הכנסת השמונה-עשרה
PAGE
13
ועדה משותפת פנים-עבודה לנושא סביבה ובריאות
21.6.2010
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס' 18
מישיבת ועדה משותפת פנים-עבודה לנושא סביבה ובריאות
יום שני, ט' בתמוז התש"ע (21 ביוני 2010), שעה 14:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 21/06/2010
1. מדיניות המשרד להגנת הסביבה ביחס לטיפול בחומרים מסוכנים 2)הקמת אתר נוסף לפסולת חומרים מסוכנים באתר אפעה.
פרוטוקול
סדר היום
מדיניות המשרד להגנת הסביבה ביחס לטיפול בחומרים מסוכנים
הקמת אתר וסף לפסולת חומרים מסוכנים באתר אפעה
מוזמנים
¶
יניב רונן מרכז המחקר והמידע של הכנסת
יעל בן עמוס לשכה משפטית, המשרד להגנת הסביבה
מיכל בר טוב אגף חומרים מסוכנים, המשרד להגנת הסביבה
עופרי צפנת מפקחת בריאות הסביבה, משרד הבריאות
אסף כהן האגף לתכנון נושי, משרד הפנים
טל פודים מנהל תחום תכנון, משרד הפנים
ד"ר גלעד גולוב סמנכ"ל, חברה לאיכות הסביבה בע"מ
ד"ר איתן זילביגר מנכ"ל החברה לאיכות הסביבה בע"מ
דני גרינוולד מנהל תחום בקרת זיהום, רשות המים
ד"ר יעל שטיין היחידה לרפואה תעסוקתית וסביבתית, האונ' העברית
אנדריי אוזן ראש המועצה התעשייתית רמת חובב
ד"ר צור גלין מנהל היחידה האקולוגית, המועצה התעשייתית רמת חובב
חן תירוש עו"ד, הרצוג, פוקס נאמן ושות' עורכי דין
רשמה
¶
יפעת שפרכר
מדיניות המשרד להגנת הסביבה ביחס לטיפול בחומרים מסוכנים
הקמת אתר נוסף לפסולת חומרים מסוכנים באתר אפעה
היו"ר דב חנין
¶
אני פותח את ישיבת הוועדה המשותפת לענייני סביבה ובריאות של הכנסת. אני מברך את כל הנמצאים. סדר היום בדיון שלנו כולל 2 סעיפים. הנושא הראשון הוא מדיניות המשרד להגנת הסביבה ביחס לטיפול בפסולת מסוכנת. אני מחדד את ההגדרה של הנושא. אנחנו לא נעסוק בכל השאלות של חומרים מסוכנים, אלא נתמקד בפסולת מסוכנת. אני כולל תחת הכותרת של פסולת מסוכנת את כל רמות הסיכון הקיימות. יש סיכון גבוה, סיכון נמוך. אנחנו נשמע מהמשרד להגנת הסביבה ומהגורמים האחרים הרלוונטיים את עמדתם.
הנושא השני על סדר היום הוא הקמת אתר נוסף לפסולת חומרים מסוכנים באתר אפעה. אני רוצה לבקש מנציג מחקר המרכז והמידע של הכנסת, יניב רונן, לסקור בצורה קצרה את תמצית הממצאים. יניב, זאת ההזדמנות להודות לך על העבודה המסורה שלך, ולהביע את הערכתנו למרכז המחקר והמידע על התרומה שלו לכנסת.
יניב רונן
¶
ועדת העורכים של תכנית המתאר הארצית לאתרי פסולת המליצה על בחינה של אתר נוסף לפסולת מסוכנת. כיום יש אתר אחד, שזה האתר ברמת חובב. הצורך בכך לטענת מי שתומכים במהלך זה שלא תהיה בלעדיות לגורם אחד בסילוק פסולת מסוכנת בארץ. מאחר וקידום תכניות מתאר ארציות לוקחות הרבה זמן, אז כנראה שזה לא יהיה צפוי בשנים הקרובות. בינתיים תהיה יצירת קטגוריות ביניים של פסולת בסיכון נמוך. ועדה מקצועית שבחנה את הנושא ב-2007 המליצה על אתר אפעה שבנגב, שזה בין דימונה לערד. המשרד להגנת הסביבה פועל בעניין הזה לפי דירקטיבה אירופית שהגדירה כמה סוגי פסולת. הפסולת בסיכון נמוך זה קרקעות מזוהמות שלא ניתן לטפל בהן בדרך אחרת, אריזות של חומרים מסוכנים ומתקנים לטיהור שפכים.
העבודה על אתר אפעה נמצאת בהתקדמות. הוכן תסקיר סביבתי מאוד מפורט עם הערות של המשרד להגנת הסביבה. הוא צפוי להיות מוגש בסוף יולי למועצה הארצית. אם הוא יאושר יהיה תכנון מפורט ותוך חצי שנה אפשר יהיה להקים את האתר באפעה. הדאגה העיקרית שעניינה את הוועדה זה איך נוודא שחומר שהוא רק בסיכון נמוך יגיע לאתר אפעה.
יניב רונן
¶
זאת הדאגה. מי שמפקח על זה הוא המשרד להגנת הסביבה שמגדיר את הפסולות האלו. ההגדרה נעשית במקום לפי תהליכי הייצור שבמפעל. שם אפשר לזהות אם הפסולת היא בסיכון נמוך. בנוסף יוקמו באתר אפעה מתקנים שיוכלו לנטר את הפסולת ולוודא את הטיב שלה כפסולת בסיכון נמוך. אז גם אפשר יהיה להטמין אותה. גוף שמתנגד לעניין הזה זאת החברה לשירותי איכות הסביבה שפועלת ברמת חובב. הטענות שמועלות נגד העניין זה שברמת חובב יש מספיק מקום להטמנת פסולת לעוד הרבה שנים.
