ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 18/01/2010

חוק חתימה אלקטרונית (תיקון מס' 2 והוראת שעה), התש"ע-2010

פרוטוקול

 
PAGE
58
ועדת המדע והטכנולוגיה

18.1.2010


הכנסת השמונה עשרה






נוסח לא מתוקן

מושב שני

פרוטוקול מס' 27

מישיבת ועדת המדע והטכנולוגיה

יום שני, ג' בשבט התש"ע (18 בינואר 2010), שעה 10:00
סדר היום
הצעת חוק חתימה אלקטרונית (תיקון מס' 2), התשס"ט-2008
נכחו
חברי הוועדה: מאיר שטרית – היו"ר
איתן כבל

אברהם מיכאלי
מוזמנים
עו"ד עמית אשכנזי
- רשם גורמים מאשרים ויועץ משפטי, משרד המשפטים

יורם הכהן
- ראש הרשות למשפט טכנולוגיה ומידע, משרד המשפטים

עו"ד הילה דוידוביץ
- ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים

יוסי טהר
- מתמחה, רשות למשפט טכנולוגיה ומידע, משרד המשפטים

עו"ד מורן פרוינד
- לשכה משפטית, הנהלת בתי המשפט

חיים כונן
- יועץ מחשוב, הנהלת בתי המשפט

יורם אורן
- יועץ, משרד הפנים

טל הרמתי
- סגן בכיר לחשב הכללי, משרד האוצר

זיו סלייטר
- פרויקט תהיל"ה, משרד האוצר

חן לב
- רפרנט מאקרו, אגף התקציבים, משרד האוצר

אילן יום טוב
- מ"מ מנהל פרויקט ממשל זמין ותהיל"ה, משרד האוצר

יובל כמראן
- פרויקט ממשל זמין ותהיל"ה, משרד האוצר

עו"ד דניאלה רוט
- יועצת משפטית, רשות המסים, משרד האוצר

אלירן אלימלך
- ראש ענף הסכמי סחר בילטרליים, מחלקת סחר חוץ, משרד התעשייה,


המסחר והתעסוקה

סגן לורה הרשקו
- פרקליט צבאי ראשי, ס' יועמ"ש תקשוב, משרד הביטחון

עדי שגיא
- מצו"ב, צה"ל

אל"מ ראובן לוי
- ראש תחום טכנולוגיה במטה ללוחמה בטרור, המועצה לביטחון לאומי

נתן הרשקוביץ
- מנהל מערכות מידע, רשות לניירות ערך

עו"ד מוטי ימין
- רשות לניירות ערך

זאב שטח
- מנכ"ל קומסיין, חברות אבטחת מידע

עו"ד זאב מאי
- משרד גילוני את מאי (יועץ משפטי לחב' קומסיין), חברות אבטחת מידע

עו"ד גלעד אושרי
- משרד תדמור ושות' (יועץ משפטי לחב' קומסיין), חברות אבטחת מידע

עו"ד חיים הרציג
- יועץ משפטי לחב' קומסיין, חברות אבטחת מידע

עו"ד איתי פלדור
- משרד תדמור ושות' (יועץ משפטי לחברת קומסיין)

תמיר לביא
- מנהל תפעול, חברת סקיורנט בע"מ

אבי נגר
- מנכ"ל חברת סקיורנט בע"מ

גד אהרוני
- מנכ"ל חברת מחקר אלגוריתמים (ARX)

ריקרדו הרסליס
- מנהל תוכנה, קופ"ח מאוחדת

דר' אילן זלינגר
- מנהל המח' לתכנון ופיתוח רפואי, שירותי בריאות כללית

איציק כוכב
- ממונה הגנת מידע, שירותי בריאות כללית

עו"ד יוסף קליימן
- יועץ משפטי, קופ"ח מכבי

אבירם אגמון
- מנהל תשתיות מחשוב, קופ"ח מכבי

עו"ד חיים רביה
- מומחה למשפט בתחום האינטרנט

עו"ד מי-טל פונודיאנו שריג - מומחה למשפט בתחום האינטרנט

ישראלה מני
- סמנכ"לית אגף כלכלה, איגוד לשכות המסחר

גל אלטון
- יועץ לנושא חתימות דיגיטליות

דורון אופק
- חבר, נציג "המקור"- העמותה הישראלית לתוכנה חופשית

ניצן סדן
- ס. עורך ערוץ המחשבים והטכנולוגיה, ynet
מנהלת הוועדה
ענת לוי
ייעוץ משפטי
נירה לאמעי-רכלבסקי
רשמה וערכה
ס.ל. חבר המתרגמים בע"מ

הצעת חוק חתימה אלקטרונית (תיקון מס' 2), התשס"ט-2008
היו"ר מאיר שטרית
אני מבקש לפתוח את הישיבה ואני מברך כמובן את כל הבאים ואת כל המשתתפים בישיבה באופן קבוע. אני רוצה לנסות להתקדם בכיוון של החוק. במשך השבוע האחרון עשיתי כמה בירורים במטרה לנסות להגיע לפתרון שיפתור את הבעיות מחד ולא יסגור את הדרך לשוק הפרטי מאידך. אני רוצה להציג את הפתרון הזה בתחילת הדרך, כי כמו שאמרתי, אנחנו נתחיל לגרור את החוק ברגע שנקבל עמדה לאיזה כיוון אנחנו הולכים.

בדיון שקיימתי בעניין הזה עם גורמים הנוגעים בדבר, גם בממשלה, במשרד האוצר, המשפטים, במשרד הפנים, אנשים הנוגעים בדבר, הגענו להצעה כדלקמן, אנחנו נאשר את החוק שיאשר חתימה אלקטרונית על תעודות זהות עבור אזרחים, לשירות מול כל הגורמים במשרדי הממשלה, שהחוק ייתן את האפשרות הזאת לתקופה מוגבלת של שלוש שנים. בתום שלוש שנים זה יבוטל. זאת אומרת אחרי שלוש שנים אי אפשר יהיה שאזרחים ישתמשו בעצם בחתימה אלקטרונית מול גופים פרטיים, אלא רק מול משרדי הממשלה. זאת אומרת בשלוש השנים הראשונות זה יהיה אפשרי להשתמש בחתימה אלקטרונית מול כל אחד, בתום שלוש שנים הדבר הזה יבוטל ואזרחים לא יוכלו להשתמש בזה מול גורמים פרטיים אלא רק מול משרדי הממשלה.

הדבר השני, ופה אני רוצה להגיד תודה לפרופ' דולב, אפילו שהוא איננו פה, שאנחנו כמובן נבדיל בין חתימה אלקטרונית שניתנת לאזרח לצורך השימוש הפרטי שלו לבין חתימה אלקטרונית מאושרת שצריכה להינתן לבעלי תפקידים. במקרה הזה לבעלי התפקידים, על פי הצעתו של פרופ' דולב, יהיו שתי תעודות זהות; תעודת זהות רגילה שיש להם חתימה אלקטרונית להשתמש בה כמו כל אזרח, אבל לצורך חתימה של שימוש בתפקיד, הדוגמה שדנו בה פה היא רופא. למשל, אם רופא אלמוני כותב מרשם לחולה אלמונית פלמונית, לרופא תהיה תעודת זהות שלו שיוכל להשתמש בה כאדם פרטי, אבל לצורך חתימה על המרשם הוא יצטרך תעודה מאושרת, או חתימה אלקטרונית מאושרת מגורם פרטי. כך שכל בעלי התפקידים בעצם יצטרכו חתימות נפרדות מאושרות. למה שתי תעודות נפרדות? הרעיון הוא נורא פשוט, גם על פי פרופ' דולב, כי זה ייצור מצב שכאשר רוצים לבטל סמכותו של רופא כזה, מספיק לבטל את החתימה הנוספת המאושרת שלו וכך הוא יירד ישר מכל החתימות המאושרות.

ברור שזה מחייב את כל גורמי המדינה להיערך בהתאם. אישור חתימה אלקטרונית בשלב הראשון שתיעשה על ידי המדינה בתוך תעודת הזהות, תחייב את משרד הפנים להיות ערוך באמת לתת את השירות הזה 24 שעות ביממה. אני צריך לתת תשובה לכל אוכלוסייה בצורה מניחה את הדעת לכולם.

זה נראה לי ההסדר הנכון להגיע להסכמה מול העמדה של הממשלה שבעצם צריך לאשר חתימה כללית לכולם על תעודת הזהות הקיימת בלי שום מגבלה. אני חושב שהרעיון שאנחנו מקימים יוצר מצב שאני גם אומר לשוק הפרטי 'חברים, תתארגנו, יש לכם הזדמנות להיכנס לעסקים, לפתוח חברות מתחרות עם קומסיין', שכל הזמן יש לכם טענות נגד קומסיין, אז בבקשה, תתחרו, תקימו חברות, נראה אתכם, תתחרו נגדו'. בתקופה הזו של שלוש שנים אפשר יהיה לתת חתימות מאושרות לכל בעלי התפקידים שיידרשו בכל המדינה. בנוסף לזה בעתיד השוק ייפתח לכולם וכל אחד יוכל לעשות מה שהוא מבין ומה שהוא רוצה. זה הכיוון שאני הולך אליו ועל בסיס זה אנחנו בעצם נכתוב חוק.

דבר נוסף, כמובן, אני מקווה שהכל יילך למישרין ויילך כשורה, אבל זה בעצם הרעיון, נדמה לי שזה מכסה את כל הקצוות של המערכת ויוצר מצב שמחד אנחנו מאפשרים באמת דבר מאוד מהיר, הליך מאוד מהיר של הפקת תעודות זהות עם חתימת אלקטרוניות שיהיה לשימוש האזרחים כמעט באופן מיידי. לי ברור שרוב האזרחים, כשיהיו להם חתימות אלקטרוניות, מי שירצה בכך כמובן, זה לא חובה, כל האזרחים שיהיו להם חתימות אלקטרוניות, רובם ישתמשו בזה, אם בכלל, בעיקר מול משרדי ממשלה, זה מה שרוב האזרחים יעשו בזה ולדעתי לא ישתמשו בזה בתחומים המקצועיים. אני חושב שזה פותר את רוב הבעיות שאנחנו דנו בהן.

זה הכיוון שאני הולך אליו. אחרי דיונים די ארוכים עם כל הנוגעים בדבר, זה הסיכום שלי עם הממשלה.
איציק כוכב
אני נציג שירותי בריאות כללית. לדבריך, אדוני, לרופא שהוא רופא באחד מבתי החולים של הממשלה תהיה תעודה של בעל תפקיד ורופא בשירותי בריאות כללית, לא תהיה לו תעודה של בעל תפקיד ולכן לדעתנו כל מה שדורש חתימה בחיקוק, שזה מרשמים, סיכומי מחלה וכיוצא בזה, צריך להיות בתוך הקטגוריה של תעודות שמונפקות על ידי הממשלה.
היו"ר מאיר שטרית
לא, אני לא מסכים לזה.
איציק כוכב
אחרת אתה יוצר כאן איפה ואיפה, בין רופא---
היו"ר מאיר שטרית
לא, גם במערכת הבריאות הכללית יצטרכו חתימה מאושרת, על פי החוק. החיקוק לא חל עליהם? הוא חל עליהם.
איציק כוכב
כן, אבל רופא שעובד בתל השומר---
היו"ר מאיר שטרית
יצטרך חתימה. חתימה בתפקיד תהיה חתימה פרטית, חיצונית מאושרת, לא בתעודת זהות. אני אסביר לך גם מה ההיגיון בזה. פרופ' דולב בעניין הזה צודק לחלוטין, אני מקבל את דעתו. כאשר אדם חותם על מרשם, אני רוצה להיות מסוגל לזהות את האדם הזה בקלות, בלי צורך להיכנס למאגרי המידע לברר את האדם הזה מתוך כלל מרשם האוכלוסין. שנית, כדי לבטל את חתימתו, ברגע שמבטלים את התעודה שלו, חתימתו מבוטלת. אם הוא מפוטר, או עזב את שירות המדינה, החתימה שלו תבוטל על המקום.
איציק כוכב
רופא הוא רופא עד שלוקחים לו את רישיון הרופא.
היו"ר מאיר שטרית
לא, רופא שרשאי לחתום. רופא שהחתימה שלו מטעם בית החולים אכן מחייבת את המדינה או את הרוקח לתת תרופה ספציפית.
איציק כוכב
אני אבקש מאדוני שתשמע מה רופא אומר. כבודו, אני מבקש שתשמע את דר' אילן זלינגר מהכללית.
אילן זלינגר
לגבי הדוגמה הספציפית הזאת, ההרשאה לרופא לעסוק בעיסוקו ניתנת על ידי רשויות המדינה, על פי חוק פקודת---
היו"ר מאיר שטרית
זה נכון, אבל לא לחתום על מרשמים.
אילן זלינגר
משרד הבריאות, שר הבריאות רשאי להתלות רישיון של רופא או להרשות לו לעבוד, זו הרשאה שהמדינה נותנת, אין בכך שום מעורבות של גוף פרטי.
היו"ר מאיר שטרית
אני בכלל לא מתערב ברישיונו של הרופא. לזה אין שום התערבות שלי או של החוק הזה. החוק דן האם החתימה שלו, שמועברת בדואר או בדרך אלקטרונית, לבית מרקחת לתת תרופה לאלמוני תהיה מאושרת או לא מאושרת, ואני קובע שתהיה מאושרת.
אילן זלינגר
לצורך זה צריך רק את הזיהוי שלו, לא צריך את ה---
היו"ר מאיר שטרית
לא, אני לא מסכים, צריך תעודה מאושרת. זה בדיוק הוויכוח שהיה בינינו פה בדיון שעבר עם פרופ' דולב. אני מקבל את דעתו של פרופ' דולב. זה ההבדל בדיוק בין חתימה של עובדי הממשלה לצורך שימושים רגילים לבין חתימה מאושרת לצורך מרשם. פרופ' דולב בעניין הזה עשה ניתוח, אם תרצה את המסמך שלו, אני אביא לך אותו, אני חושב שהניתוח שלו צודק ואני מקבל אותו.
עמית אשכנזי
כמובן שמה שפרופ' דולב כתב אנחנו מקבלים את רוב הדברים, רק יש נקודה אחת שחשוב לחדד. באזורים שבהם אנחנו מדברים על תעודות של נושאי משרה בשירות הציבורי, החל בפקידי שומה, עובדי הביטוח הלאומי, עובדי משרד המשפטים, עובדי משרד האוצר וכולי, בהקשר הזה, החוק נועד... כמובן נמצא פה הצבא, לנושאי משרה בסקטור הצבאי לגווניו ולסוגיו, אנחנו חושבים שזאת בעיה לצאת החוצה לגורם פרטי לאשר את התעודות. כלומר במקום שבו יש חפיפה בין התכונה שאתה עובד מדינה ונושא משרה במדינה לבין התכונה... הדבר הזה צריך להיות מונפק על ידי המדינה עבור העובדים שלה. כלומר אין שום טעם שאת השאלה האם פלוני הוא פקיד שומה גוש דן, זו סמכות של מנהל רשות המסים להסמיך את העובדים שלו, החשב הכללי מסמיך את הסגנים שלו, ראש אגף תקציבים מסמיך את האנשים שלו, היועץ המשפטי לממשלה מסמיך את האנשים שלו וכולי, הצבא כמובן מסמיך את כל המפקדים, הקצינים, וכולי. עד היום הצבא, למשל, עובד עם מערכת שהיא לא מאושרת בדיוק מהסיבה הזאת שהוא אומר, אני לא צריך לצאת החוצה לגורם פרטי, כדי לאשר את הזהויות, אני יודע לעשות את הדברים האלה בעצמי ולכן זאת נקודה שרצינו לחדד, אגב הדיון על הרופאים.

אני כרגע לא נכנס לוויכוח שאפשר לקיים אותו וכבר תוצאה אחת חיובית של הדיון פה זה שמערכת הבריאות התחילה איתנו בדיאלוג. פנו אלינו ממשרד הבריאות בעקבות הדיון האחרון שהיה פה ומבקשים לדון בכל השאלה של איך מייצרים את אותה רשומה רפואית לאורך כל מחזור החיים שלה. כלומר אני לא יודע אם אפשר למצות את הדיון בנקודה הזאת כרגע, אבל אני מעיר את זה רק לגבי עובדי המדינה, כי בהצעה שלנו צריך, למען ההשלמה, לומר שלגבי עובדי המדינה, אנחנו חושבים שזו צריכה להיות הנפקה על ידי הממשלה, כפי שזה היום, דרך אגב.
היו"ר מאיר שטרית
אבל ברור לך שזו לא העמדה של פרופ' דולב.
עמית אשכנזי
אני מסכים, אני רק מעיר שזאת העמדה שלנו בעניין הזה. זה יסוד עקרוני בעמדה שלנו.
היו"ר מאיר שטרית
פרופ' דולב אומר, ובצדק, שאת העניין הזה אפשר לעשות בצורה נורא פשוטה, כי ברגע שיש תעודת זהות חכמה, הזיהוי של האנשים האלה יהיה מאוד קל. נגיד משרד הבריאות ירצה לתת אישור לכל הרופאים הוא יכול, מבחינתו, להגיע להסכמה עם גורם פרטי כלשהו, שבעצם יעשה עבורו את כל העניין והוא ייתן להם את האישורים מיד, אז תהיה לו חתימה מאושרת על ידי גורם פרטי בנוסף על תעודת הזהות שלו.
איציק כוכב
אבל חציים של הרופאים הם עובדי מדינה. אז מה יקרה לעובדי המדינה?
היו"ר מאיר שטרית
נכון, אני לא מקבל את העמדה של מר עמית אשכנזי. זה בדיוק ההבדל שפרופ' דולב אומר. פרופ' אומר, אני לא רוצה שבעל תפקיד יחתום בחתימה שנמצאת בתעודת הזהות של המדינה ואני חושב שהוא צודק, אלא אם אנחנו רוצים לחסל את השוק הפרטי טוטאלית, להגיד אין חתימות אלקטרוניות, בואו נחסל אותו. אני לא רוצה לחסל אותו, אני רוצה לתת הזדמנות לשוק הפרטי.

