מעקב אחר יישום החלטת הממשלה לעידוד תעסוקת אמהות לילדים בגילאי 5-0
5
הוועדה לקידום מעמד האישה
13.10.2009
הכנסת השמונה עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שני
פרוטוקול מס' 18
מישיבת הוועדה לקידום מעמד האישה
יום שלישי, כ"ח בתשרי התש"ע (13 באוקטובר 2009), שעה 11:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 13/10/2009
מעקב אחר יישום החלטת הממשלה לעידוד תעסוקת אמהות לילדים בגילאי 5-0
פרוטוקול
סדר היום
מעקב אחר יישום החלטת הממשלה לעידוד תעסוקת אימהות לילדים בגילאי 0-5
מוזמנים
¶
מרי חדייר, ממלאת מקום מנהלת הרשות למעמד האישה, משרד ראש-הממשלה
רותי הורניק, מרכזת בכירה, קידום נשים, הרשות למעמד האישה, משרד ראש-הממשלה
תמי אלמוג, מנהלת האגף למעונות יום, משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה
יובל יעקבי, רפרנט תעסוקה ועלייה, אגף התקציבים, משרד האוצר
סימה טרם, משרד הבינוי והשיכון
רחל אגמון, מפקחת ארצית, שירות פרט ומשפחה, משרד הרווחה והשירותים החברתיים
עו"ד עירית גזית, אחראית על תחום מערך הייעוץ המשפטי, מעמד האישה, ויצ"ו
מירב פרץ, ארגון נעמ"ת
עו"ד גלי עציון, ארגון נעמ"ת
עו"ד מאירה בסוק, ארגון נעמ"ת
סיגל רונן-כץ, חברת שדולת הנשים בישראל
סאוסאן תומא-שוקחה, רכזת פרוייקטים נשים בתעסוקה, עמותת נשים ונערות נגד אלימות
ולריה סייגלשיפר, פורום נשים לתקציב הוגן
אליעזר שוורץ, מרכז המחקר והמידע, הכנסת
אורלי אלמגור-לוטן, מרכז המחקר והמידע, הכנסת
רשמה וערכה
¶
אהובה שרון – חבר המתרגמים בע"מ
מעקב אחר יישום החלטת הממשלה לעידוד תעסוקת אימהות לילדים בגילאי 0-5
היו"ר ציפי חוטובלי
¶
אני מתכבדת ושמחה לפתוח את ישיבת הוועדה לקידום מעמד האישה הראשונה של מושב החורף בסימן מעקב אחר ההישג המשמעותי של הוועדה הזאת במושב הקיץ שחלף.
במהלך חופשת הקיץ הגענו להסכם עם האוצר שזכה לכינוי חוק המטפלות כאשר למעשה יותר זה חוק הרחבת הזכאות למעונות יום חינם. כך יותר נכון ומדויק לומר את זה. הנקודה המשמעותית עליה דיברנו במסגרת ההסכם היא שאנחנו רוצים לראות איך ההסכם הזה מתממש במציאות בשטח, והישיבה הזאת היא ישיבת פתיחה למספר פגישות שיהיו בהמשך, בהן אנחנו נבדוק ונעקוב באופן מלא עד שכמו שאמר בזמנו עוזר שר האוצר, נגזור את הסרט בכניסה לאחד ממעונות היום החדשים שייבנו במסגרת ההסכם שהושג.
יש לנו מספר שאלות והיינו רוצים קודם כל שתוגש לנו תוכנית עבודה מסודרת כדי שהוועדה תוכל, בהתאם לתוכנית העבודה, לכנס את הוועדה, שהיא למעשה ועדת פיקוח על אותו הסכם כדי לראות אם באמת יש עמידה בלוחות זמנים בצורה סבירה. אתם, האוצר, יכולים לראות את לוחות הזמנים ובהתאם ללוחות הזמנים שהתחייבתם לנו בהסכם.
אני רוצה לעבור על הסעיפים השונים ולראות איפה הדברים עומדים.
ההסכם הוא הסכם מדורג. ההבטחה הראשונה דיברה על שנת 2010. דיברנו על כך שכדי לאפשר ליותר נשים ליהנות ממעונות יום מסובסדים, אנחנו זקוקים למעשה לבנות מעונות יום חדשים כי כרגע היצע המעונות לא מספק. לעניין הזה הוקצו 30 מיליון שקלים לבינוי. השאלה היא האם סכום הכסף הזה הוקצה, מה לוחות הזמנים לבינוי מעונות היום ומה מסגרת הזמנים בה נראה מעונות יום עומדים. השאיפה שלנו הייתה שבשנת 2011 יעמדו 30 מעונות יום חדשים. נתחיל עם השאלה הזאת.
יובל יעקבי
¶
אני אדווח על ההקצאה ותמי תדווח על הביצוע, כי כך זה עובד אצלנו.
לגבי 30 מיליון השקלים בתקציב 2010. הכסף הזה שוריין. מאחר שתקציב 2009 ו-2010 כבר אושר, הסכום שוריין. זאת אומרת, הוא לא נמצא בבסיס התקציב של 2009 ו-2010 אבל יש 30 מיליון שקלים ששוריינו לצורך הנושא הזה וברגע שתיכנס שנת 2010 ויתחילו פעולות הבינוי, יש 30 מיליון שקלים לשנת 2010.
יובל יעקבי
¶
שימו לב שבשנת 2011 הוא באמת ייכנס לבסיס התקציב. אם אתם מסתכלים על סעיף 2ב(4), שם מדובר על 30 מיליון שקלים שייכנסו לבסיס התקציב. סעיף ב(4) מדבר על 30 מיליון שקלים שאכן ייכנסו לבסיס התקציב החל משנת 2011. בסעיף א' להחלטה יש 30 מיליון שקלים חד-פעמיים כבר בשנת 2010 וכמו שאני אומר, הם אמנם לא בבסיס, אבל זה לא משנה כי אני בתור האוצר מדווח שהכסף הזה שוריין והוא יוקצה לבינוי מעונות יום ב-2010 כמובן בהתאם לביצוע.
יובל יעקבי
¶
אם צריך. הכסף קיים. אם תמי אומרת שעכשיו היא צריכה 3 מיליון שקלים, בפברואר עוד 5 מיליון ובמרץ עוד 10 מיליון שקלים, זה יהיה בקצב הזה. כאמור, יש 30 מיליון שקלים לנושא הזה.
היו"ר ציפי חוטובלי
¶
יש עכשיו 30 מיליון שקלים עד לינואר 2010. איך תוכנית העבודה נבנית כרגע כדי ליישם את זה? אני רוצה להוסיף נקודה נוספת. במהלך הדיון האחרון שהיה דיברנו על זה שאנחנו רוצים שמעונות היום ייבנו במקומות בהם יש ביקוש למעונות היום. ביקשתי מכם להכין לי מיפוי של המקומות והאזורים בהם ייבנו אותם מעונות יום. האם נעשה מיפוי כזה? אם כן, פרטו בפנינו.
תמר אלמוג
¶
לגבי סוגיית המיפוי. אנחנו בשלב ראשון רוצים לתת מענה במקומות בהם דחינו ילדים. בכל מקום שהייתה תפוסה מעל המכסה של מעון, היו ועדות קבלה למעון ונקבעו קריטריונים לקבלת הילדים. לפי מספר הילדים שנדחו, אנחנו מזהים שם איזשהו ביקוש גבוה מאוד. יש לנו רשימה ספציפית של כל המקומות האלה וברצון רב אוכל להעביר לך אותה.
תמר אלמוג
¶
אני מבקשת לציין שוועדות הקבלה מתקיימות אך ורק כאשר מתקיים מצב בו מספר הנרשמים גבוה ממספר המקומות באותו מעון. לפי הנתונים שיש לי באגף, רק באזורים שהזכרתי – תל-אביב, המרכז והסביבה – יש בעיה אקוטית.
תמר אלמוג
¶
אזור ירושלים, גם הוא מחולק לשכונות. ויצ"ו בית הכרם, גילה, יש כמה מוקדים בירושלים וגם זה מגובה.
אורית זוארץ
¶
הביקוש, על פי איזה מדדים אתם קובעים אותו? על פי הבקשות למעונות של ויצ"ו, אמונה ונעמ"ת?
