ועדת החוקה חוק ומשפט
39
11.10.2010
הכנסת השמונה עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 244
מישיבת ועדת החוקה חוק ומשפט
יום שני, ג' בחשוון התשע"א (11 באוקטובר 2010), שעה 09:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 11/10/2010
תקנות החברות (אגרות)(תיקון), התש"ע-2010, תקנות החברות (אגרות לעניין חברה לתועלת הציבור), התש"ע-2010, תקנות העמותות (אגרות)(תיקון), התש"ע-2010
פרוטוקול
סדר היום
א. תקנות העמותות (אגרות) (תיקון), התש"ע-2010
ב. תקנות החברות (אגרות) (תיקון), התש"ע-2010
ג. תקנות החברות (אגרות לעניין חברה לתועלת הציבור), התש"ע-2010
מוזמנים
¶
לימור תוסיה-כהן, משרד המשפטים, ייעוץ וחקיקה כלכלי-פיסקאלי
עו"ד אביטל שרייבר, סגנית ראש הרשות זרוע מלכ"רית, רשות התאגידים
עו"ד ירמיהו גור, סגן ראש הרשות זרוע עסקית, רשות התאגידים
עו"ד גלי גרוס, יועמ"ש, רשות התאגידים
עו"ד מיכל שמואלי, רשות התאגידים, זרוע עסקית
אסנת כהן, רשות התאגידים, מנמרית
אמי מתתיהו, רשות התאגידים, רפרנטית מחשוב
אורי גבע, אג"ת, משרד האוצר
קצרנית פרלמנטרית
¶
אסתר מימון
א. תקנות העמותות (אגרות) (תיקון), התש"ע-2010
ב. תקנות החברות (אגרות) (תיקון), התש"ע-2010
ג. תקנות החברות (אגרות לעניין חברה לתועלת הציבור), התש"ע-2010
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
בוקר טוב. אנחנו פותחים ישיבה ראשונה של ועדת החוקה במושב הזה, שהחיינו לא מברכים, אבל שתהיה לנו דרך צלחה.
הנושא הראשון שנדון בו היום זה נושא תקנות החברות (אגרות) (תיקון), התש"ע-2010. מי מציג את זה מטעם משרד המשפטים? תתני לי קצת רקע, אני מבין שעשיתם פה כמה תיקונים חשובים, כי זה טוב לאזרח. בואו נסביר לאזרחים למה אנחנו משנים להם סכומים, נסביר להם שלא מענישים אותם.
גלי גרוס
¶
אני היועצת המשפטית של רשות התאגידים. מונחים בפני הוועדה שלושה סטים של תקנות מתוך סך כולל של חמישה סטים של תקנות, שעושות איזה תיקון רוחבי בכל היחידות של רשות התאגידים בהיבט של האגרות, גם האחדה והתאמה, גם הוספת שירותים נוספים, הוזלת שירותים לאזרח. אני תיכף אתייחס לתיקונים העיקריים. אני אשמח אם אפשר להתייחס לתקנות כמכלול, כי יש שם דברים מקבילים.
מה שמונח בפני ועדת החוקה היום זה תיקון לתקנות החברות, החברות המסחריות, הסדרת הנושא של חברה לתועלת הציבור ואגרות העיון, שעד היום לא הוסדר בכלל, ותיקונים מקבילים בתקנות העמותות. מדובר במספר תיקונים עיקריים.
גלי גרוס
¶
אני מדברת על המכלול. אני אתן הצגה כוללת, כ י הדברים מקבילים, וחבל לחזור, ואחר-כך, אם תרצה לעבור סט אחד אחרי השני, אפשר גם לעשות את זה.
התכלית העיקרית של התקנות האלה נבעה מהתקדמות של פרויקט הסריקה של תיקי תאגידים ברשות התאגידים. תהליך הסריקה כבר הושלם לגבי תיקי עמותות ושותפויות, והוא נמצא בעיצומו לגבי תיקי חברות מסחריות, שם ההיקפים הרבה יותר גדולים. מדובר בכ-200,000, אפילו יותר, של תיקי חברות שצריך לסרוק.
בעקבות ההתפתחות של פרויקט הסריקה, המשמעות היא, שאי-אפשר, ככל שהתיק נסרק, לעיין בתיק פיזי של תאגיד, של חברה או של עמותה, אלא צריך לעיין בתיק בעמדות מחשב בלשכת הרשם. כדי לייעל את השירות לציבור, וזה דבר שגם מתאפשר בעקבות פרויקט הסריקה, שלא היה אפשרי קודם, אנחנו- - -
גלי גרוס
¶
יש מידע מסוים שאפשר לקבל באינטרנט. האיתור הבסיסי של חברות אפשר לקבל באינטרנט, וגם נסח חברה אפשר לקבל באינטרנט.
גלי גרוס
¶
יש סניפים של רשם המשכונות שפרוסים ברחבי המדינה, שירותים מסוימים של רשם החברות ניתנים גם בהם. עיון פיזי, לדעתי, רק ברשם החברות בירושלים, והיום אנחנו בתהליכי הקמה של סניף בתל-אביב.
עם התקדמות פרויקט הסריקה אי-אפשר יהיה עוד לעיין בתיק פיזי, אלא רק בתיק סרוק, כשכרגע אפשרות העיון היא בעמדות מחשב אצל רשם העמותות או אצל רשם החברות, והוקם חדר עיון מאוד מסודר ומובנה כדי שאפשר יהיה לעמוד בביקושים לעיונים בתיקי החברות. מדובר בכ-100 עיונים ביום, שמודפסים מתוכם בסביבות 100 מסמכים לכל תיק חברה. הוקם חדר עיון עם עמדות הדפסה, אבל העומס על החדר הזה צפוי לגדול עם התקדמות פרויקט הסריקה, ואנחנו גם רוצים לחסוך לציבור את הצורך להגיע לירושלים ולעיין בתיקים, ולכן אנחנו מציעים באופן רוחבי גם לגבי שותפויות, גם לגבי חברות, גם לגבי עמותות, את האפשרות של קבלת תיק סרוק בדואר או בלשכה של כל תיקי החברה. אפשר לקבל את הדיסק הזה, לקחת אותו ולהדפיס ממנו, להשתמש בו בכמה מסמכים שצריך. זה יהיה תיק מסודר שמוטבע עליו הלוגו של משרד המשפטים. המסמכים מאומתים בדיסק הזה בחתימה מוסדית, והדיסק הזה הוא קובץ המקור שאפשר יהיה להסתובב אתו ולהראות את המסמכים. אפשר יהיה להדפיס מתוכו ואפשר יהיה להעתיק אותו.
גלי גרוס
¶
גם היום לא כל האנשים שמעיינים בתיק מבקשים אימות. לפעמים מדפיסים את המסמך ומשתמשים בו משום שהם צריכים את המסמך עצמו. יש אפשרות של אימות חתימה, ובמידה מסוימת הסדרנו ועשינו התאמה של האגרה לאימות חתימה אצל רשם החברות וגם אצל רשם העמותות, אבל בתוך הדיסק הסרוק, במסגרת הסריקה, על כל מסמך שנסרק יש מין חותמת בדף נפרד, חתימה מוסדית, שמדברת על זה שזה מסמך שנסרק מתוך תיק של משרד המשפטים. וככל שיציגו את הקובץ המקורי עצמו, שהוא גם יסומן בנפרד כקובץ של משרד המשפטים, אפשר יהיה להראות שכל אחד מהמסמכים שמופיעים בדיסק הצרוב הזה הם מסמכים שנסרקו על-ידי משרד המשפטים, ולכן אין צורך באימות חתימה נפרד.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
אלא אם כן לאיזה מסמך ספציפי תהיה, למשל, התייחסות שאתם דורשים אגרה נפרדת על אימות מסמך ספציפי.
גלי גרוס
¶
אם מדפיסים אצלנו בלשכה את המסמכים ומבקשים אימות של המסמך, אפשר יהיה עדיין לקבל, לגבי מסמכים שבדיסק אין צורך באימות הספציפי. זה שירות אחד שאנחנו מוסיפים באופן רוחבי.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
זה לא ברור לי. ראיתי פה התייחסות לנושא של תעודת תאגיד. נניח, אדם לקח דיסק אליכם, לקח את הדיסק והדפיס את תעודת התאגיד מתוך הדיסק, זה לא מספיק לו לאימות חתימה.
