ועדת החוקה חוק ומשפט
3.9.2009
72
הכנסת השמונה עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 61
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום חמישי, י"ד באלול התשס"ט (3 בספטמבר 2009), שעה 09:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 03/09/2009
הצעת חוק הבחירות לכנסת (תיקון מס' 58), התש"ע-2009
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק הבחירות לכנסת (נוסח משולב) (תיקון מס'' 57), התשס"ח-2008
מוזמנים
¶
עו"ד עמי ברקוביץ, מח' ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
תמי אדרי, מנכ"ל ועדת הבחירות המרכזית
עו"ד אורלי עדס, סגנית מנכ"ל ועדת הבחירות המרכזית
דני גבע, משרד ראש הממשלה
ואדים בוגוד, משרד ראש הממשלה
עו"ד עודד ברוק, ס"ב היועמ"ש, המשרד לביטחון פנים
יפעת שקל, אמ"ש, משטרת ישראל, המשרד לביטחון פנים
עו"ד לילך אברוך, נציבות שוויון לאנשים עם מוגבלות
נעמה לרנר, מנהלת המח' הקהילתית, בזכות
היו"ר דוד רותם
¶
בוקר טוב, הזמנו את כל הסיעות, אף אחד לא הגיע, בואו נעשה דבר נורא פשוט. מי לא קרא את הצעת החוק? יש מישהו שמתנגד למשהו בהצעת החוק? יופי, אם כך, אנחנו יכולים להצביע מבחינתכם. אבל לי יש כמה שאלות.
תמי אדרי
¶
אתמול דיבר אתי שמואל חיימוביץ, יש לו הסתייגות מאחד הסעיפים שהצענו לתקן. הצענו לתקן בסעיף הזה שמדבר- - -
היו"ר דוד רותם
¶
אני סומך עלייך שאת מכירה את חוק הבחירות. אם לא, בתור מי שהיה סגן שלך, אני אעזור לך.
תמי אדרי
¶
בעניין סעיף 17(ו). הסעיף קובע את מספר הסגנים ליושב-ראש ועדת הבחירות ואומר שהסגנים יהיו מארבע הסיעות הגדולות של הכנסת. הוא לא מביא בחשבון את ההרכב הקואליציוני שנוצר בכנסת. אני חושבת שאפילו כבר נוצר מצב שהנשיאות היתה כולה מהקואליציה ולא היה נציג לאופוזיציה, כי לא היתה סיעה רביעית בגודלה שהיא לא בקואליציה. עלתה הצעה מאחד מחברי הוועדה, אני לא זוכרת ממי, שיהיה כתוב בחוק שאחד מארבעה הסגנים חייב להיות מאחת הסיעות של האופוזיציה, אפילו אם היא לא הסיעה- - -
היו"ר דוד רותם
¶
מה ההיגיון בזה? לפי המצב הקיים היום סגני יושב-ראש הם חברי כנסת מהאופוזיציה, יושב-ראש הוועדה המסדרת היה מהאופוזיציה.
היו"ר דוד רותם
¶
השאלה נורא פשוטה. החוק קבע שיהיו ארבעה סגנים - אני לא מבין את ההיגיון, כי אם את רוצה לתת לאופוזיציה, תקבעי שמספר הסגנים יהיה כמספר הסיעות בכנסת. למה רק הסיעה הגדולה צריכה לקבל סגן ולמה הסיעה השלישית או הרביעית בגודלה לא צריכה לקבל סגן? אם את יוצרת מצב כזה, את אומרת שלא ארבע הסיעות הגדולות, יהיה להן נציג, אלא שלוש הסיעות הגדולות והאופוזיציה. יכול להיות שהאופוזיציה זו סיעה של שלושה חברי כנסת, אבל עדיין יהיה להם סגן.
היו"ר דוד רותם
¶
זה גם נכון, וזו שאלה מצוינת. הרי קואליציה ואופוזיציה זה דבר מאוד גמיש. זה עוד יותר גמיש מאשר הכנסת ומאשר חברי הכנסת עצמם. יכול להיות שהיום אני בקואליציה, מחר אני באופוזיציה ולהיפך. זה הולך לפי גודל סיעות ולא לפי שיוך פוליטי.
היו"ר דוד רותם
¶
אין לי בעיה, אבל את גורמת לעצמך שבין 21:00 ל-22:00 יהיה לחץ אטומי לא תעמדי בו ותשבי עד 23:30.
תמי אדרי
¶
השאלה היא לא שזה מפריע לי, אלא שזה פשוט לא מכובד. נכנסים לכנסת אפילו ב-20:00, יושבים- - -
היו"ר דוד רותם
¶
את טועה. נכנסים לכנסת ב-19:00, ב-20:00 נמצאים אצלך מסיבה אחת פשוטה, כי כולם יודעים שהטלוויזיה מגיעה ורוצים להיות בפריים טיים.
היו"ר דוד רותם
¶
אבל בדרך כלל אנחנו יודעים איך זה קורה. אותן מפלגות שבדקה ל-24:00 עוד לא גמרו את הרשימה, הן יגיעו לכאן יירשמו, יגידו שנמצאים בבניין, ויחזיקו אותך.
היו"ר דוד רותם
¶
הם יהיו פה בדקה ל-22:00, הם יגידו לך שהם בפנים, אבל עכשיו הם צריכים לגמור את הרשימה. הרי אנחנו יודעים שברגע שנכנסתי, אני כבר בפנים, אז זה לא עד 22:00.
תמי אדרי
¶
24:00 מופיע בגלל העובדה שלפי חוק הפרשנות, יום זה עד חצות. ברשויות המקומיות יש שעות וכולם עומדים בשעות האלה, והשעה היא 22:00. אני חושבת שיושב-ראש הוועדה, וגם הסגנים, יכולים להגיד שהשעה 22:00 עברה, כולם בבניין, נא להגיש. לא צריך לחכות, כי אחרת נחכה שלושה ימים.
היו"ר דוד רותם
¶
זה נכון, אבל אנחנו הרי יודעים היטב לאיזה מפלגות יש בעיה שבדקה ל-22:00 או בדקה ל-24:00 מתחילות להתדיין איך תיראה הרשימה.
היו"ר דוד רותם
¶
לא, הם לא יעשו את זה עד 22:00, כי מה שיקרה, שהם יגידו לך: רגע, רגע, אנחנו נכנסים, ואת לא תסגרי להם. אין שופט במדינת ישראל שיגיד להם: רבותי, אני לא אתן לכם להגיש רשימה.
תמי אדרי
¶
זה נכון מה שאתה אומר, אבל בפרקטיקה קורה ב-24:00 אותו דבר, וזה תלוי, יש יושב-ראש או יושבת-ראש שהם יותר סבלניים - עכשיו אפשר להגיד יושבת-ראש - ויש כאלה שלא. היום ב-20:00 יש המון אנשים בגלל הטלוויזיה, ואחר כך יושבים ומחכים ומחכים.
היו"ר דוד רותם
¶
כשאת נותנת למישהו שהוא מועמד ברשימה להגיש את הרשימה, הוא מגיע מוקדם, כי הוא יודע שברגע שהוא הגיש את הרשימה, אי אפשר כבר להוציא אותו, אי אפשר לשנות, אחרת עוד מי יודע מה יקרה במשך היום.
תמי אדרי
¶
נראה לנו שאפשר להגיד את זה גם ב-20:00, אבל ה-24:00 בא רק משום שכתוב "יום", ואנחנו מחכים עד 24:00. אנחנו חושבים שזה פשוט לא מכובד.
סיגל קוגוט
¶
יש לנו רק הערה לנוסח. הרי יש בסעיף 62(א) איזה ליקויים את יכולה לשנות ואיזה לא. את לא צריכה את הסיפה כאן: "נמצא שינוי כאמור - לא תאושר רשימת המועמדים".
היו"ר דוד רותם
¶
תמי, האם היה אי פעם מצב שעשו שינוי? הרי היום אני עושה את זה על המחשב, את לא מקבלת ממני רשימה ידנית.
תמי אדרי
¶
אני מקבלת ממך רשימה ידנית והיא הקובעת. הפעם עשינו ניסוי שהצליח, והוא הקל מאוד על בדיקת הרשימות, ביקשנו את הרשימה גם במחשב, וזה עזר לנו מאוד בבדיקות, אבל אמרנו שאם יש אי הבנה, מה שקובע זה כתב היד, וכן היה, ואני לא רוצה להגיד בעל-פה, אני אספר לך.
