PAGE
5
ועדת הכלכלה
5.10.2010
הכנסת השמונה עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס' 321
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שלישי, כ"ז בתשרי התשע"א (5 באוקטובר 2010), שעה 14:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 05/10/2010
תקנות הגז (בטיחות ורישוי) (החלת תקן 1134) (הוראת שעה), התש"ע-2010
פרוטוקול
סדר היום
תקנות הגז (בטיחות ורישוי) (החלת תקן 1134) (הוראת שעה), התש"ע-2010
מוזמנים
¶
עו"ד שלומית ארליך, משרד המשפטים
עמרם אזולאי, סגן מנהל מינהל הדלק, משרד התשתיות הלאומיות
עו"ד אפרת גל נוי, הלשכה המשפטית, משרד התשתיות הלאומיות
מלאכי אלפר, מנכ"ל בתי זיקוק לנפט אשדוד
עו"ד ענת קליין, יועצת משפטית, פז בתי זיקוק לנפט אשדוד
מיכל אוגולניק, אחראית רגולציה, פז בתי זיקוק לנפט אשדוד
אמיר שריד, מהנדס פרוייקטים, פזגז
רשמה וערכה
¶
אהובה שרון – חבר המתרגמים בע"מ
תקנות הגז (בטיחות ורישוי) (החלת תקן 1134) (הוראת שעה), התש"ע-2010
היו"ר אופיר אקוניס
¶
אני פותח את הישיבה השנייה היום של ועדת הכלכלה. על סדר היום תקנות הגז (בטיחות ורישוי) (החלת תקן 1134) (הוראת שעה), התש"ע-2010.
משרד התשתיות, בבקשה.
אפרת גל נוי
¶
אנחנו מציעים הוראת שעה של תקנות הגז (בטיחות ורישוי) (החלת תקן 1134) שתאפשר חריגה מהוראות תקן 1134 לתקופה מוגבלת של 45 ימים, כך שהפעולה המרבית המותרת לאולפינים בייצור גפ"ם באותה תקופה תהיה בשיעור של 30 אחוזים, במקום בשיעור של 20 אחוזים כמו שנקבע בתקן.
עמרם אזולאי
¶
הסיבה לכך היא שיפוץ בסיסי ויסודי של בתי הזיקוק בחיפה שיפסיק את פעילותו לתקופה של קרוב ל-45 ימים. כדי להבטיח אספקת גפ"ם, אנחנו מבקשים את השינוי בתקנות וזאת כדי לאפשר גם לבית הזיקוק אשדוד להגביר את הייצור שלו.
ענת קליין
¶
יש לנו שתי הערות מרכזיות לתקנות. ראשית, תקופת התקנות היא מאוד מאוד תחומה כאשר התקנות מדברות על תאריך תחולה עם תחילת השיפוץ בבז"ן ותאריך סיום מאוד מאוד מדויק, שזה התאריך הצפוי לסיום השיפוץ בבז"ן. אנחנו חושבים שהתאריכים הם יותר מדי דיכוטומיים. יש הסכמה גם של משרד התשתיות הלאומיות וגם של הייעוץ המשפטי של הוועדה, לעשות שינוי בתאריך כדי שהוא למעשה ישקף את כל תקופת השיפוץ בבז"ן ולא איזה שהם תאריכים שהם קבועים כרונולוגית.
הערה נוספת שלנו ולמען ההגינות חייבים לומר שמשרד התשתיות לא מסכים להערה אבל חשוב מאוד שהוועדה תהיה מודעת לכך שהשינוי בלתקן האולפינים מ-20 אחוזים ל-30 אחוזים יוסיף עוד כ-4,000 טון גפ"ם לחודש. אם השינוי יהיה עד 40 אחוזים אולפינים, זה יוסיף עוד 4,000 טון גפ"ם לחודש. אנחנו מדברים על תקופת החורף, תקופה שיש מחסור בגפ"ם, יש צורך לייבא גפ"ם והיבוא הוא קצת בעייתי בתקופת החורף. אנחנו לא רואים למה למנוע מבית זיקוק אשדוד להוסיף עוד 4,000 טון לשוק בתקופה הזאת. אם מדובר בתקופה מאוד מאוד קצרה, לא צריכה להיות בעיה. עד 2006 נהג תקן של 40 אחוזים במשך הרבה מאוד שנים ולא היה שום דבר רע בעניין הזה. אנחנו חושבים שצריך להגדיל את זה עד לתקן של 40 אחוזים.
