PAGE
55
ועדת החוקה, חוק ומשפט
7.11.2010
הכנסת השמונה עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 263
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום ראשון, ל' בחשוון התשע"א (7 בנובמבר 2010), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 07/11/2010
תקנות ההוצאה לפועל (תיקון מס' ), התש"ע-2010
פרוטוקול
סדר היום
תקנות ההוצאה לפועל (תיקון מס'), התש"ע-2010
מוזמנים
¶
דוד מדיוני, מנהל רשות האכיפה והגבייה
אריה כהן, סמנכ"ל רשות האכיפה והגבייה
ענת הר אבן, היועצת המשפטית, רשות האכיפה והגבייה
חיים ציון לוי, מתמחה, רשות האכיפה והגבייה
עו"ד דנה נויפלד, משרד המשפטים
חיים זקס, משפטן, משרד המשפטים
עו"ד סהר הדר, אגף הסיוע המשפטי, משרד המשפטים
עו"ד יחזקאל סיבק
עו"ד אבי פרידמן, מנכ"ל לשכת רואי חשבון
עדי גרינבאום, משפטנית, יועצת פרלמנטרית, לשכת רואי חשבון
יעל קסטן רבסקי, פורום ארגונים לשמירה על זכויות חייבים בהוצאה לפועל
היו"ר דוד רותם
¶
בוקר טוב. אני פותח את ישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט. על סדר היום תקנות ההוצאה לפועל, התש"ע-2010.
תמי סלע
¶
תקנה 37(יא) בנוסח המשולב היא תקנה שכבר קראנו אותה בישיבה הקודמת. אנחנו מתחילים את ההקראה בתקנה 37(יב).
37יב.
חובותיו של חוקר ההוצאה לפועל
(א)
חוקר ההוצאה לפועל -
(1)
לא יציג עצמו ככזה בעל פה או בכתב אלא לצורך מילוי תפקידו.
(2)
יבצע את הבדיקה בעצמו, לא יעבירנה לאחר ולא ישתף אחר בביצועה.
בנוסח שהיה על האתר, יש כאן הצעה לתוספת האומרת
¶
למעט קבלת סיוע טכני מעובדי לשכת ההוצאה לפועל.
זאת בעקבות זה שהבדיקה מתבצעת בלשכת ההוצאה לפועל ולא במשרדו של החוקר.
היו"ר דוד רותם
¶
לא. אני רוצה סעיף כללי שיקבע לגבי כל הסיוע הטכני. מה זה סיוע טכני? זה שהם פותחים לו את המשרד ונותנים לו חשמל, מים וקפה, זה סיוע? צריך להיות כאן סעיף כללי שאומר שכל הצדדים הטכניים בלשכת ההוצאה לפועל יסופקו על ידי ההוצאה לפועל.
תמי סלע
¶
בסדר. ננסח סעיף כזה.
(3)
לא ייצג חייב או זוכה בעניין שביניהם ולא ייתן להם שירותים בעניין כאמור.
(4)
לא יבדוק ולא יחקור חייב אם ייצג אותו או את הזוכה או אם נתן לאחד מהם שירותים בחמש השנים שקדמו למועד ביצוע הבדיקה.
(5)
לא יגלה מידע שהגיע אליו במסגרת מילוי תפקידו, ולא יעשה בו כל שימוש אלא לצורך ביצוע תפקידו.
אני אומר שבעניין הזה יש גם בסעיף החוק המסמיך הוראה לגבי חובת סודיות, אבל בגלל שיש כאן סעיף שמונה את כל החובות של חוקר ההוצאה לפועל, חשבנו שמן הנכון שזה ייאמר גם כאן.
(ב)
חוקר הוצאה לפועל רשאי לייצג חייב או זוכה, או לתת להם שירותים שלא בעניין התיק שביניהם, אם עברה שנה לפחות ממועד סיום הבדיקה בתיק האמור.
זה סעיף קיים.
דנה נויפלד
¶
אם אדוני מוריד את זה, זה אומר שאין מניעה. המשמעות של הסעיף הזה מגבילה, היא גורמת לצינון. אם אדוני יורד אותו, זה אומר שניתן יהיה.
היו"ר דוד רותם
¶
בתיקים של הוצאה לפועל. ברגע שאדם הופך להיות חוקר בהוצאה לפועל, הוא איננו יכול לטפל בשום דבר שקשור לאותו אחד שנחקר על ידו, או לזוכה או לחייב.
היו"ר דוד רותם
¶
בשום נושא שהוא בהוצאה לפועל. הייתי אפילו מרחיק לכת ואומר לא רק בהוצאה לפועל. איזו צורה יש לזה שאני היום יושב כחוקר ומחר אני מייצג אותו בתיק אזרחי אחר שיש לו?
ענת הר אבן
¶
אפשר להגדיל את התקופה. כל הפיילוט של חוקרי ההוצאה לפועל, דבר שאנחנו מתעתדים לעשות אותו בשנים הקרובות. יכול להיות שביום מן הימים אנחנו נפסיק, ואז אדוני מטיל מגבלה מאוד גדולה על עורכי הדין או על רואי החשבון שיפעלו והם לעולם לא יוכלו לייצג מוסדות גדולים.
דנה נויפלד
¶
יש מצבים בהם לדוגמה הזוכה הוא בנק. זה אומר שההגבלה הזאת תגרום לכך שאותו חוקר הוצאה לפועל לא יכול לייצג גם את הבנק ולבנק יכולים להיות מיליון נושאים בהם הוא עוסק ולאו דווקא קשורים לתיקי הוצאה לפועל. הרי הסעיף הזה לא עוסק בתיק הספציפי בהוצאה לפועל אלא הוא עוסק בעניינים אחרים. אם יש תיק של בנק דיסקונט, זה אומר שאותו חוקר לא יוכל לייצג את בנק דיסקונט.
היו"ר דוד רותם
¶
בענייני הוצאה לפועל למרות שאני אומר לכם שזה רע. אם אני מייצג את הבנק בתביעות אזרחיות ומישהו אחר מייצג אותם בהוצאה לפועל, ואני אחר כך, חוקר, חייב לבנק הזה, איך מרגיש החייב? הוא יודע שאני ניהלתי נגדו את המשפט וקיבלתי נגדו את פסק הדין ועכשיו פתאום מגיע להוצאה לפועל, אז אני חוקר אחרים ולא חוקר אותו.
דנה נויפלד
¶
עניין הוצאה לפועל בתקנה אחרת, הוא מנוע באותו תיק. כאן אומרים לא לייצג את אותו זוכה ואת אותו חייב בכל עניין שהוא. עכשיו אדוני מבקש פשוט לקבוע חמש שנים?
היו"ר דוד רותם
¶
מה זה אי אפשר לעמוד בו? לא יכול להיות שאני אתמנה חוקר הוצאה לפועל כאשר אתמול ייצגתי את אותו בנק בתביעה.
דנה נויפלד
¶
השאלה היחידה היא משך הזמן ולא על העיקרון אנחנו שואלים עכשיו. השאלה היא האם משך הזמן הוא משהו שאפשר לעמוד בו.
דנה נויפלד
¶
בגלל שמדובר בזוכים מסוימים שהם זוכים מוסדיים, השאלה היא אם זה משהו שהם יכולים לעמוד בו.
היו"ר דוד רותם
¶
אני חוקר ההוצאה לפועל והבנק רואה שאני חוקר הוצאה לפועל ואני עושה עבודה טובה, הוא יתחיל להעביר לי תיקים. שופט שפורש, לא ייתנו לו לגעת בתיק שהוא עסק בו.
ענת הר אבן
¶
זאת מגבלה גדולה חמש השנים. אני חושבת ששלוש שנים זה מידתי. אולי אפשר להקטין את זה לשלוש שנים. למרות שעורכי הדין לא נמצאים כאן, אנחנו פונים בשמם.
דנה נויפלד
¶
לא, זה לא רק לטובת עורכי הדין אלא גם לטובת הציבור. השאלה היא האם אנחנו רוצים להביא אנשים טובים שיבואו לעסוק ואנשים איכותיים שיעסקו כחוקרי הוצאה לפועל. זה לא קשור ללשכה אלא זה קשור לאינטרס הציבורי. האם זה לא ימנע מאותם אנשים טובים שאחר כך לא ירצו שתהיה להם מגבלה עיסוקית במשך חמש שנים מלבוא ולהתמודד על תפקיד חוקר.
היו"ר דוד רותם
¶
זה אומר כל יום שעתיים. עורך דין מהטובים שבהם שעוסקים בדברים האלה, בשביל 10,000 שקלים, למה שהוא יבוא? זה לא מעניין אותו. הוא יבוא, ולא נעים לומר, אבל אני אומר לכם שלחוקרי ההוצאה לפועל, אסור להם אמנם להשתמש בזה, לא בכתב ולא בעל פה, אבל אני יכול לתת לכם 24 אלף תרחישים איך יעשו מזה חיים. אני בא ב-4:30 כי יש לי באותו יום שתי חקירות, אני בא ללשכה, ולפני הדיון אני קורא לפקיד שם ואומר לו שהבוקר לא הספקתי ומבקש ממנו להכניס את זה.
יעל קסטן רבסקי
¶
עמדתנו בעניין הזה ידועה והיא לא השתנתה. חשוב לי לומר שלא ברור לי מדוע רשות האכיפה והגבייה צריכה לדבר בשם לשכת עורכי הדין. הם יכולים לייצג את עצמם.
יעל קסטן רבסקי
¶
ארגונים שמייצגים חייבים בהוצאה לפועל ואנחנו מנסים גם להציג את העמדה של חייבים בהוצאה לפועל.
יעל קסטן רבסקי
¶
אנחנו פורום ארגונים שמייצגים ועוסקים בחייבים בהוצאה לפועל. כן חשוב לי להציג את הצד השני וזה אינטרס הציבור, כפי שאדוני אמר, וזה לא רק עניין שהצדק ייראה אלא שהוא גם ייעשה. לטעמנו חמש שנים זה פחות מדיי. כמו ששופט שדן בתיק מסוים, ואחר כך לא יכול לייצג בתיק הזה, כך גם כאן.
היו"ר דוד רותם
¶
באותו תיק הוא לא יכול בשום מקרה. האם שופט שישב בבית המשפט העליון יכול להיות אחר כך מגשר בין צדדים שבחמש השנים האחרונות הופיעו בפניו?
