PAGE
8
ועדת המדע והטכנולוגיה
15.3.2010
הכנסת השמונה עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס'
מישיבת ועדת המדע והטכנולוגיה
יום שני, כ"ט באדר התש"ע (15 במרס 2010), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 15/03/2010
תקנות המועצה הלאומית למחקר ולפיתוח אזרחי (כללים ותנאים לתשלום גמול והחזר הוצאות לחברי המועצה ויושב ראש המועצה), תשס"ט - 2009
פרוטוקול
סדר היום
תקנות המועצה הלאומית למחקר ולפיתוח אזרחי (כללים ותנאים לתשלום גמול והחזר הוצאות לחברי המועצה ויושב ראש המועצה), תשס"ט-2009
מוזמנים
¶
פרידה סופר
- מזכ"ל, המועצה הלאומית למחקר ולפיתוח אזרחי
עו"ד הדס פרבר
- יועצת משפטית, משרד המדע והטכנולוגיה
עו"ד גבריאל מאיר
- משרד המדע והטכנולוגיה
רן בר
- סמנכ"ל בכיר למינהל ומשא"ב, משרד המדע והטכנולוגיה
עו"ד מורן דמתי
- הלשכה המשפטית, אגף השכר והסכמי עבודה, משרד האוצר
לידור סבתו
- מרכזת שכר והסכמי עבודה, משרד האוצר
עדנה הראל
- ראש תחום ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
מיסאא אבו אלהיג'א
- ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
אבי ענתי
רשמה וערכה
¶
ס.ל. חבר המתרגמים בע"מ
תקנות המועצה הלאומית למחקר ולפיתוח אזרחי (כללים ותנאים לתשלום גמול והחזר הוצאות לחברי המועצה ויושב ראש המועצה), תשס"ט-2009
מירב ישראלי
¶
התקנות באות להסדיר את הנושא של הגמול ליושב ראש המועצה הלאומית למחקר ולפיתוח ואת החזר ההוצאות על ישיבות לחברי המועצה.
נתחיל עם סעיף ההגדרות.
(מקריאה)
¶
'1. בתקנות אלה- "גמול" – שכר יושב ראש המועצה שנקבע לפי סעיף 160ב) לחוק.
"היושב ראש" – חבר מועצה שמונה לפי סעיף 4(ב)(1) לחוק.
"חבר המועצה" – מי שמונה לפי סעיף 4 לחוק'. יש פה הערה: למעט יושב הראש. ההערה התקבלה.
"ישיבה" – ישיבת המועצה. פה יש הגדרה, 'ישיבת המועצה וְועדות המשנה'.
מירב ישראלי
¶
כפי שתראי בסעיף 2, כתוב 'הגמול הקבוע בתקנת משנה (א), כולל כיסוי כל הוצאה שהוציא היושב ראש'.
מירב ישראלי
¶
בהגדרת ישיבה, נעשה 'ישיבת המועצה וְועדות משנה שלה', יש בחוק הפנייה לוועדות משנה, אז נכניס את זה להגדרה.
(מקריאה)
¶
'(2). היושב ראש זכאי לגמול חודשי, בעד הזמן שהוא מקדיש למילוי תפקידו, השווה ל-50% משכרו של מנכ"ל משרד ממשלתי שנתמנה לתפקיד ביום ח' בשבט תשס"א, 1 בפברואר 2001, או אחריו, כקבוע בחוזר הממונה על השכר'.
כאן קיבלתי עדכון שיש חוזר חדש. אנחנו נכניס את התאריך החדש, לפי הנתונים שניתנו פה, ד' בשבט, תש"ע, 19 בינואר 2010, ו'כעדכונו מזמן לזמן', יישאר.
(מקריאה)
¶
'(ב) הגמול הקבוע בתקנת משנה (א) כולל כיסוי כל הוצאה שהוציא היושב ראש בקשר לישיבות המועצה, וכולל מס ערך מוסף.
(ג) הגמול החודשי ישולם עד היום העשירי בחודש שלאחר החודש שבעדו הוא משתלם'.
(מקריאה)
¶
'3. החזר הוצאות לחבר המועצה. (א) חבר המועצה שאינו זכאי להחזר הוצאות ממקור אחר, זכאי להחזר הוצאות הנסיעה אל הישיבה...', כאן 'הישיבה' זה בסדר, כי יש לנו הגדרה של ישיבה, 'וממנה, לפי תעריף שנקבע בחוזר החשב הכללי מיום', כאן גם יש עדכון, 'מיום ט' בתמוז התשס"ט, 1 ביולי 2009, כעדכונו מזמן לזמן (להלן- החזר הוצאות)'. גם פה אנחנו מעדכנים את התאריך.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אני זוכר, בהיותי שר השיכון או הפנים, חברים לא רצו להיות חברים בוועדות. הם אמרו שזה לא כדאי להם. אתם יודעים מה התשלום פר ישיבה?