עמרם אזולאי
¶
להערה האחרונה של נציגת בית זיקוק אשדוד. זה שלא קרה שום דבר, לזה צריך הוכחה. אנחנו יודעים על בעיות בתפעול מערכות שונות בגפ"ם עם שיעור אולפינים גבוה מאוד. נתנו מספיק זמן לכל משק הדלק להתארגן בתקופה של קרוב לחמש שנים ולרדת מרמה מקסימלית שהייתה 45 אחוזים לרמה של 20 אחוזים ולתקופה מוגבלת של 30 אחוזים נראה לנו סביר שאותן מערכות לא תפגענה. שיעור האולפינים בגפ"ם יבוא הוא ברמות מאוד מאוד נמוכות, ברמה של עד 10 אחוזים מקסימום.
אפרת גל נוי
¶
אני מקריאה עכשיו את הנוסח שהועבר לוועדה.
תקנות הגז (בטיחות ורישוי) (החלת תקן 1134) (הוראת שעה), התשע"א-2010
בתוקף סמכותי לפי סעיפים 2(29) ו-(30) לחוק הגז (בטיחות ורישוי), התשמ"ט-1989, בהתייעצות עם שר התעשייה, המסחר והתעסוקה, ובאישור ועדת הכלכלה של הכנסת, אני מתקין תקנות אלה.
1.
הוראת שעה
בתקופה שעד יום ב' בטבת התשע"א (9 בדצמבר 2010), יראו על אף האמור בתקנה 2 לתקנות הגז (בטיחות ורישוי) החלת תקן 1134, התשס"א-2001, כאילו התחולה המרבית המותרת של אולפינים בייצור גפ"ם היא בשיעור של 30 אחוזים.
אפרת גל נוי
¶
2.
תחילה
תחילתן של תקנות אלה ביום י"ז בחשוון התש"ע (25 באוקטובר 2010).
לנוסח הזה אנחנו מבקשים להוסיף סעיף נוסף שהצורך בו התעורר בעקבות הערות שקיבלנו מחברות שאני לא יודעת אם נציגיהן כאן. כנראה שהם לא כאן כי אחרת הם היו מתייחסים. הצורך בסעיף הזה התעורר בעקבות הסדר שקבוע בתקנות הסדרים במשק המדינה שמסדיר את אופן חלוקת הגפ"ם בין החברות השונות, איך בית הזיקוק צריך לחלק את הגפ"ם בין החברות. פנו אלינו חברות קטנות שרוכשות גז רק מבית זיקוק חיפה ובתקופת השיפוץ לא יתאפשר להן לפי ההסדר שקבוע בתקנות ההסדרים לרכוש גז מבית זיקוק אשדוד מכיוון שהן לא רכשו גז מבית הזיקוק בשנה האחרונה.
ניר ימין
¶
התקנות מדברות על סיטואציה בה בעצם יש מחסור בגז וזה נקרא חודש מחסור. בתקופה הזאת מה שקורה זה שבית הזיקוק שסיפק גז בשנה שקדמה לכך, יספק בחלק יחסי, בהתאם לנוסחה שנקבעה שם, בהתאם לכושר האספקה שלו, ללקוחות הקיימים שלו. העניין הוא שחלק מספקי הגז הם לקוחות או רק של חיפה, בעיקר ספקי הגז הקטנים, או רק של אשדוד. לכן ספקי הגז שהם לקוחות רק של חיפה, בעצם לא היו לקוחות של אשדוד, ולכן אשדוד לפי ההסדר בתקנות ההסדרים לא יספק להם אלא אם כן נערוך כאן איזשהו תיקון משלים.