תמר אלמוג
¶
כל מעון שהיה אצלו רישום מעל המקומות שיש לו. זה אמור לגבי כל הארגונים. יש לנו מעל 400 ארגונים, לא רק ויצ"ו ונעמ"ת.
היו"ר ציפי חוטובלי
¶
כמה מעונות יום ייבנו בתקציב הזה? בזמנו קיבלתי הערכה שמדובר במיליון שקלים למעון, וזה אומר ש-30 מעונות יום חדשים ייבנו. זאת הערכה סבירה או לא?
תמר אלמוג
¶
זה לא מדויק ואני אומר למה. מבחני התמיכה בנויים בצורה מודולרית לפי מספר פרמטרים. הפרמטרים קובעים גם את גובה התמיכה.
תמר אלמוג
¶
הבינוי. גובה התמיכה יכול להיות מ-500 אלף שקלים עד למיליון ו-600 אלף שקלים או למיליון ו-700 אלף שקלים. זה תלוי בעמידה של אותו גוף שפנה בקריטריונים שמופיעים במבחן התמיכה.
תמר אלמוג
¶
אנחנו לא פונים ישירות לגוף זה או אחר שיבוא לקבל מאתנו כסף. אנחנו מפרסמים את מבחן התמיכה והוא פתוח לציבור. כל מי שרוצה, פונה למשרד, ממלא בקשה לתמיכה ומגיע לוועדת התמיכות של המשרד. כלומר, אני לא יכולה לדעת כמה מהמגזר יפנו אלינו.
היו"ר ציפי חוטובלי
¶
לפני שאנחנו נכנסים למגזרים השונים, בואו נתחיל בבסיס. אני מבקשת את חברי הוועדה לשאול שאלות אחרי שנמצה את הסקירה הראשונית.
תמר, אני שואלת שוב. 30 מיליון שקלים, לכמה מעונות יום יספיקו? כמה מעונות יום יהיו לנו בסוף התהליך?
תמר אלמוג
¶
זה מאוד תלוי במספר הגופים שיגישו את הבקשות ותלוי גם בעמידה שלהם בקריטריונים. אם הייתי אומרת שכל מי שפונה מקבל מיליון שקלים, הייתי יכולה לומר לך שיהיו שלושים מעונות יום, אבל אני לא יכולה לומר דבר כזה, כי גוף אחד יקבל 500 אלף, גוף אחר יקבל מיליון וגוף אחר יקבל מיליון וחצי שקלים.
תמר אלמוג
¶
משרד התעשייה מפרסם מבחן תמיכה לבניית מעון יום עם קריטריונים מוגדרים. המבחן הזה פתוח לכל הציבור. כל רשות וכל גוף שרוצה להגיש את הבקשה ורואה את עצמו עומד בקריטריונים האלה, ממלא את הטפסים המתאימים.
תמר אלמוג
¶
אני אומר. כאמור, גוף כזה ממלא את הטפסים ומגיש את הכל למשרד. יש ועדת תמיכות של המשרד שבודקת את כל הבקשות ובהתאם לזה מאשרת או דוחה את הבקשה.
תמר אלמוג
¶
אני אסביר. בניגוד למשרד החינוך למשל שמזהה צורך ואומר שעכשיו הוא רוצה להקים גן ילדים בתל אביב בשכונה איקס, כאן לא מדובר בחוק חינוך חובה אלא מדובר בשירות וולנטרי והמשרד יכול להציע את העזרה שלו והקהל מבחוץ צריך לבוא ולבקש את העזרה הזאת. זאת אומרת, אם יש לי צורך אמיתי באזור תל אביב, אבל עיריית תל אביב לא תרים את הכפפה ולא תרצה לקבל ממני את התמיכה, אני לא יכולה לעשות כלום כיוון שגם העירייה צריכה לתת את המצ'ינג שלה.
ולריה סייגלשיפר
¶
העניין הזה של הקריטריון, זה לא רק שאת נותנת. אחד הדברים שהוא הכי קובע זה שלגוף הזה יהיה כסף לעשות את המצ'ינג.
היו"ר ציפי חוטובלי
¶
ההערה חיונית, אבל היא לא הובנה ולא נתנה את האפקט שמתאים לה. אנחנו עדיין מנסים להבין מה קורה כאן כי זה באמת הפער בין ההסכם היפה לבין המציאות. יש לנו 30 מיליון שקלים ואנחנו רוצים לראות שבסוף התהליך נבנה מעון. את מתארת מציאות בה יש לך אזורים בהם את יודעת שיש ביקוש. תיארת את המציאות בה יש ביקוש בתל-אביב, במודיעין ובכל אותם מקומות. לכאורה כבר הקרקע בשלה וכל מה שצריך זה שאותו ארגון יפנה ויבקש תמיכה לפי אותו מבחן תמיכה. לצורך העניין, למה שעיריית תל-אביב לא תרצה שייבנו עוד מעונות?
יולי תמיר
¶
צריך לומר לפרוטוקול שמה שקורה כאן זה דבר מאוד מעוות. המצב כפי שתואר עכשיו אומר שהמעונות ייבנו רק אצל החזקים ולא במקומות החלשים וזה משלוש סיבות. הראשונה, בקרב האוכלוסייה החזקה יש מודעות, אז היא הולכת ונרשמת ויש להם הרשמת יתר, כך שיודעים שיש שם הרשמת יתר. בקרב אוכלוסייה חלשה, לא הולכים להירשם. שנית, עניין המצ'ינג מאוד קשה לרשויות החלשות . דווקא במקומות שהכי חסר, עניין המצ'ינג הוא בעייתי מאוד. לכן היכולת של עיריית אופקים או איזושהי עירייה ערבית בצפון שהיא חלשה מאוד, להבטיח שהיא תיתן את הכסף המשלים, זה כמעט לא קיים. לכן ברור שתל אביב, חיפה ומודיעין – תראו את הרשימה שנאמרה כאן – זאת רשימה הכי לא צודקת והכי לא נכונה.
החוק הזה והמהלך הזה הוצג כמהלך חברתי והוא הופך למהלך לא חברתי.
היו"ר ציפי חוטובלי
¶
אני רוצה להציג את המציאות. אם יש בעיה של חוסר מודעות במקומות חלשים, אבל היא אומרת שיש לה מעונות שמחכים.
יולי תמיר
¶
שאלת המחסור כאן היא שאלה מלאכותית כי אם באמת הייתה יודעת כל אישה ערביה באיזשהו ישוב, בנצרת למשל, שהיא יכולה לרשום ילד לגן, היא הייתה רשמת, אבל אם אין אף גן באזור שאפשר להירשם אליו, היא לא נרשמת בכלל. הם לא יודעים את המציאות והם לא עושים סקר אמיתי של הצרכים.
תמר אלמוג
¶
בשנים האחרונות נבנו בכספי מדינה, במימון מלא של משרד השיכון, הרבה מעונות יום במסגרת ברודט. בכל שכונה חדשה, יש תקן של מבני ציבור וחייבים גם לבנות מעון יום. בין השאר נבנו הרבה מעונות יום במגזר הערבי כאשר חלקם – אני יכולה להעביר לכם את הרשימה – לא מאויש עדיין, כבר שנתיים, ארבע וחמש שנים, בגלל שהרשויות לא עושות בהם את השימוש. נתנו להם את המבנה, ולמה הם לא מפעילים אותו?
חנין זועבי
¶
תני ליושבים כאן סטטיסטיקה. אחוז המעונות היום באוכלוסייה הערבית הוא 2 אחוזים, ואחוז הילדים הערבים במעונות היום הוא 4 אחוזים. 4 אחוזים מהילדים הערביים שהם מתחת לגיל ארבע מטופלים במעונות יום ובמשפחתונים מוכרים. מעונות היום משרתים את המגזר הערבי הם פחות מ-2 אחוזים מכלל מעונות היום המוכרים שפועלים בארץ. זאת סטטיסטיקה.
תמר אלמוג
¶
באופן כללי, בפריפריה – דרום וצפון – גם במגזר הלא יהודי וגם במגזר היהודי, אין לנו ביקוש. יש עודף מקומות גם במעונות וגם במשפחתונים. היכן שיש צורך, אנחנו פותחים עוד משפחתונים. אני לא קיבלתי שום אינדיקציה על צרכים. עובדה שיש מעונות שעומדים ריקים ולא מאוישים.
