PAGE
21
ועדת החוקה, חוק ומשפט
15.6.2010
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס' 212
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שלישי, ג' בתמוז התש"ע (15 ביוני 2010), שעה 12:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 15/06/2010
צו המועצות המקומיות (עבירות קנס) (תיקון מס' ), התש"ע-2010 - מועצה מקומית פרדסיה, צו המועצות המקומיות (עבירות קנס) (תיקון מס' ), התש"ע-2010 - מועצה מקומית באר יעקב, צו המועצות המקומיות (עבירת קנס) (תיקון), התש"ע-2009 - מועצה מקומית מזכרת בתיה
פרוטוקול
סדר היום
1. צו המועצות המקומיות (עבירות קנס) (תיקון מס' ), התש"ע-2010 – מועצה מקומית פרדסיה
2. צו המועצות המקומיות (עבירות קנס) (תיקון מס' ), התש"ע-2010 – מועצה מקומית באר יעקב
3. צו המועצות המקומיות (עבירות קנס) (תיקון מס' ), התש"ע-2010- מועצה מקומית מזכרת בתיה
רשמת פרלמנטרית
¶
יפה קרינצה
1. צו המועצות המקומיות (עבירות קנס) (תיקון מס' ), התש"ע-2010 – מועצה מקומית פרדסיה
שלמה ולדמן
¶
אנחנו מעוניינים לאשר לצורכי אכיפה מספר צווים של עבירות קנס, כדי שכך נוכל למצות את האכיפה בצורה אפקטיבית וטובה יותר. יש פה מספר חוקי עזר שבמסגרתם אנחנו מבקשים לאשר מספר ספציפי של סעיפים שייכללו בצו.
שלמה ולדמן
¶
לנו אין בעת הזאת בעיה מהותית שמצריכה בצורה מיוחדת את ההעסקה הזאת. כמובן שאם נצטרך לאכוף, אז נאכוף את זה על פי כל הכללים.
היו"ר דוד רותם
¶
יש לכם בעיה שמישהו פתח ביום הכיפורים בית אוכל, שמגישים בו אוכל בליווי שעשועים נגינה וכיוצא באלה?
שלמה ולדמן
¶
בפועל לא היו עד היום, ברוך השם, בעיות בעניין הזה. הדבר הזה נועד כדי שאם וכאשר תתעורר בעיה כזאת לא נצטרך להתחיל את אותו תהליך, עד שמגיעים לפה.
היו"ר דוד רותם
¶
אתם כותבים: "בימי מנוחה שלא פורשו בסעיף קטן (א) לא יפתח אדם ולא ירשה לפתוח בית אוכל - (2) שלא פורש בפסקה (1) - בשעות שבין 22:00 לבין 10:00 ובין 15:00 לבין צאת הכוכבים". הכוונה פה ליום שישי או ליום שבת? יום המנוחה היום שבת, אז אם כתוב בין 22:00 זאת אומרת, במוצאי שבת בין 10:00 בלילה עד יום ראשון ב-10:00 בבוקר אסור לפתוח את העסק. כך כתוב פה.
בסדר, משרד הפנים עבר על זה ואישר את זה, נכון? ולמה הכוונה בסעיף (2)? אולי משרד הפנים יסביר לי, פשוט כדי שאבין מה שאתם מאשרים, כי זה שחוקי העזר מועתקים כבר 40 שנה בלי לבדוק ואף אחד כבר לא חושב – כבר הערתי על זה יותר מפעם אחת - ואחר כך משרד המשפטים מאשר את זה, זה קצת משונה כשחוקי העזר מתחילים להיות בלתי הגיוניים ובלתי מובנים, ואנחנו מדברים פה על עבירות פליליות.
היו"ר דוד רותם
¶
לא אפשר לפרש את זה. יום שישי הוא לא יום מנוחה. ומתי נגמר יום שישי – בכניסת השבת או בחצות הלילה?
