שלילה של זכויות אדם יסודיות – מניעת מפגש עם עורכי-דין, איומים ומכות וכל מה שאת רק רוצה – אז מי לנו יותר משופט של בית המשפט העליון, שייקח את כל החבילה הזאת ויפרק את המוקש? לא קורה כלום. אלה מוקשים שלא מתפוצצים.
לאה רקובר
¶
כל הנימוקים שאדוני העלה הם נימוקים כבדי משקל, אבל נראה לנו שראוי ונכון שנשיא, זה לא עוד שופט, נשיא של בית משפט מחוזי ידון בבקשה להארכת המעצר, ישקול את כל השיקולים כבדי המשקל, ויאפשרו לאותו עצור במקרה שהוא ימצא לנכון להגיש ערעור.
היו"ר דוד רותם
¶
במקום ערעור יהיה דיון חוזר בבית המשפט העליון. יהיו בערך חמישה ימים כאלה בשנה. רבותי, מכיוון שאנחנו עוסקים בנושא חשוב מאוד, ראוי ששופט של בית המשפט העליון יקבל את ההחלטה הראשונה והשנייה.
רחל גוטליב
¶
השיקול לא היה עומס. מכיוון שהיתה מחלוקת , אני מודה, בין נציגי הממשלה בשאלה הזאת, זה הובא גם להכרעתו של היועץ המשפטי לממשלה, מר ויינשטיין, וגם הוא סבר שראוי שזה יישאר - - -
רחל גוטליב
¶
לא. אני מביאה את דברו.
- - - גם הוא סבר שראוי שזה יהיה בפני נשיא בית המשפט המחוזי, בעיקר בגלל אפשרות הערר. כרגיל לא רוצים שהבירור הראשוני יהיה בפני בית המשפט, אבל בעיקר לעניין זכות הערר.
סמאח אלח'טיב-איוב
¶
לא שאין לנו התנגדות. אנחנו, כמו שציין נציג הסנגוריה, עדיין בנקודה העקרונית של דיון ללא נוכחות, לכן גם לא מציעים הצעות כמו הסנגוריה.
היו"ר דוד רותם
¶
כמה ממשלות יש לי פה? משרד המשפטים זה ממשלה, והנהלת בתי המשפט זה גם ממשלה? כל אחד יכול להגיש הסתייגות? זה חידוש.
סיגל קוגוט
¶
הטקסט היום הוא לפי ההצעה המקורית, והגשתם איזו הערה שהסתייגתי ממנה. השאלה, אם אתם יורדים ממנה. מה שיש היום בסעיף אלה שני תנאים מצטברים. האחד זה שתי הארכות ולא יותר מזה, כלומר לבוא פעמיים לשופט, והתנאי השני הוא, שבכל פעם השופט יכול לתת עד 72 שעות. מה שהממשלה ביקשה - - -
סיגל קוגוט
¶
זה לפי הקצר, או 20 ימים או עוד שישה ימים.
הממשלה ביקשה, מבחינתה, להוריד אחד מהתנאים המצטברים האלה, כלומר, שהסך הכול יהיה שישה ימים, אבל שזה לא יהיה בפעמיים לבוא לשופט. כלומר, אפשר לבוא לשופט בכל יום ולבקש יום אחד, ובלבד שהסך הכול לא יהיה שישה ימים. פה רציתי קצת להתחבר להערה של הסנגוריה – שי ניצן תיכף יסביר את ההיגיון של ההצעה - - -
סיגל קוגוט
¶
אולי. אולי הוא יבוא פעמיים. אולי בית המשפט ייתן במכה אחת שלושה ימים, ואחר-כך הוא ייתן יום, והם יבואו עוד פעם.
היו"ר דוד רותם
¶
אל תדאגי. הם יבואו שש פעמים לבית המשפט העליון? זה תענוג מפוקפק פעם אחת, הם לא ירצו בזה עוד פעם.
סיגל קוגוט
¶
דווקא משום שזה הולך לבית המשפט העליון, זה לא במקום. כאן אני מתחברת לארגונים. הארגונים אומרים דבר כזה: הביקורת השיפוטית פה היא מוגבלת. הרעיון שבאים בכל יום לבית משפט בשביל פיקוח עודף, זה לא רעיון כל כך אמיתי. הרי בית משפט יודע מההתחלה מה שיטת החקירה, במיוחד כשזה בית משפט עליון. הוא יודע שהוא יכול לעשות את זה פעמיים, אז אם הוא מחליט לתת בכל זאת פחות מ-72 שעות, היתה לו כוונה בזה. ואני חושבת שכדאי לכם לדבוק בנוסח המקורי, על אף שהסך הכול נשאר שישה ימים, במקום לבוא לבית משפט שלוש או ארבע פעמים ובכל פעם לבקש עוד יום.
שי ניצן
¶
אדוני היושב-ראש, אנחנו בשלב טיפה מאוחר, אבל עדיין, כמובן, לפני הצבעות. עם כל הכבוד אני לא מסכים עם היועצת המשפטית. שמנו לב שיש איזה כשל. מה שכתבנו בנוסח שהוגש במקור: "הארכת מעצר כאמור תהא לשתי תקופות נוספות שלא יעלו על 72 שעות כל אחת", כשאנחנו התכוונו שנבוא בשעת הצורך, נבקש 72 שעות, או, נניח, 48 שעות. אבל פתאום אמרנו, מה יקרה אם שופט יגיד: תשמעו, זה דבר מאוד רגיש, אני רוצה ללכת לאט-לאט. הוא לא בא לפני, אבל אני רוצה לדעת בכל יום מה קורה. אני מוכן לתת לכם עכשיו 24 שעות, בעוד 24 שעות תבואו אלי, תספרו לי מה התחדש. אחרי 24 שעות אמר, עוד 24 שעות. אחרי 48 שעות השכל אומר שיכולה להיות סיטואציה שהוא רוצה לתת, והנוסח הזה לא מאפשר.
היו"ר דוד רותם
¶
סיגל קוגוט, אם השופט נתן להם 48 שעות, או שהשופט נתן להם 24 שעות, הם רשאים בסך הכול לקבל שישה ימים.
