PAGE
45
ועדת המדע והטכנולוגיה
11.5.2010
הכנסת השמונה עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס' 46
מישיבת ועדת המדע והטכנולוגיה
יום שלישי, כ"ח באייר התש"ע (11 במאי 2010), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 11/05/2010
תקנות חתימה אלקטרונית (חתימה אלקטרונית מאובטחת, מערכות חומרה ותוכנה ובדיקת בקשות)(תיקון), התש"ע - 2010
פרוטוקול
סדר היום
תקנות חתימה אלקטרונית (חתימה אלקטרונית מאובטחת, מערכות חומרה ותוכנה ובדיקת בקשות) (תיקון), התש"ע-2010
מוזמנים
¶
סא"ל יאיר רובין, רע"ן ביטחון מערכות תקשוב, אמ"ן, משרד הביטחון
עו"ד טליה אגמון, הלשכה המשפטית, משרד הבריאות
דוד שוורץ, מ"מ מנהל אגף הביטחון, קב"ט מחוז הדרום, משרד הבריאות
עו"ד הילה דוידוביץ, משרד המשפטים
עו"ד יצחק גורדון, הרשות למשפט טכנולוגיה ומידע, משרד המשפטים
שים רסקין, סגנית מנהל מערכות מידע, רשות לניירות ערך
עו"ד יהונתן קלינגר, יועץ משפטי, עמותת המקור
אבי נגר, מנכ"ל סקיורנט בע"מ
עו"ד דן אור-חוף, יועץ משפטי, סקיורנט בע"מ
ניצן סדן, סגן עורך ערוץ המחשבים והטכנולוגיה, YNET
פרופ' אריאל כהן, יו"ר אגודת מדע, תוכנה ומחשבים, לשכת המהנדסים והאדריכלים
ברכיה רוזנברג, בנק לאומי
רשמה וערכה
¶
אהובה שרון – חבר המתרגמים בע"מ
תקנות חתימה אלקטרונית (חתימה אלקטרונית מאובטחת, מערכות חומרה ותוכנה ובדיקת בקשות) (תיקון), התש"ע-2010
היו"ר מאיר שטרית
¶
בוקר טוב. ברוכים הבאים. אני פותח את ישיבת ועדת המדע והטכנולוגיה. נושא הישיבה היום הוא תקנות חתימה אלקטרונית (חתימה אלקטרונית מאובטחת, מערכות חומרה ותוכנה ובדיקת בקשות) (תיקון), התש"ע-2010.
הילה דוידוביץ
¶
אנחנו מבקשים לתקן את תקנות חתימה אלקטרונית כך שיתאפשר למבקש להנפיק חתימה אלקטרונית מאושרת, זאת אומרת, תעודה אלקטרונית, מספר חלופות לצורך הזדהות מול הגורם המאשר, לעומת המספר המצומצם של החלופות שקיימות כיום בתקנה 10 לתקנות חתימה אלקטרונית.
הצורך בתקנות התעורר בעקבות פניות רבות שקיבלנו לאחרונה, במיוחד לאחר הפרוייקט של רשות המסים שהעלה את מספר המבקשים להנפיק את התעודות האלקטרוניות. אנשים נתקלו בכך שאין להם לא דרכון ולא רשיון נהיגה ולמעשה הם נתקלו בקושי להנפיק את התעודה האלקטרונית ולמלא את המוטל עליהם לפי הדין.
מכאן בא הצורך לספק להם עוד מספר חלופות, כמובן כל זאת מבלי לפגוע באמינות של הזיהוי ובאבטחת הזהות של המבקש. כאמור, מכאן התעורר הצורך ואנחנו מבקשים לתקן את התקנות בהתאם.
הילה דוידוביץ
¶
כיום התקנות קובעות שהמבקש להנפיק תעודה אלקטרונית צריך להציג תעודת זהות וכן דרכון ישראלי או רשיון נהיגה, ועל פי הנחיית הרשם על התעודות האלו צריך להתווסף מידע מן המרשם. אנחנו בעצם מבקשים להוסיף לדוגמה אפשרות של הצגת מסמך מזהה שהונפק על ידי רשות ציבורית והרשם אישר אותו לצורך העניין.
הילה דוידוביץ
¶
אנחנו רואים באותו סוג של מסמך שהונפק על ידי רשות ציבורית. בעיקרון ראינו לנגד עינינו מסמך שהונפק לאחר שבוצע איזשהו אלמנט של זיהוי. הרשם צריך לאשר את אותו סוג של תעודה. זאת אומרת, זאת לא כל תעודה שהונפקה על ידי רשות ציבורית. קודם כל, נדרש שתהיה תמונה, מספר תעודת זהות, ואישור של הרשם לאותו סוג של תעודה. הרשם מתכנן בד בבד עם התקנות להוציא רשימה של סוגי מסמכים כאלו. אנחנו פשוט רוצים להוסיף כאן עוד אלטרנטיבה וזה מה שראינו לנגד עינינו. למשל, עוד איזשהו מסמך שרשות מקומית הנפיקה או הכנסת. אני רוצה להזכיר שזה מתווסף לתעודת הזהות ולמידע מן המרשם.
הילה דוידוביץ
¶
כן. או מידע מן המרשם, אבל ההנחיה של הרשם שניתנה בשנת 2003 אם אני לא טועה קובעת שהמידע מן המרשם הוא חובה.
הילה דוידוביץ
¶
המטרה של התקנות האלה היא מאחר שהיום יש בעיה בשטח. אנחנו מדברים כאן על תקנות שייתנו פתרון מיידי שקיים בשטח כבר ממחר. זאת אומרת, אנחנו מקבלים מדי יום טלפונים ופניות של מבקשים שנתקעים כי אין להם רשיון ואין להם דרכון, וזה לא מצב מופרך. היום הגורם המאשר שולח אותם להנפיק דרכון וזה אומר עוד עלות ועוד טרטור. חשבנו להקל על כל התהליך ויש הרבה מבקשים בעקבות הפרוייקט של רשות המסים. זאת המטרה.
