PAGE
20
ועדת הפנים והגנת הסביבה
24.05.2010
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס' 201
מישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה
יום שני, י"א בסיון תש"ע (24 במאי 2010), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 24/05/2010
הרחבת שכונת מגורים חדשה בישוב דבורייה
פרוטוקול
סדר היום
העיכוב בהרחבת שכונת מגורים חדשה ביישוב דבוריה
מוזמנים
¶
חה"כ טלב אלסאנע
יוסי ברון – ממונה מחוז צפון, משרד הפנים והגנת הסביבה
גבריאל וכטר – מנהל תחום מים וביוב, משרד הבינוי והשיכון
אינג' לילי בלסקי – מהנדסת בריאות הסביבה, משרד הבריאות
ד"ר גיורא אלון – מהנדס מינהל הביוב, רשות המים
מושון גבאי – ראש מועצת דבוריה
מסאלחה עדנאן – מהנדס מועצת דבוריה
עזמי מצאלחה – יועץ משפטי של דבוריה
סלאח נסאר – מנכ"ל תאגיד כפרי גליל תחתון
היו"ר דוד אזולאי
¶
בוקר טוב. אני פותח את ישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה. הנושא על סדר-היום הוא העיכוב בהרחבת שכונת המגורים החדשה ביישוב דבוריה.
קיימנו פה דיון לפני כחודשיים.
היו"ר דוד אזולאי
¶
בדיוק שלושה חודשים. קיימנו דיון בוועדה, היו פה כל הגורמים הנוגעים בדבר בקשר לכל מה שקשור לחיבור השכונה החדשה למה שנקרא פתרון הקצה, ויצאנו מכאן בהרגשה שאו-טו-טו העניין הולך להסתדר.
לצערי הרב, לא כך הם פני הדברים. פגשתי את ראש המועצה, נאמרו דברים קשים על עיכוב הביצוע, וכתוצאה מכך ישוב שלם סובל.
הייתי מבקש, אדוני ראש המועצה, שתדווח לוועדה איפה העניינים עומדים.
מושון גבאי
¶
בוקר טוב. תודה רבה לוועדה – ליושב-ראש הוועדה וליפה – שעוזרים לנו הרבה בעניין הזה ומנסים לקדם ולחלץ אותנו מהבוץ שאנחנו נמצאים בו.
כבוד היושב-ראש, אחרי הישיבה שהתקיימה בפברואר יצאנו מכאן מאוד מעודדים ובאנו עם בשורה לכפר. באותו יום זה כבר היה באינטרנט ובעיתונים – הנה, הבעיה של דבוריה שנמשכת שנים רבות באה על פתרונה.
כבוד היושב-ראש, אצלנו בדבוריה, כששמחים – יורים. ההר רעד מהיריות, כמו חתונה היה בכפר. היו תמונות שלך ושל הוועדה, בישרנו לכפר שיש פתרון. זה היה לפני כמה חודשים.
כגודל הציפייה והשמחה ככה גם גודל האכזבה. אחרי שגמרנו פה, נעלם הדיון, כאילו לא היה דיון בכלל. פה ושם עוד כמה טלפונים, ונגמר הסיפור. אף אחד לא הזיז כלום. אולי היו כוונות טובות, אבל במבחן המעשה לא נעשה כלום.
מושון גבאי
¶
אני רואה כאן מסמך שכרגע הגיע אלי, הגיע גם אליך, מהמועצה האזורית יזרעאל, שהיא בעצם הטריגר המרכזי.
יפה שפירא
¶
אנחנו הזמנו אותם אבל החלטנו על הישיבה הזאת רק ביום חמישי. אי-אפשר כל כך להאשים אותם, הם שלחו את זה רק אתמול.
מושון גבאי
¶
בכל מקרה, גם בנייר הזה יש הרבה-הרבה אי-דיוקים. יש פה אנשי מקצוע שיגידו למה המספרים כאן הם כדי לטייח ולהגיד שאין פתרון.
השאלה איך אני עומד מול תושבים, 10,000 תושבים, שאני הולך להגיד להם עכשיו אין פתרון לדבוריה. הנייר הזה אומר: חבר'ה, חבל לכם על הזמן, אין לכם פתרון. אז מאיפה יבוא הפתרון?
היו"ר דוד אזולאי
¶
משה, אני מבקש לדעת. היה פה דיון. אחרי הדיון לא נעשה שום דבר. האם היתה איזושהי פנייה מצידך? תדווח לנו, אני רוצה לדעת איפה זה נתקע.
מושון גבאי
¶
היה פתרון והוא גם נבדק, יש פה אנשים שיספרו לך על הבדיקה הזאת. אמרו שיש לו היתכנות. כל הסיפור הוא לחבר את דבוריה לקו שנמצא חצי קילומטר ממנה, שממילא יורד מעין מאהל למט"ש הזה.