שי ניצן
¶
פתאום עלינו על זה. אני מודה, לא חשבנו על המשמעות הזאת. כשאמרנו 2 כפול 72 שעות, התכוונו שאפשר יהיה עד שישה ימים, אבל בניסוח שהגשנו לכאורה כתוב "עד שתי תקופות נוספות". לכן הצענו ניסוח אחר, וזו הכוונה האמיתית. אני מניח שגם הארגונים יתמכו, שאם כבר נגזרה הגזרה ויהיה ה-72 שעות כפול 2, בוודאי הם יעדיפו ששופט שרוצה להיות עם היד על הדופק יוכל לעשות את זה. אחרת, מה התוצאה? אם השופט יודע, אומרים לו: תשמע, אתה יכול לתת לנו את זה בפעמיים. השופט יגיד: אני לא רוצה לטרפד את החקירה, קחו 72 שעות. נראה לי קשה לבוא לשופט ולהגיד: או שתיתן 72 שעות או שתדע לך, אתה יכול פעמיים להכות בפטיש, וזהו. אילו הייתי שופט, הייתי אומר: על פני הדברים אפשר 72 שעות. לו היה לי שיקול הדעת, הייתי נותן כל 24 שעות, אבל אם אי-אפשר קחו 72 שעות. כדי לתת את שיקול הדעת לשופט הצענו נוסח חלופי, שמבטא נכונה יותר את מה שהתכוונו, והנוסח אומר כך: "הארכת מעצר כאמור תהא לתקופות נוספות שלא יעלו על 72 שעות כל אחת" – כדי שבכל מקרה הוא לא יוכל לתת יותר משלושה ימים – "ובלבד שסך התקופות בהן יוארך המעצר ללא נוכחות העצור, לא יעלה על 144 שעות, או לתקופה שלא תעלה על יתרת התקופה". ואז הוא יכול להחליט, או שהוא נותן 72 שעות במכה, או שהוא אומר להם: קחו 24 שעות, אני בכלל לא בטוח שצריך להאריך. אתם רוצים, תבואו מחר, נדבר עוד פעם.
סיגל קוגוט
¶
מתי שופט השתמש בזה כשהוראת השעה היתה בתוקף ובאו אליו בכל 24 שעות? תיתן לי מקרה אחד כזה. אחד כזה.
היו"ר דוד רותם
¶
כבר ניסית בבוקר.
ככל שיהיה יותר פיקוח של בית המשפט על הארכת המעצר, ואם הוא ייתן בכל יום ל-24 שעות, אבל אני יודע אז ששופט כל יום בודק את הנחיצות, מצבי עדיף.
הסנגוריה.
אלקנה לייסט
¶
בעניין הזה אני לא מתנגד להצעה של משרד המשפטים. אומנם, כמו שאמרה היועצת המשפטית, זה יותר דיונים בהיעדר. מצד שני, זה יותר פיקוח, ואין לנו בעיה, אבל איכשהו גלשנו לשאול אם זה יהיה שופט עליון או שופט מחוזי.
אלקנה לייסט
¶
אני יודע, אבל לסעיף 5 יש רעיון כללי. אני מבין לאן הרוח נושבת, אבל בכל זאת אני רוצה להבהיר שאנחנו מתנגדים לכך שיהיה דיון בהיעדר כל עוד יש צו מניעת מפגש. אני מבין שזה מטרטר לקחת חשוד ולהוביל אותו לבית משפט. מדוע הארכת מעצר על-ידי שופט שנעשית באולם בבית המעצר, שתגרום רק להפסקה קטנה בחקירה, אולי כמה דקות - - -
אלקנה לייסט
¶
במקום לפגוע בהליך הפלילי באופן כל כך אנוש ולעשות הארכת מעצר ללא חשוד, אני מציע דבר יותר מידתי, והוא לאפשר הארכת מעצר בבית המעצר. אני יודע שבשטחים, לפי הדין באזור, זה ודאי נעשה. מדוע לא לפתור כך את הבעיה?
היו"ר דוד רותם
¶
עכשיו יש לי שתי אפשרויות, או לקחת שופט של בית המשפט העליון ולהביא אותו למתקן חקירה - - -
היו"ר דוד רותם
¶
ההחלטה אם זה יהיה בהיעדר או לא בהיעדר יחליט שופט של בית המשפט העליון. יגישו לו בקשה, והוא יחליט כן או לא.
אלקנה לייסט
¶
אני מציע הסדר חלופי. אני מבין לגמרי את גורמי החקירה שאומרים: יש לנו חקירה, אנחנו רוצים למנוע פגיעה בחיי אדם, מה פתאום אני עכשיו צריך לעשות ליווי, לבזבז שעות של חקירה, להסיע אותו לבית המשפט. זה מובן לגמרי, אני מבין. אני אומר את הדבר הבא, אם היה אפשר את אותה הארכת מעצר לעשות – אם בקומה ראשונה יש את חדרי החקירות – בקומה השנייה, יהיה חדר שבו יתכבד ויבוא שופט ויאריך את המעצר, וכל מה שפגענו בשיטת המשפט זה לא הארכת מעצר ללא חשוד, אלא זה ששופט שלום יתכבד וילך לשם.
היו"ר דוד רותם
¶
להתחיל לטרטר שופטים. אתה מבין, כל יום אני אריץ שופט ובאותו זמן לא יישמע המשפט של אנשים אחרים - - -
היו"ר דוד רותם
¶
חמישה ימים בשנה, כן, אבל אלה חמישה ימים שבהם דוחים דיונים ואנשים מחכים לגזר דין וכל הדברים האלה. גם המידתיות הזאת לא שקולה.
אלקנה לייסט
¶
כדי להגן על חיי אדם אני מבין שאפשר לפגוע בעקרונות המקובלים, אבל לצורך היעילות, אפשר יהיה להגיע לכך שיהיה שופט תורן שעושה את זה, וכך כולם יצאו נשכרים, גם החקירה לא נפגעה, גם העקרונות יישמרו, וכולם יהיו מרוצים. זה הופך את זה להרבה יותר מידתי.
היו"ר דוד רותם
¶
אני יודע למה זה בלתי אפשרי, לא צריך לענות על זה בכלל. למה הוויכוחים האלה? לא ביקשתי ממך לענות. תודה.
לילה מרגלית
¶
כבר קיימנו את הדיון הזה בפעם הקודמת, ואני לא אחזור על הדברים. אדוני אמר קודם שמה שעומד על כף המאזניים זה החשש שאדם יישאר במעצר יותר מדי זמן, כמה ימים יותר מדי, אבל הרי לא מדובר רק על זה, מדובר בשאלה אם החקירה מתנהלת בפיקוח הולם או ללא פיקוח הולם. מדובר בחקירות שגם יש בהן מניעת מפגש עם עורך-דין, מדובר בחקירות שלא מתועדות, לא בתיעוד חזותי, כפי שנדרש בחקירות אחרות, וכולנו הרי יודעים שזה יוצר הודאות שווא. המחקרים, גם בחוץ-לארץ, מראים שמבחינה אינהרנטית זה יוצר הודאות שווא.