היו"ר דוד רותם
¶
אם התכוונתם ליום שישי, זאת אומרת ששבת הוא לא יום המנוחה. בין 22:00 ל-10:00 – זה לא מסתדר.
היו"ר דוד רותם
¶
וסופה במוצאי יום המנוחה עם צאת הכוכבים, כולל תשעה באב. אז לא צריך את זה, זה גוזר על עצמו.
חנות לממכר מזון בפרדסיה אכן סגורה בין 1:00 לבין 3:30 אחר הצהרים בקיץ ובחורף בין 13:00 לבין 15:00? יש אצלכם כלבו או סופרמרקט שפתוח 12 שעות ביום? יש לנו חוק בוועדת הפנים, שצריך למכור אלכוהול ביום חמישי בלילה כי כל הדתיים קונים דווקא ביום חמישי בערב יין לשבת, ואצלכם אין סופרים.
היו"ר דוד רותם
¶
הממשלה לא הסכימה, רק ששר הפנים הצליח להוציא מתוך החוק והכל בסדר.
יש אצלכם ביישוב אורוות?
זאב ובר
¶
החוק הזה עלה לדיון במליאה המועצה ובגלל מחלוקות, בעיקר בנושא דת, שבת ומנוחה, החליטו לשמור על סטטוס קוו ולא לגעת בחוק.
היו"ר דוד רותם
¶
סטטוס קוו זה מצוין, אבל מה הקשר בין סטטוס קוו לבין אורוות? עוד לא הבנתי שאורוות זה פוגע בזכויות אדם וזה חוקתי או לא חוקתי. אגיד לך, זה מרגיז אותי כל פעם מחדש. משרד הפנים, כדאי שיום אחד המחלקה המשפטית במשרד הפנים, שהיא לא מחלקה קטנה, תעשה רביזיה בחוקי העזר כי זה הופך אתכם לחוכא ואטלולא. זו פשוט בדיחה הסעיפים שאתם מאשרים. העולם קצת התקדם וכדאי לבדוק אם יש אורוות, אם יש בורות זבל ואם יש אשפת צמחים. כל הדברים האלה הם פשוט בדיחה, זה בלתי ניתן להבנה איך משרד ממשלתי שמכבד את עצמו ועורכי דין שמכבדים את עצמם לא מעירים בדברים האלה. ומשרד המשפטים לא יותר טוב.
יפעת רווה
¶
הצהרנו כמה פעמים שאנחנו מוכנים את החוקים עצמם, ככל שתיעשה רביזיה, לגייס לזה. בשלב הזה, שלב של הפיכה לעבירות קנס, אנחנו מורידים את הדברים שהם בעייתיים לחלוטין אבל מעבר לזה – אני חושבת שאפילו יותר מדי מוקדש לזה, לא פחות מדי.
היו"ר דוד רותם
¶
תעשו צו כללי אתם. אני מודיע לך, משרד הפנים לא ייגע בזה. אגיד לך יותר מזה; רבותיי, מתי אישרתם את הצווים האלה?
יפעת רווה
¶
מפני שזה חוקים של משרד הפנים. הדברים האלה הם בהסכמת משרד המשפטים, אז אני לא יכולה לעשות משהו שאחר כך לא אקבל הסכמה עליו.
היו"ר דוד רותם
¶
את יכולה לעשות נורא פשוט, פעם אחת ולתמיד להודיע להם. אני אומר לכם, אני אעשה את זה בסוף. יגיעו אליי החוקים האלה, אתקע אותם ואגיד: עד שלא תעשו שינוי לא אאשר אותם. הבעיה היא שאז אני פוגע ברשויות המקומיות וזה לא בדיוק מעניין את משרד הפנים.
היו"ר דוד רותם
¶
זה פשוט משגע, ואתכם זה צריך לשגע יותר כי אתם אמונים על זה.
