PAGE
ועדת החוקה, חוק ומשפט
12
20/10/2009
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס' 82
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שלישי, ב' בחשון התש"ע (20 באוקטובר, 2009), שעה 09:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 20/10/2009
צו סדר הדין הפלילי (עבירות קנס - זיהום אוויר מכלי רכב בדרך) (תיקון), התשס"ט-2009
פרוטוקול
סדר היום
1.
צו סדר הדין הפלילי (עבירות קנס – זיהום אוויר מכלי רכב בדרך) (תיקון), התשס"ט-2009
מוזמנים
¶
עו"ד אפרת שמש
-
עוזרת למשנה ליועץ המשפטי לממשלה, משרד המשפטים
רפי אלישע
-
מפקח מחוזי, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
עו"ד שרית זוכוביצקי-אור
-
הלשכה המשפטית, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
קרלוס פיצוטקה
-
אגף האכיפה, המשרד להגנת הסביבה
אבי מושל
-
אגף איכות האוויר, המשרד להגנת הסביבה
אמיר זלצברג
-
אגף איכות האוויר, המשרד להגנת הסביבה
עו"ד גלי דינס
-
הלשכה המשפטית, המשרד להגנת הסביבה
אברהם גלנצר
-
יו"ר איגוד מכוני הרישוי
סלים סעדיה
-
ממונה בטיחות ואיכות הסביבה ארצי, חברת אגד
רוני גורל
-
מנהל ארגון והפעלה, חברת דן
שמוליק ליטבק
-
ס' ראש חטיבת המשק, חברת דן
עלי אבו סויס
-
קצין בטיחות, קווים תחבורה ציבורית
רשמת פרלמנטרית
¶
אירית שלהבת
צו סדר הדין הפלילי (עבירות קנס – זיהום אוויר מכלי רכב בדרך)
(תיקון), התשס"ט-2009
היו"ר דוד רותם
¶
אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט. על סדר היום צו סדר הדין הפלילי (עבירות קנס – זיהום אוויר מכלי רכב בדרך) (תיקון), התשס"ט-2009. מי רוצה לחזור ולהסביר לנו מה מתבקש?
אמיר זלצברג
¶
שלום, אני מאגף איכות האוויר במשרד להגנת הסביבה. אנו עוסקים, כאמור, בזיהום אוויר מכלי רכב בדרך. אציין במשפט אחד שכלי רכב הם המקור העיקרי לזיהום אוויר במרכזי ערים, בריכוזי האוכלוסייה, ואנו יודעים שהזיהום הזה גורם לאלפי אשפוזים, תחלואה ואפילו להגברת התמותה בקרב האוכלוסייה, במיוחד האוכלוסייה הרגישה. המזהמים הגדולים ביותר הם כלי רכב כבדים וכלי רכב בלתי תקינים. זה מה שמוביל אותנו לצו הזה ולתקנות שקשורות לצו הזה.
המהות של הצו, הוא קובע עבירות קנס לעבירות שמפורטות בתקנות למניעת מפגעים (זיהום אוויר מכלי רכב בדרך), התשס"א-2001. כאן מובא תיקון לצו, שכולל כמה שינויים שמתרחשים בעקבות שינוי שהוכנס בתקנות. אם תרצה, אעבור על הסעיפים החדשים.
היו"ר דוד רותם
¶
לא, את זה עשינו כבר בישיבה הקודמת. לא צריך לחזור על דברים שאמרנו. הלכנו הביתה כדי לעשות שיעורי בית, אז תגידו לנו מה עשינו בשיעורי הבית.
