PAGE
10
ועדת הכספים
23.9.2009
הכנסת השמונה עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב ראשון
פרוטוקול
מישיבת ועדת הכספים
יום רביעי, ה' בתשרי התש"ע (23 בספטמבר 2009), שעה 12:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 23/09/2009
תיקונים בתקנון הבורסה - השעיית נייר ערך מהמסחר בבורסה עקב אי פרסום דוחות כספיים
פרוטוקול
סדר היום
תיקונים בתקנון הבורסה – השעיית נייר ערך מהמסחר בבורסה עקב אי פרסום דוחות כספיים
מוזמנים
¶
עו"ד שמשון אלבק, היועץ המשפטי, רשות לניירות ערך, משרד האוצר
איציק שורקי, סגן מנהלת המחלקה הכלכלית, רשות לניירות ערך, משרד האוצר
עו"ד קרן חיון, הבורסה לניירות ערך
עו"ד מירב לשם, הבורסה לניירות ערך
רשמה וערכה
¶
אהובה שרון – חבר המתרגמים בע"מ
תיקונים בתקנון הבורסה –
השעיית נייר ערך מהמסחר בבורסה עקב אי פרסום דוחות כספיים
היו"ר משה גפני
¶
אני פותח את ישיבת ועדת הכספים. אנחנו דנים בתיקונים בתקנון הבורסה – השעיית נייר ערך מהמסחר בבורסה עקב אי פרסום דוחות כספיים.
אמר לי מנהל הוועדה שמדובר בדיון קצר וכי אין הרבה בעיות.
אמנון כהן
¶
כל אלה שסומכים על הבורסה שם נמצאים כספי הציבור, אנשים שמסתכנים בכל מיני הרפתקאות והשקעות שונות, האם יש פיקוח אם נותנים הלוואה לגוף כזה או אחר והאם הנושא הזה נבדק כמו שצריך?
שמשון אלבק
¶
שאלת אותי שאלה בנוסח תפרק לי את הרגולציה על שוק ההון. אנחנו נזמין את הוועדה לרשות ניירות ערך ונסביר את המגזר שלנו בשוק ההון ויסביר גם הממונה על שוק ההון את הדברים שקשורים אליו.
שמשון אלבק
¶
פיקוח על הפנסיה של הציבור מתבצע בעיקרו על ידי המפקח על שוק ההון. הוועדה הזאת כבר בכנסת הקודמת הייתה בביקור ברשות ניירות ערך ואנחנו נשמח להזמין אתכם שוב.
אמנון כהן
¶
מדינת ישראל זכתה בראש רשות מאוד מקצועי שמכהן בתקופה לא פשוטה. אני רוצה לשבח את עבודתו של יושב-ראש הרשות לניירות ערך שבאמת שמר על כל האינטרסים של הציבור. אם אני יכול לציין שני אישים עליהם יכולנו לסמוך ולומר שעשו משהו בתחום, הרי שזה ראש הרשות וסטנלי פישר, נגיד בנק ישראל. אלה שני אישים שיכולים לסמוך עליהם. כמובן גם הצוות המקצועי שכולל את עורך דין אלבק.
שמשון אלבק
¶
תודה רבה. עכשיו אנחנו ניגש לעניין. אנחנו מבקשים לתקן את תקנון הבורסה בעניין של השעיה ממסחר. תקנון הבורסה הנוכחי, אין בו שיקול דעת וכאשר חברה לא מגישה דוח במשך תקופה של מעל 30 ימים, באופן אוטומטי היא מושעית מהמסחר. חברה צריכה להגיש דוח כל רבעון. אם היא מאחרת בהגשת דוח מעבר ל-30 ימים, לפי עמדת הבורסה אין שיקול דעת והיא מושעית מהמסחר.
המצב הזה איננו סביר בעינינו ולכן דירקטוריון הבורסה יזם תיקון שמאפשר לבורסה לפעול על פי הנחיה של רשות ניירות ערך מכיוון שלרשות ניירות ערך יש סמכות להאריך את המועד להגשת הדוחות ובדרך כלל הארכה כזאת גם תדרוש הפעלת שיקול דעת בשאלה האם לייצר השעיה ממסחר לאחר הארכה של 30 ימים או לא.
