ועדת הכספים
30.6.2010
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול
מישיבת ועדת הכספים
יום רביעי, י"ח בתמוז התש"ע (30 ביוני 2010), שעה 09:15
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 30/06/2010
חוק לתיקון פקודת מס הכנסה (מס' 177), התש"ע-2010
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק לתיקון פקודת מס הכנסה (מספר 175) (תקופת שומה מיוחדת), התש"ע - 2010.
מוזמנים
¶
מיכל הנר-דויטש – עו"ד, ממונה חקיקה רשות המסים, משרד האוצר
שלומית ארליך – עו"ד, יעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
נרי אזוגי – סמנכ"ל כספים, אוניברסיטת תל אביב
אוסקר אבורזק – שותף בכיר, מחלקת מסים, "קסלמן וקסלמן" רואי חשבון
בניה חסידים – מחלקת מסים, "קסלמן וקסלמן" רואי חשבון
מרב שביב – סמנכ"ל לקצוב, ות"ת
רשמה וערכה
¶
עדי צחר – חבר המתרגמים בע"מ
הצעת חוק לתיקון פקודת מס הכנסה (מספר 175) (תקופת שומה מיוחדת), התש"ע - 2010
היו"ר משה גפני
¶
בוקר טוב, אני פותח את ישיבה הוועדה. על סדר היום הצעת חוק לתיקון פקודת מס הכנסה מספר 175 – תקופת שומה מיוחדת, התש"ע 2010. מיכל הנר-דויטש ממשרד האוצר תציג את ההצעה.
מיכל הנר-דויטש
¶
אנחנו מבקשים לתקן את סעיף 7 לפקודת מס הכנסה, אשר מסמכיך את מנהל רשות המסים להתיר לנישו תקופת שומה מיוחדת. הכלל בפקודה היא שנת מס מוגדרת כתקופה של שניים עשר חודשים שתחילתם בראשון בינואר. לגבי גופים שמפורטים בסעיף 7 הוא יכול להטיל תקופת שומה אחרת.
מיכל הנר-דויטש
¶
נכון להיום, קרן השקעות משותפות ונאמנות, חברה ממשלתית, חברה שמניותיה רשומות למסחר בבורסה שהוכרה לעניין חוק השקעות משותפות ונאמנות, וחברה שחמישים ואחד אחוזים מהזכויות בה מוחזקות בידי תושב חוץ.
ביקשנו להרחיב לגבי מוסד ציבורי החייב על פי דין, שאינו דין מס, להגיש דיווח על פעילותו לגבי תקופה שמועד סיומה אינו ב-31 בדצמבר. לאחר שקיבלנו פנייה ובדקנו שוב, מסתבר שהמוסדות להשכלה גבוהה –
מיכל הנר-דויטש
¶
אנחנו רוצים להרחיב את הבסיס למוסד ציבורי. למשל, מוסד להשכלה גבוהה שעל פי דרישות הות"ת מגיש את דיווחיו הכספיים למועצה להשכלה גבוהה שמתחילה בראשון באוקטובר.
היו"ר משה גפני
¶
אני עמותה שמגלגלת עשרים אלף שקלים בשנה ואני מחלק מזון לנצרכים. על פי סעיף 46 יש לי פטור ממס, אתם מתכוונים גם אליי?
מיכל הנר-דויטש
¶
הכוונה היא, להגיש דיווח כספי במועד אחר, בדרישות על פי דין לתקופה שאינה שנה שלמה שמתחילה בראשון בינואר.
זה היה הנוסח שכתבנו בכחול. אחרי שראינו שהחלטת ות"ת בעניין מועד לדיווחים למועצה אינה מפורסמת בתיאום עם הייעוץ המשפטי של הוועדה. אחרי המלים "אינו בשלושים ואחד בדצמבר" אנחנו מוסיפים "לרבות מוסד מוכר כמשמעותו בחוק להשכלה גבוהה התשי"ח 1958, אשר דוחותיו הכספיים המוגשים למועצה להשכלה גבוהה מתייחסים לתקופת דיווח בת שניים עשר חודשים המתחילה בראשון באוקטובר".
לפיכך, גם בסעיף 1(2) של התיקון במקום "עם חברה שנקבעה לה", יבוא - "עם חברה, מוסד ציבורי או מוסד מוכר שנקבעה להם".
בסעיף 1(3), במקום "לחברה כאמור בסעיף קטן (א)(2) עד (4)" יבוא "לחברה, למוסד ציבורי או למוסד מוכר כאמור בסעיף.