מושון גבאי
¶
הכול נבדק. הנדסית וכספית – הכול יש. כל הסיפור זה הסכמה של החברים מיזרעאל. הם לא רוצים, זה כל הסיפור. פה תקוע העניין.
יש קו, יש שכונה, יש גרביטציה, יש כסף, יש הכול. זה קו מאוד-מאוד פשוט, אנחנו גומרים אותו בחצי שנה.
מושון גבאי
¶
הקו הזה – אמור לבצע אותו התאגיד, האנשים של מינהלת הביוב. הכול קיים, צריך כאן את ההסכמה. האם יש פה נציג של משרד הבריאות?
מושון גבאי
¶
אני ישבתי עם הגברת שהיתה פה לפני כן, גברת חנה סלע, והיא אמרה: אני רוצה מכתב. ישבתי איתה אחרי הדיון.
מושון גבאי
¶
הסכמה של מינהלת הביוב – מי שאחראית על הקו הזה – שיש פתרון, יש היתכנות לפתרון. זה אומר להפקיד תוכנית, להביא את מקורות המימון ואת ההסכמה של בעלי המט"ש. זה מה שהיא רוצה.
היא אמרה
¶
אם תציג לי את הדברים האלה, זה על המקום – כי היא בעצם מעכבת אותנו, ובצדק היא מעכבת אותנו כי היא רוצה פתרון. הרי הביוב לא יכול לזרום בוואדי שם.
ולכן, הקטע של סגירת המעגל הזה מהווה את החסימה להתקדמות. היא רוצה את הפתרון, הפתרון קיים. רק צריך להביא את ההסכמה של המועצה האזורית יזרעאל, שהיא מחזיקת המניות. כפי שאתה רואה את המספרים, הם מחזיקים 50% מהמניות של המט"ש הזה, ותוכנית קיימת, יש תוכנית. יש היום תוכנית במשרד הבריאות, היא גם אושרה על-ידי המהנדסים.
מסאלחה עדנאן
¶
אם יורשה לי, אדוני היושב-ראש, עדיין לפני ביצוע הקו יש פה בעיה. אני אזכיר לכולם מה קרה בדיון הראשון ומה קרה אחר כך.
בדיון הראשון הזכרנו לוועדה ולכל חברי הוועדה שדבוריה, לפי תמ"א 34 – וזה חשוב מאוד – צריכה להיות מחוברת למט"ש דברת. זה חוק. תמ"א 34 קובעת בוודאות שדבוריה צריכה להיות מחוברת למט"ש דברת. זה בדוק, בדקנו את זה.
בדיון כאן היו שתי סוגיות – פתרון הקצה הסופי, הקבוע, ופתרון זמני לשכונה מערבית. שכונה מערבית כרגע היא חיונית מאוד לתושבי כפר דבוריה. הוועדה ראתה לנכון והוחלט בוועדה שבשכונה הזאת יש כושר בנייה של 600 יחידות דיור.
על מנת לאפשר לתושבי דבוריה לבנות חלק מיחידות הדיור, הוחלט כאן לתת עכשיו פתרון זמני למשך שנתיים, שלוש-ארבע, לבניית 200 יחידות דיור - הוועדה אימצה את ההחלטה הזאת – ולהתחבר לקו ביוב שיורד מכפר עין מאהל למט"ש דברת, שזה במרחק של 500 מטרים. מקצה השכונה מדובר על 500 מטר.
לפני החיבור והתקציב, עדיין המועצה האזורית עמק יזרעאל לא מסכימה – למרות שאני זוכר שגיורא בדיון הראשון הצהיר בוועדה שהם הסירו את ההתנגדות שלהם והם כן מסכימים – זה כתוב בפרוטוקול. בסוף מסתבר שזה לא נכון – לא מסכימים ולא רוצים.
מסאלחה עדנאן
¶
ליישוב הזה, לדבוריה, צריך להיות פתרון. לא יעזור, מישהו צריך למצוא פתרון, וזה לא המועצה. זה מישהו שמטפל בנושא הזה מלמעלה. אין פתרון חוץ ממט"ש דברת באזור. אין פתרון, לא יעזור.
אולי צריך להתקדם עוד כמה צעדים. המועצה האזורית לא אומרת – בואו נמצא תקציב לשדרג את כל המט"ש, כך שיהיה בעוד כמה שנים פתרון קצה סופי לדבוריה. הם לא מדברים על כך. אם היו מדברים ככה, היינו מבינים שהם צריכים פתרון תקציבי לשדרוג המט"ש. הם לא מדברים ככה, הם אומרים לא ניתן לכם להתחבר. בשלב הזה אנחנו תקועים.