תמר אלמוג
¶
במגזר הלא יהודי – גם במגזר החרדי התמונה דומה – הנשים עובדות במשרה חלקית והמשרה החלקית הזאת לא מאפשרת להן לקבל תמיכה גדולה אצלנו כאשר הילד נמצא במעון. אז הן נמצאות במצב שהן צריכות לשלם 1,700 שקלים או 1,500 שקלים לילד ומאיפה יש להם את הכסף הזה אם הן מרוויחות רק 2,000 שקלים? זאת שאלת הביצה והתרנגולת. יש כאן בעיה אמיתית למגזר הזה ובגלל זה אין את הביקוש. הן הולכות לאיזשהו מקום, אצל דודה, אצל שכנה, ונותנים לה 500 שקלים עבור הטיפול בילד.
חנין זועבי
¶
לכן צריכים לקבוע מדיניות שתואמת את הצרכים. לא לומר שיש להם צרכים מיוחדים ואז להמשיך באותה מדיניות.
יולי תמיר
¶
זה בגלל שהתפיסה שלכם את מעונות היום מלכתחילה היא תפיסה של לשחרר נשים לעבודה ולא תפיסה של טיפוח הילד. את יודעת את מאבקי במשך שנים שאסור שזה יהיה במשרד התעשייה כי זה צריך להיות במשרד החינוך ואני אומרת את זה גם כשאני לא שרת החינוך. ילדים שלא הולכים למעון יום, רמת ההיקלטות שלהם היא יותר נמוכה משל ילדים שהולכים למעון יום. בזה מנציחים כאן את הפערים החברתיים כי עושים את זה תלוי עבודת האם. במקומות שהאימהות עם השכלה נמוכה והן לא עובדות, הסיכוי שהן יקבלו זכות לשלוח ילד למעון היא יותר קטנה ולכן הילדים לא הולכים למעון והם לא מקבלים את התמיכה. אם כל המהלך הזה היה עובר למשרד החינוך והיו נותנים את זה לפי פרמטרים סוציו-אקונומיים, כל מפת המעונות במדינת ישראל הייתה משתנה וכל הטיפול בגיל הרך היה משתנה. הטיפול של משרד התעשייה הוא תלוי עבודת האם. אני לא מאשימה אותך. תמיד זה כך היה, אבל זה עיוות של השירותים של הגיל הרך במדינת ישראל ואתם מנציחים אותו כי אתם לא מאפשרים לו לעבור למקום שם טובת הילד ולא עבודת האם היא הקריטריון.
היו"ר ציפי חוטובלי
¶
את מעלה כאן נקודה משמעותית וחשובה. לצערנו אנחנו פועלים כרגע במערכת שאין לה את תנאי היסוד שלך ואנחנו מנסים לפעול מתוך מה שיש. אני אומרת שוב שכרגע יש תחושה לא נוחה מכך שהכסף הזה שמוקצה לבינוי מעונות, לא ברור לנו מה יאפשר לו להתממש בפועל. עושה רושם שאת אומרת שגם אחרי שהכסף יועבר לאותם אזורים שאת כרגע מזהה כאזורים שהם אזורי חסר, גם אז לא ברור מה יהיה כי את אומרת שאת תלויה במה שהעירייה תיתן ואת תלויה בנכונות של העירייה. מה יגרום לכסף הזה להתממש ולהפוך למחרת השנה שתעבור למעון יום בנוי ומוכן לקבלת עשרות ומאות ילדים חדשים?
אורית זוארץ
¶
אנחנו חוטאים למטרה כי בעצם כל הוויתור של הוועדה על הסעיף של הכרה בהוצאות טיפול בילד אל מול החלופה הזאת היה לאחר בחינת הצרכים. ממה שמוצג כאן, הצרכים נבחנו בדיעבד ולא בטרם. לא נעשתה בחינה אמיתית של הצרכים לפני שהוקצו הכספים האלה למעונות. לא נעשתה בדיקה איפה צריך כי המטרה הייתה לחזק אוכלוסיות חלשות ולכן ירדנו מהסיפור של הכרה בהוצאת טיפול בילד, כי שם נטען שזה מחזק את הנשים החזקות.
אורית זוארץ
¶
אז מה עשינו עכשיו? מעבירים את הכספים לישובים חזקים. אני באה מהשלטון המקומי ואני יודעת איך זה עובד בנושא תמיכות וארגונים. הם מגישים בקשה, הם עוברים ויה דלרוזה, עם כל הטופסולוגיה הזאת, עם כל הוועדות המסורבלות האלה, ובסופו של יום הם מקבלים מאה אלף שקלים והם צריכים לעשות מצ'ינג של 80 אחוזים. ראש עיריית תל-אביב יכול לממן את זה וראש עיריית תמרה יכול לחכות.
היו"ר ציפי חוטובלי
¶
חברת הכנסת זוארץ, אני רוצה להזכיר לך נתון אחד חשוב, ש-320 מיליון שקלים יוקצו בדיוק לאותן נשים בפריפריה.
תמר אלמוג
¶
משרדי הממשלה, כשהם מעניקים תמיכה ממשלתית, הם אמורים לפעול לפי הוראות החשב הכללי.
פורסמה הוראה של החשב הכללי על שינוי כל ההוראות. המשמעות היא שכל משרדי הממשלה השונים שהולכים לתת תמיכה, חייבים לעדכן את מבחני התמיכה ולבנות אותם מחדש בהתאם להוראות החשב הכללי. זה דבר טכני שדורש מאתנו עבודה מול משרד המשפטים וזה לוקח זמן.
תמר אלמוג
¶
קודם כל, בשנה שעברה אנחנו הקצינו כ-50 מיליון שקלים ב-2008 לבניית מעונות יום וניתנו כבר אישורי תמיכה למספר רשויות, נדמה לי עשרים ומשהו רשויות.
היו"ר ציפי חוטובלי
¶
אנחנו קיבלנו כאן החלטה להרחיב את מעגל הזכאיות לפי הכנסה. זה היה הקריטריון כאשר קריטריון ההכנסה הוא קריטריון שכמו שאנחנו יודעים הוא בעיקר בקרב נשות הפריפריה. זה הדבר המרכזי. אנחנו צריכים להיות קשובים לדרישות בשטח. אם יש מעונות יום שעומדים ריקים בשדרות או בחצור הגלילית, אני לא אחראית כרגע לבנות מעונות יום חדשים כאשר הקיימים לא מאוכלסים.
היו"ר ציפי חוטובלי
¶
תמר, הוועדה דורשת – אנחנו נכנס אותה בקרוב שוב כי אני רואה שיש כאן פערים בין הדברים שאנחנו רוצים לדעת לבין הדברים שאנחנו שומעים – לקבל מיפוי כל האזורים בהם ייבנו המעונות האלה. לא מדובר ביותר מ-30 מעונות יום לכל הדעות, אז אני רוצה לראות את הישובים בהם הם ייבנו.
תמר אלמוג
¶
זה מנוגד להוראות שבמבחן שאישר משרד המשפטים. מבחן התמיכה פתוח לכלל מדינת ישראל ומי שעומד בכל הקריטריונים שבמבחן, יכול להגיש בקשה.
אליעזר שוורץ
¶
נראה לי שהיושבת-ראש מתכוונת בדבריה לקבל שתי רשימות כאשר רשימה אחת תכלול את כל המעונות שעומדים ריקים באזורי הפריפריה, והרשימה השנייה היא לגבי כל המעונות עם עודף הביקוש עליו דיברנו בהתחלה, שם אתם רוצים לבנות מעונות בגלל עודף ביקוש וזה לפני המבחנים ולפני הכל. אלו שתי הרשימות שאנחנו מבקשים.
היו"ר ציפי חוטובלי
¶
בסדר. אני באמת חושבת שזה יעזור לנו להתקדם.
אני רוצה לעבור על כל סעיפי ההסכם ואחר כך אני אפתח את הדיון לכל מי שרוצה להגיב.
הנושא הבא הוא נושא הצהרונים. הייתה הבטחה שכבר השנה ייכנסו 180 מיליון לנושא הזה של הצהרונים. אפשר לראות איפה זה בא לידי ביטוי? מי נהנה מזה? איפה? פירוט. אנחנו רוצים שקיפות של הכסף. אנחנו רוצים לראות בכל דבר שקיפות של הכסף ואם אפשר שזה יהיה ממוסמך כדי שנוכל גם לבדוק ולעקוב בשטח היכן זה נמצא.
