ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 18/10/2010

הצעה לסדר היום בנושא: "גיל פרישה (תיקון - שינוי גיל הפרישה לעובדים בעבודה שוחקת)", אי הקמת ועדה ציבורית בנושא העלאת גיל הפרישה

פרוטוקול

 
הכנסת השמונה-עשרה

PAGE
12
ועדת הכספים

18.10.10


הכנסת השמונה-עשרה


נוסח לא מתוקן
מושב שלישי








פרוטוקול

מישיבת ועדת הכספים

יום שני, י' מרחשוון התשע"א (18 באוקטובר 2010), שעה 11:15
סדר היום
1. הצעה לסדר היום בנושא: "גיל פרישה (תיקון - שינוי גיל הפרישה לעובדים בעבודה שוחקת)"הצעה לסדר היום של ח"כ מרינה סולודקין
2. אי הקמת ועדה ציבורית בנושא העלאת גיל הפרישה
נכחו
חברי הוועדה: משה גפני – היו"ר

חיים אורון

שי חרמש

שלי יחימוביץ

יריב לוין

מרינה סולודקין

ציון פיניאן

פניה קירשנבאום

רונית תירוש
מוזמנים
יעל מבורך, רכזת מאקרו אג"ת, משרד האוצר

עו"ד סיגל מרד-אברג'יל, הלשכה המשפטית, משרד התמ"ת

ד"ר אלי רוזנברג, מנהל המחלקה לבריאות העובד, משרד הבריאות

גדעון בן-ישראל, יו"ר הסתדרות הגמלאים

עו"ד טליה לבני, יו"ר נעמת

זאב קוטינצקי, נציג ההסתדרות
ייעוץ משפטי
שגית אפיק
מנהל הוועדה
טמיר כהן
רשמת פרלמנטרית
הדס צנוירט


1. הצעה לסדר היום בנושא: "גיל פרישה (תיקון - שינוי גיל הפרישה לעובדים בעבודה שוחקת)" - הצעה לסדר היום של ח"כ מרינה סולודקין
היו"ר משה גפני
בוקר טוב, אני מתכבד לפתוח את הישיבה. אנו עוברים לסעיף הבא - הצעה לסדר היום בנושא: "גיל פרישה (תיקון - שינוי גיל הפרישה לעובדים בעבודה שוחקת)" - מרינה סולודקין ורוברט טיבייב.


בבקשה.
מרינה סולודקין
אדוני היושב ראש, קודם כל אני מאוד מודה לך שיש לנו דיון בנושא החוק שלי. כנראה, חוץ ממני ומרוברט טיבייב ועוד כמה אנשים כמו שלי יחימוביץ, שיש לך גם חוק של הורדת גיל הפרישה לאלה שעובדים בעבודות השוחקות, להסתדרות שלנו אין עניין. אחרי שהפכתי חוק להצעה לסדר היום, ניסיתי כמה פעמים לדבר עם יו"ר ההסתדרות עופר עיני. חשבתי שזה נושא חשוב מאוד, ואני עמוסה בפניות של אנשים שעובדים בכימיקלים, בתעשיות האחרות. הם מתלוננים, אומרים שבגיל 67 - גברים או 62 הם כבר עם קטטר בעבודות האלה, אבל כנראה, להסתדרות זה לא כל כך חשוב – יו"ר ההסתדרות ירד למחתרת, ולכן אין עניין לדון בעניין.
היו"ר משה גפני
יו"ר ההסתדרות לא ירד למחתרת.
קריאה
· -
היו"ר משה גפני
היא לא דיברה עליך.
קריאה
אבל אני הנציג שלו. אני מבקש.
היו"ר משה גפני
יו"ר ההסתדרות לא ירד למחתרת. הוא בסך הכול ירד לאילת. הוא גם היה אתנו אתמול.
מרינה סולודקין
אדוני היושב ראש, ב-2004, כשהיתה העלאת גיל הפרישה לגברים ולנשים, החליטו דבר אחד – שתהיה קרן, שממנה ישלמו לאנשים שבגלל העבודות הקשות חייבים להגיע לגיל פרישה לפני. אפילו היה כסף ב-2007 וב-2008 למטרות האלה, אבל לא ניצלו את הכסף הזה, ובתקציב דו-שנתי, שאנחנו כל הזמן מדברים, 2009 ו-2010, כבר לא היה הסעיף הזה.

