PAGE
52
ועדת משנה של ועדת העבודה, הרווחה והבריאות, לתקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות
13.04.2010
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס' 26
מישיבת ועדת משנה של ועדת העבודה, הרווחה והבריאות,
לתקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות
יום שלישי, כ"ט בנסן התש"ע,( 13.04.2010), בשעה 11:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 13/04/2010
תקנות שיוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות (התאמות נגישות למקומות ציבוריים קיימים), התשס"ז 2007
פרוטוקול
סדר היום
תקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות (התאמות נגישות למקומות ציבוריים קיימים), התשס"ז- 2007
מוזמנים
¶
מיכאל רויטמן – מורשה נגישות מטעם דיור ממשלתי בחשב הכללי, משרד האוצר
סג"ד אלכס לרין – רע"ן פרויקטים-בינוי, המשרד לביטחון פנים
סג"ד בני נוה – רע"ן תכנון אסטרטגי, המשרד לביטחון פנים
אורי חרל"פ – מנהל מחלקת הספורט, משרד התרבות והספורט
עו"ד חגי אברהמי – מנהל מחלקה בכיר, המשרד לשירותי דת
עו"ד אילן שפירא – מנהל תחום רגולציה עסקית, דואר ישראל
שמואל חיימוביץ – ממונה נגישות ארצי, נציבות שוויון לאנשים עם מוגבלות
עו"ד יהודה מירון – ריטיינר של הנציבות, נציבות שוויון לאנשים עם מוגבלות
עו"ד מיכל שיק הרטוב – ייעוץ משפטי, עמותת נגישות
רות דיין מדר – מינהל תרבות ונוער, המרכז לשלטון מקומי
אבי ורשבסקי – יועץ נגישות לעיריית תל אביב-יפו
שאול שרצר
- יועץ משפטי, התאחדות ענף הקולנוע בישראל
זאב ריווקין – מחלקת דיור ואחזקת מבנים ארצי, חברת החשמל
אליהו ליפשיץ – לשכה משפטית, משרד התיירות
אפרת זימן – מנכ"ל ארגון הגג של הנכים
ישראל אבן זהב – רכז תחום נגישות
יעל יקואל – רכזת פורום הארגונים לתקנות הנגישות
שלומי גורן – אגודת אכסניות הנוער
יעקב עילם – נגישות השירות
ד"ר גבריאלה עילם – מורשה לנגישות השירות
רשמת פרלמנטרית
¶
מיטל בר שלום
תקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות
(התאמות נגישות למקומות ציבוריים קיימים), התשס"ז- 2007
אייל לב-ארי
¶
31. "מקום ציבורי קיים, שהוא משטח המשמש לאימונים ולתחרויות ספורט או למשחקים, יהיה נגיש לאדם עם מוגבלות באופן שהוא יוכל לגשת למשטח או לעמדת המשחק שבה, ולעשות שימוש או לשחק יחד עם שאר הציבור באופן שיקנה לו חוויה דומה לזו של אדם שאינו עם מוגבלות. יהיו במשטח ציבורי קיים יותר ממשטח אחד כאמור המשמש לאותה מטרה, לפחות למחציתם תוביל דרך נגישה לפי תוספת זו ולא פחות מאחד. על השיפוע הקרקע הטבעית בסביבה על 20%. במקום ה-50% האמורים יבואו 20% לפחות ולא פחות מ-1". במקום הגישה למחצית מהמשטחים, תהיה גישה רק לחמישית.
מיכל שיק הרטוב
¶
אני שוחחתי עם יהודה, והוא העלה בפניי רגע לפני הדיון את הנושא של ה-20% במקרה של שיפוע. אני רוצה לשאול, מה קורה במקום בו יש קומפלקס של מגרשים, כאשר רק למשטח אחד יש את השיפוע של ה-20%?
שמואל חיימוביץ
¶
מדובר על שיפוע קרקע טבעית בסביבה. לא מדובר על המגרש עצמו. במקומות בהם יש בעיות טופוגרפיות, בגלל גודל המגרשים בין מגרש למגרש יש הפרש גובה של טרסה. שם יש מאמץ גדול לעשות נגישות להרבה מגרשים. לכן, כמו בתקנות של מקום חדש בהן התחשבו בטופוגרפיה, כך גם כאן.
שמואל חיימוביץ
¶
אנחנו מדברים על מבנים קיימים. הכוונה היא לאזורים עם שיפוע טופוגרפי בעייתי, כמו נצרת, ירושלים, חיפה.
שמואל חיימוביץ
¶
איפה כתוב כניסה? מדובר על הקרקע הטבעית. יכול להיות שהקרקע הטבעית היא תיאורטית. כשמוצאים יותר בנייה מסמנים קרקע טבעית, ואחרת כך נוגסים בה, מעבדים אותה, עושים כל מיני תכנונים. מבחינת העיקרון זה להגדיר מקומות הרריים. כאשר יש אזורי בעייתי מבחינה טופוגרפית, שם תהיה התחשבות.
יהודה מירון
¶
בחלק ח1 החדש שם דרשו 50% וגם יש שם פטור למקומות חדשים בהם יש טופוגרפיה של 20% שיפוע. לא המצאנו פה המצאה חדשה.
מיכל שיק הרטוב
¶
למה לא להכניס את זה לסעיף פטור, שיהיה 50% מינימום ומי שיש לו בעיה הנדסית כלשהי יבקש פטור?
יהודה מירון
¶
אנחנו בתקנות לא רוצים ליצור מראש סעיפים, כי אנחנו יודעים שבאזורים כאלה ואחרים ישר ירוצו לפטורים. אנחנו רוצים שיהיה סעיף, שיגדיר הכל תוך הסתכלות גיאוגרפית. 50% יהיו באזור מישור החוף ולא תהיה בעיה, ובאזורים ההררים כולם ירוצו לפטורים. זו לא שיטה נכונה לעבוד.
מיכל שיק הרטוב
¶
אני רוצה להבין את הדברים בפעם האחרונה. אתם מדברים רק כאשר בקומפלקס של מגרשים יש בעיה בין מגרש למגרש?
מיכל שיק הרטוב
¶
הכוונה היא שהמגרש הוא לא באותו מפלס. מה קורה אם יש לי 5 מגרשים ובין מגרש אחד לשני יש לי 20% ובין מגרש שלישי לרביעי יש פחות?
שמואל חיימוביץ
¶
אנחנו פה מדברים על מבנים קיימים. מדובר על מקום קיים ולא במקום חדש. אם היה מדובר על מקום חדש יכולנו לדבר על שיפוע טבעי של קרקע כפי שהוא. לכן, הדגשנו שמדובר בסביבת המקום ולאו דווקא על המקום עצמו. אם המקום הזה יתאפיין בכך שיש טופוגרפיה בעייתית, סביר מאוד להניח שהמגרשים הם בהבדלי גובה טופוגרפי משמעותיים. יש הבדל בין לעשות נגישות במקום בו בין מגרש למגרש יש כמעט חצי מטר גובה או מטר גובה, לבין מקומות בהם יש 3 מטר גובה או 4 מטר גובה. המאמץ לעשות נגישות לכל מגרש ומגרש בנפרד הוא אדיר. לכן, אנחנו מתחשבים ואומרים, שבמקומות האלה יש הפחתה מבחינת הדרישות. תמיד אפשר לעשות יותר טוב. במקרה כזה אנחנו מסתפקים ב-20%.
היו"ר אילן גילאון
¶
אני אתרגם את הדברים שלהם. הרעיון הוא שזה מתייחס רק למשתתפים ולא לצופים במשחק. לא יכול להיות מצב בו אדם מוגבל יגיע למקום שלא יוכל לשחק את המשחק לפחות באחת מן האופציות. זה דומה לקופות. לפחות קופה אחת צריכה להיות מונגשת.
מיכל שיק הרטוב
¶
יש כל מיני תחרויות ספורט, ונדרש יותר ממגרש אחד. אני לוקחת לדוגמא את מרכז הטניס. שם יש 20 מגרשים, ובמקרים של תחרויות צריך 10 מגרשים.
מיכל שיק הרטוב
¶
אתם אומרים, שיש מקומות שמבחינה טופוגרפית יש שם שיפוע של 20%. מקרה בו יש קומפלקס של כמה מגרשים.
יהודה מירון
¶
קחי לדוגמא את הירידה לכיוון מוצא בירושלים. תארי לך, שבאזור יער ירושלים שהוא על צלע הר יגלחו את היער ויקימו קומפלקס של ספורט הכולל מספר מגרשי טניס ומספר מגרשי כדור-עף, כדור-סל וכו'. ברור שבטופוגרפי הזו לא יחצבו משטח ענק שבו כל המגרשים יהיו אחד על השני. הם יעשו זאת בדרוג. זה המצב שמדברים עליו. זה מצב שבו הטופוגרפיה הטבעית היא לפחות 20%.
מיכל שיק הרטוב
¶
נניח שמדובר בקרקע הטבעית, כאשר הגישה לאחד היא תהיה כזו. במקרה כזה ינגישו רק 20% מהמשטחים.
יהודה מירון
¶
מכל סוג. נניח שיש שם 5 מגרשי כדור-סל, 5 מגרשי כדור-עף ו-5 כדורי טניס, במקרה הזה המדורג של יער ירושלים נסתפק ב-1 מכל 5.
אייל לב-ארי
¶
אני ממשיך לקרוא סעיף 31(ב): "במתקן אחד לפחות לשתיית מים, המצוי ליד משטח כאמור בתקנת משנה (א) יתקיים פרט 8(2)(2)(4) בתקנות התכנון".
מיכל שיק הרטוב
¶
אנחנו מדברים על משטחי משחקים וספורט. מה לגבי הצופים? יהודה, שוחחנו על זה ואמרת לי שזה מוסדר בתקנה 23 להתקהלות. העניין הוא, שאני מדברת על מגרשים קטנים, המגרש השכונתי שיש שם ספסל במקרה הטוב. אני הורה עם מוגבלות, ואני רוצה להגיע עם כיסא גלגלים לראות את הילד שלי. המגרש השכונתי הזה לא עונה להגדרה של מקום של התקהלות.