ניר ימין
¶
בדיוק. אני אקרא את מה שאנחנו סיכמנו ביחד. זה כפוף לשינויי נוסח אבל אלה העקרונות של הוועדה. אני אסביר את העקרונות במשפט. מה שאני אקרא עכשיו בא לעגן את ההסדר הבא. מתוך הכמות הנוספת שבית הזיקוק באשדוד ייצר, הכמות הראשונה תלך לספקי גז קטנים וחדשים, ולאחר שהם יקבלו את הכמות הזאת, החברות שהן לא ספקי גז קטנים או חדשים, בהתאם למה שמוגדר בתקנות ההסדרים, יקבלו את החלק היחסי שלהן בהתאם למה שהן קיבלו בשנים הקודמות והכל ביחס למה שהתקבל בשנים הקודמות. החברות הגדולות יקבלו בהתאם לחלק היחסי והקטנים והחדשים יקבלו בדיוק את אותה כמות. לא ייגרע מצבן ביחס לתקופה הקודמת לפני חודש המחסור.
אני אקרא את זה. זה כמובן כפוף לשינויי נוסח כי עשינו את זה יחסית במהירות. אחר כך אני אתייחס אולי לתאריך.
"על אף האמור בתקנות 6 עד 8 לתקנות הסדר משק המדינה (תיקוני חקיקה) (מכירת גז על ידי בתי זיקוק וספקי גז) התש"ע-2009, בתקופה האמורה לתקנות הגז יספק בית זיקוק אשדוד גז מתוך כמות הגז הנוספת לספק גז חדש שמעונין בכך את כמות הגז שרכש מבז"ן בחודש שקדם לתקופה הקבועה".
ספק חדש, אין לו שנה קודם אלא הוא מוגדר כמי שנכנס לשוק רק בשנה האחרונה.
"לספק גז קטן המעונין בכך, את כמות הגז שרכש מבז"ן בתקופה המקבילה בשנה הקודמת, ואת יתרת הכמות מתוך כמות הגז הנוספת ליתר ספקי הגז" -
אלה בעצם החברות הגדולות שמעונינות בכך – "בשיעור השווה לחלק היחסי בגז שרכשו מבז"ן בתקופה המקבילה בשנה הקודמת".
כאן יש בתקנת משנה (ב) הגדרה של מהי אותה כמות גז נוספת. זאת בעצם אותה כמות שנוספה. היום מותר תחולה מרבית של 20 אחוזים ואנחנו מתירים להם – הוועדה תתיר להם – לתקופה מסוימת, בתקופת השיפוץ בחיפה, לייצר ב-30 אחוזים ולכן זה מוגדר ככמות הגז שבז"א צפוי לייצר עם תחולה של 30 אחוזים אולפינים לפי תקנה 1 והפחתה של כמות הגז שבז"א צפוי היה לייצר עם תחולה של 20 אחוזים אולפינים. זה אמור להיות הסדר משלים.
היועצת המשפטית של בז"ן אמרה קודם לכן שהתקופה של 45 ימים יכולה להיות קצרה מדיי ויתכן שהשיפוץ יתארך. אני חשבתי שאם רוצים לדבר על תקופה מאוחרת יותר, אפשר לקבוע 60 ימים או 75 ימים ובלבד שאין סכנה בטיחותית לדעת משרד התשתיות. אם המשרד עדיין מתעקש על כך, אפשר בדוחק לומר שזה יהיה גם לפי המוקדם או בתנאי שהמנהל יפרסם.
יש שני שינויים. השינוי הראשון הוא שבמקום 45 ימים, יהיו 60 מים. השינוי השני, שאפשר לקצר את התקופה בהודעה שיפרסם המנהל, מנהל מינהל הדלק, באתר האינטרנט של המשרד. הוא יעביר על כך הודעה בכתב לבית הזיקוק אשדוד.
היו"ר אופיר אקוניס
¶
לפי הנוסח ועל בסיס השינויים שדיברת עליהם עכשיו, אנחנו מאשרים את התקנות.
תודה רבה.
הישיבה ננעלה בשעה 14:10