כל הזמן פונים אליי. גם הייתי בבקשת ועד העובדים בחיפה כימיקלים, ויש לכם בקשה ודרישה, ואני חושבת שזה אל"ף-בי"ת של זכויות העובד, שבעבודות הקשות מאוד אמרו לי שהרשימה שלי לא טובה. בסדר, הרשימה שלי לא טובה, אבל אפשר לעשות רשימה אחרת, וכולם מבינים שאלה שעובדים בכימיקלים או אלה שעובדים בחום או בקור יוצא מהכלל, הם זקוקים להורדת גיל הפרישה, ואני פותחת את העיתונות, ורואה שוב: העלאת השכר לעובדים בסקטור הציבורי. ולא חושבים על אנשים אחרים, שזה יכול להיות לא סקטור ציבורי.

אדוני היושב ראש, אני מאוד מסכימה עם שלי, שכתבה בפרק בספר שלה, שבזמן שמתקוטטים ימין, שמאל, מרכז וזה, יש הורדה ברמת הזכויות של העובד במדינת ישראל. לי זה חשוב, שאתה ואני יושבים כאן. החוק שלי הוא עם רוברט טיבייב, חברי, שהיה גם אתי בסיור בחיפה כימיקלים, אבל אחרי זה עוד קיבלתי חמש-שבע פניות מוועדות העובדים, שאף אחד לא מתעסק בנושא הזה, שמ-2004 חשבו שיש איזה סדר בנושא.
היו"ר משה גפני
תודה. מי נמצא פה ממשרד התמ"ת?
סיגל מרד-אברג'יל
עו"ד סיגל מרד, מהלשכה המשפטית במשרד התמ"ת.
היו"ר משה גפני
בכ"ט באייר תש"ע, ב-12 במאי 2010, אמר שלום בן-משה שמחר יוקם הקרן למקצועות השוחקים. מה קרה במחר ההוא?
סיגל מרד-אברג'יל
אני יכולה להסביר איפה אנחנו נמצאים היום.
היו"ר משה גפני
אם את רוצה להסביר, אז קודם חבר הכנסת חיים אורון, ותכף נראה אם אנחנו נותנים לך להסביר. בבקשה.
חיים אורון
מרינה, אין לי שום בעיה שאת וחבר הכנסת טיבייב עסקתם בנושא הזה. הנושא הזה היה פה שלוש פעמים בשנה האחרונה. לא אכפת לי שאף אחד – אני לא מבין למה צריך את זה, אבל שיהיה ככה. יש קרן, היה פה דיון, יש פה הפרוטוקולים. היו שלושה דיונים, במקרה על -פי בקשתי כדי להאיץ בהם. יושב פה גם חזקי וגם נציג ההסתדרות, והם ישבו בדיונים האלה כדי להאיץ להם לממש קרן קיימת של 600 מיליון שקל שלא משתמשים בה מאז החוק הזה.
מרינה סולודקין
מה התוצאות?
חיים אורון
דקה. אני לא רוצה להתחרות עכשיו בתוצאות של החוק שלך מול ההצעות לסדר שלי. אני מאחל לך את כל ההצלחה, ושהחוק יעבור, וזה ילך יותר מהר. אני חושב שהמאבק שלנו צריך לבוא אליהם, וכל הזמן אומרים לי בהסתדרות התעשיינים: זה אוטוטו. יש פה 600 מיליון שקל. תחברו תקנון לחברה, הקימו איזה עמותה, ותיתנו תשובה לאנשים גם בכימיקלים ישראל, וזה גם אחיות בבתי חולים, ורשימה ארוכה של נושאים, וגם מטפלות לגיל הרך, ואמרנו להם: חברים, זה החוק שצמח – גם הסעיף השני שלי, אם אתה מסכים, אציג אותו יחד.
היו"ר משה גפני
אני לא הולך להמשיך את הדיון הזה. יש התחייבות של משרד התמ"ת, של שלום בן-משה בשני פרוטוקולים בשתי ישיבות שקיימה הוועדה, שהעניין הזה מסתדר. מדובר בכסף שלקחו מדמי הבראה, שאנחנו אישרנו את הקיצוץ הזה.
