PAGE
30
ועדת הכלכלה
18.10.2010
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 331
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שני, י' בחשוון תשע"א (18 באוקטובר 2010), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 18/10/2010
חוק לתיקון פקודת התעבורה (מס' 96), התשע"א-2010
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק לתיקון פקודת התעבורה (מס' 96) (הצבת תמרור במקום חניה לנכה), התש"ע-2010, של חבר הכנסת זבולון אורלב (פ/281) – לציון יום המודעות הארצית לחניית נכים.
מוזמנים
¶
חה"כ זבולון אורלב
עו"ד חוה ראובני – סגנית היועצת המשפטית, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
איריס ברקת – ממונה פרויקטים תחבורתיים, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
עו"ד יפעת רוה – משרד המשפטים
עו"ד מיכל צברי דוד – לשכה משפטית, משרד הפנים
מפקח רוית הופמן – תובעת, משטרת ישראל
יובל וגנר – יושב-ראש עמותת נגישות ישראל
פיני קבלו – סמנכ"ל מרכז השלטון המקומי
עו"ד מיכל שיק-הרטוב – יועצת משפטית, עמותת נגישות ישראל
שלמה (מומו) נקוה – יושב-ראש ארגון נכי ישראל
בני זכאי – עוזר ליושב-ראש ארגון נכי ישראל
ישראל אבן זהב – רכז תחום נגישות, מטה המאבק של הנכים
משה רוטמן – מזכ"ל מטה הפעולה של הנכים בישראל
קובי כהן – יושב-ראש ארגון הפעולה של הנכים
אורן כהן – מרכז תחום נגישות, ארגון הפעולה של הנכים
ארנון זליגר – קבוצת קניוני ישראל
בישיבה השתתפו תלמידי כיתה י"ב, תיכון ערבי אורתודוכסי חיפה
קצרנית פרלמנטרית
¶
טלי רם
הצעת חוק לתיקון פקודת התעבורה (מס' 96) (הצבת תמרור במקום חניה לנכה), התש"ע-2010, של חבר הכנסת זבולון אורלב (פ/281) – לציון יום המודעות הארצית לחניית נכים
היו"ר אופיר אקוניס
¶
בוקר טוב לכולם. אני מתכבד לפתוח את ישיבות ועדת הכלכלה לשבוע זה. אנחנו עוסקים ביום המודעות הארצי לחניות נכים, ביוזמת נגישות ישראל ובשיתוף משטרת התנועה. אנחנו נקיים היום שלוש ישיבות בנושא הזה – הצעת החוק לתיקון פקודת התעבורה (הצבת תמרור במקום חניה לנכה), המציע חבר הכנסת זבולון אורלב, הצעת חוק פרטית שלו. אם אינני טועה, אנחנו כבר מסיימים אותה.
יש לנו כאן אורחים מבתי-ספר.
היו"ר אופיר אקוניס
¶
יפה מאוד. מהרשות המחוקקת לרשות השופטת, חשוב. רק ברשות המבצעת הם לא מבקרים אבל שם אין ביקורים, למיטב ידיעתי.
אנחנו בהכנה לקריאה שנייה ושלישית, אני מקווה שאנחנו נסיים היום. מר יובל וגנר, רצית לומר כמה מלים בפתיחת היום הזה, בבקשה.
יובל וגנר
¶
בוקר טוב. אני רוצה להודות לך מאוד, חבר הכנסת אקוניס, על שמצאת לנכון לכנס סדרת ישיבות בנושא חניות נכים.
חניות נכים זה רק חלק מעולם הנגישות, שהוא עולם ומלואו, אבל הוא המרכיב הקריטי כי בסוף, אם אין חניית נכים אז בכלל לא יכולים להגיע למבנה – לא משנה אם הוא נגיש או לא נגיש – לכן זה מרכיב קריטי.
מדינת ישראל היא אחת המדינות המתקדמות בעולם, אבל לצערנו בתחום חניות הנכים אנחנו לא יכולים להיות גאים מדי כי יש תופעה מאוד מכוערת של עברייני חניות נכים, יש סוגים שונים של עבריינים. יש את התרצנים, שיש להם כל מיני תירוצים – חם לי, קר לי, רק לרגע, בא לי לקחת ילד, אני רק לוקח, אני רק מחזיר; האחרים הם הזייפנים, הם החמורים, הפליליים שמזייפים תווי חנייה; והאחרונים החביבים זה בני המשפחה של אלו שיש להם תגי חנייה, שמשתמשים גם הם בדבר הזה. זה נורא ואיום.
יובל וגנר
¶
נכון. לדעתי צריך לקרוא לשר התחבורה שישלח מכתב לכל בעלי תגי חנייה, שיבהיר להם שזה אסור באיסור מוחלט.
בכל מקרה, עשינו יום מודעות ארצי בשיתוף משטרת ישראל, בשיתוף של עשרות חברות וארגונים עסקיים, עשרות בתי-ספר, עשרות רשויות, ואני מאוד שמח שיש פה בני נוער כי בני הנוער בעתיד הם אלה שלא יחנו בעצמם והם אלו שתפקידם לדאוג שההורים שלהם לא יחנו.
בקיצור, מודעות כרגע היא קריטית, ואני מאוד שמח שבעזרת החקיקות שנמצאות כרגע בראשותך- - -
היו"ר אופיר אקוניס
¶
זה החוק הראשון היום. יהיו עוד שתי ישיבות – אחת בנושא תקנה ממשלתית, והשנייה, הצעתו של חברנו חבר הכנסת מטלון, שגם נעסוק בה.
מר וגנר – אתה לא היית פה – בשבוע שעבר אנחנו פטרנו רכבי נכים מתשלום בנתיב המהיר לתל-אביב, על-פי רעיון של הוועדה הזאת – אם אני לא טועה הייתי בין המציעים גם – בנתיב שייפתח בעוד חודשיים בכניסה לתל-אביב פטור מלא, בזמן שהדו-גלגלי ביקשו גם פטור מלא, קיבלו 50%.
היו"ר אופיר אקוניס
¶
אין על מה. תודה רבה. חבר הכנסת אורלב, בבקשה. אנחנו בעצם מסיימים היום, אני מקווה, כפי שהבטחתי גם לך.
זבולון אורלב
¶
קודם כול, אני מודה לך מאוד על העיתוי כיוון שאנחנו ציינו אתמול את יום הנגישות באירוע מאוד משמעותי בנמל תל-אביב, גם ביקרתי בו יחד עם חברי כנסת נוספים.