גלי גרוס
¶
תלוי לאיזה צורך. בבית המשפט כן אפשר לקבל, למיטב הבנתי, את הדיסק עצמו כקובץ אלקטרוני שחתום בחתימה מוסדית. ברגע שמדפיסים מתוכו מסמכים, יכול להיות שהבנק יוכל לקבל את זה בחתימת נאמן למקור של עורך-דין מטעם החברה. לחילופין, השירות שמוצע כאן הוא שירות חלופי, בגלל שתעודת התאגדות היא מסמך מאוד נפוץ שמבקשים אותו באופן שוטף. היום העלות של קבלת תעודת התאגדות היא עלות של עיון בתיק שלם של חברה, שהיא 45 שקלים, ועוד 2 שקלים לאימות. לפי המצב הנוכחי, 2 שקלים לאימות המסמך. בגלל שזו בקשה כל כך נפוצה, אנחנו מציעים להתייחס אליה באופן נפרד, ואפשר יהיה לקבל בלשכה רק את תעודת ההתאגדות, אם רוצים לאמת אותה, תהיה תוספת של 4 שקלים לפי העלות החדשה, ורק תעודת ההתאגדות עצמה היא 10 שקלים, בלי צורך לשלם את כל ה-47 שקלים של עיון בתיק חברה. במקביל, אפשר יהיה לקבל את זה בדיסק, בעלות של הדיסק שהיא 60 שקלים לגבי חברות ו-50 שקלים לגבי עמותות, ככל שמדובר במשלוח בדואר.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
לסכומים נתייחס בהמשך. העיקרון שאתם מדברים עליו זה התייעלות,שהיא חשובה מאוד, שהאזרח לא יצטרך לעמוד בתור ולא לנסוע לירושלים.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
הוא יוכל להזמין את התקליטור, והוא יוכל לשמש לו עד להודעה חדשה, שיהיו עדכונים בתיק. עד לאותו יום זה מעודכן, ואם אדם עושה פעולות נוספות בחברה, המסמכים ישתנו כמובן.
גלי גרוס
¶
גם כשהוא מעיין בתיק החברה בלשכה זה מעודכן לאותו יום. זה ייתר לו את הצורך להגיע לירושלים, לחכות בתור לחדר העיון, להדפיס את המסמכים בעלות של הדפסה אצלנו, שהיא יותר יקרה מן הסתם מעלות של הדפסה אצלו בבית, וכך לקבל את כל המסמכים. זה גם ינגיש את כלל המסמכים בתיקי ציבור, זה גם יקל על העבודה שלנו, זה יסייע לאזרח.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
נתמקד רגע בחברות. לשליש כבר אפשר לקבל את התקליטורים, לגבי שני השלישים האחרים, עד שלא תגיעו לזה, יצטרכו לפעול בשיטה הישנה.
ירמיהו גור
¶
אני סגן ראש רשות התאגידים, ולמעשה, מופקד על יחידת רשם החברות. נכון שסרקנו רק שליש מהתיקים, אבל לציבור, הנושא הזה כבר שקוף. כל תיק שמבקשים להזמין לעיון, אוטומטית אנחנו כבר מעבירים אותו לסריקה, והלקוח מקבל אותו סרוק.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
אם זה לא דחוף, אתם יכולים להגיד לו: חביבי, במקום להגיע עד לכאן, תחכה, בעוד שבוע יהיה לך דיסק.
ירמיהו גור
¶
הפסקנו לחלוטין. חדר העיון הממוחשב, שמכיל 20 עמדות. פתחנו בהרצה שקטה לפני כחודש, הדבר עובד מצוין, וגם הביקוש גדל יותר ויותר. זה עובד די חלק. בדיוק סיימנו את ההרצה. כל תיק שמבקשים להזמין אנחנו סורקים, אם הוא לא סרוק, ומקבלים את התיק.
גלי גרוס
¶
בכל מקרה, מיידית זה לא היה אפשרי, כי התיקים היו מאוחסנים בארכיון ולקח זמן מרגע ההזמנה ועד שאפשר היה לעיין.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
היום העורך-דין או האזרח שפונה אליהם לא יכול לקבל את זה באופן מיידי, אפילו לעיון. צריך להזמין תור או משהו כזה?
ירמיהו גור
¶
הוא לא יכול, וזה תמיד היה כך. סמוך לשנת 1995 ארכיון רשם החברות רובו עבר. אני זוכר את זה עוד מהיותי עורך-דין פעיל במגזר האזרחי. היתה תקופה שניתן היה להזמין תיק ולקבל אותו בו ביום, אבל לימים, מפאת גודל הארכיון, זה הופסק. אפשר היה לקבל את זה בהדרגה יותר ויותר. בהשוואה לטאבו אנחנו מאוד מתקדמים, כי זכור לי שהזמנת תיק לעיון בטאבו לוקחת לפחות שבועיים, בטאבו תל-אביב.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
שיהיה ברור, אנחנו מבחינים בין עיון בכל התיק לבין הוצאת תעודת תאגיד או משהו כזה.
ירמיהו גור
¶
הסריקה בתוך שניים עד שבעה ימי עבודה. הפרוצדורה הזאת עובדת מצוין, ואנחנו לא מאפשרים היום לעיין בתיקי נייר.
חשוב גם לציין שהעיון בתיקי הנייר הצריך המון משאבים שלא תמיד היו קיימים כדי להשגיח על עיון בתיק נייר, עם כל ההשלכות. הסריקה מאפשרת שמירה על התיקים, מבטיחה מפני איבוד מסמכים, מונעת בעיות בתיקים ומונעת דפדוף לא נכון. חשוב מאוד שהעיון בתיקי הנייר ייפסק.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
יש לכם היום שליש. אדם שמזמין תיק שעדיין לא סרוק, התיק שלו ייסרק, ואז גם לא תצטרכו לתת לו תיק נייר, אלא תמיד תתנו לו דיסק, או לחילופין באינטרנט.
גלי גרוס
¶
היום הגישה לאינטרנט היא לא לתיק החברה, אלא לנסח החברה, שזה איזו תמצית מידע מחשובית לגבי חברה. העיון בתיק החברה עצמו, שכולל את כל המסמכים שנמצאים בתיק, זה במסגרת הדיסק הסרוק.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
אני מבהיר לפרוטוקול שאנחנו מבחינים בין מסמך מיידי שאפשר לקבל, שזה תעודת תאגיד פלוס מידע על החברה, שזה נסח החברה, לבין התיק הכללי שאתם היום כבר כמעט ולא תעמידו את הניירות לעיון אנשים, אלא תמיד תהפכו אותו למסמך ממוחשב - -
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
מעיין במחשב. הוא לא מעיין בתיק עם ניירות. במקום שהוא יגיע ויעיין שם בתיק, אתם אומרים: קח את הדיסק הזה, תשב אצלך במשרד, תעיין שם, או שנשלח לך את זה בדואר.
גלי גרוס
¶
זה שירות אחד שאנחנו מחילים רוחבית על כלל התאגידים ברשות התאגידים. דבר נוסף שגורמות התקנות, הן מפחיתות את אגרת העיון בנסח החברה באינטרנט מ-45 שקלים, שזאת העלות היום, ל-15 שקלים. היתה עלות זהה בין עיון באינטרנט לבין קבלת הנסח בלשכת הרשם.
גלי גרוס
¶
אפשר יהיה להסביר הבחנות מסוימות. בכל זאת כאן מדובר במידע מסחרי לגבי חברה, לא במידע של יחידים, אבל נגיע לסכומים.
גלי גרוס
¶
הדבר הנוסף שהתקנות האלה עושות, וזה בדרך כלל לגבי חברה לתועלת הציבור, זה קודם כול מפחיתות את אגרת הרישום של חברה לתועלת הציבור.
גלי גרוס
¶
עד עכשיו אגרת רישום של חברה לתועלת הציבור היתה זהה לאגרת הרישום של חברה מסחרית, שהיא 2,400 שקלים, ואנחנו רוצים להפחית את זה היום- - -
גלי גרוס
¶
התקנות ההן היו עוד קודמות לתיקון מס' 6, והדברים לא השתנו עד היום. החברות הסתדרו עם זה, החברות לתועלת הציבור נרשמו, אבל אנחנו חושבים שלא נכון שחברה לתועלת הציבור תשלם את הסכום הגבוה של רישום חברה עסקית, וצריך להתאים אותו ולהקביל אותו לסכום של רישום עמותה.
בנוסף, אנחנו גם מסדירים את כל הנושא של אגרות העיון של חברות לתועלת הציבור שעד היום לא הוסדר בנפרד.
לגבי חברה לתועלת הציבור – עד היום היו שני מסמכים, תיק חברה אצל רשם החברות ותיק אצל רשם ההקדשות. גם מבחינת נוהלי עבודה אנחנו מאחדים הכול כדי שאפשר יהיה לעיין אצל רשם ההקדשות בכל המסמכים שנוגעים לחברה לתועלת הציבור, ואנחנו רוצים להסדיר את אגרות העיון שהיו קודם, ככל שהיה מדובר בעיון אצל רשם החברות כמו חברה רגילה, וככל שהיה מדובר בעיון אצל רשם ההקדשות. מכיוון שלא היתה הסדרה של אגרות העיון, אלה היו אגרות לפי חוק חופש המידע. אלה אגרות הרבה יותר יקרות וגם חשבנו שאין לזה הצדקה, ולכן קבענו סט מיוחד של תקנות לחברה לתועלת הציבור, שמקביל את אגרות העיון לאגרות העיון של עמותה.