יובל יעקבי
¶
החל משנת הלימודים הבאה, שנת הלימודים שתתחיל ב-1 בספטמבר 2010, 180 מיליון שקלים יוקצו לסבסוד צהרונים לגילאי 3 עד 5 במתכונת כלל ארצית.
היו"ר ציפי חוטובלי
¶
נקבל מסמך בו יהיה פירוט לגבי הקריטריונים בצהרונים, לאיזה אוכלוסיות זה מגיע ומה הם הקריטריונים.
היו"ר ציפי חוטובלי
¶
אני מאוד מעריכה אותך. יש משהו מאוד רציני לענות לי על ידי משרד התעשייה. אנחנו כינסנו את הישיבה כדי שלכולנו יהיה נהיר מה קורה. אני הבאתי את ההסכם הזה, מחר בבוקר יבוא אלי זוג צעיר. אחרי שאושר ההסכם הזה, הגיעו הרבה זוגות צעירים ושאלו את השאלה הבסיסית והיא האם הם נהנים מההסכם שהשגתי או לא. אני חושבת שהדבר הכי פשוט הוא להגיש לציבור – גם באמצעות אתר הוועדה – כדי שאנשים שרוצים לדעת ידעו מי נהנה מזה. לכן אני רוצה לראות מסמך מסודר שאומר מי נהנה מזה.
יולי תמיר
¶
ובלי כפל הבטחות. הבטחתם למפלגת העבודה 150, הבטחתם כאן 180, אל תמכרו את אותו כסף פעמיים. כל סכום בנפרד.
אורלי אלמגור-לוטן
¶
בישיבה שהייתה בוועדת הכספים עלתה איזושהי בעיה בקשר להכרה בצהרונים. דיברו על כך שזאת היא אחת המגבלות בהרחבה של זה. את יכולה להבהיר לגבי זה?
תמר אלמוג
¶
בתחילת הדרך, בשנת הלימודים תשס"ח, אנחנו פתחנו את ההכרה לכל מפעיל, גם אם זה מבית פרטי וגם אם זה במבנה ציבורי. בגלל שזה היה בבית פרטי או במבנה ציבורי ואין לנו את היכולת לפקח על כל אחד ואחד, דרשנו את המעורבות של הרשות המקומית, שמישהו מהרשות המקומית יצרף מסמך ויחתום עליו ויפקח על המסגרת הזאת. כעבור זמן מה פנו אלינו ממרכז השלטון המקומי ואמרו שראשי הרשויות באים בטענות קשות כאילו משרד התעשייה הטיל גזרה שהציבור לא יכול לעמוד בה, ושאם אנחנו רוצים שהרשות תעשה את זה, בואו ניתן כוח אדם לרשות, ניתן תקציב וכולי. אז הלכנו לשינוי בהחלטה ואמרנו שהמעון יכול לפעול בכל מקום שכבר קיבל מלכתחילה רשיון מאיזושהי רשות ממלכתית. למשל, גן ילדים שיש לו רשיון ממשרד החינוך או מעון יום שקיבל מאתנו סמל או משהו כזה. סייגנו את זה בכך שבבתים הפרטיים זה לא יהיה אלא אם כן השלטון המקומי ייקח על עצמו את האחריות.
השבוע התקיים דיון בלשכת שר התעשייה יחד עם חבר הכנסת גפני שהרגיש כאילו כאן עשינו איזשהו מהלך עוקף, זה תאם את רוח הדברים שהוא הביא אז במעמד ההחלטה, והוא דרש בכל תוקף שנאשר גם את הצהרונים. עכשיו אנחנו עומדים בפני זה שאנחנו מעדכנים את הנוהל שיאפשר גם הכרה בתוך הבית.
תמר אלמוג
¶
אנחנו נותנים את זה אופציונלי. אם ראש רשות מקומית בא ואומר שהוא מוכן לקחת אחריות לפקח על הצהרונים הפרטיים.
רחל אגמון
¶
כמו משפחתונים. בחוק רישוי עסקים, גן ילדים עד גיל שלוש לא מחייב רשיון, גם צהרון לא מחייב רישוי עסקים.
היו"ר ציפי חוטובלי
¶
תמר, אני רוצה לחדד או להמשיך את השאלה של אורלי לגבי ההיצע הקיים כרגע בנושא הצהרונים. בנושא מעונות היום הבנו שיש חסר. בנושא הצהרונים, מאחר שמדובר בפרוצדורה הרבה יותר פשוטה להקים אותם, האם יש כרגע מענה לכל האוכלוסיות? הרי ההטבה הזאת לצהרונים היא פתוחה לכלל האוכלוסייה בכל שמקום שהיא, כל עוד היא עונה על קריטריונים של הכנסה מסוימים. נכון? את מסכימה?
היו"ר ציפי חוטובלי
¶
אני שואלת האם יש מענה לכל אזרח שעונה על הקריטריונים והוא יכול לשלוח את הילד שלו לצהרון?
תמר אלמוג
¶
לא. כיוון שבשנת הלימודים תש"ע אנחנו נותנים הכרה וסבסוד לילדים בצהרונים רק בישובים במצב סוציו-אקונומי 1 עד 4.
יולי תמיר
¶
זה סותר את מה שאת אמרת עד עכשיו. כל המקומות שאת ציינת אותם, ציינת רשימה של מקומות, אף אחד מהם הוא לא כזה.
אורלי אלמגור-לוטן
¶
האם בשנה הבאה, כאשר תהיה הרחבה לשלוש עד חמש בכל הארץ, יש בפועל מספיק צהרונים שהם מוכרים או יהיו מוכרים אחרי השינוי כדי לענות לצורך?
תמר אלמוג
¶
אני אענה לך לפי הניסיון שיש לנו. ברגע שפרסמנו את נוהל ההכרה, יש הצפה. אם היה לי מספיק כסף, הייתי מכירה בעוד ועוד. מאחר שאנחנו מוגבלים בתקציב, ברגע שאני יודעת שמגיעה מכסה שם צריך לעצור, אני עוצרת.
תמר אלמוג
¶
עד נובמבר אנחנו מתמודדים, מקסימום באים לאוצר, בוכים קצת ומקבלים את הכסף. אבל אחרי נובמבר, הם לא מוכנים לשמוע ואני צריכה לראות אם כבר עברתי את המכסה, ושם אני עוצרת. אם נשאר לי, אני מאפשרת הכרה עד דצמבר.
יולי תמיר
¶
אם בדצמבר מגיש ישוב שהוא בדרגה סוציו-אקונומית 2 ובינואר הגיש ישוב יותר מאורגן בסוציו-אקונומי 8, הוא מקבל.
יולי תמיר
¶
הנתונים האלה מאוד לא מדויקים. לפי זה כל הילדים בישובים הבדואים ובנגב היו צריכים להיות מסובסדים אבל הם לא מסובסדים בצהרונים.
תמר אלמוג
¶
אם בישוב הבדואי מישהו לא פונה אלי ולא מבקש הכרה בצהרון, אני לא יכולה לתת את הסבסוד לילד.
תמר אלמוג
¶
הם מקבלים מגיל 3 עד 5? לא. אנחנו נתנו שם סבסוד לילדים עד גיל 3 במעונות ובמשפחתונים ואחרי גיל 3 הם הלכו הביתה.
אורלי אלמגור-לוטן
¶
בהחלטת ממשלה בסעיף 1 כתוב שיש 180 שקלים לסבסוד שהיית ילדים בגילאי 3 עד 5 במסגרות צהרונים מוכרים וכולי בהתאם למגבלת התקציב. בפועל, אם הבנתי נכון, זה אומר הרחבה לכל האשכולות על בסיס מעמד סוציו-אקונומי. לכמה ילדים בפועל התוספת של 180 מיליון שקלים אמורה להוסיף לצהרונים?
תמר אלמוג
¶
אני אומרת כך, כי אצלי 1 בספטמבר 2008 זה עד אוגוסט 2009. מספטמבר 2009 עד אוגוסט 2010 יהיו בצהרונים קרוב ל-18 אלף ילדים. מספטמבר 2010 ועד אוגוסט 2011 נגיע להערכתי ל-60 אלף ילדים.