סעיף 4 – איסור פגיעה בבעלי חיים, כדאי שתסתכלו עליו. "לא יפריע אדם לבעלי חיים שאינם בבעלותו או שהם בבעלות המועצה, להלך, לעוף או לשוט בגן, לא יטרידם, לא ייקחם ולא ינסה לקחתם או את ביציהם ולא יניח להם מלכודת". זאת אומרת, אני נמצא עם הילדים שלי בגן ומגיע לשם איזה כלב, אז אסור לי לעשות לו "קישטא" כי אני מפריע לו להלך בגן.
יפעת רווה
¶
זה סעיף שיש בו הרבה היגיון, למנוע צער בעלי חיים. לא חייבים לקחת את הדוגמה האבסורדית. אפשר לנסח אותו יותר טוב, אבל דווקא הסעיף הזה הוא דוגמה לא טובה כי יש בו היגיון.
יפעת רווה
¶
אני מסכימה עם אדוני שאפשר לנסח את זה יותר טוב. ולכלב אתה לא אמור לעשות "קישטא" כי אמור מישהו אחר, מכוח חוק עזר אחר, להחזיק אותו ברצועה.
היו"ר דוד רותם
¶
אין שום ספק. אבל מה שיקרה זה שאם מישהו לא מחזיק אותו אז הוא יחטוף דוח ויהיה מסדר זיהוי כלבים. הרי עסקתי בתחום.
היו"ר דוד רותם
¶
כן. היו לי פקחים שהיו מצלמים את הכלב שמשוטט בלי חגורה. היו מגישים כתב אישום נגד בעל הכלב והוא היה אומר: זה לא הכלב שלי. אז היו מביאים צילומים והיה אומר: זה כן הכלב שלי וזה לא הכלב שלי. ועכשיו תעשה מסדר זיהוי כלבים.
היו"ר דוד רותם
¶
אדוני ראש המועצה, איזה משחקים מותר לשחק בגן הציבורי ואיזה אסור? חתמת פעם על צו כזה? אתם מבינים את הבדיחות? אבל אני באמת לא חושב שאתם אשמים.
מה זה השינויים שעשיתם עוד היום?
יפעת רווה
¶
הורדנו "למעט הרשאה לאחר". זה נבע מטעות. הערנו לגבי דבר ספציפי, שלא התאימה הרשאה לאחר – נדמה לי שזה היה מקרה של הורים וילדים. היה בעיתי להפוך לעבירה. בטעות הובן שההערה שלנו בכל הדברים זה "למעט הרשאה לאחר", וזו לא הייתה ההערה. זה עניין טכני.
אפרת חקק
¶
זה אושר בנוסח שיפעת שלחה היום.
2. צו המועצות המקומיות (עבירות קנס) (תיקון מס' ), התש"ע-2010 –
מועצה מקומית באר יעקב
היו"ר דוד רותם
¶
אז זו עבירה על החוק, כי כתוב בסעיף 15: "לא יכניס אדם לשטח הבריכה בקבוקי זכוכית" וסודה זה הולך בבקבוקי זכוכית.
היו"ר דוד רותם
¶
גם הפחית הזאת, שאני שותה ממנה עכשיו, מסוכנת לציבור. אם כך, אין לכם שום שתייה שם. יש לכם מכשיר לבדיקת רעש בלתי סביר? אתם קובעים ברירת קנס: "לא יקיים אדם רעש בלתי סביר בבריכה". תסבירו לי מה זה "רעש בלתי סביר".
יעקב מלמן
¶
הייתה לנו תלונה של שכנים לפני מספר שנים שיש מוזיקה, ילדים שבאים. כנראה שזה נגזר אל תוך חוק העזר, שבמקרה שיש תלונה או התייחסות לרעש בלתי סביר אנחנו מביאים חברה שמודדת דציבלים המותרים והיא עושה את המדידה.
יעקב מלמן
¶
העניין הוא שאסור לו לעשות פעילות כזו או אחרת, מוסיקה או כל מיני אירועים שהוא עושה שם. זה מהחיים, היה מקרה ספציפי שנתקלנו בבעיה הזאת.