הילה דוידוביץ
¶
אנחנו לא רוצים עכשיו להיכנס לעניין הזה של התעודה הביומטרית. קודם כל, נראה מתי זה יהיה. אנחנו רוצים עכשיו ליצור פתרון מיידי להיום, פתרון שיותאם למצב שקיים בשטח. כאשר נגיע לתעודות הביומטריות, נראה מתי הן יונפקו, נחשוב על זה. זה לא נושא פשוט, כל הגישה למאגר של הנתונים הביומטריים.
יהונתן קלינגר
¶
אני לא מדבר על הגישה למאגר של הנתונים הביומטריים אלא אני מדבר על התעודה הביומטרית עצמה.
הילה דוידוביץ
¶
רצינו שקודם כל הפרוייקט הזה יצא לפועל ואז נחשוב ונבחן את העניין. צריך לערב כאן את משרד הפנים ועוד גורמים רלוונטיים. אנחנו לא רוצים להיכנס לשם בשלב זה. זה לא רלוונטי בשלב הנוכחי.
הילה דוידוביץ
¶
אנחנו כרגע לא רוצים להיכנס לנושא הזה של התעודות הביומטריות. אנחנו רוצים למצוא פתרון מיידי מעכשיו ולא להיכנס לנושא התעודות הביומטריות. בבוא היום ניתן את הדעת על זה ונראה אם זה ראוי.
יהונתן קלינגר
¶
יש עם זה איזושהי בעיה קטנה ביישום של החוק הביומטרי. בחוק הביומטרי צריך להכניס או אפשר להכניס על התעודה חתימה אלקטרונית. אם אני בא ואני מזדהה מול משרד הפנים שהוא גורם שהוא הרבה יותר חשוב והרבה יותר חזק מאשר גורם מאשר, והוא מקבל את הזהות שלי בצורה מסוימת, והוא מנפיק לי תעודת זהות, יבואו ויאמרו שמאוד נחמד שהנפיקו לי תעודת זהות, אבל את החתימה האלקטרונית לא יכולים להנפיק לי על התעודה כי אני צריך ללכת ולהזדהות.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
לפי תיקון נוסף של החוק תהיה אפשרות לזה, קודם כל לעובדי מדינה ואחר כך גם לאזרחים. הגיוני שנטפל בזה בעתיד, כאשר הדברים יתחילו להתקיים.
הילה דוידוביץ
¶
זה מה שחשוב, שבפועל יהיו לאנשים את התעודות. זה לא רלוונטי עכשיו אם אנשים מחזיקים את התעודות.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
אנחנו מדברים על תקנות שהן מסמך מאוד תפעולי, עד שהדברים יזוזו. החוק העיקרי כבר עבר ויש הגיון בהמתנה עם זה.
הילה דוידוביץ
¶
איציק גורדון מהרשות יגיע – הוא מתעכב בביטחון - והוא זה שערך את הבירור לגבי תעודת מעבר. לפי מה שהוא מסר לי, כן יש תמונה בתעודות מעבר. הוא יגיע ויוכל להסביר את העניין הזה אבל לפי הבירור שהוא ערך במשרד הפנים, יש תמונה בתעודות המעבר.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
לסעיף 4, אני רוצה לציין כבר עכשיו שסעיף 2(4), אנחנו נשנה את הניסוח שלו לפי הניסוח שעשינו בתיקון מספר 2.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
אנחנו שינינו קצת את ההגדרות למסמך מזוהה שמונפק על ידי המדינה וזה אמור להיות תואם מבחינה ניסוחית.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
תהיתי לגבי התעודות שאנחנו מנפיקים לעובדי המדינה, שיש עליהם כבר חתימה אלקטרונית שלהם כעובד המדינה. הכוונה בסעיף הזה לאנשים שרוצים, בנוסף, כאנשים פרטיים, ללכת ולהנפיק לעצמם תעודה אלקטרונית עם חתימה מאושרת?
היו"ר מאיר שטרית
¶
יש עובדי מדינה שעושים עסקים במדינה, שהם עובדים במדינה מצד אחד ובחצי מהזמן עושים חוקים עבור המדינה, כמו למשל חוק התכנון.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
בתוקף סמכותי לפי סעיף 24(א)(10) לחוק חתימה אלקטרונית, התשס"א-2001 (להלן – החוק) ובאישור ועדת המדע והטכנולוגיה של הכנסת לפי סעיף 24(ב)(2) לחוק, אני מתקין תקנות אלה:
1.
תיקון תקנה 1
בתקנה 1 לתקנות חתימה אלקטרונית (חתימה אלקטרונית מאובטחת, מערכות חומרה ותוכנה ובדיקת בקשות), התשס"ב-2001 (להלן – התקנות העיקריות), אחרי הגדרת "מבקש" יבוא:
"מידע מן המרשם" – פרטים שהתקבלו לפי דרישת הרשם, ממרשם האוכלוסין במשרד הפנים (להלן – מרשם האוכלוסין), כולם או חלקם, מבין אלה: מספר זהות, שם משפחה ושם משפחה קודם, אם שונה, שם פרטי, שם האב, שם האם, שנת לידה, תאריך הנפקת תעודה אחרון, סיבת הנפקת התעודה, מען נוכחי, אם ישנם, סטטוס פטירה ותאריך פטירה".
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
2.
תיקון תקנה 10
בתקנה 10(2) לתקנות העיקריות –
(1)
ברישא, במקום "יאמת" יבוא "יבדוק".
(2)
במקום פסקת משנה (א) יבוא:
"(א)
ביחיד שהוא תושב ישראל – על פי תעודת זהות וכן מידע מן המרשם, וכן אחד מן המסמכים המזהים האלה, ובלבד שהם בתוקף".
(1)
דרכון ישראלי.
(2)
רשיון נהיגה ישראלי עם תמונה.
(3)
תעודת מעבר, כהגדרתה בחוק הדרכונים, התשי"ב-1952".
