ועדת הכספים
26.5.2010
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול
מישיבת ועדת הכספים
יום רביעי, י"ג בסיון התש"ע (26 במאי 2010), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 26/05/2010
תוכנית החומש לפתרון בעיותיה של קהילת יוצאי אתיופיה בישראל
פרוטוקול
סדר היום
תוכנית החומש לפתרון בעיותיה של קהילת יוצאי אתיופיה בישראל
נכחו
¶
חברי הוועדה: משה גפני – היו"ר
שלמה מולה – מ"מ היו"ר
אורי אורבך
חיים אורון
דניאל בן סימון
מגלי והבה
יצחק וקנין
אמנון כהן
פאינה קירשנבאום
מוזמנים
¶
אללי אדמסו – יועץ ראש הממשלה לענייני עולי אתיופיה, משרד ראש הממשלה
אלישבע דרר – אגף תכנון מדיניות, משרד ראש הממשלה
משה נשיא – ראש אגף תכנון ובקרה, המשרד לקליטת עלייה
רבקה לויפר – רפרנטית רווחה וקליטה, משרד האוצר
דפני מושיוב – מרכזת מנהלת קליטה, מפקחת ארצית במשרד הרווחה
אריאלה רבדל-נדקוב – מנהלת אגף בכיר ש"ש חברתי, משרד הרווחה
תמי ויצמן – מינהל כלכלה ותקציבים, משרד החינוך
מאיה שריר – מנהלת אגף קליטת תלמידים עולים, משרד החינוך
ציפי שיינקמן – מנהלת אגף אכיפת חוקי עבודה, משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה
דני אדמסו – מנכ"ל האגודה הישראלית למען עולי אתיופיה
היו"ר משה גפני
¶
על סדר היום תוכנית החומש לפתרון בעיותיה של קהילת יוצאי אתיופיה בישראל ולקידום השלכותיה בחברה הישראלית. מי יכול לדווח לוועדה על ההתקדמות? מי מייצג את משרד ראש הממשלה?
אלישבע דרר
¶
שמי אלישבע דרר ואני מאגף תכנון מדיניות, משרד ראש הממשלה. בשבעה-עשר לחודש מאי התכנסה וועדת השרים לענייני קליטה, שהחליטה לייצב את תוכנית החומש. היקף התוכנית בהצעה שלנו עומדת על ארבע מאות ותשעים מיליון שקלים חדשים, וההרחבה תיעשה משנת 2010 לשנת 2013. המענה העיקרי הוא ייעוד התקנות.
היו"ר משה גפני
¶
אני מתפלא מפני שאני יודע שבממשלה הזו אפשר גם לקבל החלטות תוך עשרים וארבע שעות, כפי שנעשה בעניין בית החולים "ברזילי".
אלישבע דרר
¶
בשבעה עשרה לחודש ההצעה שהגשנו התקבלה בפה אחד בכפוף לסוגיה אחת שנותרה פתוחה, והיא תוספת תקציבית למשרד הקליטה.
אלישבע דרר
¶
בסך הכול, הצלחנו לגייס קונצנזוס וההחלטה התקבלה בפה אחד, למעט הסוגיה של התוספת שביקש משרד הקליטה וזה נמצא כרגע בדיונים עם משרד האוצר.
משה נשיא
¶
שמי משה נשיא ואני מפרויקט "אור" תוכנית החומש. אנחנו כרגע לקחנו צעד אחור היות ומשרד ראש הממשלה והאגף לתכנון המדיניות נכנס לתפקיד המוביל. לפי מה שידוע לנו, בשנת התקציב 2010 יש תוכניות עבודה, אנחנו ממשיכים לפעול על בסיס התקציבים של שנת 2009 ו-2008 מפעילויות שטרם הסתיימו. אנחנו פועלים עדיין על פי החלטה 188 ממאי 2009.
משה נשיא
¶
בשנת 2009 מדובר על תקציב של 4.9 מיליון שקלים, ובשנת 2010 מדובר על 9.6 מיליון שקלים, לאור קיצוצים אנחנו נמצאים בסכומים הללו.
