ועדת החינוך, התרבות והספורט
60
21.7.2009
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 51
מישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט
יום שלישי, כ"ט תמוז התשס"ט (21 ביולי 2009), שעה 11:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 21/07/2009
תקנות הנהיגה הספורטיבית (רשיון כלי תחרותי), התשס"ט-2009; תקנות הנהיגה הספורטיבית (רשיון נהיגה ספורטיבית) התשס"ט-2009; תנות הנהיגה הספורטיבית (הוראות בדבר עיסוק כמדריך מאמן), התשס"ט-2009
פרוטוקול
סדר היום
תקנות הנהיגה הספורטיבית (רשיון כלי תחרותי), התשס"ט-2009; תקנות הנהיגה הספורטיבית (רשיון נהיגה ספורטיבית) התשס"ט-2009; תקנות הנהיגה הספורטיבית (הוראות בדבר עיסוק כמדריך מאמן), התשס"ט-2009
מוזמנים
¶
עו"ד מיטל שרעבי, לשכה משפטית, משרד התרבות והספורט
יובל מלמד, יועץ מקצועי, הרשות לנהיגה ספורטיבית, משרד התרבות והספורט
יוסי ניסן, מנהל הרשות לנהיגה ספורטיבית, משרד התרבות והספורט
אורי אורלנד, יועץ ביטוח, משרד התרבות והספורט
אמציה גזית, יו"ר התאחדות הספורט המוטורי-אופנועים וטרקטורונים, משרד התרבות והספורט
רואי אלטרץ, יו"ר עמותת "מסלול"
עידו בלרשטיין, עו"ד ממשרד אורי אורלנד (יועץ ביטוח)
אורית גלובינסקי, משרד התרבות והספורט
עו"ד רפ"ק דנית גלעד, קצינת תביעות, המשרד לביטחון פנים
רפ"ק ערן סדן, מהנדס, המשרד לביטחון פנים
עו"ד אבישי פדהצור, משרד המשפטים
פיני שחר, מנהל מחלקת ביטוח כללי, שוק ההון, משרד האוצר
רני עוזיאל, חבר באיגוד יבואני רכב דו גלגלי
עו"ד גלעד בנאי, יועץ משפטי התאחדות הספורט המוטורי
מרדכי גלברט, חבר ב"פול גז", נהגי מרוצים ומארגני אירועי ספורט
טל דרורי ברנר, יו"ר איגוד יבואני הרכב הדו גלגלי, איגוד יבואני הרכב
אהוד לביא, יו"ר עמותת נהגי המרוצים
רשמה וערכה
¶
יונה רייטמן – חבר המתרגמים בע"מ
תקנות הנהיגה הספורטיבית (רשיון כלי תחרותי), התשס"ט-2009; תקנות הנהיגה הספורטיבית (רישיון נהיגה ספורטיבית) התשס"ט-2009; תקנות הנהיגה הספורטיבית (הוראות בדבר עיסוק כמדריך מאמן), התשס"ט-2009
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני מתכבד לפתוח את ישיבת הוועדה שתדון ותאשר או לא תאשר ותקבע את עמדתה באשר לבקשת שרת התרבות והספורט לאשר תקנות נהיגה ספורטיבית, (רישיון כלי תחרותי) התשס"ט-2009, תקנות הנהיגה הספורטיבית (רישיון נהיגה ספורטיבית) התשס"ט-2009, (תקנות הנהיגה הספורטיבית), הוראות בדבר עיסוק כמדריך מאמן, התשס"ט-2009. וגם תקנות הנהיגה הספורטיבית (תקנות הביטוח). מי מציג את התקנות?
יוסי ניסן
¶
משרד הספורט, כן. רציתי להודות למירב שמסייעת לנו לחסוך זמן בוועדה עצמה. מה שמגיע – צריך לומר.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני מציע שאנחנו נקרא את התקנות. אני רוצה לקרוא את המכתב של השרה, לגוף העניין. אגב, גם היא מדברת על שלוש תקנות, היא לא מדברת על הביטוח.
היו"ר זבולון אורלב
¶
צודקת.
בתאריך כך וכך התקיימו ישיבות של ועדת החינוך, התרבות והספורט בכנסת ואושרו התקנות של רישיון כלי תחרותי, רישיון נהיגה ספורטיבית והוראות בדבר עיסוק כמדריך ומאמן. למרות שהתקנות אושרו על-ידי הוועדה, לא ניתן לפרסמן כיוון שהתקנות האלה מאזכרות תקנות שטרם הושלמה מלאכת התקנתן. לאור פיזורה של הכנסת ושינוי הרבה של הוועדה, אנו נדרשים על-ידי משרד המשפטים להביא תקנות אלו לדיון חוזר בוועדת החינוך. לאור העובדה כי התקנות האלו נידונו ואושרו בוועדת החינוך של הכנסת, כדי לקבל אישור מחודש של הוועדה הנוכחית, תקנות אלו, קיימה ועדת החינוך, התרבות והספורט של הכנסת הקודמת דיון בתקנות הנהיגה הספורטיבית, חובת ביטוח, אך טרם סיימה את מלאכתה. לאור האמור לעיל, אודה לקבל את אישורכם או לקיום דיון דחוף בתקנות אלה, רישיון כלי תחרותי, רישיון נהיגה ספורטיבית, הוראות בדבר עיסוק כמדריך ומאמן וכן אודה לקביעת מועד דיון דחוף בתקנות נהיגה ספורטיבית, חובת ביטוח, אשר טרם אושרו סופית, על-מנת שנוכל לקדם נושא זה. טוב.
