ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 15/03/2010

התנהגות צרכנית נבונה בקרב הציבור

פרוטוקול

 
PAGE
10
הוועדה לפניות הציבור

15 במרץ 2010

הכנסת השמונה עשרה






נוסח לא מתוקן

מושב שני









פרוטוקול מס' 50

מישיבת הוועדה לפניות הציבור

יום שני, כ"ט אדר תש"ע (15 במרץ 2010), שעה 11:15
על סדר היום
התנהגות צרכנית נבונה בקרב הציבור
חברי הוועדה
אורי מקלב - היו"ר

יוליה שמאלוב ברקוביץ
מוזמנים
סגנית שר התמ"ת אורית נוקד

ח"כ אורית זוארץ

רונית שרביט- מנהלת גוף פיתוח פדגוגי, האגף לחינוך על יסודי, משרד החינוך

דניאלה פרידמן – מפקחת מרכזת על הוראת (מפמ"ר) מדעי החברה, משרד החינוך

עירית ליבנה- אחראית על פרסומות מסחריות, משרד החינוך

עו"ד יצחק קמחי – הממונה על הגנת הצרכן, משרד התמ"ת

ד"ר זהבה בכר – ממונה על פיתוח פדגוגי טכנולוגי, אגף בכיר להכשרה ופיתוח כוח אדם, משרד התמ"ת

אמיל מלול – הכשרה מקצועית, משרד התמ"ת

משה כץ – הכשרה מקצועית, משרד התמ"ת

אדית פולק – הכשרה מקצועית, משרד התמ"ת

עו"ד אהוד פלג – מנכ"ל המועצה הישראלית לצרכנות

עו"ד ניסים מזרחי – יועץ משפטי, המועצה הישראלית לצרכנות

רקפת וינטראוב – דוברת המועצה הישראלית לצרכנות

ציפי קיברסקי – הממונה על פניות הציבור, המועצה הישראלית לצרכנות

יעל כץ – רכזת הסברה, המועצה הישראלית לפניות הציבור

שלמה זיס – מנהל אתר המועצה הישראלית לצרכנות

מאיר ברקאי – חבר ועדת השיפוט, המועצה הישראלית לצרכנות

כרמית בן מאיר שלם – בית ספר אוהל שם, רמת גן

אליאור לב – בית ספר אוהל שם, רמת גן

דניאל קאשי – בית ספר אוהל שם, רמת גן

רב יואב ברי – אולפנה צביה, חיפה

תמר הררי – אולפנה צביה, חיפה

גיל צורי – מורה, אורט אלון, יקנעם

שרון רחמים – מורה, חטיבת זאב, הרצלייה

סיגל בז'רנו – מנהלת, עמל טכנולוגי, תל אביב

מירי טל – עמל טכנולוגי, תל אביב

סוהילה כחיל – עמל טכנולוגי, תל אביב

אלינה ליטביננקו – עמל טכנולוגי, תל אביב

עיאד תאקי – עמל טכנולוגי, תל אביב

נוי דיין – עמל, תל השומר

ויקטור פוספולוב – שהם, חיפה

שמעון גלנץ – תורני טכנולוגי נחלים
מנהלת הועדה
שלומית אבינח
רשמה וערכה
נוגה לנגפור, חבר המתרגמים בע"מ

