PAGE
60
ועדת החוקה, חוק ומשפט
06/07/2010
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס' 224
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שלישי, כ"ד בתמוז, התש"ע (06/07/2010) בשעה 09:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 06/07/2010
חוק אימוץ ילדים (תיקון מס' 8), התשע"א-2010
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק אימוץ ילדים (תיקון מס' 7), התשס"ט-2008
מוזמנים
¶
חה"כ איתן כבל
חה"כ זבולון אורלב
ד"ר פרץ סגל – ראש תחום, משרד המשפטים
עו"ד מוריה בקשי – משרד המשפטים
עו"ד אייל גלובוס – הממונה על האגף לסיוע משפטי, משרד המשפטים
הדס רייכלסון – מתמחה, יעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
עו"ד סהר הדר – אחראית נוער, משרד המשפטים
אורי גבע – רפרנט ממשל ומנהל באגף התקציבים, משרד האוצר
עו"ד בתיה ארטמן – יועמ"ש, משרד הרווחה
עו"ס אורנה הירשפלד – מנהלת השירות למען הילד, משרד הרווחה
עו"ד ליאורה אברמוביץ – יועמ"ש, משרד הרווחה
עו"ד עמית הוימן – משרד החוץ
עו"ד עמנואל הלון – הנהלת בתי המשפט
אירית הראל – הנהלת בתי המשפט
עו"ד ורד וינדמן – מועצה לשלום הילד
עו"ד אורי צפת – לשכת עורכי הדין
עו"ד ענבר שנהב – לשכת עורכי הדין
אירית אלזמי – מתמחה, לשכת עורכי הדין
מרים קרן - פסיכולוגית
קולט אביטל – חברת כנסת לשעבר
עו"ד דב פרימר – פרופ' לדיני משפחה באוניברסיטה העברית
ד"ר רונה שוז – מנהלת המרכז לזכויות הילד והמשפחה במכללת שערי משפט
היו"ר דוד רותם
¶
בוקר טוב. אני פותח את ישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט. על סדר-היום: הצעת חוק אימוץ ילדים (תיקון מס' 7), התשס"ט-2008.
אנחנו ממשיכים בדיון בהצעתם של חבר הכנסת זבולון אורלב ושל חברת הכנסת לשעבר קולט אביטל, בנושא אימוץ ילדים.
זבולון אורלב
¶
אני קיבלתי טלפון מלשכת שר המשפטים. ביקשו ממני, ואני עושה זאת, להבהיר שוועדת השרים אישרה את החלת הרציפות ובלבד שסעיף 23 להצעה לא ייכלל בקריאה השנייה והשלישית ורק על דעת זה ועדת השרים אישרה.
אמרתי למי שדיבר איתי בלשכת שר המשפטים - - -
זבולון אורלב
¶
אמרתי לו שגם אם אני מתקומם, ההתחייבויות שקיבלתי על עצמי אני תמיד מקיים אותן, גם אם אני לא אוהב את ההתחייבויות האלה.
היו"ר דוד רותם
¶
אני אעזור לך לקיים את ההתחייבות. תרשמי בבקשה בפרוטוקול, שלבקשתו של חבר הכנסת אורלב, סעיף 8 להצעת החוק הוא מבקש למחוק אותו. מייד אחרי זה תכתבי שאני מחליט להחזיר אותו. אז קיימת את ההתחייבות.
זבולון אורלב
¶
אתה לא חייב אבל אני מבהיר לך את המצב שאם לא כן למעשה עלולה להיחסם הדרך בפניי להעביר חוקים. כי אם התחייבויות שאני מקבל על עצמי, חברי בכנסת לא מוכנים לעזור לי לכבד אותם, אז אני במצוקה גדולה מאוד.
היו"ר דוד רותם
¶
אל תדבר נגד זה ואל תתקומם נגד זה. אני אדבר עם שר המשפטים ואני אדון איתו בנושא הזה, כי אני לא חושב שזה נכון.
היו"ר דוד רותם
¶
אני בהחלט אכבד את ההתחייבויות שלך.
רבותיי אנחנו נעסוק היום בנושא של הסכמה בחוץ לארץ.
תמי סלע
¶
אני מפנה לסעיף 9א רבתי. זה הסעיף שהסדיר בהצעה את העניין של מתן הסכמת הורה מחוץ לישראל. בעצם, בסופו של דבר, ההצעה שהתקבלה, שנכללת פה, היא לא לשנות את הדין הקיים, שהיום נמצא בתקנות סדר הדין האזרחי אלא רק להעביר לחקיקה ראשית.
קצת מוזר להתחיל לדון בזה מבלי שעברנו על ההליך עצמו הרגיל, אבל להגיד במילה. בסעיף 9א ההצעה אומר: "על אף האמור בסעיף 9, הסכמה למסירת ילד לאימוץ הניתנת מחוץ לישראל תהיה בחתימה על כתב הסכמה בפני הנציג הדיפלומטי או הקונסולארי של ישראל או לפי דין המקום שבו ניתנה או לפי דין מקום מגוריו של נותן ההסכמה וההורה או של הילד בעת מתן ההסכמה".
בדיונים בוועדה כן עלתה בהתחלה הצעה, לפי המלצות ועדת ברנר, שהמידע וההנחיות שפקיד סעד אמור להעביר להורה והמשפטן, לפי ההצעה החדשה, תהיה חובה על הנציג הקונסולארי או הדיפלומטי להעביר את המידע הזה להורה לפני מתן ההסכמה. בסופו של דבר העמדה של משרד החוץ היתה שהנציגים לא יכולים לעשות את הדבר הזה. בדרך-כלל הם מחתימים על דברים טכניים.
כן סוכם שיהיה מסמך מפורט בכמה שפות, בשפות הרלוונטיות, שיסביר את הדברים. הוועדה הסתפקה בדבר הזה.
תמי סלע
¶
נאמר גם שאם ההורה לא מבין את שפת המסמך, אז יהיה מתורגמן. על-כך דובר בקריאה הראשונה, כשהיו דיונים בנושא הזה.
עמית הוימן
¶
ראשית, אני מודה שהסכמתם להתחיל את הדיון עם הסעיף הזה.
ככל שההבנה היום היא שהתפקיד של הנציג היא להחתים אותו ולזהותו, שבעצם זאת הסמכות שהוא יודע לעשות, ושהוא לא צריך להידרש לתוכן עצמו, להשלכות ולהסברים עצמם, למעשה אין לנו עם זה בעיה. לא היינו בטוחים שזה מה שמשתקף מ-9א כי כביכול הוא מכיל את 9.
דוד רותם
¶
כתוב: "על האמור ב-9". לא חשוב מה כתוב ב-9 זה מה שהוא יעשה.
הוא צריך לדעת דבר אחד. צריך להיות לו ברור שמי שחותם, מבין מה שכתוב במסמך, שהוא יודע לקרוא את שפת המסמך.
תמי סלע
¶
אני מציעה לעגן במשהו בסעיף את זה שהפרטים שמופיעים בסעיף 9 ו-8 יימסרו בכתב להורה. כרגע זה לא מופיע בכלל, זה רק הבנות בעל-פה.
היו"ר דוד רותם
¶
מסמך הסכמה זה מסמך שכתוב באיזו שפה, שהנציג שלכם צריך לאשר שמי שחתם עליו זה אותו אדם ושהאיש קרא את המסמך והבין את השפה.
ליאורה אברמוביץ
¶
הייתי רוצה להעיר משהו בעניין הזה. אני חושבת שראוי שבחלק מההכנה וההכשרה של קונסולים, נציג שלנו בכל זאת ייתן הסברה והבהרה, אפילו אנחנו נשארים רק בצד הטכני. שאותם נציגים יקבלו איזה הסבר טרם קבלת השליחות על מהות העניין.
פרץ סגל
¶
בהמשך לשיחה אתמול עם משרד החוץ רציתי להבהיר שכשמדובר על מסירת ילד לאימוץ, שלא יחשבו שמדובר על מסירת ילד במדינת חוץ אלא מסירת ילד לאימוץ בישראל. שלא יתפרש כאילו יש סמכות מכוח החוק לקבל הסכמה למסירת ילד שהוא לא ישראלי. להבהיר שהכוונה למסירת ילד בישראל לאימוץ.
קולט אביטל
¶
אני רוצה להוסיף. את העלית, אולי בצדק, את הצורך להוסיף הדרכה וקורסים. רוב השליחים כבר נמצאים במקום וחלקם הגדול לא השתתפו בכזה קורס ולכן אולי עדיף או בנוסף, להכין איזה מסמך קצר, הסבר, שיישלח לנציגים הקונסולאריים בחו"ל שידעו במה הדברים אמורים. הסבר לידיעתם אבל לא בהכרח לצורך עיסוק בנושא.
היו"ר דוד רותם
¶
אני חושש מזה ואני אגיד לך למה. כאשר אני בא להחתים קונסול במדינה כלשהי על תצהיר, הוא בכלל לא צריך לקרוא מה כתוב שם, זה לא עניינו. הוא צריך להזהיר אותי שכל מה שכתוב שם זה אמת, לוודא את הזהות שלי, לוודא שאני יודע לקרוא את המסמך ולאשר את זה.
היו"ר דוד רותם
¶
כמו עורך דין זה בסדר. אז את מבינה שאם הוא צריך להיות כמו עורך דין, הרבה הוא לא צריך להבין.
דב פרימר
¶
אני התלבטתי בשאלה הזאת ואני רוצה להביא לידיעתכם שבחוק יחסי ממון בין בני זוג, לגבי נוטריון, כתוב במפורש שהרחיבו את הסמכות שגם נוטריון יכול לאשר את ההסכם בין בני זוג. כתוב: "ובלבד שהנוטריון נוכח שבני הזוג הניצבים בפניו עשו את ההסכם בהסכמה חופשית ובהבינם את משמעותו ותוצאותיו.
דוד רותם
¶
משום שפה הוא מאשר הסכם והוא מאשר את היחסים בין בני הזוג ולכן הוא צריך לדעת שהם עשו את זה בהסכמה.
דב פרימר
¶
השאלה היא, האם הסכמה לאימוץ היא פחות משמעותית מהסכם כספי בין בני זוג. אני מבין שיש אנשים שסבורים כך.
היו"ר דוד רותם
¶
יש הבדל בין אישור חתימה לבין אישור הסכם. זאת הסכמה, לכן הוא צריך לאפשר לו לקרוא את המסמך ולוודא שהוא יודע מה כתוב במסמך. כל העניין של רצון ולא רצון, זה נכון לגבי יחסי ממון.
היו"ר דוד רותם
¶
לא. יש הבדל. נוטריון בדרך כלל הוא עורך דין שהגיע לגיל מסוים, לפחות בארץ. הוא אמור לדעת ולהסביר את הרצון. אני לא רוצה להטיל על קונסול או על איזה פקיד קונסולארי שיתחיל להסביר. ואז הוא יכתוב: לא ברור לי אם האיש יודע מה הוא חותם ולא ברור לי אם הוא עשה את זה בהסכמה מלאה ואני נתקע עם סיפור.
עזבו, הוא פקיד. כל מה שהוא עושה, הוא מאשר חתימה ואת העובדה שהאיש קרא את המסמך ומבין את השפה.
רונה שוז
¶
גם לגבי האימוץ בארץ, השופט, או הדיין לא צריכים לציין שזה מרצון, למרות שלדעתי כן היה כדאי שזה יהיה כך. אנחנו לא יכולים להטיל על קונסול משהו שהוא יותר מעורך דין.
עמית הוימן
¶
למעשה זה לא חורג מאימות חתימה. גם כשמגיע מישהו והוא צריך לחתום על מסמך בעברית והוא לא מבין עברית, למעשה הוא לא יכול לחתום עליו אלא צריך תרגום.ככל שזה במסגרת הזאת, אין בעיה.
תמי סלע
¶
בישיבה הקודמת הגענו לסעיף 8א רבתי. בעצם דנו בו. בסעיף קטן ג' יש נוסח שצריך לחזור ולאשר אותו. גם היה לנו איזה דיון פנימי עם משרד הרווחה בעניין הזה ועשינו שם שינוי קטן שנציע אותו. זה הסעיף שמדבר על הסכמת ההורים ובעיקר על מועד הסכמת ההורים. דיברנו על-כך שאפשר לקבל את ההסכמה רק 7 ימים לאחר הלידה ולא לפני כן.
יש את החריג שמאפשר לקבל את ההסכמה גם מוקדם יותר, באותן נסיבות שיכולה להיות סכנת חיים או בריאות לאם אם היא לא תחזור לסביבתה, או נסיבות מהסוג הזה, שאז באמת אמרנו שגם בית המשפט נדרש לאשר את החריג אבל הוא יכול לעשות את זה בדיעבד.הסעיף, כפי שהוא מוצע כרגע, זה ג' ב-8 א': על אף האמור בסעיף קטן (ב) רשאי בית המשפט לאשר קבלת הסכמה של הורה אף אם לא חלפו 7 ימים יום לידת הילד. אם מצא כי חלוף התקופה הנדרשת לצורך קבלת ההסכמה עלול לסכן את חייו או את בריאותו של ההורה או של הילד. אישור בית המשפט לפי סעיף קטן זה, יכול שיינתן גם לאחר קבלת ההסכמה וללא נכונות ההורה".
תמי סלע
¶
מפני שלהרשות שהיא תתקבל, משתמע כאילו זה מראש. זאת אומרת, צריכים להגיע קודם לבית המשפט שייתן את האישור ואז לבצע את הליך ההסכמה. הכוונה פה היא, שהוא יכול גם לתת אישור בדיעבד. זאת הסיבה לשינוי ולא משהו אחר.
בנוסף, בשיחות עם משרד הרווחה - - -
היו"ר דוד רותם
¶
בעצם אתם מציגים לי מצב כזה ותחשבו על ההיגיון העמוק במה שאתם מציעים. לקחו את הסכמת ההורה לפני שחלפו 7 ימים. אחרי כמה חודשים זה מגיע לבית המשפט ואז בית המשפט אומר שהוא לא מאשר. מה קורה אז?
