ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 17/05/2010

חוק למניעת העסקה של עברייני מין במוסדות מסוימים (תיקון מס' 6), התש"ע-2010

פרוטוקול

 
PAGE
27
ועדת החוקה חוק ומשפט

17.5.2010


הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן

מושב שני









פרוטוקול מס' 197

מישיבת ועדת החוקה חוק ומשפט

יום שני, ד' בסיוון התש"ע (17 במאי 2010), שעה 11:30
סדר היום
הצעת חוק למניעת העסקה של עברייני מין במוסדות מסוימים (תיקון מס' 6) (הרחבת התחולה על מוסדות נוספים), התש"ע-2010 של חה"כ אורי אריאל, חה"כ אורלי לוי אבקסיס, חה"כ נחמן שי, חה"כ שלי יחימוביץ', חה"כ אופיר אקוניס, חה"כ אילן גילאון, חה"כ אלכס מילר, חה"כ מירי רגב. (פ/1309) - אישור לקריאה שנייה ושלישית - הצבעה
נכחו
חברי הוועדה: דוד רותם - היו"ר
מוזמנים
חה"כ אורי אריאל

חה"כ אורלי לוי-אבקסיס

עו"ד לילך וגנר, משרד המשפטים, מח' ייעוץ וחקיקה – פלילי

סנ"צ מאיר ברקוביץ, המשרד לביטחון הפנים, משטרת ישראל, רמ"ד מיד"פ

רפ"ק טל פז-מזרחי, המשרד לביטחון הפנים, משטרת ישראל, ק' ייעוץ וחקיקת מיד"פ

עו"ד רפי עציון, המשרד לביטחון פנים, ע' היועמ"ש

עו"ד רינת וייגלר, משרד הרווחה, סגנית בכירה ליועמ"ש

אסתי שדה, משרד הרווחה, סגנית מנהלת שירות למבוגרים

עו"ד מאיר בסוק, ארגון נעמ"ת, היועמ"ש

עו"ד ורד וינדמן, המועצה לשלום הילד, יועמ"ש
ייעוץ משפטי
עו"ד חלי גיא-אלדר
מנהלת הוועדה
דורית ואג
קצרנית
אסתר מימון

הצעת חוק למניעת העסקה של עברייני מין במוסדות מסוימים (תיקון מס' 6) (הרחבת התחולה על מוסדות נוספים), התש"ע-2010 של חה"כ אורי אריאל, חה"כ אורלי לוי אבקסיס, חה"כ נחמן שי, חה"כ שלי יחימוביץ', חה"כ אופיר אקוניס, חה"כ אילן גילאון, חה"כ אלכס מילר, חה"כ מירי רגב. (פ/1309) - אישור לקריאה שנייה ושלישית - הצבעה
היו"ר דוד רותם
בוקר טוב. הצעת חוק למניעת העסקה של עברייני מין במוסדות מסוימים (תיקון מס' 6) (הרחבת התחולה על מוסדות נוספים), התש"ע-2010, של חברי הכנסת אורלי לוי-אבקסיס ואורי אריאל. נתחיל לקרוא את הצעת החוק. גברתי היועצת המשפטית, בבקשה.
חלי גיא-אלדר
הצעת חוק למניעת העסקה של עברייני מין במוסדות מסוימים (תיקון מס' 6) (הרחבת התחולה על מוסדות נוספים), התש"ע–2010

תיקון סעיף 1
"1.
בחוק למניעת העסקה של עברייני מין במוסדות מסוימים, התשס"א–2001, בסעיף 1, בהגדרה "מוסד", אחרי פסקה (3) יבוא:



"(4)
גוף אחר, שבין עיסוקיו מתן שירותי חונכות, הדרכה, הוראה, בידור או אבחון לקטינים או לבני אדם עם מוגבלות שכלית או התפתחותית, טיפול בקטינים או בבני אדם עם מוגבלות שכלית או התפתחותית, השגחה עליהם או ליווי שלהם בהליכים משפטיים;""


שימו לב שהוספנו את הביטוי מהדיון הקודם "השגחה עליהם".
היו"ר דוד רותם
יש איזו בעיה עם הסעיף? הלאה. תודה רבה.

2 – תחילה והוראות מעבר

"(א)
תחילתו של חוק זה שלושה חודשים מיום פרסומו (להלן – יום התחילה).

(ב) על אף האמור בסעיף קטן (א), הוראות סעיף 2 לחוק העיקרי יחולו על בגיר המועסק במוסד כאמור בסעיף 1 לחוק זה, שישה חודשים מיום פרסומו של חוק זה; על אף האמור בסעיף 4(ב) לחוק העיקרי, ועדת מומחים מוסמכת להעריך את הצורך באיסור וליתן פטור מן האיסור, כאמור באותו סעיף, אף בטרם חל על המבקש האיסור הקבוע בסעיף 2 לחוק העיקרי; בסעיף קטן זה: "מועסק" – מי שמועסק במוסד בעת פרסומו של חוק זה."
היו"ר דוד רותם
פה צריך להוסיף את הסיפה "הגיש אדם בקשה כאמור לוועדת המומחים, לא תופסק העסקתו בשל הוראות החוק העיקרי עד למתן החלטה בבקשה".
לילך וגנר
אנחנו סבורים שאין צורך בסיפה, היא גם בעייתית ליישום מבחינה פרקטית. המעסיק לא אמור להיות מודע לפנייה של בן-אדם לוועדת הפטור, ואין קשר בין ועדת הפטור למעסיק. הפנייה היא של המועסק, ולכן ועדת הפטור לא יכולה לספק בידיו שום אישור שהוא מעביר למעסיק. הדבר היחיד שוועדת הפטור יכולה לעשות זה לפטור אותו או שלא לפטור אותו. אנחנו גם סבורים שלא יהיה נכון לעשות את זה, כי זה יתמרץ אנשים להגיש את הבקשה סמוך לתום התקופה. תקופה של חצי שנה, כשאנחנו מבקשים מהוועדה שתחליט במסגרת שלושה חודשים, כפי שנקרא עוד מעט, אני חושבת שזאת מסגרת מספיק מגבילה שתאפשר למועסקים להמשיך להיות מועסקים אם הם פנו בזמן לוועדת הפטור.
היו"ר דוד רותם
מכיוון שאני עומד להגביל גם את החלטות ועדת הפטור, ועדת הפטור תצטרך להחליט. אני עובד באיזה מקום, אני עובד שם כבר עשר שנים ועכשיו מתברר לי שמטילים עלי מגבלה, אני רוצה לפנות לוועדת הפטור ולהגיד להם: רבותי, הגשתי בקשה. כאשר יבואו לפטר אותי, אני אבוא למעסיק ואגיד לו: אדוני, הנה הבקשה שהגשתי לוועדת הפטור, היא טרם נתנה החלטה, ולכן אתה לא צריך לפטר אותי ואין פה עבירה פלילית. העובדה שאנשים יגישו בקשות סרק זה יאריך להם את תקופת ההעסקה בשישה חודשים.