סיגל קוגוט
¶
לידיעה, ליקוי שאי אפשר לשנות זה כשהכתב לא חתום על-ידי מועמד, ואז אתם לא מקבלים את כל הרשימה?
תמי אדרי
¶
יש כתב הסכמה. כתוב, למשל, שדוד רותם הוא מועמד, ואם כתב ההסכמה שלו לא חתום, הוא יכול להיות ברשימה, אבל הוא לא מועמד.
תמי אדרי
¶
מה היה קורה? בדיוק התיאור שקודם תואר, שלא מוכנים. היו נותנים את הטפסים, אבל כמעט כולם לא היו חתומים, ואחר כך אפשר היה לתקן אחרי יום, אחרי יומיים.
תמי אדרי
¶
זה כבר מזמן תוקן, לא היום.
סעיף 61 זה הסעיף שמדבר על האותיות. אני לא זוכרת באיזו כנסת תוקן, שגם רשימת מועמדים של מפלגה שהתמודדה בבחירות לרשימות המקומיות, אם היא השתמשה באות ובכינוי לבחירות לרשויות המקומיות האחרונות שלפני הבחירות של הכנסת, תישמר לה זכות הזכאות לבחירות. זה יוצר מצב שכמעט אין אותיות, ובעיקר זה יוצר, ואת זה אנחנו לא מבקשים לתקן, מצב של בלבול, כי יכולים ברשויות המקומיות להשתמש בשם שונה משם המפלגה או הסיעה בכנסת, ואז יכולים להיות המון שמות, וזה מבלבל את הציבור. אנחנו רוצים להגיד בסעיף הזה שאפשר, אבל רק אם זה יהיה בשם המפלגה או הסיעה.
היו"ר דוד רותם
¶
יש לי בעיה עם זה. מפלגת העבודה רצה לבחירות תחת הסיסמה "מפלגת העבודה בראשות אהוד ברק". ישראל ביתנו רצה לבחירות בשם "ישראל ביתנו בראשות אביגדור ליברמן". זה לא שם המפלגה, לא פה ולא פה.
סיגל קוגוט
¶
הניסוח בכלל צריך לתקן, כי בצורה שהצעתם, אתם לא משיגים את המטרה שרציתם. המטרה נראית בסדר, כי נותנים לך עדיפות, ונותנים לך עדיפות כשהשתמשת בזה בכנסת, נותנים לך עדיפות לתפוס שמות של רשויות מקומיות.
היו"ר דוד רותם
¶
כינוי יכול להיות שהוא שונה משם המפלגה. אין דבר כזה "אגודת ישראל למען השבת והיהדות". נכון, כך הם נקראים?
סיגל קוגוט
¶
לא. מה שבתיקון הזה מציעים, שאם השתמשת בזה ברשות המקומית ולא בכנסת, לא ישמרו לך עדיפות לקחת מהרשויות המקומיות. זה כל מה שאומרים פה.
היו"ר דוד רותם
¶
אם אני השתמשתי ברשויות המקומיות או בחלק מהרשויות המקומיות בשם "יהדות התורה - הסיעה המאוחדת למען השלום", אבל שם המפלגה אגודת ישראל ודגל התורה. אין מפלגה שנקראת יהדות התורה לדעתי.
סיגל קוגוט
¶
הם אומרים: אם השתמש באיזה כינוי בכנסת, גם אם זה לא שם המפלגה שלך, הרי כך אתה מוכר בציבור. נותנים לך עדיפות. אם בא מישהו חדש, לך יש עדיפות על הכינוי, תפסת את השם. אבל ברשות המקומית אם השתמשת באיזה שם, נגיד קראת לעצמך "שינוי", ויש מפלגת שינוי שרצה לכנסת שנים רבות- - -
סיגל קוגוט
¶
אם היא רצה באותו שם, יגידו בגלל הטעיה, יש שם גם סעיף של הטעיה. אתה תופס כל מיני שמות ברשויות המקומיות, גם שמות זניחים, ואחר כך אתה שומר לך את השמות האלה בשביל להשתמש בהן בכנסת. אם זה נכנס להטעיית הציבור, יש לי סעיף ממילא, אבל למה לתת לך אפשרות לתפוס שמות של רשויות מקומיות? זה מה שהן בעצם אומרות, שלא נותנים לך לתפוס את השם ברשות המקומית.
היו"ר דוד רותם
¶
אין לי שום בעיה, בתנאי אחד. צריך פה להבהיר שמותר למפלגה להוסיף לשם המפלגה כינוי, ויש לה זכות על זה.
סיגל קוגוט
¶
זה כתוב. כתוב "מפלגה המיוצגת בכנסת- - - זכות עדיפות לה לסמן- - - בכינוי, באות או באותיות- - - שבהם היתה מסומנת- - - בבחירות לכנסת היוצאת- - - אף אם הם שונים משמה של המפלגה".
סיגל קוגוט
¶
על זה אמרנו שזו טעות. לא את זה צריך למחוק. צריך למחוק את הקטע שאומרים "או ברשויות המקומיות". הכוונה היא לא לתת לך לתפוס שם של הרשות המקומית.
סיגל קוגוט
¶
אני אשב עם נסחית החוק, אבל הכוונה היא לא מה שרציתם לתקן, כי מה שרציתם לתקן, זו רק הבהרה. זו הערה של עמי ברקוביץ. זו באמת רק הבהרה, וגם אם ימחקו את זה, כך יפרשו את זה.
עמי ברקוביץ
¶
היו בעיות? יש איזה בעיה פרקטית שעל הבסיס הזה מתעוררת ההצעה הספציפית הזאת? האם תפסו שמות?
היו"ר דוד רותם
¶
איזו מפלגה תתפוס שם ברשות מקומית ואחר כך תבוא להתמודד עם זה בבחירות לכנסת? היא תשתמש במה שהיא השתמשה בכנסת הקודמת.
תמי אדרי
¶
זה לא כל כך טרי לי, כי כבר עברו עוד בחירות, אז אני לא יכולה להגיד מה בדיוק היה האירוע, אבל היה משהו, כי אחרת לא היו מתעוררים לזה.
תמי אדרי
¶
אנחנו רוצים להשאיר את מועד הגשת הרשימות כמו שהיה. בזמנו היה רווח זמן גדול בין קבלת הרשימה עד טענות הליקויים למשל, כי היה צריך 1,500 חתימות של תומכים, וכשהיה ראש ממשלה היה צריך 10,000 או- - -
היו"ר דוד רותם
¶
50,000 חתימות, אבל זה היה נורא פשוט. אני זוכר. עמדו בתחנה המרכזית, ואחר כך, כשפרצו את האוטו, אפשר היה לחתום בשם.
תמי אדרי
¶
מה שקורה, שלוח הזמנים נותן מרווח גדול לבדיקות של הליקויים והתיקונים עד האישור, שרק אחריו אנחנו יכולים להדפיס את פתקי ההצבעה ולגמור לארוז את החומר. הזמן לערעור בית המשפט, כל הדברים האלה, מאוד מאוד מצומצם. חשבנו להקדים בחמישה ימים הכול ולהשאיר ללוגיסטיקה יותר זמן.
תמי אדרי
¶
--ואפילו זה טוב להם, כי אחר כך יש להם מספיק ימים להיכנס לפעילות התעמולתית של הבחירות באמת, ולא למריבות בתוכן. מאחר ואין החתימות האלה, אני לא רוצה לבטל או לקצר, כי מחר פתאום יכניסו חתימות, אני רוצה להשאיר את לוח הזמנים שקיים, אבל לצמצם ולתת ללוגיסטיקה של ועדת הבחירות מרווח זמן יותר גדול לפעול. אני חושבת שאתה כן יודע, כחבר ועדת הבחירות, באיזה לחץ היינו עם ההדפסות של הכמות האדירה של פתקי ההצבעה שאנחנו מדפיסים, לקבל את זה, ואנחנו עובדים עם כמה בתי דפוס.
תמי אדרי
¶
זה כן מגיע לקלפיות, אבל זה לחץ אדיר. המטרה היא קיצור של לוח הזמנים, אני לא חושבת שזה פוגע במישהו, לא שינינו זכות שקיימת למישהו לתקן, לשפר, או להגיש לבית משפט. אלה בעצם כל הסעיפים של לוח הזמנים.