מושון גבאי
¶
אני מבקש להוסיף, כבוד היושב-ראש, וזה מאוד חשוב. מרגע שנקבל את האישור עד שיתאכלס הבית הראשון זה שלוש שנים. לא מדובר על מחר. שלוש שנים. אלכס שפול, מהנדס הוועדה, אמר לי: מושון, תן לי את האישור הזה, אני מחר מריץ שתוכלו לשווק את המגרשים האלה.
עד שנשווק את המגרשים, והתכנון ועבודות התשתית – שלוש שנים ייקח עד שהתושב הראשון יזכה להיכנס לבית הזה.
בשלוש שנים האלה אנחנו צריכים לפתור את הבעיה של 200 יחידות למט"ש הענק הזה. 200 יחידות. מה זה יעשה למט"ש הזה? כל המספרים פה מראים שאין עם זה בעיה בכלל. ובמקביל, אני אומר, לטפל בפתרון הקצה של דבוריה כי דבוריה צריכה פתרון. אז ייקח עוד שש-שבע שנים אבל למה לעכב את 200 המשפחות המסכנות האלה? צריך להתחיל את המהלך הזה.
אני אומר – וגם אמרתי לאלכס שפול, והוא מסכים – לא ניתן היתר בנייה לאף אחד לפני שיהיה פתרון. הרי הביוב לא יזרום סתם. הפתרון נמצא אצל הוועדה המחוזית, היא לא תיתן היתר בנייה. לכן אני אומר שצריך להתחיל את המהלך הזה. את המהלך הזה צריך להתחיל עכשיו כדי שעוד שלוש שנים כל הגורמים יתחילו לשנס מותניים ולתת את הפתרון. וזה אפשרי.
היו"ר דוד אזולאי
¶
אדוני נציג מינהלת המים והביוב. אולי אתה תשכיל אותנו בעניין הזה ותגיד לנו איפה הדברים עומדים.
גיורא אלון
¶
המחסום הוא לא הנדסי. המחסום הוא כזה – וחבל שראש המועצה לא העלה את זה כי זה אולי לא נוח להעלות את זה.
מט"ש דברת שעליו מדובר – קודם כול אני רוצה לומר – אין לו תב"ע. החברים האחרים, מועצה אזורית יזרעאל, מתנגדת לחיבור.
גיורא אלון
¶
מכיוון שהיא אומרת כך – ברגע שייכנס ביוב מדבוריה, אני לא אוכל להכניס ביוב שלי וזה יפריע לי להתרחב.
פה יש שאלה של קניין. אני לא בפוזיציה שאני יכול היום לבוא ולומר – רבותי, לא מעניין אותי הקניין שלכם, לא מעניין אותי היחסים שלכם, ודבוריה תתחבר בכל זאת. אני מייד למחרת עומד לתביעה והם יעשו את שלהם.
לכן אני אומר שהבעיה צריכה להתמקד בנושא הזה – נושא הקניין והרשות להתחבר למט"ש הזה, האם לתאגיד התחתון מותר להתחבר למט"ש הזה. יש לו 25%, האם מותר לו לחרוג – שלדעתי זו גם לא בעיה גדולה, אבל זה לא משנה מה דעתי, יש חוקים, אני לא גובר על החוקים. אני יכול לתת אישור אבל זה כמו למכור משהו שלא שייך לי. אין לזה נפקות משפטית.
אברהים צרצור
¶
מה בקשר לתמ"א 34, שדובר עליה כחוק והיא מחייבת את החיבור של דבוריה למט"ש של דברת? איך אתה מתייחס לנושא הזה? יש ויכוח בקטע הזה.
יש כאלה שאומרים – תמ"א 34 היא חוק ומחייבת את עמק יזרעאל ואת כל הגורמים, את דברת – אז למה בסופו של תהליך דברת נותנת לעצמה את הזכות הזאת לבוא ולהתנגד ולקבוע מי מתחבר ומי לא מתחבר, איך אתה מסביר את הניגוד הזה?
גיורא אלון
¶
אני לא מסביר מכיוון שזאת בעיה משפטית מה שאתה מעלה, ואלה דקויות משפטיות שאני לא רוצה להיכנס אליהן.
היו"ר דוד אזולאי
¶
מה ששואל חבר הכנסת אברהים צרצור – האם לאותה הנהלת מט"ש או ליושב-ראש המט"ש יש זכות וטו לקבוע כן לצרף או לא לצרף?
גיורא אלון
¶
יש פה שני חוקים. יש פה את חוק הקניין ויש פה את החוק שחבר הכנסת צרצור העלה. מה גובר על מה, שוב – אני מהנדס, אני לא משפטן ואני גם לא חבר כנסת שאני אוכל לקבוע את הדבר הזה.