התנהגות צרכנית נבונה בקרב הציבור
היו"ר אורי מקלב
חברת הכנסת אורית נוקד וחברת הכנסת אורית זוארץ, אורחים, מוזמנים, הגופים הצרכניים ותלמידים יקרים, אני מתכבד לפתוח את הישיבה המיוחדת הזו של הוועדה לפניות הציבור ב-15 במרץ שנקבע להיות יום הצרכן הבינלאומי. הנושא של השנה זה: התנהגות צרכנית נבונה בקרב הציבור. זה נושא חשוב ומרכזי. הנושא שאנו דנים בו והיום בדיוק ביום הצרכן הבינלאומי נועד להעלות את המודעות לזכויותיו הבסיסיות של הצרכן ולשמור על הזכויות שלו. הנושא הכלל עולמי בעניין צרכנות 2010 נקבע ככותרת "כסף שלנו, זכויות שלנו". למעשה היה מספיק אם היינו אומרים, כסף שלנו. ממילא זה אומר, הזכויות שלנו. אבל אנחנו מדגישים את העניין הזה, כסף שלנו, זכויות שלנו. לכולם ברור שאדם כאשר הוא בדירתו והוא נועל את עצמו אף אחד לא יכול להיכנס. הוא פותח את הדלת למישהו הוא צריך להתנהג בהתאם לכללים שלו. יש משהו שעדיין לא הופנם שאדם שמשלם מכספו שהוא הצרכן עדיין הוא צריך להיאבק על הזכויות שלו. עדיין יש איזו הרגשה שאין ביטחון צרכני לאנשים. אנשים בעסקאות קטנות וגדולות, אולי לקנות פחית קולה בקיוסק הוא מרגיש שהוא מספיק בטוח, זה קצת יותר מורכב כאשר הוא רוצה לקנות ריהוט לבית. הוא רוצה להתקשר עם חברה סלולרית או הוא להקשר בעיסקה באחרת, הוא עומד מול ספק הוא מתחיל לחשוש גם אם, ברוך השם, רוב העסקאות יוצאות בסדר, אבל אין את הביטחון וגם אין מספיק חקיקה בעניין הזה. כאן המקום לציין את סגנית השר, חברת הכנסת אורית נוקד שממונה על הצרכנות במשרד עושה ימים כלילות כדי לחוקק חוקים שיתנו את החוסן ואת הבקרה ואת יכולת השליטה והפיקוח על כל נושא הצרכנות. אנחנו חוזרים עכשיו ביחד מוועדת הכלכלה שדנה בחוק צרכני, קניית שירותי רפואה מרחוק לקשישים. המשרד וסגנית השר משקיעים באמת הרבה מאמצים בנושא ביטחון לצרכן. הנושא הזה מקבל חשיבות גם בוועדה שלנו. בשנה האחרונה דנו במבחר נושאים שקשורים לצרכנות ואנחנו יודעים שהנושא של צרכנות בקרב בני הנוער יש לו היבט מיוחד. גם בזה דנו. כמו שאנחנו דנים בצרכי קשישים. הם אולי חסרי יכולת לעקוב. לנוער אין את הבעיה של הקשישים, ברוך השם, אבל בהחלט הם חשופים לדברים מסוימים ואנחנו רוצים להגביר את הביטחון בנושא הזה. אנחנו מברכים את אלה שעוסקים במשך כל השנה בנושאים האלה מתעקשים שתהיה עמידה על זכויות, תהיה שקיפות, יהיה יושר והגנה על זכויות הצרכנים. אני מתכבד לבקש את סגנית השר חברת הכנסת אורית נוקד לומר את דברה.
סגנית שר התמ"ת אורית נוקד
תודה רבה חבר הכנסת מקלב, יושב ראש הוועדה לפניות הציבור, חברת הכנסת אורית זוארץ, יו"ר השדולה, עורך דין אהוד פלג מנכ"ל המועצה לצרכנות שאנחנו עובדים איתו בשיתוף פעולה. אני רוצה לברך את כולכם, במיוחד אתם הנערים והנערות שהשתתפו בתחרות. לאורך החודש האחרון עברתי על כל הכרזות ואני מוכרחה לומר לכם שעשיתם עבודה בלתי רגילה. אחד מעקרונות היסוד של צרכנות בעיניי זה בהירות, שקיפות והוגנות. הכרזות האלה מאוד מסייעות. אנחנו במשרד במסגרת הקמפיין שאנחנו אמורים לבצע על מנת שהצרכנים יהיו מודעים לחוקים, אני מאמינה שאנחנו נעשה שימוש בחלק מהכרזות ועל כך באמת תבורכו. אנחנו גם ניפגש בהמשך היום אצלנו במשרד ונמשיך ונדבר.
היו"ר אורי מקלב
תרשי בשלב הזה להגיד את שמות בתי הספר כדי שידעו על מה מדובר. 12 בתי הספר שהגיעו לשלב הגמר הם בית אוהל שם ברמת גן, אולפנת צביה בחיפה, אורט אלון יקנעם, אחוזת ילדים חיפה, חטיבת זאב הרצלייה, העמק המערבי קיבוץ יפעת, יובל ירושלים, מזור חיפה, עמל טכנולוגי תל אביב, עמל תל השומר, שוהם חיפה, תורני טכנולוגי נחלים. 12 בתי ספר וכולם במתח מי בית הספר הזוכה.
סגנית שר התמ"ת אורית נוקד
אני רק רוצה להתנצל, יושב ראש ועדת הכלכלה חבר הכנסת אופיר אקוניס לא יכול היה להגיע לישיבה כי הוא כרגע מסיים את הדיון בהצעת החוק המשותפת שלנו שבאה להגן על הקשישים במדינת ישראל, והוא מאוד מאוד מחויב לנושא הצרכנות. אבל זאת ההזדמנות חבר הכנסת מקלב לברך אותך כשותף להגנה על זכויות הצרכן. אתה חבר הכנסת מקלב בדרכך השקטה החרוצה והמקצועית, אתה פועל במסירות אין קץ לטובת קידום זכויות הצרכנים ועל כך תבורך.
היו"ר אורי מקלב
תודה רבה.
סגנית שר התמ"ת אורית נוקד
יום הצרכן הבינלאומי שאנחנו חוגגים היום ואגב היום נכנסו לתוקף מספר תיקונים שמשרד התמ"ת יזם ובאים מאוד מאוד להגן עלינו הצרכנים. קשישים, נערים, וכל אדם באשר הוא. יום הצרכן מהווה הזדמנות עבור כולנו, מחוקקים, ממשלה, ארגונים במגזר השלישי וצרכנים ברחבי העולם כולו לבחון ולהבין מה הן הדרכים להגן על הזכויות הצרכניות. בהתרחבות חיי המסחר, מגוון דרכי ההתקשרות ושכלולם הופך את תחום הצריכה למורכב, מהיר ומשמעותי הרבה יותר ולבעל משמעויות כלכליות אדירות. כולנו צורכים יותר, לעיתים קרובות יותר מדי. אנחנו נמצאים במאבק יומיומי שגובה מאיתנו לצד ההנאה והעלייה באיכות החיים סכנות, עלויות גבוהות, תסכולים ונזקים תזונתיים, נפשיים וסביבתיים. התפתחות טכניקות שיווקיות מתוחכמות ואגרסיביות מחייבות כיום מעורבות של המדינה אשר צריכה לבוא לידי ביטוי בחקיקה גמישה ודינמית, פיתוח כלי אכיפה יעילים ולא פחות מכך, ניהול מסעות הסברה תכופים.