חברים, אי אפשר לאכול את כל העוגה ולהשאיר אותה שלמה. יש כללים, זה הגבול שאני מוכן ללכת אליו.
זאב שטח
אני גם קראתי את הנייר של פרופ' דולב. אני אגיד לכם ממה אנחנו, כשוק פרטי, חוששים. אני אגיד דבר שלא נכתב בשום נייר אבל הוא מרחף. לאור התקדים שהיה ולאור מה שאנחנו חווים כרגע, אנחנו חוששים ממה שנקרא בלשון העם 'שיטת הסלאמי'. זאת אומרת היום מסכימים על משהו אחד ויושבים פה נציגי הממשלה ונניח שהם יסכימו למתווה שאדוני מציע, וכבר אנו שומעים איך מנסים לנגוס בו. אז הוא יגיד 'בוא, לאוכלוסייה הזאת ניתן להם גם של המדינה', וההוא יבוא ויגיד 'אבל נתת לאוכלוסייה הזאת, אז בוא תיתן גם לאוכלוסייה של שירותי בריאות כללית'. הייתי בסרט הזה כבר בכמה דיונים לפני שמונה שנים, כשהיו כל מיני דיונים ואמרתי שזה מתחיל עם להקים גורם מאשר ממשלתי, קודם כל כבר הקימו אותו, עכשיו יגידו 'זה רק לאזרחים פרטיים לשלוש שנים', אחר כך את השלוש שנים יאריכו לארבע שנים ויגידו גם מגזר כזה וגם מגזר כזה, וככה אנחנו באים ולאט לאט ידחקו את השוק הפרטי כי הממשלה היא בעלת הכח לעשות בעצם מה שהיא רוצה. הנה אנחנו רואים, גם בטיוטה שהוגשה פה, שכבוד השר מיקי איתן, מה שהוא רצה, שהממשלה תחליט. הוא אמר את זה, הוא אמר 'אם חס וחלילה יקרה מצב כזה שהממשלה תיכנס בנעלי הגורם הפרטי, אני רוצה שזאת תהיה החלטת ממשלה' ובממשלה אנחנו נשב, וזו לא תהיה החלטת ממשלה. מה הלכו ושינו פה? בהוראת השר. זו כבר לא תהיה החלטת ממשלה, הוא אמר 'תהיה החלטת ממשלה', הנה כבר... רואים? זו שיטת הסלאמי.
היו"ר מאיר שטרית
זה שהוא אמר זה לא קובע.
זאב שטח
אני לא אומר שזה קובע, אבל אני אומר שזה מה שנקרא השיטה הזוחלת, שמתחילים עם איזה שהוא מתווה של פשרה מסוימת והפשרה הזאת היא מתכון לנגיסה, ואני מאוד מאוד חושש---
היו"ר מאיר שטרית
מר שטח, מה שנחליט בעניין הזה יהיה כתוב בחקיקה, לא בתיאוריה, ולא בהבטחות סרק.
זאב שטח
זו הנקודה הראשונה שרציתי להגיד. הנקודה השנייה שרציתי לומר, אני חושב שלאור היתרונות שאנחנו הצגנו בכל ניירות העמדה שהגשנו וגם במצגת שעשינו, ואני חושב שהנקודה הזו לא מוערכת מספיק על ידי משרד המשפטים ולא התקיים בה דיון. זאת אומרת הם שמעו את העמדה שלנו אבל הם שוללים אותה ולא התקיים בה דיון ולאור העובדה שאנחנו מציעים חתימה אלקטרונית ברמה גבוהה לאזרח, דהיינו שכשבן אדם מקבל את החתימה הזו הוא לא צריך להתקשר למשרד הפנים להקריא 256 קווים או ללחוץ על יס ולהסתכן ש-50% שזה---
היו"ר מאיר שטרית
זה ייפתר. אני הבנתי שאצל גורמי ממשלה לא תהיה שום בעיה לקבל אישור, גם לא של כל הדפדפנים למיניהם וגם של כולם, כמעט לאלתר. שנית, גם הסתבר לי שיש הרבה מאוד ממשלות, לפי דברי משרד המשפטים, שהיום הם גורמים מאשרים.
זאב שטח
בסדר, אני אומר שכל עוד הממשלה---
היו"ר מאיר שטרית
בניגוד למה שנאמר פה בוועדה כאילו שאין אף ממשלה מאשרת, מסתבר שכן יש ממשלות שמאשרות.
זאב שטח
זה אולי בחיתולים, אבל יש ממשלת פינלנד כרגע שהיא היחידה, אבל זה לא חשוב, אני לא רוצה---
היו"ר מאיר שטרית
אני מבקש פה שמישהו מטעם הממשלה יגיד באיזה---
זאב שטח
אני לא רוצה כרגע להיכנס לזה. מה שאני מבקש מאדוני לאפשר לאזרח חופש בחירה, אין זה מן הראוי שהממשלה תכפה.
היו"ר מאיר שטרית
המדינה תמנע מאזרח להוציא אצלך תעודה מאושרת?
זאב שטח
לא, נכון, שבדלפק משרד הפנים, כשהוא יגיע, יבואו ויגידו לו 'תראה, אתה יכול לקבל תעודה מהמדינה, שהאפשרויות בפניך הן כך וכך', ואם כן התקנה בבראוזר, לא בהתקנה בבראוזר, עמית אמר שיחלקו דיסקים לאזרח, כל אזרח יקבל דיסק, יתקין אותו ואז זה ימנע את ה... אז אומרים לו 'תשמע, יש אפשרות שתקנה דיסק ושיתנו לך אותו בחינם, תבוא הביתה ותתקין אותו ויש אפשרות שתיקח חתימה של קומסיין בלי להתקין דיסק'. אני לא רואה סיבה עכשיו לתת לאזרח לא---
קריאה
זאת אומרת הממשלה תהיה הגורם המפרסם של קומסיין?
היו"ר מאיר שטרית
סליחה, הממשלה לא עומדת לפרסם את קומסיין, אתה תפרסם פרסומת בעיתונים---
זאב שטח
לא, השאלה אם הוא יוכל. אני אפרסם, השאלה אם פיזית הוא---
היו"ר מאיר שטרית
למה לא יוכל?
זאב שטח
אז בואו נרשום בחקיקה שהוא יוכל לקבל גם בקומסיין.
היו"ר מאיר שטרית
בחקיקה כתוב, גם בחוק הזהות הביומטרית וגם פה, שחתימה אלקטרונית היא לא חובה. אזרח שירצה חתימה אלקטרונית מהממשלה, יקבל. לא ירצה, שלא יקבל.
זאב שטח
לא, השאלה אם בכרטיס תעודת זהות הוא יוכל לקבל גם את קומסיין.
היו"ר מאיר שטרית
לא. בצורה ברורה אני אומר לך, לא תהיה גישה של גורם פרטי כלשהו לתעודת הזהות. לכן אני מגביל את הממשלה.
זאב שטח
אז הוא יוכל לקבל בדלפק משרד---
היו"ר מאיר שטרית
הוא יוציא תעודה פרטית.
זאב שטח
לא, בדלפק משרד הפנים הוא בא ואומר 'אני רוצה קומסיין ולא רוצה ממשלה', איך הוא יכול?
היו"ר מאיר שטרית
הוא לא יכול לקבל, הוא צריך לבוא לקומסיין. בממשלה הוא מקבל את זה חינם, אצלך הוא צריך לשלם על זה. אני מציע לך להוריד את המחירים, אז אולי יבואו גם יותר אנשים.
קריאה
גם לשפר את רמת השירות.
היו"ר מאיר שטרית
תעשה בחינם אז תתחרה בממשלה.
חיים רביה
בשם וונדרנט ומחקר אלגוריתמים. ראשית ככל שאנחנו מבינים את ההצעה, אנחנו מברכים עליה, אנחנו חושבים שהיא פשרה ראויה. אני רוצה לחדד שני דברים ברשות אדוני. ראשית, אני מבין שזה לא פוגע בסמכותה של הממשלה להנפיק תעודות אלקטרוניות לעובדיה. זה מתייחס אך ורק ---
היו"ר מאיר שטרית
חלילה וחס. למעט העניין של בעלי תפקידים, זה הכל.
חיים רביה
מאה אחוז. זאת אומרת לבעלי תפקידים הממשלה תוכל להנפיק תעודות לפי רצונה, לא על גבי תעודת הזהות האלקטרונית, אבל אם תחליט על גבי מסמך אחר להנפיק להם---
היו"ר מאיר שטרית
משום שהחוק כיום לא מגביל אף גורם להיות גורם מאשר. אם הוא רוצה להקים את כל המערכת הרלוונטית, שיקים. מי מפריע לו?
חיים רביה
מאה אחוז, זה בעניין חששו של עמית. ההערה השנייה, ההגבלה לשלוש שנים היא ראויה, אלא שאנחנו למודי סבל---
היו"ר מאיר שטרית
אגב, הממשלה רצתה יותר שנים, אני הגבלתי את זה לשלוש, הגעתי להסכמה שזה שלוש.
חיים רביה
אני לא אתווכח עם אדוני גם אם יחליט על ארבע שנים או חמש, אבל אנחנו למודי סבל ואנחנו יודעים שפרויקט תעודת הזהות החכמה נמשך כבר עשור וטרם החל לכן---
היו"ר מאיר שטרית
הוא לא נמשך עשור, זה היה בדיבורים עשור, לא קרה כלום.
חיים רביה
היו מכרזים פעמיים ובוטלו.
היו"ר מאיר שטרית
אדוני, אתה מספר לי? אני מכיר את זה, לצערי, המון שנים. הייתי שר פנים, אני התחלתי לטפל בזה כשאני הייתי שר פנים, זה נאמר שנתיים ומשהו, זה הגיע לכלל סיום מבחינתי. הביצוע לצערי לא תלוי בידי, אם היה תלוי בידי, כבר מזמן היה נגמר הכל. יש חוזה חתום של המדינה עם חברת HP להפקת תעודות זהות. כבר הוקם המפעל להקמתו. אם המדינה לא תתחיל בהפקת תעודות זהות, היא תשלם 350 מיליון שקל קנס לחברת HP. כלומר למדינה יש את כל האינטרסים מבחינתה להזיז את העניין של הפקת תעודות זהות. אני אשתומם אם המדינה לא תתחיל לזוז ולנוע ולעשות תעודות זהות בהקדם.
חיים רביה
המדינה מוכנה. רבותיי, לא התכוונתי להטיל דופי במדינה בזה, אלא רק לציין עניין שבעובדה ולכן הצעתי היא שמניין שלוש השנים לא יתחיל עכשיו, דהיינו לא ייאמר עד,לדוגמה 31.12.2012, אלא שייאמר שמנין שלוש השנים יסתיים בתום שלוש שנים מהנפקת מאה אלף תעודות ראשונות או משהו כזה. מפני שאחרת אתה עלול למצוא את עצמך במצב שבו המניין מסתיים לפני שהחלה ההנפקה.
היו"ר מאיר שטרית
אני לא רוצה להפוך את זה לארבע שנים, אנחנו נגיע לעניין הזה כשנדון בסעיפי החוק באופן פרטי.
לורה הרשקו
שלום. אני רוצה להציג את עמדת צבא ההגנה לישראל בהמשך לדברים שאמר עורך דין אשכנזי לגבי החלופה השנייה של הנפקה לעובד המדינה.