יש לעניין הזה שני היבטים. היבט אחד הוא היבט התודעה – היבט התודעה של הציבור – זה עניין ערכי, זה עניין מוסרי, אל תחנה במקום רעך. אל תחנה במקום שאתה לא צריך לחנות, וכפי שכתוב כאן בשלט – לא נכה אל תחנה, וכל אחד מבין את החשיבות שאם אתה תופס מקום חנייה של נכה, בעצם שיבשת לו לחלוטין את תוכנית החיים שלו, הוא לא יכול להגיע למקום שאליו הוא רוצה להגיע. זה ההיבט התודעתי.
אבל חברה מתוקנת לא מסתמכת רק על תודעה, היא גם קובעת נורמה חוקתית, נורמה חוקית שמסדירה את העניין הזה, כי יצר לב האדם רע מנעוריו, ודאי יצר לב הנהג רע מנעוריו – הוא תמיד גם עובר על תמרורים שונים, נוסע מדי מהר, חוצה קו לבן, בעוונותינו. כולנו יודעים כמה הרוגים יש בשנה, ובעניין הזה אנחנו יודעים שהחוק היה חסר מפני שבמקומות חנייה שהם באופן מובהק ציבוריים - כמו ליד קניונים, כמו ליד אולמות שמחה, כמו ליד מרכולים וכדומה – לא היתה משמעות לתמרור שאוסר חנייה ומקום שהוא מקום שמור רק לנכים כיוון שלא היתה סנקציה.
ולכן, החוק שלנו בא להבטיח את הסמכות והאכיפה בכל מקום שבו הנכים צריכים להגיע אליו.
בחוק המקורי שלי הצעתי להגדיל את הקנס עד 5,000 שקלים – זה חלק מהעניין של התודעה – אבל קיבלתי את עצת היושב-ראש ועצת המומחים ש- 5,000 שקלים קנס מחייב בית-משפט ואנחנו רוצים לפשט את העניין, ולכן הקנס יהיה 1,000 שקלים, אני מבין שהוועדה כבר אישרה את התקנה שהקנס יעלה ל- 1,000 שקלים, או שעדיין לא.
זבולון אורלב
¶
אז אני אשתתף גם בחלק השני, שנאשר את התקנה – זה יעלה ל- 1,000 שקלים. אני גם הצעתי בדיון הקודם – אני מבין שזה לא קשור לחוק, אדוני היושב-ראש – שבצד התמרור יהיה גם כתוב שהקנס הוא 1,000 שקלים. זה חלק מתודעה. אני לא יודע אם זה מותר, אני לא יודע אם יש לזה תקדים.
זבולון אורלב
¶
אני איש חינוך, בעוונותיי, וכאיש חינוך אני אומר – אם הסנקציה רשומה יש לכך הרתעה, העובר על תמרור זה צפוי לקנס 1,000 שקלים. אדם יחשוב שלוש פעמים אם הוא רוצה או לא רוצה לעבור, ואני אפילו הייתי מציע פעם לעשות ניסוי לראות אם הדבר הזה עובד, לדעתי זה יעבוד, ואני מודה לך מאוד, לא רוצה לבזבז את זמן הוועדה, תודה לך.
היו"ר אופיר אקוניס
¶
חברים, כיוון שאנחנו כבר בהכנה לקריאה שנייה ושלישית, אני חושב שאנחנו יכולים לקרוא, אלא אם כן גילית דברים חדשים, היועצת המשפטית, מבחינת החקיקה יחד עם משרדי הממשלה, או שאנחנו בהסכמות כמעט מלאות, למיטב זכרוני – אחרי שגישרנו על הסכומים.
אתי בנדלר
¶
אנחנו בהסכמות מלאות. תוך כדי קריאה אני אזכיר לוועדה איזה נושאים נשארו פתוחים וציינו אותם כנושאים פתוחים שהוועדה תדון בהם בעת הכנה לקריאה שנייה ושלישית. אני אעלה אותם ואני מניחה שהוועדה תכריע ובהתאם לכך ננסח את החוק.
לאה ורון
¶
עורכת-הדין בנדלר, מאיזה נוסח את קוראת? האם הנוסח שעבר בקריאה הראשונה או טיוטת הנוסח שהועברה אלינו בין היתר ממשרד המשפטים?
היו"ר אופיר אקוניס
¶
אצלי כתוב בכתב יד - טיוטת נוסח לדיון היום, הצעת חוק שעברה ב- 26 במאי – שזה הקריאה הראשונה, אם אינני טועה.
אתי בנדלר
¶
בדרך כלל מקריאים את הנוסח של הקריאה הראשונה, אבל כיוון שיש שם איזושהי תוספת לגבי סמכויות פקח, בהתאם לבקשת הוועדה, כמובן אני אקרא את הנוסח הזה כי זו תוספת של סעיף.
"1. הוספת סעיף 70ב2" – כמובן שאנחנו נשנה את זה ככל שנוסיף יותר מאשר סעיף אחד.
"בפקודת התעבורה, אחרי סעיף 70ב1 יבוא:
"הצבת תמרור במקום חניה לנכה
70ב2. מי שהקצה מקום חניה לנכה לפי כל דין, ימסור הודעה לרשות תימרור מקומית על מקום החניה שהקצה; רשות התימרור המקומית תציב תמרור לסימון מקום החניה בתוך 30 ימים מיום שקיבלה הודעה כאמור, או מיום שקיבלה הודעה מאדם אחר על הקצאת מקום החניה לנכה, והכל זולת אם רשות התימרור המרכזית הורתה אחרת. " "
את הנוסח הזה, כפי שקראתי עכשיו, כמובן שאנחנו שיפצנו, גיבשנו לקראת פרסום הצעת החוק לקריאה הראשונה, ואני אסביר את עיקרי הסעיף.
דבר ראשון, הבאנו לתשומת לב הוועדה שהיום, מכוח תקנות שנחקקו לפי חוק התכנון והבניה, קיימת חובה להקצות מקומות חנייה לנכים בבניינים ציבוריים. אין עדיין חובה על-פי דין להקצות מקומות חנייה לנכים בדרכים, ואני מזכירה את זה גם לצורך הצעת החוק של חבר הכנסת מטלון שתידון כנושא שלישי היום.
היו"ר אופיר אקוניס
¶
ראיתי שהוצבו לאחרונה – אני לא יודע אם זה בגלל או בזכות יום הנגישות – שלושה מקומות חנייה בכניסה למשרד האוצר על רחוב קפלן. לפי דעתי זה לא היה לפני כן, אלה שלטים חדשים. בסמוך לשער החדש של הכניסה שהם בנו יש שלושה מקומות לנכים, ללא הגבלת שעות אגב. בזה עוסקת הצעת החוק של חברנו מוץ מטלון – ללא הגבלת שעות, כלומר 24 שעות ביממה.