גלי גרוס
¶
אפשר, אבל בגלל שלגבי חברה, לפחות פורמלית, יש שני תיקים, תיק אחד שמתנהל אצל רשם החברות לכאורה – היום אנחנו רשות אחת – מבחינת הדין היבש- - -
גלי גרוס
¶
מבחינת הדין היבש יש תיק שלכאורה מתנהל אצל רשם החברות ויש תיק נפרד שמתנהל אצל רשם ההקדשות, שנוגע למסמכים הנוספים שחברה לתועלת הציבור צריכה להגיש לעומת חברה. היום הרצון הוא לאפשר עיון של כל המסמכים האלה – מכיוון שממילא מדובר בתיקים סרוקים – אצל רשם ההקדשות במסגרת המחשב או במסגרת הדיסק שאפשר יהיה לקבל, וכך לא יהיה צורך בכפילות הזאת בין רשם החברות לרשם ההקדשות. ואנחנו מקבילים את כל הנושא של אגרות העיון לאגרות העיון בעמותה, שהן יותר נמוכות מאגרות העיון של חברה עסקית. רק לשם ההמחשה, עיון בתיק חברה רגילה עולה 45 שקלים, עיון בתיק של עמותה עולה 28 שקלים.
גלי גרוס
¶
אני רוצה להסביר את ההבחנה, וממה היא נגזרת. העלות הזאת של 45 שקלים או 28 שקלים, לפי העניין, היא אך ורק להגיע ולקבל את הדיסק על המחשב. הדפסה של כל עמוד מעבר לזה עולה תוספת משמעותית. במקרה הזה אתה יכול לקבל בדיסק את כל המסמכים שבתיק אליך הביתה ולא לשלם תשלום נוסף על הדפסה. אם אנחנו לקוחים בממוצע את אותם 100 עמודים שמדפיסים מכל תיק חברה אצל רשם העמותות, העלות יוצאת משמעותית יותר נמוכה.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
העיקרון הזה ברור לי, רק לא הבנתי מה ההבדל בין עלות דיסק של חברה לבין עלות דיסק של עמותה, ששם אתם מעלים פי שניים.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
תביני, אני דואג יותר לאזרח הקטן מאשר לחברה עסקית, כי לחברה עסקית, עוד 10 שקלים זה פחות נורא. לאזרח שבא לבקש תיק עמותה, ובדרך כלל הוא בא בלי עורכי-דין, בלי כלום, צריך לעזור לו.
גלי גרוס
¶
הדיסק עצמו הוא שולי. המרכיב העיקרי זה הנושא של הצריבה, זמן צריבת התיק. ודווקא רצינו בהקשר הזה לבוא לקראת העמותות והפחתנו. הרי אין הבדל בין עלויות של צריבת תיק עמותה לעלויות של צריבת תיק חברה, מעבר לזה שלפעמים תיק חברה הוא יותר גדול. דווקא בגלל שבעמותות האגרות הן מופחתות לעומת האגרות של חברה, רצינו להפחית את מחיר השירות של דיסק צרוב בעמותה לעומת חברה, לכן זה 50 שקלים במקום 60 שקלים. זה היה הרציונל.
גלי גרוס
¶
בנוסף לכל מה שאמרתי עד עכשיו אנחנו עושים איזו האחדה והתאמה של הסכומים השונים באופן רוחבי. הדפסת מסמכים עד היום לא הוסדרה בתקנות החברות בכלל, כי היתה התייחסות רק לצילום מסמכים. צילום עלה 2 שקלים. אנחנו מתאימים שצילום או הדפסה של מסמך יעלו 2 שקלים. אימות מסמך עלה 2 שקלים, שזה נראה לנו סכום לא הגיוני, ולכן העלינו אותו ל-4 שקלים.
גלי גרוס
¶
אימות חתימה זה לא שירות שאנחנו יכולים לייתר, אבל עלות כמו הדפסה, נראה שזו לא עלות הגיונית. בעמותות העלות של הדפסת מסמך עלתה 1 שקל ועלות של אימות מסמך היתה 8 שקלים. עשינו גם כאן את ההתאמה שעלות של אימות תרד ל-4 שקלים ועלות של הדפסת מסמך תהיה 2 שקלים, כמו בחברה, כשבמקביל יש להם עכשיו גם השירות הנוסף של קבלת הדיסק המלא בלי צורך לשלם כל תשלום נוסף בגין ההדפסה.
אלה התיקונים העיקריים באופן רוחבי. בגלל שהם מקבילים במידה מסוימת רציתי כן להציג אותם באופן כללי.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
צריך לברך אתכם על היוזמה הזאת, כי השירות הזה הוא שירות חשוב מאוד גם לבעלי מקצוע שניגשים אליכם, גם עורכי-דין, גם רואי חשבון, וגם לאזרחים רגילים. אני יודע שיש לכם שם שירות לא פורמלי של מאכערים שעובדים שם, שזה עוזר, אבל זה מכביד על אנשים שעושים שם את השירות הזה אקסטרה רשם החברות.
ירמיהו גור
¶
השקענו בשנתיים האחרונות המון עבודה, גם בעקבות דוחות ביקורת, כדי לחסל את התופעה. אפשר להבדיל בין מאכער לבין שליח משפטי על-ידי זה שהמאכער הוא מישהו שמסוגל לקצר את התור ולעשות משהו שאדם רגיל לא יכול. למיטב אמונתי והכרתי, כיום ברשם החברות- - -
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
בכך אתם פוגעים בהם חזק, כי כבר לא יצטרכו אותם. אגב, אין לי שום דבר נגדם, הם עשו שירות נאמן לאזרחים. הרבה אנשים לא הגיעו לירושלים ובטלפון אחד הם פתרו את הדברים.
ירמיהו גור
¶
בימים שהיה שירות פחות טוב, הם נכנסו לוואקום. נעשתה עבודה שהסתיימה בדוחות מחשוב כדי לוודא שכל העובדים עובדים בשיטת FIF”O, כלומר, אין קיצורי דרך. הופסק חלק מן השירות הפרונטלי כדי שאפשר יהיה לעמוד בזמני טיפול, מה שאי-אפשר היה פעם. יש על זה ממש פיקוח הדוק. לגבי מאכערים ברשם החברות, זה שמם הישן, היום שמם הנכון הוא "שליחים משפטיים", כי לקצר, הם כבר לא יכולים.
ירמיהו גור
¶
גם אם יש בעיה, מתנהל אתו דין ודברים, מסבירים לו מה כן אפשר ומה אי-אפשר. רישום חברה זה במקום.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
אני מברך אתכם על היוזמה, כי בסך-הכול השירות הוא שירות הכרחי. החלפת חשבון בנק היום, אם אין מסמכים ביד, לפעמים נאלצים להגיש בקשה ולקבל מסמכי תאגיד בשביל הבנק, ואז הבנק דורש גם אימות חתימה. במקום שיש עורך-דין, עורך דין מאמת, אבל אם אין עורך-דין, צריך לגשת אליכם, ויש אנשים שלא רוצים ללכת לעורך-דין, רוצים לבוא אליכם ולקבל את האימות חתימה אצלכם. כמה שתקלו על האזרח, תבורכו על כך.
אלעזר שטרן, יש לך משהו להוסיף לגוף הטקסט?
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
התקנות נשארו כמעט אותו דבר, אני מבין, חוץ משינויי התאמות שעשיתם. אם כבר, לפרוטוקול, שיהיה ברור, שאני מאחד כרגע את הדיון בשלושת הנושאים יחד, גם בתקנות החברות (אגרות) (תיקון), גם בתקנות החברות (אגרות לעניין חברה לתועלת הציבור) וגם בתקנות העמותות (אגרות) (תיקון). נעבור כרגע אחד-אחד ונראה איפה יש שינויים כלשהם בתקנות.
בתקנות החברות (אגרות), אני מבין שאין שום שינוי בתקנות בגוף הטקסט. ומה בסכומים?
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
נלך לפי הסדר. בטקסט של התקנות לא ראיתי שינויים, ראיתי שינויים בתוספת. בתוספת אני מבין, כתבתם פה ברישום חברה לתועלת הציבור הסכום הוא מופחת, 809 שקלים במקום 2,435. זה גם זהה לסכום של העמותות, נכון?
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
רק שאלה טכנית, ואולי יש לזה גם משמעות של נוחות משפטית. למה פה אתם כותבים את האגרה ולא כותבים את זה בתקנות החברות (אגרות לעניין חברה לתועלת הציבור)? פה פירטתם הכול חוץ מכמה עולה חברה לתועלת הציבור? זה לא הגיוני.
