PAGE
64
ועדה משותפת לוועדת החוקה חוק ומשפט ולוועדת הכספים
21.7.2009
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 1
מישיבת הוועדה המשותפת לוועדת החוקה חוק ומשפט ולוועדת הכספים
יום שלישי, כ"ט בתמוז התשס"ט (21 ביולי 2009), שעה 13:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 21/07/2009
אישור תקציב החברה לאיתור והשבת נכסים של נספי שואה לשנת 2009
פרוטוקול
סדר היום
אישור תקציב החברה לאיתור והשבת נכסים של נספי שואה
נכחו
¶
חברי הוועדה: דוד רותם - היו"ר
יריב לוין - מ"מ היו"ר
אופיר פינס-פז - מ"מ היו"ר
אורי אורבך
שלי יחימוביץ
מרינה סולודקין
מוזמנים
¶
מנחם אריאב, יו"ר הדירקטוריון של החברה לאיתור והשבת נכסים של נספי שואה
אברהם רות, החברה לאיתו והשבת נכסים של נספי השואה, חבר דירקטוריון
עו"ד נדב העצני, החברה לאיתו והשבת נכסים של נספי השואה, יועמ"ש
דוד שוהם, החברה לאיתו והשבת נכסים של נספי השואה, מנהל אגף מערכות מידע
רו"ח אברהם מורנו, החברה לאיתו והשבת נכסים של נספי השואה, מנהל אגף כספים ונכסים
נועה בלכר, החברה לאיתור והשבת נכסים של נספי השואה, מנהלת אגף איתור נכסים
שרה סולי אורמן - מנהלת פרויקט סיוע לניצולי השואה
זאב פקטור, יו"ר הקרן לרווחה לניצולי השואה בישראל
נועם לניר, הקרן לרווחת ניצולי השואה
ברננדה חיים, הקרן לרווחת ניצולי השואה
עו"ד מוריה בקשי-כהן, משרד המשפטים, מח' ייעוץ וחקיקה
ודים גודון, משרד האוצר, אגף התקציבים, רכז ממשל ומינהל
אורי גבע, משרד האוצר, אגף התקציבים, רפרנט ממשל ומינהל
חברת הכנסת לשעבר קולט אביטל
משה טליסניק
אהרון מולוטכובסקי
ליאוניד צימרמן
ליה בויארסקי
שמואל ברודסקי
עו"ד דפנה הולץ-לכנר
ירון שמיר, מנכ"ל מרכז הארגונים של ניצולי השואה
אורי ארזי, דובר מרכז הארגונים של ניצולי השואה
עמי צדיק, הכנסת, מרכז מחקר ומידע
היו"ר דוד רותם
¶
אני פותח את ישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט. על סדר-היום שלנו עומדת בקשת החברה לאיתור ולהשבת נכסים של נספי השואה לאישור תקציב מעבר לקבוע בחוק. מי רוצה להציג את הבקשה? בבקשה.
מנחם אריאב
¶
ביקשנו לקיים דיון על התקציב שלנו לפי הצרכים שיש היום ומוכרים היום, בהתאם לפעילות שיש לנו. פנינו בחודש ינואר השנה לחבר הכנסת בן-ששון, הוא אמר שהוא לא יכול לעשות את זה מאחר שהכנסת מסיימת את תפקידה וגם הוא מסיים תפקידו, ולכן זה יעבור לכנסת החדשה. הכנסת החדשה הרכיבה ועדותיה במאי-יוני, ואז פנינו בבקשה להגדיל את התקציב כדי לאפשר לנו לפעול, בהתאם למה שאנחנו חושבים להכרחי. ביקשנו להגדיל את התקציב ל-8 מיליוני שקלים או יותר, בהתאם לתקציב שהגשנו על הפעילות הענפה שאנחנו עושים ועל פעולות שאנחנו צריכים לעשות בכל המערכת. אני לא מתעלם מכך שיש טענות ושיש כל מיני בעיות, אני מכיר את הבעיות. אני פה שלושה חודשים מבלי לומר רע על קודמי, אלא להמשיך להפעיל את החברה ולשרת את הציבור.
אנחנו באים עכשיו מישיבת ועדת הכספים בעניין התביעות שיש לנו מהבנקים. במצב שנוצר כעת לא נוכל לפעול במסגרת שהיתה לנו בשנה הקודמת, ואשר התקציב שלה מסתיים בספטמבר. אנחנו מבקשים שתגדילו את התקציב שלנו. פנינו גם למשרדי הממשלה השונים. משרד האוצר קבע את מר בן-דוד, שיבדוק את העניין הזה. לדעתי, גם למשרד המשפטים יש מכתב התומך בקו שלנו בהגדלת התקציב ובקביעת התקציב.
יכול להיות שנצטרך להתכונן יותר בשנים הבאות, לשבת ולתאם מראש. האיחור לא היה שלנו, האיחור היה בגלל הבחירות, האיחור היה בגלל בחירת מוסדות הכנסת. והיום אנחנו עומדים בפני מצב שאם לא תוכלו להיענות, ואני לא מאיים, אני בהכנעה רבה אומר לכם: החברה תסגור שעריה בחודש ספטמבר.
עוד שני דברים. אין אנחנו מקבלים כסף מהממשלה לתקציב, אבל משום מה קבעו שהחברה הזאת, שהיא לא חברה ממשלתית מלאה, אבל פועלת יחד עם משרד המשפטים ומשרד האוצר כחברה ממשלתית, ש-2% ממה שיש לה מותר לה להוציא. אל"ף, אנחנו לא מוציאים כספי מדינה. בי"ת, אנחנו לא יכולים להוציא יותר מ-2%, אף-על-פי שחברי שגו כל השנים, כי ההוצאות המשפטיות ודברים אחרים היו צריכים להיות בתקציב לא של השוטף. אנחנו עומדים היום בפני שוקת שבורה ומבקשים את עזרתכם.
אני יודע שיש טענות לגבי הפעילות שלנו, לא בתקציב השוטף, אלא בתקציב הכללי. שמעתי גם טענות לגבי הפרויקטים שיש לנו. ויושבת כאן הגברת שתוכל להסביר את הדברים. שמעתי שהיו דיונים בוועדת הקליטה - אני לא יכולתי להגיע בגלל בעיה אישית - וטענו בהם למה סוכר חום ולא סוכר לבן, למה חלבה ולא בשר.
מנחם אריאב
¶
אני יודע שיש שאלות קשות, אבל אנחנו בשנה הראשונה שמנסים. אנחנו נבנה את עצמנו בהתאם לצרכים. ואני מודיע מראש, גם לכל הצרכים שנקבע עכשיו בהמשך הדרך תמיד עוד יהיו טענות. אין דבר כזה שאתה יכול לספק 3,000 אנשים בשלוש עמותות וזה יפעל אותו דבר.
הנושא הנוסף הוא עניין המאבק שלנו עם הבנקים, בראשם בנק לאומי. ולכל הדברים האלה צריך כסף לפעילות. אין מוסד שיכול לעשות את הדברים האלה כמו שעשינו, כולל השגיאות. ואני מודיע שהיו שגיאות, ישנן שגיאות. אנחנו נעשה מאמצים לתקן אותן, להביא את הפעילות לדרך הנכונה, ואנחנו מבקשים את אישורכם.
היו"ר דוד רותם
¶
מר אריאב, קראתי את נייר העמדה שלכם, ויש פה סעיף, אני מוכרח לומר, שהעלה לי את לחץ הדם וגרם לי להזיע.
היו"ר דוד רותם
¶
כן, לי. ואני רוצה לקרוא, ואני רוצה ממך הסברים על מה שכתוב כאן. "המגבלות התקציביות, בין השאר, מונעות מהחברה הרחבה משמעותית של הסיוע לניצולי שואה נזקקים. חמור במיוחד הוא העיכוב בפעולות הסיוע לניצולי שואה נזקקים, שכן, כידוע, מדובר באוכלוסייה חלשה ומבוגרת, שהסיוע שמעניקה לה החברה משמעותי ביותר, אך עדיין לא מספק. ככל שהחברה תרחיב את היקף פעילותה ותגביר את המשאבים לאיתור הנכסים, כך תוכל להגביר את הסיוע הניתן היום לאותם הניצולים הנזקקים אשר מטבע הדברים נמצאים בשארית חייהם ומצבם הסוציאלי, ובמרבית המקרים אף הבריאותי, קשה ביותר- - -לדאבוננו, בכל יום נפטרים כ-35 ניצולים. הגברת הסיוע תפצה ולו במעט על העוול אשר נגרם לנספים ויורשיהם במשך שנים כשלא הכירו בזכויותיהם בטרם חקיקת החוק." תסביר לי, מאז שהוקמתם, כמה כסף נתתם לניצולי שואה?
מנחם אריאב
¶
אני אענה לכבודו וגם הוא, מותר לו. קודם כול, 75 מיליוני שקלים הלכו בשנה שעברה ישירות לניצולים, 25 מיליוני שקלים לפרויקטים.
מנחם אריאב
¶
סליחה, אדוני היושב-ראש, חילקנו לפני שבועיים, משום שהביטוח שינה את התקנות, והרשימות שעל-פיהן אנחנו מחלקים מתואמות עם הביטוח הלאומי.
מנחם אריאב
¶
סיימנו את זה רק לפני חודש, שום איום של הישיבה של היום לא עזר, משום שבמסגרת שהיינו, או שאנחנו מפירי חוק או שאנחנו הולכים לפי החוק. הביטוח הלאומי קובע מי הוא- - -
מנחם אריאב
¶
משרד האוצר, הלשכה לשיקום נכים, הם קובעים את הרשימה של הנזקקות. בתקופה האחרונה הגדילו את המענק של הביטוח הלאומי, הוציאו החוצה חלק מהנזקקים, וצריך היה להתאים את הרשימות. התאמנו את הרשימות, חילקנו 9,400 מענקים. פנו אלינו לאחרונה עוד 500 - בדרך כלל אנשים נזכרים להגיש מאוחר את הבקשה - ואנחנו עומדים לחלק גם את הכסף הזה. בשום פנים ואופן זה לא בגלל הישיבה כאן. אם יש פה אנשי אוצר, הם יאשרו לך שהיה צריך לתאם אתם את הדברים.
שלי יחימוביץ
¶
אדוני היושב-ראש, יש לי שאלה, מכיוון שאני לא מצויה מאוד בחומר, למעט מה שלמדתי לקראת הישיבה, ואני נמצאת כאן מתוקף היותי חברה בוועדת הכספים. יש לי תחושה שיש מתקפה על האנשים שיושבים פה. אני רוצה לדעת מה קרה באופן אינפורמטיבי. האם הם עשו מעשה רע? האם קוראים אותם לסדר בגלל דבר מה?
היו"ר דוד רותם
¶
אילו זה היה תלוי בי אישית, הייתי קורא להם מאוד לסדר. החוק קובע מהו תקציב החברה. מה שקורה, שוועדה משותפת רשאית להגדיל את התקציב. כיוון שהוועדה המשותפת לא נתכנסה, כי לא היה אפשר לכנס אותה, עשתה החברה דין לעצמה ואמרה: אני עושה תקציב תלת-חודשי, ולקחה את התקציב הגבוה, דהיינו מה שהם רוצים שנאשר--
היו"ר דוד רותם
¶
מה עושים? עושים דבר נורא פשוט. באים אלינו ואומרים לנו: רבותי, אם לא תאשרו לנו את התקציב המוגדל, אנחנו גומרים את התקציב שלנו ב-1 בספטמבר ואנחנו סוגרים את החברה. דהיינו, עכשיו לנו אין ברירה, כי אם נגיד שאנחנו לא מאשרים את התקציב המוגדל, בעוד חודש החברה הזאת נסגרת. העמידו אותנו מראש בפני מצב שאין לנו ברירה, אלא אם כן אנחנו רוצים לסגור את החברה. אני לא אוהב שמעמידים אותי במצבים כאלה, ולכן, כן, יש לי מתקפה.
מנחם אריאב
¶
הדיון הזה היה צריך להתקיים לפני שלושה שבועות ונדחה לעכשיו. אין לי טענות, אבל אלה העובדות.
היו"ר דוד רותם
¶
אני אתן לך, שלי יחימוביץ, רשימה מה היו סלי התמיכה. העבירו כספים לכל מיני גופים שיעשו סלי תמיכה, ונותנים לקשישים נזקקים סוכר אורגני.
