הכנסת השמונה עשרה
PAGE
14
ועדת הכספים
12.5.2010
הכנסת השמונה עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול
מישיבת ועדת הכספים
יום רביעי, כ"ט באייר התש"ע (12 במאי 2010), שעה 10:25
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 12/05/2010
מפעלי הטקסטיל ופיטורים של מאות עובדי המפעלים
פרוטוקול
סדר היום
הצעה לסדר היום (דיון מהיר) של חבר הכנסת מגלי והבה: מפעלי הטקסטיל ופיטורים של מאות עובדי המפעלים
נכחו
¶
חברי הוועדה: משה גפני – היו"ר
יעקב אדרי
אורי אורבך
חיים אורון
זאב אלקין
אורי אריאל
מגלי והבה
שי חרמש
שלי יחימוביץ
יעקב כץ
ראלב מג'אדלה
שלמה (נגוסה) מולה
חמד עמאר
ציון פיניאן
עמיר פרץ
מירי רגב
רונית תירוש
מוזמנים
¶
סא"ל אבנר בן זקן, רע"ן ציוד ומיגון אישי, אט"ל, משרד הביטחון
אריה בן ארי, סגן ראש מנה"ר, משרד הביטחון
אל"מ אחוות בן חור, ס' רמ"א, משרד הביטחון
אל"מ שלומי מוכתר, ממלא מקום סגן מתפ"ש, משרד הביטחון
מיטל ג'ו, תקציבאית תיאום הפעולות בשטחים, משרד הביטחון
עו"ד עודד ברוק, עוזר היועץ המשפטי, המשרד לביטחון פנים
ליאור אגאי, מנהל מינהל הרכש הממשלתי, משרד האוצר
מירי בן שטרית, משרד האוצר
יובל רז, משרד האוצר
דפנה ורנר, משרד האוצר
אלי בן-משה, משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה
צבי ליברמן, מנהל איגוד תעשיות טקסטיל, התאחדות התעשיינים
חזקיה ישראל, מנהל המחלקה לביטוח סוציאלי, התאחדות התעשיינים
אריה בורנשטיין, מנכ"ל סלטקס
כנג' קבלאן, מתפרות בית ג'אן
מאג'ד קבלאן, מתפרות בית ג'אן
זאיד סלאלחה, מפעל טקסטיל מקט טקסטיל בע"מ
שכיב קיס, מפעל טקסטיל מקט טקסטיל בע"מ
עפאף קיס, מפעל טקסטיל מקט טקסטיל בע"מ
תגריד סאלח, נציג מפעל טכסטיל מקט בע"מ
מעדאד אבו סאלח, מפעל טקסטיל
בירון קבלאן, מועצת בית ג'אן
אלי יריב, ההסתדרות החדשה
היו"ר משה גפני
¶
אני פותח את ישיבת ועדת הכספים. על סדר היום הצעה לסדר היום (דיון מהיר) של חבר הכנסת מגלי והבה בנושא מפעלי הטקסטיל ופיטורים של מאות עובדי המפעלים.
הדיונים הם דיונים קצרים. אנחנו דנו בנושא הזה ואנחנו גם נדון בו שוב. יש פה גם את הנושא של הסמלים של עובדי הטקסטיל.
מגלי והבה
¶
אני מסכים אתך שהסוגיה של הטקסטיל, לא פעם ראשונה שהיא עולה על השולחן הזה. כאשר אנחנו דנים היום על פיטוריהם של קרוב לאלף עובדות דרוזיות, הנשים האלה עובדות אין להן מקום עבודה אחר. הממשלה ביודעין, האוצר ביודעין ומשרד לביטחון פנים העבירו את התעשייה הזאת, את תעשיית המדים, לסין ולמקומות אחרים ובזה גזרו גזר דין מוות על אותן עובדות שלא תהיה להן עבודה.