אני רוצה גם להעיר שהעניין הזה עלה אגב הארכת מועד שניתנה לחברת חשמל על ידי הרשות, הארכה של 60 ימים להגשת הדוחות בעקבות הסוגיה של הפנסיות בדוחות הכספיים שלה ובעקבות ההארכה הזאת הבנו שצריך גם לייצר שיקול דעת על מנת להחליט האם להשעות או לא להשעות במסחר.
יעקב אדרי
¶
יש לי שאלה. אתה מדבר על שיקול דעת. שיקול הדעת שלך הוא בין 30 ימים לתקופה, זאת אומרת, להאריך מ-60 ימים ל-90 ימים? או שאתה אומר שניתן לך את שיקול הדעת ותפעל איך שאתה רוצה? יש הבדל בין הדברים.
שאלה נוספת היא בכמה חברות מדובר. האם זה כרוני או מדובר רק במספר מצומצם של חברות, כי אם זה כך, לשם מה להשתגע?
שמשון אלבק
¶
ראשית, אף אחד לא משתגע. לתת לרשות ניירות ערך סמכות, זה לא להשתגע.
לגופו של עניין. מדובר במספר חברות מצומצם ולא גדול.
שמשון אלבק
¶
חברת החשמל קיבלה אורכה של 60 ימים בגלל שעשו שינוי. יש שינוי מהותי. חברת חשמל פנתה לרשות ניירות ערך בפרה-רולינג, זאת אומרת, לבקש הנחיה מקדמית לפני שמגישים דוחות איך להציג את ההפרשות לפנסיות של חברת החשמל. מדובר בסכום של 6 מיליארד שקלים. רשות ניירות ערך נתנה את התשובה לפרה-רולינג הזה בתוך שבועיים מרגע הפנייה, אבל לקראת המועד שבו היה צריך להגיש את הדוחות. מכיוון שהתשובה שנתנה רשות ניירות ערך דרשה עבודה עצומה על הדוחות, היה לנו ברור שאי אפשר להגיש את הדוחות במועד. מכיוון שאי אפשר היה להגיש את הדוחות במועד, דחינו לחברת חשמל ב-60 ימים.
שמשון אלבק
¶
יש לנו שיקול דעת להאריך מועד. אחרי שהארכנו את המועד, עלתה השאלה של ההשעיה ממסחר. הארכת מועד זה בסמכות לפי החוק.
היו"ר משה גפני
¶
לא כך הבנתי אתמול. זאת אומרת, לי יש חברה, אני צריך להגיש את הדוחות עד 1 בינואר, אם אני לא מגיש אותם עד ה-1 בינואר, אני מושעה.
היו"ר משה גפני
¶
אני פונה לבורסה או לרשות לניירות ערך ואני מסביר שאני חייב אורכה של חצי שנה. הרשות לניירות ערך מוסמכת במקרה הזה?
שמשון אלבק
¶
אבל ההסכמה שלי לתת לך אורכה איננה אומרת שהבורסה לא תשעה אותך מהמסחר. זאת הייתה הבעיה בגלל ביקשנו את התיקון הזה.
היו"ר משה גפני
¶
היא לא הגישה בגלל הנושא הזה של ההפרשות לפנסיה, 6 מיליארד שקלים, ואתם אמרתם שזאת עבודה שצריכה לקחת לפחות 60 ימים.
היו"ר משה גפני
¶
גבירתי היועצת המשפטית של הוועדה, אני מבקש לדעת. אם אנחנו לא מקבלים החלטה ולא משנים את תקנון הבורסה, מה הולך לקרות עם חברת החשמל?
ענת מימון
¶
הנוסח אומר שהמנהל הכללי של הבורסה או מי שהוסמך לכך ישעה את המסחר בנייר ערך במקרה בו החברה לא הגישה דוחות כספיים וחלף חודש מהמועד שנקבע. כלומר, ישעה את המסחר.
ענת מימון
¶
אין שיקול דעת. יותר מזה, הסיפא של אותו סעיף אומרת שלעניין סמכות המנהל הכללי, לא תובא בחשבון הארכת מועד שניתנה על ידי הרשות לניירות ערך.
היו"ר משה גפני
¶
זה ברור לגמרי. מי מהבורסה יכול להתייחס? אם אנחנו מאשרים את זה, אנחנו מצילים את חברת החשמל?