חיים אורון
זה לא הקרן הזו.
היו"ר משה גפני
סליחה. אומר שלום בן-משה, מה שאמרתי קודם, בנושא הזה: מחר העניין יוסדר – כאן בפרוטוקול, כפי שהקראתי קודם. אנחנו הזמנו את משרד התמ"ת. שלום בן-משה בחו"ל?
סיגל מרד-אברג'יל
לא. שלום בן-משה בסיור במקום אחר. הוא לא קיבל הודעה על הדיון הזה.
היו"ר משה גפני
התהליך הוא שהנהלת הוועדה מעבירה ללשכת השר. לשכת השר מעבירה את זה לעובדי המשרד הרלוונטיים לעניין. אני מבין שלא רצו להעביר לו את זה, אלא העבירו אליך – כך אני מבין – לא רצו לשלוח אותו, כי היינו שואלים אותו עכשיו: אמרת שמחר זה קורה, וזה לא קרה. אז שלחו אותך, ואת הולכת להסביר הסבר ארוך. אני מבקש מאוד בחלק הזה להפסיק את הדיון, וכששלום בן-משה יוכל לבוא, להביא אותו לכאן. עד אז לא יתקיים שום דיון על משרד התמ"ת.
מרינה סולודקין
נכון מאוד. שום דיון.
היו"ר משה גפני
את יודעת למה אני מתכוון?
מרינה סולודקין
לי זה לא מעניין. זה לא משנה.
סיגל מרד-אברג'יל
מאחר שאני חוששת שאני יודעת למה אתה מתכוון, אני כן הייתי מבקשת שני משפטים.
היו"ר משה גפני
בסדר, אבל הדיון בעניין הזה הסתיים, להערכתי. אבל תגידי, בבקשה.
מרינה סולודקין
אבל תזמינו אותי.
היו"ר משה גפני
זה יהיה על סדר היום. לא נקרא לו פה לחדרי-חדרים.
סיגל מרד-אברג'יל
למעשה, בעקבות הקמת העמותה והקמת הקרן מתנהל משא ומתן בין משרד האוצר, משרד התמ"ת, לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים וההסתדרות על הסכם שמכוחו יופעלו תוכניות שונות לאוכלוסיות במסגרת אותם כספים- -
מרינה סולודקין
ובית המשפט העליון לא בתמונה כדי למשוך את זה עוד לכמה שנים? אני רוצה לדעת.
סיגל מרד-אברג'יל
מבחינת המשרד ומנכ"ל המשרד, במהלך יולי ואוגוסט נעשו ישיבות כדי לגשר על הפערים שהתעוררו מול לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים, וממש בימים האלה עובר אליהם נוסח עדכני של ההסכם, ואנו מקווים שבזה יסתיים הפינג פונג. זה משא ומתן על הסכם; מטבעו מתקיים הפינג פונג.
היו"ר משה גפני
משרד לתפארת. החוק שקובע שהשר יקבע בצו סכומים שיינתנו כסיוע מאוצר המדינה גם נעשה כבר – השר יקבע בצו סכומים שיינתנו כסיוע מאוצר המדינה לפי אמות מידה שייקבע באותו צו לפתרון קשיים כספיים... הנובעים מהעלאת גיל הפרישה- -
סיגל מרד-אברג'יל
להערכתי, זה צו שר האוצר. חוק גיל פרישה זה חוק באחריות שר האוצר, לא שר התמ"ת.
היו"ר משה גפני
אז למה אתם אחראיים? אתם משרד מתאם?
סיגל מרד-אברג'יל
אנחנו המשרד שקיבל- -
מרינה סולודקין
לקטטר הם אחראים.
סיגל מרד-אברג'יל
הגורם שמפקח.