כמה זמן החוק הזה בתוקף?
לילך וגנר
משנת 2001.
היו"ר דוד רותם
כמה אנשים כבר פוטרו בגלל החוק הזה? כמה מעסיקים יודעים שיש חוק כזה? קראתי עיתונים רק לפני חודש בערך על מישהו בבית חולים שהועסק, והיה ויכוח, והסבירו לי: המעסיקים לא יודעים על החוק הזה, לא יודעים מי המועסק, לא יודעים מי המעסיק, לא יודעים מי אחראי ומי לא אחראי. לכן ברגע שאדם הגיש בקשה, הפיטורים שלו צריכים להיות מוקפאים, אני לא רוצה שמישהו יעבור עבירה פלילית באותו שלב. לכן הוא יגיש בקשה, יבואו לפטר אותו, הוא יגיד למעסיק: הנה הבקשה שהגשתי, חכה עם זה.
לילך וגנר
זו לא הצעה. ההצעה יכולה- - -
היו"ר דוד רותם
"הגיש אדם בקשה כאמור לוועדת המומחים, לא תופסק העסקתו בשל הוראות החוק."
לילך וגנר
המשך העסקה יוכל להיות לנצח.
היו"ר דוד רותם
הוא לא יהיה לנצח, כי בסעיף הבא אני אקבע בתוך כמה זמן ועדת המומחים תיתן את ההחלטה שלה, לחיוב או לשלילה.
לילך וגנר
אני לא מצליחה להבין את הצורך. אם ועדת המומחים צריכה לתת את זה במסגרת הזמן של החצי שנה שממילא אנחנו מאפשרים לאותו מועסק להמשיך להיות מועסק במקום העבודה, אין צורך במתן אפשרות להודיע למעסיק שהוא פנה לוועדת מומחים, כי ממילא ההחלטה תינתן במסגרת חצי השנה. כל מה שזה יעשה, זה יתמרץ אותם להגיד שבסמוך לתום התקופה.
היו"ר דוד רותם
הם לא יוכלו להגיש, תיכף נטפל בזה. אני לא יכול לשלוט בוועדת המומחים, ואני לא יכול להביא לכך שאם היא לא תיתן החלטה בתוך שישה חודשים, להפוך את זה לעבירה פלילית. מה קורה? אם באה ועדת המומחים ואומרת: יש פה מקרה מסובך, שאני צריכה לבדוק אותו יותר זמן, והיא תחליט שהיא תיתן את ההחלטה לא בעוד שישה חודשים, אלא בעוד שמונה חודשים, כי זה לוקח לה זמן, ואחר כך היא תיתן לו גם אישור, בינתיים האיש יפוטר? התשובה היא לא. אני רוצה להגן גם על המועסקים, לא רק על המעסיקים.
ורד וינדמן
על הילדים.
היו"ר דוד רותם
על הילדים אני מאוד רוצה להגן, ולכן אני מקווה שוועדת המומחים תעבוד בזמן. אבל יכול להיות מקרה שיש בו בעיה. זה קורה. זה לא יקרה בדיוק בחודשיים האלה שוועדת המומחים טרם החליטה שהאיש יעשה עוד פעם עבירה.
ורד וינדמן
או שכן או שלא.
היו"ר דוד רותם
אם הוא לא עשה בשישה החודשים הראשונים, הוא לא יעשה בחודשיים האלה. בסופו של דבר אנחנו עוסקים באנשים. אי-אפשר לקחת רק צד אחד ולהגיד: אני צריך להגן על הילדים ועל המוגבלים. אני מסכים שצריך להגן עליהם, ולהגן עליהם בכל הכוח, הלוואי שהיו מגנים עליהם עד היום, בתקופה של החודשיים האלה, שזאת הבעיה.
ורד וינדמן
אני רוצה לתת דוגמה. למשל התיקון שיזם משרד החינוך בזמן האחרון, בהקשרים שהם לא עבירות פליליות, כשרוצים להרחיק תלמידים לצמיתות מבית הספר ויש ועדת ערר. זה תיקון שיזם משרד החינוך. במקרה כזה מרחיקים אותם מייד ולצמיתות ומחכים להחלטת ועדת הערר. זאת אומרת, בהקשרים הרבה פחות דרמטיים המחוקק קבע שקודם כול מרחיקים, בודקים את הטענות, ואז אם יש צורך מחזירים.
אורלי לוי אבקסיס
זו טעות פטלית של משרד החינוך.
היו"ר דוד רותם
בינתיים מה שקורה, שאני צריך להסביר לאשתי ולילדים שלי למה הרחיקו אותי, ואני גם את זה לא קונה.
ורד וינדמן
אני מזכירה שאנחנו בקונטקסט. אני מסכימה עם חלק ממה שאדוני אומר- - -
היו"ר דוד רותם
מה זה "אנחנו בקונטקסט"? באיזה קונטקסט?
ורד וינדמן
אני מביאה דוגמה של התפיסה של המחוקק בהקשרים הרבה פחות דרמטיים. פה אנחנו מדברים על עברייני מין מורשעים, על ילדים שנמצאים בפוטנציאל של סיכון, ולכן הדוגמה הזאת בעיני היא רלוונטית.


אם הכיוון הוא באמת לא להפסיק העסקה, אז תקופת הזמן חייבת להיות מוגבלת מאוד-מאוד בדווקנות ולא להשאיר פתח למה שכתוב בהמשך "ככל הניתן".
היו"ר דוד רותם
למה את הולכת להמשך?
ורד וינדמן
בעיני הא בהא תליא.
היו"ר דוד רותם
הא בהא תליא זה בסדר. כשנגמור את הסעיף הבא, נחזור לזה.
לילך וגנר
אולי נקרא קודם את הסעיף הבא.
היו"ר דוד רותם
בסדר גמור. הלאה.
חלי גיא-אלדר
אני קוראת את הנוסח שהועבר גם למשרד המשפטים.