היו"ר מאיר שטרית
¶
יעשה תיאום מס, ישלם לפחות חצי מס הכנסה וביטוח בריאות, כבר לא שווה לו. שכר הישיבה יותר מעניין.
פרידה סופר
¶
לא, לא. חוזר החשב הכללי האחרון קבע שמשלמים לפי ערך שעה, 156 שקל לשעת ישיבה ולא יותר מארבע שעות. זה לגבי הגמול. החזר הוצאות זה סיפור אחר.
מירב ישראלי
¶
כאן הוא יקבל רק החזר הוצאות לפי התקנות האלה, עד כמה שאני מבינה, כשמדובר בערך על שקל וחצי לקילומטר.
פרידה סופר
¶
עד אוגוסט 2008, אבל מאוגוסט 2008 חברי המועצה פעלו וכיוון שלא היה להם מינוי, אז ככל הנראה הם לא יקבלו החזר הוצאות או גמול.
מירב ישראלי
¶
(מקריאה): '(ב) מספר הישיבות המרבי, שבעד השתתפות בהן ישולם החזר הוצאות לחבר מועצה, לא יעלה על שלושים בשנה'.
שאלתי קודם, נאמר לי שכיום זה לכל היותר 22 ישיבות בשנה, כולל ועדות משנה, כך שאם יהיה איזה פרויקט מיוחד, זה עדיין יכלול.
(מקריאה)
¶
'(ג) חבר המועצה זכאי להחזר הוצאות לאחר שהיושב ראש אישר כי החבר השתתף בישיבה, כולה או רובה.
4. (א) דרישה לתשלום הוצאות יגיש חבר המועצה למועצה בסוף החודש שנשא בו בהוצאה.
(ב) החזר הוצאות ישולם לחבר המועצה לא יאחר מתום החודש שלאחר החודש שהתקיימה בו הישיבה'.
סעיף התחולה למעשה קובע שהתחולה היא גם אחורה.
(מקריאה)
¶
'5. תקנות אלה יחולו על: (1) מי שהוא יושב ראש ביום פרסומן- החל ביום שבו החל למלא את תפקידו; (2) מי שהוא חבר המועצה ביום פרסומן- החל ביום שהשתתף לראשונה בישיבות המועצה'.
כאן היו לי כמה הערות וסיכמנו על המהות, את הניסוח עוד נעשה. תשלומים ששולמו בעבר לאנשים שמוזכרים כאן ב-(1) ו-(2) שזה לא חברי מועצה ישנים, אלא היושב ראש וחברי המועצה שמונו באוגוסט---
מירב ישראלי
¶
אין לי בעיה להשאיר אותו, רק אני אומרת שכרגע אין אנשים שאתם חייבים להם כסף. מה שסיכמנו זה שתהיה הוראה, למען הסר ספק, שתשלומים שכבר שולמו, יראו אותם כאילו שולמו לפי תקנות אלה, כדי שלא תהיה בעיה. הדבר השני, התשלומים שצריך לשלם רטרואקטיבית, לפי הסעיף הזה, ישולמו תוך שלושים ימים מיום פרסומן של התקנות, כדי שהדברים יהיו ברורים.
היו"ר מאיר שטרית
¶
מה יש פה לבחון? תחליטו לשנות, תגישו תקנות לשינוי. זה תקנה, זה לא חוק. תרצו לשנות את זה, תגישו תקנה, תשנו, מי מפריע לכם? אני לא חושב שצריך להגביל את זה בזמן. לדעתי צריך לקבוע, לדעתי, שהתקנות האלה מיום פרסומן, נקודה. מאותו רגע שתרצו לשנות, תגישו תקנות לשינוי. אני זוכר את הוויה דולורוזה שהוא עבר כבר שנתיים, זה לא לעניין. תרצו מחר לשנות תקנות, תגישו בקשה לשינוי תקנות. מה לא בסדר בזה? אז נקבע, תוקף תקנות אלה מיום פרסומן. זה הכל. תמחק את הסעיף הזה של תוקף, אין שום היגיון בזה.
רן בר
¶
הדבר היחיד שהייתי רוצה לבחון, לא זכור לי אם יש בעיה עם הנושא של גמול פר ישיבה. הניסוח פה מדבר רק על נסיעות.