סיגל קוגוט
¶
תיקון סעיף 62 זה ההשלמה לסעיף שאמרנו שימצא את פתרונו כאן, שאסור לשנות, אסור להחליף שמות מועמדים. זאת ההשלמה לסעיף 2, שהם מציעים. סעיף 62(א) מדבר על הליקויים שאינם ניתנים לתיקון. אחד הדברים שאינם ניתנים לתיקון הוא החלפת מועמד- - -
סיגל קוגוט
¶
לא ניתן לתיקון, זה אומר שאם קורה דבר כזה, אתם לא מקבלים את הרשימה. נניח, יש לכם רשימת מועמדים עם חצים בכתב יד.
תמי אדרי
¶
זה לא קרה. הם יודעים טוב מאוד, וזה לא קרה. אם הוא הגיש קודם, לא מוחקים. תשאל את ירדנה מלר, שהיא היתה מזכירת סיעת הליכוד, והיא היתה כותבת את הרשימה, כמה פעמים היא העתיקה בכתב היפה שלה, עד שלא היתה לה שום טעות.
תמי אדרי
¶
פה יש שני סעיפים, שני תיקונים. החוק אומר שבכל יישוב יהיו כך וכך מקומות נגישים, הוא גם קובע שטח גיאוגרפי רצוף של 10,000 תושבים. זה לא לגמרי בסדר, כי זה תלוי בתנאים בשטח, ולא כל כך בשטח הגיאוגרפי הרצוי. אם יש מבנה של בית ספר שהוא נגיש, יש בו לפעמים חמש או שש קלפיות. בהגדרה, כל הקלפיות האלה הן קלפיות נגישות. על-פי התקנות, בכל קלפי נגישה אנחנו מציבים מזכיר מיוחד, גם את כל הציוד, המעטפות, והפרגוד הנוסף - כל הציוד שמתאים, כי זו קלפי רגילה פלוס הפעילות של המוגבלים. לפי הניסיון, יש הרבה מקומות כאלה שיש מזכירים ויש קלפיות, אבל לא באים לשם אנשים, כי לא צריך. אנחנו רוצים שתהיה סמכות ליושב-ראש ועדת הבחירות להחליט - אם אנחנו רואים בית ספר שיש בו כמו שאמרתי חמש כיתות, בהודעה לבוחר יהיה מסומן הסמל של הנכים, זאת אומרת, אנשים ידעו שזה קלפי עם נגישות - שהקלפי המוגדרת להצבעה לנכה תהיה אחת, בכיתה ג'1 למשל, ולא כל הקלפיות. מספר הקלפיות יקטן, במקום 1,200 יהיו 1,100. זו גם היתה הערה של מבקר המדינה, שזה בזבוז כסף, וסתם אנשים יושבים ולא עושים שום דבר. אם פתאום יהיה איזה לחץ, תמיד אפשר להעביר חומר, הרי יש חומר רזרבה. אנחנו חושבים שכדאי לתת את האפשרות הזאת, ויהיה שיקול דעת. אם זה מקום שיודעים שהוא קרוב למקום שיש בו הרבה מוגבלים, אולי לא נעשה את זה, אבל במקום רגיל, כן נעשה את זה.
לילך אברוך
¶
מהותית, אנחנו מסכימים שתהיה במבנה אחד קלפי נגישה, שתוגדר כקלפי נגישה. ההגדרות פה, לטעמנו, לא נכונות, כאשר כתוב המונח "אתר". אתר זה מונח מאוד ערטילאי, מאוד מעורפל, לא ברור באיזה רדיוס. אולי אפשר לשנות את זה, צריך לשנות את זה.
היו"ר דוד רותם
¶
אם יש בית ספר שיש בו חמש כיתות, שהן כולן נגישות, למה צריך לקבוע קלפי נגישה? תצביע באיזו שאתה רוצה, תצביע בקלפי שאתה צריך להצביע בה.
תמי אדרי
¶
אנחנו מפרסמים לציבור הכללי, שידע - היום זה באתר האינטרנט - שבבית ספר זלמן הרן, המסורתי - לא משנה, אני סתם אומרת בתי ספר שאני מכירה בירושלים - יש קלפי נגישה לנכים, למוגבלים בניידות. תדע, ואם אתה רוצה להצביע, תבוא. בוחר, שיקבל הודעה לבוחר, ויראה את הסמל - דרך אגב, יש הרבה אנשים שמתלוננים למה יש הסמל הזה, אני חושבת שזה בסדר, כי אם אין סמל כזה, אתה לא תדע איפה יש קלפי נגישה - ידע שאם הוא שייך לקלפי הזאת, אין לו בעיה, הוא הולך לקלפי שלו. למרות שהוא מוגבל בניידות, הוא הולך לקלפי שלו. אנחנו לא רוצים להגיד חמש קלפיות באותו בית ספר, אלא, למשל, קלפי מספר 12 בירושלים היא קלפי נגישה.
היו"ר דוד רותם
¶
הבנתי, כי אחרת, אם יש חמש קלפיות וכולן נגישות, תשימי את סמל הנכה, יגיע הנכה, והוא ילך לקלפי שבה אין תור, לא אכפת לו איפה להצביע.
סיגל קוגוט
¶
אתם אמרתם שאתם רוצים להנגיש כמה שיותר קלפיות, גם בשביל אנשים מבוגרים וכל מיני, אבל בגלל הלוגיסטיקה של הקלפיות- - -
היו"ר דוד רותם
¶
זה לא יעזור לכם, בגלל קטן (ד), כי מה שקורה, שמגיע נכה לאותו בניין, הוא רואה חמש קלפיות, הוא צריך להצביע בקלפי אחת--
תמי אדרי
¶
אין בעיה. הבעיה שיושב אדם סתם, ויש כל הציוד שהכנו לדבר הזה ולא נכנסים אנשים, ולעומת זאת יש מקומות אחרים שכן נכנסים.
הסעיף הבא הוא הסעיף שעליו דיבר אתי אתמול מר חיימוביץ. בעת חקיקת החוק היו ויכוחים שלמים, והיו נציגים של כל מיני ארגוני נכים, בשאלה איך ידעו שמישהו מוגבל. היתה התעקשות של כולם - קודם כול שאין תעודת נכה מוגדרת, סתם אני אומרת, למשל, תעודת עיוור - לא לשאול כדי לא להעליב וכל מיני סיבות אחרות, אפשר לקרוא את הפרוטוקול, לא מבקשים מבן אדם כלום, ואני חושבת שזה גם יפה. אלא- - -
תמי אדרי
¶
אופיר פינס, אנחנו בסעיף 7(2).
מה שקרה בפועל, זה התחיל עוד לפני הכתבה של גבי גזית בבחירות, שהבחירות האחרונות לא היו בתקופות חופשים באוניברסיטאות, ולמשל, סטודנטים בבאר-שבע, סטודנטים בחיפה או כל מיני אנשים אחרים, לא בא להם לנסוע, אפילו באמצעים שוועדת הבחירות נותנת להם--
תמי אדרי
¶
אנחנו עושים את הסידורים האלה.
--ובמקום באים לקלפי בחור צעיר או בחורה צעירה, יפה, בריאה ונראית בסדר גמור, היא אומרת, או הוא אומר, שהם מוגבלים בניידות. אסור לשאול שום דבר, והם מצביעים.
אנחנו רואים שמבחירות לבחירות מספר המעטפות הכפולות של המצביעים המוגבלים בניידות עולה. אנחנו יודעים את זה, כי יש מעטפות שונות לכל סוג. אני לא זוכרת כמה היו הפעם.
תמי אדרי
¶
בבחירות לכנסת השבע-עשרה היתה כתבה של גבי גזית. הוא סיפר על הבחירות, והוא דיבר עם גברת שהיתה צריכה לנסוע לצפת או לקרית-שמונה, והוא ראיין גם אותי. קודם כול, הוא שאל למה החוק כך. אמרתי לו: החוק הוא חוק, וצריך לפעול לפי החוק. הוא הבין שאפשר גם להגיד "אני מוגבל בניידות", ולהצביע בכל קלפי. ואז הוא קרא בתקשורת לאנשים לעשות את זה.
תמי אדרי
¶
כינסנו את הנשיאות וכן הלאה, אבל זה יצר אפקט דומינו, והרבה עשו את זה. אנחנו חושבים שצריך למנוע את זה.
אופיר פינס-פז
¶
השאלה, מה ההגדרה של מוגבל בניידות. אם עכשיו אני צריך להצביע בצפת, יש לי הגבלת ניידות כתוצאה מהדבר הזה.