"(ג)
הגיש בגיר כאמור בסעיף קטן (ב) בקשה לועדת מומחים עד מועד התחילה, תדון הועדה ותחליט בעניינו, ככל הניתן, בתוך שישה חודשים מיום פרסומו של חוק זה."
היו"ר דוד רותם
אני לא מקבל את הנוסח הזה. "ככל הניתן" זה כמו פסק דין יינתן ככל הניתן בתוך 30 יום מיום גמר התיק, או כמו ככל הניתן יישמע מיום ליום. ועדת המומחים מורכבת ממי?
לילך וגנר
משופט ושני נציגים נוספים. טלי עדן היתה פה בפעם הקודמת, והיא משתתפת בוועדה.
היו"ר דוד רותם
אנחנו מדברים על תקופה של בערך שישה חודשים שבו הוועדה צריכה להחליט. כמה מקרים כאלה יהיו לוועדה בתוך שישה החודשים האלה להערכתכם?
לילך וגנר
כרגע אין לנו הערכה, כי אנחנו עוד לא יודעים על איזה גופים זה יחול.
היו"ר דוד רותם
לברקו יש הערכה. ברקו, כמה יהיו? מה זה "אין לנו הערכה"? ברקו יכול להגיד לך פלוס מינוס.
מאיר ברקוביץ
זה גוף שלגמרי לא- - -
היו"ר דוד רותם
עזוב את הגוף. אני שואל על מקרים. כמה מקרים להערכתך?
מאיר ברקוביץ
עד היום, מאז שזה קיים, אנחנו יודעים על מקרה אחד אולי. אני לא יודע מה יקרה עכשיו. עכשיו עושים פרסומים.
היו"ר דוד רותם
כמה אתה מעריך?
מאיר ברקוביץ
אין לי הערכה. על סמך מה אני אעריך?
היו"ר דוד רותם
הרי אתם יודעים יותר מכולנו כמה אנשים שהורשעו בעבירות מין עובדים במקומות האלה. ברקו יודע הכול, אתם מבינים? אתם מנסים להוריד ממה שהוא יודע. תאמיני לי, הוא יודע. הוא רק צריך להגיד אם הוא רוצה להגיד או לא רוצה להגיד.
מאיר ברקוביץ
אני באמת לא יודע, לא שאני לא רוצה להגיד.
היו"ר דוד רותם
אני יודע שאתה לא יודע, אבל בערך.
מאיר ברקוביץ
אין לי מושג. אין לי שום דרך להעריך את זה.
היו"ר דוד רותם
נעשה הערכה גסה כמה אנשים הורשעו בעבירות מין בחמש השנים האחרונות.
אסתי שדה
ידוע על 700 בשנה.
היו"ר דוד רותם
נגיד ש-10% מכל האנשים האלה עובדים במקומות האלה. על מה אנחנו מדברים? על 40, 50, 100 בקשות שיוגשו. בשישה חודשים, תאמינו לי, אפשר לגמור את זה. זה הרי לא דיון של בית המשפט העליון.
אורלי לוי אבקסיס
אנחנו גם נזרז את הוועדה.
היו"ר דוד רותם
אני רוצה לקבוע שהוועדה תיתן את ההחלטה בצורה ברורה.
מאיר ברקוביץ
אני אגיד לך מה החיסרון פה. הגבלה או לא הגבלה, זו החלטה שצריכה להתקבל פה, אבל בהנחה שיש אותו מספר של מקרים שאמרת, בתוך שישה חודשים להחליט לגביהם זה בסדר אם אתה יודע שביום שאתה מפרסם את החוק כל האנשים האלה פונים. לוועדה אין שליטה על זה. בן-אדם יכול לפנות אחרי שלושה חודשים או ארבעה חודשים. הוועדה צריכה לתת החלטה. מהפרסום זה יכול להשתנות מאדם לאדם.
היו"ר דוד רותם
תיכף נקבע בתוך כמה זמן יגישו את הבקשות.
מאיר ברקוביץ
אתה צריך למדוד את זמן עבודת הוועדה מיום שאדם הגיש לא מיום שזה פורסם.
היו"ר דוד רותם
אין שום ספק. נמשיך, ותראו גם איך זה ילך. נעבור לסעיף הבא.
חלי גיא-אלדר
לקרוא את הנוסח של המשרדים?
היו"ר דוד רותם
את יכולה לקרוא את הנוסח שלי.
חלי גיא-אלדר
הנוסח של יושב-ראש הוועדה.
היו"ר דוד רותם
אתם שמים לב שמכיוון שהוועדה הזאת היא פה אחד, אז הנוסח של יושב-ראש הוועדה זה נוסח הוועדה.
חלי גיא-אלדר
"3(א)
השר לביטחון הפנים יפרסם בתוך 30 יום מיום פרסומו של חוק זה הודעה לציבור בדבר חוק זה, לרבות האמור בסעיף 2(ב); הפרסום ייעשה ברשת תקשורת המחשבים בשני עיתונים יומיים נפוצים לפחות, ובעיתון נפוץ בשפה הערבית ובשפה הרוסית. הפרסום יהיה למשך לפחות עשרה ימים לא רציפים במהלך החודש הראשון."
ורד וינדמן
איפה זה?
היו"ר דוד רותם
זה הנוסח שאני רוצה.
רינת וייגלר
אפשר לחזור עליו?
היו"ר דוד רותם
אני אגיד לך בקצרה מה הוא אומר. הוא אומר שיפורסמו במקום בולט, בשני עיתונים יומיים בעברית, בעיתון ברוסית ובעיתון בערבית, למשך עשרה ימים לא רציפים, בחודש הראשון מאז פרסומו של החוק, הודעות. אין לי בעיה שהניסוח יאמר שאת כל הפרטים אפשר יהיה לראות באתר האינטרנט, כי זה מה שאוהבים לעשות, אבל אני רוצה שהציבור ידע שיש חוק כזה, כדי שאפשר יהיה להפעיל אותו. אחר כך אני גם אבקש מכם דוחות על מה שנעשה עם החוק הזה. זה לא כמו עם החוק שהיה קודם, ששכב באיזה מקום. איך אמרו לי, עוד אף פעם לא הגשנו תיקים, ואף אחד לא בודק את זה ואף אחד לא עושה עם זה, כי אף אחד לא יודע שיש חוק כזה בכלל. אז ידעו שיש חוק.