לצה"ל מאוד חשוב שהאפשרות של עובד מדינה תישאר. המשמעות שהחלופה הזאת לא תישאר היא שלצה"ל לא תהיה חתימה אלקטרונית מאושרת.
היו"ר מאיר שטרית
לצה"ל יש היום חתימה אלקטרונית מאושרת?
לורה הרשקו
יש לו כרטיס אלקטרוני, זה לא חתימה מאושרת, רק מהסיבה ש---
היו"ר מאיר שטרית
אז יילך עם אותה חתימה. גם על צה"ל חוק זה חוק.
לורה הרשקו
צה"ל לא מסוגל לשלוח את החתימה שלו לגורם פרטי.
היו"ר מאיר שטרית
אל תשלחי.
לורה הרשקו
זה לא אפשרי מבחינה ביטחונית---
היו"ר מאיר שטרית
אותה חתימה שלכם מהיום תמשיכו גם בעתיד, מי מפריע לכם?
לורה הרשקו
החתימה שיש לנו היום היא לא חתימה אלקטרונית מאושרת ו---
היו"ר מאיר שטרית
מאה אחוז, אז תמשיכו אותו דבר. תחליטו, חברים, אתם רוצים חתימה מאושרת? יש לזה חוק. אתם לא רוצים חתימה מאושרת? תמשיכו ככה.
לורה הרשקו
אנחנו מבקשים להשאיר את החריג שקבוע עכשיו בהצעת החוק של עובד מדינה.
היו"ר מאיר שטרית
גברתי, הגישה שלי היא לא, החוק חל גם על צה"ל. נקודה. אתם רוצים חתימה אלקטרונית? תעמדו בכללים. אתם לא רוצים חתימה אלקטרונית, תישארו עם התעודות שיש לכם. אני לא מפריע לכם.
לורה הרשקו
ההצהרה הזאת מתעלמת מהקשיים המיוחדים שיש לצה"ל. צה"ל לא יכול להוציא את החתימה שלו לגורם פרטי.
היו"ר מאיר שטרית
אז אל תוציאו, אני לא אומר לכם להוציא.
לורה הרשקו
המשמעות היא שכל החתימות של צה"ל, אי אפשר יהיה לחתום חתימה לפי החוק.
היו"ר מאיר שטרית
איך אתם חותמים היום?
לורה הרשקו
חותמים בחתימה ידנית במקום ש---
היו"ר מאיר שטרית
מאה אחוז, אז תעשו אותו דבר.
לורה הרשקו
זה מתעלם מכל המגמה של כל העולם להתקדם לעבודה מקוונת.
היו"ר מאיר שטרית
כל הכבוד, אתם מתעניינים במגמה של העולם, אני לא רואה שום סיבה בעולם מדוע צה"ל לא יכול להוציא חתימה אלקטרונית. מדוע? מה, זה סודי?
לורה הרשקו
גם.
היו"ר מאיר שטרית
מה גם?
לורה הרשקו
המאגר של צה"ל.
היו"ר מאיר שטרית
איזה מאגר?
לורה הרשקו
אי אפשר מבחינה ביטחונית להעביר אותו, וגם מבחינה מיקונית, המערכת שלנו היא לא מערכת שמתקשרת עם מערכת אזרחית.
היו"ר מאיר שטרית
עם כל הכבוד, אין בזה שום דבר סודי, אנשי צה"ל בעלי זכות חתימה יודעים אותם, כי הם חותמים ומול החותמים יודעים מי הם. אני לא רואה פה שום סודיות.
לורה הרשקו
נכון, אבל להעביר מאגר של כל האנשים---
היו"ר מאיר שטרית
את לא מעבירה מאגר.
זאב שטח
את לא מעבירה מאגר. אתם לא ישבתם איתנו. ישבת איתנו פעם ודנת באפשרויות פתרון?
עדי שגיא
רבותיי, יעבור לא רק מאגר, אלא גם יעברו הרשאות ותפקידים בתוך המאגר הזה. זה אסון של ביטחון שדה, לא פחות מזה.
זאב שטח
יש לנו פתרונות עבורכם. יש פתרונות לדברים האלה. אתם לא רוצים להקשיב, אל תקשיבו. אני מוכן לשבת איתכם---
היו"ר מאיר שטרית
גם עובדי המדינה, אין להם שום סיבה שלא יעשו חתימה אלקטרונית לאותם בעלי תפקידים. שום סיבה.
לורה הרשקו
כבוד חבר הכנסת, המשמעות של העברת מאגר---
זאב שטח
לא צריך להעביר.
היו"ר מאיר שטרית
איזה מאגר צריך להעביר?
לורה הרשקו
המשמעות שלגורם פרטי יהיה את כל התפקידים, את כל הדרגות---
זאב שטח
זה לא נכון. זה פשוט לא נכון.
היו"ר מאיר שטרית
מאיפה את לוקחת את זה? לא יהיה כל התפקידים ולא יהיה כל הדרגות ולא כלום. תסלחי לי, לא יהיה. עוד פעם אני אומר לך, את טועה. לא יהיה, לא מאגר, לא בעלי תפקידים ולא שמות ולא דרגות.
לורה הרשקו
אבל ההזדהות פר כרטיס היא הזדהות פר דרגה, פר שם ופר תפקיד.
היו"ר מאיר שטרית
ההזדהות היא פר תפקיד.
לורה הרשקו
פר תפקיד, את כל התפקידים ומי נושא בתפקידים האלה, זו גזרה שצה"ל לא יכול ל---
זאב שטח
גברתי, זה לא נכון מה שאת אומרת. אפשר לקיים את הוראות החוק---
קריאה
זה נכון רק מה שאתה אומר, אדוני.
זאב שטח
זה לא נכון מה שאת אומרת, אפשר לקיים את זה עם גורם מאשר, ואפשר ל---
היו"ר מאיר שטרית
סליחה, למי הצבא מוציא חתימה אלקטרונית?
עדי שגיא
בתוך צה"ל יש פקודה, נניח יוצא חוק, או אני חותם מול גורמי צה"ל על הארכת שירות או חלילה על פקודה או על רכש במיליונים. הוציאו עכשיו, קנו מטוס חדש, עלה מיליארדים למדינה, אני לא חתמתי---
היו"ר מאיר שטרית
יפה, זאת אומרת חשוב שיהיה ברור מי חתם. אז לזה חתימה מאושרת.
קריאה
ההעברה המאושרת הזאת חייבת להישאר בידי המדינה, חבר הכנסת שטרית.
היו"ר מאיר שטרית
אבל זה מה שהוא נותן החוצה, כשהוא חותם חוזה עם קונה רכש מ---
לורה הרשקו
זה יכול להיות צו פוקד כללי החוצה, זה יכול להיות הרבה דברים שהצבא עושה כלפי חוץ וגם כלפי פנים.
היו"ר מאיר שטרית
אני לא רואה את הסודיות הגדולה. כשהיום הצבא מוציא צווים החוצה, הוא לא חותם שם, דרגה ותפקיד? זאת חותמת. לא כלפי פנים, כלפי חוץ. אפשר להפריד, אפשר להגדיר בין גורמי חוץ לגורמי פנים בצבא?
עדי שגיא
גורמי חוץ, רוב הפעילות בסופו של דבר נסגרת דרך משרד הביטחון ואז אנחנו מקבלים את העמדה.
היו"ר מאיר שטרית
זאת אומרת עובדי משרד הביטחון שעובדים כלפי החוץ, כן תהיה להם חתימה אלקטרונית. אתה אומר שבתוך הצבא עצמו אתם רוצים---
עדי שגיא
אם אני אתן פקודה---
היו"ר מאיר שטרית
רגע, רגע, תן לי לקשור. מה שאתה אומר לי שבתוך צה"ל אתה רוצה ששם תהיה פטור מהעניין של חתימה אלקטרונית. אבל אין לכם התנגדות לגבי בעלי תפקידים מול גורמים חיצוניים. אני רוצה לשמוע את צה"ל בלבד.
לורה הרשקו
לא, יש לנו גם התנגדות כלפי חוץ. כי קונים לא מזדהים בתפקיד כלפי חוץ. לדוגמה---
היו"ר מאיר שטרית
תחליטי איך שהוא יזדהה, אני לא אומר לך איך תזהי אותו. מנהל הרכש, מר אברהם אורן, הוא בעל זכות חתימה ברכש. זה הכל.
זאב שטח
נכון, הוא עובד מדינה.
היו"ר מאיר שטרית
הוא עובד מדינה, הוא עובד משרד הביטחון, אין שום סיבה שלא דרך חתימה מאושרת.
לורה הרשקו
אבל אי אפשר לעשות הבחנה בין הכרטיס שהוא משתמש כלפי פנים והכרטיס---
היו"ר מאיר שטרית
בטח שאפשר, שיהיו כרטיסים נפרדים, כרטיס כלפי פנים עם מספר זהות, כלפי חוץ זה חתימה אלקטרונית.
לורה הרשקו
אבל למה?
היו"ר מאיר שטרית
זו בדיוק הנקודה. אתם כנראה לא קראתם את חוות הדעת של דולב, אני מציע לקרוא אותה. אני יכול להקריא אותה פה, אם אתם רוצים.
עמית אשכנזי
קראנו, היא מבוססת על ההנחה שמשרד הפנים, וזה אני התכתבתי איתו, חבל שהוא פה, אפשר לברר את הדברים האלה איתו כי הוא נגיש והוא מתעניין, היא מבוססת על ההנחה שבהצעת החוק הזאת הממשלה חשבה שמי שיזהה את הבן אדם כרופא, כעובד מדינה, כפקיד שומה, כמפקד פלוגה, כענייני רכש, זה משרד הפנים, וזו הנחה ארגונית לא נכונה.
היו"ר מאיר שטרית
אנחנו לא רוצים את זה. אני גם לא מציע את זה.
עמית אשכנזי
פרופ' דולב, כששאלתי אותו, מה ההיגיון הארגוני להוציא את הבדיקה של הזהות החוצה לגורם פרטי.
היו"ר מאיר שטרית
אף אחד לא ביקש להוציא לגורם חיצוני.
עמית אשכנזי
זו המשמעות של מה שאתה אומר.
היו"ר מאיר שטרית
ממש לא. חברים, הרי אפשר לפתור את זה ב-1001 צורות. עצם העובדה שיש תעודת זהות חכמה, שהיא זיהוי חד-חד ערכי, מונעת את הצורך בכלל בכל התהליך של הזיהוי שנעשה בחוץ. מה שמציע פרופ' דולב, אם צריך להוציא חתימה אלקטרונית למישהו במשרד הביטחון, שעובד מול גורמי חוץ, יזהו אותו באמצעות תעודת זהות אלקטרונית ויתנו חתימה אלקטרונית, בלי בעיה בכלל, על גבי תעודה אחרת, נפרדת, אבל מזהים אותו אוטומטית, כי---
טל הרמתי
על תעודה של עובד מדינה יהיה גורם לצורך העניין עסקי? על תעודה של עובד מדינה?
היו"ר מאיר שטרית
לא, זה לא מה שפרופ' דולב מציע. פרופ' דולב מציע שלצורך הנפקה כלפי חוץ, תהיה לו תעודה נפרדת, לא של---
זאב שטח
ככה זה מתבצע היום. אנחנו נותנים לשופטים ולכל עובדי המדינה תעודה מאושרת. ככה היום עובדי מדינה---
היו"ר מאיר שטרית
חברים, אני לא אתן לכם את השוק הפרטי, נקודה. שיהיה ברור, חברים, לא אתן לחסל את השוק הפרטי, שלא תהיינה פה אי הבנות. אתם לא רוצים, חברים? נחזיק את החוק הזה עוד חמש שנים, אין לי בעיה. אני לא אתן לחסל את השוק הפרטי. לא אתן. מה שתגידו, אני לא אסכים לחסל את השוק הפרטי. הסכמתי לפשרה הזאת, זהו. עד כאן הגבול. עובדי מדינה שעובדים כלפי חוץ, תהיה להם תעודה נפרדת שממילא יעבדו כלפי חוץ. בצה"ל, העניין של העבודה הפנימית, אין לי בעיה. אני אחריג את העבודה הפנימית של צה"ל מהעבודה החיצונית. גורמי חוץ במשרד הביטחון, אין שום סיבה שלא תהיה להם תעודה נפרדת עם חתימה אלקטרונית. עם כל הכבוד, גברתי, אדם שחותם על מיליארדים, אני רוצה לדעת שהוא חותם. וזה לא משנה מה חותם, מטוסים או בניית בניין. אין שום סיבה להחריג את צה"ל או את משרד הביטחון מהחוק. את החריגות האלה אני מכיר איך נעשה בהם שימוש לרעה, כמה פעמים. למה להשתמש בזה לרעה?
לורה הרשקו
הגורם הטבעי שמזהה אותו, הגורם הטבעי שהוא בעל תפקיד זה הצבא, זה לא משרד הביטחון.
היו"ר מאיר שטרית
גברתי, בתוך הצבא תזהי את, כלפי חוץ, מזהים אותו גורמים חיצוניים, הוא חותם לאנשים חיצוניים, הוא לא עובד לבדו. גורם הרכש עובד מול אדם חיצוני, הוא מכיר מי הוא, אז אל תספרי לי סיפורים, באמת, מוסרת את המאגר. את לא מוסרת שום מאגר, את לא מכירה את התהליך של חתימה אלקטרונית.
גדי אהרוני
אני רוצה לדבר בתור מישהו מהמגזר הפרטי. אני רוצה להגיד דווקא כמה מלים לטובת הצבא ואני כן מכיר את התהליך של חתימה אלקטרונית. הבנה שלי של הדגש על מה שפרופ' דולב דיבר עליו היה העולם התאגידי. הוא דיבר על זה שהעולם התאגידי הסתדר בינו ובין הפעילות העסקיות שלו והוא אמר, 'בן אדם בתפקיד, בתאגיד, יצטרך לחתום עם תעודה שהיא נפרדת מתעודת הזהות'. אני חייב לומר בעניין הזה שאני לא חושב שהוא התכוון שבתוך המדינה, שזה כולל את הצבא וזה כולל תעודות של בעלי תפקידים בתוך המדינה, שיש סיבה שהמדינה לא תיתן להם את ה... זה הגוף שמזהה אותם, שייתן להם את התעודה. זה נראה טבעי לחלוטין. אני אומר את זה מהמגזר הפרטי.
היו"ר מאיר שטרית
למה לך לנחש מה אומר פרופ' דולב? אני אקריא לך מה הוא כותב. אני אקריא לך מה הוא כותב 'ההצעה שהעליתי בישיבה האחרונה מפרידה בין חתימה אלקטרונית של האזרח כפרט, לבין חתימה אלקטרונית של בעל תפקיד או מקצוע באשר הוא. להערכתי, אי הבחנה בין שני סוגי חתימות אלה, היא המקור לחילוקי הדעות ולהקצנה שבדיוני הוועדה. בכדי להמחיש את הצורך בהבחנה אני אבחן את הדוגמה הבאה. נניח שאזרח פלמוני מקבל מרשם רפואי מרופאה אלמונית, אותו הוא אמור להעביר לבית המרקחת לגבי תרופה כלשהי. כיצד יידע הרוקח כי הרופאה האלמונית היא רופאה המורשה לחתום על המרשמים? האפשרות המוצעת אומרת שאלמונית אמורה להשתמש בחתימה כאזרחית מן השורה. במקרה שכזה יצטרך רוקח לברר במאגר מידע כלשהו את זהותה של האלמונית ואת ההרשאות שלה. מהלך כזה יביא להרבה גישות למאגרי מידע המכילים מידע פרטי ותגביר את הסכנה שמידע שאינו אמור להיחשף, יפרוץ וידלוף. לחילופין, אם חתימתה של הרופאה האלמונית כחתימה מאושרת מציגה את ההרשאות לחתימתה, אין כל צורך להגשת למאגרי מידע מסווגים והמרשם יכול להיות מאושר במקום'.
עמית אשכנזי
הדוגמה לא קשורה לשירותי בריאות, היא קשורה לרופא פרטי.
היו"ר מאיר שטרית
לא.
עמית אשכנזי
אני רוצה להקריא את הפסקה האחרונה, כי הוא ממשיך: 'לאור זאת, ההצעה שהעליתי בישיבה הקודמת מפרידה בין החתימה של אזרח כאדם פרטי לחתימה שהיא יכולה להיות מלווה לתעודת הזהות החכמה אותה נושא האזרח, לבין חתימה של בעלי תפקיד או מקצוע'.
טל הרמתי
אבל בעל תפקיד בתוך הממשלה, מדובר פה על דוגמה שהיא דוגמה טובה, אבל להרחיב את זה על בעלי תפקידים שבתוך הממשלה, זאת לא הכוונה. אני שומע מה שאתה מקריא ואני אומר, אדם בעל תפקיד בתוך הממשלה, הממשלה תיתן לו את התעודה. בן אדם שהוא עובד מדינה, בן אדם שעובד בצבא הוא לא בנק. מה לעשות.
היו"ר מאיר שטרית
במכרז חיצוני ואלקטרוני לא עושים חתימה אלקטרונית? כולם הולכים על חתימות אלקטרוניות. מה אתה אומר לי? בחשב הכללי לא הולכים עם חתימות אלקטרוניות?
דן הרמתי
עם חתימות אלקטרוניות על תעודת העובד. ומחר, בשביל לחתום במרכב"ה על הזמנת הרכש כשאני חותם, אז אני אחתום באמצעות תעודת העובד שלי ואני לא אחתום באמצעות תעודה שהונפקה לי על ידי גורם עסקי. אני אחתום על ידי מי? מי שזיהה אותי לצורך העניין ונתן לי את סמכותי זה החשב הכללי ואני חותם באמצעות חתימה שזוהתה על ידי הגורמים הממשלתיים.
איציק כוכב
פרופסור דולב, לפי מה שהוצע כאן, חבר הכנסת שטרית, ולפי מה שאתה הקראת כאן, נתן תשומת לב לסוגיית המרשם הרפואי בכלל. הוא טעה, כי 90% מהטרנסקציות של מרשמים רפואיים במדינת ישראל נעשות על ידי קופות במערכות מידע ישירות לבתי המרקחת. כלומר ברגע שהמרשם עולה בבית המרקחת, הוא בחתימה מאובטחת בין בית המרקחת למאגרי המידע של קופות החולים. אין פה טרנסקציה לאזרח בכלל ולכן אני חושבת שהצגת הדברים של פרופסור דולב אינה נכונה ביחס לסוגיית המרשמים ועולם הרפואה.
זאב שטח
הוא לא דיבר על האזרח, הוא דיבר על הרופאה כבעל מקצוע לעומת הרופאה כאדם פרטי.
איציק כוכב
רופאה כבעל מקצוע מזוהה על ידי מערכות המידע של הקופות. כל הקופות נמצאות בקשר אלקטרוני של מאגרי המידע---
זאב שטח
אז אתה שולל את הפשרה של כבוד היושב ראש.
היו"ר מאיר שטרית
זאת אומרת, אם אני הולך לרופא והרופא נותן לי מרשם ועם המרשם הזה אני הולך לבית המרקחת, היום, במצב הנוכחי, הוא חותם ביד.
איציק כוכב
הרופא חותם ביד בגין חובת חתימה בחיקוק, אבל מבחינה אלקטרונית, ברגע שהגיע הלקוח לסופר פארם המרשם מתחבר למערכות המידע של שירותי בריאות כללית או קופות אחרות ונבדקת הוולידיות שלו שם. לצורך שיחתנו, מה שמביא האזרח זה נייר סתם, כי ברגע שהנייר הזה הגיע, מערכות המידע עושות ולידציה עם שירותי בריאות כללית או מכבי או מאוחדת ובעצם כל תהליכי התוקף של המרשם נעשים בכלל במערכות מידע פנימיות ואין לאזרח שום קשר לזה. ולכן דווקא הדוגמה של הצבא---
קריאה
בן אדם שיבוא בלי מרשם ביד, ייתנו לו---
טל הרמתי
לא ייתנו לו.
קריאה
זאת אומרת בסופו של דבר מה שאתה נותן זה הנייר.
אילן זלינגר
החתימה זה רק לאשר את הזהות.
קריאה
אם אין צורך בנייר, אז למה כשאני בא לבית המרקחת לא נותנים לי?
אילן זלינגר
החתימה היא רק כדי לאשר את הזהות. אם הנייר ייעלם בכלל, הלוא תוך חמש שנים לא נדבר בניירות בכלל, נדבר עם תעודות.
זאב שטח
אבל כל השאלה מאיפה החתימה. השאלה אם כל מגזר ינפיק לעצמו.
אילן זלינגר
כבודו, התהליך האלקטרוני בין בית המרקחת הוא רק בין בית המרקחת למערכות המידע של הקופות. אין לאזרח שום נגיעה לזה, ומה שאני מבקש לומר שכמו שהצבא עושה שימוש בחתימה מאובטחת בין היתר לטרנסקציות שדורשות חתימה בחיקוק, ככה זה בכללית.
היו"ר מאיר שטרית
ידידי, אני לא מפריע לצבא להמשיך לעבוד.
אילן זלינגר
אותו דבר גם הקופות ובתי החולים.
היו"ר מאיר שטרית
אני לא מפריע, מישהו מפריע לכם לעשות חתימה מאובטחת?
עדי שגיא
החוק כרגע לא מאפשר את זה.
היו"ר מאיר שטרית
הצבא היום, החוק מחייב אותו לעשות חתימה מאושרת? לא.
עדי שגיא
כן.
אילן זלינגר
אם יש חתימה בחיקוק, בוודאי שכן.
היו"ר מאיר שטרית
חתימה בחיקוק.
אילן זלינגר
עובדה שהוא עושה את זה בתעודה לא מאושרת.
היו"ר מאיר שטרית
אז מי עובר על החוק? אני עובר על החוק, או הצבא עובר על החוק?
אילן זלינגר
הצבא.
היו"ר מאיר שטרית
תודה רבה, אז מה אתה רוצה ממני?
חיים רביה
הוא מגביל את התועלות, הוא לא עובר על החוק. אבל נדמה לי שאתם מבלבלים שתי שאלות נפרדות. שאלה אחת היא האם תהיה הפרדה בתעודה בין תעודה לאדם בכשירותו כאזרח פרטי לבין תעודה לאדם בכשירותו המקצועית. בעניין הזה אני מבין את המלצתו של פרופ' דולב ולטעמנו היא נכונה. זו שאלה אחת.

השאלה השנייה היא מי ינפיק את התעודות וכאן אני לא רואה סיבה שהמדינה לא תהיה הגורם שמנפיק לעובדיה את התעודות, כשם שכל גורם במגזר הפרטי רשאי להקים גורם פרטי ולהנפיק לעובדיו שלו. אם זה היה כלכלי, משרדים פרל כהן צדק היה מקים גורם מאשר ומנפיק לעובדיו את התעודות.
היו"ר מאיר שטרית
הבעיה עם המדינה היא אחת, המדינה היא הרגולטור והיא לא יכולה להיות גם המנפיק וגם הרגולטור של עצמה. אם המדינה תקים חברה שהחברה הזאת תנפיק תעודות לעובדי המדינה, אין לי בעיה עם זה. כי המדינה עדיין תהיה הרגולטור של החברה הזאת.
חיים רביה
בהרבה תחומים המדינה היא הרגולטור של עצמה, אדוני. אני אזכיר לדוגמה את תחום מאגרי המידע. בלי ספק מאגרי המידע העשירים ביותר במידע על הפרט הם מאגרים שבידי הממשלה, רשות המסים, שירותי הביטחון וכיוצא בזה. מי הרגולטור של השירותים הללו?
היו"ר מאיר שטרית
אין להם בררה.
חיים רביה
אותם אנשים יושבים כאן, אדוני. הסיטואציה שבה המדינה היא רגולטור של עצמה היא סיטואציה יום יומית.
היו"ר מאיר שטרית
אבל המדינה מחוקקת חוקים שמחייבים גם אותה בשמירה על מאגרי מידע.
חיים רביה
בוודאי, וגם החוק הזה יחייב אותה, חוק חתימה אלקטרונית.
היו"ר מאיר שטרית
במקרה הזה המדינה אמורה לפקח על הרגולציה של עצמה לגבי חתימה אלקטרונית.
חיים רביה
כשם שהיא עושה במאגרי מידע. אין שום הבדל, אדוני, ורק על העובדים שלה.
זאב שטח
פרופסור דולב כתב במפורש: 'אין כל סיבה שחלקם אם לא כולם יקבלו את תעודותיהם מגורם מאשר חיצוני. עמדתי בנושא שאין כל מקום---
חיים רביה
אתם בכלל לא חלקתם עד היום על זה שהמדינה יכולה להנפיק לעובדיה. זה סוג של---
זאב שטח
אתה אמרת שפרופסור דולב לא התכוון? תראה מה הוא כתב 'עמדתי בנושא היא שאין כל מקום שכל מי שעובד בשירות הציבורי יקבל תעודתו מהממשלה'. זהו, הוא כתב את זה במלים מפורשות.
חיים רביה
מהממשלה, תקרא מה הוא כותב.
זאב שטח
שאין כל---
חיים רביה
אין כל מניעה שהממשלה תנפיק לעובדים שלה את התעודה. תקרא מה שכתוב שם. אתה מקריא---
זאב שטח
אין כל מקום, לא אין מניעה.
היו"ר מאיר שטרית
חברים, באין הסכמות, אני מפזר את הישיבה. נעשה את הישיבה כשיהיו הסכמות. אין בעיה. לא בוער לי, אני לא ממהר לשום מקום היום. אתם ממהרים? אין לי בעיה. אני אפזר את הישיבה ונחכה שיהיו הסכמות.
גדי אהרוני
אדוני, יש לי הערה קטנה בעניין מעשי. יש עדיין נקודה שהיא בעייתית, שהיא חלקית וגורמת לכל הצרה הזאת. יש היום אי בהירות לגבי מתי צריך להשתמש בתעודה מאושרת.
קריאה
אתה רוצה לחסל את קומסיין.
זאב שטח
השוק הפרטי וקומסיין זה לא סינונים, אדוני.
גדי אהרוני
אני גם בשוק הפרטי, מר שטח, אני מצטער, אני רק מייצג 20 חברות ואתה מייצג רק את עצמך.
זאב שטח
יש פה איזה שהיא אמירה כאילו השוק הפרטי זה קומסיין, ולא היא.
גדי אהרוני
אני רוצה הבהרה לגבי מתי צריך תעודה מאושרת ומתי לא צריך. בצבא הם מבקשים תעודה מאושרת בגלל שהם לא מבינים מתי צריך תעודה מאושרת ומתי לא. הם היו מסתפקים בתעודה מאובטחת. אם החוק היה יותר בהיר, יכול להיות שהצבא היה מסתפק בתעודה המאובטחת.
היו"ר מאיר שטרית
אני לא מפריע למדינה לשנות את החוק. אגב, פרופסור דולב מציע לקבוע מדרג, מתי צריך תעודה מאושרת, מתי צריך תעודה מאובטחת. הצבא, כמו שאתם אומרים, בחלק הפנימי שלו, אין שום סיבה שיעבוד עם תעודה מאושרת.
גדי אהרוני
אבל לפי החוק היום הוא כן צריך.
היו"ר מאיר שטרית
אבל תסלח לי, אני אומר, שישנו את החוק. אני לא נגד שינוי חוק.
גדי אהרוני
אבל אנחנו בדיון על השינוי של החוק.
היו"ר מאיר שטרית
אנחנו דנים בחוק חתימה אלקטרונית.
גדי אהרוני
לשנות את חוק חתימה אלקטרונית, שיבהיר את הנושא של מתי צריך תעודה מאושרת ומתי לא.
היו"ר מאיר שטרית
חברים, אתם רוצים לפתוח את הדיון על שינוי, כללי חתימה, מתי מאובטח, מתי מאושר?
גדי אהרוני
זה יבהיר מאוד את הנושא. זה יפתח את העסק להרבה מאוד---
היו"ר מאיר שטרית
תסלח לי, אתה לא מייצג את הממשלה, אני שואל את הממשלה.
עמית אשכנזי
אני אענה לך בהחלט על זה. החוק כרגע, כפי שהוא מנוסח, נותן עדיפות למי שלא רוצה סיכונים משפטיים לשימוש בחתימה אלקטרונית מאושרת ומשאיר מרחב מסוים של אי ודאות סביב חתימה אלקטרונית מאובטחת. זה המצב כרגע שכתוב בחוק. מצד אחד.

מצד שני כרגע, באופן שהמערכים האלה פועלים, את התעודה המאושרת, זאת שנותנת את הוודאות היותר גבוהה, יכול להנפיק גורם פרטי. על מנת לתקן את אי הבהירות הזאת ולאפשר לממשלה להנפיק בדרך המלך תעודות מאושרות, ולצבא, וליהנות מהיתרונות של החוק שעם כל הכבוד לחברת קומסיין, היא אל"ף לא מייצגת את כל השוק הפרטי, כי השוק הוא כמובן השוק של צרכני החתימות, לא פחות מהשוק של מי שמוכר את החתימות, ובי"ת, הוא לא ---
זאב שטח
בלי קומסיין לא היה הדיון הזה.
עמית אשכנזי
אל תפריע לי.
זאב שטח
לא היה הדיון הזה בלי קומסיין.
עמית אשכנזי
אל תפריע לי לדבר. אל תפריע לדבר, תכבד את המקום שאתה נמצא בו לפחות.

ובעניין הזה, החוק הזה בעצם נועד בדיוק לפתוח את השוק, במובן הזה שלא הגורם המאשר הפרטי יכתיב באיזה מקרים אנחנו נשתמש בחתימה מאושרת ובאיזה לא. את זה הכתיבה הכנסת ולצורך הדבר הזה אנחנו מעוניינים לפתור את הבעיה.