אריה כהן
¶
אנחנו קיבלנו רשימה של עורכי דין ועורכי הדין שקיבלנו הם עורכי דין מהשורה. חלק ניכר מהם הם עורכי דין שאנחנו גם מכירים אותם, שהם מייצגים היום גופים. אנחנו שמנו כאן הרבה מאוד סייגים על עורך דין שלא באותה לשכה, שלא באותם תיקים. במידה שאנחנו נעשה את זה באותו תיק בהוצאה לפועל, באותו חייב, כן. במידה שאנחנו נגביל את זה כלפי זוכה שלא היה לו שום קשר לאותו חייב, אנחנו ניכנס לבעיה.
אריה כהן
¶
אם אנחנו נגביל את זה למקרים בהם הוא מייצג את אותו זוכה אבל רק את אותו זוכה בלי שום קשר או הקשר לאותו חייב, אנחנו בבעיה. רק במקרים שבהם אותו זוכה היה לו הקשר עם החייב, על הדבר הזה אפשר לדבר, אבל על המקרים האחרים, רוב הזוכים שלנו הם זוכים גדולים, הם מוסדיים ואנחנו נפגע במציאות.
היו"ר דוד רותם
¶
מצוין. אני רוצה לראות את ההרגשה שלך. תאר לך שאני מייצג את בנק לאומי, אני לא ייצגתי שום דבר בתיק שלך ואני הולך לשבת כחוקר בתיקים שקשורים לבנק לאומי.
היו"ר דוד רותם
¶
לא יהיו חוקרים הגונים שיוכלו לעשות את העבודה בתיקים אחרים? תחליפו ביניהם. מי שמייצג את בנק לאומי יתעסק עם התיקים של בנק המזרחי, ומי שמייצג את בנק המזרחי יתעסק עם התיקים של בנק לאומי.
ענת הר אבן
¶
אדוני מדבר על התקופה שמהרגע שהוא חדל להיות חוקר הוצאה לפועל, אז קיימת מגבלה ששנה הוא לא יכול לעסוק בענייניו של אותו בנק. השאלה אם הארכת התקופה לחמש שנים היא מידתית ואם אין בה פגיעה באינטרס.
היו"ר דוד רותם
¶
נכון. אחרי. גם אני הייתי יודע לבחור לי את עורך הדין שיטפל לי בתיקי ההוצאה לפועל. הוא היה כל השנים חוקר, יש לו את הקשרים הנכונים ולכן בואו נלך אליו. זה לא יכול להיות.
דנה נויפלד
¶
לא. בסך הכל אנחנו כן רוצים להביא את אותם אנשים טובים. השאלה אם זה מטיל מגבלה שתמנע מאנשים טובים להגיע כיוון שהם יחשבו אחר כך שבעתיד הם לא יוכלו לייצג את בנק הפועלים או את סלקום או לא משנה את מי, במשך חמש שנים לאחר מכן. העיקרון הוא עיקרון נכון, העיקרון הוא עיקרון מוצדק והוא קיים גם היום.
היו"ר דוד רותם
¶
בסדר. אין להם. תראו, מכיוון שאני מאמין שיצר לב האדם רע מנעוריו, אני מאמין שכל אחד יש לו ציפיות.
לשכת עורכי הדין לא הגיעה, אבל זה לא מעניין אותי.
היו"ר דוד רותם
¶
טלפני לסורין ותשאלי אותו כמה זמן אני אחכה לו. אני מחכה לו. אני מודיע לכם שאני מוכן לחכות לו.
אבי פרידמן
¶
לרואי החשבון אין בעיה בהצעות האלה ובמה שאמר אדוני. לרואי החשבון יש בעיה עם עצם המינוי כי שוכחים אותנו.
היו"ר דוד רותם
¶
תגידי לו שאני סולח לו אבל אני מצטער כי אנחנו דנים בדברים חשובים.
תגידו, למה אי אפשר לצלם עמוד אחד מהפרוטוקול אלא צריך לצלם את כולו? גם כשזה סרוק, אפשר לסמן קטע.
יחזקאל סיבק
¶
אני מניח שהתשובה של ועדת ההוצאה לפועל של הלשכה – אני בוועדת בתי משפט ואני לא קשור לוועדת ההוצאה לפועל – עניינית זה פרק זמן מאוד ארוך. אני חושב שהמועד הרלוונטי הוא מועד סיום הקשר עם הלקוח.
יחזקאל סיבק
¶
אני מדבר על זה, או על התחלת הקשר עם הלקוח. לגבי הגדרה של קשר עם הלקוח, יש כאן בעיה אחת עם הנושא של מי הוא הלקוח לגבי תאגידים. לגבי תאגידים יכולה להתעורר בעיה למשל שאתה אמנם לא תייצג את סלקום אבל תייצג את חברת הבת של סלקום. כלומר, צריך כאן להגדיר בצורה מאוד מדויקת.
יחזקאל סיבק
¶
צריך להגדיר בצורה מדויקת גם חברות בת וחברות קשורות. זאת בעיה ראשונה. מהותית, אני מבין את הרצון. כלומר, חמש שנים לא לייצג את אותו לקוח, זה הרבה מאוד זמן. השאלה היא מתי אדוני חושב בעצם נמחק, יש איזה דלית, לזיכרון מאותה חקירה. אין כאן איזושהי אמת מוחלטת. האמת המוחלטת נעה בין שנת צינון רגילה, כמו שקובעים למשל בתחומים של דיני עבודה, לבין האין סוף. אפשר גם לומר שאי אפשר לייצג לעולם את אותו אדם שחקרת, חייב, במסגרת התיק שלו. אני חושב שפרק זמן סביר הוא פרק זמן של עד סדר גודל של שנתיים. כלומר, מעבר לזה, גם בתחושה, זה לא נראה נדרש, אבל זה באמת עניין של תחושה. השאלה היא מה התחושה של אדוני כציבור.
היו"ר דוד רותם
¶
התחושה שלי כציבור היא שלא יכול להיות מצב שהיום חקרת אותי בתיק של לקוח גדול ופסקת נגדי כמובן.
היו"ר דוד רותם
¶
נכון. אתה ודאי לא עשית את זה בפועל. אין לי ספק שהחוקרים האלה הם מאה אחוזים בסדר, אבל כל שאלת ניגודי העניינים זאת המראית עין והם אף פעם לא עושים את זה.
יחזקאל סיבק
¶
אני עכשיו הולך ובודק במקביל. מה החוק אומר למשל במערכת יחסים של עובד-מעביד במצבים שאתה חשפת כלפי העובד סודיות נוראה וסודות מקצועיים ואז נותנים שנה. מה אני עושה למשל במצב של צינון של עובדי מדינה שעוברים לסקטור הפרטי, למשל אנשי משרד האוצר שאתה מוצא אותם אחרי פרק זמן בסקטור הפרטי? תכף ייתנו לי את התשובה.
היו"ר דוד רותם
¶
לך עם משהו אחר. שופט שפרש מתפקידו, האם מותר לו – עזוב את החוק – לייצג אחר כך אדם שעניינו נדון בפניו?
יחזקאל סיבק
¶
אני יכול לומר שאני מחיל עליו את כללי הצינון הרגילים, כמו שאני מחיל על כל אדם שהוא. איפה זה מפריע לגבי שופט? לגבי שופט אני אומר דבר אחר. אני אומר ששופט הוא איזשהו יצור חברתי או פונקציה חברתית שאני מייחס לה איזשהו ערך שהוא ערך מוסף. הוא לא האדם הרגיל. הוא לא האדם הרגיל שאני מחיל עליו ערכים של צינון שאני מחיל במצבים אחרים של קשרים בין צדדים. אני אומר שבמקרה של שופט, אני לא חושב שזאת ההקבלה הנכונה. אני חושב שההקבלה הנכונה היא המצב של החשש לניגודי אינטרסים. למשל, נתתי את הדוגמה של אוצר ומעביד שאותו פקיד אוצר עבד מולו. כמה אני מצנן אז? אני מצנן שנה?
יחזקאל סיבק
¶
יכול להיות שתקופה של שנה היא מספיקה. אני אחמיר עם עצמי עוד טיפה ואני אקח את השנתיים האלה ומכאן יצרתי גם את האיזון של השנתיים.
היו"ר דוד רותם
¶
שלוש שנים.
(ג)
לעניין תקנה זו, "חייב" או "זוכה" – לרבות אח, אחות, בן זוג, הורה, בן או בת של חייב או זוכה.
יחזקאל סיבק
¶
צריך לראות את כל ההגדרות של חוק ניירות ערך ושל חוק החברות. זה אמצעי קל מאוד לאכיפה של ההוראה. אני לא אייצג אתכם עכשיו אלא אני אייצג את החברה שלכם שמתעסקת במוצר הנלווה.
תמי סלע
¶
אם כן, שלוש שנים.
37יג.
בדיקת בקשות ושיקולי הוועדה הממליצה
(א)
הוועדה הממליצה תדון בבקשות שהוגשו לה – כאן מדובר על הבקשות של אנשים להתמנות כחוקרי הוצאה לפועל – ואם ראתה צורך בכך תזמין את המבקש לדיון בבקשתו.
(ב)
לצורך החלטת הוועדה בדבר מתן המלצה, סירוב לתת המלצה או ביטול המלצה תשקול הוועדה, בין היתר, את היותו של המבקש בעל עבר פלילי או משמעתי, עיסוקים אחרים או עניין אישי אחר של המבקש העלולים ליצור ניגוד עניינים עם תפקיד של חוקר הוצאה לפועל ואת התאמתו לתפקיד.
37יג.
הכשרה
נכלל מבקש ברשימת חוקרי ההוצאה לפועל, יהיה עליו לעבור הכשרה מתאימה כפי שיקבע מנהל מערכת ההוצאה לפועל.
זאת הצעה שבאה מהייעוץ המשפטי. נמסר לנו שיש כוונה לקיים הכשרה לאנשים האלה. אני מניחה שההכשרה היא לגבי איך עורכים חקירות יכולת ומה המידע שעומד לרשותם, מאגרי המידע וכולי.
ענת הר אבן
¶
הצגנו לייעוץ המשפטי של הוועדה שבעצם ההכשרה שנעשית על ידינו היא קודם למינוי, שהיא תנאי למינוי.
היו"ר דוד רותם
¶
תודה רבה. אם כך, צריך יהיה לכתוב שלא ייכלל אדם ברשימת חוקרי ההוצאה לפועל אלא אם כן עמד בהכשרה.
תמי סלע
¶
37יד
הצגת הרשימה
בסעיף לא מוצעים תיקונים אלא זאת רק הוראה שאומרת שרשימת החוקרים צריכה להיות פתוחה לעיון הציבור ומוצגת באינטרנט.
היו"ר דוד רותם
¶
אני רוצה שהיא תפורסם לא רק באתר האינטרנט שלכם. עדיין יש רשומות. עוד מעט יבטלו את זה, אבל בינתיים זה קיים.