היו"ר מאיר שטרית
¶
בחוק המקורי, מה כתוב היום בפסקת משנה (א)? יחיד שהוא תושב ישראל, על פי תעודת זהות וכן.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
בתור תוספת על תעודת זהות ומרשם. כאן אנחנו קובעים את המרשם כחובה ביחד עם תעודת זהות ואז הם עשו סדר. הרעיון הוא מה שמוסיפים כאן, שאפשר לא רק פלוס דרכון או רשיון.
יצחק גורדון
¶
אנחנו לא החלפנו את יתר הסעיפים. ב-10(2) הקיים יש סעיפים (ב), (ג) ו-(ד). יש ביחיד שהוא תושב חוץ על פי דרכון חוץ או תעודת מסע או תעודת זהות. אם כן, יש חלופות.
היו"ר מאיר שטרית
¶
יש פלסטינים שיש להם עסקים עם ישראל. בגדה למשל יש הרבה פלסטינים שעובדים עם ישראל. אני מניח שאם פלסטיני רוצה להעביר כסף או לקבל כסף באמצעות חתימה מאושרת, אולי הוא גם ירצה חתימה אלקטרונית.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אם כן, תעודת זהות חייבת פלוס אחת מהתעודות האלה, דרכון ישראלי, רשיון נהיגה ישראלי עם תמונה, או תעודת מעבר לפי חוק הדרכונים. זאת אומרת, צריך שתי תעודות פלוס מרשם.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
(4)
מסמך מזהה שמונפק על ידי המדינה לעובד המדינה או למי שמועסק על ידה או ממלא תפקיד מטעמה או שממלא תפקיד על פי דין, לצורך ביצוע עבודתו או תפקידו כאמור, ובלבד שהמסמך נושא תמונה של המבקש ואת מספר הזהות שלו. לעניין זה, "עובד המדינה " – לרבות חייל, שוטר, סוהר וכל נושא משרה או בעל תפקיד על פי חיקוק במוסד ממוסדות המדינה.
זאת הגדרה שתואמת את הצעת חוק חתימה אלקטרונית, תיקון 2 שהממשלה הביאה ואנחנו שינינו אותה כאן בוועדה. אנחנו נשנה את זה לאותו נוסח. לצורך העניין, אני יכולה להקריא את זה:
"מסמך מזהה שמונפק בידי המדינה לעובד המדינה, למי שממלא תפקיד או נושא משרה מטעמה, או במוסד ממוסדות המדינה או למי שממלא תפקיד על פי דין לצורך ביצוע עבודתו או תפקידו כאמור. לעניין זה – "עובד המדינה", לרבות חייל כהגדרתו בחוק השיפוט הצבאי, שוטר וסוהר".
לא בטוח שניקח את "הגדרתו בחוק השיפוט הצבאי כי אולי זה מצמצם". אני מקריאה את ההגדרה המתוקנת מסעיף 21 להצעת חוק חתימה אלקטרונית אותה אנחנו עומדים להניח.
אריאל כהן
¶
מה הכוונה למוסדות מדינה? האם מי שממומן על ידי המדינה כמו מוסדות להשכלה גבוהה שממומנות על ידי ות"ת שמנפיקות תעודת עובד? האם גם מוסדות להשכלה גבוהה בתוך זה? או כל המכללות?
יצחק גורדון
¶
ב-(5) וב-(6) יש אפשרויות של תעודות מזהות נוספות שאישר הרשם אחרי שבדק שהזיהוי שלהן הוא רציני.
יצחק גורדון
¶
בעקבות הסיטואציה בעיקר בהקשר של רשות המסים שעכשיו יש חובת דיווח מקוון למע"מ, התקבלו פניות של גורמים שונים.
היו"ר מאיר שטרית
¶
תזיזו את התקנות של התעודות הביומטריות ובזה תפתרו את כל הבעיה. אתם לא עומדים בחוק. אתה יודע שלפי החוק כבר מזמן עבר זמן הגשת התקנות.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
במרץ הייתם צריכים להתחיל להגיש את התקנות הראשונות לגבי כל הפונקציונרים שאמורים להתניע את החוק.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אני שואל אם אתם לא מרחיבים מדיי. כאן אתה נותן אפשרות די רחבה. כל מסמך שהמדינה מנפיקה, כל מסמך לפי דין. למה אתה צריך עוד להוסיף מסמך מזהה מסוג אחר שאישר הרשם? למה צריך בסעיף 6 לומר את זה?
יצחק גורדון
¶
הרעיון היה שהרשם בכל זאת את (5) ו-(6) מאשר כי הוא באמת בודק שהליכי הזיהוי הם רציניים. את (5) ו-(6), לא כל רשות ציבורית אלא הוא בודק שזה באמת רציני.
יהונתן קלינגר
¶
בסדר, אבל גם אז אני הייתי אומר – ושוב, מקשים עלי כאשר באים לאמת את הזהות שלי וחבל לי בתור עוסק – שאת מסמך המזהה האחר תיקחו רק אם אין לי דרכון או אם אין לי תעודת זהות. נניח אישרתם ואמרתם קופת חולים לאומית. אנחנו מאמינים בקופת חולים לאומית. יש לי דרכון בבית, יש לי רשיון נהיגה, יש לי רשיון ירי ויש לי רשיון עורך דין, אבל יש לי גם תעודת קופת חולים. אני אבוא אליכם רק עם תעודת הזהות ותעודת קופת חולים, כאשר ברור שתהליך הזיהוי של קופת חולים – ואני לא בא להשמיץ את קופת חולים אלא אני נותן אותה כדוגמה – הוא פחות טוב משל רשויות אחרות.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
הם לא רואים את זה. הם רואים רק את המרשם ואני לא בטוחה שהם רואים במרשם אם יש לו רשיון נהיגה או לא.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אם אני מבין נכון את התקנות, מה שכתוב כאן זה תעודת זהות פלוס תעודה אחרת. הוא לא חייב להצהיר שום דבר. הוא יכול לבוא עם תעודת זהות פלוס כל תעודה שהרשם אישר, גם אם יש לו דרכון ורשיון נהיגה.
הילה דוידוביץ
¶
ברירת המחדל היא תעודת זהות פלוס דרכון או רשיון נהיגה. ככל שאין דבר כזה, אז לעבור לאפשרויות אחרות.