היו"ר דוד רותם
¶
אז איך אני יכול לעשות שם אירוע פרטי? איך אני יכול להשתמש בשטח הבריכה לצרכים פרטיים.
היו"ר דוד רותם
¶
אבל למה צריך חוק? אני בא עם הנכדים שלי לבריכה ועושה יום הולדת לנכד שלי. אני עובר על החוק?
יעקב מלמן
¶
הבריכה מופעלת על-ידי קבלן שזכה להפעיל אותה X שנים. אנחנו לא רוצים שיהפוך את זה למקום שעושים בו אירועים או שמחות ומכאן הצורך של הדבר הזה. לי אין מציל או מישהו שמפעיל, הוצאתי מכרז להפעלת הבריכה לתקופה מסוימת, ואנחנו רוצים לחשק את הזכיין בצורה כזאת שלא יעשה שם בר מצווה, חתונות וכל מיני אירועים.
היו"ר דוד רותם
¶
אז את הזכיין תחשק באמצעות הסכם במכרז ולא בדרך של חוק, כי הסעיף הזה גם אוסר עליי לעשות יום הולדת לנכד שלי, אם באתי אתו לבריכה.
למה מחקתם את סעיף 17?
יפעת רווה
¶
הפרעה לפקח זה יכול גם להגיע לאלימות, זה דברים יותר חמורים ולהבנתנו צריך להגיש כתב אישום. בדרך כלל לא עושים את זה בדוח של עבירת קנס.
היו"ר דוד רותם
¶
מוצדק? יש לי מסעדה ויש שם תפריט על החלון - עבירה ששווה 430 שקל? יותר גרוע - יש לי תפריט על הקיר מול הדלת, זה נראה בחוץ. עבירה על החוק? אם אני תולה שלט על הבית שלי "למכירה", זו לא עבירה על החוק.
היו"ר דוד רותם
¶
אני חושב שצריך לשנות את כל הסיפור הזה. היום העולם עובד אחרת. יש הבדל בין שלט לבין מה שאני תולה בעסק שלי. כשאתם עושים את זה כל כך כללי אז גם תפריט, גם שעות הפתיחה, גם תעודת ההכשר – כל הדברים האלה הם עבירה פלילית.
יפעת רווה
¶
אז יכול להיות שיש עוד כמה דוגמאות שצריך למעט ובזמנו לא כללנו אותן, אבל זה לא אומר שצריך לבטל בכלל.
היו"ר דוד רותם
¶
בזמנו כעסתי נורא כי היה כתוב: "המופנים כלפי פנים", "המופנים כלפי חוץ". שאלתי איזה היגיון יש בדבר הזה.
היו"ר דוד רותם
¶
נכון, אבל אני גם התנגדתי "לנראים מבחוץ", כי אמרתי שאתם לא מבינים מה אתם עושים. את מכירה מסעדה אחת בארץ שלא מודבק שם תפריט?
יפעת רווה
¶
אני מבינה את הבעייתיות. אפשר למעט עוד, אבל אני לא חושבת שצריך בגלל זה לבטל לגמרי את העבירה כי העבירה של השילוט, אני חושבת שגם אדוני מסכים, שהיא מוצדקת. אפשר למעט ממנה דברים שהם לא מוצדקים, זה מה שניסינו לעשות עד עכשיו. אם יש דוגמאות נוספות אפשר להוסיף אותן.
היו"ר דוד רותם
¶
העבירה של השילוט מוצדקת כאשר מדברים על שלטי חוצות, כשאדם מדביק על לוח המודעות. ניהלתי משפטים על אנשים ששמו שלט על הבית שלהם "להשכרה" בגלל הסעיפים האלה. זה דברים שדי, אנחנו במאה ה-21, לא במאה ה-16.