כאשר אתם אומרים שהרשימה תהיה פתוחה לעיון הציבור בלשכות ההוצאה לפועל, מה הכוונה?
דנה נויפלד
¶
אפשר לפרסם, אבל השאלה למה זה מועיל. אם זה באתר, זה הרבה יותר נגיש מאשר ברשומות. אם זה כך, למה לסרבל את הפרסום ולמנוע אותו?
היו"ר דוד רותם
¶
כתוב שהחוק הוא מן המפורסמות שאינן צריכות ראיה כי הוא מתפרסם ברשומות. תבטלו את החזקה הזאת, תבטלו את הרשומות – אין לי בעיה. איך אני צריך לדעת שמישהו חוקר? להסתכל באתר? אין בעיה.
היו"ר דוד רותם
¶
אני יודע. לאחרונה גיליתי שבאתר רשמי הפטנטים הכל מתפרסם אבל גובים את האגרות לפרסום. אין לי בעיה שתבטלו את הרשומות בכלל.
היו"ר דוד רותם
¶
אבל עדיין יש את הפרסום הרשמי שנקרא רשומות. אין לי בעיה אם תבטלו אותו. אני בעד שיבטלו אותו כי באותו רגע אנחנו גמרנו גם את החזקה שהחוק הוא מן המפורסמות. אי אפשר יהיה לומר שהחוק הוא מן המפורסמות כי הוא פורסם באתר אינטרנט.
תמי סלע
¶
37טו.
ביטול המלצה ובחינה מחדש
(א)
הוועדה הממליצה, רשאית, מיוזמתה או לפי בקשה או תלונה שהופנתה אליה, לשקול מחדש את המלצתה לגבי חוקר הוצאה לפועל.
הסיפא עברה לתקנה (ג) ולא נמחקה.
תקנה (ב) היא הצעה של הייעוץ המשפטי.
(ב)
מבלי לגרוע מהאמור בתקנת משנה (א), תשוב הועדה הממליצה ותשקול מחדש את המלצתה לגבי חוקר הוצאה לפועל, בחלוף שלוש שנים ממועד קביעתו ברשימה, לכל המאוחר, תוך בחנת חוות דעתם של הגורמים המוסמכים לגבי דרך התנהלותו, מילוי חובותיו כחוקר הוצאה לפועל ואופן מילוי תפקידו.
תמי סלע
¶
אני אולי אסביר. הרעיון הוא שבגלל שאותו אדם בא מהשוק הפרטי והוא לא חלק מהמערכת, כי הוא לא כפוף לאיזושהי ביקורת רגילה של עובדי המערכת שהממונים עליהם רואים אותם מדי יום, וגם בגלל שכל פעם רשם אחר ממנה אותו ולא מישהו אחד רואה כל הזמן את התפקוד שלו, אז יש תועלת אולי אחת לתקופה לראות. הבנו גם שאמור להיות איזשהו פיקוח מטעם המערכת, אולי כניסה לחקירות כאשר כל המידע הזה ירוכז אחת לתקופה ותהיה בחינה, כיוון שהמינוי כרגע הוא לא מוגבל, לפחות על פי התקנות והרשימה היא רשימת עד. חשבנו שיהיה נכון שתהיה בחינה תקופתית של אותו אדם, האם ראוי להמשיך לכלול אותו ברשימה או לא. זה גם נותן למערכת איזושהי לגיטימציה אחרי תקופה. זה אולי יותר קשה לגבי בן אדם שבאופן קיצוני לא הוגשו עליו תלונות אלא פשוט הוא לא כל כך מתאים ואז לא מאריכים לו את המינוי כאשר יש איזשהו תהליך מובנה של בחינה מחדש. זה היה הרעיון.
היו"ר דוד רותם
¶
זה בדיוק העניין ולכן אני לא חושב שצריך את הסעיף הזה. אני רוצה שאתם תיקחו אחריות, אתם תפקחו, וכאשר יתברר לכם שאדם לא מתאים, לפי תקנה 37טו(א) אתם תגישו בקשה ותאמרו שהאיש לא עומד בדרישות ושהוא ילך הביתה. אחרת מה שיקרה זה שכל שלוש שנים אנשים יצטרכו להגיש בקשות ונקיים דיונים וכולי.
דנה נויפלד
¶
מובן שהתקנה הזאת הייתה לכתחילה בקשה של הוועדה והיא הייתה בקשה של היועצת המשפטית שהייתה מקובלת עלינו. יש כאן דילמה כמובן. הבדיקה אמורה להיעשות ממילא.
ענת הר אבן
¶
בלשכת מינויי שר הם נוהגים לתחום את המינוי. הוועדה כאן היא ועדה ממליצה לפי סעיף 68(א) ורשימת ההמלצות עוברת לשר שהוא זה שממנה. יש מחלקה של מינויי שר שהיא בדרך כלל תוחמת את המינוי בזמן. אין הגדרה מוחלטת. אלה יכולות להיות שלוש שנים או חמש שנים.
היו"ר דוד רותם
¶
לא מעניין אותי מה עושה השר. אני לא מבין למה אני בתקנות צריך לומר שכל שלוש שנים תבדקו מחדש. אם האיש לא טוב, לפי (א) תגישו בקשה ותזרקו אותו.
היו"ר דוד רותם
¶
אני מקווה שיהיה פיקוח. למה הרשמים לא יעבירו? כי הם יאמרו שהאיש לא עושה את העבודה, ידווחו על כך אליכם ואז יבקשו להוריד אותו.
תמי סלע
¶
יש תקנה שמוצע כאן למחוק אותה, וזאת תקנה שנגיע אליה אחר כך, פיקוח על חוקר הוצאה לפועל. נקרא אותה אחר כך אבל אני מסבירה כבר עכשיו שאם מבטלים את הבחינה התקופתית, יכול להיות שכן שמור לשמור על איזושהי תקנה שמדברת על זה שיש פיקוח על חוקרי ההוצאה לפועל.
יעל קסטן רבסקי
¶
לנו כן חשוב לוודא שיהיה מנגנון מסודר של חייבים שרוצים להגיש תלונה מסודרת, שזה יהיה פומבי ושתהיה אפשרות לקבל את הפרוטוקולים ושידונו בזה. אני לא יודעת איזה מנגנון הוא הכי יעיל מבחינה זאת.
יעל קסטן רבסקי
¶
שייקבע איך הם יכולים להגיש את התלונות, מה הפרוצדורה, למי הם פונים, מתי דנים בזה. אנחנו חושבים שכן חשוב שזה יוסדר.
יעל קסטן רבסקי
¶
אני מבקשת שיהיה ברור שיהיה מנגנון של פיקוח ושהחוקרים האלה, זה לא שלח ושכח, וכי ההוצאה לפועל מתכוונת ממילא, בין אם יהיה כתוב ובין אם לאו, לפקח על העבודה שלהם. אנחנו מבקשים שזה יהיה כתוב ושזה יהיה מוסדר.
תמי סלע
¶
תקנה (ג) תהיה תקנה (ב).
(ב)
הוועדה הממליצה לא תמליץ על הוצאת שמו של חוקר הוצאה לפועל מן הרשימה, אלא לאחר שתיתן לו הזדמנות להביא טענותיו בפניה, ואם ראתה כי נתקיים אחד מאלה:
(1)
נתקיימה בו עילה שהיה בה כדי להצדיק סירוב למנותו כחוקר הוצאה לפועל.
(2)
הוא הפר חובה מן החובות המוטלות עליו בסעיף 68א לחוק ובתקנות אלה.
(3)
הוא התנהג באופן שאינו הולם את תפקידו.
(4)
הוא אינו ממלא את תפקידו כראוי.
אלה העילות לסרב או להוציא אותו מהרשימה.
דנה נויפלד
¶
זה נוסח מקובל עת רוצים להעביר מתפקיד. זה נמצא לאורך כל החקיקה. מקובל לציין את העילות של ההעברה. זה סטנדרט. הסעיפים הם כך שכמובן אפשר לתת להם פרשנות ותוכן אבל נהוג לציין מה העילות להעברה מתפקיד של אדם.
תמי סלע
¶
37טז.
הזמנה לבדיקה
לשכת ההוצאה לפועל תמציא הזמנה בכתב לבדיקה, לחייב והעתק לזוכה. ההזמנה תהא ערוכה לפי טופס 10ו שבתוספת הראשונה.
השינוי כאן הוא שלפני כן החוקר עצמו היה אמור להמציא את זה לעצמו ועכשיו הלשכה עושה את זה.
37יז.
בדיקה
(א)
הבדיקה תיערך בלשכת ההוצאה לפועל.
(ב)
יכול שהבדיקה תתקיים אף אם לא התייצב הזוכה.
(ג)
הבדיקה תתנהל בדלתיים סגורות, ורשאים להיות נוכחים בה החייב והזוכה ובאי כוחם, וכן מנהל לשכת ההוצאה לפועל או מי מטעמו.
(ד)
הבדיקה תתנהל בהתאם להוראות אלה
¶
(1)
בתחילת הבדיקה יזהה חוקר ההוצאה לפועל את החייב והזוכה ובאי כוחם, יסביר להם את תפקידו, ואת משמעות הבדיקה, ויזהיר אותם מפני אמירת דבר שקר.
היו"ר דוד רותם
¶
מה זה לזהות את בא כוחם? אני צריך להתחיל ללכת עם תעודת זהות? שאלתי ואמרו לי שאתם אמרתם שכך זה מתנהל.
היו"ר דוד רותם
¶
זה לא לזהות אותו. הוא מוודא שיש לו את הצדדים באולם כי אחרת הוא לא מתחיל את הדיון. אם אני בא עם הקליינט שלי, אני אומר לו שזה החייב, זה הזוכה, נגמר הסיפור. אני צריך תעודת זהות?
יחזקאל סיבק
¶
למעשה זה רצוי. זה היה צריך לקרות גם באולמות. אדוני בטח מכיר את התיקים הפליליים בהם כל מיני צדדים שלישיים מעידים ומספרים ואף אחד לא יודע באמת מי זה מי.
היו"ר דוד רותם
¶
אני כבר ראיתי תיק שבו הנאשמים היו במעצר והם היו מגיעים לבית המשפט ושם היו מתחלפים. השופט היה אומר לו שיראה לו את תעודת הזהות שלו, והוא היה מראה לי את תעודת הזהות. השופט לא יכול היה לזהות.
יחזקאל סיבק
¶
אפשר את הזיהוי להכניס לרובריקה אחרת וזה למשהו אחר שחסר בתוך הסעיף. כשיסיימו לקרוא את הסעיף, אתייחס אליו.