גלי גרוס
¶
יש שני דברים שמופיעים עדיין בתקנות החברות (אגרות), והם נוגעים להתאגדות הבסיסית של חברה לתועלת הציבור, ששוב מבחינה פורמלית, על-פי הדין, מתבצעת אצל רשם החברות ולא אצל רשם ההקדשות, כאשר כל שאר השירותים במהלך החיים של חברה לתועלת הציבור אמורים להינתן ברשם ההקדשות. יש שני דברים שנשארים בתקנות החברות (אגרות): האחד זה הנושא של הרישום, והשני זה הנושא של המיזוג, וגם בעניין הזה ועדת החוקה אישרה לפני קצת יותר מחצי שנה- - -
גלי גרוס
¶
בדיוק, את תיקון אורלב. במסגרת הזאת גם הבאנו לאישור הוועדה תקנות מיזוג, שגם שם מקבילה אגרת המיזוג של חברה לתועלת הציבור לאגרת המיזוג של עמותה ולא לאגרת המיזוג של חברה מסחרית, וזה נשאר בתקנות החברות (אגרות).
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
מה שמפריע לי, שאני היום, כאזרח, כבעל מקצוע, מחפש אגרות. איפה אני יכול לחפש? לפי הכותרת. כתוב "אגרות עיון לחברה לתועלת הציבור", ופה אני לא מוצא את העלות של הקמת חברה לתועלת הציבור. לכן אם ניתן משפטית, אני חושב שאין בזה מניעה. אם אתם רוצים עדיין להשאיר את זה גם שם, כדי שיהיה קשר כלשהו לחברה, תשאירו שם וגם תזכירו פה, שיש סכום שעולה כך וכך. הרי זה לא סותר.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
לא חבל. זה מבלבל. אדם שמחפש הוא לפעמים חושב הגיוני, ואם זו חברה לתועלת הציבור לא צריך לחפש ברשם החברות.
גלי גרוס
¶
ההזכרה הכפולה היא בעייתית, כי יכול להיות איזה שוני בעדכון סכומים או בדברים כאלה. אפשר לעשות אחד משניים, או במסגרת תקנות החברות (אגרות עיון לחברה לתועלת הציבור) לציין שלעניין רישום ומיזוג להפנות את התקנות, כלומר, ראה שם - -
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
ההיגיון שאדם הולך לפעמים במאגרים הענקיים שיש לנו היום, לפי ההיגיון הוא תמיד הולך לחפש תחת החברה הספציפית.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
מה שמופיע פה בסעיף 1, בתוספת, "רישום חברה לתועלת הציבור", שיישאר פה, ואחר כך, כשנגיע לחברה לתועלת הציבור, שם נכתוב אותה כותרת, נרשום על חברה לתועלת הציבור, ראה אגרות וכו'.
גלי גרוס
¶
בסעיף 2 עשינו קצת סדר. בגלל שפנקס השעבודים היה כלול בנסח החברה, אפשר לקבל נסח חברה שכולל את השעבודים או נסח חברה שלא כולל את השעבודים. איחדנו הכול. אמרנו שעיון בתיק החברה - 45 שקלים, עיון בנסח חברה באינטרנט, זה הסכום שהפחתנו- - -
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
משום שאני חס על כל שקל של האזרח, אני שואל למה הגעתם ל-15 שקלים. תלמדו מהטאבו, הם חברים שלכם.
גלי גרוס
¶
בטאבו חלוקת היחסים קצת שונה. בלשכה עצמה זה 60 ומשהו שקלים, ובאינטרנט זה 10 שקלים. המשמעויות של הנסח קצת שונות, קהל היעד של הנסח קצת שונה. חשבנו שבזה שאנחנו מפחיתים מ-45 שקלים לשליש, מ-45 שקלים ל-15 שקלים, גם בהתחשב באיזון הכולל של ההכנסות של רשם החברות, גם בהתחשב בקהל היעד, שוב, מדובר במידע מסחרי ולא במידע לגבי נכסים פרטיים של אדם, בכל זאת אפשר להשאיר את הסכום הזה של 15 שקלים, שהוא מפחית משמעותית את העלויות שקיימות היום, ויוצר איזה איזון.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
מבחינת הראייה הכוללנית של הממשלה עדיף שלא יהיו הבדלים בשירות דומה במשרד המסחר. אם משרד המשפטים החליט לתת לטאבו – פעם עיון בנסח בטאבו היה יותר- - -
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
אחר-כך הורידו את זה ל-10 שקלים, וכל הכבוד, כי הם גם מתייעלים כנראה.
היום אתם קובעים 15 שקלים, אני לא רוצה שמחר יתקפו את הממשלה ויגידו: הם פה גובים כך ופה גובים כך. אם יש לכם הסבר, כמו שאני רוצה לשמוע, שלכם יש עלויות שונות וכו', אני מוכן לקבל את זה באופן זמני, אבל יכול להיות שזה שוב יובא לדיון מחדש, וחבל, אז תחשבו על זה טוב. אני לא רוצה שיהיה שוני ביניכם לבין משרד אחר שנותן את אותו שירות – פותחים את אותו אינטרנט, את אותו מחשב ומשלמים אותו דבר.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
משתמשים בזה גם אזרחים רגילים וגם טייקונים, כולם משלמים אותה אגרה. אגב, שם לא קבעו שטייקון שנכנס לשם משלם יותר כסף, לכן תביאו את זה בחשבון.
ההערה שלי היא בשביל השקל הזה, ולפעמים הכותרת השלילית שתהיה אחר-כך. אני כרגע דואג גם לתדמיתה של הממשלה. תחשבו על זה, שלא יהיה שירות דומה אחר, אפילו שאולי פה, בעיון, יש לכם יותר דפים, כי דפי מידע אצלכם- - -
אסנת כהן
¶
יש לנו השקעות. להבדיל מהטאבו, שהמידע הוא קצת יותר סטטי, אצלנו העדכונים מתבצעים כמעט ברמה יומית. אני מחויבת להעביר מידע כל שעה, שעתיים, שלוש לאינטרנט, כדי שאנשים שעשו שינויים יוכלו לראות את השינוי מייד, והמשמעות היא תחזוקה הרבה יותר גבוהה מבחינת המחשוב. ולכן מבחינת העלויות אנחנו קצת שונים. יחסית, היקף השינויים שיש אצלנו הוא מאוד גבוה, לכן עדכניות העדכונים אצלנו היא דבר מאוד חשוב.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
גברת כהן, הבנתי, ואני מעיר שתחשבו אתם, כממשלה, שלא תיראו לא טוב. אם בסוף ההסבר יהיה ענייני, ההפרש של כמה השקלים האלה חשוב לאזרח, אבל אני רוצה שתהיו ערים לזה שהביקורת תהיה. אם מישהו יעשה איזו כתבה עיתונאית מחר, יגיד שהממשלה כך וכך. אני, כוועדת כנסת, שהשקלים האלה לאזרח חשובים לי מאוד, תחשבו על זה. הייתי מעדיף, אפילו שזה טיפה מוריד את ההכנסות, שתהיו בסטנדרטים דומים.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
בסעיף 2, מה שאני רואה כרגע, עדיין מופיע תיק החברה, שזה העיון עצמו – 45 שקלים, אבל לפי מה שהבנתי מכם כמעט לא יהיה עיון בתיק החברה. על מה תגבו 45 שקלים, לא הבנתי.
גלי גרוס
¶
העובדה שאנחנו צורבים את הדיסק זה עדיין נקרא עיון בתיק חברה, אומנם הוא סרוק, אבל עדיין זה עיון בתיק חברה.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
טכנית זה כבר לא יקרה. מה שהבנת מראש רשות התאגידים, שלא יהיה מצב שאדם יגיע אליכם.
גלי גרוס
¶
כשמדברים פה על עיון בתיק חברה, הכוונה היא בדיוק לאותו שירות שירמי גור דיבר עליו קודם. במקרה הזה זה תיק חברה סרוק, לא תיק חברה פיזי, אבל עדיין זה עיון בתיק חברה. העיון בתיק חברה בלשכה מתבצע, ועדיין זה כרוך בהרבה מאוד עבודה של צריבת הדיסק, העברה לחדר עיון- - -
גלי גרוס
¶
באופן מעשי זה יהיה. עדיין אנשים יגיעו לעיין בעמדות המחשב, והעיון בעמדות המחשב, זה השירות הזה של עיון בתיק החברה.
ירמיהו גור
¶
עיון בתיק חברה הוא הבסיס לפעולה, גם כאשר אדם בא אלי לעיין וגם כאשר אני שולח לו דיסק. כאשר אני שולח לו דיסק מתבצעות שתי פעולות: פעולה אחת היא עיון, זו אותה פעולה שבא אלי מישהו ואני נותן לו, מנתב לו את התיק ומאפשר לו לעיין, ופעולה שנייה של צריבה, שהיא כבר פעולה נוספת. לכן האגרה של הדיסק כבר כוללת בתוכה את אגרת העיון והיא תוספת עבור הפעולה הנוספת של צריבה.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
בכל אגרה שאתם גובים עבור הדיסק עיון בתיק החברה כלול בפנים, אבל באופן מעשי אזרחים כבר לא יגיעו אליכם לעיון בתיק.