היו"ר דוד רותם
¶
אגב, היא לא הגבלת ניידות זמנית, היא הגבלה אחרת זמנית. אתה מבין איפה הבעיה? הבעיה נורא פשוטה, אני רוצה לאפשר לאדם מוגבל בניידות להגיע לקלפי. אתה אדם בריא לחלוטין, אתה גר בצפת ואתה נמצא בירושלים- - -
תמי אדרי
¶
אתה צריך לתקן את ההגדרה של החוק. החוק אומר: אדם שמפאת מצבו הגופני הוא מוגבל בניידות, ומסיבה זו אינו יכול להצביע.
היו"ר דוד רותם
¶
סליחה, אין עדיפות לאנשים עם מוגבלות, שהם יכולים להצביע איפה שבא להם. אני צריך לאפשר לאדם את הגישה הנוחה אל הקלפי. אילו כל הקלפיות היו נמצאות- - -
היו"ר דוד רותם
¶
אילו כל הקלפיות היו נמצאות על הכביש, דהיינו, שאדם יכול להגיע עם המכונית שלו, להתיישב בכסא הגלגלים ולנסוע אל הקלפי, והכול על אותו מישור, לא הייתי עושה קלפיות ניידות, לא צריך. העובדה שאדם מוגבל בניידות, עם כל הכבוד, לא מצדיק שהוא יוכל להצביע בצפת, כי באותו יום הוא נסע לחופש. איך הוא הגיע לצפת? הוא ירושלמי.
היו"ר דוד רותם
¶
חברים, למה יש הבדל בין אדם מוגבל בניידות לאדם רגיל לגבי המקום, ירושלים, תל-אביב או חיפה?
תמי אדרי
¶
אני רוצה להגיד מה שאמר לי אתמול שמואל חיימוביץ. אמרתי לו שזה כמו ברשויות המקומיות. שם אין ברירה, כי רק באותו יישוב יש האותיות של העיר הזאת. הוא נתן לי דוגמה, ואני חושבת שהיא תתאים גם לך. אני גרה, למשל, במבוא בית"ר, וביישוב מבוא בית"ר אין קלפי נגישה, אבל בצור הדסה, שזה בדיוק ממול, יש קלפי נגישה. אם אני אומרת "אותו יישוב", אני מוכרחה להצביע במבוא בית"ר. אני חושבת שאם רוצים לתקן את זה, אפשר להגיד: באותו יישוב או מועצה אזורית, נגיד בכל מטה יהודה.
היו"ר דוד רותם
¶
סליחה, רבותי, אתם לא יכולים להכות אותי משני הכיוונים. אתם תדאגו שבכל יישוב תהיה קלפי נגישה.
לילך אברוך
¶
הבעיה שכיום חוק הבחירות מאפשר לאדם המוגבל בניידות להצביע בכל מקום בארץ. לא בכדי זה נקבע בחוק. הצמצום הזה הוא צמצום מאוד משמעותי. אני לא מדברת על אדם עם מוגבלות שהולך לנפוש במקום, ואז הוא ינצל את זה לכאורה לרעה, אני מדברת על מצוקה שקיימת, אין מה לעשות.
היו"ר דוד רותם
¶
רגע, רגע, בנות שירות מוגבלות בניידות או סטודנטים? מה ההבדל בין סטודנט שהוא מוגבל בניידות או לא מוגבל בניידות?
לילך אברוך
¶
הרבה יותר קשה לאותו סטודנט מוגבל בניידות, אם הוא נמצא בחיפה, להגיע למקום מגוריו בתל-אביב, אין שירותי תחבורה ציבורית בין-עירונית נגישה, כי אין היום תקנות שמחייבות שירותי תחבורה ציבורית בין-עירונית נגישה, רכב מותאם זה כרוך בהוצאות כספיות מאוד גבוהות. איך בדיוק הוא יגיע ממקום למקום?
תמי אדרי
¶
אין הרבה יישובים שאין בהם בכלל קלפי נגישה, רק אם מדובר ביישוב קטן-קטן, כמו מבוא בית"ר, שיש בו 80 משפחות.
היו"ר דוד רותם
¶
קודם כול, זה כל העולם. אני חושב על עצמי, אם הייתי בצפת, אני מודיע לך שלא הייתי נוסע בירושלים. יש קלפי, יאללה, תן להצביע.
תמי אדרי
¶
אנחנו יודעים בפועל שזה קורה. מתקשרים אלינו סטודנטים שאומרים: יש בחינות, אנחנו לא רוצים להפסיד יום לימודים וכל מיני כאלה.
נעמה לרנר
¶
קודם כול, פרק הנגישות בחוק השוויון מתיימר לומר שהרוב המכריע לפחות של הקלפיות יהיו נגישות. ואם הדבר הזה היה נפתר, והתקנות היו מותקנות, והכול היה הולך כסדר, אולי לא היה צריך את הדבר הזה. באיזה אופן, התקנות לא מותקנות, ונוצרה סחבת גדולה. אגב, יש היום דיון בבג"ץ בעניין הזה, במקביל לכך שאנחנו יושבים כאן--
נעמה לרנר
¶
--והרבה מהנציגים נמצאים שם. יש באיזה אופן ניצול של הדבר הזה. בינתיים מצמצמים ולא מרחיבים. צריך ליצור, במסגרת החוק, דווקא הרחבה.
היו"ר דוד רותם
¶
סליחה. אם את חושבת שאני מנסה לעשות פה מחטף, כי הם לא נמצאים, אין לי בעיה. הם יכולים כולם לבוא.
נעמה לרנר
¶
זאת היתה הקדמה לדבר עצמו. בדיוק באותו אופן לגבי הנושא של ניידות - תחבורה ציבורית לא נגישה במדינת ישראל, אף-על-פי שהיא כבר צריכה להיות הרבה הרבה יותר נגישה גם היום. התחבורה הציבורית העירונית לא משהו, אבל התחבורה הציבורית הבין-עירונית בכלל לא נגישה.
נעמה לרנר
¶
אנשים עם מוגבלות, בניגוד לאנשים ללא מוגבלות, שנמצאים בנופש בצפת, יש להם בעיה רצינית. אנשים ללא מוגבלות מחליטים בצורה ברורה, יש להם האפשרות לנסוע, והם מחליטים לא לנסוע - לאנשים עם מוגבלות אין אותה יכולת החלטה. אדם כזה באמת צריך להשיג רכב מיוחד, שייקח אותו מצפת בחזרה לירושלים כדי להצביע. יש גם אנשים שיש להם קושי גופני לעמוד בנסיעה ממושכת כזאת, ממרחק כזה למרחק אחר. אנחנו מכירים אנשים כאלה, והגיעו לארגון בזכות פניות ציבור בנושא הזה. זה לא משהו שלא היה. אנשים העדיפו לא להצביע, והסיבה לא היתה כמו אצל אנשים ללא מוגבלות, שהכול היה פתוח בפניהם והם יכלו להחליט באופן חופשי החלטה עצמאית משלהם שהם לא נוסעים; אצל אנשים עם מוגבלות, האילוץ גרם להם לא להגיע.
נעמה לרנר
¶
האדם גר בירושלים, שבאמת היה באותו שבוע בצפון לצורך משפחתי כלשהו, והיה אמור לחזור לירושלים להצביע ולחזור בחזרה אחר כך לצפון. הוא לא יכול לעשות את המסע הזה.
נעמה לרנר
¶
הוא עשה את זה ביום הראשון עם העצירות שהוא היה צריך לעשות בדרך, כפי שהוא עושה כשאין לו ברירה, הוא בפירוש יוותר על ההצבעה הזאת, ולא מכיוון שהוא מחליט שנוח לא יותר.
אופיר פינס-פז
¶
חד-משמעית. אם מישהו פה רוצה להוריד את אחוזי ההצבעה, שילך לסעיף הזה, אם זאת המוטיבציה של החקיקה.
היו"ר דוד רותם
¶
חברה, אני מוכן להסכים על זה, רק בואו נקבע דבר אחד, נקבע את ההגדרה של מוגבל בניידות.
היו"ר דוד רותם
¶
האם אנחנו יכולים לקבוע שמוגבל בניידות זה מי שמחזיק תעודה של הביטוח הלאומי או של ארגון נכי צה"ל?
לילך אברוך
¶
אני לא חושבת שניתן לעשות דבר כזה. לא נראה לי שיש איזו אסמכתה של הביטוח הלאומי. יש תג נכה.