היו"ר ציפי חוטובלי
¶
לפני שאני פותחת את הדיון, שאלה ליובל. אחת הבעיות שציינו היא העובדה שבאמת העבירו כאן תקציב דו-שנתי ואנחנו רוצים לראות שקיפות וכי הדברים באמת נכנסים לסעיף מסוים. 320 מילין שקלים שנוספו. מתי נוכל לראות את זה מעוגן במסמך רשמי? אני מחזיקה ביד את ההסכם של האוצר אבל מתי נוכל לראות את זה נכנס כסעיף תקציבי לשנים הבאות?
יובל יעקבי
¶
בואו נפרט. על הבינוי עניתי קודם. הבינוי יינתן כפי שאמרת. ינואר, פברואר, מרץ, מתי שהוא בתחילת 2010. יינתנו 30 מיליון שקלים לבינוי.
הכסף של הצהרונים. בבסיס התקציב אנחנו נראה אותו בשנת 2011 אבל בגלל ששנת הלימודים מתחילה בספטמבר 2010, איזשהו חלק יחסי ממנו, כמו שכתוב בהחלטת ממשלה, יינתן בצורה של פנייה תקציבית לוועדת הכספים בסביבות ספטמבר-אוקטובר 2010 כדי לממן את הצהרונים האלה.
אורלי אלמגור-לוטן
¶
ה-320, הרוב הלך לצהרונים ודיברו על כך שחלק מהכסף, 75 מיליון, הלך להגדלת מספר הילדים במעונות היום ו-35 מיליון מיועדים לצורך העמקת השתתפות בסבסוד. כלומר, שינוי המדרגות שזה גם אמור להיות כבר משנת הלימודים הבאה. נכון?
תמר אלמוג
¶
הקדמנו משהו לספטמבר הנוכחי וזה גרם לכך ש-5,000 ילדים נכנסו לראשונה למעגל הזכאות, אמנם עם דרגות תמיכה נמוכות. עוד 5,000 משפחות נהנות.
יובל יעקבי
¶
לא. ה-200 זה הכסף של מפלגת העבודה לפי ההסכם הקואליציוני. היה מדובר על כמה קיצוצים רוחביים.
יובל יעקבי
¶
הכסף הזה עדיין לא התקבל. החלטת הממשלה, רובה ככולה, מדברת על 2011, חוץ מאותם סכומים שהזכרתי. בעצם הגידול שאת רואה ב-2010 כולו "מיוחס" לקואליציוני והגידול שנראה ב-2011 מיוחס להחלטת הממשלה.
מאירה בסוק
¶
יש כאן בעיה. אתה אומר שחלק מהסכום נכנס ב-2010, אז איפה ה-150 מיליון של מפלגת העבודה? כאילו צריך להיות יותר כסף.
היו"ר ציפי חוטובלי
¶
ה-150 מיליון של מפלגת העבודה, אני רוצה להבין את המספר הזה. בהסכם הקואליציוני של מפלגת העבודה מדובר על 200 מיליון שקלים.
אליעזר שוורץ
¶
עדיין לא הבנו לגבי ה-10 מיליון ומאיפה הם הגיעו. ה-10 מיליון שהכניסו השנה, זה מההסכם הקואליציוני או מההסכם עם הוועדה?
אליעזר שוורץ
¶
תמר ויובל הסבירו שכבר בשנת 2009 אם רווחו את המדרגות ונכנסו עוד 6,000 ילדים. הוא אומר שזאת בעצם הקדמה של תשלום של השנים הבאות, הקדמה מ-2010 מההסכם הקואליציוני, והוא אומר שבשנת 2011 מההסכם אליו הגיעה הוועדה. אומרים שזה מההסכם של הוועדה ב-2011 ולכן ב-2011 צריך להוסיף עוד 310 מיליון במקום 320 מיליון.
רחל אגמון
¶
אני ממשרד הרווחה. קודם כל, אני אומרת כמה דברים ממש טריביאליים אבל הם נראים לי מאוד חשובים.
קודם כל, כל הכבוד. שנית, התוכנית היא לאורך זמן וצריך לראות את זה גם בהיבט הזה.
אתם יודעים שמשרד הרווחה מסדר ילדים במעון, כפי שאת אומרת, כדי להגן על הילדים. רציתי לומר לחברת הכנסת זועבי שאני נפגשתי השבוע עם מנהל הרשות לפיתוח כלכלי במגזר המיעוטים במשרד ראש-הממשלה ונפגשתי על רקע תוכנית שאנחנו עכשיו קולטים אלינו, תוכנית שנקראת אשת חיל, תוכנית שעוסקת בקבוצות של אתיופים, קווקזים, ותיקים, ערבים כדי להכין אותם לתעסוקה. אין ספק שזאת תוכנית שמגלגלת כמה מאות בשנה, אבל מאות האימהות האלה, הילדים שלהם ישולבו במעונות וכן הלאה וכן הלאה.
בנוסף לכך הוא סיפר לנו על הפעילות של הרשות שמתחילה עכשיו בגדול, כאשר היא יצאה למכרז שנסגר ב-18 בנובמבר על פיתוח חברות כלכליות ברשויות המקומיות הערביות, מכרז שמדבר על כ-80 מיליון שקלים שהממשלה נותנת פלוס מצ'ינג של הגוף הזוכה, להפעיל ובעיקר לעשות פעולות של פיתוח פארקים תעשייתיים ומיזמים במקומות עצמם וזה לא בתל-אביב. מאוד חשוב לדעת את זה.
רחל אגמון
¶
הרשות לפיתוח כלכלי במגזר המיעוטים. מדובר בקבוצה של עשרה אנשי מטה שהם כלכלנים ואחרים. המטרה היא לפתח יזמות עסקית.
רחל אגמון
¶
אני מספרת לך חידושי תורה.
מנהל הרשות סיפר לנו שהם עושים תהליך של קליטה גם בנושא של נשים וגם בנושא של קליטת אקדמאים ערבים במשק הישראלי באמצעות מתן ואוצ'רים של 10,000 שקלים למעסיק שיקלוט בתנאים מסוימים.
רציתי לומר שאנחנו מדברים על תוכנית שלא עובדת בחלל אלא היא בסך הכל של כן או לא פעילות הממשלה, וכמובן שלי כעובדת מדינה אסור לומר מה אני חושבת, והיא כדי לקדם אוכלוסיות מוחלשות ומובסות שאנחנו אמונים עליהם במשרד הרווחה כך שיצאו ממצבן. נכנסת עכשיו גם תוכנית לאומית שגם היא עכשיו מתחילה בתוכניות בקהילה על מנת למזער הוצאת ילדים מהקהילות ומבית הוריהם למסגרות חוץ ביתיות כאשר הכוונה היא לתת מענה בקהילות ומענה בקהילה גם נותן מקומות עבודה. אני אומרת שאחד קשור בשני.
אורית זוארץ
¶
הדיון הזה חשוב והוא חלק מתוכנית העבודה שלנו כמחוקקים וכפרלמנטרים לעשות בחינה ומעקב אחרי החלטות שאנחנו מקבלים. אני באמת הייתי שמחה לקבל מספרים קצת יותר מעוגנים כדי שנוכל לקדם דיון ענייני עם תוכנית עבודה מסודרת, עם לוחות זמנים, עם כל החסמים כי המטרה שלנו היא באיזשהו מקום או במידה מסוימת להסיר את אותם חסמים בירוקרטיים וארגוניים שאנחנו מכירים ובאמת להקל בעיקר על אותן אוכלוסיות שאנחנו רוצים לחזק, כדי שבסופו של יום הכסף הזה יגיע לייעודו. אני לא מזלזלת חלילה בנשים עובדות במקומות חזקים יותר, אבל אני חושבת שהמטרה הייתה לחזק את אותן נשים במקומות החלשים, במקביל לחיזוק נשים עובדות בכלל.
לכן צריכה להיות תוכנית עבודה, לוח זמנים ופרסום. אפרופו פרסום, האם במקביל לוואוצ'ר למעסיק יש גם איזה מידע לעובדת?
אורית זוארץ
¶
אני נורא מצטערת, התשובות האלה ממש לא מקובלות. את מגיעה לכאן ממשרד ממשלתי, את היית אמורה לבוא עם שיעורי בית ולהכין אותם.