בסעיף 10: "הוא חוסם דלת, חלון, יציאת חירום או פתח אחר או מפריע למעבר בו". בעסק שלי יש שלושה חלונות והחלטתי לסגור חלון אחד מהם, שמתי עליו שלט. מה אתם רוצים ממני? מילא מעבר חירום, אני מבין. אני אוסף את הדברים האלה כדי להראות לכם את האבסורד.
היו"ר דוד רותם
¶
ואם הרשות עוברת עבירה שאפשר לאכוף אותה אז מה קורה? הרשות צריכה לאכוף את זה גם על עצמה. אין לרשות פרוטקציה.
היו"ר דוד רותם
¶
זה החמור בעניין, שכשהם צריכים לבצע זאת לא עבירה אז לא עושים את זה. הרי סעיף (ב) יכול ליפול עליהם או צריך ליפול עליהם.
סעיף 20, כבר הגיע מזמן הזמן שתשימו אותו על לוחות המודעות הרשמיים ולא על כל מודעה, כי לפי סעיף 20 אסור לי להוריד שלט שאני שמתי.
מיכל צברי דוד
¶
אדוני, אני מפנה אותך להוראות סעיפים 14 ו-15 לחוק העזר, שם גם מדובר על שינוי שילוט ואחזקת שילוט.
היו"ר דוד רותם
¶
אני לא מדבר על זה, אני מדבר על סעיף 20. שמתי שלט על החנות שלי ועכשיו אני רוצה להוריד אותו.
מיכל צברי דוד
¶
"סעיף 16 – חובת הסרת שילוט. בעל רישיון שילוט יהא אחראי להסרת השילוט עם פקיעת תוקף רישיון השילוט או ביטולו, או עם הפסקת פעילותו של העסק שבעבורו התפרסם השילוט".
היו"ר דוד רותם
¶
שום דבר מאלה לא קרה. המסעדה ממשיכה לעבוד, שמתי שלט "מבצע", גמרתי את המבצע והעסק ממשיך לעבוד. לא ביקשתי רישיון כי אני לא צריך רישיון, הכול טוב ויפה.
היו"ר דוד רותם
¶
אני מדבר על שלט שלא צריך לגביו רישיון. הסעיף הזה מדבר על הסרת שלטים באופן כללי, לאו דווקא שלט עם רישיון. "לא יעמיד אדם ולא ירשה לאחר מטעמו להעמיד או להחנות מונית ברחוב לזמן העולה על הדרוש להעלאת נוסעים או להורדתם, אלא בהתאם להוראות חוק עזר זה והוראות כל דין". אני נהג מונית, סיימתי את העובדה ואני הולך לישון ומחנה את מכונית שלי ליד הבית. באיזה דין כתוב שמותר לי להחנות רכב כזה? יכול הפקח בלילה לחפש את בעלי המוניות ולשים להם דוחות בכיף. את האבסורדים שאתם מחוקקים, זה פשוט לא יאומן.
היו"ר דוד רותם
¶
סעיף 13(ב) לא מדבר על תחנת מוניות, הוא מדבר העמדה ברחוב, מה שעושה כל נהג מונית כשהוא הולך לישון.
היו"ר דוד רותם
¶
יש גם שטח חקלאי? בל"ג בעומר אני אוסף את הקוצים ומדליק ליד הבית קומזיץ – זו עבירה על החוק.
היו"ר דוד רותם
¶
כמה אנשים מבקשים אישור לעשות קומזיץ? ילדים?
מה זה סעיף 29 לעניין צמח מוגן? זה לא עניין צמח מוגן, זה כל צמח.
היו"ר דוד רותם
¶
למה? אני חושב שזו טעות. כל החוק הזה בא כדי להגן על הצמחייה בגן. אם זה רק צמח מוגן, פירושו של דבר שאני יכול ללכת בגן סאקר ולקטוף את כל השושנים, הם לא מוגנים. אין על זה ברירת קנס.