היו"ר דוד רותם
¶
אני הפסקתי לקרוא מחקרים. אני רוצה להבין דבר אחד. האם יש לכם מקרה אחד שהגעתם לבית המשפט והראיתם, או אתם או כל אחד אחר, שהחקירות שניהל שירות הביטחון, בעינויים או במכות או בכל תרגיל אחר, גרמו להוצאת הודאות שווא, ושאי פעם בית משפט בישראל קיבל את זה?
היו"ר דוד רותם
¶
שאלתי שאלה. אמרת לי שזה מביא להודאות שווא, אינהרנטית וכו'. שאלתי האם יש מקרה אחד, פסק דין אחד שאתם יכולים להראות לי בעניין הזה, כי אחרת הכול טיעוני סרק.
אלקנה לייסט
¶
יש פסק דין בהרכב של כבוד השופטת סירוטה ז"ל, כשפלדמן היה עורך-דין, בתחילת שנות ה-80, המקרה של הקצין הצ'רקסי.
שי ניצן
¶
משפט נאפסו לפני 30 שנה. אם אתם בונים על משפט נאפסו כדי להראות שהשב"כ פועל בצורה בעייתית - - -
אלקנה לייסט
¶
בתור דוגמה שהתקבלה. אני לא רוצה לדבר על כל מה שהיה שם, עברנו שינוי מאז. היה פסק דין של סירוטה - - -
לילה מרגלית
¶
כשחקירה מתנהלת ללא שום פיקוח וללא שום תיעוד חיצוני, זאת סיטואציה שמקשה על בית המשפט לאחר המעשה לבוא ולבחון את ההודאה - -
לילה מרגלית
¶
- - בארצות-הברית יש אנשים שהמתינו, וברוך השם שזה לא קיים בישראל, לעונש מוות, ועל יסוד ממצאי DNA הוכיחו את חפותם לאחר המעשה, ובלא פחות מרבע המקרים הודאת שווא שיחקה תפקיד.
היו"ר דוד רותם
¶
אין שם שב"כ, ושם יש פיקוח, ואין הארכת מעצר בניגוד, ותראי מה קורה, ב-25% מהמקרים היו הודאות שווא.
היו"ר דוד רותם
¶
אני מדבר רק עם אחד.
- - - אם 25% מההודאות, אפילו בארצות-הברית, אז את יכולה להגיד לי שההוכחה מכך היא שלא צריך שב"כ וההודאות הן תמיד לא רציניות, ואז השב"כ הוא בסדר, כי בשב"כ אין הודאות כאלה. אני יכול לקחת אותך לאיזה כיוון שאת רוצה. אני שאלתי האם את יכולה להראות לי מקרה במדינת ישראל, ולא מקרה נאפסו, שבית משפט קבע שמכיוון שההודאות נגבו בעינויים, במכות, לכן בית המשפט לא מקבל את ההודאות בחקירות שב"כ?
סמאח אלח'טיב-איוב
¶
קודם כול בספר של כבודו, של ברק, שהתייחסת אליו, הוא אומר שם, אני לא זוכרת את העמוד כמו שאתה זוכר, שרשות שרוצה לפגוע בזכויות אדם עליה הנטל להוכיח את הטענות שלה, ולמה זה כל כך קשה לפגוע בגרעין חשוב של זכויות אדם. הנטל על הבאת דוגמאות זה לא עלינו, הנטל הוא על גורמי החקירה.
סמאח אלח'טיב-איוב
¶
זו לא הרצאה. יש סעיף 10(א) לפקודת הראיות שמשתמשים בו רבות בתיקים שבהם מנוהל משפט זוטא, כשאנשים משתמשים בהודאה של מישהו. ההודאה הזאת לא משמשת לגביו, משמשת למישהו אחר. בית המשפט העליון התייחס למשפטי זוטא – בגלל כל החסמים החוקיים יש חוסר תיעוד וכו'. זה מכשיר לקבלת ראיות לא תקינות שנגבו בעינויים ובהתעללות, ומנהלים משפט פלילי.
היו"ר דוד רותם
¶
את אומרת לי: כבר יצאתי מהשב"כ, בתי המשפט כבר מקבלים הודאות שהוצאו בעינויים ובכל מיני דברים כאלה. אני מודה לך.
סמאח אלח'טיב-איוב
¶
עם כל הרצון הטוב של בית המשפט, הוא לא יכול להגיע למה שהיה בחדר החקירה אם אין תיעוד.
רחל גוטליב
¶
נתחיל מעיון חוזר. ההצעה שלנו היא שבית המשפט יוכל להכריע בשאלה המקדמית, האם יש בכלל עילה לעיון חוזר שלא בנוכחות העצור. זה שלב א'.
היו"ר דוד רותם
¶
הגיע הזמן שנפסיק לבזבז את הזמן של בית משפט. בית משפט יבריק לו, והוא ייתן החלטה. זה ייעול מערכת המשפט בכל הדברים האלה, ולכן צריך לעשות את זה גם במעצר ימים ולא להגיע לבית המשפט העליון.
רחל גוטליב
¶
אתה צודק, ויש לנו כוונה לבחון את זה כתיקון כללי, אבל כרגע אנחנו מציעים את זה רק בקשר לעבירות ביטחון.
היו"ר דוד רותם
¶
אנחנו מדברים על כך שצריך לעשות את זה בכל העבירות, ואתם מתכוונים לעשות את זה, משום שבזבוז זמנו של בית המשפט, בעיקר בית המשפט העליון בעררי מעצר על ימים - - -
היו"ר דוד רותם
¶
כרגע אנחנו עוסקים בחוק של עבירות ביטחון, אז אנחנו מדברים על זה פה, אבל נכניס את זה גם בחוקים האחרים.
רחל גוטליב
¶
הדבר השני שאנחנו מציעים זה אפשרות לבית המשפט להורות על קיום הדיון בעיון החוזר בהיעדר. וכאן המבחן הוא אותו מבחן שדיברנו עליו קודם, כלומר, שהדיון יהיה אם שוכנע שהפסקת החקירה לשם הבאתו לדיון עלולה, ברמת הסתברות גבוהה, לסכל מניעת פגיעה בחיי אדם. אותו מבחן - - -
רחל גוטליב
¶
אותו דבר.
- - - כאשר אנחנו אומרים שברגע שהעילה פסקה, צריך להביא אותו לאלתר, בתוך 24 שעות, לדיון.