היו"ר דוד רותם
¶
זבולון, גם אתה נותן לי פרשנות. רוצים להחתים את האמא לפני שעברו 7 ימים? נכנסים לשופט. אתם יודעים כמה זמן לוקח לקבל צו להאזנות סתר? 5 דקות בערך. אז בערך אותו זמן אפשר לקבל גם את ה סכמת השופט.
אורי צפת
¶
אני רוצה לעדכן את היושב ראש. בבית משפט לענייני משפחה יש שופט תורן שנותן צווים מידי יום בימים למינוי אפוטרופוס זמני כדי לבצע ניתוחים בחסויים.
היו"ר דוד רותם
¶
גם אם אין שופט תורן, אפשר להיכנס לשופט, לדפוק לו בדלת בבית ולומר לו שיש פה סכנת נפשות, תחתום על הצו והוא חותם עליו.
בתיה ארטמן
¶
יש הבדל בין קבלת הסכמה לבין אישור של בית משפט. הפנייה תהיה תוך 24 שעות ובית המשפט יצטרך לתת החלטה תוך 48 שעות.
היו"ר דוד רותם
¶
לא תוך 7 ימים. יש מצב שצריך תוך יומיים להחתים את האמא. אתם מכינים בקשה, יש סטנסיל מוכן. מסבירים לשופט: אדוני, יש פה בעיה של פיקוח נפש. נכנסים אליו, הוא חותם ובזה נגמר. מה אני עושה אם אחרי 24 שעות אתם מגישים את הבקשה. אני לא אגביל את השופט לחתום על הצו תוך 24 שעות. התיק ישכב אצלו ואחרי 3 חודשים הוא יגיד שהנסיבות לא שכנעו אותו. מה אני אעשה?
בתיה ארטמן
¶
מה קורה היום כשמגישים בקשה לאשר מסירת ילד לאימוץ לפי סעיף 12ג? זה אותו דבר. אם השופט לא רואה בזה דחיפות. הרבה פעמים אנחנו פונים ומבקשים החלטה אבל יכול להיות מצב כזה. לכן אני אומרת שזה יהיה נכון להגביל גם את בית המשפט במתן האישור.
היו"ר דוד רותם
¶
את רוצה להגביל את בית המשפט במתן האישור, את רוצה לקבוע זמן, אבל שפקיד הסעד יוכל להגיש את זה גם אחר-כך. תגישו לפני.
ליאורה אברמוביץ
¶
אורנה הסבירה כאן בפעם הקודמת במה זה כרוך. זה להיכנס לחדר צדדי בתוך בית החולים, זה עניין של שעות שהיא צריכה להיכנס ולדבר עם האישה בסתר. הבעיה היא שהאישה הזאת תיעלם לנו בשעה או שעתיים שאנחנו פונים לבית המשפט.
היו"ר דוד רותם
¶
לפני שאת נוסעת אל האישה, את יודעת כבר את הסיפור. את יודעת שיש בעיה, את עוברת בבית המשפט, מחתימה את השופטים.
זבולון אורלב
¶
אדוני היושב ראש, הסיטואציה היא סיטואציה של נערה בדואית שבסתר נעלמה מהבית כדי ללדת. אם היא לא תחזור תוך שעות ספורות הביתה, יתעוררו חשדות והיא בסכנת חיים. צריך לנצל את השעה שעתיים שהיא אחרי לידה, לפני שהיא בורחת מבית החולים, על מנת שהיא תוכל גם לחיות. זאת הסיטואציה.
אני מסכים איתך, זאת הערה מאוד נכונה שלא הייתי ער לה, שבלתי אפשרי שהשופט יחליט לא לתת את ההכשר בדיעבד כעבור זמן שהוא בלתי אפשרי. לכן אין ברירה, צריך להגביל את ההליך הזה, שלפחות יהיה בתוך ה-7 ימים או 48 שעות.
היו"ר דוד רותם
¶
בוא נגביל את האישור של בית המשפט ל-48 שעות. עכשיו הגברת ברחה אחרי שעתיים ועכשיו השופט אומר לך שהנסיבות לא הצדיקו. תן לי את הפיתרון.
זבולון אורלב
¶
יש דרך המלך ויש דברים שהם חריגים. בדרך המלך, אם נוצר כזה דבר, הולכים לשופט ומבקשים ממנו הכשר בדיעבד כי זאת דרך המלך. אנחנו תמיד רוצים את האישור של השופט לחריג הזה, כדי שלא ינצלו את הפתח הזה. אם לא יצטרכו את האישור של השופט, הם יעשו את זה בכל מקרה. אני רוצה לשמור עליהם, שלא יעשו את זה בכל מקרה.
אורנה הירשפלד
¶
אנחנו גם הגבלנו את זה באופן חד משמעי לשאלות של סכנת חיים.
בוא נגביל את זה בתוך48 את האישור של בית המשפט ואחרי שעתיים הגברת ברחה ועכשיו השופט אומר שהנסיבות לא הצדיקו.
פרץ סגל
¶
העמדה של ועדת ברנר היתה רק לנקוט בגישה של אישור מראש ולא בעניין של אישור בדיעבד. הסיבות היו מכיוון שאז בית משפט ממילא הוא חותמת גומי. הרי האישה ממילא לא תהיה שעה שעתיים אלא יש להניח שבית החולים ימצא איזה תירוץ לאשפז אותה.
פרץ סגל
¶
בכל זאת, זה לוקח איזה זמן שמעכבים אותה שם. בתוך הזמן הזה אין מניעה לפנות לשופט תורן, לחזור ולחתום. לא מדובר במקרה של שעה או שעתיים אלא בדרך כלל 24 עד 48 שעות, שהיא מעוכבת בבית החולים, בגלל שהיא גם יולדת בין היתר.
היו"ר דוד רותם
¶
אני אגיד לך יותר מזה. בוא נגיד שזה רק 3 שעות. במשרד הרווחה יש רק שני אנשים? אם לא, אני אוסיף לכם סטאז'ר, שבזמן שפקיד הסעד הולך לשם, הוא ילך לבית המשפט.
היו"ר דוד רותם
¶
אני פוחד רק ממקרה אחד, שתהיה לי פעם אחת ששופט יגיד: לא מצאתי לנכון להיעתר לבקשה. ואז בר אימוץ ולא בר אימוץ וסיפורים, וזה יימשך. אני חושב שהבקשה הזאת, לקבל את האישור מראש, לא צריכה להוות בעיה, כי זה יכול להיעשות במקביל.
בתיה ארטמן
¶
אנחנו כאן משכללים את מנגנון מתן ההסכמה. גם במקרים כאלה, אנחנו קיבלנו החלטה שהמנגנון יישאר אותו מנגנון. אנחנו לא מוותרים על שום דבר. זאת אומרת, הסיכוי שבית המשפט לא יקבל את ההסכמה הוא סיכוי מאוד קטן. בגלל הסיכון הקטן הזה, אני חושבת שלא כדאי לשנות את מה שנכון שנאפשר לאותן נשים. אני מסכימה שהן לא יולדות ועוזבות דקה אחרי, אבל יש מקרים שפשוט מבריחים אותן, שמוציאים אותן. זה רק במקרים של סכנת חיים, זה המקרים שבמיעוט שבמיעוט. במקרים האלה, אם אנחנו נגביל את הגשת הבקשה ואת ההחלטה של בית משפט, נראה לי שאנחנו מוצאים את הפיתרון למקרים שהם החריגים שבחריגים. דרך המלך שתהיה, שבמקרים האלה המאוד מסוכנים, במנגנון שקבענו של איך מחתמים ומסבירים ומאפשרים את כל הדברים האלה – דרך אגב, זה מקרה שמכירים אותו מראש.
בתיה ארטמן
¶
אני אומרת שממילא לאישה נותרים ללדת, להיות עם התינוק. יש עדיין את כל המנגנון שאנחנו קבענו אותו בקבלת הסכמה. אז הסיכוי שבית המשפט לא יאשר את זה בנסיבות האלה, הוא סיכוי מאוד קטן. לכן אני אומרת, לא כדאי בגלל האפשרות הזאת, למנוע את הדרך שאנחנו רוצים לקבוע, באותם תנאים כמו שאדוני אמר, שגם הבקשה תוגש בזמן מוגבל וגם בית המשפט ייתן את ההחלטה בזמן מוגבל.
אורנה הירשפלד
¶
אני רוצה להגיד עוד דבר. אנחנו סייגנו את זה לא למקרים מיוחדים אלא רק לסכנת חיים. חשוב מאוד להדגיש את הנקודה הזאת. השימוש במנגנון הזה הוא רק כשיש פחד וסכנת חיים ולא במקרים חריגים באופן כללי. לכן השימוש צריך להיות באמת בשוליים שבשוליים וכך אכן המצב.
קריאה
¶
מה גם שההסכמה היא אותה הסכמה. האישור של בית המשפט הוא לנושא של מתחת ל-7 ימים. זה גם משהו שצריך להדגיש אותו.
זבולון אורלב
¶
בקצב הזה נסיים את החוק הזה בעוד 5 שנים. לכל אחד יש על כל דבר פילוסופיה שלמה. חבר'ה, יש ילדים בדרך. בואו נדאג להם ונגמור את החוק הזה.
זבולון אורלב
¶
אני אומר שהואיל והאישור של השופט, שהוא רק לגבי עצם העובדה שהיו צריכים לחרוג מתקופה של 7 ימים בגלל סכנת חיים, אני לא חושש כאן לכל החששות שמועלים. במקרה הגרוע ביותר, כמו שנאמר, אם יקרה שהשופט לא אישר – אגב, אני חושב שצריך להגביל אותו בזמן.
היו"ר דוד רותם
¶
כי שופט בדיני משפחה צריך לעסוק בדברים שיש בהם פיקוח נפש: הרחקת הגברים מהבית, מזונות. למה שם אני לא מגביל אותו? רק פה אני מגביל אותו?
זבולון אורלב
¶
אבל אתה לא רוצה להגביל את השופט. אותו דבר יהיה אם הם יגישו מראש. שעתיים מראש הם ילכו לשופט ועכשיו הבקשה שוכבת.
היו"ר דוד רותם
¶
אתם עכשיו מלמדים אותי איך עובדים בבית משפט? טיילתי שם לפעמים. כשלא היה לי מה לעשות הייתי מבקר בבית המשפט.
ליאורה אברמוביץ
¶
אנחנו מגישים בקשות ומחכים חודשים לדיונים. אנחנו חייבים את האישור הזה בדיעבד. אנחנו לא יכולים לסמוך על בית המשפט.
היו"ר דוד רותם
¶
אל תאיימו עלי. תרוצו לשופט ב-7 וחצי בבוקר ותקבלו ממנו אישור. אל תספרו לי את הפאשלות שלכם, שאני אחראי עליהם, עד כאן.
תמי סלע
¶
בעצם אנחנו מגיעים לסעיף 8ב, שהוא הסעיף שמפרט את המידע וההסברים שנמסרים להורה לפני מתן ההסכמה למסירת ילד לאימוץ.
"8ב.
פקיד סעד המטפל בעניין מתן הסכמת הורה למסירת ילדו לאימוץ, יביא לידיעת ההורה ויסביר לו בשפה ברורה המובנת לו את המפורט להלן:"
לגבי הסעיף הבא יש קצת מחלוקות.
(1) האפשרויות לגדל את הילד בעצמו, או בסיוע שירותי הרווחה בדרכים אחרות הקבועות בדין, במקום למסור את הילד לאימוץ, לרבות באמצעות קבלת עזרה כלכלית וטיפולית כקבוע בדין וכמקובל בשירותי הרווחה; סבר פקיד הסעד כי בנסיבות העניין יש אפשרות סבירה שבית המשט יכריז על הילד כבר אימוץ או יקבל החלטה בעניינו לפי חוק הנוער (טיפול והשגחה) יביא את הדבר לידיעת ההורה והוא רשאי שלא להביא בפניו את המידע בדבר האפשרויות לגדל את הילד בעצמו כמפורט ברישה של פסקה זאת".
פה המחשבה היתה שיש סיטואציות שזה לא כל-כך הוגן להתחיל לפרט בפני ההורה את כל העזרה הכלכלית והטיפולית שהוא יכול לקבל כדי לגדל את הילד בעצמו, כשבעצם לפקיד הסעד די ברור - - -
זבולון אורלב
¶
דודו, בוא נתקדם. זה לא יעבור. יש זכויות בסיסיות של אנשים. אני מדבר על-כך שמותר להסתיר ממנו מידע מה יכולים שירותי הרווחה לעשות למענו אם היא תחליט בכל זאת לגדל את הילד. איזה דבר זה?
פרץ סגל
¶
אולי זה לא נוסח טוב. אנחנו חושבים שצריך להבהיר שמדובר בשני שלבים בקבלת ההסכמה לאימוץ. שלב ראשון הוא שלב ייעוצי שבו באמת מנסים להראות להורה מה החשיבות של גידול הילד על ידו וטובתו של הילד שיגדל אצל הורהו. מה האפשרויות שעומדות בפניו, כולל התנסות למשך שבוע שבועיים, אולי הוא יתקשר לילד ובכל זאת לא ירצה לוותר עליו. כל זאת, לעומת הדברים הפורמאליים של קבלת ההסכמה.
אנחנו חושבים שמה שצריך לעשות פה זה להבחין בין שני השלבים. בין שלב ראשון שבו ההורה מקבל ייעוץ - - -
תמי סלע
¶
לזה יש הפרדה בסעיפים. זה הסעיף של המידע ואחר-כך יש את הסעיף של מתן ההסכמה שזה יותר פורמאלי.
פרץ סגל
¶
אנחנו חושבים שזה לא מספיק. הסעיף הזה של מתן המידע יכול ליצור את הרושם כאילו מדובר בתהליך אחד שנעשה בשעה אחת.