מה שיוצא מהפשרה הזאת היא שאתה אומר לצבא, תשתמשו במאובטחת בתוך הבית, אנחנו נגיד לצבא, 'אנחנו לא רוצים...' ואני אסביר את הבעיה של מאובטחת כדי שתבינו. בסוף מי שסובל מזה זה משתמש הקצה. אנחנו היינו בדיון הזה מול הצבא כבר כמה שנים, כי המערכת שלהם היא כנראה המערכת הכי גדולה לחתימה אלקטרונית שקיימת היום במדינת ישראל, כך שהם יכולים ללמד אותנו כמה דברים.
היו"ר מאיר שטרית
הם לא יכולים להקים גורם מאשר?
עמית אשכנזי
הם הקימו כבר, אבל מה המשמעות של הדבר הזה? אני רוצה רגע להסביר מה ההבדל בין מאובטחת למאושרת. זה לא ברמה של האנשים שיושבים פה, זה ברמה של החייל שמקבל עכשיו חתימה אלקטרונית בלשכת גיוס. אז הוא מקבל חתימה אלקטרונית מאובטחת. לפי חוק חתימה אלקטרונית, אם קורה משהו לתעודה שלו, הוא צריך להודיע לכל מי שסביר שהסתמך על החתימה האלקטרונית. עכשיו על אותו חייל בלשכת גיוס, על אותו קצין, שחתימה אלקטרונית הוא מכיר בערך כמו שלג דאשתקד, אתה מטיל עליו שורה ארוכה של חובות עכשיו, ואז אנחנו בתור---
היו"ר מאיר שטרית
למה אני מטיל עליו חובות? צריך להודיע לצבא, הצבא יבטל את התעודה ונגמר.
עמית אשכנזי
את הדבר צריך לעשות בהסדר משפטי. אתה עכשיו אומר לנו בעצם, ואנחנו שומעים אותך היטב, אתה אומר; תעשו את ההסדר המשפטי המתאים כדי שהאחריות שלך חייל שמחזיק בחתימה מאובטחת לא תעלה במילימטר על האחריות של אזרח שמקבל תעודת זהות אלקטרונית במשרד הפנים, שמקבל מאושרת.
היו"ר מאיר שטרית
מה האחריות של אזרח שמקבל תעודת זהות מאושרת?
עמית אשכנזי
האחריות של אזרח שמקבל תעודת זהות מאושרת היא להתקשר למשרד הפנים ולהודיע שאבדה התעודה, מכח החוק הזה.
היו"ר מאיר שטרית
זה הכל.
עמית אשכנזי
הסדר כזה אין לך בחתימה מאובטחת.
היו"ר מאיר שטרית
כי זה לא מסודר אצלם. אבל נניח שהיו מקימים גורם מאשר---
עמית אשכנזי
אתה מחייב אותנו עכשיו להסדיר את זה גם אצלם.
היו"ר מאיר שטרית
נגיד שהיו מקימים בצבא---
עמית אשכנזי
הם הקימו, רק אין את ההסדר המשפטי.
היו"ר מאיר שטרית
אני רוצה להבין. אם אתה אומר שהצבא הקים גורם מאשר, הוא יכול להוציא תעודות מאושרות.
עמית אשכנזי
מאובטחות.
היו"ר מאיר שטרית
אני שואל, למה אני לא יכול להקים גורם מאשר שמוציא חתימות מאושרות?
חיים רביה
זה בדיוק התיקון שמבקשים לבצע עכשיו. אדוני צריך להבחין בין גורם מאשר שרשום במרשם המתנהל לפי חוק, לבין גורם מאשר אחר.
היו"ר מאיר שטרית
נכון, זה מה שאני שואל, למה הצבא לא יכול להקים גורם מאשר שיירשם במרשם?
חיים רביה
ברגע שיתוקן התיקון שבפני אדוני, זה יאפשר לצבא לעשות את זה. זה הכל.
היו"ר מאיר שטרית
סלח לי, מי מפריע לך להקים גורם מאשר, גורם פרטי?
חיים רביה
אף אחד. אני יכול.
היו"ר מאיר שטרית
למה הצבא לא יכול לעשות את זה?
חיים רביה
המדינה אינה יכולה לעשות את זה בגלל נוסח החוק, בגלל התחייבות שהמדינה נטלה או דברים שהמדינה אמרה.
היו"ר מאיר שטרית
אז הצבא מתכוון להקים גורם מאשר פרטי?
עמית אשכנזי
הקים כבר. פרטי? לא.
היו"ר מאיר שטרית
לא פרטי. אתם מקימים גורם מאשר שלכם?
לורה הרשקו
יש לנו את הפונקציות, ככל שהצבא או המדינה תהיה גורם מאשר, אז הצבא יוכל להיות גורם מאשר כלפי עצמו.
היו"ר מאיר שטרית
אני רוצה להבין, האם הצבא רוצה לחזור לחתימות מאושרות והוא רוצה להקים גורם מאשר, להפוך את עצמו לגורם מאשר, שיאשר חתימות אלקטרוניות? זה מה שאת אומרת?
לורה הרשקו
כלפי עצמו, או את המדינה או אותו. לא משנה.
היו"ר מאיר שטרית
וכלפי חוץ?
לורה הרשקו
גם כלפי חוץ.
היו"ר מאיר שטרית
זאת אומרת הצבא יהיה אחראי על כל חתימה של קצין כלפי חוץ?
לורה הרשקו
כן.
איציק כוכב
כבודו, גורם מאשר זה תהליך אדמיניסטרטיבי, הוא לא תהליך טכנולוגי.
היו"ר מאיר שטרית
מה שרק מבטיח דבר אחד, שמי שחתם על התעודה זה הוא, אתה יכול לזהות אותו במאה אחוז. זה הכל. זו המשמעות של חתימה מאושרת, בשביל זה אנחנו יושבים פה.
איציק כוכב
אני יכול לזהות את הרופאים שלי בזיהוי היותר ודאי מכל חברה אזרחית אחרת שקיימת.
היו"ר מאיר שטרית
יכול להיות, אבל לא גורם חיצוני. כשאתה שולח מסמך על ידי רופאים בחתימה מאושרת, הגורם החיצוני שמקבל את המסמך יודע, בטוח.
איציק כוכב
הסברתי לאדוני, כל בית מרקחת במדינת ישראל שמגיע עם מרשם של שירותי הבריאות במדינה, אושר במערכות המידע לתוך מאגר המידע ומאגר הוולידציה של הנרשמים בקופה. בעצם זה תהליך פנים ארגוני, קורה פה תהליך פנים ארגוני---
היו"ר מאיר שטרית
אני שואל אותך, הכל בסדר? יש טעות, אחד יקבל תרופה לא נכונה בבית מרקחת. יכול מי שחתם להגיד 'אני לא חתמתי'.
איציק כוכב
הוא לא יכול. יכולה להיות טעות מעשה אדם של הרוקח בבית המרקחת שהוא לא קרה נכון את המרשם, אבל המרשם עצמו מתקבל ממערכות המידע של שירותי הבריאות.
היו"ר מאיר שטרית
הרופא יכול לטעון 'אני לא חתמתי על המרשם הזה'.
איציק כוכב
למה? יש לו תעודה מאובטחת.
היו"ר מאיר שטרית
מה זאת אומרת? אם החתימה לא מאושרת, הוא יגיד 'לא חתמתי'.
איציק כוכב
לא, אני כארגון נותן תעודה מאובטחת, שעברה את כל התהליכים של החד-חד ערכיות הטכנולוגיים, ונותן אותה לרופא שאני מכיר. אני מכיר את הרופא הכי טוב בעולם.
היו"ר מאיר שטרית
מאה אחוז. חברים, הרי אני אמרתי, מבחינתי, החוק כרגע לא מאפשר, אם הממשלה תגיד לי שהיא רוצה ליצור מדרג כמו שפרופסור דני דולב מציע, שהוא רוצה לאפשר גם פעולה באמצעות תעודה מאובטחת, תגידו שזה מה שאתם רוצים, בבקשה, בואו נעשה תעודות מאובטחות. מי שירצה, יעבוד עם תעודה מאובטחת ולא מאושרת.
עמית אשכנזי
זה גם עלה פה בדיון הקודם ואנחנו לומדים את הדברים האלה גם בתוך משרד המשפטים. הדיון הזה בוועדה, ואנחנו מברכים עליו כי הוא גורם לזה שאנשים שיתעסקו בשוק הזה וקרובים לשוק הזה, באים ומשתתפים בדיון ומביאים עמדות, וכתוצאה מהדבר הזה, ההערות שעלו פה לעניין סעיף 2 לחוק חתימה אלקטרונית, וההבדל בין מאובטחת למאושרת, אנחנו לוקחים אותם לתשומת לבנו, ואם ההחלטה של הוועדה תהיה ללכת בכיוון הזה, בוודאי שנצטרך לטפל בסעיף 2. חד משמעית.
היו"ר מאיר שטרית
ההחלטה בוועדה תלויה בממשלה. אם אתם מעוניינים לטפל בסעיף הזה, תגידו לי 'אנחנו רוצים לשנות את הסעיף הזה'.
עמית אשכנזי
אנחנו מעוניינים לטפל בסעיף הזה.
היו"ר מאיר שטרית
יפה, זה פותח דיון הרבה יותר רחב.
עמית אשכנזי
בדיוק, ולכן ההנחיה של הגב' שרית דנה היתה שאנחנו לוקחים את התובנות מהדיון הזה, ומכינים תזכיר כמקובל.
היו"ר מאיר שטרית
אם אני הבנתי את גב' שרית דנה, היא לא מעוניינת לפתוח את זה היום. אז אין לנו מה לדון על זה. חברים, תראו, כשאני אומר לדון, זאת אומרת במסגרת הדיון על החוק הזה לשנות את זה. אם אתה אומר לי שזה מה שאתה מעוניין, מאה אחוז, נפתח את הדיון, זה ירחיב מאוד את הדיון.
עמית אשכנזי
אבל יש פה נקודה מאוד מאוד חשובה, שאתה העלית ואני חייב לדבר עליה רק רגע. אני מתווכח על התהליך. מקובלת עליי נקודת המוצא שלך שאתה לא רוצה לפגוע בשוק הפרטי, וכשאתה אומר שוק פרטי, אתה בעצם---
היו"ר מאיר שטרית
כולם.
עמית אשכנזי
אתה כרגע מדבר על קומסיין.
היו"ר מאיר שטרית
לא, לא. חברים, היום קומסיין, מחר יהיו עוד שלוש חברות. ההסדר שנעשה איתכם, נעשה כדי להבטיח, כדי להגיד לשוק הפרטי, 'חברים, יש פה שטח פעולה שהולך להיפתח בגדול, תקימו חברות, זה הצ'אנס שלכם. עוד שלוש שנים תבוטל החתימה האלקטרונית על ידי הממשלה, יש לכם הזדמנות עכשיו להיכנס לשוק', כל מי שהיסס אם שווה להיכנס או לא שווה להיכנס, זה הולך להיות הליך מול כל אזרחי המדינה. כנסו לשוק, תפתחו עוד חברות, תתחרו, תעשו רגולציה.
עמית אשכנזי
מאה אחוז, ועל מנת לעשות את הדבר הזה, אתה בעצם מציע בהצעה שעל השולחן כרגע שלושה שווקים, ואני רוצה רגע להסתכל עליהם; שוק אחד, שייפתח רק בעוד שלוש שנים, שזה ייתן הזדמנות לאנשים להיערך, זה השוק של תושבי מדינת ישראל בכובע הפרטי שלהם, מול הבנק, מול חברות הביטוח, מול קופות חולים. זו אמירה אחת והאמירה הזאת מקובלת עלינו.
היו"ר מאיר שטרית
לפתוח את זה לכל אזרחי המדינה.
עמית אשכנזי
נכון. אמנם אנחנו חשבנו על יותר שנים, אבל שלוש שנים אנחנו גם חיים בשלום. הלוואי שלוש שנים, גם טוב לנו.

שוק שני, שגם הוא לא לוויכוח בינינו, וזו ההצעה של פרופ' דולב, כפי שהוא הסביר אותה בדיון הקודם. זה השוק של אותם נושאי משרה בתאגיד, כל הפונקציונרים למיניהם ולגוניהם---
זאב שטח
לא רק בתאגיד, הוא לא כתב בתאגיד, אל תצמצם את מה שהוא אמר.
עמית אשכנזי
אני כרגע אומר את השווקים. אני מנתח את השווקים.
חיים רביה
אולי תקראו לדני דולב, במקום להסתמך על מה שהוא כתב, כאילו זה לוחות הברית. הוא אדם חי, הוא יסביר את כוונתו.
עמית אשכנזי
אני מנתח את השווקים, אז שוק אחד עברנו, יש לי עוד שניים לעבור. השוק השני שאני רוצה לעבור זה השוק של כל התעודות האלקטרוניות שמספרות לך על בן האדם לא רק את הזהות שלו, אלא מספרות עליו שהוא רופא, עורך דין, מורה, מורשה חתימה, כלומר סגן מנהל כללי בחברה כזאת או אחרת, יושב ראש ועד הידידים של האוניברסיטה, כל אחד שחותם בשם ארגון בתפקיד. וגם על הדבר הזה אנחנו לא מתווכחים, אין למשרד הפנים כוונה וגם לא לשום משרד ממשלתי, למיטב ידיעתי כרגע, אני שם בסוגריים את סוגיית משרד הבריאות, להנפיק תעודות אלקטרוניות שכתוב עליהן שפלוני הוא כזה או אחר. למה? כי זה לא מתאים לכאב הראש שלנו, הממשלתי, מספיק לנו כאב הראש של לזהות שבן אדם הוא באמת מי שהוא, עוד לבוא עכשיו ולטעון לגבי אותו בן אדם שהוא עורך דין, או כל דבר אחר, אנחנו לא רוצים את האחריות. לכן זו פעילות שבמובהק, מהרגע הראשון, בלי קשר לחוק הזה, שייכת לסקטור הפרטי, מי שזה לא יהיה, והיא עובדת היום עם הסקטור הפרטי. זו הדוגמה שנתתי של לשכת עורכי הדין. היום לשכת עורכי הדין מנפיקה תעודות שכתוב עליהן 'פלוני אלמוני עורך דין'---
היו"ר מאיר שטרית
למה משרד הבריאות לא עושה אותו דבר?
עמית אשכנזי
משרד הבריאות זה סיפור בפני עצמו, שאני לא יודע להסביר אותו, אולי יש פה נציג משרד הבריאות. אני יכול להגיד שבעקבות הדיונים אצלך, משרד הבריאות התעורר, ואני קיבלתי כבר פניות ויהיה דיון ומשרד הבריאות יגבש דעה, כמו שמשרד הבריאות צריך לגבש דעה. אנחנו, בתור משרד משפטים, רק מושיטים להם את ידנו כל פעם ואומרים להם 'זו ההזדמנות הגדולה לתחום הזה'.

הסקטור השלישי שנשאר אלה עובדי מדינה ונושאי משרה בשירות הציבורי. בקטע הזה מי שיודע לזהות שפקיד שומה גוש דן הוא פקיד שומה גוש דן, זה מנהל רשות המסים, ומי שיודע לתת לו את התעודה האלקטרונית הזאת זה מנהל רשות המסים, קצין הביטחון שלו, מנהל משאבי האנוש וכך לגבי כל המשרות.
היו"ר מאיר שטרית
ואת זה אתם עושים על תעודות הזהות?
טל הרמתי
לא, על תעודת עובד המדינה.
היו"ר מאיר שטרית
זאת אומרת תהיה תעודה נפרדת.
טל הרמתי
גם היום יש.
היו"ר מאיר שטרית
אני הבנתי שאתם רוצים לעשות הכל על תעודות הזהות.
מספר דוברים
לא, מה פתאום.
טל הרמתי
על תעודת עובד המדינה , המדינה תוכל להנפיק תעודת---
זאב שטח
למה שהבנק לא יעשה גם לעובדים שלו?
היו"ר מאיר שטרית
זו תעודה נפרדת.
טל הרמתי
הבנק יכול לעשות את זה. אם הוא יקים רשות, אז הוא יכול לעשות את זה. אין שום בעיה.
עמית אשכנזי
לגבי הדבר הזה, זה סקטור סופי, ויש פה משמעויות אדירות. הדוגמה של הצבא היא הדוגמה הכי קיצונית, אבל גם בתוך מערכת בתי המשפט---
היו"ר מאיר שטרית
הצבא גם מוציא תעודה נפרדת. הוא לא ייגע בתעודת הזהות.
עמית אשכנזי
אני אגיד יותר מזה, ויעצרו אותי פה החברים מהצבא, הם רוצים להנפיק את זה לאו דווקא על תעודת חוגר, יש להם מספיק אמצעים מתקדמים שנותנים לאנשים שצריכים ללכת לכל מיני מקומות---
היו"ר מאיר שטרית
דיסק און קי.
עמית אשכנזי
למשל.
היו"ר מאיר שטרית
זה לא חדש.
לורה הרשקו
יש לנו תעודה נפרדת, לא על תעודת זהות ולא על החוגר. זה יכול להיות גם לא על תעודה.
היו"ר מאיר שטרית
כן, או על דיסק און קי, או דסקית.
לורה הרשקו
אמצעי כלשהו.
עמית אשכנזי
השוק הזה, בעניין הזה אני לא מכיר---
היו"ר מאיר שטרית
תרשה לי להציק למשרד הבריאות, מה ההבדל בין הצבא למשרד הבריאות? למה משרד הבריאות וקופות חולים לא יכולים לתת תעודות שלו נפרדות לרופאים?
קריאה
למה חברת טבע לא יכולה לעובדים שלה?
טל הרמתי
היא יכולה להקים גורם מאשר.
היו"ר מאיר שטרית
יש פה הבדל, זה מדינה וגורם פרטי. צבא זה מדינה ומשרד הבריאות זה גם מדינה, לכן אני שואל למה הצבא יכול ומשרד הבריאות לא יכול.
עמית אשכנזי
יש פה נציג ממשרד הבריאות?
איציק כוכב
אני משירותי בריאות כללית.
עמית אשכנזי
בעקבות הדיונים אצלך, אני אהיה טיפה יותר מפורט כי אתה שואל, התחילו לרוץ מיילים סוערים. פלוני, סגן מנהל כללי במשרד הבריאות כותב כך והיועצת המשפטית כותבת לו אחרת, ויש להם ויכוח בתוך הבית עדיין על הנושא הזה. אני מוכן לדיון הבא, או איך שתרצה, שאנחנו נבוא עם עמדה שנגיד לך חד משמעית, כי אני מסכים איתך והבעיה ברורה, שבגלל שסקטור הבריאות בישראל הוא סקטור ממשלתי, ואם היה אפשר לפתור את זה, זה אולי... אבל בגלל שהוא ממשלתי , יש לנו פה בעיה מיוחדת.
חיים הרציג
יש איזה שהיא בעיה, יש נקודת מוצא לדיון שאני לא מצליח להבין אותה, אנחנו מסתובבים מסביבה כל היום. נקודת המוצא היא כאילו שמה שקשור לממשלה, הממשלה צריכה לעשות לעצמה, ואני לא מצליח להבין את הקונספט. הרי תעודות הזהות עצמן, שאנחנו מדברים עליהן, שהן רקע לכל הדיון הזה, לא המדינה עושה אותם. בתוך תעודות הזהות עצמן יש את הסודות הכי גדולים של מדינת ישראל. אדוני מכיר את זה יותר טוב מכולם פה, ואני במקרה גם ליוויתי את המכרז, אני גם יכול להגיד שאני מכיר אותו יותר טוב מכל האנשים. בתוך תעודות הזהות יש אמצעי הגנה שהם חסויים לחלוטין, בתוך תעודות הזהות יש אמצעים שרק למדינות מוכרים אותם, אמצעים ביטחוניים שנמכרים רק למדינה, ובכל זאת כל הדברים האלה נמצאים בתוך מפעל פרטי שמוקם על ידי חברה פרטית, שזכתה במכרז, שאם היא נכשלת, תעודת הזהות נכשלת ואין למדינה שום גיבוי לעניין הזה. כמו המכרז הזה, שהוא הדבר היסודי והבסיסי ביותר שאנחנו מדברים עליו היום, מדינת ישראל ממכרזת הכל, הצבא, שמטבע הדברים רוצה לשמור את הכל בבית, יש לי הרבה מאוד עבודה מול משרד הביטחון, אני יודע בדיוק איך הדברים מתנהלים, זה בסדר. כל אחד רוצה לשמור על הטריטוריה שלו, אבל אין שום סיבה אמיתית לזה. הצבא מוציא למכרז את הדברים הכי סודיים של מדינת ישראל, הגופים הביטחוניים, המוסד, שירות הביטחון הכללי, המכון הביולוגי, שאגב יש לו פטור גורף ממכרזים, מוציא מכרזים וולונטריים---
היו"ר מאיר שטרית
מי מפיק לצה"ל את התעודות? לא גורם פרטי?
חיים הרציג
הכל זה גורמים פרטיים. את רישיונות הנהיגה של אזרחי מדינת ישראל עושה גוף פרטי, את האבטחה בבסיסים, כולל אבטחה ביומטרית בגופי המודיעין, שאני גאה להגיד שאני נמנה על שירותיהם, עושות חברות פרטיות. זה פשוט דיון שאני... זה בסדר, כאילו אני הייתי שם, אבל---
זאב שטח
אתם מדגישים את עניין ההנפקה, וחיים הציג את---
עמית אשכנזי
גם את התעודות לעובדי מדינה, אגב, עושה חברה פרטית. אותה תעודת עובד שלך, עושה חברה פרטית.
היו"ר מאיר שטרית
עורך דין הרציג, זה לא מפריע, אף אחד לא אומר לך שהמדינה לא תעשה מכרז. כדי להפיק את התעודות האלה, היא תעשה מכרז לגורמים פרטיים.
חיים הרציג
אבל עדיין האחריות היא עליה.
זאב שטח
אף אחד לא אומר, גם במודל שאנחנו הצגנו, כבוד היושב ראש, וכתבנו את זה במסמך שחולק פה עכשיו לכולם, אנחנו מדגישים, וגם מר טל הרמתי הדגיש את עניין ההנפקה. אין סיבה, אנחנו יודעים לזהות הכי טוב ואנחנו יודעים להנפיק. אנחנו מעולם לא התנגדנו, ואני לא מתנגד גם ברגע זה, שהמדינה היא זו שתנפיק. זאת אומרת, אם רוצה גוף להתחבר אלינו ולהנפיק, אם זה יהיה משרד הבריאות, אם זו תהיה מדינה ישראל, משרד הפנים, כמו שעושים את זה היום. אנחנו לא מתנגדים לעניין ההנפקה, צריך להפריד את עניין ההנפקה, כי כל הזמן באים ואומרים לך 'המדינה יודעת לזהות והמדינה יודעת להנפיק'. תנפיקו בעצמכם, אבל אל תחסלו את יסוד קיומו של הגורם המאשר הפרטי. תתחברו לגורם המאשר הפרטי, מה שנקרא באנגלית embrace him, don't kill him, זאת אומרת, אם אתם רוצים, תאמצו את הגורם המאשר, תשתמשו בו, כמו שעושים גופים, ואל תחסלו אותו. יבוא עכשיו מר טל הרמתי ויגיד 'אני רוצה להנפיק לעצמי', מר עמית אשכנזי יגיד 'אנ ירוצה להנפיק לעצמי' ובצדק יגידו גם הם, 'אז גם אני רוצה להנפיק לעצמי', והם יגידו כך והבנקים, אם היו מיוצגים פה, היו אומרים 'רגע, אם משרד הבריאות...' וכך, בשיטת---
עמית אשכנזי
אבל זו המשמעות של שוק פרטי.
זאב שטח
אתה ביקשת שלא אפריע לך, אז אל תפריע לי עכשיו.