גלי גרוס
¶
הם יכולים להגיע לחדר המחשב. יש עדיין כאלה שיעדיפו להגיע לחדר המחשב, לעיין בתיק החברה. יש כאלה שזה יהיה להם יותר נוח. זה שירות שאנחנו עדיין מציעים.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
מי שיזמין את הדיסק יוכל עדיין לעיין בתיק החברה אצלכם, יגיע פיזית ויעיין בעמדת המחשב.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
הבסיס עצמו נשאר. נסח העיון – אמרנו שתחזירו לי תשובה לגבי הפחתה כמו שגובים בטאבו. נסח חברה זה המסמכים. מה זה 45 השקלים הנוספים שמנויים פה?
גלי גרוס
¶
האזרח יכול לחסוך אם הוא מקבל את זה באינטרנט ולא בלשכה. בלשכה יש לו אפשרות נוספת בעלות נוספת, גם לאמת את נסח החברה. גם פה, אם אנחנו רוצים לעשות הקבלה לטאבו, בטאבו זה עולה משהו כמו 65 שקלים, הפעולה בלשכה עצמה, ואצלנו נשארת העלות היום של 45 שקלים.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
אנחנו נעבור כרגע לסעיף 3. סעיף 3 מדבר על תקליטור. אמרנו שבדואר זה יעלה 60 שקלים, ברשם החברות יעלה 65 שקלים לקבל את אותו תקליטור.
גלי גרוס
¶
יש תיקי חברות שמורכבים מ-12 תיקי נייר עמוסי חומר, והצריבה של תיק כזה יכולה לקחת הרבה מאוד זמן. כרגע קבענו מחיר ממוצע של צריבת דיסק. לא הקבלנו את זה בדיוק למשך הזמן שנדרש לצריבה, לכמות העבודה שנדרשת לצריבה, אבל ככל שמדובר בתיק שלא מוכל בתוך תקליטור אחד – אני מניחה, הידע הטכני הוא לא תחום המומחיות שלי – אבל אני מניחה שיהיה מדובר בתיק עצום בגודלו.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
מכיוון שאני כותב פה סעיף ספציפי, ישאלו אותנו למה אישרנו עוד 20 שקלים, כאשר אפשר לקחת תקליטור גדול יותר ולכלול בפנים הכול.
אסנת כהן
¶
כן. יש הרבה תיקי חברות שמדובר על מאגר של 40-30 שנה, שזה לא מספיק. בממוצע, רוב החברות נכנסות לדיסקים האלה, אבל יש לנו מקרים שצריך יותר מאחד. צריך להבין שמדובר פה גם בצורבים. לצרוב תיק אחד לוקח קרוב ל-30-20 דקות, אבל אם אנחנו מתחילים לדבר על התיקים הגדולים, זה יכול לקחת לנו אפילו יום שלם, אז הלכנו על איזה ממוצע. אנחנו לא משקיעים פה בטכנולוגיה מתקדמת.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
לפי ניסיונכם, בכמה כאלה מדובר שהתיק של חברה ספציפית חורג מעבר לתקליטור אחד? השאלה, אם עושים את זה בשביל חברה אחת או בשביל עשרות חברות.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
אם זה 30,000 חברות זה מצדיק שתהיה אגרה נוספת, כי זה לא עלות דיסק, זה הרבה מעבר לזה.
אסנת כהן
¶
אנחנו מבקשים רישום מסוים על הדיסק כדי שידעו שזה דיסק של משרד המשפטים, שזה גם מייקר את הדיסק, ואנחנו גם שולחים בדואר. עשינו ממוצע של כל השירותים האלה גם יחד.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
אם מדובר פה בעשרות אלפים, יש היגיון שתגבו אגרה נוספת עבור תקליטור נוסף. לעלות קשה לי למדוד בדיוק למה 20 ולא 15 ולא 30, אני נותן לכם את הקרדיט שאתם מחשבים את זה בצורה סבירה כדי שלא נגיע למקח וממקר על עוד 5 שקלים למעלה, 5 שקלים למטה. בגדול, נושאים כאלה צריכים להיבחן בהמשך, כי אם יגיעו תלונות, תצטרכו לעשות חשבון מחדש.
אזרח שרוצה לקבל תקליטור, הוא שולח פקס לקבל תקליטור? איך זה ילך? אתם רוצים לשלוח את זה בדואר.
ירמיהו גור
¶
זו הזמנת תיק לעיון. הזמנות תיקים לעיון מתבצעות כמעט בכל כלי התקשורת, דרך האתר, דרך הפקס, או בפנייה טלפונית למוקד.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
יש טלפון למוקד שאפשר להזמין בטלפון או לשלוח אפילו פקס – אבקש לשלוח תקליטור של החברה הספציפית הזאת. אפילו אם זה לא סרוק, אתם דואגים לסרוק את זה בתוך שבוע ימים.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
את העיון או תעודת התאגיד הוא יכול לקבל באופן מיידי. הוא יכול לבוא אליכם או לקבל דרך האינטרנט.
גלי גרוס
¶
בנסח החברה, כן. תעודת התאגדות זה מסמך שמצוי אצלנו במחשב, הוא לא פומבי באינטרנט והוא חלק מהמסמכים של תיק החברה.
גלי גרוס
¶
נסח החברה זו התמצית – מי בעלי המניות, מי הדירקטורים, איזה שעבודים יש – המידע הבסיסי לגבי חברה.
גלי גרוס
¶
10 שקלים בהקשר של תעודת התאגדות זה לביצוע הפעולה מול הפקיד, שהוא פותח את תיק החברה, מוציא מתוכו את תעודת ההתאגדות ומוסר אותה לאזרח, ואז יש לו תעודת התאגדות.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
או לחילופין, אחד שלא דחוף לו, הוא יכול גם להזמין את זה ולקבל את זה דרך כרטיס אשראי?
גלי גרוס
¶
עכשיו הוא יצטרך לשלם 10 שקלים על קבלת ההעתק, ואם הוא רוצה את זה מאומת, אז 14 שקלים, כולל האימות שנגיע לזה בפרט 6.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
הוא ישלם כעת על תעודת התאגדות בלבד, בלי לשלם על התיק הכולל, ואתם גובים על האימות 4 שקלים במקום 2 שקלים. 4 שקלים זה בסדר. אני מנסה לחסוך הגעה לפקיד, אבל אם כבר באים לפקיד שאזרח ידע שזה עולה טיפה יותר כסף. הכול דרך כרטיס אשראי? אין כבר בולי הכנסה?
גלי גרוס
¶
בולי הכנסה בוטלו. החל מינואר 2011 אי-אפשר יהיה להשתמש בינואר 2011. נקבעה הוראת מעבר עד ינואר 2011, כדי שמי שעוד יש לו יוכל להשתמש, ומינואר 2011 אי-אפשר יהיה יותר להשתמש בבולי הכנסה.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
הכול בכרטיס אשראי. אגב, אם אין לו כרטיס אשראי הוא לא יכול לשלם במזומן. אין לכם קופה?
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
ראיתי שזו המגמה. בכל משרד המשפטים ראיתי את זה. 10 שקלים אני מאשר, 4 שקלים אני מאשר. צילום הדפסה לכל עמוד, מתי זה קורה?
גלי גרוס
¶
כשמישהו מגיע לעיין בחדר המחשב והוא רוצה להדפיס עמודים, הוא יצטרך להדפיס אותם, וההדפסה הזאת אצלנו במדפסת- - -
גלי גרוס
¶
למעלה זה מתייחס לנסח החברה. כאן אנחנו מדברים על הדפסת עמודים באופן כללי מתיק החברה. ההבחנה הזאת מאוד מבלבלת, אבל יש העניין של נסח החברה, שזאת תמצית המידע של המחשב, ויש העניין של תיק החברה שזה הדיסק, שאפשר או לקבל את הדיסק, ואז ההדפסה לא עולה כסף, או להדפיס במסגרת העיון בעמדת המחשב. ההדפסה אצלנו בלשכה תעלה 2 שקלים לכל עמוד, כמו שהיה התעריף הקודם לגבי צילום מסמכים.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
שלא יהיה מצב שיחייבו אותו פעמיים. אולי צריך לשנות את המספור, כדי שיהיה ברור שזה קובץ אחד וזה קובץ שני של אגרות, שלא תהיה פה פרשנות.
גלי גרוס
¶
בקודם כתוב במפורש שזה מתייחס לנסח החברה והדפסת עמודים נוספים מנסח החברה ולשכת הרשם. כאן מדובר על כל הדפסה אחרת של מסמכים, שהם לא מנסח החברה, ולכן אין כפילות.
גלי גרוס
¶
הוא משלם קצת יותר מ-45 שקלים, הוא משלם 60 שקלים, אבל הוא חוסך לעצמו את כל העלויות הנוספות ואת זמן ההמתנה.
גלי גרוס
¶
זה כמו אימות מסמך. אני רוצה להסביר למה הכוונה. יש מסמכים מסוימים שאנחנו נותנים עליהם ממש אישור שהמסמך הזה נאמן למקור, שזו תעודת התאגדות ואלה מסמכים שהנפקנו בעצמנו, ואנחנו יכולים לדעת שהם מסמכי מקור. על כל מסמך אחר, שהוא לא תעודת התאגדות, אנחנו נותנים אישור שהמסמך הזה מצוי בתיק. יכול להיות שזה מקור, יכול להיות שזה העתק, אני לא מאמתת את זה כנאמן למקור, והעלות אותה עלות כמו אימות.
