PAGE
5
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
14.10.09
הכנסת השמונה עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס' 102
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
מיום רביעי, כ"ו בתשרי,התש,ע (14 באוקטובר, 2009) בשעה 09:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 14/10/2009
חוק שעות עבודה ומנוחה (תיקון מס' 13), התש"ע-2009
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק שעות עבודה ומנוחה (תיקון – הפסקה לצורך הליכה לשירותים), התשס"ט-2009
של חה"כ שלי יחימוביץ, חה"כ שלמה מולה, חה"כ יצחק וקנין (פ/1119).
משרד המשפטים
¶
עו"ד חלי גיא אלדר
עו"ד צבי שפר- ההסתדרות הכללית החדשה
חזקיה ישראל – התאחדות התעשיינים
אהוד מנור – הסתדרות העובדים הלאומית בישראל
רשמת פרלמנטרית
¶
לאה קיקיון
הצעת חוק שעות עבודה ומנוחה (תיקון – הפסקה לצורך הליכה לשירותים), התשס"ט-2009
של חה"כ שלי יחימוביץ, חה"כ שלמה מולה, חה"כ יצחק וקנין (פ/1119)
היו"ר חיים כץ
¶
בוקר טוב לכולם, אני מתכבד לפתוח את ישיבת הוועדה. הנושא הראשון על סדר היום – הצעת חוק שעות עבודה ומנוחה (תיקון – הפסקה לצורך הליכה לשירותים), התשס"ט – 2009 של חברי הכנסת שלי יחימוביץ, שלמה מולה ויצחק וקנין.
הייתי רוצה לשמוע את דברי המציעה, חברת הכנסת שלי יחימוביץ.
שלי יחימוביץ
¶
מדובר בהצעת חוק שאני מודה שעדיף היה שלא היה בה צורך, ולכאורה – לא היה צורך לחוקק אותה אם עולם העבודה היה מתנהל בתנאים נורמאליים וכל עובד היה מקבל את הזכות הבסיסית כל כך שלכאורה אין צורך לדון בה של ללכת לשירותים. אבל מתברר שככל שעולם העבודה נעשה מופקר יותר, ויותר ויותר עובדים מועסקים באמצעות קבלנים, ומתייחסים אליהם לפעמים כמו אל בהמות ולא כמו אל בני אדם, אז כך הזכות הבסיסית הזו ניטלת מהם.
הצעת החוק הזו נכתבה אחרי הרבה מאד פניות מהציבור – של קופאיות במרכולים, שיושבות משמרות שלמות ולא נותנים להן ללכת לשירותים כיוון שלהחליף אותן כרוך בקופאית מחליפה וזה כבר עולה יותר כסף. לכן הן גם לא שותות מים כדי שהן לא תיאלצנה ללכת לשירותים. כך יש פגיעה בריאותית. יש מאבטחים שעומדים שעות במשמרת ואין מי שיחליף אותם כדי ללכת לשירותים. כך גם טלפנים, מוקדנים, קלדניות, כשצריך להרים את היד כדי ללכת לשירותים ולעתים הן לא מקבלות אישור. יכולות לחלוף שעות עד שהן תקבלנה את הזכות הזו.
