ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 29/06/2010

תקנות שיוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות (התאמות נגישות למקומות ציבוריים קיימים), התשס"ז 2007

פרוטוקול

 
PAGE
44
ועדת משנה לתקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות

29.6.2010


הכנסת השמונה עשרה






נוסח לא מתוקן

מושב שני

פרוטוקול מס' 33

מישיבת ועדת המשנה של ועדת העבודה, הרווחה והבריאות

לתקנון שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות

יום שלישי, י"ז בתמוז התש"ע (29 ביוני 2010), שעה 13:30
סדר היום
תקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות (התאמות נגישות למקומות ציבוריים קיימים), התשס"ז-2007
נכחו
חברי הוועדה: אילן גילאון – היו"ר
מוזמנים
רני פינצי, מנהל מינהל השלטון המקומי, משרד הפנים

אפרים חוצ'ה, סגן מנהל אגף השיקום, משרד הרווחה והשירותים החברתיים

מירב גת, יועצת האגף לטיפול באדם עם פיגור שכלי, משרד הרווחה והשירותים החברתיים

עו"ד אליהו ליפשיץ, משרד התיירות

אדריכל שמואל חיימוביץ, ממונה נגישות ארצי, נציבות שוויון לאנשים עם מוגבלות

עו"ד יהודה מירון, נציבות שוויון לאנשים עם מוגבלות

ד"ר אורנה ערן, נציגות שוויון לאנשים עם מוגבלות

ד"ר נורית נוישטט-נוי, נציבות שוויון לאנשים עם מוגבלות

רפ"ק דוד חדד לוי, אדריכל משטרת ישראל, המשרד לביטחון פנים

עו"ד שאול שרצר, היועץ המשפטי, התאחדות בתי הקולנוע

ישראל אבן זהב, רכז תחום נגישות, מטה מאבק הנכים

ד"ר גבריאלה עילם, מורשה לנגישות השירות, מטה מאבק הנכים

יעקב עילם, יועץ נגישות, מטה מאבק הנכים

אבנר בטיסט, מטה מאבק הנכים

ראובן ברון, יועץ נגישות, המרכז לעיוור

טל לב, יועצת נגישות, המרכז לעיוור

אפרת זימן, מנכ"ל ארגון הגג של ארגוני הנכים

זאב ריווקין, חברת החשמל

עו"ד אילן שפירא, מנהל חום רגולציה עסקית, חברת דואר ישראל

עו"ד פרלי שר, חברת דואר ישראל

עו"ד מיכל שיק הרטוב, היועצת המשפטית, עמותת נגישות ישראל

פנינה בן דוד, מנהלת המחלקה הכלכלית, התאחדות המלונות

סידני אביס
ייעוץ משפטי
אייל לב ארי
מנהלת הוועדה
וילמה מאור
רשמה וערכה
אהובה שרון – חבר המתרגמים בע"מ
תקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות (התאמות נגישות למקומות ציבוריים קיימים), התשס"ז-2007
היו"ר אילן גילאון
אני מתכבד לפתוח את הישיבה.
שאול שרצר
יש סעיף אחד שאני רוצה לוודא שלא דנים בו היום.
היו"ר אילן גילאון
משרד הפנים, אתם רוצים להציג את הנושא שלכם?
רני פינצי
לגבי התקנות של התאמת מבנים ברשויות המקומיות, יש לנו בעיה מאוד גדולה או לרשויות המקומיות יש בעיה מאוד גדולה והן לא יודעות אפילו כמה זה עולה. הניסיונות שלנו מזה כשנתיים להשיג תקציב לסקר כדי שאפשר יהיה להיערך להסטת משאבים ולדעת כמה זה עולה, כמה זה מעבר לתקציבים הרגילים של הרשויות המקומיות, גם את זה לא הצלחנו להשיג. הסקר עולה כארבעים מיליון שקלים. האוצר פעם התחייב שהוא ייתן את הסכום אבל לא מימש זאת.


אם אתם יכולים לעשות את הסקר בפחות, אנחנו נשמח. לא אני עושה את הסקר אלא חברה חיצונית.
היו"ר אילן גילאון
אני מציע לכם לקחת את הכסף של הסקר ותשקיעו בנגישות.
רני פינצי
יכול להיות. לפיכך שר הפנים החליט להחיל את התקנות על הרשויות שהן רשויות איתנות. זאת אומרת, הרשויות שמצבן הכלכלי עומד בפרמטרים של מצב כלכלי יציב. יש היום כ-76 רשויות כאלה נכון לשנת 2010 והמספר הולך ועולה משנה לשנה, ועליהן חל החוק.
היו"ר אילן גילאון
החוק, אם יחול, יחול על כולן. אם אנחנו לא נשנה, החוק יחול כמובן על כולן.
רני פינצי
ברור. אני משער שגם כוונתה של הכנסת שהחוק לא יהיה אות מתה כי ברשויות שאינן משלמות שכר שוטף לעובדיהן, מקורות מנתקת להן את המים חדשות לבקרים, דומני שאין בידן המשאבים כדי להתאים ושם זה יהפוך לאות מתה.
היו"ר אילן גילאון
אתה צודק. אין טעם גם לנגישות כי כבר אין להם כוח לצאת לאיזשהו מקום.
רני פינצי
שוב, הרשות המקומית, מבחינת סדרי העדיפויות שלה, לכלל התושבים, גם אם המים מנותקים לכלל התושבים ואין שכר לעובדים, היא לא תקצה תקציבי פיתוח. הרשויות האלה גם לא משקיעות בפיתוח ואנחנו רואים את זה יום יום.


לפיכך ההחלה נעשית ברשויות החזקות. דרך אגב, אותן 76 רשויות יש בהן כמעט 70 אחוזים מתושבי מדינת ישראל. זאת אומרת, רוב תושבי מדינת ישראל נכנסים בתוך הקבוצה הזאת.
היו"ר אילן גילאון
האם במשרד הפנים מודעים לחוק שמונח לתת לרשויות המקומיות אורכה עד 2012?
רני פינצי
כן.
היו"ר אילן גילאון
אבל אתם אומרים שאתם לעולם לא תנגישו.
רני פינצי
לא, לא זה מה שנאמר. נאמר שלגבי הרשויות החלשות בסופו של יום, אם רוצים להחיל את החוק הזה, יצטרכו לתת להם כסף חיצוני כדי שהן יעשו את ההתאמות של המבנים האלו. בלי לנקוב בשמות, אני לא רואה רשויות קטנות חלשות שמסוגלות לעשות הנגשה אפילו של מבנה העירייה, שלא לדבר על מבנים ציבוריים אחרים, מה גם שאין שם מבנים קבועים ולפעמים אלה מבנים שזזים ממקום למקום. לפיכך יצטרכו לתת לזה תקציב חיצוני.


לפיכך חייבים לחזור לעניין של הסקר כדי לדעת כמה זה עולה שם וכדי לדעת לתקצב. ברשויות החזקות יותר, לא צריך את זה.
היו"ר אילן גילאון
מה נעשה עד כה? החוק הוא ממאי 2006. מה נעשה עד כה במשרד הפנים בתחום הזה?
רני פינצי
התקנות הוחלו על הרשויות האיתנות. אני לא יודע לתת היום מפרט מה נעשה בכל רשות ורשות, האחריות שם היא על הרשויות המקומיות עצמן והן צריכות ליישם זאת. האחריות על אותן שמונים רשויות, יש שמונים רשויות שיודעות שזאת אחריותן.
היו"ר אילן גילאון
בוא נגיד שיש כאן אמירה ערכית באמירה שלכם. צריך להבין על מה אנחנו מדברים. אם אנחנו אומרים שמי שדפוק פעם, נדפק פעם, נדפק תמיד, זאת אמירה אחת. דבר שני, הייתי מצפה ליוזמה כי אנחנו כן עוזרים למקומות היותר חלשים לפתור את בעייתם ולא שאנחנו אומרים לנצח נצחים אתם ממילא אנשים לא מוכרים, כפרים לא מוכרים, ישובים לא מוכרים וכן הלאה.
רני פינצי
הישובים מוכרים.
היו"ר אילן גילאון
זאת הזדמנות פנטסטית. אני בכלל חושב כעיקרון שיש כאן תפיסת עולם למלא את הבור מחולייתו כל הזמן. זאת אומרת, אני מצפה כשמישהו הוא שר הבריאות לדוגמה, שיילחם על הבריאות נגד הביטחון כי זה תפקידו. אני הייתי מצפה קודם כל לבדוק אולי צריך תקציב חיצוני. אני מוכן להירתם לדבר הזה של תקציב חיצוני, אבל זה נקרא להוביל למדיניות. אם אתה בא ואומר לי שלחלשים לא ייתנו, נהפוך אותם לעבריינים. זאת לא איזושהי תשובה או מחשבה או מסלול איך לעזור לקטנים כדי לעלות. נתתי עוד שלוש שנים לרשויות המקומיות מתוך הבנת הנושא. בעצם כאשר אתם אומרים את הדברים האלה, אחרי שאתם יודעים שיש עוד שלוש שנים, אתם בעצם אומרים שהמקומות האלה לעולם ועד לא יונגשו. זאת האמירה של משרד הפנים. אני לא חושב שמשרד הפנים החברתי רוצה להוכיח חזון כזה.
רני פינצי
ככל שלא יועמדו משאבים חיצוניים לטובת העניין הזה, לטובת הרשויות המקומיות, ככל הנראה חלק מהרשויות לא יצליחו להנגיש. אפשר להתחיל למרוח את הדברים אבל אני חושב שעמדתו של משרד הפנים היא די ברורה.
היו"ר אילן גילאון
לא מורחים דברים.
רני פינצי
אנחנו לא עומדים במקום הזה. יש רשויות שלא תצלחנה לעשות את זה אם לא יעמידו לרשותן תקציבים חיצוניים. ברשויות שאנחנו רואים שיש אפשרות והעניין הוא הסטה של משאבים ממקום אחד למקום שני, חייבנו אותם לבצע את ההנגשה.
מיכל שיק הרטוב
בעצם מה ההבדל בינם לבין עסקים קטנים שלא יעמדו בזה? אם אנחנו מתחילים עם רשויות מקומיות, גם העסקים הקטנים לא עמדו בזה.
שמואל חיימוביץ
להם יש פטור.
מיכל שיק הרטוב
גם הפטור של נטל כבד מדיי – ושמוליק ויהודה יודעים את זה טוב ממני – עדיין התובע סדרי יוכל לתבוע אותם והם יהיו חשופים בפני תביעות. אין פטור שניתן על ידי רשות.
שמואל חיימוביץ
הם יוכלו לטעון טענת נטל כבד מדיי. רשות מקומית לא יכולה לטעון את זה.
מיכל שיק הרטוב
ועדיין יהיו חשופים. למה זה לגבי רשויות, עם כל הכבוד, שצריכות בראש ובראשונה להיות נגישות?
היו"ר אילן גילאון
אני מודע למציאות הזאת אבל כאן צריך לעשות איזשהו מאמץ פוליטי ולא אחר. צריך להיות סדר עדיפויות בנושא נגישות, כך אקרא לזה. הרי כל הרעיון האורתופדי בנוי על זה. הוא אומר שלבלתי שווים אתה מתייחס בצורה בלתי שווה, אם אתה רוצה להגיע לאיזשהו מצב של שוויון. אם אני אנציח את המקומות האלה במכה נוספת, גם בזה שהם לא יהיו מונגשים נוסף לכל, בנוסף לכך שאין להם מים, נדמה לי שזה לא המציאות שמשרד הפנים רוצה להיות שותף לה.
רני פינצי
משרד הפנים נאבק על תקציב לצורך העניין. ככל שאין לנו תקציב, אני לא יודע להתחייב על יישום.
היו"ר אילן גילאון
אני לא רואה כרגע את הסיבה לעבור מעבר ל-2021 ובאופן אוניברסלי לגבי כולם. בואו נשקיע עוד מחשבה בנושא הזה.