סיגל קוגוט
¶
זה לא מה שמוצע. מה שאמר היושב-ראש כתיקון כללי זו רפורמה הרבה יותר גדולה. זה אומר שמחליטים על סמך ניירת בכתב. זה לא מה שמוצע כאן, ולכן זה רלוונטי גם לגרסאות. מה שמוצע כאן, שיהיו שני דיונים, אחד רק בנוכחות התובע והסנגור, ששם יחליטו אם יש עילה או לא. ואחר-כך, אם בית המשפט שוכנע שיש עילה, יביאו את האדם, אלא אם כן מתקיימת העילה המחמירה, ואז גם הדיון לגופו של עניין יהיה בהיעדר. גם מכיוון שזו הוראת שעה וגם מכיוון שזה לא חל רק על חקירות שנועדו לסכל פגיעה בחיי אדם, זה חל על כל חקירה של עבירת ביטחון, ואומנם בכנסת הקודמת צמצמנו את ההגדרה מה זו עבירת ביטחון – זה לא כל עבירות הביטחון שיש בחסד"פ – אבל עדיין זה מתייחס לכל חקירה של עבירת ביטחון, אז הסטייה פה מהכללים הרגילים לא חלה רק במקום שהחקירה מחייבת את זה. ולכן חשבנו ללכת על גרסה אחרת.
היו"ר דוד רותם
¶
יש פה עיקרון מאוד חשוב, אני שומע אותו כמעט בכל פעם שאני פוגש את הנשיאה בייניש, שצריך לצמצם את הערעורים לבית המשפט העליון וצריך לצמצם את בזבוז הזמן של בתי המשפט, וברגע שאני בא ואומר: רבותי בכל ערעור כזה או בכל ערר כזה - - -
היו"ר דוד רותם
¶
- - - או בדיון חוזר, יהיה דיון מקדמי, שבו לא צריך לבזבז אולמות ולא צריך לבזבז זמן, אלא יבואו שני הצדדים, יסבירו לשופט בחמש דקות את העילה והשופט יקבל החלטה, ובזה נגמר הסיפור - - -
היו"ר דוד רותם
¶
זה דיון שחוסך. אני לא רוצה להגיד איך היה כשאני הייתי טוען בבית משפט והקליינט שלי ישב מאחורי, כמה זמן בזבזתי כדי להרשים אותו, אבל רק אני הייתי, עורכי-דין אחרים לא עושים את זה - - -
סיגל קוגוט
¶
נכון, אבל זה לא חוסך את המטרה שאתה דיברת עליה. לכן צריך את הגרסה השנייה, כי לפחות הנטל הוא על המדינה.
היו"ר דוד רותם
¶
רבותי, הפרעה בחקירה היא הפחות חשובה פה. פה אני רוצה לעשות את זה, משום שאני רוצה לחסוך בזמנו של בית משפט. ההפרעה בחקירה תיכנס פה ממילא לאותם פרמטרים של הפרעות בחקירה. אבל פה זה לא הפרעה בחקירה, פה זה חיסכון בזמנו של בית המשפט. הלוואי שהייתי יכול להביא למצב שכל הדברים האלה יהיו רק על סמך ניירת, בכלל לא יהיו הופעות בפני בית משפט. ואנחנו נעשה את זה גם בעבירות פליליות רגילות.
סיגל קוגוט
¶
הרי אנחנו דנים פה בשני דברים. אל"ף, בכל זאת הכלל הגדול של המשפט הפלילי, שדיון הוא בנוכחות האדם. אתה מדבר על רפורמה הרבה יותר מסיבית ממה שמוצע כאן, אתה מדבר על החלטות בפלילי על סמך ניירת ולא על סמך הופעות פרונטליות בבית משפט. זה לא מה שמוצע כאן. מה שמוצע כאן זה משהו יותר מינורי, שלא יביאו את הנאשם, לא יביאו את החשוד. לא יביאו את החשוד בגלל ההפרעה לחקירה. זה גם רלוונטי לחוקתיות, אבל בכלל אי-אפשר לנתק את ההוראה שמציעים מהתכלית שלה. התכלית פה היא לא לפגוע בחקירה.
אנחנו לא מציעים משהו שסוטה בהרבה ממה שהממשלה הציעה, התכלית נשארת אי-פגיעה בחקירה, אנחנו רק חושבים שהמדינה צריכה לבקש את זה. זה הכול. מה שרחל גוטליב אמרה על סעיף 4(2) עם היועץ המשפטי לממשלה – זה דווקא חשבנו שלא חייבים לבטל, אבל לא משנה – ללכת עקב בצד אגודל כדי לפגוע כמה שפחות בזכויות. מה זה נורא אם יבוא חוקר בעקבות בקשה של ראש אגף החקירות ויגיד לבית המשפט שזה יפגע בחקירה? לא אמרנו שכאן צריך את העילה המחמירה של מניעת פגיעה בחיי אדם. הוא יגיד שזה פוגע בחקירה. אם זה לא פוגע בחקירה, לא יהיה ההליך הדו-שלבי הזה ויביאו את האדם. אם זה פוגע בחקירה, יהיה ההליך הדו-שלבי הזה. זה הכול. אנחנו לא מדברים כאן על דיון שחוסך משהו, אנחנו מדברים על אי-פגיעה בחקירה. אני לא רוצה לדבר על תכלית שהיא לא באמת התכלית של ההוראה, משום שאז יצא שחוקקנו משהו שהוא לא התכלית האמיתית. התכלית האמיתית היא לא לחסוך זמן של בית משפט, אלא לא לשבש את החקירה בעילות סרק של תרגילים חסרי ערך. זו התכלית האמיתית.
נעמה פויכטונגר
¶
קודם כול, בהיבט הפרקטי, ההצעה שלכם עושה משהו קצת שונה ממה שאת מסבירה, מפני שאתם אומרים: בכל מקרה יהיה דיון מקדמי שנועד לבדוק האם בכלל יש עילה, רק אם את הדיון המקדמי הזה אנחנו רוצים לעשות בהיעדר העצור, נבקש את זה. אם כך, אז קודם כול, לגבי המקרים שהם הכלל ולא החריג, אין צורך בהם בדיון מקדמי, כי כבר אספתי את כולם לבית המשפט, נדון בבקשה לגופה.
נעמה פויכטונגר
¶
נגיש בקשה שבה אנחנו נבקש לקיים דיון אם בכלל קיימת עילה, את הדיון הזה נקיים בהיעדר, ואחר כך - - -
סיגל קוגוט
¶
כן. מה הבעיה? הרי ממילא יהיו פה שני שלבים, וממילא הדיון הראשון יהיה רק עם הסנגור. לפחות תגידו לבית המשפט שאתם מבקשים את זה, כי זה פוגע בחקירה. אנחנו לא מכבידים בעילה נוראה, אלא שתהיה סטייה כמה שפחות מהכללים הרגילים, עד שתעשו את הרפורמה הגדולה על החסד"פ באופן כללי.