לילך אברוך
¶
תעודת נכים זה כולל הכול, אנחנו לא מדברים על הנישה הזאת, אנחנו מדברים רק על מוגבל בניידות. מוגבל בניידות לפי מיטב ידיעתי זה תג נכה, אבל נוסף על התג נכה יש עוד אנשים מוגבלים בניידות, אבל אין להם התג הזה. נראה לי שתהיה פה בעיה להיכנס לנישה הזאת. בלי קשר אנחנו חושבים שכל נושא הצגת התעודות, כפי שטענו בדברים אחרים, זה דבר שיש בו משום העברת ההוכחה על אותו מוגבל, הכבדה על אותו מוגבל ללכת טרם הבחירות, היידוע שלו שהוא צריך- - -
היו"ר דוד רותם
¶
אתם אומרים דבר נורא פשוט: תשאירו את המצב הקיים, אף-על-פי שיש רמאים, וזה לא אכפת לכם.
לילך אברוך
¶
הרמאות הזאת היא אומנם מטילה נטל, וחלילה וחס אני לא פוטרת מהנטל הזה, אבל זה נטל שהוא לא בר פתרון.
אופיר פינס-פז
¶
הדבר הכי טוב אם אשפר היה לאפשר לאנשים להצביע באופן אמיתי. אני היום סטודנט בבאר-שבע, אני מצביע בצפת, יש לי לימודים, יש לי מחר בחינה - אדוני, לך תצביע פה בבאר-שבע, ביושר.
היו"ר דוד רותם
¶
אתה לא מתכוון בכל הארץ, אתה מתכוון בעיקר ביישובים המיוחדים שמביאים את ההצבעה עם ארגזים...
אופיר פינס-פז
¶
כן, אני באמת מודה לך.
אני בעד סעיף כזה. אדרבה, בואו נעשה סעיף כזה, ואז אף אחד לא יבוא ולא יתחזה למוגבל בניידות. גם אני לא אוהב את התופעה של אנשים שמתחזים, זה גם פוגע באנשים המוגבלים בניידות, אבל הצמצום ימנע ממוגבלים אמיתיים להצביע, חד-משמעית. אין בכלל ויכוח על זה.
אופיר פינס-פז
¶
מה אתם רוצים לעשות? אני שומע את הארגונים. אז החבר'ה שלך יעבדו קצת יותר קשה, גברתי. מה הסיפור הזה? הרי גם כך התקציב שלהם בלתי מוגבל, בלתי מוגבל, וגם כך מי שעובד אצלם ביום הבחירות נהיה מיליונר לאותו יום, מספיק, גם כך כל עובדי המדינה חוגגים על העבודות האלה לאותו יום.
יפעת שקלר
¶
באתי הנה כדי לייצג את עמדת המשטרה בסוגיה של המשטרה, ומאידך אני מגיבה כאזרחית כרגע ואומרת שזאת בדיוק הגישה, כי אני אזרחית הגונה, ובפעמים שהייתי סטודנטית בבאר-שבע והייתי צריכה לנסוע, פשוט לא נסעתי, ובפעמים שהייתי רשומה בהר חברון והייתי אמא צעירה במקום אחר עם שני תינוקות, לא מוגבלת, עם רכב, מה שאתה רוצה, אמרתי: יש סדר עדיפויות בחיים, וסדר העדיפות בחיים שלי הכתיב לי לא לנסוע.
היו"ר דוד רותם
¶
זה נכון, אבל כשיש שני תינוקות, אחד עם חום ויש לך מיליון דברים לעשות, את שואלת את עצמך, מה ברגע נתון יותר חשוב.
יפעת שקלר
¶
לא נכון. אם זו היתה פרוצדורה של רבע שעה, שהייתי יכולה לרדת לקלפי הסמוכה? אל תקשו ואחר כך תגידו שהאזרח לא טוב. זאת לא חוכמה.
אופיר פינס-פז
¶
ידעתי. אני מוכן, אחרי שנפתור את כל הבעיות בארץ ונייצר אפשרות להצביע מכל מקום בארץ, אני מוכן לדבר אתך על חוץ-לארץ.
היו"ר דוד רותם
¶
הוא נסע לנורבגיה, והוחלט שכל זמן שוועדת החוקה לא תיסע לבדוק בנורבגיה, אנחנו לא מקדמים את החוק...
תמי אדרי
¶
נגיד שהבחירות בעוד חודש, השיטה שם, שאם אתה יודע שבעוד חודש לא תהיה במקום שלך, לא משנה אם נסעת, אתה בחופש, לא יודעת מה, אתה יכול להצביע קודם בבתי דואר. זה לא דואר שאתה שולח. אתה הולך לבית דואר, ובכל בית דואר יש פנקס בוחרים, ואתה אומר: אני בבחירות אהיה במקום אחר, אני רוצה להצביע עכשיו. בודקים שיש לך זכות בחירה, אחרי שמצאו שיש לך זכות בחירה, לא חשוב איפה, נותנים לך מעטפה- - -
היו"ר דוד רותם
¶
הרי אין לנו בחירות בשבוע הבא. אנחנו נדחה את הדיון, אני אגיד לך למה, אני מבקש שרענן כהן יבוא לדון בהצעות של אופיר פינס.
היו"ר דוד רותם
¶
כי רענן כהן, בכל פעם שהיינו יושבים בוועדת הבחירות, היה אומר: זייפו את הבחירות, גנבו לנו את השלטון, רימיתם פה, רימיתם שם. יש דרך אחת, שכולם יצביעו בשעה אחת בבחירות ממוחשבות, לא דקה קודם, לא דקה אחר כך.
תמי אדרי
¶
הוא הפסיק לדבר על זה ברגע שהיו הבחירות הממוחשבות במפלגת העבודה. ובאותו לילה אמרו שהערבים זייפו.
היו"ר דוד רותם
¶
אצלו כל יום זייפו את הבחירות. גם כשניצחתם, הבחירות היו מזויפות, כי הייתם צריכים לקבל עוד שמונה מנדטים, וכל האחרים - פחות שמונה מנדטים.
היו"ר דוד רותם
¶
"אחרי סעיף קטן (ג1) יבוא: (ג2)". זה תיקון סעיף 68א, העניין של הקלפי האחת. האם זה מקובל?
תמי אדרי
¶
אני אסביר בשתי מלים. יש בית ספר שהוא נגיש, ויש שם חמש קלפיות, כל חמש הקלפיות נגישות. בכל קלפי נגישה אנחנו מציבים מזכיר מיוחד, ציוד מיוחד. אנחנו רוצים שתהיה סמכות ליושב-ראש ועדת הבחירות להגיד שבין החמש רק בקלפי מס' 2, כיתה ג'1 שם יצביעו המוגבלים בניידות.
תמי אדרי
¶
אנחנו סתם מציבים אנשים, ולא באים אנשים להצביע, כי אין כל כך הרבה. אם במקרה פתאום תהיה התנפלות גדולה, תמיד אפשר לצלצל ולהביא חומר.
תמי אדרי
¶
החוק אומר שאפשר לצרף קלפיות אם יש עד 100 בוחרים. יש קלפיות שאנחנו מצרפים לקלפי אחרת אם, למשל, אלה אנשים בעיר מסוימת, ואין להם כתובת. יש מספר קטן של אנשים כאלה, ואז אנחנו מצרפים אותם לקלפי אחרת.
אופיר פינס-פז
¶
למה את לא קוראת קודם את הסעיף, ואחרי זה דנים בו? "נוכחו יושב ראש הועדה וסגניו כי בישוב פלוני- - -".
זו בעיה. הייתי אצלך הרי עם הדברים האלה בפעם שעברה. השאלה, למה אתה קורא יישוב. יש יישובים רגילים, אנחנו יודעים, תל-אביב, ראשון לציון, חיפה.
היו"ר דוד רותם
¶
איך יכול להיות דבר כזה? אדוני היה שר הפנים, אדוני קבע את גבולות השיפוט של היישוב, מה שמחוץ לגבולות היישוב הוא בכלל לא יישוב.
תמי אדרי
¶
יש יישוב שקוראים לו "כסייפה", ורשומים בפנקס 100 או 200 אנשים. יש אנשים אחרים שהם שבט כסייפה, שהם לא עברו ליישוב, והם באים- - -
תמי אדרי
¶
הם רשומים ביישוב, אבל הם נשארו לגור באוהל. זה משהו אחר. הם רוצים שנעביר את הקלפי שהיא בבית ספר X ביישוב לשבט.
היו"ר דוד רותם
¶
הוא צודק, אופיר פינס, כי מה שקורה שמעבירים את הקלפי לאוהל, בדרך כלל צריך להעביר גם את משמר הגבול, כדי שמישהו ישמור על הקלפי הזאת...
היו"ר דוד רותם
¶
בבני ברק אתה טועה, בבני ברק זה המתים באים להצביע, זה לא 100%, אבל בכסייפה שניים באים, וזה מספיק...