היו"ר דב חנין
¶
אולי אדוני יזכיר לנו בקצרה את דוח ועדת זוהר שהוגש בפברואר 2007 ואת ההמלצות העיקריות שהומלצו על ידי הוועדה הזאת.
יניב רונן
¶
דוח ועדת זוהר מפברואר 2007 המליץ שלא להקים אתרים נוספים לטיפול בקרקעות מזוהמות במרכז או בצפון, כי מרבית החומרים המסוכנים מרוכזים בדרום הארץ. הוא גם המליץ להעביר קרקעות מזוהמות לאתר אפעה ופסולת אן-אורגאנית. המלצה נוספת הייתה שיהיו פסולות שלא דורשות מיצוב, שזה איזה שהוא תהליך שהופך את הפסולת ללא מסוכנת, והקמת מתקני שריפה קטנים במפעלים. זה אומר שאת הפסולת שאפשר לטפל במקום לא צריך לשנע ברחבי הארץ.
יעל ברטוב
¶
הטיפול בנושא הפסולת המסוכנת נעשה לפי תקנות רישוי עסקים (סילוק פסולת חומרים מסוכנים. על פי התקנות האלו פסולת של חומרים מסוכנים יש להעביר לטיפול במפעל לטיפול בפסולת מסוכנת ברמת חובב. ניתן לעשות בפסולת הזאת שימושים אחרים, כמו מיחזור או טיפול והטמנה במקום אחר. נדרש לכך אישור מנהל שהמשרד בודק ומנפיק.
המשרד החליט לאמץ את השיטה האירופית להגדרה, לסיווג ולטיפול בפסולת מסוכנת. השיטה האירופית היא שיטה שלהבנתנו היא שיטה מחמירה, שיטה שקובעת סטנדרטים גבוהים לטיפול בפסולת מסוכנת כדי להגן על הציבור והסביבה. אנחנו גם קבענו, בהתאם לכל העולם, סדרי עדיפויות לטיפול בפסולת מסוכנת. על פי סדרי העדיפויות האלו המפעל נדרש להפחית את הפסולת במקור. אם הוא לא יכול הוא צריך למחזר או לעשות שימוש חוזר בפסולת שלו. לפעמים ניתן לעשות שימוש בפסולת כחומר גלם או כתחליף לאנרגיה. במידה ואי אפשר לעשות כל טיפול של מיחזור ניתן לבצע סילוק, שזה בדרך כלל הטמנה. יש גם סילוקים אחרים.
הפעילות בנושא פסולת מסוכנת מתבצעת מול מפעלי התעשייה ומול העסקים שמייצרים פסולת מסוכנת. הנושא של פסולת מסוכנת נבחן כאחד הנושאים המרכזיים במתן היתר רעלים למפעל. בהיתר רעלים נדרשות הדרישות לגבי פסולת מסוכנת, כולל ניתוח של הזרמים שקיימים במפעל, לאן יש להפנות אותם ומה הטיפול שנקבע לאותם זרמים. מול רמת חובב אנחנו פועלים על-מנת לשפר את הטיפול בפסולת המסוכנת. לאחרונה התחיל לפעול מתקן מיצוב-מיצוק. המתקן הזה לוקח את הפסולת המסוכנת להטמנה ועושה בה תהליך שבו המזהמים של הפסולת מקובעים בגוף הפסולת וכך התשטיפים שעלולים לשטוף את הפסולת לא לוקחים איתם את המתכות הכבדות ואת המזהמים שיש בפסולת. הם משיגים בכך הטמנה הרבה יותר בטיחותית.
אנחנו קבענו יעדים להטמנת פסולת מסוכנת שמבוססים על הדירקטיבה האירופית. הדירקטיבה האירופית מסווגת פסולת שניתן להפנות לאתר פסולת אינרטי, פסולת שניתן להפנות לאתר פסולת לא מסוכנת ופסולת שניתן להפנות לאתר פסולת מסוכנת. במקרים מסוימים יש לייצב את הפסולת המסוכנת שמגיעה לאתר הפסולת המסוכנת. בדיוק על סמך הקריטריונים האלה של הדירקטיבה האירופית אנחנו מבקשים ויזמנו את התהליך הזה שנקרא הקמת אתר פסולת בסיכון נמוך.
יעל ברטוב
¶
את אפעה עוד לא הגדרנו. אפעה הגיש תסקיר השפעה לסביבה שמאפשר לו להיות אתר שקולט פסולת בסיכון נמוך. הפסולת בסיכון נמוך לפי הקריטריונים באירופה זאת אותה פסולת שניתן להטמין באתרים של פסולת לא מסוכנת. אנחנו רוצים להפריד את ההטמנה של הפסולת הלא מסוכנת משאר הפסולות שנוצרות בארץ, כיוון שהטיפול בפסולת רגילה לא דומה לטיפול שקורה באירופה. באירופה לא מטמינים פסולת אורגנית. פסולת אורגנית באירופה הולכת למשרפות. רק פסולת שהתכולה האורגנית בה נמוכה הולכת למטמנות. אצלנו המטמנות מתנהגות אחרת כי הן מקבלות פסולת אורגנית רקבובית. התהליכים שקורים בפסולת במטמנות האלו יוצרים תשטיפים חומציים. אנחנו לא רוצים שפוסלת תעשייתית תוטמן ביחד עם פסולת שהתשטיפים ממנה חומציים. אנחנו דורשים הקמת תא נפרד או אתר נפרד לפסולת בסיכון נמוך.