אני אומר, כך בשיטת הסלמי,ברגע שכל גורם יבוא ויגיד 'אני רוצה להנפיק לעצמי תעודות מאושרות', אז אין צורך בגורם המאשר הפרטי וכל השוק הפרטי, כמו שאמר כבוד היושב ראש, מחוסל. כל המגמה של מרבית היושבים כאן היא לאפשר לעשות את זה בלי השוק הפרטי, וצודק היושב ראש כשהוא מזהה שהמטרה של מרבית היושבים כאן זה לחסל את השוק הפרטי. אינני מבין מה צרות העין הזו שיש גורם שמצליח ומנפיק היום ביום למאות אנשים. הרצון פה הוא לחסל את השוק הפרטי, לחסל את מה שקיים בשוק הפרטי, ואני אומר לכם שכולנו נצטער על זה, מכיוון שכל הדיון הזה בכלל לא היה מתקיים אלמלא היתה חברה אחת, לא רוצה להגיד מסכנה, שסבלה הרבה שנים והוציאה הרבה מאוד הוצאות, וכשבא יום פקודה ועכשיו היא קצת מצליחה, כולם קופצים. לא היה מתקיים בכלל הדיון הזה, לא היה שוק לחתימות דיגיטליות, לא הייתם יכולים בכלל להגיד, נכניס לתעודת זהות/לא נכניס לתעודת זהות. כל העניין הזה היה מת. אז אני היחיד שהשקעתי והשקעתי ועכשיו אתם רוצים לחסל את זה.

אני אומר לכם שאתם עושים טעות. הסתמכות על המדינה... אמרו הרבה אנשים בעבר, המדינה תקים והמדינה תעשה. מר איציק כהן בזמנו אמר 'חכו שהמדינה...' וגם עכשיו אומרים המדינה. תשתמשו בגוף הפרטי שכבר קיים, חבל שתחסלו משהו טוב.

לעניין ההנפקה, אינני מתנגד. כתבתי, אנחנו מוכנים להקים גורם רושם בכל מקום. רוצה משרד הבריאות להקים גורם מאשר? אגב, היתה ישיבה במשרד הבריאות, בהשתתפות פרופ' ברלוביץ, שהוא יושב ראש ועדת לוגיסטיקה. שר הבריאות מינה ועדת לוגיסטיקה לעניין מאובטחת, מאושרת וכל זה. היה להם דיון של שנתיים בעניין של מאובטחת מול מאושרת, הזמינו אותי לישיבה שבה רצו לחתוך את העניין. היתה המלצה להשתמש במאושרת, ואני הוזמנתי לישיבה ונתתי מצגת. בסיום הישיבה דווח לי שהיתה החלטה פה אחד להשתמש בשירותינו כמאושרת.
היו"ר מאיר שטרית
מי מפריע להם?
זאב שטח
לא, אין הפרעה, אבל גם בדיון הזה, כשישבו פה מר איתן מלמד ודר' דור, הממונה מטעם משרד הבריאות, הוא אמר במפורש, אנחנו רוצים להשתמש בחתימה מאושרת, והוא לא אמר ש'אנחנו רוצים להנפיק בעצמנו'. להיפך, הם קיימו דיון ואמרו שהם רוצים להשתמש בשירותינו, ואני אומר שהתקיים על כך דיון. זה שהיום משרד המשפטים אולי משתתף אותם---
עמית אשכנזי
זה לא נכון.
זאב שטח
בסדר. אני לא יודע, אתה לא מפגין פה עמדה שתומכת בגורם המאשר הפרטי.
טל הרמתי
תומכת בגוף הפרטי, לא במאשר.
זאב שטח
מר טל הרמתי, הסמנטיקה שלך היא לא במקום, כי כרגע, לצערך או לצערי, גם לצערי, יש רק חברה אחת.
עמית אשכנזי
אבל היא לא כל השוק הפרטי. השוק הפרטי זה כל הצרכנים גם.
זאב שטח
עזוב, אתה כל הזמן מתקן אותי, אני מייצג את חלקת אלוהים הקטנה שלי וזהו, ואני אומר שמשרד המשפטים מנסה כל הזמן, מאז שנכנסו מר יורם הכהן, וצר לי שאני אומר את זה, ועמית אשכנזי לתפקיד, מנסים לסמן את המטרה. סימנו את המטרה בהתחלה, הוציאו מתפקידו את רשם הגורמים המאשרים הקודם, שלא דבק בעמדה הזאת, והזוג החדש הזה מנסה לחסל ולעשות את זה שהמדינה תהיה גורם מאשר וכל האמצעים כשרים. כל האמצעים כשרים, הביקורות, הכל, הכל, ואני כתבתי לכבוד השר מכתב, התלוננתי שכל הביקורות הן בשביל המדינה תהיה גורם מאשר.

אז אני אומר, אנחנו כאן במצוקה גדולה מאוד, אנחנו מותקפים מכל הכיוונים גם על ידי המתחרים שלנו מהמגזר הפרטי, וגם על ידי אלה שאמורים להגן עלינו, כי הרשם אמור להגן עלינו ואמור לתמוך בגורם מאשר ואמור לראות שאנחנו כן... היחיד שמנסה להגן עלינו זה כבוד היושב ראש. אין פה אחד שבא ואומר, 'בוא נשתמש בשירותיהם', וכל אלה שמדברים על הנפקות מרחוק, אנחנו מוכנים שהנפקה מרחוק תהיה בחיבור לגורם המאשר. זה מודל הגורם הרושם, הוא קיים בחוק, המחוקק חשב עליו ואמר; נכון, לשכת עורכי הדין יודעת לזהות את עורכי הדין? תתחברו בבקשה לגורם המאשר הפרטי. משרד הבריאות יודע לזהות את הרופאים, שירותי בריאות כללית יודעים---
היו"ר מאיר שטרית
האופציה הזו פתוחה בפני כולם.
זאב שטח
לא, אבל אפשר להכניס אותה לחקיקה הזו. ואפשר לכתוב בחקיקה הזו---
היו"ר מאיר שטרית
זה כתוב בחקיקה, מותר לה---
זאב בשטח
נכון, אבל זה עונה על העניין הזה שכולם אומרים פה שזה יודע לזהות, הם יודעים לזהות.
היו"ר מאיר שטרית
מר שטח, הדברים ברורים, מי שרוצה להשתמש בשירותיך, יודע שהוא יכול להשתמש והדלת פתוחה. אתה הרי לא מציע שאני אכפה על אף אחד להתקשר דווקא עם קומסיין. ההיפך, אני אומר שאני פותח לשוק הפרטי שוק שכל שאלה שהיססו אם להיכנס או לא להיכנס להתחרות בך, עכשיו יש להם הזדמנות. גם את הטענות שלך צריך לעשות אותן בפרופורציה.

זה לא פשוט להיות גורם מאשר, כי החוק קובע כללים מאוד נוקשים, שגם יחולו על המדינה. פה אין הנחות.
זאב שטח
זה הם לא רוצים.
היו"ר מאיר שטרית
מה זה לא רוצים?
קריאה
אתה מדבר בשמנו?
זאב בשטח
זה כתוב, הם רוצים הקלות.
היו"ר מאיר שטרית
חברים, אנחנו נעבור על החוק ונאשר אותו ותאמין לי, אין פה שום הנחות לאף אחד. אני לא מפריע לאף אחד להיות גורם מאשר, אבל מי שרוצה להקים גורם מאשר, צריך לעמוד בתקנות. זה לא דבר פשוט להקים, עובדה. אתה אומר בעצמך, עובדה, אתה נשארת לבד. הלוואי שחברות נוספות יקימו, שהמדינה תקים, אבל הכללים הם לא כאלה קלים שמחר בבוקר מישהו קם, טראח, יש גורם מאשר. יש תהליך מאוד ארוך, עם חוקים מאוד נוקשים שהמדינה מציעה, לא אתה, ועומדת מאחוריהם גם היום והיו קנסות ועיצומים בשביל לעמוד בתנאים. זאת אומרת, לא פשוט להקים גורמים מאשרים נוספים. תשמע, אני עוד מעט מתחיל לבכות, אני לא מציע לך, יש לך לדעתי מספיק עבודה ופוטנציאל גדול מאוד שהחוק הזה דווקא פותח לך ולאחרים שירצו להתחרות בך.
ישראלה מני
אני מאיגוד לשכות המסחר. אתה דיברת על צרכנים, אז אני הצרכנים, ולדאבוני, ואני מתנצלת, לא היינו פה קודם כי זה לא היה מענייננו קודם וזה הפך לענייננו בגלל הדוח המקוון של רשות המסים. רשות המסים הלכה עכשיו למהלך של דוח מקוון, מה-1.1, בהתחלה 29,000 עסקים, בעוד שנה, קרוב ל-150,000 עסקים, והמשמעות היא שאני מחויבת אישור של חתימה אלקטרונית. למה זה מעניין אותנו? כי אצלנו יש עסקים, ובאו עסקים ושאלו אותנו למה אין תחרות? ומר זאב שטח גם דיבר איתי, כמדומני דיברנו בטלפון גם---
זאב שטח
נכון.
ישראלה מני
זה לא שלנו יש בעיה עם קומסיין, אין לנו בעיה עם קומסיין ואנחנו הארגון הראשון שנבוא ונברך על תחרות, אבל נוצרה סיטואציה שאין תחרות. אנחנו דיברנו גם עם משרד המשפטים, המדינה כרגע לא יוצאת במכרזים. אמנם המדינה עשתה תהליך של חיפוש חברות שיסכימו להיכנס, אבל גם החוק, ובצדק, נותן הוראות מאוד מאוד נוקשות כדי להיכנס, וגם כרגע באמת יש סימן שאלה גדול לגבי השוק. רק שנבין, רק השוק של החשבוניות המקוונות ב-2012 יעמוד על קרוב ל-100, 150 מיליון שקלים. זה הרבה מאוד.
היו"ר מאיר שטרית
תגידי את זה לאנשי השוק הפרטיים.
ישראלה מני
אוקי, אבל יש פה איזה שהיא סיטואציה שהשוק הפרטי לא לוקח את---
היו"ר מאיר שטרית
אולי עכשיו הוא ייקח, כשפותחים דלת.
ישראלה מני
אני רציתי להתחיל כשאדוני בא עם הצעת הפשרה שלו, אז קודם כל זו אחת ההצעות שלנו, היא היתה אמנם שנתיים, לא שלוש ולא חמש, אבל זה בהחלט יכול להיות פתרון שבו נותנים לעוד גוף להיכנס ולנסות ולהסדיר את השוק הזה, כי זה באמת שוק שהוא קצת פרוץ. זה דבר ראשון.