אופיר פינס-פז
¶
איך מתקנים את מה שאמרתי עכשיו? מה את עושה לי ככה. ישבתי אתכם, אמרתם לי: אתה צודק, אתה צודק, אתה צודק, זה החוק. תקנו את החוק. איפה ההוא ממשרד הפנים?
אופיר פינס-פז
¶
מעולם לא השתתפתי בדיון שעוסק בבחירות בלי איילת פישמן ובלי אהוד שיל"ת, מאז שאני זוכר את עצמי בחיים הפוליטיים, או בלי שניהם מעולם עוד לא השתתפתי.
היו"ר דוד רותם
¶
אני מנצל את העובדה שבמשך 30 שנה הייתי חבר בוועדת הבחירות המרכזית ואני גם משפטן, ואני מאוד שמח על כך שסגנית המנכ"לית היא גם משפטנית- - -
היו"ר דוד רותם
¶
כי היתה 12 מנדטים. בוא נאמר כך: היא היתה יותר ממה שאתם תהיו. אתם מתקדמים בקצב הנכון...
אופיר פינס-פז
¶
לא, אנחנו מתקדמים יחד עם המפד"ל, לאותם מקומות...
מה אתה אומר על זה? זה נראה לי לא סביר.
היו"ר דוד רותם
¶
אופיר פינס, אני מסכים עם מה שאתה אומר, בתנאי אחד. אתה רוצה להציע עוד תיקונים לחוק הבחירות. חברי כנסת צריכים להיות מוכנים לדיון, והיית צריך להגיש את זה קודם ולומר: רבותי, במסגרת הזאת כבר תקנו א', ב', ג', ד', אבל אתה לא יודע מה אתה רוצה לתקן.
היו"ר דוד רותם
¶
אני לא מטיף לך מוסר, אבל אתה מבין מה אתה עושה? אתה בא עכשיו, כולם התכוננו למה שיהיה- - -
היו"ר דוד רותם
¶
אופיר פינס, אני אעשה דבר נורא פשוט, אני אנהל את הדיון, אני לא אצביע היום, נקבע דיון נוסף. אני מבקש, מכיוון שאני באמת רואה שיש לך דברים שאתה רוצה לתקן--
היו"ר דוד רותם
¶
לא צריך הרבה.
--תעשה טובה ותגיש את זה. שבוע-שבועיים לפני הדיון תשלח לתמי אדרי, תשלח אלינו, כדי שאפשר יהיה לדון בזה אחרי שלמדנו את הנושא.
היו"ר דוד רותם
¶
לא, אני אצרף את זה לכאן. מה, הוא צריך עוד לעבוד? הוא מגיש מספיק הצעות חוק בעניינים רציניים...
היו"ר דוד רותם
¶
הערות נוסח, אחר כך נראה, אבל יש עוד הערות מהותיות של אופיר פינס. אנחנו עוברים לסעיף 9.
תמי אדרי
¶
סעיף 9 הוא העיון במסמכים. זה גם כן היה אחרי הבחירות, לא האחרונות, אלא הקודמות. היו המון רשימות, כולל הסיעה שלכם- - -
היו"ר דוד רותם
¶
רוע לב יש בסעיף הזה. אני מוכרח לומר לכם, מכיוון שהייתי בצד השני. הודיעו לי שאני חבר כנסת, וביום חמישי בצהרים הודיעו לי שחסרים לי 106 קולות.
היו"ר דוד רותם
¶
ביום חמישי בצהרים הודיעו לי שחסרים לי 106 קולות ואמרו לי שמישהו אחר נכנס במקומי. אם אופיר פינס היה באותו יום יושב-ראש ועדת הבחירות המרכזית, תאמיני לי שהוא היה משיג לי את ה-106 קולות האלה.
היו"ר דוד רותם
¶
לא, אני לא רוצה ללכת. אני רוצה לבדוק את המסמכים, אני לא רוצה ללכת לבית משפט כדי לספור פתקאות, אני לא יודע איזו קלפי אני רוצה. הרי אני יודע מה היה שם.
אופיר פינס-פז
¶
הוועדה היא ברשות שופט בית משפט עליון. ברמה המחוזית, בכל ועדה יש שופט בית משפט מחוזי.
אופיר פינס-פז
¶
יושבים שם אנשים ממערכת המשפט. צריך אישור שלהם. הוא לא צריך את בית משפט, הוא צריך לקבל אישור- - -
היו"ר דוד רותם
¶
אתה מבקש לראות קלפי מסוימת, אתה רוצה לספור בה את הקולות. אדוני, יושב איש משמר הכנסת, אסור לך להחזיק עט, אסור לך לשים ידיים על השולחן.
תמי אדרי
¶
אופיר פינס, שתדע, מעיינים בחומר שהוא כתב יד והוא המקור, זאת אומרת, כל אחד יכול בלי שתשים לב לכתוב- - -
היו"ר דוד רותם
¶
תמי אדרי, תמי אדרי, זה לא יכול בכלל להיות, הוא לא נותן לך לגעת בחומר, יושב מישהו ממשמר הכנסת ושואל אותך מה אתה רוצה לספור, והוא סופר, ואתה אפילו לא יכול לרשום. אסור לך להיכנס שם עם עט, כדי לא לעשות שינויים.
היו"ר דוד רותם
¶
הבלגן היחיד שהיה, זה היה בשולחן של הליכוד, שספר הפוך ממני, אבל חוץ מזה לא היה בלגן.
אופיר פינס-פז
¶
דודו רותם, נוכח העובדה שמדובר בנוהג, והכול רותח. איך אמרת? היו חסרים לך 100 קולות. אני זוכר את שכיב שאנן, הצמדנו לו פרמדיק כל המערכת הזאת. אני חושב שלא צריך את בית המשפט, זו ועדה מעין שיפוטית. השופט צריך לאשר, זה הכול. אני מניח שאם הוא יאשר, הוא גם יוודא שהעניין באמת מתנהל, שלא יהיה חס וחלילה חשד לזיופים.
היו"ר דוד רותם
¶
העילה היא, שיש לי ראיות למשהו אחר. אין לי ראיות, אני רק אומר: רבותי, אני רוצה לבדוק.
אופיר פינס-פז
¶
דודו רותם, אני מציע אישור שופט, יושב-ראש הוועדה. בי"ת, רק לבא כוח הסיעה, אבל לא מוגבל, זאת אומרת, בלי עילות.
אופיר פינס-פז
¶
הוא יאשר למשה, בא כוח סיעת העבודה, לבדוק. הפנייה צריכה להיות בכתב, הוא צריך להגיד לו מה הוא רוצה לבדוק. הוא צריך לפנות לשופט בכתב ולהגיד לו: אני רוצה לבדוק את הקלפיות בעפולה, ולמה, וזה הכול.
היו"ר דוד רותם
¶
תמי אדרי, אני הייתי שם, אני מודיע לך שאין שם שום בלגן. אתה רוצה אישור של שופט, זה בסדר.
תמי אדרי
¶
כמעט הכניסו מכות. אתה לא זוכר מה היה? אולי לא היית שם. אני הייתי צריכה להוציא את חיים אברהם בכוח מהחדר. זו היתה טעות של מפלגת העבודה שהביאו אותו להיות משגיח.
היו"ר דוד רותם
¶
כתוב פה ש"זכאי לקבל, תמורת תשלום, צילומים מאותם מסמכים". מי יקבע את גובה התשלום ומי יצלם?
היו"ר דוד רותם
¶
איך זה הולך שם? יש שם מכונת צילום, עומד עובד שלך ומצלם. גם העובד עולה לך כסף. את רוצה רק את עלות הצילום, אין בעיה.
תמי אדרי
¶
לפי סעיף 95, אני חושבת שאתה מכיר, יש הסיפור של השוטרים. לגבי שוטרים יש הסדר מיוחד שאנחנו מקבלים, נדמה לי, 45 יום לפני הבחירות רשימה של השוטרים. לפי החוק של שוטרים שאמורים להיות מוצבים ביום הבחירות כך שלא יוכלו להצביע, אבל בפרקטיקה זה כל השוטרים, כי ב-45 יום לפני הם לא יודעים איפה יהיו השוטרים.
תמי אדרי
¶
לא מעיפים אותם. נניח שאתה שוטר, במקום שיהיה כתוב: אופיר פינס, תעודת זהות, כתובת כך וכך, כתוב: אופיר פינס, תעודת זהות, ובמקום הכתובת כתוב: שוטר, מצביע עם תעודת הצבעה לשוטר, או משהו כזה.