היו"ר דוד רותם
¶
זה לא מעניין אותי אם זה בסעיף אחד או בשני סעיפים או בארבעה סעיפים. אני חושב שזכותו של ההורה לקבל את המידע. העובדה שפקיד הסעד חושב שאחר-כך ייקחו לו את הילד – ראיתי כבר פקידי סעד שגם טעו.
פרץ סגל
¶
לזה אני מסכים. אני רק אומר שצריך להבהיר שפה מדובר בשלב של ייעוץ. לכן אנחנו חושבים שהנוסח צריך להבהיר את הדבר הזה. לא עומדים פה על הפורמליזציה.
פרץ סגל
¶
אני מסכים עם כבודו, שאפשר בעניין הזה לוותר על הנושא הזה. אבל מה שחשוב, שתהיה אבחנה בין שלב הייעוץ לשלב קבלת ההסכמה. כרגע הסעיף מנוסח בצורה כזאת שאפשר לחשוב שמדובר בתהליך אחד. אנחנו חושבים שצריך שבתהליך הזה יהיו שני שלבים. שלב ראשון, כאשר נודע לפקיד הסעד שעומדים למסור את הילד לאימוץ ואז הוא צריך לייעץ לו בעניין האפשרויות שלו לגדל את הילד בעצמו. לאחר מכן יש לו 7 ימים ממילא. לא לבוא בסוף היום השביעי ולקבל את ההסכמה אלא במשך הזמן הזה לקיים את התהליך הזה של מתן הייעוץ.
תמי סלע
¶
יש שני סעיפים נפרדים. זה הסעיף של המידע. כתוב: "פקיד סעד המטפל בעניין יביא את המידע לידיעת ההורה". אחר-כך יש סעיף שמדבר על החתימה על כתב ההסכמה, זה סעיף נפרד.
אורנה הירשפלד
¶
הניסוח באמת נראה בעייתי. הכוונה היתה אפשרות. כשאם מתלבטת, באותו שלב ראשון, זאת האפשרות שבהינתן התנאים שלה, יתכן ותהיה פה פעילות לפי חוק נוער או הכרזת בר אימוץ. זאת היתה הכוונה.
היו"ר דוד רותם
¶
אין בעיה, תגידו לה שיש אפשרות כזאת ויש אפשרות כזאת. אבל עדיין את תגידי לה את כל האפשרויות.
היו"ר דוד רותם
¶
אולי נכתוב במפורש שאת הזכות הזאת של להודיע לו שפקיד הסעד עשוי להכריז על הילד כבר אימוץ, נקבע שזה קיים רק במקרים שכבר נלקחו ילדים.
מרים קרן
¶
אני פסיכיאטרית ילדים. כאשר אנחנו מתבקשים לתת חוות דעת על מסוגלות הורית, העובדה שלקחו מהאם ילד קודם לא אומרת דבר לגבי המסוגלות שלה לגדל ילד חדש. כל פעם מחדש אנחנו מתבקשים לבדוק את המסוגלות ההורית. לכן אני מניחה שאין כזה דבר אוטומטית לקחת ילד.
אורנה הירשפלד
¶
חשוב להדגיש שמדובר על שני שלבים שלא נעשים במעמד אחד. ההסבר, הטיפול וההחתמה.
שנית, אנחנו לומדים את סיפורה של האם המבקשת לחתום על הסכמת הורה לאימוץ, או ההורים המבקשים לחתום על הסכמת הורה לאימוץ. יכולים כשלומדים ועושים את החקירה הסוציאלית לדבר על האפשרויות שקיימות לגבי אותו קטין, אם זה לפי חוק נוער או לפי חוק אימוץ.
אורנה הירשפלד
¶
האפשרויות האלה קיימות בשלל נסיבות. אכן העובדה שהיו כבר ילדים קודמים, זה איזה נתון מסך כל הבדיקה הסוציאלית שנעשית והאנמנזה שנעשית לגבי האם הספציפית.
היו"ר דוד רותם
¶
האם כאשר אתם פועלים להוציא ילד ולהכריז עליו כבר אימוץ, צריך קודם כל לברר את המסוגלות ההורית לגדל את הילד הזה?
אורנה הירשפלד
¶
יש מקרים קיצוניים שבהם לא נעשית בדיקה פסיכולוגית, אבל אלה מעט מקרים. ברוב המקרים יש פה שילוב של בדיקה פסיכו סוציאלית של התנהלות בשטח ובדיקה פסיכולוגית.
אורנה הירשפלד
¶
כן. יש להבדיל בין בחורה צעירה שבאה לחתום על הסכמת הורה לאימוץ לבין נשים שיש להן רקע סוציאלי מאוד קשה של התמכרויות ושל הפרעות אישיות, שאלה שתי זירות אחרות. אני מדברת יותר על הקבוצה השנייה שבהן יכולה להיות עילה לפנייה לבית המשפט להכרזת בר אימוץ גם אם אין הסכמת הורה לאימוץ.
מוריה בקשי
¶
אני חושבת שגם לסיטואציה שאורנה מתארת אנחנו לא צריכים את הסעיף הזה. אפשר להסביר לבחורה שיש במדינת ישראל אמנה ויש דברים אחרים אבל עדיין לא מובטח לך כיוון שאת יודעת שבמקרים הקודמים היה כך ויש אפשרות שתהיה פה הכרזת בר אימוץ. אבל, מבחינת ההרשאה שלה, היא רשאית להסכים או לא להסכים. אני לא חושבת שצריך לכתוב בחוק איזו הנחה מוקדמת. אתם תוכלו להמשיך לפעול כמו שאתם פועלים במקרים האלה.
הערה שנייה, ודיברנו על זה אתמול בוועדה. כדאי כן לכתוב בפתח של סעיף 8ב שהייעוץ יינתן שלא יינתן במועד מתן ההסכמה. זה גם היום נעשה אבל יש בזה משהו נקי יותר.
היו"ר דוד רותם
¶
נכון.
אני מבקש להוריד את המילים "סבר כי בנסיבות העניין יש אפשרות סבירה שבית המשפט יביא לידיעת ההורה".
תמי סלע
¶
אני ממשיכה לפסקה 2.
"2.
משמעות האימוץ, לרבות התוצאות הנפשיות האפשריות של האימוץ ושל ההסכמה למסירת הילד לאימוץ על הילד ועל ההורה1
3.
השלבים של הליך האימוץ;
4.
המשמעות המשפטית של הליך האימוץ והתוצאות המשפטיות של האימוץ ושל ההסכמה למסירת הילד לאימוץ על הילד ועל ההורה, ובכלל זה עניינים אלה:
1. סופיות ההסכמה והנסיבות שבהן ניתן לחזור ממנה או לבטלה;
2. משמעות האימוץ לעניין הפסקת החובות והזכויות שבין הילד ובין ההורה ושאר קרוביו, ולעניין הסמכויות הנתונות להם ביחס לילד, אלא אם כן יורה בית המשפט אחרת בצו האימוץ."
היו"ר דוד רותם
¶
סופיות ההסכמה פירושו של דבר שההסכמה היא סופית אלא אם כן, היא לא הופכת להיות סופית בגלל נסיבות שאפשר לחזור בהן.
זבולון אורלב
¶
לא, יש גם סופיות של החלטה שאי-אפשר לחזור ממנה. לכן צריך להיות: הנסיבות שבהן ניתן לחזור ממנה או לבטלה וסופיות ההסכמה.
היו"ר דוד רותם
¶
אני רוצה להבין את הסעיף הזה. אישה נמצאת שבוע אחרי הלידה ויש לה בלי סוף צרות על הראש, ומה שמעניין אותה זה שתסבירו לה את זכויות הירושה של הילד. תגידו לה: את יודעת מה, עכשיו הילד הזה יימסר לאימוץ אצל מיליונרים, הוא יירש גם אותך וגם אותם ובא לציון גואל. רק בגלל זה היא תמסור את הילד לאימוץ.
למה זה חשוב?
בתיה ארטמן
¶
אנחנו בנוסח הזה בגלל המצב האנומאלי. מצד אחד הוא כמו ילד ביולוגי, מצד שני, בנושא הירושה יש לגביו הוראות מיוחדות.
בתיה ארטמן
¶
או שההורה הביולוגי יאמר שהוא רוצה להוריד אותו מהירושה. הוא יכתוב צוואה היות שהילד נותק ממני אני לא נותנת לו. זאת זכות שצריך להביא לידיעת ההורה. בדרך כלל זה לא קורה. אם אדוני חושב שזה מיותר - - -
רונה שוז
¶
למרות שאני מסכימה שזה לא בדיוק הדבר שמפריע להורה באותו רגע, אם מישהו בא לחתום על משהו וזה משפיע על הזכויות המשפטיות שלו, צריך להודיע לו מראש.
רונה שוז
¶
יכול להיות שהוא יחשוב, כמו שקורה בכל מדינה אחרת ויכול להיות שגם אצלנו יהיו שינוי בדין, אבל כרגע הילד הזה יכול לרשת ממנו. אם לא אומרים לו שזה כך, הוא לא יכול לנקוט בצעדים, הוא לא יכול לכתוב צוואה.
היו"ר דוד רותם
¶
פקיד הסעד שבא לדבר איתו לא נותן לו ייעוץ משפטי אם הוא צריך לכתוב צוואה. גם פקיד הסעד מסביר לנערה בת 16 שמבקשת למסור ילד לאימוץ, שהילד הזה יגדל הוא יוכל לפתוח את תיק האימוץ והוא יכול לחפש אותך.
היו"ר דוד רותם
¶
לא רק שזכותו לעיין אלא שהוא יבוא לדפוק בדלת ולכן כדאי לכם לשנות את השם כדי שהוא לא ידע. אני לא חושב שצריך לדבר על ירושה.
היו"ר דוד רותם
¶
כשההורה יעשה הרבה כסף, הוא ילך לעורך דין ויאמר לו: תשמע, יש לי ילד שמסרתי לאימוץ, איך אני פותר את הבעיה והוא יפתור את הבעיה.
ורד וינדמן
¶
יש כאן משהו שהוא חריג לניתוק הקשר המשפטי בין ההורה הביולוגי לקטין. אם אנחנו רוצים שההסכמה טומנת בחובה את כל האינפורמציה, אז גם האינפורמציה הזאת צריכה להיות פתוחה על השולחן.
תמי סלע
¶
"ד.
משמעות ההסכמה לאימוץ לעניין העברת הזכויות, החובות והסמכויות של ההורה כלפי הילד לפקיד הסעד עד מתן צו האימוץ.
ה.
משמעות ההסכמה לאימוץ לעניין שלילת זכות ההורה לקבל מידע על הילד, על הליכים משפטיים בעניינו, על זהות המבקש לאמצו ועל זהות מי שיאמצו.
ו.
זכות הילד בהגיעו לגיל 18 לבקש לעיין בפנקס האימוצים ולקבל פרטים על ההורה".
לגבי פסקה 5 היו הערות שאולי זה מיותר.
"5.
זכות ההורה להתייעץ עם כל גורם מטעמו טרם החתימה על כתב ההסכמה ולליווי של אדם נוסף במעמד החתימה על כתב ההסכמה".
מלכתחילה ההצעה דיברה על התייעצות עם עורך-דין. בעקבות הערות נכונות, שזה יכול להיות בהתייעצות עם פסיכולוג או עם כל גורם שהוא רלוונטי להורה, לא צריך דווקא להזכיר את עורך הדין. אחר-כך היו הערות שאמרו שאם מול הזכות הזאת גם חובה לאפשר את זה, יכול להיות שאין ערך באזכור הזכות. זכותו של כל אדם להתייעץ עם מי שהוא רוצה לפני שהוא עושה צעדים. מצד שני, יש גם חשיבות להעלאת מודעות. לפעמים באמת מדובר על אנשים צעירים.
ורד וינדמן
¶
אז אפשר לומר על האפשרות. אם קובעים זכות, צריך שתהיה חובה של אדם למלא אותה, כמו עם אדם מקצועי. לאופן שבו זה מנוסח כעת, אין שום משמעות. צריך להחליט אם רוצים ליידע את ההורה שהוא יכול ויש לו אפשרות ורצוי וכדאי לו להתייעץ, או אם מקנים לו איזו זכות - - -
היו"ר דוד רותם
¶
את הוספת שתי מילים שאני לא יודע מאיפה הבאת אותם, שרצוי וכדאי, בטח לא כשכתוב עורך-דין, רב או דברים כאלה.
ורד וינדמן
¶
באופן שבו מנוסח אין לזה משמעות. אם אתה רוצה לתת לו זכות להיוועץ עם עורך דין, למשל, אז תקבע חובה למדינה לאפשר לו את זה. אם אתה רק רוצה לתת לו את האפשרות וליידע אותו - - -
אורי צפת
¶
בסעיף הזה מופיעים מהתחלה ועד הסוף עניינים משפטיים: אפשרות לבטל, ייצוג, ירושה. בלי קשר ללשכת עורכי-הדין, אנחנו חושבים שצריך למנות עורך-דין שיסביר לה את הזכויות הללו. לא מדובר פה באלפי מקרים וזכותה גם לקבל סיוע משפטי. היא תגיש בקשה לסיוע משפטי והיא תמצא עורך דין. אני חושב שמדובר פה באין ספור עניינים משפטיים. אפילו חזרה מהסכמה זה עניין משפטי.
אני אומר שחייב להיות עורך דין שיסביר להורה את הזכויות והחובות שלו.
היו"ר דוד רותם
¶
קודם כל, אני לא מחתים אותו בזמן שאני מסביר לו, כי יש שני שלבים. בין השלב שהסברתי לו, עד השלב שהוא חותם, אלא אם כן זה מקרה של פיקוח נפש, הוא יכול להתייעץ עם מי שהוא רוצה.
אורי צפת
¶
הוא לא מתייעץ, הוא לא יודע. יש לו דברים אחרים בראש באותו רגל, כולל הצירים הכואבים, כולל העניינים שלו. הוא צריך לקבל הדרכה של 10 דקות לפחות.