היות שכרגע זמננו לא בידינו, אבל יש לנו מרווח מסוים, אני מציע שנשקיע בכיוונים מאוד קונסטרוקטיביים. זה גם התפקיד שלנו ואני אדבר עם שר הפנים. אני רואה את עצמי רתום לעניין הזה לגמרי. כל מה שאנחנו עושים כאן עוסק בדיסציפלינה אחת בלבד: מי מקבל כמה ולמה, מי משלם כמה ולמה. שום דבר אחר הוא לא בדיסציפלינה הפוליטית. זאת כל השאלה בכל התחומים. כאן אי אפשר לומר כאילו הדברים נפלו משמים. זאת אומרת, אם אנחנו לא במצב שעומד להשתנות ואנחנו לא באמת הולכים לעשות מהפכה, שזאת הציונות החדשה – נגישות היא השפה הציונית החדשה משום שהיא מגדירה את הפרט ואת האחריות הכללית ואין שפה טובה מזאת – אז כאן, בעניין הזה אנחנו נאמר שבמקומות מסוימים אנחנו לא עושים? רעיונית אני לא חושב שזה נכון, אבל אני מוכן שנדבר עם משרד הפנים על כך ומול הרשויות. אני גם מבין את העניין כי המקורות שלי הם ברשות מקומית משם אני מגיע. אני הייתי בעיריית אשדוד סגן ראש עיר, בעיר גדולה, במשך שבע שנים ואני יודע על מה מדובר ואני יודע איך הדברים נופלים בין הכיסאות. הגיעו הדברים עד כדי כך שברשות אמרנו שאנחנו מוותרים על ה-75 אחוזים שלכם ואנחנו 25 אחוזים, ובואו נהפוך את היוצרות, כך שאנחנו נשלם לכם 75 אחוזים ואתם 25 אחוזים כדי שתבצעו את העניין אבל זה לא עבד. אני מבין את המציאות של הרשויות המקומיות.


אתם ראיתם שנתנו להם אורכה עד 2021. רבותיי, זה עוד 11 שנים. אם בעוד 11 שנים אנחנו לא מצליחים להרים את זה, יש לנו בעיה ברמה לאומית.
שמואל חיימוביץ
יש לנו את החוק של הנמכת המדרכה מ-1988 ואם היו מבצעים את המקומות החדשים או המשופצים כתקנם, מרבית המקומית בארץ היו היום נגישים. לא קשור אם מדובר ברשויות איתנות או חלשות. למה אלה לא בסדר?
היו"ר אילן גילאון
סוד ההצלחה שלנו יהיה אם אנחנו לא נאמר את המילה "אם הייתם". עזוב. מכאן והלאה צריכים להתקדם.
שאול שרצר
איך זה משליך על 15(א)?
היו"ר אילן גילאון
אני לא יודע מה זה 15(א).
שאול שרצר
אני רוצה לדעת מה קורה עם התחולה. אני מבין שלא דנים בה היום.
היו"ר אילן גילאון
כשאייל יתחיל בדיון, אני מבקש להתייחס נקודתית. כאן למשרד הפנים הייתה הערה ואנחנו רושמים אותה. נראה לי שכרגע אין סיבה להפריד בין הדברים. אני אנסה יחד אתכם לשכנע אתכם וננסה גם למצוא את הפתרונות מחוץ לחדר הזה.
אייל לב ארי
מאז ינואר-פברואר, אז התקיים הדיון עם היועץ המשפטי של משרד הפנים, במהלכו הובעה בדיוק עמדת הוועדה, מה עשה משרד הפנים? אתם באים עם אותה עמדה שהציג כאן היועץ המשפטי של משרד הפנים ודבר לא השתנה במשך חמישה-שישה חודשים.
רני פינצי
משרד הפנים מנסה להשיג תקציב חיצוני לעניין הזה כדי לסייע לרשויות החלשות. ברשויות האיתנות אין בעיה, אנחנו הטלנו עליהן את החובה, אבל הרשויות החלשות, אני אומר לך כמי שאחראי על התחום, הן לא מסוגלות לעשות את זה מתקציבן השוטף. וזה חשוב, ואף אחד לא אומר שזה לא חשוב, אבל הן לא מסוגלות לעשות את זה. זה לא שנמיר את האקרשטיין כאן להנגשת מבנה או נחליף מדרכה כזאת במדרכה אחרת, כי ברשויות האלה אין מדרכות. אין תקציבי פיתוח ברשויות האלה.


לכן אנחנו פונים למשרד האוצר ודומני שהפנייה צריכה לבוא מהוועדה הזאת.
אייל לב ארי
לא, היא צריכה לבוא מכם.
רני פינצי
אנחנו פונים. צר לי לומר שבמסלול הזה שמשרד הפנים עובד מול משרד האוצר ומנסה להשיג תוספת תקציבים, זה לא מצליח ואנחנו צריכים סיוע בעניין הזה. זה שינוי סדרי עדיפויות ברמה הלאומית. ההיקפים של תקציב הפיתוח להנגשה ברשויות המקומיות אלה סדרי גודל של תקציב. שוב, אנחנו לא יודעים כמה זה עולה, כי אפילו לסקר לא נתנו לנו תקציב. בהערכות שהיו כאן לפני שנתיים, גם אם ייקחו את תקציב הפיתוח במשך 11 או 12 שנים, כל תקציב הפיתוח של כל הרשויות במדינת ישראל, וישקיעו אותו רק בזה, לא ירכשו פחי אשפה, לא יחליפו נורות ולא יעשו דברים אחרים חשובים יותר או חשובים פחות. עדיין זה לא מספיק להנגיש וזה מה שאנחנו אומרים, שצריך להגדיל את התקציב.
היו"ר אילן גילאון
אני אומר לך מה סדר היוצרות כפי שאני יכול להבין אותו. דבר ראשון, השלטון המקומי צריך לפנות אל האוצר באופן ייחודי לגבי הנושא של נגישות. אנחנו נסייע בדיוק באותו כיוון יחד אתכם. האוצר הוא תמיד הכתובת וזה ברור לגמרי. אנחנו נתחיל להתדיין בנושא הזה ונראה מה נוכל לפתור. ברור לגמרי שאם רוצים ללכת למהפכה לאומית, והרי מדובר במהפכה לאומית ולא במהפכה נקודתית ויישובית, כי אחרת מה נגיד? זאת עיר מונגשת וזאת לא עיר מונגשת? אנחנו נעשה ערים מונגשות וערים לא מונגשות? זה לא ניתן וזה לא בא בחשבון. לכן הטיפול הזה צריך להיות מענק איזון נגישות. מענק איזון נגישות הוא מחויב, אלא אתם מדברים כביכול על כך שזה יהיה תלוי בסקר שאתם צריכים לעשות ואני אומר שלא בטוח. לא בטוח שאתם לא יכולים לגשת ולדעת איזשהו סכום גלובלי שצריך להיות ייחודי ושהוא יתפרס לתקופה האמורה.


באוויר מסתובב איזשהו מספר מסתורי של 2.5. אני מחפש אותו עכשיו ביחד עם אייל ואנחנו מחפשים אותו בכל מקום. אנחנו עוד רחוקים מלהגיע למחצית הסכום הזה ואני אפילו אופטימי כשאני אומר את זה, אבל במקביל לכך אנחנו קודם כל נתקין את התקנות וננסה תוך כדי כך – היות שהזמן הוא שרחב – ללכת ולממש את זה. זאת אומרת, מי שיצטרך לתת את הדעת, זה מי שירצה. אם זה יהיה האוצר במקרה הזה, או להפוך את כל הערים תלויות המענק שאתה מדבר עליהן בעיקר לעברייניות או ללא מונגשות או שיימצא פתרון ברמה של ראש ממשלה ושר אוצר. כך זה עובד.
רני פינצי
לצורך ההבהרה, רשות איתנה היא לא בהכרח נטולת מענק.
היו"ר אילן גילאון
אני מבין.
אייל לב ארי
אני רוצה לחזור על עוד דבר שאמרתי גם בדיון הקודם. ההחלה ההדרגתית הזאת לא תפטור את הרשויות המקומיות הלא איתנות מחובת הנגשה. יגיע תאריך היעד הסופי ובעצם כל הרשויות המקומיות, כמו כל רשות ציבורית אחרת, חייבות להיות מונגשות. זאת אומרת, אתם לא עושים להן כרגע טובה אלא אתם דוחים להן את הקץ, למי שצריכות אולי יותר זמן, בגלל שאין להן מספיק כסף.
אילן שפירא
אני מדבר לא בכובע של דואר אלא כאזרח מדינת ישראל. ראשית, אני די מתבייש לשמוע את מה שקורה מבחינת משרד הפנים והאוצר. האמת, זה לא מעניין. הבעיה צריכה להיפתר. יותר מזה, בקשתי אליך היא לשנות את הצעת החוק שלך, אל תאריך את הזמן כי בלאו הכי הן לא יעמדו בזה גם עד 2021 ותהפוך אותן לעברייניות כבר ב-2018. הדרך היחידה שדברים נעשים במדינת ישראל זה בית משפט, ואז שלוש שנים קודם נגיע לבית משפט ונכריח את הרשויות לעשות. כשיהיה בג"ץ או יהיה פסק דין שיחייב אותן, אז משרד האוצר יכניס את היד לכיס ויוציא את הכסף.
היו"ר אילן גילאון
כל הכבוד. הרעיון נשמע. שמעתי את הרעיון הזה. יכול להיות שמבחינה פסיכולוגית זה נכון לעבוד ככה, אבל אני חשבתי שאנחנו משוחררים מכל זה ומתקדמים. לכן הסבירות והמידתיות היא כאן הקובעת.


עולות כאן בעיות רציניות מאוד ודווקא בגלל שאני לא רוצה לעשות את ההפרדה הזאת, דווקא בגלל זה פנינו והארכנו לרשויות המקומיות יותר מאשר לכל אחד אחר.
שמואל חיימוביץ
נאריך רק לאיתנות.
היו"ר אילן גילאון
אלה שהן לא איתנות, שיהפכו לאיתנות באותו גלגול. דרך הנגשה יעשו קצת צדק במדינה הזאת.
אבנר בטיסט
רציתי להצטרף למה שאמר חיימוביץ. החוק הזה, החוק שאני רוצה להביא כדוגמה, הוא בדיוק חוק המדרכות הנמוכות אבל זה חוק שבעצם קיים משנת 1988 ואנחנו לא מתקדמים אתו. מה שאני חושב זה שבאמת הוא העלה דבר שרציתי להעלות, שאם אנחנו נקבע את זה לשנת 2021, היכן שהוא בשנת 2018 יבקשו הארכה כי שום דבר לא יהיה. אני חושב שצריך ללכת על שלבים. זאת אומרת, לקבוע שתמיד יהיו שלוש שנים. לקבוע שלבים בנושא הזה ואם יש רשות שהיא יותר חלשה, או שלה באמת מאריכים או הפוך, לוקחים ומורידים לה ואומרים לה שאם עירייה צריכה לעמוד במקרה של המדרכות הנמוכות ב-30 אחוזים בעוד שלוש שנים, היא תצטרך להיות ב-15, אבל כמובן לנסות לתת לה תקציב. אם באמת תקבע את זה לשנת 2021, אני פוחד שיהיה בדיוק מה שקיים היום. אני נלחם על מדרכות ובעצם כולם מאחור צוחקים.
היו"ר אילן גילאון
הבנו את הפואנטה. אנחנו לוקחים את הסכנה הזאת גם בחשבון ואנחנו מתקדמים באופן יחסי להגברת הסיכויים והנמכת הסיכונים. זה מה שאנחנו עושים.
אבנר בטיסט
אני מציע שלבים יותר קרובים בהם נוכל לבדוק ולא לרוץ כל הזמן כשאומרים לנו שאין כסף.
היו"ר אילן גילאון
אתה תראה שיש שלבים שמתבצעים עוד לפני שהתקנות אפילו יצאו. על כך גאוות הנגישות, אם כבר מדברים על זה. הנושא נכנס היום כנושא קונצנזוס והוא מקובל. בזה אני לא דואג.


אנחנו מתחילים את הדיון.
אייל לב ארי
אנחנו ממשיכים בהקראה.

פרק ה' – שונות

11.
תחזוקה ונגישות זמנית חלופית


סעיף (ג)(4) מתייחס לסעיף הקטן של כבש נגיש לצורך נגישות חלופית.

(4)
עלה הפרש הגובה בין קצות הכבש על 20 סנטימטרים – יימצאו משני צדיו בתי אחיזה.

אנחנו עוברים עכשיו לתקנה 14.
היו"ר אילן גילאון
למה אתה קופץ לתקנה 14?
אייל לב ארי
כי אלה תקנות שכבר אושרו על ידי הוועדה.

14.
שמירת דינים

(ג)
בכל מקרה של סתירה בין תקנות אלה לתקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות (התאמות נגישות באתר) התשס"ח-2008 (להלן – תקנות נגישות באתר) לגבי התאמות נגישות באתר, יגבר האמור בתקנות נגישות באתר.
גבריאלה עילם
למה יגבר תקנות נגישות באתר? זה יותר טוב? זה יותר מסודר?
יהודה מירון
זה יותר טוב, כי בתקנות אתר יש הסדרים מיוחדים מטבע המקום. כל מה שנוגע כאן, שחס וחלילה לא גורם לבלגן שם בשטחים ההם.
אייל לב ארי
15.
תחילה ותחולה


(א)
תחילתן של תקנות אלה שישה חודשים מיום פרסומן.
יהודה מירון
יש למישהו הערות?
שאול שרצר
בטח. אני חושב שבעקבות מה ששמענו כאן.
יהודה מירון
מדברים על 15(א).
שאול שרצר
(1) משליך על כל התקנות.
יהודה מירון
הסעיף לא קשור לכלום. הוא אומר שמרגע שזה יפורסם ברשומות.
שאול שרצר
זה יפורסם עוד שנייה והתאריך הוא 2021, 2018.
יהודה מירון
לא. הסעיף הזה אומר שברגע שרואים ברשומות, בעיתון הרשמי של המדינה, קודם כל צריכים לעבור שישה חודשים ורק אז הסטופר מתחיל לעבוד.
שאול שרצר
למה אתה נותן עוד שישה חודשים? אתה צריך את זה לחודשיים-שלושה ולא לעוד שישה חודשים. אתה אומר שממילא זה לא יהיה, לפי מה שאמר משרד הפנים.
היו"ר אילן גילאון
הדבר האחרון שתשמע ממני, זה את המשפט הזה.
שאול שרצר
ההגיון שזה מתפרסם ממילא לפני 2021.
היו"ר אילן גילאון
תראה את זה אתה מהכיוון שלך ואתה מהכיוון שלך. אנחנו ממשיכים.