מיכאל רויטמן
¶
אני חטפתי לא פעם כדור בפרצוף, כי ישבתי בשולי המגרש. הפואנטה היא, לתת לאותו אדם, במיוחד עם הוא בכיסא גלגלים, לשבת כחלק מהשורה ביחד עם כולם, כשהחבר או החברה יושבים בצדדים שלו. זה משני טעמים: קודם כל אנחנו מחויבים לתת רצועת ביטחון מסביב לאזור המשחק, לפי תקנות. דבר שני, הוא מבחינת השילוב של האנשים.
היו"ר אילן גילאון
¶
אני לא חושב שמגרש באופן שאת מתארת בכלל עונה להגדרה של מגרש ספורט, אלא לגינה ציבורית.
יהודה מירון
¶
יש לי הצעה. אנחנו נכתוב: "אם יש מקומות ישיבה לצד אותו מגרש, בהנחה שזה לא מקום התקהלות, אז יימצא לצדו מקום שבו אפשר לעמוד עם כיסא ולצפות במגרש".
אורי חרל"פ
¶
אם אתם רואים משחק של מכבי תל אביב בנוקיה, הנכים יושבים בכיסא על המגרש. המשמעות היא, שיצטרכו לסדר להם מקום מיוחד שלא קיים היום בשום מקום.
היו"ר אילן גילאון
¶
יכול להיות שאנחנו מדרדרים את המצב של המוגבלים. יכול להיות שהם מעדיפים לחטוף כדור ולראות את המשחק מהמקום הזה.
יהודה מירון
¶
לפני שעוברים למקווה טהרה, אני רוצה להציג סרטוט על הלוח. הסעיף מדבר על שתי רמות נגישות במקווה טהרה: רמה א' זה מהכניסה עד לבור הטבילה. רבה ב' היא האפשרות לרדת ממש לתוך המים. הפרט עושה הבחנה בין שתי הרמות האלה, וקובע באילו יישובים יצטרכו את זה ואת זה. אני רוצה להראות לכם בסרטוט מי צריך את רמת הנגישות א', עד לבור הטבילה, בלי אמצעי גישה לתוך המים. מדובר על יישובים שגודלם לפחות 50,000 תושבים. בהם לפחות מקווה אחד כזה יהיה עם נגישות כזו. אנחנו רוצים ליצור פריסה גיאוגרפית בכל הארץ. ההנחה שלנו היא, שעד לטווח של 20 קילומטר נסיעה זה עדיין סביר שאישה שתזדקק לשירותי המקווה תגיע ותשתמש באותו מקווה נגיש. אם יש יישוב שגודלו הוא מעל 20,000 תושבים והוא נמצא מעבר לטווח 20 קילומטר נסיעה, גם בו יידרש להימצא מקווה טהרה כזה. לעומת זאת, יישוב המונה 20,000 תושבים ונמצא בטווח 20 קילומטר טווח נסיעה, לא יידרש להימצא בו מקווה טהרה כי הוא יושב בטווח של אותו מקווה מרכזי. בצורה כזו אנחנו הולכים ומרשתים את הארץ.
היו"ר אילן גילאון
¶
מה היה ההיגיון לפצל את החלוקה של משרד הפנים לתת חלוקות נוספות, כאשר יש הגדרה מספרית מדויקת מבחינת מה זה יישוב, מה זו עיר, מקום שיש מועצה ומקום שיש עירייה? זה תלוי באופי היישוב ובשימוש. כלומר, זה צריך להיות באופן יחסי למספר המקוואות שיש באותו יישוב. יכול להיות שיש יישוב שבו השימוש במקווה טהרה הוא רחב ובו יש הרבה מקוואות. לפי היחס הזה, צריך שיהיה 20%. בני ברק לא דומה לתל אביב.
יהודה מירון
¶
אני רוצה להשלים את ההסבר הקצר, כדי שתבינו את העקרונות. היישוב שמונה 20,000, גם בו נמצא מקווה טהרה. כדי לכסות את אותם יישובים קטנים הנמצאים מחוץ לטווח ה-20 הקילומטר, הוספנו סעיף שאומר שיישוב שהוא קטן מ-20,000 ואינו נכנס בטווח נסיעה של 20 קילומטר----
היו"ר אילן גילאון
¶
החלוקה שלכם לקויה. היא צריכה להיות מיוחסת למספר המקוואות שיש ביישוב ולא לשום דבר אחר.
אליהו ליפשיץ
¶
זה שונה. השאלה היא, האם יש כל כך הרבה נשים שתצרכנה מקווה נגיש, שיגרום לצפיפות בגלל שיש רק מקווה אחד נגיש באותו יישוב. אלה לא ההערכות. אין דבר כזה. בדרך כלל זקוקים למקווה עד גיל 50 פלוס ולא לאחר מכן, כאשר בעיות נגישות נוספות באוכלוסייה הן כאשר מצטרפים אנשים יותר מבוגרים.
אליהו ליפשיץ
¶
אני משער, שלא יותר משניים-שלושה. אם יש יותר מ-20-30 טובלות בערב, זה מקווה גדול מאוד. לא מדובר בהיקף שאי אפשר להתגבר עליו אם בטווח של 20 קילומטר יהיה מקווה נגיש.
חגי אברהמי
¶
אני הייתי בקשר עם יהודה לגבי המספרים והמרחקים. אני רוצה לציין, שכיום כל מקווה חדש נבנה בצורה נגישה. בנוסף, כאשר קיימת דרישה של אישה להנגשה לירידה עם למים, גם ביישוב של 500 תושבים, עושים זאת.
היו"ר אילן גילאון
¶
אנחנו מתכננים את זה לעידן שבו לא יהיו צדיקים. תאר לעצמך שבעוד 50 שנה לא יהיו צדיקים. אנחנו צריכים שהחוק יגן עלינו.
חגי אברהמי
¶
אנחנו עושים את זה. לקחנו מספר ערים גדולות: תל אביב, ירושלים, חיפה, ובדקנו את מספר הטובלות הנכות בכל חודש. צריך להבין, שירושלים היא שונה מתל אביב. בירושלים יש אוכלוסייה דתית יותר גדולה. אחוז המשתמשים שם יותר גדול. כמובן שצריך להתייחס למספר התושבים היהודים ולא למספר התושבים בכלל. התושבות היהודיות הן אלה שמשתמשות במקווה.
ניקח לדוגמא את ירושלים, ששם יש קצת יותר מחצי מיליון תושבים יהודים. יש שני מקוואות נגישים.
חגי אברהמי
¶
אני לא יודע להגיד לך את המספר הכולל. צריך להבחין בין מקוואות המתופעלות על ידי המועצות הדתיות, שלזה אנחנו מתייחסים, לבין מקוואות של גופים פרטיים ועמותות פרטיות שאין לנו שליטה עליהן, הם מתוקצבות באופן עצמאי. צריך להבין, שהמספרים המועלים פה הם מספרים שלא כוללים את מספר המקוואות של עמותות פרטיות. אנחנו מדברים על מקוואות המתוקצבות על ידי המשרד ועל ידי הרשות המקומית.
היו"ר אילן גילאון
¶
למה מצריכה אתכם ההגדרה של מעל 20,000 תושבים? לאיזה סד אתם נכנסים לגבי מבנים קיימים?
חגי אברהמי
¶
זה בדיוק המטרה של המיפוי שאנחנו עושים היום. מה זה מטיל עלינו מבחינת מעמסה תקציבית ומבחינת המיפוי? אני עדיין לא יודע להגיד לך. לקחנו את הדוגמא של הערים הגדולות. בירושלים יש קצת יותר מחצי מיליון תושבים יהודים. יש שם שני מקוואות נגישים: אחד בשכונת מוסררה ברחוב אלישע, ואחד בפסגת זאב. מהנתונים שקיבלנו מהמועצה הדתית, במקווה ברחוב אלישע יש 70 טובלות נכות בחודש. בפסגת זאב כמעט ולא טובלות נשים נכות. כנראה, שהמקווה לא מספיק טוב ולא מספיק מונגש. אני לא בטוח שזה בהתאם להוראות הקיימות. בכל מקרה, בכל ירושלים יש 70 טובלות בחודש. אני חושב, שיש לכך השלכה לגבי המספר של 100,000 תושבים. על כל 100,000 תושבים צריך להוסיף מקווה נגיש. ירושלים היא מדגם מייצג לגבי ערים אחרות. ניקח דוגמא נוספת. בבאר שבע יש 180,00 תושבים יהודים. שם יש מקווה אחד נגיש עם מנוע, כיסא, סל טבילה וכו'. מקווה נגיש לחלוטין.
חגי אברהמי
¶
בבאר שבע יש 180,000 תושבים יהודים. יש מקווה אחד, שם טובלות 10 טובלות. השאלה היא, האם יש מקום לבוא ולהשקיע כספים. אנחנו רוצים שתהיה הנגשה ושתהיה אפשרות לנשים לטבול, אבל השאלה היא לגבי כספים האלה שמשקיעים בכל 100,000 תושבים נוספים.
חגי אברהמי
¶
צריך להבין, שבמקביל להנגשה של מבנים קיימים אנחנו בונים ומתקצבים. הרשות המקומית בונה בנוסף מקוואות נגישים. יכול להיות שעכשיו פועלים לבנייה של מקוואות קיימים, שסיימו את הבנייה שלהם או שהם באמצע הבנייה שלהם. לפי החישוב שמופיע כאן אנחנו ננגיש עוד 3-4 מקוואות, שלא בטוח שישתמשו בהם.
יהודה מירון
¶
לנו בנציבות נראה כי ההסדר הזה הוא סביר, כיוון שהוא נותן מענה גיאוגרפי. לא השלמתי את ההסבר. עצרתי בחובה על יישובים לפי גדלים מסוימים ליצור לפחות מקווה אחד נגיש. ביישובים גדולים יצטרכו לבנות לכל 100,000 עוד אחד נגיש. בנוסף, לפי דרישת אישה ביישוב קטן תהיה חובה להנגיש. כלומר, כיסינו כאן גם במובן של חובה וגם במובן של גמישות לפי ביקוש.