תמי סלע
¶
(2)
החייב יתבקש למסור הצהרה בדבר מצבו הכלכלי ובדבר יכולתו לשלם את החוב הפסוק כאמור בסעיף 7א(2) לחוק, אלא אם כן מסר כבר הצהרה כאמור.
(3)
החוקר יבדוק את הפרטים הבאים, על יסוד עיון בבקשת החייב, בהצהרת החייב ובמסמכים שצורפו להן לפי סעיף 7א לחוק, עיון במסמכים נוספים שהמציא החייב ועיון במידע שנמסר לו מאת לשכת ההוצאה לפועל:
(א)
היקף נכסיו של החייב.
(ב)
גובה הכנסתו של החייב ומקורותיה.
(ג)
סך חובותיו והוצאותיו של החייב.
הפרטים עצמם – מה בודקים לגבי יכולת החייב - מופיעים בחוק ההוצאה לפועל.
(4)
חוקר ההוצאה לפועל יגיש לרשם ההוצאה לפועל דין וחשבון שיכלול את אלה:
(א)
הפרטים שבדק כאמור בפסקה (3).
(ב)
ציון האם החייב השיב לשאלות שנשאל או סירב לשתף פעולה ולהשיב לשאלות שנשאל.
זה על פי הנחיית המערכת, איך הם רואים את מהלך הבדיקה הזאת והדוח שהחוקר אמור להגיש לרשם בסופה.
יחזקאל סיבק
¶
אני חושב שהפירוט כאן רק גורע, בצורה שכרגע זה כתוב. אני חוזר לחוק כי החוק הוא החוק המסמיך. החוק המסמיך אומר שיש חוקר הוצאה לפועל, ראש ההוצאה לפועל אומר לחוקר ההוצאה לפועל שהוא רוצה שהוא יחקור על חייב מסוים את יכולתו. יכולתו, אגב, זה מונח כללי ורחב הרבה יותר מנכסיו. נכסיו, רכושו, הכנסותיו, אלה מלים שכל אחת מהן היא פתח לוויכוח. יכולתו, זה משהו אחר.
בדמיון אותו חוקר היה אמור לבדוק כל מיני דברים. הוא היה יכול לבדוק את היכולת באופן כללי והוא גם יכול לבדוק אולי כמו מנהל מיוחד דברים נקודתיים שראש ההוצאה לפועל מטיל עליו.
ההגדרה המדויקת כאן רק גורעת מהסמכויות לפי החוק, כמו שאני קורא אותו.
שנית, צריך לשאול מה רוצים בתוך החקירה הזאת. הרי לבזבז זמן לא רוצים. אני חושב שיש שתי מטרות לחקירה אצל חוקרי ההוצאה לפועל: האחת, כמו שדיברנו בדיון הקודם, לפתוח את הפקק של קיום חקירות כי בלי זימון לחקירה, גם אם החייב לא מתייצב, אני לא יכול להגיע לשלב ההגבלות היום. זה פקק מספר אחד. הדבר השני הוא שאולי אנחנו רוצים באמת לחקור על היכולת, על כל היכולת, וזה דיון נפרד.
אני אלך קודם למטרה מספר אחת. מטרה מספר אחת היא להגיע למצב שבו חייב שלא התייצב לחקירה מוכרז כחייב משתמט, וזה נמצא בסעיף 67ד. "לא התייצב חייב לחקירת יכולת", אני חוזר לחוק המסמיך שוב, חקירת יכולת בפני ראש הוצאה לפועל, גם אם היא נעשית על דרך של בירור, לא מתייצב החייב, החייב מוכרז כמשתמט ואני יכול להפעיל את הסנקציות. באופן מפתיע, לגבי 68א זה לא מופיע. לא התייצב החייב, מה קורה? כלום.
יחזקאל סיבק
¶
צריך לתת על זה את הדעת, גם במישור הפרקטי מיידית. דרך פשוטה להתגבר על זה – היא דרך קצת עקומה – היא לומר שכל החייבים שמוזמנים לחוקרי ההוצאה לפועל יוזמנו באותו יום לרשם והרשם באותו יום מודיע שהוא מעביר את כולם לחוקרי ההוצאה לפועל. בעצם אי ההתייצבות היא אי התייצבות אצל הרשם. אז אני התגברתי על הבעיה הזאת.
בכל מקרה, זה דבר שצריך להיות מתוקן כי הסנקציה של אי ההתייצבות והכרזה כמשתמט שמקבילה ל-67ד לא קיימת היום.
אחר כך אני שואל את עצמי מה קורה אם אני באמת מתעניין ביכולתו של החייב, שזה בעצם כאילו המרכז של החוק מאז תיקון 15 לחוק. מה היכולת. מי שאין לו – אין לו, מי שיש לו – לוקחים ממנו וכך הלאה. גם בזה זה לא עונה כי ההגדרה המדויקת, הניסיון להגדיר כאן בצורה מדויקת, היא דווקא מצמצמת את יכולת החקירה. למשל, לא מופיע כאן בשום מקום שהוא מוסמך להחתים אותו על מענה עדכני לשאלון. כתוב להפך. ב-37יז(ג)(2) כתוב שאם הוא כבר מסר הצהרה, גם אם זה היה שנתיים קודם, הוא לא מחתים אותו על הצהרה.
יחזקאל סיבק
¶
הוא לא רוצה למסור. הוא מילא בזמנו הצהרה לפי 7א הישן, העמוד האחד הזה שאין בו כלום, והיום יש את השאלון שאריה ארגן, השאלות בן עשרה עמודים שדומה יותר לפשיטת רגל עם פרטים יותר מדויקים. הוא לא רוצה לחתום עליו והוא מתחיל את הוויכוח ואומר שהוא כבר מילא. כל דבר כאן הוא פתח לוויכוח וחבל.
הסעיף כאן צריך להיות מאוד מאוד פשוט וכללי. למשל, אין סמכות לחוקר, לפי זה, לשאול שאלות. החייב יתבקש למסור הצהרה בדבר מצבו הכלכלי ובדבר יכולתו לשלם את החוק הפסוק אלא אם מסר הצהרה. יושב החייב עם עורך דינו היקר, שאותו לקח בממון רב, ויאמר: הריני מצהיר כי אין ביכולתי לשלם את החוב והריני מפנה למענה לשאלון לפי סעיף 7 שמילאתי לפני שנתיים. לפי התקנות, בזה הסתיימה החקירה.
דנה נויפלד
¶
יהיו גם מסמכים נוספים. מידע שנמסר לנו מאת לשכת ההוצאה לפועל, זה לא רק על יסוד זה. קרא את המשך התקנה.
יחזקאל סיבק
¶
עיון במסמכים נוספים שהמציא. הוא לא המציא מסמכים נוספים. עיון במידע שהומצא לו על ידי לשכת ההוצאה לפועל, תכף נגיע לארגונים החברתיים ומה הלשכה מוסרת. האם המידע למשל הוא המידע הנפלא שמגיע מביטוח לאומי מה היה לפני 18 חודשים? איזה מידע מגיע מלשכת ההוצאה לפועל? כלום. זאת האמת. תשאלו את הרשמים.
היו"ר דוד רותם
¶
הוא מציע לפשט ולומר שבחקירה החוקר יבדוק את יכולתו של החייב. בהכשרה תלמדו אותו מה לעשות.
דנה נויפלד
¶
הרעיון הוא, וזה רעיון שמקובל עלינו, שצריך להבנות את שיקול הדעת של אותו חוקר. אנחנו מזכירים שאותו חוקר – ועל זה אנחנו עומדים וזה חשוב להזכיר – לא מהווה תחליף לרשם. הוא עושה עבודה, הוא עושה בדיקה על מנת לסייע לרשם. הוא אינו מחליף את הרשם. מי שעושה את בדיקת היכולת הוא הרשם. אין כוונה כאן להשליך את שיקול דעתו וזה מאוד משמעותי. לכן ראוי ורצוי להגביל ולהגדיר מה עושה בדיוק אותו חוקר, את העבודה של חקירת היכולת.
דנה נויפלד
¶
אני לא מסכימה עם אדוני. הכוונה היא שאותו חוקר יעשה את עבודת ההכנה עבור הרשם, את הבדיקה עבור הרשם ולא יחליף את הרשם.
דנה נויפלד
¶
את הפרט הזה אנחנו תכף נבדוק ונראה אם את זה צריך להגדיר אחרת. אני עונה לטענה הראשונית שאומרת שיש מקום שהתקנה תגיד בדיוק את מה שאומר החוק, ולכך אנחנו מתנגדים. הרעיון הוא לבוא ולהבהיר בדיוק על מה אותו חוקר אחראי ומה גדר שיקול הדעת שלו, והוא מצומצם יותר ממה שהרשם יכול לעשות. זאת הייתה הכוונה וזה לא במקרה.
תמי סלע
¶
נמסר לנו שרק בין 8 ל-15 אחוזים מתייצבים בכלל לחקירות יכולת. ההמתנה של הרשמים לאנשים שלא מגיעים תיחסך. גם בין אלה שמתייצבים יש הרבה פעמים הסדרים. אני לא יודעת מה האחוזים אבל גם כאן יהיו הסדרים בין החייב לזוכה.
יחזקאל סיבק
¶
גם כאן חרגתם מהחוק. כתוב בחוק שבמהלך הדיון אצל החוקר ניתן להגיע להסדר בין החייב לזוכה, אבל זה לא נמצא בתקנות.
היו"ר דוד רותם
¶
אבל הורדתם את זה מהתקנות. חוקר הוצאה לפועל יגיש לרשם ההוצאה לפועל דין וחשבון שיכלול את הפרטים שבדק, ציון האם החייב השיב לשאלות שנשאל או שסירב להשיב לשאלות. צריך להוסיף כאן הסכם אליו הגיעו הצדדים.
יחזקאל סיבק
¶
למה לצמצמם את הסמכויות בחוק? בחוק למשל רשם ההוצאה לפועל, נניח התחיל חקירה, החקירה הופכת למורכבת והוא מחליט שהוא רוצה שמישהו ינהל חקירה של שעה בשאלה מסוימת, כמו שעושים, אגב, מנהלים מיוחדים בתיקי פש"ב. הרי זה חלק מהרעיון הבסיסי של חוקרי הוצאה לפועל. עכשיו אין לו את השעה הזאת והוא רוצה שאותו חוקר יחקור בנקודה הספציפית הזאת. החוק מסמיך אותו לזה. התקנות לא מסמיכות אותו ולא מאפשרות לחוקר לעשות את זה.
היו"ר דוד רותם
¶
לפי היקף הנכסים, גובה ההכנסות, חובות והוצאות. הוא לא יכול לתת לו שאלה שיבדוק אם הוא מחייך יפה.