היו"ר דוד רותם
¶
היא עונה על הדרישה מסיבה אחת פשוטה, משום שבדיון המקדמי בסך הכול באים לראות מהן עילות הערעור. למה צריך שם את החשוד?
סיגל קוגוט
¶
הסטייה מהכלל הזה היא רק אם באמת יש פגיעה בחקירה, אם אין פגיעה בחקירה, אין סיבה לעשות את זה.
היו"ר דוד רותם
¶
היום אין בכללים בכלל דיון מקדמי, אז את אומרת לי: אתה סוטה מהכללים? אני עוסק בדיון מקדמי, שבו בסך הכול בודקים שאלה משפטית. אחרי כן, אם השופט יחליט שיש עילה לערר, יבוא החשוד, אלא אם כן ישכנעו אותי.
סיגל קוגוט
¶
מאה אחוז, אתה תמיד צודק.
פה יש לי בעיה. פסק הדין הוא לא דק פורתא כאן בעיון חוזר. משום שהוא ביטל את כל הסעיף, הוא ביטל גם את הקטע הקטן הזה שם, על הדרך, שאולי, אם הוא היה דן בו, הוא היה אומר שעיון חוזר, אין דינו כדין משהו אחר. ואני מוכנה להניח על השולחן, שעיון חוזר אין דינו כמשהו אחר, אבל אני רוצה לעשות את זה במגבלות שבית המשפט הנחה, שזו הפגיעה בחקירה. משום שזו הוראה כללית שחלה על כל עבירות הביטחון, לא תמיד זו תהיה פגיעה בחקירה. מה נורא שאני אגיד לבית משפט: נכון, אולי תגידו לי שזו סמנטיקה, זה שאני באה ואומרת דיון מקדמי ודיון אמיתי זה דיון בהיעדר ועוד דיון בהיעדר, אבל לפחות אני עושה את זה רק במקרים שראש אגף חקירות אמר לי שזה פוגע בחקירה. ואז אני אניח דברים על השולחן, אני אגיד: אתם ביטלתם את הסעיף בלי לדון בו בעומק. לפחות אני משתמשת בזה רק כשזה באמת פוגע בחקירה.
היו"ר דוד רותם
¶
אין שום פגיעה בכלל מסיבה אחת פשוטה. אני פוגע בכלל על-ידי כך שאני יוצר דיון מקדמי. אם פגעתי בכלל כשאני יוצר דיון מקדמי - - -
היו"ר דוד רותם
¶
דיון מקדמי לא קבעתי בגלל פגיעה בחקירה, אלא בגלל העובדה שאני רוצה שיהיה עיון מקדמי אם יש עילה או אין עילה. זה בכלל לא קשור לפגיעה בחקירה. אני חושב שצריך לעשות את זה בכל העררים האלה. יש לי פה הזדמנות, קודם כול נתחיל עם זה. הרי אני, בכל הזדמנות, מכניס את מה שאני חושב, אז יש לי פה הזדמנות. מכיוון שזה דיון טכני, טכני לחלוטין - - -
היו"ר דוד רותם
¶
תודה רבה. דיון טכני לחלוטין האם יש עילה או אין עילה לבקשה. זה דיון טכני לחלוטין. אין לחשוד מה לעזור שם, לא צריך לראות אותו, הוא לא יכול לשנות שום דבר בעניין הזה. ולכן זה לא דיון, זה בערך כמו דיון לקביעת תאריך מתי יהיה הערעור. שום דבר מעבר לזה. לכן לא צריך את החשוד שם, וזו סטייה מהכללים הרגילים. נכון, כל הדיון המקדמי זה סטייה מהכללים הרגילים. לכן גרסה א' שאומרת, "אם התקיימה עילה לבקשה כאמור באותו סעיף". זה הכול. יחליט השופט שיש עילה, יצטרכו להביא את החשוד, אלא אם כן השופט יחליט אחרת.
רחל גוטליב
¶
חשוב לומר שזה לא דיון טכני. אנחנו עושים את זה בכוונת מכוון. השאלה אם יש עילה או אין עילה היא הכרעה שצריכה להיות גלויה על פני הבקשה, היא לא טכנית.
היו"ר דוד רותם
¶
מה זה לא טכני? תסבירי לי מה זה טכני ומה זה לא טכני. יש לנו חילוקי דעות מה זה טכני. זה טכני לחלוטין. השופט בודק את הבקשה, אומר: רבותי, זו אחת העילות, יש עילה או אין עילה, נקודה. ולכן זה טכני לחלוטין.
אלקנה לייסט
¶
בוודאי, אבל עכשיו אנחנו מתמקדים בכל סעיף. אני מבין את התיאוריה שעומדת מאחורי דברי אדוני ואת הרצון לחסוך בזמן השיפוטי. אנחנו חושבים שזכותו של חשוד שתהיה לו הזדמנות לעיון חוזר באופן כללי.
אלקנה לייסט
¶
זה באופן כללי, כי זו זכותו של חשוד. זה נכון במקרה שהמעצר שלו מוארך כשהוא נוכח, על אחת כמה וכמה זה נכון כשהמעצר שלו מוארך כשהוא לא נוכח וכשהוא במניעת מפגש. אנחנו מבינים לאן נושבת הרוח, אם בכל זאת - - -
היו"ר דוד רותם
¶
הרוח לא נושבת לשום מקום, היא רק בניגוד לכיוון שממנו היא באה. הרוח לא נושבת בינתיים לשום כיוון.
אלקנה לייסט
¶
מה שבכל זאת אני רוצה לומר, שאם כבר נותנים את האפשרות הזאת – הרי יש פה שתי עילות, פעם אחת אם יש עילה לעיון החוזר ופעם אחת לאי-הנוכחות של החשוד – לגבי העילה לאי-נוכחות החשוד, אנחנו חושבים שפגיעה בחקירה זה לא מספיק, צריך את אותה עילה שיכולה להצדיק את אי הבאתו מלכתחילה, וזאת העילה של אפשרות קרובה לוודאי שייפגעו חיי אדם אם הוא יובא. צריך להיות קוהרנטי פה.