היו"ר דוד רותם
¶
הם עושים את זה דרך עמותות, ויש עמותות שקובעות מעשר כספים. אני לא רוצה להגיד איזה מפלגה, לדעתי, מנהלת את העמותות האלה.
נדב העצני
¶
אני אסביר את עצמי. היושב-ראש אמר דברי פתיחה, ולאחר מכן אבי מורנו, שהוא החשב של החברה, אמור היה להציג את הבקשה לגופה ולפרטיה ואת ההסברים. אנחנו נודה אם נוכל להציג את הבקשה. בבקשה בפני עצמה, דברים שיאמר אבי מורנו, גם ייתנו מענה לא מעט לדברים שכבר נאמרו מלכתחילה על-ידי יושב-ראש הוועדה. נודה אם זה יתאפשר לנו, לאחר מכן נוכל להגיב.
מוריה בקשי
¶
קודם כול, ההנחה שהכספים הם באמת כספים של אנשים שנספו בשואה מצריכה חיסכון גדול ככל האפשר בהוצאות הכספיות. זה שזה לא על חשבון המדינה, זה לא אומר שאנחנו לא צריכים לנהוג בדיוק באותו קימוץ, ואולי אפילו יותר.
אני רוצה לדבר גם על 2009 וגם על 2010 ואילך. הנושא של התקציב, כ-2% מנכסי החברה, שזה מה שקובע החוק, היו הרבה טענות לגביו. הסכום, נכון לשנה הזאת, הוא 12.5 מיליון. כאן ההצעה היא להעלות את הסכום ל-22 מיליון.
כל הצדדים בסיפור חושבים שנכון לנתק את התקציב מהאחוזים של הנכסים, בין השאר כדי ליצור מוטיבציות נכונות, וגם כדי שלא יעלו טענות שמישהו שומר נכסים וכן הלאה.
בעקבות הדיון הקודם, שלא עסק רק בתקציב, אלא גם בנושאים נוספים, אנחנו מתכוונים להציע כמה תיקוני חקיקה בכמה נושאים, ביניהם נושא התקציב.
לצורך התקציב החדש, שיתחיל כבר מ-2010, אנחנו סבורים שצריך לבנות תקציב שלא יסתמך על שנת 2009, ושהוא יהיה, אל"ף, מתוך מגמה מאוד משמעותית של צמצום; בי"ת, באיזה סדר יורד; וגימ"ל, צריך להביא בחשבון שלא יהיו בו עלויות הקמה ותהליך איתור מיוחד שנמצאים בתקציב הזה כתקציב מיוחד. לכן, קודם כול, התקציב של 2009, מבחינתנו, לא משמש בסיס לתקציבים הבאים.
לגבי תקציב 2009. ההצעה הזאת, שהיא 9.5 מיליוני שקלים יותר, לפי החישוב שלי- - -
היו"ר דוד רותם
¶
אני אגיד לך, חבר הכנסת פינס, למה אני עושה את זה כך, משום שאני רוצה שכאשר החברה תציג את המצגת שלה היא גם תשיב לכל הדברים שייאמרו, כי אחרת מה שיקרה, שפעם הם ידברו, אחרים ידברו, והם יצטרכו לחזור ולדבר. קודם כול, אני רוצה שיציגו את כל העמדות, ואז כשהחברה תציג, היא תציג עם כל התשובות שלה לדברים.
מוריה בקשי
¶
אני אגיד בקצרה, כי אני לא מגיבה לנתונים שכבר נמסרו. לגבי התקציב של 2009, משרד האוצר, בהסכמה שהושגה בזמנו עם מי שהיה שר האוצר אז, אולמרט, מינה מטעמו בודק שיבחן מהו התקציב המתאים והנכון, והאפשרות של הגדלת התקציב. הוא מינה את מר גדעון בן-דוד ממשרדנו, זה מינוי מטעם משרד האוצר. מר גדעון בן-דוד אישר את הצעת התקציב שנמצאת כאן. זה הובא אלינו, לאחר מכן למשרד המשפטים, ובחודשים האחרונים אנחנו שוקדים על כמה נושאים שמטרידים אותנו. יש דברים טובים מאוד בפעילות החברה ויש דברים בעיתיים בפעילות החברה, גם וגם. יש כמה נושאים שמטרידים אותנו, חלקם הם גם דברים שהחקיקה יכולה להסדיר בצורה נכונה יותר.
מבחינה מקצועית אנחנו סומכים את ידינו על מר גדעון בן-דוד--
מוריה בקשי
¶
--עם זאת, כיוון שהתוצאה היא של סכום גבוה מאוד לעומת הסכום המבוקש, נכון לבדוק אם יש מקום לחסוך בסעיפים ספציפיים. למשל, אחד הדברים שאנחנו מדברים עליו הוא פרסום ויחסי ציבור. נושא נוסף זה הנושא של הייעוץ המשפטי, שכבר בתיקון החקיקה אנחנו רוצים ליצור מצב שיצמצם אותו. אחת ההצעות שלנו כבר היום היא שהחברה תצמצם בהוצאות בדרך של העסקת יועץ משפטי כעובד החברה והוצאת משימות ספציפיות לריטיינר חיצוני - כל מיני דברים שיכולים, על בסיס התקציב הזה, לצמצם. יש פה נושא, למשל, של מנכ"ל. חצי מהזמן או חלק מהזמן לא היה מנכ"ל, כך שאפשר להוריד. חברי הוועדה, אני מניחה, יעירו דברים נוספים, ואפשר יהיה לבדוק.
מוריה בקשי
¶
הפוך, אם מכניסים אותו פנימה, זה יכול להקטין את העלות. אין לי כלים היום להגיד את כל הדברים, ולכן אני חושבת שלקראת 2010 צריכה להיות בדיקה מעמיקה מאוד מתוך מגמה של צמצום.
מוריה בקשי
¶
בהחלט. זה, למשל, דבר שהצענו מזמן. יש פה כמה דברים שכבר על בסיס התקציב הזה אפשר להוריד, אבל חשוב מאוד כבר לצפות פני עתיד, ועם ליווי החקיקה לבנות תקציב מצומצם יותר לשנים הבאות. אגב, לא יהיו בו גם עלויות הקמה שנכללות פה עדיין. זאת אומרת, יש פה הסבר מסוים לעלות הגבוהה. זה בגדול. אם תהיה התייחסות אחר כך, אני אשמח להגיב.
יריב לוין
¶
אני מוכרח לומר שבעיני ההוצאות - צריך כמובן לבדוק, ויכול להיות שיש מקומות שאפשר לחסוך - זה בכלל לא העיקר. העיקר הוא איך, בזמן הקצר שעוד נשאר לאנשים האלה, ואני מאחל לכולם שיגיעו עד 120, אבל אנחנו יודעים מה המציאות - איך אנחנו עושים את המקסימום ומגיעים, מצד אחד, לאיתור שלהם, להעברה של כסף אליהם, כמה שיותר בכמה שפחות זמן. זה, לטעמי, המבחן הגדול של כל העניין. להביא חברה שתתנהל בסופר יעילות ויהיה בה הרבה כסף, כך שבעוד 20 שנה יהיו ויכוחים לאיזו עמותת הנצחה כזאת או אחרת יתרמו את הכסף. נדמה לי שזאת לא המטרה ביסוד החברה הזאת, זו אולי מטרה משנית. המטרה העיקרית היא לתת סיוע עכשיו לניצולים שחיים.
יריב לוין
¶
אני מכיר את החוק, אני רוצה לומר לך: להבדיל מהנושא של השבת הרכוש עצמו, שהוא סוגיה חשובה, אני רואה אותה כסוגיה פחות דחופה, מכיוון שהשבת רכוש ליורשים, גם אם תיעשה בעוד עשר שנים, זה לא סוף העולם בעיני--
יריב לוין
¶
--לעומת זאת, הסוגיה של הסיוע היא לב העניין. אם את שואלת אותי, זאת דעתי האישית. בעיני, זה הדבר החשוב ביותר.
(חבר הכנסת אופיר פינס-פז מחליף את יושב-ראש הוועדה כמ"מ היושב-ראש)
ולכן השאלה שלי בסופו של דבר, מעבר לקיצוץ ולהכניס את הייעוץ המשפטי פנימה או החוצה--
זאב בילסקי
¶
תודה, אדוני היושב-ראש, הייתי רוצה להמשיך בדיוק מדבריו של יריב לוין. נחשפתי בימים האחרונים לכל מה שקורה, ויצאתי עכשיו מדיון טעון מאוד בוועדת הכספים. הייתי מציע להיזהר מאוד בכל מה שאנחנו עושים פה, מכיוון שהחברה עכשיו הגישה תביעה ללמעלה מ-300 מיליוני שקלים נגד בנק לאומי, זאת תביעה, כפי שאני רואה, שיש סיכוי רב מאוד שנוכל לראות חלק טוב מהכסף הזה. יש בנקים שבעקבות מה שנעשה בימים האחרונים כבר התקשרו ושולחים את הצ'קים. לכן הייתי מציע, אדוני היושב-ראש, לעשות שני דברים: קודם כול, לראות בדיוק מה החברה צריכה לעשות כדי לפעול, וזה צריך להיות כלפי 2010. כמו שלא ישנו כל הלילה משום שהממשלה בלילה אחד העבירה את כל התקציב לשנתיים, לפחות פה, מכיוון שאנחנו נמצאים כבר בסוף 2009, לתת להם את הכלים שהם צריכים, אבל להתייחס בהחלט לדברים שאמרת לקראת 2010, ולאפשר מיד לחברה להתרכז בדבר העיקרי שלה. על הכף מונחים היום מאות מיליוני שקלים שכבר בתביעות, וחלק - מתוך הישיבות שהיו לי אתם למדתי - הם עסוקים בזה יום-יום. לכן הייתי מאוד מבקש שנלך לקולה בנושא התקציב לקראת 2009, למרות כל הדברים שכואבים, אבל נקבע כללים ברורים לגבי ההתנהלות ב-2010, ונאפשר לחברה למלא את ייעודה.
זאב פקטור
¶
ביקשתי את רשות הדיבור בתחילת הדיון. אני רוצה להזכיר את עצמי, כי אני רואה שאנשים פה מתכבדים בעצמם מבלי לחכות.
(חבר הכנסת דוד רותם חזר לוועדה ותפס את מקומו כיושב-ראש הוועדה)
קולט אביטל
¶
אני בכל זאת חושבת שחבר הכנסת לוין, שהוא חבר כנסת חדש, תופס את הדברים אחרת מכוונת המחוקק. ישבנו פה בכנסת כמעט שנה על החוק הזה, והחוק הזה נועד, קודם כול ולפני כל דבר, לדאוג לאנשים שיקבלו חזרה את הרכוש שלהם. וחלק מהאנשים האלה, חבר הכנסת לוין, הם בעצמם בני 80 ובני 90, וגם הם נזקקים. ואין לנו זכות לעצור את הדבר הזה ולהגיד שיש קדימות ושלא צריך להחזיר להם, שיש להם זמן לחכות.
ההתרשמות שלי, ויש פה מספיק פרוטוקולים מישיבות קודמות, שכשבונים תקציב, וכשבונים את פעילות החברה, פחות מדי מן המשאבים הולכים להחזרת הרכוש ומתעסקים יותר מדי בדברים אחרים. הייתי מבקשת לעשות סדר בעניין הזה, אם רק אפשר. אני לא רוצה להתבטא בשאלה אם צריך להגדיל או לא צריך להגדיל את התקציב, כי לא עשיתי שיעורי בית ואני רואה את התקציב רק עכשיו. גם לי נראה שמוצאים פה סכומים מיותרים על הנושא של הייעוץ המשפטי ועל הנושא של יחסי הציבור, וגם לי נראה שצריך ללכת בקדימות ראשונה להחזיר רכוש, כי יש אנשים שישבו פה בכנסת ומחכים יותר מעשר שנים--
קולט אביטל
¶
ועדת החקירה שהקמנו.
--הם קיבלו הבטחות שיקבלו חזרה את הרכוש, ואפילו אם חלקית, צריך להתייחס אליהם. כדאי אולי לשאול את הנוכחים כאן לכמה אנשים החזירו רכוש עד היום. לשם מה הוקמה החברה וכמה אנשים קיבלו? 21 אנשים, 30 אנשים. אל תעשו צחוק ממני. זה דבר נורא, זה פשוט דבר נורא.
קולט אביטל
¶
תגידו לכמה אנשים החזרתם רכוש. בפעם האחרונה שישבו פה בישיבה אמרו שיש 600 בקשות שמטפלים בהן, אבל הלכה למעשה בקושי החזירו ל-20 אנשים או פחות. צריכה להיות איזה פרופורציה בעניין הזה.