דבר שני, המדינה, ואני חושבת שאם היושב ראש יכול להעלות סוגיה של איך אנחנו באמת מעודדים חברות פרטיות להיכנס; או על ידי מכרז שפותח את השוק לקצת יותר תנאים, או סוג של הקלות שנותנים לחברות פרטיות, בין אם זה חברות ישראליות ובין אם זה חברות בין לאומיות, לאפשר להיכנס לשוק הזה כמתחרים.
חיים הרציג
יש לזה תשובה, הסרת איום הכניסה של הממשלה כ---
ישראלה מני
לא, אני לא חושבת. אני לא נגדכם, אבל אני באמת לא חושבת שזה נכון. מה שעומד לנגד עינינו זה שהצרכן שלי, הסיבה שהנושא הזה עלה---
חיים הרציג
עמדו פה חברות והצהירו.
ישראלה מני
הסיבה שהנושא הזה עלה זה כי מר אוריאל לין, הנשיא שלי, וגם בארגונים אחרים, קיבלו עשרות אם לא מאות טלפונים מעסקים שבאו ושאלו איך זה קורה.
היו"ר מאיר שטרית
אז תגידי למר אוריאל לין שיפנה הוא לשוק הפרטי, ושיקימו חברות. אם הטענות שלכם הן נגד קומסיין, שיושבים פה---
ישראלה מני
אין טענות נגד קומסיין.
היו"ר מאיר שטרית
לא, יש הרבה טענות נגד קומסיין, אני גם מקבל טענות, אז אני מסתבר כמי שכאילו מנסה להגן עליו, אבל זו לא האמת, האמת היא הפוכה, אני מנסה ליצור תחרות. אז אם הטענות, המחירים שלו יקרים, השירות שלו בסדר או לא בסדר, תתחרו איתו, תעשו חצי מחיר ממה שהוא מציע, שירוצו אליכם אתם. בבקשה, תעשו.
גדי אהרוני
יש עוד דרך. אם אפשר, בכל זאת. אתמול קראתי דוח של פורסטר, חברת ייעוץ שמבינה היטב בתחום הזה, כתבה דוח נפלא, אני ממליץ לכולם לרכוש אותו, הלוואי שיכולתי להפיץ אותו, אני לא יכול להפיץ אותו, זה הביזנס שלהם, היא תיארה בצורה מאוד יפה את השוק של חתימות דיגיטליות, תיארה את הוונדורים שקיימים, יש הרבה מאוד יצרנים של חתימות דיגיטליות, מסבירה מאיפה מגיע השוק, היא מסבירה את הנימוקים העסקיים של השוק הזה. השוק הזה נוצר מתוך נימוקים עסקיים ולא מתוך הנחיות ממשלתיות, יש הרבה מאוד תהליכים עסקיים שדורשים חתימות, שדורשים חיסכון, שדורשים התייעלות. כל הביזנס הזה, בכל השוק שעליו מדובר, אין מלה אחת על נושא של תעודות מאושרות. הנושא הזה, המגבלה הזאת שהוטלה, שצריך תעודות מאושרות היא זאת שחוסמת את השוק. אילו ניתן היה לאפשר תעודות מאובטחות, ואגב חוק ההסדרים מאפשר את זה, זו בחירה של רשות המסים שהחליטה להתעקש על תעודות מאושרות. אילו היו מאפשרים תעודות מאובטחות, היה ניתן השוק לעשרות וונדורים. אני לא מבין מאיפה מגיעה המגבלה הזאת של התעודות המאושרות. התעודות המאושרות האלה נועדו לתת למר זאב שטח את הביזנס שהוא חושב שהוא זכאי לו, מכיוון---
חיים הרציג
תקים.
גדי אהרוני
אני לא רוצה להקים, אני לא חושב שיש בזה צורך. כל העולם הנאור אינו משתמש במושג הזה. כל הביזנס בארצות הברית---
זאב שטח
המגמה שלך ברורה.
גדי אהרוני
אבל אתה תיתן לי לגמור.
זאב שטח
אבל המגמה שלך ברורה, אתה חוזר על עצמך.
גדי אהרוני
הביזנס האמיתי שבארצות הברית ובאנגליה ובאוסטרליה ובקנדה ובניו זילנד, ובהרבה מקומות אחרים, וגם בחצי ממדינות אירופה, ואנחנו מוכרים בכל העולם, אני יכול להעיד על שוק-שוק, במכתב שלי אני גם כתבתי את הסיפור הזה שאתה אומר שמדינות לא מנפיקות, וזה לא נכון, נתתי שתי דוגמאות, אני יכול לתת עוד הרבה דוגמאות, הסיפור של פינלנד לא נכון, נתתי את הדוגמה של ספרד ושל בלגיה ויש הרבה מאוד מדינות אחרות; הנושא של התעודות המאושרות הוא-הוא המגבלה. אני אינני מבין מה רע בתעודות מאובטחות, אני אינני מבין מדוע שירותי בריאות כללית לא יכולים להרים שירות של תעודות מאובטחות, להנפיק תעודות מאובטחות, לזהות היטב את האנשים שלהם, רשות המסים יכולה היתה להרים תעודות מאובטחות, יש הרבה מאוד יצרנים שהיו יכולים לספק תחרות בהקשר הזה. רשות המסים היתה מזהה חזק את הלקוחות שלה, את אותם 440,000 בעלי עסקים במדינת ישראל, והיה הרבה מאוד תחרות בשוק הזה. המגבלה היחידה היא הנושא של תעודות מאושרות. הכלכלה שלנו אינה מספיק גדולה בשביל לייצר מספיק גורמים מאשרים שיעשו את זה, ואין בזה צורך.
חיים רביה
ובסופו של דבר, ברשות אדוני, גם קומסיין את עיקר הכנסותיה עושה משוק התעודות המאובטחות ולא משוק התעודות המאושרות.
זאב שטח
מה אתה מבלבל את המוח? מאיפה אתה יודע?
חיים רביה
בכך שהיא כותבת, במסמך שהיא הגישה לאדוני, ואני אצטט, מסמך של קומסיין, עמוד 4, 'מרבית הכנסותיה של קומסיין באות משיווק של חתימות אלקטרוניות מאובטחות, ומערכות חתימה אלקטרונית מאובטחת'.
זאב שטח
אני לא יודע מאיפה אתה לוקח את זה?
חיים רביה
כל ההתעקשות שלכם---
זאב שטח
מאיפה קראת את זה?
עמית אשכנזי
סליחה, זאב, המסמך הוא בחתימתך, עמוד 4.
דניאלה רוט
אני רוצה לחזק את דבריה של ישראלה ולהבהיר שרשות המסים באמת יצאה בחוק ההסדרים האחרון עם רפורמה חדשה שמחייבת הגשת חשבוניות בצורה מקוונת ודרשה שתהיה איזה שהיא חתימה אלקטרונית מאושרת.
היו"ר מאיר שטרית
זה חל על איזה עסקים? מאיזה גודל?
דניאלה רוט
זה חל החל מ-2012 על כלל העוסקים והחייבים במס, וגם מלכ"רים, כלל המשק, אבל החל מ-1.1.10, זאת אומרת לפני מספר ימים, על כל עוסק שהמחזור שלו מעל 4 מיליון שקלים, שזה פחות או יותר 29,000 מדווחים, החל מעוד שנה ייכנסו למעגל הדיווח עוד בערך 20,000 מדווחים, אנחנו נהיה בערך ב-150,000 מדווחים. זאת אומרת הרבה מאוד אנשים שכרגע יהיו חייבים בדיווח. חשוב להבין שאי דיווח הוא עבירה פלילית. חשוב מאוד שהם יוכלו לדווח וכרגע הם חייבים לדווח עם חתימה אלקטרונית מאושרת. עד היום הם דיווחו בצורה ידנית, הם הלכו לבנק והגישו דיווח.
היו"ר מאיר שטרית
או באמצעות רואה חשבון אלקטרוני.
קריאה
או באמצעות מייצגים.
היו"ר מאיר שטרית
השאלה אם מותר להעביר דיווח אלקטרוני אוטומטית?
דניאלה רוט
גם המייצגים יהיו חייבים חתימה אלקטרונית מאושרת, לפי החוק. זאת אומרת רשות המסים היום בעצם יצרה שוק אדיר לגורם המאשר, ואנחנו חושבים שבעקבות הרפורמה הזאת---
קריאה
מדהים, זה שוק עצום.
אילן יום טוב
כשמדובר על 29,000 עסקים מדובר לא רק על בן אדם בעסק. זה עסקים, זה בדרך כלל שניים-שלושה ולפעמים גם חמישה אנשים באותו עסק.
איציק כוכב
אדוני, אבל יש פה עניין עקרוני להבין אותי. היא מציגה כאן סיטואציה, שתרחיש שהיא כרשות מסים לא יכולה לזהות זיהוי ודאי את בעל העסק, ולכן יש היגיון שהיא צריכה---
דניאלה רוט
זה לא נכון.
קריאה
היא יכולה לזהות, למה אתה מדבר בשמה?
דניאלה רוט
לא סיימתי את דבריי. אני לא אמרתי שאנחנו לא יכולים לזהות, אני אמרתי שכרגע זה לא יעיל, יש פה מנגנון של חתימות אלקטרוניות מאושרות, יש גורם מאשר, הלוואי שהיו עוד גורמים מאשרים בשוק שהיו יכולים לאשר ולתת שירות טוב לכל העוסקים. יש בעיה שהיום יש מונופול, אנחנו מסתובבים בכל הארץ, נותנים הדרכות לגבי איך לדווח, ואנחנו שומעים הרבה מאוד חששות מפני העובדה שיש כאן רק גורם מאשר אחד, זה לא יעבוד, הם לא שולטים בכל הארץ---
היו"ר מאיר שטרית
תקימו עוד.
דניאלה רוט
גם לנו, כמו שאמרה גב' ישראלה מני, אין בעיה עקרונית עם קומסיין, יש בעיה עם זה שהם היום מונופול, גורם יחיד, וכל בעיה קטנה שתעלה תשפיע מיידית על כל העוסקים וזה ישפיע על אפשרות הדיווח לרשות המסים, ובעצם אנחנו יצרנו מצב שאנחנו מחייבים עוסקים לדווח בצורה מסוימת, אבל אין להם את הפלטפורמה לעשות את זה וזה בעצם יגרום להם להיות עבריינים. זה מן מצב מאוד מסוכן שאנחנו מאוד רוצים להימנע ממנו, ואם המדינה תוכל להנפיק תעודות אלקטרוניות, אולי לפחות בשלב הראשון, עד שייכנסו יותר גורמים מאשרים לשוק, זה יכול לפתור את הסיטואציה שיש היום, שהיום אין יותר גורמים מאשרים.
היו"ר מאיר שטרית
תסלחי לי על השאלה, מה קורה אם מר שטח מקומסיין סוגר מחר את העסק והולך הביתה?
דניאלה רוט
יש לנו בעיה חמורה.
היו"ר מאיר שטרית
מה יקרה?
קריאה
המדינה תצטרך להיכנס לנעליו.
דניאלה רוט
רגע לפני שזה קורה ומאחר ואנחנו יודעים שיש היום רק גורם מאשר אחד, אנחנו מבקשים שהמדינה תנפיק תעודות אלקטרוניות, ולו, כמו שאתה אומר, לשנתיים שלוש, לתקופה הזאת, כי אני באמת מאמינה שבשנים הקרובות כבר יהיה מספיק שוק, ואני חושבת שרשות המסים היא באמת זאת ש---
היו"ר מאיר שטרית
כמובן שאם אנחנו מאשרים למדינה, היא לא פותרת לך את הבעיה. מה שאנחנו מאשרים בחוק הזה לא יפתור את הבעיה שלך, עדיין הם יסתדרו עם חתימה מאושרת, בכל מקרה, זה לא פותר את זה.
טל הרמתי
החוק לא מאפשר גם למדינה, במקרה שקומסיין חס וחלילה קורסת, להיכנס לנעליה, בעוד שהתיקון לחוק כן---
היו"ר מאיר שטרית
הפתרון הטוב היחידי, גברתי, הוא באמת שעסקים יקימו חברות נוספות. אני לא רואה---
ישראלה מני
שהמדינה תעודד את זה, אנחנו בעד נורא.
היו"ר מאיר שטרית
מה זה המדינה תעודד את זה? יש חוק. גברתי, המדינה עודדה את זה. רשות המסים עכשיו פותחת את זה.
ישראלה מני
עודדה, אני מתכוונת תעזור.
היו"ר מאיר שטרית
מה זה תעזור? מה היא תעשה? תשלם לגורם פרטי שיעשה?
ישראלה מני
לא, אני רוצה להסביר. אמנם קומסיין התחילה מזה לפני כמה? עשר שנים, שמונה שנים?
זאב שטח
כן.
ישראלה מני
והם עשו כבר את ההשקעות אז. אנחנו דיברנו עם כמה חברות והם אמרו לנו שכרגע זה לא כלכלי.
היו"ר מאיר שטרית
אז שלא יעשו. יש גורם שנקרא יד נעלמה במשק. אם השוק הפרטי מזהה פה נישה שבה יש סיכוי כן להרוויח כסף, אין סיבה שלא יעשו. זה שיקול דעת כלכלי פרופר.
חיים הרציג
ולכן צריך להגדיל את הנישה ולא להקטין אותה, כמו שקורה היום.
טל הרמתי
הנישה היא עצומה, היא נישה של מאות מיליוני שקלים. מאות מיליוני שקלים זה לא מספיק? צריך מיליארדים?
זאב שטח
מי שלא יודע מתמטיקה, שלא ייכנס לעסקים. מי שלא יודע חשבון, מי שלא יודע לקחת מאה מיליון שקלים ולהגיד שלא כדאי לו להשקיע כמה מיליוניטם, אז הוא לא צריך להיות איש עסקים. תעני לי, מה את מתכוונת שאיש עסקים אמר לך שהוא לא רוצה להקים? את אומרת מאה מיליון שקל---
ישראלה מני
אתה צועק עליי ואני לא אוהבת שצועקים עליי.
זאב שטח
לא, אני שואל אותך. את אומרת שיש פה 100 מיליון שקל, אז למה שאדם לא ישקיע כמה מיליוני שקלים וייכנס?
ישראלה מני
כי כנראה שהבן אדם עשה את החשבונות שלו.
זאב שטח
אבל את אמרת עכשיו את הביזנס פלאן, את אמרת 100 מיליון שקל יש, אז למה שאדם לא ישקיע כמה מיליונים? כי האדם הזה הוא פחדן והוא רק יודע לקטר, כמו הרבה מאיתנו, להגיד מה לא טוב, מה שזאב שטח עשה זה לא טוב, אבל אני, לא, אני מפחד לעשות. את יודעת לייצג את האנשים האלה.
ישראלה מני
אוקי, מצוין, עכשיו רק מה שאני רוצה---
דניאלה רוט
אפשר לסיים שורה תחתונה? בשורה התחתונה אנחנו גם חושבים שהפתרון זה שיהיו יותר גורמים מאשרים. אי אפשר להתעלם מהעובדה שהיום אין יותר גורמים מאשר, יש רק גורם מאשר אחד, ולא המדינה---
היו"ר מאיר שטרית
נכון, אבל את לא יכולה לבוא בטענה למי שכן הקים גורם. מי שלא הקימו, זה---
דניאלה רוט
אני לא באה בטענות, אני רק רוצה לתת את המענה לכל אותם עוסקים. מדובר כרגע ב-30,000 עוסקים, בעוד שנה 150,000 עוסקים, צריך לתת להם את המענה, לאפשר להם לקבל תעודה אלקטרונית מאושרת כדי לאפשר להם לעמוד בדרישות---
היו"ר מאיר שטרית
מאה אחוז, הלוואי שיקימו עשר חברות חדשות, מי מפריע? תתחילו. מותר לשאול את רשות המסים, אתם לא פוטרים שום עסק ממחזור מסוים מכל הדיווח הזה?
קריאה
עד ארבעה מיליון שקלים.
היו"ר מאיר שטרית
לא, ב-2010.
דניאלה רוט
ב-2011 מיליון שקל, וב-2012 כולם, למעט אלה שמחזור העסקאות שלהם נמוך מ-100,000 שקל.
היו"ר מאיר שטרית
אז יש פטור עד 100,000 שקל. כי זה לא הגיוני שאדם שיש לו עסק קטן, שמרוויח 40,000 או 50,000 שקל בשנה, יצטרך לעשות דיווח---
דניאלה רוט
זה ברור, לכן העלינו את ה---
היו"ר מאיר שטרית
את הרף ל-100,000?
קריאה
ראש הרשות יכול להעלות את זה ל-100,000.
היו"ר מאיר שטרית
אז למה לא תתמכו בחוק שלי, יש לי הצעת חוק פרטית, שעומדת על השולחן, שמציעה לפטור עסקים קטנים, עד 60,000 שקל בשנה, אני אשמח להגדיל ל-100,000, מכל דיווח למס ערך מוסף, למס הכנסה, גם קיזוז וגם תשלום. את מכירה את העניין של הפטור טוטאלית, פטור מדיווח, אלא פעם אחת בשנה מדווחים על טופס קטן מה היו ההכנסות, אם לא עלו מעל המחזור הזה. את מכירה בטח את התהליך של הדיווח.
דניאלה רוט
אני אשמח לקבל את ההצעה.
היו"ר מאיר שטרית
אני אעביר לך.
טל הרמתי
אני רוצה להתייחס לכמה דברים, בהקשר של השווקים. הממשלה, כעיקרון, לא התכוונה בשוק הזה, והיא מצהירה את זה בצורה מאוד מאוד מפורשת, שאין בכוונתה להתחרות בשוק הפרטי, השוק הפרטי כולו, לא בחברת קומסיין, בשוק הפרטי, בכל התהליך של חתימה דיגיטלית לעסקים.

יותר מזה, הממשלה, והצהירה כרגע עורכת הדין מרשות המסים, הגדירה פה נתח שוק עצום של עשרות ואולי מאות מיליונים שאליו היא לא מתכוננת להיכנס בכלל. והממשלה תעשה ככל שיש בידה לעודד גורמים מאשרים נוספים להיכנס לתחום הזה, כי המצב שבו כרגע יש מונופול הוא לא טוב, לא רק לגורמים המסחריים, הוא גם לא טוב לגורמים שעובדים מול הממשלה. אנחנו מקבלים, כממשלה, לא מעט מכתבי תלונות על שירות כזה או אחר, או על קיומן של מגבלות כאלה או אחרות, או על מחירים, והמצב הזה הוא מצב לא טוב, מונופול זה לא מצב טוב. בשביל זה הממשלה פתחה את השוק לשוק של מאות מיליונים. בעקבות התיקון שהגדרת כרגע, שאומר שכל החתימה הדיגיטלית לפרטיים תהיה חופשית בשלוש השנים הקרובות, באמצעות תעודת הזהות, ולאחר מכן היא תוגבל אך ורק לעבודה מול הממשלה, ואל מול גורמים פרטיים היא תיפתח, מרחיבה מאוד את השוק.

לממשלה יש בעיה קשה מאוד עם האמירה לגבי הנושא של עובדי המדינה, כולל הצבא. לעובדי המדינה, נכון להיום, וכך הצבא, מונפקות תעודות שהן תעודות אחרות. בתעודות האלה משתמשים לא רק לצרכים של זיהוי ועבודה אל מול מערכות המחשוב, אלא גם לצרכים של זיהוי בחניונים וכך הלאה, ובעתיד הקרוב, באמצעות אותה תעודה, יתבצע תהליך שלם של חתימות דיגיטליות, על גבי הזמנות רכש, באמצעות מרכב"ה, שהוצגה פה בוועדה, ולכן, לטעמנו לפחות, על התעודה של עובדי המדינה, במובן הרחב, זה כולל כמובן את צה"ל, צריכה להיות חתימה דיגיטלית שמונפקת על ידי המדינה והיא חתימה דיגיטלית מאושרת. זאת העמדה שלנו כמדינה. אני חושב שבנושא הזה נפתח פה שוק פרטי עצום של אולי מאות מיליונים. אנחנו מברכים על התחרות, הדבר האחרון שאנחנו רוצים זה להתחרות בו, אבל צריך גם פה להגדיר את הפרופורציות ולעשות את מה שנכון.
איציק כוכב
אבל אני מפנה את תשומת לבך, שרופאים במשרד הבריאות, בבתי חולים של המדינה, שזה מעל עשרים בתי חולים, הם עובדי מדינה. לעומתם יש ממול רופאים בבתי חולים שעוסקים באותו מקצוע והם לא יהיו עובדי מדינה, ואז מה יקרה עם זה? זו סוגיה שצריך לדבר עליה.
טל הרמתי
קודם כל זאת סוגיה שצריך לדבר עליה. גם בבתי החולים הממשלתיים חצי מהרופאים הם לא עובדי מדינה, אז בואו לא נשכח את זה. צריך לדבר על הסוגיה של הרופאים, צריך לעשות פגישה עם מערכת הבריאות ולפתור את הנושא הזה.
היו"ר מאיר שטרית
חברים, אם אין למישהו משהו מיוחד שלא דיברנו עד עכשיו להוסיף, נתחיל בקריאת החוק. אין.

ובכן, בואו נתחיל את המלאכה. אני ניגש עכשיו להצעת החוק שמונחת לפנינו, ואני מציע לקרוא את הצעת החוק. אני רוצה לומר שבינתיים מה שנותר בוויכוח מכל ההצעה שלי הוא רק הוויכוח לגבי עובדי המדינה. זה הדבר היחידי שנתון לוויכוח. מוסכם עליכם?
קריאה
כן.
היו"ר מאיר שטרית
כל היתר לא נתון בוויכוח. זאת אומרת, החוק בעצם יאפשר לאזרחים להשתמש בחתימה אלקטרונית שיקבלו על גבי תעודות הזהות, למי שמעוניין בכך, גם מול גורמים פרטיים, לתקופה של שלוש שנים. בתום שלוש שנים תפקע מבחינתנו היכולת להשתמש, ואני מבין שטכנולוגית זה אפשרי, אמרתם לי, שבתום שלוש שנים יפקע התוקף של החתימה האלקטרונית מול גורמים פרטיים, וזה יישאר רק לשימוש מול הממשלה.
עמית אשכנזי
צריך לראות איך בדיוק עושים את המעבר, אבל ברמה העקרונית אין עם זה בעיה. הנקודה שהיתה חלק מזה, ניסיון העבר מלמד שלפעמים דברים שקוצבים להם שלוש שנים, יש לפעמים הצדקות להאריך.
חיים הרציג
איך מבטיחים את זה? זה בדיוק שהמדינה לא תהיה גורם מאשר, אם לא---
היו"ר מאיר שטרית
סליחה, אנחנו נגיע לסעיף הזה כשנחקוק את החוק ונדון בו. אני יודע שהממשלה תמיד שומרת לעצמה איזה שהוא back of position. בוודאי שאם יהיה דבר כזה, הוא יהיה באישור הוועדה ולא על דעת המדינה לבדה.
חיים הרציג
איך מונעים? כי שינוי חוק תמיד אפשר לעשות, ואז היא תבוא שוב, כמו שהיא באה היום, שמונה שנים אחרי.
היו"ר מאיר שטרית
עורך דין הרציג, למדינה יש כח בלתי סביר, היא יכולה להחליט שהיא מבטלת את החוק כאן ואת הכל ואם יש רוב בכנסת, זה יעבור.
חיים הרציג
אבל זה החשש מאותן---
היו"ר מאיר שטרית
בסדר, בשביל זה יש כנסת, הכנסת היא בכל זאת הריבון. בסוף הדרך, כשהם באים לכנסת, הם צריכים לקבל אישור, אחרת כל החוק הזה היה עובר בלי אישור. לכן אני אומר, בעניין הזה, לפחות, ההסכמה היא שחוק החתימה האלקטרונית יאפשר חתימה אלקטרונית על תעודות זהות לכל אזרח, שהוא יוכל להשתמש בה גם מול גורמים פרטיים, לתקופה של שלוש שנים. בתום שלוש שנים תפקע יכולת השימוש מול גורמים פרטיים ויהיה שימוש רק מול המדינה, לצורך השימוש בממשל זמין מול המדינה.

לגבי בעלי תפקידים בתאגידים. אין על זה ויכוח שכל בעלי התפקידים בתאגידים יהיה צורך בחתימה מאושרת.

הוויכוח היחידי שנותר, בניגוד למה שאמרתי פה בתחילת הדרך, על פי חוות דעתו של פרופ' דולב, שהוא לא פה כיוון שהוא בחוץ לארץ, אבל הוא יבוא לפה בישיבה הבאה, אני חושב שנשאל את פי הסוס, אבל מבחינתנו הוויכוח שנותר הוא האם עובדי מדינה אשר עובדים מול גורמי חוץ יצטרכו חתימה מאושרת או לא יצטרכו חתימה מאושרת. את הסעיף הזה אני משאיר להמשך בירור. אני אגמור את הבירור הזה בהמשך.

לגבי צה"ל, מראש אמרתי, לפחות מבחינתי הסכמתי שבכל גורמי הפנים של צה"ל אין לי שום התנגדות שצה"ל יעשה את זה פנימי מבחינתו. כלפי גורמי חוץ, כשמאשרים כלפי חוץ, אין שום סיבה להחריג את עובדי משרד הביטחון, הם לא סודיים ולא שום דבר. אבל כמובן העניין של עובדי המדינה יפתור את הסוגיה הזאת.

אז בואו נתחיל בקריאת החוק, בבקשה.
נירה לאמעי-רכלבסקי
(מקריאה): הצעת חוק חתימה אלקטרונית', זה יהיה תש"ע-2010, 'תיקון סעיף 1 בחוק חתימה אלקטרונית, תשס"א-2001, להלן החוק העיקרי. בסעיף 1 בהגדרה מחשב;, חומר מחשב, פלט וחדירה לחומר מחשב, אחרי "פלט" יבוא "מידע".

תיקון סעיף 10. בסעיף 10 לחוק העיקרי, אחרי סעיף קטן (א) יבוא (א1) הוראות סעיף קטן (א) לא יחולו על בקשה לרישום שמגישה המדינה, או שמגיש תאגיד ציבורי, -כאן כנראה נתקן לתאגיד, שוב פעם, לפי חוק, מבחינה ניסוחית- או גוף ציבורי אחר שהוקם בחיקוק. השר יקבע הוראות לעניין הפרטים שייכללו בבקשה כאמור.
היו"ר מאיר שטרית
הערות? בבקשה.
זאב שטח
מה שכאן, כבוד היושב ראש, הם רוצים ומנסחים זה בדיוק הדבר שחששתי ממנו ואמרת שזה לא יקרה, שהם באים ואומרים 'או שנגיש תאגיד ציבורי, או גוף ציבורי שהוקם בחיקוק', כלומר הוראות סעיף קטן (א), סעיף מקורי בחוק הוא סעיף 10, שבא ואומר שכל הבקשות לרישום, בדיוק אותם דברים שאתה אמרת. אז אני אומר, מילא שהמדינה, וגם זה אולי אדוני לא יסכים, אבל בהערות שלי לא אמרתי שאני לא מסכים לזה, אבל נניח שלגבי המדינה, הם רוצים להחריג, אבל למה הם רוצים להחריג ולבטל לתאגיד ציבורי? מה שונה תאגיד ציבורי מתאגיד פרטי? למה שתאגיד ציבורי לא יעמוד באותם---
היו"ר מאיר שטרית
אני רוצה להבהיר מה כתוב בעצם בחוק המקורי שאותו מבקשים---
זאב שטח
אני יכול להקריא לך.
היו"ר מאיר שטרית
תן לי, מר זאב שטח, גם אני יודע לקרוא. בסעיף 10(א) כתוב כך: בקשה לרישום גורם מאשר במרשם תוגש לרשם ותכלול את כל אלה; (1) שם מבקש, שמו של המועמד להיות המנהל או גורם המאשר פרטי זיהוי של כל אחד ומענם, היה המבקש תאגיד, תכלול הבקשה גם את המסמכים שעל פיהם התאגד התאגיד, או שעל פיהם הוא פועל, את שמות בעלי השליטה בתאגיד וכן את שמות המנהלים, פרטי זיהויים ומענם, לעניין זה שליטה כהגדרתה בחוק ניירות הערך, וכל מונח.. לפי החוק כאמור. (2) פרטים בדבר עיסוקיו האחרים של המבקש; (3) פרטים נוספים שקבע השר.