גלי גרוס
¶
זו המקבילה של האימות, רק שהחותמת עצמה והגושפנקה שאני נותנת היא אחרת. אני לא אומרת שהמסמך הזה נאמן למקור, אלא אני אומרת שהמסמך הזה, או העתק שלו, היה בתיק החברה. אני בכל זאת רוצה, ליתר זהירות, לא להטעות גורמים נוספים, שיהיה ברור שלא מדובר בהעתק נאמן למקור.
גלי גרוס
¶
פרט 7 זה מה שנקרא בעבר "השאילתה החלקית". לפי התעריף היא עלתה 6 שקלים. בפועל, המידע שמופיע כאן בפרט 7 הוא מידע שאנחנו מאפשרים עיון לציבור לגביו ללא תשלום בכלל, לכן כל הנושא של התעריף שמופיע בתקנות מבלבל ולא מדויק, ולכן אנחנו מבקשים להוריד אותו. יישארו היום כמה אפשרויות לאזרח, תהיה לו אפשרות לעיין במידע הבסיסי הזה ללא תשלום, תהיה לו אפשרות נוספת לקבל נסח חברה באינטרנט ב-X שקלים, שנחליט עליהם בסוף הדיון, ותהיה לו אפשרות לקבל את נסח החברה בלשכת הרשם ב-45 שקלים. אלה האפשרויות השונות שלו באשר למידע לגבי החברה.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
זה חשוב מאוד. אם זה יופיע פה בסוף, לא יהיה כתוב כמו שכתוב פה. הנוסחים המשולבים יעשו בצורה הזאת?
גלי גרוס
¶
בסופו של דבר, רוב האזרחים משתמשים באתרים של החברות המסחריות שנותנים את המידע משולב. גם אצלנו באתר, אגב, אנחנו מפנים לתקנות- - -
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
יש כמה סוגים של אגרות. אחד זה עיון בתיק, אחד זה תקליטור, אבל בתיקון שמונח לפני, שאנחנו נאשר, קשה לנו להבחין בין סוג אחד לסוג אחר, זה קצת מבלבל. אני כרגע בסך הכול מאשר הכול, פרט לאגרה שהשארנו פתוחה ופרט לתיקון שאמרנו שהוא יופיע- - -
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
באתם לקראת האזרח, תבורכו. 10 שקלים לגבי עיון באינטרנט. מה שהופיע 15 שקלים, "בנסח חברה, באינטרנט, לכל חברה", זה יהיה 10 שקלים.
גלי גרוס
¶
אם אתה עובד על הנוסח המשולב, יש שני סעיפים נוספים שמופיעים בנוסח הרגיל. האחד הוא סעיף התחילה, שתחילתן של התקנות 30 יום מיום פרסומן, שזה סעיף די סטנדרטי, והשני, שהוא לשם זהירות, כי בפועל זה לא יקרה, שכל הנושא של הדיסק הסרוק הוא ככל שדיסק החברה נסרק. כיוון שהפרקטיקה בפועל, שאנחנו סורקים אגב הזמנה, לסעיף הזה כנראה לא תהיה משמעות.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
הבנתי שאתם יעילים, בתוך כמה ימים אתם יכולים לסרוק כמעט כל תיק חברה. מי שמבקש, הוא כבר יוכל לקבל תיק סרוק.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
אם לא, הוא יצטרך להגיע לרשם החברות בירושלים ושם לקבל את המידע שהוא רוצה. העמדות היום בכמות סבירה?
ירמיהו גור
¶
במקום יש עמדות תשלום עם מדפסת. בקרוב נקבל גם עמדות קיוסק ועמדות מגע. המשלם מוציא את הקבלה, מגיע לשלב המנתב, הוא מעיין בתיק, מדפיס אצלנו, המדפסות נמצאות אצלנו, סופרים לו את העמודים בטכניקה מעניינית של שקילה – מצאנו פתרון טכני – חוזר שוב לאותן עמדות תשלום, משלם עבור ההדפסה ומקבל.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
הבעיה תהיה לגבי אימות. אם יש מסמך שהוא יצטרך לאמת, הוא לא יכול להדפיס על דו-צדדי.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
תלוי מה הוא ירצה. יש מסמך שאם הוא ידפיס על דו-צדדי, ואלה שני מסמכים שונים, הוא לא יוכל לקבל מתאים למקור.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
אתם יעילים, זו ועדת חוקה.
אנחנו את תקנות החברות (אגרות) (תיקון), התש"ע-2010 אנחנו מאשרים.
תקנות החברות (אגרות) (תיקון), התש"ע-2010 אושרו, בכפוף לשינויים
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
נעבור לאגרות לעניין חברה לתועלת הציבור. אלה תקנות חדשות. מבחינת הטקסט עצמו, הטקסט חדש.
אלעזר שטרן
¶
צריך להבהיר לפרוטוקול שאנחנו מוסיפים פה את שתי ההפניות, גם לגבי הרישום וגם לגבי המיזוג.
גלי גרוס
¶
גם פה נפחית, כמובן, את העיון בנסח החברה באינטרנט ל-10 שקלים כדי שזה יהיה מקביל. מעבר לזה, הסכומים פה הם קצת שונים מהסכומים שדיברנו עליהם קודם.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
אם כך נעבור לעמותות ונחזור לפה בחזרה. לגבי העמותות, אני מבין, עשיתם שינויים בטקסט, אבל הבנתי שהמלים דומות.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
שיניתי בטקסט, בתקנה 3 אני רואה, הכנסתם במקום סכומי אגרות "הסכומים הקבועים"- - -
גלי גרוס
¶
התקנה הזאת היא בסך הכול תקנה שקובעת את הנוסח הסטנדרטי היום של סעיפי עדכון סכומים ומשנה את מועד העדכון כדי שהכול יהיה רוחבית ב-1 בינואר מבחינת התקנות של יחידת- - -
גלי גרוס
¶
החלפנו את הסעיף הקיים כדי לעשות סדר ולהתאים אותו לנוסח הסטנדרטי של סעיפי עדכון סכומים כמו שנהוג היום. אגב זה גם רשמנו שוב את העניין של- - -
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
בעיקרון, זה מה שהיה הפרקטיקה, וזה גם שמתבצע בפועל. לגבי המדדים, אני מבין, רציתם שתהיה אותה שיטה של פרסום?
גלי גרוס
¶
היה את זה בסעיף 3(ה). אם תסתכל על תקנה 3 לתקנות, סעיף קטן (ה) של התקנה דיבר על המנהל הכללי של משרד הפנים, וזה הפך להיות המנהל הכללי של משרד המשפטים. עשינו שם התאמות.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
בטקסט עצמו אין שינויים. נעבור לאגרות. מה פה ביקשתם לשנות? "בפרט 3 לתוספת לתקנות העיקריות - (1) פרט משנה (ב) – יימחק." מה היה פה, עיון בפנקס העמותות?
גלי גרוס
¶
אנחנו חושבים על זה, אבל בינתיים הושק כל הנושא של פרויקט ה"גיידסטאר", ואפשר גם לקבל, ללא תשלום, מידע מאוד-מאוד נרחב, גם מידע ממשרד המשפטים וגם מידע שהעמותות עצמן מעלות לגבי עצמן, שכולל הרבה מאוד פרטים לגבי עמותה. נחשוב על זה, אבל זה משהו שפחות נדרש באופן מיידי והכרחי כמו לגבי חברות, כי המידע הזה לגבי עמותות מאוד נגיש באינטרנט היום, וללא תשלום.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
מה שאתם עושים היום, שבפרט 3 לתוספת מוחקים את עיון בפנקס העמותות, שזה ה-15 שקלים, וזה יורד. קבלת מידע באמצעות מחשב גם יורד?
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
עיון היום בתיק העמותה, במסמכים שהוגשו בהתאם, העיון היום בתיק העמותה, במסמכים שהוגשו בהתאם לסעיף 39(ב) לחוק, לגבי כל עמותה, העיון עצמו נשאר 28 שקלים. נכון?
גלי גרוס
¶
לא, היום העלות של הצילום היא 1 שקל, ואין יותר עניין של צילום, כי כל תיקי העמותה סרוקים, ולכן העיון הוא אך ורק בעמדות מחשב. רצינו לעשות האחדה מול רשם החברות.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
כל הדפסה לכל עמוד תעלה עוד 2 שקלים. אתם עכשיו מגיעים לתקליטור. CD צרוב בלשכה יעלה 55 שקלים ובדואר יעלה 50 שקלים. תסבירי לי מה ההיגיון שהקפצתם את זה בכמעט פי שניים?