מושון גבאי
¶
האמת שאני ראיתי שכל הנושא הזה הולך לפתרון – כך לפחות היתה התחושה שלי – אני נפלתי בפח בקטע הזה. יותר מזה, המהנדס אמר לי – אם לא נעשה פה צעד, אנחנו נבוא להפגנה, נביא את כל דבוריה ונחסום את מינהלת הביוב.
אני אומר: אם יש פתרון, התביעה המשפטית היא עומדת על הפרק, בוא נגיד היא פוטנציאל.
מסאלחה עדנאן
¶
אין זכות קניין במט"שים, אגב. מי שמשתמש בביטוי הזה זכות קניין על מט"ש, הוא לא יודע - - -
סלאח נסאר
¶
תודה רבה, אדוני, שהזמנת אותנו לדיון הזה. אכן, בעקבות הדיון הקודם יצאנו מכאן, אני הצעתי את כל הפתרונות, למרות שגם בדיון הקודם עשיתי את כל הבדיקות שלנו, של התאגיד. ואכן כך, כמעט 20 שנה, 18 שנה היישוב הזה לא גדל ולא מתפתח, אנשים שם נאלצים לבנות בלי היתר ואחרי זה אנחנו מצטיירים כעברייני בנייה בלי היתרים. דוחפים אותנו לכיוון מסוים ואחרי כן אנחנו מצטיירים רע מאוד.
וכל הפתרונות – התושב הצנוע שנמצא עכשיו בביתו ורוצה להתרחב בביתו – אין לו פתרון, ולא באשמתו.
תלו בנו תקוות, אנחנו שנה וחצי קיימים, אנשים התנתקו כמעט מכל התפיסה הקודמת שלהם. אחוזי הגבייה גם בדבוריה נוסקים למעלה – ישובים מסוימים בתאגיד שלי הגיעו ל- 90%.
הצענו את כל הפתרונות. היות ואנחנו מכניסים את עין מאהל לתאגיד שלנו בקרוב – בזמנו הצהרתי על ה-1 במארס אבל יש איזו ביורוקרטיה שמעכבת. בהיותנו בעלים של 25%, עם ההצטרפות של עין מאהל, חברתי ונפגשתי עם בעלי המניות האחרים, שזה עמק יזרעאל וזה תאגיד הרי נצרת.
בפגישה הראשונה שלנו במשרד השיכון מסרו לי נתונים בניגוד למה שנמסר לכבודו אתמול על 7,100 קיבולת יומית. אני רוצה להגיד שהשכונה הזאת, גם אם תחובר כולה – גם אם יחוברו 200 בתים– התרומה היומית של כל המט"ש או הנטל שיועמס על המט"ש הזה הוא 450 מטר מעוקב ליום. אז 450 לעומת 5,000 שהצהירו בפניי שהקיבולת שלו היום – שהם מקבלים היום 5,000 - יש עוד מקום ל- 2,000. אם ייבנו 200 יחידות בשכונה, זה 450. עם 450 לא יקרוס המט"ש ולא יקדימו השקעות שם.
הצענו פתרונות. אמרנו נממן את הקמת תחנת השאיבה, את החיבור לקו. מוכנים לשאת בכל נטל אפשרי, גם כספי, כדי לחבר את השכונה הזאת. אנחנו נתקלנו בהתנגדות חריפה מהמועצה האזורית עמק יזרעאל וגם מהרי נצרת.
אני כאן רוצה למחות גם על כך שלמדינה אין מילה בעניין, וזאת מדוע? המט"ש הזה, אדוני היושב-ראש, הוקם במימון מענק 50% והלוואה 50%, זאת אומרת שהמדינה, צריך להיות לה גם מה לומר בעניין הזה.
המדינה מימנה 50% מעלות המט"ש. לא ייתכן שהמדינה תממן 50%, ובעלי המניות יחליטו, תהיה להם החלטה בלעדית. הייתי גם בישיבה אצל מר גיורא אלון בזמנו לבדיקת העניין הזה ואנחנו עדיין מחכים להחלטה. אם הגוף הממונה לא מחליט, אני – אני הבורג הקטן במערכת.
גיורא אלון
¶
יש את הממונה על התאגידים, הוא צריך להחליט. זאת הבעיה. הבעיה היא לא בגלל הביוב, הבעיה היא בעיה של בעלות.
סלאח נסאר
¶
עוד אין החלטות, אני לא קיבלתי החלטות. אגב, היישובים שהם חברים בתאגיד שלי – של תאגיד כפרי גליל תחתון – כולם סובלים מאותה בעיה אבל הבעיה הזאת היא אקוטית, היא 20 שנה ביישוב.