פה התיקון שאנחנו עושים הוא שהוראות סעיף קטן (א), מה שאמרנו פה, לא יחולו על בקשה לרישום שמגישה המדינה, זה בסדר, או שמגיש תאגיד ציבורי. עכשיו למה אנחנו כותבים בתאגיד מתן הפרטים האלה?
עמית אשכנזי
תאגיד ציבורי זה לא מה שאולי אפשר להבין, שזה תאגיד שהמניות שלו נסחרות בבורסה. תאגיד שהוקם לפי חוק. אוניברסיטה, למיטב ידיעתי, היא לא תאגיד שהוקם---
קריאה
חברת חשמל.
עמית אשכנזי
תאגיד שהוקם על פי חוק זה אותם אלה... היתה פעם במשרד המשפטים מועצה לתאגידים ציבוריים, אלה אותם תאגידים שהכנסת בשלוש קריאות הקימה אותם.
היו"ר מאיר שטרית
היא לא קיימת כבר?
עמית אשכנזי
אני חושב שלא, היא התפרקה לדעתי.
היו"ר מאיר שטרית
מוזר, כי שר המדע התנגד לחוק שלי להפוך את המועצה הלאומית למחקר ופיתוח לרשות, הוא אמר שהיחידה לתאגידים ציבוריים מתנגדת. זה היה הנימוק שלו.
עמית אשכנזי
אז אולי אני לא מדייק. אני מקווה שלא טעיתי פה בלשוני, אבל הכוונה כאן היא לתאגידים שהוקמו בשלוש קריאות בכנסת ולא תאגידים שנרשמו ברשם החברות, או ברשם העמותות. דוגמה, הרשות לניירות ערך היא דוגמה טובה, כי החוק הקים אותה, הכנסת הקימה אותה.
היו"ר מאיר שטרית
אז למה שלא יהיה רשום שמה?
עמית אשכנזי
רשום שמה, אבל בעצם כל הפרטים פה אלה פרטים ביורוקרטיים שמתארים את הגוף.
היו"ר מאיר שטרית
נכון, אז אתה אומר, הם כתובים.
עמית אשכנזי
הם כתובים.
היו"ר מאיר שטרית
ובעלי שליטה בתאגיד?
עמית אשכנזי
בעלי שליטה בתאגיד ציבורי, מי זה בעל שליטה?
חיים הרציג
לא נכון, בזק היא תאגיד שהוקם בחוק.
עמית אשכנזי
ממש לא.
חיים הרציג
גוף שהוקם בחוק זה בזק, בזק היום זה חברה פעילה בשוק, מה, אין לה בעלי מניות? היא לא יכולה להגיש בקשה... אם בזק תרצה להיות גורם מאשר---
זאב שטח
חברת חשמל?
היו"ר מאיר שטרית
בבקשה, מר עמית אשכנזי, תענה.
עמית אשכנזי
האמת היא שאני מעדיף שהיועצת המשפטית של הוועדה תבדוק את העמדה. אני אגיד מה המהות, המהות היא---
היו"ר מאיר שטרית
בבקשה, תעני.
נירה לאמעי-רכלבסקי
החוק הוא חוק משק החשמל וחוק הבזק, אלה חוקים שמסדירים את ההתנהלות של החברות האלה, אבל אין שם סעיף שאומר שהגופים האלה הם תאגיד סטטוטורי, או תאגיד שהוקם לפי חוק זה, זכויות וחובות וכדומה.
היו"ר מאיר שטרית
אני רוצה להבין את ההתנגדות שלכם. האם, לצורך העניין שאנחנו מדברים, של תאגיד סטטוטורי, ציבורי, זה תאגיד שיודעים מי הוא, שהמדינה היא---
זאב שטח
אני אענה. צריך להסתכל על סעיף 10, הרצון לתיקון סעיף 10 והצעת סעיף 2, שהיא רצון לתקן סעיף 10 והצעת תיקון 3, שרוצה לתקן את 11 (א) כמכלול אחד, מפני שגם ב-11 (א) הם באים ואומרים---
היו"ר מאיר שטרית
תעזוב את 11, תענה על 10.
זאב שטח
הם רוצים להחריג תאגיד ציבורי, או גוף ציבורי או אחר שהוקם בחיקוק, גם מהצורך להגיש בקשה. מה מבקשים מהם בסך הכל? שיגישו את הבקשה כמו שצריך, והם אומרים 'לא, הוא לא צריך להגיש את הבקשה כמו שצריך, הוא לא צריך להגיש אותה בהתאם לחוק'.
היו"ר מאיר שטרית
זה לא פוטר אותם מהגשת בקשה.
זאב שטח
כתוב בסעיף (א), בהגשת הבקשה צריך לרשום את שם המבקש. מה הבעיה שירשמו את שם המבקש? מה הבעיה? כל הדברים האלה לא ברורים, בסך הכל---
קריאה
אז השר יקבע את זה.
זאב שטח
למה השר? את מבינה מה יקרה? מה שיקרה שכל חברה---
עמית אשכנזי
על מה אנחנו מדברים פה?
זאב שטח
אתה רוצה ליצור מצב שחברה ממשלתית וחברה ציבורית יכולה להקים גורם מאשר בלי לעבור את כל הויה דלורוזה שאני עובר.
עמית אשכנזי
אבל את זה אתה לא כותב בסעיף הזה.
זאב שטח
אתה כותב גם בסעיף הזה, גם בסעיף הבא---
היו"ר מאיר שטרית
מר שטח, חברות ממשלתיות לא כלולות בעניין הזה, הן לא תאגידים ציבוריים לפי חוק.
זאב שטח
חברה ממשלתית לא?
היו"ר מאיר שטרית
לא. תסבירי את.
זאב שטח
מה זה תאגיד ציבורי?
עמית אשכנזי
אתה לא מקשיב, תקשיב כשמסבירים.
נירה לאמעי-רכלבסקי
תאגיד שהוקם לפי חוק, כמו למשל הרשות לניירות ערך, כמו הרשות להנצחת מורשת יהדות---
זאב שטח
זה לא כתוב רשויות. חברת חשמל איננה תאגיד ציבורי? ודאי שהיא תאגיד ציבורי.
נירה לאמעי-רכלבסקי
היא לא תאגיד שהוקם לפי חוק.
עמית אשכנזי
לא, יש גוף שהוקם בחיקוק, ויש תאגיד ציבורי וכתוב או-או.
נירה לאמעי-רכלבסקי
יש כאן גם גוף ציבורי אחר שהוקם בחיקוק.
זאב שטח
נו, גם גוף ציבורי אחר.
עמית אשכנזי
גוף ציבורי אחר הכוונה גוף... אלה תבניות שבאות---
חיים רביה
גוף שהוקם בחיקוק, אי אפשר למסור את שמות בעלי השליטה בתאגיד, לדוגמה. הטפסים לא מתאימים. זה סעיף של טפסים בלבד. כמה אפשר להתווכח על זה? זה סעיף ביורוקרטי---
זאב שטח
לא, זה לא נכון. לא צריך להגיש את הבקשה. אתה לא מבין שהוא פוטר אותם מהגשת הבקשה?
חיים רביה
לא, הוא אומר שהפרטים יהיו אחרים, השר יקבע הוראות לעניין הפרטים שייכללו בבקשה.
היו"ר מאיר שטרית
חברים, לא ביחד. מה זה גוף ציבורי שהוקם בחיקוק?
עמית אשכנזי
גוף ציבורי אחר שהוקם בחיקוק, אנחנו הולכים עכשיו רגע להרצאה במשפט מנהלי, כי פה מפחדים מכל סעיף כאילו ש... את ההקלות, השינויים, אנחנו לא מסתירים, בשביל זה הבאנו את החוק לכנסת, אבל אי אפשר לקיים ככה דיון כשעל כל סעיף טופסולוגיה אתם פה פותחים...

יש את האישיות המשפטית שנקראת מדינת ישראל. ליד האישיות המשפטית הזו שנקראת מדינת ישראל יש גופים שהוקמו בחוק והחוק נתן להם סמכויות, אבל הם חלק מהאישיות המשפטית של מדינת ישראל. הדוגמה שעולה לי כרגע לראש זה המועצה לשידורי כבלים ולוויין. יש לה סמכות של רגולטור, שהוקנתה לה בחוק התקשורת, בזק ושידורים, אבל אין לה אישיות משפטית נפרדת במובן הזה שהיא חלק מהגוף שנקרא---
היו"ר מאיר שטרית
איזה אינטרס יש לנו לתת לגוף כזה בכלל סמכות להוציא אישורים?
עמית אשכנזי
אנחנו הלכנו עם הניסוחים שכתובים היום בסעיף 10 לחוק חתימה אלקטרונית.
היו"ר מאיר שטרית
אז צריכים לשנות אותם, למה צריך להיכנס לזה? אני מעוניין שהמדינה תהיה גורם מאשר, בסדר, שגוף סטטוטורי שהוקם לפי חוק, בסדר, אז מה אכפת לכם שימלא באותו שאלון את שם התאגיד והמנהלים שלו? מה מפריע?
עמית אשכנזי
כי זה פשוט לא מתאים, מבחינת בעלי שליטה.
היו"ר מאיר שטרית
לא בעלי שליטה, מנהל הגוף.
טל הרמתי
אבל החוק אומר שצריך לתת את רשימת בעלי השליטה.
היו"ר מאיר שטרית
נוותר על זה.
עמית אשכנזי
בדיוק, זה בדיוק מה שאומר הסעיף הזה.
היו"ר מאיר שטרית
בסדר, חברים. היועצת המשפטית, אני מציע לנסח את הסעיף כך;
נירה לאמעי-רכלבסקי
בשינויים החלים על המדינה, לפי העניין.
היו"ר מאיר שטרית
צריך לכתוב את הדברים המינימליסטיים הדרושים לדבר הזה. זאת אומרת, שיהיה כתוב מנהל התאגיד. הוא לא צריך לכתוב מי בעלי השליטה, כי פה זה לא רלוונטי---
חיים הרציג
אבל זה לא נכון, יש בעלי שליטה.
היו"ר מאיר שטרית
אין בעלי שליטה, בעלי השליטה זה המדינה.
חיים הרציג
לא, זה לא נכון. בגוף ציבורי זה לא נכון שבעלי השליטה---
היו"ר מאיר שטרית
מי זה גוף ציבורי? תאגיד. תן דוגמה.
חיים הרציג
חוק הבזק הקים את בזק---
היו"ר מאיר שטרית
רשות שדות התעופה.
חיים הרציג
רשות שדות התעופה הוקמה בחוק רשות שדות התעופה.
היו"ר מאיר שטרית
אתה חוזר על עצמך. עוד פעם, רשות בזק לא הוקמה לפי חיקוק.
חיים הרציג
הוקם לפי חיקוק, זה גוף ציבורי בזק.
היו"ר מאיר שטרית
לא, זה לא חל על בזק, אבל למשל רשות שדות התעופה, זו רשות, תאגיד סטטוטורי שהוקם לפי חוק. הרשות לבטיחות בדרכים זו רשות שהוקמה לפי חוק. עכשיו תסביר לי אתה מי בעלי השליטה ברשות לבטיחות בדרכים?
חיים הרציג
יש גופים שהמדינה היא בשליטה מלאה בהם ויש גופים שהוקמו בחיקוק ו---
היו"ר מאיר שטרית
אין תאגידים סטטוטוריים שהוא לא בשליטה מנהלית של המדינה.
חיים הרציג
אני לא יכול להתווכח, אני אביא דוגמאות.
היו"ר מאיר שטרית
תביא.
חיים רביה
אם על זה מתווכחים, רוצים לנהל פיליבסטר בתוך הוועדה.
היו"ר מאיר שטרית
חיים, תעשה לי טובה, אל תנהל את הוועדה. אני מבקש שאף אחד פה לא ינהל לי את הוועדה, תנו לי לנהל את הישיבה כמו שאני מבין אותה. פיליבסטר, רק אני יכול לעשות, או חברי כנסת אחרים. אז אני מציע, תפסיקו את זה.

'או גוף לפי חיקוק אחר', אפשר להוריד. לא צריך את זה.
נירה לאמעי-רכלבסקי
אני לא יודעת, אם איזה רשות, אם הרשות לניירות ערך תרצה להיות---
היו"ר מאיר שטרית
אז זו רשות סטטוטורית, אין גוף בלי חיקוק אחר, לכן אני מציע להוריד את העניין של גוף לפי חיקוק אחר.
נירה לאמעי-רכלבסקי
לא, אבל יש רשויות שהן לא הוגדרו כתאגיד.
היו"ר מאיר שטרית
אז למה צריך לתת להן אישור להיות גורם מאשר?
עמית אשכנזי
זה רק לגבי הטופס. את הבקשה הם מגישים בסעיף אחר.
היו"ר מאיר שטרית
נכון, אז אני אומר שצריך לעשות את המינימום ההכרחי הדרוש, לא צריך יותר מאשר זה.

הערות נוספות למישהו יש? ובכן, אנחנו מאשרים את סעיף 1, 2, בתיקון שהצענו כרגע. אני מבקש לבדוק את העניין ואני אתן תשובה לגבי חברת חשמל ובזק. יש טענה בעניין הזה, האמנם הם עומדים בדבר הזה? או שלא חל עליהם העניין? היא תנסח את הסעיף ונביא אותו לישיבה הבאה, נראה אותו מנוסח מחדש. התיקון שלנו הוא פשוט, הוא אומר שגופים סטטוטוריים, שהוקמו על פי חוק במדינה, לצורך הגשת הבקשה יהיו פטורים מכל הביורוקרטיה הקשורה פה של הגשת בעלי שליטה ועיסוקים אחרים וכן הלאה.
עמית אשכנזי
לא פטורים מהביורוקרטיה, הם פטורים מהביורוקרטיה הזאת.
היו"ר מאיר שטרית
של הרישום. זה מה שאני אומר.
עמית אשכנזי
תהיה להם ביורוקרטיה אחרת.
נירה לאמעי-רכלבסקי
זה יחול עליהם בשינויים המחויבים. יש שינויים שמחויבים, כי אם אין בעלי שליטה, אי אפשר ל---
היו"ר מאיר שטרית
אנחנו לא פוטרים אותם מכל ההתניות הדרושות להיות גורם מאשר, אנחנו פוטרים אותם רק מהניירת הזו.
נירה לאמעי-רכלבסקי
שימו לב שאנחנו אומרים שלא יחול על בקשה לרישום שמגישה המדינה, כלומר המדינה מגישה בקשה לרישום, רק חלק מהדברים או שיחולו עליה בשינויים המחויבים, או לא יחולו.
היו"ר מאיר שטרית
טוב, אני מקווה שרשות שדות התעופה לא תלך להקים עכשיו גורם מאשר.
נירה לאמעי-רכלבסקי
(מקריאה). סעיף 3. תיקון סעיף 11. בסעיף 11 לחוק העיקרי, בסעיף קטן (א) במקום פסקה (1) יבוא---

אולי אני אקריא מה כתוב בפסקה (1), שיהיה ברור למי שאין. כרגע פסקה (1) מדברת על 'הרשם ירשום במרשם מבקש המקיים אחר ההוראות לפי חוק זה וכן את כל אלה' והתנאי הראשון הוא אזרח ישראלי או תושב ישראל, תאגיד שהתאגד בישראל, או תאגיד ציבורי או גוף ציבורי אחר שהוקם בחיקוק, שמקום עסקיו או פעילותו בישראל ואחת ממטרותיו היא ניהול עסק או פעילות כגורם מאשר'.

ובמקום הפסקה הזאת "או אחד מאלה; (א) אזרח ישראלי או תושב ישראל; (ב) תאגיד שהתאגד בישראל שמקום עסקיו ופעילותו בישראל ואחת ממטרותיו היא ניהול עסק או פעילות כגורם מאשר; (ג) תאגיד ציבורי -זה יהיה תאגיד שהוקם לפי חוק- או גוף ציבורי אחר שהוקם בחיקוק---
היו"ר מאיר שטרית
שאת זה אני מציע להוריד.
נירה לאמעי-רכלבסקי
"(ד) המדינה".
חיים רביה
אני רק מפנה את תשומת לבכם לזה ש-(ג) כרגע משקף את נוסחו הנוכחי של החוק.
זאב שטח
לא נכון, אתה אומר לא אמת.
היו"ר מאיר שטרית
סליחה, מר שטח, גם אם הוא לא אומר, זכותו להגיד את דעתו, מה קרה?
נירה לאמעי-רכלבסקי
נכון, רצינו לסדר את זה, הניסוח גם מסדר את זה.
חיים רביה
אני אומר (ג), כפי שהוא כרגע, משקף את מה שממילא כתוב בחוק, 'תאגיד ציבורי או גוף ציבורי אחר שהוקם בחיקוק'.
היו"ר מאיר שטרית
נכון, אבל אני משנה את העניין של גוף שהוקם בחיקוק, אין שום סיבה לתת לכל גוף---
חיים רביה
מה ייאמר? רק תאגיד שהוקם בחיקוק?
היו"ר מאיר שטרית
כן, תאגיד ציבורי שהוקם על פי חוק.
זאב שטח
זה בדיוק כמו בפעם הקודמת, כשאמרתי על הבקשה. פה יש דבר כבר הרבה יותר רציני מכיוון שהיום, כשהיה ניסיון להקים, על ידי גופים שאינם באוריינטציה שלהם גורם מאשר, אז היה כתוב, 'ואחת ממטרותיו היא ניהול עסק או פעילות כגורם מאשר', ואז באו לשר ולדירקטוריון, נגיד רשות הדואר או בזק, ביקשו 'בואו נגדיר שאחת מהמטרות שלנו זה ניהול עסק של גורם מאשר'. מה שעכשיו משרד המשפטים מציע זה לפטור את אותה רשות מלהגדיר שאחת ממטרותיה היא ניהול עסק של גורם מאשר---
היו"ר מאיר שטרית
לא נכון.
זאב שטח
כן, הורידו את זה.
היו"ר מאיר שטרית
לא נכון, תסלח לי. כתוב פה בסעיף (ב) 'תאגיד שהתאגד בישראל---
זאב שטח
זה לא נכון, מה שאני אומר נכון.
קריאה
ב-(ג) אין את זה וב-(א) גם אין את זה.
זאב שטח
הורידו את זה. מה שיקרה פה זה מצב שהם לא צריכים לגשת לדירקטוריון, לא לגשת לשר. כשבאו לדירקטוריון חברת הדואר ובזק, מה שבאו ואמרו להם זה דבר נורא פשוט 'תציגו לנו תכנית עסקית שלא נבכה אחר כך למדינה שאנחנו מפסידים כסף, תראו לנו מה החשיפה שלנו, תגידו לדירקטוריון ולשר מה יקרה אם נקים גורם מאשר', ואז הדירקטוריון זרק אותם מכל המדרגות כי הוא שקל שיקול עסקי ואמר 'החשיפה שלי, שאני אצטרך לשלם למישהו מיליארד שקל בגלל שטעיתי במשהו, אני לא רוצה להקים גורם מאשר'. עכשיו מה רוצים פה? רוצים שזה יהיה בהחלטת מנהל כללי. מנהל כללי יחליט להתעסק עם גורם מאשר, מה אכפת לו אם יפסיד או ירוויח, הוא במילא סמוך על שולחנה של המדינה, יקים, יעשה ניסיון, יצליח/לא יצליח. פה גורמים לו לא לעבור, ואנחנו מציעים שיהיה תיקון שאחת ממטרותיו היא ניהול עסק או פעילות כגורם מאשר. אני מבקש להחזיר את מה שהיה, 'שאחת ממטרותיו היא ניהול עסק או פעילות כגורם מאשר, ובאישור השר הממונה'.