דפני מושיוב
¶
שמי דפני מושיוב ואני מרכזת מנהלת קליטה, מפקחת ארצית במשרד הרווחה. אנחנו עובדים בארבע רשויות מקומיות: עפולה, נתניה, רחובות ואשקלון, וההחלטה החדשה מרחיבה את הפעילות לעוד שבעה יישובים – קריית מלאכי, ראשון לציון, בפניכם רשימה של שישה שחסרה בה רשות מקומית אחד.
דפני מושיוב
¶
מבחינת משרד הרווחה אנחנו מרוצים, למעט בעיית התכנון. אנחנו הבאנו אנשים למודעות ורצון שהם מעוניינים לקבל ידע נוסף בעברית וכמובן הכשרה מקצועית שזהו השדרוג המשמעותי ביותר בעינינו. זה כולל צעירים שהם בקצה הרצף מבחינה ההכשרה המקצועית. אנחנו עובדים בשיתוף פעולה עם משרד התעשייה, מסחר ותעסוקה, ואני מקווה שהשינויים יביאו לשיפור נוסף בתחום. בנוסף, אנחנו עובדים עם משרד החינוך בנושא שיעורי עברית לילדים ופעילות אחר הצהריים.
מאיה שריר
¶
שלום רב, שמי מאיה שריר ואני מנהלת אגף קליטת תלמידים עולים, משרד החינוך. משרד החינוך הקצה את כל הסכום שהיה אמור להקצות מבסיס משרד החינוך לשנים 2010 עד 2013 – עשרים מיליון שקלים כל שנה, בסך הכול שמונים מיליון, ולשנת 2009 חמישה עשר מיליון שקלים. אנחנו פועלים בהתאם למימוש מלא של כל הסכומים.
ציפי שיינקמן
¶
שמי ציפי שיינקמן, מנהלת אגף אכיפת חוקי עבודה במשרד התעשייה, המסחר והתעסוקה. בשנת 2008 ו-2009 עמדו לרשותנו 6.2 מיליון שקלים, הייתה ועדה שהחליטה על מספר תוכניות רוחביות וממוקדות. לאור הקיצוץ בתקציב לא יכולנו להפעיל את כל התוכניות.
היו"ר משה גפני
¶
האם נציג משרד האוצר יכול לומר מדוע קיצצו למשרד התעשייה, המסחר והתעסוקה חמישים אחוז?
משה נשיא
¶
סליחה, הכנתי את הנתונים הללו. התוכנית המקורית במשרד התעשייה, המסחר והתעסוקה על שניים עשר מיליון שקלים לשנה הזו ועל שמונה עשרה מיליון שקלים במשרד הרווחה. אם משרד האוצר טוען שאין קיצוצים – הקיצוץ שנעשה בהחלטה 188 הוריד את זה מ-12 ו-18 לשלושה מיליון שקלים, שזה קיצוץ מאוד משמעותי.
אריאלה רבדל-נדקוב
¶
הבעיה הייתה החלק המענקי במשכנתא, אם נותנים להם מענק או לא. זה היה בדיון הקודם, אני לא יודעת איך זה נפתר ומה נעשה.
אלישבע דרר
¶
ההצעה שהצגנו במסגרת מענקים ומשכנתאות – התקציב עלה. בהחלטה מקורית דובר על שלושים מיליון שקלים וזה עלה לחמישים מיליון שקלים.
אריאלה רבדל-נדקוב
¶
הבעיות נובעות משני דברים. הייתה בעיה של הזוגות הצעירים בחלק של המענק, אבל יש גם בעיה בלקיחת המשכנתא בבנק עצמו, שלמרות שעומד הכסף ויש העמדה של הון עצמי מצד הלווה –
דני אדמסו
¶
שמי דני אדמסו ואני מנהל כללי של האגודה הישראלית למען עולי אתיופיה, ואנחנו מלווים את התוכנית מהיום הראשון. היה צריך להיות חלק מתקציב התוכנית שהוא כארבע מאות אלף שקלים לביצוע מעקב אחר ביצוע התוכנית. אנחנו בינתיים לא ראינו בקרה על התהליך.