מירב לשם
¶
לבורסה אין שיקול דעת. ברגע שיתמלאו התנאים של הסעיף, המסחר בניירות ערך של חברת חשמל יושעה מהמסחר.
מירב לשם
¶
עדיין יהיו התנאים. עדיין, לפי הנוסח המוצע שאושר בדירקטוריון הבורסה, רשות ניירות ערך צריכה לשקול את כל השיקולים השונים ולהחליט האם היא סוברת שבנסיבות העניין מן הראוי להמשיך את המסחר בניירות ערך ואז להודיע לבורסה לא להשעות את המסחר ואנחנו לא נשעה את המסחר.
היו"ר משה גפני
¶
השאלה של כולנו כאן או של רובנו היא לגבי שיקול הדעת. אחרי שנאשר את התקנות האלה, שיקול הדעת לא מוגבל. זאת אומרת, אין מועדים יותר.
מירב לשם
¶
שיקול דעת היום מוקנה כבר בחוק לרשות ניירות ערך להאריך את המועד להגשת דוחות כספיים, ובזה לא מדובר כרגע וזה לא על שולחן הוועדה. הדבר היחיד שמונח על שולחן הוועדה הוא האם כאשר הרשות כבר שקלה את כל השיקולים הרלוונטיים ובגדול מדובר באותה מסכת של שיקולים שמנחה את הרשות האם לתת לחברה לדחות את המועד או לחייב אותה להגיש את הדוחות בזמן. אם הרשות שוקלת את השיקולים האלה, מצטרף עוד נושא שהיא שוקלת באותה מסגרת של שיקולים, אם היא כבר החליטה בעניין, האם גם לא להשעות את המסחר.
היו"ר משה גפני
¶
ואם הרשות לניירות ערך דנה בעניין בשיקול הדעת שיש לה והיא מחליטה שמאריכים את המועד בחצי שנה, אתם תהיו מוסמכים, אחרי האישור הזה, להחליט שחצי שנה זה הרבה זמן ולתת רק שלושה חודשים?
מירב לשם
¶
לא לפי הנוסח שמובא בפני הוועדה. אני חייבת גם לומר שהסעיף הזה היה מנוסח, היו לו במשך השנים, ב-15 השנים האחרונות, הוא עבר כמה גלגולים ואנחנו פועלים בסעיף הזה בתיאום עם רשות ניירות ערך. רשות ניירות ערך, כשהיא חושבת שיש פערי מידע שהחברה חייבת לפרסם את הדוחות ולא נבצר מצד החברה, היא לא נותנת לחברה את הארכה. אם היא חושבת, זה ממש המסגרת הטבעית של הדברים.
שמשון אלבק
¶
אני אסביר למה. אני לא זוכר מצב שאנחנו נתנו אורכות כאלה גדולות. הרציונל שעומד מאחורי מתן האורכה הוא מצב שבו אנשים פועלים על סמך מידע חסר. החוק אומר שצריך כל שלושה חודשים להגיש דוחות כדי שהמידע העדכני יהיה בידי הציבור. לכן אנחנו בדרך כלל לא נותנים אורכות בסדר הגודל הזה.
שמשון אלבק
¶
לא, אני לא יכול לקרוא לזה תיקון חברת חשמל. אמרתי במפורש ולא הסתרתי דבר מפני הוועדה הזאת, שהבעיה הזאת עלתה על השולחן בעקבות חברת חשמל כי ראינו שאין שיקול דעת, אבל זה יכול להיות לגבי כל חברה אחרת ובכל סיטואציה אחרת. שלא תהיה טעות, אנחנו לא עושים כאן שום דבר לטובת חברת חשמל. מדובר בניירות שהיא כבר הנפיקה. אנחנו צריכים למשל לשקול מצב שבו קרן פנסיה אמריקאית רוצה למכור איגרות חוב של חברת חשמל והיא לא יכולה כי אין בורסה. זאת הבעיה וזאת בעיה קשה.
ענת מימון
¶
תיקון סעיף 6ב(1). החלק הרביעי בתקנון הבורסה. אני אקריא את התיקון, את השורה שאנחנו מוסיפים.
"אלא אם כן הודיעה רשות ניירות ערך לבורסה כי בנסיבות העניין יש להימנע מהשעיית המסחר בנייר הערך".