PAGE
11
ועדת החוקה, חוק ומשפט
15.3.2010
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס' 180
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שני, כ"ט באדר התש"ע (15 במארס 2010), 09:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 15/03/2010
הודעה על הקמת לשכות סיוע משפטי לפי חוק הסיוע המשפטי, התשל"ב-1792, צו המועצות המקומיות (עבירות קנס) (תיקון מס' ), התש"ע-2009 - מועצה מקומית גני תקווה
פרוטוקול
סדר היום
1. הודעה על הקמת לשכות סיוע משפטי לפי חוק הסיוע המשפטי, התשל"ב-1972
2. צו המועצות המקומיות (עבירות קנס) (תיקון מס' ), התש"ע-2009 - מועצה מקומית גני תקווה - אישור
מוזמנים
¶
ד"ר פרץ סגל, משרד המשפטים, ראש תחום ייעוץ
עו"ד מיכל גולד, משרד המשפטים, מח' ייעוץ וחקיקה
עו"ד ענבל וייל, הנהלת האגף לסיוע משפטי, עוזרת משפטית
מיכל צברי דוד, משרד הפנים, הלשכה משפטית
היו"ר דוד רותם
¶
הקמת לשכות סיוע משפטי - למה ביטלתם את זה בזמנו? מישהו יכול לבדוק את הרעיון הגאוני הזה?
פרץ סגל
¶
חיפשנו בתיקים ולא הצלחנו לגלות. יכול להיות שהסיבה היתה בגלל שינויי כתובת, שרצו לעשות את זה עם הכתובות המדויקות ובאותה שעה היו במעבר או שסתם היתה טעות סופר. אני לא יודע מה הסיבה, לא הצלחנו למצוא. על כל פנים, הזדמנה לידינו הזדמנות לתקן את זה, כי זה היה בקובץ תקנות- - -
פרץ סגל
¶
גם הביטול, הכול נעשה במסגרת התקנות. היה תיקון כללי של תקנות, כולל הביטול בתוך אותן תקנות, וזה גם היה באישור ועדת החוקה.
היו"ר דוד רותם
¶
אישרנו לכם. תודה רבה. פה אחד.
הודעה על הקמת לשכות סיוע משפטי לפי חוק הסיוע המשפטי, התשל"ב-1972, אושרה.
2. צו המועצות המקומיות (עבירות קנס) (תיקון מס'' ), התש"ע-2009 - מועצה מקומית גני תקווה - אישור
מיכל צברי-דוד
¶
קודם כול, שתינו מבקשות להשמיט את אחד הסעיפים, הוא כנראה השתרבב לכאן בטעות. מבחינתי, ברגע שהסעיף יורד אין מניעה לאשר את הצו, אבל זה צו שלהם.
היו"ר דוד רותם
¶
אתם, משרד הפנים, צריך לשים אתכם פעם אחת על העץ. אני משתגע מזה. בואי נלך לסעיף 7(א) - איסור להשליך פסולת או לכלוך – "לא ישליך אדם ולא ירשה למי שפועל מטעמו- - -". את יכולה להסביר לי מה זה "מי שפועל מטעמו"?
מיכל צברי-דוד
¶
אם הוא שולח מישהו אחר, שולח את אחד העובדים שלו. לדוגמה, בעל מסעדה שולח אחד מהעובדים שלו.
היו"ר דוד רותם
¶
לא. הוא לא שולח אותו להשליך פסולת גושית בגן, הוא אומר לו: קח את הזבל, לך תזרוק אותו. נגמר הסיפור. הניסוח של העבירות האלה הוא כזה שבלתי אפשרי להוכיח. אני זוכר מסדרי זיהוי של שקיות זבל. אתם לא תאמינו, היו פקחים הולכים מסביב לצפרדעים הירוקות ומוצאים שקית בחוץ, היו לוקחים את השקית, מכניסים אותה לקופסה, באים למשרד, פותחים ורואים את המעטפות, לכבוד איזו משפחה, ואז היו רושמים דוח. היו מגיעים לבית המשפט והיו עושים מסדר זיהוי זבל בגלל הסעיפים האלה.
תקראו את סעיף 7(ה) – "לא ישליך אדם, ולא ירשה למי שפועל מטעמו להשליך פסולת, פסולת בנין, פסולת רפואית, פסולת מסוכנת, זבל או אשפת צמחים על קרקע, בין פרטית ובין ציבורית, אלא בהסכמת המפקח בכתב ובהתאם להוראותיו, ועל פי כל דין". האם ראיתם פעם אחת אישור בכתב מהמפקח לזרוק זבל כזה?
