PAGE
45
ועדת החוקה, חוק ומשפט
7.7.10
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס' 226
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום רביעי, כ"ה תמוז התש"ע (7 ביולי 2010), שעה 09:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 07/07/2010
חוק לתיקון פקודת האגודות השיתופיות (מס' 8), התשע"א-2011, הצעת חוק לתיקון פקודת האגודות השיתופיות (ועדות קבלה ביישובים קהילתיים בגליל ובנגב), התש"ע-2009, חוק בתי המשפט (תיקון מס' 59), התש"ע-2010
פרוטוקול
סדר היום
1. הצעת חוק לתיקון פקודת האגודות השיתופיות (ועדות קבלה ביישובים קהילתיים בגליל ובנגב), התש"ע-2009, של חה"כ ישראל חסון, חה"כ שי חרמש, חה"כ אורי אריאל, חה"כ משה (מוץ) מטלון, חה"כ יצחק וקנין (פ/1740(
2. הצעת חוק לתיקון פקודת האגודות השיתופיות (ועדות קבלה ביישובים קהילתיים בגליל ובנגב), התש"ע-2009, של חה"כ דוד רותם. (פ/1748) - הכנה לקריאה ראשונה – דיון
3. הצעת חוק בתי המשפט (תיקון מס' 59)(סמכות בעניינים כלכליים), התש"ע-2010 – בקשה לרביזיה - הצבעה
נכחו
¶
חברי הוועדה: דוד רותם – היו"ר
מיכאל בן-ארי
יצחק וקנין
ג'מאל זחאלקה
דב חנין
ישראל חסון
אברהם מיכאלי
חנא סוייד
יוליה שמאלוב-ברקוביץ
מוזמנים
¶
אורי זליגמן, מנהל מינהל איגוד שיתופי, משרד התמ"ת
עו"ד אהוד אמיתי, איגוד שיתופי, משרד התמ"ת
אריאל צבי, ייעוץ וחקיקה – אזרחי, משרד המשפטים
ירון ימין, מתמחה, משרד המשפטים
ארז קמינץ, משרד המשפטים
שי דותן, מנהל תחום תיירות חקלאית, משרד החקלאות ופיתוח הכפר
ברוך שוגרמן, מנהל השירות לעבודה קהילתית, משרד הרווחה
גבי קדוש, יועץ רה"מ להתיישבות, משרד ראש הממשלה
נועה צבי, יועמ"ש, המשרד לפיתוח הנגב והגליל
עו"ד מיכל אופיר, מינהל מקרקעי ישראל
עו"ד מניה לייקין, מינהל מקרקעי ישראל
עו"ד גיל גן מור, האגודה לזכויות האזרח
לאה שלם, מנהלת חטיבת קליטה וחברה בחטיבה להתיישבות, ההסתדרות הציונית
בארי הולצמן, מרכז נושא בתק"צ, התנועה הקיבוצית
עמית יפרח, יו"ר אגף קרקעות, תנועת המושבים
רון שני, ראש המועצה אזורית משגב
סיגל מורן, ראש מועצה אזורית בני שמעון
מוריץ הדר, מועצה אזורית בני שמעון
ישראל נדיבי, סמנכ"ל מרכז המועצות האזוריות
עו"ד רון רוגין, ארגונים כלכליים קיבוציים
שרגא נוי, מרכז מחלקת התיישבות
רוני פלמר, מנכ"ל תנועת אור
צביקה מרום, ארגון המושבים של העובד הציוני, מזכ"ל
דוד בלחסן, חבר אגודה שיתופית תלמי אליהו
דוד ברגמן, תושב אגודה שיתופית
דוד קוכמן, האיחוד החקלאי
נחמיה רפל, מזכ"ל הקיבוץ דתי
אילן מרסיאנו, תושב הכרמים
מרים אילני, משרד המשפטים
זוהר גושן, יו"ר הרשות לני"ע
שוני אלבק, יועמ"ש רשות ני"ע
רשמת פרלמנטרית
¶
הדס צנוירט
1. הצעת חוק לתיקון פקודת האגודות השיתופיות (ועדות קבלה ביישובים קהילתיים בגליל ובנגב), התש"ע-2009, של חה"כ ישראל חסון, חה"כ שי חרמש, חה"כ אורי אריאל, חה"כ משה (מוץ) מטלון, חה"כ יצחק וקנין (פ/1740(
2. הצעת חוק לתיקון פקודת האגודות השיתופיות (ועדות קבלה ביישובים קהילתיים בגליל ובנגב), התש"ע-2009, של חה"כ דוד רותם. (פ/1748) - הכנה לקריאה ראשונה - דיון
היו"ר דוד רותם
¶
בוקר טוב, אני מתכבד לפתוח את הישיבה. אנחנו נגמור היום את הקריאה הראשונה. יש שני תיקונים שעשינו.
סיגל קוגוט
¶
נכון. יושב ראש הוועדה הציע בהגדרה של זכויות במקרקעין שנוסיף את השכירויות המצטברות – שזה לא יהיה רק חוזה שמלכתחילה הוא לחמש שנים, אלא גם חוזים מתחדשים, אבל בלבד שסך כל התקופות הן מצטברות לחמש שנים, שזו ההגדרה לפי חוק המקרקעין, אז זה דבר חדש. אם יש למישהו הערות על זה, מוזמן.
הדבר השני שיושב ראש הוועדה הציע, היה כאן דיון בפעם הקודמת לגבי כל ההעברות לפי דין, ודובר על הירושה.
היו"ר דוד רותם
¶
את טועה. אני מציע את השינוי הזה כי אני קורא את האתר שנקרא "עתיד משגב". הם שכנעו אותי...
סיגל קוגוט
¶
יושב ראש הוועדה סבר, שבנושא של ירושה זה שונה ממקרים אחרים. הוא השתכנע שכאן צריך להוציא את זה מההגדרה רק במובן הראשוני של הירושה עצמה, של היורש עצמו, אבל הבהרנו בפירוש, שכשיש העברה משנית, בין אם זה אדם שהוא עצמו מוכר, בין אם אפילו יורש שרוצה להעביר למישהו אחר או אדם אחר שקיבל לפי דין ורוצה להעביר למישהו אחר, כן יחול עליו החוק. זה דבר נוסף חדש, שאפשר להעיר עליו.
עצרנו בנושא של הרכב ועדות הקבלה הראשוניות. היתה הצעה שלנו, שהיתה דומה למדי להחלטת המינהל, על הרכב שמערב את הישוב, אבל מערב גם גורמים אחרים של משרדי ממשלה. יושב ראש הוועדה הציע כאן הצעה נוספת לדיון, שנותנת משקל גדול בגלל הנושא שבערכאה ראשונה צריך לתת משקל כבד לישוב עצמו, והשיקולים האחרים יבואו לידי ביטוי גם בוועדת הערר, מוצע כאן הרכב נוסף – הצעת יושב ראש הוועדה, בעמ' 3, שוועדת הקבלה הראשונית תהיה מורכבת מגורמים לוקליים – לא רק הישוב, אבל עם משקל כבד לישוב, כי זה שני נציגי ישוב, הנציג השלישי זו התנועה המיישבת או שהם מוותרים או אין תנועה מיישבת, זה עוד נציג לישוב. הנציג הרביעי זה של הסוכנות או ההסתדרות הציונית והנציג החמישי הוא של המועצה האזורית. לפי הצעת היושב ראש, הנציג של המועצה האזורית כאחד שגם מכיר את הישוב אבל גם מכיר את כל הסביבה, יהיה היושב ראש.
גיל גן מור
¶
הנושא של הוועדה, אני חושב שדבר ראשון, אנחנו צריכים לשאול את עצמנו, מה מטרת הוועדה. אם המטרה של הוועדה היא לבחון, האם מדובר במועמד שהוא עשוי לפגוע בחיי הקהילה, או הוא מתאים לחיי הקהילה, צריך אנשים שמתאימים לדבר הזה. מה שאנחנו רואים פה, קשה לי להבין, אולי תוכלו לשכנע אותי אחרת, מה הרלוונטיות של נציג הסוכנות? מה הרלוונטיות של נציג התנועה? האם יש להם הכשרה מיוחדת לבחון את הדבר הזה? למה צריך אותם בוועדה? אם כבר, הייתי אולי חושב על נציג של משרד השיכון ונציג של משרד הרווחה, הייתי חושב על משפטן שיוכל לבחון שנעשה האיזון הנכון.
היו"ר דוד רותם
¶
קודם כל, ברכותיי, כי לא ידעתי שאני צריך לשכנע אותך. לא ידעתי שאתה מצביע פה. אבל תסביר לי מה הרלוונטיות של נציג משרד השיכון? מה ההבנה שלו, או משפטן, מה ההבנה שלו יותר מאשר מי שגר בישוב, ויודע מה כוונת הישוב?
גיל גן מור
¶
למשל, אם מדברים על נציג של משרד הרווחה, הוא יוכל לעשות את האיזון בין הצרכים של אוכלוסיות מוחלשות, שבדרך כלל הן אלה שנדחות מהישובים האלה, לצרכים של הישוב בצורה יותר אובייקטיבית מאשר האנשים של הישוב עצמו, שיש להם עניין אישי.
היו"ר דוד רותם
¶
ואני עונה לך – הוועדה עובדת לפי תנאים מסוימים ולפי כללים, ואז, אם לא יהיה שם, אז נדון בזה.
היו"ר דוד רותם
¶
קודם כל, כי אני לא מחזיק ממשפטנים... יותר מדי שנים הייתי שם כדי שאני אעמוד דום ואשתחווה למשפטנים.