מי אדוני?
רפי עציון
אני מהמשרד לביטחון הפנים, יועץ משפטי. כבר דנו בדיון הקודם לגבי סימן שאלה באשר למדיניות של פרסומים של חוקי הכנסת שצריכים להגיע לידיעת הציבור. יש הרבה חוקים שצריכים להגיע לידיעת הציבור, ואני לא יודע אם זה לא מין פתיחת פתח לחובות פרסום של משרדים על כל דבר חקיקה שמתקבל. יש הרבה דברי חקיקה חשובים כמו דבר החקיקה הזה.
היו"ר דוד רותם
יכול להיות שזה פתח. מה רע בפתח כזה?
רפי עציון
ברקו כבר אמר את זה בדיון הקודם אני חושב שאם כל סעיף של חוק עונשין שיתוקן יצטרך להתפרסם בצורה כזאת, תקציבי המשרדים יתכלו על הפרסומים האלה.
היו"ר דוד רותם
מכיוון שהפרסום לא יעלה 5 מיליוני שקלים, זו לא הצעת חוק תקציבית, אז אני לא צריך לשאול אף אחד שאלות. יכול להיות שבכל חוק אני אבקש פרסום. לא כל כך נורא.
רפי עציון
לגבי האפקטיביות והעלות משני הצדדים. הפרסום של עשרה ימים הוא באמת יותר אפקטיבי מהפרסום המקובל, כמו בחוק חובת המכרזים או משהו כזה, שצריך לפרסם בשני עיתונים יומיים, אבל זה גורר עלות. בעניין הזה גם רצוי להעלות את נקודת הזהות של השר, זאת אומרת, השר לביטחון הפנים יפרסם "בדבר חוק זה", שזה כולל הוראות למעסיקים, שזה קשור אולי יותר לתמ"ת, ועדת הפטור היא באחריות משרד המשפטים, משרד הרווחה. אם זה פרסום כל כך גורף של עשרה ימים אולי יהיה משהו בשיתוף, ולאו דווקא השר לביטחון פנים, שאומנם הוא אחראי על החוק הזה, אבל אין לו קשר ספציפית להוראות פנייה לוועדת הפטור שהוא לא מפנה. יוצא שהשר לביטחון הפנים מפנה את הציבור לגשת לוועדה שהיא בכלל לא בתחום סמכותו.
היו"ר דוד רותם
זה נכון, אבל מכיוון שיש פה עבירות פליליות, והשר לביטחון הפנים רוצה למנוע ביצוען של עבירות פליליות, הוא אומר: רבותי, דעו לכם, יש חוק כזה וכזה, יש עבירה פלילית על העסקה, מי שרוצה להינצל מעבירה פלילית ומתיק פלילי, כדי שהוא לא יצטרך אחר כך לפתוח לו תיק. ועוד מעט גם יהיה תיקון 33, ובטח את זה יעבירו לתביעה המשטרתית- - -
לילך וגנר
לא צריך להעביר. אלה עבירות עוון לפי החוק הזה.
היו"ר דוד רותם
הוא בטח רוצה לחסוך עבודה של התביעה המשטרתית, אז הוא יפרסם את המודעות האלה. עלות הפרסום הזה היא לא כל כך גדולה שצריך לעשות עניין. כשנדבר על החוקים הבאים, אז נראה.
רפי עציון
בכל אופן זה פי עשרה מעלות פרסום מקובלת, כי זה עשרה ימים שונים. אני מסכים שזה יהיה הרבה יותר אפקטיבי מאשר פרסום חד-פעמי.
אורלי לוי אבקסיס
גם האינטרס הציבורי יותר חשוב.
רפי עציון
העלות מוכפלת פי עשרה.
אורלי לוי אבקסיס
ראינו בימים האחרונים שאי הבנת החוק גרמה להעסקה של- - -
רפי עציון
אני מפחד מהתקדים שבדבר.
היו"ר דוד רותם
מתקדימים אל תפחד מסיבה אחת פשוטה, הוועדה הזאת לא מחויבת, לא בתקדימים שלה ולא בתקדימים של אחרים, והדמיון הפורה של יושב-ראש הוועדה הוא כל כך רחב, שהוא ימצא לכם- - -
רפי עציון
זה נכון, הדמיון פורה. בדיון הקודם היועצת המשפטית של הוועדה הביאה בתימוכין שלה בעד הפרסום דוגמאות אחרות של חוקים כמו חוק הבחירות.
חלי גיא-אלדר
אמרתי שיש מספר דוגמאות.
רפי עציון
הנה נוספה דוגמה אחת שבדיונים הבאים על פרסומים של חוקים אחרים תתווסף.
חלי גיא-אלדר
הדוגמה לא לנוסח, אלא לעצם הפרסום.
היו"ר דוד רותם
אני לא יודע איפה יש פרסומים ואין פרסומים, וזה גם לא מעניין אותי. אנחנו מדברים פה במטריה הרבה יותר מדי רצינית. אני לא רוצה להרחיב בנושא הזה. כמה שנים החוק הזה כבר קיים?
רפי עציון
מ-2001.
היו"ר דוד רותם
איזו שנה עכשיו?
מאירה בסוק
תשע שנים הוא לא מופעל.
היו"ר דוד רותם
הפעילו אותו אי פעם?
מאירה בסוק
לא.
היו"ר דוד רותם
עשו אתו משהו?
מאירה בסוק
לא.
היו"ר דוד רותם
אתה יודע למה? כי כששואלים, אומרים: אף אחד לא יודע עליו. אז עכשיו ידעו עליו.
רפי עציון
גם על זה דיברנו בדיון הקודם, וקרו כמה דברים מאז.
היו"ר דוד רותם
בטח שקרו כמה דברים – ילדה היתה תחת פיקוח משטרתי בבית חולים- - -
אורלי לוי אבקסיס
ופדופיל נגע בה. פדופיל מורשע בכמה עבירות.
מאירה בסוק
הנהג בפרדסיה, אותו דבר. אף אחד לא אוכף את החוק הזה.
רפי עציון
הבאת החוק לידיעת הציבור היא בדלת האחורית כאן. מה שמובא כאן לידיעת הציבור זה איזה תיקון לחוק. כפי שכבודו אומר, החוק העיקרי אולי אינו מספיק ידוע, ואלה דברים שגם משרד המשפטים וגם אנחנו עשינו, והעלינו לאינטרנט.
אורלי לוי אבקסיס
עצם זה יביא לידיעת החוק העיקרי.
היו"ר דוד רותם
מה שיקרה, שברגע שאתה מפנה- - -
אורלי לוי אבקסיס
זה יביא גם לידיעת החוק העיקרי. שתי ציפורים במכה.
היו"ר דוד רותם
אתה מפנה את הציבור לאתר אינטרנט, ושם יהיו הוראות החוק ושם יהיו כל הדברים האלה, כי אתם ממילא מפרסמים את זה באתר האינטרנט.
אורי אריאל
אולי הוא רוצה להציע לפרסם עוד יותר...
היו"ר דוד רותם
אני מודה לך, חבר הכנסת אריאל, הדמיון שלך היום עוד יותר פורה משלי, אני מוכרח לומר.
רפי עציון
ההערה האחרונה היא לגבי הנוסח שקראת "לפחות". אני מעדיף שלא תופיע המלה "לפחות".
היו"ר דוד רותם
מה "לפחות"?
רפי עציון
יש שם "שני עיתונים יומיים לפחות". אם כבר יש הוראה כל כך מדוקדקת של שני עיתונים יומיים בשפות ובעשרה ימים נפרדים- - -
היו"ר דוד רותם
אתה מפחד שאני אגיד לך אחר כך יותר. תמחקי את המלה "לפחות". קיבלתי.
רפי עציון
לא אתה.
היו"ר דוד רותם
מחקתי. הנה, אתה רואה, ניצחת אותי. גמרנו, ניצחת אותי. אין מה לעשות, המשרד לביטחון הפנים תמיד מצליח לנצח אותי.
חלי גיא-אלדר
הסעיף הבא.

(ב)
מוסד כאמור בסעיף 1 לחוק זה יודיע לבגיר המועסק אצלו בעבודה על הוראות חוק זה, לרבות האמור בסעיף 2(ב); ההודעה תהיה בכתב, בדואר רשום או במסירה לידו, ולגבי מועסק שמקום עבודתו במוסד – או באמצעות שלט במקום בולט במוסד.
היו"ר דוד רותם
אנחנו נוסיף בסעיף 1 פה "מי שחוק זה חל עליו יגיש, בתוך 45 יום מיום מועד פרסומה של המודעה האחרונה שיפרסם השר לביטחון הפנים, על-פי סעיף 3, רשאי להגיש בקשה לוועדה המיוחדת- -
ורד וינדמן
רשאי או יגיש?
היו"ר דוד רותם
רשאי להגיש. הוא לא רוצה להגיש, הוא רוצה שיפטרו אותו, מותר לו.