היו"ר דוד רותם
¶
אין דבר כזה. אין דבר כזה. "לא יעמיד אדם גרוטת רכב ברחוב". תגדירו לי גרוטאת רכב. אתם יודעים כמה משפטים ניהלתי על הסעיף הזה? מה זה "גרוטאת רכב"?
היו"ר דוד רותם
¶
עשיתי טסט לאוטו, פירקתי את ארבעת הגלגלים, העמדתי אותם על בלוקים. זה מרצדס חדש, רק אין לי כסף לנסוע אתו, לפעמים גם אין לי כסף לעשות עליו טסט. זכיתי ברכב, הוא עומד ליד הבית שלי, זו גרוטאת רכב? מהר מאוד הוא הופך להיות גרוטאת רכב לפי ההגדרה בחוק.
השלטון המקומי והעולם התקדמו בשנים האחרונות בצורה רצינית, וצריך יום אחד לשבת אצלכם ולנסח מחדש את החוקים. אלה חוקים שהיו נכונים בזמן הטורקים, כי אז רכב היה חמור והיית קושר אותו ברחוב, אז עברת עבירה. היום העולם כבר השתנה לגמרי.
הבעיה הגדולה שבדרך כלל בגרוטאות רכב בכלל לא רושמים דוחות, אלא משאירים התראה על החלון, ואחר כך גוררים את הרכב למגרש, ואז מתחילות התביעות נגד הרשויות.
קריאה
¶
לי יש ליד הבית גרוטאת רכב, אמרו לנו בעירייה שלושה חדשים, וגם אז אם לא ימצאו את בעל הרכב. אם מוצאים, הם רוצים לתת לו התראה, אם הוא עונה- - -
היו"ר דוד רותם
¶
תראו את סעיף 12 - איסור ללכלך את רשות הרבים – "לא ישליך אדם פסולת מכל סוג שהוא ברשות הרבים, או מרשות הרבים לרשות היחיד, ולא ילכלך את רשות הרבים בכל דרך שהיא". אני עובר ליד הגינה שלך, אני ברשות הרבים רואה נייר על הרצפה, מרים אותו, זורק אותו אל תוך החצר. מה זה עניינך?
היו"ר דוד רותם
¶
כתוב "או מרשות הרבים לרשות היחיד". מה זה עניינך? יבוא בעל החצר אלי בטענות, למה את מתערבת שאני מלכלך לו את הגינה.
מיכל גולד
¶
הוראה דומה יש גם בצו סדר הדין הפלילי, בעבירת קנס שמירת הניקיון. גם השלכה ברשות הרבים או מרשות הרבים לרשות היחיד.
היו"ר דוד רותם
¶
אין בזה היגיון. מה אכפת לכם מה קורה אצלי בגינה? בכל יום אני אוסף את הזבל שיש לפני הבית שלי וזורק את זה לגינה שלי, למה ככה אני רוצה. אני עובר עבירה.
היו"ר דוד רותם
¶
זה לא עניין של הליך פלילי, זה לא עניין של קנס. מותר לי לאסוף את הגזם שיש ליד הגינה שלי, שהרוח מעיפה את העלים, ולזרוק את זה לחצר שלי?
היו"ר דוד רותם
¶
עברתי את העבירה הזאת, כי השלכתי מרשות הרבים לרשות היחיד. לא כתוב פה בהסכמה או לא בהסכמה.
היו"ר דוד רותם
¶
הבעיה הגדולה היא שאת אומרת לא ייתנו, ויש איזה פקח שהחליט שהוא כן נותן. הרי אנחנו מכירים שמגישים לפעמים דוחות על דברים שהם בלתי סבירים – זה כתוב בחוק.
"- - -קשור לבטח בקולרו, לפיו מחסום והוא מצוי תחת השגחה נאותה."
היו"ר דוד רותם
¶
בסעיף 20(ד) "לא ירשה אדם לבעל חיים שבהחזקתו לעשות צרכיו ברשות הרבים או בשטח פרטי שאינו שלו". בזה יש כבר היגיון, אבל לא זה בעצם הסעיף. כשאני הולך לטייל עם הכלב שלי, הוא לא מודיע לי: אדוני, אני צריך לעשות צרכים. תגידו: אדוני, תנקה. לא תנקה – עברת את העבירה. כלבים לא מודיעים מראש.
גם סעיף 39, דבר מדהים.
היו"ר דוד רותם
¶
"לא יזרוק אדם, לא ישאיר, לא יניח, לא יחזיק ולא ירשה למי שפועל מטעמו לזרוק, להשאיר, להניח או להחזיק חפצים מיושנים ברשות הרבים או היחיד, אלא אם כן- - -". מה קורה אצלי בבית? יש לי גינה גדולה, הכיסאות מתיישנים, שמים בגינה, אפשר לשבת עליהם. אני עובר עבירה, כי אני מחזיק חפצים מיושנים ברשות היחיד.