היו"ר דוד רותם
¶
להיכנס לוועדת קבלה לישוב שמלווה על ידי הסוכנות, והסוכנות מטפלת בכל הנושאים האישיים שם, לכן יש חשיבות רבה לנושא הסוכנות.
יצחק וקנין
¶
60 שנה הנוהג הזה היה, שהסוכנות היתה גורם בתוך ועדות הקבלה כגורם מיישב, מי שמכיר את זה מקרוב.
גיל גן מור
¶
משרד השיכון רואה שיקולים יותר רחבים של מדיניות דיור, של נושא של מצוקת דיור במקומות מסוימים.
היו"ר דוד רותם
¶
כשאני מחליט להקים ישוב, ואני מקים אגודה שיתופית, ואני רוצה לאגד את החברים שלה, אני לא שוקל את השיקולים של מדיניות ההתיישבות של המדינה. יש לי גם זכויות להחליט, עם מי אני רוצה לגור.
היו"ר דוד רותם
¶
לכם יש דעה, ולי יש החלטה. ההבדל הוא בדבר אחד – שהמדינה לא חייבת לתת קרקע. המדינה תוכל לומר: לאגודה הזאת, לא רוצה לתת לכם קרקע. למה? כי אתם לא מאזנים ואתם לא כאלה ואתם לא כאלה.
היו"ר דוד רותם
¶
על כך שיש להבחין בין הקצאת הקרקע, שהיא קרקע שהציבור, והציבור יכול לומר: אני לא רוצה לתת לך קרקע, לבין זה שאני מקים אגודה שיתופית, ואני מחליט מי החברים. כי אגודה שיתופית היא בעצם שותפות. כשאני הקמתי שותפות לעריכת דין, אף אחד לא יכול היה לבוא ולומר לי: אתה חייב לקחת גם מישהו מהפריפריה או מישהו ערבי ואשה. אותו דבר פה. אתם לא רוצים? אל תיתנו לי קרקע.
היו"ר דוד רותם
¶
אני עושה אגודה שיתופית כדי לפנות ולבקש קרקע. אם המדינה תגיע למסקנה שהיא לא רוצה לתת לי קרקע, היא לא תיתן לי קרקע.
היו"ר דוד רותם
¶
אני לא חושב שאני לא אקבל קרקע. אם אני לא אקבל קרקע, יש פה בניין ממול, שמכריח לתת קרקע.
היו"ר דוד רותם
¶
הוא לא רלוונטי, לדעתי, בכלל. לא רק זה, אלא אם אני מכניס נציג של משרד השיכון, אני גורם לניגוד עניינים; משרד השיכון הוא זה שנותן לי את הקרקע, ואחר כך הוא מסייע בידי לעשות את מה שאתה והאגודה לזכויות האזרח מפחדים שאעשה. הרי הוא יישב שם בוועדה, והוא ישתכנע שלא צריך לקבל אנשים מסוימים. אחר כך יגידו: גם הוא גזען וגם נותן את הקרקע, סיבכת את העניין עוד יותר. הוא, יש לו ניגוד עניינים, והוא צריך להיות במצב שהוא מחליט – הוא מסתכל על האגודה ואומר: אני כן נותן קרקע או לא נותן קרקע, ולא שהוא שותף לאפליה, גזענות, חוסר שוויוניות, את כל הרשימה הזו. לכן אסור לו להיות שם.
יצחק וקנין
¶
המציאות במדינת ישראל היתה 60 שנה במתכונת יותר קשה מהחוק הזה. אתם רוצים לשנות את כל המציאות הזאת של האגודות השיתופיות, וזה לא יכול להיות.
היו"ר דוד רותם
¶
עוד מישהו רוצה להעיר? לא לחזור על דברים שנאמרו. רק מי שמתנגד. מי שתומך – אני לא צריך חיזוקים.
רון רוגין
¶
שתי הערות מעשיות. אחת, דיברנו פה בישיבה שעברה לגבי ההסדר של העברה בצוואה או מכוח ירושה, ועלתה הערה של משרד המשפטים, שהנוסח הקודם- -
רון רוגין
¶
יחד עם זאת, מה שהעלינו פה הצעה בישיבה הקודמת, אמרה: ברור לחלוטין שאין אפשרות לפגוע ואין כוונה לפגוע בזכות הקניין של- -
היו"ר דוד רותם
¶
אני לא עוסק עכשיו בירושה. אני מדבר עכשיו של הסעיף של קבלות הוועדה. את הסעיף הקודם גמרתי.
היו"ר דוד רותם
¶
לא, עזוב אותי מהתיקונים. אני רוצה לגמור את החוק הזה היום, ואתה מחזיר אותי שבועיים אחורה.
רון רוגין
¶
משפט אחד, אדוני. הפרקטיקה הנהוגה היא שאומרים: הזכות עוברת ליורשים, והם תוך פרק זמן קצוב, שקבוע בתקנון האגודות, הם או מתקבלים לאגודה- -
היו"ר דוד רותם
¶
שנתיים גרתי בישוב, בניתי בית, ועכשיו לא מקבלים אותי. אז אתה רוצה שאני אלך הביתה סתם?
רון רוגין
¶
הכנסת מחליטה.
הערה שנייה, לגבי הרכב ועדת הקבלה, הנושא של הסוכנות היהודית הוא לא רלוונטי בחלק גדול מהישובים - זו הערה אחת.
הערה שנייה, מה קורה כשבאים רק חלק מהחברים? כלומר מהו המניין שצריך בצד המעשי, נניח, אם יהיו ארבעה מתוך חמישה חברים, אז זה נחשב מניין?
אילן מרסיאנו
¶
אדוני דיבר על הקצאות קרקע לאגודות שיתופיות חדשות. מה לגבי הקצאות קרקע לאגודות שיתופיות שכבר קיימות, ושהמצב הדמוגרפי שלהן הוא כזה שהוא מחייב שתהיה גדילה? לעניות דעתי, לוועדות הקבלה מחויב שיהיו גורמים ניטרליים כדי גם שתהיה ההסתכלות התפישתית על הצורך בגדילה דמוגרפית של אותו ישוב.
היו"ר דוד רותם
¶
הקמתי אותו לפני 25 שנה, ואנשים עזבו, ונשארו שם 50 נחלות, שצריך לחלק אותן. אני יושב שם 25 שנה, מזיע ביום ובלילה, אני לא רוצה שאתה תבוא לגור אתי, כי – סתם אני זורק דוגמה – אתה מחלל שבת, ואני רוצה רק דתיים. מותר לי?
אילן מרסיאנו
¶
דמוגרפית תמצא את האנשים שכן מתאים לך, אלה שלא מחללים שבת. תביא אותם לישוב. אבל מישהו צריך להגיד את זה, שתבואו לישוב הזה, להגדיל אותו. אל תביא אותי, תביא את אלה שכן מתאימים.
היו"ר דוד רותם
¶
אי אפשר, כשאנשים כבר נמצאים בישוב, והם חיים בקהילה מסוימת, להכריח אותם. מי שכן יכול להכריח אותם, אגב, אבל זה לא לפי החוק הזה, זה רשם האגודות השיתופיות. יש לו פה סגן, שאני הופעתי בפניו בימי צעירותי, והוא פירק לי אגודות, כי האגודות לא גדלו. יש לו סמכות. אבל זה לא בחוק הזה.
אילן מרסיאנו
¶
זה בדיוק מעביר אותי לנושא השני שאני רוצה להעלות, ולשאול, מדוע רוצים להחריג את הקיבוצים מהחוק הזה?
אילן מרסיאנו
¶
יש אגודה שיתופית אחת קהילתית, לצדה יש אגודה שיתופית חקלאית, במקביל. אלה – תהיה להם ועדה חיצונית עם קריטריונים. אלה יחליטו לבד באותו ישוב?
היו"ר דוד רותם
¶
לא. קיבוץ זה צורת חיים מסוימת, שהיא באמת שותפות מלאה. לפחות בחלק מהקיבוצים אפילו הילדים ישנים יחד.
היו"ר דוד רותם
¶
קיבוץ יכול לקבל אנשים מבחוץ, ולהגיד: לפלוני אני רוצה לתת חלק מהרכוש שלי, לאלמוני - לא.
אילן מרסיאנו
¶
מה לגבי כל הסיווגים האחרים, שהם במתכונת שדי דומה להתיישבות קהילתית רגילה? איפה ההבחנה פה?
היו"ר דוד רותם
¶
הקיבוצים זה שיטת חיים אחרת, זה לא אנשים באים לגור לפי בחירה, כי הם רוצים לגור יחד עם אחרים. קיבוץ זה הם רוצים לחיות בצורת חיים מסוימת. לא ייכנס החוק הזה. אתה עובד פה בבניין, נכון? תמצא מישהו שיגיש הצעת חוק.
ברוך שוגרמן
¶
משרד הרווחה חושב שבוועדת הקבלה ברמת הישוב צריך להיות לישוב רוב בחברי הוועדה, ובהצעה הנוכחית בעצם יש מיעוט, ואנחנו- -
היו"ר דוד רותם
¶
ונציג התנועה או הישוב, נציג הסוכנות ונציג המועצה. אז לא יהיה להם רוב. מה קרה? אני לא חושב שהסוכנות היהודית והמועצה האזורית רוצים לפעול נגד הישוב. הם רק מאזנים את המצב, שלא יהיה מה שחושש חבר הכנסת דב חנין ומה שחוששת האגודה לזכויות האזרח ומה שחוששים פה הרבה אנשים ועתיד משגב, שתהיה אפליה של אנשים שאותם לא ירצו לקבל, ולכן זה יהיה מאוזן. עדיין זה אנשים שקרובים להתיישבות, הם יודעים מה הצרכים בהתיישבות, והם לא משפטנים.