לפי הערכתכם, מתי נגיע לפרסום?
יהודה מירון
ברגע שמסתיימת העבודה כאן בוועדה.
היו"ר אילן גילאון
אנחנו רוצים שזה יהיה בספטמבר.
יהודה מירון
מכאן המסמך עובר למשרד המשפטים לארגון סופי.
שאול שרצר
מה נאמר לגבי (ב)?
יהודה מירון
כרגע הוא עוד לא סגור.
היו"ר אילן גילאון
הוועדה לא מקבלת הבחנה בין רשויות איתנות לבין רשויות חלשות. נדמה לי שזה היה ברור לגמרי.
אייל לב ארי
בשלב הזה הסעיף פתוח. בשלב הזה אנחנו צריכים לראות איך אנחנו משנים את התוספת.
היו"ר אילן גילאון
בשלב הזה כל רשות מקומית, קרי, רשות מוניציפאלית, התוקף הוא עד 2021 בכל מקרה, הן לתל אביב והן לירוחם. שיהיה ברור לכולם.
שאול שרצר
2021 זה אחרי הצעת החוק.
היו"ר אילן גילאון
אני חשבתי שזה יאריך גם לנו את החיים כי נרצה לראות את הדברים האלה קורים. יש לנו סיבה לקוות לעתיד יותר טוב.
אילן שפירא
מה המשמעות של תקנות אלה שישה חודשים מיום פרסומן?
יהודה מירון
תחילתן. זה אומר שהשעון מתחיל לספור.
אילן שפירא
כי סעיף 7 שמדבר על לוח הזמנים לביצוע, אומר לא יאוחר מתום חצי שנה מיום פרסומן של תקנות אלה.
יהודה מירון
אני מציע לא להיכנס לזה כי אנחנו מחכים ומקווים שתאושר הצעת החוק להארכת המועדים. אז הרעיון הוא שנחזור לכאן ונסגור את כל המועדים בצורה נורמלית ונכונה.
היו"ר אילן גילאון
יהודה, תבהיר את הדבר הבא. אנחנו פרסמנו והכל עבר בסדר ובתום שישה חודשים לפרסום הזה, מה קורה אז? תקופה של עוד שישה חודשים לעומת 2021 ברשויות או 2018 בפרטי. זאת הכוונה. את זה תסביר.
יהודה מירון
בהנחה שתאושר הצעת החוק ותהיה שם הסכמה לגבי הארכת המועדים, אנחנו נחזור לסעיפים הפרטניים בתקנות של המדרג ונחזיר אותם להצעה המקורית שפרסה אותם על פני התקופות המקוריות שהיו מלכתחילה.
פרלי שר
לגבי התחילה של תקנות אלה, התחילה תצטרך להיות תואמת את מועד התחילה של החוק בחקיקה הראשית.
יהודה מירון
נכון.
קריאה
לא הפרסום.
יהודה מירון
לכן אני אומר שכרגע עדיף לי לעסוק פחות במועדים אלא בואו נגמור את החוק, נחזור לתקנות ואז נהיה חכמים.
פרלי שר
אולי כדאי לא לדון בסעיף.
היו"ר אילן גילאון
אני רוצה לשאול את השאלה הכי פשוטה שאפילו חבר כנסת יוכל להבין את זה. שישה חודשים אחרי פרסום התקנה הזאת לגבי בניין קיים, פרסמנו את התקנה ועכשיו לי יש זמן עד 2021 לתקן את מה?
יהודה מירון
לא.
היו"ר אילן גילאון
זה מה שאני רוצה להבין, איך הפריסה הזאת מתבצעת.
יהודה מירון
לכן אני אומר שרק כאשר תאשרו סופית כאן בכנסת את הארכת המועדים, נוכל לחזור לכאן ונדע מה יש לנו בתיק שלנו, כמה שנים יש לנו, ואז נתקן כאן בהתאם.
שמואל חיימוביץ
תזכיר לו מה יש כאן.
היו"ר אילן גילאון
זה לא משנה.
יהודה מירון
זה כן משנה. כשהגענו לכנסת בפעם הראשונה כאשר הוגשה הצעת שר המשפטים לכנסת, היו מועדים עם 12 שנים ושש שנים. עברו השנים והתקצרו המועדים. כשבאנו לדיונים כאן בפועל, באנו עם הצעה מקוצרת. זה בדיוק מה שהוזכר כאן מיום פרסומן ולא מיום תחילתן. עדיף שלא נתעסק בזה עכשיו כי כל מה שנאמר יהיה מיותר אלא נחכה שתחליטו אתם בכנסת ואז נחזור לכאן.
היו"ר אילן גילאון
אני לא שואל על זה. ברגע שהתקנה היא בתוקף, מה מתחיל לספור?
שמואל חיימוביץ
אנחנו הצענו שיטה שהיא פרוסה לאורך שנים ואחרי כמה שנים אנחנו מצפים שיהיה הסקר הזה, אחרי כן תהיה תוכנית הנגשה, אחרי כן כבר ביצוע, תלוי לפי מורכבות הביצוע והיקף הביצוע, ואז זה מחולק לפי אחוזים. כל הדברים האלה מופיעים כאן בתוך התקנות, כדי שלא יוכלו לומר לנו שדוחים לסוף התהליך.
מיכל שיק הרטוב
זה רלוונטי לבדיקה כי אתם דרשתם בדיקה תוך חצי שנה.
שאול שרצר
אבל למעשה הסעיף הזה מיותר מכיוון שכבר בגוף הזמנים שמוגדרים בתקנות כתוב מיום פרסומן.
יהודה מירון
אני מציע שנמתין בסבלנות. תאושר הצעת החוק, נחזור לכאן והכל יהיה בהיר.
שמואל חיימוביץ
אגב, היכן זה עומד?
היו"ר אילן גילאון
זה בוועדה כאן.
אייל לב ארי
אנחנו עוברים לעמוד 4 למעלה, סעיף 3 ומוסיפים את המילה מקלחת.

(3)
לכל שירות ציבורי וכל מקום שבו ניתן שירות ציבורי נלווה לו (כגון בריכת שחייה וכן בית שימוש, מקלחת ומלתחה המשרתים את הציבור המבקר בבריכה) ולרבות המעבר העיקרי משירות ציבורי אחד למשנהו.

את סעיף 3(ב)(3) ביקשתם למחוק.
יהודה מירון
גם את סעיף 3(א) מחקנו.
אייל לב ארי
גם את הסיפא אתם מוחקים?
יהודה מירון
כן.
אייל לב ארי
יש מחיקה ברישא של (א) בנושא חניה.

(3)
(א)
במקום חניה של בניין קיים ובחניון ציבורי קיימים מקומות חניה

נגישים.


בסעיף (ב)(3) נמחק עניין שיפוע מקומות החניה לכל הכיוונים, לא יעלה על 3.5 אחוזים.


בפרט משנה (ד) הוספה בסיפא:

הייתה החניה הנגישה של הבניין הקיים ברחוב, הרי שהמרחק אליה מפתח הבניין לאורך הדרך הנגישה אינו עולה על 100 מטרים. אם דרך הגישה כוללת מדרכה ששיפועה עולה על 5 אחוזים, אזי המרחק האמור לא יעלה על 60 מטרים.
יהודה מירון
אם יש בניין קיים שהחניה שלו היא מחוץ לבניין, בחוץ, ברחוב, אנחנו רוצים להבטיח שאנשים לא יצטרכו לגרור את רגליהם תרתי משמע מרחבים גדולים מדיי. לכן הגבול הוא עד 100 מטרים, זה ייחשב לחניה סבירה. עד 100 מטרים זאת תיחשב חניה נגישה של אותו בניין. אם זה אזור עם שיפוע, מדרכה עם שיפוע, אי אפשר להתייחס לכניסה של 100 מטרים במישור אלא צריך לקצר אותו ל-60 מטרים.


כאן אנחנו מכניסים עוד סייג אחד. אם זאת חניה המשרתת מקום ייעודי לאנשים עם מוגבלות, סניף של ביטוח לאומי או לשכת רווחה, אזי על השיפוע הזה הוא לא יהיה סתם בלתי מוגבל אלא הוא ייעצר במקסימום 8 אחוזים.
שמואל חיימוביץ
אני מזכיר שכל העניין נועד מול אותו בניין שאין לו חניון והוא לא יכול לתת פתרונות של חניה לנכים במסגרת אותו בניין או השטח שלו ואז הוא פונה לרשות מקומית ומבקש הצבת תמרור חניה לנכים, כדי שהוא לא יצטרך לעבור מקום כי אחרת הוא לא נגיש. לכן מה המבחן של אותו מקום חניה שהרשות תעניק, זה ייחשב באותו בניין כמנגיש את המקום ואז הוא לא צריך לעבור מקום.
מיכל שיק הרטוב
אם זה בחניון, זה גם אותו הדבר?
שמואל חיימוביץ
לא.
יהודה מירון
רק אם זה ברחוב.
שמואל חיימוביץ
לחניון יש את הכללים שלו.
יהודה מירון
לגבי חניה נגישה לרכב גבוה, אותה חניה שנמצאת ברחוב, קיימת דרך נגישה לפי תוספת זו שמאפשרת לאדם המתנייד בכיסא גלגלים או באמצעי עזר אחרים, בניידות, לצאת מרכב רגיל שחונה בחניה נגישה כאמור ולהגיע לפתח הבניין. המשמעות היא שתהיה אפשרות גם למי שמגיע לשם עם רכב גבוה לצאת ולעבור לאותה מדרכה.
שמואל חיימוביץ
שלא ישימו לו חניה מול עץ.
אייל לב ארי
עמוד 5 -

בפרט זה, "סך כל מקומות חניה קיימים" – הגדול מבן אלה: מספר מקומות חניה הקיימים למעשה לרבות אלו המוקצים לעובדים.
יהודה מירון
הרעיון הוא שכאשר באים לחניון ורוצים לקבוע כמה מתוכו צריך להקצות כמקומות חניה נגישים לפי הטבלה שהוועדה כבר אישרה, פשוט רואים בפועל כמה מקומות חניה יש בו. במקור הייתה כאן התייחסות ללכת לתוכניות מתאר, אבל זה סיבוך חיים. בפועל, לכו לחניון ותראו כמה מקומות יש בו היום בפועל ומזה גוזרים. זה התיקון.
שמואל חיימוביץ
יש לי הערה לגבי הסעיף הזה. אני מקבל את ההסתייגות אבל דבר אחד לא מקובל עלי. אנחנו כן צריכים להתייחס למה שאושר בהיתר הבנייה. כלומר, שלא יצא מצב שאושר בהיתר הבנייה איקס מסוים של חניות ובסוף זה משמש לקרטינג ולכן יש פחות חניות.
היו"ר אילן גילאון
מקומות חניה בפועל.
שמואל חיימוביץ
אבל יכול להיות שלמשל לוקחים חלק מהחניון וסוגרים אותו לקרטינג. בפועל לרשות הציבור עומדות פחות חניות ואז לפי זה עושים חישוב מוקטן לגבי הצרכים הקיימים.
היו"ר אילן גילאון
אולי אלה לא חניות.
שמואל חיימוביץ
הן מופיעות בהיתר הבנייה כחניות.
יהודה מירון
הוא צודק. למשל, בקניון הגדול בפתח תקווה, יש שם שלוש קומות של חניה, ואולי יותר, ובאחת הקומות יש אזור שלם שסגור למשחקים.
היו"ר אילן גילאון
כתוב מכוניות בפועל.
שמואל חיימוביץ
זה מה שכתוב, אני אומר שזה או לפי היתר הבנייה, הגבוה ביניהם.
היו"ר אילן גילאון
בסדר.
אייל לב ארי
(ו)
על אף האמור בפרט משנה (ה), המספר המזערי של מקומות החניה הנגישים בחניון המשרת -