גיורא אלון
¶
האם זה תאגיד או שזה איגוד? אני עד היום לא יודע. אנחנו לא נותנים כסף חופשי. אני רוצה שיהיה משהו ברור.
גיורא אלון
¶
זה נכון, מימנו את תאגיד הרי נצרת. יש קריטריונים מסוימים שבהם המדינה מממנת חלקים – עד 50%, לפעמים 40%, תלוי. עובדה, נכון.
פה באמת המנכ"ל העלה נקודה מאוד כואבת, אגב, שהיא מפריעה לנו גם במקומות אחרים, אבל שוב – זה לא פתרון שאנחנו כמהנדסים יכולים לתת אותו. זה פתרון משפטי.
גיורא אלון
¶
אני אגיד לך למה יש תמ"א 34. מכיוון שבזמנו, כדי למסד את נושא הטיפול בביוב – אחת הבעיות הקשות ביותר בטיפול בביוב, שרשויות מקומיות בנו מט"שים ולא טיפלו בהם, לא הסכימו להוציא כסף. לכן המדינה קבעה נקודות מסוימות שבהן יהיו מט"שים – אגב, תוכנית שהיא כבר מיושנת היום, לא נכונה.
מסאלחה עדנאן
¶
כל אזור, חיברו אותו למט"ש מסוים, ודבוריה נמצאת במט"ש הזה. זה מעצבן, אדוני. זה מעצבן. אם ככה, אנחנו נלך ונבנה מט"ש. אתם מסכימים שנבנה מט"ש – תממנו לנו מט"ש.
אברהים צרצור
¶
אני אומר לך מה הפתרון, באמת. תלכו, תבנו את השכונה הזאת ללא היתרים, ללא תב"עות מאושרות, תזרימו את הביוב לוואדיות שם, ושכול העולם באמת יקום על רגליו.
אברהים צרצור
¶
ויבוא לשם ויטפל בסוגיה הזאת. כבוד היושב-ראש, אנחנו הולכים ומסתבכים על לא כלום, תאמינו לי.
אברהים צרצור
¶
צריכים למצוא את הפתרון. ידידי היקר, עוד משפט. גם המכתב הזה של סגן ראש מועצת עמק יזרעאל – בנוסף לכך שהוא פשוט מאוד זלזול באינטליגנציה של כולנו, יש בו גם דבר והיפוכו.
הוא מדבר על קיבולת שהגיעה לשיאה, לפי הנתונים שישנם, אבל יש קטע שאומר כך: :"המועצה האזורית עמק יזרעאל מתכננת להגדיל את אזור תעשייה אלון תבור, אושרה תוכנית תב"ע, ולחבר למתקן את היישובים גזית, עין דור ומחנה נעורה, בנוסף למחוברים אחוזת ברק ודברת."
זאת אומרת, יש להם את התוכנית. הם אומרים – הגענו לשיא הקיבולת, ובאותו מכתב הם אומרים שיש להם תוכניות עתידיות.
למה שם יש תוכניות עתידיות, שאולי באמת יכפו עליהם גם לשדרג את המט"ש הזה – עם כל הקווים שלו – בזמן שכאשר באים לשכונה בדבוריה, השכונה הזאת שקבענו גם בישיבה שעברה שהולכת להיבנות בהדרגתיות, בשלבים - פה מציבים את המחסומים האלה שאי-אפשר לפרוץ אותם.
אז למה שלא להוסיף את דבוריה לרשימת היישובים האלה, שהוא בעצמו מזכיר אותם כחלק מתוכנית עתידית? זאת הבעיה. כנראה שמבחינה טכנית – שמענו בישיבה שעברה – אין שום בעיה.
אברהים צרצור
¶
שמעתי את מנכ"ל התאגיד מדבר על כך שעלות הקו הזה באורך של 500 מטרים – שמחבר את דבוריה לקו גרביטציה עם מאהל – היא מיליון, מיליון וחצי שקלים.
אברהים צרצור
¶
הוא אמר, הוא הצהיר בפני הוועדה בישיבה שעברה שהוא מוכן לשאת בכל העלויות של בניית הקו הזה.
אז ריבונו של עולם – מבחינה טכנית הכול קיים, אתה בדקת גיורא את העניין הטכני כפי שהבטחת בישיבה שעברה, ואתה עכשיו הצהרת בפנינו שמבדיקתך הכול כשר למהדרין.
אברהים צרצור
¶
אני מדבר הנדסית עכשיו. אם הנדסית הכול בסדר, יכולת כספית קיימת, את החיבור יכולים לבצע מחר בבוקר, את הקטסטרופה הזאת של דבוריה יכולים לפתור בלחיצת כפתור – אז למה לא לכפות, למה לא לשכנע את האדונים האלה אכן לקבל את העובדה הזאת כחלק?