אני רוצה, ברשותך, אדוני היושב ראש, לקרוא מייל אחד מתוך הרבה מאד מיילים שקיבלנו, כדי לתת המחשה לדבר, וזה דווקא לא מייל שגרתי. כותב לי בחור בשם רון שר: "קצת על עצמי – שמי רון, בן 26, גר בשכירות בתל אביב, קורע את עצמי יום יום בעבודת כפיים למחייתי. אני מתקין דקים ופרגולות, עובד אצל קבלן משנה שמבצע את העבודה לחברה גדולה בשם "פרקטים" שעובדת בעיקר עם העשירון העליון אם לא עם האלפיון העליון. מקרה שקרה לי היום..." כך הוא כותב "..אתמול כנראה אכלתי משהו לא טוב ואני משלם על זה עד עכשיו בכאבי בטן וריצות לשירותים, סליחה על התיאורים. עבדתי באתר בניה של בית ברמת השרון ובמקום לא היו שירותים. בבוקר בא לבקר באתר הקבלן שבונה את הבית או מישהו מטעמו והתלוננתי בפניו על כך שאין שירותים באתר. הוא ענה לי שהבוס שלי ידאג לי לשירותים כי הוא כבר הוציא אותם מהאתר, וטען שאנחנו האחרונים באתר, מה שלפי כל עין בלתי מקצועית ייראה כאמירה טפשית למדי. וטענה נוספת – שאין איפה לשים את זה" בסוגריים הוא כותב: שירותים כימיים. "מביאים את האסלות מאיטליה לפני שהדיירים נכנסים ושחס וחלילה איזה פועל ישב עליהם, מה שגם מטופש כי יש שם מספיק מקום לשירותים כימיים. התאפקתי חצי יום על מנת לא לפגוע בקצב העבודה, ובסוף לקחתי את האופנוע שלי ונסעתי לקניון הקרוב לעשות את צרכי. מזל שיש לי אופנוע כי הברירה היחידה, אם לא היה לי, זה לעשות באתר, איפשהו על השיש, אולי, או ללכת הרבה זמן לשירותים נורמליים. עדיף כבר ללכת הביתה. אגב...." הוא כותב, שימו לב: ,...באתר היו עוד לפחות שישה פועלים, חלקם ערבים, שצמים. חזרתי מהבילוי בקניון ובשעה 2 ו -30 הגיע למקום שומר שכשאין שם אף אחד שומר על המקום כי זה בתים של העשירון, ויש שם חומרים מאד יקרים. כל היום הייתי עצבני על עניין השירותים ואז גם חשבתי לעצמי כמה מסכן השומר שהוא צריך להיות שם בערך 16 שעות בלי שירותים. שוב הייתי צריך ללכת לשירותים. החלטתי לעשות מעשה ולהתקשר לקבלן שבונה את הבית, לבקש ממנו שיביא שירותים למחרת, שזו לא בקשה כל כך גדולה לקבלן שיש לו צ'ק פתוח. הוא ענה שאני אקפל את הדברים שלי ואעוף משם. התעצבנתי, הועפתי, אז עפתי משם. אחר כך הבוס שלי התקשר ואמר שגם לו אמרו להתקפל משם והוא מבין אותי, אך גרמתי לו נזק כספי. עכשיו לא נעים לי למרות שאנחנו חברים טובים, אבל גם
הוא קיבל צעקות מהחברה. אני לא מאמין שזה יפגע לנו בעבודה, או משהו כזה, כי בלי להשתחצן – אנחנו מהמתקינים הטובים בארץ וזה רק קבלן קטן, יחסית, אבל המון אתרי בניה אין בהם שירותים. אני חושב שזה ביזיון. אני חושב שזכותו של כל אדם לנגישות נוחה לשירותים, גם אם הוא פועל ערבי, סיני, רוסי, שומר או אני – צבר שאוהב לעבוד".
זה מייל אחד מיני רבים, וזו דוגמה לאתרי בניה.
שלי יחימוביץ
¶
יש לו אופנוע. לאחרים שעובדים באתר אין אופנוע, וכמו שראינו – הקבלן שבונה כבר לא מחויב להם, כי בטח הם גם עובדי קבלן אחר בכלל. אז באמת אנחנו מדברים כאן על בעיה שהיא הרבה יותר רחבת היקף ממה שהיינו רוצים לחשוב. אין ברירה אלא לעגן את זה בחוק.
מה שעוד הייתי מבקשת ממך, אדוני היושב ראש – יש הרבה סוגיות שגם אנחנו היינו רוצים לשנות בחוק, וגם הערות לקולא ולחומרה מכל - -
היו"ר חיים כץ
¶
אנחנו נציין היום את כל הסוגיות כדי שאף אחד לא יגיד לנו אחר כך שזה נושא חדש. נעשה כמיטב יכולתנו כדי לקדם את החוק כדי שאנשים לא יצטרכו לחפש קניונים.
שלי יחימוביץ
¶
בקשתי היא שנעביר את החוק להצבעה בקריאה ראשונה כמה שיותר מהר ואת כל התיקונים האלה נעשה בדיונים מעמיקים בדיונים לקראת קריאה שניה ושלישית.
שלמה מולה
¶
אדוני היושב ראש, האמת היא שלי אין הרבה מה להוסיף על מה שאמרה חברת הכנסת יחימוביץ, רק להגיד דבר נוסף אחד – אני חושב שדווקא הוועדה הזו, שאני לא חבר בה, אמנם, עוסקת הרבה מאד בנושא של שמירת זכויות עובדים. אין דבר יותר חשוב מאשר לשמר את זכויותיו של העובד כאדם ולשמור על כבודו. מבחינתי, באמת, התקנת שירותים, מתן אפשרות ללכת לשירותים במקום עבודה זו זכות יסודית בסיסית שמכבדת גם את המעסיק וגם את העובד, ולכן בהחלט כפי שציינה חברת הכנסת יחימוביץ – היה עדיף שלא היינו צריכים את החוק. אבל כנראה שמה שקורה אצלנו הוא שכל פרצה – יש מעסיק שיש לו אולי יותר אדיבות לב, ויש אחד שכנראה לא, ולכן אין לנו ברירה אלא לחוקק את החוק.