יחזקאל סיבק
¶
אני אתן דוגמה לשאלה עובדתית פרובלמטית. למשל, חשבון בת הזוג. זה גם פרנס פסקי דין מאוד מעניינים, ובצדק. רוצה הרשם שתתנהל חקירה ספציפית בשאלה הזאת. אפשר לומר בגישה מספר אחת שחקירות מורכבות יתנהלו אצל הרשמים בלבד, וזה בסדר. אגב, עקרונית זה בסדר. זאת לא תשובה רעה. זאת החלטה מערכתית. נניח שהרשם רוצה שאת ההכנה לחקירה אצלו, את האיסוף של החומר הרלוונטי, יעשה אותו חוקר הוצאה לפועל.
היו"ר דוד רותם
¶
בהיקף נכסיו של החייב, בסך חובותיו והוצאותיו – לפי זה הוא יבדוק גם את הכרטיס של בן הזוג ויגיד לו שמכיוון שאתם התחתנתם אחרי 1983, יש חזקת השיתוף. למה הוא לא יכול?
יעל קסטן רבסקי
¶
אנחנו כמובן מתנגדים לכל ההעברה של סמכויות. אנחנו רואים שסמכויות שיפוטיות, אנחנו חושבים שזה מאוד בעייתי וקודם כל כמובן שצריך לצמצם כמה שיותר, להגדיר ולצמצם ושיהיה מפורש מאחר שלא מדובר בסמכות שיפוטית וזה טבע המחלוקת שלנו. מעבר לכך, בסעיף 4ב, אנחנו רואים פתח לבעייתיות מאוד גדולה. סעיף 4ב בו נאמר שהחוקר צריך להחליט האם החייב השיב לשאלות או סירב לשתף פעולה ולהשיב לשאלות שנשאל. אנחנו חושבים שגם את זה צריך להוריד כי זאת שאלה של שיקול דעת וזה מהווה פתח מאוד נרחב לפרשנות סובייקטיבית.
יעל קסטן רבסקי
¶
זה לא רק בהכרח מישהו שאומר שהוא שותק. האם זה אומר שהוא ענה תשובה שהחוקר מתרשם ממנה שהוא מתחמק?
ענת הר אבן
¶
החוקר לא יכול לומר שהחייב הזה נראה לו שקרן או לא שקרן. הוא צריך לציין בצורה אובייקטיבית איך הוא ענה לו לשאלות. אם הוא סירב לשתף פעולה, זה דבר אובייקטיבי. הניסוח נעשה בכוונה כדי להיות אובייקטיבי עד כמה שיותר.
יעל קסטן רבסקי
¶
זאת לא שאלה אובייקטיבית. אנחנו חוזרים למה שדיברנו בדיון הקודם והרבה מאוד קשור להתרשמות ולמהימנות.
דנה נויפלד
¶
כתוב ענה על שאלות שנשאל. זה בדיוק זה. אני רוצה להבהיר כאן נקודה מסוימת כי זה דווקא מאוד מעניין הוויכוח שמתקיים כאן כי מצד אחד יש כאן מי שטוען שהסמכות היא רחבה מדיי ומהצד השני יש מי שטוען שהסמכות היא מצומצמת מדיי. אני חושבת שכנראה בגלל זה התקנה היא מצוינת כי אף אחד לא מרוצה ממנה. המטרה הייתה למצוא את שביל הזהב. לבוא ולומר שמצד אנחנו נותנים סמכות ומצד שני, זאת סמכות מוגבלת ומצומצמת. דווקא ההגבלה הזאת נועדה לצמצם את שיקול דעתו.
יעל קסטן רבסקי
¶
אבל הרשם מקבל החלטה לא לקבל דוח שאין בו רק את הנתונים הכלכליים וכל מה שהוא גילה אלא הוא מקבל גם התרשמות לגבי האם הוא שיתף פעולה אתו בחקירה או לא.
ענת הר אבן
¶
אין כאן אמירה לגבי המהימנות של אותו חייב. יש כאן אמירה אובייקטיבית האם הוא כן שיתף פעולה או לא שיתף פעולה. אם החייב מסרב לענות על שאלה, זה סירוב אובייקטיבי.
היו"ר דוד רותם
¶
אומרת תמי שאפשר למחוק את המלים "לשתף פעולה" ולכתוב "אם החייב השיב לשאלות שנשאל וסירב לענות".
תמי סלע
¶
אני מציעה להוסיף סעיף קטן (ג):
בדברים שהחוקר מגיש לרשם ההוצאה לפועל, הסכם שאליו הגיעו הצדדים במהלך הבדיקה באשר לאופן פירעון החוב, כאמור בסעיף 68א(ח).
ענת הר אבן
¶
עורך דין סיבק התייחס לסעיף ד2 ואמר אלא אם כן מסר הצהרה כאמור. הכוונה שלנו הייתה אם הוא הגיש הצהרה כאמור על פי השאלון.
יחזקאל סיבק
¶
אפשר להעיר הערה לגבי מסמכים? שאין סמכות לבקש מסמכים, גם אם לא הומצאו. הוא רוצה להעביר את הדוח לרשם והוא רוצה להעביר אותו עם מערכת מסמכים מדויקת. הרי רוב הזמן הוא יסדר מסמכים. הוא לא מוסמך לבקש מסמכים שלא הובאו.
יחזקאל סיבק
¶
השאלה אם זה מה שאת רוצה. הוא רוצה להכין את הדוח לרשם, אז דבר ראשון הוא יבלבל את המוח לרשם שייתן לו צו להשלמת מסמכים. תני לו סמכות להשלים מסמכים.
היו"ר דוד רותם
¶
טכנית לחלוטין, הוא יעביר את הדוח ויאמר שלא קיבל מסמכים ולכן הוא לא יכול לעשות כלום. עכשיו הרשם ייתן צו לגלות את המסמכים והרשם יקבל את ההחלטה.
יחזקאל סיבק
¶
אני לא מבקש כאן מסמכים מורכבים. אני לא מדבר כאן כרגע על תדפיס חשבון הבנק של בת הזוג. מערכת המסמכים הבסיסית. הוא מחויב על פי הסעיף להביא את המסמכים שהוא אמור להביא בהתחלת התיק כבר. 7א והמסמכים הנלווים. יש הרי רשימה קבועה של הלשכה. הוא לא הביא אותם. כל מה שאני אומר שחבל להחזיר את התיק הלוך וחזור, עוד משימה, עוד הודעת מזכירות בתוך מערכת המחשב, עוד משהו שיש לרשם לחשוב עליו ויש להם הרבה החלטות לתת ויש להם הרבה התעסקות. חבל, זה משהו טכני לחלוטין. אם הוא לא הביא נסח, לשם כך צריך את הרשם שיגיד לו שיביא נסח? או תדפיס טלפון או חשבון בנק?
היו"ר דוד רותם
¶
האיש הזה עושה אך ורק פעולות טכניות. הוא איננו מפעיל שיקול דעת בשום נושא שהוא. צריך את הטופס? שיפנה לרשם והרשם יקבל אותו.
יחזקאל סיבק
¶
אני חושב שאחר כך זה יחסוך הרבה. למה אני משווה אותו. אני משווה אותו לפקיד. לו היינו פועלים לפי החוק, לפי המתכונת המקורית, לפי החזון שלו, הרי בא החייב לפי 7א תוך עשרים הימים הראשונים ומביא אתו: מענה לשאלון עדכני, כתב ויתור על סודיות ורשימת המסמכים שהלשכה נתנה לו. הוא ניגש לפקיד בדלפק והפקיד בדלפק היום, אם הוא לא מביא את הרשימה המלאה, יש לו הנחיות, ובצדק, אומר לו שהוא צריך להביא מסמכים אלה ואלה. הוא לא מעביר את זה לרשם. כאן חוקר הוצאה לפועל, יש לו פחות סמכות מאשר לפקיד בדלפק?
יחזקאל סיבק
¶
כאן החייב מגיע לחקירה, מביא אתו משהו ואנחנו עוד לא יודעים מה זה המשהו כי המשהו הזה הוא במסגרת סעיף 68 והוא לא במסגרת 7א.
יחזקאל סיבק
¶
ההזמנה לחקירה, אגב, זה לא מה שכתוב בשאלון. קחי את השאלון שעשיתם. זה שאלון טוב השאלון החדש. זה לא מה שכתוב בהזמנה לחקירה.
אני אתן דוגמה הכי קטנה. חשבון בנק או מסמכים המעידים על בעלות או שימוש במקרקעין. הרי זה הסעיף הכי קל להתחמק ממנו. יש לי חכירה לא רשומה במושב עם הסכם משולש עם הסוכנות, אני לא צריך לרשום את זה בכלל. חשבון בנק, חשבונות בנק שלך ושל בן זוגך, רשמתי את החשבון בנק על שם אימא שלי. לא צריך לפרט אותו, נכון? תסתכלי בשאלונים שלכם.
יחזקאל סיבק
¶
אני חושב שגם מבחינתכם, דווקא אתם כמערכת, צריכים לקצר את התהליך ולנצל את חוקר ההוצאה לפועל הזה, למתוח אותו עד הסוף. מה שהוא יכול להביא לרשם, שיהיה מוכן.
אריה כהן
¶
אני הייתי מסתייג מדבר אחד. אנחנו שולחים לכל אדם לפני החקירה את השאלון ואמרים לי גם איזה טפסים הוא צריך להביא. אני יכול לומר שרק לגבי הטפסים האלה, שהוא היה מחויב להביא, לגבי הטפסים. טפסים אחרים שפתאום ירצה החוקר, זה צריך לבקש מהרשם.
תמי סלע
¶
הוא נדרש להביא, קובעים לו, מבקשים ממנו, המערכת עצמה מבקשת ממנו, אז באותה מידה זה יכול להיות כשהוא מגיע לחקירה לפני החוקר. כלומר, לגבי אותם מסמכים שמפורטים מראש בזימון.
ענת הר אבן
¶
בגדר ציון שיתוף הפעולה של החייב או לא, יביא החוקר את ממצאיו בפני הרשם, יחליט הרשם שכדי לקבל תמונה מלאה יותר הוא צריך לחקור את החייב בעצמו, הוא יורה כן.
תמי סלע
¶
אם גם היום יש את האפשרות הזאת לפני שהוא מגיע לחקירה בפני הרשם או על פי סעיפים אחרים, אם הוא לא מביא את המסמכים שנאמר לו בזימון שהוא צריך להביא, אז מישהו מטעם המערכת אומר לו להשלים את המסמכים ואז ייקבע לו דיון מעודכן – באותה מידה זה גם יכול להיות ואני לא צריכה להוסיף על זה סעיף כי זאת אותה מדיניות שקיימת לגבי דיונים בפני הרשם והיא תהיה גם לגבי דיונים לפני החוקר.