במציאות הזו התנאים הבסיסיים להתמודדות יעילה הינם בהירות, שקיפות והוגנות. מעבר לכך אחריותה של המדינה ראוי שתחודד בכל הנוגע לשמירה על זכויותיהם של אוכלוסיות מוחלשות אשר מהוות פעמים רבות טרף קל כגון ילדים, קשישים ועולים. אבל בעיניי מעבר להתמודדות של המדינה והמחוקקים המצב מחייב חלוקת אחריות בין המדינה לבין הצרכנים. העובדה כי בתחום הצרכנות מבוצעים כל דקה מאות ואלפי פעולות מחייבת את הפרט עצמו לעבור לחשוב במונחים של אחריות אישית ולא במונחי אשמה של אחרים. המכנה המשותף לשורה של חוקים שנחקקו לאחרונה היא הטלת חובות על החברות, על העוסקים מצד אחד, ומתן תמריצים לצרכנים מצד שני. וזה המודל שאותו אני מבקשת להציע היום במסגרת המשימה של כולנו, להביא לצרכנות מאוזנת יותר, יעילה יותר וחכמה יותר. אחריות המדינה ליצור, ליידע ולספק כלים יעילים ואחריות הצרכנים לעשות בהם שימוש. אני רוצה לאחל לכולנו יום פורה ועוד יותר מכך שנה מוצלחת שבה נצליח להנחיל הרגלי צריכה משתלמים יותר, מאוזנים יותר ונבונים יותר. תודה.
היו"ר אורי מקלב
תודה רבה לך סגנית השר. באמת אנחנו רוצים לאחל לך הצלחה במשימות וביעדים הרבים שהצבת לעצמך ואנחנו נלווה אותך ככל האפשר וניתן את כל העזרה המתבקשת אם תבקשי. אנחנו מחזקים את ידיך. כאשר אני נכנסתי לעניין הזה מצאתי שאת נכנסת. מצאתי דלת פתוחה ולב רחב בנושא הצרכנות. אנחנו נעבור ליושבת ראש השדולה לקידום זכויות הצרכן, חברת הכנסת אורית זוארץ שגם כן פועלת הרבה בנושא הזה, נמצא הרבה בסדר יומה, בנושאים שהיא מעלה בבית הזה.
אורית זוארץ
אני נמצאת רק שנה בתפקיד ואני חושבת שמרבית החברים בבית הזה צריכים לפעול ולא להתמקד רק בצירים של פילוג או קונפליקטים אלא בצירים משותפים שיש כאן הסכמה רחבה בכל חלקי הבית וגם תודה רבה על הפרגון עם הקמת השדולה לזכויות הצרכן. זו שדולה שעמדת בראשה בכנסת הקודמת ואת ממשיכה בפעילות המבורכת גם במסגרת התמ"ת. כמובן למר אהוד פלג מנכ"ל המועצה לצרכנות, גם על שיתוף פעולה שיש לו עוד עתיד משותף בעשייה הפרלמנטרית אבל גם על הרצון לעבוד בשיתוף פעולה ולקדם את הנושא. אנחנו חיים בחברה מערבית פוסט מודרנית, הכל מהיר, הכל צריך להיות נגיש וזמין, ובהרבה מאוד מקרים המהירות הזו גובה מאיתנו מחירים מאוד כבדים, חברתיים אבל גם מחירים כלכליים. אנחנו רואים שהסוגיה של היבטים כלכליים בתוך התא המשפחתי מאוד משמעותית. כמי שעוסקת בקידום נשים בעולם התעסוקה אני רואה שבהרבה מאוד מקרים חשיבה לא מבוקרת ותכנון לא מבוקר של משק הבית משפיעים בצורה מאוד קשה על התא המשפחתי, על ההורים וגם על הילדים. ולכן אני שמחה לשיתוף הזה בין בני נוער צעירים, מערכת החינוך, משרדי ממשלה לתכנון ולחשיבה עתידיים של צרכנות נבונה. לנו כמחוקקים יש אחריות גם בפיקוח וגם בבקרה על קבלת החלטות שמתקבלות גם בכנסת וגם בממשלה ועל יישומן. אבל גם אתם כצרכנים צעירים יש לכם תפקיד מאוד חשוב בבקרה הזו. כלומר אם אתם נתקלים בפניות ובסוגיות שקשורות לעולם הצרכנות, יש כאן גם את משרד התמ"ת וגם את השדולה וגם את חברי הכנסת וגם את המועצה לצרכנות כגוף שאמור לתת מענה לכל הסוגיות האלה. זה מעודד אזרחות פעילה. אני מברכת גם על האירוע וגם על הכרזות שהכנתם שזה מאוד מרשים ולא מבייש שום משרד פרסום גדול שהיה לוקח את זה על עצמו. זה נושא שאפשר למנף גם בהמשך.


כיושבת ראש השדולה שני נושאים עלו מיום כניסתי לתפקיד ועלו ביתר שאת זה העובדה שהחוק לעיתים לא מגן על צעירים, קטינים וחסרי ישע. וכאן אנחנו צריכים להתערב אם על ידי הצעת חוק שהגשתי על איסור שילוב חומר שיווקי בקלטות שמיועדות לילדים ובגיל הרך. וכמובן הכרזות לגבי האותיות הגדולות והקטנות שרובנו גם אלה שיודעים קרוא וכתוב וגם אלה שיודעים לגלוש באינטרנט לפעמים נופלים במקומות האלה ולא ממש מודעים להשלכות של כל אותן אזהרות או אמירות שניתנות באותיות קטנות. המחויבות שלנו היא להרחיב את התודעה הציבורית לכל הקבוצות באוכלוסיה וכמובן באמצעות ההנגשה. הנגשה זה לא רק להביא את המידע לאזרחים אלא גם להנגיש בשפה. אנחנו יודעים שיש קבוצות באוכלוסיה הישראלית שמתקשות לקרוא בעברית, אם זה עולים מברית המועצות, עולים מאתיופיה ואזרחים מהחברה הערבית. גם כאן אנחנו חייבים מעבר לקידום חקיקה ופעולות הגנה לזכויות הצרכן להנגיש לצרכים את המידע על הזכויות שלהם ולסייע להם לפתח הרגלי צריכה ביקורתית. ברכות גם לאלה שיזכו וגם לאלה שלא. המון הצלחה בהמשך. תודה.
היו"ר אורי מקלב
תודה רבה לחברת הכנסת אורית זוארץ. אם רוצים לקדם ולהעמיק ולהרחיב את זכויות הגנת הצרכן צריך את עזרת השדולה ואנחנו מברכים ומודים על כך. נעבור לאחד מהשושבינים, עורך דין אהוד פלג שהוא יושב ראש ומנכ"ל של המועצה לצרכנות. אנחנו נפגשים איתו הרבה בבית הזה. הם עושים עבודה נפלאה. כמה שאנחנו חכמים ונבונים, אנחנו את המידע שלנו ואת ההשראה ואת הידע בצורך לחוקק חוקים אנחנו שואבים מהמועצה לצרכנות. אנחנו נבקש ממך לומר את דבריך. באותה עת אני רוצה לברך את חברת הכנסת יוליה שמלוב ברקוביץ שמשתתפת איתנו באופן קבוע בוועדה. עורך הדין בבקשה.
אהוד פלג
תודה רבה. כבוד יושב ראש הוועדה, חבר הכנסת אורי מקלב, סגנית שר התמ"ת חברת הכנסת אורית נוקד, יושבת ראש השדולה להגנת הצרכן חברת הכנסת אורית זוארץ, יושב ראש הכלכלה שלא נמצא כאן כרגע חברה הכנסת אופיר אקוניס. לכבוד לי לשבת במחיצתם של אנשים מכובדים כל כך ותורמים גדולים להגנת הצרכן בכנסת. אני חייב לומר שזו תחושה טובה מאוד גם שלי אישית וגם של המועצה לצרכנות לדעת שיש לנו תומכים ומגנים כאלה מסורים ואפקטיביים ואין ספק שבזכותכם הגנת הצרכן צועדת מרחק ניכר קדימה בתקופה האחרונה. המועצה הישראלית לצרכנות שהיא למי שלא יודע חברה ממשלתית ללא כוונת רווח אבל גם פועלת מכוח חוק המועצה הישראלית לצרכנות החל מקיץ 2008 היא ארגון הצרכנים הגדול והיציב בישראל. החזון של המועצה לצרכנות הוא חברה הוגנת לצרכנים. נשמע מאוד פשוט אבל מקפל בתוכו כל כך הרבה ובעיקר אמור לגשר על כל כך הרבה חסר שקיים לצערי היום בישראל.