מרינה סולודקין
העובדים אמרו לי: עם גיל פרישה כזה, הם מגיעים עם קטטר.
היו"ר משה גפני
למה המשרד שלכם אחראי?
סיגל מרד-אברג'יל
המשרד שלנו הוא הגורם שיפעיל את ההסכם הזה בסופו של דבר.
היו"ר משה גפני
אבל מה שהוא אמר, שזה יהיה מחר, זה לא קרה.
סיגל מרד-אברג'יל
זה לא קרה, כי נפתחו סוגיות שחשבו שהן סגורות.
חיים אורון
תשאל את ההסתדרות ואת המעסיקים, אם הם מקבלים את ההצעה. העניין הוא לא רק משרד התמ"ת.
זאב קוטינצקי
זה בעיקר משרד האוצר. יש משרד האוצר, שיש כבר כסף מוקצה לזה.
היו"ר משה גפני
אני מצטער. עם כל הכבוד, אני לא ממשיך את הדיון הזה. אתם אנשים נחמדים, ואני שומע אתכם, אבל עשו צחוק מהוועדה. היה צריך להיות פה האדם, ואז היית אומר שזה לא הוא, זה משרד האוצר. זו ההתייחסות של משרד התמ"ת לוועדה? זה יהיה הדדי. אין דיון על העניין הזה עד ששלום בן-משה לא יגיע. אין דיון על משרד התמ"ת בוועדה. אם אפשר, בבקשה, גברתי, את בלשכה המשפטית, תאמרי- -
חיים אורון
אני לא יודע מי המקביל שלו במשרד האוצר, אבל אם הוא לא יהיה פה, נהיה תקועים עוד פעם. הדיונים האלה, הרי יש לי פה הפרוטוקולים - גם לך יש אותם. אנחנו חוזרים בינינו על אותו דיון כל הזמן, מונח כסף, ולא משתמשים בו.
היו"ר משה גפני
בסדר.
אלי רוזנברג
כבוד ראש הוועדה, אני נציג משרד הבריאות פה.
היו"ר משה גפני
הפסקתי את הדיון על זה. אתה תצטרך להיות מוזמן לישיבה הבאה. הבעיה היא שמשרד התמ"ת הוא המשרד שצריך להפעיל את העניין. כדי להיכנס לדיון אני צריך את האנשים שהיו בישיבה הקודמת. אחרת כל פעם אפתח דיון מחדש.
אלי רוזנברג
המשרד שלנו רוצה להביע דעה לגבי עצם העיקרון- -
היו"ר משה גפני
בישיבה הרלוונטית. זה לא הישיבה הרלוונטית. אין דיונים על משרד התמ"ת עד שלא יגיע שלום בן-משה כדי להסביר מה קורה עם המחר, ואז כולם יוזמנו ויתייחסו לדבריו.
זאב קוטינצקי
אני יכול רק להגיב על מה שאמרה הגברת על יושב ראש ההסתדרות? אני נציג שלו, ואני רוצה להגיב למה שנאמר פה.
היו"ר משה גפני
אני מוחה בכל תוקף. אסור לדבר נגד יושב ראש ההסתדרות. אין כמוהו.
זאב קוטינצקי
משפט אחד – זה הגיע לדיון בהנהגת ההסתדרות- -
היו"ר משה גפני
אני הוזמנתי להנהגת ההסתדרות. אני אבוא לשם, אז תגיד את זה שם. זה בסדר, אף אחד לא פוגע בעופר עיני פה.
מרינה סולודקין
אדוני היושב ראש, אפשר להיפגש עם ראש הממשלה מהקואליציה, ואני אופוזיציה.
חיים אורון
אני לא מצליח.
מרינה סולודקין
אני כן. אבל להיפגש עם יו"ר ההסתדרות – חבר כנסת עם הרבה עניינים, אי-אפשר.
היו"ר משה גפני
לי אין שום בעיה.
מרינה סולודקין
אתה יושב ראש.
חיים אורון
אני לא יושב ראש, ואני נפגש עם יושב ראש ההסתדרות.