קולט אביטל
¶
אולי השתנה, אני אשמח לשמוע.
שנית, אני באמת שותפה לדאגתם של חברי ובאמת צריך לתת לניצולי שואה נזקקים יותר. שמעתי שהיתה ועדה שקמה, שהחליטה על פרויקטים, והלכנו יפה מאוד בעקבות ה-Claims Conference - נותנים לכל מיני בתי-חולים, ואנחנו לא יודעים אם הכסף הזה הולך לניצולי שואה או לא. אני מבקשת שכולנו נקבל הבהרה איזה סוג פרויקטים כלולים ב-25 מיליוני שקלים האלה, מדוע הכסף הזה לא הולך לניצולי השואה, איך נבחרו הפרויקטים האלה ומדוע זה צריך לצאת מהכסף הזה.
מרינה סולודקין
¶
ישבנו עם קולט אביטל הרבה שנים בוועדת חקירה, חוקקנו חוק, הקימו את החברה הממשלתית, וודאי שהשבת הרכוש היא המטרה הראשונה והעיקרית, וכל הזמן אני מופתעת מאוד שלא מחזירים. מחזירים לעשרות אנשים לעומת מאות אנשים שמחכים להחזרת הרכוש.
כל כך הרבה מדברים על סיוע לניצולי השואה ועושים בצורה כל כך מכוערת את הסיוע הזה, שיש לי תחום חדש לעבודה כאילו שאין לי תחומים אחרים. עכשיו שולחים לי מכתבים איזה סיוע מקבלים במזון, שזה בקושי 150 שקלים במקום 300 שקלים. ישבנו וחישבנו. אנשים שנותנים את הסיוע הזה והאנשים שמדברים רוסית שכחו שאלה ניצולי שואה שצריך לדבר אליהם בנימוס, בלי לעג ובלי צעקות. למה אני צריכה לדעת על לודמילה מחזון ישעיה? כל דבר מתחיל בדבר טוב, ואני מאוד מעריכה את מר אריאב, אבל צריך לעשות בשכל את הדברים האלה.
היו"ר דוד רותם
¶
אין לנו שום טענה אל מנחם אריאב, בשום פנים ואופן לא. מנחם אריאב הוא יהודי יקר שעשה הרבה דברים. אנחנו לא עוסקים במנחם אריאב, אנחנו עוסקים בחברה.
אורי אורבך
¶
זה המשך הדיון בצורה אחרת. היינו קודם בוועדת הכספים. אנחנו שומעים בוועדת הכספים, גם בדיון מול הבנק הלאומי, וגם בדיון הזה, שעד שבסופו של דבר הכסף מגיע ממי שמחזיק בו לזה שמגיע לו, עוברים כבר שני דורות. זה ממש מטורף. זה לא עניין של אשמים. הרגשתי את זה במיוחד בדיון הקודם שבו הייתי נוכח יותר, שחסרים קצת יותר רצון טוב ונדיבות. אני לא מצפה עכשיו שהבנקים יפתחו את כל שעריהם ויזרימו את כל הכסף - האמת שאני כן מצפה, אבל אני לא מצפה - אבל קודם כול יש פה מרחב מספיק גדול לרצון טוב של מי שמחזיקים בכספים. כיוון שאין רצון טוב, העבודה של החברה לאיתור השבת נכסים וכספים זאת עבודה הרבה יותר קשה, זאת אומרת, הם צריכים לחלץ את הכסף ממש בכוח. אם אפשר היה באלימות, הם היו נוקטים גם באלימות.
אורי אורבך
¶
הרבה פעמים, מרוב תסכול שאנחנו לא מצליחים לבעוט בבנקים, בקרן הקיימת לישראל ובחברות הביטוח, אנחנו בועטים בחברה שצריכה להוציא מהם את הכספים. זה - צווי דינים - כמו שאומרים בצרפתית... זה שני דברים שונים, אבל אם אנחנו לא מצליחים לעזור לחברה לחלץ נכסים וכספים מאנשים שמחזיקים כסף לא שלהם, אנחנו לא יכולים להתנפל עליהם בדרישות מופרזות על מה שהם לא עושים. זה לא פוטר כמובן את החברה מכך שהכסף והנכסים שהם כן הצליחו להוציא הם צריכים לחלק ליורשים. בכל מקרה רוב הכסף הוא ליורשים.
אורי אורבך
¶
רוב הכסף מגיע ליורשים ולא לניצולים עצמם, מטבע הדברים. ולכן זאת לא עבודה שהולכת להיגמר בעוד שנה או שנתיים גם אם החברה מיועדת להיות קיימת 15 שנה, וכמה שנים כבר עברו. אני כמעט יכול להבטיח לכם שבעוד 10 שנים, כשהחברה תגיע לסיום התפקוד שלה, היא תקבל איזו הארכה באמצעות חוק חדש או חוק ישן לעוד 10 שנים, כי גם יתגלו, אני מקווה, עוד נכסים.
אורי אורבך
¶
חברות ציבוריות וגם יורשים כל הזמן מתגלים, ונכסים מתגלים. ולכן הלחץ שלנו, הגדול יותר, צריך להיות על אלה שמחזיקים נכסים, ולעזור לחברה הזאת לפעול עם התקציב שיש לה, מתוך התקציב הנזיל שלה, באחוז הנכון מבין הנכסים הנזילים.
זאב פקטור
¶
אני לא רואה אתכם, אז זה לא טוב, אני לא יודע עם מי אני מדבר. עכשיו אני רואה כל אחד ואחד, ואני גם מבקש שהוא יראה אותי. אני לא כל כך מעניין, אבל כדאי להקשיב לי ולראות אותי. ובכן, שמי זאב פקטור למי שלא יודע, ואני מופיע פה כיושב-ראש מוסד אשר הוקם לפני 10 שנים וטיפל בהחזרת הרכוש ל-300,000 ניצולי שואה אשר נזקקו לעזרה בכל תחומי החיים. וזה מה שאנחנו עושים גם היום. בנוסף לאותם 300,000 איש שקיבלו את העזרה, ואני מניח שחלקם הגדול חי הודות לעזרה הזאת, אנחנו גם תמכנו ב-30,000 איש אשר נזקקו יום-יום לשעות סיעוד, מאחר שלא- - -
זאב פקטור
¶
בנושא החברה יש לי הרבה מה להגיד. קודם כול, הייתי אחד מאלה אשר לא חסכו כל מאמץ, לא בכנסת ולא מחוצה לה, על מנת לעזור לחברה הזאת לקום, וראיתי אותה כגורם חשוב ביותר, כפי שתיארתי.
החברה הזאת היתה התקווה שבעזרתה נוכל להציע את העזרה לכל ניצול שואה שעדיין חי, ושלא נגיע למצב שאת העזרה שלנו נצטרך להביא לכפרים. כזה היה המצב באותה תקופה. ועכשיו אני אומר פה דבר איום ונורא, לולא אותה Claims Conference, האמריקאית הזאת, שכל כך הרבה קללות היא מקבלת בציבוריות הזאת, לא היתה מעמידה לרשותנו 50 מיליון דולר- - -
היו"ר דוד רותם
¶
אדון פקטור, אנחנו לא מדברים עכשיו לא על ה-Claims Conference ולא על מה שעשית לפני 20 שנה.
זאב פקטור
¶
אני רוצה קודם כול לברך את החברה בהישגה הכי גדול, שמר אריאב התמנה לראשה. זה אני רוצה להגיד לזכות החברה. אני מקווה שעל-ידי המינוי הזה כל המדיניות הפסולה של החברה הזאת תשתנה לחלוטין, ואנחנו מצפים לזה בכיליון עיניים. אדוני, אני עומד פה היום ומייצג את ניצולי השואה מחוסרי כול, ואני משמש כקול קורא, ברוך השם, לא במדבר, כקול קורא לעזור לכם ולהחזיר לכם את הכבוד האבוד, ולתמוך בכם באותם שלבי החיים האחרונים. תודה רבה לכם.
היו"ר דוד רותם
¶
תודה רבה. נציגי החברה, בבקשה. אני מבקש להציג את התקציב. אני מבקש לקבל את מאזן החברה. ביקשתי את זה, ולא בפעם הראשונה, כדי לראות את הדברים, ועד היום זה לא הגיע אלינו.
נדב העצני
¶
כפי שהיושב-ראש קבע את מהלך הדיון, שנשמע קודם כול התייחסויות ולאחר מכן החברה תוכל להתייחס, אנחנו מבקשים להציג את הדברים באופן הבא: אחד, אנחנו נתייחס לכל מיני נקודות שעלו כאן. יש כאן צורך להתייחס באופן אינפורמטיבי, כיוון שלא מעט מהדברים שהועלו יש להם תשובות מצוינות. אינפורמציות פשוטות.
היו"ר דוד רותם
¶
הוא יציג לי את התקציב עכשיו. במה שהוא יוכל לתת תשובות, הוא ייתן תשובות, ואם הוא יבקש, אחר כך יהיה מי שישלים אותו. אני מודה לך.
אברהם מורנו
¶
אני מנהל הכספים של החברה. אני רוצה להציג את התקציב באופן כללי, את פעילות החברה ואת התקציב המבוקש, ולהתייחס לנקודות שעלו כאן, לא לפי סדרן, בצורה מסודרת. קודם כול, רקע כללי למי שלא מכיר. החברה לאיתור ולהשבת נכסים הוקמה בעקבות חוק הנכסים שנחקק, לאחר עבודתה של ועדת החקירה הפרלמנטרית בראשות חברת הכנסת לשעבר קולט אביטל. החברה נרשמה ב-31 באוגוסט 2006 כחברה ללא מטרות רווח, והיא אינה חברה ממשלתית, אך החברה בפיקוח רשות החברות הממשלתיות. החברה החלה את פעילותה בחודש מארס 2007.
החברה היא חברה פרטית, בגלל מבנה החברה ועבודתה, שחלק ניכר מהנכסים מוחזקים על-ידי מדינת ישראל--
אברהם מורנו
¶
כל המניות מוחזקות על-ידי מדינת ישראל.
--ולכן נקבעה ועדת ביניים, ועדה ממנה, כדי שהמדינה, שהיא חלק מהנתבעים, לא תהיה לה נגיעה בחברה, והחברה תוכל לעבוד בצורה חלקה.
פעילות החברה נחלקת למספר עניינים, קודם כול איתור נכסים של נספי השואה המצויים בישראל והעברתם לניהול החברה. אני, כמנהל הנכסים והכספים, רוצה להגיד לכם שהעבודה היא עבודה סיזיפית מול כל הארגונים, וזה כולל את קק"ל, מינהל מקרקעי ישראל ועכשיו אנחנו נכנסים לחקירה בהכשרת היישוב.
כאן מדברים על הוצאות משפטיות. בפועל, כשבנינו את התקציב לא היתה לנו הערכה מה יהיו ההוצאות המשפטיות. קבענו הוצאות משפטיות שיכולות להיות גם כחלק מתביעות הבנקים וגם כחלק מהעברת הנכסים מהגורמים שמחזיקים אותם בשביל החברה.
מינהל מקרקעי ישראל והקרן הקיימת לא נותנים לנו את הנכסים. חלק מהנכסים שקיבלנו בפועל, למשל, קיבלנו בתי-קברות. מישהו יודע איך מקבלים בית-קברות? מה עושים עם בית-קברות בכלל? מישהו כאן התנסה בניהול בית-קברות? חלק מהעניין זה גם טיפול משפטי מול הגורמים. כרגע, על שם החברה עבר בית-קברות מקק"ל, מחברת הימנותא. מה עושים עם בית-קברות? יש לנו חלקות של מינהל מקרקעי ישראל, שהוחכרו לדורות. מה עושים עם חלקות כאלה? לזה לאף אחד אין תשובה. כשתוקפים את החברה בערוץ הזה, צריך לדעת שיש הרבה עבודה סיזיפית, מעבר לדברים שנראים כמו חלוקת סיוע וכן הלאה, אף-על-פי שחלוקת סיוע זה חלק ניכר מעבודת החברה.
דבר שני, איתור יורשים- - -
אברהם מורנו
¶
יש לי. אני אציג את זה בהמשך. לפי הסדר.