המטרות של המועצות היא לצמצם את הפגיעה של בעלי העסקים ונותני שירותים בצרכנים, להגביר את ההגנה שנותנות רשויות המדינה לצרכנים אבל גם להתרכז בצרכנים עצמם, להגביר את כוחם ולהעצים אותם כי אין טוב, וזה נדמה לי איזשהו נשק סודי של העם שלנו משנים, אין טוב יותר מפתרונות שאנחנו נותנים לעצמנו. ואין טוב יותר מהגנה עצמית שלנו על הזכויות שלנו. זה מה שעושה אולי את ההבדל בין מילים שכתובות על הנייר בספר החוקים לבין זכויות שקורמות ממשות ופועלות באמת להגנה על הצרכנים. זה תלוי בנו. אבל כדי שזה יהיה תלוי בנו אנחנו הצרכנים אמורים להיות מודעים לקיומן של הזכויות האלה ולאופן שבו ניתן לממש אותן. זה התפקיד שלקחה לעצמה המועצה לצרכנות במסגרת השגת החזון הכולל של יצירת חברה הוגנת לצרכנים. אני לא ארחיב פה על זכויות הצרכן שהתפתחו באופן היסטורי. אני רק אציין שיום הצרכן הבינלאומי שחל היום 15 במרץ הוא יום שנקבע מאחר שביום הזה נאם נשיא ארצות הברית לשעבר ג'ון קנדי והניח בעצם את הבסיס לזכויות הצרכן המסורתיות שבמרות השנים גם נוספו עליהן זכויות נוספות. אחת הזכויות המרכזיות האלה היא הזכות למידע ולא בכדי. צרכנים שמצוידים במידע הם צרכנים שיודעים להגן על עצמם טוב יותר. לשמחתנו ואני עוד מעט אתאר את התהליך החינוכי שנערך בבתי הספר במסגרת הפרויקט הזה, אבל לשמחתנו ראינו ביטוי לזכויות הצרכניות האלה גם בעבודות שביצעו בתי הספר וכבר קודמיי גמרו עליהן את ההלל ולכן אני לא אוסיף בנקודה הזאת. כמובן, עוד מעט אנחנו נאפשר לנציגי בתי הספר, כל בית ספר את עבודתו.

המוטו של המועצה הישראלית לצרכנות הוא שבמועצה לצרכנות נלחמים על זכותכם להגינות. ובאמת הגינות היא מושג אחד שמהווה את תמצית הרף המינימאלי של היחסים הבינאישיים בחברה שלנו ושל היחסים שצריכים לשרור גם בחיי הסחר שלנו, בין נותני שירות ובעלי עסקים לבין הצרכנים. אנחנו מתרגמים את המונח הזה הגינות לשלושה מושגים עיקריים. המושג הראשון זה שקיפות וגילוי נאות. כלומר צריך לפרוש בפני הצרכן את מלוא המידע שצריך להיות בידיו על מנת שהוא יוכל לקבל החלטה מושכלת לגבי כניסה לעסקה כזו או אחרת. הערך השני הוא שמה שמגלים לו יהיה בשפה מובנת ובהירה. אנחנו קוראים לזה בהירות ומובנות. משום שוודאי ידוע לכם שיש מסמכים, בעיקר חוזים אחידים שהם בני עשרות אם לא יותר עמודים שגם כתובים בכתב קטן ובחוזים האלה בעצם אולי יש גילוי של כל מה שהצרכן צריך לדעת אבל אין סיכוי מעשי שהצרכן יקרא, ואם הוא יקרא שהוא יבין מה כתוב שם. אז יש נטיה להגיד בשביל זה צריך עורכי דין. אנחנו יוצאים חוצץ נגד הגישה הזאת ולא זאת הגישה שהחוק הישראלי התכוון לה. החוק שצריך להסדיר את היחסים בין בעלי עסקים ונותני שירותים לבין הצרכנים צריך להיות ברור לצרכנים, צריך להיות ברור לבעלי עסקים, והם צרכים לנהוג על פיו. אז אנחנו נדרוש ודורשים לאורך כל הדרך שהאופן שבו מגלים לצרכנים את זכויותיהם אם זה בפרסום ואם זה בחוזים וגם בחקיקה זה ייעשה בשפה שגם ניתן יהיה להבין אותה. הרכיב השלישי שקשור למושג ההגינות הוא מה שבתי המשפט קראו בשפה קצת מסובכת, כיבוד האוטונומיה של רצון הפרט. בעברית, זה פשוט כיבוד הרצון החופשי של הצרכן לקבל החלטה לגבי העסקה שהוא רוצה להתקשר בה. וכל ניסיון להתכחש לרצון הזה של הצרכן מהווה פגיעה בכבודו.

היתה לנו דוגמה יפה כאשר ניסו להכניס סיליקון לחלב ולא לגלות על כך לצרכנים והיה ניסיון להתגונן בטענה ששום נזק לא נגרם מן החומר הזה. קבע בית המשפט, עצם העובדה שלא גילו לצרכנים את המרכיבים הזרים שהוכנסו לחלב היא מהווה פגיעה ברצון הצרכנים ובכבודם לקבל החלטה על יסוד כל המידע הרלוונטי ועל כן חייבו אז את החברה בפיצויים גבוהים מאוד לצרכנים. אז כך ששלושת הרכיבים של מושג ההגינות עומדים לנגד עינינו כאשר אנחנו באים להגן על זכויות הצרכנים. לצערנו ההגינות אינה מצרך נפוץ בישראל. הייתי אומר שהיא מצרך במחסור ועל כן היא צריכה להיות מצרך בפיקוח. התפקיד של הפיקוח הן בהסדרה והן באכיפה מצוי בידי רשויות המדינה מצד אחד ובידי הצרכן עצמו והמועצה הישראלית לצרכנות כנציגתו כדי לתת לעצמו בעצם את ההגנה שתעמוד לרשותו בכל נקודת מכירה ובכל מקום וזמן שבו מתבצעת עסקה. ומכך אנחנו גוזרים בעצם את המטרה של הפעילות החינוכית של המועצה לצרכנות. המטרה שלנו היא מעבר להשקעה ולהסברה בציבור הבוגר, אנחנו פונים לציבור הצעיר, הציבור שנמצא כרגע במסגרות החינוכיות. מקרב הציבור הזה יצאו הצרכנים לא רק לעתיד אלא גם להווה.ברגע שהם יוצאים משערי בית הספר הרי הם הולכים בעצמם כבר לחנויות. מקרב הציבור הזה יצאו גם בעלי עסקים לעתיד ונותני השירותים לעתיד ולכן חשוב שכבר בגיל הזה יטפחו את התכונות של ההגינות והיושרה שכל כך היינו רוצים לראות אותם בחיי המסחר בישראל.