מה שמפליא אותי, ואני ביקרתי במפעלים האלה וראיתי את העובדות האלה, חלקן הן מפרנסות יחידות, חלקן משפחות חד הוריות, חלקן אפילו נשים שמפרנסות הורים זקנים, מפרנסות משפחות ברוכות ילדים, וכאשר הפעלנו לחץ על הממשלה ועל האוצר, שר התעשייה ושר האוצר אמרו שהם יכשירו את העובדות האלה לליין תעשייתי אחר שהוא יותר מתקדם. זה דבר שכשלעצמו הוא חשוב, אבל בין דיבורים לבין מעשים המרחק הוא רב. כדי להכשיר עובדות כאלה, אתה צריך גם את הליין של התעשייה אבל גם את היכולת של אותן עובדות לעסוק בתעשייה שלא קיימת. זאת אומרת, זה אומר לזרות מלח בעיני האנשים שעובדים.
הבאתי את זעקתם של העובדים לכאן כי אנחנו כוועדת הכספים כן יכולים כרגע להשפיע כך שחלק מהמכרזים המתוכננים לא יישלחו לחוץ לארץ. אפשר גם לומר למערכת הביטחון – שעדיין מזמינה בהיקפים כאלה שמאפשרים לעובדות לעבוד 12 ימים במשך החודש - שתגדיל את המכסה של ההזמנה כך שהיערכות הימ"חים, ואנחנו יודעים מה מצבם, תהיה כזאת שנותנים יותר עבודה, דבר שיפתור את הבעיה והליין הזה ימשיך להחזיק מעמד ולהתקיים.
אנחנו צריכים לקבל החלטה ולקבל את התייחסות משרד האוצר – ויותר ממנו, של משרד התעשייה. שמעתי את דבריו של שר התעשייה מעל גלי האתר. הוא אמר שהם יכשירו את העובדות הדרוזיות לליין תעשייתי מודרני ומתקדם.
מגלי והבה
¶
מלים, מלים. אני מדגיש את זה. מצד שני, אנחנו רואים עובדות שחלקן נמצאות כאן ואין להן פרנסה. מדובר באלף עובדות.
ראלב מג'אדלה
¶
זה לא רק הנשים האלה, אלא זה אחוז גבוה ביחס לאוכלוסייה. זה לא אלף מתוך מיליון אלא זה אלף נשים מתוך ארבעים אלף. זה אחוז גבוה.
מגלי והבה
¶
אני מסכים אתך. אנחנו צריכים לקבל החלטה ולחייב או את משרד התעשייה או את משרד הביטחון. אני יודע שיש הצעות חוק בנושא.
היו"ר משה גפני
¶
אנחנו נמשיך את הדיון הזה. הדיון הזה לא יכול להסתיים היום, בוודאי לא במסגרת דיון מהיר.
היו"ר משה גפני
¶
מבחינת הטכניקה. אתה הרי איש רציני ואתה רוצה להגיע לפתרון. אנחנו מתחילים את הדיון הזה. קיימנו דיונים בעבר בנושא הזה. בינתיים הבעיה לא נפתרה. טוב שאתה מעלה את העניין הזה. נשמע את משרדי הממשלה שיאמרו האם מתקדם משהו עם העניין הזה. אנחנו נקיים ישיבת המשך שהיא תוקדש לנושא הזה.
נציגי המשרדים, בבקשה.
אריה בן ארי
¶
אני סגן ראש מנה"ר במשרד הביטחון.
כל עבודות התפירה של המדים, משרד הביטחון מזמין מאה אחוזים תוצרת הארץ.
שלי יחימוביץ
¶
עם כל הכבוד, הוא עונה לנו תשובה שהיא לא רלוונטית לדיון. אנחנו יודעים שהמדים מיוצרים בישראל אבל יש אין ספור מוצרי טקסטיל שלא מיוצרים בישראל.
אריה בן ארי
¶
מתוך ממוצע של 120 מיליון הזמנות לטקסטיל, כ-100 מיליון מוזמנים בתוצרת הארץ גם טקסטיל כבד, עליו דיברה חברת הכנסת יחימוביץ.
הביגוד התחתון והגרביים ועוד כמה דברים קטנים מוזמנים במכרזים שגם יבואנים רשאים להשתתף בהם. זה גם בהתאם להצעת החוק של חברת הכנסת שלי יחימוביץ שאמורה להיות מאושרת בימים הקרובים.