אבי נגר
¶
אין כאן משמעות למדרג כי לנו אין כל יכולת לבדוק את זה. הוא יבוא עם תעודת זהות וכל תעודה אחרת שאתם מאשרים, אבל זה שיש לו דרכון בבית, אני לא יודע על כך.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אני מציע לעשות בהדרגה. תוותר על סעיף 6, לא לתת אפשרות לרשם לאשר כל מסמך, נלך עם שלב אחד. אם תחשבו שיש בעיה וזה לא פותר את הבעיות שנתקלתם בהן, תחזרו לוועדה ונתקן את זה עוד פעם.
יצחק גורדון
¶
הסיבה שהלכנו לכל התיקון הזה היא שנתקלנו בבעיה אמיתית שאנשים מחויבים על פי דין, עוסקים חייבים על פי דין.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אני פותח את הדלת אבל לא צריך לפתוח אותה לרווחה לכל הצדדים. זה נותן לך עכשיו אפשרות להשתמש בכל מסמך אחר מזהה ולא כל מסמך אחר שהרשם קבע.
יצחק גורדון
¶
אין להם את התעודה הנוספת. לחייב אדם ללכת להוציא דרכון רק בשביל החתימה האלקטרונית, אנחנו לא רוצים.
היו"ר מאיר שטרית
¶
תתייחס לסקטור החרדי קונקרטית. מה הוא יכול לאשר? שם באמת אתה לא יכול לזהות את האנשים. תראה את הבחירות.
יצחק גורדון
¶
האופציה בפסקה (7) עוסקת בדיוק בעניין שאין תעודה אחרת ואז יש או אישור עורך דין שמכיר אותו או משהו אחר. אנחנו בהמשך נגיע לפסקה (7).
הילה דוידוביץ
¶
הרשם ייתן פתרון לסיטואציות ספציפיות שהוא ייתקל בהן. אני חושבת שכן כדאי להשאיר את זה.
היו"ר מאיר שטרית
¶
המחיר היה אלף שקלים כאשר אתה מאבד דרכון ורוצה בשדה התעופה להנפיק דרכון. עכשיו הורידו את המחיר לצערי הרב כי אני דווקא נלחמתי באיבוד דרכונים. שמעתי ששר הפנים החדש הוריד את המחיר. קבעתי כלל אחד, אדם שמאבד דרכון ורוצה על המקום דרכון בשדה התעופה, ישלם אלף שקלים. אם הוא מאבד דרכון פעם שנייה, בכלל לא יתנו לו דרכון אלא יתנו לו תעודת מעבר. תיקנו את זה. אז המחיר היה אלף שקלים והורידו את המחיר. הדרכון הבסיסי לדעתי עולה סדר גודל של 200 שקלים.
הילה דוידוביץ
¶
נכון. אז צריך להוסיף על זה עוד עלות של דרכון? לכן חשבנו שזה לא סביר ואולי אפשר למצוא פתרון בדרך אחרת.
יהונתן קלינגר
¶
בארצות הברית יש מדיניות של הנפקת רשיונות נהיגה שאי אפשר להשתמש בהם לנהיגה, שהם משמשים כזיהוי. בארץ אי אפשר לעשות זאת.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אתם כל הזמן משווים את ישראל למדינות אחרות. אין שום מקום בעולם שאין בו תעודת זהות.
יהונתן קלינגר
¶
בחלק מהערים יש תעודות תושב. איזה תעודה הם יכולים להביא לכם שהיא לא תעודת בית ספר, תעודת תלמיד, תעודת אברך או משהו כזה? אברך זה מוסד רשמי, זה מוסד ציבורי, מנפיק משהו? אז אין בעיה.
היו"ר מאיר שטרית
¶
לא עושים חוק לפי המקרה הקיצון. אנחנו בכל זאת צריכים לעמוד בכללים של המדינה. אי אפשר לעשות לפי המקרה הקיצון, לפתור את הבעיה של אחרון העוסקים. שילך ויוציא כמה מאות שקלים.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אני לא רואה את הלהיטות הגדולה, למה אני צריך להטיל את כל חוקי המדינה כדי לתת פתרון למישהו. אין סיבה לעשות את זה.
היו"ר מאיר שטרית
¶
תודה רבה. הראש בכל זאת עובד. הנה, כרטיס תושב ירושלים של ענת עם תמונה, מספר כרטיס ותעודת זהות.
דן אור-חוף
¶
אני רוצה להציג כיוון מחשבה אולי קצת שונה או להציע הצעה קצת שונה כי בסופו של דבר הוויכוח הזה סביב התעודות הוא סביב השאלה עד כמה תעודה כזאת באמת מזהה בצורה ודאית ברמה סבירה את מי שמבקש את החתימה המאושרת. אם יש גוף שיכול לוודא שתעודה מסוימת או תהליך ההנפקה של תעודה מסוימת אכן מספיק או נותן רמת ודאות סבירה לעניין של הזיהוי, זה הרגולטור הרלוונטי בעניין הזה, וזה רשם הגורמים המאשרים. זאת אומרת, דווקא בהקשר הזה, אם יש משהו שצריך להגביל אותו, אלה סעיפים כמו 4 ו-5 ולא סעיף 7 בגלל שסעיפים 4 ו-5 יוצרים מצב בו בפוטנציה יש אסופה מאוד גדולה של תעודות שהגורם המאשר בכלל לא מכיר את הסוג שלהן. באים אליו עם תעודה שהוא לא מכיר אותה בכלל. איך הוא אמור לדעת שתעודה מהסוג הזה יכולה לתת לו ודאות של זיהוי ברמה סבירה? במקום זה, צריך להשאיר את התעודות שהן אכן תעודות מוכרות כמו רשיון נהיגה, כמו דרכון, ואת כל יתר הדברים, כל התעודות האפשריות האחרות, צריך להשאיר את שיקול הדעת בידי רשם הגורמים המאשרים. הוא זה שצריך לבדוק ולאשר או לא לאשר שתעודה ספציפית היא מספיק טובה לצורך התהליך הזה.