גלי גרוס
¶
הרציונל דווקא היה הפוך. התחלנו מהמחיר של כמה עולה לנו העבודה שנדרשת לצריבת תיק, העלויות של דיסק, ולפי זה קבענו את התמחור בתחום החברות. ואז חשבנו, שמכיוון שבתחום העמותות כל העלויות מופחתות, בשים לב לאופי העמותה ולפעילות שלה, הפחתנו את זה מ-60 שקלים בחברות ל-50 שקלים כאן.
אביטל שרייבר
¶
אני סגנית ראש רשות התאגידים ומנהלת יחידת רשם העמותות. נכון להיום, מי שרוצה לעיין בתיק עמותה צריך להגיע לירושלים למשרדים שלנו. מכיוון שהמסמכים סרוקים, הוא מקבל דיסק צרוב עם פיקדון שהוא מפקיד, כי הוא צריך להחזיר את הדיסק הזה נכון להיום, מכיוון שהתקנות עדיין לא בתוקף. הוא מעיין בו במקום, ואם הוא רוצה לקבל את המסמכים מתוך הדיסק הצרוב, הוא מדפיס ומשלם 1 שקל על כל עמוד. זאת אומרת, שסך כול העלויות היום גבוהות יותר. אומנם עצם העיון הוא 28 שקלים, אבל צריך לצרף לזה עלויות של הגעה למשרדים, עלויות של חניה אם יש, עלויות של זמן.
אביטל שרייבר
¶
זה נכון, אבל הטכניקה עכשיו היא שונה. המצב הוא שמבחינת עלויות לאזרח, הן יהיו נמוכות יותר. אם יש, נניח, 300 מסמכים בתיק, והוא מקבל תיק צרוב ב-50 שקלים, הוא יכול להדפיס את כל המסמכים האלה בבית ולא לשלם 300 שקלים ביחידת הרשם.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
הגברת שרייבר, אני קורא לכם משפחה אחת, גם אתם תבורכו על כך. ההיגיון של תקליטורים, ולתת לאזרח לקחת הביתה, זה רעיון מצוין. אם לא היה הבסיס 28 שקלים, לא הייתי שואל את כל השאלות האלה. מלכתחילה, מי שקבע את זה בתקנות קבע שלעמותות נותנים יחס אחר, אז העלות היא כמעט שני שלישים מהאגרה שקבעו לעיון בתיק חברות. אם אני היום משנה, אני רוצה עדיין להישאר באותה פרופורציה לחברות. אני מוכן להעלות את זה, אבל נעשה את זה באותה פרופורציה לרשם החברות.
אביטל שרייבר
¶
אני ממליצה לראות את זה בהקשר הרחב, וגלי גרוס הסבירה קודם את אתר הגיידסטאר. בעיקרון, כל עוד זה לא כרוך בעבודה של פקידים אצלנו, אנחנו מעדיפים שכמה שיותר אינפורמציה שאפשרית מבחינה משפטית תעלה חינם באינטרנט. העלינו לפני חודשיים את אתר הגיידסטאר, שזה אתר שמשותף למשרד המשפטים ולגופים נוספים, והוא מעלה גם אינפורמציה על עמותות, שנמצאת אצלנו, לרבות דוח כספי ודוח מילולי סרוק, ובעתיד הוא יעלה גם אינפורמציה עדכנית לגבי בעלי תפקידים בעמותה ונושאי משרה בה. כל האינפורמציה הזאת היא חינמית. הפרופורציות הן אחרות לחלוטין ממה שהיה לפני עליית האתר. אם לפני עליית האתר כמות המעיינים בתיקי עמותות היתה ברמה של כמה עשרות בחודש, מייד עם עליית האתר, כבר בשבוע הראשון, היו למעלה מ-10,000 כניסות לתיקי העמותות. אנחנו כן רוצים שהאינפורמציה תופץ ללא עלות, אבל כשאנחנו מדברים על עלות שכרוכה בעבודה שלנו, אז העלות, כמו שהוסבר קודם לגבי חברות, של הפקת דיסק, היא עלות.
גלי גרוס
¶
התחשיב לא היה תחשיב כזה. דווקא פה יצרנו הנחה מסוימת לעומת התחשיב של מה שחשבנו שהשירות הזה צריך לעלות. חשבנו שהוא צריך לעלות 60 שקלים. זה, אגב, מקביל גם לדיסקים צרובים שנותנים, למשל, במוסדות התכנון, שם גם מוסיפים על זה את עלות המשלוח בדואר. מלכתחילה נתנו הנחה מסוימת לעובדה שיש משלוח בדואר, ואמרנו, בכל זאת, בגלל האופי המיוחד של עמותות נפחית את התמחיר שקבענו.
גלי גרוס
¶
החישוב פה היה כמה צריך לעלות השירות הזה, והשירות של דיסק מבחינתנו, חשבנו שנכון שהוא יעלה 60 שקלים.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
עוד פעם, גם ברשם החברות יעלה לך השירות של הדיסק, אבל שם העלית מ-45 שקלים ל-65 שקלים, ואני מאשר, אני לא מתווכח, כי יש היגיון. נעלה באותה פרופורציה, מ-28 שקלים לסכום שבסוף קבלה בדואר תהיה פחות, זה יהיה יותר. אני רוצה להסביר לאזרח שלא שיניתי לרעה את מצבו. מי שיהיה קפדן, לא אכפת לו, יבוא ברגל לירושלים, ישב במשרד, ייקח ב-28 שקלים, חבל. אני רוצה שנדרבן אותו שלא להגיע למשרד. אם את מסבירה את כל הפרסום שנתתם ללא תמורה, תבורכו על כך, וכמה שיותר מידע יגיע לציבור מבלי שיצטרך להגיע אליכם, לא להטריד אתכם, הלוואי שנוכל לפתוח תיקים מבלי להגיע אליכם. זה החלום שלי – לא לעמוד שם ולחכות שם, כדי שאתם תוכלו לעבוד באופן ענייני במשרדים. לגבי תקליטור של רשם העמותות, אני מקבל את ההיגיון שצריך שזה יעלה יותר, אבל נעשה את זה בדיוק באותה פרופורציה שעשינו ברשם החברות, אחרת אני לא אוכל לתת לזה הסבר. לעמותות אני מעלה בבסיס הרבה יותר מאשר לרשם החברות. שם התיק היה 45 שקלים קבוע. אם היו פה 45 שקלים מראש, כרגע לא הייתי מתווכח, הייתי אומר: כך קבעו, אבל פה קבעו 28 שקלים. מי שקבע את זה חשב למה 28 שקלים, אז נעלה את זה באותה פרופורציה, שהתקליטור יעלה באותו יחס גם בדואר וגם בקבלה אצלכם. בשאר הדברים אין לי ויכוח אתכם.
ירמיהו גור
¶
אומרים שמעלים בקודש ואין מורידים, ואני רואה שבוועדה הזאת זה עובד בווריאציה – מורידים באגרות ואין מעלים.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
תדע לך, השקל של האזרח אצלנו זה קודש קודשים. אני מוכן שהמדינה תסבול בשקל הזה, והאזרח שמגיע בסוף, שהוא צריך להוציא כסף מהכיס שלו, על השקל שלו אני חס.
ירמיהו גור
¶
אני מקבל את כל מה שאדוני אומר. אני רק רוצה לומר מאותו אספקט של ביקורת שהועלה. שואלים איך האגרות בטאבו הן 10 שקלים ואצלנו זה 15 שקלים. לו דעתי היתה נשמעת כמי שהיה 16 שנים עורך-דין במגזר הפרטי, כל האגרות היו אחידות. האמת, אני אומר, לא הבנתי למה לעמותות היה צריך להיות 28 שקלים. עשו את זה כך, ולדעתי- - -
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
אם הייתם באים אלי בבקשה – רשם העמותות, האגרה נמוכה, ונשנה את האגרה – הייתי מתווכח אתך. חכה, אתה גם לא מבקש ממני, אתם לא מבקשים ממני לשנות. את הבסיס של האגרה אתם משאירים כפי שהוא, רק את התקליטור אתם מייקרים.
אני רוצה לעזור לכם. אני רוצה שתדרבנו את האזרח שייקח את התקליטור וישב בבית שלו ויעבוד על זה, ולא יבוא אליכם וישגע אתכם שם בדלפק. אדרבה, לגבי התקליטור, היוזמה שלכם מבורכת. אני רוצה שבעמותות נעבוד על-פי אותו עיקרון, זה הכול. לכן, בוא נעלה את זה בפרופורציה, נעשה חישוב פלוס מינוס כמה שקלים, כך שנגיע למצב שתקליטור יהיה כמו שהיום ברשם החברות, כי יש לכם עלויות, ואני מתחשב בעלויות, אני לא רוצה שתעשו את זה בחינם לגמרי.