- -והוראות סעיפים 2(ב) ו-(ג) יחולו על הבקשה כאמור". פתרתי לכם את הבעיה? יגישו בתוך 45 יום. אין לכם בעיה שיגישו את זה סמוך לסוף, כדי לא להאריך את התקופות.
חלי גיא-אלדר
מי שיגיש אחרי ה-45 יום האלה?
היו"ר דוד רותם
מי שיגיש, לא יחולו עליו הוראות סעיפים קטנים (ב) ו-(ג).
חלי גיא-אלדר
אז הוא לא יוכל להגיש בכלל. אתה רוצה רק לפטור מזה שלא יעסיקו אותו.
היו"ר דוד רותם
לכן אמרתי "בהוראות".
לילך וגנר
צריך לחשוב על הניסוח. יש פה כפילות מסוימת בין הסעיפים.
היו"ר דוד רותם
אני רוצה שאדם יגיש את הבקשה בתוך 45 יום, ובשישה חודשים הוועדה תגמור את ההחלטות שלה, והאדם לא יפוטר אם ביקשו במקרה מיוחד להאריך את התקופה הזאת. מי שיגיש יותר מאוחר, לוקח על עצמו את הסיכון שהוועדה לא תגמור בתוך שישה חודשים ויפטרו אותו מהעבודה.
חלי גיא-אלדר
אני מדגישה שמה שיחול עליו זה למעשה הסיפה של סעיף 2(ב). סעיף 2(ב) כולו עדיין יאפשר לגשת לוועדת המומחים, אבל לא ישמרו על מקום העבודה שלו ככל שהגיש את הבקשה אחרי 45 יום.
לילך וגנר
יש כפילות עם סעיף קטן (ג) שאומר "הגיש בגיר כאמור בסעיף קטן (ב) בקשה לוועדת מומחים עד מועד התחילה". היה אפשר לכתוב את התיקון הזה "בתוך 45 יום מיום מועד פרסומה של המודעה האחרונה" וכו' במקום "עד מועד התחילה".
חלי גיא-אלדר
בכל מקרה, מה שהוא אומר זה לא רק שמי שהגיש בקשה בתוך 45 יום ידונו בתוך חצי שנה, אלא שלאלו יישמר מקום העבודה.
היו"ר דוד רותם
מי שיגיש עד 45 יום, הוועדה תגמור בתוך שישה חודשים, וכל זמן שהיא לא גמרה, לא פיטרו אותו. מי שיגיש אחרי 45 יום- - -
רינת וייגלר
לא תחול עליו ההגנה הזאת.
היו"ר דוד רותם
לא תחול עליו ההגנה הזאת.
לילך וגנר
ועדיין הוועדה תצטרך להחליט בתוך שישה חודשים?
היו"ר דוד רותם
בתוך שישה חודשים מיום שהוא יגיש.
לילך וגנר
לא כתוב "מיום שהוא הגיש". כתוב "מיום פרסומו של חוק זה".
היו"ר דוד רותם
מיום שהוא הגיש.
ורד וינדמן
צריך להוריד את המלים "ככל הניתן".
היו"ר דוד רותם
אין "ככל הניתן", אני קובע להם זמנים.
לילך וגנר
אני עדיין מבולבלת. אם מורידים את "ככל הניתן" וכופים על הוועדה להחליט בתוך חצי שנה, למה יש בעיה וצריך לאפשר לוועדה לתת הארכה של העסקה. ממילא אם היא מחליטה בתוך חצי שנה, הפיטורים בתוך חצי שנה.
היו"ר דוד רותם
מכיוון שזה מיום הבקשה. הרי עד שאנשים יגישו את הבקשה ייקח להם זמן. אני לא רוצה שהוועדה תצטרך להחליט בתוך שלושה חודשים, ואני אומר שישה חודשים מיום התחולה, לכן אני רוצה שישה חודשים מיום הגשת הבקשה. אני אומר את זה רק לגבי התקופה הראשונה, כי פה תהיה בוכטה גדולה של אנשים שיגישו את הבקשות. אחר כך אני אומר דבר פשוט: אדם הגיש בקשה והוועדה לא הספיקה בתוך שישה חודשים, אני לא מגן עליו. הוועדה תקבל החלטה, אני רוצה בתוך שישה חודשים, אבל אם היא לא החליטה בתוך שישה חודשים, אז יפטרו אותו. אני לא נותן לו יותר הגנה להישאר שם.
לילך וגנר
הניסוח של סעיף קטן (ג) צריך אם כך להשתנות. אני רוצה לראות את הניסוח הנכון.
חלי גיא-אלדר
45 יום מיום פרסום המודעה האחרונה, האם זה לא פותר איזה חוסר ודאות לגבי המועד- - -
אורלי לוי אבקסיס
הוא אמר: בתוך עשרה ימים.
חלי גיא-אלדר
עשרה ימים לא רצופים, במהלך החודש הראשון. כלומר, המודעה האחרונה יכולה להיות בסוף החודש ויכולה להיות גם בחודשיים.
מאיר ברקוביץ
זה ייקח עוד שבועיים.
היו"ר דוד רותם
רבותי, אני לוקח את המועד האחרון שלו.
מאיר ברקוביץ
תתעלם ממועד הפרסום. תגיד זמן קבוע. לא 45 יום, אז תגיד 60 יום. מה זה משנה מתי מועד הפרסום?
היו"ר דוד רותם
הבנתי, בתוך 60 יום. בסדר.
קריאה
בתוך 60 יום ממתי?
לילך וגנר
מיום הפרסום.
היו"ר דוד רותם
אני רואה שהממשלה רצה. מה מטריד את הממשלה? ראיתי גם את העוזר של אלקין.
לילך וגנר
אנחנו מנסים להבין את הניסוח גם של סעיף קטן (ג) וגם של- - -
חלי גיא-אלדר
בסעיף 2(ב) אנחנו מוספים את המשפט "הגיש אדם בקשה כאמור לוועדת מומחים", אבל צריך לראות איך לנסח את זה כך שהסעיף הזה יחול רק על הסיפה, כי אנחנו עדיין נותנים להם לגשת לוועדת מומחים. בסעיף קטן (ג) אנחנו אומרים "הגיש בגיר כאמור בסעיף קטן (ב) בקשה לוועדת מומחים עד מועד התחילה, תדון הוועדה ותחליט בעניינו בתוך שישה חודשים מיום הגשת הבקשה". כלומר, מורידים את "ככל הניתן", ועושים את זה לא מיום פרסומו של החוק, אלא מיום הגשת הבקשה.
מאיר ברקוביץ
בשישה החודשים האלה אתם מסדירים את דרך עבודת הוועדה הזאת לא רק על ההרחבה.
היו"ר דוד רותם
נכון.
חלי גיא-אלדר
כל מה שאנחנו עוסקים בו עכשיו מדבר רק על אלה שמועסקים ונכנסים בגוף אחר.
היו"ר דוד רותם
מי שכבר מועסק.
מאיר ברקוביץ
זה לא הגיוני.
רינת וייגלר
ההגבלה על שישה חודשים תחול בעתיד על כל ההחלטות.
חלי גיא-אלדר
לא, לפי זה, זה חל רק על הבגירים.
היו"ר דוד רותם
זה רק על בגירים שעובדים היום.
חלי גיא-אלדר
אנחנו אומרים "הגיש בגיר כאמור בסעיף קטן (ב)", וסעיף קטן (ב) עוסק רק בבגירים שמועסקים היום. אז כל ההגבלה של החצי שנה הזאת עוסקת רק בבגירים שמועסקים ונכנסים- - -
רינת וייגלר
רק על אלה שייכנסו.
היו"ר דוד רותם
רק אלה שמועסקים.
חלי גיא-אלדר
רק מי שמועסק, בדיוק.
היו"ר דוד רותם
מי שלא מועסק, אסור לקבל אותו עד שהוא לא מביא את האישור מלכתחילה. זה לא משנה ממילא, אחרי השישה חודשים- - -
מאיר ברקוביץ
לפי אותו היגיון, אדם שלא מועסק, והוא רוצה לפנות לוועדה- - -
היו"ר דוד רותם
שיפנה לוועדה לפני שהוא מתחיל לעבוד.
מאיר ברקוביץ
מצוין. אבל למה אז היא לא מוגבלת בשישה חודשים? כמה הוא צריך לחכות? הוא לא רוצה להתחיל לעבוד עד שהוא לא יסדיר- - -
אורלי לוי אבקסיס
קודם כול צריך להסדיר את מי שכבר נמצא בעבודה.
מאיר ברקוביץ
הוא מקבל שירות, הוא צריך לקבל אותו- - -
היו"ר דוד רותם
סליחה, ההערה שלך נכונה. אני לא מי שצריך לדאוג לסדרי העבודה של ועדה כשאני לא בעסק. אתם מנהלים את הוועדה הזאת. אני לא יודע מי זה. שר האוצר?
מאיר ברקוביץ
שר המשפטים.
היו"ר דוד רותם