רות דיין מדר
¶
למה שירותי דת צריכים לקבל הכשר אחר? בית ספר מנגישים גם אם יש תלמיד אחד. גם המקווה צריך להיות מונגש בהתאמה.
היו"ר אילן גילאון
¶
בעתיד כל מבנה חדש יהיה מונגש. עכשיו אנחנו רוצים לפתור את בעיית העבר. העיקרון שאת מציינת כאן הוא העיקרון המנחה אותנו. גם בבתי הספר אנחנו עושים איזושהי פשרה. אנחנו בונים פיר ולא מעלית.
רות דיין מדר
¶
מקווה זה לא דבר שאפשר לעשות כל שלושה חודשים. אותה אישה זקוקה לזה מדי חודש ביום ספציפי.
מיכאל רויטמן
¶
יש לי הצעה. יש פה בלבול. המשימה פה זה תקנות לטיפול במבנים קיימים. אנחנו לא עוסקים במדיניות של משרדים, בתקציבים של משרדים או בתכנון ערים. כל זה נחמד, אבל זה לא בבית הספר הזה.
היו"ר אילן גילאון
¶
אבל אנחנו לוקחים בחשבון שכל דבר כזה יהיה גם ישים. אנחנו יכולים להחליט את כל ההחלטות שבעולם, אבל בסופו של דבר הן לא תהיינה ישימות.
מיכאל רויטמן
¶
אבל המנטאליות של התקנות היא לסדר את המבנה על פי סוגו בצורה כזו או אחרת. בנוסף, יש סט שלם של יועצים, שיגידו שבבנין הזה יש היתכנות או אין היתכנות. קודם שאלת מה זה 20 קילומטר, עם הסעה ציבורית או עם הסעה פרטית. כלומר, הנושא בעייתי. אני מציע לחזור לגופו של עניין, לרמת המבנה.
מה זאת אומרת להגיע עד בור הטבילה? הרי לא באים למקווה להשתזף. באים למקווה למטרה מאוד ספציפית. או שטובלים או שלא טובלים. צריך להתייחס למטרה. אני אומר את זה כאחד שעזר למשרד השיכון לתכנן את כל סוגי המקוואות, שבאים בגדלים שונים. הגדלים שייכים למדיניות ממשלתית, הקובעת איזה גודל מקווה, 120 מטר, 90 מטר, 150 מטר, 300 מטר. שם סף הגמישות הוא יותר גדול. מקווה זה לא רק לנשים, אלא גם לגברים. בנוסף, יש פעילות של הגעלת כלים. צריך דרכי גישה למקום הזה בכל מקום.
ההצעה שלי היא, לבטל לחלוטין את העניין של להגיע עד לבור הטבילה ולהתייחס פר מבנה, לתת סט תקנות פר מבנה לפי העניין. בנוסף, לבטל לחלוטין את העניין של הריחוק הגיאוגרפי. אף אחד לא יוכל להשתלט על זה ברמת התקנות האלה.
בנוסף, אם רוצים לעשות פיזור גיאוגרפי, בתקנות השלטון המקומי אפשר להכיל את זה בצו שיאמר: מיום זה וזה יוקצו ארבעה.
היו"ר אילן גילאון
¶
לא הבנתי למה התכוונת שאמרת: "פר מבנה". האם הכוונה היא לגודל המבנה, למשתמשים במבנה?
היו"ר אילן גילאון
¶
אין לנו בעיה בנוגע למבנים עתידיים. אני מדבר על העבר. יכול להיות שמדובר בפסיליטי שהוא לא מסובך מדי, לא יקר מדי, ואפשר לאמץ אותו.
שמואל חיימוביץ
¶
אני התייחסתי לאיזונים ולמדתיות מתוך היותי ממונה נגישות ארצית, ומתוך זה שאשתי צרכנית של זה. במבנה חדש, שנחנך לאחרונה באלקנא, ביציאה מבור הטבילה ישנה מדרגה בגובה של 20 סמ'.
שמואל חיימוביץ
¶
של 20 סמ'? כמה מהנכות מסוגלות להיכנס למים בלי המתקן טבילה? הן חייבות להתקרב עם הכיסא גלגלים, כדי שיורידו את המכשיר או את הפרוטזה מהרגל.
שמואל חיימוביץ
¶
אפשר לדרוש דברים, שאחר כך יעמדו כאבן שאין לה הופכין ויבואו בטענות שהתקינו לא היה צריך ובזבזו כסף ציבורי.
שמואל חיימוביץ
¶
אנחנו מודעים לצורך אולטימטיבי של אישה להגיע למקווה ולטבול. אנחנו חושבים, שצריך לספק את הדבר הזה. אלה האיזונים שמצאנו כסבירים. זה לא נכון להציע פה פשרות נוספות על מה שכבר סוכם כפשרה, ולצמצם עוד יותר את מה שמוצע כאן.
היו"ר אילן גילאון
¶
אתם מציבים פה מערכת נוראה מסובכת מבחינת ההגדרות שלה. יכול להיות שסך הכל מדובר במגלשה.
שמואל חיימוביץ
¶
מה פתאום? כאשר נכנסים למקווה קיים צריך להרחיב פרוזדורים ופתחים, ולעשות שירותים עם מקלחת נגישה.
אליהו ליפשיץ
¶
יש לי הצעה חשובה לעניין. הזמינות של מקווה במקום המגורים חשובה רק לשבת. לולא שבת אפשר היה להסתפק במקווה במרחק של 20 קילומטר. אנשים יכולים לנסוע באוטובוס פעם בחודש.
אליהו ליפשיץ
¶
מכיוון שבכל מקרה אדם עם מוגבלות לא יוכל להשתמש במתקן בשבת, הוא יוכל להגיע ביום חול למתקן הזה. העלויות פה הן אדירות. לא מדובר בעלויות רגילות. אם הוא ייסע 20 קילומטר הוא לא יהיה מוגבל. יש הרבה נשים שמחליטות להגיע למקווה שנוח להן מסיבות אחרות, והן בכל מקרה נוסעות. השבת היא הסיבה היחידה ואי אפשר להשתמש במתקן בשבת. אין צורך לבקש.
אבנר עורקבי
¶
ראש העיר שלנו החליט לשפץ מקווה. ביקשתי אותו באופן אישי שיעשה אותו נגיש לנכים, והוא הנגיש אותו.
רות דיין מדר
¶
אדוני היו"ר, לאורך כל הדיונים נמנעת מלהיכנס לעניין התקציב. דיברת על מהות ולא דיברת על תקציב. אני לא מבינה למה כאן נכנסים לעניין התקציב.
היו"ר אילן גילאון
¶
אנחנו צריכים להתקין תקנות על פי החוק. בנוגע לתקציב – חובה על מי שצריך להשיג אותו להשיג אותו, אלא אם כן הוא ירצה להיות עבריין.
מיכאל רויטמן
¶
התקציבים הם לא פנומנאליים, כי הליבה של העניין היא הכניסה לבור הטבילה. את הדברים האלה אפשר לעשות באמצעות מתקן. גם אם יהיה לא נוח במעברים, אם הליבה פתורה עשינו את מלאכתנו.
היו"ר אילן גילאון
¶
לאור כל מה שנאמר כאן אנחנו נקבל את הפשרה שאתם מציעים פה. אני מקווה, שהזמן יביא פתרון לגבי המקומות החדשים. אני גם מניח, שבמקום שזקוקים לסידורים כאלה בסופו של דבר גם מצליחים לארגן אותם.
חגי אברהמי
¶
אנחנו רוצים לסיים את המיפוי, כך שאם יהיו דברים מהותיים אנחנו רוצים להביא אותם בפני הוועדה.
מיכאל רויטמן
¶
אני רוצה לשאול, האם לאור העיקרון שיש קשר בין ריחוק גיאוגרפי למבנה מסוג מסוים אנחנו לא פותחים פה צוהר לסט שלם של מבנים שונים שיבואו בטענה דומה?
אייל לב-ארי
¶
אני קורא סעיף 32, מקווה טהרה:
(1) במקווה טהרה מסוים יתקיימו כל אלה:
(1) דרך נגישה תוביל מהכניסה לבניין לשירותים נגישים, מקלחת נגישה, מלתחה נגישה ועד לבור הטבילה.
(2) יימצא בו בית אחיזה מהמקלחת הנגישה ועד לבור הטבילה, באופן שאדם עם מוגבלות המסוגל להלך, יוכל להיעזר בבית האחיזה בדרכו מהמקלחת עד לתוך בור הטבילה, לרבות מדרגות הירידה לבור הטבילה. למען הסר ספק, על בית האחיזה במדרגות האמורות יחול פרט 17 לתוספת זו.
(ב) ביישוב שבו 100,000 תושבים לפחות, או לפי דרישת אישה בכל אחד מהמקומות המפורטים בפסקאות (1) עד (3) בהגדרת "מקווה מסוים" יימצא במקווה קיים אחד לפחות, כאמור בפסקה (א) אמצעי המאפשר להכניס אדם עם מוגבלות בניידות לתוך בור הטבילה ולהוציאו ממנו, לפי הוראות שיותקנו לפי סעיף 19יב לחוק השוויון.
אייל לב-ארי
¶
"או לפי דרישת אדם עם מוגבלות".
(3) בפרט זה "מקווה טהרה מסוים" – מקווה טהרה קיים אחד לפחות בכל אחד מאלה: (1) יישוב שגודלו 50,000 תושבים לפחות: ואם עלה גודלו של יישוב על 100,000 תושבים יתווסף מקווה טהרה קיים לפי פסקאות (א) ו-(ב) לכל 100,000 תושבים. (2) יישוב שגודלו 20,000 תושבים לפחות ונמצא בטווח העולה על 20 קילומטר נסיעה מיישוב כאמור בפסקה (1). (3) יישוב שאוכלוסייתו קטנה מ-20,000 איש ונמצא בטווח העולה על 20 קילומטר נסיעה מיישוב כאמור בפסקה (1) ובפסקה (2) לפי דרישת אישה עם מוגבלות בניידות". אם כך זה יהיה לפי "דרישת אדם עם מוגבלות".