תמי סלע
¶
אנחנו דנים בפרטים ובמידע שצריך פקיד הסעד להעביר להורה שרוצה למסור את ילדו לאימוץ. התהליך מתנהל בשני שלבים. השלב אחד הוא של יעוץ והשלב השני הוא שלב של חתימה פורמאלית יותר. אנחנו בשלב הראשון כרגע. פירטנו את כל המידע, גם טיפולי נפשי וגם משפטי, שצריך להימסר להורה. בעצם הגענו לפסקה 5 שהיא זכות ההורה להתייעץ עם גורם מטעמו וגם ליווי על-ידי אדם שהוא בוחר במעמד של החתימה. עלתה פה הערה שבעצם לא מדובר על זכות להתייעץ אלא על אפשרות כי זה לא שמממנים לו את עורך הדין, אלא אפשרות להתייעץ עם גורם מטעמו. כן יש לו זכות של ליווי אדם נוסף במעמד החתימה כי זה משהו שחייבים לאפשר לו. הזכות היא במובן הזה שאי-אפשר ממנו לבוא עם אותו אדם.
איתן כבל
¶
הייתי חייב להיות בוועדת הפנים.
לגופו של עניין, אני חושב שהגברת צודקת בעניין הזה. אני מנסה לחשוב כל הזמן על החוק כשהוא כבר מוכן ומונח בפני מי שצריך לקבל את ההחלטה ואיך הוא מפרש את העניין. אפשרות היא מילה פחות מחייבת מזכות. אם זאת זכות, אני מבין שמישהו צריך לדאוג שזה יהיה בכל מקרה.
איתן כבל
¶
בדיוק. אז מישהו יכול לטעון שהמדינה צריכה לממן. כשאתה אומר אפשרות, זאת אומרת שאם הוא ירצה, צריך לאפשר לו. אני חושב שזאת מילה יותר נכונה.
תמי סלע
¶
"6.
החשיבות שיש למסור פרטים מזהים של ההורה השני והאפשרות למסור פרטים מזהים למטרות מסוימות בלבד כאמור בסעיף 8ג".
פה מדובר על הסיטואציה הכי שגורה, שאם מבקשת למסור ילד לאימוץ והיא בעצם לא מוסרת את הפרטים של האב. יש סעיף אחר, 8ג, שבו יש פירוט רב יותר לגבי החובה של פקיד הסעד להסביר גם את החשיבות של מסירת הפרטים - - -
מ"מ היו"ר איתן כבל
¶
הרי אלה לא אנשים שמגיעים לפקיד הסעד השבוע. אני מניח – מגיע באותו רגע וכבר מבצעים את כל הפעולות הנדרשות?
זבולון אורלב
¶
הנערה הבדואית שהסתירה את ההיריון שלה. היא בסכנת חיים. אם היא לא תצא תוך כמה שעות מבית החולים היא תמוד.
תמי סלע
¶
בכל אופן, יש פה התייחסות לכך גם אם היא לא מוכנה למסור, יש אפשרות שהיא תמסור רק למטרות מסוימות, למשל, למטרות רפואיות שזה ישמש את טובת הילד. כן לאפשר את זה כדי לא לצאת בלא כלום. פסקה 6 מפנה לסעיף הזה והפירוט הוא בסעיף 8ג, שנגיע אליו.
"7.
אפשרות להשאיר לילד מכתב או מזכרת שיישמרו בפנקס האימוצים".
תמי סלע
¶
"8.ג
פקיד סעד יסביר להורה המבקש למסור את ילדו לאימוץ את החשיבות שיש למסור פרטים מזהים של ההורה השני לשם קבלת עמדתו לעניין האימוץ ולשם הבטחת טובתו של הילד. סירב ההורה למסור פרטים על ההורה השני, יביא פקיד הסעד לידיעתו כי הוא רשאי למסור פרטים מזהים של ההורה השני, שישמשו בעת הצורך לאיתורו למטרות רפואיות או למטרת בירור יוחסין או למטרה אחרת שיציין ההורה בלבד. נמסרו פרטים מזהים כאמור בסעיף זה, לא יעשה בהם שימוש אלא למטרות שלשמם נמסרו. הודעה על כך שיש כוונה לעשות שימוש בפרטים של ההורה השני, תימסר להורה, אם ביקש זאת או אם פקיד הסעד סבר שהדבר דרוש בנסיבות העניין".
קיבלתי הערה לסעיף הזה ואני חושבת שיש בה ממש. יש פה באמת מטרות שההורה מלכתחילה מציין. אולי תהיה איזו סיבה שתתעורר בדיעבד ואם היו שואלים את ההורה הוא היה מסכים למסור את הפרטים למטרה הזאת, רק שאז הוא לא חשב על זה.
ורד וינדמן
¶
זה צריך להיות ברור. הרי אנחנו רואים היום שבגלל שבפסיקה יש משהו שלא חשבו עליו מלכתחילה, אי-אפשר לעשות.
בתיה ארטמן
¶
אין שום בעיה. גם היום, אם לא מסרו, אפשר תמיד לחזור לאישה, אם יש באמת עניין של סכנת חיים ואם היא מסכימה אז כן. זה לא מונע מהם לפנות.
תמי סלע
¶
"ב. שר הרווחה והשירותים החברתיים יקבע הוראות לעניין שמירה נפרדת וחסויה של הפרטים המזהים כאמור בסעיף זה והשימוש בהם".
סעיף 9 הוא הסעיף שמדבר על מתן ההסכמה.
תמי סלע
¶
"א.
הסכמת הורה למסירת ילד לאימוץ תינתן באחת מדרכים אלה:
1. בפני שופט בית משפט לענייני משפחה או דיין ופקיד סעד.
2. בפני פקיד סעד וכן עורך דין הכשיר להיות שופט בית משפט לענייני משפחה שהסמיך היועץ המשפטי לממשלה, זולת עורך דין שהוסמך לעניין חוק זה".
אני רק אומר שלעומת המצב הקיים היום, גם ההסכמה יכולה להינתן היום בעל-פה ולפי ההצעה זה ישתנה וזה יהיה רק בכתב. התהליך הוא בכתב.
השינוי השני הוא שהיום בעצם זה יכול להינתן רק בפני פקיד סעד, או בפני בית משפט או בפני פקיד סעד לבדו.
היו"ר איתן כבל
¶
כחבר כנסת אתה מקבל מכתבים בעניינים האלה. יש המון אמוציות וכל אחד מאשים את השני שרוצים לגזול לו את הילד. לכן חשוב שיהיה עוד גורם אובייקטיבי.
רונה שוז
¶
למה הפכו את הסדר? בסעיף הראשון זה השופט ואחר-כך פקיד הסעד ובסעיף 2 זה פקיד הסעד ועורך הדין. הייתי חושבת שעורך דין הוא מקבל לשופט.
ורד וינדמן
¶
מה התכלית? הורה הולך לבית משפט הוא צריך שיהיה פקיד סעד. למה הוא צריך גם לקבל את ההסכמה יחד עם שופט? זה נראה לי מסרבל.
היו"ר איתן כבל
¶
להבנתי, דיין הוא סוג של סמכות שיפוטית. מבחינתי הוא יכול להיות דיין רפורמי, אדם שמוכר - - -
היו"ר איתן כבל
¶
ברשותכם, אני רוצה לומר את הדבר הבא. על פי נקודת המבט שלי, לדיין היום יש סמכות. חברים יקרים, לא קרה כלום ולא יקרה כלום. בכל הכבוד, זאת עוד אופציה. אף אחד לא מכריח ללכת אליו. לא כתוב כאן שאם זה לא יהיה בפני דיין, אז הוא לא יכול להיות. נאמר שאם יש כאלה שרוצים לעשות את זה בפני דיין, הם יוכלו לעשות את זה. ירצו לעשות את זה אצל עורך דין – יריבו ביניהם, יהיה עורך דין בלי כיפה ורב עם כיפה. שייכתב בדברי ההסבר. ברשותכם, לא כשאני יושב ראש הדיון נתמקד על העניינים האלה יתר על המידה.
תמי סלע
¶
"ב.
הורה זכאי שאדם מטעמו, לפי בחירתו, יהיה נוכח בעת מתן ההסכמה למסירת ילדו לאימוץ.
3. מתן הסכמת ההורה למסירת ילדו לאימוץ יתועד בכתב הסכמה בנוסח שיקבעו שר המשפטים ושר הרווחה והשירותים החברתיים.
4. לפני חתימת ההורה על כתב ההסכמה:
1. יסביר פקיד הסעד להורה בשפה ברורה המובנת לו את העניינים המפורטים בסעיף 8ב(1), (2) ו-(4) ו-(6) ויוודא כי הוא הבין אותם.
2. השופט, הדיין או עורך הדין, כאמור בסעיף קטן (א)(2), לפי העניין, יסביר להורה בשפה ברורה המובנת לו את העניינים המפורטים בסעיף 8ב(3), (4) ו-(5) ויוודא כי הוא הבין אותם."
היו"ר איתן כבל
¶
ואם האיש דובר ערבית, השופט ידבר איתו ערבית או באמצעות מתורגמן? זאת המשמעות של הסעיף?
תמי סלע
¶
נכון.
"ה.
ההורה יחתום על כתב ההסכמה ויצהיר כי חתם מתוך הבנה ורצון חופשי ולאחר שהוסברו לו בשפה ברורה המובנת לו כל פרטי כתב ההסכמה."
אז כל אחד מהגורמים מאשר בחתימתו.
"ו.
פקיד הסעד יאשר בחתימתו על כתב ההסכמה כי ההורה חתם על כתב ההסכמה לפניו, לאחר שעשה כמיטב יכולתו להביא לידיעת ההורה את המידע וההסברים כאמור בסעיף קטן 0ד)(1)".
כנ"ל לגבי המשפטן, וזה בסעיף קטן ז.
"ח.
הביע הורה של מאומץ את הסכמתו לאימוץ בהתאם להוראות חוק זה רשאי בית המשפט לקבל זאת כהוכחה להסכמתו".
זה סעיף שהעירו לי שאין צורך בו. אני חושבת שהוא היה בהצעה המקורית של ועדת ברנר.
תמי סלע
¶
סעיף ט' זאת הגדרה של דיין, לפי כל אחד מהחוקים הרלוונטיים: חוק הדיינים, חוק בתי הדין הדרוזים, חוק הקאדים והעדות הנוצריות.
תמי סלע
¶
אני חושבת שזה מעמד שאם מתעוררות בו שאלות לפני החתימה של ההורה אז חשוב שיהיה לידו פקיד הסעד, שהוא בכל זאת הכי מעורה.
תמי סלע
¶
דנו כבר בסעיף 9א ואנחנו מתקדמים לסעיף 9ב, הסכמת הורה שהוא קטין.
"9ב.
א.
הסכמת הורה שטרם מלאו לו 18 שנים למסירת ילדו לאימוץ אינה טעונה את הסכמת הוריו או אפוטרופסו."
זה להבדיל מפעולות משפטיות אחרות של קטין.
ב.
הסכמת הורה שטרם מלאו לו 16 שנים תינתן בפני שופט בית משפט לענייני משפחה בנוכחות פקיד סעד".
פה זה שינוי לעומת המצב הקיים. כיום, אם קטינה שהיא מתחת לגיל 16, אז ההליך הזה כן מחייב אישור של בית משפט. אני אזכיר שבדיונים עלה שזה לא דבר פשוט מכיוון שיש סיטואציות שבהן המעמד הזה הוא מרתיע. לבוא בפני השופט, במיוחד בסיטואציות בהן יש חשש לפיקוח נפש. עדיין הוועדה חשבה שבסיטואציות האלה חשוב שהמעמד יהיה בפני בית משפט.
זבולון אורלב
¶
אני לא מכיר את הפרוצדורות של בית משפט. הרי יש סיטואציות שבהן הגענו למסקנה שיכול להיות שיש שאלות של פיקוח נפש, שהיולדת חייבת להשתחרר בהקדם. היא תיעלם, היא לא תבוא לבית משפט, אתם לא תמצאו אותה ובזה נגמר העניין. זה לא משנה אם היא בת 12, בת 14 או בת 20.
פרץ סגל
¶
בפיקוח נפש, התשובה היתה שהשופט יגיע לבית החולים. השופט ברנר היה סגן נשיא בית המשפט המחוזי פה בירושלים. הוא מכיר את הפרוצדורות והוא אומר שבמקרים כאלה שופט יטריח את עצמו ויבוא לבית החולים.
פרץ סגל
¶
פקיד הסעד יודיע לבית המשפט שמדובר במקרה של סכנת חיים ומדובר בקטינה ובית המשפט מתבקש להתייצב בבית החולים.
תמי סלע
¶
אלה דברים שכן יודעים לחיות איתם ולא מציינים אותם בדרך-כלל בחקיקה. זה יהיה קצת משונה לציין את זה.
היו"ר איתן כבל
¶
לדעתי אין הכרח. זה עניין שיכול להיות מורכב מהמון סיבות. אני אפילו לא יכול להגדיר את זה לחברות מסוימות. זה יכול להגיע מכל מקום ומקום. חבר הכנסת אורלב, למדתי שהמציאות מייצרת מצבים שאתה שואל את עצמך מאיפה המציאו את זה.
זבולון אורלב
¶
חבר הכנסת כבל, אני רוצה להביא לתשומת לבך שבסעיף וא(ג), אנחנו שם קבענו שאפשר לבקש הסכמה רק אחרי 7 ימים מאז הלידה כיוון היא צריכה כמה ימים להיות עם עצמה ולא לתפוס אותה בזמן כאבה. . אבל עשינו חריג, שאם יש פיקוח נפש אז רשאים לקבל ממנה את ההסכמה ורק בדיעבד ללכת לשופט ולבקש אישור שלמרות שעוד לא עברו 7 ימים, האישור ניתן כדין. שאלתי, מה ההבדל אם זה בגיל 18 או בגיל 16, מה זה משנה?
רונה שוז
¶
אז אולי פה בעניין של גיל 16 צריך לכתוב משהו שזה לא חל במקרה שמדובר במתן הסכמה פחות מ-7 ימים. שהעניין מתחת לגיל 16 זה במקרים שאין סכנה.