תמי אדרי
¶
זה ההסדר. כדי שתוכל לממש את זכות ההצבעה שלך, אתה יכול להצביע כשוטר בכל קלפי, בתנאי שאתה מופיע במדים, וחוץ מתעודת זהות מראה תעודת הצבעה לשוטר.
תמי אדרי
¶
מתעוררת שאלה לגבי אנשי השב"כ, שהם לא שוטרים, הם נמצאים בדיוק באותו מצב כמו שוטרים שהם מופיעים בכל מקום, אלא שהם לא רוצים שיזדהו, לא שיביאו איזו תעודה. יש כל פעם סידורים שהם לא סידורים- - -
תמי אדרי
¶
רוצים שזה יהיה מסודר. חשבנו יחד אתם איך אפשר לפתור את הבעיה. הצענו להשאיר את אותה פרוצדורה ולהגיד קודם כול, שאנשי הביטחון האלה הם שוטרים כאילו, הם ייתנו את הרשימה ויימחו אותו דבר, אבל השוטר יוכל להצביע בקלפי, הוא לא יהיה חייב ללבוש מדים, כי להם אין מדים. יהיה צריך להראות תעודת הצבעה של שוטר, אבל לא יהיה המספר האישי של השוטר, כי להם אין מספר אישי.
תמי אדרי
¶
הצהרנו שיהיה כתוב: לרבות עובד שירות הביטחון הכללי. בהגדרת שוטר יבוא גם זה וגם זה. להפך, מה שעשינו עד היום היה שקר.
היו"ר אופיר פינס-פז
¶
זה אני יכול להגיד לך היום. אגב, לא בדיוק. אני לא חושב שמישהו יכול להגיד בדיוק, גם לא דני גבע.
עודד ברוק
¶
מוחקים אותו ברשימה, והוא מקבל במקום זה כאילו פתק. ברגע שהוא נתן פתק, הוא לא יכול להצביע יותר.
יפעת שקלר
¶
הוא צודק במה שהוא אומר. ריכזתי השנה את העניין בנושא הבחירות. הפרוצדורה הפנימית שלנו היא מאוד מסובכת. חבל לכם על הזמן כמה שהיא מסובכת, כמה תעסוקה היא גוררת - אני צריכה למחוק אותם, אחר כך אני צריכה לקבל מכם את תעודות ההצבעה, אחר כך אני צריכה לכנס את כל גורמי כוח האדם מכל המשטרה, ואחר כך תמיד יש שוטרים- - -
יפעת שקלר
¶
המשטרה הרי היא ארגון דינמי - זה הולך לקורס, זה זז. יש הרבה מאוד שוטרים שלא מקבלים את תעודת ההצבעה הזאת, והשוטרים, כך לא יכולים להצביע.
סיגל קוגוט
¶
אתה מדבר על הצבעות כפולות, בדיוק מה שדיברנו, ואז זה לא יאפשר לאנשי השב"כ להיות בהסדר הזה.
תמי אדרי
¶
אופיר פינס, אני מסבירה לך עוד פעם. הוא לא מצביע במעטפה כפולה, הוא מצביע רגיל במעטפה הכחולה.
תמי אדרי
¶
הוא משאיר את תעודת ההצבעה הזאת בקלפי, זה מצורף לפרוטוקול, ובפרוטוקול כתוב: סך הכול אנשים שביקשו להצביע לפי פנקס הבוחרים - עשרה, ועוד שני שוטרים, ויש תעודות. אם אין התעודה, הוא יכול היה להצביע פה, ולא ידעו להוסיף- - -
יפעת שקלר
¶
בפרוצדורה קיבלתי ארגזים בכמות של חדר. אני לא מסוגלת לבדוק אם כולם הופיעו, אם חסר לי איזה קובץ. בבחירות האחרונות היה ויכוח ביני לבין קצינת כוח אדם. היא טענה שהיא לא קיבלה, אני לא יכולתי להוכיח לה. אמרתי לה: נתתי לך ארגזים, אבל לא יכולתי להוכיח שכל האנשים שלה נמצאו וקיבלו, ולכן זה נשאר בלתי פתור לאן נעלמו תעודות ההצבעה. הפרוצדורה שצריך לבוא לכנסת כדי להפיק תעודות הצבעה. אם השוטרים שלי בדרום, אני יושבת ביום הבחירות, אני צריכה לשלוח- - -
היו"ר אופיר פינס-פז
¶
חברים, לא יקום ולא יהיה. שוטרים ואנשי שב"כ יצביעו במעטפות כפולות, נגמר הסיפור.
סיגל קוגוט
¶
יותר מאנשים עם מוגבלויות נמצאים בשטח ביום הבחירות, והם לא יכולים כמו אזרחים רגילים להצביע? כמה?
סיגל קוגוט
¶
הם לא יישארו בשיטת ההצבעות במעטפות כפולות. כמה שוטרים לא הצביעו בגלל הבלגן הזה?
(חבר הכנסת דוד רותם חזר ותפס את מקומו כיושב-ראש ועדת החוקה, חוק ומשפט)
אופיר פינס-פז
¶
שמעת איך שוטרים מצביעים? לא ידעתי את הסיפור. תבוא עם מדים, עם תעודה, תצביע במעטפה כפולה.
אופיר פינס-פז
¶
אל תמחקו, תעשו הצבעה כפולה לשוטרים ולאנשי שב"כ. איש שב"כ שלא רוצה להזדהות, יצביע בבית שלו. רוב אנשי השב"כ יכולים להצביע בבית.
היו"ר דוד רותם
¶
מה ההבדל בין אנשי שב"כ ואנשי משטרה לבין מי שמוגבל בניידות, כי הוא סטודנט שנמצא בנצרת והוא לא רוצה לנסוע לירושלים?
ואדים בוגוד
¶
להבדיל מסטודנט, שלא בא לו לנסוע מצפת לירושלים, אם נשתמש בדוגמה הקודמת, אנשי שב"כ חייבים, ברובם, מתוקף תפקידם, להיות צמודים לאישיות כל יום הבחירות.
אופיר פינס-פז
¶
מזדהים. כולם רואים אותו - איך הוא יזדהה? הוא מאבטח את השר, איך הוא יזדהה? הוא מזוהה.
היו"ר דוד רותם
¶
השר ב-07:00 בבוקר יוצא מהבית, באותו יום שהוא מלווה את השר או את ראש הממשלה, ממילא הוא צמוד אליו.
היו"ר דוד רותם
¶
אדוני, אנשי שב"כ שמגיעים לבית משפט. הם לא אומרים איך קוראים להם - המכונה א', המכונה ד', המכונה ח'.
אופיר פינס-פז
¶
תחשבו מה שאתם אומרים, בשביל 5% נגיד, אנחנו צריכים לעשות פרוצדורה חדשה, שנשענת על דבר לא נכון.
אופיר פינס-פז
¶
אני רוצה פרוצדורה הגיונית. אני לא רואה בעיה עם הצבעה במעטפות כפולות לאנשי שב"כ, אני מצטער.
ואדים בוגוד
¶
איך הוא יזדהה? איך ידעו שהוא עובד שב"כ? האם הוא יבוא לוועדת קלפי ויגיד שהוא עובד שב"כ?
אופיר פינס-פז
¶
כבר חשפו את זה בעיתון, שמעתי...
בואו נחשוב על פתרונות, אפשר שיהיה בקלפיות מסוימות, ומי שיהיה בוועדת הקלפי יהיה גם הוא איש שב"כ.
אופיר פינס-פז
¶
חברים, אני בעד ללכת על הפתרון הזה, בתנאי שהוא לא מה שנעשה במשטרה, אלא פתרון נקודתי. אם תצליחו להגיד 45 יום לפני על 100, 200, 300 איש.
אופיר פינס-פז
¶
אם אתם מסוגלים, לא על כל עובדי השב"כ, אלא על אלה שיודעים מראש, על 300-200 איש, ואז אין בעיה גם לתת להם תעודות ולגמור את העניין. אבל לא כל השוטרים, זה מה שקורה.
היו"ר דוד רותם
¶
את עובד השירות צריך למחוק מהקלפי שלו, צריך תעודת הצבעה והוא צריך להזדהות בפני יושב-ראש ועדת הקלפי.
דני גבע
¶
שוטרים ואנשי שב"כ, יהיו להם תעודת הצבעה לשוטר, זה כל העניין. ובחוק כתוב: שוטר, לרבות עובד שירות הביטחון.