כך גם נולד הפרויקט שאנחנו היום חוגגים בעצם את שיאו, התחרות הארצית של בתי הספר על עיצוב הכרזה עם הכלל הצרכני המוצלח ביותר. מעט על התהליך החינוכי ולאחר מכן אנחנו נבקש מבתי הספר להציג את עבודתם. הייתה חשיבות מאוד גדולה לתהליך החינוכי שהתבצע קודם לשלב היצירתי שאנחנו רואים כאן את שיאו. ועל כן הוכן במועצה לצרכנות במחלקת החינוך והמידע מערך הפעלה שמבוסס על המידע ועל הסרטים שישנם באתר המועצה לצרכנות, ובתי הספר בשכבות ט' ו', היתה תחרות לחטיבות הביניים ולחטיבות העליונות, התבקשו להעביר שני שיעורים לתלמידים בעזרת החומרים החינוכיים שהוכנו שבמסגרתם התלמידים פגשו את הסיטואציות שבהן יש פגיעות בצרכנים, גיבשו לעצמם את הכללים הצרכניים החשובים והמועילים שצריכים לעמוד לנגד עיני הצרכן כאשר הוא בא לשקול אם לבצע עסקה, ובסופו של דבר לגבש מתוכם את הכלל הצרכני המועיל ביותר מבחינתם.