היו"ר דוד רותם
¶
אדוני הסנגור, אני חייב לשאול אותך שאלה. עזוב את החוק הזה, אנחנו לא עוסקים בחוק הזה. האם אתה באמת חושב שמה שקורה היום במערכת המשפט, שהתורים ענקיים והשופטים נופלים תחת העומס, ואנחנו שומעים על תיקים בכמויות, דברים נוראים – האם כאשר אנחנו עוסקים בשאלה טכנית של בדיקה, האם יש עילה, האם צריך נוכחות של מישהו? האם לא היה נכון יותר שזה יהיה כמו עתירה לבג"ץ? יגישו את הבקשה, תגיע לשופט תורן, הוא יבדוק את הבקשה, יאמר להרכב או שהוא דוחה את העתירה.
היו"ר דוד רותם
¶
דיון טכני. רבותי, זה שאתם אומרים לי שזה מופיע בחוק, זה עוד לא אומר שזאת אחת מזכויות היסוד. יש הרבה טעויות בחוק הישראלי שאומרות שאדם צריך כך או כך. יש סעיף בתקנות סדר הדין בבג"ץ ששופט יחיד לא יכול לדחות עתירה, אלא צריך להעביר אותה להרכב. האם מישהו בדק כמה בזבוז זמן שיפוטי עולה התקנה הזאת, שאין בה שום היגיון? הרי בסופו של דבר אותו שופט, אם הוא חכם, הוא יכול לכתוב החלטה שדוחה את העתירה, לקרוא לשני שופטים שנמצאים בבית המשפט באותו יום ולהגיד להם: הנה העתירה, הנה הנושא, כך וכך החלטתי, תחתמו אתי, וגמרנו עם הסיפור.
אלקנה לייסט
¶
יש גם פסיקה שמדברת על כך, לא רק הסעיף בחוק סדר הדין הפלילי. יש גם פסק-דין המפרי(?). לא צריך ללכת רחוק, באותו בש"פ פלוני בעניין שלנו מנתחים את החשיבות של זכות הנוכחות.
היו"ר דוד רותם
¶
כבר חילקנו את זה לשני שלבים: שלב מקדמי ושלב מהותי. בשלב המקדמי זו שאלה טכנית בלבד האם יש בבקשה שלך העילות או אין העילות.
אלקנה לייסט
¶
מר ניצן יודע טוב מאוד. האם באמת ישנה בית משפט את החלטתו על ההחלטה שכבודו קרא לה טכנית, אני קורא לה מהותית, האם מתקיימת העילה? הרי אלה דברים שקשורים אחד בשני. אי-אפשר לנתק את זה לדעתי, הרי זה כל הדיון.
שי ניצן
¶
אני לא יודע אם זה טכני, אני לא חושב שזה טכני. יש שני שלבים. גם בדיון אמיתי יש שני שלבים. על פני הדברים, קודם כול, זו מצוות החוק – רוצים לראות האם קיימת עילה לשקול להפוך את ההחלטה, מה שנקרא "עילה לדיון חוזר", למשל, X ימים עברו, לא חשוב כמה. אבל כולם מסכימים שאם עבר יום אחד מההחלטה ולא השתנה שום דבר אחר, אין פה, על פני הדברים, עילה לעיון חוזר ואפשר לדחות את זה על הסף, ולא ייפגע שום דבר. נדמה לי שלכך היושב-ראש מתכוון. תחושת הצדק לא תיפגע. אתה יודע טוב בדיוק כמוני שיש הרבה דברים בפלילי שכן מתקבלים, כל מיני בקשות אחרות נדחות בכתב ולא באים ואומרים: כל בקשה ובקשה במשפט פלילי צריכה להיות בנוכחות הצדדים. לכן הרעיון כאן היה, שאם זה דבר שהוא ייתן רק על פני הדברים. נניח האדם אומר: יש עילה, כי שחררו את השותף שלי. אומר שופט: זו ודאי עילה. זה לא אומר שצריך לשחרר אותו ממעצר, אבל אפשר לשקול. כלומר, על פני הדברים, יש עילה. לעומת זאת, אם מדובר על הבקשות ששנינו מכירים, שבדרך כלל מוגשות יומיים אחרי מתן ההחלטה: אני מבקש עיון חוזר בשל חלוף הזמן. אומר שופט: מה אתה מבלבל את המוח – סליחה על הביטוי – לא קרה שום דבר בתיק, יומיים עברו, אין אפילו עילה, אני לא רוצה לקיים דיון. כמו שאמרתי, תמיד הכי טוב שהכול בנוכחות, אבל יש הרבה החלטות יותר חשובות שמתנהלות בלי העצור. הרעיון כאן הוא להפריד לשני שלבים. יש בהתחלה מסננת מאוד עבה, כל מה שיש עילה, יתקיים דיון בנוכחות העצור, למעט אותם מקרים קיצוניים.
היו"ר דוד רותם
¶
לא. חבר'ה, אתם חושבים שיש לי זמן לוויכוחים האלה פה? זה רש"י, הוא מסביר את מה שאני אמרתי. רבותי, הלאה.
רחל גוטליב
¶
הערר. גם כאן חשבנו על שני שלבים. הרי אחת התכליות של כל ההסדרים שמוצעים בהצעת החוק הזאת היא לאפשר חקירה רציפה. והאפשרות של הבאת העצור בפני בית המשפט לצורך דיון בערר פוגע בה. ולכן הצענו שני דברים: דבר ראשון, שהזכות להגיש ערר תוגבל לפרק הזמן שסמוך לאחר קבלת ההחלטה, כלומר, בתוך 24 שעות ממועד ההחלטה, ודיון בערר בתוך 24 שעות, על מנת שגורמי החקירה ידעו בשלב הזה. המצב יהיה ברור אחרי המועד הזה, לאחר שיש תקופת מעצר שבמסגרתה הם יוכלו להחליט על דרך החקירה הרציפה. זה דבר אחד. דבר שני שאנחנו מציעים, שבית המשפט יוכל להחליט שהדיון בערר יהיה בהיעדר אם קיימת אותה עילה שעליה דיברנו כל הזמן, כלומר, הפסקת החקירה עלולה לסכל מניעת פגיעה בחיי אדם. המגבלה של ה-24 שעות, וה-24 שעות, נועדה לא לאפשר ניצול של אפשרות הגשת ערר במועד שיבחר העצור להגיש, תוך אפשרות של פגיעה בחקירה, כשמגבלת הזמן לא פוגעת בה. בעצם הוא אמור לדעת על הצורך בערר סמוך לאחר קבלת ההחלטה. לכן נראה לנו שאין פגיעה בזכויות העצור בכך שאנחנו מגבילים את הזמן להגיש את הערר סמוך לאחר קבלת ההחלטה.