יפעת שקלר
¶
מה שאני אומרת, שיש פה בעיה של השב"כ. צריך להתייחס אליה ברצינות ובכובד ראש, ואני לא מספיק מעורה, ולא רוצה להציע הצעות בשבילם. מעלה חבר הכנסת אופיר פינס אפשרות להקל על הפרוצדורה המשטרתית, ואני אומרת: בואו ונעשה את זה. אני קצינה במשטרה שבזבזתי, אני וקצינותי במשטרה, על שלוחותינו במשטרת ישראל, זמן במשך חודשיים ימים - תעדכנו את הרשימות, הרשימות לא מעודכנות. למה לא שלחת, כן שלחת? אני מנסה להתייעל, לחסוך עבודה מיותרת. אני חושבת שהוא מעלה הצעה מצוינת, שבאותה נשימה נפתור גם בעיה של השב"כ וגם למשטרת ישראל.
אופיר פינס-פז
¶
לא בטוח שאפשר לפתור לשב"כ. אני מסכים אתך שאסור להוסיף חטא על פשע. יש פה הסדר לא נכון, השב"כ רוצים "להתלבש" על הסדר שאנחנו חושבים שהוא לא נכון, ההסדר לא טוב. אם ההסדר היה טוב, אין בעיה. ההסדר לא טוב, צריך לבטל אותו. צריך למצוא לכם הסדר אחר. צריך לחשוב. יש עוד שלוש שנים לבחירות. לא נסכם את הצעת החוק היום, נחשוב על הסדר אחר.
היו"ר דוד רותם
¶
אם נכתוב ששוטר יכול להצביע או בהצגת תעודת שוטר או בהצגת תעודת הצבעה לשוטר, לשב"כ ניתן תעודות הצבעה, לכם יהיו תעודות שוטר, כל שוטר יציג את התעודה שלו, יצביע בקלפי- - -
תמי אדרי
¶
איך יסמנו אותו אחר כך כשתבוא לבדוק ברשות יושב-ראש הוועדה? בדיוק כמו שאמר בזמנו רענן כהן, שהזכרת קודם. הוא הגיש ערעור, הוא לקח פרוטוקול - ידעתי תיכף, כי אני מכירה את הנושא, אבל הוא הציג את זה בטלוויזיה ואיך הציבור ידע? הוא אמר: איך יכול להיות שבמשמר איילון - סתם אני אומרת - יש 100 בוחרים, אבל הצביעו 250? איך זה יכול להיות? אני יודעת שהיתה שם מעטפה של 150 תעודות הצבעה לשוטר. אם יצביעו רק עם תעודה במעטפה רגילה, לא כפולה, איך ידעו?
היו"ר דוד רותם
¶
סליחה. שוטר יצביע בקלפי רגילה עם תעודת שוטר, ומכיוון שלכם יש רשימה של כל השוטרים- - -
ואדים בוגוד
¶
מה שיקרה שכל מי שיצביע בתעודת הצבעה לשוטר, ידעו מיד שהוא עובד שב"כ, כי אף שוטר לא יצביע בתעודת הצבעה לשוטר.
היו"ר דוד רותם
¶
מי ידע שהוא עובד שב"כ? שלושה חברי ועדת קלפי, והמזכיר. נקודה, סוף פסוק. את מי זה מעניין בכלל?
היו"ר דוד רותם
¶
למה כמה מאות? חבר'ה, בחייכם, כל אנשי האבטחה, תעזבו אותי. כל אנשי האבטחה, אין אתם בעיה, הרי כולנו יודעים. כל החרשים בכנסת, אנחנו יודעים שהם אנשי שב"כ...
אופיר פינס-פז
¶
מה אתה אומר? הוא בא עם תעודת שוטר סמוי. אתם מצחיקים אותי. הסמוי בא עם תעודת שוטר ועם מדים. אתם אומרים לי שהוא לא נחשף?
היו"ר דוד רותם
¶
דני גבע, זו לא הפעם הראשונה שהמשטרה מציעה הצעה לא טובה, או השב"כ מציע הצעה לא טובה, כבר נתקלנו בזה בעבר.
אופיר פינס-פז
¶
כל אחד שיעשה את העבודה שלו. אם הקונסטרוקציה לא נכונה, וצריך לבטל אותה, אי אפשר להוסיף עליה עוד נדבך. זו פשוט טעות. אתם צריכים להבין את זה. בניתם משהו. קורה בחיים. יש לנו זמן, הבחירות לא מחר, נתקן את זה. רוצים ללכת לקראתכם, זה לא שלא רוצים ללכת לקראתכם, נמצא פתרון אחר. אני בטוח שיימצא פתרון.
סיגל קוגוט
¶
אם יש להם אישור שהם לא במדים, אי אפשר לזהות אותם היום? הוא בא עם תעודת הצבעה לשוטר בלי מדים, מיד חברי ועדת הקלפי יודעים שהוא סמוי.
תמי אדרי
¶
בזמנו אמרו שמצביע הבוחר במעטפה כפולה, גם הוא חותם על המעטפה. במשך השנים הגדילו את מספר האנשים שיכולים לבחור - בהתחלה היו רק ימאים - שם הבוחר לא צריך לחתום, מילאו את כל הפרטים שלו. אנחנו רוצים להתאים את זה, שזה יהיה אחיד, רק האחראים יחתמו.
תמי אדרי
¶
לא. לא בודקים את זה. לפעמים לא מילאו את זה, ואז בא מבקר המדינה והעיר שאין חתימה. עדיף שלא יהיה בכלל.
היו"ר דוד רותם
¶
"לא תהיה בכלי שיט תעמולת בחירות על-ידי אסיפות או רמקולים; בכלי שיט לא יוצג ברבים ולא יחולק חומר תעמולה- - -". כמה ימאים יש היום שמצביעים?
היו"ר דוד רותם
¶
אם כך, תורידו את הסעיף הזה. מה אכפת לכם? ברמקולים של אוניית צים, שיש בה 7,000 פיליפינים, אני רוצה לעשות תעמולת בחירות? אין לכם דבר כזה.
תמי אדרי
¶
ההתחלה של ההצבעה בחוץ-לארץ היתה באוניות, ואחר כך, כל הצבעה שעשו בחוץ-לארץ, במקום לכתוב עוד פעם את כל התקנות, אמרו: כאמור בתקנות אלה ואלה, שזה כלי שיט, בהתאמה.
היו"ר דוד רותם
¶
כל החיים שלי חונכתי על-ידי אבא שלי. מה אני אעשה, הוא מת. אני עדיין משאיר סעיף בחוק שאני מחונך על-ידי אבא שלי? חבר'ה, אין דבר כזה. תעמולת הבחירות היום היא כבר אחרת, עזבו אותי עם רמקולים, עזבו אותי עם השטויות האלה.
היו"ר דוד רותם
¶
אין היום הצבעה של אוניות, כולם פיליפינים שלא מצביעים בקלפי הישראלי, ואנחנו משאירים.
היו"ר דוד רותם
¶
תמי אדרי, דינים הגיע כבר ל-43 כרכים, משום שבכל מקום יש עוד סעיף ועוד סעיף, שלא רואים אותו ולא צריך אותו.
תמי אדרי
¶
אנחנו רוצים שזה יהיה אותו דבר. היום לגבי האסירים כתוב אחרת, לא כתוב איזה יום, וכתוב על ההצבעה. אנחנו רוצים שזה יהיה מתאים- - -
עודד ברוק
¶
יש כללי בחירות לכנסת, הוראות בדבר סדרי הפעלתן ועבודתן של קלפיות לאסירים ובדבר שעות ההצבעה. סעיף 9 שם מאוד דומה. אין לי בעיה. זה לא משהו במהות.
עודד ברוק
¶
דבר ראשון, אין לנו בעיה עם ההצעה הספציפית, רק צריך לבחון את היחס בין זה לבין הכללים, ואולי למחוק את הכללים, או משהו כזה. בקשה שנייה. כמו שאמרה מנכ"לית ועדת הבחירות, ההצעה הזאת היא הצעה של הבחירות הקודמות, לא הנוכחיות. בעקבות הבחירות הנוכחיות פנינו לוועדה וביקשנו תיקון נוסף. בבחירות הנוכחיות היו בשב"ס כ-12,000 אסירים בעלי זכות הצבעה, בפועל הצביעו בערך 3,300. הסיבה היא, שלא היה להם אמצעי זיהוי. ביקשנו להוסיף כאמצעי זיהוי גם תעודת אסיר בקלפי בבית סוהר.