היו"ר אילן גילאון
¶
לפי דרישה. זה יתוקן, כפי שכבר תוקן. בכל מקום שכתוב "דרישת אישה" זה יהיה "דרישת אישה ואיש".
חגי אברהמי
¶
בכל מקום שכתוב "מספר תושבים" צריך לכתוב "תושבים יהודים". מי שמשתמש בשירותי המקווה אלה רק יהודים.
היו"ר אילן גילאון
¶
בנגישות אנחנו לא עוסקים בדברים הללו. גם כדורגל זה ברור שזה רק לבני אדם. האם אני מגדיר את זה?
חגי אברהמי
¶
אני רוצה להבהיר את הדברים. אם על כל 100,000 תושבים צריך להוסיף מקווה, אז מהחישוב הזה אנחנו צריכים להוסיף תושבים שממילא אינם נצרכים לשימוש המקווה. מי שמשתמש בשירותי המקווה אלה רק אנשים יהודים. זו הלכה יהודית. אין פה עניין של אפליה. זה לא רלוונטי. אנחנו נצטרך להוסיף עוד 2-3 מקוואות שלא נצרכים בכלל.
מיכאל רויטמן
¶
אני רוצה לומר משהו לגבי העניין של מקווה אחד לפחות פר כמות תושבים מסוימת. ברוב המקרים אנשים הולכים למקווה לא ליד ביתם. בוא ניתן שני חלופות לפחות. האנשים לא הולכים למקווה היחיד. הם רוצים ללכת לאו דווקא למקווה שליד הבית, וזה מסיבות של צניעות. במקום שכתוב "אחד" שיהיה כתוב "שניים לפחות".
היו"ר אילן גילאון
¶
עלה פה העניין של מספר המשתמשים ביישוב יהודי. אני רוצה להגדיר הגדרה על פי משתמשים.
היו"ר אילן גילאון
¶
חגי שואל, מה עושים בעיר מעורבת שב מספר התושבים הוא לא רלוונטי לצורך השימוש במקווה עצמו.
שמואל חיימוביץ
¶
אין לנו בעיה לסעיף, שיעשה הבחנה של הקהל הפוטנציאלי לשימוש. פה מדובר רק על האוכלוסייה היהודית. באותה מידה, כאשר תהיה פונקציה של רק אוכלוסייה מוסלמית יוכלו להתחשב שם.
חגי אברהמי
¶
יש את הנתונים האלה במשרד הפנים. זה לא קשור לדתי או לא דתי. זה קשור למשתמש פוטנציאלי. המשתמש הפוטנציאלי זה אדם דתי.
שמואל חיימוביץ
¶
יש לי הצעה. אנחנו נבדוק אפשרות להכניס מעבר לפרמטרים של גודל האוכלוסייה גם קורלציה מול מספר המקוואות באותו מקום.
שמואל חיימוביץ
¶
אז אני לא משתמש על משתמשים פוטנציאלים. כמו שהצעת בהתחלה, גם גודל היישוב וגם מספר המשתמשים.
חגי אברהמי
¶
יהודים בכלל. אנחנו לא מדברים על משתמשים פוטנציאלים או על אנשים דתיים שנוהגים לטבול, אלא על כל האוכלוסייה.
היו"ר אילן גילאון
¶
יש חשיבות לקהילות ולמספר המשתמשים. בוודאי יש חשיבות עם מדובר בבני ברק או במקום אחר. לכן, העניין של המספר הקיים הוא מענה למשהו שהוא כפוף למספר המשתמשים.
היו"ר אילן גילאון
¶
אני לא נכנס לזה. למה אני אומר שמה שיש היום הוא קנה מידה אובייקטיבי? אתם חייבים להתייחס למספר הקיים, כי הוא נותן מיפוי לגבי נושא של שימוש.
שמואל חיימוביץ
¶
אבל מצד שני אנחנו רוצים לאפשר את השיקול של מרחק ממקווה נגיש. אם נדבר רק על מינימום אחד נגיע להרבה יותר מקומות שיידרשו להיות נגישים. נראה לי שהמבחן הזה רלוונטי רק ליישובים שהם מעל 100,000 תושבים. שם יש צורך לעשות מבחן של קורלציה מול מספר המקוואות הקיימים.
מיכל שיק הרטוב
¶
אני חושבת שההגדרה היום שמדברת על 100,000 תושבים מספיקה. יש גם נשים שהן לא יהודיות, וכן מאמינות בדת היהודית וירצו להשתמש במקווה.
היו"ר אילן גילאון
¶
זה לא קשור לעניין. גם ללכת לפי מספר עיוור של משתמשים לא אומר שום דבר. כנראה המיפוי של המקוואות הקיימים יכתיב שימוש שקיים על פי מרקם קהילתי בתוך המקום.
היו"ר אילן גילאון
¶
מי שמותר לו להגיע, מי שרצוי להגיע. ברור שיש קורלציה בין מקוואות קיימים לבין מספר משתמשים, גברים כנשים. תעשו רביזיה ותבדקו את הדברים.
אייל לב-ארי
¶
אני ממשיך לקרוא את סעיף (ד), תוספת של הנציבות: "אישה כאמור בפרט זה" – זה ישתנה לאדם עם מוגבלות: "אדם עם מוגבלות המבקש לממש את זכותו יפנה לרשות המקומית או למועצה המקומית בצרוף אישור הערוך לפי התוספת, לפיו רופא, פיזיותרפיסט או מרפא בעיסוק אישר בחתימתו במסמך האמור, כי ביצוע התאמות נגישות, כמפורט בפרט משנה (א) או (ב) נדרש בשל מוגבלותו של האדם, בשם נגישות השירות הציבורי הניתן במקווה הטהרה".
יהודה מירון
¶
הסעיף הזה קיים כבר היום בתיקון שנערך לחוק המקרקעין בנושא של ביצוע התאמות נגישות בבנייני מגורים. פעם שנייה, תחשבו על הכיוון ההפוך. אנחנו הולכים פה באזור מאוד עדין. אנחנו לא רוצים לתת אינסנטיב לכל מיני גורמים המעוניינים לספק כמה שיותר ציוד.
היו"ר אילן גילאון
¶
במקרים הכי קיצוניים אנחנו מבקשים בפשרה מסוימת להציג תעודת נכה. פה אתה רוצה אישורים של פיזיותרפיסט.
שמואל חיימוביץ
¶
לא מדובר פה על ביצוע התאמות נגישות במקומות האלה הנדרשים בגלל מספר המקומות שממילא נדרשים, אלא כאלמנטים משלימים למה שנדרש קודם. אם יש אישה שאומרת: אני לא "רוצה לנסוע מרחק כזה גדול", או מישהי שמבקשת מתקן של הכניסה לתוך הבור טבילה, הכי קל לספק כזה לבוא ולבקש אישור ממישהו.
היו"ר אילן גילאון
¶
אני חושב שאתם שיניתם את הקו המרכזי שאנחנו מובילים אליו כל הזמן, שאנחנו מנגישים את המקום ולא מתאימים את האנשים.
שמואל חיימוביץ
¶
זה במסגרת הנגשות פרטניות. כמו שיש בחינוך הנגשה פרטנית ויש את העניין של התאמה במקומות מגורים, חשבנו לנכון שיהיה לזה סימוכין.
אייל לב-ארי
¶
אני קורא סעיף (ה) הוראות הנגישות בפרטי משנה (א) ו-(ב) יתקיימו במקווה טהרה המופעל כעסק.
היו"ר אילן גילאון
¶
יש מי שחושב שכל המדינה זה עסק. תוריד את המילה עסק. זה מקווה. מה זה משנה אם זה עסק או לא עסק.
היו"ר אילן גילאון
¶
האם המקווה הוא יצור על הפלנטה? במבנה חדש זה ברור לגמרי. במבנה קיים זה צריך לענות על אותן דרישות. זה לא מעניין אותי אם זה עסק או עמותה.
שמואל חיימוביץ
¶
אבל ההסדר הזה מדבר רק על הנגשה של חלק מהמקוואות. האם אותו גורם פרטי יוכל לבוא ולהסתמך על אותו הסדר ולהגיד, ממילא יש מקווה ציבורי נגיש ולכן אני פטור.
היו"ר אילן גילאון
¶
לא, אתם הולכים בגישה לא עקבית. אתם מתחילים לעשות זיגזגים, שאנחנו לא נצא מהם. אני רוצה הגדרות אוניברסאליות, ולא להתייחס לעסק, מלכ"ר וכו'.
רות דיין מדר
¶
מה זה הוצאות? כאשר אני דיברתי על הוצאות של מרכז שלטון מקומי, אתם אמרתם לי שההוצאות לא רלוונטיות.
שמואל חיימוביץ
¶
אם זה מקווה פרטי, הוא יכול לטעון טענת נטל כבד ולצאת פטור. מקום ציבורי לא יכול לעשות את זה. לכן, עשינו את ההסדר הזה של המדתיות וסבירות. האם אתה רוצה להכניס אותו לאותו הסדר? אין בעיה. הוא ייצא פטור בדרך כלל, כיוון שהגורם הציבורי עשה את זה. גם הפוך. יכול להיות שהגורם הציבורי יגיד: המקווה הפרטי נגיש, ולכן אני פטור.
היו"ר אילן גילאון
¶
אני מבקש לא לסבך לנו את החיים. לא לדבר על עסק פרטי או לא פרטי. לדבר על מקווה בלבד. מבחינתי שכל המקוואות לא יעמדו במבחן פטור מנטל כבד מדי. אם הוא יכול לפתוח מקווה, אז מה זה נטל כבד מדיי? איזה מקווה הוא פותח שזה נטל כבד מדיי עבורו?
היו"ר אילן גילאון
¶
לי לא נראית ההגדרה הזו, והיא מחייבת אותי להיכנס לאורך כל הקו להגדרות שונות ואחרות.
רות דיין מדר
¶
אבל הבעיה הזו עולה בגלל שיצרנו את המרחקים. אם לא היינו יוצרים את המרחקים לא היינו דנים בכלל בבעיה כזו.