ענת הר אבן
¶
כן, זה לא משהו קבוע וסיסטמתי מה שעורך דין סיבק מתאר. חייב מגיע, מביא בקשה ומסמכים, יכול פקיד להגיד לו שחסרים כמה מסמכים. הוא לא יכול לחייב אותו שלא להגיש את הבקשה. אם החייב מתעקש להגיש את הבקשה עם מסמכים חסרים, הפקיד מחויב לקבל אותה. אין לו סמכויות. מה שסיבק מתאר, זה מעין השתלשלות עניינים שהוא אומר שחסר לו זה וחסר לו זה וכדאי שהוא יביא כי החקירה לא תהיה שלמה בלי זה.
יחזקאל סיבק
¶
יש לכם בלשכות פקידים הרבה יותר יעילים ממה שאתם חושבים ואני אומר את זה לחיוב ולא בציניות.
יעל קסטן רבסקי
¶
סעיף קטן (3) מדבר על עיון במידע שנמסר לו מאת לשכת ההוצאה לפועל. השאלה כאן איזה מידע ואיזה מסמכים יהיו נגישים לחוקר במערכת ההוצאה לפועל, איפה זה מוגבל ואיפה זה יוסדר. איזה מידע יהיה נגיש לחוקר.
ענת הר אבן
¶
אין עיון יזום במאגרי המידע. אם יש מידע שהזוכה ביקש לקבל אותו, והגיע מידע חיובי מסוים, אם זה מביטוח לאומי, זה נמצא בפני החוקר. זה לא עיון ישיר. הכל גם נמצא במחשב. זה לא שלחוקר יש גישה ישירה למחשבי ההוצאה לפועל. לכן יש את אותו פקיד הוצאה לפועל שמשמש עזר כנגדו של החוקר ואם יש מידע חיובי שהגיע באחת מבקשות המידע, הוא יציג אותו בפני החוקר.
תמי סלע
¶
37יח.
פרוטוקול ודין וחשבון
(א)
חוקר ההוצאה לפועל ינהל פרוטוקול של מהלך הבדיקה, וישלח בדואר עותק מודפס ממנו לחייב ולזוכה. על הפרוטוקול ועל ניהולו יחולו ההוראות החלות על ניהול פרוטוקול בדיון לפני רשם ההוצאה לפועל, בשינויים המחויבים.
זה בעצם מפנה להוראה שנגזרת מההוראות שחלות על פרוטוקול בדיונים בפני בית משפט, וגם זה בשינויים מחויבים.
(ב)
חוקר ההוצאה לפועל יעביר לרשם ההוצאה לפועל, תוך חמישה ימים מסיום הבדיקה, העתק מודפס של הפרוטוקול ודין וחשבון מנומק בדבר הממצאים והתוצאות של הבדיקה, וכן כל מסמך שנמסר לו לצורכי הבדיקה. דינו של העתק, לצורך הצגתו כראיה, כדין המקור.
תמי סלע
¶
כיוון שזה לא במשרדו של החוקר. לכן גם לא צריך את 37יט שעוסק בשמירת מידע.
בסעיף 37כ, שעניינו פיקוח על חוקר ההוצאה לפועל, אולי כן יש בו תועלת.
תמי סלע
¶
נכון, אבל אולי צריך איזושהי הוראה לגבי פיקוח, שצריך להתקיים איזשהו פיקוח על עבודת החוקרים.
היו"ר דוד רותם
¶
שהאיש ממלא את תפקידו, שכאשר קובעים ב-4 הוא מגיע ב-4 ולא ב-5 וחצי, שהוא אכן שואל את השאלות הנכונות, שהוא לא חוגג. צריך להיות איזשהו פיקוח.
תמי סלע
¶
בזמנו היה נוסח מוצע בחילופי הדברים בינינו לעניין תקנת הפיקוח שבו היה איזשהו פירוט למה צריך להתייחס הפיקוח ואחת לכמה זמן לפחות צריך לעשות פיקוח על עבודת כל חוקר.
היו"ר דוד רותם
¶
נכון. חוקר ההוצאה לפועל יאפשר למפקח מטעם מערכת ההוצאה לפועל לערוך ביקורת. הביקורות ייערכו על מהלך הבדיקה, על אופן הגשת הדין וחשבון.
היו"ר דוד רותם
¶
הביקורת תתייחס לעניינים הבאים לפחות: הליכי הבדיקה והחקירה, אופן ניהולה ותיעודם, הגשת דין וחשבון לרשם ההוצאה לפועל.
היו"ר דוד רותם
¶
בדיקה טכנית.
המפקח יערוך ביקורת על עבודתו של חוקר ההוצאה לפועל לכל הפחות אחת לשישה חודשים ויגיש דין וחשבון לרשם ההוצאה לפועל.
דנה נויפלד
¶
אם אפשר להציע להוריד את העיתוי כי צריך שזה יהיה שוטף, ואם זה אחת לשישה חודשים, הם יעשו את זה אחת לשישה חודשים.
תמי סלע
¶
37כ1.
בקשה להתייצב בפני רשם ההוצאה לפועל
הרואה עצמו נפגע על ידי הבדיקה שערך חוקר ההוצאה לפועל, הדין וחשבון שהוגש לרשם ההוצאה לפועל או כל פעולה אחרת של חוקר ההוצאה לפועל, רשאי לבקש מרשם ההוצאה לפועל להתייצב לפניו לשם עריכת בדיקה נוספת.
דנה נויפלד
¶
אולי במקום הסיפא - "כי יבצע לו חקירת יכולת" כי זאת כבר לא בדיקה נוספת. הוא כבר מגיע לרשם לחקירת יכולת.
יעל קסטן רבסקי
¶
חשוב לנו מאוד שזה יהיה כתוב גם בהחלטה של רשם ההוצאה לפועל, שיהיה כתוב שהייתה על בסיס הבדיקה, שחייב יכול לבקש כדי שהוא ידע על כך, במיוחד לאור העובדה שרוב החייבים לא מיוצגים , לא מכירים את ההליכים ולא יודעים בדיוק את הפרוצדורה.
מעבר לכך, חשוב לנו גם שתהיה את האפשרות, אם חייב מראש רוצה ישר להגיע לרשם ההוצאה לפועל, שהוא לא יצטרך לעבור דרך חוקר.
יעל קסטן רבסקי
¶
אם חייב לא רוצה לעבור את הפרוצדורה הזאת, הוא יודע מראש שהתיק שלו יותר מורכב, הוא יודע מראש שחשוב לו להיות ישר בפני הרשם ולהימנע מהתהליך של החוקר.
יעל קסטן רבסקי
¶
נכון. מרבית החייבים, הרבה מהחייבים לא יודעים. הם רוצים להתחיל לשלם בתקופה שמאוחרת לכך. יש אנשים שמגישים ורוצים להתייצב. אני אתן לכם דוגמה של חייב שהמצב שלו מורכב, שהוא רוצה להסביר מראש.
היו"ר דוד רותם
¶
הוא לא יכול לחסוך את התהליך הזה וזאת מסיבה אחת פשוטה. אני הרי מבין בדיוק מה הולך לקרות. לכן גם חשבתי ש-37כ1 הוא טעות. מה שקורה זה שכולם יגישו בקשה אוטומטית.
יחזקאל סיבק
¶
יש על זה תשובה. בדיון שעבר כאשר דיברנו על הרואה את עצמו נפגע – וזאת אופציה שחייבת להיות כדי שאדם לא ירגיש שכאילו מתייחסים אליו בצורה שרירותית בתוך המערכת - אחת ההערות שהערתי הייתה שכאשר אתה מגיש בקשה לחקירת יכולת אצל הרשם, הבקשה צריכה להיות מנומקת. למה? כי הבקשה אצל הרשם היא ברירת מחדל על הפגיעה. אתה צריך להסביר במה פגעה בך החקירה אצל חוקר ההוצאה לפועל כי אחרת יקרה בדיוק המצב שאדוני מתאר. כל מי שעבר חוקר, יגיד שלא נגמר שלב החקירה, אי אפשר לראות בי משתמט, צו התשלומים שהמליצו עליו הוא כלום ואני עכשיו מכניס את עצמי לתור של הרשמים ועכשיו עוד שנה ניפגש. תנמק, ואז ראש ההוצאה לפועל יש לו אולי אפשרות לדחות את הבקשות על פניהן וגם אם הוא לא דוחה על פניהן, הוא יכול לקיים דיון של שתי דקות כי הוא לא צריך לקיים את כל חקירת היכולת מחדש, לבדוק את כל תדפיסי הטלפון וכולי, אלא הוא יודע. אמרו לו שאני לא צריך לענות על החשבון של אשתי, אז הוא מתמקד בזה.
היו"ר דוד רותם
¶
בסדר. יהיה כתוב: רשאי בבקשה מנומקת לבקש מרשם ההוצאה לפועל להתייצב בפניו לשם עריכת בדיקה נוספת.
היו"ר דוד רותם
¶
אפשר להכניס את זה.
חוקר ההוצאה לפועל, בסעיף (4) למעלה – יגיש לרשם ההוצאה לפועל דין וחשבון שיכלול את אלה, הפרטים שבדק, הפרוטוקול ואז אפשר להוסיף סעיף נוסף.
יעל קסטן רבסקי
¶
אחר כך הוא מקבל החלטה מהרשם על בסיס החקירה והרבה פעמים הוא לא מבין על מה מדובר. אם הם באים לעורך דין, הם באים רק עם ההחלטה והם לא זוכרים מה היה בדיון והם לא הבינו מה קרה.
היו"ר דוד רותם
¶
בדרך כלל הבעיה העיקרית שלהם היא שהם לא זוכרים שלקחו הלוואה והם לא חושבים שצריכים להחזיר אותה. זאת הבעיה העיקרית בדרך כלל.
דנה נויפלד
¶
אם זה בהחלטה של הרשם, מה שהיא מתכוונת שזה בהחלטה הזאת ואת זה לא צריך לכתוב בתקנות אלא זה יתווסף להחלטה.
תמי סלע
¶
37כא.
בקשה לדחיית מועד בדיקה
ביקש החייב לדחות את מועד הבדיקה, יגיש בקשה מנומקת בכתב לרשם ההוצאה לפועל.