עמדת המשרד בנושא הקמת אתרי פסולת מסוכנת היא שכרגע העתודות ברמת חובב גבוהות. אנחנו מציעים להמשיך ולהשתמש באתר הקיים ברמת חובב. אפשר, אם רוצים, להגביר את התחרותיות ולהקים אתר נוסף ברמת חובב. אנחנו חושבים שלהעביר פסולת מסוכנת לאתרים אחרים זה לא נכון.
רחל אדטו
¶
הייתי ברמת חובב. הלכתי לראות מה נעשה בחברה לשירותי איכות הסביבה.ביליתי שם מספר שעות. ראיתי את שטחי האחסון. יש מקום אחד שמתפקד לשביעות רצון וממוקם במקום הכי נכון שצריך למקום אותו. מדובר בחברה ממשלתית מאוזנת. למרות כל זה הולכים עכשיו לפתוח חזית חדשה על ידי חברה שהיא חברה פרטית, תחרותית. האתר ברמת חובב יכול לתת מענה לכל הבעיות כרגע. במקום זה הולכים לקחת שטח נוסף ולזהם אותו. רמת חובב לא הגיעה לחצי מיכולת הקליטה שלה. השאלה ההתחלתית שלי הייתה מה עמד מאחורי זה. קיבלתי תשובה שאי אפשר לשים את כל הביצים בסל אחד, לכן אי אפשר לסמוך רק על רמת חובב. זו לא סיבה מספיק טובה כדי לקחת שטח. מה שהכי מפליא זה שלא התייעצו עם רשות המים. זה מראה את התהליך. צריך לשכנע אותי שנכון לפתוח אתר. מה קורה כאשר מביאים את החומרים הלא מסוכנים לרמת אפעה ומגלים שיש שם חומרים מסוכנים? מסיעים את זה לרמת חובב? משנעים ממקום למקום את המשאירות האלו? נראה ל שיש בעיה בכל התפישה הראשונית. בוודאי לא נראה לי שמותר בכלל להמשיך צעד קדימה. אני לא יודעת מי עוד חוץ מרשות המים לא היו שותפים. יכול להיות שיש עוד גורמים שהיו צריכים לתת נייר עמדה.
היו"ר דב חנין
¶
רשות המים אומרת שהיא לא הייתה שותפה לדיונים ולא הייתה מעורבת בשיקולים להקמה וההפעלה של אתר טיפול בבוצות תעשייתיות. הם אומרים שהם מתנגדים לכל שינוי בתכניות הקיימות באתר עד לבחינה של ההשפעות של הפסולות החדשות על מקורות המים במרחב. לגופו של עניין הם אומרים כך: "במקרה של דליפת מזמים מהאתר, צפוי זיהום מי התאום של אקוויפר חבורת יהודה המצוי תחת האתר ומעין בין בוקק הניזון ממנו. למרות הימצאות שכבות קירטון שלכאורה חוצצות בין תחתית האתר לאקוויפר, באתר רותם המצוי דרומית לאתר, נגרמה המלחה קשה של מקורות המים בעקבות הזרמת שפכי תעשייה מלוחים. מנגנון דומה אפשרי גם במיקום זה. קידוחי אפעה המצויים כ-1.5 קילומטר במורד האתר, מיועדים להפקת טיוב כחלק מהפעולות לשיקום המלחת מי תהום והמעיינות הניזונים מהם, שנגרמה בהפעלות בריכות רותם. זיהום מי תהום בחומרים נוספים ומסוכנים יותר, עלול לפגוע בפעולות השיקום. מי התהום בעומק של מאות מטרים תחת פני השטח ולכן אינם מאפשרים ניטור יעיל לגילוי דליפת מזהמים מהאתר. המשמעות היא שבמידה ותהיה דליפה, סביר שהיא תתגלה רק לאחר שהיא שתתפשט עד לקידוחים או למעיינות. מיקום האתר על חומר מילוי בבורות כרייה ובסמוך לנחל אפעה, עלול לפגוע ביציבות מערכת האיטום ולאפשר סחף שיטפונות שיגרור המזהמים למורד. רשות המים רואה יתרון בריכוז הטיפול בפסולת מסוכנת ברמת חובב וזאת בזכות התנאים ההידרולוגים ברמת חובב".
המכתב שאנחנו מקבלים מרשות המים הוא מכתב אזהרה מאוד חריף לגבי ההשלכות שהם רואים בפתיחה של אתר אפעה לאותה פסולת בסיכון נמוך.
יעל ברטוב
¶
האתר הזה מאושר לקלוט פסולת רגילה, מוצקה. יש פסולות מסוימות תעשייתיות שנבדקו ולא נמצאו שהן מסוכנות, לכן הן אושרו להגיע לאתר אפעה. גם קרקעות מזוהמות מגיעות לאתר אפעה.
יעקב אדרי
¶
מהניסיון שלנו הכל מתחיל בצורה נכונה, נבונה, אבל אחר כך זה מתגלגל ומביאים פסולת לא מאושרת על ידכם. מדובר בהכנסות גדולות מאוד. יש שם מטמנה שבמקור הייתה צריכה להיות לפסולת לא כל מסוכנת, אבל פתאום אנחנו מוצאים את עצמנו במשהו שמתחרה ברמת חובב. לא מפריעה לי התחרות כמו שמפריע לי שזה לא תקני, שזה מסוכן, שזה בעייתי. מספיק לקרוא את המכתב של רשות המים בשביל להזדעזע. שמעתי את העמדה של המשרד. לא ממליצים לפתוח עוד אתר. יש אתר ברמת חובב שהוא על פי כל הקריטריונים המחמירים. אני לא יודע מה המרחק של אפעה מעיר הבה"דים, אבל לפי הערכות שלי כבר מביאים חומרים רעילים. את זה כדאי לבדוק. לא קיבלנו את הדוחות ואת הביקורות של המשרדים השונים שמטפלים בנושאים השונים של הזיהומים. ברור שזאת סכנה אחת גדולה. ברור שאין צורך בזה על פי מה שאומרת ידידתנו מהמשרד לאיכות הסביבה. אני מציע שתיעשה בדיקה מהירה באתר הזה שנקרא אפעה על מנת לבדוק מה יש שם. לא הייתי שם, אבל בתחושות שלי מטמינים שם הכל. את המועצה האזורית הייתי בודק ראשון.