ברוך שוגרמן
¶
אנחנו בהחלט מאמינים שגם הסוכנות וגם המועצה חשוב שיהיו שם, אבל אנחנו חושבים שהמקום למנוע ולבדוק את האפליה, זו ועדת הערר. זו דעת המשרד.
דוד קוכמן
¶
דווקא הסוכנות היהודית, לצערי הרב, גוף שיש לו היסטוריה נהדרת בהקמת התיישבות, הוא בשנים האחרונות הפך לגוף מעיק, שמפריע להתיישבות, והוא דוגמה של דברים שיכולים להשתנות, שהחוק, אולי יש לו כוונות טובות, אבל המעשים שלו בסופו של דבר יכולים להגיע לדברים שלא נכונים.
אני חושב שבאיזון, בהרכב של ועדת הקבלה המקומית, צריך לשמור על רוב משמעותי של הקהילה. אנחנו מדברים על קואופרטיב חברתי. זה לא חברה שגרה בבניין קומות. אנחנו מדברים על קהילה כפרית, וחשוב לשמור על יכולתה לשמר את הקהילתיות שלה. בזה שמנסים להכניס אנשים חיצוניים, יהיו טובים ככל שיהיו, אני חושב שיש כאן פספוס של תפישת העולם החברתית של הקהילה כקהילה.
אין לי בעיה, למרות שחשבתי מראש שצריך להיות הרכב מוחלט של הישוב, כי יש ועדת ערר שעליה יש האנשים שיכולים לבקר את אותם מעטים שיש להם השגות לגבי הקליטה שלהם, אנחנו מדברים על רוב מוחלט שמתקבל. זה עלה בישיבה הקודמת, הוצג על ידי לאה שלם מהחטיבה להתיישבות, שהרוב המוחלט מתקבל בישובים. אנחנו מדברים על המיעוט, שמתוכו יש אנשים שמתלוננים ומגיעים לכל מיני מערכות, כולל מערכות משפטיות. אז יש ועדת הערר, שהיא זו שצריכה לבקר את העבודה של הוועדה, אבל צריך לשמור עדיין על הרוב של הישוב כוועדת קבלה ישובית ותפישת העולם שאנחנו רוצים לשמר. זה קיים בכל העולם, אין שום סיבה שזה לא יתקיים כאן.
דוד ברגמן
¶
אני נמצא בקיבוץ שאין בו חברים. אנחנו מדינה בתוך מדינה. הקיבוצים לא רוצים שעין ציבורית תשזוף אותם. חבריי ואני מחכים 15 שנה לוועדת קבלה. 6 שנים היינו אצל דודו קוכמן, עשרות פניות. הם לא נותנים את האישור. זה ישוב פרטי של פקידי התיישבות. איפה העין הציבורית פה?
אורי זליגמן
¶
מאחר שלא הצליחו ליישב את הקיבוץ, ומר ברגמן ואחרים ניסו בזמנו להתקבל לקיבוץ ולא התקבלו, קבעתי שמר ברגמן ואותם חברים אינם חברי הקיבוץ; היום הם רק שוכרי דירות. הכוונה שם ליישב את הקיבוץ. יש פה את אור משימות, שהולכת ליישב את הקיבוץ. הקיבוץ בפירוק, ויוקם שם, כנראה, ישוב קהילתי עם אופי חקלאי. הממשלה מינתה ועדת מנכ"לים לדון בעתיד הקיבוץ, איך הוא ייראה.
דב חנין
¶
הצעתם לאוכלוסייה של הכפרים הבדואים הלא מוכרים, שיש שם הרבה אנשים עם מצוקת- - ליישב את המקום הזה?
דוד בלחסן
¶
אני ממושב תלמי אליהו. אצלי אין פירוק. זה מושב שקיים, ואני ממקימי המושב הזה. אני חושב שהוועדה לא נותנת את הדעת לכך שוועדי ההנהלה בתוך מושבים הפכו למשטר עריצות של נפוטיזם, שהם דואגים לקרובי משפחה שלהם ולחמולות שלהם- -
היו"ר דוד רותם
¶
סליחה. אני לא דן בזה. אני בכלל לא עוסק באיך מתנהלים הישובים האלה. יש רשם האגודות, הוא צריך לשנות את חוק האגודות השיתופיות, תפנה אליו.
דוד בלחסן
¶
אני חושב שעין ציבורית, שתפקח על ועדות קבלה, זה דבר דמוקרטי בה"א הידיעה, ואם זה לא ייעשה, אז אתם לא יכולים לטעון שאתם פועלים בדרכים דמוקרטיות, ויהיה בג"ץ נגד הדבר הזה.
רון שני
¶
בסך הכול אני חושב שהצעת היושב ראש מקובלת. הייתי כן מבקש לדבר על נושא הקוורום, ומה קורה אם יש מספר זוגי שנוכח באותה ישיבה.
סיגל קוגוט
¶
"ועדת הערר תורכב משלושה חברים והם: רשם האגודות השיתופיות או סגנו" – יושב ראש
הוועדה מציע שהוא יהיה יושב הראש, רשם האגודות – "איש ציבור בעל השכלה בתחומי המשפט, עבודה סוציאלית או מדעי ההתנהגות, ונציג מינהל מקרקעי ישראל; איש הציבור ימונה על ידי מנהל מינהל מקרקעי ישראל". יושב ראש הוועדה מציע ששר המשפטים ימנה את איש הציבור.
ועדת הערר רשאית לבטל את החלטת ועדת הקבלה, לאשרה או להחזיר את הנושא לדיון מחודש
בפני ועדת הקבלה.
ההרכב כאן, היתה הסכמה גם על ידי המציע, שהוא היושב ראש, שזאת צריכה להיות ועדה
שיכולה לפקח. היושב ראש סבר, שמרכז הכובד לניהול ישיבות ועדת הערר צריך להיות לרשם האגודות השיתופיות, ושאיש הציבור צריך להיות ממונה על ידי שר המשפטים.
ברוך שוגרמן
¶
אני מתאר לעצמי מההיכרות שלי, ואולי אפשר לאשר את זה, שרוב העררים היו סביב הנושא של
מה שנקרא הסעיפים החברתיים ולא סביב האם האדם בגיר או האם הוא עונה על תנאי זה או אחר.
בנושא החברתי הוועדה הזאת לא כוללת משרדים חברתיים, ובראשם משרד הרווחה והשירותים
החברתיים, שענינו בדיוק החברתיים. להפך, בעצם קודם כל הנציג פה של מי שמקצה את הקרקע, לדברי אדוני היושב ראש, התפקיד של מינהל מקרקעי ישראל הוא להקצות קרקע; הוא לא לעסוק באנשים. משרד ממשלתי שעוסק באנשים בתחום החברתי ומוביל את התחום הזה הוא משרד הרווחה והשירותים החברתיים. בהצעה המקורית של אדוני היושב ראש, ויושב ראש הוועדה היה צריך להיות ממונה על ידי שר הרווחה והשירותים החברתיים.
יצחק וקנין
¶
גם שם היה כתוב שמינהל מקרקעי ישראל הוא שיקבע את איש הציבור, וכך אתה נותן לו שני נציגים.
אריאל צבי
¶
אנחנו מציעים שבראש הוועדה יעמוד דווקא איש הציבור ולא רשם האגודות השיתופיות בגלל שהוועדות האלה מתעסקות במגוון של נושאים במגוון של היבטים, נראה לנו שמי שראוי לעמוד בראש זה דווקא איש הציבור.
סיגל קוגוט
¶
אבל מה עושה היושב ראש חוץ מלכנס ישיבות? מה הסמכויות העודפות שיש לו? להפך; צריך שיהיה מנגנון טכני.
היו"ר דוד רותם
¶
היה לי דיון כזה בהצעה שלכם על הנושא של הוועדה לתקצוב תביעות ייצוגיות, ושם התעקשתם על זה שזה לא יהיה כך, מסיבה פשוטה; איש הציבור - אין לו משרד, אין לו זמן. הוא עושה טובה והוא מוכן בשביל משהו לבוא ולהשתתף בישיבות, כי הוא אומר: אני איש ציבור. ברגע שהוא היושב ראש, אז הוא צריך שתהיה לו מזכירה שתזמן את הישיבות ושתקבל את העררים ושתעשה את כל הדברים האלה. זה לא ילך. איש ציבור כזה לא יעבוד.
חנא סוייד
¶
אותו דבר נכון לגבי הוועדה עצמה, לא גם לוועדת ערר. היא גם ועדה מעין שיפוטית. היא מחליטה לגבי עתידם של אנשים.
היו"ר דוד רותם
¶
אבל זה החוק יקבע מי הוועדה. לגבי ועדת הערר, אני יכול גם הייתי לקבוע, אבל אם הייתי קובע- -
היו"ר דוד רותם
¶
לא. אני אומר: שר המשפטים יוכל למנות את האדם. שר המשפטים ימנה את איש הציבור. רשם האגודות השיתופיות, על פי החוק, הוא אדם שצריך להיות בתקן של שופט.
יצחק וקנין
¶
אם אנחנו רוצים ועדה אובייקטיבית, דווקא צריך להיות נציג משרד הרווחה בתוך הוועדה הזאת, ואז גם אם ירצו לשים אותו יושב ראש, לא תהיה בעיה.
מיכל אופיר
¶
אני רוצה לספר איך זה מתנהל כיום. למרות שאיש הציבור הוא יו"ר הוועדה, אנחנו מרכזים את זה אדמיניסטרטיבית, וזה לא רק אדמיניסטרטיבי במובן הזה שאם יש פניות שהן לא מתאימות להתברר כערר, אנחנו גם עושים את כל הבדיקה המשפטית ברמה של ייעוץ משפטי, סובב את כל הליכי העררים האלה.