אייל לב-ארי
¶
אני ממשיך לקרוא סעיף (ו): "תוך חצי שנה מתחילת תוקפן של התקנות יפרסם משרד הדתות באתר האינטרנט של המשרד, במדור מיוחד המיועד למטרה זו, את רשימת המקוואות בישראל לפי סוגי היישובים הנזכרים בפסקאות (1) ו-(2) להגדרת מקווה מסוים ויישובים שגודלם עולה על 100,000 תושבים, שבהם יתקיימו הוראות פרט זה".
אייל לב-ארי
¶
אם הוא מטיל על הנציבות, זה סיפור אחד. להגדיר למישהו באותה רמה מנהלית לעשות משהו אחר, זה לא הפתרון.
שמואל חיימוביץ
¶
יש בעיה. אם אנחנו נציב באתר שלנו משהו שאנחנו מצהירים עליו שהוא נגיש על פי בדיקה של מישהו אחר ואחרי זה נבוא ונגיד שאותו מקום הוא לא נגיש, תהיה בעיה.
חגי אברהמי
¶
אנחנו נבדוק את זה מול השר והנהלת המשרד. גם אם בסופו של דבר תהיה הסכמה ונכונות לעשות את זה, הרשימה שתפורסם תהיה נוגעת רק למקוואות שאינם פרטיים, של המועצה הדתית. כאן כתוב: "בישראל". לנו אין ידע על גוף פרטי שהקים עכשיו מקווה.
אייל לב-ארי
¶
33, בריכת שחייה: (א) בפרט זה, "אתר בריכת שחייה", ו-"פארק מים" – כהגדרתם בתקנות הסדרת מקומות רחצה (בטיחות בבריכות-שחיה), התשס"ד-2004 (להלן – תקנות הבריכות).
(ב)נוסף על האמור בתקנות אלה תהיה לאדם עם מוגבלות באתר בריכת שחייה קיים ובפארק מים קיים נגישות רציפה אחת –
(1) לשירות הציבורי באתר, כגון לקופה ומשרדי אתר בריכת השחייה, מזנון, ככל שקיימים.
מיכל שיק הרטוב
¶
לדעתי, ההגדרה של שירות ציבורי לא מספיק טובה. האם זה כולל פינות פיקניק שיש במקום? האם זה כולל חוגים שיש בבריכות שחייה? אולי אפשר לרשום: "לשירות ציבורי או כל פעילות המשמשת את הציבור באתר.
יהודה מירון
¶
זה ישמש נגד מה שאת רוצה. אנחנו צריכים מונח כללי שתופס את הכל. שירות ציבורי מוגדר למעלה בתקנות. עברנו את זה לפני לא מעט דיונים.
שמואל חיימוביץ
¶
חדרי החוגים הם חלק מהמבנה שיש באותו מקום. המבנה צריך להיות נגיש. מה זה קשור לבריכה?
אייל לב-ארי
¶
אני ממשיך לקרוא את סעיף 33(ב):
(2) לבית שימוש נגיש, למלתחה ומקלחת נגישות לפי פרטים 18 ו-26 עד 28.
היו"ר אילן גילאון
¶
אין הבדל, אבל רוצים בכל זאת להגיד. אני גם לא מבין. אני רוצה להגדיר את זה לפי ההלכה. מקום ציבורי זה מקום שציבור משתמש בו. כל השאר פירושה הוא, כמו שנאמר במקורותינו.
יהודה מירון
¶
סעיף (3) מתייחס למקומות מיוחדים באתר בריכת שחייה. אלה לא סתם שירות ציבורי, וברחל בתך הקטנה אותם צריכים להנגיש.
יהודה מירון
¶
אני מסכים. לפי הצעתך, בפסקה (1) השארנו את המילים "שירות ציבורי באתר". בסעיף (3) מדובר בדברים ספציפיים הייחודיים לאתר בריכת שחייה.
מיכל שיק הרטוב
¶
לגבי אתר שיזוף ואתר הצללה – ברגע שמדברים על שירות ציבורי באופן כללי, הם נכנסים גם כן לפה.
היו"ר אילן גילאון
¶
פה מדובר על אחד מכל סוג. יכול להיות שאפשר לומר אחד מכל סוג מבלי לומר אתר הצללה ואתר שיזוף. זה דומה למה ששאלת קודם לגבי המגרשים מאותו סוג. לפחות לאחד הוא יוכל להגיע. כאן זה אותו דבר. הוא לא יוכל להגיע לכל אתרי ההצללה, אבל לאחד לפחות הוא יוכל להגיע. העיקרון מתקיים לאורך כל הדרך.
מיכל שיק הרטוב
¶
אותו דבר לגבי חדר חוג. אותו דבר אם יש לי חנות שמוכרת ממתקים. יש קנטרי. כאשר אני מגיעה עם הבן שלי לקנטרי, יש חוגים.
אייל לב-ארי
¶
אני ממשיך לקרוא סעיף 33(ב):
(3) לאתר אחד לפחות מכל סוג מקום מהמפורטים להלן: אתר הצללה, אתר שיזוף, פינת פיקניק, ככל שקיימים.
(4) לשפת בריכת השחייה העיקרית באתר. ובאתר בריכת שחייה שמכיל 3 בריכות לפחות – נגישות עד לשפת מחציתן לפחות וביניהן בריכת הפעוטות, ככל שקיימת.
יהודה מירון
¶
בשנת 2004 אושרו תקנות הנוגעות להסדרת רחצה בבריכת שחייה, שעיקרן נושא בטיחות הרחצה בבריכה.
יהודה מירון
¶
היום כבר לא. שם הכנסנו סנונית ראשונה של נגישות לבריכה העיקרית, לרבות כניסה למים. היום אנחנו מדברים על תקנות ייעודיות לנגישות. מן הראוי שנושא הבריכה יטופל כאן ולא שם. כאן התקנות יותר רחבות ומשלימות.
יהודה מירון
¶
סעיף (4) אומר, שבאתר בריכת שחייה צריכים לדאוג לנגישות לשפת בריכת השחייה העיקרית הנמצאת באותו אתר. בישראל יש אתרים קטנים שיש שם בריכת שחייה אחת בקושי, ויש כאלה שיש בהם הרבה יותר. לכן, הצענו מדרגה שאומרת: ברגע שהאתר כולל יותר מ-3 בריכות – מקום שיש בו בריכת פעוטות ועוד שתי בריכות עיקריות, שם הנגישות תהיה לפחות לשפת מחצית בריכות השחייה. לפי הערה של מיכל, גם נגישות לשפת בריכת הפעוטות, ככל שהיא קיימת.
מיכל שיק הרטוב
¶
מה קורה במקום בו יש שתי בריכות: בריכה אחת גדולה למבוגרים ובריכה אחת לפעוטות? האם אני אוכל אז להגיע עד לשפה?
מיכל שיק הרטוב
¶
את זה צריך לתקן. אני גרה בגבעתיים, ושם יש בריכה אחת בעיר. אם אני אדם עם מוגבלות ובא לי ללכת עם הבן שלי לבריכה ולא בא לי לנסוע, זו בעיה.
יהודה מירון
¶
אני רוצה להציע הצעה לאור מה שעולה כאן. אנחנו נגיד, שתהיה נגישות לשפת הבריכה העיקרית ולשפת בריכה פעוטות, אם קיימת. באתרים בהם יש יותר מ-3 בריכות, תהיה נגישות למחצית.
היו"ר אילן גילאון
¶
אולי את בריכת הפעוטות תגדיר באופן אחר, כדי שלא תגביל את זה. מה קורה אם יש בריכה שלישית או רביעית לטיפול הידרו תראפי?
אייל לב-ארי
¶
אני ממשיך לקרוא סעיף 33(ב)(4): "לגבי בריכת השחייה העיקרית לפחות – תהיה גם נגישות לתוך המים לפי הסעיפים הדנים באמצעי גישה לתוך מים כאמור בת"י 1918 חלק 2 בסעיף הדן בכניסה למים או באמצעי אחר שאישר הנציב". מה זה אמצעי אחר?
יהודה מירון
¶
הסעיף הזה הועתק מתקנות של משרד הפנים לגבי בריכות חדשות. זה נכון שעכשיו תקן 1918 חלק 2 נמצא ברביזיה.
אייל לב-ארי
¶
"בבריכות שחייה שבהן נהוג לתחום מסלולים לשחייה יסומנו על קרקעית הבריכה מסלולי השחייה באמצעות פסים בניגוד חזותי לסביבתם".
(3) "קיימות בבריכת שחייה מדרגות המובילות לתוך המים יימצא בהן בית אחיזה באופן שיאפשר לאדם עם מוגבלות לאחוז בו לפי בחירתו, ביד ימין או ביד שמאל"
יהודה מירון
¶
לא. אנחנו הגענו לסיכום עם ראובן ברון ועם ארגון בריכות השחייה, שבבריכות בהן נהוג לתחום את מסלולי השחייה במצופים, ידאגו לסמן גם על הרצפה.
יהודה מירון
¶
נושא בריכות שחייה הוא נוצא הנוגע לכל הקהל באשר הוא, בכל הארץ, ללא הבדל דת, גזע ומין. נושא המקוואות הוא נושא מצומצם בהיקף שלו, הוא נוגע לקבוצה מאוד מסוימת.
יהודה מירון
¶
לכן כאשר עסקנו בנושא הזה אל מול השאלה התקציבית, מצאנו לנכון ששם ראוי לחשוב על ההיבט הגיאוגרפי. יותר מזה, בתחום של בתי תפילה ובתי כנסת אין הסדר של מדרגות.
היו"ר אילן גילאון
¶
אנחנו מתייחסים לנושא הזה כדי שיעמוד במבחן הסבירות, אבל אנחנו לא מתקצבים את הדברים. אנחנו קובעים את התקנות, ומי שצריך לתקצב יתקצב אותן.
היו"ר אילן גילאון
¶
זה נובע מתוך הבעיה של החישוב לגבי המקוואות, וזה ימשוך אותנו לאורך כל הדרך. בכל סעיף שנגיע יגידו למה במקוואות ככה וכאן ככה. לכן, התיקון צריך להיות במקוואות ולא פה.