בנוסף, לאור העובדה שהתחלנו בתהליך בשנת 2009 והכחול פורסם רק באפריל 2010 לפני מועד הגשת הדיווחים לשנת 2009, אנחנו מבקשים שהתחולה תהיה כדלקמן –
מוסד כאמור, כלומר מוסד ציבורי או מוסד מוכר, שטרם הגיש דיווחיו לשנת 2009 לפי הוראות פקודות מס הכנסה כנוסחן לפני תיקונן בחוק זה רשאי לבקש כי יחולו הוראות חוק זה לגביו, לגבי התקופה שמתחילה ביום אחד באוקטובר 2009.
לוועדה אני אומרת שלגבי התקופה שבין הראשון לינואר 2009 עד הראשון באוקטובר 2009, הרי זו שנה שאם לא היה מחוקק החוק הזה והם היו מגישים בקשה ומאושרים, הם היו צריכים להגיש דיווח מהראשון באוקטובר 2009 ועד השלושים ואחד באוקטובר 2009. אם אנחנו מחילים את החוק לתקופה שמאחד באוקטובר 2009 כשנת מס מיוחדת הרי שנותרו לנו עשרה חודשים לגביהם אין דיווח. במסגרת סעיף 7 יש היתר שנותן מנהל רשות המסים – אנחנו נקבע בהתאם לזה את התנאים לתקופה הזו.
היו"ר משה גפני
¶
מה לגבי מוסד שאיננו מוסד להשכלה גבוהה אבל חייב להגיש דוחות למשרד החינוך עד אוקטובר?
מיכל הנר-דויטש
¶
לכן הרחבנו. לאחר שבדקנו שלהבדיל מהחלטות אחרות שלו הות"ת לא פרסם את ההחלטה שלו לגבי הגשת דוחות כספיים לתקופה של שנת הלימודים של אוקטובר עד אוקטובר, בתיאום איתכם ועם הייעוץ המשפטי של הוועדה את מה שהקראתי.
חיים אורון
¶
אני חושב שיושב הראש מתכוון בעיקר לעמותות שאמורות להגיש דוחות בתאריכים שונים, הם טוענים שהדבר הולך ומעצים ודורש מהם הוצאות עצומות. למה אי אפשר לקבוע כלל שכל הדוחות של כל עמותה בסוף מוגשים בתאריך אחד?
חיים אורון
¶
כל עמותה שיש לה את הדין שלה, אם הדין שלה כמו שקיבלתם בות"ת את התשובה שהכי הגיוני התאריך המסוים ההוא, אז בכל עמותה יגידו מה הכי הגיוני לה. אבל לא ייתכן שעמותה עם מחזור של חמישים אלף שקלים להגיש ארבעה דוחות שכל אחד מהם עולה להם חמשת אלפים שקלים – פעם אחת לרשם העמותות, פעם אחת למשרד הייעודי, פעם שלישית לכם תחת סעיף 47 – כל דוח בתאריך אחר שמחייב הוצאות רבות.
חיים אורון
¶
מיכל, תעני לי אחרי שתקשיבי לי. השאלה היא האם ניתן להגיע למצב שמישהו ייתן לעמותות לבחור תאריך אחד בו מגישים את כל הדוחות. אני לא אקבע איזה תאריך כי אני לא מבין בזה, אבל אני רוצה שלפחות נסכם שאכן ייקבע תאריך אחד כזה.
מיכל הנר-דויטש
¶
פקודת המס הכנסה לא קשורה למשרד הייעודי, שקובע את המועד. היא לא תחייב את כולם אלא את הדוחות לצורכי מס. אם המשרד הייעודי, כמו למשל במקרה הזה ות"ת, קבע מועד רגולטורי להגשת הדוח הכספי, אנחנו עושים את התיקון לפקודה כך שאם יש קביעה של הגוף האחראי, הפקודה נותנת את הסמכות לרשות המסים ללכת אחריו.
חיים אורון
¶
בואו נרשום הסתייגות פה, שמה שאמרת לגבי פקודת מס הכנסה יחול לגבי המשרדים האחרים. מי שרוצה מהעמותה דוח, שיהיה תאריך אחד שהעמותה מגישה דוחות.
חיים אורון
¶
במקרה של ההשכלה הגבוהה מדובר במוביל שהוא הות"ת, במקרה של העמותות שקשורות למשרד החינוך, זה יהיה משרד החינוך. ייקבע תאריך על ידי הממשלה, הממשלה כולה תתיישר על פי מועד אחד. לדעתי, על ידי התיקון הקטן הזה אנחנו יכולים לחסוך לעמותות הרבה כסף וטרטור.