יחזקאל סיבק
¶
אותה הערה כמו קודם. כלומר, אם זה מישהו שמתחמק בצורה שיטתית, אולי יש בזה הגיון, אבל בן אדם אומר שביום רביעי, כאשר זימנו אותו בשעה 2 לא יכול לבוא אלא אני יכול לבוא רק בשעה 6, האם הבקשה הזאת צריכה באמת לעבור דרך רשם ההוצאה לפועל כאשר המזכירות או החוקר לא יכול לטפל בזה? הרי חוץ מבית משפט, בכל המקומות האחרים, לדחות ישיבה, זה דבר הרבה יותר פשוט ממה שזה נראה.
ענת הר אבן
¶
אנחנו רוצים שהרשם יטפל בזה כי אם החוקר יחליט לדחות את הבקשה, החייב יתחיל להגיש ערעורים ויאמר שהחוקר לא נעתר לבקשתו. אנחנו סומכים על שיקול הדעת של הרשם, שאם הרשם יחליט שהוא לא מקבל את הבקשה של הפונה אליו, שיקול דעתו הוא במקומו.
יחזקאל סיבק
¶
תחשבו על הרשמים שלכם. תחשבו אם אתם באמת רוצים שהם יתעסקו בזה. אם אתם חושבים שכן, אז כן.
דוד מדיוני
¶
אנחנו יכולים לעשות משהו אחר. שרשם ההוצאה לפועל יכול להוציא לגבי כל החקירות שלו הנחיות למזכירות כיצד לזמן וכן הלאה ולקבוע את התורים בהתאם לצורך ובשיתוף פעולה.
דוד מדיוני
¶
אם הרשם אומר מראש למזכירות שתקבע בהתאם לצרכים וכן הלאה, זה ייסגר בין המזכירות לבין הנחקרים. אין בעיה.
ענת הר אבן
¶
נכון, אבל אם אותו חייב פעם שלישית מצרף תעודת מחלה, יכול להיות שיש שיקול דעת של הרשם שיגיד שהפעם הוא לא מסכים לדחות. סברנו שעדיף שהרשם יחליט על זה ולא החוקר.
תמי סלע
¶
אם כן, אין שינוי בתקנה.
27כב.
דיווח
מנהל מערכת ההוצאה לפועל ידווח לשר המשפטים ולוועדת החוקה, חוק ומשפט, אחת לשנה/אחת לשנתיים, על ביצוע הוראות פרק זה. דיווח ראשון יימסר לשר המשפטים בתום שנה ממועד הפעלת סעיף 68א.
הערה שקיבלתי מהמערכת היא שנה ממועד תחילתן של התקנות כי הפעלת הסעיף הייתה הרבה לפני שמונו החוקרים.
עותק של הדין וחשבון יימסר לוועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת – זה לא רלוונטי.
עוד הערה של מערכת ההוצאה לפועל הייתה שמבקשים שזה יהיה רק לתקופה של שלוש שנים, ההוראה הזאת ולא הוראה קבועה.
ענת הר אבן
¶
ההפעלה של חוקרי ההוצאה לפועל היום – דיברנו על זה בדיון הקודם – היא פיילוט שאנחנו מתכוונים לעשות. לא לעולם ועד אנחנו נרצה להעביר את החקירות לחוקרי ההוצאה לפועל.
דנה נויפלד
¶
אני רוצה בכל זאת להעיר שההוראה הזאת מסוג זה של דיווח – אני יודעת שתמי מאוד אוהבת אותה – אבל ההסכמה לסעיף הזה הייתה בגלל החדשנות של הדבר הזה ובגלל החשיבות של החוקרים האלה, ולראות שבאמת יהיה פיקוח על העבודה שלהם.
אני רוצה לציין בכל זאת ששר המשפטים, וזאת יחידה במשרדו, ככל שהוא ירצה לבקש דיווחים, הוא לא נדרש בתקנות לעשות את זה והוא יכול לעשות את זה גם בטווחי זמן יותר קצרים מאשר אחת לשנה או אחת לשנתיים.
לכן אני בכל זאת מבקשת שתהיה הוראה לשלוש שנים ובכל זאת לסמוך על שיקול דעתו של שר המשפטים שככל שהוא רוצה לבקר יחידות בתוך משרדו, הוא יעשה כן.
דנה נויפלד
¶
למותר לציין שוועדת החוקה מפקחת על העבודה של משרד המשפטים באופן קבוע ובאופן תדיר, והיא יכולה לבקש גם היא דוח ולא רק פעם בשלוש שנים.
היו"ר דוד רותם
¶
אני לא רוצה לבקש. אין לי זמן לבקש ואין לי זיכרון לבקש. אתם אחת לשנה תגישו לי את הדוח.
יעל קסטן רבסקי
¶
גם לארגונים חברתיים, אם רוצים שיהיו נתונים ונוכל לעקוב ולראות, חשוב לנו שתהיה ביקורת תקופתית.
אבי פרידמן
¶
הערה שאני מבקש לבחון אותה והיא לא עלתה כאן. נקלענו למצב של תביעה אישית כנגד מי שמונה על ידי הרגולטור לבצע חקירה כנגד ראש רשות מקומית בנושא חיוב אישי. הדוח הודלף לרשות, כתוצאה מזה הוגשה תביעה אישית כנגד החוקר. המשרד הממשלתי הרלוונטי התנער ואמר שבמסגרת הקשר בינינו, אתה נושא באחריות מפני שאתה חייב להצטייד בביטוח. אלא מאי, רשלנות היא החלק היחיד שמבוטח במקרים כאלה. אם זאת אינה תוצאה של רשלנות, במקרה הספציפי הזה היה שיושב ראש הוועדה, שהוא במקרה נשיא בית משפט מחוזי לשעבר, העביר טיוטה לדיון וזה יצר עילה לתביעה.
אבי פרידמן
¶
אבל ההוצאה לפועל ממנה חוקרים. מסתבר שאם תוגש תביעה כנגד חוקר כזה, לא תהיה לו הגנה מטעם ההוצאה לפועל.
אבי פרידמן
¶
לא. אני אתן את פרטי המקרה. בוצעה חקירה. טיוטת החקירה הועברה למשרד הפנים. יושב ראש הוועדה שהוא נשיא בית המשפט המחוזי לשעבר, העביר את הטיוטה לתגובה. כתוצאה מכך לקחו אלה שקיבלו את הטיוטה והגישו תביעה אישית כנגד החוקר על סמך המידע בטענות שונות ומשונות, בתוכן לשון הרע וכולי וכולי. אז כאשר הגענו לבדוק את העניין, אמרה המדינה: סליחה, אתה קבלן משנה שלנו ואנחנו לא מגינים עליך בכלל. אז התברר לנו שכאן אין מקרה של רשלנות בכלל ולכן זה גם לא יהיה מכוסה מפני שאפשר לבטח עובד מקצועית רק כנגד רשלנות.
אבי פרידמן
¶
במקרה יש שלושה מקרים כאלה כאשר אחד מתוכם, בית המשפט, השופט היה מספיק אמיץ לבוא ולומר שהוא דוחה את זה על הסף. אם כן, השאלה פתוחה. אנחנו מנסים לדון בזה עם החשב הכללי.
אבי פרידמן
¶
אלו הוזמנה חקירה. הוא העביר את החקירה למשרד הפנים. משרד הפנים הוא זה שהעביר אותה אבל הטענה שם הייתה לשון הרע. צריך לבדוק את הנקודה ולנסות לתת לה פתרון מפני שלמשרד הפנים אין פתרון כרגע ואנחנו בדיונים עם החשב הכללי ועם מנכ"ל המשרד, לא הנוכחי.
היו"ר דוד רותם
¶
אתה בהחלט צודק ולכן אני מציע שמי שלא רוצה להיות נתבע בתביעות, לא ילך להיות חוקר הוצאה לפועל.
יעל קסטן רבסקי
¶
יש כאן שאלה גם מהכיוון של החייבים. הבענו את זה גם בניירות העמדה שכתבנו. לשאלת האחריות של חייב שרואה את עצמו נפגע והחוקרים הם אנשים פרטיים ולא עובדי מדינה ולא ברור מה תהיה האחריות שלהם.
יעל קסטן רבסקי
¶
למשל פגיעה בפרטיות, שבמהלך החקירה, גם אם אחר כך הוא היה אצל רשם, זה לא פוטר את הפגיעה שהייתה כשהוא חקר אותו והייתה כאן פגיעה מאוד גדולה בפרטיות.
יעל קסטן רבסקי
¶
אנחנו טוענים שבעצם החקירה, לא רק ההחלטות שאחר כך מועברות אלא גם עצם החקירה, יכולה להיות כאן פגיעה בחייבים שלא תהיה לה הגנה בזמן אמת, גם אם הוא הולך אחר כך לרשם. הוא שאל אותו שאלות פולשניות על אורח חייו.
יעל קסטן רבסקי
¶
צריך לקחת את זה בחשבון, שזה מישהו שממונה מטעם המדינה ומקבל סמכויות רחבות מטעם המדינה.
היו"ר דוד רותם
¶
בתי המשפט יודעים להתגבר על תביעות כאלה. זה יגיע לבית המשפט העליון ואני מניח שיקבעו מיד הרכב של תשעה שופטים, ובית המשפט יקבע את הכללים, מי חייב ומי לא חייב.
תמי סלע
¶
אני כן אעיר שלגבי בעלי אישורים, שזה אמנם תפקיד אחר, כרוכים בו חששות אחרות. בעלי אישורים אלה אנשים שמגיעים כדי לסייע בעיקולים והם מגיעים לבתים של אנשים ומתעסקים עם הרכוש שלהם. לגביהם באמת יש דרישה לביטוח או לערבות וגם הם אנשים פרטיים שעוסקים בזה.
תמי סלע
¶
החשש שאולי יודלף מידע, גם זה יכול אולי להיות במזיד, שייעשה שימוש במידע על אדם מסוים בתיק אחר או בהקשר אחר.
דנה נויפלד
¶
ככל שתהיה תביעה, ותמיד השאלה מכוח מה, מה הייתה העילה ומה התכלית של המדינה. המדינה לא תתנער מאחריותה ככל שהיא קיימת וככל שהיא לא קיימת, אז הוא עשה משהו במזיד ושלא כשורה.
תמי סלע
¶
הגענו לטופס הזמנה לבדיקה.
טופס הזמנה לבדיקה בדבר יכולת בהתאם לסעיף 68א לחוק ההוצאה לפועל
1.
בהתאם להחלטת רשם ההוצאה לפועל אתה מוזמן להתייצב בלשכת ההוצאה לפועל ב-_____________ לשם עריכת בדיקה בפני חוקר הוצאה לפועל, בדבר יכולתך להחזיר חובותיך. ממצאי הבדיקה יועברו לעיונו של רשם ההוצאה לפועל הרשאי לתת כל צו על סמך הדין וחשבון שיוגש לו.
2.
אתה רשאי להיות מיוצג בידי עורך דין.