שר המשפטים יקבע את הכללים לוועדה. אני פה עוסק בסוגיה של אנשים שכבר עובדים, ואתם אני צריך להתמודד, כי אני רוצה גם לשמור על מקום עבודה של אנשים. מי שלא התחיל לעבוד, רבותי, שר המשפטים יורה לוועדה להתכנס כל יום מהשעה 08:30 בבוקר, להתחיל לשמוע את התיקים – לא תזכורות, לא קדמי משפט, לא סיפורים – עד 18:00 בערב מיום ליום. מה אתם רוצים ממני? אני רוצה לשמור על מקומות עבודה של אנשים שכבר עובדים, לתת להם את האפשרות להסתדר. הוועדה תחליט קודם – תחליט קודם, תחליט אחר כך – לא בסדר. אני לא יכול לעשות את זה פרט לחקיקה הזאת. מה יקרה להבא? אני לא קובע את סדרי העבודה של הוועדה. לא יודע, יכול להיות שמחר לא תהיה בכלל ועדה, לא יהיה כסף לשלם להם, כי אני לוקח את כל הכסף לפרסום. זה לא משרד המשפטים, זה בסדר...
חלי גיא-אלדר
ככל שעושים עכשיו בתוך שישה חודשים מיום הגשת הבקשה, אתם רוצים להשאיר את זה על שישה חודשים? זאת תקופת זמן לא קצרה.
לילך וגנר
חשבנו להשאיר שישה חודשים מראש כדי גם לאפשר למי שהחוק חל עליו, והוא לא ימשיך לעבוד ולא פונה לוועדת מומחים, זמן התארגנות בחיפוש אחר מקום עבודה חלופי. זו הסיבה שמלכתחילה נתנו מועד של חצי שנה וקיווינו שניצור הסדר שבתוך המועד הזה גם יהיה אפשר לפנות לוועדת מומחים ולפתור את העניינים של מי שרוצה לפנות.
היו"ר דוד רותם
זה בסדר. נשאיר שישה חודשים.
לילך וגנר
אני עדיין לא מבינה את ההסדר. כמו שהבנתי, ההצעה של כבוד היושב-ראש תיכנס כסעיף קטן (ד) בסעיף 2.
היו"ר דוד רותם
אני אסביר לך מה אומר כבוד היושב-ראש. נורא פשוט. אני אומר: רבותי, אדם שעובד היום, יקרא בעיתון שיש בעיה, יפנה, יגיש בקשה בתוך הזמן הקובע. הוועדה עד סוף שישה החודשים מיום תחילתו של החוק, צריכה לקבל החלטה לגביו.
לילך וגנר
מיום הגשת הבקשה החלטנו. תיקנו את זה.
היו"ר דוד רותם
לא.
לילך וגנר
אדוני הציע שנתקן. אנחנו כתבנו באמת מיום פרסומו של החוק, אבל אדוני הציע מיום הגשת הבקשה.
היו"ר דוד רותם
אם זה מיום הגשת הבקשה, זה לא יהיה שישה חודשים.
לילך וגנר
לכן חשבנו שבמקום שנתחיל מיום הגשת הבקשה, נאפשר להם בתוך שלושה חודשים עד יום התחילה להגיש את הבקשה, ובתוך שישה חודשים הוועדה תחליט.
היו"ר דוד רותם
את מאריכה את התקופה. זה תשעה חודשים.
לילך וגנר
לא. שישה חודשים מיום הפרסום.
היו"ר דוד רותם
זאת אומרת, שהם יגישו את הבקשה בתוך שלושה חודשים.
מאיר ברקוביץ
את משאירה לוועדה שלושה חודשים.
היו"ר דוד רותם
את משאירה לוועדה שלושה חודשים, כשאני משאיר לה חמישה חודשים. אני דואג לוועדה שלכם. אני צריך להתחשב בוועדה, זה שופט בדימוס, אני לא יודע מי, אין להם זמן.
מאיר ברקוביץ
זה שופט מכהן.
היו"ר דוד רותם
שופט מכהן אז בכלל. איפה הנהלת בתי המשפט? מחר מורידים לי את הראש: לקחת לנו שופט ליומיים בשבוע לדון בבקשות כאלה.
מאיר ברקוביץ
שופטת נוער.
היו"ר דוד רותם
אורי אריאל, בוועדה למינוי שופטים יצטרכו למנות שופט מיוחד לעניין זה...
אורי אריאל
אני אדבר עם הקולגה שלי שידאג לזה...
לילך וגנר
חשבנו שלא צריך ליצור את ההסדר הנוסף שהיושב-ראש הציע לגבי בגיר שיגיש בתוך 60 יום, כי אנחנו נתנו לו שלושה חודשים להגיש.
חלי גיא-אלדר
נתנו לו חצי שנה למעשה.
לילך וגנר
לא עוד חצי שנה, נתנו לו עוד שלושה חודשים.
היו"ר דוד רותם
הם פוחדים. זה מה שאומר ברקו וגם מה שאמרתם קודם, מה יקרה אם כולם יגישו בחודש האחרון, ואז אתה משאיר לוועדה פחות מחודש להחליט, או חודש להחליט.
לילך וגנר
הם צריכים להגיש שלושה חודשים מיום פרסומו של החוק.
חלי גיא-אלדר
לפי הנוסח המקורי שהצעתם יכול אדם להגיש אחרי חמישה חודשים.
היו"ר דוד רותם
בנוסח המקורי שלכם יכול אדם להגיש אחרי חמישה חודשים.
לילך וגנר
אבל אז הוועדה לא תהיה מחויבת להחליט בתוך חצי שנה.
היו"ר דוד רותם
יפטרו אותו או לא יפטרו אותו? בואי נשים את המציאות על השולחן. אדם הגיש בקשה- - -
לילך וגנר
אחרי חמישה חודשים, יפטרו אותו אחרי חצי שנה.
היו"ר דוד רותם
המעביד לא יפטר אותו, הרי אתם יודעים את זה, ואתם לא תפקחו על זה. הרי אנחנו יודעים מה המציאות.
מאיר ברקוביץ
מעביד לא יפטר אותו, אני דווקא חשבתי הפוך.
לילך וגנר
המעביד חייב לפטר אותו אחרי חצי שנה. אלה הוראות החוק.
היו"ר דוד רותם
כמו שהמעביד פיטר עד היום מישהו.
מאיר ברקוביץ
הוא לא ידע.
היו"ר דוד רותם
הנציג של המשרד לביטחון הפנים מתנגד שנפרסם בעיתונים, כי הוא אומר: מה פתאום, כולם יודעים.
רפי עציון
זה לא היה הנימוק.
לילך וגנר
בשבועות האחרונים פעלנו לפרסום יותר אינטנסיבי של החוק, בלי שום קשר לתיקון, באתרי האינטרנט של המשרדים השונים.
היו"ר דוד רותם
אני לא רוצה להכניס את הוועדה לסד בלתי אפשרי. לכן אני רוצה שאדם יגיש את הבקשה שלו בתוך 60 יום מיום פרסומו של החוק.
חלי גיא-אלדר
ואז הוא יהיה- - -
לילך וגנר
סעיף קטן (ג) יהיה "הגיש בגיר כאמור בסעיף קטן (ב) בקשה לוועדת מומחים" – לא "עד מועד התחילה" – "בתוך 60 יום"- - -
היו"ר דוד רותם
"בתוך 60 יום מיום פרסום החוק".
לילך וגנר
"תדון הוועדה ותחליט בעניינו בתוך שישה חודשים מיום הגשת הבקשה."
היו"ר דוד רותם
אנחנו עושים את זה בתוך ארבעה חודשים.
טל פז מזרחי
תחזור על הנוסח שוב, כי זה לא ברור.
היו"ר דוד רותם
תיכף יהיה נוסח סופי. אם הוא הגיש את זה בתוך שישה חודשים, אז הוא מוגן בפני פיטורים עד להחלטת הוועדה.
רינת וייגלר
עוד ארבעה חודשים.
ורד וינדמן
החלטת הוועדה גם היא מוגבלת בזמן.
מאיר ברקוביץ
הוא מוגן בפני פיטורים מהסיבה הזאת.
היו"ר דוד רותם
בוודאי מהסיבה הזאת. אז לא יחולו עליו הוראות הפיטורים האלה.
לילך וגנר
אולי לא כדאי לקבוע את זה בסיפה של (ב), אלא להעביר את זה.
חלי גיא-אלדר
נעשה את זה בנפרד כדי שזה יהיה ברור, כי ה-60 יום האלה מתייחסים רק לעניין ההגנה מפיטורים.
היו"ר דוד רותם
הגנה מפיטורים בגין חוק זה.
חלי גיא-אלדר
עדיין בגיר שמועסק בגוף אחר יוכל בחצי השנה הזאת להגיש בקשה, ועדיין ההוראות של המועדים של דיון ועדת המומחים יחולו עליו. הדבר היחיד החריג שמבדיל את אלה שמגישים ב-60 יום זו ההגנה מפיטורים לפי החוק.
לילך וגנר
אנחנו רוצים לראות נוסח.
היו"ר דוד רותם
אני מצביע עכשיו.
לילך וגנר
ההצעה, לפחות בינינו לבין המציעים, אמורה להיות מתואמת, ואנחנו רוצים לראות את הנוסח.
היו"ר דוד רותם
תתאמו ביניכם את ההצעה, אחר כך אני אצביע.
חלי גיא-אלדר
נעשה חמש דקות הפסקה.
היו"ר דוד רותם
נעשה חמש דקות הפסקה ותנסחו.