דני גרינוולד
¶
מה שאנחנו כותבים זה שיש באתר אפעה פוטנציאל זיהום, יש נושאים שחייבים להיבדק ויש נושאים שהבדיקה חייבת להיות מתואמת איתנו. עד היום זה לא נעשה. אנחנו שמחים שהוועדה העירה את תשומת ליבנו שיש את התכנית הזאת, כי עד שלא קיבלנו את הזימון לוועדה לא ידענו שהתכנית המפורטת הזאת מתקדמת. אנחנו לא רואים שום ייתכנות לחומרים מסוכנים באזור הזה. לגבי חומרי ביניים בדירוג זה או אחר צריך לבדוק ברחל בתך הקטנה. ייתכן שיהיה אפשר.
היו"ר דב חנין
¶
כתוצאה מהתגלית הזאת אנחנו נפנה בשם הוועדה הזאת לכל הגורמים המתכננים תכניות שיש להן השלכות פוטנציאליות כאלו או אחרות על אקוויפרים או מאגרי המים, על-מנת שיקפידו ויידעו מראש את רשות המים לפני שהתכנית מתגלגלת. אין טעם לגלגל תכניות אם אחר כך מסתבר שיש בעיה עם המים. צריך להקפיד על כך שרשות המים תהיה מעורבת בשלבים המוקדמים ביותר של הכנת תכניות ובדיקת חלופות.
אסף כהן
¶
באים לפנינו 2 נושאים מרכזיים שקשורים לאתר פסולת מסוכנת, אם באפעה ואם ברמת חובב. יש לנו את תמ"א 16/4, שהיא שינוי לתכנית הארצית לנושא הפסולת בארץ. היא לא ספציפית לאתר מסוים. היא עושה סדר לתמ"א שאושרה בשנת 1989. אנחנו מעדכנים את ההוראות. אנחנו עושים יישור קו לכל נושא הפסולת בארץ . בתמ"א 16/4, שנמצאת בהליך תכנוני והועברה להערות הוועדות המחוזיות, להשגות הציבור ונמצאת לקראת שמיעת ההערות האלו, עלה הנושא של פסולת מסוכנת. בוורסיה האחרונה שהועברה להערות הוועדות המחוזיות והשגות הציבור אתר אפעה ואתר אורון סומנו בסימבול מתארי בכך שיש אפשרות עתידית להקים באתרים האלה אתר פסולת מסוכנת. מדובר בתכנית מתארית בלבד, לא מפורטת. זה אומר שלא ניתן להוציא מחר היתרי בנייה מכוח הסימון הזה, אלא יידרשו האתרים האלה לקדם תכנית מפורטת. רק לאחר מכן ניתן יהיה להקים אתר פסולת מסוכנת.
היו"ר דב חנין
¶
אתם סימנתם את האתר ברמה עקרונית. האם לפני שאתם עושים את הסימון הזה אתם עושים איזו שהיא בדיקה כוללת של פוטנציאל ההתנגדויות מצד כל הגורמים? רשות המים ידעה שסימנתם את האתר הזה?
אסף כהן
¶
ההתייחסות של רשות המים היא לתמ"א 16/ה/2. השינוי הזה נמצא בהליכים ראשוניים מאוד של תכנון. מטרתו של השינוי הזה היא הטמנה של פסולת בעלת סיכון נמוך וקרקעות מזוהמות באתר אפעה. 16/ה/2 זה שינוי לתכנית מפורטת. אם וכאשר התכנית הזאת תאושר יהיה ניתן בעתיד להטמין שם פסולת בעלת סיכון נמוך. המועצה הארצית לתכנון ובנייה באוגוסט 2008 הורתה להכין את השינוי לתמ"א 16/ה. היא קבעה הנחיות להכנסת תסקיר השפעה לסביבה. בנוסף היא קבעה שמי שתלווה את התכנית הזאת היא ועדת עורכי תמ"א 16. ועדת עורכי תמ"א 16 כוללת נציגים של משרד הפנים, משרד הבריאות והמשרד להגנת הסביבה. המועצה הארצית ממנה את הגוף הזה שילווה את השלבים הראשונים. היא לא ועדה סטטוטורית שמאשרת את התכניות האלו. נכון לעכשיו הוכן תסקיר השפעה לסביבה רק לנושא פסולת בעלת סיכון נמוך באתר אפעה. הוגשה חוות דעת של המשרד להגנת הסביבה. יש כרגע איזו שהיא אי בהירות. הם נדרשו לעשות השלמות. אנחנו לא הגענו אפילו למועצה הארצית עם איזו שהיא תוכנית שמכוחה יהיה ניתן להטמין בעתיד פסולת בעלת סיכון נמוך.