ירמיהו גור
¶
ברור לי שעמותות, בגלל הנושא. לפני שסיימתי לדבר, התכוונתי לומר שלא הבנתי למה עמותות זה 28 שקלים. לא באתי לבקש העלאה.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
זה נשאר, אתם לא משנים את זה. אם הייתם מבקשים שינוי, היינו דנים פה. כרגע אתם לא מבקשים לשנות את הבסיס, מצד שני אתם מעלים את התקליטור. אתם פוגעים בעצמכם. אתם רוצים לתת שירות יותר טוב, ואתם פוגעים בשירות הזה. חבל.
אביטל שרייבר
¶
בפועל אני מעריכה שאם, נגיד, קיימת אופציה, אפילו לאנשים שגרים בירושלים, להגיע למשרדי הרשם, לעיין ב-28 שקלים - -
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
את צודקת, גברת שרייבר, אבל אני לא יכול לאשר לחברות, שהן גופים עסקיים, להעלות ב-10 שקלים, ולעמותות להכפיל לפי שניים. זה לא יכול להיות.
אביטל שרייבר
¶
ההיגיון בתחשיב שעומד בבסיס התקנות הוא לא בכמה אנחנו מעלים לעומת המצב הקיים. ההיגיון הכללי הוא לשפר את המצב הקיים כלפי האזרח, אבל לערוך תחשיב של עלויות לפי העלויות בפועל, בפרופורציה למה שעולה לנו לתת.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
אני לא מקבל, כי לא הסבירו לי את זה לגבי חברות שהעלויות יותר גבוהות, לכן רוצים שם 80 שקלים. תביני, ההיגיון של העלות של התקליטור עצמו, או הסריקה של המסמכים, לא גורמים לכם לייקר ברשם החברות לפי שניים.
אביטל שרייבר
¶
זה אותו היגיון. אנחנו לא מדברים על היחס לעלות, אנחנו מדברים על היחס של השירות הניתן, והשירות הניתן כרוך בצריבה, בעלות של דיסק, בעלות של דואר, בעלות של מעטפה מיוחדת.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
גברת שרייבר, אני יוצא מנקודת הנחה שהבסיס לעיון בתיק עדיין נשאר 28 שקלים. אני לא משנה את אותו הסכום. גם היגיון משפטי, עזוב עכשיו היגיון ציבורי, אומר שאם אני מייקר משהו, אני לא מייקר את הבסיס, אלא אם כן אתם עושים בדיסק מה שאמרתי לכם, שאתם פוגעים בעצמכם, בשירות שאתם רוצים לתת, בדיסק אתם מעלים את הבסיס בדלת אחורית, כי לא הייתם מעיזים לבוא אלי היום לבקש לשנות את העיון בתיק, כי זה לא יעבור. עמותות זה גוף אחר של שירות, זה לא חברות. עמותות זה בדרך כלל אנשים שלפעמים אין להם כסף ללכת לעורך-דין.
אביטל שרייבר
¶
זה נכון, אבל רוב האנשים שמעניינים בתיק הם לא אנשים מהעמותה עצמה, הם הרבה פעמים אנשים מבחוץ, הם גם עיתונאים. הם אנשים שמעניין אותם מה קורה בעמותה. הרי השקיפות בעמותה לא נועדה לטובת העמותה.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
הדיון הזה שייך למקום אחר בכלל, אגרות לגבי עמותות. התקליטור עצמו נועד גם לטובתכם, לא רק לטובת האזרח. לכן בואו נעשה את זה בפרופורציה, כמו שעשינו ברשם החברות. במקום 28 שקלים, נוסיף את אותו חלק יחסי. הגדלנו שם ב-15%-10%, תוסיפו פה באותו אחוז.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
שיהיה משהו פרופורציונלי, אני לא יושב כרגע על מחשב, אבל אם תעלו את זה בצורה כזאת, וכרגע אתם מציעים 50 שקלים- - -
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
40 בדואר, 45 בעמדה. אגב, גברת שרייבר, אתם גם ערוכים לכך שאזרח יכול להגיע ולקבל? את אומרת שהדיסקים האלה כבר סרוקים אצלכם.
אביטל שרייבר
¶
נכון להיום יש לנו ארבע עמדות עיון. הכמויות של המעיינים אצלנו הן הרבה יותר קטנות, מכיוון שכמות העמותות שיש היא הרבה יותר קטנה לעומת החברות, ואנשים מקבלים דיסק סרוק, מפקידים מה שמפקידים ומעיינים בתיק.
גלי גרוס
¶
נכון. בעמותות מדובר לכל היותר על 20 עיונים בשבוע, להבדיל מחברות, ששם מדובר ב-100 עיונים ביום. הפרופורציות הן אחרות לחלוטין.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
אגב, התקליטורים האלה, לדעתי, גם ייתנו לאנשים דרבון בלי בעיה להזמין את התקליטור, לקחת אותו הביתה.
אגב, כמה מסמכים יש בתיק עמותות?
אביטל שרייבר
¶
היום עושים את זה בעיקר בפקס, כי האדם צריך להתחייב על תשלום, הוא מעביר אחר-כך קבלה מצולמת, והחומר המצולם נכון להיום נשלח אליו בדואר.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
הוא ישלם בעמדה את התשלום, איפה שהוא רוצה לשלם. אגב, קיים דבר כזה עמדות תשלום לא באינטרנט?
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
אזרח שרוצה היום לשלם ואין לו אינטרנט, הוא לא יכול לגשת לאינטרנט, הוא יכול לשלם בדואר ולשלוח לכם את הקבלה. בפקס גם אפשר לקבל קבלה?
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
אנחנו מאשרים. לגבי תקליטור, בדואר יהיה 40 שקלים, בלשכת הרשם – 45 שקלים. גם פה עשיתם תוספת של תקליטור. לתיק עמותה לא שייכת בכלל תוספת כזאת.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
אם יקרה, תשאירו לכם 20 שקלים. 20 ו-25. תעשו הפוך. עזוב, כיוון שזה לא יקרה, אני לא חושש. תשאירו את זה 20 ו-25. מה זה פה מתן אישור 4 שקלים?
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
גם פה אתם קובעים תוקף של 30 יום וגם מה שסרוק, אבל פה סרוק הכול, אז אין פה בעיה. 30 יום מפרסומן, זה בסדר? הגברת שניידר, אתם עומדים בזה?
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
אני מאשר את תקנות העמותות (אגרות) (תיקון), התש"ע-2010.
תקנות העמותות (אגרות) (תיקון), התש"ע-2010 מאושרות.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
התקנות הבאות הן תקנות החברות (אגרות לעניין חברה לתועלת הציבור), שכאן אמרנו שהטקסט חדש.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
פה נחדד רק את הדברים שלא ברורים. 28 שקלים זה בסדר. עיון בנסח חברה באינטרנט זה 10 שקלים במקום 15 שקלים. עיון בנסח החברה ברשם החברות זה 28 שקלים, הדפסת עמודים 2 שקלים. זה בסדר.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
אני מציע שתעשו את זה בהתחלה. קודם כול, לפני הכול, תוסיפו את ההפניה לגבי האגרה של הקמת עמותה לרישום חברה לתועלת הציבור. פה תעשו את ההפניה, אפילו לפני סעיף 1, לפני שמתחילים לעיין בתיק. לגבי מיזוגים, לא אכפת לי שזה יהיה בסוף.
גלי גרוס
¶
נחשוב בדיוק איפה הכי נכון, כי קצת מוזר שמתחילים לקרוא את התקנות והן לא קובעות עדיין אגרה ומפנים למקום אחר.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
הקמה זה בסיסי. לפני עיון צריך להקים. את ההקמה תשימו פה, את המיזוג, מצדי, תעשו בסוף, כמו שעשינו שם.
מה עוד יש פה מבחינת סכומים? קבלת תקליטור – דיברנו פה כרגע שבדואר זה יהיה 40 שקלים, בלשכת הרשם זה 45 שקלים. לכל תקליטור נוסף אני בינתיים משאיר את הסכומים שקבעתם. פה מסמכים יורד ל-4 שקלים, לצילום – 2 שקלים. אישור לגבי העתק מסמך – 4 שקלים. מי סורק את החברות לתועלת הציבור?
אביטל שרייבר
¶
כן. ראש רשות התאגידים הוא גם רשם ההקדשות. אני ממונה, כסגנית ראש הרשות, שאחראית על כל נושא המלכ"רים.
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
לא אכפת לי שזה יישאר, ו-30 יום מספיקים לכם. אני מאשר לכם גם את התקנות האלה. תקנות החברות (אגרות לעניין חברה לתועלת הציבור), התש"ע-2010, אנחנו מאשרים.
תקנות החברות (אגרות לעניין חברה לתועלת הציבור), התש"ע-2010 מאושרות
היו"ר אברהם מיכאלי
¶
היום אישרנו לכם שלוש תקנות. עשיתם עבודה יפה. צריך לפעמים גם לשבח אתכם, לא רק לבקר אתכם כל הזמן. עם זאת, עשינו גם צעד לקראת האזרח, שהאזרח יבין שאנחנו לא מטילים עליו, אפילו שקלים בודדים, בלי סיבה. תודה רבה.
הישיבה ננעלה בשעה 10:50
PAGE
39