היו"ר דוד רותם
¶
זה בדיוק העניין – אתם לא רק מרכזים, אתם גם נותנים את הייעוץ המשפטי. מה הבעיה עם רשם האגודות השיתופיות – מישהו מוכן להסביר לי? משרד המשפטים?
היו"ר דוד רותם
¶
איזה הרבה נושאים שרשם האגודות לא יכול להתעסק אתם, אבל יכול להתעסק אתם נציג המינהל או מישהו כזה?
יצחק וקנין
¶
אתם מנסים לשנות סדרי בראשית, לצערנו הרב. מה שהיה קיים 60 שנה, אתם מנסים לשנות אותו. אתם אלה שעושים את כל הבעיות היום.
מניה לייקין
¶
אני רוצה לתת דוגמה. מגיעים, למשל, עררים של בעל נחלה, שזה בכלל לא רלוונטי לוועדת קבלה. מגיעים תלונות על הקצאת קרקע, על התנהלות של ההרחבות לגבי הקצאת משאבים. יש לזה ממשק להקצאת קרקע ולשיקול דעת של המינהל בנוגע לעצם ההקצאה. יש ועדות קבלה, יש לזה ממשק למכרזים, זה מחייב תיאום. לכן אנחנו סבורים שנכון להשאיר את הניהול והריכוז של הוועדה במינהל.
מניה לייקין
¶
אני חושבת שיש חשיבות ציבורית לזה שיושב ראש הוועדה, שמנהל את הוועדה, הוא איש ציבור גם מבחינת הפונה והמערער שיושב מול הוועדה ורואה שהיא בכל זאת מורכבת מהרשם, ממשרדי הממשלה, שאיש ציבור הוא זה שמנהל את הוועדה. יש לזה משקל בהתנהלות הוועדה.
יצחק וקנין
¶
אתם תתאימו את מה שאתם רוצים למה שנוח לכם. אני מספיק ותיק פה בכנסת. אתם מתאימים את העניינים שלכם, איך שאתם רוצים, לעניינים שלכם, ולא ניתן לכם את זה.
היו"ר דוד רותם
¶
הרשם משויך לצד זה או אחר? והמינהל לא משויך, או איש הציבור לא משויך, כי הוא ממונה – לפי ההצעה המקורית, רציתם שימונה על ידי המינהל.
היו"ר דוד רותם
¶
ההצעה שלי היא שרשם האגודות יהיה יושב ראש הוועדה. איש הציבור ימונה על ידי שר המשפטים.
גבי קדוש
¶
יש לנו בקשה, שחבר בוועדת הערר, אחד החברים, יהיה נציגו של ראש החטיבה להתיישבות בהסתדרות הציונית.
היו"ר דוד רותם
¶
עם כל הכבוד, יש ועדה שמחליטה. מישהו צריך לערער עליה. אתם מבקשים שכאשר יש ערעור מבית משפט מחוזי לבית המשפט העליון, שימנו את אחד השופטים שישב בתיק המקורי, לשבת גם בערעור. זה לא טוב.
רון שני
¶
אני חושב שנציג משרד העבודה והרווחה, חשוב שיהיה שם. הם עובדים בנושא של פיתוח קהילתי שנים, ומכירים את זה טוב.
מיכל אופיר
¶
עובדה שאתם רוצים להסדיר את זה. אתם לא רוצים לבטל את כל העניין הזה של הפיקוח על ועדות- -
היו"ר דוד רותם
¶
לא מתווכחים עם עובד מדינה. הוא ממלא את תפקידו, אתה תמלא את תפקידך, אתה לא מתווכח אתו.
סיגל קוגוט
¶
"ועדת קבלה רשאית לדחות מועמד בהתבסס על אחד או יותר מהשיקולים הבאים בלבד:
(1) המועמד הוא קטין;
(2) המועמד נעדר יכולת כלכלית להקים בית ביישוב קהילתי תוך פרק זמן הקבוע בהסכם הקצאת זכויות במקרקעין;
(3) למועמד אין כוונה לקבוע את מרכז חייו ביישוב הקהילתי;
(4) המועמד אינו מתאים לחיי חברה בקהילה; החלטת ועדת קבלה לדחות מועמד בשל שיקול זה, תהיה על סמך חוות דעת מקצועית.
(5) חוסר התאמה של המועמד למרקם החברתי-תרבותי של היישוב, שיש יסוד להניח כי יהיה בו כדי לפגוע במרקם זה.
(6) מאפיינים ייחודיים של היישוב הקהילתי הקבועים בתקנון, אם ישנם כאלה, ובלבד שאלה קיבלו את אישור רשם האגודות השיתופיות.
בשוקלה את השיקולים האמורים, תיתן ועדת הקבלה את דעתה לגודל היישוב, ותקו, חוסנו ואופי האוכלוסייה הקיימת בו".
היו"ר דוד רותם
¶
יש רק דבר אחד, רבותיי, שימו לב: בסעיף (6): מאפיינים ייחודיים של הישוב הקהילתי ותנאי הקבלה אליו הקבועים בתקנון, כפי שאושר על ידי רשם האגודות השיתופיות. בבקשה.
לאה שלם
¶
אני מבקשת להעיר דבר שאמרתי גם בישיבה הקודמת. להערכתנו, מעל 90 אחוזים מהאנשים מתאימים לישוב, לכן אני מבקשת לשנות את נוסח הסעיף הזה לנימה חיובית. השאלה היא לא את מי רשאית הוועדה לדחות, אלא את מי רשאית לקבל, ומתוך כך לציין מהם התנאים, אם רוצים לדחות מישהו, כי זה הופך את כל הדיון כאילו אנחנו עסוקים כל היום בלדחות אנשים.
היו"ר דוד רותם
¶
אל"ף, מקבלים את כולם, משום שאנחנו רוצים שכולם יתקבלו. יש שוויוניות, יש משאבי מדינה. אבל יש כאלה שלא מתאימים להתקבל.
לאה שלם
¶
אז איפה נאמרת הנחת היסוד הזו, שיש גם כאלה שמתקבלים? כי נשמע מתוך כך שעיקר עבודתה של הוועדה - לדחות.
היו"ר דוד רותם
¶
מטרת החוק היא להסביר, את מי מותר לדחות. זה לא שברירת המחדל היא לדחות, ועכשיו נקבע את מי מקבלים; את כולם מקבלים. הבסיס הוא שכולם מתקבלים.
ארז קמינץ
¶
אני חושב שאדוני צודק, שדווקא הניסוח השלילי הוא טוב יותר, כמו שזה נוסח. הניסוח השלילי מצביע על כך שרוב המקרים נדחים - לקבל ולא לדחות, ונותנים להם סמכות, לכן זה נכתב כ"רשאית" - שאלה של ניסוח, פחות שאלה של מהות.
ארז קמינץ
¶
ביחס למהות, לעניין הקריטריונים ובהמשך לעמדת המדינה אגב הבג"צים וגם כפי שבא לידי ביטוי בהחלטות המועצה, אנחנו חושבים שיש צורך באיזושהי צורה, זה מופיע בסעיף קטן (ב), היינו מבקשים לכתוב את זה בצורה יותר מוחלטת ביחס לגודלו של הישוב. אנחנו חושבים שהן לקריטריון 4 והן לקריטריון 5, כפי שמופיעים, צריך להסביר שכאשר מדובר בישוב יחסית קטן, או בתחילת ימיו, או כאשר היחידה הקהילתית בו היא יחסית קטנה, יכול או רשאי לא לקבל לשירותיו אנשים שלא מתאימים. לעומת זאת, כאשר היחידה הקהילתית גדולה יותר, מבוססת יותר וותיקה יותר, ראוי שהקריטריון יהיה קשיח יותר. אנחנו בהחלטת המועצה דיברנו על אדם שמפריע, שחוסר ההתאמה שבו יורד לדרגה חמורה יותר, דרגה של הפרעה, ובהחלטת המועצה זה חולק בין ישובים של עד 120 בתי אב וישובים של מעל 120 בתי אב. כרגע בנוסח כפי שהוא הדבר מופיע כשיקול דעת בסעיף קטן (ב). אנחנו היינו מבקשים לדייק את שיקול הדעת הזה בצורה יותר מוחלטת, להפוך אותו לקטגורי יותר.
היו"ר דוד רותם
¶
אתה מבין שכשאתה אומר: אדם מפריע, המשמעות היא שאין דבר כזה בעולם. תן לי דוגמה של אדם שמפריע את חיי הקהילה. אין דבר כזה. לא קיים. תן לי דוגמה.
ארז קמינץ
¶
אפשר להשתמש במידע, אבל אני מדבר על מצבים שבהם – אנחנו הרי עוברים בכל מקרה מכון בדיקה. מכון הבדיקה הזה, גם אצלו יש סוג של דירוגים. כאשר הוא מדרג את המועמד, הוא בהחלט יכול להתייחס למצב שבו הוא מגלה אדם, שהוא, לצורך העניין, פסיכופט.
ארז קמינץ
¶
אמרתי שזה מתאים, להערכתי, גם לסעיף 4, גם לסעיף 5. תכף אגיד מילה על סעיף 5.
בואו ניקח מצב של אדם פסיכופט, שמכון הבקרה עולה על זה, בין אם לפי בדיקה מהותית, בין אם לפי מסמכים שהוא קיבל, אבל מכון הבדיקה, שהוא מכון אובייקטיבי, עלה על זה. אני חושב שזה מצב שבו אדם יכול להפריע לחיי הקהילה.