אמיר זלצברג
¶
עיקר הדיון הקודם של הוועדה עסק בפריטים 7, 8 ו-11 שעוסקים בעבירות מסוג אוראה. באשר לאוראה אזכיר במשפט אחד, מדובר בתמיסה שמוזרקת לגזי הפליטה שנפלטים מכלי רכב כבדים, משאיות, אוטובוסים ומיניבוסים, שתפקידה להפחית את פליטת המזהם בתחמוצות חנקן. יש 3 פריטים כאלה, ובעקבות הדיון הקודם של הוועדה אנחנו מפרידים את פריטים 7 ו-8, שעוסקים בגרימת זיהום אוויר מרכב. ברשותך אפרט את שני הפריטים הללו. פריט 7: "גרימת זיהום אוויר מרכב על-ידי אי הזרקת תמיסת אוראה במקום המיועד לכך" מתייחס למצב שבו האוראה כן ממולאת למכל המיועד לכך אך הברז שאחראי להזרקה סגור, או לחילופין יש איזה מעקף בצנרת, דהיינו נעשה איזה מהלך בזדון שנועד למנוע שהאוראה תוזרק. שוב פעם אני מזכיר בהקשר לדיון הקודם, העבירות הללו כולן נוצרו ממניעים כלכליים, כדי לחסוך את העלות היקרה של האוראה.
בדיון הקודם הוועדה העירה שלא ראוי להטיל קנסות במצב כזה על נהג הרכב. לקחנו את זה לתשומת לבנו ומכיוון שלשון התקנות – "גרימת זיהום אוויר מרכב" – לא מפרטת ואופי העבירה נוגע לתחזוקת הרכב, דהיינו: מעקף בצנרת או סגירה של ברז, ובמרבית המקרים בעל הרכב או התאגיד הם שאחראים לכך יותר, לכן מצאנו לנכון במקרה הזה להטיל את הקנס על בעל הרכב.
אמיר זלצברג
¶
נכון, "יחיד" זה בעל הרכב שהוא יחיד, ו"תאגיד" כאשר בעל הרכב הוא תאגיד. אבל לשון הצו מועתקת מן התקנות. אנחנו לא יכולים עכשיו לשנות את התקנות.
היו"ר דוד רותם
¶
זה בסדר, לא ביקשתי שתשנו את התקנות, אבל באיזשהו מקום צריך לכתוב שהקנס שמוטל בשל גרימת הזיהום הזה, בשל אי הזרקת תמיסת אוראה במקום המיועד לכך, כלומר המעקף שנעשה, מוטל על בעל הרכב ולא על הנהג.
היו"ר דוד רותם
¶
נוהל האכיפה שלכם מצוין, אבל כשאני צריך לאשר תקנות אני לא סומך על אף אחד פרט לעצמי, כי מחר בבוקר עשוי להיות אצלכם פקח שלא למד את הנוהל או יפעל בניגוד לנוהל. אמרתי לכם גם שלדעתי הקנס הזה לא פרופורציונלי ליתר הקנסות שיש בצו הזה. אי אפשר לקפוץ מכלום ל-3,000 שקל כשהקנסות האחרים הם של 200, 500, 750 או 1,000 שקלים, ופה פתאום בום, דווקא בעניין האוראה.
היו"ר דוד רותם
¶
גם "גרימת זיהום אוויר מרכב בנזין על-ידי פליטת חד תחמוצת הפחמן בתכולה העולה על המותר לפי תקנה 4(ב)(1) לתקנות", כפי שנקבע בפריט 6, זה עבירה כלכלית, בשל סיבה אחת פשוטה: תכניס את האוטו למוסך ויתקנו אותו, זה יעלה לך 3,500 שקל והרכב יהיה תקין. אתה לא עושה את זה כי אתה רוצה להרוויח את ה-3,500 שקל. כל הקנסות הללו, כולם על עבירות כלכליות.
אמיר זלצברג
¶
ההבדל הוא בעלות לבעל הרכב או לנהג, קרי: במקרה של האוראה הכוונה של מי שמבצע את העבירה לחסוך עלות של אלפי שקלים בחודש באופן שוטף וקבוע. דהיינו, הוא לא רוצה לתדלק את הרכב באוראה. במקרה של תקלה ברכב שגורמת לפליטת CO מרכב בנזין או לפליטת עשן מרכב דיזל מדובר בתקלה שאפשר לתקן אותה לעתים בכמה מאות שקלים, תלוי בסוג הבעיה, ומדובר בהוצאה חד-פעמית, לא הוצאה שוטפת.