אורית זוארץ
¶
לכן אני אומרת שאת עובדת מדינה והציפייה שלי ממך – אני אשים את זה על השולחן –שתרחיבו קצת את תחום האחריות, בעיקר שיתופי פעולה בין-משרדיים וכאשר מעסיק מקבל ואוצ'ר או עובד מקבל ואוצ'ר, הוא גם מקבל מידע על הזכויות שלו כהורה כדי שיוכל לממש את ההנחות ואת אותן הטבות שאנחנו כל כך עמלים למענן. אם יש נתק בין המשרדים ומשרד אחד נותן ואוצ'רים ומשרד שני מחלק הטבות ואין קשר ואין קואורלציה ובסופו של יום זה לא מגיע לצרכן בקצה, לאזרח הפשוט או לאזרחית שיוצאת לעבודה, אנחנו מפספסים. לכן אני אומרת את זה כחומר למחשבה.
רחל אגמון
¶
אתם יודעים שדנים הרבה במשפחות חד-הוריות ואנחנו לפני חצי שנה הוצאנו חוברת זכויות שנמצאת גם באתר שלנו.
אורית זוארץ
¶
בואי נעשה מיפוי של נשים במגזר הלא יהודי ובפריפריה שיש להם בכלל מחשב בבית ושהן מסוגלות להגיע לאינטרנט.
אורית זוארץ
¶
אני לא רוצה להיכנס אתך לוויכוח. אני נותנת לך טיפים וחומר למחשבה. אם אנחנו יוצאים מנקודת הנחה שאנחנו מדברים על נשים מוחלשות, נשים שהן בקבוצות הכי מוחלשות בחברה הישראלית, אתן אנחנו רוצות לקדם ולטפח, אנחנו רוצות להנגיש להן את המידע, אני אומרת שנעשה חשיבה איך אנחנו עושים את זה.
הלכה למעשה לגבי הנתונים שקיבלנו כאן. לי יש תחושה מאוד קשה של גלגול האחריות, לפחות במקרה של המעונות, לשלטון המקומי. עם כל הכבוד למשרדי הממשלה, השלטון המקומי לא יכול להיות איזשהו שק חבטות או איזשהו מענה או פתרון אולטימטיבי לכל נושא שמשרדי הממשלה לא מסוגלים להתמודד אתו. ראשי הרשויות לא מסוגלים לעשות את זה.
אורית זוארץ
¶
יש כאן חשיבה חדשה כדי להקל קצת ולאפשר הפעלה של צהרונים מהבתים, דבר שקורה בהרבה מאוד ישובים קטנים. לא בכל הישובים הרשות המקומית מוכנה לקחת אחריות. אני אומרת שבמקום הזה אנחנו צריכים גם לבדוק אולי – חבל שלא נמצאות כאן נציגות של השלטון המקומי, כי יש שם באמת נציגות חזקה – מה העמדה שלהם בעניין הזה. אנחנו מעבירים כספים, ונותנים להם אחריות. אני אעשה את הבדיקה הזאת ברמה האישית כי זה באמת מעסיק אותי. אני אומרת שבמקרה הזה אני חושבת שהמחויבות שלנו להתיר את החסמים האלה וגם לבדוק איך ראשי הרשויות באמת יכולים ליישם את כל ההחלטות המצוינות האלה. כמובן כאשר יהיו לנו נתונים יותר מפורטים ויותר מעמיקים, אפשר יהיה לקדם דיון.
יובל יעקבי
¶
אני רוצה להשלים את מה שלא הובן כאן בעניין של הבינוי כדי שיהיה ברור. שאלת כמה מעונות יהיו. זה לא שיש שאלה שכל ה-30 מיליון שקלים יצאו בסוף. תמי אמרה שהיא לא יכולה כרגע להעריך כמה מעונות זה נותן. מן הסתם זה נותן איזשהו מספר סביב ה-30 אבל זה יכול להיות כל מספר ואני לא רוצה להתחייב למספר.
אורית זוארץ
¶
הקול קורא הוא גם לשיקום? כתוב כאן: בינוי, הרחבה או הסבת מבנים. זאת אומרת, אם ראש רשות רואה שיש לו איזה מבנה שהוא פנוי והוא רוצה לשקם אותו, האם יש לו את האופציה לעשות את זה?
תמר אלמוג
¶
קיימת האופציה וזה יכול לפעול לטובה כיוון שהעלות של ההסבה היא נמוכה יותר ואז יישאר יותר כסף.
יובל יעקבי
¶
אם כן, זה לגבי העניין של הבינוי.
אנחנו נבחן עם משרד התעשייה איזשהו איזון בין פריפריה למרכז. צריך לזכור שאנחנו אומרים נשים חזקות שהולכות ליהנות, אפילו אם זה ברחובות או בתל-אביב, כדי להיות זכאי לתמיכה מהמדינה במעון יום, את בהגדרה לא אישה חזקה כי מדובר באישה שמשתכרת עד סכום מסוים.
יובל יעקבי
¶
מה שנכון זה שצריך מצד אחד לבנות במקומות בהם יש עודף ביקוש, ומצד שני זה נכון שבמקומות שאין בהם עודף ביקוש אבל זה נובע בגלל חוסר מודעות, צריך למצוא את האיזון ואנחנו נעבוד על איזשהו איזון נכון של הקצאת הבינוי הזה גם במקומות האלה וגם במקומות האלה, כמו המגזר הדתי והמגזר החרדי.
נקודה אחרונה. אני רוצה לתקן משהו בשאלתו של אליעזר. זה נכון שאנחנו הקדמנו את העניין של העמקת הסבסוד כבר לשנה הזאת, אבל זה לא על חשבון תוספת של שנה הבאה. זאת אומרת, ה-320 מיליון שקלים, הם 320 מיליון שקלים מלא אלא אם כן הממשלה תחליט במפורש אחרת. בעיקרון העניין של מעונות היום היה מוחרג מקיצוץ רוחבי באופן מסורתי. שני הקיצוצים הרוחביים האחרונים – לא האוצר החליט על כך אלא הממשלה החליטה שהיא מכניסה גם את הסכומים האלה ועוד סכומים אחרים. בגלל המחסור בכסף הכניסו גם אותם לבסיס התקציב. נכון להיום, 320 מיליון שקלים אלה הם לא בקיצוץ, אבל אתם יודעים שהממשלה יכולה להחליט דברים אחרים.
מאירה בסוק
¶
עדיין לא הבנתי. אם אנחנו מסתכלים, יש 320 מיליון שקלים בהסכם שלך ויש 150 מיליון שקלים בהסכם הקואליציוני של מפלגת העבודה. ביחד אנחנו מדברים על סכום של 470 מיליון שקלים. איפה הסכום הזה? הוא לא קיים. אני מרגישה, וסליחה, שה-150 מיליון נכנסו ל-320 מיליון שקלים.
יובל יעקבי
¶
יש לזה תשובה. אפשר לפתוח את ספר התקציב ולראות מה ההפרש בין התקציב ל-2010 והתקציב ל-2009. זה מאוד פשוט. זה הכסף "של מפלגת העבודה". בשנת 2011 תהיה התוספת של ה-320 מיליון.
היו"ר ציפי חוטובלי
¶
מאחר שחלק מהנוכחים כאן צריכים לעזוב, מאוד חשוב לי שנצא מהישיבה הזאת עם מטלות לקראת הישיבה הבאה.
קודם כל, אני מודה לכל מי שהגיע להשתתף. אני מודה לחברי הכנסת ששאלו שאלות חשובות ונוקבות. אני חושבת שזה מאוד תרם לדיון הזה כדי שנוכל בסוף להרגיש שיש תוצאות אותן רואים.
ההרגשה שלנו מהדיון הזה היא שעדיין רב החסר על מה שאנחנו יודעים. הדברים נשארו ברמת הכותרות של ההסכם שהושג ואנחנו רצינו לרדת מרמת הכותרות לרמת הביצוע.
אני נותנת משימות מוגדרות לשני הנציגים הנכבדים, גם ליובל שמייצג כאן את האוצר וגם לתמר שמייצגת את משרד התעשייה ואתחיל עם תמר.
אנחנו רוצים לדעת מי האנשים שייהנו ובאיזה ערים. אני מקווה שאזכה במהלך הקדנציה הזאת לחתוך סרטים בכל אחד ממעונות היום. אני אומרת את זה כסמל, אני לא באמת רוצה לחתוך סרטים אבל אני רוצה לראות את המעונות הפיזיים החדשים בישראל עם כתובות. אני רוצה לראות את הכתובת.
אני מבקשת לקבל גם את המיפוי של הערים וגם מה שאליעזר ביקש, במקביל, לדעת מה המצב בכל המקומות שמוגדרים כפריפריה. שוב, הערכה גם של לוחות זמנים מדויקים, מתי יצא מה שאני קוראת לו מכרז.