דבורה אליעזר
¶
אני מצטרפת לאמירות של חברת הכנסת יחימוביץ. היינו מעדיפים שההצעה הזו לא תובא לדיון בוועדה ולהסתפק - -
דבורה אליעזר
¶
גם לנו צר והיינו מעדיפים להסתפק בהגדרה שבחוק שעות עבודה ומנוחה מה הן שעות העבודה שהן גם הפסקות קצרות לצורך החלפת כוח, אבל גם אנחנו נתקלנו בלא מעט תלונות של עובדים ועל מנת לקדם העסקה הוגנת של עובדים כמו שהיה בזכות לעבודה בישיבה – אנחנו כן רואים צורך בהצעת חוק זו. הממשלה תומכת, כמובן, בכפוף לתיאומי נוסח. הנוסח שמונח בפני הוועדה, לדעתנו, מוכן לקריאה ראשונה. כמובן שיש ללבן כל מיני סוגיות. אנחנו מוכנים שאלה תבואנה לדיון לקראת הקריאה השניה והשלישית.
חזקיה ישראל
¶
אנחנו, בהתאחדות התעשיינים, גם מצטערים שהגענו למצב כזה שיש צורך בחוק כזה. אני לא חושב שיש אצלנו בעיה כזו שיש צורך בחוק. יחד עם זאת, כפי שחברי הכנסת העלו, כנראה שבמשק, במוקדים כאלה ואחרים יש תופעה כזו וצריך לתקן כדי לפתור את הבעיה הזו.
יש לנו הערות לגבי הנוסח. אפשר לעשות את זה אחרי הקריאה הראשונה.
צבי שפר
¶
אני מלשכת היועץ המשפטי להסתדרות. אנחנו מצטרפים לכל מה שנאמר פה. יש לנו גם הערות לשיפורים שבאמת אנחנו חושבים שזה יהיה נכון לקריאה השניה והשלישית.
נועה בן שבת
¶
בנוסח המקורי נאמר שהפסקה לצורך הליכה לשירותים תיחשב במניין שעות העבודה. אנחנו מבקשים להוריד את זה מסיבה ניסוחית אבל לא מסיבה מהותית. אנחנו חושבים שזה דבר שכבר מצא ביטוי בסעיף 1 לחוק.
נועה בן שבת
¶
כדי להזכיר – רצינו לברר לקראת קריאה שניה ושלישית דבר ראשון - האם חוק שעות עבודה ומנוחה הוא המסגרת להוראה השניה פה בחוק, שמדברת על כך שיש חובה להתקין או שיהיה קיים מבנה שירותים או חדר שירותים נגיש לעובד. אנחנו צריכים לברר את היחס בין הוראה זו לבין הוראות אחרות רבות שקיימות בחוקים – גם בחוקי תכנון ובניה וגם בחובות שמוטלות על מעבידים, וגם – אם יש מקום לפטורים שכבר יהיו קבועים לגבי מקומות מסוימים שאולי הם יותר בעייתיים, והשאלה היא גם מידת חיוב המעביד לדאוג לתעסוקה השוטפת של השירותים. גם אלה שאלות שנובעות לאותן שאלות ומהיחס לחוקים השונים.
נועה בן שבת
¶
וכאן, אדוני, יש הערות שגם כאן אפשר יהיה להגיע להסכמות, גם לגבי הנוסח – האם זה צריך להיות ממש מפורט כאן בחוק או שאפשר יהיה להפנות לחוק הזכות לעבודה בישיבה. גם לפרט את אותן הוראות שאנחנו מחילים לחוק הזכות לעבודה בישיבה – האם כולן מתאימות לשתי ההוראות, האם באותו גובה פיצוי – וכל הנושאים האלה שקשורים להתאמת ההוראות, אפשר יהיה לדון בהם לאחר מכן.
היו"ר חיים כץ
¶
מצויין. אז כמו שסיכמנו – נעביר את זה למליאה לקריאה ראשונה וכל הניסוחים וההסכמות יובאו בין ראשונה לשניה ושלישית.
מי בעד אישור החוק? רוב. תודה רבה.