היו"ר משה גפני
¶
זה שאמרת, בסדר. אנחנו יודעים שחלק גדול ממוצרי הטקסטיל מיובאים בעיקר מסין אבל לא רק ולא מתוצרת הארץ, אבל כאשר אתה אומר שהצעת החוק של חברת הכנסת שלי יחימוביץ עומדת להיות מאושרת בימים הקרובים, אתה אומר את עמדת משרד הביטחון? אתם תומכים בהצעת החוק?
שלי יחימוביץ
¶
אגב, האוצר הוא לא רלוונטי להצעת החוק הזאת. האוצר לא צריך לממן מתקציב המדינה את הצעת החוק ולכן אנחנו מתנהלים מול משרד הביטחון, כיוון שהוא צריך לתקצב את זה מתקציבו.
אריה בן ארי
¶
יש את אותם הסעיפים שמניתי כמו הלבשה תחתונה וגרביים שהם לא כלולים בחוק הזה. לכן אמרתי שאנחנו נמשיך להוציא מכרזים אם רמת האיכות נמוכה.
היו"ר משה גפני
¶
אני לא פותח דיון עכשיו. הנושא הוא דיון מהיר ואני עומד להמשיך בדיון הזה ולקיים דיון נוסף. סיכמנו בישיבה הקודמת שאנחנו מקדמים את החוק. כתב לי חבר הכנסת דוד רותם שהחוק נמצא אצלו, אחרי שכתבתי לו מכתב על פי החלטת הוועדה, ואמר לי שאני יושב ועדת הכספים ולי יש את הכוח ולכן אני יכול לדאוג לכך שהחוק יעבור כדי שיאפשרו לו להעביר את זה בוועדה. זאת תשובה מאוד טובה. אני מנסה להגיע במסגרת הדיון המהיר ולשמוע את הדברים. את הרי יודעת שכל הדיונים האלה יעלו חרס אם לא יהיה חוק. האוצר יגיד להם שזה עולה יותר זול בסין ולכן יאמר להם לקנות בסין, ואם לא, קחו את זה מתקציבכם. אנחנו מכירים את השיח הזה.
שלי יחימוביץ
¶
אני רוצה לדעת מהתאחדות התעשיינים אם הנוסח עליו דיבר משרד הביטחון מקובל עליהם או שמדובר בסיבון ובמריחה.
עודד ברוק
¶
ביחס להצעת החוק של חברת הכנסת שלי יחימוביץ, אנחנו לא היינו מעורבים בדיונים בין חברת הכנסת לבין משרד הביטחון ואנחנו לא יכולים לתמוך במה שאנחנו לא מכירים.
שלי יחימוביץ
¶
זה לא נכון. אתם השתתפתם בדיונים. היו נציגים שלכם בדיונים בוועדות ואתם הבעתם תמיכה בחוק. זה פשוט לא נכון. תסתכל על הפרוטוקולים.
שלי יחימוביץ
¶
כן. אם אכן מה שאומר כאן נציג משרד הביטחון יש בו ממש, צריך להעביר להם את הנוסח הזה. אני יכולה עכשיו לתת לו את הנוסח הקודם.
עמיר פרץ
¶
אדוני היושב ראש, הצעת החוק היא דבר אסטרטגי. אנחנו רוצים להציל את המפעלים שנציגיהם הגיעו לכאן היום. יכול להיות שנצליח לעשות את זה.
חמד עמאר
¶
אני אתמול דיברתי עם מנכ"ל תפרון, מפעל בירקא שאמור להיסגר מחר. אם אנחנו נדחה את הדיון ונחכה עם הדיונים, עד שנקיים את הדיון המעמיק, המפעל ייסגר.
ליאור אגאי
¶
אנחנו מתנגדים כי לא נעשה אתנו תיאום. אני הייתי בכל הדיונים ולא פנו אלינו לא לתיאום ולא לכלום.
לעניין משרד הביטחון. משרד הביטחון יכול להסכים לכשעצמו. לעניין המשרד לביטחון פנים שמייצג את המשטרה ושירות בתי הסוהר---
ליאור אגאי
¶
זה שהיינו בדיון, לא אומר שנעשה אתנו תיאום. התיאום נעשה במשלוח טיוטה מדיון לדיון. אף אחד לא ישב לדבר אתנו.