בנושא של איתור יורשים החברה רוצה להיכנס לפי החוק. אנחנו מחויבים לנסות ולאתר את היורשים. גם הנכסים שיש לנו היום כנכסי נדל"ן, ועוד מעט הם יהיו נזילים, על-פי החוק אני לא יכול לממש אותם, להוציא את חלקות הקרקע למימוש, עד שלא עשיתי את כל הפעולות שאפשר לעשות, וניתן לעשות, כדי לאתר את היורשים ולהחזיר להם את הנכס.
אברהם מורנו
¶
עוד לא נתנו זמן, זה תהליך שבו אנחנו אמורים להעסיק חוקרים גם בחוץ-לארץ, לחקור גם ארכיונים בחוץ-לארץ, להעסיק חוקרים בחוץ-לארץ מול הארכיונים.
אברהם מורנו
¶
החברה פרסמה את הנכסים שלה באתר האינטרנט שלה. סעיף הפרסום עלה כאן כנתון מאוד גבוה, כי החברה מבקשת גם לפרסם בחוץ-לארץ בקהילות היהודיות, לעשות פעולה נרחבת, על מנת להביא את ידיעת החברה- - -
דוד שוהם
¶
לא בהיקף הרצוי ולא בהיקף שהיה צריך בשביל להגיע לאותם יורשים פוטנציאליים שקיימים שם. זה מגיע בטפטוף. התקציב מוגבל, אתה מגיע לאנשים בצורה מוגבלת. לפרסם בחוץ-לארץ זה סיפור קשה.
יריב לוין
¶
האם זה נכון לומר שבאיתור יורשים אתה נקלע לפעמים למחלוקות שיכולות להיות ביניהם, וזה יכול להיות עניין של שנים? אני מניח כך, לא נראה לי שבאופן ממוצע פר נכס זה יכול לקחת חודשים.
אברהם מורנו
¶
אני רק רוצה לציין שהאפוטרופוס וקק"ל החזיקו את הנכסים 50 ו-60 שנה ולא השיבו את הנכסים האלה.
הפעולה השלישית היא השבת הנכסים בשוויים ההוגן לזכאים. יש לי כאן פירוט לפעילות החברה בנושא הזה. מספר הבקשות שהוגשו לה. בפועל הושבו הנכסים ל-1,940 יורשים, בשווי כולל של 23 מיליוני שקלים.
נדב העצני
¶
היה עיכוב, ורק בשנה האחרונה מותר היה להתחיל להשיב. עד לפני שנה אסור היה, על-פי החוק, להתחיל להשיב. היה עיכוב בגלל תקופת הגבלה.
אברהם מורנו
¶
הפעילות הרביעית זה סיוע. כל הנכסים שלא נמצא להם יורש - ועכשיו אנחנו עושים את זה במקביל - מהנכסים הנזילים, אנחנו מעבירים כסיוע לניצולי שואה.
היו"ר דוד רותם
¶
אתמול אמרתם לנו 1,960? אותו מספר אמרתם לנו אתמול בישיבה? יושבים פה שלושה שהיו אתמול בפגישה והם זוכרים מספרים אחרים.
אברהם מורנו
¶
זה כבר היה מוכן אתמול.
לפי החוק, נכסים שלא יימצא להם יורש, החברה אמורה להעביר לניצולי שואה נזקקים. החברה החלה בפעילות מקבילה, זאת אומרת, מהנכסים הנזילים לפחות להעביר את מה שהיא יכולה. המקסימום, לפי מגבלות החוק, היא מעבירה לסיוע לניצולים.
(חבר הכנסת יריב לוין מחליף את יושב-ראש הוועדה כמ"מ היושב-ראש)
אברהם מורנו
¶
קודם כול, יש לנו שם הנספה. אנחנו מנסים לאתר במשרד הפנים. שולחים חוקרים לארכיונים בחוץ-לארץ כדי לנסות ולראות אם יש זכר, אם יש מישהו מלטביה, לנסות ולראות אם יש אזכור לילדים ולקרובי משפחה שהיו לאותו אדם.
נדב העצני
¶
התוכנית הזאת גם נגזרה מתקציב. זה תמיד נגזר מתקציב, ולכן בכפוף ליכולת תקציבית היא גם תגבר.
נעמה מנחמי
¶
ברור לנו שכל דבר קשור לתקציב, אל כרגע תקציב האיתור, מתוך ה-22 מיליוני שקלים, עומד על 3 מיליוני שקלים.
אברהם מורנו
¶
עד היום קיבלנו 473 חלקות קרקע שעברו לניהול החברה; 51 דירות בניהול החברה. אני רוצה להדגיש ששני הנכסים האלה לא ברי מימוש כרגע.
אברהם מורנו
¶
בכפוף לכך שעשינו את כל המאמץ לאתר את היורשים על הנכס. נכסים שקיבלנו מקק"ל או מכל גוף אחר שיעברו לחברה, ולא היו מנוהלים על-ידי האפוטרופוס, אנחנו מחויבים להחזיק שבע שנים עד שנאתר את היורשים.
אברהם מורנו
¶
שכרנו שירותי חברת ניהול, שמשכירה את כל הדירות, גם חלקות קרקע. ניהול הקרקעות זה פרויקט בפני עצמו, שמחייב שמירה על הקרע. קיבלנו קרקעות שיושבים עליהן פולשים כבר 60 שנה, שרואים בקרקע חלק מהרכוש שלהם. יש להתמודד מול זה.
אברהם מורנו
¶
קיבלנו 147,000 מניות יק"ת, שזה גם מניות מאוצר התיישבות היהודים וגם כסף נזיל. את הכסף הנזיל, כמובן, העברנו כסיוע. זה חלק מהסיוע שאנחנו מעבירים; איתרנו 3,787 חשבונות של נספים שמצויים בבנקים; כרגע אנחנו בתהליך של סגירת העברה לחברה של 107 נכסי נדל"ן חדשים, והוגשה בקשה למחזיקים בהם להעביר אותם לחברה.
אברהם מורנו
¶
יש לנו 172 נכסים שמוחזקים על-ידי מדינת ישראל, מתוכם 57 שהיו שייכים לקק"ל ו-115 שעברו לקניין המדינה, פשוט המינהל לא יודע איך להשיב לנו אותם. אין נוהל במינהל שאומר איך להשיב נכס, להעביר אותו לחברה--
אברהם מורנו
¶
--186 בעלי זכויות בקצ"א (קהילת ציון אמריקנית), המצויים בתיק פירוק, ואנחנו גם בהליך משפטי מול האפוטרופוס.
אברהם מורנו
¶
דרישות התשלום שהוגשו למוסדות השונים. לגבי תיקי אפ"כ - מי שמשלם את הכסף זה מדינת ישראל. הגשנו דרישת תשלום של- - -
אברהם מורנו
¶
תיקי האפוטרופוס הכללי. האפוטרופוס הכללי ניהל אותם, העביר לנו את הכסף בגין התיקים האלה לפי הרבית שהוא צבר, לפי הפירות שהוא צבר. מה שקורה, שהנכסים עברו לאפוטרופוס הכללי מהממונה על רכוש אויב, ולפני זה מהקסטודיאן. אם זה היה כסף, הכסף נשחק במשך השנים. היום אנחנו עושים שערוך על-פי חוק השערוך, שהצטרף לחוק, כדי לקבל את השווי ההוגן של הנכסים האלה.
הגשנו עד היום דרישת תשלום של 254.8 מיליוני שקלים. קיבלנו 151 מיליוני שקלים מהמדינה ומאפ"כ. יש לנו עוד כ-104 מיליוני שקלים שאנחנו צריכים לקבל. במקביל, יש תביעה מהמדינה של עוד 60 מיליוני שקלים בקשר לחשבונות הבנק. מה שהיה בדיון הקודם, למי שהיה, הבנק אמר שהוא העביר אותם לקסטודיאן ולמדינה. את החלק של המדינה בחשבונות האלה אנחנו גם רוצים לדרוש מהמדינה כהחזר.
אברהם מורנו
¶
קיבלנו את הנכס של מניית יק"ת. דרך אגב, זה הנכס היחיד בחברה שיש לנו בשלמות, וכל דורש במניית יק"ת, אנחנו משיבים לו את השווי ההוגן, ובזה נסגר החשבון עם היורש. לגבי אף נכס אחר שיש לנו, לא נדל"ן, לא בנקים, הנכס לא בחברה. אם בא לכאן נדל"ן, אנחנו משיבים. כל הכסף מסביב לזה הוא עוד בדיון מול משרד האוצר לגבי סגירת החשבון, ואנחנו נותנים מקדמות על החשבון על מנת לא לעכב את התשלומים ליורשים. יש לנו טענות מול משרד המשפטים ומשרד האוצר, כמו, למשל, שערוך נושא המסים - גבו מסים על הקרקעות, המדינה קיבלה את המסים, והיום, אחרי השערוך, היא, במירכאות, נהנית מהשערוך שמשערכים את זה כהוצאה. כלומר, עוד תוספת שערוך על הנכסים.
היו"ר יריב לוין
¶
אני מבקש, אם אפשר, להתמקד בדבר אחד. בכל הנושא של האיתור, אתם מסוגלים לעשות איזה צפי? אם יש 100% נכסים שבאופן עקרוני אפשר לתת, איפה אנחנו עומדים על הסקלה הזאת, או שאולי אי-אפשר לדעת? מתוך פוטנציאל האיתור, איפה אנחנו עומדים בדרך, האם אנחנו ב-10%, ב-80%?
נועה בלכר
¶
יש מה שמאתרים ויודעים בוודאות כיום שהם נכסים נוספים של נספי שואה. כמו שאמרתי קודם, אף אחד מהמחזיקים היום לא שש ואומר: נכון, אתם צודקים, אלה הנכסים. גם כאשר מחזיקים אומרים: אלה הנכסים, אנחנו נתקלים בבעיות רישום- - -
היו"ר יריב לוין
¶
ברשותך, אני מבקש שתעשי הפרדה בין המאבק המשפטי לקבל את הנכס לבין האיתור הבסיסי. כשאתם באים ואומרים: לשיטתנו, זה מגיע לנו, כמה יש כאלה? אני רוצה להבין. הרי התהליך הוא תהליך בשלבים.
נועה בלכר
¶
כרגע, בוודאות, אנחנו יודעים על ה-107. יש לנו עוד כ-800 שהם בעלי פוטנציאל גבוה. אני יכולה להגיד לך כמעט בוודאות גמורה, שאנחנו בקצה הקרחון, כי מדובר במאות קרקעות שרשומות עדיין משנות ה-20 ומשנות ה-30 על שמות הרוכשים שנספו בשואה, בעיקר בצפון הארץ, נכסים שהשתלטו עליהם כל מיני גורמים שלא מוכנים לוותר עליהם כל כך בקלות. עשו שינויי רישום, עשו כל מיני הסדרים. אנחנו נוברים במסמכים. קיבלנו עכשיו אישור ראשון, זה 22 שנה, להיכנס לארכיון הכשרת היישוב, שלא הועבר לשום מקום. אנחנו מוצאים שם דברים שיסמרו פה את השערות של כולם. יש מאות נכסים של אנשים שנרצחו, ואף אחד לא יודע כמה מגיע להם, מה מגיע להם. אני אומרת לך היום שכאשר אנחנו יודעים על כ-900, ומתוכם 100 בוודאות, אנחנו בקצה הקרחון.
אברהם מורנו
¶
מעבר לקרקעות שקיבלנו, לקק"ל הגשנו דרישה של 107 מיליוני שקלים, קיבלנו כרגע 50 מיליוני שקלים, בדרך אנחנו צריכים לקבל עוד 47 מיליוני שקלים על חשבון שערוך תיקי הנכסים ומניות קצ"א. זו איזו התחשבנות בגין קרקעות שלקחו ליורשים.
לבנקים הגשנו דרישה של 280 מיליוני שקלים, כרגע קיבלנו 20 מיליוני שקלים, כמובן, מבנק לאומי, ויש כרגע דרישה נוספת של עוד 260 מיליוני שקלים.
אנחנו מנהלים כרגע 524 נכסי נדל"ן באומדן של 345 מיליוני שקלים.
אברהם מורנו
¶
עמי צדיק, רוב הנדל"ן שמושכר זה דירות. מקרקעות חקלאיות, אם אתה משכיר, אתה מקבל 50 שקלים לשנה.
עמי צדיק
¶
יש 51 דירות. הם יצרו לכם הכנסה של מיליון שקלים ב-2008. השאלה היא, מהו שווי הדירות האלה, לפי שמאי שלכם שמעריך אותן?