זבולון אורלב
¶
גם בכנסת חונים, קיבלנו תלונות. יש לי תלונות, העברתי למנכ"ל הכנסת תלונות שאנשים חונים בחניית נכים.
היו"ר אופיר אקוניס
¶
בחיים לא העליתי על דעתי לחנות בחנייה של נכה. זאת תופעה כל כך אנטי-חברתית, אפילו אנטי-מוסרית.
אתי בנדלר
¶
אני רוצה להעלות נושא נוסף. כפי שאמרתי, קיימת היום חובה מכוח תקנות התכנון והבניה להקצות מקומות חנייה בבניינים ציבוריים, כשלבניינים ציבוריים יש שתי הגדרות בחוק התכנון והבניה לעניין הזה.
מכל מקום, מדובר בגדול בבניינים שמשרתים את כלל הציבור – ציבור בלתי מסוים, או חלק ממנו כמובן.
תיקון לתקנות התכנון והבניה (בקשה להיתר – תנאיו ואגרות), התש"ל-1970, תיקון משנת 2010, מחייב להקצות מקומות חנייה לנכים גם במגרשי חנייה או במקומות חנייה המיועדים לדיירי בניינים משותפים.
אינני יודעת אם שם ההסדר יהיה של הקצאת מקומות חנייה אישיים לנכים הגרים בבניין או לא – לא הצלחנו לברר את הנושא הזה עד תומו. מכל מקום, אני מניחה שהצעת החוק הזאת – ותעמידו אותי על טעותי אם אכן כך – מיועדת לטפל בהקצאת מקומות חנייה לנכים, בעיקר בבנייני ציבור. ואם כך, ייתכן שצריכים לכתוב: מי שהקצה מקום חנייה לנכה לפי דין במקום ציבורי, ואם זו הנחיית הוועדה אני מבקשת לקבל על כך הוראה מפורשת.
אתי בנדלר
¶
המשמעות העיקרית היא דווקא לגבי הסעיף הבא, לגבי אכיפת החובה הזאת, לגבי מי שחונה במקום שמיועד לחניית נכים.
אנחנו התבקשנו – התייחסנו לזה בדברי ההסבר – ובהתאם לכך יש את הצעת משרד המשפטים שביקשנו מהם להתגבש בנושא הזה, כיצד לאכוף את החובה החוקית שנוספת כאן כדי להבטיח שאם מישהו חנה במקום חנייה המיועד לנכה, ככל שמדובר למשל במגרשי חנייה של קניונים – שעד כה למיטב ידיעתנו לא המשטרה ולא הפיקוח העירוני, לא נכנסו למקומות האלה.
אתי בנדלר
¶
נכון. כשאתה מוסיף סמכות אכיפה במקומות שעליהם חל סעיף 70ב2, השאלה אם אתה רוצה להרחיב את זה מעבר למקומות ציבוריים גם למגרשי חנייה פרטיים בבתים משותפים. זו המשמעות העיקרית, ההשלכה העיקרית, ואם יש כמובן למשרד המשפטים, למשרד התחבורה, מה להוסיף על מה שאמרתי אני אשמח לשמוע.
אתי בנדלר
¶
כן, אבל מה קורה אם מישהו חונה במקום החנייה המיועד לו? השאלה אם אנחנו רוצים לאפשר לפיקוח העירוני - - -
אתי בנדלר
¶
האם רק לגבי מקומות ציבוריים – גם אם הם בבעלות פרטית, כמו קניונים למשל או אולמות שמחה ומסעדות וכיוצא בזה – או גם בבתים משותפים.
חוה ראובני
¶
אני הייתי שוקלת להוציא, כפי שהציעה גברת בנדלר, את הנושא של התכנונים של בתים משותפים מתחולת החוק. מה ששמענו, מבירורים שנערכו, יש גם בעיה עם ההקצאה הזאת שנעשית בשלב היתר הבנייה ואישור האכלוס – מה שקרוי טופס 4 – אבל בפועל, הקבלנים מצמידים את אותן חניות ומוכרים אותן.
יכול להיות שיש תופעה כזאת. לכן עלולה להיווצר בעיה שגם אם נסמיך לאכוף שם, תיווצר פגיעה בזכות קניינית של מישהו. הקבלן הפר את החוק אבל מישהו קנה את החנייה הזאת.
יובל וגנר
¶
בעניין של בתי מגורים מוגדר להקצות – מעבר לכל החניות – חנייה אחת מסומנת לנכים, שתוכל לשמש גם את האורחים שבאים. הרי לא מדובר בהכרח בדיירים. לפעמים בעל בית יכול להזמין חבר עם מוגבלות, והוא מצפה שיהיה לו איפה לחנות.
דרך אגב, בחוץ-לארץ יש הוראות חוק הרבה יותר גורפות בעניין הזה. כמעט מול כל כניסה בכל בית מגורים פרטי יש הרבה חניות נכים לאורחים ולבאים. לכן אני חושב שיש מקום דווקא כן להכליל.
ייאמר שאנחנו לא מכירים, אנחנו כעמותה לא קיבלנו פניות בעניין הזה שתופסים, אבל צריך לזכור שזה חוק חדש. ככל שזה יסומן, אני מניח שתתחיל להיווצר בעיה כזאת, ולכן אני לא רואה סיבה שלא להכליל .
זבולון אורלב
¶
יש לי הצעה. אני חושב שבשלב הזה אי-אפשר להכליל. למה? זה לא נושא שליבנו אותו, אני עדיין לא מבין את מלוא משמעויותיו. מצד שני, לוותר עליו גם לא הייתי רוצה.
לכן, מה שהייתי מציע, אם יש אפשרות לעשות פיצול.
זבולון אורלב
¶
להשאיר את הנושא הזה, לבקש אישור של המליאה לפצל את הסוגיה של כל החוק הזה בבתים משותפים.
אתי בנדלר
¶
אין לי כרגע מה לפצל. עקרונית, הליך של פיצול אפשרי לפי התקנון – כולנו מכירים את זה – אבל הסעיף אומר "מי שהקצה מקום חניה לנכה לפי כל דין". אם אני משאירה את זה כרגע כלשונו, זה כולל גם מקומות חניה בבתים משותפים ככל שיש חובה להקצות שם מקומות חניה לנכים.
אם אני רוצה לסייג את זה כרגע רק למקומות ציבוריים או לבניינים ציבוריים, אני צריכה לכתוב: לפי כל דין, בבניינים ציבוריים או במקומות ציבוריים. אין לי כרגע שום סעיף שאותו אני יכולה לפצל. כיצד? הרי זה לא שאני משאירה כאן איזשהו סעיף לדיון לאחר מכן.