היו"ר משה גפני
¶
יש לי הצעה. היות שהוא זרק לי את האתגר הזה, אני הצטרפתי אליך להצעת החוק החשובה הזאת, ולכן אני מבקש ממנהל הוועדה לאסוף את שלושת המשרדים או ארבעת המשרדים – משרד האוצר, משרד הביטחון, המשרד לביטחון פנים ומשרד התעשייה – ולשבת ביחד עם חברת הכנסת שלי יחימוביץ.
שלי יחימוביץ
¶
יש לי רעיון. התקצוב יבוא מהקרן, מהכסף ששוכב כאבן שאין לה הופכין לסיוע למפעלים במצוקה.
היו"ר משה גפני
¶
לגבי הקטע הזה אני מבקש לקיים את ישיבת התיאום הזאת. אני הזנחתי את העניין אחרי המכתב של דוד רותם ואני מכה על חטא.
אני רוצה לדעת מה הדבר הדחוף שעומד עכשיו על הפרק.
בירון קבלאן
¶
לדרוזים, חוץ מטקסטיל, אין תעשייה. מה שצריך לעשות זה קודם כל למנוע את סגירת המפעלים. זה הצעד הראשון. בצעדים הבאים יש הרבה מה לעשות. כאמור, צריך למנוע את סגירת המפעלים, צריך לייצר את הטקסטיל בארץ. היבוא מסין, המדים שמביאים מסין הם מסוג ח' לעומת המדים שאנחנו מייצגים בארץ. אני לבשתי את המדים ואני מכיר אותם. החסכון שחוסכים במשרד לביטחון פנים ובמשרד הביטחון – אני לא יודע אם משרד הביטחון מייבא מסין – יוצא יקר יותר. בד טוב, מחירו טוב, אבל בד גרוע, מחירו נמוך אבל במקום ששוטר ישתמש במדים במשך תקופה ארוכה, הוא משתמש בהם לתקופה קצרה, וכך קונים יותר מדים והחסכון עולה כסף.
חמד עמאר
¶
אמר נציג המשרד לביטחון פנים שישלמו לו את הדלתא ואת ההפרש בין המחיר כאן למחיר שבסין והם מוכנים לקנות רק בארץ.
עמיר פרץ
¶
אדוני היושב ראש, אתה יכול לשאול איזו הזמנה צריכה להתבצע כדי שהמפעל לא ייסגר מחר? איזה הזמנות מהמפעל נלקחו? אז נוכל לדבר ספציפית. יכול להיות שבאמת מדובר כאן במשרד לביטחון פנים או במישהו אחר, אבל אנחנו צריכים לדעת מה ספציפית קורה כרגע. אם לא, תאמין לי שאתה תהיה צודק בדיון אבל עד שנגיע אליו לא יישאר כלום.
אריה בורנשטיין
¶
יש לי תשובה לחבר הכנסת פרץ. אני חושב ששני דברים צריך לומר. אני חושב שהבעיה העיקרית היא רק משטרת ישראל. בסך הכל משרד הביטחון – אני מדבר על הייצור הקיים – מעביר הזמנות כמו שצריך. הבעיה העיקרית היא משטרת ישראל שמזמינה את כל הטקסטיל שלה בסין, וזה פשוט לא יאומן.
הבעיה השנייה שלא מדברים עליה היא שהאיכות היא הגרועה ביותר. השוטרים מתלוננים.
אריה בורנשטיין
¶
נכון, אבל זה לא מזיז לאף אחד.
הדבר החשוב ביותר לדעתי הוא שממשלת ישראל מרמה את הציבור. יש פרסומות שעולות מיליוני שקלים על כחול-לבן.
כנג' קבלאן
¶
אני מנהל המפעל בבית ג'אן, מפעל שמעסיק 150 עובדים ומפרנס 150 משפחות בבית ג'אן. לפני חודש הפסדנו את המכרז למדים לסוהרים שיצא לסין. 60 אלף יחידות שיצאו לסין. בגלל שלא זכינו במכרז, אנחנו פיטרנו עשרים עובדים. במשך שלושים שנים אנחנו ייצרנו את המדים גם לסוהרים וגם לשוטרים. הבעיה שלנו היא בייצור של המדים האלה.
צבי ליברמן
¶
אני מחזיק כאן מכרז שעומד לצאת, מכרז של המשטרה, ל-180 אלף בגדים לשוטרים, בגדים חדשים. תעצור את זה, תן את זה לירקא. היום המפעל בירקא סגור. הנציגים של ירקא לא הגיעו לכאן כי המפעל סגור.