דן אור-חוף
¶
כן. בהחלט. לא בגלל שתעודה שהמדינה הוציאה לעובד היא בהכרח תעודה רעה או שהיא לא מזהה, אבל יש מן הסתם אסופה מאוד גדולה של תעודות כאלה, אין לגורם המאשר שום יכולת לדעת מי הנפיק את התעודה הזאת, מי הרשות, מי היחידה שעשתה את זה, עד כמה זה באמת קל להנפיק את התעודה הזאת. הוא לא יכול לדעת. אתם דורשים ממנו דרישה שהוא לא יכול לעמוד בה. מי שיכול לעשות את העבודה הזאת בצורה מסודרת, עם הידע המתאים והיכולת המתאימה, זה רשם הגורמים המאשרים. הוא זה שצריך לקבוע את העניין, אם תעודה איקס או תעודה ווי היא מתאימה או לא מתאימה לתהליך.
דן אור-חוף
¶
הרשם אישר את הרשות הציבורית, זאת גם דרך. אפשר אולי להשאיר את סעיף 5 עם איזשהו סוג של שינוי נוסח אבל איך שזה מנוסח עכשיו, ברור שזה רחב מדיי וזה פשוט פתח לתקלות.
היו"ר מאיר שטרית
¶
למה צריך את 7? הרי יעלה לו יותר כסף מאשר להוציא דרכון. אתה הולך לעורך דין, אתה לא נושם והביקור עולה לך 500 שקלים.
יהונתן קלינגר
¶
זה דומה לטופסי בקשת אזרחות בחוץ לארץ כאשר צריך משהו שנקרא אדם נכבד כלשהו באחד המקצועות היותר חשובים עם ותק כלשהו שמצהיר שהוא מכיר את הבן אדם ויודע מי זה ומאמת את הדברים.
היו"ר מאיר שטרית
¶
לא, זה לא המחיר. הדרכון עולה 700 שקלים רק אם אתה רוצה להוציא דרכון בשדה התעופה ביום הנסיעה שלך. במקרה אחר, העלות היא לא 700 שקלים אלא היא יותר זולה. השאלה כמה פעמים אתה מאבד דרכון. אם אתה מאבד חמש פעמים בשנה דרכון, זה מוזר כי אולי אתה מוכר אותו ב-5,000 שקלים. אגב, אלה לא דברים מההפטרה אלא דברים שקרו בפועל. יש אנשים שאיבדו תעודות עשר פעמים בשנה.
היו"ר מאיר שטרית
¶
במקרה הזה התכוונתי שמי שמאבד דרכון פעמיים, לא מקבל יותר דרכון אלא מקבל תעודת מסע.
היו"ר מאיר שטרית
¶
זה לא שיקול שלו. השיקול של הגורמים המאשרים הוא לא שיקול שלו. הגורם המאשר שאמור לזהות אותו, מחר יבוא הרשם לגורם המאשר וישאל איך הוא אישר את זה, האם לא היה ברור לו שזה מסמך לא בסדר, ותשללו לו את הרשיון כי הוא אישר את זה בטעות.
יהונתן קלינגר
¶
אבל זה אותו תהליך שקורה כאשר מישהו מאבד תעודת זהות ואין לו שום דרך להוכיח את עצמו. מה הוא עושה מול משרד הפנים?
היו"ר מאיר שטרית
¶
זה בדיוק העניין. היום יש לו ביטחון. יש לו תעודת זהות, יש דרכון, יש רשיון נהיגה. אם מחר יהיה עורך דין שיחתום לו, הוא יאמר שהוא אישר לו בגלל עורך הדין.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אם הייתי רשם מאשר, הייתי מחזיק עורך דין אצלי. מי שבא בלי תעודות, אומר לו להצהיר בפני עורך הדין.
יהונתן קלינגר
¶
במקרה כזה, אם עורך הדין חותם חתימה מאובטחת או מאושרת, הוא מאבד את הרשיון אם הוא נתן הצהרה כוזבת.
דוד שוורץ
¶
אני מצטער, אני לא מכיר אף עורך דין באופן אישי. לכן נתנו את האופציה של שני עדים. הרעיון הוא לתת לציבור אפשרות להזדהות.
היו"ר מאיר שטרית
¶
חברים, תסלחו לי שאני אומר לכם, אבל אני לא יודע כמה אתם מנוסים בעניין עורכי דין וכן הלאה, אבל מה זה מוכר לי באופן אישי? אני אבוא, אומר שאני מאיר שטרית, והוא יאמר שהוא מכיר אותי באופן אישי.
דן אור-חוף
¶
בתצהיר כתוב למטה שעורך הדין זיהה אותו לפי תעודת זהות מספר כך וכך או שהוא מכיר אותו אישית.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
צריך לזכור שמכיר אותו אישית, זה לגבי הזהות שלו וזה משהו לא מוגדר. כלומר, אני לא יודע עד כמה הפרטים שלו במרשם מדויקים או לא אבל אני יודע שזה שמו, הוא מוכר לי אישית כי אני יודע שזה שמו או אני יודע שהוא אדם שקיים.
יהונתן קלינגר
¶
מה קורה אם בן אדם מאבד מחר בבוקר את כל המסמכים המזהים שלו ורוצה ללכת לקבל תעודת זהות? אין לו שום מסמך שמעיד. אין תמונה במרשם כי מעולם לא היה לו רשיון נהיגה, אין שום דבר. איך אנחנו מנפיקים לו תעודה?
יהונתן קלינגר
¶
חוקרים אותו. מתשאלים אותו. אם הוא יביא שני אנשים שיאמרו שהם מכירים אותו כי הוא למד אתנו בבית הספר היסודי וכדומה, הוא יקבל תעודת זהות בסופו של דבר. השלב הזה הוא שלב א' שאנחנו עושים כדי לאמת.
היו"ר מאיר שטרית
¶
יש דרך אחרת. איך משרד הפנים בודק את הנתונים? האיש ממלא טופס עם כל מיני פרטים כמו שם האבא שלו, שם האימא שלו, איפה הוא עובד וכולי. בודקים את הפרטים האלה מול המרשם.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אתה עושה טעות גדולה. אומרים מרשם משרד הפנים דלף אבל לעולם לא דלף המרשם של משרד הפנים. מה שדלף זה קובץ הבוחרים.