סיגל קוגוט
¶
אני רוצה להסביר את הגרסה החלופית. ראשית, רציתי לדייק. הסכמתם שגם בגרסה שלכם בית המשפט יוכל לקבוע אם הוא משתכנע שיש עיוות דין, שאפשר להגיש בתוך 24 שעות. כלומר, נתתם פתח.
סיגל קוגוט
¶
אני מציעה נטל הפוך. שוב, משום שהערר בעיני זו זכות יותר חשובה מעיון חוזר, ומשום שזה חל על כל - - -
סיגל קוגוט
¶
יש כאן הבדל. עד תום ההליכים, כשמישהו עצור עד תשעה חודשים לפעמים, חלוף הזמן כשלעצמו הוא גם כן עילה, אבל בערר ימים בדרך כלל מה הנסיבות שמשתנות? והעילה של חלוף הזמן לא רלוונטית במעצר ימים, כי זה כמו ערעור נוסף. השופט נתן את ההחלטה שלו, היכולת להראות שהיה שינוי זה צריך להיות משהו מאוד קיצוני. זה פשוט לעיין שוב באותה החלטה, אבל ערר זו בקרה על הערכאה הראשונה. נכון שבעילה המחמירה, אם זה יהיה בבית המשפט העליון, ממילא לא יהיה ערר. מתי ישתמשו בזה? אם תתקבל הגישה שזה בבית המשפט העליון - - -
היו"ר דוד רותם
¶
אולי נעשה ערר שהבקשה הראשונה תהיה בפני שופט דן יחיד והערעור יהיה בפני הרכב של שלושה...
סיגל קוגוט
¶
אתה סתם צוחק, אני כבר מזהה את חוש ההומור.
ההוראה על הערר היא בעיקר רלוונטית לא בעילה של פגיעה בחיי אדם ובחקירות ביטחון אחרות שהן לא בעילה המיוחדת, ואז כשאתה סוטה מהכללים הרגילים, לפחות הנטל עליך. זה לא כל כך קשה. מה שאני מציעה פה, שהמדינה תצטרך להגיד שהיא רוצה שזה יוגש בתוך 24 שעות, אבל הרי הדעת נותנת שאם באמת מדובר בשיטות חקירה מיוחדות שבית משפט מלכתחילה – הרי זה אותו שופט שנתן את מספר הימים הרב, כי הוא חושב ששיטת החקירה מצדיקה את זה – ברור שהוא גם יגיד במקרה הזה שהוא חושב שלא ייגרם עיוות, אלא אם כן ייגרם עיוות דין. ואז, מה שהמחוקק אומר פה, שעיוות דין תמיד גובר על כל דבר, שאם באמת בית משפט חושב שזה עיוות דין, הוא גם יפגע בחקירה, גם בחקירה חשובה. בסך הכול מה שזה אומר, שהשופט בדרך כלל יגיד שהוא חושב שפה החקירה עדיפה ושלא ייגרם עיוות דין, ולכן הוא גם חושב שאין פה טענות מיוחדות. הסנגור לא שכנע אותו שהוא צריך יותר זמן, והוא ייתן את ה-24 שעות. לפחות המחוקק משדר, במיוחד כשמדובר על מצב שבית משפט עליון דן בעילה המיוחדת, וכאן יהיו דיונים בדרך כלל בעילות אחרות, שהנטל על המדינה. המדינה צריכה להגיד שהחקירה תיפגע, והשופט שנתן ימים לא מעטים, מן הסתם כך הוא גם יחשוב על הערר. זה לא הבדל כזה גדול. זה פשוט אומר על מי הנטל פה. בעיון חוזר הרי קיבלת את הגישה של הממשלה, כי אתה חושב שעיון חוזר אין דינו כערר. בעניין הזה אני חושבת שנכון שאין דינו של עיון חוזר כערר, אבל לפחות בערר, שהנטל יהיה על המדינה. זה כל ההבדל בין הגרסאות.
סיגל קוגוט
¶
בדרך כלל מדובר כאן על כך שהוא נתן את הימים, ומי שצריך להגיש את הערר זה דווקא הצד השני, ואז ברור שלשופט יש כבר מחשבה שמוצדק המעצר הזה. כמה פעמים זה יקרה? אם הוא כבר יחשוב שיש עיוות דין כיוון שהסנגור לא יספיק להכין את זה ב-24 שעות, כנראה שזה באמת מקרה נדיר ומיוחד.
היו"ר דוד רותם
¶
אתם מעוררים סערה בכוס מים שחבל על הזמן. למה להגביל את הזמן בכלל? הרי אנחנו מדברים על כך שמגישים ערר, ואז זה הולך לדיון מקדמי.
רחל גוטליב
¶
אין כאן דיון מקדמי. זה ערר, זה לא עיון חוזר. בערר אין דיון מקדמי. הוא הולך לבית המשפט של הערעור. וכאן יש אפשרות מאוד חריגה לדיון בהיעדר. אמרנו שגם כשלא קיימת האפשרות החריגה הזאת - - -
היו"ר דוד רותם
¶
רגע, אני מדבר על ה-24 שעות, אם אתם תוכיחו, הוא יוכיח. מה אכפת לי מתי הגישו את הערר?
סיגל קוגוט
¶
לא, היא מדברת על הסיטואציה שההארכה הראשונה היתה בנוכחות החשוד. זה נכון שאם הכול בהיעדר, אתה צודק, אבל אם ההארכה הראשונה היתה בנוכחות החשוד, קיבלו נניח שמונה ימים, רוצים להפעיל שיטת חקירה מסוימת - - -
סיגל קוגוט
¶
לא, העילה המיוחדת היא מניעת פגיעה בחיי אדם, והם רוצים להרחיב את זה. אמרנו: אם אתם מרחיבים את זה, לפחות שהנטל יהיה עליכם.
רחל גוטליב
¶
צמצמנו את האפשרות של דיון בהיעדר, ברוח החלטת בית המשפט העליון, לעילה המאוד חמורה. ה-24 שעות פלוס 24 שעות מאפשרות חקירה רציפה אחרי הארבעה ימים האלה גם במקרים פחות חמורים. והשאלה, במה אנחנו פוגעים בזכויות העצור. זו השאלה.
היו"ר דוד רותם
¶
אני לא רוצה שהוא ייתן את זה. אני לא רוצה לכוון לו את שיקול הדעת. אני רוצה להגיד לו: אדוני, תבדוק כל מקרה לגופו, לא עיוות דין. עיוות דין זה סיסמאות. הרצאות שבאוניברסיטה.
סיגל קוגוט
¶
מה זה כל מקרה לגופו? הם רוצים הפוך, הם רוצים שהמחוקק יגיד שתמיד צריך להגיש בתוך 24 שעות את הערר.