זבולון אורלב
¶
אני בהחלט תומך בזה שנחריג את זה. אם מתקיימים התנאים האמורים בסעיף 8א(ג), אז פועלים לפי הסעיף.
זבולון אורלב
¶
גם הסכמנו שמדובר פה במקרים חריגים. פיקוח נפש זה לא דבר של יום ביומו, זה דבר נדיר. גם אם זה להציל אדם אחד, אי-אפשר לסתום בפניו את הדלת שאי-אפשר להציל אותו. מה יקרה? היא תברח מבית חולים ואז יישאר ילד. הרי היא לא תסכן את החיים שלה.
איתן כבל
¶
זה לא משנה. אני מקשיב למה שאת אומרת, שהסעיף הזה נכתב באופן הזה וזה לא התחיל ממקום של פיקוח נפש אלא מתוך רצון לשמירה על הילד כיוון שמדובר בקטינה. אבל, כשחושבים על זה, פיקוח נפש הוא "לא זאת אף זאת". לא מספיק שמדובר בעניין של קטין, אלא פיקוח נפש הוא הרי הדרגה הגבוהה ביותר. לכן אני חושב שזה לא אמור לבוא בסתירה. זה אמור להוסיף ולא לגרוע.
בתיה ארטמן
¶
אפשר להוסיף את האפשרות שבאמת במקרה של פיקוח נפש השופט יבוא אליה, שזאת אחת מהאפשרויות, או שיהיה המנגנון ההוא שאפשר לקבל אישור בדיעבד.
זבולון אורלב
¶
הוא אומר שבוטל ואני אומר שלא בוטל.
אם אנחנו מסכימים שבמקרה של פיקוח נפש – מה שייקבע סופית ב-8ג, יחול גם פה.
פרץ סגל
¶
יש אבחנה. פה מדובר על-כך שבית המשפט משמש כאפוטרופוס. ברגע שבאנו ואמרנו שההורים לא נמצאים, בית המשפט הוא האפוטרופוס. ב-8ג' לא מדובר על בית משפט כאפוטרופוס אלא מדובר על פקיד סעד שיש פרוצדורה, יחד עם עורך דין, מקבלים את ההסכמה רק על מועד הזמן. אנחנו לא יכולים להמיר את האפוטרופוס של הילד בפקיד סעד. לכן בית משפט צריך להיות נוכח כדי שהוא יהיה אפוטרופוס על הילד במקרה הזה.
זבולון אורלב
¶
אני מאוד מכבד את העמדות המשפטיות, אבל העמדות המשפטיות אמורות לשרת את החיים ולא את המתים. קודם כל אנחנו אומרים שבפיקוח נפש איננו מסכנים את הנערה. לפי האמירה שלך, אז האמירה תהיה מוכנה אבל היא תמות. אנחנו לא רוצים שהיא תמות, אנחנו רוצים שהיא תחיה. תיתן פיתרון לזה שהיא צריכה לחיות. או שבית המשפט יבוא אליה, או שהיא תלך הביתה אחרי 8 ימים.
היו"ר איתן כבל
¶
אני רוצה לסכם. לפחות מנקודת המבט שלי זה לא אמור לבוא בסתירה. אני לא יודע אם צריך להפנות את זה ל-8ג או במקום 8ג. אלה שני סעיפים נפרדים, אבל אותו פיתרון צריך להיות ברור.
תמי סלע
¶
"9ג.
סבר פקיד הסעד או עורך דין כאמור בסעיף 9(א)(2) כי בנסיבות העניין אין לקבל את הסכמת ההורה למסירת ילדו לאימוץ, וההורה מבקש למסור את ילדו לאימוץ, יעביר את בקשת ההורה להכרעת בית המשפט".
הנסיבות שיתנו לנו כדוגמה הם, למשל, כשהילד במצב מאוד קשה ופקיד הסעד חושב שלא יימצא לו פיתרון אחר.
בתיה ארטמן
¶
התעוררה השאלה באיזו זכות יש לפקיד הסעד האפשרות לסרב. בא הורה עם ילד בן 7 ואומר: הוא לא מוצא חן בעיניי יותר, אני רוצה למסור אותו לאימוץ. היום לא כתוב בשום מקום שלפקיד הסעד יש זכות לסרב לקחת הסכמת הורה לאימוץ. לכן אנחנו אומרים שבמקרים האלה, צריך להביא את העניין לבית המשפט.
פרץ סגל
¶
אני רוצה להדגיש לגבי מה שאמרנו על 9ב(א), הנוהג היום הוא שמנסים להביא את הנערה, שלא מלאו לה גיל 18, לשתף את ההורים בהחלטה. השאלה, האם לא צריך להביא את זה לידי ביטוי בסעיף? הסעיף בא ואומר: "אינה טעונה" בלי לבוא ולומר משהו. יכול להיות שהנערה בת 17 וההורים יהיו מוכנים לסייע בידה. השאלה, האם לא צריך להביא את הנוהל הנוהג, שמנסים להביא את ההורים לשיתוף, להביא אותו לידי ביטוי. לא לכתוב את זה בצורה גורפת "שאינה טעונה" - - -
היו"ר איתן כבל
¶
אני אורח במובן של החוק הזה, אבל ההיגיון אומר, לפחות מנקודת המבט שלי, כל הדיבור הארוך נעשה כיוון שאנחנו מבינים שמדובר בסיפור שיש בו סכנה.
היו"ר איתן כבל
¶
הרי אם המשפחה שלה בעניין וכולם רוצים לעזור לה, והכול בסדר – לטעמי היא בכלל לא נכללת בקטגוריה הזאת. אם הורים באים ואומרים שהם נותנים גיבוי לילדה שלהם והם ימצאו את הדרך כדי לשאת בנטל, אז ממילא זה לא מגיע לערכאות האלה. אני לא בטוח שאפילו תדע מזה. בדרך-כלל משפחות יכולות לסגור את זה בתוכן.
הנחת העבודה כאן היא שאותה נערה מוצאת את עצמה בקונפליקט.
פרץ סגל
¶
אבל זה יכול להיות קונפליקט מדומה. השאלה, האם פקיד הסעד לא צריך לוודא את זה איתה ולהטיל חובה על פקיד הסעד, כפי שנוהג בפועל?
היו"ר איתן כבל
¶
אנחנו מדברים על שכל ישר. החוק לא אמור להסדיר כל ורסיה, הוא אמור לתת לשכל הישר את נקודות העבודה. הנחת העבודה היא שפקיד הסעד או פקידת הסעד שעוסקים בעניין הזה, ממילא יעשו את כל אותם בדיקות. זה נראה לי הכי טריוויאלי. פקיד הסעד לא יגיד: זה לא כתוב לי, אני לא בודק את כל הדברים האלה. בסעיפים כתוב שהוא צריך לברר דברים. הנחת העבודה היא שפקיד סעד יודע לעשות והוא ממילא יברר את כל השאלות האלה.
בבקשה להמשיך.
תמי סלע
¶
"10.(א)
לבקשת הורה, רשאי בית המשפט לבטל את הסכמתו של ההורה למסירת ילדו לאימוץ, אם מצא שהתקבלה באמצעים פסולים, או להרשות להורה לחזור בו מהסכמתו למסירת ילדו לאימוץ מטעמים מיוחדים שיירשמו, ובלבד שבמועד הגשת הבקשה טרם חלפו 60 יום מיום מסירת המאומץ למי שהסכים לקבלו לביתו בכוונה לאמצו, וטרם ניתן צו אימוץ".
אני רק אומר שלעומת המצב הקיים היום – היום אין מגבלה של זמן לגבי החזרה מהסכמה. כן החוק אומר שצריכה להיות עילה.
פרץ סגל
¶
הסעיף הזה סוטה לחלוטין מהמלצות של הוועדה המקצועית, ועדת ברנר, שדנה בזה באריכות. בכמה דברים הוא סוטה מהתפישה שהיתה ביסוד ההמלצות של הוועדה.
ראשית, הוועדה ראתה יחסי גומלין בין משך הזמן שבו אנחנו מבקשים את הסכמת ההורה לאימוץ לבין האפשרות של החזרה.
פרץ סגל
¶
ברשות כבוד היושב ראש, ניסיתי לומר שהסעיף הזה סוטה לחלוטין מההמלצות של ועדת ברנר. הוא סוטה גם בעניין המהותי של נסיבות החזרה, היחס של האיזון בין מועד שאפשר לקבל את ההסכמה לבין האפשרות לחזרה. נסיבות האפשרות לחזרה, אופן קבלת החזרה ומשך זמן החזרה.
אני לא יודע אם כבודו רוצה שאפרט אחת לאחת את ההמלצות של ועדת ברנר, אבל אני חושב שכדאי לשקול את הדברים האלה משום שלפחות הממשלה סבורה שההמלצות של ועדת ברנר היו המלצות מקצועיות באמצעות מומחים. כדי שבכל זאת נגיע לעמק השווה ולא נביא בפני המליאה שתי גרסאות, גרסה לפי ועדת ברנר וגרסה - - -
היו"ר דוד רותם
¶
ועדת השרים אישרה את הצעת החוק הזאת למעט סעיף 8 לכן הוועדה הזאת לא תביא שתי גרסאות. מה שאפשר יהיה לעשות, אם שר המשפטים יצטרך להגיש הסתייגות, בניגוד להחלטה של ועדת השרים, זאת זכותו.. עמדת הממשלה נגמרה בוועדת השרים. אני לא מוכן שלאחר שוועדת השרים קבעה את עמדת הממשלה, יבוא עכשיו משרד המשפטים ויגיד שיש ועדת ברנר. את זה הייתם צריכים לומר לוועדת השרים שהיתה צריכה להסתייג מזה.
פרץ סגל
¶
בזמן הדיון לקראת הקריאה הראשונה היתה הנחה שהנושאים האלה יידונו בזמן ההכנה לקריאה שנייה ושלישית.
פרץ סגל
¶
לכן אני אומר שלפני שאנחנו מגיעים לקריאה שנייה ושלישית כדאי שנעלה את חילוקי הדעות מכיוון שהם מהותיים, לראות אם אנחנו נשארים. אחרת אין טעם בקריאה שנייה ושלישית אם לא נדון בדברים לגופם.
פרץ סגל
¶
ראשית, הוועדה סברה שצריך להבחין בין שני הנושאים, בין הנושא של ההתנגדות לקבלת ההסכמה על רקע העובדה שמדובר באמצעים פסולים, לבין הנושא של הרשות לחזור בו. הנושא של הרשות לחזור בו, זה לא רק מכיוון שמדובר בטובת הילד אלא באמת מכיוון שיכול להיות שאותו הורה אחרי זמן חשב שהוא כן רוצה לגדל את הילד, הוא מעוניין לגדל את הילד, הוא מסוגל לגדל את הילד. קיצרנו את הזמן ל-14 יום ועכשיו הוועדה החליטה ל-7 ימים. אנחנו אומרים שרק בנסיבות מיוחדות שתלויות בבית המשפט.
בעמוד 35 לדוח, ועדת ברנר בפירוש הדגישה שפה צריך לראות את זה בעיניים אחרות. לא רק בעיניים הפורמאליות. הסעיף הזה מנוסח לגמרי בצורה פורמאלית.
מרים קרן
¶
אני פסיכיאטרית ילדים, עובדת בתחום הגיל הרך. אני עובדת בבית חולים גהה.
באמת השאלה לטובת מי אנחנו מדברים.
מרים קרן
¶
אם אנחנו מדברים על טובת הילד, בזמן הביניים שהוא לא עם המשפחה הביולוגית כבר והוא עם המשפחה המאמצת אבל המשפחה המאמצת יודעת שהאמא הביולוגית עלולה להתחרט, נוצר קושי רב בתהליך ההתקשרות, שהוא בדיוק בתהליך של השישה החודשים הראשונים שהתינוק נמצא עם ההורה המאמץ. אני מניחה שברוב המקרים מדובר בתינוק.
אני מדברת מההתנסות שלי עם ההורים המאמצים, שנוצרו קשיים רבים בהתקשרות עם התינוק. התינוק הזה בעצם הופך להיות תינוק בסיכון שוב ושוב. זאת אומרת, מלכתחילה לא רצו אותו וכאשר המשפחה שמקבלת אותו נמצאת בחוסר ביטחון, אז נשאלת השאלה מי המשפחה המאמצת, כמה הם בטוחים בעצמם, כמה הם בריאים מבחינה פסיכולוגית. ברמה הקלינית אנחנו בהחלט רואים את אותם המצבים בהם השלב של תהליך ההתקשרות מתעכב מאוד. אחר-כך זה מתבטא בסימפטומים אצל הילדים.
לכן, מבחינת טובת הילד, הייתי מאוד שמחה אם היינו יכולים לקצר את הזמן הזה. כאשר הילד נמצא במשפחה מאמצת ויש התלבטות אז מילא. אבל כאשר הילד עוד לא הגיע למשפחה המאמצת – למשל, אני יועצת גם בבית הפעמונים, שזה המקום שהתינוקות מחכים למשפחות המאמצות. הרבה פעמים מחכים להחלטה הסופית. בית הפעמונים הוא מקום שמנסה להטיב עם התינוקות אבל המציאות היא שלכל תינוק יש כמה מטפלות שמתחלפות. המטפלות עצמן מקבלות משכורת מאוד נמוכה. כלומר, רמת המקצועיות שלהן נמוכה, גם אם אנחנו מאוד מנסים לשפר את המצב.
ישנו מחקר שבדיוק יצא עכשיו בחו"ל שהראה שאם הילד נשאר בבית התינוקות יותר מגיל שנתיים, זה בעצם הקו לנזק בלתי הפיך.
בבית הפעמונים ראיתי לפחות שני ילדים שעברו את גיל השנתיים, קיבלו משפחה מאמצת טובה וזה לא הסתדר. הילד בעצם חולה מבחינתי. בעצם יש לו תסמינים מפה ועד הודעה חדשה והוא אינו מתפקד.