היו"ר מאיר שטרית
¶
מה שמופיע בספר הבוחרים. זה הכל. כל הפרטים עליך, תאמין לי שיש לך תיק וזה לא שהסתכלתי בו.
היו"ר מאיר שטרית
¶
לכל אחד יש תיק ובו כל הפרטים עליו. בפרטים האלה, כאשר אתה שולח טופס כזה, בודקים. יש עליך פרטים רבים שאתה לא מודע אליהם וזה לעולם לא דלף. מה שדלף זה רק קובץ הבוחרים.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אני ראיתי מה שדלף ואני אומר לך שמה שדלף זה לחלוטין לא מרשם משרד הפנים. אגב, מאגר משרד הפנים, אם באמת היו חושפים את האינפורמציה בתוכו, זאת הייתה פצצה. זה אף פעם לא דלף למרות שניסו לתקוף אותו ומנסים, אבל לעולם לא הצליחו. שם יש את כל הפרטים על כל אדם. זה לעולם לא דלף. אפשר לבדוק אדם. כשהוא בא ואומר שהוא היה כאן, נסעת, חזרת, אפשר לבדוק את זה.
יהונתן קלינגר
¶
מתי יצאת וחזרת, נכון, לא מופיע, אבל אם מעולם לא היה לו דרכון, הוא מעולם לא יצא את הארץ. אם זה המצב, איך מאמתים אותו?
יהונתן קלינגר
¶
בסדר, אבל איך אנחנו מאמתים אדם אם אין לו שום מסמך זיהוי? זאת השאלה שצריכה להיכנס ל-7 לדעתי.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
דרך אגב, כאשר בודקים פרטים מהמרשם, בודקים אותם מול תעודת הזהות או שיש שאלון ששואלים אותו ואז מאמתים את מה שהוא אומר מול המרשם?
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
אולי דווקא מה שצריך זה לשאול את האדם. אני לא בטוחה שיש את כל הפרטים של המרשם בתעודת הזהות. המרשם רחב יותר. אולי דווקא צריך לאמת את האדם עצמו, למלא איזשהו שאלון ולראות אם מה שהוא אומר לך תואם את המרשם. אז המרשם הופך להיות משהו שהוא תקף ולא רק תואם תעודה שהיא לא מזויפת.
היו"ר מאיר שטרית
¶
נראה לי שאנחנו חוזרים על עצמנו. אני מציע לבטל את 6, כפי שהוצע כאן, וב-7 לבטל את (ב) ולהשאיר רק את (א).
היו"ר מאיר שטרית
¶
אני מציע ב-7 לבטל את (ב) ולהשאיר רק את (א), אישור עורך דין לגבי זהותו של המבקש. אם אתם אומרים שמספיק אישור של עורך דין, מאה אחוזים.
"אישור של עורך דין על זהותו של המבקש ועל כך שהוא מכיר את המבקש אישית, בצירוף תמונתו של המבקש החתומה בידי עורך הדין, בהתאם לנוסח שיורה הרשם"
היו"ר מאיר שטרית
¶
איזו אחריות? מי בודק? אומרים לך להביא שני עדים, אתה יכול להביא מאה עדים שיאמרו שמכירים אותך.
הילה דוידוביץ
¶
בסעיף (ב) נאמר ש"הוכחה לגורם המאשר זהותו של המבקש", זאת אומרת, הגורם המאשר התרשם. יש כאן איזשהו אלמנט.
היו"ר מאיר שטרית
¶
הם יחתמו. המטרה היא למנוע רמאות. אם אני יוצר רמאות, אין לי בעיה. אני אביא עשרה עדים ולא שניים.
היו"ר מאיר שטרית
¶
זה בכלל לא מסובך. תאמין לי שזה בכלל לא מסובך. אפשר להביא עשרה עדים. שום דבר לא מסובך. אני חושב שלא צריך לפתוח את זה באופן טוטלי. אנחנו פותחים כאן פתח גדול מאוד, נותנים הרבה יותר תעודות. אלה שיישארו בפינות, ילכו להוציא דרכון, יוציאו תעודת תושב, יעשו משהו אחר. חברים, זה לא בלתי נסבל. שילכו להוציא דרכון, יעלה להם 200 שקלים ויהיה להם פעם אחת דרכון. דרכון תקף לעשר שנים ואפשר להאריך את התוקף לעוד עשר שנים. מה הבעיה? לא צריך להגזים. 200 שקלים לעשר שנים זה אומר 20 שקלים לשנה. אל תגזימו בזה. לכן אני מציע להוריד את (7)(ב). אני מוכן להשאיר את (7(א). גם כאן יש לי ספקות, אבל נגיד עורך דין, אני סומך על עורכי הדין שהם לא ייתנו תצהיר שהם חותמים עליו אם הוא באמת לא מכיר את האיש כי אחרת הוא אחראי ויכול לאבד את הרשיון שלו.
את סעיף (6) הורדנו.
מה הבעיה שלך עם (5)?
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
אני אקריא את הסעיף כי לא קראנו אותו.
(5)
מסמך מזהה מסוג אחר המונפק בידי רשות ציבורית לפי דין, אשר הרשם אישר לעניין זה, ובלבד שהמסמך נושא תמונה של המבקש ואת מספר הזהות שלו.
לא הגדרנו כאן רשות ציבורית ורשות ציבורית בחוקים שונים מוגדרת אחרת. למשל, בחוק חופש המידע, רשות ציבורית מוגדרת כממשלה ומשרדי ממשלה, כל היחידות, כולל יחידות הסמך, הכנסת, לשכת נשיא המדינה, מבקר המדינה, רשות מקומית, תאגיד בשליטת רשות מקומית, תאגיד שהוקם בחוק, חברה ממשלתית וחברה בת ממשלתית, גוף ציבורי אחר הממלא תפקיד על פי דין. זאת רשימה ענקית ורחבה.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
למה לא נעשה ודאות בתקנות? למשל, בחוק השימוש בתאריך העברי, רשות ציבורית מוגדרת כמדינה ומוסדותיה, רשות מקומית, מוסד חינוך רשמי, מוסד מוכר להשכלה גבוהה, תאגיד שהוקם בחוק וחברה ממשלתית.