אסף כהן
¶
ועדה מחוזית דרום בשנת 2003 העבירה פנייה לבחינת האפשרות להוסיף אתר פסולת מסוכנת נוסף בדרום. בשנת 2009 הייתה פניה נוספת. בין היתר הייתה גם פנייה ממועצה מקומית תעשייתית רמת חובב בנושא הזה. הוזכר פה הדוח של זוהר. התקיימה ישיבה של עורכי תמ"א 16. ישיבה אחרונה התקיימה אצל מנהל מינהל התכנון. הוחלט להוסיף לוורסיה שעוברת להערות והשגות סעיף שיאפשר רק ברמה המתארית. אני מסתייג מהאמירה שיוקם בעתיד אתר שיהווה תחרות לרמת חובב. מדובר בתכנון ארוך טווח. הראייה הייתה שביום מן הימים נצטרך אתר פסולת מסוכנת נוסף במדינת ישראל. נכון יהיה לסמן ברמה מתארית רק אתר אחד. בסעיף 30 בתמ"א קבענו שלא יוקמו אתרי פסולת מסוכנת באתרים אפעה ואורון, אלא על תכנית מפורטת. כתבנו שהאתרים אפעה ואורון הם אתרי פסולת מסוכנת חלופיים אחד לשני. ככל שתאושר תכנית מפורטת לאחד האתרים, תבוטל אפשרות הקמת אתר פסולת מסוכנת באתר השני ולא תקודם תכנית כאמור בסעיף (א) אלא לאחר שהמועצה הארצית קיימה דיון בדבר הטיפול בפסולת מסוכנת. דיון כאמור יתקיים רק לאחר 5 שנים ממועד אישור תכנית זאת. ברגע שנסיים את הפרק של תסקיר השפעה לסביבה התכנית תובא למועצה הארצית, יתקיים דיון במועצה הארצית והתמ"א תועבר להערות והשגות.
היו"ר דב חנין
¶
אני בעד שזה יעבור לכל גוף ציבורי. אני תמה על מהלך תכנוני שעולה כסף ומחייב הרבה מאוד התגייסות ועבודה של כל המערכות. אני בכוונה מתייחס לגורמי המדינה. אני לא מדבר על ארגונים אזרחיים. יש גורמי מדינה רשמיים שהמדינה הפקידה אותם על תחומים מסוימים. אתם עוסקים בנושא שמטבע הדברים רגיש ביחס להשפעות על בריאות, ביחס למקורות מים. האם לא יותר נכון את התהליך המקדמי הראשוני הזה לעשות בהידברות עם הגורמים הרלוונטיים?
אסף כהן
¶
אם מסתכלים על תמ"א 16/ה/2, אז התקיים דיון אחד במועצה הארצית לתכנון ובנייה שנתנה הוראה להכנת התכנית ואישור הנחיות להכנת תסקיר. במועצה הארצית יש נציגים מכל משרדי הממשלה. יש נציג של המשרד לתשתיות לאומיות. אין נציג לרשות המים במועצה הארצית. הם משמשים כיועץ למועצה הארצית, כלומר סוג של משקיף. כמובן שבשלב הזה חבר מועצה או משקיף יכול להעלות נושאים בדיון.
רחל אדטו
¶
אנחנו מדברים על יולי 2010. יולי 2010 כבר בדלת. זה עוד חודש מהיום. לא נראה לי שזה אחראי להכין תסקיר בלי שיהיו כל הגורמים.
היו"ר דב חנין
¶
הוא הוכן בלי רשות המים. משהו לא עובד פה נכון. כאשר אנחנו מדברים על סביבה אנחנו מדברים על תווך שהוא רב ממדי. יש פה הרבה מאוד גורמים ושחקנים שצריך לערב אותם. אם לא יערבו אותם התהליך ייתקע. ברגע שהגורמים האלה ישמיעו את טענותיהם הטענות האלו לא יאפשרו להתקדם בתהליך. למה להתקדם מלכתחילה בצורה שלא משתפת את כל הגורמים מסביב לשולחן?
גלעד גולומב
¶
לפי הדירקטיבה האירופית יש 3 סוגי פסולות. יש פסולת אינרטית, אדישה, לא מסוכנת ומסוכנת. אתר אפעה הוא אתר לפסולת מוניציפאלית, הוא איננו עובד לפי הדירקטיבה האירופית.
גלעד גולומב
¶
אין בדירקטיבה האירופית פסולת בעלת סיכון נמוך, פסולת אפורה או פסולת קצת מסוכנת. יש בדירקטיבה האירופית פסולת מסוכנת או פסולת לא מסוכנת. יש איזה שהוא בלבול. יש אפשרות בדירקטיבה האירופית להטמין במטמנה לפסולת לא מסוכנת פסולת מסוכנת. מתי האישורים האלה ניתנו? הם ניתנו במדינות שאין להן הטמנה לפסולת, כמו אנגליה. האפשרות הזאת לא מועדפת. אין פסולת שהיא קצת מסוכנת התחום האפור הזה הוא מאוד בעייתי. אפעה לא עובד לפי הדירקטיבה האירופית. מדינת ישראל אימצה את הדירקטיבה האירופית רק כשזה נוגע לפסולות מסוכנות. המקום היחיד שעובד לפי הדירקטיבה האירופית הוא רמת חובב. החברה השקיעה עשרות מיליוני שקלים מכספיה ומכספי המדינה בהקמת תשתית שתאפשר טיפול מיטבי בפסולת מסוכנת. התשתית של החברה ערוכה היום עד 20,50 . אם יש צורך ניתן לבנות תכניות מעבר לכך.
היו"ר דב חנין
¶
אתם מעריכים שכל הפסולת המסוכנת של מדינת ישראל תוכל להגיע אליכם ואתם תהיו מסוגלים לספק את השירות?
גלעד גולומב
¶
כבר היום ביצענו תכניות שיאפשרו לנו לטפל עד 20,50. אם נידרש נוכל לבצע תכנון ותכניות עתידות גם עד 20,80. כרגע יש לנו תכניות שהוגשו למנהל המחוז עד 20,50.