אלקנה לייסט
¶
ברצינות, ברור לנו הצורך החקירתי ותרגיל החקירה, אבל עדיין נראה לנו שבמצב שבו החשוד לא הובא לדיון, יש מניעת מפגש - - -
שי ניצן
¶
אני יכול לנסות להסביר את ההיגיון של הסעיף? אני רואה שלא נחה דעתך לא מגרסה א' ולא מגרסה ב'. בעיני, גרסה א' או גרסה ב' זה לא קריטי, אבל הרעיון הוא קריטי, ואני רוצה להסביר.
היו"ר דוד רותם
¶
אתה רגיל להופעות בבית משפט. באילו מקרים בית המשפט מרשה לצד אחד שמיוצג על-ידי כמה עורכי-דין לטעון את הטענות בשרשרת?
שי ניצן
¶
גם תלוי בעורך-הדין, זה גם נכון. וגם תלוי מי השופט.
אני רוצה להסביר את הרציונל. כל הקטע של החקיקה הזאת נועד לכך שלפעמים אתה צריך תקופת חקירה ארוכה, או לא ארוכה, אבל רציפה, שלא להפסיק בכל דקה את החקירה. נתאר לעצמנו סיטואציה בלי הסעיף המיוחד. הלכנו לבית משפט שלום, הסברנו למה אנחנו צריכים תקופה ארוכה, בית משפט שלום קיבל, נתן עשרה ימים. זה קורה. אם לא עשרה, אז שמונה. אנחנו יודעים שעכשיו יש שמונה ימים שאפשר לנהל את החקירה על כל מה שכרוך בכך. פה קופצות שתי אופציות שיש להגנה להפריע לדבר הזה. אגב, להפריע, לא תמיד בכוונה רעה, לפעמים גם מנצלים את זה לרעה, בעיקר את העיון החוזר מנצלים לרעה, אבל נגד ערר אין לי שום טענה, ערר זו זכות בסיסית. ערר אף פעם, מבחינתי, לא ניצול לרעה. עיון חוזר בדוגמה שהבאתי קודם, שאחרי יומיים אומרים "עיון חוזר", כי עברו יומיים, זה ניצול לרעה, אני חושב, אבל ערר זו זכות. לפחות היום, כל עוד החוק קיים, זו זכות בסיסית. עדיין מבחינת טובת החקירה, אם אתה אומר: בסדר, יהיה ערר בתוך 24 שעות ומייד נדון בו, אז היום קיבלתי עשרה ימים בשלום, מחר מוגש ערר למחוזי, מקיימים בו דיון מיידי, בהנחה שהערר נדחה, נשארים שמונה ימים רצופים במעצר. אם הוא מגיש עיון חוזר באמצע, נראה אם יש לו עילה מקדמית. אבל ברגע שאתה לא מגביל את הערר ל-24 שעות – ומה שקורה היום, ותיכף אני אתן אולי דוגמה – ופה יכול להיות ניצול לרעה. לא שהוא היה צריך ללמוד את התיק, לפעמים התיק לא מסובך כזה. הוא מחכה, ואחרי ארבעה ימים, טראח, מנחית את הערר, ואז מונחת ערר אחרי ארבעה ימים. שופט, קיבל ערר, הוא רוצה לדון בזה. בינתיים כבר עברו ארבעה ימים. ואז ביום הרביעי או החמישי צריך להפסיק את החקירה ולהביא את העצור לבית משפט, ואז כל "הטובה" שהשגנו של רצף של עשרה ימים, עכשיו הפך לרצף של חמישה ימים. מפה בא הרעיון. ואמרנו: אתה רוצה להגיש ערר, זו זכות בסיס, אין בעיה. תגיש ערר בתוך 24 שעות. בדיון שקיימנו עם היועצת המשפטית בשיג ושיח אמרה היועצת המשפטית, צריך שתהיה אפשרות, אולי באמת הוא לא יכול להגיש ערר בתוך 24 שעות - - -
היו"ר דוד רותם
¶
אם אתה עוצר יהודי ביום שישי בצהרים, שזו שיטה מקובלת, ממילא הוא בשבת לא יכול להגיש את הערר, ועברו 24 שעות, אז הוא רוצה להגיש את הערר ביום שני - - -
שי ניצן
¶
אני לא יודע אם ביום שני. תלוי בנסיבות. אפשר להגיד לו: אדוני יעבוד עד כניסת שבת, ימשיך ממוצאי שבת, ויגיש את זה עד יום ראשון בערב.
שי ניצן
¶
לפני שהוא הולך לחשוב רציתי להסביר מנין בא הרעיון. קיבלנו את הרעיון שתהיה אופציה להאריך את המועד מ-24 שעות, הוויכוח נשאר האם הכלל יהיה ש-24 שעות, ומי שרוצה להאריך – צריך לפנות לשופט או שייגרם לו עיוות דין, או הפוך, שהכלל אומר שאין מגבלה, אבל אפשר לבקש מהשופט 24 שעות.
אלקנה לייסט
¶
נראה לנו ש-24 שעות זה לא מספיק, ובמצב שבו יש מניעת מפגש זה לא מספיק גם כשהסנגור יכול לדבר עם החשוד, אבל כשהוא לא יכול לדבר אתו, זו בכלל בעיה. שוב, אני מבין את הצרכים החקירתיים - - -
היו"ר דוד רותם
¶
אם אין סנגור, עוד יותר גרוע.
אני יודע מניסיוני, כשמנעו ממני פגישה עם קליינטים, לא יכולתי להגיש לא ערר ולא עיון חוזר ולא שום דבר, כי לא ידעתי כלום.
אלקנה לייסט
¶
יש הליך מעצר ימים. חוקרים את החוקר, הסנגור חוקר אותו, הוא רואה שהדברים שהוא אומר לא הגיוניים, השופט החליט בכל זאת, אז אני רוצה להגיש ערר. בוודאי שאם הייתי יכול לדבר עם החשוד מצבי היה טוב יותר. אני לא יכול לדבר אתו, מצבי גרוע, אני עם יד אחת קשורה, אז אתם אומרים: בוא נקשור גם את היד השנייה ויהיה יותר טוב, כי ממילא אתה לא יכול. בוודאי שסנגור צריך להגיש ערר אם הוא חושב שזה לא בסדר.
היו"ר דוד רותם
¶
רבותי, מכיוון שאני כבר נחקרתי היום בעינויים, כי שעתיים לא יכולתי לנשום אוויר נקי, אז נסיים את הישיבה. תודה רבה.
הישיבה ננעלה בשעה 12:00