(הישיבה נפסקה בשעה 12:15)

(הישיבה נתחדשה בשעה 12:25)
היו"ר דוד רותם
אפשר לחזור לדיון? תקראי הכול.
חלי גיא-אלדר
הצעת חוק למניעת העסקה של עברייני מין במוסדות מסוימים (תיקון מס' 6) (הרחבת התחולה על מוסדות נוספים), התש"ע-2010
תיקון סעיף 1
"1.
בחוק למניעת העסקה של עברייני מין במוסדות מסוימים, התשס"א–2001, בסעיף 1, בהגדרה "מוסד", אחרי פסקה (3) יבוא:

"(4)
גוף אחר, שבין עיסוקיו מתן שירותי חונכות, הדרכה, הוראה, בידור או אבחון לקטינים או לבני אדם עם מוגבלות שכלית או התפתחותית, טיפול בקטינים או בבני אדם עם מוגבלות שכלית או התפתחותית, השגחה עליהם או ליווי שלהם בהליכים משפטיים;

תחילה והוראות מעבר

2.
(א)
תחילתו של חוק זה שלושה חודשים מיום פרסומו (להלן – יום התחילה)."
היו"ר דוד רותם
זה שלושה חודשים או שישה חודשים?
חלי גיא-אלדר
שלושה חודשים, התחילה הרגילה כלפי כולם.


"(ב)
על אף האמור בסעיף קטן (א), הוראות סעיף 2 לחוק העיקרי יחולו על בגיר המועסק במוסד כאמור בסעיף 1 לחוק זה, שישה חודשים מיום פרסומו של חוק זה; על אף האמור בסעיף 4(ב) לחוק העיקרי, ועדת מומחים מוסמכת להעריך את הצורך באיסור וליתן פטור מן האיסור, כאמור באותו סעיף, אף בטרם חל על המבקש האיסור הקבוע בסעיף 2 לחוק העיקרי; בסעיף קטן זה: "מועסק" – מי שמועסק במוסד בעת פרסומו של חוק זה."


עכשיו לשינויים.


"(ג)
הגיש בגיר בקשה כאמור בסעיף קטן (ב) לוועדת מומחים בתוך 60 יום פרסום החוק, תדון הוועדה ותחליט בעניינו בתוך ארבעה חודשים מיום הגשת הבקשה.


(ד)
הגיש אדם בקשה לוועדת מומחים כאמור בסעיף קטן (ג) והציג אישור על כך מהוועדה למעסיק, לא תופסק העסקתו בשל הוראות החוק העיקרי עד למתן ההחלטה בבקשה."
היו"ר דוד רותם
יש אישור על כך, וקודם הם אמרו לי שהוועדה לא נותנת אישורים.
לילך וגנר
דיברנו על כך במהלך ההפסקה והגענו למסקנה שאין די בכך שהמועסק יצהיר שהוא הגיש בקשה כדי שהמעסיק לא יפטר אותו, צריך שהוא יציג אישור כלשהו, ואנחנו נעביר נהלים בנידון לוועדת המומחים.
היו"ר דוד רותם
אתם תגרמו לכך שהוועדה תיתן אישור?
לילך וגנר
כן. כל פתרון אחר חושף את פרטיותו של האדם בפני המעסיק, והרצון לצמצם למינימום את הממד של החשיפה. הוא לא יכול להציג בפניו את הבקשה, יש בה הרבה עניינים אינטימיים, אני מניחה, שהמעסיק לא צריך להיות מודע להם.
היו"ר דוד רותם
אז אתם צריכים לקבוע שנותנים אישור.
חלי גיא-אלדר
זה תקבעו בנהלים.