אריה ביבי
¶
המדינה החליטה שפסולת מסוכנת תוטמן כמו שצריך בהטמנה מסודרת. המדינה הלכה והשקיעה מאות מיליוני שקלים ברמת חובב. אלה שעובדים עם המדינה עושים הכל מסודר. המדינה החליטה שרמת חובב יהיה המקום שלשם יבואו המבקרים שיראו שהכל נעשה בצורה מסודרת. קרה שחברות החליטו להטמין פסולת מסוכנת. אני אפילו לא יודע איפה המקום הזה. מדובר באיזה 200 דונם באיזה שהוא מקום. מישהו יודע איפה זה?
אריה ביבי
¶
כמה פעמים המשרד להגנת הסביבה היה שם? אני יודע מה היו עושים כשהייתי יושב-ראש ועדה קרואה עם גזם, איפה היו שמים אותו, מה היו עושים עם זבל. כל מיני חברות צצות להן בשוק. מה שקורה הוא שאין לנו מעקב. את החברה הממשלתית הממשלה בודקת אחת ליום, אחת ליומיים. אנחנו מדברים פה על איזו שהיא חברה שלוקחת 200 דונם באיזה שהוא מקום ושם היא מטמינה. אני רוצה לשמוע כמה פעמים אתם מבקרים את החברה הזאת. פעם ביום? פעם בשבוע? נדמה לי שפעם או פעמיים בחודש. אם כבר נותנים רישיון למישהו להטמין, אז שיטמין ברמת חובב. למה לעשות עוד מקום?
איתן זילברגר
¶
ועדת העורכים קיבלה בזמנו החלטה שפסולת רעילה תוקם רק ברמת חובב, לא משנה על ידי איזה גוף. אין לי שום מושג איך פתאום צץ אותו סעיף 30 שמדבר על אורון או על אפעה. לפי מיטב ידיעתי כן מטמינים פסולת בעלת סיכון נמוך באופנים כאלה ואחרים באפעה. אני יודע על מספר לקוחות שעזבו אותנו והם לא רק התאימו להטמנה אלא גם לשריפה.
היו"ר דב חנין
¶
ברגע שבונים ערוץ הרבה יותר זול שלא מחייב את כל היצרנים לעלויות אנחנו יוצרים אפיק שיש אינטרסים לפתח אותו, לקדם אותו, להעמיק אותו. הסכנה הגדולה בזה היא שתתמעט הפסולת המסוכנת שתגיע לרמת חובב ולא בגלל שאין פסולת מסוכנת בארץ, אלא בגלל שתתמעט הפסולת המסוכנת שאנשים רוצים לטפל בה כמו שצריך.
איתן זילברגר
¶
דיברו פה על אריזות ריקות. אריזות ריקות מכילות פסולת מסוכנת. רק אצלי היו 2,3 אירועים של אריזות ריקות שנדלקו בגלל תכולה של חומרים מסוכנים.
אנדריי אוזן
¶
אני 3 חודשים בתפקיד. היה לי הכבוד להיות במפעל אצל איתן כמה פעמים. אני יכול לומר שנעשית שם עבודה ברמה גבוהה ביותר מבחינה מקצועית. אנחנו עובדים בשיתוף פעולה מלא. יש 2 בעיות שצריך לחשוב ולתת עליהן את הדעת. בעיה אחת היא במצב חירום אם האתר ברמת חובב יצטרך להיסגר. בעיה שנייה היא הנושא של האכיפה. אמנם היום החברה מתנהלת בצורה טובה מאוד, אבל תוך כדי עבודה יום יומית יכולים להיווצר בעיות ויכול להיות מצב שצריך יהיה להוציא צו סגירה למקום. המצב הזה שלמעשה נתון בידנו הוא בעצם לא נתון בידנו, כי אנחנו לא יכולים לאכוף את החוק. ברגע שאני סוגר את המקום אין אלטרנטיבה נוספת לאן להשליך את הפסולת המסוכנת.
חן תירוש
¶
מטמנת אפעה לא מטמינה פסולת שהיא לא מורשת להטמין בה. אנחנו מזמינים את כל מי שמעוניין לבקר באתר. אנחנו נפעל לפי כל מדיניות והיתר שיתנו לנו. אם יתנו לנו להטמין פסולת בסיכון נמוך או פסולת מסוכנת אנחנו נטמין אותה. אם לא יתירו לנו אנחנו לא נעשה את זה . ההליך התכנוני בשאלה אם בכלל מותר לנו להטמין פסולת מסוכנת מכל סוג שהוא תלוי ועומד במועצה הארצית. אמור גם להיות ממונה חוקר להשגות שהוגשו על הסעיף הזה. העניין, למיטב הבנתי, עוד רחוק מהכרעה. אנחנו נקבל כל הכרעה שתתקבל.
חן תירוש
¶
אני לא בקיאה לחלוטין בסעיף ההיתר ורישיון העסק שניתנו למטמנה, אבל למיטב ידיעתי היא עומדת בתנאים האלה.
היו"ר דב חנין
¶
אני אודה לך אם תפני למרשתך ותבקשי ממנה להודיע לנו אם הם אינם מטמינים אצלם חומר בסיכון נמוך, או אם הם כן מטמינים, אז על בסיס מה.
טל פודים
¶
שאלתם של מי הייתה היוזמה להקים או לבקש שיוקם אתר נוסף של פסולת מסוכנת. הבקשה הייתה של הוועדה המחוזית דרום בעת הדיונים לקראת אישור המטמנה המערבית ברמת חובב. האתר ברמת חובב מלווה על ידי ועדת מעקב בין-משרדית של מספר משרדי ממשלה, כמו גם האתר באפעה. האתר ברמת חובב והאתר באפעה מפוקחים על ידי המשרד להגנת הסביבה. הבקשה של הוועדה המחוזית מפברואר 2002 ומנובמבר 2003 הייתה לבחון את האפשרויות להקמת אתר נוסף או חלופי לאתר רמת חובב, בין היתר מהסיבות שאנדריי אוזן הזכיר פה, אבל גם מסיבות נוספות.