אברהם מורנו
¶
קודם כול, לא שאלת אותי את השאלה הזאת. אני מוכן להשיב עליה, כי אני גם מנהל הנכסים. הדירות מושכרות, חלק מהדירות הן בשכירות מוגנת, זאת אומרת, שההשכרה בסכומים קטנים מאוד, חלק מהדירות מושכרות בשכירות רגילה. ההכנסות שם הן בניכוי ההוצאות שהיו על הבניינים. אם יש בניין שיש עליו הוצאות, ואני צריך לעשות עליו צו הסרת סכנה, העלויות האלה הן בניכוי ההוצאות שהיו על הבניינים. צריך לראות את כל התמונה.
אורי אורבך
¶
אגב, כל ההפרטה הגדולה, האם יש לה משמעויות? יכול להיות שיהיה יותר קשה לאתר נכסים ולהחזיק נכסים?
הראל בלינדה
¶
לא, יש בעיה אחרת במעבר בין המינהל לקק"ל. פחדנו מכך שמעבירים קרקעות ממרכז הארץ בין המינהל לקק"ל, וגם דיווחנו על כך לראשי המינהל ולראש קק"ל, וביקשנו שידווחו לנו מה הן הקרקעות בדיוק, כי הרבה מאוד קרקעות הופכות- - -
נועה בלכר
¶
אולי ביחד נצליח לבקש מהם, כי זה חשש גדול מאוד של החברה, שחלק מהקרקעות שעוברות עכשיו מהקק"ל למינהל יירשמו בבעלות פרטית, ואם הן יירשמו עכשיו בבעלות פרטית, כל הרישומים הקודמים יימחקו לחלוטין. בעצם, אלה הן קרקעות של נספי שואה. זה חשש גדול מאוד שלנו, ואנחנו עובדים מאוד במרץ.
אברהם מורנו
¶
כרגע יש לנו גם 228 מיליוני שקלים, כספים נזילים. סך כול הנכסים - 723 מיליוני שקלים נכון להיום. זה פוטנציאל הסיוע.
כמובן, תיארתי לעצמי שיעלה כאן נושא הסיוע שהחברה יכולה להעביר. נטען כאן שיש 723 מיליוני שקלים, יש מי שטען שיש לנו אפילו יותר. יש נכסים בסך 723 מיליוני שקלים. לאחר שהעברנו לפני שבועיים 56 מיליוני שקלים, מתוך 495 מיליוני שקלים לא נזילים ו-228 מיליון נזילים. לפי התחשיב, החברה יכולה לחלק 102 מיליוני שקלים. היא חילקה 56 מיליוני שקלים עד היום.
אברהם מורנו
¶
עוד שלושה מיליוני שקלים היא הקציבה לסיוע חירום לארגונים. סך הכול נשאר לה לחלק השנה עוד 43 מיליוני שקלים.
סולי שרה אורמן
¶
אני מנהלת פרויקט סיוע לניצולי שואה בחברה. גויסתי לחברה על-ידי מר משה נתיב זכרונו לברכה, שביקש ממני, יחד עם האפשרות לחלק את הסיוע לניצולים, לראות למי ניתן ואיך לחלק את הסיוע. 60 שנה אנחנו חיים במדינת ישראל, אין רשימה מי הם ניצולי שואה. קרן הרווחה מחלקת סיוע גם מכספי המדינה. בשנה שעברה היא קיבלה 100 מיליוני שקלים, השנה היא קיבלה 100 מיליוני שקלים, אבל יש מבחנים שנקבעו מי זכאי לקבל, וחלק גדול ממי שמקבל, לא עומד במבחנים.
המלצתי לחברה היתה, להעביר כמה שיותר כסף ישירות לניצול השואה בלי שאף אחד ייהנה בדרך מהכסף, רק הניצולים עצמם. הבעיה היא שאין רשימה מי הם ניצולי השואה. לחברה אין שום סמכות, לא חוקית ולא מוסרית, לקבוע מיהו ניצול שואה, ולכן היא התבססה אך ורק על מי שמקבל רנטה, שעבר מבחנים והוכר כניצול שואה, ורק הוא זכאי לקבל.
חיפשנו מי הם ניצולי השואה הנזקקים, כי החוק אומר שהחברה רשאית לתת סיוע לניצולי שואה הזקוקים לכך, ויש תחומים שונים שאפשר לעזור להם.
לצערי הרב, ההגדרה של ניצול שואה נזקק, שקיימת על-פי מבחן, היא בשני היבטים: אם הם אנשים שמקבלים מקרן סעיף 2, זה אומר, שהם הגיעו לארץ אחרי שנת 1953, הם מקבלים השלמת הבטחת הכנסה על-פי חוק הביטוח הלאומי, ואכן הם מקבלים, כי רובם עולים חדשים, שאין להם ותק, ואז הביטוח הלאומי שלהם נמוך. על-פי החוק שחוקק בשנה שעברה בכנסת, קרן סעיף 2 לא נחשבת להם הכנסה, ולכן הם זכאים לקבל.
קבוצה נוספת שהיא מאוד קטנה- - -
סולי שרה אורמן
¶
לא, זאת קבוצה שלא קטנה. הקבוצה שקטנה היא הקבוצה שמקבלת על-פי חוק ניצולי שואה נזקקים מהלשכה לשיקום נכים. אלה אותם אנשים שהגיעו לארץ לפני 1953, ומקבלים על-פי אותו חוק של נכי רדיפות הנאצים. מי שלא מגיע לסף הכנסה של הבטחת הכנסה מקבל תגמול נזקק. אם אדם עבד ויש לו פנסיה של 200 שקלים, הוא כבר לא יכול לקבל.
מה שניסו קודם להגיד, שבעקבות ועדת דורנר העלו ב-150 שקלים את הרנטה, ו-500 איש יצאו ממעגל הנזקקות. אם הם קיבלו 150 שקלים תוספת, הם לא נזקקים? לצערי הרב, אין שום דרך למצוא את אותה קבוצה שהיא בת 3,700 שקלים. 5,000 שקלים, 6,000, 7,000 - אין. למשל, בקיבוצים ובמושבים לא זכאים לקבל הבטחת הכנסה. יש שם אנשים ניצולי שואה נזקקים, ואנחנו לא יכולים להגיע אליהם.
סולי שרה אורמן
¶
אנחנו מנסים, אנחנו מחפשים, ישבנו עם הלשכה לשיקום נכים, שהם מוכנים לעזור לנו בצורה בלתי רגילה, אספנו את כל הנתונים שרק ניתן. יש לנו כל מיני דרכים שאנחנו מנסים היום - יש שיתוף פעולה הדוק עם משרד הרווחה, עם משרד הבריאות, עם משרד האוצר ועם החברה בניסיון לאתר קבוצה שנוכל לתת לה אפילו בסכומים יותר גדולים. ומר מנחם אריאב יכול להגיד שאנחנו מנסים היום להגיע. היום, בגדול, אנחנו יודעים מה הצרכים של ניצולי השואה, ואנחנו מנסים לפתור את הבעיה שלהם. יש לנו בעיה איך להגיע לאנשים. את אותם מענקים שהעברנו, גם בשנה שעברה וגם השנה, ישירות לניצולי השואה - קיבלנו את כל הפרטים שלהם מהלשכה לשיקום נכים - העברנו את הכסף ישירות לחשבון הבנק של האנשים, בלי שאף אחד הרוויח שקל מכך.
סולי שרה אורמן
¶
6,000 שקלים לבן-אדם. זה הגיע ל-9,363 איש, ויש לנו עוד 500 איש שנעביר להם, אותה קבוצה שקיבלה את התוספת של 150 השקלים.
סולי שרה אורמן
¶
אף אחד. בשנה שעברה נתנו את האופציה, והודענו, שכל מי שחושב שמגיע לו, שיפנה אלינו. הוצפנו במעל 10,000 פניות בכתב, שרובם בכלל לא היו ניצולי שואה. הם היו נפגעי שואה, פליטי שואה, אבל לא ניצולי שואה. מצאנו קבוצה גדולה מאוד, של בערך 1,500 איש, שדאגנו שהם יוכרו, כי על-פי חוק הטבות לניצולי שואה מגיעות להם הטבות מהמדינה. המדינה לא פנתה אליהם. אנחנו דאגנו שהם יקבלו.
נעמה מנחמי
¶
הבנתי שהיו 900 פניות שנשארו בבדיקה, מתוך 5,000 הפניות או 10,000 הפניות. נדמה לי שאמרתם 5,000 פניות. מתוך X הפניות שהיו, 900 פניות אמרתם שנשארו בבדיקה. מה קרה עם 900 הפניות האלה?
סולי שרה אורמן
¶
כמדיניות וכאסטרטגיה של כבוד לניצולי שואה לא נתנו לאף ניצול שואה תשובה שלילית, שלא מגיע לו. כאשר פנה אלינו אדם ואמר: אני חושב שאני ניצול שואה, אני חושב שמגיע לי. ביקשנו לקבל שני אישורים: האחד, ממי הוא מקבל רנטה, השני, שהוא מקבל הבטחת השלמת הכנסה. היה והגיעה בקשה ממישהו שלא צירף אישור על קבלת רנטה, הפנינו אותו ואמרנו לו: אדוני, על מנת שתקבל, אנחנו צריכים את האישור, הנה הטופס של הביטוח הלאומי, הנה הטופס של הרנטה, בבקשה תפנה. אני לא חושבת שיש לנו סמכות להגיד למישהו שלא מגיע לו. רק עזרנו. במסגרת הזאת, 1,200 איש פנו אלינו, והפנינו אותם אל האוצר. זה לא שהם קיבלו מאתנו את ה-6,000 שקלים, הם מקבלים הטבה כל חודש. ה-900, שלהם החזרנו תשובה, הם לא חזרו אלינו. העברנו גם את השמות שלהם למוקד- - -
נעם לניר
¶
הקרן לרווחת ניצולי השואה ומרכז הארגונים לא קיבלו מכם אגורה, אבל על שכר דירה אתם מוציאים 600,000 שקלים בשנה, על נדב העצני 1.9 מיליוני שקלים בשנה ועל יחסי ציבור מיליוני שקלים בשנה. אתם חברה של גנבים.
סולי שרה אורמן
¶
סליחה, היות שאני מטפלת רק בנושא של סיוע, אני מבקשת לדבר על סיוע. אני מוכרחה לומר שאין אדם אחד שקיבל כסף ולא הגיע לו--
שלי יחימוביץ
¶
יש לי שאלה. אתם באים ומבקשים מאתנו תוספת תקציב, והרי התקציב כבר נגזר מנכסי החברה - 2%. האם אתם מבקשים שנעלה מ-2% ל-3% או שאתם מבקשים סיוע ממשלתי?
נדב העצני
¶
אני אסביר את הדבר הזה במשפט לשאלתה של חברת הכנסת, כי זה מאוד פשוט. זה עניין משפטי, מה לעשות.
היו"ר יריב לוין
¶
רבותי, אני מצטער. שלי יחימוביץ, אני מצטער. התשובה היא תשובה שגם אני יכול לענות, התשובה היא תשובה של משפט אחד. מה אתם מבקשים? אני אגיד, ואתה תתקן אותי אם אני טועה. במקום שיהיו אחוזים, אתם מבקשים לקחת מתוך כסף שיש לכם בקופה, להוציא יותר פר תקציב שבניתם, שהוא לא תלוי באחוזים.
שלי יחימוביץ
¶
אני רוצה להעיר הערה על התשובה שקיבלתי, שזה נשמע לי מאוד-מאוד סביר. לא יכול להיות שחברה תתנהל בצורה רצינית על סמך סכום לא ידוע כל שנה. הבקשה שלהם היא לחלוטין הגיונית, הם יוכלו לבנות תוכנית ארוכת טווח.
היו"ר יריב לוין
¶
ברשותכם, אנחנו נמצאים כרגע בשלב של הבנת העובדות, עוד לא בשלב של ההסכמות. אנא. ביקשתי לשמוע את מר טליסניק כדי שנוכל להמשיך. מר טליסניק, בבקשה ממך, בקצרה ולעניין ששמענו כאן לגבי האופן והשימוש שנעשה כדי לחלק את הכסף לניצולים. האם המצב הוא כפי שתואר או שקיינמת אחת מהבעיות?
משה טליסניק
¶
שלום, אני משה טליסניק מדימונה, ניצול שואה. באנו, חמישה אנשים ניצולי שואה. מה אנחנו שומעים פה? בשבילנו זה בושה. נתנו לניצולי שואה 100 מיליוני שקלים, חילקו 72 מיליוני שקלים. חבר'ה, מה קרה? זה כסף.