הכלל הזה, הצוות היצירתי של הכיתה היה אמור לתרגם לשפה של כרזה פרסומית והכרזה הזאת עמדה לתחרות בתוך בית הספר עצמו על מנת שכלל תלמידי בית הספר יבחרו את הכרזה שתייצג את בית הספר שלהם בתחרות הארצית. הכרזות נשלחו למועצה לצרכנות. ועדת שיפוט בראשות פרסומאים מקצועיים ובהשתתפות נציגי משרד החינוך, משרד התמ"ת, אתר YNET וכמובן המועצה הישראלית לצרכנות ישבו והחליטו על 12 הכרזות שתעלינה לשלב הגמר. 12 הכרזות הללו מוצגות כרגע בפניכם. 12 הכרזות הללו גם הוצגו באתר YNET באתר המועצה הישראלית לצרכנות, באתר משרד החינוך, באתר התמ"ת והגולשים באתרים האלה התבקשו לבחור מתוכם את 3 הכרזות המוצלחות בעיניהם על פי קריטריונים שיפוטיים שנכללו בתקנון של התחרות. אנחנו שמנו את הדגש על מידת ההגנה שהכלל הזה נותן לצרכנים, על מידת האפקטיביות של המסר באופן שבו הוא מועבר, על מידת המקוריות והיצירתיות בכרזה, וכמובן על מידת הביצוע המוצלח כפי שהוא בא לידי ביטוי בתוצר המוגמר.
היו"ר אורי מקלב
תודה רבה. אני רוצה לציין דבר אחד, שאנחנו מתקדמים מאוד בחקיקה ובהגנה על זכויות הצרכן אבל עם כל זה אסור לנו עדיין לנוח על זרי דפנה. עם התקדמות שלנו בצרכנות, בנושא הסלולרי, בנושא הכבלים והלווין, יש לנו הרבה עבודה בנושאים האלה כוועדה. אני מבקש מחברת הכנסת יוליה שמלוב ברקוביץ לומר את דבריה.
יוליה שמלוב ברקוביץ
בוקר טוב צרכנים. אני אומרת צרכנים למרות שאנחנו יושבי ראשי ועדות וסגני שרים וחברי כנסת אנחנו בסך הכול כולנו צרכנים. אני רוצה להסב את תשומת הלב לא לצרכנות מסחרית בלבד אלא לאותה צרכנות שאזרחי מדינת ישראל נתקלים בה יום יום במשרדי ממשלה, בקופות חולים, בביטוח לאומי. כשאני מגיעה למקום כמו קופת חולים אני צרכן. נכון שאני לא קונה באותו רגע משהו אבל אני משלמת כל חודש ואני צרכן. כשאני מגיעה למשרד הרישוי אני צרכן. ואני מבקשת אדוני היושב ראש שאנחנו נתייחס לא רק לזכויותינו כלקוחות שמגיעים לקנות משהו בסלולר, בהוט אלא גם במוסדות הציבוריים. היום שמעתי ברדיו שבית המקדש השלישי ייבנה רק כאשר תהיה אהבת חינם במדינת ישראל. המקום שאנחנו הכי נתקלים בו כציבור של שנאת חינם זה כשאנחנו מבקשים שירות. אני רוצה להיות בוטה ולהגיד, אני רוצה לקלקל את החגיגה שלך היום. אתה מדבר על יום הצרכן הבינלאומי. בישראל, אני לא רוצה להגיד יום שחור, נגיד אפור. הגענו למצב שאנחנו זקוקים כל הזמן לחוקים ואני שואלת למה. היה לי ניסיון בקופת חולים שבה הפקידה שיכורת הכוח התנהגה אלי באופן בוטה. כשהעדתי על עצמי שאני חברת כנסת היחס השתנה לחלוטין. הדלתות נפתחו פתאום. מה עושה בן אדם שהוא לא חבר כנסת? הוא מתייאש. הבעיה שלנו שזה מעגל קסם. אותה פקידה שיכורת כוח בקופת חולים צריכה שירות של משרד ממשלתי ושם היא מקבלת יחס לא הוגן. לכן אני אומרת חברים, בעיני זה יום אפור. כל הנושא של השירות צריך להיות בראש מעיינינו כמשהו שמעצב את החברה שלנו. אדוני היושב ראש אנחנו צריכים להגיע למצב שאנחנו כמעט ולא נשתמש בחוקים כי נתינת שירות הוגן ואנושי עם חמלה זה הבסיס ועלינו פשוט להיות בני אדם. תודה רבה.
היו"ר אורי מקלב
תודה רבה. אנחנו מזדהים עם הדברים. אנחנו עוברים לשלב של הצגת בתי הספר. עורך דין אהוד פלג בבקשה.
אהוד פלג
אני אבקש מנציגי בתי הספר שעולים לבימה ומציגים את הכרזה לספר בכמה מילים מה הרעיון מאחורי הכרזה ואיזושהי אנקדוטה סביב מלאכת יצירתה. נתחיל בבית ספר אורט יקנעם.
עדי זיידמן
אני עדי זיידמן מיקנעם. בעצם הרעיון של הכרזה זה להראות שכל פעם שאנחנו קונים משהו אנחנו הורסים עוד יער או עוד משהו של הטבע. נראה לנו שאני אקנה עכשיו ואין לי מה לחשוב על זה כרגע, שבעתיד יחשבו על זה, זה בעצם כן יכול לקרות עכשיו.
בר שחרור
אני בר שחרור מבית ספר אוהל שם. איתי נמצאים דניאל וליאור. את הכרזה הציע דניאל קאשי ועל הרעיון חשבנו ביחד. בכרזה רואים את משה מקבל את עשרת הדיברות של הצרכנות במעמד הר סיני. חלק מהתאריכים הוצג בשחור לבן והחלק של הצרכנות הוא צבעוני כדי להדגיש את המודרניות שלה. הכרזה מציגה 10 כללים צרכניים. להלן, השוו מחירים ותנאי עסקה נוספים, בסלולר לא חייבים להתחייב, הכללים שקוראים לצרכנים להיות מודעים ולעמוד על זכויותיהם, לשים לב לכל פרטי העסקה והפרטים הפרסומיים. בחרנו להציג 10 פרטים. היות ועולם הצרכנות הוא עולם מורכב רצינו ליצור כרזה שתמשוך את האנשים לקרוא אותה. בכרזה כל הכללים שאדם צריך להכיר כצרכן. תודה רבה.
יובל טנאי
אני יובל טנאי מחטיבת זאב הרצלייה. רצינו לשים את הדגש בכרזה בקטע של חוסר ההתאמה בין האותיות הקטנות לאותיות הגדולות. כתוב לך נניח בפרסומת, אייפון ב-50 שקלים, ובאותיות קטנות כתוב, בהתחייבות ל-36 חודשים, ככה יוצא שאתה משלם 50 כפול 36. זה המון כסף. אתה לא שם לב לאותיות הקטנות. מה שרואים בכרזה. כתוב בגדול, ההפתעות הגדולות נמצאות באותיות הקטנות. במקום כוכבית יש הפתעה כזאת, מין מתנה. מאחורה יש רקע של אותיות קטנות ובין האותיות הקטנות, כתוב מבצעים, הזול מביניהם, עד גמר המבצע, יש גם משפטים כמו, את נראית נפלא היום. ככה שזה גורם למי שרואה את הפרסומת לחייך ולהבין מה החשיבות של הקריאה באותיות הקטנות.
סגנית שר התמ"ת אורית נוקד
יובל אני חייבת לומר לך שבדיוק היום נכנס לתוקף תיקון צרכני מאוד חשוב שבעצם מסמיך את שר התמ"ת לקבוע את גודל האותיות כך שבעצם תהיינה אותיות הרבה יותר גדולות.
עיאד תאקי
אני מתיכון עמל טכנולוגי תל אביב. אנחנו את זה כעבודת צוות במגמת שיווק. בכרזה כתוב מבצע שמדגישים אותו בגדול כי זה חשוב להם. אבל בקנייה מעל 1000 שקל זה לא חשוב וזה מטעה את האנשים אז הם מקטינים את זה בכוונה. זכוכית מגדלת זה כאילו העין שלנו, של הצרכן לראות את הקנייה מעל. שים לב לאותיות הקטנות. המסר הוא שאם במבצעים אם נראה שקנייה היא מעל 1000 שקל אולי נתחרט ולא נקנה. זה הדבר.
טלי רטר
אני מתיכון מזור בחיפה. זה הזמן להתעורר, לא לבזבז יותר. זה שעון מעורר והכותרת שלנו תומכת בגרפיקה. המסר הצרכני שנובע מהכרזה שלנו הוא שחייבים לעצור את הבזבזנות ולצרוך באחריות. למה דווקא זה? היא מושכת תשומת לב, היא אסתטית, היא מעבירה מסר ברור. בגלל שהיא כל כך ברורה וחדה היא פונה לכל קהלי היעד.
שמעון גלנץ
אני מבית הספר התורני טכנולוגי נחלים. חבריי ואני חושבים שצריך להפיץ לכל תושבי מדינת ישראל ולנוער בפרט מהי צרכנות נבונה. לדעתנו צרכנות נבונה היא חשיבה נכונה והתבוננות מעמיקה לפני כל קניית מוצר, הערכת מחירים נדרשת כדי לא להתפתות לרשתות השיווק ולמותגים. האמצעים מפתים אותנו לקנות גם מה שאיננו צריכים. בכל זאת הנוער מתפתה לקנות ללא הפסק. שיטת השיווק מפתה אותנו לקנות ללא חשיבה וללא שיקול דעת. השינוי יתחיל מאיתנו הנוער. צריך לקנות חכם ולא בזבזני. כשאנחנו רואים פרסומת אנחנו לא עוצרים ומהר מאוד הולכים ומבזבזים את הכסף שלא צריכים. עלינו לבדוק מה מסתתר מאחורי הפרסומת. דיברנו, חקרנו, העלינו רעיונות והגענו בסוף לרעיון שהכרזה שלנו מנסה להעביר. הנער המצויר עם זכוכית המגדלת מסמל אותנו הנוער שצריכים לבדוק היטב כל מודעת פרסומת מה הדבר שמגביל אותנו לכמות מוצרים על מחיר מסוים. המסר שצריך להסתכל היטב על כל הכיתוב ולא ללכת שולל על מה שכתוב בגדול כדי שנוכל לצרוך בצורה נבונה.