היו"ר ציפי חוטובלי
¶
מבחן תמיכה. מתי הוא יצא לקהל הרחב וגם לוח זמנים סביר שלך מתי את מעריכה שתהליך הבינוי יתחיל.
היו"ר ציפי חוטובלי
¶
בין שנה לשלוש שנים, זה לא מספק אותנו כל כך. דיברנו על זה שהרחבת המעונות אמורה לספק כבר בשנה שלאחר מכן מקומות.
תמר אלמוג
¶
במבחני התמיכה יש איזה שהם חסמים שאמורים לזרז את התהליך. אנחנו אומרים שאם לא תמומש ההקצאה הראשונית, נניח סיום שלד, עד זמן כזה, תבוטל התמיכה. זאת מעין סנקציה שמאיצה ברשות לפעול.
חנין זועבי
¶
הערה קצרה לגברת אלמוג. אני חושבת שאת מסכימה אתי שכדי לקדם את הנושא, אנחנו צריכים להביא את האוכלוסייה. מאוד מדאיגה אותי הדרך בה תיארת את הצרכים של החברה הערבית ולכן אתן שני נתונים.
20 אחוזים מהנשים הערביות שעובדות במשרה חלקית, הן עובדות במשרה חלקית בגלל שאין משפחתונים. כלומר, ההפך מהתמונה שאת תיארת. 30 אחוזים מהנשים הערביות שלא עובדות בכלל, הן לא עובדות בגלל שאין מסגרות מתאימות לילדים שלהן. זה לא שאין צורך בגלל שהן עובדות בצורה חלקית אלא הן עובדו במשרה חלקית בגלל שאין מסגרת לילדים שלהן. 80 אחוזים מהנשים הערביות לא עובדות בכלל ומתוך ה-80 אחוזים האלה, 30 אחוזים לא עובדות בגלל שאין מסגרות לילדים שלהן. זאת ההנחה הבסיסית שאני חושבת שמשרד התעשייה צריך לשים על מנת לקדם את הנושא.
יולי תמיר
¶
תמר, תעבירי לנו את הנתונים שיש לך. תציגי לנו רשימה של המעונות, גם גיאוגרפית, גם פילוח אשכולות וגם בפילוח מגזרי, ואז לא יהיה ויכוח. תאמרי לנו כמה בכל מגזר, כמה בכל ישוב עם מדד סוציו-אקונומי, על פי מדד האשכולות, ונדע.
אליעזר שוורץ
¶
במבחני התמיכה חדשים, האם אפשר לתעדף הסבה או שיפוץ של מבנים קיימים ואז בעצם לחסוך בתהליך ההקמה? כלומר, במקום לבנות מבנים חדשים, לעודד את הרשויות לשפץ מבנים קיימים או להסב מבנים קיימים.
תמר אלמוג
¶
יש מבחני תמיכה נפרדים, אבל יש פעילות מפורשת. כבר התחילו לפנות אלינו רשויות שרק שמעו על המהלך הזה.
היו"ר ציפי חוטובלי
¶
אני רוצה לאפשר גם לנציגות ארגוני הנשים להתייחס, אבל לפני כן אני חוזרת למשימות שאנחנו רוצים לראות במסמך בישיבה הבאה. את הישיבה הבאה נקיים בעוד שבועיים. אנחנו מרגישים שלא התקדמנו הרבה בישיבה הזאת אלא נשארנו עם שאלות פתוחות.
אנחנו רוצים לראות מיפוי של הכסף שהולך לצהרונים, כולל ישובים בהם אפשר יהיה ליהנות ממנו ולמעשה לראות את הקריטריונים. תחשוב באופן מעשי על זוג שבא לשאול אותנו האם הוא יכול ליהנות מההטבה או לא. אני רוצה שתהיה טבלה ברורה ובהירה שתאמר מי יכול ליהנות ומי לא. אדם קם בבוקר, רוצה לקבל צהרון חינם לילד שלו, הוא רוצה לדעת אם הוא זכאי או לא.
היו"ר ציפי חוטובלי
¶
הוא רוצה לדעת אם הוא ייהנה מההטבה הזאת שהשגנו עבורו בהסכם הזה. אני רוצה לקבל טבלה ברורה שמפרטת את אותם 80 מיליון שקלים, למי הם הולכים, מי יכול ליהנות מהם ולהראות לאנשים ממה נהנים באמצעות ההסכם הזה.
אליעזר שוורץ
¶
לגבי המעונות החדשים, הם אמרו שהם לא יוכלו לדווח לפני ינואר בכל מקרה. זאת אומרת, הם יכולים לתת את המצב הקיים ולא היכן יבנו כי המבחנים יצאו לאחר מכן.
יובל יעקבי
¶
אפשר לראות מה היה בעבר ואפשר ללמוד ממנו. אפשר להסביר על התהליך הנוכחי ואפשר להעריך בלי ודאות לגבי העתיד.
היו"ר ציפי חוטובלי
¶
אין בעיה, אבל גם ה-30 מיליון שקלים אלה, אנחנו רוצים שיהיה פירוט לגבי הקריטריונים להקצאה והישובים בהם זה יכול לצאת לפועל.
סיגל רונן-כץ
¶
אנחנו מאוד שמחים על זה ומאוד תומכים בזה. אנחנו חושבים שזה לא צריך להיות במקום העניין של הכרה בהוצאות מטפלת, זה לא משהו שהוא נוגד אלא זה משהו שהולך בד בבד. מי שתקטן לה ההוצאה בגלל שהילד שלה במעון, ממילא החזר מס הכנסה או ההכרה בהוצאות האלה יקטן מבחינת דיני המסים. כך שזה לא היה צריך לבוא משהו אחד במקום השני אלא האחד לצד השני. אני מניחה שאתם יודעים שהשדולה הגישה בג"ץ כנגד הביטול של ההכרה בהוצאות מטפלת. אנחנו כמובן מאוד שמחים על החלק בהסכם שמדבר על הגדלה של המעונות, אבל אנחנו חושבים שזה לא היה צריך להיות על חשבון הביטול של ההכרה בהוצאות מטפלת. אנחנו חושבים שהביטול של ההכרה בהוצאות מטפלת נוגד את חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו ואת חוק יסוד: חופש העיסוק כי הרי כל הרציונל של פסק דין פרי היה שוודאי שהוצאות טיפול בילדים מהווים הכרה לצורך הכנסה כיוון שאימהות לא יכולות לצאת לעבודה בלי לדאוג להוצאות האלה. אם אנחנו לא נכיר בהוצאה הזאת, לא נגיע להוצאה של מס אמת. כלומר, יש כאן שיבוש של דיני המס. ברגע שלא מכירים להורים בהוצאות טיפול בילדים, למעשה הורים מופלים בתשלום מס יתר לעומת יתר האוכלוסייה וכאן הפגיעה בשוויון.
הפגיעה בחופש העיסוק היא אותה נקודה שאנחנו צריכים את המעונות, שאם לא תהיה הכרה בהוצאות מטפלת, אנחנו פוגעים בזכות וזה מהווה חסם בפני נשים בעיקר ביציאה לעבודה. נשים בעיקר, אבל הורים בכלל.
לדעתנו שני ההישגים האלה היו צריכים לבוא אחד ליד השני, להגדיל את מספר המעונות, ואולי זה הפתרון הנכון שיהיו מעונות חינם לכל ילדי מדינת ישראל ואז לא יהיו הוצאות לטיפול והכרה בטיפול בילדים, אבל כל עוד זה לא המצב, וגם ההישג שהוועדה השיגה, לא ברור עד כמה הוא יתממש ולאיזה אחוז מהאוכלוסייה הוא יגיע, כל עוד זה לא המצב של מאה אחוז חינם ואין הוצאות אחרות לגידול ילדים, צריך להשאיר את העניין הזה של הכרה בהוצאות מטפלת כאשר אי הכרה בהן, זה פשוט תשלום מס יתר של הורים מול שאר האוכלוסייה ופגיעה פר-אקסלנס בעיקרון השוויון ובעיקרון היסוד.
היו"ר ציפי חוטובלי
¶
אני מודה לך על ההערה הזאת. כמובן לא ניכנס לדיון הזה כי קיימנו דיונים נרחבים בוועדה.