היו"ר דוד רותם
¶
מדובר בהוצאה חד-פעמית ולא הוצאה שוטפת בשל סיבה אחת פשוטה, כי עד שאני לא אשקיע את הכסף בתיקון הרכב אני מרוויח כל יום כסף. לכן הקנס הזה לדעתי מופרז וצריך לחשוב על כך.
היו"ר דוד רותם
¶
תראה את הקנסות על הדברים האחרים: זיהום אוויר מרכב בנזין על-ידי פליטת חד תחמוצת הפחמן – 250 שקל. אני לא מתכוון לתקן תקנות כאשר בפרט אחד נטיל קנס של 3,000 שקלים ובאחר 250 שקל.
אבי מושל
¶
במקרה של פליטת CO הקנס נמוך יחסית, 250 שקל בלבד, מכיוון שלנהג אין שום אינדיקציה שהרכב שלו גורם לפליטה מוגברת של CO. לכן הקנס נמוך יחסית. במקרה של האוראה המצב שונה.
היו"ר דוד רותם
¶
אני לא מסכים למה שאומר חבר הכנסת אופיר פינס-פז, אבל הוא אומר לכם: רבותיי, יש לכם הזדמנות, אומרת לכם הוועדה שתעלו את כל הקנסות.
היו"ר דוד רותם
¶
אני לא מרחם על אף אחד. יש הבדל בין מקרה שמישהו עשה פעולה יזומה כדי לרמות, שאז אני מסכים שהקנס צריך להיות גבוה, שם אין לי בעיה, ובין הדברים האחרים. נכנסתי לתחנת דלק – אוראה מתדלקים בתחנת דלק – ומילאתי את המכל, ורק אחר-כך התברר שהיחסיות שם לא נכונה כי מישהו רימה אותי.
אבי מושל
¶
על-פי התקנות על תחנות הדלק חל איסור למכור אוראה שלא עומדת בתקן. במקרה הזה אם ניווכח שתחנת דלק מוכרת אוראה שלא עומד בתקן נפתח נגדה בחקירה ונגיש כתב אישום. אנו סבורים שזאת עבירה הרבה יותר חמורה מהעבירות שמופיעות כאן.
היו"ר דוד רותם
¶
אני מסכים אתכם, אבל אני רוצה להגיד לכם משהו. כאשר אני מגיע הביתה מאוחר בלילה אני לא יכול להירדם מבלי שהטלוויזיה מרצדת לי לפני העיניים. השבוע ראיתי פרומו לתוכנית של רפי גינת, איך בתחנות דלק מוציאים את המשאבה, מחזיקים אותה ביד והמונה מתחיל לרוץ מבלי שייצא דלק. מוציאים את הידית של המשאבה, מעבירים את הכרטיס ומחזיקים את המשאבה ביד ורואים שלא יוצא ממנה כלום, ובמקביל המונה מתחיל לרוץ.
היו"ר דוד רותם
¶
בדקו ומצאו את זה ב-8 תחנות דלק. אני בחור טוב, נכנסתי לתחנת דלק ומילאתי אוראה. לא עשיתי שום מעקף, לא עשיתי שום בלוף, לא עשיתי שום כלום. אנחנו יודעים שמוכרים בארץ דלק מהול במים ודלק מהול בשמן. באוראה – תפסתם אותי. אני אומר לכם: הנה קבלה, לפני 10 דקות מילאתי אוראה בתחנת הדלק. למה מגיע לי קנס? לכו לבדוק בתחנת הדלק. אם יתברר לכם שהתחנה בסדר אז אני רמאי, אבל כל עוד לא בדקתם אם תחנת הדלק לא רימתה אותי – מה אתם רוצים ממני?