צבי ליברמן
¶
אני מנהל איגוד הטקסטיל.
באתי לכאן כדי לקבל עזרה. המדים הכתומים - אתה זוכר את המדים של האסירים? מדים בצבע כתום – הגיעו לארץ, נעשו בסין, הכל טוב ויפה, אבל אנחנו מבקשים לקבל דוגמה מהמוצר שהגיע מסין כדי לראות שבאמת מה שהם הזמינו, אכן הם קיבלו. לא מוכנים לתת לנו. אולי אתה תבקש משירות בתי הסוהר ותקבל אותם.
שלום בן-משה
¶
מכיוון משרד התעשייה הוזכר כאן, אני רוצה להגיב בקצרה. שר התעשייה בשלושת החודשים האחרונים קיים מספר פגישות בעניין טקסטיל ובכלל זה פגישה בשבוע שעבר עם היושב ראש של איגוד הטקסטיל רמזי גבאי. אגב, אנחנו מסבסדים בחלק מהמתפרות את השכר כדי להחזיק אותן ומשלמים במסלול שנקרא מסלול תעסוקה 1,500 שקלים לכל עובד.
היו"ר משה גפני
¶
מה שאתם עושים, לא רלוונטי. יש פתרון למפעל? אפשר לעצור את המכרז? למה אתה מספר לי מה עושה משרד התעשייה?
שלום בן-משה
¶
אני לא מחניף לאף אחד, גם לא לשר התעשייה.
לעצם העניין. לפני חודשיים שר התעשייה דיבר עם השר לביטחון פנים וביקש ממנו לעצור את המכרז והשר לביטחון פנים נענה לבקשתו לעצור את המכרז. צריך לעצור את המכרז ואם יעצרו את המכרז, תהיה עבודה.
עמיר פרץ
¶
אכן מדובר באחת הבעיות הכי מורכבות. מדובר כאן באוכלוסייה הדרוזית ואנחנו מבינים את המסורת וגם אם תימצא עבודה עשרים קילומטרים מהכפר, הנשים לא יצאו לעבוד במקום הזה.
עמיר פרץ
¶
אני כשר הביטחון שמרתי על המדיניות. היו הרבה מקרים בהם באו החשבים ואמרו לי שיותר זול לקנות בחוץ לארץ. עמדת שר בעניין הזה היא מכרעת.
עמיר פרץ
¶
בתנאי שמשרד התעשייה מכניס תנאי נוסף לפרסומות שלו, שמותר לשוטר להחליט שהוא רוצה לקנות תוצרת הארץ. מותר לו? זה אבסורד מה שאתם עושים
היו"ר משה גפני
¶
רבותיי, סיכום ביניים. לגבי הנושא הכללי, אמרתי. לגבי הנושא של החקיקה, אני מבקש ממנהל הוועדה לזמן את כולם לדיון, את ארבעת המשרדים שנקבתי בשמם, ביחד עם חברת הכנסת שלי יחימוביץ. אנחנו נקיים את הדיון הזה לגבי החקיקה.
היו"ר משה גפני
¶
אני מדבר באופן כללי. היועצת המשפטית, כמובן שאני ארצה גם להשתתף מעת לעת בדיונים.
לגבי הנושא של המפעלים במגזר הדרוזי, אני מבקש להוציא מכתב דחוף, אבל יכול להיות שאני אתן את זה ביד, לשר לביטחון פנים. אם יוציאו את המכתב דחוף, אני אתן לו אותו היום במליאה. כמו כן אני מבקש להוציא מכתב לשר התעשייה. הוועדה מבקשת – ואם מישהו חושב אחרת, שיאמר – מהשרים, בעקבות מה שקרה עכשיו במפעלים הללו, לעצור את המכרז והם יכולים לעשות זאת.
זאת החלטה של הוועדה. אנחנו מבקשים לעצור את המכרז ולקיים דיון. יכול להיות שמבחינה חוקית אי אפשר, אבל לעצור, השרים יכולים לעצור וזה יאותת למפעלים שחושבים עליהם ומחפשים פתרון גם משפטי וגם תקציבי.