הוועדה המחוזית, בדיון שקיימה במאי 2010 במסגרת ההערות של הוועדות המחוזיות והשגות הציבור לתמ"א 16/4, החליטה להמליץ למועצה הארצית להשמיט את סעיף 30 מהוראות התכנית. על-מנת להקים אתר פסולת מסוכנת יש צורך בהכנת שינוי לתמ"א 16. אנחנו לא ראינו חשיבות רבה מאוד בהוספת סעיף 30 שמאפשר הקמת אתר פסולת מסוכנת באפעה או באורון. באורון יש תכנית מתאר ארצית בתוקף להטמנת פסולת מסוכנת, לא פסולת ביתית. חשבנו שזה מקום שהוא מקום מרוחק.
שאלו מה מותר ומה אסור באתר אפעה. באתר אפעה יש 2 תכניות בתוקף. תמ"א 16/ה זאת תכנית מתאר ארצית ברמה מפורטת. מותר שם להטמין פסולת ביתית וקרקעות מזוהמות.
יעל ברטוב
¶
תלוי ברמת הזיהום. בדרך כלל קרקעות מזוהמות בדלק. כיוון שקרקע מזוהמת מכילה פסולת אורגאנית כמו פסולת אורגאנית מוצקה, אנחנו מאפשרים להטמין אותו באתרי פסולת רגילים, לא רק באפעה.
היו"ר דב חנין
¶
יש פה מכתב של ד"ר יוסי ענבר משנת 2006, שמתיר סילוק של קרקע מזוהמת של בתי זיקוק לנפט לאתר תאנים.
היו"ר דב חנין
¶
זאת דוגמה מדאיגה. אני אשמח לדעת האם אתר תאנים מאושר על ידי רשות המים להטמנה של פסולת מזוהמת בדלקים.
טל פודים
¶
תמ"א נוספת שיש לאתר אפעה זאת תמ"א 16/ה/1 שמאפשרת לו לקלוט פסולת אסבסט פריך. האפשרות להטמנת פסולת בסיכון נמוך נמצאת בתהליכי תכנון. זה בשלב מאוד מקדמי. הנושא של הטיפול בפסולת בסיכון נמוך נמצא בשלבים מאוד מוקדמים. זה לא נמצא בהליכים תכנוניים של הכנת תכנית. אין עדיין הוראות.
טל פודים
¶
לגבי הפסולת המסוכנת אין עדיין תמ"א. זה רק מופיע בסעיף מסוים בתמ"א 16, שיאפשר בעוד 5 שנים לשקול את האפשרות להקים באפעה או באורון.
יעל שטיין
¶
פרופ' ריכטר קיבל בהבנה את האפשרות שייתכן שבעתיד יהיה צורך להקים אתר נוסף לפסולת מסוכנת. הוא ביקש להדגיש שההטמנה מגיעה בסוף של תהליך נטרול שחייב להתקיים במקור. חייב להיות גם תהליך ניטור על הנטרול הזה. הוא גם נתן רשימה של כללים מנחים שיכולים לאפשר שיקום פוטנציאלי של האתר בעתיד. ברור לכולם שהפסולת צריכה לעבור נטרול, כשרק אחר כך היא יכולה להיות מוטמנת באתר כזה.
הדבר השני שהוא ביקש להדגיש זה את העניין של זכות הציבור לדעת לגבי מה נפלט, איזה חומרים מסוכנים נפלטים ואיזה נטמנים. אני רואה שיש 3000 מפעלים שמסיעים חומרים מסוכנים ויש רק 15 פקחים. הציבור לא יודע מה מוטמן שם.
עוד דבר שהוא ביקש להדגיש זה את לקחי הקישון. הוא אומר שמה שקרה לדגים יקרה אחר כך לבני אדם. אפשר לשים לב למה שקורה באתר הזה מבחינת צמחייה. אם יהיה ריבוי כבישים סביב האתר יהיו הצפות והחומרים המסוכנים יצאו החוצה. שאלה מאוד חשובה היא אם יש היערכות באתרים האלה לאסונות פוטנציאלים.
עופרי צפנת
¶
אנחנו יודעים שאתר אפעה מקבל בוצה רעילה שמופנית מהקישון אל האתר. אתר אפעה מיועד לפסולת ביתית. אחר כך אושרה פסולת אסבסט וקרקעות מזוהמות. בדלת האחורית נכנסו גם ביצות מהקישון ומאות מפעלים.
עופרי צפנת
¶
זה נקרא פסולת רעילה. אם רוצים לקדם תהליך של פסולת בסיכון נמוך צריך שיהיה תהליך מסודר עם תכנית ותיאומים עם כל הגופים האפשריים. צריך להגדיר מה היא פסולת בסיכון נמוך. אפשר לשחק עם זה ולמשוך לכל מיני כיוונים. לעשות את בדלת האחורית זה אסון.
יעל ברטוב
¶
חשוב לי לעשות את האבחנה בין אתר פסולת מסוכנת לאתר פסולת בסיכון נמוך. פסולת בסיכון נמוך על פי הדירקטיבה האירופית זאת פסולת שמיועדת לאתרים לא מסוכנים. חשוב לתת פתרונות לפסולות שנוצרות בתעשייה ואין צורך להעביר אותן לרמת חובב. רמת חובב זה מפעל בעל יכולות גבוהות לטיפול בפסולת מסוכנת. יש לו מתקנים שונים לטיפול בפסולת. לשם צריך להביא את הפסולות המסוכנות באמת. את הפסולות שהן לא פסולות מסוכנות חבל להביא לשם. קבענו את הדברים האלה על סמך קריטריונים שמקובלים בעולם. הם לא רק מקובלים בעולם, הם מקובלים במקום בעל הסטנדרטים הכי גבוהים.