משה טליסניק
¶
חוץ מזה שנתנו כסף, מחלקים כסף במזון ובכרטיסים. האנשים שקיבלו כרטיסים, זה טוב. אבל אנשים שקיבלו מזון, שמעתם פה מה אנחנו מקבלים: סירופ, סוכר, קפה. חבר'ה, אנחנו לא אוכלים את זה. הגיל שלנו לא בשביל המזון הזה.
מה אנחנו מבקשים? צריך להפסיק לחלק מזון. אנחנו מבקשים לחלק רק כרטיסים. זה הכול.
משה טליסניק
¶
אנחנו יכולים לקנות מזון. חבר'ה, זו הדעה שלנו, ניצולי שואה. אני מדימונה, מר מולוטכובסקי מאשדוד, ליאון צימרמן מקרית-גת. יש בערך 1,500 ניצולי שואה שבשמם אנחנו מדברים פה. אני מבקש סליחה על העברית שלי. בגיל שלי, 80, אני לא יכול להיות- - -
היו"ר דוד רותם
¶
רבותי, הבעיה הגדולה היא שגם החברים פה, או חלק מהחברים פה, אבל אני בוודאי, ראיתי את המצגת הזאת כבר שלוש פעמים, ואני לא מצליח להבין אותה. בכל מקרה, יש לי בעיה יותר גדולה--
היו"ר דוד רותם
¶
--בואו נניח שאני לא מאשר לכם את התקציב, אני סוגר את החברה, ואין לי עניין בזה. לכן אני הולך להציע לחברים פה לאשר לכם את התקציב לשנת- - -
היו"ר דוד רותם
¶
רק שנייה. אתה תשמע את התקציב, אבל אני לא צריך את כל הסיפורים מסביב. אני רוצה להגיד מה אני מתכוון לעשות. אני הולך להציע לחברים לאשר את התקציב לשנת 2009, כאשר, אל"ף, זה לא הולך להיות בסיס ל-2010, בי"ת, אחת לשלושה חודשים תגישו דוח.
היו"ר דוד רותם
¶
לא רק ניצול תקציבי, מה עשיתם, מה אתם הולכים לעשות. גם תוכנית עבודה וגם דוח. הפעם הראשונה שתגישו את זה, זה יהיה בתוך 21 יום מיום שאנחנו מאשרים לכם את התקציב.
דהיינו, בתוך 21 יום תגישו לנו תוכנית עבודה, תגישו לנו את הביצוע של התקציב, איפה אתם הולכים לחסוך, כדי שעד שעורכת-הדין בקשי תפעל במה שהיא אמרה נדע איך אנחנו עושים את הדברים.
היו"ר דוד רותם
¶
עזבו את כל הדברים האלה, אני מבקש שתציגו רק את התקציב. מה הן ההוצאות שלכם? תסבירו אותן, ואז אפשר יהיה להמשיך.
אהרון מולוטכובסקי
¶
לפני דיבר משה טליסניק. אני אהרון מולוטכובסקי, יושב-ראש ארגון ניצולי השואה בעיר אשדוד. יש בארגון שלנו כמעט 600 איש, חלק מהם אמרו לנו שהם נזקקים לקבל עזרה מהחברה. אף אחד בארגון שלנו לא יודע אם מגיע לו או לא מגיע לו. נתנו את כל הרשימה של הארגון, ומקבלים מזון פחות מ-50% של האנשים. למה האחרים לא יכולים לקבל? אי-אפשר להתקשר, אף אחד לא עונה, אין עם מי לדבר. כתבתי מכתב לסולי אורמן, היא יושבת פה, תודה רבה לה על העזרה, על מה שאתם עושים בשבילנו, אבל מה אנחנו מבקשים? פעם שנייה שאנחנו יושבים בישיבות ועדות, פעם ראשונה בוועדת העלייה והקליטה. מה ביקשנו? זה טוב העזרה שאתם נותנים לנו, טוב מאוד. אנחנו מאוד מודים לכם. אבל כיצד זה מתבצע? האנשים שקיבלו, כמו שסיפר משה טליסניק, כרטיסים המגנטיים, יש להם אפשרות להיכנס לחנות ולקנות, בחלק בשר, בחלק חלב - כל אחד מה שהוא צריך. איך זה מתבצע עכשיו? דרך החברה של מאיר פנים זה הולך מצוין, כולם מודים להם, מתקשרים אליהם ואומרים: תודה, תודה, תודה תודה. אבל איך זה מתבצע דרך חזון ישעיה? בא שליח, שם את החבילה על יד הדלת, בלי רשימה, בלי מחירים, בלי שום דבר, והולך הביתה. הנה הרשימה. מה המחיר של מה שיש ברשימה? אין אפילו 120 או 150 שקלים.
אהרון מולוטכובסקי
¶
אני לא רוצה להגיד פה איזה דברים מקבלים, כבר שמעתם איזה דברים: חלבה, רסק ועגבניות. גברת בגיל 83 או 81 אתמול התקשרה אלי: אהרון, מה זה? היא התקשרה לחזון ישעיה, היא אמרה שזה לא מתאים לה, היא לא צריכה את זה. מה בסוף?
אהרון מולוטכובסקי
¶
מה אמרו לה בתשובה? אם את לא צריכה, מהיום את לא ברשימה. היא כבר יצאה מהרשימה. מה אנחנו כבר מבקשים? כמה דיבורים, כמה סיפורים. תנו לכל בן-אדם כרטיס, שהוא יקנה מה שהוא רוצה, מה שהוא יכול לאכול. זה דבר אחד.
אהרון מולוטכובסקי
¶
דבר נוסף. יש לנו אנשים שאומרים שהם לא זקוקים. יושב האדון לידי, הוא מקבל 12 שקלים יותר ממני, כי לי יש הבטחת הכנסה. למה אין? הוא קצת חולה, נתנו לו כסף, אני לא יודע איך קוראים לזה. אין לו הבטחת הכנסה, לא מגיע לו הכסף שנתנו, 6,000 שקלים.
אהרון מולוטכובסקי
¶
שום דבר. אנחנו מאוד מבקשים שתשמעו מה מבקשים ניצולי השואה. אתם עושים בשבילנו טובה. תודה לכם, מכל הלב תודה, אבל תעשו כך שיהיה נעים.
אהרון מולוטכובסקי
¶
נכון. תודה לקולט אביטל על החוק הזה, תודה למרינה סולודקין, תודה לכולם שהם עשו טובה, אבל תעשו את זה עד הסוף.
שמואל ברודסקי
¶
אני מהעמותה של הזיכרון באשדוד. תבינו אותי טוב. אני ואשתי עברנו את הגטו, עברנו שני מחנות ריכוז, באנו בגיל 50 פלוס והלכנו תכף לעבוד. לא רצינו תרומות מהמדינה, רצינו לתת משהו למדינה. ומה יצא מזה? אני בעונש. למה? אני לא מקבל הבטחת הכנסה, אני מקבל 100 שקלים יותר, ואני לא מקבל שום דבר. למה זה כך? למה אני בעונש? כי עבדתי פה? אני מקבל יותר ב-100 שקלים. מי חילק אותנו?
אברהם מורנו
¶
זה פירוט התקציב לפי מחלקות ולפי נושאים. מחלקת איתור נכסים - אנחנו מגישים תקציב של- - -
היו"ר דוד רותם
¶
שלי יחימוביץ, הוא מראה לך את מספר העובדים ב-2008, את מספר העובדים הנדרש ב-2009, והוא מראה לך את הגידול.
נועה בלכר
¶
הרי יכולנו לפרוס אנשים בכל הארץ בלי למצוא את הידיים והרגליים. פרופסור יוסי כץ, המומחה מספר אחת בארץ, שהתחיל חלק מהנושא הזה וכתב כמה ספרים בנושא הזה.
אברהם מורנו
¶
יש לנו כאן סכום של פעולות לאיתור נכסים והעברתם לניהול החברה. זה סכום שהקצבנו, כשלא ידענו מראש כמה זה יעלה, זה סכום שחשבנו שנצטרך לאיתור הנכסים. אנחנו מפעילים צוותי משימה לאיתור נכסים, אנחנו עוד לא יודעים כמה זה יעלה.
כספים וניהול נכסים - 1.216 מיליוני שקלים. השבת רכוש - 2.73 מיליוני שקלים.
אברהם מורנו
¶
ל-14 עובדים שעובדים בחברה. בהתחלה פרסמנו נכסים שקיבלנו. פרסמנו אותם באתר האינטרנט, קיבלנו כ-8,000 פניות. היה צריך, לפי החוק, בתוך שנתיים מיום הפרסום, לתת תשובה: אתה זכאי, לא זכאי, מה קורה עם הנכס הזה.
מוריה בקשי
¶
אני רוצה להעיר לסעיף של ניהול הנכסים, אם אפשר. נכון שהחוק קבע שכל הנכסים מועברים אליכם ואתם ממשיכים בניהול. יכול להיות שחלק מהעלויות אפשר לחסוך - אני יודעת שהחברה עשתה את זה - בחלק מהמקרים להשאיר את הנכס בידי המחזיק להמשך הניהול שלו, ומאוחר יותר- - -
אברהם מורנו
¶
אני אסביר. יש עובדים בחברה שמטפלים בנכסים, כאשר לצורך טיפול יותר מהיר בבקשות שנצברו בחברה גייסנו עובדים נוספים, זמניים. יש לנו 12 עובדים זמניים שגויסו רק לפרויקט הזה, ובסוף הפרויקט הם יעזבו את החברה.
היו"ר דוד רותם
¶
כן. זה נשלח לפני שבוע. במסמך שלך כתוב: הוצאות שכר אגף השבה 2.406 מיליוני שקלים; העסקת עובדים זמנים לטיפול בבקשות - 1.988 מיליוני שקלים.
אברהם מורנו
¶
זה תואם. בקטע הזה כתוב: השבה - 2.73 מיליוני שקלים. רציתי לשייך את העובדים הזמניים, זה חלק מההשבה. בפירוט הכנסתי אותם, את ה-1.988 מיליוני שקלים. אתם רואים את זה כאן בתקציב.
היו"ר דוד רותם
¶
תחזור אחורה. אל תעביר כל רגע. כשאני שואל שאלה, אתה חוזר לטבלה אחרת. תחזור לטבלה הקודמת, בוא נישאר פה. הוצאות שכר אגף השבה, העובדים הקבועים. כמה כסף?
אברהם מורנו
¶
לא, אני אסביר. בתחילה, עוד בתקופה הזאת, אגף ההשבה היה מחובר עם האגף לאיתור יורשים ופניות הציבור. אם תחברו את כל הסכומים של השבה, איתור יורשים והעובדים הזמניים תגיעו למספרים של הסך הכול.
היו"ר דוד רותם
¶
עזוב את האיתור יורשים. לכן שאלתי אותך לא על שכר מחלקת פניות הציבור, לא על שירות טלפוני, לא על טיפול בפניות הציבור ואיתור יורשים. תגיד לי רק מה שכר עובדי מחלקת ההשבה.
היו"ר דוד רותם
¶
מתי עשיתם מיון מחדש, ריבונו של עולם? אני לא מבין. סליחה, רבותי, אתם יודעים מה, אני לא אאשר לכם היום את התקציב.
היו"ר דוד רותם
¶
לא, לא - כן, כן. אני מבקש לקבל עד יום חמישי את הצעת התקציב שלכם מאורגנת ומסודרת. תגישו בכתב, ואני אבדוק.
היו"ר דוד רותם
¶
אני לא אעביר את התקציב הזה, משום שקיבלתי פה נתונים שונים לחלוטין רק לפני שבוע. עשו בינתיים מיון מחדש. זאב בילסקי, עם כל הכבוד- - -
זאב בילסקי
¶
הצורה שאתם עובדים מחרבנת את הכול, תאמין לי. היושב-ראש, תעשה לי טובה. אתה בעצמך אמרת, אנחנו גורמים פה נזק. אני מבין מה שאדוני מרגיש בבטן, תאמין לי אני גם מרגיש, אני מצדיק אותך. אבל עומדת מולנו פה משימה הרבה יותר גדולה מאשר כל הניהול של החברה הזאת. תאמין לי, אדוני היושב-ראש. אני מבקש ממך, בוא נאשר בתנאי. תקפיא את האישור הזה לשבוע עד שתקבל את המסמכים. אנחנו נסמיך את היושב-ראש להחליט.