אתי בנדלר
¶
אני לא יכולה כי מה אני מגישה למליאה? אם הייתי כותבת את זה לקראת הקריאה הראשונה הייתי יכולה לפצל, אבל כרגע מה שאתה מציע זה להוסיף משהו שלא ייכתב, אז איפה אני אוסיף אותו.
זבולון אורלב
¶
אם הייתי מתרשם שבניינים משותפים, אין בזה ממש, הייתי אומר תוותרו על זה. לפי מה שאומרים, יש בזה משהו. אני מסכים, זה לא בשל היום להכניס את זה. תמצאי פטנט.
אתי בנדלר
¶
יש לי רעיון אחר להציע לך. אני מציעה שאנחנו נכתוב בבניינים ציבוריים או במקומות ציבוריים – אני צריכה לבדוק את הטרמינולוגיה – ולהוסיף סעיף שאומר: השר, באישור ועדת הכלכלה, רשאי להחיל הוראות סעיף זה גם על הקצאת מקומות חניה - - -
יובל וגנר
¶
הצעת שיפור קטנה לכל הסעיף. במקום שהפנייה בסעיף הזה תהיה למי שהקצה מקום חניה, ואז קח לדוגמה רשות שבתוכה יש מאות או אלפי קליינטים לעניין, למה שזה לא יהיה הרשות? הרי ברגע שיש בניין חדש ומגישים היתר, כבר מוגדרות החניות, וברגע שיש דברים קיימים, יודעים עליהם. שהרשות תעשה אחרי החוק הזה מבצע, תרשת את כל חניות הנכים ובזה זה נגמר. למה שידווחו? שהרשות תעשה.
היו"ר אופיר אקוניס
¶
רבותי, כרגע, כדי לקדם את החוק, להביא אותו לקריאה שנייה ושלישית ולסיים אותו במתכונת הזאת ועל-פי הצעתה של היועצת המשפטית, אני מציע שנצביע על הסעיף הזה, ואם אחר כך יהיו דברים שנצטרך לתקן נעשה זאת.
זבולון אורלב
¶
כן. אני מצביע שאני תומך בך.
הצבעה
בעד סעיף 70ב2 - 1
נגד – אין
נמנעים – אין
סעיף 70ב2 אושר.
היו"ר אופיר אקוניס
¶
אתה יכול לתמוך בי רעיונית. אני בעד, והסעיף הזה אושר, בתוספת שהציעה היועצת המשפטית ובהסכמת המציע.
אתי בנדלר
¶
אנחנו נבדוק ואני מבקשת שהוועדה תסמיך אותנו לבדוק אם הטרמינולוגיה שאנחנו צריכים להשתמש בה היא בניינים ציבוריים או מקומות ציבוריים.
יפעת רוה
¶
"70ב3. לשם פיקוח על ביצוע הוראות סעיף 70ב2, רשאי פקח, לאחר שהזדהה לפי סעיף 70ב4 להיכנס
למקום חניה, לרבות מקום חניה שאיננו דרך" – לא צריך את "כהגדרתה בפקודת התעבורה" כי
אנחנו בתוך פקודת התעבורה – "ובלבד שלא ייכנס למקום מגורים אלא על פי צו של בית משפט;"
לגבי ההגדרה של פקח אני מציעה שמשרד התחבורה יגיד מה נכון כי כנראה שזאת לא ההגדרה.
היו"ר אופיר אקוניס
¶
אני שואל את המשטרה. אתם בכלל עוסקים בזה, אתם נותנים דוחות לרכבים שעומדים בחניית נכים?
היו"ר אופיר אקוניס
¶
נגיד עומד מישהו ואנחנו רוצים שהוא לא יהיה שם. הגרירה היא כמובן על-ידי העירייה, מהרשות המקומית. אז באמת בסמכויות פקח - - -
יפעת רוה
¶
אם אפשר שהוועדה תסמיך את הייעוץ המשפטי, בהתייעצות אתנו, אחר כך להגדיר בדיוק את הנושא של פקח.
היו"ר אופיר אקוניס
¶
אתי, תסבירי בבקשה את סעיף הפיקוח. עלתה גם שאלה – אומרת מנהלת הוועדה שבעצם אין חובה לגרור. הרי כל הרעיון הוא שהמקום יהיה פנוי.
היו"ר אופיר אקוניס
¶
זה שהוא קיבל את הקנס – זה מגיע לו, זה עונש. עכשיו העונש צריך להיות גם בגרירה כי אחרת יבוא הנכה, מה הוא יראה? רכב שהוא פגר שעומד שם ולא זז, ועליו דוח של 1,000 שקלים.
אתי בנדלר
¶
אולי אני אסביר קודם את הנושא של פקח. סעיף 77 לפקודת התעבורה, עניינו בסמכות רשות מקומית להתקין חוקי עזר, וקובע בסעיף קטן (א) שלו: "מועצה של עירייה או של מועצה מקומית רשאית בהסכמת שר הפנים ושר התחבורה להתקין חוקי עזר בדבר", וזה כולל בין היתר בפסקה (3) שלו: "האמצעים שיינקטו לגבי רכב החונה במקום שהעמדתו אסורה על פי חיקוק, לרבות הרחקתו, גרירתו, אחסנתו או נעילת גלגליו, או חלק מהם, בנעלי חסימה" – זו השיטה הקודמת שהיתה בעבר.
אתי בנדלר
¶
בפסקה (5) של אותו סעיף קטן, כשדנים בסמכויות רשות מקומית, בין היתר יש גם: "להסמיך לעניין חוק עזר כאמור בפסקה (3)" – אותו חוק עזר שקראתי קודם – "גוררים מורשים באישור ראש מחלקת התנועה של משטרת ישראל ופקחים באישור המפקח הכללי של משטרת ישראל או מי שהוא הסמיך."
דהיינו, הפקודה – המקום היחידי שבו היא מדברת על פקחים עירוניים, מדברת עליהם בהקשר של פקחים לעניין גרירת רכב. בפועל, הפקחים העירוניים, אנחנו יודעים שהם פועלים וככל הנראה הם לא פועלים מכוח ההסמכה הזאת.
מה שמוצע כאן, מה שגברת רוה ביקשה – אם אני מבינה אותך נכון, ואם לא תקני אותי – שאנחנו נבדוק מה מקור הסמכות של הפקחים העירוניים לפעול בתחום חוקי העזר בתחום התחבורה, ולהשתמש כשאנחנו מפנים לפקחים, לאותו מקור סמכות, לפקחים שפועלים בכלל בעניין אכיפת חוקי עזר בתחום התעבורה.
זבולון אורלב
¶
גם אם לא תמצאו שיש היום הסמכה אלא הסמכה מעטה כל כך כמו שיש פה, עדיין זאת חקיקה ראשית שבה ניתן להסמיך כל פקח ברשות המקומית להטיל את הקנס הזה.