(1)
אחד או יותר מבין אלה
בית מלון, פנסיון, בית מרגוע, בית אירוח וכיוצא באלה שמספקים בו לינה לזמן קצוב בתמורה והמכיל
יהודה מירון
נמחק את כל זה. נכתוב: "הנו המספר הגדול".
אייל לב ארי
הנו המספר הגדול בין מספר היחידות המיוחדות לבין מספר מקומות החניה הנגישים הנדרשים לפי הטבלה בפסקה (ה) עבור החניון האמור, לבין מספר מקומות הישיבה המיוחדים שנדרשים במקום להתקהלות שנמצא בתוך מקום כאמור ---
יהודה מירון
אני אסביר. מדברים על חניה במקומות בהם יש ריכוזים לפעילויות נוספות. למשל, בית מלון שיש בו גם מקום התקהלות כמו אולם כנסים וזה דבר שקורה בחלק מהמלונות. הסעיף הזה אומר דבר פשוט. מלון כזה, יצטרכו לדאוג לכמות מקומות חניה נגישים, הגדול מבין: האחד, כמה שצריך לפי הטבלה, כמה שזה אומר, כמה יחידות אכסון שיש באותו מקום, ושלישית, כמה מקומות ישיבה מיוחדים יש באותו מקום התקהלות. לדוגמה, מלון דן אינטר קונטיננטל בתל אביב, הוא מלון גדול שיש בתוכו גם אולמות כנסים גדולים ויש לו גם חניה בפנים ובחוץ. הרעיון אומר שבמלון הזה יהיו כך וכך יחידות מיוחדות, כך שיהיו כך וכך מקומות חניה. זאת אפשרות אחת. אפשרות שנייה, כמה מקומות חניה יש במלון, בחניה שלו. אפשרות שלישית, כמה מקומות ישיבה מיוחדים יש בתוך האולם הגדול הזה. קחו את המספר הגדול מבין שלושת אלה שמניתי, זה המספר שיש.
פנינה בן-דוד
יש לי בעיה ואני אסביר אותה. כשאנחנו בהתחלה ישבנו מולם, הם אמרו שהטבלה לא טובה לנו כי לדוגמה אם לפי החוק מחייבים אותנו ביותר יחידות מיוחדות, לדוגמה אתם צריכים לעשות שבעה יחידות מיוחדות ולפי הטבלה שהיא טובה לכולם יש רק שלוש מקומות חניה כי מגרש החניה הוא קטן, אז בואו נעשה הגבוה מבין השניים. אמרנו, בסדר. הגיוני, אם יש שבעה יחידות מיוחדות, זה יהיה לפי שבע ולא לפי שלוש, כך שזה יהיה הגבוה.


עכשיו בא יהודה ואומר שאם יש אולם אירועים נעשה את זה הגבוה מבין השלושה. אז הוא מכניס לי גם לפי מספר המקומות המיוחדים.
היו"ר אילן גילאון
את אולם המגורים את לא מונה כמו חניה או כמו חדר.
פנינה בן-דוד
אבל אולם אירועים לדוגמה, כמו שהיא דיבר על אינטר קונטיננטל או הילטון, בהם יש אולמות אירועים גדולים, יש שם 10 אחוזים מהמקומות שצריכים להיות כמו שאתם החלטתם, שזה יהיה 10 אחוזים, ולפעמים יש אלף מקומות ו-10 אחוזים, זה המאה. זה אומר שאני אצטרך לעשות מאה מקומות חניה לנכים כאשר כל החניה שלי היא לא מאה? זה בעליל לא הגיוני. איך שזה מנוסח, זה לא הגיוני.


זה לאו דווקא רק לגבי בית מלון. מה קורה עם קניון שיש שם גם בית קולנוע, גם מסעדות וכולי?
היו"ר אילן גילאון
יש הגיון במה שאת אומרת, אבל יכול להיות שאת מתפרצת לדלת פתוחה. מה אתה מתכוון באולמות? איך אתה מונה אתם? חדרים, אתה יודע שיש מאה ויש לך שמונים חניות. אתה הולך על האחוז היחסי מתוך החדרים. מה זה אולמות? איך אתה סופר? יש ארבע אולמות.
יהודה מירון
אותו מלון כפי שפנינה ציינה אותו, אינטר קונטיננטל, יש בו בחלקים הנמוכים, במפלסים הנמוכים, אולמות גדולים מאוד בהם יש מאות מקומות.
פנינה בן-דוד
כן, אבל אתם מחייבים אותנו לעשות 10 אחוזים מהמקומות בתוך האולמות האלה. כאשר מדובר על כיסאות, אני אקנה מאה כיסאות כשיש לי אולם של אלף איש, אבל בחניות אני יכולה לשים מאה חניות כשכל החניון שלי הוא לא מאה? זה לא הגיוני.


אתה צריך לנסח את זה בצורה אחרת ולומר שאם יש עוד אולמות מאוד גדולים או משהו, שתהיה עוד הקצאה מסוימת אולי לפי הטבלה הזאת אבל לא לפי הגבוה מבין השניים.
יהודה מירון
אולם נוקיה בתל אביב, יש שם 10,000 מקומות.
פנינה בן-דוד
זה לא מלון.
היו"ר אילן גילאון
זה קל וחומר.
פנינה בן-דוד
אתם חייבתם אותנו ב-10 אחוזים וזה לא הגיוני. אמרתם ש-10 אחוזים כי יש שם מבוגרים ונוח להם יותר כיסאות כאלה ועם זה עוד איכשהו אני יכולה להסתדר, אבל כשאתה אומר לי 10 אחוזים מאלף מקומות שיש באינטר כאשר יש לו מאה חניות, זה לא הגיוני.
היו"ר אילן גילאון
אני לא חושב שזאת הכוונה.
פנינה בן-דוד
אבל כך זה מנוסח.
היו"ר אילן גילאון
את צודקת, אם זאת הכוונה אבל לא זאת הכוונה.
יהודה מירון
אם באים אנשים עם מוגבלות בניידות לאירוע באינטר קונטיננטל, יהיה להם מקום חניה או לא יהיה להם מקום חניה?
פנינה בן-דוד
יהיה מקום חניה.
יהודה מירון
איך נקבע אותו?
היו"ר אילן גילאון
מה האולם קובע לך כאן? על פי מקומות באולם?
יהודה מירון
כן.
היו"ר אילן גילאון
כל מקום באולם, אתה מקצה?
יהודה מירון
לא. לפי התקנות כאן נקבע כמה באולם שיש בו מקומות ישיבה מקובעים וכמה מקומות צריך לייחד לאותם מקומות ישיבה מיוחדים לכיסאות.
היו"ר אילן גילאון
יש לה שש אולמות ובכל אחד יש 400 מקומות.
שמואל חיימוביץ
כמה מקומות מקובעים יש באינטר קונטיננטל?
פנינה בן-דוד
מדובר על מקובעים?
יהודה מירון
רק מקובעים.
היו"ר אילן גילאון
מה זה מקובעים? אני לא יודע מה זה מקובעים?
יהודה מירון
למשל, חלק אצטדיון, חלק בית קולנוע, חלק תיאטרון.
היו"ר אילן גילאון
במלון אין קובעים. במלון זה ניידים.
שמואל חיימוביץ
אז אין דרישה.
היו"ר אילן גילאון
אז למה זה עולה?
שמואל חיימוביץ
היא מעלה את זה. היא טוענת שיש לה בעיה ואנחנו אומרים שאין לה בעיה.
פנינה בן-דוד
איפה כתוב מקובע?
היו"ר אילן גילאון
אולם קולנוע, אולם תיאטרון. לזה אתה מתכוון?
שמואל חיימוביץ
כן. גם ספורט.
היו"ר אילן גילאון
אם במלון יש אולם קולנוע? יש מלון עם אולם קולנוע?
פנינה בן-דוד
כן.
שמואל חיימוביץ
דניאל בהרצליה.
יהודה מירון
אני אומר שלא יכול להיות שמישהו בא לאירוע באינטר קונטיננטל ואין לו מקום חניה. נקודה.
שמואל חיימוביץ
אתה מדבר על מוגבלות או בכלל?
יהודה מירון
מוגבלות.
היו"ר אילן גילאון
אני אומר לך שמבחן המציאות זה לא עומד. אם יש לך באמת מקום כזה, עכשיו אתה אומר שזה רק במקום אחד קיים. אולם כזה, אתה רוצה על פי האנשים שנכנסים לתוך האולם הזה? אתה יכול להגיע למצבים אבסורדים לגמרי.
יהודה מירון
אני מציע שנעצור את זה כאן. חבל שנבזבז את הזמן.
פנינה בן-דוד
תנסח את זה שוב.
יהודה מירון
עוד נדבר על זה.
היו"ר אילן גילאון
10 אחוזים נראה לי שזה סביר.
שמואל חיימוביץ
מדובר על מקומות מקובעים והמספרים האלה הם מאוד קטנים ומצומצמים. ברוב המקומות אליהם מגיע הקהל לשבת ביציע, בצמוד לו יש גם חניון עם מקומות חניה בשפע, באופן כזה שהטבלה כבר מתאימה.
היו"ר אילן גילאון
כשאתה מכין חוק, אתה מגיע למצב הלא סביר שיכסה אותו.
יהודה מירון
אני אטפל בזה. חבל. בואו נמשיך.
גבריאלה עילם
אני רוצה לבוא מכיוון הפוך.
יהודה מירון
נעשה את זה בשקט אחר כך.
היו"ר אילן גילאון
תבוא עליכם ברכה.
אייל לב ארי
4.
מקומות להורדת נוסעים ולהעלאתם

במקומות המיועדים להורדת נוסעים ולהעלאתם בשטחי חוץ של בניין קיים, קיימת אפשרות עלייה וירידה למדרכה בשיפוע שלא יעלה על 10 אחוזים, ככל שקיימת דרך נגישה שמובילה למקומות אלו.
ישראל אבן זהב
זה מופיע בתקן. אני חושב שזה מיותר.
שמואל חיימוביץ
לא, אם אתה לא כותב את זה כאן, אין לזה תוקף.
יהודה מירון
בתקן יש עוד דרישות.
ישראל אבן זהב
אז תכתוב לפי תקן זה וזה.
שמואל חיימוביץ
יש שם עוד דרישות.
יהודה מירון
יש שם עוד דרישות שמסבכות את החיים.
אייל לב ארי
סימן ג': כניסה לבניין

סעיף 5 – נמחק.
סימן ד'
דרך נגישה

6.
דרך נגישה


(א)
בדרך נגישה מתקיימות הוראות ת"י 1918 חלק 1 בסעיפים -



(1)
2.7.2 ו-2.7.3.
גבריאלה עילם
כדאי לכתוב את שמות הסעיפים ולא רק את המספרים.
ישראל אבן זהב
הסעיפים לפעמים משתנים. כדאי לכתוב את שם הסעיף.
יהודה מירון
אנחנו עושים עכשיו מהלך מול מכון התקנים ביחד עם משרד הפנים כדי להגיע לאחידות נורמלית בכל הנושא הזה. אי אפשר שכשהם ישנו, תהיה חגיגה. הנושא הזה בעבודה מאוד אינטנסיבית עכשיו.
שאול שרצר
לשם סעיף בדרך כלל אין משמעות משפטית ולכן עדיף לא לרשום אותו כי הוא רק איזושהי אמירה כללית.
היו"ר אילן גילאון
לא, זה כדי שלא רק עורכי דין יבינו את זה אלא גם עמך.
אייל לב ארי
(2)
2.9. אפשר שבמקום משטר אזהרה בעל ניגוד מישושי הנדרש לפי סעיף זה, יימצא לחלופין מסיב לעצם הבולט מכיוונים מהם הולך רגל עלול להגיע, חפץ ש-

(1)
תחתיתו על הרצפה וראשו מגיע לתחתית העצם הבולט או לגובה 55 סנטימטרים לפחות.