היו"ר דוד רותם
¶
זה נכון, לכן ההיגיון הוא שכאשר הרשות שותלת צמחים בגן אף אחד לא יתעסק אתם. זה נכון שלפעמים ילד קטן קוטף פרח – בסדר, אף פקח לא ירשום על זה דוח. אבל אני יכול לקטוף את כל שיח השושנים וגמרתי את הגינה. אין בזה היגיון.
יעקב מלמן
¶
אם זה צמח שהמועצה שתלה, שושנים או משהו אחר, זו פגיעה ברכוש המועצה. זה סעיף אחר לחלוטין על פי הבנתי. אבל אם הוא הולך ברחוב וקוטף חמציץ, שהוא לא צמח מוגן, אני חושב שלזה מתייחסים פה. על צמחים מוגנים לא אנחנו מגנים.
יעקב מלמן
¶
על צמחים מוגנים יש חוק שהוא לא של הרשות. יש צמחים מוגנים בהגדרה במדינת ישראל, כמו שאני לא יכול לעקור עץ ולהעביר אותו בלי לקבל אישור. אם זה צמח של הרשות, אם זה אותם ורדים או שושנים בגן, אז הוא פוגע ברכוש הרשות – זו התייחסות אחת; ואם הוא הולך בשדה וקוטף חמציץ, שהוא לא צמח מוגן – לעניות דעתי, הוא יכול לעשות את זה.
היו"ר דוד רותם
¶
אז זו בעיה, כי לא תרשו לו לפתוח ביום חמישי אחרי 22:00. איזה משרדי עורכי דין סגורים ביום שלישי אחרי הצהריים? אפילו בתקנות לשכת עורכי הדין זה תוקן. אתם עושים פה עבירה של ברירת קנס לעורך דין שעובד במשרד שלו ביום שלישי אחרי הצהרים. לא רק עורכי דין: משרד רואה חשבון, בעלי מקצועות חופשיים וכיוצא באלה "ביום ג' בשבוע בשעות שבין 14:00 לבין 6:00 למחרת, למעט בימים שלהלן, אם הם חלים ביום ג' בשבוע: כ"ו, כ"ז וכ"ח באלול, ח', י"ב וי"ג בתשרי - - -"
היו"ר דוד רותם
¶
לא, זה לא לבטל את שיטת חוקי העזר, אלא לבטל את השיטה שכשבא יועץ משפטי של רשות מקומית למשרד הפנים ואומר שהוא רוצה לחוקק עזר, אז לוקחים חוק עזר מ-58' ואומרים לו: תעתיק ואז ילך מהר. גם אז זה לוקח לו שנה.
היו"ר דוד רותם
¶
היום יש שיטה אחרת, אלמד אתכם. היום אם לא הודיעו לכם שפסלו את חוק העזר הוא מאושר אחרי 90 יום. אז מה שאתם צריכים לעשות זה ללכת ולקבל חותמת "נתקבל" כי הם אף פעם לא ישלחו לכם מכתב שזה התקבל.
יעקב מלמן
¶
אין ויכוח שניתן לעשות משהו שיהיה פלטפורמה רצינית, שניתנה עליו הדעת בצורה מעמיקה ומזה לצאת הלאה.
היו"ר דוד רותם
¶
אתה מחכה לחוק עזר לדוגמה? בשנת 2019 יצא חוק עזר לדוגמה. סעיף 3: "בעל עסק או מחזיק בו יסיר ויסלק כל מפגע שנתגלה בנכס שבבעלותו או בהחזקתו. לעניין מחזיק, כבעלים לרבות שוכר השוכר את הנכס לתקופה העולה על חמש שנים".
מיכל צברי גולד
¶
עכשיו הגענו לאיזה נוסח אחר, שזה יהיה: "לעניין מחזיק, כבעלים לרבות שוכר ובלבד שהמפגע בשליטתו וניתנה לו הודעה מראש". כלומר, זה יחול על השוכר רק אם המפגע הוא בשליטתו וניתנה לו הודעה מראש.