אתי בנדלר
¶
נכון, אבל כשאנחנו מדברים בכל זאת על פקח בחקיקה ראשית אנחנו צריכים לדעת מי זה הפקח, איך הוא הוסמך וכיוצא בזה.
זבולון אורלב
¶
אני מבקש שההגדרה של פקח תהיה הרחבה ביותר. שלא יהיה פקח רק עם כובע כחול וחולצה צהובה, אלא כל פקח עירוני שעוסק בעניינים של החניות.
אתי בנדלר
¶
שעוסק בעניינים של חניות, בדיוק כך, כי יש למשל פקחים לעניין חוק אוויר נקי, יש כל מיני פקחים עירוניים שהוסמכו בסמכויות לעניין חוקים שונים, וודאי שאנחנו לא מדברים עליהם.
היו"ר אופיר אקוניס
¶
מר קבלו, לגבי העניין של הרשויות המקומיות וסמכויות הרשויות המקומיות, וכל מה שאתה מייצג כאן כנציג מרכז השלטון המקומי, הבנתי ממך שבעצם ברשויות הגדולות יש את האמצעים וברשויות קטנות יותר אין את אמצעי הגרירה.
מה שאולי אפשר ביום החשוב הזה של יום המודעות הארצית לחניית נכים זה באמת לקרוא בעיקר לראשי הערים הגדולות – אני מניח שבפורום ה- 15 ואחרים – פשוט לקבוע בחוקי עזר חובת גרירה למי שחונה במקום חנייה שמיועד לנכים.
אני חושב שזה חשוב. קודם כול, הקריאה ביום הזה היא חשובה כקריאה ציבורית, אבל כדאי להתחיל לקיים את הדבר הזה.
אגב, אני חושב שלא נעים, זה בדרך כלל בעיריות הגדולות גם חלק מהאינטרס הכלכלי שלהן אבל אנחנו לא עוסקים פה היום באינטרסים כלכליים אלא באינטרסים המוסריים והציבוריים, וכך גם פתחתי את הישיבה.
בעיני, אגב, זאת חקיקה מוסרית החקיקה הזאת, והיא מסר חשוב לציבור. אל תחנו במקום שלא הייתם רוצים להיות בו, ולכן פשוט תגררו גם כדי לפנות את המקום הזה. הרי למה הוא מיועד? אם הרכב יישאר שם – לא עשינו כלום, אז 1,000 שקלים ייכנסו לקופת הרשות.
פיני קבלו
¶
אדוני, יכולה גם לבוא קריאה ליתר המקומות כי בסופו של דבר מרבית עלות הגרירה – במקומות הקטנים אפשר למצוא אותם מגרשים שאפשר לשים שם את הרכב, ואז כשהוא בא לקחת את הרכב הוא גם משלם עבור הגרירה. זה בסך הכול הליך שלא עולה כסף לרשות, אפשר לצאת בקריאה גם כלפי הקטנות להתחיל להעביר חוקי עזר.
היו"ר אופיר אקוניס
¶
אדרבה ואדרבה, מצוין. אם אתה מסכם את הישיבה הזאת ומעביר את עיקריה לראשי השלטון המקומי כשהם מפיצים את הדבר, אני אשמח.
אגב, הערת ביניים. אפרופו השלטון המקומי, הגברת ראובני, ראיתי שבערים נוספות החנייה בתחנות אוטובוס בשבת לאט-לאט מתחילה להתפשט. פעם זה היה רק בתל-אביב. ראיתי את זה במקומות אחרים כמו רמת-גן וחולון לאחרונה. רק בירושלים...
זבולון אורלב
¶
אני מציע עוד הצעה אחת, תחשוב היושב-ראש. תחשוב האם לא כדאי שיצא מכתב שלך לראשי הרשויות.
זבולון אורלב
¶
להביא בפניהם את דבר החוק אחרי שהחוק יעבור, ואת בקשתנו שאת אותו סעיף של הגרירה יפעילו מתוך העניין המוסרי.
היו"ר אופיר אקוניס
¶
רעיון מעולה. ערך מוסרי. אני הייתי מציע לקיים אותו כמכתב משותף. אני חושב שזאת אמירה מעניינת שגם יושב-ראש ועדת הכלכלה וגם יושב-ראש ועדת החינוך חותמים ביחד על המכתב.
יובל וגנר
¶
אם אפשר, ברשותך, להציע עוד הצעה קטנה – מצטער שאני חוזר בכל זאת לסעיף הקודם – יש פה משהו שחסר לטעמנו.
יובל וגנר
¶
רק שאלה. כתוב: מי שהקצה מקום חניה לנכה לפי כל דין ימסור הודעה לרשות תימרור מקומית, וכולי, אבל לא רשום מתי ועד מתי, זאת אומרת אם הוא לא ימסור הודעה זה לא יקרה.
יפעת רוה
¶
אנחנו בכוונה הוספנו את הסעיף שאומר כל אדם אחר, כדי שנכה מגיע למקום, הוא רואה שלא הוקצה, הוא יכול להתלונן לרשות ואז הרשות מחויבת לתמרר את זה.
היו"ר אופיר אקוניס
¶
כתוב: "או מיום שקיבלה הודעה מאדם אחר על הקצאת מקום החניה לנכה", זה בסדר. תודה. זה מנוסח היטב, תאמין לי, המלים פה מדודות.
אתי, אנחנו צריכים לאשר את הסעיף?
חוה ראובני
¶
הערה חשובה מאוד לניסוח. דבר ראשון, לגבי הפקחים, אני מסכימה עם המציע שראוי להוריד את ההגדרה, יידרשו תנאים מחמירים מפקחי גרירה בגלל הפגיעה שהם עושים בקניין וכולי. כדי לתת דוחות אני חושבת שדי בפקח חניה רגיל שהוסמך מכוח פקודת העיריות ולהשמיט את הסיפה לעניין הגדרת פקח.
חוה ראובני
¶
דבר שני יותר מהותי זה הפתיח. "לשם פיקוח על ביצוע הוראות סעיף 70ב2" – המשמעות זה פיקוח על מסירת ההודעות והתקנת התמרורים. זה לא מה שאנחנו מחפשים. אנחנו מחפשים פיקוח על ציות לתמרורים האלה.
היו"ר אופיר אקוניס
¶
הרעיון ברור. הניסוח שלכם הוא בידכם. אני אאשר את הסעיף הזה יחד עם התיקונים שאתם מבקשים להכניס.