היו"ר דוד רותם
¶
לא מסגרת תקציב, תקציב מפורט, וכדאי שיהיו לכם הסברים טובים לכל הסתירות מהנושא הקודם, אחר כך תבקשו יחס הוגן.
שלי יחימוביץ, מה שאני מבקש, אם זה מקובל עליך, נאשר את התקציב על תנאי, ותסמיכו אותי. מוריה בקשי תיכף תסביר איזה דברים משרד המשפטים דורש, אנחנו נבקש שהם יתרגמו את הדברים שאומרת מוריה בקשי לתקציב שלהם, הם יגישו לנו עד יום ראשון את המסמכים, אני אאשר אותם אם הם יהיו מקובלים, ואז התקציב מאושר.
נדב העצני
¶
כבוד היושב-ראש, מוריה בקשי דיברה על שנת 2010, משרד המשפטים ומשרד האוצר חתומים על מסמך אב שמדבר על- - -
היו"ר דוד רותם
¶
סליחה, זה לא רטרואקטיבי. התקציב שלהם לשנת 2009 הוא בינתיים 12 מיליוני שקלים. זה שהם עשו לעצמם שבת והחליטו שהם 23- - -
שלי יחימוביץ
¶
אם אתה רוצה בידיים נקיות לאפשר להם לבצע את השינויים, אנחנו צריכים לעשות את זה לקראת 2010.
מוריה בקשי
¶
לגבי שנת 2009 אני לא יכולה להיות בורר ולהגיד מה הסכום שצריך להוריד. אני חושבת שיש פה כמה שאלות ספציפיות בשלושה-ארבעה נושאים, שאפשר אולי בגללם להוריד עכשיו מיליון או 2 מיליון או 3 מיליון ולהחליט על תקציב. יותר נכון אולי כן לנסות עכשיו לראות מה הדברים האלה. אני מבינה שהם רק הזיזו דברים. אתם לא שיניתם, נכון? אם השתנו הסעיפים, צריך דיון.
מוריה בקשי
¶
אני אגיד מה הסעיפים שעוררו אצלנו שאלות או שיש סיבה אחרת להפחתה. אחד מהנושאים זה הנושא של הפרסום ויחסי הציבור והלובינג שנכלל בזה, זה נמצא בפירוט לפני כן. זה סכום של 1.776 מיליוני שקלים. אני מבינה שזה מעורבב מפרסום, שאין לנו עליו בוודאי שום טענה, כי החוק קובע מה צריך לפרסם ואיך צריך לפרסם, אבל יש גם יחסי ציבור ולובינג, ואני חושבת שנכון שהוועדה תשאל את השאלה, האם נכון שחברה כזאת תעסוק בזה, ואם כן, אולי לפרויקט מסוים, אבל לא כליווי כללי, והאם נכון שיהיה לובינג. זה דבר אחד.
דבר שני זה מה שהעליתי לגבי הייעוץ המשפטי. אני לא יכולה להגיד איזה סכום, אני יכולה להגיד מה מנגנון העבודה הנכון שבו צריכה לעבוד החברה, ויכול להיות שזה יגיע לסכום הזה, ואני מקווה שזה יגיע לסכום הרבה יותר נמוך.
נושא נוסף אני מעלה כשאלה. סעיף 16 לדוח שיש לנו, לי אין את הדוח החדש, זה הבנ"מ. אני מבינה שאלה הדברים שבלתי נצפו מראש. כיוון שאנחנו נמצאים כבר בחודש יולי, אני חושבת שהבלתי נצפה מראש כבר יותר צפוי, אז אפשר לחשוב על הורדת הסעיף הזה.
נושא נוסף שהיה לנו זה נושא המנכ"ל. האם הורדתם מהסכום הזה? היתה תקופה מסוימת שלא היתה העסקה של מנכ"ל. אלה הדברים שבלטו לי. הם נעים סביב 3-4 מיליוני שקלים.
היו"ר דוד רותם
¶
אדון אריאב, בוא לא נתווכח אם זה 2 מיליוני שקלים או 1.7 מיליוני שקלים. תיכף נגיע לסוגיה.
עמי צדיק
¶
לא קיבלנו את כל הנתונים שביקשנו. יש כמה נתונים שעדיין לא קיבלנו, לכן אין לנו דוח מוכן סופית, אבל בעיקרון, בדברים החלקיים שבדקנו, השכר הממוצע, גם אם מביאים בחשבון את התוספת בעובדים שתהיה השנה - יש גידול בשכר הממוצע של עובדי החברה בכמה אחוזים. זה מצטרף לדברים שאמרה מוריה בקשי לגבי סעיף הוצאות פרסום ויחסי ציבור. הנושא של הייעוץ המשפטי נע בין ריטיינר לבין תביעות שהיועץ המשפטי- - -
אברהם מורנו
¶
קודם כול, לגבי שכר. אנחנו כחברה כפופים להנחיות רשות החברות. רשות החברות קבעה את דירוג החברה, ורשות החברות קובעת את שכר המקסימום בחברה. מה שקורה ב-2008 שההוצאות הן על חלק מהשנה, ב-2009 גלגלנו ועשינו את חישוב השכר של העובדים על כל השנה. מזה נובע הגידול בשכר.
אברהם מורנו
¶
--המסה הגדולה התגייסה ביוני 2008, וגם בדצמבר 2008, לכן הוצאות השכר שמתוכננות בתקציב הן הוצאות השכר על כל השנה.
דבר נוסף. אני רוצה להדגיש שהחברה לא רואה בתקציב כקשיח להוצאה. גם בשנתיים הראשונות, שתוקצבנו על-ידי המדינה ב-24 מיליוני שקלים, החזרנו בסופו של דבר 3.5 מיליוני שקלים למדינה, כי לא השתמשנו בזה. מדיניות החברה היא לא כזאת שיש לה 2 מיליוני שקלים, היא חייבת לבזבז אותם. התקציב הוא מסגרת שתאפשר לנו לעבוד ושלא נהיה חנוקים. איפה אנשי הבג"צים? חלק מההוצאות המשפטיות זה בג"צים שמגישים נגד החברה, ואנחנו כן צריכים להתייחס לזה, ולכן החברה צריכה הוצאות משפטיות.
לגבי שכר דירה, אני אעביר פירוט מדויק לגבי שכר דירה.
עמי צדיק
¶
ההוראות של רשות החברות הממשלתיות הן קודם כול לחברות שיש להם גם הכנסות מעסקים, לא מאיתור נכסים של נספי שואה. זה אל"ף. בי"ת, מדובר שם ברף מרבי. לא חייבים להשתמש ברף המרבי, אפשר גם בפחות, פחות בשעת עבודה של ייעוץ משפטי, בכל מיני דברים אחרים, פחות בשכר של העובדים הבכירים בחברה.
אברהם מורנו
¶
נכון. בגלל זה גם ציינתי אתמול שלנדב העצני, במסגרת העבודה מעבר לריטיינר, אנחנו משלמים 25% פחות.
אברהם מורנו
¶
לא נדב העצני, התשלום. הוא אומר שרשות החברות קובעת את המקסימום. אנחנו משלמים גם פחות, אנחנו מתמקחים עם ספקים.
אברהם מורנו
¶
רוב העובדים שם הם עורכי-דין שצריכים לעסוק בתיקים המשפטיים, לראות מי יורש כחוק, מי לא, ולעורך-דין, גם אם הוא הזוטר ביותר, השכר שאנחנו משלמים הוא שכר סביר, לא מופקע. צריך לזכור שאין לעובד שום הטבות מעבר לשכר שהוא מקבל - אין לו משכורת 13, אין לו בונוסים, אין שום דבר שיש במשק הפרטי או בחברות ממשלתיות אחרות. זה השכר, זאת העלות, ואין לו מעבר לזה שום דבר.
נעמה מנחמי
¶
אני שואלת לגבי העובדים, מה פחות או יותר השכר הממוצע שלהם? האם ניסיתם להעסיק סטודנטים? האם ניסיתם להעסיק אנשים שאולי- - -
נועה בלכר
¶
אגף איתור נכסים משתמש בעיקר במיקור חוץ. חוץ ממני יש עוד שני עובדים. כל השאר נעשה על-ידי מיקור חוץ.
נועה בלכר
¶
מיקור חוץ, כפי שהעברנו גם בישיבה הקודמת, עובד לפי שכר חודשי גלובלי, ועל-פי איזה אינסנטיב מתוך הנכסים, אינסנטיב יחסית נמוך.
נועה בלכר
¶
זה משתנה במהלך הזמן, ותלוי לאילו ארכיונים הם הולכים. הצוותים הם צוותים דינמיים. אנחנו לוקחים אותם כצוות ונותנים להם אזור או תחום. הם, למשל, אלה שמצאו לנו את כל הנכסים - קיבלתם את הפירוט - של הכשרת היישוב. אם לא היה הצוות הזה, לא היו עולים על זה בחיים.
נועה בלכר
¶
האחוזים מדורגים. אני חושבת שזה 5.5%. אני לא זוכרת לגמרי, אני מצטערת. אני לא זוכרת בעל-פה.
היו"ר דוד רותם
¶
רבותי, סליחה, אני לא מבין. זה מופיע כהוצאה בתקציב שלכם? הסכומים האלה מופיעים בתקציב שלכם? מותר לי לבקש פירוט או שאני צריך לקבל אצלכם דיווח כללי?
היו"ר דוד רותם
¶
הבנתי. ניכנס לזה כשיהיה לנו את זה. אתה מבין, אדון בילסקי, ידידי היקר? מה עכשיו אתה מציע לי לעשות?
זאב בילסקי
¶
אני חוזר להצעה שלי, אני פשוט צריך לצאת בעוד מספר דקות. אני חוזר להצעה שלי. עוד פעם, העניין יותר חשוב מכל ההתנהלות הכושלת הזאת, האמן לי, ולכן אני מבקש שנאשר, ונשאיר בידיך- - -
זאב בילסקי
¶
מאשרים את הצעת התקציב שלהם כפי שהוגשה עכשיו על תנאי. הם יגישו את כל הדברים שהועלו פה, הם יגישו לך בתוך מספר ימים, ולך יהיו שלוש אפשרויות: האחת, לאשר את התקציב, כפי שאישרנו עכשיו; אפשרות שנייה, לאשר את התקציב בניכוי מה שהם הגישו ואתה קיבלת; אפשרות שלישית, לחזור ולכנס את הוועדה פעם נוספת.
היו"ר דוד רותם
¶
למה אני צריך לאשר היום? נעשה דבר נורא פשוט. הם יגישו לנו עד יום ראשון את כל המסמכים ואת כל הפירוט שאנחנו מבקשים, כולל כל מה שאמרה עורכת-הדין בקשי לגבי איפה היא חושבת שצריך לקצץ, ואני ביום שני אכנס דיון. אני לא צריך אותם בכלל.
אברהם מורנו
¶
הדגשתי בתקציב של איתור נכסים ש-2 מיליוני השקלים זה סכום שאנחנו לא יודעים לכמת בכסף. זאת אומרת, אנחנו לא יודעים עד היום כמה צוותים עוד נעסיק בהמשך. הכנסנו סכום שאנחנו חושבים- - -
היו"ר דוד רותם
¶
הבנתי. אם גזבר הסוכנות היה בא אליך עם תקציב כזה, מה היית עושה אתו? היית מאשר ואומר תביא פרטים עד יום ראשון?
אברהם רות
¶
אני חבר הדירקטוריון, הייתי יחד עם קולט אביטל בין אלה שפעלו בוועדת החקירה, אחר כך בהקמת החברה. עם כל הכבוד, יש כמה נקודות שאני מבקש להעיר. קודם כול, החברה ללא כוונת רווח. יכול להיות שלא נותנים בדיוק את הנתונים של מה שביקשו, ודאי שצריך לתקן את זה, אין לי על זה אתך שום חילוקי דעות. אין לי גם שום חילוקי דעות עם חברי הניצולים, שיש להם טענות. יכול להיות שפרויקט זה או אחר לא היה צודק, לא היה טוב, אז צריך לתקן. בכלל, יש שאלה אם היינו צריכים לעסוק בפרויקטים, יכול להיות שזאת היתה מחשבה מוטעית, למרות שכך הוחלט בוועדה הציבורית בראשות פרופסור שני, שדמותו ידועה, ופרופסורים מאוד ידועים, ולא החברה החליטה על זה. יכול להיות שזאת היתה טעות, יכול להיות שצריך לתקן את זה. אני גם מסכים לגמרי, לא הייתי בישיבה הקודמת שניהלת, שיכול להיות שצריך לבדוק עד כמה ניתן להגדיל את הסכום לניצולים. אני בוודאי, בתור ניצול, לא פוסל את זה. אגב, למען הסדר הטוב, אני לא מקבל כסף לא מגרמניה, לא מהולנד ולא מישראל. אף-על-פי שאני ניצול שואה, אף פעם גם לא ביקשתי.