היו"ר דוד רותם
¶
אם הוא מחזיק אז זה בשליטתו. איך יכול להיות מחזיק שזה לא בשליטתו? מה פירוש "המפגע בשליטתו"?
יפעת רווה
¶
יש דברים שהם באחריות בעל הבית. אנחנו לא רוצים שתהיה אפשרות להטיל על שוכר דברים שהם באחריות בעל הבית. אנחנו רוצים לעשות אבחנה, שהקנס לשוכר אם המפגע שלו.
מיכל צברי גולד
¶
בעיות בתשתית שהן מאוד רציניות, בעיות בגג. לא נרצה שתהיה דרישה לשוכר שיתקן. הדרישה צריכה להיות לבעל הבית.
היו"ר דוד רותם
¶
אבל מי יחליט? מי יבדוק את החוזה ויגיד שזה בעל הבית, זה המחזיק וזה השוכר? זה לא שהמפגע הוא בשליטתו. יש ג'וקים בביוב – זו בעיה של תשתית או בעיה של המחזיק?
היו"ר דוד רותם
¶
מי יהיה הבודק? היועץ המשפטי של הרשות יבקש את החוזה ויתחיל לבדוק, ואז הוא ייכנס לבעיה כי יקבל בעל הבית את הדוח, יבקש בעל הבית ברירת משפט ויגיד - - -
יפעת רווה
¶
האלטרנטיבה היא שהשוכר יקבל דוח בגלל בעיות רטיבות, שהוא לא יכול לעשות לגביהן כלום כי זה בתשתית הבית. זה גם לא הוגן.
היו"ר דוד רותם
¶
אני מסכים, אבל אני אומר שאתם מכניסים את הרשות לבעיה, כי היא תצטרך לשלוח את עורך הדין שלה לבדוק את החוזה ואחר כך זה יגיע לבית המשפט כדי לבדוק אם הפרשנות שלו נכונה או לא נכונה. זה אסון.
מיכל צברי גולד
¶
בגלל זה נותנים הודעה מראש. הכוונה היא למפגע של, למשל, רעש, ריח או זיהום אוויר. רעש ברור שזה בשליטת השוכר ולא הבעלים. אם יש משהו שזה באחריות הבעלים, אז לו הודעה מראש ויש לו את הזמן.
היו"ר דוד רותם
¶
תסבירו לי את סעיף 12, איסור שפיכת נוזל. מה זה "למעט הרשאה לאחר ולמעט עניין מים"? זאת אומרת, אם הרשיתי לילדים שלי לשפוך מים אז זה מותר ואם אני שופך אז זו ברירת קנס?
מיכל צברי גולד
¶
היה לנו דיון לגבי הרשאה לאחר. עשינו אבחנה בין בית עסק, למשל, שברור שאף אחד לא יפתח בית עסק אלא אם כן בעל העסק הרשה, לבין הוראה כזאת שהיא יותר בעייתית; אם אחותי הגיעה אליי הביתה והתחילה לשפוך מים ולא אמרתי כלום, אז הרשיתי לה?
מיכל צברי גולד
¶
נכון, כי יש בעיה להגיד: את לא הרשית לה. אני חושבת שההרשאה לאחר היא בעייתית. לתת לי קנס בגלל שלא אמרתי לאחותי לסגור את הברז - - -
היו"ר דוד רותם
¶
אתם אומרים גם: "למעט מים". זאת אומרת, רק אם שפכתי נפט או שמן. אם שפכתי מים זה בסדר.
היו"ר דוד רותם
¶
משרד הפנים, אישרתם את החוק הזה ב-2006? איך אישרתם את הדברים האלה ב-2006? זה מה שאני שואל.
מיכל צברי גולד
¶
קודם כול, הפקחים פועלים על פי הנחיות. הם חייבים לפעול בסבירות ואם אדם שפך כמות קטנה של מים אני לא חושבת שיש מקום להגיש נגדו כתב אישום ובטח לא מתן קנס. זה קשור לסבירות ומידתיות.