עכשיו אני רוצה להגיד את ההנמקות. אם אכן ההצעה מבקשת להקפיד שגם גוף ציבורי יעמוד בכל התנאים הנדרשים מגוף פרטי, אין סיבה לפטור גוף ציבורי מהתנאים שדורש שאחת ממטרותיו תוגדר להיות גורם מאשר. להיפך, הדעת נותנת שהמחוקק יבקש להחמיר דווקא עם---
היו"ר מאיר שטרית
ברגע שנכתוב שאחת ממטרותיו היא להיות גורם מאשר, אז צריך לשנות את כל ה---
זאב שטח
לא, זה כתוב בחוק, הם מוחקים את זה.
היו"ר מאיר שטרית
תקשיב עוד פעם. אם נקבל את הערתך שנכתוב שאחת ממטרותיו להיות גורם מאשר, אז זה מייתר את הצורך ב'אישור השר', כי כדי לשנות את התקנון של אותו גוף, הם יצטרכו לעבור את אישור השר מלכתחילה.
זאב שטח
תן לי להשלים את דבריי. אני אומר, אם תאגיד ציבורי או גוף ציבורי אחר שהוקם, לרוב למטרה מסוימת, ולא לאפשר לו להרחיב את תחומי פעילותו רק בהסתמך על החלטה פנימית של איזה סגן מנהל כללי או מנהל כללי.
מוטי ימין
אולי אני אומר כמה מלים, אני מהרשות לניירות ערך. הרשות היא בוודאי תאגיד ציבורי שהוקם על פי חיקוק. המטרה שלשמה הוקמה הרשות היא הגנה על ענייניו של ציבור המשקיעים. אין בחוק ניירות ערך, חוק שמכוחו קמה הרשות, התייחסות לפעולות הנלוות שאותן נדרשת הרשות לבצע כדי להגשים את המטרה המרכזית שלה. לשיטתנו לא מדובר פה בהקלה, אלא בסך הכל בהתאמה שמתחייבת לאור מבנה הרגולציה שמכוחו פועלים אותם תאגידים ציבוריים. הרי לא נתקן עכשיו מחדש את חוק ניירות ערך ונתחיל לתת הסמכות ספציפיות לכל אחת מהפעולות הנלוות שרשות ניירות ערך נדרשת לבצע כדי---
זאב שטח
שיניתם את חוק ניירות ערך כשרציתם? שיניתם אותו חמישים פעם, אז להוסיף את זה אתה לא רוצה?
נתן הרשקוביץ
רק עוד מלה. הרשות לניירות ערך מפעילה מזה שמונה שנים בהצלחה רבה את מערכת מגנ"א (מערכת גילוי נאות אלקטרונית) שהיא מערכת, כידוע, קריטית מאוד בשוק ההון. אנחנו משתמשים בשירותיהם של קומסיין במשך כל השנים האלה ואין לנו בעיה עם איכות השירות או רמת השירות באופן מהותי. יחד עם זאת, אנחנו נדרשים לתיקון הזה, ובדיוק על סעיף (ג), כי היה ואם תהיה בעיה מחר בבוקר, אנחנו נרצה להפעיל את האופרציה של גורם מאשר בעצמנו כדי לא להשבית את שוק השוק. ולא רוצים להגיע למצב של רשות המסים, כששאלת 'מה יהיה מחר בבוקר?' ואין להם פתרון, אנחנו רוצים שיהיה לנו פתרון.

לא הולכים להתחרות בשוק הפרטי ולא הולכים להפעיל שום דבר, כמו שלא עשינו את זה עד היום. אבל אם מחר בבוקר תהיה קטסטרופה, אנחנו לא יכולים להגיע למצב שנתחיל לשנות עכשיו חקיקה שרשות ניירות ערך פתאום אחת ממטרותיה תהיה הנפקת תעודות כדי להפעיל את האופרציה הזו, כי הנזק או הסכנה הם עצומים.
זאב שטח
אז נעשה את זה עכשיו, תתקן עכשיו.
נתן הרשקוביץ
אבל אני לא רוצה, אחת ממטרותיי זה לא להנפיק תעודות.
זאב שטח
אתה אומר לשעת חירום, אז תשנה---
נתן הרשקוביץ
מר זאב שטח, אנחנו עובדים איתך בצורה טובה מאוד שנים, שנים אנחנו מנפיקים לכל השוק באמצעותך. יחד עם זאת---
היו"ר מאיר שטרית
הנקודה ברורה.
חיים רביה
אדוני, ראשית אני מבקש, או אני מציע שנוסחו של הסעיף יהיה פשוט תאגיד או גוף ציבורי שהוקם בחיקוק, כך שלא רק תאגידים יצירי חיקוק, אלא גם גופים אחרים שנוצרו בחוק יוכלו לשמש גורמים מאשרים. עולה בדעתי לשכת עורכי הדין.

אני רק מפנה את תשומת לבו של אדוני לכך שאם יתווסף הסייג 'אחת ממטרותיו היא ניהול עסק או פעילות כגורם מאשר', כי אז כל תאגיד שירצה לעשות את זה צריך יהיה לרוץ אל הכנסת ולתקן את החוק ולכן משמעות הסייג הזה היא שלסעיף (ג) אין שום השלכה בחיי המעשה.

יתרה מזאת, אין זו דרכם של החוקים לנקוב בסמכויות עזר, וזו סמכות עזר מובהקת, להנפיק תעודות אלקטרוניות. זה לעולם אינה מטרה עיקרית של גוף ציבורי.
היו"ר מאיר שטרית
אבל מצד שני לא הייתי רוצה לראות שרשות שדות התעופה תלך מחר להקים גורם מאשר. לא הייתי רוצה שרשות הדואר תלך להקים עכשיו גורם מאשר, או כל רשות ציבורית אחרת תחשוב, 'הנה, העסק לפנינו, בואו נעשה כסף, נקים גופים מאשרים', זה לא תפקידם של התאגידים האלה.
קריאה
זה מהותי.
היו"ר מאיר שטרית
זה לא מהותי, זה מהותי לרשות לניירות ערך, אני מבין, אבל זה בכלל לא מהותי לרשות שדות התעופה.
חיים רביה
אדוני, מרבית הגופים האלה מפוקחים לא רק פנימית, דהיינו זה לא עניין של גחמה של סגן מנהל כללי כזה או אחר, אלא גם מפוקחים על ידי מבקר המדינה, והשר הממונה. גם מבקר המדינה וגם השר הממונה, כך שבהחלט די בזה כדי להבטיח שלא תהיה בזה פגיעה ב---
היו"ר מאיר שטרית
אני מוכן להוסיף 'תאגיד ציבורי שהוקם על פי חוק ובאישור השר הממונה עליו'. זה יפתור את העניין, בכל מקרה צריך את אישור השר, כך שלא יכול תאגיד על דעת עצמו לקום מחר ולהיות לגורם מאשר. אז נתקן את זה בהתאם.
מוטי ימין
אני חושב שאולי ההבחנה הרלוונטית בהקשר הזה היא בין תאגידים ציבוריים, שכל התכלית של הקמת גורם מאשר פנימי אצלם, היא על מנת לאפשר להם להסתמך על חתימות אלקטרוניות מאושרות שמופנות אליהם, בין מצב אולי כפי שקומסיין---
היו"ר מאיר שטרית
אני מוכן לכתוב, תאגיד שלצורך פעולתו דרוש לו הדבר הזה. באישור השר, זה פותר לך את הבעיה. אם הרשות לניירות ערך תחשוב שהגיע הזמן שהיא רוצה לעשות לבד כיוון שקומסיין נסגרה, אז תפנו לשר ותקבלו אישור. זה מה שדרוש.
נירה לאמעי-רכלבסקי
יש לכל הרשויות כמעט, אין היום רשות שהיא לגמרי עצמאית. גם אם היא מתוקצבת בנפרד, תמיד יש שר ממונה.
היו"ר מאיר שטרית
'באישור השר הממונה', במקרה שלכם זה שר האוצר.

גמרנו את סעיף 3(1).
נירה לאמעי-רכלבסקי
(מקריאה). (2) אחרי סעיף קטן (א) יבוא "(א1) על אף הוראות סעיף קטן (א) התנאים לפי פסקאות (3) ו-(5) על הסעיף הקטן האמור, לא יחולו לגבי המדינה. השר רשאי לקבוע תנאים אחרים לעניין רישום המדינה במרשם".

לשם הבהרה, סעיף (א) מתייחס לתנאים נוספים על התנאים שאנחנו מוציאים את תחולתם לגבי המדינה הם סעיף (3), הפקדת ערבות בנקאית או ערובה מתאימה אחרת, או ביטח את עצמו אצל מבטח כהגדרתו בחוק הפיקוח על עסקי ביטוח, הכל לפי קביעת הרשם, לשם הבטחת פיצויו של מי שנפגע עקב מעשה או מחדל של הגורם המאשר ו-(5) מבקש הרישום וכן מי שמועמד להיות מנהל הגורם המאשר לא הורשעו בעבירה. היה המבקש תאגיד, לא הורשעו בעבירה דירקטור מכהן בו וכן בעל השליטה בתאגיד.

אולי באמת תסבירו למה הכוונה ולמה אנחנו מוציאים את המדינה מהתחולה של התנאים האלה.
היו"ר מאיר שטרית
אולי נשמע קודם את ההערות של מי שירצה ואתם תענו לכל.
זאב שטח
הבקשה שלנו, יש פה איזה סמנטיקה שעלולה להיות לרועץ בעתיד, גם בפרשנות לגבי החוק. המונח 'המדינה' הוא מונח מאוד מאוד רחב שאינני יודע איפה הוא מתחיל ואיפה הוא מסתיים. מכיוון שמדובר פה בדבר מאוד מאוד ספציפי של תעודת זהות חכמה, אנחנו מבקשים שיהיה כתוב 'הממשלה' ולא 'המדינה', מכיוון שהממשלה היא זו שרוצה להנפיק על תעודות הזהות החכמות, גם לשוק הפרטי, מה שדיברת על שלוש שנים וכל זה---
היו"ר מאיר שטרית
הממשלה היא גורם אחד במדינה.
זאב שטח
נכון, אבל מכיוון שממילא החוק מתייחס לתאגידים ציבוריים בנוסף, זאת אומרת יש התייחסות נפרדת לאותם גופים ציבוריים בתאגידים ציבוריים שהם בנוסף לממשלה, אז אין שום סיבה שלא יהיה רשום 'הממשלה' ואחר כך יש התייחסות---
היו"ר מאיר שטרית
בחוקים לא כותבים 'הממשלה', במקרה הזה כותבים 'המדינה'. המדינה מייצגת את הממשלה והיא מייצגת גם תאגידים ציבוריים.
זאב שטח
כן, אבל המדינה זה דבר מאוד מאוד רחב.
נירה לאמעי-רכלבסקי
כי יש למשל יחידות סמך שהן לא ממש נחשבות בתוך משרד.
זאב שטח
זה בדיוק החשש שלנו.
נירה לאמעי-רכלבסקי
הממשלה היא השרים בדרך כלל.
היו"ר מאיר שטרית
מר עמית אשכנזי, מה רציתם להשיג בתיקון?
עמית אשכנזי
לגבי הערבויות, זו אחת הסיבות המרכזיות לתיקון, שאנחנו רוצים שהכיס העמוק של המדינה יבטח את הפעילות הזאת, שאזרחים יוכלו לתבוע את המדינה ישירות, לכן ערבות בנקאית לא רלוונטית, כי הכיס הכי עמוק במדינה זה הממשלה עצמה.

דבר שני, לגבי הנושא של הרשעות, זה פשוט לא רלוונטי, כי בשרשרת הפיקוד בממשלה במילא כשאנשים מתמנים למשרות בודקים אותם לפי תקשי"ר ולפי כללים אחרים. כלומר זה לא כמו בן אדם חיצוני, כשאתה מגדיל חופש עיסוק של מבקש חיצוני ואומר לו 'אדוני, בגלל שהורשעת בעבירה אתה לא יכול להיות מנהל וגורם מאשר', אז צריך לכתוב את זה במפורש בחקיקה. כשאנחנו מדברים על הכשירות של אדם בתוך השירות הממשלתי לתפקיד, יש ועדות מינויים, תקשי"ר, יש אלף חיקוקים אחרים שנותנים את אותה מטרה, שעבריין מורשע לא ינהל---
חיים הרציג
בכל הכבוד, אנחנו לא מבינים למה להבחין? מה רע במה שכתוב ב-(5)? למה שמי שמועמד להיות מנהל הגורם המאשר יהיה כזה שהוא יכול להיות מי שהורשע בעבירה, הרי לא יעלה על הדעת.
היו"ר מאיר שטרית
הוא לא יכול להיות גורם מאשר.
חיים הרציג
אבל אין צורך, אם כך, להוציא. אם ממילא דברי חקיקה אחרים חופפים לזה במלואם, זאת אומרת שממילא זה חל---
היו"ר מאיר שטרית
הם לא חופפים, מה שאומר עורך דין אשכנזי שראש תאגיד לא יכול להיות מורשע בעבירה.
חיים הרציג
אז אם זה נכון, שראש תאגיד לא יכול להיות מורשע, אני אגב לא בטוח שזה יוקם כתאגיד דווקא, הגורם המאשר, פה כתוב מי שמועמד להיות מנהל הגורם המאשר, לא כתוב 'ראש תאגיד', אז אנחנו לא יודעים, אולי מי שמועמד להיות מנהל הגורם המאשר הוא לא מישהו שעובר את אותן בדיקות. אולי. אני אומר למה? אם זה ממילא ראש תאגיד---
היו"ר מאיר שטרית
אבל התאגיד ממנה מישהו להיות מנהל תאגיד. נגיד שתאגיד רוצה לעשות גורם מאשר---
נירה לאמעי-רכלבסקי
אבל לא יכולים להיות בשירות המדינה אנשים שלא עמדו בתנאי התקשי"ר.
חיים הרציג
אם הוא ממילא לא עומד, אז ממילא הוא לא בסדר, ואם הוא כן, אז למה לעצור אותו? סעיף (5) אין שום סיבה לפטור ממנו. כי או שהוא חל ממילא, והוא ממילא מי שלא הורשע, מכח דברי חקיקה אחרים, או שלא. אין שום סיבה פה להבחין.
עמית אשכנזי
בעיקרון, אין לנו ויכוח מהותי. הנקודה היא שהביטוי פה של הורשע בעבירה ולא הורשע בעבירה, אני כבר מדמיין את הסיטואציות שמישהו יגיד 'סליחה, לצורך כהונה לפי חוק חתימה אלקטרונית, אני לא הורשעתי בעבירה, יש לי עבירה משמעתית'. אנחנו יותר מחמירים, אצלנו זה גם יכול להיות עבירת משמעת.
נירה לאמעי-רכלבסקי
אז זה יחול ככל שלא חל עליה דין אחר.
זאב שטח
אז אתה רוצה לפטור אותו לגמרי.
עמית אשכנזי
קומסיין מסתכלת על כל הדיון הזה דרך הפריזמה של קומסיין, זכותה. אנחנו קובעים דברים בחקיקה ויש חזקה כזאת שאנחנו משתדלים שתהיה נר לרגלינו וצריך לבדוק אותו, שהמחוקק לא משחית מילותיו לריק. אנחנו לא כותבים פה סעיפים שאחר כך אנחנו נצטרך לשבת ולכתוב 500 חוות דעת מה התכוונו, כשיש לנו בדיני המשמעת בשירות המדינה תלי תלים של פסיקה והוראות ותנאים למינויים. אני כבר רואה את הישיבה במשרד המשפטים, 15 איש בחדר, אומרים ככה; חוק שירות המדינה (מינויים) אומר ככה, אבל אז כתבו, ואז יפתחו את הפרוטוקול ובקיצור---
חיים הרציג
אני רואה בדיוק הפוך. המחוקק לא משחית מילותיו לריק זה המחוקק לא פוטר מתחולה של סעיף ספציפי מה שחל באופן כללי. עורך דין אשכנזי אומר שהוא רואה את הישיבה עם ה-15 איש ששואלים איך זה מסעיף אחר, ואני רואה את הישיבה בדיוק להיפך, אני רואה את הישיבה שאומרת, אהה, פטרו פה באופן ספציפי, פטרו ספציפית, זה לא שהיתה חובה והחילו אותה---
עמית אשכנזי
המדינה תמנה עבריין כמנהל גורם מאשר.
חיים הרציג
---אז למה פטרו אותו? למה אמרו שפה לא תחול החובה שלא תהיה לו עבירה? אין בזה שום היגיון.
היו"ר מאיר שטרית
אני רוצה להבין את כוונת המחוקק, שלא תהיינה אי הבנות אם יקראו את הפרוטוקולים מחר. אין שום כוונה למחוקק הזה לפטור אף אחד מלהיות מנהל תאגיד כזה, להיות גורם מורשה לרשום, אם הוא הורשע בעבירה פלילית. אני אומר את זה שיהיה ברור למה התכוון המחוקק, שלא תהיינה אי הבנות בפרשנות של החקיקה.
חיים הרציג
כי ככה זה משתמע.
היו"ר מאיר שטרית
שאם מחר במשרד המשפטים יישבו, שיהיה כתוב בפרוטוקול.
נירה לאמעי-רכלבסקי
החוק הזה מנוסח כתחולה על גורמים פרטיים. כל החקיקה שקשורה לתחולה על מדינה זה על גופים ציבוריים ויש לה כללים מאוד סדורים. למשל, תאגיד שמוקם בחיקוק, אף חוק לא יעבור מבלי שיהיו לו סעיפים שקשורים לניגוד עניינים---
זאב שטח
אבל לא מקימים פה תאגיד.
חיים הרציג
אבל מדובר על מנהל.
נירה לאמעי-רכלבסקי
חוקים ישנים מתקנים כדי להחיל את זה עליהם. אנחנו לא יכולים עכשיו לעשות נוסח שיהיה איזה שהוא שעטנז, אנחנו צריכים לשמור על סדר.
חיים הרציג
אבל אין פה שעטנז, כתוב 'מי שמועמד'.
היו"ר מאיר שטרית
יחד עם האמור לעיל, אני רוצה לומר שאין לי מניעה לכתוב שמנהל מורשה בתאגיד לא יהיה אדם שהורשע בעבירה פלילית. יש לנו מניעה לכתוב את זה? אין מניעה. אנחנו כותבים את זה בהמון חוקים, שאדם לא יורשע.
עמית אשכנזי
אני רוצה להתייעץ רק עם נציבות שירות המדינה וכל הגורמים האלה, לראות שאנחנו לא עושים פה תקלה.
נירה לאמעי-רכלבסקי
או שאנחנו מוסיפים משפט שאומר שזה יחול לגבי המדינה, ככל שאין דין אחר החל עליה.
היו"ר מאיר שטרית
תנסחו את זה. חברים, הרעיון הוא לא לגרום למצב שמנהל של גורם מאשר יהיה אדם שהורשע בעבירה פלילית.

לכן אני מאשר גם את סעיף 3, כולל סעיפים (1) ו-(2), עם התיקונים שדיברנו. תיקון אחד אנחנו אומרים 'תאגיד ציבורי שהוקם לפי חוק ובאישור השר הממונה', ותיקון שני, לגבי התיקון של עבירה. אני מבקש לבדוק את הניסוח הנכון ולהכניס אותו. אני מאשר את הסעיף הזה.

בזאת אני מסיים היום את הישיבה.

הישיבה ננעלה בשעה 13:00

קוד המקור של הנתונים