מיכל הנר-דויטש
¶
אבל לא דרך הפקודה של מס ההכנסה. ההסתייגות היא לא לפקודת מס הכנסה. אני רוצה להסביר שהמקום הנכון הוא חוק העמותות כדי לקבוע את המוביל.
היו"ר משה גפני
¶
מיכל, זה החוק שאת מציגה לנו. החוק הוא טוב. תפקיד הוועדה לטפל בעניין. מי ביקש רשות דיבור?
אוסקר אבורזק
¶
אני שמעתי מה שאמרת. סעיף 241 לפקודת מס הכנסה קובע מהו המועד שמושך את שנת המס. המועד הוא הראשון באפריל, תקופת שומה אם רוצים לדעת לאן היא משתייכת, בודקים ביחס לזה. לכן, מה שאמרת בנוגע לראשון לאוקטובר אינו טוב. כל מי שלא הגיש דוח בשנת 2009 צריך לאפשר לו לבקש להגיש את הדוח לשנת 2009 לשלושים לתשיעי או לא משנה.
את השתמשת בתאריך הראשון לעשירי.
מיכל הנר-דויטש
¶
לא, אני אסביר שוב. תקופת שומה מיוחדת תחול בהנחה שהבקשה לקביעת תקופת שומה מיוחדת תתקבל לגבי התקופה שמתחילה בראשון באוקטובר 2009 ועד השלושים בספטמבר 2010.
מיכל הנר-דויטש
¶
שנייה. במסגרת התיאומים אנחנו נבקש דוח לתקופה שמהראשון לינואר עד השלושים לספטמבר 2009. זה מה שהסברתי והקראתי.
אוסקר אבורזק
¶
אם תאפשרו לאוניברסיטאות להגיש דוח לשנת 2009 לראשון לינואר עד השלושים לספטמבר 2009, זה בסדר.
אוסקר אבורזק
¶
בסדר. לגבי המוביל – אין מוביל ואין מובל. הפקודה אומרת שכולם חייבים להגיש בשלושים ואחד בדצמבר. אם יש רגולטור שביקש שהספרים יהיו לתקופה או שנה אחרת, אתה – העמותה – יכול לבקש ממני שהדוח יוגש לתקופה אחרת.
חיים אורון
¶
לא. זה סגור בין המחוקק לבין המוביל, אבל לפעמים המוביל הוא משרד אחר ורשם העמותות רוצה דבר אחר ומס ההכנסה רוצה משהו אחר.
מיכל הנר-דויטש
¶
סליחה, סעיף 36(א) לחוק העמותות קובע כי הדוח הכספי יערך עבור כל שנת מס. משמע, שכל עמותה צריכה להגיש את הדוח הכספי שלה לתקופה החופפת.
מיכל הנר-דויטש
¶
לפי סעיף 36(א) לחוק העמותות, עמותה צריכה להגיש דיווחיה לכל שנת מס, משמע היא עורכת דוחות כספיים לרשם העמותות. יש חפיפה מלאה בין הדוח שמוגש לרשם העמותות, לתקופה שבין הראשון לינואר לשלושים ואחד בדצמבר, לבין הדוח הכספי שהוא מגיש לפקודת מס הכנסה ומצרף אליו את דוחותיו הכספיים.
היו"ר משה גפני
¶
אני רוצה לדעת על אילו מוסדות חל התיקון, אני מבקש שעורכת הדין מיכל הנר-דויטש תסביר לי בעברית קלה. זה תקף רק על מוסדות להשכלה גבוהה נכון לעכשיו?
מיכל הנר-דויטש
¶
לדוגמה, משרד המדע יוציא תקנה שעל פיה מי שמטפל באנרגיות מתחלפות יגיש דיווחיו לתקופה שמתחילה בין השביעי ליוני לבין השישי ליולי בשנה הבאה. אם אותו גוף יודיע לנו שהוא מחויב להגיש את הדוח בתקופה המיוחדת למשרד המדע, נוכל לקבוע לו לאחר אישור תקופת שומה מיוחדת.
מיכל הנר-דויטש
¶
כי אני לא יודעת עד כמה זה פתוח לי, "על פי דין" זה משהו שאני יכולה לבדוק וזה מפורסם ברשומות.