אתי בנדלר
¶
"70ב4. פקח לא יעשה שימוש בסמכות הנתונה לו לפי סעיף 70ב3 אלא בהתקיים כל אלה:
(1) הוא בעת מילוי תפקידו;
(2) הוא לובש מדי פקח, בצבע ובצורה שהורה לעניין זה ראש הרשות המקומית, ובלבד שלא יהיה בהם
כדי להטעות כנחזים להיות מדי משטרה, והוא עונד באופן גלוי תג המזהה אותו ואת תפקידו;
(3) יש בידו תעודה חתומה בידי ראש הרשות המקומית, המעידה על תפקידו ועל סמכויותיו, שאותה יציג
על פי דרישה."
הסעיף הזה שמוצע על-ידי משרד המשפטים הוא סעיף סטנדרטי בכל מקום שיש סמכויות פקחים. אני מציעה, ככל שאין הוראות מקבילות באותו דבר חקיקה שאליו אנחנו נפנה לצורך ההגדרה מיהו פקח, שיהיה רשאי למלא את התפקידים המוטלים עליו בהתאם להוראות סעיף זה, או שיש בידיו סמכויות בהתאם לסעיף המוצע, ככל ששם אין הוראות כאלה, נכניס אותן כאן. ייתכן שזה יהיה מיותר פשוט.
אני רוצה ברשותך עוד סעיף אחד. במקביל, בכל מקום שנותנים סמכויות לפקח לבצע תפקידים כאלה, כמובן שבכל דברי החקיקה שאנחנו נוהגים לעשות כן, אנחנו מגבילים את הסמכות הזאת לא רק לכך שלא ייכנס למקום מגורים אלא לפי צו של שופט, אלא שהוא גם לא יוכל לבצע את תפקידו במקום שמוחזק על-ידי רשות ביטחון בעת שמתבצעת שם פעילות.
אני יכולה לקרוא לכם סעיפים סטנדרטיים בנושא הזה. למשל, בחוק החסכמים של אדוני.
היו"ר אופיר אקוניס
¶
אגב, אנחנו צריכים לקיים דיון כי אני מקבל הערות מכל הגופים וגם מהגופים הירוקים, שדבר לא מתבצע. זה דבר חמור.
היו"ר אופיר אקוניס
¶
בכנסת אפילו לא בדקתי. אני אבדוק עם המנכ"ל, אבל אם הכנסת לא נתנה את הדוגמה הציבורית הזאת...
היו"ר אופיר אקוניס
¶
נדמה לי שהמנכ"ל אמר את זה פה בישיבה, אבל לגבי מקומות אחרים אנחנו נקיים מעקב. אני מודה לכם על התזכורת.
אגב, אלי לא הגיעו הביתה עם החסכמים.
אתי בנדלר
¶
ובכן, הסעיף המקביל הוא די ארוך, אני אקרא אותו: "(ג) לשם פיקוח על ביצוע הוראות סעיף 9א, רשאי מפקח שהוסמך לפי סעיף זה, לאחר שהזדהה לפי סעיף
קטן (ד), להיכנס למבנה שהכניסה אליו דרושה לשם הבטחת ביצועו של סעיף זה, ובלבד שלא ייכנס
מפקח למקום המוחזק על ידי מערכת הביטחון, אלא אם כן יש בידו אישור כניסה למקום מאת ראש
הממשלה, שר הביטחון או השר לביטחון הפנים או מי שהם הסמיכו לכך, לפי העניין, וכל עוד
מתרחשות באותו מקום ובעת כניסת המפקח פעילות מבצעית או פעילות עוינת; בסעיף קטן זה,
"מערכת הביטחון" – כל אחד מאלה:
(1) משרד הביטחון ויחידות הסמך שלו;
(2) יחידות ויחידות סמך של משרד ראש הממשלה, שעיקר פעילותן בתחום ביטחון המדינה;
(3) צבא הגנה לישראל;
(4) מפעלים וספקים, המייצרים ציוד ביטחוני כהגדרתו בחוק התאגידים הביטחוניים (הגנה על
אינטרסים ביטחוניים), התשס"ו-2005, בעבור גוף המוני בפסקאות (1) עד (3), ששר הביטחון אישר
לעניין סעיף זה;"
זבולון אורלב
¶
הסעיף הזה הוא הגנה של מערכת הביטחון שהעירייה לא תבוא למדוד להם את המטראז' לחישובי ארנונה. אני מכיר את הדיונים האלה.
אתי בנדלר
¶
"(5) משטרת ישראל;
(6) שירות בתי הסוהר;
(7) כל גוף אחר הפועל למטרות ביטחוניות שראש הממשלה או שר הביטחון, לפי העניין, אישר לעניין סעיף
זה". אחר כך יש את אותו סעיף סטנדרטי.
אתי בנדלר
¶
מלכתחילה, ככל שהחוק לאחר שיתקבל, יחול רק במקומות ציבוריים או בניינים ציבוריים, אני בכלל לא בטוחה שזה חל כי לדעתי הכניסה לכל מגרשי החנייה ששייכים למשטרת ישראל איננה פתוחה לכלל הציבור כך וכך, אז לא ברור מלכתחילה.
אתי בנדלר
¶
התשובה היא לא חד-משמעית כי לכאורה מקומות החנייה האלה לא פתוחים לכלל הציבור ואף לא לחלק בלתי מסוים ממנו. אני, אם אני רוצה להיכנס למגרש החנייה של משרד האוצר, אינני יכולה להיכנס לשם כי הוא מיועד אך ורק לעובדים שלהם ולמוזמנים שלהם שאושר מראש שיוכלו להיכנס עם כלי רכבם, בדומה למגרש החנייה של הכנסת.
לא בדקתי את השאלה הזאת, האם זה נחשב לבניין ציבורי או למקום ציבורי לפי חוק הנגישות. לא בדקתי את הנושא.
זבולון אורלב
¶
מה עם העובדים הנכים של משרד האוצר? האם יש חובה להתקין להם, ואם יש חובה האם התמרור מחייב, הפקח יכול לכתוב דוח?
אתי בנדלר
¶
זו שאלה. אינני יודעת אם יש חובה מלכתחילה. לכאורה, זה בניין ציבור ולכן יש חובה. בפועל, סוגרים את מקומות החנייה האלה. לא בדקתי את השאלה המשפטית. למי מכם יש תשובה לכך?
אתי בנדלר
¶
הדבר הזה יבוא לידי ביטוי בתוספת שאני מבקשת להחריג את ההצעה של משרד המשפטים, כמובן בהסכמתם וכמעט לפי בקשתם, להחריג את התחולה של זה על מערכת הביטחון בסייגים שאני קראתי. נכון, יפעת?
ישראל אבן זהב
¶
ישראל אבן זהב, מטה מאבק הנכים. יש לי שאלה לגבי התג המזהה. האם זה מזהה אותו כפקח או מזהה אותו בשמו? צריך להגדיר, אני חושב שהכוונה שמזהה את הפקח בשמו.