לעניין החברה. אנחנו מדברים על איתור נכסים. אמרה פה נועה בלכר שאנחנו בקצה. אנחנו מדברים על נכסים מלפני 70 שנה. אדוני, אני מבקש להסביר לך, יש בארץ מאות חלקות ועניינים. קבלנים השתלטו על זה, חברות השתלטו על זה. קל מאוד לגברת הנכבדה מאוד שיושבת על-ידך לבוא ולומר: מה פתאום זה וזה. אל"ף, מי יכול למצוא את זה? גם אדוני עורך-דין, אתה יודע שלכל דבר צריך מומחיות. פועלים נגדנו. אין משרד בארץ שלא פועל מולנו. בי"ת, אין גם משרד שלא פונה לכל מיני אנשים ואומר להם: רבותי, תתנו לי, ואני אתן לכם כסף. הוא רוצה 15%, 20%. בא המחוקק והגביל את זה, אבל עדיין זה קיים. זה לגבי איתור. איתור הוא אחת העבודות הכי קשות. לקחנו מומחים לדבר, אנשים שמבינים, עורכי-דין. אף אחד לא מוכן לעבוד בחינם, לצערי.
לעניין איתור היורשים. קודם כול, יש לחברה ועדה ממנה בראשות שופט, שהוא מאשר את התקציב. יש לחברה מבקר פנים. יש לחברה ועדת ביקורת חיצונית. יש גם מבקר המדינה. וכולם נמצאים בחברה, זה לא בא מן השמיים.
אני מאוד מצטער, אני אומר את זה כחבר הדירקטוריון, שאדוני אולי לא קיבל את ההסברים הראויים. אני בהחלט מתנצל. אני חושב שכל הסבר וכל עניין מן הראוי ומן הרצוי לענות עליו, וננסה גם לענות לדרישות יושב-ראש הוועדה.
אני מבקש להסביר עוד שני דברים, עניין איתור הרוכשים.
אברהם רות
¶
רק שתי נקודות, תרשה לי, ואני אנסה לצמצם מאוד. איתור היורשים - נושא היורשים זה אחד הדברים הקשים ביותר שקיימים. אם חס וחלילה היה קורה שיושב פה מישהו והיה אומר: נתתם לו חלקה שמגיעה לי, כל העולם היה נגדנו. לכן צריך להיות נורא זהיר. יש צוות די מקצועי במשכורת יחסית נמוכה, שאנחנו מנסים להחזיק.
דבר אחרון שאני מבקש לומר, אדוני היושב-ראש. הייתי בוועידה בפראג - ואני רואה אותה תופעה פה - השתתפו בה כ-700 משתתפים, ואנחנו היינו אולי עשרה ניצולים. יש עולם שלם שחי מסביב לניצולים, על חשבון הניצולים, עם היסטוריה, עם עניינים, עם דברים, ואנחנו נגמרים.
בפראג היה סטיוארט אייזנשטדט, אתה בטח מכיר, ואם לא, זה יושב-ראש המשלחת האמריקנית. כשמישהו העיר שם מהישראלים, אגב, לא מטעם הניצולים, אמרו מה עם הבנקים והכסף בארצות-הברית, הדבר הראשון שהוא אמר - והוא חזר על זה אחר כך פעמיים במסיבת העיתונאים - שבמדינת ישראל הבנקים והמוזיאון לא ממלאים את החוק.
אני מבקש, אדוני היושב-ראש, ננסה לענות על כל הדרישות של הוועדה הזאת, זה הגוף העליון של המדינה. ננסה לעמוד לרשותך לגבי כל הנתונים והעניינים. אל נא נסחב את עצמנו לעניין של מספרים לא נכונים, רוצים להרוויח וכן הלאה. סדר חייב להיות וגם ביקורת חייבת להיות, עם זאת, אנחנו במאבק עם הבנק הלאומי, אנחנו במאבק עם קרן קיימת, אנחנו במאבק עם הכשרת היישוב, זה בלתי אפשרי שוועדת החוקה לא תעמוד מאחורי החברה. אני מאוד מבקש לאשר את התקציב, למרות ההסתייגויות שלך, ועם זאת, ואני אחראי לזה, לדאוג שניתן לכם את כל הנתונים יחד עם היושב-ראש שהוא איש בזכות עצמו, שגם הוא ניצול שואה. לעשות היום איזו פעולה שבציבור יכולה להתפרש כפעולה נגד החברה, זה יגרום לנזק.
נדב העצני
¶
אני אנסה לומר את הדברים בצורה הכי תמציתית. השורה התחתונה היא, שצריך להבין שהבקשה שהוגשה על-ידי החברה לא הוגשה בינואר השנה, אלא הוגשה בסוף השנה שעברה. היא הוגשה כאשר לחברה היה מנכ"ל, ששמו ישי עמרמי, והיא נעשתה בתיאום מלא ומוחלט, אף-על-פי שהחברה לא צריכה לעשות זאת כך. זה נעשה עם משרד האוצר ועם מנכ"ל משרד המשפטים. מה שאני אומר, אני אומר באחריות.
נדב העצני
¶
האדם שחתום על המסמך הזה הוא בכיר ביותר במשרד המשפטים, שביצע בדיקה. לצערי הרב גדעון בן-דוד לא נמצא כאן, אבל גדעון בן-דוד בדק דבר-דבר, נפגש עם ראשי אגפים בחברה, נכנס לעומק והגיע לתוצאה שהוא הגיע. התוצאה היא אותה בקשה של החברה. החברה לא חרגה מהבקשה הזאת. אם יש השגות כאלה ואחרות- - -
נדב העצני
¶
אנחנו מקבלים את זה. היות שייצגתי את כל ארגוני ניצולי השואה במהלך הליך החקיקה של החוק הזה, אני יכול לומר שדרשנו והתחננו שהאופרציה של החברה תמומן מתקציב הממשלה ולא תבוא מכספי הנספים. לצערנו הרב, האוצר ומשרד המשפטים התנגדו לכך, התנגדו לכך התנגדות נחרצת.
צריך להבין שהחברה נקלעה לסיטואציה הנוכחית שלא בטובתה, והמשימה שעומדת בפניה, שמעתם עליה כאן כל מיני דברים. נזרקו כאן דברים שהם פשוט- - -
היו"ר דוד רותם
¶
אז כדאי שתהיה תכליתי. עזוב אותי עם התשובות והסיפורים, כי בינתיים מה שקורה, שבחברה הזאת אני שומע כל הזמן בלה-בלה-בלה-בלה.
נדב העצני
¶
אנחנו מחכים רק לאישור של הוועדה לבדיקת מינויים, שאין לו ניגוד אינטרסים. אני מקווה שהעניין סגור. כמו שאתם יודעים, יושב-ראש נכנס לפני חודשיים-שלושה. התקציב הזה, כמו שאמרתי, הוא תקציב שנבדק לעומק על-ידי בכיר במשרד המשפטים.
הבקשה מאוד פשוטה
¶
אנחנו נשמח לשתף פעולה ולקבל כל ביקורת, לקבל כל ביקורת עניינית, ודאי כשהדברים נוגעים לגבי העתיד נשמח לשיתוף פעולה, ולביקורת עניינית של הוועדה הזאת ושל יושב-ראש הוועדה. אנחנו מבקשים שתאפשרו לנו לעבוד. אם הדברים לא יסתיימו היום ברמה של אישור, לפחות כזה שלאחר שהדברים ייסקרו על-ידך במהלך השבוע הקרו, ותראה אם אכן היו כאן בעיות של התאמת מספרים, הדבר הזה יותאם ויוסכם, כפי שהוצע לך- - -
היו"ר דוד רותם
¶
עורך הדין העצני, אני אעשה לך את זה נורא קצר. השיטה לגלגל את האחריות על מישהו אחר- - -
היו"ר דוד רותם
¶
לא הפרעתי לך. השיטה לגלגל אחריות על מישהו אחר היא מאוד פשוטה. מי שהביא את החברה לאן שהביא אותה, זו לא הוועדה הזאת. מי שהביא לכך שהחברה תעשה איזה מין תרגיל תקציבי ותגיש תקציבים לשלושה חודשים כדי להעמיד אותי היום במצב- - -
היו"ר דוד רותם
¶
כבר ישבתי אתכם אתמול שעתיים, ואני יושב אתכם היום בפעם השנייה, ואני רואה דבר מדהים. אי-אפשר לגמור משפט, כי אתם תמיד יודעים את התשובה היותר טובה.
היו"ר דוד רותם
¶
סליחה, אני מצטער, לא ביקשתי ממך, אתה לא יכולת להחליט על תקציב כמו שהחלטת, כשלא קיבלת אישור, והעמדת אותי בפני עובדה מוגמרת שאם אני לא אאשר לך את התקציב, אז החברה נסגרת ב-1 בספטמבר, כי כבר בזבזת יותר כסף. אני לא מתכוון לאשר את התקציב הזה עד שאני אקבל פירוט מלא של ההוצאות, בהתחשב בדברים שאמרה גברת בקשי ובהתחשב בדברים שאמר נציג הממ"מ. אני מבקש לקבל את זה עד יום ראשון, כדי שביום שני, או ביום שלישי, אני אוכל לכנס את הוועדה ולקבל החלטה. עכשיו הכדור בידכם, ואני מבקש שהנתונים יהיו מדויקים.
היו"ר דוד רותם
¶
אני לא מעביר לך שום דרישה מסודרת. אני מבקש שתגיש לי תקציב מסודר של החברה לשנת 2009, שאותו אתה מבקש שאני אאשר.
היו"ר דוד רותם
¶
אני לא רוצה שום הבהרות. אני רוצה שתגיש לי תקציב מסודר לשנת 2009. אתם יודעים להגיש תקציב? תגישו.
אופיר פינס-פז
¶
אני מתמצא בזה פחות ממך, מסתבר, אבל בואו נמקד את הדיון, כי הדיון היום התבזר לגמרי. אני מקבל מה שאתה אומר, אתה רוצה עוד ישיבה - - -
היו"ר דוד רותם
¶
לא, לא תהיה ישיבה. הם יעבירו ניירות. בישיבה הבאה יהיו רק חברי הוועדה, אנחנו נסגור את זה בשעה.
אופיר פינס-פז
¶
אתה מדבר על כמה דברים יחד. מצד אחד, אתה מדבר על תקציב, מצד שני, אתה מדבר על ניצול התקציב. אלה שני דברים שונים. תחליט מה אתה רוצה.
היו"ר דוד רותם
¶
יריב לוין, אני רוצה לגמור את העניין, ואני לא רוצה להיות זה שיסגור את החברה. אבל אני רוצה לקבל תקציב מאורגן ומסודר. ואני מודיע לך, גם כשנאשר אותו, הם בכל שלושה חודשים יבואו לדווח על הפעילות שלהם. ואם פעם אחת הם יחסרו את הדיווח הזה, בשנה הבאה הם לא יקבלו תקציב.
אופיר פינס-פז
¶
אני מציע שנתמקד רק בתקציב, תקציב 2009, כל הסעיפים. נעשה ישיבה רק על התקציב ונאשר או- - -
היו"ר דוד רותם
¶
סליחה, היא לא מדברת על 2010, היא אמרה שגם ב-2009 אפשר, לדעתה, להוריד 3 מיליוני שקלים.
היו"ר דוד רותם
¶
רבותי היקרים, תעשו מה שאתם רוצים. אתם יודעים מה, תכניסו את ההסתייגות שלה או לא תכניסו. התחייבתי לאשר לכם תקציב? תגישו תקציב.
היו"ר דוד רותם
¶
רבותי, תקציב זה לא שתיתן לי עמוד אחד ותגיד לי: הוצאות כך וכך, הוצאות כך וכך. תגיד לי גם מה אתה הולך לעשות בכל אחד מהסעיפים.
אברהם מורנו
¶
ברור, אבל אם מעבר לזה יש עוד שאלות ספציפיות שעלו כאן, אני רוצה לענות עליהן, בגלל זה אני רוצה את הפנייה של נעמה מנחמי.