אבי מושל
¶
יכול להיות שהנהג שם מים מזוקקים במקום אוראה כי הוא רוצה לחסוך. כל מילוי של המכל באוראה עולה 500 שקלים והוא רוצה לחסוך אותם, פשוט מאוד.
גלי דינס
¶
תפקידה היחיד של אוראה להפחית את זיהום האוויר, וזה מבחינתנו הדגש החשוב. אין לנהג שום אינטרס למלא את האוראה.
אמיר זלצברג
¶
אפרופו אינטרס, במקרה של תחנת דלק שמוהלת יש לנו אינטרס לאכוף נגדם הרבה יותר מאשר נגד הנהג.
היו"ר דוד רותם
¶
אני יודע מה יקרה. הרי אין לי עניין להגביר זיהום אוויר, אבל אני חושש שאנו נותנים כדור אספירין לטיפול במחלה ממארת. אני רוצה שכאשר תתפסו נהג כזה, תרוצו לתחנת הדלק. הרבה יותר קל לפקח לתפוס את הנהג, לרשום לו דוח, תודה רבה, 3,000 שקל, ובסוף היום הוא בא עם פנקס מלא, אבל זה לא נכון. אני חייב לתת גם לנהג איזו טענת הגנה, שיידע שיש לו הגנה.
אלעזר שטרן
¶
זה נכון, אבל צריך להבהיר שהעבירות קיימות, לא ממציאים את העבירות עכשיו אלא רק משנים את אופן האכיפה.
אפרת שמש
¶
אני העוזרת של עו"ד רחל גוטליב. אני רוצה להעיר שיש תמיד שיקול דעת לתובע לבטל את כתב האישום.
היו"ר דוד רותם
¶
כשאני אומר שאני סומך על שיקול הדעת של התובעים, אומרים לי: אל תסמוך על שיקול הדעת של התובעים, תקבע את זה בחוק.
היו"ר דוד רותם
¶
זה לא צמצום שיקול הדעת של השופטים. לפני שבוע קרא לי היועץ המשפטי לממשלה והרצה בפניו מדוע עליי לדון בזה מהר.
אופיר פינס-פז
¶
אני מבקש להגדיל את הקנס על פליטת CO ל-500 שקלים. זה בושה. כמובן בהסכמת השר. אם השרים יתנגדו, נרד מזה. אבל אני מציע להגדיל את הקנס, כי כעת זה פשוט בדיחה. העולם כולו מתמודד עם פליטת CO. אלה גזי התחממות כדור הארץ.
אופיר פינס-פז
¶
היושב-ראש צודק שהקנסות של 250 שקלים מגוחכים. כדאי לך להמליץ לשר המשפטים ולשר להגנת הסביבה להגדיל את הקנסות.
היו"ר דוד רותם
¶
אני מבקש שבעוד שנה תבואו לכאן לדווח לנו מה תפסתם, כמה קנסות הוטלו, כמה אנשים הגיעו לבית-המשפט, כמה זוכו.
היו"ר דוד רותם
¶
דבר שני, אני מבקש לראות את ההנחיה בנוגע לאדם שמציג אישור שמילא אוראה בתחנת דלק, למקרה שתחנת הדלק מהלה את האוראה במים והאדם לא יכול לבדוק את זה אפילו.
היו"ר דוד רותם
¶
תודה.
מי בעד? מי נגד?
הצבעה
בעד צו סדר הדין הפלילי (עבירות קנס – זיהום אוויר מכלי רכב בדרך) (תיקון), התשס"ט-2009 – 2
נגד – אין
נמנעים – אין
הצו נתקבל.
היו"ר דוד רותם
¶
תודה רבה. צו סדר הדין הפלילי (עבירות קנס – זיהום אוויר מכלי רכב בדרך) (תיקון), התשס"ט-2009, נתקבל פה אחד.
הישיבה ננעלה בשעה 9:20
PAGE
12