הילה דוידוביץ
¶
אם אני רוצים להגדיר, צריך הגדרה כמה שיותר רחבה. מתווסף לה שיקול הדעת של הרשם. הוא הרגולטור.
דן אור-חוף
¶
אתם דורשים מהגורם המאשר שהוא ידע אם תעודה מסוימת הונפקה על ידי מוסד להשכלה גבוהה שהוא כן מוכר או לא מוכר. זה תהליך שהוא בלתי אפשרי.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
אנחנו לא אומרים שהוא מונפק רק לעובדים שלו, אלא יכול להיות שהוא מונפק גם לעובדי קבלן שלו. תחשבו על חברות בת ממשלתיות שזה משהו עצום.
יהונתן קלינגר
¶
אני יודע מה לקחו ממני לפני עשור כאשר נרשמתי ללימודים. אני נרשמתי בדואר ומעולם לא אימתו את זה.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
שוב, זה מוגדר באופן שונה בחוקים שונים. אנחנו לא יודעים כרגע בתקנות מה זה רשות ציבורית. אני חושבת שההגדרה מחוק השימוש בתאריך עברי.
הילה דוידוביץ
¶
לפי מה שהקראת, היא נראית לי מצומצמת. בסדר, נגדיר, אבל צריך למצוא הגדרה שהיא רחבה דיה.
היו"ר מאיר שטרית
¶
מה שהוקרא, זאת הגדרה מאוד רחבה בעיניי. כל מוסד להשכלה גבוהה יוציא תעודות לגורם המאשר? זאת בדיחה. האוניברסיטאות בכלל לא בודקות מי הסטודנטים וזה בכלל לא מעניין אותן.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אבל אני מחוקק את החוק ואני לא רוצה לתת סמכות לרשם לאשר תעודה שהוא לא ישים לב וייכנסו לשם עוד מיליון אנשים בלי שום אישור.
הילה דוידוביץ
¶
לא. הוא אמור לאשר את המסמך. זאת הייתה הכוונה ואם זה לא ברור, נבהיר את זה. הוא לא מאשר את הרשות אלא את המסמך.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
אני לא בטוחה שלשכת רואי החשבון מוגדרת באחד האופנים שנכנסים לרשות ציבורית ואת זה אנחנו דווקא כן רוצים.
הילה דוידוביץ
¶
נכון. לכן אני חוששת מהגדרה כזאת. אם רואה חשבון כאשר הוא מקבל תעודת רואה חשבון, אני מבינה שלא שולחים לו סתם בדואר.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אולי אפשר להסתפק ולכתוב מסמך מזהה מסוג אחר שכולל תמונה ומספר תעודת זהות שהרשם אישר לעניין זה.
יצחק גורדון
¶
דוגמאות שכן קיימות שכבר מראש הייתי שוקל לאשר אותן, זה כמו תעודה של עורך דין. תעודה של עורך דין היא משהו שכבר מראש הייתי יכול לומר.
היו"ר מאיר שטרית
¶
לכן אמרתי שהרשם יאשר. מסמך מזהה מסוג אחר שהרשם יאשר לעניין זה ושכולל תמונה ומספר תעודת זהות של המבקש.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
אבל אם אנחנו מגדירים רשות מקומית, ושוב, אנחנו יכולים להגדיר כאן תאגידים שהוקמו בחוק, אנחנו יכולים להגדיר כאן חברות ממשלתיות ואז זה מוציא חברת בת ממשלתית.
דן אור-חוף
¶
אני לא בטוח שיש צורך בזה. אם את נותנת שיקול דעת לרשם, ואני חושב שאפשר לסמוך עליו בנקודה הזאת, הוא לא ימהר לאשר תעודות.
היו"ר מאיר שטרית
¶
נכון. לכן אני מציע להסתפק בניסוח של (5). מסמך מזהה מסוג אחר שהרשם אישר לעניין זה והכולל את תמונת המבקש ומספר תעודת הזהות שלו. זה הכל.
יהונתן קלינגר
¶
מה לגבי ביקורת על סעיפים (5) ו-(6)? כלומר, אם אני נניח מחר חושב שתעודה מסוימת לא טובה מספיק או טובה ולא אישרו לי, האם הכנסת יכולה לבקר את המסמכים?
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
הוא לא בודק אינדיבידואלית אלא הוא בודק את כל התעודות של לשכת עורכי הדין, את כל התעודות של רואי החשבון, את כל התעודות של פנקס המהנדסים. הוא בודק סוגי תעודות.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
לכן אני לא חושבת שמטעמים שיירשמו זאת כזאת הכבדה כי ממילא הוא עושה לעצמו איזה פרוטוקול.
יהונתן קלינגר
¶
טעמים שיירשמו, זה לא לגבי תהליך אלא לגבי מדוע צריך את זה. לשם כך היה לנו את (6) שהיה שיורי. למה צריך את הכרטיס הזה, כי לאוכלוסייה ממגזר מסוים אין משהו אחר מלבד זה.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
בטעמים הוא גם כותב למה הליך הוצאת התעודה הוא מספיק רציני. ברגע שהוא כותב את זה לעצמו, אין שום סיבה שהוא לא יכתוב את זה.
יצחק גורדון
¶
ברגע שיש אישור רשם, הרשם מחליט את זה בכל מיני הקשרים שבית משפט רשאי מטעמים שיירשמו. זה בעצם אומר שככלל אתה לא עושה את זה מטעמים שיירשמו.
יצחק גורדון
¶
לא, לא זהירות נוספת. המשמעות היא לא זהירות אלא שאתה צריך לצמצם את זה. תשתדל לא לעשות את זה.
הילה דוידוביץ
¶
אבל אם נוסיף את המשפט מטעמים שיירשמו, יכול להיות שזה לא על מאה סוגי תעודות. טעמים מיוחדים, זה מוסיף משהו. זאת לא סתם תוספת.