2. אי הקמת ועדה ציבורית בנושא העלאת גיל הפרישה
היו"ר משה גפני
חבר הכנסת חיים אורון.
חיים אורון
הדיון של עכשיו הוא בן דוד של הדיון ההוא. זה הכול שאריות של חקיקה נמהרת ולא אחראית. הם התחלפו אמנם, אבל זה יהיה אותו סגנון, שאז צעקו, אבל אחרי שגמרו לצעוק – אם אני לא טועה, זה היה ב-05:30 בבוקר - הצביעו. וכמה הצביעו נגד.

אבל בתוך הדיון הזה היו מעורבים הרבה נושאים – אני מדבר על הדיונים של 2003 ו-2004 – שאני לא רוצה להעלות אותם פה, קופות הגמל, מה קרה להם, וגם שאלת גיל הפרישה, ובעיקר בנושא שאנחנו מדברים בו עכשיו, זה גיל הפרישה של הנשים. היתה אז הצעה, לקבע שגיל הפרישה הוא 62, שעולה במדרגות של ארבעה חודשים כל שנה. זה התחיל עם 67, ובסוף היתה פשרה, שאני התנגדתי לה, שגיל הפרישה יעלה ב-2011 בעוד שנתיים. ואז אמרנו: גזלנים, איך אתם מעלים את גיל הפרישה? תבדקו מה קרה עד עכשיו – איך זה עבד. אולי זה ייצר תופעות כאלה, שבכלל צריך להוריד אותו. ואז כרגיל סתמו לנו את הפה, כי לזה לא היתה תשובה, ואז אמרו: תוקם ועדה, ומופיע בחוק, אבל ברירת המחדל, שאם הוועדה לא תסיים את עבודתה או לא תסכים או לא תהיה הסכמה עליה או תקעו אותה, כמו את הוועדה פה עכשיו, אז זה אוטומטית נכנס.

לא הקימו בינתיים את הוועדה, אני מבין שיודיעו היום שמקימים אותה, ועל זה היו צעקות עד השמיים – כנס לפרוטוקול, תשמע את הצעקות שלי עוד מאז, שברירת המחדל זה לא שזה לא נכנס לתוקפו; אם ההליך הזה לא מתבצע או השר לא מקבל אותו או אני לא יודע מה יקרה, יגידו שצבע החולצה של הנושא ונותן מטעם ההסתדרות הוא לא יפה, ברירת המחדל, שזה נכנס. אפילו ההליך הזה בינתיים לא בוצע. בחוק מופיע יוני 2011 בשביל המסקנות. אנחנו שמונה חודשים לפניו. אירופה מפוצצת מזה. פה זה אפילו לא כמו מחיר המים. פה בכלל אין.