היו"ר אילן גילאון
¶
אני ביקשתי אותם לחזור לעצמם, לעשות רביזיה ושהחישוב יהיה על פי המקוואות הקיימים. זה המיפוי היחיד שיש לי המתקרב להיגיון, לצדק ולמציאות.
יהודה מירון
¶
אם בבריכה חלים כללים בינלאומיים, הנגישות תיסוג בפניהם. אם צריכים לתכנן בריכה לפי כללים בינלאומיים וזה ייעודה של הבריכה – אולי יש אחת או שתיים כזו בארץ.
קריאה
¶
אם לא עושים את הדברים אחרים זה לא פוגע. התחייבו לעשות סידורים מיוחדים ולהוריד את הנכים למים. עם כל מה שמסביב אין בעיה.
היו"ר אילן גילאון
¶
כאשר הבינלאומיות עומדת מול הנגישות, הבינלאומיות זוכה. מדליות שוות יותר מנכים. מה לעשות?
ישראל אבן זהב
¶
לא רק בשחייה. יש לי הערה לגבי בתי אחיזה. אני חושב שצריכים להיות בתי אחיזה בשני גבהים. התקן קובע 90 סמ', והשני צריך להיות יותר נמוך לאלה שמשתמשים בכיסא גלגלים.
מיכאל רויטמן
¶
היות ודרשנו את האפשרות של כניסה לבריכה עיקרית, זה נראה קצת מיותר לעשות מאחז יד בשני גבהים. אני לא חושב שיש מקום לזה. עד שהצלחנו להוריד את המאחז השני מהרמפה.
אייל לב-ארי
¶
אני קורא סעיף 34, בתי סוהר ובית מעצר: "בבתי סוהר יתקיימו הוראות אלה:
(1) דרך נגישה רציפה תוביל ממקום חניה נגיש למקומות בבית סוהר ובבית מעצר שמותרת לציבור המבקרים גישה אליהם, לרבות לאזורי המתנה או קבלת שירות, מקום מפגש עם מבקרים ועם עורכי דין ולבית שימוש נגיש למבקרים.
(2) יחידות מיוחדות –
(1) סך כל היחידות המיוחדות לפי פרט 25 בכל בתי הסוהר ובתי המעצר בישראל לא יפחת מאחוז אחד מסך כל תאי הכליאה בבתי הסוהר ובתי המעצר בישראל לפי העניין.
(2) שירות בתי הסוהר יורה באלו בתי סוהר ובתי מעצר לפי העניין מבין המצויים בצפון, מרכז ודרום ישראל (להלן – המחוזות) יימצאו יחידות מיוחדות שמספרן יחסי לכמות תאי הכליאה באותו מרחב, ובלבד שבכל סוג של בתי סוהר ובתי מעצר בכל אחד ממחוזות אלה יימצאו יחידות מיוחדות ולא פחות מיחידה מיוחדת אחת.
בני נווה
¶
אנחנו מדברים על 4,500-5,000 תאים של אסירים, בהם יושבים 22,000 אסירים. יש לנו 18 אסירים בלבד עם מוגבלות של כיסא גלגלים.
בני נווה
¶
מדובר על אוכלוסייה מבוגרת. אמנם יש גידול, אבל זה פחות מהאוכלוסייה הכללית. אנחנו מדברים על סדר גודל של אחוז. נניח שיש נרקומן שרוצה להיגמל. אנחנו נדאג שתהיה מחלקה אחת כזו בכל מחוז. הסבירות שיהיה אחד כזה שואפת לאפס. לא יהיה מצב שהוא לא יוכל ללכת למחלקה טיפולית בגלל שאין לו תא מתאים. הנקודה היותר מסובכת בשבילנו היא הקטע של הנגשת בית הסוהר כולו. אני יכול לתת לו תא שהוא יוכל לחיות בו. אם צריך לדאוג שהוא יגיע עד לחינוך, לתעסוקה ולמרפאה, זו בעיה. אנחנו ננגיש את הדרך. זה לא כל כך פשוט. יש מקומות ישנים עם מדרגות. אנחנו נצטרך לחפש אגף. זה לא יהיה פשוט, אבל נמצא פתרון.
בני נווה
¶
אתה צוחק, אבל בנווה תרצה אין מקווה. אני לא אתפלא אם יום אחד זה יהיה. הרי יש לנו היום כבר חדרי התייחדות. יום אחד תבוא אישה דתייה ותבקש מקווה.
מיכאל רויטמן
¶
כתוב: "דרך נגישה רציפה תוביל ממקום חניה נגיש למקומות בבית הסוהר ובבית מעצר". יש הרבה בתי מעצר שהם בתחנות משטרה.
בני נווה
¶
נציגי המשטרה לא נמצאים, אבל אני רוצה שתדעו שבשנת 2007 כל בתי המעצר המשטרתיים עברו אלינו, למגרש הרוסים, לאבו כביר, לחיפה וכו'. היום נשארו בתחנות המשטרה תאים המשמשים למעצר של כמה שעות. תוך כמה שעות אנחנו לוקחים אותם משם.
אייל לב-ארי
¶
"בפרט משנה זה "סוג של בית סוהר או בית מעצר" – בית סוהר או בית מעצר המיועד לאוכלוסייה מסוימת, כגון אסירים פליליים, אסירים ביטחוניים וכיו"ב.
(4) בבית סוהר ובית מעצר שיימצאו בהם יחידות מיוחדות לפי פסקת משנה (ב) תהיה לאסיר שהוא אדם עם מוגבלות נגישות רציפה מהיחידה המיוחדת שהוא כלוא בא לכל המקומות בבית הסוהר שבהם נמצא האסיר כחלק משגרת הפעילות בבית הסוהר ובכל המקומות בהם ניתן שירות לאסיר, לרבות חדר אוכל, מרפאה מועדון, חצר שבה מאפשרים לאסירים להתהלך, מקום מפגש עם עורך דין ועם מבקרים.
(5) בבניין קיים שבו תא עיקוב לעצירים שבשימוש משטרת ישראל יתקיימו הוראות אלה:
(1) בתא עיקוב אחד לפחות תוביל דרך נגישה לפי תוספת זו, ויהיו בו שטח רצפה פנוי ממכשולים שיתקיימו בו הוראות ת"י 1918 חלק אחד בסעיף הדן בסיבוב.
(2) יימצא בית שימוש נגיש לפי פרט 18, שתוליך אליו דרך נגישה לפי חלק זה מתא העיקוב.
אנחנו כן צריכים להתייחס ליחידה מיוחדת בבתי המשפט.
יהודה מירון
¶
לא יחידה מיוחדת. הסעיף הזה כמו שהוא יחול גם על אותם תאי מעצר בבתי המשפט. אנחנו צריכים לתאם את זה איתם.
בני נווה
¶
אני אגיד לך את האמת, זה באחריות בתי המשפט והם נראו ככה. מאז שאנחנו קיבלנו את זה, אנחנו מתקציבנו מטפלים בזה.
בני נווה
¶
המבנה שייך להם. הם לא עושים כלום, ואנחנו מחוסר ברירה השקענו מיליונים, כי אנחנו לא מוכנים שאסירים יחיו בתנאים כאלה.
אייל לב-ארי
¶
אני קורא את סעיף 35, נגישות לתצפית: "עמדת תצפית המשמשת את הציבור בבניין קיים תוביל דרך נגישה שתאפשר לאדם עם מוגבלות המתנייד בכיסא גלגלים תצפית אל מושא הצפייה".
שמואל חיימוביץ
¶
למשל, על מגדל אשכול באוניברסיטת חיפה בקומה העליונה יש עמדת תצפית המשקיפה על כל מפרץ חיפה. כאשר אדם יושב, הוא לא יכול לראות. צריך לטפל בזה, צריך לתת אפשרות לאדם עם מוגבלות שיושב גם ליהנות מהצפייה הזו.
יעקב עילם
¶
אני מבקש להוסיף, שגם האמצעים שמשמשים לצפייה, כגון משקפות, יהיו נגישים. בכל העולם ישנה משקפת נמוכה, כך שאדם בכיסא גלגלים יוכל להשתמש בה.
קריאה
¶
באזור החולה יש מסלול מצוין גם לנכים, אבל יש שם גם מגדל תצפית. שם אני לא רואה איך יעשו את זה.
שמואל חיימוביץ
¶
זה שייך לנגישות אתר. שם דיברנו על נגישות למוקדי עניין. יש אפשרות לקבל פטור במצבים כאלה. לא ידרשו מעלית לעמדת התצפית.
מיכאל רויטמן
¶
צריך להחריג ולומר: ובלבד שלא יפגע בתנאי בטיחות. במגדל שלום כאשר אתה עולה למעלה ורוצה לצפות על הים יש גובה מעקה מסוים. יצטרכו לפטור את זה, כי אסור לפגוע בתנאי הבטיחות.
שמואל חיימוביץ
¶
אתם רוצים לשמוע איך עושים את זה? במרחק מסוים מהחזית עושים רמפה, עולים למקום מוגבה, צופים החוצה, ויורדים ברמפה.
אייל לב-ארי
¶
תוספת שנייה כוללת טופס בדיקת נגישות לפי תקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות (התאמת נגישות למקומות ציבוריים קיימים), התשס"ז-2007.
יהודה מירון
¶
אותו אחד שצריך לבדוק את הבניין. אם זה קניון, אז מדובר בהנהלת הקניון או המשתמשים בכל אחד מהחללים המוזכרים שם.
יהודה מירון
¶
הבדיקה נעשית על ידי מי שמנהל את הבניין או מי שמחזיק את המקום. אם הוא רוצה לקחת מורשה הוא יכול.
שמואל חיימוביץ
¶
בחוק השוויון לגבי מבנה קיים לא נאמר שנדרש מורשה נגישות לצורך בדיקה והתאמה, אלא אם מדובר בפטור או דרישה מופחתת. אם בעל מכולת או אחר רוצה לבדוק אם הוא צריך לעשות התאמות נגישות, הוא ייקח את הטופס הזה. אני מניח, שיהיו גופים שלא יסתפקו בבדיקה עצמית אלא ייקחו אנשים שמבינים בזה יותר. כדי לפשט את הדברים, כל אחד יכול לעשות את הבדיקה, ואם משהו לא בסדר הוא יכול לעשות תיקון כדי לעמוד בדרישות.