היו"ר דוד רותם
¶
מה אתה מתכוון ב"פסיכופט"? כי אני מכיר כמה פסיכופטים שלא הולכים לישובים קהילתיים, הם יושבים במקומות אחרים.
ארז קמינץ
¶
זה לא התחום שלי, אבל יש דרגות של מחלת נפש. אנחנו מדברים על מקרים קיצוניים. אני חושב שאדם שהוא חולה נפש, שמקומו אולי אפילו באשפוז, לא יכול לגור בקהילה קטנה.
ארז קמינץ
¶
אמרתי שאין לי בקיאות, ואולי נציג משרד הרווחה יוכל להסביר את הדברים טוב יותר. אני חושב שאני כן מכוון לכיוון שאני מנסה כן לומר אותו. אני חושב שיש סוג מסוים באוכלוסייה שלא מתאים לגור בחיי קהילה. אגב, הוא כנראה גם לא מתאים לגור בבית משותף, אבל אנחנו לא בוועדות קבלה לבית משותף. הכיוון הוא אדם שמפריע לחיי הקהילה. כיצד יגיע מכון הבדיקה האובייקטיבי למסקה הזאת? מאוד יכול להיות שלצורך כך נבקש להתייעץ עם משרד הרווחה, לקבל ממנו את המדרגתיות של אנשים שמשרד הרווחה חושב שהם יפריעו לחיי הקהילה. אבל ודאי, אני לא רוצה לייצר פה תמונה של כאילו, ודאי המדרג הזה נועד כדי לומר שבקהילה קצת יותר גדולה, מעל 120 בתי אב, לא נסתפק באדם שיגידו: הוא לא מתאים, הוא קצת חלש בהיבט של השיתופיות עם הציבור, הוא, כנראה, לא יתרום, יכול להיות שהוא יעשה בעיות כשיבקשו ממנו לשומר - זה לא יספיק. מה שיצטרך להיות זה אדם שיפריע לחיי הקהילה.
היו"ר דוד רותם
¶
חיי קהילה – קודם כל, אני מדבר על העיקרון. לכמה משפחות אנחנו צריכים להגביל את זה – יכול להיות שצריך להגביל את זה למספר משפחות. אני לא חושב ש-120 זה נכון, כי 120 זה כלום.
חנא סוייד
¶
אדוני היושב ראש, יש לי שתי הערות. אחת, זה מתחבר לדברים שנאמרו כאן, וזה מתחבר לקונספציה השלטת בחוק הזה, שבעצם קבוצה מסוימת, קטנה, אומרת: אנחנו חברה אקסקלוסיבית, את כל תחלואי החברה - אנחנו רוצים להשתחרר מהם, ששאר הציבור, שאר הקהילות יחיו אתם. אנחנו סטריליים, כל הדברים האלה – אנחנו לא רוצים, ואנחנו רוצים לחוקק חוק שייתן בידינו שלא נתמודד ולא נחיה עם דברים שהם חלק מהחברה וחלק מהחיים הציבוריים במדינת ישראל. זו הרגשה של סטריליות, שנמצאת בבסיס החוק, ואני כופר בה. אני חושב שזה עיקרון לא נכון, לפחות לתת לו גושפנקא חוקית במסגרת החוק הזה.
אבל ההערה השנייה שלי, וזה לב לבו של העניין, כל מה שנאמר עד עכשיו זה הסברים, זה הסדרים משפטיים. כאן אנחנו מגיעים לנקודה הבעייתית, וזו הסיבה שלכל אורך הדרך התנגדתי לחוק הזה, כי אם אנחנו מדברים על מאפיינים חברתיים תרבותיים של אנשים, ועל פי אותם מאפיינים, הוועדה כן תקבל אותם או לא תקבל אותם. אנחנו יודעים שמאפיינים חברתיים תרבותיים הם נגזרת של משהו. יש הרבה ממאפיינים חברתיים בגלל השתייכות אתנית, ויש מאפיינים תרבותיים שהם- -
חנא סוייד
¶
יש מספר גוונים בחברה הישראלית. אל תגיד לי: ישוב יהודי. יש ישוב יהודי ויש אזרחים ערביים. אתה יודע בדיוק למה אני מתכוון. יש הרבה תכונות חברתיות תרבותיות, שהן נגזרת של השתייכות אתנית, של השתייכות דתית, של השתייכות מין- -
יצחק וקנין
¶
אני רק נתתי לך דוגמה. המינהל נותן להם יותר מאשר לנו, אנחנו כחברי אגודה. הם היו 7 משפחות, הם היום 50 משפחות. תבדקו את זה.
חנא סוייד
¶
מה זה רלוונטי לדברים אני אומר? אני מדבר לא רק על יהודים וערבים. אני מדבר באופן כללי, על אורח חיים. אתה רוצה להגיד לי שאורח החיים שלך מתאים לכל האנשים שיושבים כאן? אתה יודע שלא.
חנא סוייד
¶
נכון. אני רוצה לתת הזדמנות שווה לכל האנשים, ושההשתייכות, שאתה לא יכול להשתחרר ממנה ולשנות אותה, שהיא לא תהווה קריטריון מחייב כאן. אם מישהו, יש לו תכונה תרבותית חברתית מסוימת, והוא יכול לשנות אותה, אין לי בעיה – זו חברה פתוחה. משכיל יותר, משכיל פחות, נחמד יותר או פחות – אלו תכונות שאפשר לשנות אותן. אבל אני מדבר על דברים שאני ואתה לא יכולים לשנות אותם. אני ערבי. אני לא יכול לשנות את זה. חלק מההתנהגות שלי ומהמאפיינים שלי נגזרים מכך שאני ערבי, וחלק מההתנהגות שלך נגזרת מכך שאתה יהודי דתי.
אני רוצה לציין ולהבטיח שתכונות כאלה, שהן שייכות יותר להשתייכות אתנית, דתית, מין, מוגבלות פיזית - דברים שלאדם אין אפשרות לשנות אותם, שלא יהוו מכשול בפני אנשים להתקבל למגורים בכל מקום. אני אמרתי – לגבי תכונות חברתיות, בסדר. אם החוק הולך בכיוון הזה, שעבור גודל מסוים של ישוב רוצים בכל זאת לעשות בדיקה, שלא יבוא איזה חבר בארגון פשע ויהיה השכן שלך, ואתה לא רוצה, אני לא יכול להגיד לך: אתה חייב, ואני לא רוצה שאף אחד יגיד לי את זה. אבל זה שערבי, שהוא מרצה באוניברסיטה, והוא נחמד מאוד, ואתה תגיד לי: בגלל שהוא ערבי- -
היו"ר דוד רותם
¶
יסוד להניח; לא יסוד סביר. אני צריך לומר: הוא פוגע במרקם, ואם לא, אז ועדת ערר תהפוך את זה.
חנא סוייד
¶
מסיבות אחרות, שבסופו של דבר מתקשרות גם לסיבות שאני מדבר עליהן. הוא מדבר על נפוטיזם, שזו תופעה שכיחה בוועדות קבלה ובישובים קהילתיים. זו בעיה. אם אתה חושב שזה לא רלוונטי, תחשוב.
חנא סוייד
¶
אדוני היושב ראש, אנחנו כמחוקקים, ואני שומע תמיד ממך כמה שהכנסת היא מעל כל בתי המשפט, לרבות בית המשפט העליון, וזה נכון. גם הכנסת מחויבת להפעיל שיקול דעת אוניברסאלי, שוויוני, שיבטיח את ההזדמנות השווה לכל אזרח במדינת ישראל, ושמאפיינים שהם אינהרנטיים אצל כל אזרח, שאין ביכולתו של האזרח לשנות אותם, שלא יהוו בשבילו מכשול להתקבל לישובים קהילתיים, וציינתי במיוחד ארבעה סוגים: השתייכות אתנית, דתית, מין ומוגבלות פיזית.
היו"ר דוד רותם
¶
אני מסכי ם אתך במאת האחוזים, אך איך אתה קורא או בסעיף 4 או בסעיף 5 או בסעיף 6, איך אתה קורא שם את ההגבלה שאתה מדבר עליה? ניקח דוגמה פשוטה: ישוב שאין לו סממנים מיוחדים.
חנא סוייד
¶
אז אין לו זכות להיות בקטגוריה הזו. כאילו אתה מתכחש להנחה הבסיסית, אתה ככותב החוק. הרי כל ההנחה הבסיסית כאן, שלישוב יש אופי קהילתי מסוים.
היו"ר דוד רותם
¶
אופי קהילתי מסוים, אבל יכול להיות גם אופי קהילתי מסוים, שאומר: בישוב הזה אנחנו רוצים לאסוף את כל שחקני הכדורסל. אם שם יפסלו ערבי, ועדת ערר, זה יהיה אסור, כי לא חשוב אם אתה שחקן כדורסל יהודי, ערבי. גם אם יפסלו שם אחד שהוא נכה, אבל הוא שחקן כדורסל, זה יהיה לא בסדר.
חנא סוייד
¶
יש אנשים שחושבים שהם ממציאים את הגלגל בחוק הזה. דברים כאלה, הם נדונו בהרבה מקומות אחרים בעולם. אני מניח ששמעת על מישהו שלא יכול ללכת, ורצה להשתתף בטורניר האליפות של תחרות ספורטיבית, שמחייבת אותו ללכת, אבל הוא יכול לעשות את הספורט הזה מבלי ללכת. אלו דברים שקיימים.
היו"ר דוד רותם
¶
כן קיבלו אותו, רק אמרו לו שיחליף את התותבת, כי התותבת שהיתה לו היתה כזאת אחת, שנתנה לו כושר קפיצי מסוים.