אני הגשתי לפני שבוע הצעת חוק שגם אתה, אדוני היושב ראש, חתום עליו, וגם ציון וגם שלי, שבא לכפות על הממשלה להקים את הוועדה, והבעיה שלי היא לא שייתנו לי תשובה עכשיו, שמקימים את הוועדה; הבעיה שיתקיים דיון רציני, מה קורה עם גיל הפרישה. המריחה שמרחו אז את הכנסת, שתקבלו ועדה, ואם היא לא תגיע למסקנות, אז זה ייכנס בלי הוועדה, מה זה חשוב – זה החוק הקיים.
היו"ר משה גפני
החוק שאנחנו חתומים עליו, אתה משנה את הסעיף הזה?
חיים אורון
החוק שאני מציע, זה לא יהיה אוטומטית. החוק שאני מציע אומר: אין פה אוטומטיות. אני לא רוצה שישתמע מדבריי, שיש לי עמדה נחרצת בעניין גיל הפרישה. אני הרבה יותר מתלבט בשאלה הזאת לגופה, ואני לא במצב להגיד איך אצביע. אני לא רוצה להביע עמדה, אבל רוצה להגיד דבר אחד – לא יכול להיות שאירוע כזה פתאום בספטמבר 2011 יתרחש באופן אוטומטי, ופתאום אנשים יגידו: רגע, את כבר לא פורשת עכשיו אלא רק בעוד שנתיים, כמובן עם כל ההשלכות על קצבאות ביטוח לאומי, פיטורים וכל הדברים. לכן אני מציע שהוועדה גם תדרוש את הקמת הוועדה וגם תקבל את השינוי, שזה לא אוטומטי.
היו"ר משה גפני
תודה רבה. יעל מבורך מאגף התקציבים, בבקשה.
יעל מבורך
כפי שמצוין בחוק גיל פרישה משנת 2004, שר האוצר מחויב להקים ועדה. כמו שהוא מחויב בחוק, הוא אכן יקים את הוועדה. יש לוחות זמנים שקבועים בחוק – עד יוני 2011 היא צריכה להגיש המלצות לשר, מגישים אותן לוועדת כספים, ועדת כספים דנה ומחליטה עד סוף 2011.
מרינה סולודקין
ושש שנים שום דבר.
יעל מבורך
זה מה שקבוע בחוק, ושר האוצר מתכוון לעמוד בזה. זה לגבי הקמת הוועדה. לגבי הרכבה, - - יבחן עכשיו, כבר תקופה, במשרד האוצר. שר האוצר – יש הגדרה בחוק, צריך נציגי עובדים, מעסיקים וכו'. כפי שקבוע בחוק, כך תוקם הוועדה. לגבי גיל הפרישה, אני מציעה שלא נקדים את המאוחר; ניתן לוועדה הציבורית לעבוד, לבחון את הסוגיות, ולבוא לוועדת כספים.
היו"ר משה גפני
מתי, לדעתך, תבואו לוועדה?
יעל מבורך
אני מניחה שבהקדם.
היו"ר משה גפני
זה לא תשובה שאני מבין אותה כל כך. את יכולה להגיד תאריך?
יעל מבורך
לא.
היו"ר משה גפני
קשה לי להגיד את מה שאני אומר לתמ"ת, קשה לי להגיד למשרד האוצר, כי זה באמת כבר צריך להיות משהו דרמטי; משרד האוצר הוא חלק מוועדת הכספים. אני לא יכול להגיד שנפסיק את הדיונים עם משרד האוצר, כי אנחנו חייבים לקיים את הדיונים עם משרד האוצר. אבל אני מבקש שתחזרי למשרד. אני מבקש תאריך. המילה "בהקדם" לא רלוונטית מבחינתי. בתאריך ההוא נתחיל להפעיל סנקציות על משרד האוצר. משרד התמ"ת – אני יכול להגיד מייד: אין דיונים עם משרד התמ"ת, שהם עכשיו יבואו עם פתרון. עם משרד האוצר אני לא יכול לעשות את זה. אני מבקש שתחזרי למשרד, כשתסתיים פה הישיבה. זה נראה לא בסדר. אני מבקש תאריך, כי מדובר כאן בחוק שנחקק ב-2004. אני עוד זוכר את הפלאפלים שאכלו בלילה. עבר מאז הרבה זמן. צריך להקים את הוועדה הזו. זה לא נושא שולי. זה נושא שהחברה הישראלית לא מתייחסת אליו ברצינות. מה שמעניין אותה זה לפעמים איזה בית ספר בעמנואל או כל מיני דברים כאלה. בזה לא מתעסקים, ואנחנו נשתדל להעלות את זה על סדר היום הציבורי. ג'ומס אומר שבאירופה יש הפגנות על זה. ברור שזה נושא שצריך לעמוד על סדר היום. זה אינטרס של כולנו. צריך את העניין הזה לסיים, מבלי להביע עמדה, מה תכלית הוועדה. אבל שתוקם הוועדה. אני רוצה מועד להקמת הוועדה, ואני רוצה שהיא תקיים את הדיונים שלה. אני רוצה תאריך.
מרינה סולודקין
אני יכולה להגיע לציבור שאני מייצגת בקריאה, שאני ואתה יחד נשבית את המדינה בנושא של גיל פרישה, ובמיוחד לעבודה שוחקת ונשים.
היו"ר משה גפני
טוב. גברת לבני, בבקשה.
טליה לבני
הסעיף הזה נולד בחטאו של אותו לילה, ומאז כולם כאילו רצו להחביא את החטא ולא לעסוק בו. לדעתי, אין מקום היום להקים ועדה, וגם אם האוצר יקים את הוועדה, הוועדה הזאת לא תהיה מסוגלת ברצינות לא לנקוט בצעדי חקיקה, לא לנקוט במחקרים. שום צעד לא נעשה מ-2004, מאז מועד החקיקה, כדי לעודד העסקת נשים מבוגרות.