ויקטור פוספולוב
אני משוהם חיפה. זאת הכרזה שלי, של ספיר אסייג ושל ולדיה ישראלוב. בכרזה אנחנו רואים שק ומתוכו יוצא חתול. המסר בכרזה הזאת להסתכל לפני שקונים. המשפט "חתול בשק" מוכר לכולנו. המסר זה להסתכל על האותיות הקטנות ועל כל צד לפני שאנחנו קונים. לחשוב פעמים לפני הקנייה. הכרזה מעוצבת בנקי. המשפט הוא קל. קל לזכור אותו.
נוי דיין
אני מבית ספר עמל תל השומר. בכרזה רואים אישה שמנה שמחזיקה עגלת סופרמרקט עמוסה ואישה רזה שמחזיקה שקית קטנה שאומרת "חסכתי בהוצאות תראו את התוצאות". ליד יש אמרה: " צרכן חכם לא קונה סתם". המסר הצרכני שנובע מהכרזה שאנו כצרכנים קונים יותר ממה שאנחנו צריכים ומשלמים על זה כפליים, גם בנושא ההוצאות הכספיות וגם במשקל עודף. שניהם לא עושים לנו טוב. הדוגמה נעשתה על אישה כי רוב הנשים הן הקונות העיקריות. הפנייה דרך המשקל נעשית תוך כדי נגיעה למקום שמאוד חשוב ומפריע לנשים בכלל ובפרט לנשים הישראליות. צריך לקנות בחוכמה. דווקא הכרזה שלנו מדברת אל פלח השוק מאוד גדול שפונה לנשים בקריאה מצד אחד להיות צרכניות נבונות ועם זאת יש בה משהו האומר בלי להעליב אותה אישה תוצאה שונה. כדאי לנסות.
רפאל שטיין
אני מבית ספר יובל ירושלים. בכרזה רואים משפט כתוב, זכוכית מגדלת שמונחת על המשפט, מילה אחת, גדול. פה כתוב, בכפוף ל... החל מ... קנייה מעל... ודברים כאלה. תרוויח בגדול. הצרכן הקטן צריך להתייחס אל הקנייה כאילו הוא חותם חוזה בינו ובין המוכר. הוא צריך להתייחס למלל בכל הרצינות. קנייה שלמה ואחראית מאפשרת לנו לשמור על זכויותינו כצרכנים ומונעת מאיתנו ליפול בפח.
הרב יואב ברי
אנחנו באנו מחיפה הרחוקה מאולפנה צביה. תלמידה מכיתה י' בשם תמר הררי עשתה את הכרזה הבאה. לעיתים נוקשים על הדלת ואומרים בואו תקנו, זה כדאי לכם ומשכנעים ולעיתים אנחנו קונים ולא תמיד מספיק חושבים. יש לנו פה את התפוח המפורסם של שלגייה. הוא נראה אדום, הוא נראה מתוק וטעים. הוא מסוכן. הכרזה מבקשת לומר מעט יותר מחשב. פחות פזיזות. צרכנות בריאה יותר. תודה.
אהוד פלג
את הכרזה של בית ספר אחוזת ילדים תציג ציפי מנהלת המחלקה לתלונות הציבור במועצה לצרכנות. זאת המחלקה שביום יום עומדת מול עשרות אלפי תלונות של צרכנים ומייצגת אותם מול בעלי עסקים ונותני השירותים שנטען שפגעו בהם. אתמול המועצה הישראלית לצרכנות קיימה יום פתוח שבו היא העמידה קווים פתוחים לציבור ובמשך 5 שעות הצוות של המועצה ענה לשאלות הצרכנים ונתן ייעוץ למאות צרכנים שהתקשרו. ציפי בבקשה.
ציפי קיברסקי
חשוב לתכנן את הקנייה כדי לא לבזבז כסף על דברים שלא צריכים. מטבעות הכסף ברקע. המוצרים בחלק התחתון של הכרזה מדגישים שצריך להשתמש בתקציב שלנו בחוכמה.
אהוד פלג
הכרזה הזאת מזכירה את הכלל הידוע שמי שהולך לסופר עם רשימה קונה פחות ממי שהולך בלי רשימה.
תמר הררי
אני נציגת אולפנת נציגת צביה. בכרזה הזאת יד מושטת לתפוח. הנושא של הכרזה המוכרים שבאים ומנסים ולפתות את הלקוחות לקנות את המוצרים שלהם. גם הרעיון שמוצג באתר של המועצה, שבאים אנשים ודופקים על דלתות ומנסים להציע להם את המוצרים שלהם באמצעי לחץ הם מנסים לגרום ללקוח שיקנה את המוצר שלהם.
היו"ר אורי מקלב
אני מבקש מעורך דין קמחי הממונה על הגנת הצרכן במשרד התמ"ת מספר משפטים.
יצחק קמחי
צהריים טובים. תודה שהזמנתם אותי לכינוס הזה. זה מאוד מרגש לראות את כל הכרזות. יש פה אמירה צרכנית חשובה. כשמדברים על צרכנות נבונה זה באמת ים ומלואו אבל הוא מתחיל בחינוך. זה שבתי הספר הרימו את הכפפה ויצרו כרזות כאלה הדבר מגביר את המודעות וגם מחבר את האנשים לעולם הצרכנות שאנחנו מסתכלים עליו מהכיוון המשפטי. אז זה לא הכול חוקים ותקנות אלא יש באמת מידע יומיומי שחשוב לצרכנים לזכור ולדעת והכרזות האלה מדברות על כך. אם זה על האותיות הקטנות, אם זה לבוא ולשקול ולהשוות, ואם זה אל תתפתו לכל דבר. לאחרונה הוצאתי טיפים לצרכנים. גם לילדים, לנערים, לנערות. רבותיי, אלה הם הדברים שקובעים את איכות חיינו. חשוב שתזכרו שהכסף שאתם מוציאים זה כספכם ובפרפראזה של Consumer International שייסד את יום הצרכן הבינלאומי, הם קבעו כסיסמה: הכסף שלך הוא גם זכויותיך. הכסף שלכם. לכם יש את הזכויות לגביו וחשוב שתדעו אותם. שימו לב, תהיו טיפה חשדנים. ואני מקווה שתהיו צרכנים יותר נבונים. כך תחסכו יותר ותהיו מרוצים יותר. כבר אמרו לפני אין דבר שישראלי שונא יותר מאשר להרגיש פרייאר.
היו"ר אורי מקלב
עוד מספר מילים מגברת רונית שרביט מנהלת אגף הפיתוח הפדגוגי באגף לחינוך העל יסודי.
רונית שרביט
שלום לכולם. אין ספק שאנחנו רואים כאן באמצעות הכרזות שאתם יצרתם שיא של תהליך למידה. הכרזות מבטאות תהליך חשיבה יצירתית שעברתם וכך הבאתם לידי ביטוי את המסרים שרכשתם בתהליך הלמידה. התפקיד שלכם תלמידים לדרוש לדעת. התפקיד שלנו לספק לכם את הידע ואת הכלים. אני מאחלת לכם שתגדלו להיות אנשים משכילים וצרכנים נבונים.
היו"ר אורי מקלב
עורך דין פלג.
אהוד פלג
בצד ההתפעלות שהיא נחלת הכלל פה מהעבודות שביצעו התלמידים בבתי הספר השונים אין ספק שמאחורי מפעל מורכב כזה עומדים אנשים וזה המקום וזה הזמן להזכיר אותם ולהודות להם. חברי ועדת ההיגוי של הפרויקט הזה ובהם יפה פס, מנהלת האגף לחינוך על יסודי במשרד החינוך, חגית כהן דוברת משרד החינוך, דנה פרידמן המפקחת המקצועית הראשית למדעי החברה במשרד החינוך, מיכל דהן, נציגת מינהל חברה ונוער במשרד החינוך, שלמה זיס מנהל מחלקת החינוך והמידע במועצה הישראלית לצרכנות, יעל כץ, רכזת ההסברה של המועצה הישראלית לצרכנות ועדי סימון בר מפתחת תוכניות חינוכיות לצרכנות נבונה. החברים האלה הרכיבו את ועדת ההיגוי והיו אחראים למפעל כולו. בועדת השיפוט היו נציגים שונים ובהם ד"ר זהבה בכר ממונה על הפיתוח הפדגוגי הטכנולוגי במשרד התמ"ת, הפרסומאי מאיר בוקאי מפרסום בוקאי שני, יושב ראש חבר השופטים היה הפרסומאי יאיר גלר מבעלי משרד הפרסום גלר-נסיס. לתחרות נרשמו 61 בתי ספר ברחבי הארץ. הגיעו מ-50 בתי ספר. ואלה כאמור 12 הכרזות שנבחרו לעלות לגמר. במאמר מוסגר, אחד הדברים שאני שמח לראות זה את הגיוון והייצוג לכל רבדי העם בישראל ממגזרים שונים, וזה רק מראה שהצרכנות רלוונטית בכל מגזר. כי בעצם שם נרדף לאזרח במדינה הוא צרכן ומספר הצרכנים רב יותר משום שגם תושבים שאינם אזרחים הם צרכנים וגם תיירים הם צרכנים וכולם ראויים להגנה שזכויות הצרכן מקנות להם. אני אחיש את קצב התודות. מירב קריסטל מ-YNET, הם היו שותפים בהצגת הכרזות להצבעת הציבור ואנשי המועצה לצרכנות, ציפי קיברסקי מנהלת המחלקה לפניות הציבור, רקפת וינטראוב דוברת המועצה. אני חייב תודה מיוחדת לצוות המועצה הישראלית לצרכנות שהגה והכין וטיפל ועמד במשברים לא מעטים. אנחנו מברכים על כך שהגענו הלום ומודים מאוד באנשים בצוות החינוכי ברשותו של שלמה זיס מנהל המחלקה לחינוך ומידע ואנשי הצוות עדי סימון בר ויעל כץ. אני מדבר על צוות הדוברות בראשות הדוברת רקפת וינטראוב והעוזרת שלה ליאת קליין. אני מדבר על היועץ המשפטי של התחרות עורך דין ניסים מזרחי ואני מדבר על מנהלת המחלקה לטיפול בפניות הציבור ציפי קיברסקי ועל כלכלן המועצה שפיקח על השקלול של הקולות שלומי דגן. תודה לכולם.