התוכנית התחילה בפברואר 2008, ואנחנו כיום במאי 2010 נמצאים בחמישים אחוזים מהזמן, אבל אולי בעשרה אחוזים מביצוע התוכנית ומאתיים אחוזים מתוכנית הדיון. הזמן בפועל ממשיך לעבור והתוכנית מומתת על ידי שריפת זמן. רוב הכספים באים מתוכניות קיימות, והמשמעות היא שאנשים שהיו אמורים לקבל תמיכה מאותן תוכניות כבר לא מקבלים תמיכה כי הוחלט להעביר את התקציב לתוכניות החדשות.
המצב בפועל הוא שאין תוכנית, אלא יש רצון של המשרדים לענות על הלחץ הציבורי וכולם מייצרים תשובות חצי מלאכותיות כדי לתת מענה.
חיים אורון
¶
אני מבקש שנפנה למחלקת המידע של הכנסת ונקבל תוך שבועיים טבלה עם ארבע שורות, שכוללת ביצוע, פערים, ומהו התקציב מתוך המשרדים. אני אומר זאת מפני שמדובר בכספים קיימים, אני רוצה שיהיה בירור כמה מהתקציב הוא כסף "חדש" וכמה הוא הסתה של תקציבים מתוכניות קיימות.
מגלי והבה
¶
אנחנו חוזרים תמיד לאותה תופעה, בייחוד משרד ראש הממשלה שמגיב רטרואקטיבי על שנת 2009 ו-2008, איזו מין ממשלה זאת? מפה צריכה לצאת קריאה למשרד ראש הממשלה. כמו שקורה עם האתיופים קורה גם למיעוטים אחרים. תודה.
שלמה מולה
¶
אדוני יושב הראש, קודם כל אני רוצה להודות לך על קיום הדיון. אני מקווה שזה לא יהיה הדיון האחרון. אין תוכנית חומש אלא אחיזת עיניים ויחסי ציבור – ותו לא.
שלמה מולה
¶
זה עובד מצוין, יודעים לעשות יחסי ציבור ומסיבת עיתונאים. לפני יומיים שמענו את המנהל הכללי של משרד ראש הממשלה אייל גבאי שעשה דרמות ואמר שבשבוע שעבר קיימו דיון ושיפרו את הקליטה. אני רוצה להגיד – באופן מעשי התהליך התחיל בלקיחת אחריות ממשרד הקליטה שעיגן הכול ופיזרו את זה למשרדים שונים. כשהיה קיצוץ, קיצצו דווקא באותם סעיפים גם בתוך המשרדים.
אחיזת העיניים המשמעותית ביותר היא המריחה בוועדה – אומרים לנו שיש בעיות טכניות, מורחים אותנו. הכול אחיזת עיניים. אני מציע, לאור הנתונים שנקבל ממרכז המחקר והמידע של הכנסת לבקש משר האוצר ומהמנהל הכללי של משרד ראש הממשלה לבוא ולתת לנו הסברים.
אללי אדמסו
¶
אני ממשרד ראש הממשלה, אני יועץ שלו לענייני עולי אתיופיה, ואנחנו לא קיבלנו זימון לוועדה.
היו"ר משה גפני
¶
שימך מופיע לי ברשימות. חוץ מיושב ראש הוועדה, הוועדה כולה בעד משרד ראש הממשלה כך שלא ייתכן שמישהו מתנכל לכם.
אני מסכם את הדיון. אנחנו מבקשים את מה שהציע חבר הכנסת חיים אורון, תוך שבועיים לקבל את ההתקדמות על פי אותו פילוח. נראה כולנו את מה שקורה עם התוכנית. אנחנו נפנה למשרד ראש הממשלה ולמשרד האוצר, נתייעץ בינינו ולא נצטרך לקיים דיון בוועדה לאחר שנראה את הנתונים.
אנחנו לא מתכוונים להרפות מהעניין – אם אין תוכנית חומש אנחנו נהיה אופוזיציה, אבל אל תגידו דבר אחד ותעשו דבר אחר. אנחנו נקבל את הנתונים ונתייעץ לפתרון הבעיה. תודה רבה, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 10:20.
PAGE
6