בכלל, לגבי הזכות של ההורה לחזור בו מההחלטה, יש פה גם – לי לא לגמרי ברור מהשטח, עד כמה נבדקו המניעים ורמת האישיות של אותו הורה שחוזר בו.
מרים קרן
¶
זה החלק הכי בעייתי מבחינתי כפסיכיאטרית לילדים. מצד אחד, ההורה לא מסוגל לגדל את הילד ומצד שני - - -
היו"ר דוד רותם
¶
או שכן או שלא, אף אחד לא בדק את זה. תביני שגם יכול להיות מצב, אותה ילדה בדואית שדיברו עליה קודם מגיעה הביתה, ואז האבא שלה וראש השבט מחכים שם ואומרים לה: תשמעי, חבל שמסרת את הילד לאימוץ. אנחנו ידענו כל הזמן את הסיפור ואנחנו רוצים שתגדלו אותו. אז אף אחד לא בדק את האפשרות שלה למסור את הילד לאימוץ.
אורנה הירשפלד
¶
הילד מלידתו עובר או לבית תינוקות או למשפחה אומנת לתקופת ביניים שצריך לקצר אותה כמה שיותר. תקופת הביניים היא משהו בין שלושה שבועות עד חודש לצורך הכרזת הילד על בר אימוץ כלפי ההורה השני, במידה וההורה השני איננו חותם.
היו"ר דוד רותם
¶
יכול להיות שבששת החודשים האלה המאמצים התחרטו, פקיד הסעד התחרט או בית המשפט התחרט. נכון? יכול להיות שפקיד הסעד יבוא ויגיד שהמשפחה לא מתאימה.
היו"ר דוד רותם
¶
אבל הילד נפגע בכל מקרה.
למה שלא ניתן לתקופה קצרה יותר, רק 60 יום מהיום שהילד נמסר ההורה יוכל לחזור בו? אם ההורה אומר: כמו שאחרים יכולים לטעות, גם אני יכול לטעות. אני שואל את הפסיכיאטרית.
תמי סלע
¶
קצבנו את ההליכים אבל זה יכול להתארך מעבר ל-60 יום. בהצעת ועדת ברנר דובר על 3 חודשים. אנחנו דיברנו על 60 יום מתוך ידיעה שייקח עוד זמן להליכים המשפטיים.
איל גלובוס
¶
הסעיף מדבר, בין היתר, על חלופה של הסכמה שהתקבלה באמצעים פסולים. אם האמצעים הפסולים נמשכים, אני לא יודע כמה זה קורה בפועל, אבל יכול להיות מצב שבו האמצעים הפסולים נמשכים ואז בעצם אין אפשרות של חזרה בו בגלל שהאמצעים הפסולים עדיין נמשכים.
בתיה ארטמן
¶
הפסילה היא של עצם החתימה. העילה: אני לא חתמתי מרצוני החופשי, למרות שיש פה את כל העדים ואת כל ההצהרות.
איל גלובוס
¶
נכון, אבל יתכן שצריך לתת איזה פרק זמן או אפשרות ושיקול דעת בכל זאת להתחשב בנסיבות. ברור לי שצריך לעשות סופיות לדברים אבל - - -
זבולון אורלב
¶
מר גלובוס, בדיונים היינו צריכים לקבל הכרעות ערכיות בין ערכים צודקים. ליולדת יש זכויות ביולוגיות שהן זכויות ביולוגיות טבעיות וכל העולם מכיר בהן. לילד יש זכויות, למשפחה המאמצת יש זכויות. אנחנו צריכים לעשות סדר בין איזונים נכונים, בין הזכויות השונות. זה חלק מהקושי של החוק.
שאלה הפסיכיאטרית והיא נענתה בתשובה מצוינת על-ידי יושב ראש הוועדה שמשקף את ההסכמה של המחוקקים, שטובת הילד כאן היא המובילה. לכן החוק הזה נולד רק בגלל העניין של טובת הילד, כדי לקצר, לעשות סופיות ולקבוע מועדים. עוד שנתיים יתברר שהיו דברים פסולים. טובת הילד היא כזאת שצריכים לבלוע ולהבליג על האמצעים הפסולים כי זה מחייב. אחרת אתה הורס את הילד.
זה מה שהשבתי קודם לד"ר פרץ. לפעמים אתה יכול להיות צודק אבל להרוס ילד. הניתוח יצליח והחולה ימות.
פרץ סגל
¶
על רקע הדברים שנאמרו על-ידי חבר הכנסת אורלב ועו"ד גלובוס, ועדת ברנר באמת הבחינה בין הנושא של האמצעים הפסולים לבין הנושא של החזרה מהסכמה, מכיוון שההורה רוצה לגדל והוא מסוגל. לכן היא קבעה שזה צריך להיות בשני סעיפים נפרדים, כאשר תקופת הזמן בשל אמצעים פסולים צריכה להיות שונה מאשר התקופה שבה ההורה יכול לחזור בו. אמצעים פסולים, כל עוד לא ניתן צו אימוץ אפשר לחזור.
פרץ סגל
¶
אני לא אומר שלא, אבל 6 חודשים ממילא החוק קובע שזאת תקופת ניסיון. בתום תקופת הניסיון יכול להיות שההורים המאמצים לא מתאימים. אז בין היתר, אם יתברר שרימו את אותה אם, זה גם כן שיקול.
זבולון אורלב
¶
זה לצמצם את האפשרויות לשנות את המצב מבחינת טובת הילד. אומרת את זה פסיכיאטרית של ילדים, אבל עם כל הכבוד לא צריך להיות פסיכיאטר.
פרץ סגל
¶
החוק קובע חצי שנה. חצי שנה צריכה להיות באמת תקופה שבה אנחנו יכולים לחזור בנו אבל לא לבוא ולומר באופן מלאכותי שנקצר את החצי השנה הזאת בגלל נסיבות כאלה ואחרות, כי לא מאפשרים לה לחזור מההסכמה. הרי יש חצי שנה ניסיון. ועדת ברנר היתה ערה לכך.
פרץ סגל
¶
נכון, אבל טובת הילד היא גם שאחרי שנים רבות הוא ידע שהיתה אפשרות שהוא יגדל עם הוריו הטבעיים ובמקום זה אמרו: עבר זמן לכן תפסיד את ההורים האמיתיים שלך. גם זה נזק מצטבר, זה לא רק התקופה של החצי שנה.
רונה שוז
¶
אני מסכימה שהעניין פה הוא טובת הילד. העניין של 60 יום בעצם מבוסס על זה שהילד בעצם מתחיל התקשרות עם ההורים המאמצים. אבל באמת, במקרה של איזו סיבה ההורים המאמצים האלה לא מאמצים את הילד וההורים הביולוגיים מתחרטים, אז אולי במקרה הזה, דווקא במקום להעביר את הילד ממשפחה למשפחה, צריכה להיות אפשרות להחזיר את הילד להורים הביולוגיים.
ורד וינדמן
¶
אני רוצה להאיר זווית אחרת. אני מודה שאני בעצמי מאוד מתלבטת, גם כשאני חושבת על טובת הילד. בזמנו, כשניסחנו טיוטה להצעת החוק לפני הרבה שנים, אנחנו גם עשינו אבחנה בין אמצעים פסולים לבין חזרה מהסכמה. המחשבה שעמדה בראשנו היא ההסתכלות על הילד הכללי לעומת הילד הספציפי. כשאנחנו מדברים על הילד הספציפי, אני מאוד מסכימה עם חבר הכנסת אורלב. ברגע שיש התקשרות בין ההורה לילד, זה משמעותי ואין משמעות מה קרה בזמן הזה, האם ההורים חזרו מהסכמה או שאלה אמצעים פסולים. את זה אמר גם היושב ראש.
היו"ר דוד רותם
¶
רבותיי, אני לא המועצה לשלום הילד. אני מטפל בילד ספציפי שאותו אני רואה מול העיניים. הילד הכללי לא קיים אצלי. זה קיים רק אצל אנשים אחרים. אני בראש רואה ילד, אני לא רואה הרבה ילדים.
ורד וינדמן
¶
אני רק רוצה להכניס עוד עניין למשוואה של הדיון. אני רוצה להסביר מה אני מתכוונת בילד הכללי. הרעיון היה גם בבסיס החוק המקורי כיום, שכדי למנוע מעשים פסולים, כדי למנוע גניבה של ילדים, כדי שלא נגיע למצבים של אימוצים פסולים. זה משהו שהמחוקק צריך לתת עליו את הדעת.
אני מודה שאני בעצמי מתלבטת וקרועה כאן.
אורנה הירשפלד
¶
אני חוזרת על מה שאני אומרת כל דיון. לא ידוע לי על פסיקה של אמצעים פסולים. כל החזרות מההסכמה, נתתי את הסטטיסטיקה, כמעט שאין חזרות. בואו נראה את זה בתוך הפרופורציה של המעשה שנעשה.
פרץ סגל
¶
רק דקה אחת. הניסוח של הסעיף מנוסח כך שמדובר כאן על פניית ההורה לבית המשפט. ועדת ברנר חשבה שצריך לאפשר לפנות לפקיד הסעד כי ההורה בקשר עם פקיד סעד ולא להכביד על ההורה מבחינה פורמאלית.
פרץ סגל
¶
אני יודע שהתייחסנו בד' אבל אני חושב שההמלצה של ועדת ברנר נכונה יותר בעניין הזה. בד' ההתייחסות היא שוב פעם, להגיד להורה ללכת לבית משפט. כאשר מדובר פה בחזרה מהסכמה, אותה פרוצדורה, הפה שהתיר הוא הפה שאסר. פה זה להיפך, אותו פה שהתיר את האימוץ, הוא מבקש לחזור. כלומר, כמו שההסכמה ניתנה בפני פקיד סעד, כך גם הבקשה להחזרה בפני פקיד סעד, שהוא יפנה לבית משפט.
היו"ר דוד רותם
¶
אז למה צריך לפנות לבית משפט? הפה שאסר הוא הפה שהתיר, אז בוא נסמיך את פקיד הסעד שהוא יאשר את החזרה.
פרץ סגל
¶
ועדת ברנר אמרה שפקיד הסעד יפנה ליועץ המשפטי כדי שינסח את הבקשה כפי שצריך ויפנה לבית משפט כי מדובר פה בביטול ההסכמה. לכן צריך סמכות של בית משפט, אבל אופן הבקשה, די בכך שההורה יפנה לפקיד הסעד.
היו"ר דוד רותם
¶
עם כל הכבוד לוועדת ברנר, אני לא מסכים עם אף מילה שהיא אמרה בנושא הזה, למרות שלא קראתי אבל אני שומע ממך את הדברים.
אם ההורה חושב שלקחו לו את הילד באופן לא תקין, אז הקשר שלו עם פקיד הסעד הוא כבר מאוד לא טוב. הוא לא יאמין לפקיד הסעד וייקח לעצמו עורך דין. לכן, צריך לאפשר לו לפנות לבית המשפט, זה לא מקשה עליו, להיפך.
החשש הגדול שלי הוא, כשהוא יפנה לפקיד הסעד הוא יסביר לו: לא לקחנו לך אותו בכוח, אתה הסכמת ועשית בשכל ותשאיר אותו ואל תבלבל את הראש. טוב לי שהוא יפנה ישירות.
תמי סלע
¶
"ב. החלטת בית המשפט לפי סעיף זה תינתן בתוך 40 ימים מיום הגשת הבקשה; שר המשפטים יקבע מועדים לעניין הגשת ערעור על החלטת בית המשפט לפי סעיף זה ולעניין ההחלטה בערעור".
בזמנו היו בפני הוועדה שתי גרסאות. אחת, שקצבה את המועדים גם בערעור, ואחת שהשאירה את זה לתקנות של שר המשפטים.
היו"ר דוד רותם
¶
הכול טוב ויפה אבל הבעיה שלי היא שאני רוצה פה לקצוב זמנים ואני לא רוצה שיהיה מצב שימשכו את הערעור 4 שנים.
אירית הראל
¶
אנחנו מכירים בחשיבות של החוק הזה ואנחנו נירתם לכל המועדים. אני רק רוצה להציע, אם זה כבר עובר בתקנות לאישור ועדת חוקה, אולי שגם המועד הראשוני של ה-40 יום כבר - - -
היו"ר דוד רותם
¶
עכשיו אני חושב בדיוק הפוך, שגם את המועד השני של הערעור, אנחנו כבר נקבע בחוק ולא בתקנות.
תמי סלע
¶
רק רציתי לציין שבדיונים שהיו בהכנה לקריאה ראשונה, בהקשר למועד מתן ההחלטה בערעור, נאמר שזה יכול להיות מועד קצר יותר כי בעצם רק בערכאה הראשונה יש חוות דעת מומחים ודיונים יותר מפורטים מאשר בערעור. יכול להיות שאם מחליטים לקצוב פה את המועד אז אפשר לעשות 30 יום.
היו"ר דוד רותם
¶
לא, סליחה. קבעתם פה: "יקבע מועדים לעניין הגשת ערעור על החלטת בית משפט". זאת אומרת, הוא יכול לקבוע. אני רוצה לקבוע פה 15 יום ו-30 יום ואז לא צריך את התקנות פה.
תמי סלע
¶
"ד.
פנה הורה לפקיד סעד והודיע לו על רצונו להגיש בקשה כאמור בסעיף קטן 0א), ימסור לו פקיד הסעד, בלא שיהוי, מידע בדבר - - -"
היו"ר דוד רותם
¶
פנה הורה לפקיד סעד תוך המועד הקבוע. אני לא רוצה שיהיה מצב שפונים אליו אחרי הזמן ומגישים בקשה להארכת מועד וכל הסיפורים.