מיכל צברי-דוד
¶
חוק העזר מותאם לחוק שמירת הסדר והניקיון, הוא מותאם לחקיקה הראשית. כשאני בודקת את חוקי העזר, אני הולכת בצמוד לחקיקה הראשית.
היו"ר דוד רותם
¶
מרבית האנשים גרו אז בבתים משותפים, שמו בחצר של כולם ויצרו סכסוכים. היום, כשאנשים כבר גרים בבתים פרטיים, צריך לחשוב על זה שדברים משתנים.
מיכל צברי-דוד
¶
גם על זה יש ויכוח. אני חייבת לומר שבמשרד הפנים יש על זה ויכוח האם כל מיני חוקי עזר של ניקוי מגרשים- - -
היו"ר דוד רותם
¶
ניקוי מגרשים זה משהו אחר, משום שאת לא רוצה שיבואו לשם חולדות ואת לא רוצה שיבואו עכברים.
מיכל צברי-דוד
¶
הנה, אדוני. אני שואלת את השאלות האלה כשאני באה לאשר היום חוקים חדשים של 40 עמודים, חוקים שמגיעים אלינו, אני באמת שואלת אם יש הסמכה או אין הסמכה. בחוק שיש אצלי עכשיו, של מעלה עירון, הם כתבו הוראות בקשר לבתי עינוג, ושם כתבו: כל בית עינוג לא יכניסו ולא יעשו ולא יפריעו, לא יכניסו בקבוקי זכוכית, בקבוקי פלסטיק. אין לי ספק שזה פשוט מועתק מחוקים אחרים. שאלתי, מה העניין? אם זה במקום פרטי, מה עניין לקבוע הוראות כאלה בחוק עזר? פקח של העירייה יבוא לבית קולנוע פרטי ויבדוק את זה? דרשתי להוריד את זה ולבוא ולומר שאך ורק במקומות ששייכים למועצה. באו ואמרו לי: אם את פותחת פתח כזה עכשיו, את צריכה לפתוח גם לעניין המגרשים, גם לעניין בתים פרטיים. יכול להיות שבאמת צריך לעשות. אני אישית, כשאני בודקת, אני כן מבצעת את ההבחנה הזאת. יש לנו בעיה עם חוקי עזר חדשים, אנחנו צריכים לבוא ולתפוס אותם, עם חוקי עזר ישנים יש בעיה, כי אני לא יכולה לומר לרשות: תבטלי את החוק. זו הבעיה שלנו.
מיכל צברי-דוד
¶
על יד קריית-אונו. אסור לעבור לקריית אונו או למקום אחר עם המכונית כשהרדיו דולק, אם אני עובר בין 14:00 ל-16:00.
היו"ר דוד רותם
¶
סליחה – "לא יקים אדם רעש ולא יפעיל כלי נגינה, מקלט רדיו, טלוויזיה, וידיאו, פטיפון, רשם קול, מגביר קול או מכשיר כיוצא בהם בין השעות 14:00 לבין 16:00 ובין השעות 23:00 לבין 07:00 למחרת ובין השעות 23:00 בערב יום מנוחה לבין 08:00 ביום מנוחה, באחד המקומות" הבאים: "תחת כיפת השמים; במקום שאינו תחת אולם אינו סגור מכל צדדיו או שדלתותיו, חלונותיו או פתחיו האחרים אינם סגורים כולם."
היו"ר דוד רותם
¶
אתם מבינים שאנחנו מגיעים לאבסורדים, וצריך פעם אחת לפקוח את העיניים ולהגיד: רבותי היקרים, במכונית נוסעים עם חלון פתוח, הפעלת את הרדיו, תכתבו רעש סביר, אני מבין, אבל אסור לי להדליק את הרדיו. עוצר אותי הפקח – אדוני, הפעלת את הרדיו, בצ'יק דוח. כמה זה? 430 שקל. לא רע.
היו"ר דוד רותם
¶
אתמול בערב הגעתי הביתה ב-23:00 בלילה, יש לי ברז מטפטף. יצאתי החוצה, סגרתי, החלפתי ברז. אם היה תופס אותי הפקח לפי סעיף 95, הוא היה אומר לי: אדוני, עשית עבודות שיפוץ או תיקון. לא עשית רעש, זה נכון, אבל לא כתוב בחוק שצריך שיהיה רעש, כתוב שאסור לעשות עבודות תיקון.