במדינות אירופה, כשעשו תהליך כזה, נוצרה חקיקה עם עידוד מעסיקים, עם תוכניות מיוחדות להעסקת נשים מבוגרות. מדינת ישראל לא עשתה כלום, כפי שלא עשתה כלום בנושא של הקרן. לא לעשות כלום, להקים ברגע האחרון ועדה, לבוא לוועדה ולומר: הקרנות התקציב, ולהסתכל על הכול דרך הגרוש, זה אומר להשאיר אלפי או עשרות-אלפי נשים ללא מקום עבודה, ללא פנסיה וללא ביטוח לאומי. גיל הפרישה אינו הגיל שבו מותר לה לעבוד; גיל הפרישה הוא הגיל שבו היא תהיה זכאית לקבל כסף, אם היא לא תעבוד מקרן הפנסיה, והיום היא לא זכאית. אז יעלו לה את זה בעוד שנתיים, והיום אם יוציאו אותה משורות העבודה בגיל 59, היא תיאלץ לחכות חמש שנים, חמש שנים שאם לא יהיה לה ממה להתקיים והיא כן תרצה לקבל את הפנסיה, היא תופחת ב-25 אחוז. אני חושבת שזו גזילה בחסות אותו לילה.


אני מציעה, נעמ"ת יזמה הצעת חוק, אני אבקש מחברי כנסת ידידים להגיש אותה- -
היו"ר משה גפני
היא שונה ממה שג'ומס הגיש?
טליה לבני
כן. לעצור את גיל הפרישה לנשים על 62. היום הוא עומד על 62 עד דצמבר 2011. לא צריך שום טייס אוטומטי; אם תרצה ממשלת ישראל לחוקק, וכנסת ישראל תרצה לחוקק בעד עידוד נשים - תעשה את זה. למה היא מגבילה את עצמה בזמן? אפשר בהצעת חוק קטנה לבטל את אותו סיפא. אם לא קרה כלום – הגיל הוא 62.
חיים אורון
אני אביא לך את הצעת החוק שלי.
היו"ר משה גפני
בבקשה.
פניה קירשנבאום
אני נכנסתי באמצע, אבל מדבריה הבנתי, שהנושא הזה עלה. כשעלה גיל הפרישה לגיל 62, נוצרה קרן, שהיתה אמורה לפצות את הנשים במקצועות השוחקים. על הקרן הזו, ולעתים רחוקות אני מרשה לעצמי פה לספר בדיחות, אז אני חייבת לספר בדיחה שתמצה את הנושא הזה. ברוסיה אשה אמרה: אני רוצה לקנות כפפות. אז אמרו לה: הכפפות צריכות להתאים למעיל. אמרו: תביאי מעיל, נראה לך את הכפפות. עומדת לידה אשה ואומרת: אל תשמעי. אני רציתי לקנות מכסה לאסלה. את האסלה הבאתי, את הישבן הראיתי, מכסה עדיין אין. כך אני מרגישה עם הקרן הזו. תביאו רשימת מקצועות – אנחנו נדון. תביאו את הפורום – אנחנו נדון. אבל שום דבר לא זז מהנקודה הזאת. אז אני מרגישה שמה שלא נעשה פה, אנחנו נהיה במצב כמו עם האסלה הזו.

אז אני אומרת, קודם כל חקיקה, שחד-משמעית עוצרת את גיל הפרישה בגיל 62 לנשים, וזה אנחנו עם שלי - יש לנו חוק.