(2)
גבולות היטלו על הרצפה חופפים לגבולות היטל העצם הבולט על הרצפה.
היו"ר אילן גילאון
עכשיו בואו נבין את זה. תסביר לנו.
יהודה מירון
אני אמחיש. אני מתנצל שלא הספקתי להכין שקף מתאים. תארו לכם שבאמצע דרך נמצא חפץ שכך הוא נראה. כולם רואים את הפטיש של אילן? פטיש כמו של ילדים בפורים אבל הוא מעץ. מה שחשוב כאן שזה חפץ שעומד על איזשהו עמוד ויש לו גוף רחב יותר שנמצא באזור יותר גבוה. אדם שיש לו לקות ראייה, אם הוא עובר בסביבת חפץ כזה, יש סיכוי יותר מטוב שהוא יתנגש עם הראש שלו באחד מאברי גופו באזור הבולט לפני שהוא מצליח לאתר את זה. כל מה שאומר הסעיף הזה, הוא אומר דבר מאוד פשוט. שיש חפצים כאלה בסביבה, אפשרות אחת אומר התקן לשים סימן משושה על הרצפה. אנחנו רוצים להגן כאן ואומרים שיעטפו את העצם מתחתיתו עד למטה, כאילו באיזושהי מין מעטפת קשיחה שכשאני אתקרב אליו, אני לא אתנגש קודם כל בזה.
שמואל חיימוביץ
לא צריך לעטוף, רק את החלק התחתון. לדוגמה, תא טלפון ציבורי שעומד על עמוד אחד.
סידני אביס
אם אני יכול להציע, כמו בחוץ לארץ שם שמים מסביב גדר.
שמואל חיימוביץ
זה אחד הפתרונות.
אייל לב ארי
(ב)
תנאי הדרך יציבים, קשיחים, קבועים ואחידים. הם אינם עשויים מחומרים כגון חלוקי נחל, חצץ, חול או דשא ופניהם אינם בעלי עיבוד גס (כגון עיבוד "טובזה" או "טלטיש גס" באבן טבעית).
יהודה מירון
הסעיף הזה מחליף סעיף הרבה יותר רחב ומורכב בתקן. לכן קיצרנו אותו.
היו"ר אילן גילאון
זה מונע את ההחלקות בגלל הפוליש ששמים.
שמואל חיימוביץ
לא, זה משהו אחר. בהמשך יש כאן סעיף החלקה.
אייל לב ארי
עמוד 8 פסקה (ד).

(ד)
כאשר מעבר כאמור בפרט משנה (ג) כרך במעבר פתח שבו דלת הסובבת על צירה, יכול אדם המתנייע בכיסא גלגלים או באמצעי עזר אחר שהגיע בסמוך לדת, מכל כיוון אפשרי, למשוך את הדלת, לפתוח אותה תוך נסיגה או תנועה הצידה, וכשהיא בדרכו לחלוף על פניה. בפרט מובטח כי יש לו מקום מחוץ לתחום תנועת הדלת כדי לאפשר את פתיחתה. לעניין זה, השטח שתופס אדם בכיסא גלגלים הוא אמור בסעיף 2.6.1 בת"י 1918 חלק 1.
גבריאלה עילם
הנושא הזה של 80 על 1.20 מטר הוא מאוד בעייתי כאן ואני חושבת שזה עלול לגרום לבעיות. מדובר בעצם בתנועה של אדם בכיסא גלגלים. לפי הניסוח כאן, לא ברור שכשהוא בתנועה, הוא לא תופס 80 על 1.20 מטר.
ישראל אבן זהב
הוא תופס 80 על הרבה יותר.
גבריאלה עילם
אני לא יודעת אם יש בתקן. אני לא זוכרת.
שמואל חיימוביץ
הדרישה בסעיף הזה היא תפקודית ולא מרשמית. רק להבהרה, מבהירים שהממד של כיסא הגלגלים, עם אדם שיושב עליו, תופס את הממד הזה. זה לא אומר שזה המענה לכל התנועה.
גבריאלה עילם
לדעתי קשה להבין את זה מהניסוח. שלא תהיה אי הבנה ויחשבו משהו אחר.
שמואל חיימוביץ
נבהיר. אגב, ראינו כבר מקומות ששמו תא של שירותי נכים והדרך להיכנס לתוך האזור של השירותים, צריך לעבור דלת אבל היא בסוף פרוזדור ואי אפשר לעבור את הדלת כדי להיכנס לתא.
היו"ר אילן גילאון
יש לך בניינים שהמודיעין בקומה שלישית בלי מעלית. אתה עולה למעלה ואומרים לך לרדת לקומה ראשונה. לך למשרד הפנים בירושלים או לבית משפט השלום בירושלים. יש דוגמאות.
גבריאלה עילם
הערה לסעיף (ה). ה-1.30 מטר, הסיבוב של עיגול בקוטר של 1.30 מטר, כיסא גלגלים עם גלגלי מנוע כמו שיש אצלי שרוחבו 68.5 לא מסתובב ב-1.30 מטר.
ישראל אבן זהב
צריך 1.50 מטר.
גבריאלה עילם
בדקנו וישנם הרבה כאלה, גם עם גלגלים ממונעים.
היו"ר אילן גילאון
זה נוגע לעניין של הפתח? לא.
גבריאלה עילם
לא, של הסיבוב. זה סעיף (ה).
יהודה מירון
אבל זה מוגבל ב-10 מטרים כל האזור הזה.
גבריאלה עילם
זה לא משנה. אני מדברת על הסיבוב. על סעיף (ה). בקצה דרך נגישה ללא מוצא שרוחבה קטן מ-1.30 מטר ואורכה עולה על 10 מטרים, יש הרחבה שצורתה ושטחה מאפשרים אלכסון ועיגול שקוטרו אינו פוחת מ-1.30 מטר.
היו"ר אילן גילאון
אני לא מבין. איפה הסיבוב הזה מתבצע?
יהודה מירון
אנחנו נתקן את זה. נתקן את זה למרחב סיבוב לפי התקן אבל עוד נבדוק את זה.
שמואל חיימוביץ
בתקן כתבנו אורך מסוים של פרוזדור והבנו שלא יהיה אפשר לעשות בו סיבוב אלא יצטרכו לסגת ברוורס, מי שלא יכול לעשות סיבוב. נדמה לי שהגבלנו את זה ל-6 מטרים ואמרנו שבקיים נעשה 10 מטרים. זה לא נראה סביר?
גבריאלה עילם
אני לא יודעת. צריך לנסות.
אייל לב ארי
(6) בדרך נגישה לפי תוספת זו שאירעו בה מקרי החלקה או שלדעת החייב בבדיקת נגישות קיים חשד ממשי שבתנאים הרווחים בדרך בעת שאנשים נוהגים לעשות בה שימוש, אדם העובר בה יחליק, ננקטו אמצעים למניעת החלקה.
שמואל חיימוביץ
לצערנו לא מצאנו דרך לבדוק מקום אם הוא מחליק או לא מחליק באופן שיינתנו כלים שהם לא במחלוקת.
היו"ר אילן גילאון
ההחלקה עצמה.
שמואל חיימוביץ
זה המבחן. אחרי שמישהו החליק, אין ספק שצריך לעשות משהו. מחליקים יותר אלה שהם עם קביים ואלה שקשה להם ללכת.
יהודה מירון
לכן צמצמנו את הסעיף הזה מאוד ולא דרשנו תקנים אלא רק מבחן, לצערנו, פרקטי.
היו"ר אילן גילאון
זה קורה בעיקר במקומות מאוד נקיים ומאוד מצוחצחים ועם פוליש.
שמואל חיימוביץ
בדרך כלל זה לא הפוליש. הבעיה היא מים או אבק עם פוליש. היום יש אמצעי פוליש שהם נגד החלקה.
אייל לב ארי
7.
הוראות נוספות לשטחי חוץ

(א)
בדרך נגישה בשטחי חוץ של בניין קיים מתקיימות הוראות סעיף 2.6.3 בת"י 1918 חלק 2 למעט סעיף 2.6.3.7.
יהודה מירון
זאת החרגה. זה מפנה לתקן לצורך מה שנקרא הנמכות מדרכה ואי תנועה, אבל מחריג שם סעיף שמדבר על רמזורי שמש שהוא לא רלוונטי לכאן, לתחום התקנות האלה.
אייל לב ארי
(ד)
ברהיטי חוץ ובמתקני חוץ, כגון ספסלים, שולחנות פיקניק, ברזיות, פחי אשפה ושלטים, בשטחי חוץ של בניין קיים, המיועדים לשימוש הציבור, לאורך דרך נגישה לאדם עם מוגבלות, מתקיימים התנאים המפורטים בסעיף 2.9 בת"י 1918 חלק 1 וחל האמור בפרט 6(א)(2) ובת"י 1918 חלק 2 בסעיף הדן בריהוט חוץ ומתקני חוץ.
יהודה מירון
הסעיף הזה מחיל על רהיטי חוץ את סעיף המכשולים שקודם דיברנו עליו. בשטח שיש בניין קיים, שזה משהו די חריג, יש רהיטי חוץ.
קריאה
למה זה שייך לבניין קיים?
יהודה מירון
כי יש בניינים קיימים שיש להם שטח חוץ שזה רלוונטי לישיבה.
שמואל חיימוביץ
אתה יוצא מקניון לאזור שיושבים בחוץ.
ראובן ברון
יש לי בקשה. אם אפשר להוריד "לאורך דרך נגישה".
יהודה מירון
ראובן, נעשה את זה בשבוע הבא.
גבריאלה עילם
הערה. לגבי חלק 2 שעדיין לא עבר רביזיה. מה קורה עם הספסלים? מה יסתיים קודם? התקנות?
יהודה מירון
כנראה התקנות.
שמואל חיימוביץ
אנחנו סומכים על כך שברביזיה יהיה מענה נכון.
אייל לב ארי
צריך לעשות את ההפניה לסעיף בתוך 1918 חלק 2.
יהודה מירון
צודק. אנחנו נוסיף את זה.
גבריאלה עילם
בקשר לחלק 2. במידה שהתקנות האלה יעברו לפני שהתקן יסתיים ויתקנו, זאת אומרת שהספסל הבא שיעשו, יהיה לפי התקן הקודם ולא ישנו אותו כי זה היה בסדר.
יהודה מירון
אל תשכחי שלא סתם אנחנו עושים את זה. הגענו גם עם ראובן להסכמה על חלק מהסעיפים שנוגעים לאנשים עיוורים כי ייקח זמן עד שבפועל כל הביצוע יזוז כאן, לפחות חצי שנה-שנה.
שמואל חיימוביץ
לא, לא הבנת אותה.
גבריאלה עילם
בינתיים הספסלים שיעשו, יהיו לפי התקן הישן כיוון שהתקנות יעברו ויחייבו.
יהודה מירון
זאת התשובה שלי.
שמואל חיימוביץ
בסדר, אז ישימו כמה ספסלים שלא מתאימים.
גבריאלה עילם
כל הזמן הספסלים לא מתאימים.
שמואל חיימוביץ
תהיה רביזיה וישימו אחרים.
גבריאלה עילם
זאת בעיה. אני מזמינה אתכם להוד השרון לראות מה קורה שם מבחינה זאת.
יהודה מירון
זה לא חל על הרחובות. הסעיף הזה לא חל על הרחובות הרגילים.
גבריאלה עילם
זה לא משנה.
יהודה מירון
זה כן משנה. זה חל על אזור מאוד מצומצם, על אותו בניין שיש לו ספסלים בחוץ.
אייל לב ארי
8.
שיפוע בדרך נגישה

מספר

סידורי
השיפוע באחוזים
הדרישות

4
שונה מהאמור בשורות 1 – 3 ונמשך לאורך של 50 סנטימטרים לפחות.
הדרך אינה נגישה וקיימת דרך חלופית נגישה שעומדת בדרישות דרך נגישה לפי תוספת זו. בנוסף, בתחילת הדרך יימצא שלט לפי הדוגמה שלהלן שיתקיימו בו הוראות סעיפים 2.2.3 ו-2.2.4 בת"י 1918 חלק 4.
היו"ר אילן גילאון
אתה יכול להסביר לנו משהו על שיפועים?
שמואל חיימוביץ
כן, עכשיו אנחנו מסבירים.
היו"ר אילן גילאון
בכל מיני מקומות אנחנו רואים כביכול שיפוע ושיפוע מאוד תלול. מה תקני, מה לא תקני, לפי מה קובעים את זה?
שמואל חיימוביץ
אנחנו קבענו קודם כל בתקן סטנדרטים ובמקום קיים לפעמים קצת יורדים מהדרישות של התקן מתוך הבנה, מה שאמרתי בהתחלת הדיונים בתקנות האלה, שבמקום קיים, המבחן הוא קודם כל מה מידת ההשקעה בשינוי והתמורה שנקבל על זה. לכאורה כבר מעל 6 מילימטרים יכול להיחשב כמכשול לבן אדם. מעל 6 מילימטרים התניידות באמצעות כיסא גלגלים יכול להיות מכשול. אז אנחנו מחשיבים את זה כמדרגה שצריכה טיפול. ברגע שזה סנטימטר-סנטימטר וחצי עד שלושה כאן בקיים, קבענו שצריך להיות שיפוע. איזה שיפוע? 50 אחוזים לכל היותר. 50 אחוזים זה לא מה שיש לנו בקצה של אבן שפה, של הקיטום בקצה, שם זה מאה אחוזים. כלומר, זה אחד לשתיים, כלומר, לגובה של שני סנטימטרים והרוחב-העומק של השיפוע הזה הוא 4 סנטימטרים. זה שיפוע שכיסא גלגלים בקלות עולה אותו. מדובר על טווח מאוד מאוד קצר לטווח גובה של עד 3 סנטימטרים.


אחר כך יש לנו מדרגה נוספת, עד 6 סנטימטרים. קבענו סטנדרטים ועוד מעט גם תראו תמונות, עשינו ניסויים והבאנו דברים ממה שראינו בשטח אותם צילמנו.