גיורא אלון
¶
הייתי מאוד שמח אם היו ברשותי שלושה טנקים והייתי יכול לעשות את זה. זה היה פותר לי בעיה בהרבה מאוד מקומות, לא רק פה.
אברהים צרצור
¶
מקימים ערים בישראל, פותרים את כל הבעיות של הביוב, עכשיו 200 יחידות דיור בדבוריה זה הופך לבעיה אקוטית כזאת של המדינה ושל המזרח התיכון? ריבונו של עולם, אי-אפשר באמת לקבל, הדעת לא סובלת דבר כזה.
היו"ר דוד אזולאי
¶
כלומר, מט"ש דברת בעצם מתנגדים, וכדי לאלץ אותם אין שום גורם שיכול לאלץ אותם אלא בית-משפט.
היו"ר דוד אזולאי
¶
אוקיי. אדוני הממונה על המחוז, מר יוסי ברון. אולי לאדוני יש איזשהו פתרון מניסיונו העשיר והרב.
היו"ר דוד אזולאי
¶
אני מאוד מקווה, לכן ביקשתי שיבוא לפה – אולי דרכו נוכל להשכיל יותר. בבקשה, אדוני. בכל זאת אדוני הוא המטרייה של כל המחוז.
יוסי ברון
¶
קודם כול, אני מודה לאדוני שהזמין אותנו לדיון. אני רוצה למסור שתי הודעות. אכן, אני חושב שהגיע הזמן וראוי לסיים כבר את הסאגה הארוכה של התוכנית המפורטת הזאת לדבוריה, בהקמת השכונה המערבית בכפר דבוריה.
התוכנית הזאת כבר מתעכבת הרבה זמן. אני רוצה להזכיר לכם – מדובר בוועדה קרואה, מושון הוא יושב-ראש ועדה קרואה שמינה אותה שר הפנים ואנחנו נותנים את כל הסיוע ודוחפים על מנת שגם הוא יצליח וגם היישוב יבריא, ואחד הפנים להבראה זה הקמת שכונות חדשות, הכנסת כוח חדש של ציבור חדש שגם מביא הכנסות בעתיד של ארנונה וכדומה.
דבר שני, בניגוד למה שמושון כתב במכתבו המפורט, משרד הפנים הוא לא הגורם שמונע את פתרון הבעיה אלא להיפך. אנחנו אלה שהבאנו את התוכנית, עשינו את כל הבדיקות ואת כל האישורים. מה לעשות, יש שתי תוכניות – תוכנית מתאר ארצית ותוכנית מתאר מחוזית – שמחייבות, ומיותר לציין שתוכנית מתאר, מעמדה הסטטוטורי הוא דומה למעמד של חוק, והם מחייבים פתרון קצה.
אי-אפשר לבוא למשרד הפנים ולהגיד אתם לא מאשרים. החוק לא מאשר, זה לא שמשרד הפנים לא מאשר. החוק הבין שצריך לתת פתרון קצה, ופתרון הקצה הזה, מי שאחראי עליו זה הגורמים – ובחכמה רבה שאל היושב-ראש בפתיחת הדיון, אל"ף, מי אחראי ומי מממן.
שני הגורמים האלה הם לא משרד הפנים ולכן אנחנו לא יכולים לפתור לכם את הבעיה.
אבל מה בכל אופן ההצעה? לא באתי פה רק להציג את המצב העובדתי. אני חושב שכן אפשר ללכת לפתרון מסוים, זמני בכל אופן, הואיל ומדובר על שכונה לא גדולה וגם הוצהר שהיא תיבנה בהדרגתיות, אפשר ואני מאמין שאפשר להגיע להסכמה עם המועצה האזורית שתיתן את אישורה, בשלב הראשון לחיבור לקו – ודאי וודאי שהחיבור הראשוני לא יגרום לקריסת הקו ולקריסת המט"ש – העניין הזה לפחות ייתן את האפשרות לאשר את התוכנית.
תוך הזמן הזה – ייקח שנתיים-שלוש – אפשר להגיע לפתרון קבוע, ובסיוע של יושב-ראש הוועדה צריך לחייב או לזמן את כל הנוגעים בדבר – רשות המים ומשרד הבריאות – לשבת יחד ולגרום לפתרון. אי-אפשר למשוך את זה לעולמי-עד.
היו"ר דוד אזולאי
¶
אדוני הממונה על המחוז, אומר כאן ד"ר גיורא אלון שאי-אפשר לכפות עליהם. הוא רוצה, הוא מעוניין.