פרץ סגל
¶
אמרתי בהתחלה שצריך לראות את הסעיף הזה יחד עם הסעיף של מועד ההסכמה. האיזון שנמצא במדינות אחרות - - -
היו"ר דוד רותם
¶
פרץ, אני כבר עברתי את זה. אתה מנסה להחזיר אותי אחורה כשלא קיבלתי את העמדה שלך. אני מצטער, לא קיבלתי אותה. אצלי מתקדמים, רוורס לא עובד אצלי בכלל.
היו"ר דוד רותם
¶
לא רוצה שתהיה הארכת מועדים. לכן אני אומר שאם פנה הורה לפקיד סעד במועדים הקבועים בסעיף - - -
תמי סלע
¶
"אם פנה הורה לפקיד סעד במועדים הקבועים והודיע לו על רצונו להגיש בקשה כאמור בסעיף קטן (א) ימסור לו פקיד הסעד בלא שיהוי מידע בדבר הליך הגשת הבקשה ויסייע לו, אם ההורה מעוניין בכך, למלא את טופס הבקשה ולהגישה לבית המשפט".
דב פרימר
¶
כן. היושב ראש אמר בצדק שצריכים לצמצם אז אולי כדאי לאמץ את המנגנון של אמנת האג, שזה יהיה רק באישורו של הנשיא של אותה ערכאה.
היו"ר דוד רותם
¶
אגיד לכם מה החשש הגדול שלי. בקשה להארכת מועד תלך לנשיא של בית משפט וישכב אצלו שנה. עכשיו תגביל גם אותו. חבר'ה, יש גבול למה שאני יכול להגביל את כל השופטים במדינת ישראל. תאמינו לי, אי-אפשר. יש יותר מידי שופטים, אני לא יכול להגביל את כולם.
אורי צפת
¶
אני רוצה לציין שבאמנת האג, שהזכיר חברי, הערעור יהיה תוך 7 ימים מיום מתן ההחלטה. פה כבר נתת פי שניים.
היו"ר דוד רותם
¶
אני לא מבין. רק אתמול אישרתי שבדברים מסוימים לא יהיה בכלל ערעור אז אולי נבטל גם פה את הערעור? גמרנו, קבעתי 15 יום.
פרץ סגל
¶
מכיוון שהסיכום של ועדת השרים לחקיקה היה שאנחנו תומכים ברציפות בתנאי שיהיה תיאום של הנוסח עם משרדי הממשלה. הכוונה היתה לדוח ברנר.
היו"ר דוד רותם
¶
הנה, הגיע הפיקוח שלי אז הוא ישמע את זה טוב מאוד. תיאום עם משרדי הממשלה זה לא אומר הסכמה.
שניים, חבר הכנסת אורלב מחויב לנוסח, אני לא מחויב לכלום.
היו"ר דוד רותם
¶
תסלח לי. אני לא מחויב לאף הסכמה שהסכימה ועדת השרים עם חבר הכנסת אורלב. יש פה נציג של הנהלת הקואליציה ויש לו דרך אחת לפקח על זה. מחר בבוקר אפשר לכנס את הקואליציה ולבקש להחליף אותי בתפקידי. ייקח להם שבועיים לעשות את זה, בינתיים אני אגמור את החוקים.
אייל גלובוס
¶
לגבי החזרה מהסכמה. אני מציע לבטל את הטופס ולהקל בפרוצדורה. בהחלט יכול להיות מצב שבו אישה לא תהיה מיוצגת ולכן אני מציע להקל בפרוצדורה ולאפשר לה גם לפעול.
היו"ר דוד רותם
¶
דווקא בגלל זה. הטופס הוא מקל. טופס זה הדבר הכי קל. אם אני מוותר על טופס אז היא צריכה למלא בקשה. אין לך מספיק עורכי דין כדי לעשות את זה.
זבולון אורלב
¶
אני מחויב לומר הערה ואני אומר אותה לפרץ. כמו שאתה יודע, אני מאוד עקבי בשמירת ההתחייבויות ואני אחראי שגם יושב ראש הוועדה יעשה אותו דבר ואם אני לא אצליח, זה הכישלון שלי ולא הכישלון שלו.
זבולון אורלב
¶
אני יודע. אני מודה, אני לא מושלם, אף אחד לא מושלם.
אבל, אני מוכרח לומר לך, כמי שבקיא מאוד בהחלטות של ועדות שרים לחקיקה, משני הצדדים, גם כמי שמחוקק פרטי וגם כחבר לשעבר בוועדת שרים לחקיקה, אם מדובר על תאום נוסח, זה תיאום נוסח ולא תיאום מהות. המהות זה בקריאה הראשונה. אתה לא יכול עכשיו לשנות מועדים. זה לא תיאום נוסח. נוסח זאת זכות או אפשרות, זה המשמעות של נוסח. האם המהות מנוסחת בדרך הנכונה. זאת לא מהות.
פרץ סגל
¶
זה דוח ביניים. הוא נחתם ב-26.6.2006 כדוח ביניים בגלל הצעת החוק. ועדת ברנר חשבה לראות את הנושא הזה כחלק ממכלול תיקון בחוק האימוץ, כדי לקדם את הצעת החוק של חבר הכנסת אורלב, היא הוציאה דוח ביניים.
היו"ר דוד רותם
¶
תוך 4-5 נראה את החוק הזה.
יכול להיות שאנחנו פה מחוקקים בניגוד לדעת ועדת ברנר ואנחנו נחוקק רע. אבל אני סומך על הממשלה שחודש חודשיים אחרי כן היא תגיש את הצעת החוק שלה ואז היא תתקן את הכול. אתם לא צריכים להיות מוטרדים.
תמי סלע
¶
לגבי סעיף 12. בעצם התיקון פה הוא רק בסעיף קטן ג', שמדבר על מסירת ילד למי שהסכים לקבלו בביתו בכוונה לאמצו, גם כשעוד אין הסכמת הורים או הכרזה שהילד בר אימוץ. היום הסעיף אומר: "ראה פקיד סעד שהמקרה אינו סובל דיחוי" - - -
זבולון אורלב
¶
אני מתנצל. לא ידעתי שהישיבה תארך יותר משעתיים ובשעה 11:00 יש עוד הצעת חוק שלי בוועדת כלכלה לגבי דואר זבל שמלכלך את חדרי המדרגות. אני מתנצל בפני היושב ראש.
זבולון אורלב
¶
אדוני היושב ראש, אני מבטיח לך שנקיים על זה דיון רציני לקראת קריאה שנייה ושלישית. אני לא יודע מה יהיה בראשונה כי כנראה יש כמה גרסאות. אני מתנצל ומבקש ממך להמשיך בדיון. אני מקבל כל הכרעה שתתקבל.
תמי סלע
¶
"12 ג. ראה פקיד סעד שהמקרה אינו סובל דיחוי והנסיבות מחויבות זאת, רשאי הוא, אף ללא הסכמת ההורים, או הכרזה שהילד בר אימוץ, לקבוע את מקום הימצאו או למוסרו למי שהסכים לקבלו בביתו בכוונה לאמצו; פעולה לפי סעיף זה טעונה אישור בית המשפט תוך 14 ימים מיום עשייתה; אישור כאמור יכול שיינתן על-פי צד אחד בלבד".
בדיונים הסתבר לנו שהמציאות היא כזאת שמעדיפים, ובצדק, למסור ילד למשפחה שמעוניינת לאמץ אותו ולפעמים באמת אין הסכמה או הכרזה כבר אימוץ אבל כבר יש משפחה. זה עדיף על כך שהוא יהיה בבית תינוקות. אבל, לא תמיד זה מקרה שאינו סובל דיחוי ונסיבות כאלה אלא שיש נסיבות אחרות שמצדיקות.
תמי סלע
¶
טובת הילד מצדיקה שהוא יהיה אצל משפחה שמעוניינת לאמץ אותו ולא בבית יתומים, בתקופת המתנה שעלולה להימשך, בגלל שההסכמה מתעכבת בהליכים משפטיים.
בעצם, הנוסח כפי שהוא היום, לא נותן ביטוי לטובת הילד או למציאות כפי שהיא מתנהלת.
היו"ר דוד רותם
¶
כתוב: "שהמקרה אינו סובל דיחוי והנסיבות מחייבות זאת". לא קבעו פה מה המקרה שאינו סובל דיחוי ומהן הנסיבות. אז הוא יגיד שטובת הילד במקרה הזה אלה נסיבות מחייבות ולכן יש להעביר את הילד למשפחה.
היו"ר דוד רותם
¶
אם ברוב המקרים יש הצדקה לכך, למה לא יכולים ללכת לבית המשפט? הרי זה לא נעשה מרגע לרגע.
היו"ר דוד רותם
¶
אני לא רוצה. כתוב: "הפעולה טעונה אישור תוך 14 יום מיום עשייתה". תנו לי דוגמה של מקרה שאינו סובל דיחוי או נסיבות אחרות של טובת הילד.
ליאורה ברקוביץ
¶
יש משפחות קלט, משפחות אמנה זמניות, שמותאמות לטפל בקטינים רק לתקופה מאוד קצרה. אם עד סוף התקופה הזאת לא הסתיימו הליכי הבר אימוץ, צריך להוציא את הילד מהמשפחה הזאת. זה אינו סובל דיחוי. זה לא בדיוק שלא סובל דיחוי אבל זאת משפחה שמבחינת ההתאמה שלה היא מתאימה רק לתקופה קצרה.
ליאורה ברקוביץ
¶
יש הידרדרות במצב ילד, יש משפחה אומנת שפתאום מודיעה שהיא לא מעוניינת להמשיך לטפל בילד והיא רוצה להוציא אותו. במצב כזה יכול להיות שניתן אישור מראש. זה מאוד נדיר.
בתיה ארטמן
¶
יש כל מיני תופעות של רגרסיה אצל ילדים. שזה מגיע באמת לשלב שהוא נמצא בשלב נפשי קשה ביותר ויש חוות דעת שאם לא יעבירו אותו למשפחה, זה יכול לגרום לו לנזק.
היו"ר דוד רותם
¶
פה מדובר על המסירה הראשונה ולא המסירה השנייה.
רבותיי היקרים, ברגע שאתם קיבלתם אישור ללא הסכמת הורים, לקבוע את מקום הימצאו, זאת הפעם הראשונה לפני שחלה רגרסיה.
איך מסרתם אותו לבית היתומים?
בתיה ארטמן
¶
יש מקרים שמתחילים בהליך נוער, שמים ילד לפי חוק הנוער במקום משמורת שרשות הסעד קובעת. לפעמים זה יכול להיות בפנימיות או במרכז חירום. תוך כדי השהייה יש הידרדרות במצבו של הילד. לפעמים יש כבר החלטה לפתוח תיק בר אימוץ אבל עדיין לא התחילו. לפעמים כבר התחילו בבר אימוץ אבל הילד, שחשבנו שהוא יישאר שם ומצבו יהיה יציב עד שיסתיימו ההליכים פתאום מצבו מדרדר, ויש איזה הוכחות שהמשפחה הביולוגית, כנראה לא יכולה לתת לו את הצרכים שלו, אחרת הוא לא היה נמצא במקום הזה. אלה המקרים שפונים לבית המשפט ואומרים שמצבו של הילד הידרדר עכשיו והוא לא יכול להמשיך להיות במוסד, הוא חייב לעבור למשפחה.
כדי שהוא לא יעבור משפחות נוספות, ואם כמעט ברור שזה תיק שהולכים להליכי אימוץ, אומרים: נמסור אותו למשפחה למטרת אימוץ, שזאת בעצם משפחה אומנת. אם הילד יוכרז בר אימוץ, אנחנו נדע שזאת המשפחה המאמצת שלו והוא לא יצטרך לעבור כמה מסגרות.
זה מקרה אחד של הלא סובל דיחוי.
בתיה ארטמן
¶
זה כן הסעיף הזה. אנחנו משתמשים בסעיף הזה לצורך זה.
יש מצבים שאין את ה"לא סובל דיחוי", אבל עדיין, כשיש תינוק, שאנחנו יודעים שהאמא שלו מוכרת, נניח שהיא במצב פסיכוטי והיא לא לוקחת כדורים, אז אנחנו יכולים ללכת באותו הליך. אפשר ללכת לבית משפט לנוער שישים אותו במסגרת ביניים. דווקא הילדים האלה שהם בסיכון גבוה, חבל שהם יעברו את המסגרות הביניים ושאנחנו בעצמנו נגרום להם עוד נזק.
במקרים האלה – אני לא יכולה להגיד שזה לא סובל דיחוי. לא הוצאתי אותם מהאש. במקרים האלה יש מספיק נסיבות מיוחדות שאנחנו חושבים שהן נסיבות שמצדיקות שבית המשפט יאשר לנו למסור את התינוק הזה למשפחה למטרות אימוץ, כשהמשפחה יודעת שממילא היא על תנאי. צריך להכריז על הילד כבר אימוץ ורק אז, זאת תהיה המשפחה.
אם בית המשפט לא יאשר, אז בסך הכול עברו שבועיים ימים.
היו"ר דוד רותם
¶
הסעיף הזה לא חל על מה שאת תיארת. הסעיף הזה מדבר על מצב שאת מוסרת את הילד או קובעת את מקום הימצאו ללא הסכמת הורים ולפני הכרזתו כבר אימוץ. זאת אומרת שזאת הפעם הראשונה שאת מוסרת אותו. אחר-כך להעביר אותו ממקום למקום – מכיוון שהחוק אומר "פקיד הסעד יקבע את מקום הימצאו", אז אתם יכולים לקבוע את מקום הימצאו לפי מה שאתם רוצים.
השאלה האם זאת מסירה ראשונה או מסירה שנייה. אני טוען שהסעיף הזה חל רק על המסירה הראשונה. אני אגיד גם לך למה.
בתיה ארטמן
¶
היות שיש שני בתי משפט, לצערנו, שדנים היום בעניינם של ילדים. במיוחד הדבר גורלי בעניינם של ילדים קטנים. יש בית משפט לנוער ויש בית משפט לענייני משפחה. פעם זה היה בית משפט לנוער ובית משפט מחוזי. היום שניהם בתי משפט שלום אבל הם שונים.