חנא סוייד
¶
אז הנה, יש דברים כאלה. יכול להיות, אם אתה עושה ישוב משחקני כדורסל, כפי שאמרת, למרות שזו דוגמה מאוד קיצונית, הניגודים האלה יכולים להיות כל הזמן, ואתה יכול ליצור מצב שהחוק הזה יגן על החלטות פסולות, החלטות לא שוויוניות. מזה אני מתריע.
גיל גן מור
¶
אתה מדבר, אדוני היושב ראש, על מרקם חברתי תרבותי של ישוב, ואחר כך אתה מאפשר לוועדה לדחות מי שיש מקום להניח כי יהיה בו כדי לפגוע במרקם זה, אז אני מבין את זה כשמירה על הומוגניות יותר מאשר שמירה על הקהילה והימנעות מפגיעה בקהילה. זה אומר שמי שהוא לא באותו שטאנץ, באותו מרקם, הוא לא יכול להתקבל לישוב, אז אולי צריך לשנות את הסעיף הזה.
גיל גן מור
¶
אבל אם מישהו, שהוא לא חלק מאותו מרקם, אבל אין חשש שהוא יפגע בחיי הקהילה, למה לא לקבל אותו?
גיל גן מור
¶
אז אולי צריך לשנות את המילה האחרונה של סעיף 5 ללפגוע בקהילה. יש לי עוד הערות, אבל לסעיף הזה סיימתי.
דב חנין
¶
אדוני, אני חושב שהביטוי הזה, הפגיעה במרקם החברתי תרבותי, הוא ביטוי מאוד מסוכן. אנחנו פה פותחים את הפתח בפני המנגנונים החברתיים הכי פסולים והכי בעייתיים. בוועדות אחרות של הכנסת אנחנו מקדמים חקיקה נגד אפליה בכניסה למועדונים. אישרנו את זה בקריאה ראשונה, ואנחנו מתקדמים עם זה לאישור מלא. גם שם אפשר לומר שיש אנשים מסוימים שנכנסים ופוגעים במרקם של איזושהי קבוצה שהגיעה למועדון הזה קודם. הביטוי הזה, לדעתי, הוא ביטוי של מדרון. הוא מאפשר לנו בדיוק את אותם מנגנונים של סלקציה חברתית שיתחילו בערבים ויימשכו במזרחיים ואולי דתיים וחילוניים במקומות אחרים.
היו"ר דוד רותם
¶
ונכים וצבע עור ונשים. להלן הקבוצה הכוללת. אתם חוזרים כל פעם, ועושים לי נקיפות מצפון.
דב חנין
¶
אבל לא פתרת את בעיה. אם אתה רוצה ליצור מנגנון שבו אדם מופרע, נניח, והוא פוגע בכל קבוצה אנושית שהוא מגיע אליה, אתה רוצה למנוע ממנו להיכנס - בסדר גמור. זה לא משהו שאני מתנגד לו, לפחות. אבל תנסח את זה בצורה שאומרת שהאדם הזה אינו מתאים לחיים בקהילה או לחיים בתוך קבוצה אנושית.
היו"ר דוד רותם
¶
זה נמצא בסעיף 4, ושם ביקשתי שכדי לדחות אדם מהסיבה הזו, צריך חוות דעת מקצועית. זה לא שהחברים יושבים- -
דב חנין
¶
אותו סעיף ואותו מנגנון של חוות דעת מקצועית פותר את הבעיה שנדמה לי, היא הבעיה האמיתית, שאדוני אולי רוצה להתייחס אליה, אלא אם כן אדוני כן רוצה לייצר מנגנונים של סלקציה חברתית, שזה דבר פסול.
היו"ר דוד רותם
¶
זה לא פייר. אני רוצה להקים ישוב דתי. יבוא לגור שם מישהו שאינו דתי, ולא רק לא דתי, אלא אוכל דתיים לתיאבון מבוקר עד ערב. הוא רוצה לגור שם. הוא לא מופרע, הוא יותר נורמלי ממני, כי הוא לפחות אוכל אוכל טעים – הוא אוכל דתיים, זה טעים. איך אני לא אקבל אותו? כי אני לא יכול לקבל חוות דעת מקצועית, שהוא לא מתאים לחיי קהילה, אבל הא לא מתאים למרקם החברתי שלנו.
דב חנין
¶
אדוני עוקב אחרי הפרשה שהתרחשה בעמנואל לא מזמן? פרשה מאוד מעניינת. גם שם הטענות הן טענות מרקמיות לחלוטין.
היו"ר דוד רותם
¶
כמי שהיה יועץ משפטי של עמנואל משך הרבה שנים אני מודיע לך, שזה שם היה לא על נושא עדתי בכלל. ותגיד לי עכשיו: בית המשפט העליון פסק? בצעירותי הגעתי פעם לבית המשפט עם המון כרכים של פסקי דין, והשופט זיילר הסתכל עליי, ואומר לי: מה הבאת לי את כל הטעויות של בית המשפט? שאלתי: למה? הוא ענה: זה או המחוזי טעה או העליון טעה, אבל מישהו טעה שם.
שם בהחלט, אם אתה שואל אותי, לא מדובר באפליה דתית. עובדה היא שמתוך בית הספר הזה היו 30 אחוז בנות ספרדיות, שקיבלו על עצמן את התקנון. ואני רוצה את האפשרות לחנך את הילדים שלי בבית ספר שאין לילדים האחרים טלוויזיה בבית.
היו"ר דוד רותם
¶
כן. אני לא שואל אותך איך לחנך את הילדים שלי. אני רוצה אולי לחנך את הילדים שלי לפי המאה הקודמת, אבל אני לא רוצה שילמדו עם ילדים שיש להם טלוויזיה, כי אני חושב שמי שיש לו טלוויזיה בבית, אסור לשתות אצלו כוס מים, כי לא כשר. מותר לי? אני פרימיטיבי, אתה יודע את זה.
דב חנין
¶
השאלה בדברים האלה היא שאלה של איזונים, ואתם בחוק הזה ובמנגנון הזה, אתם מפרים באופן קיצוני את האיזון.
דב חנין
¶
הביקורת שלי על בית המשפט, אדוני, לא פחותה מאשר שלך, היא רק מהכיוון ההפוך. אני חושב שהוא לא מספיק מגן על זכויות האזרח, אתה חושב שהוא מגן עליהן יותר מדי.
אני, להבדיל ממך, לא מכיר את המקרה העובדתי של עמנואל. אני לא הייתי שם. אבל אין לי שום ספק, שמה שקורה במערכת החינוך החרדית בכלל, ויש מקרים אחרים, שאני מכיר אותם היטב, הוא מאוד בעייתי, מאוד מסוכן, והוא מאוד אפליה עדתית, שמוצדקת על בסיס של שיקולים של מרקם חברתי ומרקם תרבותי ומרקם מה שתרצה. מה שאתם עושים פה זה לייצר את המנגנונים האלה, שיהפכו את כל החברה הישראלית ל– אמרו פה "גטואים"? נכון.
ישראל חסון
¶
חבר הכנסת חנין, מדוע לא הגשת מעולם עתירה לבג"ץ על כך ש-98 אחוז מהמכרזים של מינהל מקרקעי ישראל במגזר הערבי הם למגזר אחד ברמה של חמולה?
חנא סוייד
¶
אם אתה רוצה לקבל את הפסיקות של המינהל, המינהל כאן דיבר לכל אורך הדרך נגד החוק הזה. תקבל מה שהוא אומר.
דב חנין
¶
אם, נניח, קיים כזה מקרה, שבו מפרסמים מכרז שפתוח רק לחמולה מסוימת, אני לא חושב שמישהו פה מגן על זה. אני לא מבין למה אתה מכניס את העניין הזה.
דב חנין
¶
יותר מנסתר מעיניי. אומר לך פה חבר הכנסת סוייד, שאמון עליי כמומחה ממדרגה ראשונה בענייני מקרקעין של האוכלוסייה הערבית, אני מכיר אותו שנים רבות עוד לפני שהוא נבחר לחבר כנסת, ואני מכיר אותו כמומחה בתחום. הוא אומר שהנתונים לא נכונים, אז למה שאקבל אותם?
דב חנין
¶
אני לא מבין את הטיעון שלך, חבר הכנסת חסון, ברמה הלוגית. אתה אומר: הנה דבר לא בסדר. בוא לא נתווכח כרגע על השאלה, אם זה קיים או לא. אתה אומר: הנה דבר לא בסדר, ועכשיו נעתיק אותו לעוד מקומות.
דב חנין
¶
זה מה שאתה אומר. כיוון שאני מכיר אותך כאדם אינטליגנטי, אני לא מבין את הטיעון שלך ברמה הרעיונית. אחת מהשתיים – אם מה שקורה בנושא של מכרזים לערבים הוא לא בסדר, אז אל תציע להחיל אותו על מכרזים ליהודים.
ישראל חסון
¶
כולם יושבים פה די מחויכים. אני הגשתי את הצעת החוק הזו לא מתוך הכוונה הגזענית, ואני חוזר על האמירה הזו, ואני מנסה לפתור בעיה של ציבור שכנראה, אתה לא רגיש לה, כנראה, אתה לא ער לה, וזה, כנראה, לא מטריד. אותי מטריד גם זכות של חופש התאגדות.
ישראל חסון
¶
אני לא הולך להתחיל את הדיון הזה מחדש, כי אנחנו חוזרים לאותו דיון. דב, אתה יודע שאני מעריך אותך מאוד, ואתה יודע שאני לא חושד בך שהכוונות שלך לא נכונות ואמיתיות, אבל אני מציע שתקרא את הפרוטוקולים של ארבעת הדיונים האחרונים. התנצחנו בסוגיות האלה לא שעה, לא שעתיים ולא ארבע.