מיכל הנר-דויטש
¶
אנחנו רוצים שהדברים הללו יהיו מסודרים, שלא יריבו לנו את הבסיס של סעיף 7 לכל מי שמוציא הנחייה. על פי דין זה חוק ותקנה, אפילו בית המשפט העליון אמר שדברים מסוימים שיש בהם משהו שמשפיע על ציבור מסוים -
חיים אורון
¶
לפי דעתי, סגרנו את העניין בין שני גורמים – משרד המדע ומס הכנסה. נשאר פתוח כל הגורמים האחרים, למשל רשם העמותות. אנחנו צריכים לאמץ עיקרון אחר ויש לחשוב על פתרון. מוסד ציבורי צריך שיהיה לו תאריך אחד בשנה להגשת הדוח. מיכל הנר-דויטש פוחדת שלא תהיה שנה שבה יעשו לו תרגילים על המס. היא רוצה לדעת בדיוק למה הוא מבקש. אני יכול לחיות עם תאריכים שונים, אבל לאותה עמותה יהיה תאריך אחד.
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו הולכים להצביע שתי הצבעות. הצעה אחת על הנוסח שהביאה עורכת הדין מיכל הנר-דויטש, עם התיקונים שנעשו עם הלשכה המשפטית שלנו. כאשר מיכל מסבירה שכשכתוב "מוסד ציבורי החייב על פי דין" הכוונה היא גם לתקנות, זה בסדר. כאשר גוף אומר שהוא מתוקצב על ידי משרד המדע, ומשרד המדע מבקש ממנו להגיש דוחות באוקטובר, הגוף רשאי לבוא למנהל רשות המסים ולבקש להגיש את הדוחות במועד שנקבע לו על ידי המוסד הייעודי. על פי החוק הזה, מנהל רשות המסים יוכל להיעתר לבקשה. זה חוק טוב ואין איתו בעיה. זה היה נושא אחד.
להצעת החוק הזו אנחנו מוסיפים עוד דבר, סעיף נוסף שאני לא יודע באיזה פרק של איזה חוק להכניס אותו, אבל אני רוצה שנצביע על העיקרון. העיקרון הוא, שגוף שצריך להגיש מספר דוחות לכמה גופים שונים יוכל להגיש דוח במועד אחד בלבד.
מיכל הנר-דויטש
¶
אבל זה גם קשור אלינו ואני לא יכולה להסכים לזה. אתה מכניס אותנו להסכמה כוללת על משהו שנעשה אצלנו בשיקול דעת. אני לא יכולה להיגרר באופן קוגנטי אחר קביעה אחרת.
מיכל הנר-דויטש
¶
ההצעה שלנו היא בקשה לקבלת סמכות להיגרר אחר גוף קובע אחר, במקרים מאוד ספציפיים. עכשיו אתה אומר – כולם יגררו, כולל רשות המסים. אני לא יכולה להסכים לזה, מדובר בסמכות שבשיקול דעת. הבאנו הצעה לסעיף מקל, ואני לא יכולה להפוך אותו.
מיכל הנר-דויטש
¶
הוא מובל בסמכות אחרי קביעה. אנחנו מגדרים את הקביעה ושואלים – מה אנחנו צריכים לעשות כאשר שלושה משרדים לא מסכימים על תאריך אחד, ומבקשים דוח בתאריכים שונים?
היו"ר משה גפני
¶
אני מבקש לבדוק את העניין, הצעת החוק שהביאה רשות המסים היא טובה מאוד. כשנושא כמו שהעלה חבר הכנסת חיים אורון נופל לידנו אנחנו לא יכולים להתעלם ממנו. הדוגמה שהוא הביא היא דוגמה מוכרת לכולנו. הבירוקרטיה והמקובעות של משרדי הממשלה היא טראגית כלפי עמותות. אל תהיו מקובעים, אנחנו לא הולכים לעשות דבר רע.
מיכל הנר-דויטש
¶
כיום, הפקודה וחוק העמותות מסונכרנים. חוק העמותות אומר "לכל שנת מס". משמע, אם לעמותה שלא ביקשה על פי סעיף 7 כי אין לה הוראה על פי דין, מגישה לאחד לינואר – גם לרשם העמותות היא תגיש על אותם תאריכים. עמותה שעומדת בכללים החדשים, מוסד ציבורי שקיבל הוראה על פי דין, נקבעת לה שנת מס מיוחדת על ידי מנהל רשות המסים, ורשם העמותות מחויב על פי סעיף 36(א) בחוק העמותות להתיישר לקביעה.
היו"ר משה גפני
¶
אני רוצה שתביני את מה שאנחנו אומרים. אנחנו רוצים להוריד את הבירוקרטיה וצוות הייעוץ המשפטי של הועדה יבדוק את העניין. אני מוסיף - ללא ללכת נגד רשות המסים, אבל גם לא ללכת נגד הוועדה. תודה רבה, אנחנו נצביע בשבוע הבא. אני רוצה את התוספת שהציע חבר הכנסת חיים אורון. הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 09:45.
PAGE
10