אתי בנדלר
¶
"2. תחילה
תחילתו של חוק זה שלושה חודשים מיום פרסומו (להלן – יום התחילה), והוא יחול גם על מקומות
חניה שהוקצו לנכה, לפי כל דין, ערב יום התחילה, ככל שלא מוצב בהם תמרור לסימון מקום חניה
לנכה."
אני רוצה להעיר כאן. מר קבלו, נדמה לי שהועלתה טענה ששלושה חודשים אינם מספיקים לרשויות המקומיות כדי להציב תמרורים.
היו"ר אופיר אקוניס
¶
זה בסדר. אין חגים, אין חופשת קיץ, אין קריסמס, אין סילבסטר, אין כלום – לפחות אנחנו לא מציינים אותם.
היו"ר אופיר אקוניס
¶
בדיוק. אנחנו ברצף של עבודה, אני הייתי גם מקצר אבל שלושה חודשים זה בתחום הסביר. כפי שאמר חבר הכנסת אורלב, אולי אמרו חופשת קיץ וחגים. אנחנו אחרי.
אתי בנדלר
¶
זה מתקשר בדרך מסוימת לנושא שציינו בדברי ההסבר, בהתאם לבקשתך, שנדון בזה בעת הכנת הצעת החוק לקריאה שנייה ושלישית, ואני אקרא: "בעת הכנת הצעת החוק לקריאה השנייה ולקריאה השלישית תבחן ועדת הכלכלה של הכנסת את סוגיית אכיפתן של הוראות החוק המוצע, כדי להבטיח כי מקומות החניה שהוקצו לאנשים עם נכות לא ישמשו נהגים אחרים שלא כדין" – נבחן.
"במסגרת זו תבחן הוועדה אם יש צורך להסדיר בחקיקה את כניסתם של שוטרים ופקחים עירוניים למקומות המיועדים לשימוש הציבור והממוקמים במקרקעין פרטיים" – נבחן.
"נוסף על כך תדון הוועדה בהגדלת סכום הקנס המוטל בשל חניה אסורה במקום חניה לנכה" – זה ייבחן בישיבה הבאה.
אתי בנדלר
¶
כן, ועכשיו אראה לך שעשינו עוד שיעורי-בית.
"וכן תשקול להסמיך את המפקח על התעבורה להורות על אחידות התמרורים שיוצבו בהתאם לחוק המוצע."
אתי בנדלר
¶
אזכיר לכם על מה מדובר. הועלתה טענה – אינני זוכרת אם אתה אדוני העלית את זה, או מישהו אחר – שאין אחידות בתמרורים שמוצבים ברשויות המקומיות השונות. יש מקומות שצובעים את שטח הרצפה ויש מקומות אחרים שמסתפקים בתמרור שמוצב, כדוגמת התמרור שאדוני הציע.
אתי בנדלר
¶
חוה אמרה שהיא תבדוק את הנושא הזה והיא אכן שלחה לנו את ההנחיות שמחייבות תמרור אחיד שנראה כמו שאתה הבאת לכאן - התמרור שמספרו ג-43, אם אינני טועה.
חוה ראובני
¶
אלה מספרים לפי לוח התמרורים החדש שעוד לא נכנס לתוקף. ההנחיות הן לא דין, כך שמפנים לזה לשם הנוחות אבל זה אותו דבר.
אתי בנדלר
¶
אני רוצה להפנות לדבר שאנחנו בדקנו ממש סמוך לכניסתנו לישיבה כאן. לאחרונה הותקנו תקנות מכוח חוק הנגישות שמדברות על נגישות של מוגבלים למקומות חנייה, ושם יש הפניה בין היתר לתקן ישראלי 1918, חלק 4. ככל הנראה – לא בדקתי, אני כמעט בטוחה, כך נאמר לי – או שהתקן טרם נכנס לתוקפו או שיש בקשה לרוויזיה בקשר אליו.
סליחה, זה לא מכוח חוק הנגישות אלא בתקנות התכנון והבניה (בקשה להיתר תנאיו ואגרה), חלק ח'1, סעיף 8.100 פסקה (3) נאמר: "במקום חניה נגיש יהיו שלטים לפי תקן ישראלי (ת"י 1918) חלק 4 בסעיף הדן במקומות חניה נגישים."
לקחנו לידינו את התקן שקיבלנו ממש הבוקר, האומר כך: "מקומות חניה נגישים – ראו הגדרת "נגיש" בתקן ישראלי 1918, חלק 1 – יזוהו על ידי שלט המסמל חניה נגישה בהתאם ללוח התמרורים של משרד התחבורה" – מצוין.
בהמשך אותו סעיף נאמר כדלקמן
¶
"נוסף על כך, פני השטח של החניה הנגישה יסומנו (על גבי הריצוף, האספלט וכדומה) בצבע המנוגד לרקע באחד משני הסימונים האלה: 1. סמל הנגישות הבינלאומי במרכז שטח החניה המוגדר; 2. שני קווים אלכסוניים החוצים זה את זה בתוך מלבן המגדיר את שטח החניה הנגישה."
דהיינו, כפי שלכאורה עולה כי באמת קיבלנו את זה רק הבוקר ולא הספקנו לבדוק לעומק, יש כאן שתי בעיות. אחת, שיש הנחיות של משרד התחבורה מחד גיסא; מצד שני, יש את תקנות התכנון והבניה שמפנות לתקן ישראלי שאיננו מפורסם ברשומות אלא אתה יכול לרכוש אותו, כך שאדם שזה חל עליו לא יודע אפילו מה נקבע בו, וזה נושא אחר, וכאן לכאורה מחייבים גם צביעה של פני השטח ולא רק תמרור, זאת אומרת שלכאורה אין חפיפה בין הנחיות משרד התחבורה לבין התקן הישראלי.
אתי בנדלר
¶
אז תסבירי מייד את העניין הזה. לכן אינני יודעת איך להתייחס לזה, וכאן אנחנו מגיעים גם להצעה שלך לשנות בעצם את התמרור.
חוה ראובני
¶
ההנחיה לסימון החניה שהעברתי אליכם – אני מפנה לסעיף 3(ו), בעמוד השני ששלחתי, עמוד 235 – מתייחסת במפורש לגבי מקומות חניה המיועדים לנכים מאה אחוז. לפירוט, ראה בתקן ישראלי 1918. ההנחיה להצבת תמרורים מפנה לשם.
אתי בנדלר
¶
היא מפנה לשם רק בהקשר של השטח שהם זקוקים כדי להיכנס עם רכבם, וזה החלק החמישי של אותו תקן.