ישראל חסון
¶
לא היית, כמו שאתה לא ער לבעיה שקיימת 20 שנה. אגב, אתן לך דוגמה נהדרת: קם הישוב מי עמי, שרצה להרחיב. אמרו: פתוח. נרשמו 50 איש מאום אל פאחם. אמר הישוב: נעצור, לא לזה אנחנו מתכוונים. הלכתי ובדקתי. אין לי מכרז אחד בעיר באזור המרכז, שהוא לתושבי העיר בלבד. תן לי עיר אחת שאתה יכול בחדרה לפרסם מכרז, שזה לתושבי העיר בלבד. תביא לי מכרזים באום אל פאחם, שהם לאנשים חיצוניים. תביא לי מכרז אחד בשבע השנים האחרונות.
ג'מאל זחאלקה
¶
כל חקיקה היא הרי בהקשר מסוים. מתעורר החשד שייעשה שימוש לרעה בסעיף הזה בעתיד, ואפילו אני רוצה לייחס את כל הכוונות הטובות של כל הח"כים שדיברו. זה לא השאלה. הרי כוונת המחוקק לעתים רחוקות, לדעתי, היא בכנסת, מה התכוון ומה התווכחו בכנסת. בסופו של דבר זה יהפוך לטקסט, ואנשים יהפכו לטקסט, ויש אומנות בלעשות שימוש בדבר כזה. לכן אני חושב שהסעיף הזה הוא פרצה שקוראת לגנב, וצריך לסתום אותה. בואו נחשוב איך. אנחנו צריכים לחשוב יחד, איך לסתום את הפרצה הזו שקוראת לגנב.
ג'מאל זחאלקה
¶
דתית, הכוונה אתה לא יכול לפסול אדם שהוא נוצרי או יהודי, אם מקימים ישוב שהוא של הי טק.
ג'מאל זחאלקה
¶
משיקולים של הבדל גזע, דת ומין. זה מה שמטריד את כל הח"כים שדיברו, זה הבעיה, וצריך לתת לזה תשובה. עכשיו הוויכוח שלי הוא לא אתך; הוא עם אלה שיעשו שימוש לרעה בחוק הזה.
היו"ר דוד רותם
¶
הרי אנחנו יודעים שכשיש פרצה, אז יש גנבים מכול הסוגים. תאר לך שאני מקים התנחלות בלתי חוקית בשטחים הכבושים. אני מקים ישוב בגוש עציון. יש ישוב שאני קובע שהוא ישוב שהמטרה שלו היא ליישב את ארץ ישראל. אתה מחליט להצטרף אליו. האם אתה חושב שכשאחסום אותך, זה עדתי, דתי, מה זה? ואני מדבר על מקרים לא שאתה רוצה להשתלט, כי אתה יודע שלא אתן לך. אתה רוצה להרגיז אותי.
ג'מאל זחאלקה
¶
לפי מה שאתה אומר, לא רק כי אתה פוסל את הערבי כערבי, אלא גם יש לך פסילה אידיאולוגית. היו אנשים שגרו מסיבה מסוימת בהתנחלויות, שלא הסכימו עם דעתך ולא עם דעת הימין, ואנשים יכולים לגור בישובים – אתה אומר עכשיו שלהתארגנות שיש בה אנשים עם השקפת עולם שמאלית, אתה לא יכול להכניס אנשי ימין.
היו"ר דוד רותם
¶
אם אני אגיש בקשה להתקבל לישוב שנקרא להבות חביבה, והם לא יקבלו אותי בגלל דעותיי, הם צודקים, כי יש שם דעות מאוד מגובשות של קבוצת אנשים שאומרת: אנחנו פה כך רוצים לחיות. ואם אני אבוא לשם, זה יהיה רק כדי להרגיז, ואני לא רוצה את המרגיזנים. לא אגיש בקשה ללהבות חביבה, לא רוצה שאתה תגיש בקשה להתקבל לישוב שלי.
ג'מאל זחאלקה
¶
אנחנו מחפשים את הדרך לסתום את הפרצה שקוראת לגנב. יש פה פרצה שקוראת לגנב, אני חושב שזו הבעיה פה.
ישראל חסון
¶
בהיעדרך התנהל פה דיון ביני לדב. אני מבקש ממך, בוא נתקדם בהקראה ונדון בסעיפים. אי אפשר להחזיר את הדיון לדיון הכולל.
היו"ר דוד רותם
¶
אני לא בורח מזה.
חבר הכנסת זחאלקה, אם אני אוסיף סעיף ספציפי, ואומר שלא יידחה אדם רק בשל דתו, מינו, מוגבלותו או גזעו או השתייכותו הדתית? סעיף כללי כזה.
היו"ר דוד רותם
¶
ללא הבדל דת, גזע ומין, כאשר זו הסיבה לדחות אותו, רק בשל זה. כלומר אם יבוא ערבי לישוב כמו אמירים, שזה ישוב טבעוני, והוא טבעוני, אסור יהיה לדחות אותו, כי יגידו: הוא ערבי. ואני אומר: לא ידחו אותך כי אתה ערבי אלא כי אתה לא טבעוני.
יוליה שמאלוב-ברקוביץ
¶
ייתכן בגלל שיש לו עיניים כחולות? יש מקומות שאולי לא ייקחו אותי בגלל העיניים- -
היו"ר דוד רותם
¶
לא בשביל עיניים כחולות. במפורש לא. כדי לאפשר לקבוצה להגיד: אנחנו רוצים להתאגד על בסיס מסוים. אם מישהו ירשום אגודה שיתופית של בעלי העיניים הכחולות, אז היא לא תירשם. פותר את הבעיה?
חנא סוייד
¶
יכול במעט לצמצם את הבעיה, אבל הוא לא פותר את הבעיה, כי הבעיה זה תכונות חברתיות וכלכליות ותרבותיות, שנגזרות מהשתייכות אתנית או דתית.
היו"ר דוד רותם
¶
אין מה לעשות. שוב - אני גם חושש מהמרגיזנים. לכן שאלתי את זחאלקה. אמרתי לו: הקמתי ישוב בגוש עציון, ויש כאלה שמוכנים לקנות את הבית שלי בפי שניים, רק שאני אמכור להם. מה אעשה עם ערבים?
היו"ר דוד רותם
¶
מי שהציע לקנות את הבית שלי, ערבי, אומר: אני לא אגור בו יום אחד, רק תן לי להיות הבעלים שלו. והציע לי הרבה כסף. כי הוא אחד המרגיזנים.
עוד, רבותיי?
רוני פלמר
¶
שני דברים: אחד, חסר לי בהחלטה, גם ברוח שלה וגם בפרקטיקה שלה, הנושא של הקצב. בסוף אנחנו נמצאים במציאות שיש כ-300 ישובים – אני שנייה מדבר על הנגב והגליל, כפריים בנגב ובגליל. 30 נמצאים בתת אכלוס, וחוץ מזה סדר גודל של עוד שליש משאר הישובים הכפריים נמצאים במצב שברמת הקליטה לישוב זה לא הקצב וזה לא הכוונה של ההתיישבות, ואני חושב שגם ברוח- -
רוני פלמר
¶
אתה מקים ישוב לפני 20 שנה, לפני שנה או לפני 60 שנים, ואתה מגיע למצב שגרות בו ארבעים משפחות אחרי 60 שנה. אני אומר: בחוק שקשור לאגודות שיתופיות ולוועדות קבלה צריך לראות איך בונים מנגנון, שמעודד את הישוב לקלוט עוד משפחות.
רוני פלמר
¶
הביטוי שלמשל, יכול להיות פה, זה קודם כל: בוועדת הקבלה. אני חושב שלא יכול להיות באמת רוב של הישוב עצמו, ואני מקווה שזה יישאר בפורמט הקיים, כי יש ישובים שאם זה יהיה תלוי רק בישוב עצמו, יכול להיות שיתאים להם עכשיו לא לקלוט חמש שנים משפחות. לכן חשוב שיישמר רוב דווקא לגופים שהם חיצוניים לישוב. זה פעם אחת.
פעם שנייה, אפשר לקבוע תבחין, שאם, למשל, חמש שנים אותו ישוב לא קלט, יכול להיות שבכלל יפקיעו ממנו לתקופה מסוימת- -
רוני פלמר
¶
דבר שני, אני חושב שההצעה שלך – גם בג"ץ פסק, ואין בה היום לדחות על בסיס דת שונה, ואני אחמיר, אנחנו לא צריכים להתחבא מאחורי הישובים הכפריים, ואין בעיה להגיד לאדם: לא התקבלת בגלל הגיל שלך או בגלל הדת שלך או בגלל הדעה שלך.
גיל גן מור
¶
מספר הערות. דבר ראשון, בסעיף 4, חוות דעת מקצועית, זה גם יכול להיות גרפולוג או דברים מהסוג הזה?
גיל גן מור
¶
יש ישובים שלוקחים כל מיני חוות דעת, בדיקות מוזרות.
לגבי סעיף 6, אני חושב שהוא סעיף מאוד עמום ורחב, ולדעתי, הוא כבר נכלל בסעיף 5 ממילא, כי אם אנחנו בודקים את ההתאמה למרקם חברתי תרבותי, זה מן הסתם כולל גם את המאפיינים הייחודיים של הישוב הקהילתי.