אחר כך יש הפרש גובה יותר גבוה, ואז אמרנו עד 5 אחוזים, כלומר, 5 סנטימטרים עלייה לאורך מטר, זה לא ייחשב בכלל כבש או בעיה. זה שביל, זאת דרך ואין בעיה.
היו"ר אילן גילאון
עד 5 אחוזים.
שמואל חיימוביץ
כן. מעל 5 אחוזים, במידה שזה משהו בנוי, זה ייחשב כבש ואז יש לו תנאים. מה זה כבש? יש לו רוחב מינימלי, יש לו בצדדים, יש לו בצדדים משהו שמונע נפילה מחוץ לכבש, וצריכים גם משטחי תנוחה, הפרש גובה של 75 סנטימטרים. בתקן קבענו גבול של 8 אחוזים כשיפוע מקסימלי. כלומר, עלייה של 8 סנטימטרים לאורך מטר. לא יותר. במקומות קיימים, קודם כל, בהתבסס על כך שבעבר הוכרו שיפועים של עד 10 אחוזים, אנחנו נקבל את מי שהשתדל להיות בסדר ולא נגיד לו שיפרק כי גם אם הוא יפרק, כמעט בטוח שלא יהיה לו איפה לעשות יותר מתון.
היו"ר אילן גילאון
ומעל 10 אחוזים?
שמואל חיימוביץ
לא מוכנים להכיר מעל 10 אחוזים אלא רק במקרים מסוימים לטווחים מאוד קצרים, שם יש מצבים שנכיר עד 12 אחוזים. יש לזה גם יסוד בתקנות של נגישות תחבורה ציבורית.
היו"ר אילן גילאון
אני אומר לך את זה משום שאני חושש שכל אלה שיש להם את זה כבר, הם בהרבה רחוקים ממה שאתה אומר. כל השיפועים שאני פוגש אותם.
שמואל חיימוביץ
יותר?
היו"ר אילן גילאון
כן. הרבה יותר תלולים מזה.
שמואל חיימוביץ
תלוי איפה. מי שעשה את זה תחת בקרה של תכנון ולא מרצון טוב להפגין נגישות, יש לנו בעיה. המבחן שלנו הוא קודם כל נושא העצמאות והבטיחות. אם אנחנו נבנה כבש שיש סכנת התהפכות, אני לא חושב שזה ראוי שאנחנו נכיר בזה. אם מעל גובה מסוים מתהפכים אחורה או אם יורדים שיפוע תלול ומתהפכים קדימה, זאת בעיה.
היו"ר אילן גילאון
זאת בעיה רווחת. זה קושי אמיתי בשיפוע בעלייה. קושי אמיתי לכיסא גלגלים רגיל ודאי ואפילו לכיסא חשמלי שלא יכול לעלות.
שמואל חיימוביץ
מקום שכיסא ממונע לא עולה, אין ספק שהוא לא תקני. הכיסאות מתגברים על שיפועים של יותר מ-10 אחוזים.
היו"ר אילן גילאון
אני בעיקרון יכול להיכנס למקום מסוים ולומר שהכיסא שלי לא עולה?
שמואל חיימוביץ
יש אפשרות לקנות פלס דיגיטלי שאתה שם אותו ומיד אומר לך אחוזי שיפוע. הוא עולה אמנם כמה מאות שקלים. אנחנו רכשנו אותו למפקחים שלנו והם עושים בו שימוש. אם אתה רוצה פרטים על מה שיש לנו, נוכל למסור לך.
אייל לב ארי
תשימו לב לגבי השלט שמופיע בטבלה. נמחקו פה המלים דרך לא נגישה ויישאר רק זהירות שיפוע מסוכן.
יהודה מירון
אנחנו רוצים כאן את אישור הוועדה. גם את השלט הזה ננסה להעביר לתקן, ואם נצליח להכניס אותו לטיוטה, אנחנו רוצים להוציא אותו מהתקנות.
שמואל חיימוביץ
אבל מה עם החובה לשים אותו? איפה תהיה החובה לשים אותו? כאן.
יהודה מירון
החובה תהיה כאן והיא תפנה.
גבריאלה עילם
חלק 4 מתקדם בעצלתיים ויכול מאוד להיות שזה יהיה הרבה זמן אחר כך.
שמואל חיימוביץ
אנחנו דורסים את התקן כל הזמן בעבודה כאן ואתם רואים את זה לא פחות ממני.
ישראל אבן זהב
בקשר לשלט הזה, שאלה. כתוב שהוא יוצג בתחילת הדרך, מלמטה או מלמעלה או בשניהם?
יהודה מירון
השלט הזה בא להזהיר. אם מדובר באזהרה למי שקורא, משני הצדדים.
ישראל אבן זהב
הוא צריך להיות משני הצדדים.


כתוב שנמצא בתחילתה ובסופה סימן אזהרה בתקן. הורדנו סימן אזהרה בקצה מדרגות אלא רק לפני הירידה. אני חושב שמן הראוי גם כאן להוריד את זה. אין כאן שום סכנה של נפילה של מישהו.
ראובן ברון
אתה יכול לקרוא את הסעיף?
יהודה מירון
ברגע שיש שיפוע כזה שהוא מעל לאותם 12 אחוזים, חייבת להיות לו דרך נגישה חלופית.
ראובן ברון
אתם מדברים על כבש?
שמואל חיימוביץ
לא, על שיפוע דרך.
יהודה מירון
כנראה שזה יהיה בשטח אחוז של הבניין, שהשיפוע שלו כנראה מעל 12 אחוזים. אז אנחנו דורשים דרך חלופית ובנוסף יש שם שלט, בראש ובתחתית, שאומר זהירות, שיפוע מסוכן. דבר נוסף, כרגע כתוב בסופה ובתחילתה, סימן אזהרה. כאן מציעים לוותר על סימן האזהרה למטה, כמו במדרגות.
ראובן ברון
הוא צודק. לכן שאלתי אם זה כמו כבש. בשבילנו זאת דרך משופעת. אני חשבתי שסימן האזהרה זה השלט הזה שמופיע כאן.
שמואל חיימוביץ
לא.
נורית נוישטט-נוי
אני מציעה להשאיר את זה. למה אתה רוצה להוריד את זה?
ישראל אבן זהב
כי הורדנו את זה גם בתקן, לפני מדרגות. העיוורים אמרו שלא צריך. לפני שיפוע, על אחת כמה וכמה.
קריאה
לגבי הצבע, זה לא מפריע כאן ללקויי ראייה?
נורית נוישטט-נוי
הצבע בשלט הוא לא צבע נכון. אני לא חושבת שזה מדמה את מה שיהיה, הצבע של השלט ששמת כאן.
יהודה מירון
לכן אנחנו רוצים להעביר את זה במכון התקנים ולא להתעסק עם זה כאן.
נורית נוישטט-נוי
זה לא ידמה את הצבע של השלט.
ישראל אבן זהב
לא. סתם דוגמה.
אליהו ליפשיץ
מדובר בשלט שעלול להפחיד אנשים בלי מוגבלות ויאריך להם את הדרך במקומות שאין בהם צורך. צריך לחשוב על שלט שמגדיר את הדברים בצורה שונה ושלא יפגע באנשים עם מוגבלות.
שמואל חיימוביץ
כבש רגיל את לא מסמנת זהירות שיפוע?
אליהו ליפשיץ
במה אתה מסמן כבש רגיל?
שמואל חיימוביץ
כלום.
נורית נוישטט-נוי
אולי אפשר לשים איזה אחוז השיפוע.
היו"ר אילן גילאון
אתה מתכוון לציור של האיש, נכון?
אליהו ליפשיץ
לא יודע. אם הייתי רואה שלט כזה, לא הייתי עובר.
היו"ר אילן גילאון
זה נראה איש נופל.
אליהו ליפשיץ
צריך לחשוב על זה.
שמואל חיימוביץ
זהירות, שיפוע.
יהודה מירון
זהירות, דרך משופעת בתלילות. בסדר?
שמואל חיימוביץ
לא, הוא לא רוצה את זה. הוא אומר שזה יהווה בעיה לאנשים רגילים.
אליהו ליפשיץ
לא, אם לא כתוב: מסוכן או דרך לא נגישה, אין לי בעיה.
היו"ר אילן גילאון
בסדר גמור.
קריאה
לציור יש מטרה, למי שלא יודע לקרוא עברית.
היו"ר אילן גילאון
כן, אבל גם השיפוע מסביר. לא צריך בן אדם שמחליק שם בצורה כזאת.
קריאה
זהירות, שיפוע. בלי מסוכן.
אייל לב ארי
זה יהיה: זהירות, שיפוע. הציור יישאר.
נורית נוישטט-נוי
במקום קודם זהירות, קודם שיפוע, זהירות.
היו"ר אילן גילאון
שיפוע, זהירות.
אבנר בטיסט
הערה. אתה ציינת, וזה נכון, שיש שתי בעיות וגם חיימוביץ ציין זאת, לגבי כיסא גלגלים. האחד, שיש שיפוע שהוא לא בטיחותי, שאפשר להתהפך, ויש שיפוע שפשוט קשה לבן אדם, במיוחד כשהוא לא בממונע ואז קשה לו לסחוב. רציתי להזכיר לגבי עמוד 8 למעלה, בסעיף 6(ד), שם הוזכר שיש דלת שצריך לעבור אותה, ואז נאמר שהנכה יכול ללכת ולחזור, וזה נכון, אבל חיימוביץ בשיחות אתי העלה את זה, כי לי יש בעיה עם זה, שצריך גם לזכור שיש עוד מכשיר וזה מכשיר שמודד כוח, שמודד ניוטון. יש בעיה של נכה שלא יכול. דלת לא נגישה, גם אם יש לה אפשרות לזוז אחורה.
היו"ר אילן גילאון
אני מכיר את המקרה.
שמואל חיימוביץ
יש סעיף במקום אחר שמדבר על כוח.
יהודה מירון
אם נתקדם קדימה, נגיע לסעיף הזה.
שמואל חיימוביץ
יש סעיף כוח הפעלה לפתיחה.
אייל לב ארי
אם כן, המילה "בסופה" נמחקת, לעניין סימן אזהרה.
יהודה מירון
בחלקה הגבוה יש סימן אזהרה.
אייל לב ארי
9.
התגברות על הפרשי גובה בין מפלסים שונים בדרך נגישה

היה מעבר בדרך אל היעד בבניין קיים כרוך במעבר מדרגה אחת לפחות שגובהה עולה על 1 סנטימטר – הרי שדרך זו אינה נגישה.

אנחנו עוברים לטבלה.

הפרש גובה אנכי בסנטימטרים
אמצעי להתגברות על הפרש גובה

עולה על 1 ואינו עולה על 3
יש בסף רכיב קבוע ששיפועו אינו גדול מ-50 אחוזים. אפשר שרכיב כאמור נמצא בתחום המדרכה או השביל הציבוריים הצמודים להפרש הגובה ובלבד ש-

1. רוחב המדרכה או השביל באותו מקום לאחר הצבת הרכיב הוא 1.3 מטר לפחות.

2. עומק הרכיב אינו עולה על 10 סנטימטרים.
יהודה מירון
נקרא את כל הטבלא ואני אסביר את הכל עם השקפים.
אייל לב ארי
עולה על 3 ואינו עולה על 6
קיים בסף רכיב משופע קבוע או רכיב מדורג גבוה ויציב לפי הוראות סעיף 2.2.2. בת"י 1918 חלק 3.1. אם רכיב קבוע מונע סגירת דלת או הפרש הגובה הוא כמפורט בתקנה 5(א)(2) – אזי יכול שהרכיב מתקפל ומקובע ויציב אל המבנה. בנוסף, אפשר שרכיב כאמור נמצא בתחום המדרכה או השביל הציבוריים הצמודים להפרש הגובה ובלבד ש-

1. רוחב השביל או הדרך באותו מקום לאחר הצבת הרכיב הוא 1.3 מטר לפחות.

2. 2. עומק הרכיב אינו עולה על 20 סנטימטרים, גימור המרכיב בשני צדיו/אגפיו יהיה משופע ולא יעלה על מאה אחוזים אם יש אפשרות גישה לצדדיו.

עולה על 6 ואינו עולה על 20
נמצא אחד מבין אלה או בדומה להם
1. כבש – יכול שלכבש אין בתי אחיזה ולא אמצעי הגנה בשוליו.



עולה על 20
נמצא אחד מבין אלה
כבש, מעלית, מעלון אנכי או מעלון משופע שאדם עם מוגבלות בכיסא גלגלים יכול לעשות בו שימוש כדי לעבור בין מפלסים.
יהודה מירון
נעבור למצגת. נדבר על הטבלה הזאת ונעשה זאת קצר כדי להתרכז במה שאנחנו רוצים להראות.