אולי נציג את הכרזה של העמק המערבי לפני שנכריז על הזוכים. דוברת המועצה לצרכנות רקפת וינטראוב בבקשה.
רקפת וינטראוב
העמק המערבי קיבוץ יפעת. יש כאן תמונה של צרכן עם עגלה. ככל שלצרכנים יהיה מידע רב יותר ומגוון יותר כך הם יוכלו להתגונן טוב יותר בפני עוולות צרכניות. מתוך העגלה נופלים תוך כדי קנייה מטבעות שמסמלים את המידע שהצרכנים אוספים בדרכם לצרכנות נבונה.
אהוד פלג
הגענו לשלב של הבחירה. יש 3 זוכים. על פי התקנון של התחרות מוענקים 3 פרסים כספיים. הפרס הכספי הולך לכיתה שיצרה את הכרזה שמייצגת את בית הספר. אבל הפרס יינתן לכיתה רק לאחר שהיא תחליט מה היא רוצה לעשות בו ותביא להנהלת בית הספר שלה 3 הצעות לפחות של ספקים או חנויות שבהם ניתן לממש את ההחלטה שלה מה לעשות עם הפרס. כלומר רצונם כבודם אבל בתנאי שיהיו צרכנים נבונים גם כן. הזוכים במקום השלישי תיכון שוהם בחיפה עם החתול בשק. ראוי לקדם את הכרזה. על פי הנהלים אנחנו את הענקת התעודות לכל מי שעלה לגמר ואת התעודות והפרסים לזוכים נעניק בקבלת פנים חגיגית שעורכת סגנית שר התמ"ת חברת הכנסת אורית נוקד במשרד התמ"ת מיד לאחר הישיבה החגיגית הזו. במקום השני זכה בית הספר חטיבת הביניים זאב מהרצלייה. ההפתעות הגדולות נמצאות באותיות הקטנות. כל הכבוד. במקום הראשון זכה בית ספר יובל מירושלים. תקרא בקטן תרוויח בגדול. כל הכבוד לזוכים וכל הכבוד ל-12 בתי הספר שהגיעו לשלב הגמר. הדבר החשוב זו הפעילות שנעשתה בדרך אל יצירת הכרזות האלה והיא בעצם התועלת האופרטיבית שאתם תיקחו אתכם מן המפעל הזה אל החיים היומיומיים. אני מודה לכולם ואני מודה לך כבוד היושב על קיום הישיבה המיוחדת הזאת.
היו"ר אורי מקלב
תודה רבה לכולם. הישיבה נעולה.

הישיבה ננעלה בשעה 12:30

קוד המקור של הנתונים