יצחק גורדון
¶
זה לא סתם עצם הבדיקה של האמינות אלא זה משהו מעבר לכך. למשל, אם ברשימה יהיה צריך להיות כתוב לשכת עורכי הדין, התעודה של לשכת עורכי הדין, אם לא כתוב מטעמים שיירשמו, הוא פשוט בדק. הוא ממילא יבדוק את האמינות.
היו"ר מאיר שטרית
¶
הרחבנו גם עכשיו בכל תעודה. ב-(5) כללנו את (6) וביטלנו את הסעיפים. אמרנו ב-(5) כל מסמך שיזהה הרשם, מסמך מזהה מסוג אחר שיזהה הרשם לעניין זה, ובלבד שתהיה בו תמונה של המבקש ומספר תעודת הזהות שלו. אמרנו שיאשר מסמך מזהה מסוג אחר, שיאשר הרשם לעניין זה מטעמים שיירשמו.
גם אני לא אוהב את זה, אבל אין ברירה.
יצחק גורדון
¶
כי ב-(6) אתה לוקח תעודה שהיא אפילו לא של רשות ציבורית אלא היא יכולה להיות תעודה של הספרייה העירונית.
היו"ר מאיר שטרית
¶
חברים, נגמר הוויכוח. הנוסח יהיה: מסמך מזהה מסוג אחר שהרשם יאשר לעניין זה מטעמים שיירשמו ובלבד שהמסמך נושא תמונה של המבקש ואת מספר הזהות שלו.
זה יהיה סעיף (5). את סעיף (6) ביטלנו. סעיף (7)(א) יישאר.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
אני רוצה להציע בסעיף (7) לעניין עריכת התצהיר שבתצהיר תהיה איזושהי הערה שעורך הדין יודע שהוא נותן את זה לשם הוצאת תעודה מאושרת.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
אפשר להוסיף משפט שאומר שבתצהיר עורך הדין שחותם שהוא מכיר את האדם אישית יודע שהוא נותן לו את זה לצורך אותה תעודה מאושרת.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אנחנו אומרים שהאיש בהתחלה צריך להביא תעודת זהות ודרכון או רשיון נהיגה, אם יש לו אחד מהם, והוא צריך להשתמש בהם בעדיפות ראשונה לפני שהוא משתמש במסמך אחר.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
אם יצהיר שאין בידו דרכון או רשיון נהיגה, אחד מאלה, ואז אנחנו עוברים לתעודת עובד מדינה, מסמך מזהה אחר.
הילה דוידוביץ
¶
ראינו כאן בתיקון מספר 2 מסמך. זאת לא עוד סתם תעודה. ראינו אותה כתעודה שאפשר לגביה להנפיק חתימה אלקטרונית מאושרת. זאת אומרת, הכרנו כבר במסגרת תיקון 2 באותו מסמך מזהה.
יצחק גורדון
¶
הייתי מכניס את המדרג החל מסעיף (5) ואילך. זאת אומרת, שם יצטרכו תצהיר. לתעודת עובד מדינה התייחסנו כבר בתור סטטוס אחר ולא עוד איזו תעודה שהרשם אישר.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
קשה לי לשים בשורה אחת דרכון, רשיון נהיגה ותעודת עובד מדינה. צריך לזכור שתעודות עובד מדינה, זה משהו מאוד רחב. אנחנו מדברים על עובדי מדינה מכל הסוגים פחות או יותר.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
זה יהיה ממלא תפקיד על פי דין ונושא משרה מטעמה. זה לא יהיה כל עורך דין שקיבל במכרז לעשות משהו למען המדינה.
הילה דוידוביץ
¶
אם הם יוכלו לקבל תעודה מאושרת לגבי התעודה הזאת כמו שהחלטנו בתיקון מספר 2, הכרנו כבר במסמכים האלו כבעלי מעמד.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אני לא. בעיניי זה מטורף לגמרי. הכנסת מגזימה בצורה פראית וזה פשוט חסר הגיון לחלוטין. הכניסו לכאן בזמנו מישהו שהיה אחראי לביטחון מהמוסד והוא שיגע את הכנסת. אין לזה שום הצדקה. סתם טרטור של כל האוכלוסייה. עיתונאים לא יכולים להיכנס לכנסת כי לא נותנים להם להיכנס עם מצלמות או עם מחשב נישא או טייפ. השתגעו לגמרי. מילא, תבדוק את הטייפ אם אתה רוצה, תסתכל שאין בו פצצה, אבל לפרק את העט? מה הרעיון?
יצחק גורדון
¶
לכן על תעודות עובד מדינה, אני לא רוצה לשלוח כל אחד שיצטרך להגיש תצהיר לפני שהוא משתמש בתעודת עובד מדינה. זאת תעודה מספיק רצינית.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
אם כך, סיכמנו לגבי (5): מסמך מזהה מסוג אחר שהרשם יאשר לעניין זה מטעמים שיירשמו ובלבד שהמסמך נושא תמונה של המבקש ואת מספר הזהות שלו. לעניין מי שאין בידיו מסמך מזהה לפי פסקאות משנה (1) עד (5).
דן אור-חוף
¶
ברשותכם, עוד נקודה אחת. כדאי אולי גם לציין או אולי לדרוש מהרשם שיפרסם את התעודות שהוא אישר.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
בסעיף (7)(א), אישור של עורך דין על זהותו של המבקש ועל כך שהוא מכיר את המבקש אישית - אני אוסיף כאן איזשהו משפט לגבי זה שהוא יודע שהוא מאשר את זהותו לצורך הוצאת תעודה מאושרת – בצירוף תמונתו של המבקש החתומה בידי עורך הדין, בהתאם לנוסח שיורה הרשם.
הודעה על אישור שנתן הרשם לסוגי מסמכים מזהים כאמור בפסקת משנה (5) תפורסם ברשומות ובאתר האינטרנט של הרשם.
אני מזכירה שאמרנו שב-(א) אנחנו עושים איזשהו מדרג לגבי דרכון, רשיון נהיגה ותעודת עובד מדינה.