גלי עציון
¶
אני רוצה להעיר לגבי החלוקה בין הצהרונים והמעונות שנראית חסרת פרופורציה. כרגע יש כמות הרבה יותר קטנה של צהרונים. אני יודעת שהכוונה היא להגדיל, אבל עדיין המספר המשמעותי של ילדים נמצא במעונות והכוונה של הוועדה הייתה להביא לסבסוד ולהעמקת סבסוד משמעותית ולא רק בקרב מעוטי יכולת אלא בקרב מה שקראנו אז השדרה המרכזית במדינה, אלה שממלאים אחר כל המטלות והחובות במדינה אבל זה לא קרה. התוספת הקלה של ההעברה הקטנה הזאת, היא לא משמעותית. 180 מיליון שקלים מתוך 320 מיליון שקלים לטובת צהרונים, שאגב, הם מראש גם יותר זולים, יש כאן חוסר פרופורציה גם בעניין הזה, ואנחנו שבות וקוראות לוועדה לטפל בעניין הזה כי זה באמת יוצר פער בלתי סביר. צריך לזכור שהורים לילדים מגיל אפס עד שלוש זקוקים לזה מאוד מאוד.
היו"ר ציפי חוטובלי
¶
אני רוצה להביא את הנסיבות בהן חשבנו שנכון לעשות את זה. למעשה נשים שעובדות במשרה מלאה, אחת הבעיות הגדולות שלהן היא שמעונות היום לא באמת עוזרים להן.
אליעזר שוורץ
¶
המעונות מטפלים היום בילדים עד גילאי שלוש. המטרה הייתה להרחיב את זה גם לילדים מגילאי שלוש עד חמש.
אליעזר שוורץ
¶
לפחות בטווח הקצר, מבחינת הפרופורציה, לבנות עוד מעונות שיספיקו לנצל עוד מאה מיליון שקלים, יהיה הרבה יותר קשה מאשר להרחיב את הצהרונים ב-180 מיליון שקלים. יכול להיות שאחרי שנת 2012 ו-2013, ברגע שיראו שהמעונות נבנים, אולי שווה לדון בהסבה של הכסף, אבל בטווח הקצר, המטרה הייתה כמה שיותר מהר לנצל את הכסף. כפי שאמר לנו משרד התעשייה, לבנות מעונות לעוד מאה אלף ילדים או לעוד חמישים אלף ילדים.
אליעזר שוורץ
¶
כן, אבל אנחנו ניסינו למפות את כל הילדים עד גיל חמש לאימהות עובדות, לראות כמה מקבלים היום ולהרחיב את המעגל הזה עד כמה שיותר. יש את ה-80 אלף שמקבלים היום סבסוד ואפשר להרחיב להם כך שיקבלו חינם. כלומר, כולם, בכל המדרגות, עד מדרגה 6-7, ומי שהיום לא בפנים, לא יקבל בכלל. המטרה בצהרונים הייתה להכניס קבוצה חדשה פנימה.
בטווח ארוך, את צודקת שיכול להיות שאחרי שיהיה היצע מעונות מספיק גדול, אולי שווה להסב חלק מהכסף חזרה אבל מה שהסביר לנו משרד התעשייה הוא שמבחינת תהליכי בינוי אי אפשר להרחיב את היצע המקומות לילדים עד גיל שלוש.
גלי עציון
¶
לכן היה צריך לפחות להעמיק. בכל מקרה, עדיין יש חוסר פרופורציה בין מה שהוקצה לבינוי מעונות, ואגב, חלק מהעניין הוא שיכלו להשתמש באותם 150 שלא כל כך נראים כאן. יש פער בין ה-30 מיליון שהולכים לבינוי מעונות לבין 180 מיליון. אגב, אני מזכירה שלגבי צהרונים – וזה אני אומרת לכם מידע אישי – שבעיקרון אין צורך בבינוי. רוב הצהרונים נמצאים במקומות קיימים. לכן הייתה צריכה להיות פרופורציה אחרת לחלוטין.
תמר אלמוג
¶
למעשה הורים זקוקים לשירות הזה לילדים עד גיל חמש, לפחות עד שהם נכנסים לגן חובה או לכיתה א'. ההשלמה הזאת של הצהרון היא כאילו מחזירה אותנו לשנות העבר בהן מעון יום נתן את השירות עד גיל 4 פלוס. לאורך השנים זה הלך והצטמצם לגיל שלוש וההורים מצאו את עצמם בבעיה. מקבלים את הסבסוד עד גיל שלוש או את התמיכה של הרווחה עד גיל שליש, ומגיל שלוש פלוס כבר אין להם כל תמיכה והם צריכים להתמודד לבד עד שהילד מגיע לכיתה א'. עובדה שברגע שפרסמנו את הצהרונים, ש זרימה גדולה של בקשות. לדעתי ה-180 האלה לא יספיקו.
גלי עציון
¶
עד גיל חמש – ואני אומרת לכם את זה כאימא לילד בכיתה ב' – זה לא נותן מענה וגם על פי החוק אסור להשאיר את הילד בבית לבד. אפשר היה לתת מענה כזה ועדיין הסבסוד שקיים היום במעונות הוא מצחיק. זאת אומרת, הורים שמשתכרים 10,000 שקלים ביחד ומשלמים משכנתא, נשארת להם הכנסה פנויה של כלום והם מקבלים סבסוד של כמעט כלום. זה היה חלק מהמטרות המאוד רציניות עליהן דיברנו. עם כל הכבוד, השכבות החלשות באמת, יש להן מענה בכל מיני מקומות אחרים. אני שבה ואומרת שזאת השדרה המרכזית שנושאת על הגב את המדינה, שהולכת למילואים, שמשלמת משכנתא, והיא זאת שהייתה צריכה לקבל מענה ומגיל אפס עד שלוש בהצעה הזאת היא לא כמעט ולא מקבלת מענה.
עירית גזית
¶
לכן זה לא נורא שהמעונות ייבנו דווקא בישובים החזקים כי אז לפחות נשים שלא נהנות מסבסוד כלשהו, יכולות לשלוח ילד למעון ב-1,800 שקלים במקום ב-3,200 שקלים.
היו"ר ציפי חוטובלי
¶
אין ספק שהנקודה הזאת באה כדי לחזק גם את מעמד הביניים בעניין הזה של טיפול בילדים.
אנחנו חייבים לסיים את הישיבה.
אליעזר שוורץ
¶
אם אפשר להתייחס לאחת המטלות. בשנת 2011, בהמשך למה שאמרה גלי עציון, אלה שמקבלים סבסוד, מה הצפי של התוספת שלהם מתוך ה-75 מיליון שקלים. כלומר, נוכל לבדוק את הפרופורציה בין ה-180 ל-75 מיליון על פי הנתונים האלה.
תמר אלמוג
¶
את זה אנחנו עושים בעבודת מטה משותפת עם אנשי האוצר. אנחנו משתפים את ראשי ארגוני הנשים ועושים כל מיני סימולציות לגבי הדירוג ואז מראים להם על חשבון מי זה בא כאשר אם רוצים להעניק לשכבה זאת, לוקחים מהשכבה ההיא. בוחנים הרבה אפשרויות, דנים ביחד ומחליטים.
אליעזר שוורץ
¶
אחרי שתהיה תוכנית מסודרת במשרד התעשייה לגבי העמקת הסבסוד בשנת 2011 נראה שמדובר בתוספת קטנה יחסית, יכול להיות שבאמת צריך להתחשב במה שגלי אמרה ואולי להסיט קצת מהצהרונים. אם מדובר על קבוצה קטנה יחסית, עדיין הסבסוד יהיה עמוק, באמת כדאי להרחיב את שכבות הגיל לצהרונים. זה משהו שהוועדה תצטרך לדון בו בעתיד בהתאם למה שיוחלט במשרד התעשייה.
היו"ר ציפי חוטובלי
¶
בסדר. כפי שאמרתי, אנחנו נתכנס בעוד שבועיים. תוכלי תוך שבועיים להעביר אלינו את הנתונים?
היו"ר ציפי חוטובלי
¶
אני חושבת שעוד שבועיים זה יהיה טוב. אנחנו נקבע דיון בו נקבל את כל הפרטים ונקבע תוכנית עבודה כאשר נתכנס אחת למספר חודשים כדי לבדוק את הדברים.
אני מודה לכל המשתתפים.
הישיבה ננעלה בשעה 12:15