היו"ר דוד אזולאי
¶
הם לא רוצים. יש פה מכתב. הוא מביא המון נימוקים למה לא, כאשר ציין חבר הכנסת אברהים צרצור שהמכתב הזה סותר את עצמו. מצד אחד, לדבוריה, עבור 250 יחידות דיור לא מוכנים לתת פתרון קצה, אבל לצרף עוד שישה-שבעה ישובים – כשהקיבולת שלהם הרבה יותר גבוהה מאשר אותן 250 דירות בדבוריה – לשם כן בבוא היום יימצא פתרון.
זה משהו שלא מסתדר, במיוחד כאשר גם אדוני אמר את זה, גם ראש המועצה אמר שפה מדובר על תהליך שאמור להימשך סדר גודל של בין שנתיים לשלוש שנים. זה לא מהיום למחר. גם אם תהיה הסכמה היום, ההסכמה שתינתן היום בסך הכול תאפשר תהליך מתן ההיתרים.
היו"ר דוד אזולאי
¶
ואת זה אדוני לא יכול לתת כל עוד אין את הפתרון הזה. למעשה, פה כולם נאחזים באיזשהו דבר.
אדוני בצדק אומר – אני לא יכול לתת היתרים כל עוד אין פתרון קצה, כי החוק מחייב אותך וזה ברור לנו.
באים אנשי מינהלת המים והביוב ואומרים לא, אנחנו לא מסוגלים. זה עלול לקרוס, זה לא יכול להכיל, ועוד כהנה וכהנה סיבות למה לא.
אם הפתרון הוא משפטי, צר לי להגיד – תלכו על הפתרון המשפטי.
אברהים צרצור
¶
הנה מדברים על שבעה ישובים. אז אולי באמת, ידידי הממונה על המחוז, אתה יכול באופן אישי להיכנס לעובי הקורה – הגענו עד לשלב הזה - ולבוא במשא ומתן עם עמק יזרעאל כדי לשכנע אותם שאכן יפתרו את הבעיה הזאת. אולי באמת תעשה את המצווה הזאת.
יוסי ברון
¶
אין לי שום בעיה לקבוע ישיבה בשבועיים הקרובים, בשיתוף עם מושון, עם ראש המועצה האזורית – אין לי שום בעיה. אני מבקש אפילו את כבוד יושב-ראש הוועדה אם מוכן לסייע, נעשה את זה בלשכתך או בלשכתי.
מושון גבאי
¶
רק זה הפתרון, אמרתי לך את זה גם בטלפון. בכבודך נבוא למשרד – נבוא עם יוסי ברון, נבוא עם החברים – שם יהיה הפתרון.
היו"ר דוד אזולאי
¶
אדוני הממונה על המחוז, אני מודיע לך – אם אתם חושבים שנוכחותי בדיון הזה יכולה לקדם את הנושא, אני מוכן לקחת את זה על עצמי.
היו"ר דוד אזולאי
¶
אוקיי. מה שאני מציע, אדוני, למען הסדר הטוב – לקבוע זמן, ואני מבקש שלישיבה הזאת יוזמנו גם הממונה של מט"ש דברת, גם המנכ"ל וגם מר ישראל עינב. נוכחותו של ישראל עינב חשובה.
היו"ר דוד אזולאי
¶
חשוב שיבוא, ואני מבקש שגם אדוני – אני מבקש גם את ד"ר גיורא אלון שישתתף בדיון הזה. אתה יודע מה, אני מוכן לעשות את זה.
היו"ר דוד אזולאי
¶
היות ויש פה כל מיני גורמים שצריכים לתאם את זה, מר ברון דיבר על שבועיים, אבל אנחנו מכירים את האילוצים שלנו. אני חושב שחודש ימים זה זמן סביר.
יוסי ברון
¶
חנה סלע לא תגיד לא. חנה סלע רוצה אישור, הסכמה. חנה סלע היא לא מתנגדת. פשוט החוק מחייב אותה.
היו"ר דוד אזולאי
¶
משה, אתה שואל אותי, אני אומר לך – המפתח הוא ישראל עינב, זה ראש המועצה האזורית של עמק יזרעאל שהוא בעצם היושב-ראש, נכון?
יוסי ברון
¶
הואיל ועלה כאילו יש פה סוגיה משפטית, צריך גם את היועצת המשפטית של הוועדה המחוזית, עורכת-דין תמי שפיר.
היו"ר דוד אזולאי
¶
אני אבקש בלשכה שלי שיפנו את היום שאתם תקבעו ואני אשתדל. תקיים את זה בנצרת אצלך, אנחנו נבוא אליך.