מיכל שיק הרטוב
¶
נכון שכל אחד יכול למלא את הטופס הזה, אבל בפועל בעל בניין לא יעשה את זה בעצמו. הוא יפנה למורשה נגישות שיש לו את הניסיון והידע. הצעת החוק שאתה הגשת, להאריך את המועדים, היא קריטית כאן. כיום את מספיק מורשי נגישות שיבצעו את הדברים האלה. נכון שאין דרישה בחוק למורשי נגישות, אבל למהנדסים ואדריכלים אין את המומחיות כמו שיש למורשה נגישות.
היו"ר אילן גילאון
¶
אני רוצה להוסיף על הדאגה שלה. אני יותר מוטרד ממנה. אני חושב, שהם גם לא יפנו למורשה נגישות. יש חוק של אקו"ם שאתה צריך לדווח אם יש לך מקום ציבורי ואז אתה מקבל תמלוגים. לי היתה פעם מסעדה ושלחתי להם מכתב. הם היו בשוק שבעל מסעדה שולח להם מכתב, כי הם בטח בחיים לא קיבלו מכתב מבעל מסעדה. במכתב כתבתי להם שפתחתי מסעדה ויש לי 250 מקומות. הם כתבו לי חזרה: "איך אנחנו יודעים שיש לך 250 מקומות, אולי יש לך 500 מקומות?" אני מפחד מאוד מהאפקט הזה. מי ירצה לשלוח את זה?
שמואל חיימוביץ
¶
מבחינת אכיפה יש כמה גורמים שעומדים מאחורי הציפייה שהחוק הזה יקוים. הראשון הוא המשתמש. כאשר יבוא אדם עם מוגבלות למקום מסוים והוא לא יהיה נגיש, הוא יוכל להגיש תביעה. גורם שני הוא הארגון שמייצג אנשים עם מוגבלות. גורם שלישי זה אנחנו.
יהודה מירון
¶
אחרי שהתקנות האלה ייכנסו לרשומות, תתחיל עבודת הטמעה. הנציבות תפיק עלונים הנוגעים לפלחים מסוימים של סוגי עסקים. אגב, משרד הפנים עשה מהפיכה מאוד יפה בתחום רישוי עסקים. יש עלונים מסוגים שונים לעסקים שונים, ובתוך העלון הזה בעל העסק יודע מה נדרש ממנו. הוא לא צריך להחזיק שום מומחה. זה גם מה שיהיה כאן.
שמואל חיימוביץ
¶
חשבנו. המודול שחשבנו עליו הוא זה שאנחנו מביאים בפניכם. אתם יכולים לשפוט אותו ולהגיד שהוא לא טוב או כן טוב, ולהציע חלופה אם הוא לא טוב.
שמואל חיימוביץ
¶
אני לא חושב. אני מדבר עכשיו על האכיפה של הנציבות. אם תבוא הנציבות למקום כלשהו אחרי זמן מסוים, שבו אדם יצטרך לעשות את הבדיקה, הדבר הראשון שנבקש מאותו גורם הוא שיציג בפנינו את הבדיקה ויראה לנו מה כתוב בטופס. נבדוק האם הטופס הזה או מולא כראוי. במקום אפשר להוציא לו דוח לגבי מה חסר ומה הוא צריך לשפר, ולהגיד לו תוך כמה זמן הוא צריך לעמוד בזה. אם היינו מחייבים מורשים, היו אומרים לנו שאין מספיק מורשים.
היו"ר אילן גילאון
¶
לכן, צריך להיות מאוד זהירים ולחשוב, איזה כלים נוספים יש כדי להגיע למיפוי של כל מקום ומקום.
מיכל שיק הרטוב
¶
מעבר לטופס, התקנות קובעות שכל מבנה ציבור קיים תוך חצי שנה מהיום שהתקנות מפורסמות צריך להגיש בדיקה והכנת תוכנית.
יהודה מירון
¶
בניגוד לבניין חדש בו ניגשים לבקש היתר בנייה וזה מתחיל התהליך עם ארסנל של בעלי מקצוע, כי כך מחייבות התקנות, בבניין קיים זה לא יכול לעבוד כך. יכולנו לדרוש כך, ובהתחלה בגרסאות הראשונות זה היה המצב. אם היינו דורשים כך, היינו תוקעים את כל התהליך הזה של מימוש התקנות. אחרי שהבנו את זה, נצטרך למצוא דרך שבעזרתה נעשה טרנספורמציה ברורה ופשוטה לרמת השטח, למשתמש, ולפי סוגי מבנים מסוימים, שם יהיה חומר שיגיד להם מה צריך לבדוק בבניין. יכולנו לבקש את אישורכם, לחייב כל אחד בבדיקת מורשה נגישות מבנה, תשתיות וסביבה, אבל לא היה קורה כלום. לכן, אמרנו שהברירה הטבעית תעשה את שלה. מקום רציני מגודל מסוים, שמכבד את עצמו, ירוץ לבד וייקח אנשי מקצוע, בין אם זה מורשה ובין אם זה אדריכל. כך ניצור התקדמות. מעל כל זה מרחפת השאלה של לוחות הזמנים.
שמואל חיימוביץ
¶
יכולנו להגיד שלא צריך את הטופס. הדרישות קיימות והדברים ברורים, ואין טופס. מה יקרה למחרת? אם נרצה לעשות אכיפה או מישהו ירצה לקדם את הנושא, יגידו לו תחכה 4 שנים. כגורם המעוניין לקדם את ההנגשה, אנחנו רוצים לבוא כבר אחרי חצי שנה-שנה ולדרוש את הטופס בשלב הראשון. מי שאין לו טופס, נכניס אותו למסלול של עשייה דרך הטופס. נגיד לו: תמלא את הטופס. בזה אתה כבר צריך לעמוד.
מיכאל רויטמן
¶
אין ספק, שמה שיהודה אמר בפתח דבריו, שצריך מתודה כדי לבדוק את הדברים, זה חשוב. על זה אנחנו מסכימים. השאלה היא, מי ייקח את הטופס. אנחנו כבר מנסים להיות בעולם ללא טפסים. לדעתי, הנציבות, בתור הגוף שיהיה אמון על החוק הזה, יכולה להקים באתר האינטרנט שלו, כמו שעושים בארצות הברית, שאלות עליהן האדם עונה תשובות כמו בטופס. זה יישמר אצלם במאגר שיאפשר להם גם בדיקה לפי שיקול דעת שלהם. ברגע שירצו לבדוק בשטח, תהיה להם נקודת מוצא. אם יגידו לאדם תמלא את הטופס ותשמור אותו בארון, זכרונו יבגוד בו כשהוא יחפש את הטופס.
אבי ורשבסקי
¶
אני לא נגד הטופס. אני חושב, שהטופס הוא כלי. מי שעושה בדיקה לא מחויב לעבוד לפי הטופס הזה. הוא יכול ליצור לעצמו טופס המתאים לצרכיו, ולמלא אותו, ובלבד שיהיה סקר מצב קיים. לדעתי, הבעיה היא לוח הזמנים. הטופס הוא כלי לשלב ראשון בהנגשה. אם את הטופס יעשה איקס ואחרי 4 שנים ייקחו אדריכל שיעשה למסעדה תוכנית נגישות, הטופס לא ישמש אותו. כאשר מורשה נגישות או אדריכל באים להנגיש, הם עושים סמוך למועד ההנגשה סקר משלהם שישמש אותם לעבודה. אחרי הסקר הזה הם עושים תוכנית הנגשה או תוכנית כללית שכוללת הנגשה, וזה הולך לביצוע. כלומר, יש כאן שלבים רציפים שאותו בעלי מקצוע צריך להתחיל איתם להמשיך איתם ולסיים איתם. זה שישכב 4 שנים טופס שמישהו עשה, זה לא עוזר לי ולא משמש אותי.
אילן שפירא
¶
הטופס צריך להיות התוצאה הסופית, שהטופס כולו הוא עם וי, שכל הדברים עשויים. כלומר, אם באים לעשות לי ביקורת או אם אני עושה לעצמי ביקורת בסוף התהליך, אני צריך לדעת שכל הדברים בטופס מסומנים בווי. אם אני רוצה אצלי בעסק לא לעבוד עם טופס אלא איך שאני רוצה, זה לא משנה. זה לא משנה אם עשיתי תוכנית עבודה או לא עשיתי תוכנית עבודה. בסוף התהליך המקום צריך להיות מונגש. איך יודעים מה מונגש? אנשי מקצוע יכולים לבוא ולבדוק, האם אתה עונה על הדרישות. גם אם סימנתי שהשירותים לא מונגשים, בסוף אני צריך לחזור לטופס ולסמן שם וי. לכן, הטופס הוא לא השלב הראשון אלא השלב הסופי של הביקורת. אני יודע, שלשם אני צריך לשאוף.
שאול שרצר
¶
אני חושב, שצריך לעשות הקבלה בין הטופס לבין שומה עצמית. אתה נותן לאדם הזדמנות לדווח למישהו מה הוא עשה. העיקרון פה הוא דיווח. אתה לוקח את הטופס, ממלא אותו, מתקן על פיו ושולח אותו למישהו, לנציבות. צריך לעשות בדיקות מדגמיות. יש פה אלמנט של דיווח, כי הביצוע הזה צריך להיות שלוח למישהו.
שאול שרצר
¶
צריך ללכת מן הכבד אל הקל, ולא להתחיל בלבדוק מכולות. הולכים מהגדול שדיווח ומהגדול שלא דיווח. הכל צריך להיות ידוע מראש – גם הדיווח, גם הבדיקה וגם הסנקציה.