מירב ישראלי
¶
אני מקריאה את החוק, ולפי החוק אתם צריכים להחליט מה אתם יכולים לתת: 'חבר המועצה, למעט יושב ראש המועצה, לא יקבל שכר בעד שירותיו במילוי תפקידו במועצה, אך יהיה זכאי לכיסוי הוצאות סבירות שהוציא בקשר למילוי תפקידו, על פי כללים שקבעו השר ושר האוצר'. מה שהחוק מאפשר זה כיסוי הוצאות סבירות.
פרידה סופר
¶
אני רוצה לומר, לגבי חברי המועצה, שכיהנו עד אוגוסט 2010 והמשיכו לפעול; למעט פרופסור אחת מירושלים, פרופסור חרמונה שורק, מקום המגורים של רובם ככולם, הוא מתל אביב צפונה, ומבחינת נוכחות בישיבות, הנוכחות היתה תמיד מלאה, גם בישיבות המליאה וגם בוועדות המשנה. אני מנסה לחשוב יחד איתכם, אני לא יודעת אם השקל וחצי, או קצת פחות, יפצה אותם על הזמן שהם נוסעים, נגיד מחיפה לירושלים, ועל ישיבה שנמשכת בין שעתיים לארבע שעות.
היו"ר מאיר שטרית
¶
זה לא מפצה, אבל את התעריפים קובע האוצר, החשב הכללי, ואני לא רוצה ללכת בניגוד לחשב הכללי. אני חושב שצריך תיקון יסודי, כמו שהציע פה סגן המנהל הכללי במשרד המדע, לעשות תיקון בחוק, ואני בעד לעשות תיקון לחוק ולקבוע גמול ישיבה, כמו שמקובל בדירקטורים אחרים. גם שם זה לא ביג דיל, נתקלתי בוועדות שחברים לא רצו להיות חברים בהן, אמרו 'לא כדאי לנו, אתה מביא אותנו לארבע שעות, נוסעים מקצה הארץ לירושלים לישיבה', לא היו מוכנים. או מועצת המינהל, היו לי חברים במועצת המינהל שאמרו 'אנחנו מוותרים על הכסף, לא שווה לנו בכלל להתחשבן ולקבל שכר'. למשל עורך דין, עוזב את המשרד שלו, בא לישיבה של ארבע שעות בירושלים מאזור תל אביב, מקבל שכר 400 שקל כשמזה מורידים מס 50%, אז הוא מקבל 200 שקלים, על ישיבה שהוא יושב ארבע שעות, נסיעה מתל אביב הלוך ושוב, שם זה כולל נסיעות, אין נסיעות לבד, גמול הישיבה כולל גם את הנסיעה. החשב הכללי התעקש, אמרתי לו 'תשמע, בצורה הזו אתה תקבל אנשים פחות טובים, שיחליטו החלטות פחות טובות וזה יעלה לך הרבה יותר ביוקר מחר', עדיף לתת שכר הולם, לקבל אנשים טובים שיעשו עבודה טובה.
אבי ענתי
¶
למרות שיש חוזר של החשב הכללי, שאפשר לשלם לחברי ועדה? אצלנו במשרד, לדוגמה, כשאנחנו ממנים ועדה חיצונית---
מורן דמתי
¶
זו פעם ראשונה שאנחנו קובעים בתקנות את הגמול של יושב ראש מועצה ובלאו הכי, בהנחה שזה יעבוד כמו שצריך, זה יגיע לאישור הוועדה שוב.
היו"ר מאיר שטרית
¶
למה? למה צריך לחזור לאישור הוועדה? הממשלה בדרך כלל לא עומדת בלוח הזמנים שלה, היא שוכחת את התאריכים, היא מגיעה אחרי הזמן לתקן רטרואקטיבית. תראי, עכשיו היושב ראש לא מקבל שכר כבר כמה שנים.
היו"ר מאיר שטרית
¶
טוב, אבל אני משאיר בכל זאת כמו שזה, שהתקנות תיכנסנה לתוקף כמו שהן, בלי הגבלת זמן. כשתרצו להגביל או לעשות שינוי, אני מזמין אתכם להגיש שינוי, אני מבטיח לכם, זה יידון צ'יק צ'ק. לפחות בתקופתי, זה יהיה מיד, לא תהיה שום סחבת בעניין.
אנחנו נצביע עכשיו על התקנות כולן, עם התיקונים ששולבו בהן. מי בעד? כולם בעד. מי נגד? אין נגד. התקנות מאושרות.
התקנות מאושרות.
תודה רבה.
הישיבה ננעלה בשעה 10:20.