3.
אתה נדרש להביא עמך מסמכים אלה:
(1)
צילום/העתק של תעודת הזהות כולל הספח.
(2)
מסמכי בעלות ברכב או כלי אחר, שלך או של בן/בת זוגך ושאר בני ביתך, לרבות מסמכי שעבוד או משכון.
תמי סלע
¶
(3)
מסמכים המעידים על בעלות ו/או שימוש בנכסים כגון דירה, מקרקעין אחרים (נסח טאבו, אישור חברה משכנת, חוזה שכירות וכיוצא באלה) שלך, בן/בת זוגך ושאר בני ביתך.
(4)
אם אתה גר/ה בשכירות, יש להמציא חוזה שדכירות.
(5)
עותק מתדפיס פירוט חיובי כרטיסי אשראי שלך, בן/בת זוגך ושאר בני ביתך לתקופה של שישה חודשים אחרונים.
(6)
חשבונות חשמל, ארנונה, מים, גז, טלפון, טלפון סלולארי לששת החודשים האחרונים.
(7)
דפי חשבון המפרטים פעולות בחשבונות עובר ושב שלך, בן/בת זוגך, ושאר בני ביתך לששת החודשים האחרונים.
(8)
אישורים על יתרות הכספים המופקדים בקופות גמל, תוכניות חסכון, קרנות השתלמות, קרנות פנסיה וביטוחים שלך, של בן/בת זוגך ושאר בני ביתך.
(9)
שישה לתלושי משכורת אחרונים שלך, של בן/בת זוגך ושאר בני ביתך.
(10)
העתק מהסכם גירושין וגט או הסכם יחסי ממון עם בן/בת הזוג.
(11)
אישור מביטוח לאומי על קבלת קצבת ילדים או קצבאות/במלאות אחרות, לרבות קבלת דמי אבטלה או הבטחת הכנסה, שלך ו/או בן/בת זוגך.
תמי סלע
¶
4.
אם לא תתייצב לבדיקה יהיה רשאי רשם ההוצאה לפועל להורות בצו על הבאתך בפניו (צו הבאה).
5.
הזוכה רשאי להתייצב לבדיקה, הבדיקה תתקיים אף אם לא התייצב הזוכה.
6.
הרואה עצמו נפגע על ידי הבדיקה שערך חוקר ההוצאה לפועל, הדין וחשבון שהוגש לרשם ההוצאה לפועל או כל פעולה אחרת של חוקר ההוצאה לפועל, רשאי לבקש בבקשה מנומקת להתייצב בפני רשם ההוצאה לפועל לשם עריכת בדיקה נוספת.
יעל קסטן רבסקי
¶
אם אפשר להוסיף בסעיף 2, שהוא רשאי להיות מיוצג על ידי עורך דין, שהוא זכאי לקבל עורך דין בחינם מהלשכה לסיוע משפטי.
הדר סהר
¶
לאור החשיבות שאנחנו רואים בהליך והשלכותיו המאוד משמעותיות שתהיינה הלכה למעשה לקביעת שיעור יכולת פירעון החוב, אנחנו לא רואים מניעה שיירשם בסעיף 2 שהם יכולים לפנות לסיוע המשפטי על מנת שתיבדק הזכאות שלהם על פי חוק לקבלת סיוע.
היו"ר דוד רותם
¶
בסדר. תוסיפי שם שהפנייה ומשך הפנייה לא תהווה עילה. אני רוצה לקצר הליכים ואתם, ייקח לכם שבע שנים לבדוק אם הוא צריך או לא. לכן, זאת לא תהיה עילה. אדם יפנה בזמן ויעשה את כל הדברים בזמן. כאשר אתם יודעים שיש הליכים כאלה, תזרזו את הטיפול.
יחזקאל סיבק
¶
אני שואל שאלה ואני אומר גם מה מפריע לי. אני חושב שזה לא בריא בשום מקום לייצר רשימות כפולות כי הן בדרך כלל מתחילות לסתור אחת את השנייה. האם הרשימה הזאת זהה לרשימה שמקבל החייב שממלא את הטופס לפי 7א? לא צריך להמציא משהו חדש. אנחנו בעצם רוצים 7א עדכני עם התשובות ועם המסמכים.
אריה כהן
¶
אתה מקבל כתב ויתור סודיות, אתה מקבל מענה לשאלון ואתה מקבל את הרשימה. הוא צריך לבוא עם השאלון ממולא, עם כתב ויתור על סודיות ועם כל הטפסים.
יחזקאל סיבק
¶
כי מצבו של מי שלא מתייצב לפי 7א על פי החוק היום הוא יותר טוב ממצבו של מי שמתייצב לפי 7א. זה היופי של החוק היום. למה למלא את 7א?
היו"ר דוד רותם
¶
להבהיר זה טוב, אבל אומר סיבק, ובצדק, שתבהירו פעם אחת באופן אחיד ולא בכל טופס רשימה אחרת.
יחזקאל סיבק
¶
סתם מתוך שעשוע אני יכול לרטש את הרשימה הזאת שנמצאת בתוספת וכאילו לפרק אותה לחתיכות קטנות. חבל. הוציאו רשימה אחת טובה – תשתמשו בה.
היו"ר דוד רותם
¶
רבותיי, אני מאשר את התקנות אבל אני מבקש מכם תוך יום לבדוק עם הרשימה הזאת היא בסדר כי יש משהו במה שאומר סיבק.
ענת הר אבן
¶
כאשר לחייב יש חקירת יכולת, יש שאלון שהוא ממלא אותו והוא באמת שאלון מאוד מאוד ארוך. אי אפשר לצרף אותו להזמנה.
ענת הר אבן
¶
המסמכים שמפורטים ברשימה הם כאשר חייב מבקש להכריז על עצמו כחייב מוגבל באמצעים או כאשר הוא מבקש איחוד תיקים. לכן אנחנו עשינו איזשהו מיצוי של מה שחשוב מבין השאלון לבין המסמכים האלה.
יחזקאל סיבק
¶
זה רע. למה? מתקשקשים כאן שנים וכולם אומרים שאנחנו רוצים לברר את היכולת של החייב. אז אם רוצים לברר את היכולת של החייב, מבררים את היכולת של החייב ולא משחקים במשחקים.
ענת הר אבן
¶
אני מציעה שתהיה הפניה, שהוא יכול להוריד את השאלון המלא ואת כל המסמכים ולמלא אותם ולהביא אותם אתו לחקירה, אבל בתוך ההזמנה ראוי שתהיה התמצית האמיתית של המסמכים שהם חשובים לצורך קיום החקירה.
יחזקאל סיבק
¶
אנחנו עושים משהו וסתם ממוססים אותו עוד לפני שעשינו אותו.
רוב החקירות בהוצאה לפועל לא שוות כלום וזאת האמת. רוב המידע שמגיע בהוצאה לפועל לא שווה כלום, וזאת האמת. הפעם הראשונה שכתבו איזשהו שאלון ששווה משהו זה היה השאלון החדש שהוא דומה לחייבים מוגבלים באמצעים. זאת האמת. כל חייב יכול לעקוף את השאלונים הבסיסיים, כל חייב יכול לעקוף את הרשימה הזאת. אני אתן לך את הדוגמה הכי פשוטה והכי בסיסית. אני עצמאי, אם אני עכשיו צריך למלא את היכולת שלי לפי השאלון הזה, את לא יודעת כלום על היכולת שלי. אפס. כל החקירה שלך לא שווה כלום. הכי גרוע, ישב מולי חוקר הוצאה לפועל במשך שעה, ותסלחי לי, אני אבלבל לו במוח, אני אעבוד עליו בעיניים ואת הדוח שהוא ייתן לרשם ההוצאה לפועל שהוא ייתן לי צו של מאה תשלומים, גם הוא לא שווה כלום. זאת האמת.
יחזקאל סיבק
¶
ברוב התיקים או בחלק גדול מהתיקים הזוכה לא מתייצב. הוא אומר שיעשו את זה כבירור לפי 69יא או משהו ואז הוא מקבל את התוצאה הלא שווה כלום של כל החקירה הזאת ועכשיו הוא יגיד שהוא נפגע מההחלטה, עכשיו תקבעו את זה מחדש לרשם. למה לבנות מלכתחילה מנגנון שלא שווה כלום? מה הבעיה שימלא שאלון נורמלי? אני פשוט לא מבין את זה.
יחזקאל סיבק
¶
אבל היא הרבה יותר קשה. למה לך להקל מלהתחילה? הרי זה לא שאלון פולשני אלא זה שאלון בסיסי. אני אתן לך דוגמה מתוך הרשימה שלך. כתוב כאן: עותק מתדפיס פירוט חיובי כרטיס אשראי שלך, של בן/בת זוגך, בני ביתך, שישה חודשים אחורנית. אני קראתי את זה, יש לי עורך דין שהוא לא בדיוק מערכתי בתפיסה שלו והוא אומר לי שעכשיו את כרטיס האשראי עם כל ההוצאות שלי, אני מעביר לאימא שלי ואני בכלל לא צריך לדווח על זה.
יחזקאל סיבק
¶
ההגדרה של המידע לפעמים מוכתבת מהשאלות הבסיסיות. הרי הנחת היסוד שלנו או של אדוני כמחוקק או שלנו כמערכת היא שאדם לא מצופה לומר שקר. עכשיו השאלה היא האם אני נותן לו כלים גם לא לומר שקר וגם להתחמק כי כאן אני נותן לו כלי גם לא להגיד שקר וגם להתחמק בקלות.
ענת הר אבן
¶
אני מציעה שסעיף 3 יהיה: החייב מתבקש לענות על השאלון לפי טופס 21 לתקנות ולהביא את המסמכים הנלווים לו וכן להגיע לחקירה עם המסמכים הבאים.
יחזקאל סיבק
¶
בסדר. אני רק מזכיר לך שבחקירות אצל הרשמים מבקשים את החומר מראש כדי שאפשר יהיה להכין אותו. בחקירות רשמים, ובצדק, אומרים לאנשים בהחלטות המובנות שיביאו את החומר ללשכה שבוע מראש. גם אם זה לא נכנס לסריקה, יכולים לארגן את זה לרשם או לחוקר בתוך ארגז מסודר שיכול לעיין בחומר גם יום לפני הדיון והוא לא חייב להגיע לדיון וזורקים עליו ערמה של ניירות.
דנה נויפלד
¶
ההתנהלות של הלשכה, זה לא קשור עכשיו לתקנות אלא זה קשור להתנהלות יעילה או לא יעילה של הלשכה.
תמי, אפשר להסמיך אותנו לבדוק את הדרך היעילה ביותר להביא את הטפסים?