היו"ר דוד רותם
¶
כיוון שאתה ממילא סבור שכל החוק הזה מיותר, כי לא צריך אותו, ושמענו את זה בדיון הראשון- -
גיל גן מור
¶
בסעיף נוסף אני חושב שחשוב שיוכנס, אם מסדירים את הנושא הזה, אולי כסעיף ג לסעיף 6, זה הנושא של מתן החלטה מנומקת – הוועדה תיתן החלטה מנומקת לפונה, כולל את פרוטוקול הדיון – דבר שהיום לא תמיד קורה. זה, כמובן, חשוב גם כדי שאדם יוכל לפנות לוועדת ערר ולהבין על מה הוא נדחה, ושתהיה איזושהי משמעות לוועדת הערר, ולכן חשוב להוסיף סעיף בנושא הזה, שפונה שנדחה יקבל החלטה מנומקת, שכוללת גם את פרוטוקול הדיון ואת חוות הדעת שעליה התבססו כדי שיוכל אחרי זה לבחון אותה ולפנות לוועדת הערר. אחרת אין שום טעם לוועדת הערר, אם אדם לא יודע על מה הוא נדחה. אלה הערותיי לסעיף הזה.
ארז קמינץ
¶
שתי הערות. ביחס לדיון שהתקיים פה, רק הערה אחת ביחס לעמדת בית המשפט העליון, כפי שהיא בוטאה במספר פסקי דין שלו – בית המשפט העליון הכיר בעובדה שבמצבים מסוימים צריך להכיר בזכות לקהילתיות גם של קהילות שיש להן מאפיינים ייחודיים רבים, ומשכך גם בישובים של בדואים באחד המקרים, גם לעניין ערים חרדיות – בית המשפט הכיר בעובדה שיש סוגים של קהילות, בעיקר קהילות מיעוט, שלגביהן זכות הקהילתיות יותר חזקה. גם החלטת המועצה בהקשר הזה לוקחת את העובדה הזו בחשבון. נכון שיש קהילות שיש להם מאפיינים ייחודיים יותר משמעותיים מקהילות אחרות, לכן זו תחילתה של תשובה לחבר הכנסת חסון לעניין המכרזים. אני לא מכיר את הנתונים, כמה מכרזים יש לבני מקום בעדות השונות, אבל הדברים האלה קיימים גם, בין היתר, משום שבית המשפט העליון הכיר בעובדה שיש קהילות שהן עם מאפיינים ייחודיים יותר משמעותיים מקהילות אחרות. אני לא מצדיק נתונים כאלה או אחרים, אני רק מסביר.
ישראל חסון
¶
אני מבין שבית המשפט העליון רוצה, או ההמלצות שלכם אומרות מצד אחד: אני, בית המשפט העליון, מכיר בעובדה שיש ייחודיות, וכשאני בא פה ואומר: אני רוצה להכיר בעובדה שישנה איזושהי ייחודיות, אז זה לא תקף.
ארז קמינץ
¶
הערה נוספת היא שלעניין סעיף 6, הואיל ומדובר, כמו שאמרנו בתחילת הדרך, הן בשאלה של קהילתיות והן בשאלה של הקצאת קרקע, מי שצריך לאשר את המאפיינים הייחודיים של הישוב לא צריך להיות רק רשם האגודות השיתופיות אלא גם רשות מקרקעי ישראל.
ארז קמינץ
¶
זה נכון מאוד, אלא שמה שעומד לנגד עיניו בהקשר הזה, וזה בסדר, כי מה שהוא מייצג זה בעיקר את ההיבט הקהילתי, ומה שיעמוד לעיניו יותר הוא הזכות לקהילתיות, ולעומת זאת, הנושא שאנחנו עוסקים בו אינו שייך רק לשאלת- -
היו"ר דוד רותם
¶
הורדת הידיים בין הרשם לבין המינהל לבין משרד המשפטים, באמת לא בוועדה הזאת נפתור. זו הורדת ידיים. הרי אני מכיר את חוות הדעת, תאמין לי שראיתי אותן. את המשחקים האלה, באים בחשבון ופותרים אותם במקומות אחרים, לא בוועדה הזו.
סיגל קוגוט
¶
בקשר ל-6, רציתי לשאול את הרשם, בגלל שיושב ראש הוועדה רצה לשקול להוסיף לנושא של מאפיינים ייחודיים, גם תנאי קבלה.
סיגל קוגוט
¶
יש כאן תוספת שהוחלט עליה קודם בוועדה, של-6 יתווסף מאפיינים ייחודיים של הישוב הקהילתי או תנאי קבלה.
היו"ר דוד רותם
¶
רבותיי, אנחנו רק בקריאה ראשונה. הרי הדיון הזה יתקיים עוד פעמיים כשנגיע לקריאה שנייה ושלישית. את כל הדברים האלה נפתור עד הקריאה השלישית, תאמינו לי.
בסעיף 6ד כתוב שאתם לא חייבים להקצות מקרקעין, גם אם הוא אושר בוועדת הקבלה.
ארז קמינץ
¶
השאלה של נקודת האיזון של החוק הזה, מה הוא יותר, שאלה של קהילתיות או שאלה של הקצאת קרקע, אני מעדיף לא להיכנס לשאלה, מה הוא יותר. אני מעדיף להשאיר את זה ברמה של גם וגם. ואם זה גם וגם, אז גם לרשות מקרקעי ישראל יש איזושהי אמירה ביחס לשאלה, למי היא מקצה קרקע ולמי לא. ולא רק אמירה שלילית.
היו"ר דוד רותם
¶
יש לי גם דרכים אחרות לפתור בעיות, לא רק דרך חוק.
בחוק בתי המשפט לעניינים מינהליים בתוספת הראשונה יוסיף: התיישבות – החלטה של ועדת ערר לפי סעיף 6ג לפקודת האגודות השיתופיות.
תחילתו של חוק זה 30 יום מיום פרסומו.
הוראות חוק זה יחולו על הליכי קבלה לחברות בישוב קהילתי, שיחלו לאחר יום התחילה.
יש למישהו הערות? בבקשה.
ארז קמינץ
¶
לאחר בדיקה שנעשתה אצלנו במחלקה שאחראית לעניין בתי משפט מינהליים, צריך לקרוא לוועדת הערר ועדת השגות.
ארז קמינץ
¶
לעניין היו"ר, ופה, למיטב הבנתי, זו עמדת הממשלה באופן כולל, הואיל וביקשתם ששר המשפטים ימנה, ואנחנו מסכימים לזה, אני חושב ששר המשפטים ימנה אדם בעל שיעור קומה, כזה בהחלט מתאים שיהיה היושב ראש.
ארז קמינץ
¶
אפשר ללכת עם זה גם לשנייה-שלישית, אין לי בעיה, אני רק רוצה להעלות את הטיעון: אנחנו מדברים בשאלה של אדם רוצה להיכנס לישוב- -
ארז קמינץ
¶
אנחנו רוצים ועדה מהירה, שתחליט בצורה מהירה. ההרכב של חמישה הוא קצת, מניסיון, קצת אטי מדי. אפשר להמשיך עם זה כך לשנייה-שלישית.
היו"ר דוד רותם
¶
אפשר לעשות דבר נורא פשוט: במקום נציג מינהל מקרקעי ישראל, שמה הוא מבין בדברים האלה, נכניס שם את נציג משרד העבודה והרווחה.
היו"ר דוד רותם
¶
שמעתי את הדברים.
אני מצביע על החוק. מי בעד בקריאה ראשונה?
הצבעה
בעד – 4
נגד – 1
נמנעים - אין
החוק אושר לקריאה ראשונה
דורית ואג
¶
אנחנו מבקשים מכל המוזמנים להתפנות מהר, כי יש לנו עכשיו סעיף אחר.
3. הצעת חוק בתי המשפט (תיקון מס' 59)(סמכות בעניינים כלכליים), התש"ע-2010 – בקשה לרביזיה - הצבעה
היו"ר דוד רותם
¶
רבותיי, אני ביקשתי רביזיה על סעיף אחד - הצעת חוק בתי המשפט (תיקון מס' 59)(סמכות בעניינים כלכליים). אני ביקשתי רביזיה לגבי סעיף אחד, והוא הסעיף שעוסק בתאריך התחולה. הוועדה אישרה שתאריך התחולה הוא 90 יום מיום הפרסום. 90 יום מיום הפרסום זה בעצם - עוד שבוע יהיה פרסום, אז זה תחילת נובמבר.
מי בעד הרביזיה?
הצבעה
בעד – 3
נגד – אין
נמנעים – אין
הרביזיה התקבלה.
היו"ר דוד רותם
¶
תודה, הרביזיה התקבלה.
ההצעה היא להוסיף תאריך. אני מציע שנקבע 15 בדצמבר כיום התחולה. מקובל?
אברהם מיכאלי
¶
אדוני היושב ראש, בפשרה שעשינו לגבי תאריך אמרנו כמה דברים שוויתרנו כאילו למערכת. אמרנו: תיקים פתוחים – תשאירו.
היו"ר דוד רותם
¶
אדוני, אני רוצה שבית המשפט הזה, כשאני קובע לו תאריך, הוא יהיה תאריך, ולא שאחר כך- -
היו"ר דוד רותם
¶
לא מחזיר אחורה שום דבר. אני ביקשתי רביזיה רק על סעיף אחד. אתה רוצה לבקש רביזיה על סעיפים אחרים? אני לא בדקתי את כל החוק.
היו"ר דוד רותם
¶
הכול נשאר בחוץ, שום דבר לא משתנה, הכול נשאר אותו דבר חוץ מהתאריך.
מי בעד שינוי התאריך ל-15 בדצמבר?
הצבעה
בעד – 3
נגד – אין
נמנעים – אין
השינוי אושר.
היו"ר דוד רותם
¶
תודה רבה.
והחוק, שנייה-שלישית בנוסח המקובל? אנחנו עכשיו מאשרים את הכול עם התאריך החדש.
הצבעה
בעד – 3
נגד – אין
נמנעים – אין
אושר.