יכול בית המשפט לדון בעניינו של קטין לפי חוק נוער, כשחושבים שאולי עוד אפשר לשקם את התפקוד ההורי ועוד לא הולכים לעניין של אימוץ. במשך הזמן רואים שההורה לא משתקם, שהילד מצבו לא טוב וחושבים על פתיחת הליך בר אימוץ. במקרה כזה, אם אני כבר יודעת שאני הולכת להליך בר אימוץ, אני לא אמשיך את החוק נוער כי אני יודעת שהילד הזה צריך כרגע משפחה כי אחרת מצבו ידרדר. יש פה פסיכיאטרית שיכולה להסביר את זה הרבה יותר טוב ממני.
בתיה ארטמן
¶
אני חושבת שהסבר של פסיכיאטרים יש לו עדיפות על הסבר של משפטנים.
הילד כבר הוצא מהבית של ההורים אבל הוא לא הוצא אף פעם למטרת אימוץ. אנחנו אומרים שהגענו לשלב הקריטי, כשאנחנו מדברים על אימוץ. לא דיברנו על זה קודם, אנחנו מדברים על זה עכשיו כי זאת טובתו של הילד. אם בית המשפט יקבל את כל הטענות והראיות ואת העמדה של פקיד הסעד והמומחים, טובתו של הילד שהוא יוכרז בר אימוץ כי כבר כלו כל הקיצים, הילד הזה לא יכול להמשיך להיות במסגרת זמנית. אין שום סיכוי שההורים שלו ישתקם, למרות שזה יכול להיות. זאת בעצם המחשבה המקצועית שעברנו שלב. עברנו מבית משפט לנוער לשלב של אימוץ.
בתיה ארטמן
¶
נולד ילד לאישה חולת נפש. אין לה שום תמיכה משפחתית. אנחנו חושבים שהילד הזה טובתו ללכת לאימוץ.
בתיה ארטמן
¶
זה לא סובל דיחוי. אני יכולה לשים אותו במשפחה אומנת או ללכת לחוק נוער, לחפש את האמא, נשקם את האמא. זה לא.
במקרה כזה, חוות הדעת שלי, שאין צורך לעשות הליכים של שיקום בחוק הנוער אלא רק בחוק האימוץ. לכן אני אומרת שזה לא בהכרח "לא סובל דיחוי" אלא זה מנימוקים של טובת הילד. חבל שהילד הזה לא יתקשר למשפחה.
היו"ר דוד רותם
¶
החוק אומר לך שאם המקרה אינו סובל דיחוי, אז פקיד הסעד קובע את מקום את הימצאו, או למסור אותו למשפחה. מכיוון שפה האמא במצב כזה וכזה, חייבים לעשות משהו עם הילד. לפקיד הסעד יש סמכות לקבוע את מקום הימצאו. הוא יכול לקבוע שהוא יהיה בבית יתומים או שהוא יהיה אצל משפחה.
היו"ר דוד רותם
¶
שאינו סובל דיחוי.
קבע פקיד הסעד שהילד הזה עובר לבית יתומים ויש רגרסיה. הסמכות שלו לקבוע את מקום הימצאו לא השתנתה, זאת סמכות קבועה. הוא יכול להעביר אותו בלי בעיה.
בתיה ארטמן
¶
בוודאי שהוא צריך. הוא צריך בשני המצבים, גם בלקבוע את מקום הימצאו וגם למסור אותו למטרת אימוץ. לכן אנחנו אומרים שכשברור לנו מראש שאין סיכוי לשקם את האמא, למה שהילד הזה יעבור כמה משפחות בדרך? הוא יהיה במשפחה אחת שהיא בעצם משפחה אומנת למטרת אימוץ. אם הוא יוכרז בסופו של דבר כבר אימוץ, זאת המשפחה שלו.
היו"ר דוד רותם
¶
השאלה היא, האם בפעם השנייה הוא צריך להעביר ממקום למקום? הוא רשאי לקבוע את מקום הימצאו. ברגע שהוא קבע איפה הוא נמצא, הוא יכול לקבוע את זה כל יום.
דב פרימר
¶
אני רוצה להציע פיתרון מעשי. הבעיה כאן הן המילים "למטרת אימוץ". תוציאו את המילים למטרת אימוץ. זה בעצם משאיר לכם את הסמכות.
היו"ר דוד רותם
¶
סליחה, אני לא צריך להוציא את המילים "למטרת אימוץ". אני אומר שלהם יש סמכות. ברגע שהם העבירו את הילד וקבעו את מקום הימצאו, הם יכולים מחר להעביר אותו למקום אחר וזאת סמכותם.
החוק נתן להם את הסמכות או למטרת אימוץ או למקום הימצאו. זה רק לגבי הפעם הראשונה. הפעם השנייה היא תמיד בסמכותכם בלי צו של בית משפט בגלל "מקום הימצאו".
בתיה ארטמן
¶
אבל אני כן רוצה לתת אותו למשפחה למטרת אימוץ.
יש שתי אלטרנטיבות. אם יש ילד שאנחנו לא יודעים מה מצבו וצריך לעשות בדיקות רפואיות, לא מוסרים אותו ישר למשפחה. במצבים שברור לי שאני כן יכולה למסור, אני רוצה למסור אותו למשפחה ולא למוסד.
היו"ר דוד רותם
¶
לא, עדיין חל ג' שאומר "לקבוע את מקום הימצאו או למוסרו למי ש הסכים לקבלו בביתו בכוונה לאמצו".
היו"ר דוד רותם
¶
זה נכון אבל ברגע שבית המשפט נתן באישור רטרואקטיבי לקבוע את מקום הימצאו, אז היא החליטה שמקום הימצאו זה יהיה או בית יתומים או פה או פה, והיא יכולה להעביר ממקום למקום והיא לא צריכה לחזור לבית משפט. זה החוק, אין מה לעשות.
היו"ר דוד רותם
¶
הנוסח בלי התיקון. לא צריך את התיקון, התיקון מיותר לחלוטין. לגבי התיקון, אני ארצה שתיתני לי את הנסיבות שבהם את רוצה. כל פעם את נותנת לי נסיבות של מסירה שנייה ששם את לא צריכה את זה.
בתיה ארטמן
¶
אם שאנחנו מכירים אותה כאם מסוממת, בלי תמיכה משפחתית. היא עוזבת את בית החולים ומשאירה את הילד. היא מוכרת, יודעים עליה, אין אף אחד שרצה לגדל את הילד. הילד הזה למעשה אני צריכה לפתוח בהליך בר אימוץ. אני יכולה לשים אותו בינתיים במשפחה אומנת רגילה או מוסד ולפתוח בהליך.
תמי סלע
¶
אני רוצה לשאול משהו על מנת להבהיר. קביעת מקום הימצאו, שהיא לא מקום קבוע, לבית יתומים או מסגרת זמנית, אתם מבקשים אישור מבית המשפט?
היו"ר דוד רותם
¶
כאשר אתם מבקשים להעביר ילד לבית יתומים ומקבלים אישור של בית המשפט. אחר-כך אתם רוצים להעביר אותו ממוסד אלף למוסד בית, אתם עוד פעם פונים לבית המשפט?
בתיה ארטמן
¶
יש כל מיני מצבים. יש מצבים שהאם מוכרת ויודעים ויש מצבים שננטש ילד ואנחנו אפילו לא יודעים מי האמא. הולכים קודם לחוק נוער ומעבירים את הילד למשמורת רשות הסעד.
היו"ר דוד רותם
¶
בתיה, את מסבכת לי את החיים כי אני לא יודע מה זה חוק הנוער. את רוצה שעכשיו אני אלך ללמוד חוק חודש.
אני רוצה לפי החוק הזה, מתי את משתמשת בסעיף ג'?
בתיה ארטמן
¶
לפי חוק האימוץ, אם ברור לי שזה מקרה שהולך לאימוץ והילד נמצא אצלי, אני אלך לפי חוק האימוץ. יש מקרים שהולכים גם קודם, בגלל נסיבות של בדיקות רפואיות, הולכים קודם לחוק נוער. אבל אם אני הולכת ל"מקום הימצאו" אני בדרך-כלל מבקשת שפקיד הסעד יקבע את מקום הימצאו ואני לא צריכה לחזור עוד פעם.
בתיה ארטמן
¶
רגע. אם זה למשפחה למטרת אימוץ, ברגע שזה כתוב בחוק, גם אז אם אני מוציאה מהמוסד ומעבירה למטרת אימוץ, אני צריכה אישור של בית משפט.
מוריה בקשי
¶
יש כאן רגישות בבתי משפט וגם של הציבור שמוסרים ילד למשפחה או למוסד שלא למטרת אימוץ, בין אם לפי הסעיף הזה ובין אם לפי חוק הנוער, יחסית בתי משפט מאשרים את זה בקלות כי זה חלק מאיזה הליך טיפול, שאנחנו לא יודעים מה יהיה סופו.
ברגע שמועלית המילה "אנחנו מוסרים למשפחה המיועדת לאמץ", פתאום כולם נבהלים וחוששים שאולי חוטפים פה ילד בשלב מוקדם יותר ובתי המשפט הם אלה שרגישים. לפעמים הם מנהלים הליך מאוד ארוך סביב ה-12ג, לטעמי ארוך מידי שפוגע בילד. פתאום יש פה רגישות מאוד גדולה.
לכן, ברגע שבתיה אומרת את "הפצצה" הזאת: אני מעבירה למשפחה, שהיא מהמשפחות המיועדות לאימוץ, כולם נבהלים.
לכן פה צריך להיות זהירים ולנסח נכון. נכון שיש מקרים שהם לא דחופים אבל אני יכולה לחשוב על סיטואציה שבה יש בעיה, הבר אימוץ לא רץ מהר כי צריך המצאה לחו"ל וההליכים מתעכבים. חבל שהילד הזה יעבור עוד משפחה. משפחה רגילה הוא יוכל לעבור, משפחה למטרת אימוץ, כולם יעצרו את ההליך ולא יאפשרו. לשם הסיטואציה הזאת יש את 12ג ולכן היא כל-כך רגישה.
לשים במשפחה לא למטרת אימוץ אין לך בעיה.
היו"ר דוד רותם
¶
למה צריך את התוספת למסירה ממקום למקום? אין לה צורך, היא מיותרת לחלוטין. היום החוק בא ואומר דבר פשוט. פקיד הסעד, כשיש לו מצב שאינו סובל דיחוי והנסיבות מחייבות, רשאי לקבוע את מקום הימצאו או למוסרו למשפחה אחרת.
פקיד הסעד אומר
¶
אני לפי הסעיף הזה קובע את מקום הימצאו בבית יתומים. אחרי שלושה ימים הוא רשאי לקבוע לו מקום הימצאו אחר.
תמי סלע
¶
אני רוצה להבין לפי איזה סעיף אתם פועלים? למשל, במצב שהאמא מתכוונת להסכים למסור לאימוץ אבל לא הסתיים הליך ההסכמה וכבר יש משפחה זמנית שרוצים להעביר אליה את הילד. לפי איזה סעיף עושים את זה? האם מבקשים פה אישור ממישהו?
תמי סלע
¶
זאת אומרת, גם בהליכי אימוץ, שהם רגילים לפי חוק האימוץ, שמעבירים למשפחה זמנית, האישור הוא לא לפי הסעיף הזה. הם לא משתמשים ב"לא סובל דיחוי ובנסיבות". זה רק אומר שכשמגיעים כן לשלב שרוצים למסור למשפחה שיש כוונה שהיא תאמץ ועדיין אין הסכמה ואין הכרזה, אז זאת פעם ראשונה שפועלים לפי הסעיף הזה.
מוריה בקשי
¶
אבל בית המשפט לא ייתן להם את האשראי הזה. הוא לא יגיד להם: תיתנו או זה או זה ותעבירו. הוא יגביל, הוא מאוד רגיש לזה בשטח.
היו"ר דוד רותם
¶
אומרים לו שיש ילד שהאמא שלו מסוממת, ברחה מבית חולים והשאירה את התינוק. אז בית המשפט יגיד: תקבעו את מקום הימצאו.
מוריה בקשי
¶
הוא לא ירשה להם את זה, הוא יגיד להם לא. ברגע שזאת אופציה של משפחה מאמצת, הוא רגיש סופר, הוא לא ייתן.
בתיה ארטמן
¶
אם הוועדה חושבת שהנסיבות האלה שאנחנו מדברים עליהם, שזה בעצם מניעת טלטול נוסף, היא סיבה מספיק טובה ב שביל לקבל אישור למסור אותו למטרת אימוץ, אז זה נכון. אם הוועדה חושבת שזאת לא סיבה מספיק טובה - - -
היו"ר דוד רותם
¶
סיבה מצוינת ואני חושב שלא צריך להוסיף אותה כי אתם רק מעלים את הרגישות של בתי המשפט. זאת הנקודה שמפחידה אותי.
בתיה ארטמן
¶
לפעמים בית המשפט מנסה לשכנע את משפחת הקלט או אותנו, שנמשיך. אם הילד כבר היה שם 3 חודשים, אז אין בעיה, שימשיך עוד 3 חודשים.
היו"ר דוד רותם
¶
את מבינה שאם אני אוסיף "בנסיבות מיוחדות" אז תהיי גורם לכך שבית המשפט יגיד: רגע, מה הם מתחמנים פה? הוא יחשוד בכם פי אלף.
בתיה ארטמן
¶
ממילא הוא נסמך על ראיות ולא על סמך הרצון שלי. אנחנו הולכים ל-12ג' עם חוות דעת רפואיות ופסיכולוגיות. אני לא ממציאה את זה.
בתיה ארטמן
¶
אני חושבת שזה כן תורם, כדי שלא ישתמשו "בנסיבות שלא סובלות דיחוי" במצבים שהסיבה היא מה שאמרנו.
היו"ר דוד רותם
¶
רבותיי, אני מודה לכם. אני אגמור את הסעיף הזה עד הישיבה הבאה.
תודה רבה, הישיבה נעולה.
(הישיבה ננעלה בשעה 11:25)