ישראל אבן זהב
¶
ישראל אבן זהב, מטה מאבק הנכים. אני יושב בוועדת התקן הזאת ואנחנו הוספנו את זה בנוסף לתמרור ג-43. בוועדת התקן של הרוויזיה של חלק 2 אנחנו דנים בדיוק בתקן הזה.
ישראל אבן זהב
¶
כן, דיברנו על זה ביום חמישי שעבר. מה שסיכמנו – בנוסף לתמרור ג-43 של תג נכה, יסומן השטח על הרצפה. סימון של סמל הנכה הבין-הלאומי, שהגדרנו גם את הגודל שלו, יהיה בחלק המרוחק מהמדרכה ולא באמצע החניה כדי שאם חונה רכב לפני זה, מי שמגיע יוכל לראות את הסמל שזה חניית נכה. עכשיו הוא ברוויזיה.
אתי בנדלר
¶
יש כאן איזושהי בעיה, שפקודת התעבורה מסמיכה את המפקח על התעבורה לקבוע את התמרורים; מצד שני, מכוח חוק התכנון והבניה נעשתה הפניה לתקן ישראלי, שמסתבר שבין היתר גם הוא דן בתמרורים - - -
אתי בנדלר
¶
מחייב מכוח תקנות התכנון והבניה אבל לא מכוח פקודת התעבורה ומכוח הסמכויות בפקודת התעבורה, זאת אומרת – ושוב, אני מדברת מאוד בזהירות כי לא התעמקתי בנושא ונתקלתי בו בהקשר הזה רק הבוקר – לכאורה יש כאן כפל סמכויות, ללא תיאום הכרחי, ואני לא יודעת איך פותרים את הפלונטר הזה, איך מגיעים לכך שסימון החנייה לנכים יהיה אחיד, כי בכל מקרה גם התקן הישראלי, ככל שיאושר, הוא מחייב רק באותם מקומות שתקנות התכנון והבנייה מחייבות לסמן בהתאם לאותו תקן, ובוודאי שזה לא למשל ברחובות ציבוריים, בדרכים.
זבולון אורלב
¶
קודם כול, אני ממש מודה לָך. לפעמים כשמתחילים להרים את האבן, פתאום מתחילים לגלות כל מיני דברים.
אדוני היושב-ראש, ההערה של היועצת המשפטית היא הערה מאוד-מאוד נכונה אבל היא לא מעכבת בכלום את העברת החוק בקריאה שנייה ושלישית, אין לזה שום דבר עם החוק.
אלא מה? אגב העברת החוק מתברר שיש בעיה שכפי שהגדירה אותה היועצת המשפטית, זה לא רק כפל הוראות אלא לפעמים גם הוראות סותרות, כי ממה נפשך. מה התמרור – האם התמרור הוא זה, האם התמרור הוא הסימון, מי מוסמך, חוקי התכנון, חוקי התמרור, וכדומה.
מה שאני יכול להציע לאדוני זה להטיל עליהם שיעורי-בית, לקבוע להם מועד. שיכינו שיעורי בית שר התחבורה עם שר הפנים שמופקד על חוקי התכנון, לבוא אליך ולהגיד, אני רוצה פעם אחת לעשות סדר בעניין הזה, תסבירו לי מה התמרור המחייב ומי אחראי על התמרור הזה.
היו"ר אופיר אקוניס
¶
מאה אחוז. אמרנו, וגם עורכת-דין רוה הסכימה שצריך להסדיר בכלל, לא רק תמרורי נכה – ודאי בראש ובראשונה את זה, אבל בכלל את כל הצביעות והאספלטים והתמרורים והשילוטים, שכל אחד עושה שבת לעצמו – דרך אגב, בחוקי עזר כלשהם אני מניח, אבל זה דבר שמצריך הסדרה. אני בטוח ששר התחבורה – אני אומר את זה לגברת ראובני – גם יידרש לעניין והוא יבצע יחד עם המנכ"ל.
היו"ר אופיר אקוניס
¶
כפי שמציעה היועצת המשפטית וגם אתה, נאשר את זה כך, לאחר מכן נקבל התייחסויות.
אני מאשר את סעיף 2.
חוה ראובני
¶
לשנות את התמרור אי-אפשר. התמרור – כדי שהוא יהיה חוקי – חייב להיות כפי שמופיע בלוח התמרורים. יחד עם זאת, אני אעביר את הצעתו של אדוני שאפשר להוסיף מתחתיו, בנוסף לו - -
זבולון אורלב
¶
התשובה יכולה להיות גם שלא הספקנו. נניח שתתחייבי על חודש או על חודשיים, תבואי בעוד חודשיים ותגידי לא הספקנו, נקודת הזמן הבאה היא עוד חודשיים. אני אוהב נקודות זמן.
יובל וגנר
¶
אנחנו רוצים לחזק את היוזמה הזאת כי אנחנו כן עשינו ניסוי – הוספנו בעשרות קניונים שלטי מוּדעות מתחת לשלט עצמו, וזה משפיע מאוד.
היו"ר אופיר אקוניס
¶
נכון, מסכים אתכם. משרד התחבורה התחייב תוך חודש לתת תשובה לחבר הכנסת אורלב. אני מודה לכם, ניפגש להמשך החקיקה הזאת בשעה 11:30.
זבולון אורלב
¶
אל"ף, אתה מציג את החוק, אני אעלה בסופו של החוק, אבל אני לא יודע אם כל הנוכחים כאן יהיו גם במליאה.
זבולון אורלב
¶
בהחלט. אנחנו לא יודעים מתי זה בדיוק יעלה ואנחנו נודיע גם לעמותת נגישות ישראל, אני אשמח שתהיו שם במליאה בעת שהיושב-ראש יציג את החוק.
אני פשוט רוצה להודות לך, אדוני היושב-ראש.
זבולון אורלב
¶
זה חוק שראינו שאין שום דמיון בין מה שהוא היה בקריאה הטרומית לבין מה שעובר בקריאה השנייה והשלישית. אני מבקש להודות לך על הניווט החכם והמשכיל, כמובן בעצה של האחת והיחידה, היועצת המשפטית, להודות למנהלת הוועדה שידעה גם להגיד לי – זה יותר חשוב מאשר לנהל את ועדת החינוך אז תתפנה בבקשה משם ותגיע לכאן, וכך עשיתי. תודה רבה לכולכם.
היו"ר אופיר אקוניס
¶
אני מודה לך. תודה רבה. אני אומר לפרוטוקול שסעיף 2 אושר, כמו כל הצעת החוק. אנחנו ניפגש במליאה לקריאה השנייה והשלישית, ובשעה 11:30 להמשך החקיקה.
תודה רבה, הישיבה נעולה.
(הישיבה ננעלה בשעה 11:00.)