פרסום והודעה
"(3)
(א) השר לביטחון הפנים יפרסם בתוך 30 יום מיום פרסומו של חוק זה, הודעה לציבור בדבר חוק זה, לרבות האמור בסעיף 2(ב); הפרסום ייעשה ברשת תקשורת המחשבים ובשני עיתונים יומיים נפוצים ובעיתון נפוץ בשפה הערבית ובשפה הרוסית; הפרסום יהיה למשך לפחות עשרה ימים לא רצופים במהלך החודש הראשון."
היו"ר דוד רותם
כדי למנוע כל ספקות, שיירשם לפרוטוקול שזה לא תקדים, זה לא יהיה בחוקים אחרים. זה בחוק הזה, משום שלחוק הזה יש חשיבות מיוחדת בהבאתו לידיעת הציבור, ולכן המשרד לביטחון הפנים לא צריך לחשוש, לא נעשה לו את זה גם בחוקים הבאים.
רפי עציון
תודה על ההבהרה.
היו"ר דוד רותם
זה מחייב גם את היושב-ראש שיבוא אחרי...
חלי גיא-אלדר
"(ב)
מוסד כאמור בסעיף 1 לחוק זה יודיע בסמוך ליום פרסום חוק זה לבגיר המועסק אצלו בעבודה על הוראות החוק, לרבות האמור בסעיף 2(ב); ההודעה תהיה- - -" – כמובן זה יהיה בהתאמה, זה לא יהיה בסעיף 2(ב), זה יהיה בסעיף 2(ב) ו-(ג).
מאיר ברקוביץ
אני רוצה עוד פעם להבין את החובה הזאת של ההודעה. אנחנו מטילים את חובת ההודעה רק על המוסדות שנוספו עכשיו?
לילך וגנר
כן.
מאיר ברקוביץ
למה?
אורלי לוי אבקסיס
על כולם.
חלי גיא-אלדר
זה חל רק על גוף אחר.
מאיר ברקוביץ
זה חל רק על הגוף הזה, זה לא הגיוני.
היו"ר דוד רותם
משום שהגופים האחרים- - -
אורלי לוי אבקסיס
כבר נכנסו לחוק.
מאיר ברקוביץ
התחלנו מהמקום שזה לא מתבצע. עכשיו אנחנו נותנים תרופה לזה שזה לא מתבצע – אתה שלא ביצעת, אומרים לך: תדע שאתה חייב לתלות מודעה כדי לבצע. עכשיו את זה אנחנו מחילים רק על הדברים החדשים. אין היגיון.
היו"ר דוד רותם
נגיד שאנחנו מחילים על הכול, אני צריך לתת שישה חודשים, את הבקשות וכל הדברים האלה.
מאיר ברקוביץ
לא. החובה שכל מי שמועסק במוסד הזה צריך לקבל אישור העסקה. בכל מקום שחל עליו החוק הכולל, צריך לתלות את המודעה, אם הולכים על המתכונת של מודעה.
מאירה בסוק
ואז תהיה אכיפה, הלוא היום אין אכיפה בשום מקום.
היו"ר דוד רותם
פה, אלה אנשים שמועסקים, ואני מאפשר להם בגלל החוק הזה לפנות לוועדה.
מאיר ברקוביץ
אנחנו עושים חצי עבודה, כי אנחנו עכשיו סותמים את החורים שהיו בחוק הקודם בהגדרות המוסדות. לחלק הקטן שסותם את החורים שם אנחנו יוצרים פרסום, וכל השאר ממשיכים את המצב כמות שהוא.
היו"ר דוד רותם
מה אתה רוצה שאני אודיע?
מאיר ברקוביץ
אם יש חובה לתלות את המודעה הזאת, המודעה הזאת תהיה בכל מוסד שחל עליו החוק.
היו"ר דוד רותם
מה אתה רוצה שאני אודיע? פה אני צריך להודיע: אדוני, יש לך ארבעה חודשים לפנות לוועדה וכו', אחרת אתה בחוץ.
מאיר ברקוביץ
אני רוצה להציע משהו אחר. אני חושב שהפרוצדורה שאתה צריך בתוך 45 יום להגיש וכל הדברים האלה שחלים רק על המקרים החדשים, נראה לי שווה ציבורית להקריב את החלק הזה. הוא לא צריך להיות במודעה, הוא יהיה בכל הפרסומים שדיברנו עליהם, ובלבד שהמודעה תהיה מודעה אחידה והיא תהיה בכל המוסדות שצריך ונרוויח מזה הרבה-הרבה יותר.
היו"ר דוד רותם
על-פי החוק הישן המוסדות היו צריכים להודיע?
מאיר ברקוביץ
כלום. אין להם שום חובה מעבר לאיסור עצמו.
היו"ר דוד רותם
אני מקבל את מה שברקו אומר.
לילך וגנר
נצטרך לעשות הסדר אחר. בנוגע לפרסום של החוק עצמו, לא ראוי כרגע לגעת בכל המצבים הקיימים. אפילו דנתי בכך עם היועצת המשפטית- - -
חלי גיא-אלדר
בנושא אחר.
לילך וגנר
לא. הפרסום הכוונה שלו לא פטור מהאיסורים הפליליים, זאת אומרת, אי-פרסום אין המשמעות שלו פטור. כרגע מתן חובה לפרסם את החוק לא רלוונטי לתיקון הנוכחי, אלא רלוונטי לחוק באופן כללי. אני חושבת שזה לא נושא שאנחנו צריכים להכניס כרגע בדלת האחורית לתיקון מאוד מסוים. החוק הזה יעבור עוד סדרה של תיקונים וגם אותם נפרסם. אני מבקשת לא להתייחס לזה.
מאיר ברקוביץ
אני לא מדבר על הפרסום עכשיו.
היו"ר דוד רותם
מדינת ישראל מדברת פעם אחת. זו מדינת ישראל, ברקו, מה אני יכול לעשות, תשכנע אותם.
מאיר ברקוביץ
חבל, זה נראה לי פספוס גדול.
לילך וגנר
נעשה את זה בתיקון הבא.
מאיר ברקוביץ
מאחר שלא היה על זה שום דיון קודם, ואנחנו מתדיינים פה- - -
לילך וגנר
לכן זה נושא חדש.
אורלי לוי אבקסיס
דנו בו, הוא לא נושא חדש.
לילך וגנר
הנושא של פרסום החוק עצמו.
היו"ר דוד רותם
משרד המשפטים, מה אכפת לכם? אני שואל. אני מקבל את העמדה שלכם. אם תעמדו עליה, אני מקבל אותה. למה אכפת לכם שכל הוראות החוק, ההוראה להודיע לעובד גם אם הוא עובד במוסדות הישנים שצריך להודיע: אדוני, תדע לך, אסור לך לעבוד פה, אלא אם כן אתה מביא איזה אישור – למה שלא יהיה?
לילך וגנר
הטריגר של הפרסום הוא לגבי המוסדות החדשים שנוספו, ולכן קבענו שהוא יודיע בסמוך ליום פרסומו של חוק זה לבגיר שמועסק אצלו בעבודה. אין מצב כזה בעיקרון לגבי המוסדות הקיימים.
רינת וייגלר
אין שינוי לגבי המוסדות הקיימים.
היו"ר דוד רותם
היא צודקת, ברקו, ואני אגיד לך למה היא צודקת. אם אני אודיע פה, ומחר ירצו להעמיד מישהו לדין, הוא יגיד: רבותי, עד התיקון הזה זו לא היתה עבירה פלילית, עובדה שעכשיו עשיתם את זה.
לילך וגנר
אני לא רוצה לעשות הסדר שלילי.
חלי גיא-אלדר
אלא אם נוסיף סעיף נפרד בחוק.
לילך וגנר
זה מה שאני אומרת. יכול מאוד להיות שצריך לבחון את זה, אבל את זה נבחן בבמסגרת תיקונים אחרים שברקו כמובן יהיה שותף להם.
היו"ר דוד רותם
תמיד ברקו שותף, כי הוא היוזם. ציפי חוטובלי הגישה עוד הצעת חוק.
דורית ואג
זה הלך לוועדת הכנסת לקביעת ועדה.
לילך וגנר
ההצעה הזאת נדחתה ב-90 יום, כדי שנוכל להוציא את התזכיר.
היו"ר דוד רותם
זה ילך לוועדת העבודה והרווחה.
דורית ואג
היא רוצה את זה אצלה.
היו"ר דוד רותם
שילך אליה. צודקת, זה צריך להיות אצלה. עוד משהו? מי בעד?

הצבעה

בעד - פה אחד

אושר להעביר את הצעת חוק למניעת העסקה של עברייני מין במוסדות מסוימים (תיקון מס' 6) (הרחבת התחולה על מוסדות נוספים), התש"ע-2010, בכפוף לשינויים.
היו"ר דוד רותם
פה אחד. נתקבל. תודה רבה.

הישיבה ננעלה בשעה 12:45

קוד המקור של הנתונים