קריאה
¶
החזקתי מתקן ספורט גדול, וכל שנה בא מכבה אש כדי שאני אקבל רישוי עסק. עכשיו ברישוי עסקים אני אהיה חייב גם בבדיקת נגישות. כאשר הוצאנו את חוק חדרי כושר הפצנו טופס כדי שאנשים יידעו מה יבואו לבדוק. רק כאשר בא הבודק והכל היה בסדר, האדם קיבל רישוי עסק. אני לא רואה פה בעיה. הטופס הוא כלי עבודה.
מיכל שיק הרטוב
¶
הטופס לא מטריד אותי. מה שמטריד אותי אלה הם לוחות הזמנים. מדובר על כך שתוך חצי שנה מיום שהתקנות האלה נכנסות לתוקף, צריך לבצע בדיקה ולהראות תוכנית פעולה.
שמואל חיימוביץ
¶
לעצמך קודם כל. שתדע מה צריך לעשות. אם מפקח שלנו יבוא למקום כזה שלא פעל, הוא יקבל צו לפעול.
מיכל שיק הרטוב
¶
חצי שנה זה לא זמן סביר שכל המבנים הקיימים יכינו תוכנית פעולה. רובם, כפי שאנחנו רואים את זה, ישתמשו במורשי נגישות. זו מומחיות של מורשי נגישות. מהנדסים ואדריכלים לוקחים מורשי נגישות, ואין הרבה מורשי נגישות בשוק. לוח זמנים של חצי שנה הוא בעייתי.
אבנר עורקבי
¶
אני רוצה לומר לך, שעד היום אני נתקל במקומות שהם לא נגישים. גם בשירותים שהם כביכול נגישים אני לא יכול לסגור את הדלת אחריי. הנכים מגיעים היום לעיריות שלא נגישות. צריך לקצר את הזמן כמה שיותר.
יעקב עילם
¶
יש כמה דוגמאות בעולם. הדבר הראשון שצריך לתת לבעל מקום הוא צ'ק ליסט. רוב רובם של האנשים לא יודעים מה זה נגישות בכלל. צריך להכין צ'ק ליסט להדיוטות. לא צריך בשביל זה בעלי מקצוע. אם כתוב שצריך מקלחת, אז תהיה מקלחת. צריך להכין רשימה ראשונית וכללית, ולאחר מכן אותו בעל מקום יידע אם המקום שלו נגיש או לא נגיש. אם המקום שלו לא נגיש, הוא ייקח בעל מקצוע כדי לעמוד בתנאים. זו צריכה להיות רשימה מאוד פשוטה, כך שכל אדם יוכל לבחון את עצמו.
אפרת זימן
¶
אני בדעה של חברי, אבל צריך לקחת בחשבון שהצ'ק ליסט הזה לא מתאים לעסקים קטנים. אנחנו יכולים להפיל את העסקים הקטנים כאשר נתחיל להביא להם בעלי מקצוע ומורשי נגישות, כי כל האנשים הטובים האלה דורשים כסף. עסק פרטי יכול ליפול על זה.
אבי ורשבסקי
¶
ניקח את הדוגמא של המסעדה. נניח שיש תא שירותים נגיש ואתה רוצה למלא כזה טופס. האם אתה מסוגל למלא את הטופס הזה בידע מספיק? האם אתה יודע מה זה מאחזי יד?
אבי ורשבסקי
¶
אז מה הטעם בכל הטופס הזה אם ממלא אותו בעל מסעדה, ואין לו את הכלים לדעת אם מה שיש לו הוא נגיש או לא?
אבי ורשבסקי
¶
אני לא אמרתי את זה. אמרתי את זה בהמשך לדבריי הקודמים. לטופס הזה כטופס התחלתי אין ערך. הערך שלו הוא ככלי עבודה בשלב הראשון להנגשה. מי שצריך לעשות את העבודה זה מורשה נגישות, שיודע מה הוא כותב ויכול להשתמש בחומר לתוכנית הנגשה אופרטיבית אחרת זה סתם נייר ריק. אם אדם לא יודע אם יש לו בתי אחיזה מספיק, המרחק של האסלה וכו', איך הוא יכול למלא את הטופס?
היו"ר אילן גילאון
¶
ברור שאדם בעל עסק לא אמור לדעת מה נגיש ומה לא נגיש. חיימוביץ, עלו פה כמה נושאים שאתם חייבים לתת עליהם את הדעת. הדבר הראשון הוא הנגישות של הטופס עצמו. יעקב אומר, תסביר לאדם קודם כל מה אתה רוצה ממנו, שהוא יידע מה הבסיס. בנוסף, צריך לעשות הבחנה בין קטנים לגדולים, ויכול להיות שבלוח זמנים. מבחינת המרחק מיום פרסום התקנות, אני לא יודע מה אנחנו יכולים לעשות. בכל מקרה, אני עכשיו הנחתי הצעת חוק כדי להאריך את המועד. דבר נוסף הוא המערכת האכיפתית. ברור לי לגמרי שאנחנו צריכים להיצמד למערכת רישוי העסקים. אין לנו דרך אחרת. אנחנו לא נוכל לאכוף את החוק הזה באמצעות הנציבות. אנחנו נצטרך לראות איך באופן חוקי מצמידים את זה, בדיוק כמו הדוגמא של הכבאות. מצוין שלא הכנסתם את העניין של מורשה נגישות, אחרת היה נוצר פה פלונטר.
היו"ר אילן גילאון
¶
ברור שצריך להקדים קמפיין לעניין הזה, כדי שאנשים ירצו, שזה יהיה אין. מי שלא מנגיש הוא לא קיים. צריך לעשות את כל הדברים האלה כדי שנצליח.
שמואל חיימוביץ
¶
אנחנו התחלנו לדון בשאלה, האם לטופס יש מקום או אין מקום מבלי לקרוא את הטופס ולראות את כל המערכת כולה. אני חושב, שבתוך כל מכלול השיקולים לקחנו לתשומת לבנו הרבה מהנקודות שאתה העלית. יש לנו את חוק השוויון ואת פרק הנגישות בו, כפי שהוא נחקק על ידי המחוקק. הוא לא ביקש בצורה אולטימטיבית נגישות לכל מקום בכל מצב, ולא קבע הסדרים שהם בלתי אפשריים ושהציבור לא יוכל לעמוד בהם. כמו שיש מערכת של היתרי בנייה לבנייה חדשה, שבה תקום מערכת שתבדוק כל מבנה ציבורי קיים, אם הוא נגיש או לא נגיש וצריך להגיש תוכניות, יכלה הכנסת להחליט כך גם כאן. היא לא החליטה זאת, וצריך להתמודד עם הדרישות בפרק הנגישות כפי שהן. פרק הנגישות דורש לעשות נגישות. אנחנו יכולים לא להתייחס לטווח הביניים ולדרוש אחרי פרק הזמן שהמחוקק קבע, לראות האם יש או אין נגישות. זו גם דרך להתמודד. המחוקק כן מצא לנכון במקומות שיש דרישה לרישוי עסק להביא מורשה נגישות מתו"ס ומורשה נגישות שירות, שאמורים לעשות את הסקר ולחתום. מטעם הרשות הציבורי צריכים להיות שני גורמים מהתחומים האלה, שבודקים ומאשרים שהדברים מתקיימים. לפחות לתחומים האלה תהיה בקרה כזו או אחרת. יש הרבה אחרים שלא נכנסים לתוך המסגרת של רישוי עסק. מה איתם?
חשבנו שיש מקום לכתוב את הטבלה הזו בתקנות, כך שיהיה אפשר לעשות בדיקה עצמית. מי שלא מסוגל להתמודד עם זה ייקח עזרה של גורם אחר שיסייע לו, לאו דווקא מורשי נגישות שהם אנשי מקצוע שיודעים לקרוא תוכניות. פה מדובר בלהתייחס למציאות קיימת מול העיניים. יש מציאות, אפשר לראות את הדברים ולעשות את הבדיקה. בסופו של תהליך אפשר לראות, אם יש דברים שהם לא בסדר – ובסוף הטבלה יש ריכוז של אותם דברים שלא בסדר – יש לבנות תוכנית ולראות איך תוקפים את הבעיה הזו כדי שבפעם הבאה שימלאו את הטבלה יענו על הדרישות מול התקנות. תמיד יכול להיות מצב, שהשיפוט העצמי של אותו בעל מקום לא עמד בכל דרישות החוק. בשביל זה יש כמה גורמים שיכולים לתבוע במידה וזה לא בסדר.
יש להניח שבית מלון או רשת של סופרמרקט וגורמים גדולים העובדים בצורה מרוכזת לא ירצו להיחשף לתביעות מסוג זה, יעשו עבודה ראויה ויבקשו אנשי מקצוע שיתנו את האינפוט וילוו את התהליך הזה. אגב, יש פה ושם אנשי מקצוע שבקיאים בתחום הנגישות ולא קיבלו הכרה בתור מורשי נגישות. הם בהחלט יוכלו להשתלב בתוך התהליך הזה, כי הם לא צריכים לחתום בתור מורשים. הם עברו קורסים ולא היו להם פרויקטים להציג בגלל היותם דור מדבר באותה תקופה.
הוועדה הזו יכולה להחליט, שאין מקום לטופס כחלק מהתקנות. אין בעיה. אני חושב שזה יקשה מאוד.
שמואל חיימוביץ
¶
אני אומר שהיא יכולה. אני חושב, שזה יקשה על בעלי המקום ועל כל מי שחייב בהנגשה. לא יהיה להם קצה חוט איך להתמודד עם זה, והם תמיד ירוצו למומחים.
היו"ר אילן גילאון
¶
אני חייב לסכם את הישיבה. אני מבקש לחשוב על מספר דברים לקראת הישיבה הבאה. הדבר הראשון, הוא איך אנחנו מצמידים למקרר את חמש הדיברות של הנגישות. דבר שני, באמצעות מי אנחנו מביאים את זה. המטרה שלנו, היא תוך 10 שנים להנגיש את מדינת ישראל באופן סביר ומובהק ולהגיע לרמה שבה נמצאת ארצות הברית היום.
היו"ר אילן גילאון
¶
את הפרק הזה אנחנו רק פותחים. צריך לחשוב, כי התוכן של החוק הוא לפעמים פחות חשוב מהאופן שאנחנו מנחילים אותו. תודה רבה, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 13:20