עלה פה העניין של הבוצה מהקישון. הבוצה מהקישון הוצאה כשניקו את הקישון כדי שלא יהיו בו הצפות. הקרקעית שלו הייתה מזוהמת בחומרים מסוכנים. לא היו שם רק חומרים מסוכנים, היה שם גם עפר ודברים אחרים. הוציאו את אותה אדמה מתחתית הקישון ודגמו את האדמה הזאת. האדמה הזאת לא הייתה מאוד מזוהמת. אם היינו שולחים את זה לרמת חובב רמת חובב הייתה מאבדת את כל הקיבולת שלה. צריך לצאת מנקודת הנחה שאנחנו עובדים לפי קריטריונים ושהקריטריונים האלה מקובלים.
אני לא יודעת איך העניין של רשות המים התפספס בהליך התכנוני , אבל זה לא מאוחר מידי. אנחנו בשלב שעדיין התסקיר לא אושר. אנחנו נעשה תיאום עם רשות המים ועם משרד הבריאות. חשוב לנו לקבל את ההערות שלהם. גם נציג רשות המים אמר שהם צריכים לבדוק את זה ושלא בהכרח לא ניתן לקיים את הפעילות הזאת באתר אפעה.
יניב רונן
¶
נושא השקיפות בעניין של הקריטריונים שבהם נבדקים החומרים חשוב מאוד. בספטמבר הקרוב ייכנס התיקון לחוק חופש המידע שמחייב למסור את המידע הזה. המידע אמור להיות מוצג באתר של המשרד להגנת הסביבה. צריך לוודא שכל הבדיקות האלו יוצגו בצורה בהירה לציבור על-מנת שאפשר יהיה לשפוט אותן.
היו"ר דב חנין
¶
אנחנו בוועדה מבקשים שהליכי התכנון במקרים של אורון ואפעה ובהליכים שנוגעים לפסולת מסוכנת ופסולת בסיכון נמוך ייעשו מתחילת הדרך בשיתוף משרד הבריאות, בשיתוף עם רשות המים ובשיתוף כל הגורמים הרלוונטיים האחרים. הוועדה הזאת הוקמה כיוון שבתפר הזה משהו לא עבד נכון. הכוונה שלנו היא לסגור את התפר הזה ברמת הכנסת וברמת הממשלה.
הנושא של פסולת מסוכנת הוא נושא שיש לו משמעות מאוד גדולה. פסולת מסוכנת צריכה להיות מטופלת בצורה מאוד קפדנית. אנחנו מדינה מאוד קטנה ומאוד צפופה. אם פסולת מסוכנת איננה מטופלת ברמה המיטבית, המחירים הם מחירים כבדים על הבריאות ועל הסביבה. אנחנו לא רוצים לשלם אותם.
אנחנו מברכים על כך שיש לנו במדינת ישראל מערכת מקצועית טובה שפועלת בצורה טובה ומשביעת רצון. אנחנו בוועדה הזאת לא מתנגדים לכך שיהיה עוד גורם שיטפל בפסולת מסוכנת, ובלבד שגם הוא יעמוד בכל הסטנדרטים המקצועיים הנדרשים וברמות הזהירות הגבוהות המקובלות.
אני רוצה להציע למשרד להגנת הסביבה להפסיק להשתמש בקטגוריה שנקראת פסולת בסיכון נמוך. השם הזה הוא שם שיכול לייצר איזו שהיא תחושה של מדרון חלקלק.ברגע שאמרנו שזה בסיכון סימן שזה מסוכן. אני מבין שבדירקטיבה האירופית הפסולת הזאת מוגדרת בצורה אחרת. אני מציע לאמץ את ההגדרות של הדירקטיבה.
היו"ר דב חנין
¶
את האבחנה צריך לייצר, אבל הקטגוריה של פסולת בסיכון נמוך היא קטגוריה בעייתית. היא מזמינה בעיות, היא מזמינה מדרון חלקלק, היא מזמינה מצב שבו פסולות שהן מסוכנות ידלפו החוצה מהמערכת כי יהיו אינטרסים , יהיו לחצים. זה תחום שייתפס כאפור.
אני רוצה להזהיר ממצב שבו לאתר אפעה ולכל אתר אחר נכנסת פסולת מסוכנת. אנחנו לא נראה את זה כדבר סביר ונכון ומקובל אם לאתר הזה תיכנס פסולת שאיננה מורשית. כל פסולת שנכנסת לאתר צריכה להתאים למה שהאתר הזה מסוגל להכיל. כאשר תחליטו שזה מתאים לפסולת מסוכנת ותשכנעו את כל הגורמים הרלוונטיים, אז אפשר יהיה להתייחס לזה אחרת. כל עוד זה לא המצב ,אנחנו מתייחסים למקום הזה כאל מקום שאיננו מורשה לקבל פסולת מסוכנת.
ביקשתי במהלך הדיון לקבל מכתבי הבהרה בכמה נושאים. אני מקווה שהגורמים הרלוונטיים רשמו בפניהם. הייתה פנייה למשרד להגנת הסביבה שיגביר את רמת הביקורת שלו על אתר אפעה. אנחנו נשמח לקבל מכם מידע מה רמת הביקורת ואיך נעשית הביקורת על אתר אפעה בפועל. תודה רבה, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 15:45