הטבלה שקראנו אותה עכשיו כבר אושרה אלא שתיקנו אותה בכמה נקודות. הטבלה עוסקת בהתגברות על הפרשי גובה במספר רמות: עד 3 סנטימטרים, עד 6 סנטימטרים ועד 20 סנטימטרים. מה שאני רוצה להראות לכם זאת התעסקות רק עד 6 סנטימטרים וזה כי על כל התהליך הזה כבר דיברנו בוועדה וסיכמנו שבמקרה כזה שאי אפשר לפתור את הבעיה בפתח של החנות, פונה הבן אדם למהנדס הרשות. דיברנו על זה ולא נחזור על זה.


הפעם אנחנו רוצים להציע נקרא לזה מסלול קל, מסלול מהיר, של פתרון שהוא פולש במידה מסוימת למדרכה אבל בצורה שלא תפריע לציבור. זה בעצם עיקר הדבר שאנחנו רוצים להציג עכשיו.


הנה דוגמה למשל של חזית, פתח של איזושהי חנות, ויש כאן מדרגה שאני לא יודע מה הגובה שלה אבל נגיד שזה לא רלוונטי. הרעיון שאנחנו מדברים עליו אומר להציב אמצעי קטן ופשוט, זה המתקן הצהוב הזה שרואים כאן, כאשר המגבלות שלו הן הגובה של אותה מדרגה שלא עולה על 2 סנטימטרים. דרישה נוספת היא שהוא פולש, אותו מכשיר פולש לא יותר מ-20 סנטימטרים לתוך המדרכה, והדרישה השלישית היא שאחרי שהצבנו אותו, נותר לפחות 1.30 מטר חופשי במדרכה למעבר אנשים.


זה הרעיון של מה שאייל קרא קודם לכן. את זה אנחנו מאפשרים בצורה פשוטה. לאחר התייעצות עם הרשויות, עם חלק מהרשויות המקומיות, אמרנו שזה לא יהווה הפרעה להולכי רגל. עשינו גם בדיקה עם אנשים עם לקות ראייה וראינו את זה.
שמואל חיימוביץ
צריך הסכמה של מהנדס הרשות. אנחנו מדברים על אותו קטע שלא צריך הסכמה אלא זה יופיע בתקנות. מה שרואים כאן, לא אליו אנחנו מתכוונים. אמרנו 20 סנטימטרים.
יהודה מירון
אני מראה לכם קצת תמונות. הנה דוגמה לפתח למבנה שבו מישהו כבר התגבר על הפרש הגובה כאשר שפך כאן קצת בטון וסגר.
גבריאלה עילם
מה המרחק של השיפוע?
יהודה מירון
אין לי מספרים. אני רק רוצה להראות דוגמאות כדי להתרשם.
היו"ר אילן גילאון
הפתרון הקודם שהראית, הוא הפתרון הרצוי?
שמואל חיימוביץ
עוד לא דיברנו על פתרונות. אנחנו מראים כרגע את הבעיות.
נורית נוישטט-נוי
גרפית הוא הסביר את זה. זה לא שכך זה ייראה. הוא ניסה להדגיש מה צריך לעשות.
יהודה מירון
בדיוק.


עוד דוגמה למישהו ששם פלטה משופעת בכניסה לחנות. הנה עוד דוגמה.
שמואל חיימוביץ
כאן למשל יש כנראה 4 סנטימטרים הפרש גובה, לפי מה שאני רואה ומישהו שם פשוט פח משופע שיתגבר על הפרש הגובה הזה.
קריאה
ומי שעומד מהצד, נתקל בזה.
שמואל חיימוביץ
אנחנו אומרים שעד סנטימטר אחד לא נראה את זה כבעיה למרות שבתקן מדברים על עד 6 מילימטרים בלבד. מעל זה, צריך איכשהו לפתור את זה.
היו"ר אילן גילאון
לעשות שיפוע.
שמואל חיימוביץ
אפשר בקלות לקחת זוויתן של אחד לשתיים. כלומר, יש לי דוגמה ברכב ואת זה דווקא לא הבאתי. צלע אחד של הזוויתן הוא 3 סנטימטרים והרוחב של הצלע השנייה הוא 6 סנטימטרים. ברגע שמשכיבים את זה לרוחב הסף, זה נותן שיפוע כזה. אמנם נוצר רווח מסוים מול הסף של המבנה, אבל אפשר להעלות ולהתגבר על זה בלי שום בעיה. כלומר, עד שלושה סנטימטרים, זה ייקח חמישה-שישה סנטימטרים מהמדרכה וזה לא מהווה מכשול.


לגבי שישה סנטימטרים. איך אנחנו מצליחים לדחוס לתוך 20 סנטימטרים אפשרות להתגבר על גובה של שישה סנטימטרים. יש לנו את הבעיה הזאת גם בספי מקלטים, שם יש סף מוגבה.
היו"ר אילן גילאון
10 סנטימטרים.
שמואל חיימוביץ
בתקנות החדשות זה יהיה שישה סנטימטרים.
קריאה
הקיים בשטח הוא 10 סנטימטרים.
שמואל חיימוביץ
בתקן בחלק 3.1 הגדרנו סף מדורג שאפשר באמצעותו להתגבר על גובה של שישה סנטימטרים. זה מוגדר בתקן. אני בא עם זה ליהודה והוא שואל אותי אם ניסיתי את זה. אמרתי לו שלא ניסיתי, והוא אמר שהוא לא מכניס את זה בלי לנסות. הלכתי לפחחייה וייצרנו את זה כפי שמפורט בתקן וזה מה שאתם רואים כאן. מצאתי מדרכה שהפרש הגובה שם היה שישה סנטימטרים, הצבתי את זה שם.
קריאה
כמה זה פולש למדרכה?
שמואל חיימוביץ
עשרים סנטימטרים.
היו"ר אילן גילאון
זה כי עשית את זה מדרגות? זה גלי?
שמואל חיימוביץ
מדורג. ההגיון של המדורג הוא כדלקמן: כל מדרגה היא כשישה מילימטרים והשיפוע בין המדרגות, 12 אחוזים. כלומר, אני עומד בשיפועים המתאימים לפי התקן. בסף כניסה, הכוונה היא לכניסה לחנות. אני הדגמתי את זה כאן.
גבריאלה עילם
אדם שיש לו קושי בהליכה, איך הוא מתגבר על כניסה כזאת שזה עשרים סנטימטרים?
ישראל אבן זהב
אתה מרחיק לו את הכניסה. הוא לא יוכל לעלות.
גבריאלה עילם
במדרכה יש עוד אופציה.
שמואל חיימוביץ
יש לי את המתקן הזה ואני מציע לנסות.
היו"ר אילן גילאון
אני חושב שעשית כאן סטרט-אפ עם המדרגות שלך.
גבריאלה עילם
אני חושבת שצריך לנסות.
סידני אביס
אפשר לחזור לחנות עם השטח הצהוב? נניח שמישהו הלך במדרכה, נתקע ונופל.
שמואל חיימוביץ
זה פולש כאן מטר וחצי ולכן זה לא רלוונטי מה שאתה שואל.
נורית נוישטט-נוי
זה לא רלוונטי. הוא מדבר רק על עשרים סנטימטרים.
סידני אביס
לא משנה. הבן אדם הולך צמוד לקיר.
ישראל אבן זהב
אם הוא הולך צמוד לקיר, הוא כמעט לא יכול להיתקע בעשרים סנטימטרים.
נורית נוישטט-נוי
עשינו ניסויים עם זה.
ישראל אבן זהב
עשיתם עם עיוורים ולא עם אחרים.
היו"ר אילן גילאון
סידני, אלה עשרים סנטימטרים והוא צריך ללכת צמוד לזכוכית.
סידני אביס
למה לא לעשות דבר כזה עגול שהשיפוע יהיה מכל הצדדים?
שמואל חיימוביץ
בתקנות האלה כתוב במפורש שבמה שחורג מעבר לעשרים סנטימטרים, צריך לקבל את ההסכמה של הרשות המקומית.
יהודה מירון
בטבלה שאייל קרא, כתוב שאותו התקן חייב להיות עם שיפועי צד וגימורים. הכל כתוב שם.
ישראל אבן זהב
הערה לגבי המתקן. ראשית, מי שיבוא מהצד ושהולך עם קביים.
שמואל חיימוביץ
יש שיפוע צדי.
ישראל אבן זהב
איך אתה עושה שיפוע צדי במדורג? את הפרט הזה אני עוד לא מבין. אתה צריך להיות אומן. במשופע אין לי בעיה. במדורג זה סיפור. נוסף לזה, במדורג, כמו ששמוליק הראה שהוא יורד, אם יש לך רגליות קצת יותר נמוכות בכיסא הגלגלים, אתה מתהפך.
שמואל חיימוביץ
יורדים ברוורס.
ישראל אבן זהב
אני יודע לרדת גם על שני גלגלים, אבל זאת לא תשובה.
שמואל חיימוביץ
מה אתה רוצה? שלא תהיה נגישות? בקלות אני יכול להרים ידיים ולומר שלא תהיה נגישות.
ישראל אבן זהב
לא. זה לא פתרון. זה טוב לך, זה טוב לי, אבל יש אנשים, ואלה רוב האנשים, שזה לא טוב להם.
שמואל חיימוביץ
הצעתי לך להתנסות בזה ולהביא עוד אנשים שינסו את זה. הנה, זאת דוגמה של שיפוע לא תקין. אתה רואה? מזה צריך להיזהר, משיפועים כאלה.
ישראל אבן זהב
מסכים אתך.
קריאה
שמוליק, למה הוא לא תקין?
שמואל חיימוביץ
כי השיפועים גדולים.
אבנר בטיסט
חיימוביץ בודק לעצמו.
היו"ר אילן גילאון
חיימוביץ הוא אדריכל. בכל אופן הוא איש מקצוע.
אבנר בטיסט
הבדיקה היא נכונה. חיימוביץ עושה נכון כי הוא הלך ובדק את זה. אני מבקש גם את מה שהזכירו כאן. צריך לנסות עם קביים, כי כשאני הלכתי עם מקלות, לא יכולתי לעלות דבר כזה. שנית, יש מגבלה נוספת לכוח, מה שמופיע אצלך כאדם שדוחף את הכיסא, בכיסאות ממונעים שננעלים לרכב, יש מסמר ובאמת טוב מאוד שעשיתם את הסנטימטר כי מגיע בערך סנטימטר וחצי. כשאני עולה קצת באלכסון, הוא מגיע אפילו ל-1.3 סנטימטרים. גם את זה צריך לבדוק, שהוא לא נתקע. כלומר, צריך לזכור שבכיסאות ממונעים יש בעיה של סנטימטר וחצי, ואת זה אין בכיסא אחר.
שמואל חיימוביץ
אנחנו הצענו למטה המאבק לקיים ניסוי משותף, שהם יביאו מדגימים שלהם עם נציג שלנו.
אבנר בטיסט
אין בעיה.
שמואל חיימוביץ
נעשה ניסוי ונראה מה טוב. תראו את השיפוע שאפשר לעשות מתון מאוד גם הצידה. כמעט ולא מורגש. אפשר להתגבר. זאת דוגמה למשל שבזמנו גברת ליאורה זיידמן ממשרד השיכון סירבה לקבל את הפתרונות מהסוג הזה למרות שזאת פגיעה מינימלית באינטרס הציבורי. בתקנות של מקום חדש היא אמרה שאם השיפוע של המדרכה הוא מעל 5 אחוזים, אין חובה לספק נגישות בכניסה לחנויות מסוימות. זה ממש לא בסדר.
היו"ר אילן גילאון
זה באמת הפתרון האידיאלי, מה שנראה כאן.
שמואל חיימוביץ
ככל שאפשר לעשות את הפתרונות קבועים, אנחנו בעד.
יהודה מירון
אני מציע לסכם שנזמין לניסוי כל מי שרוצה להשתתף.
ישראל אבן זהב
אני מציע שנקיים המשך דיון על הקטע הזה אחרי הניסוי.
שמואל חיימוביץ
בסדר.
היו"ר אילן גילאון
כל ארגון ישלח בן אדם אחד לניסוי הזה.
שמואל חיימוביץ
יש עשרה סוגים. יש קביים, יש הליכון, יש כזה שגורר רגליים, יש כיסא גלגלים רגיל, יש כיסא גלגלים ממונע וכולי.
היו"ר אילן גילאון
יש לפחות תשעים זנים.
שמואל חיימוביץ
אני מתנצל על כך ששימשתי מדגים. אפשר לבוא אלי בטענות שיש לי כוח לעלות.
אבנר בטיסט
לא, חס וחלילה. זה היה נהדר וכל הכבוד.
שמואל חיימוביץ
תמיד אני במעמד שאני צריך להתנצל ולומר שאני לא דוגמה, ואת זה אני עושה לכל אורך הדרך כי באמת יש לי כוח, אבל אני מספיק מקצועי כדי לקחת בחשבון את אלה שאין להם את הכוח ויחד עם זה צריך גם לבצע ניסויים.
היו"ר אילן גילאון
חברים, אנחנו נכנסים לישורת האחרונה. יש לנו עוד רבע שעה ואנחנו צריכים להתקדם.
אייל לב ארי
(ב)
בבניין קיים שבו מפלסים שונים בהם ניתן שירות ציבורי מחוברים ביניהם במדרגות או מדרגות נעות, יש מעלית, כבש, מעלון אנכי שמחבר ביניהם.
יהודה מירון
אם יש בניין שיש בתוכו מדרגות נעות, החובה היא שבאותו בניין יימצא אמצעי בגובה חלופי נגיש כמו מעלון אנכי או מעלית.