היו"ר דוד רותם
¶
אז תסבירי לי את הסעיף שאחרי זה. למה אם אני רוחץ את האוטו שלי כן צריך לתת לי עבירת קנס? בשניהם מדובר על שלולית ומים עומדים, אותה כמות מים. למה זה אסור?
מיכל צברי גולד
¶
אני חושבת שאם רוחץ את רכבו במקום ציבורי, לא ברשות היחיד שלו, ומשאיר במקום הרחיצה שלולית או מים עומדים יש בעיה.
יובל צמול
¶
אחרי אישור חוק העזר פנינו לאשר את צו עבירות קנס, ואנחנו ב-2010. לחוק העזר חיכינו כמה שנים ולצו עבירות קנס אנחנו מחכים כבר שלוש שנים. אין לנו אכיפה ביישוב.
היו"ר דוד רותם
¶
אגרת פינוי פסולת, לפי מה היא נמדדת אצלכם? סעיף 7: "בעד פינוי פסולת בידי המועצה ישלם לה בעל מפעל או המחזיק בו, לרבות מי שפטור מתשלום ארנונה כללית ולא חלות עליו הוראות סעיף 6, אגרת פינוי פסולת בשיעור שנקבע בתוספת". מה כתוב בתוספת אצלכם.
היו"ר דוד רותם
¶
הפסיקה אומרת במפורש שזה שירות ולכן צריך למדוד את הכמות שאת מפנה לי ולא להגיד שאם יש 14 קוב בצפרדע יחייבו אותי על זה גם אם שמתי שם קוב אחד. זו הפסיקה.
היו"ר דוד רותם
¶
זה קורה עד מצב נוראי, שאחרי שבע שנים מתעורר בעל עסק שמגיש נגדך תביעה אחורה על כל השנים כי הוא אומר שגבית לא כדין. פינוי אשפה - למי שפטור מארנונה ודאי - זה מחיר ולא אגרה. זה עבור שירות. שירות תגבה ממני לפי מה שעשית.
טוב, מאושר גם הפעם.
3. צו המועצות המקומיות (עבירות קנס) (תיקון מס' ), התש"ע-2010-
מועצה מקומית מזכרת בתיה
היו"ר דוד רותם
¶
אנחנו עוברים למזכרת בתיה. תראו את סעיף 8(ג) ועכשיו תבינו למה שאלתי אם יש להם בריכת שחייה ואם יש שם קיוסק שמוכרים בו בקבוקים.
דורית ואג
¶
"(ג) לא יכניס אדם בקבוקי זכוכית לשטח הבריכה, למעט בקבוקים הנמסרים לשתייה במקום בתוך שטח המזנון או ליד דלפקו".
היו"ר דוד רותם
¶
"בימים שאינם ימי מנוחה לא יפתח אדם ולא ירשה לפתוח קיוסק או מזנון לממכר שוקולדה, סיגריות, עיתונים או משקאות קרים ולא משכרים – בשעות שבין 23:00 לבין 6:00 למחרת; 3(א)(3) בימים שאינם ימי מנוחה או ערבי ימי מנוחה לא יפתח אדם ולא ירשה לפתוח (4) כל חנות שלא פורשה - - -". זאת אומרת, שבימי מנוחה אני כן יכול לפתוח בין 11:00 בלילה ל-6:00 בבוקר.
היו"ר דוד רותם
¶
טוב, זה אושר.
יפעת, אל תביאו לי את חוקי העזר האלה כי אפסיק לאשר את זה. לא סתם, אני גם אודיע לראשי המועצות למה אני לא מאשר את זה, שמשרד הפנים יתמודד עם זה. כל פעם זה אותו דבר. בדרך כלל משרד הפנים אומר: מה אתה רוצה מאתנו? משרד המשפטים אישר. משרד המשפטים אומר: משרד הפנים אישר.
תודה, אני נועל את הישיבה.
הישיבה ננעלה בשעה 13:10.