דבר שני, אני עדיין דורשת שנעשה דיון על הקרן, שצריכים לפצות באותה רשימה של המקצועות השוחקים, ולפצות את הנשים שממשיכים לעבוד, בקושי גוררים את עצמם לעבודה.
היו"ר משה גפני
אבל זה דיון אחר.
פניה קירשנבאום
אבל אני מבקשת לעשות על זה דיון.
היו"ר משה גפני
שלי, בבקשה.
שלי יחימוביץ
פניה מדברת כאן על הצעת חוק שמשותפת לה, לי ולחברת הכנסת רחל אדטו, שעשינו אותה בשיתוף פעולה עם נעמ"ת. אני יודעת שאנחנו רוצים לפתור את בעיות העולם כולו, אבל יש קבוצה אחת, ספציפית, ממוקדת, נקודתית, שסובלת ונפגעת יותר מכל קבוצה אחרת, ואלה נשים במקצועות שוחקים. אני מדברת על נשים שפועלות במפעלים, וממלאות קופסאות שימורים, אם אנחנו מדברים על פרי הגליל, אני מדברת על אחיות מעשיות, על אחיות בכלל, על מורות, על גננות. לדעתי, אם אנו רוצים הישג משמעותי ומיידי, אנחנו צריכים להתמקד במקצועות הספציפיים האלה אצל נשים, וכאן הוועדה הזו שקמה מכוח החקיקה ב-2004 כן עשתה משהו – היא הגדירה מהם מקצועות שוחקים. בכל זאת היא הוציאה משהו מתחת ידה, והשתמשנו בהגדרות האלה של הוועדה בתוך החקיקה, והדברים נורא ברורים: זה סחיבת משאות כבדים באופן ממושך, זה עמידה ממושכת. אלה דברים שאי-אפשר לעשות אותם בגיל מבוגר, נקודה. עבודה בתנאי קור קיצוניים. במינימום שנבוא לנשים האלה, שפיזית הן לא מסוגלות לשאת בנטל החקיקה המטורפת הזאת, ולפחות בשבילן ננסה לשפר את המצב.
פניה קירשנבאום
אלה עד גיל 62, ואני בהחלט מסכימה עם ההצעה של ג'ומס.
היו"ר משה גפני
תודה. גדעון בן-ישראל, אם אפשר במשפט אחד.
גדעון בן-ישראל
החיפזון שבו קבעו גיל 67 - באירופה אנחנו רואים שעל שנתיים יש מהומות. הגיע הזמן להתייחס לנושא הפנסיה ביתר רצינות, ולא שיושבים ילדים באוצר, שהם יכריעו בעניין הזה.
פניה קירשנבאום
זה נראה להם עוד רחוק מהם.
גדעון בן-ישראל
כן. אני בעד ההצעה שהובאה כאן – קודם כל לעצור, כי עוד פעם ועדה; ג'ומס מתכוון לטוב, אבל עוד פעם ועדה, וזה יכול להימשך שנים. אנחנו מכירים את זה, כי הוועדה הזו בנגב שרצתה לבדוק את הגמל, עוד פעם חקירה, עדיין לא הגיעה לשום מסקנות.

הסתדרות הגמלאים בעד לעצור את גיל הפרישה. אחר כך אפשר להקים ועדות ולדון וכן הלאה, אבל לא להתחיל עכשיו מחדש את כל הסיפור, ולהקים ועדה.
היו"ר משה גפני
תודה. רבותיי, אפשר להניח ולהגיש את הצעת החוק שהכינה נעמ"ת וחברות הכנסת. כמובן, אשתדל גם לתמוך בהצעת החוק הזו, אני חושב שהיא נכונה. אבל שלא תהיינה אשליות – יש קואליציה, יש אופוזיציה. יש מחיר להיותנו בקואליציה, ואנחנו צריכים להילחם על זה בכל הכוח. גם לך יש כוח בקואליציה הזו. גם את צריכה להפעיל את הכוח שלך. אנחנו לא לבד בעניין, אבל אנחנו תומכים בזה תמיכה מלאה.


לגבי החוקים הקיימים, שזה כבר לא הצעות חוק שכן יעברו, לא יעברו; יש חוקים קיימים. יש ההחלטה לגבי הנושא של משרד התמ"ת, אז אמרתי – לא יתקיים היום דיון בעניין, מה שהועלה כאן, כי לא הגיע האדם שצריך להשיב, למה המחר הזה מתעכב כל כך הרבה זמן, ואז יתקיים הדיון. זה לגבי המקצועות השוחקים.


לגבי הנושא של החוק על הקרן על גיל הפרישה, מה שהעלה פה חבר הכנסת אורון, אני מבקש תאריך, עד מתי מקימים את הוועדה. אם לא אקבל גם תאריך, גם תהיה לזה משמעות. אני לוקח טווח של חודש. אם אין תשובה, זה גם תשובה. עדיף שתהיה תשובה. אז תוקם ועדה ציבורית לגבי זה, אז זה בסדר גמור, אנחנו לא מביעים עמדה - אמר את זה גם המציע. אנחנו בינתיים חתמנו על הצעת חוק שאורון הכין. אני מבקש שזה ייעשה בדרך טובה. זה באמת נושא שנוגע בסופו של דבר לכולם. הגיל מגיע באיזשהו שלב. אנחנו מתפללים על זה, שזה יהיה.


תודה רבה.

הישיבה ננעלה.

קוד המקור של הנתונים