פסקה (ג) בהמשך נמחקת כי בדיעבד מצאנו שסעיף דומה נמצא בחלק ח'1.

10.
מעלית

(א)
עומקו של תא המעלית אינו קטן מ-120 סנטימטרים, רוחבו אינו קטן מ-100 סנטימטרים, ורוחב המעבר החופשי בדלת אינו קטן מ-70 סנטימטרים.


אני רוצה להזכיר לכם שכבר עשינו כאן דיון שלם בוועדה על הנושא הזה והוחלט כאן לפרק את נושא תא המעלית לשני מקרים: מקרה אחד הוא המקרה השכיח והמקרה השני עם התא היותר גדול זה באותם מקומות בהם זה בניין שהוא ייעודי לאנשים עם מוגבלות או סניף של ביטוח לאומי או לשכת רווחה או משרד ממשלתי.


אנחנו מציעים להרחיב את התא הראשון ולהגדיל את הרוחב שלו.
שמואל חיימוביץ
כדי לאפשר מקום למלווה.
יהודה מירון
במקום 80 זה יהיה 100 וזה יאפשר – להשלים את אותו ויכוח שהתקיים בפעם הקודמת – להכניס לשם גם מלווה.
ישראל אבן זהב
ב-70 סנטימטרים חלק גדול מהכיסאות לא ייכנסו בכלל. אתה צודק, המלווה ייכנס בלי הנכה.
אבנר בטיסט
צריך לפחות 75.
יהודה מירון
לפני שאתם תוקפים, תנו לי להשלים. המעליות שהותקנו בארץ, רוחב הפתח שלהן בנוי במכפלות של עשר. יש שישים, שבעים, שמונים ומעלה. אין 75 או 85. מאחר שיש לא מעט מעליות עם 70 סנטימטרים, והשאלה היא אותה שאלה עקרונית והיא האם בבניין שכבר יש בו מעלית בתנאים האלה, האם נבוא ונאמר לו שיהרוס את המעלית הזאת ויחליף אותה וייכנס לכל ההוצאה הגדולה. האם זה שווה את מה שנקרא הערך המוסף שנקבל בעקבות החלפה מ-70 ל-80.
ישראל אבן זהב
אתה צריך להחליף את הדלת ולא את כל המעלית.
שמואל חיימוביץ
סליחה? יש את הדלת של התא. זה יכול להיות שונה?
ישראל אבן זהב
בתא של מטר נכנסת דלת 80.
שמואל חיימוביץ
יש התאמה מלאה בין רוחב דלת בקומה לבין רוחב התא. לא יכולה להיות אי התאמה. בתקן קבענו כסטנדרט 80. כאן בתקנות אמרנו שאם אתה בודק דלת קיימת והפתח הוא מעל 75, תעשה וי ולך הלאה.
היו"ר אילן גילאון
מי מנוע מלהיכנס ב-75? איזה סוג של עגלה?
שמואל חיימוביץ
מי שהוא עם כיסא רחב במיוחד.
היו"ר אילן גילאון
הכיסא שלך.
שמואל חיימוביץ
אני לא דוגמא. אני עם 60 סנטימטרים.
קריאה
מדובר בכיסאות ממונעים.
אבנר בטיסט
בגלל זה אני לקחתי צר במיוחד. הרוחב הוא 65 ואצלה 68.5. שלי צר במיוחד, אבל לקחתי אותו כדי להיכנס ב-70 בחדר, אבל אם אתה עושה את זה במעלית, נכה יכול להיתקע וזה מהווה סכנה.
שמואל חיימוביץ
למה הוא יכול להיתקע?
אבנר בטיסט
יש מעליות כמו שאתם ציינתם, שהמעלית היא מטר, לא מעלית ישנה של 70, ועשו את הפתח 70 סנטימטרים.
היו"ר אילן גילאון
זה בניין קיים.
אבנר בטיסט
בבניין קיים אצלי, בניין חדש מלפני עשר שנים, הפתח הוא 80 ובתוכו הוא מטר. לכן במקומות כאלה, תחשבו על אפשרות ששם כן יצטרכו לפתוח. היכן שכל המעלית היא 70, אין לך מה לעשות, ואתה לא יכול להכריח אותו.
דוד חדד לוי
זה להחליף את תא המעלית.
אבנר בטיסט
לא. רק את הדלת.
דוד חדד לוי
יש לך מסגרת.
שמואל חיימוביץ
מה זה רק דלת?
היו"ר אילן גילאון
את הבירור הזה תעשו בחברת המעליות. הדיון לא מתאים לכאן. בינתיים אנחנו משאירים את זה כך.
גבריאלה עילם
אני רוצה להזכיר שוב שכיסא גלגלים ברוחב לא נורא רחב אלא רגיל, שיש מנוע עזר בגלגלים, הוא 68.5 סנטימטרים. זה הכיסא שלי.
שמואל חיימוביץ
הוא יעבור.
גבריאלה עילם
הוא יעבור אחרי הרבה זמן ובלי הידיים שלי. מישהו צריך לדחוף אותי.
שמואל חיימוביץ
לא, את יכולה גם לעשות ככה בפתח ולעבור. אני עושה כך בכל דלת. רבותיי, לא מדובר במקום חדש אלא מדובר במקום קיים ואני מזכיר את זה לעצמנו כל הזמן. שוב נשאל עד כמה אפשר להיכנס להליך מסיבי הנדסי של החלפת מעלית כולל הפתחים שלה בכל קומה. זה לא הליך פשוט. אגב, אתם כנראה שוכחים שלתא עצמו יש גם דלת מעבר לדלת של הקומה. הדלת הזאת נוסעת עם התא. חייבת להיות התאמה בין שתי הדלתות האלה. כלומר, זה כן החלפת התא.
היו"ר אילן גילאון
רבותיי, הנושא ברור.
גבריאלה עילם
שבעים סנטימטרים זה לא מספיק.
היו"ר אילן גילאון
זה לא מספיק, אבל זה מה שקיים. בבניין חדש יש שמונים. אתם רוצים להגיע למצב שזה פשוט לא יקרה. כמה בניינים חדשים אתם מדמיינים לעצמכם שתחליפו בהם את המעליות וגם אולי את הפיר? כמה זה אפשרי? למה סתם לומר את הדברים? אני שמח שזה 68.5 העגלה שלך כי אני חשבתי שהעגלה היא לפחות שמונים, אבל לא כך זה.
גבריאלה עילם
אנחנו דיברנו על כך שיהיה סימון על המעלית שהיא לא נגישה כי אחרת אף אחד לא יוכל לקבל את האינפורמציה הזאת מראש ובן אדם יגיע ולא ידע שהוא כן או לא יכול להיכנס.
היו"ר אילן גילאון
יהודה ושמוליק, אתם שומעים את הדברים? אולי היה רצוי שתהיה כתובה מידת דלת המעלית.
יהודה מירון
סיכמנו את זה. זה כתוב בסוף (א). "בתא המעלית רשומים בשלט רוחב המעבר החופשי בדלת ועומק התא".
קריאה
זה צריך להיות כתוב בחוץ ולא בתוך התא.
אבנר בטיסט
אם יש בניין שהוא קיים אבל עושים לו מעלית, כמו שעושים אצלנו בקופה, שכן יעשו את זה לפי זה.
קריאה
בוודאי.
יהודה מירון
הייתה עוד בקשה של נגישות ישראל שנראית לנו הגיונית. אם אדם או גוף מחליף מעלית, אז הוא יבדוק בתנאים הקיימים לשים את המקסימום האפשרי. כלומר, אם לאדם יש פיר נתון עם מעלית קטנה והוא עושה החלפה, אז הוא עושה בדיקה.
היו"ר אילן גילאון
אם מבחינה הנדסית הוא יכול להחליף.
שמואל חיימוביץ
מתקרב לפחות לטיפוס שתיים.
אייל לב ארי
(ב)
בבניין שבו ניתן שירות ציבורי עם קבלת קהל על ידי המוסד לביטוח לאומי או משרד ממשלתי אחר, בית אבות, קניון או מקום ייעודי לאנשים עם מוגבלות בניידות – עומקו של תא המעלית המשרת בניין או חלק ממנו כאמור אינו קטן מ-1.40 מטרים, רוחבו אינו קטן מ-1 מטר, ורוחב המעבר החופשי בדלת אינו קטן מ-80 סנטימטרים.
היו"ר אילן גילאון
בסדר.
אייל לב ארי
פסקה (2) נמחקת.
היו"ר אילן גילאון
זה הזמן להצטרף לבתי אבות.
גבריאלה עילם
לא מקבלים אותנו.
שמואל חיימוביץ
הנציבות מכריזה שאם יש מישהו שלא מקבלים אותו לבית אבות בגלל נימוק כזה, שיבוא אלינו כי אנחנו רואים בזה אפליה.
אבנר בטיסט
אצלי עשו את זה.
שמואל חיימוביץ
אז תבוא לנציבות. זאת אפליה.
אייל לב ארי
פסקה (ט), יש התאמות נוסח.

(י)
במעלית עם מערכת פיקוד יעדים מתקיימות, בנוסף על האמור בפרטי משנה (א) עד (ח) הוראות אלה.
יהודה מירון
הרעיון הוא שמעליות עם פיקוד יעדים – אני מזכיר לכם שאלה אותן מעליות שאתה מבקש להגיע לקומה והמחשב קובע לך לאן – חלק מההוראות על מעליות רגילות חלות. אנחנו אומרים כאן שאם יש סתירה, תמיד ההוראות הספציפיות שלהן גוברות. לכן בא התיקון כאן.


ראובן, התיקון שלך נכנס. הייתה תקלה במספרים.
ראובן ברון
היו שני דברים. ראשית, תקלה במספרים, בהצבעות, ושנית, כתוב שם שאם יש כמה עליות שמשרתות.
יהודה מירון
אני אומר לך שהייתה לי תקלה במספור. כל מה שאתה רוצה, נמצא שם עכשיו.
ראובן ברון
כלומר, (ה) ו-(ו) נכנסים.
יהודה מירון
כן. אם תהיה בעיה, נחזור לזה, אבל לדעתי אין כבר בעיה.
אייל לב ארי
11.
מעלון אנכי ומעלון משופע


בפסקה (א)(3) הוספה המילה "המותר".

(3)
מצוין עליהם באופן בולט לעין לפי סעיף 2.2.3 בת"י 1918 חלק 4 העומס המרבי המותר על מעלון כאמור".

(ג)
לגבי מעלון אנכי – ממדי הרצפה הפנימית של התא ורוחבו הפנוי למעבר בבניין קיים מאלו המפורטים בפרט 10(ב) הם כממדי תא מעלית לפי פרט 10(ב).
יהודה מירון
הדרישות מהמעלות כאן הן כמו אותה מעלית שכרגע דיברנו עליה.
היו"ר אילן גילאון
אנחנו עוצרים. לפני שאנחנו נפרדים רציתי להתנצל לפני משטרת ישראל. דוד העיר את תשומת לבי כאילו אמרתי שבמשטרה לא מעסיקים אנשים עם מוגבלויות והוא בהחלט נתן לי גלריה של דוגמאות. אני חוזר בי.
ראובן ברון
הם מעסיקים גם עיוורים.
היו"ר אילן גילאון
על פי החוק הקיים במגזר הציבורי צריכים להעסיק 5 אחוזים.
שמואל חיימוביץ
לא. כתוב ייצוג הולם. בצ'כיה אני יודע שזה ארבעה אחוזים.
ישראל אבן זהב
יש לי הערה לסעיף (ג), לגבי מעלון אנכי. אני לא חושב שאנחנו צריכים לקבל ממדי דלת של 70 כי הם מייצרים את הדלתות לפי המצב במקום ואפשר לייצר כל מידה שרוצים. אם זה לפי 80, אין לי בעיה. אם זה 70, אז אפשר גם 75 כי הם מייצרים את זה לפי מידה. אני יודע את זה מידע אישי ממעלון שעשיתי בבית. אין שום בעיה לקבל כל מידה של דלת.
שמואל חיימוביץ
מדובר בקיימים.
היו"ר אילן גילאון
תודה רבה.

הישיבה ננעלה בשעה 15:30

קוד המקור של הנתונים