היו"ר דוד אזולאי
¶
אני חושב שבזה נוכל לסכם את הדיון הזה. מדובר פה על פתרון קצה כשיש כסף, יש את המקום, יש את היכולת ויש את האפשרויות. אין רצון. זו התחושה שלי. אין רצון.
אברהים צרצור
¶
אדוני היושב-ראש, אנחנו נתקלים בקטע הזה בכל כך הרבה ישובים ערביים בימים האחרונים. באמת, אני באופן אישי נתקלתי עם הבעיה הזאת של פתרון קצה ביותר מ- 20 ישובים.
היו"ר דוד אזולאי
¶
יש חששות, ואגיד לך איפה החששות. היות וישנם ישובים ערביים בתוך המט"שים האלה, בגלל הקשיים התקציביים שבהם נמצאות חלק גדול מהרשויות הערביות, החשש הוא שאם הם ייכנסו, בבוא היום גם לא יוכלו לשלם את חלקם. בוא נשים את זה על השולחן.
טלב אלסאנע
¶
מה שקורה בדבוריה קורה בעוד הרבה-הרבה ישובים. צריך פתרון אחת ולתמיד לגבי השכונות החדשות.
היו"ר דוד אזולאי
¶
אני חושב שצריך לקיים דיון מערכתי של כל הגורמים הנוגעים בדבר. אם החשש הזה באמת קיים לגבי ישובים ערביים – החשש שהם לא יעמדו בלוח התשלומים כתוצאה מהניהולים התקציביים של כל ישוב ויישוב - יכול להיות שזה רעיון ללכת על תאגידים רק ליישובים הערביים בנפרד. לא יודע, אני לא מקבל את זה.
היו"ר דוד אזולאי
¶
אני אומר לך – אני לא מקבל את זה, זה לא נראה טוב. אתה לוקח כמה ישובים, אם הם לא סמוכים אחד ליד השני, תחבר אותם בגלל שהם ערביים? זה כל הקריטריון? לא נראה לי.
סלאח נסאר
¶
אדוני, לא רחוק משם במפה, בגליל תחתון, הרי נלחמים על ביוב נצרת-עילית, שכונת הר יונה. אנחנו מנהלים מלחמה מי ייקח את הביוב כי בכל זאת הביוב זה משאב. נלחמים משום שהגליל התחתון מאוד זקוק למים וזה חוסך גם שאיבת מים מהכנרת.
גם כאן מישהו צריך להתגייס ולממן בקטע הזה כדי לסנוק ביוב לאן שהוא, אבל הבעיה הכלכלית היא פתורה. אנחנו גם עומדים בתשלומים שלנו מול כל המט"שים, כולל זה שעמק יזרעאל מנהלים אותו שם. אנחנו משלמים להם במועד ובזמן ואין לנו בעיית תשלום.
אני אומר – ואמרתי, גם הצהרתי קודם – שהגבייה נסקה אצלנו כי הציבור שלנו תפס שאולי סוף- סוף יש תקווה ובכל היישובים תהיה התפתחות בנייה. הבנייה ללא היתר היא כורח המציאות ואחרי זה מואשמים. הוא אמר שלושה טנקים כדי לחייב אבל שלושה טנקים להרוס בית נכנסים.
היו"ר דוד אזולאי
¶
אני רוצה להגיד לך מה התוכנית שלי. אחרי שנסיים את ההליך הזה – ואני מקווה שנסיים אותו בהצלחה, בעזרת השם – אני אגיד את זה בעיקר לחברי חברי הכנסת, יכול להיות שצריך לקיים פה דיון בוועדה.
היו"ר דוד אזולאי
¶
להעלות את הנושאים, להביא את כל הנציגים של מינהלת המים, של משרד המשפטים, של היועץ המשפטי לממשלה, כל הגורמים.
היו"ר דוד אזולאי
¶
אנשים הנוגעים למערכת הזאת, שיתנו פתרון כי לא יכול להיות שיושב פה מישהו בראש הפירמידה והוא בעל הבית לקבוע. בסך הכול הקמת את המט"ש הזה מכספי מדינה. זה לא כספי האזרחים שלך, זה כספי מדינה.
היו"ר דוד אזולאי
¶
ופה אני לא יודע - כל התאגידים האלה, נציגות ממשלה לא יושבת בהם וכל אחד עושה לעצמו את השבת.
אדוני הממונה על המחוז, אני מודה לך על הסכמתך בנושא הזה.
היו"ר דוד אזולאי
¶
ביקשתי גם בהזדמנות זאת את היועצת המשפטית של הוועדה שתבדוק את כל הליך החקיקה בעניין הזה על מנת שאני אבוא עם הנתון הזה לדיון ונוכל להגיד את זה בפני הנוגעים בדבר.
רבותי, אני מאוד מודה לכם. תודה רבה לכולם.