היו"ר דוד רותם
¶
אני לא מאמין לסבירות של אף אחד בעולם. "לא יעמיד אדם רכב ברשות הרבים במקום אחד לתקופה העולה על ששים ימים." נסעתי עכשיו למשך חודשיים וחצי לטיול בחוץ-לארץ, הרכב שלי עומד ליד הבית, עברתי עבירה. מה אתם רוצים שאני אעשה? שאני אזיז אותו חצי מטר לכאן או חצי מטר לשם?
היו"ר דוד רותם
¶
השאלה, אם יש היגיון. אני חונה במקום מותר, יש לי תו חניה, הכול בסדר. אתם צריכים לדאוג שמישהו אחר יבוא לחנות שם?
היו"ר דוד רותם
¶
תו חניה אזורי. אני רוצה להעמיד שם את האוטו שלי, לא רוצה לנסוע. זה גם דבר שאי אפשר לפקח עליו. תבואי ותגישי נגדי- - -
מיכל צברי-דוד
¶
זה נכון. לדוגמה, בחולון אישרנו חוק עזר, והוא השמיט את הסעיף הזה, והוא אמר לי: מיכל, אני יודע שאני לא יכול לפקח, אני מוריד את זה, אף-על-פי שיש לו, לפי חקיקה ראשית.
היו"ר דוד רותם
¶
איך אפשר להוכיח דבר כזה? תעמידו לי דוח, אני אטען: הזזתי אותו 10 ס"מ קדימה. תתחילו לנהל משפטים עם מדידות, עם מודדים, עם שמאים, כן הזזת, לא הזזת. חבר'ה, הזזתי אותו רבע גלגל, נגמר הסיפור, הוא לא במקום אחד.
מיכל צברי-דוד
¶
ברגע שזה קבוע בחקיקה ראשית, ורשות מבקשת לקבוע את זה בחוק עזר, אני לא יכולה לומר שלא.
היו"ר דוד רותם
¶
אני מסכים אתך, אבל צריך לומר: רבותי, החקיקה הראשית מטומטמת. המחוקק הוא לא החכם הכי גדול בעולם, גם לא בחקיקה הראשית.
מיכל צברי-דוד
¶
אדוני, דווקא משום שאמרת, למשל, שבניקוי מגרשים אתה כן מבין את הרציונל שלא יהיו חולדות, מקובל עלינו. למה דווקא בבית משותף? אני, למשל, גרה בבית משותף, השכנים שלי עכשיו יתחילו לזרוק בחצר של הבית המשותף כל מיני חפצים מיושנים, זה בעייתי.
היו"ר דוד רותם
¶
במקום להוציא לגינה, הם ישימו את זה במרפסת, וישימו בסלון שלהם, והעכברים יגיעו, את לא יכולה לעשות שום דבר. במגרש ציבורי אני רוצה לשמור על חזות פני העיר, אני לא רוצה שיהיו לי באמצע העיר מגרשים עם הרי זבל. זה ההבדל. אגב, גם החקיקה ההיא בזמנו חלה על אזורים כפריים, שאנשים החזיקו מגרשים של דונמים, והיה בלאגן.
אגב, בעברית אין דבר כזה "לא יקטוף אדם, לא יעקור ולא יגדע ולא ישחית צמח בגן". לא גודעים צמחים, גודעים רק עצים.
היו"ר דוד רותם
¶
הם לא צריכים להסכים. אני מאשר עד סעיף 20(א), 20(ד) לא רוצה. הכול מאושר, את זה אני לא מאשר. הם רוצים, שיבקשו עוד דיון. מקסימום, הם יבקשו דיון על הסעיף הזה.
היו"ר דוד רותם
¶
אני מאשר למעט סעיף 20(ב).
צו המועצות המקומיות (עבירות קנס) (תיקון מס' ), התש"ע-2009, מועצה מקומית גני תקווה, מאושר, בכפוף לתיקונים.
היו"ר דוד רותם
¶
אתם צרכים לקחת את זה בצורה רצינית, לקחת מישהו, להטיל עליו לשבת על החקיקה הראשית, לשבת על חוקי העזר ולתקן אותם.
מיכל צברי-דוד
¶
הבעיה של החקיקה הראשית, שבחוק שמירת הסדר והניקיון זה השר להגנת הסביבה, זו לא הסמכות שלנו.
היו"ר דוד רותם
¶
תפנו אליו, תגידו לו: אדוני, יש בעיות א', ב', ג'. לא יתקן אותן, תמצאו חבר כנסת, תגידו לו: לך תקן.
הישיבה ננעלה בשעה 10:25