היו"ר זבולון אורלב
¶
לא לא. מאוד מאוד לא טכני. אני רק מציע בכל-זאת, הואיל והוועדה דנה מחדש ושני חברי הכנסת, שלושת חברי הכנסת הנוכחים כאן, חברת הכנסת רונית תירוש וחבר הכנסת אלי אפללו ואנוכי גם היינו חברים בוועדת החינוך של הכנסת הקודמת, אז אנחנו נרשה לעצמנו לעשות נהיגה ספורטיבית מהירה בשלוש התקנות הראשונות. בסדר? בבקשה.
יוסי ניסן
¶
ברשותכם, נמצאים אתנו כאן אנשים, יועץ הביטוח שלנו, אם אפשר להתחיל עם הוועדה הזו ולשחרר אותו, זה יעזור לנו. אם זה לא מפריע.
היו"ר זבולון אורלב
¶
חברת הכנסת רונית תירוש הודיעה שהואיל ובעלה הוא סוכן ביטוח והיא עלולה להיקלע לניגודי עניינים, על-פי עצתי היא לא תיקח את רשות הדיבור, ולק תצביע בתקנות האלה. אין צורך שהיא תעזוב את הישיבה, כפי שהציעה.
מירב ישראלי
¶
בתוקף סמכותי לפי סעיפים 15 ו- 33 לחוק הנהיגה הספורטיבית, בהתייעצות עם המפקח על הביטוח ובאישור ועדת החינוך, התרבות והספורט, אני מתקינה תקנות אלו. ביטוח הנהגים. הכיסוי הביטוחי בשל הוצאות חילוץ, פינוי, טיפול רפואי, עזרה, שירותי סיעוד ושירותי שיקום שיינתנו לנוהג בכלי תחרותי, לרבות מי שנוסע בכלי תחרותי שלא כנהג, בשל נזק גוף שנגרם לו עקב נהיגה ספורטיבית שנערכה לפי הוראות החוק להלן – הנפגע, לא ייפחת מסכום של 150,000 שקלים חדשים לנפגע, באותו אירוע של נהיגה ספורטיבית ו- 300,000 שקלים חדשים לתקופת ביטוח שנתית. סכום ההשתתפות העצמית של כל מבוטח באירוע אחד של נהיגה ספורטיבית שייקבע בכיסוי הביטוחי, לא יעלה על 1,000 שקלים חדשים.
היו"ר זבולון אורלב
¶
יש הערות לתקנה מס' 1? יש שאלה – מה עם העדכון של הסכומים האלה, צריך מדי פעם לעדכן אותם? אם נוקבים בתקנות סכומים, ויש אינפלציה, היה 0.9%.
פיני שחר
¶
גם בדיון הקודם זה עלה, כל הנושא של סכומי הביטוח ונתחיל ונגיב שכל התקנות האלה, נשלחו אלינו ועברו, הערנו עליהן וכל ההערות שלנו הוכנסו. הדבר היחידי שאמרנו שאנחנו לא יודעים לקבוע אותם ולא יודעים לחוות עליהם דעה זה לגבי סכומי הביטוח. אנחנו לא יודעים להגיד אם זה גבוה מדי או נמוך מדי.
פיני שחר
¶
ולכן, וזה אותו דבר. גם אם תהיה עכשיו אינפלציה, השאלה אם צריך לעדכן אותה? יכול להיות שכן, יכול להיות שלא.
פיני שחר
¶
לא בחוק. ההצמדה היא לא בחוק של סכומי הביטוח. עדיף גם לא להיכנס לנושא הזה של הצמדה, כי אם עכשיו ההצמדה זה 0.9% אז בואו נתחיל לבדוק זה יצא לנו 151,172.22 אג', זה מה שחברת ביטוח תצטרך לחשב, זה מה שהנפגע יצטרך לחשב, יגידו – OK, יצטרכו כל פעם לחשב באמת מה המדד ההתחלתי, מה המדד הסופי, ואנחנו מכניסים את עצמנו סתם לפינה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
מישהו ישכח לעדכן והיתה אינפלציה ואז ייגרע חלקו. למה ייגרע חלקו, בגלל שקשה לכם לעשות חישובים באפס פסיק משהו? מה הבעיה?
פיני שחר
¶
אם משרד הספורט, משרד התרבות והספורט יחשוב שבעוד חמש שנים היתה אינפלציה והסכום ביטוח נשחק, יהיה אפשר להגיע לוועדה, לעדכן את הסכומים. כי זה סתם, הדבר הזה סתם מייצר קושי מנהלתי, קושי בעדכון של הדברים.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני מציע כך – בנוסף לאישור, אני מבקש שתהיה גם החלטה של הוועדה שהיא דורשת מן השרה לעדכן את התקנות באישור הוועדה, לעדכן את הסכומים באישור הוועדה אחת לתקופה, במידה והאינפלציה או המדד יעלה על 5%? אדוני איש המקצוע, בוא תגיד לי.
היו"ר זבולון אורלב
¶
לי נראה 5%. זה לא נורא שזה יעודכן פעם בשנה. למה הנהג צריך להוסיף 5% במקרה והוא נפגע? הרי אם זה לא מעודכן, מישהו מפסיד.
אורי אורלנד
¶
עצתנו היא שיציינו שהסכום צמוד למדד המחירים לצרכן ובא לציון גואל. צריך לזכור שחוק חוזה ביטוח כולל כבר, היכן שיש שיפוי, למעט אלמנטים קטנים שלו, הוא בין-כה וכה כבר כולל הצמדה.
טל ברנר
¶
אני מאיגוד יבואני הרכב הדו-גלגלי. אנחנו מייצגים אינטרס של קידום פעילות הספורט המוטורי ואנחנו בעצם מברכים ורוצים שהדברים האלה יקרו. אנחנו הרבה מאוד שנים רתומים לעשייה סביב הספורט הזה ומעל לעשור.
טל ברנר
¶
לעניין, הרצון שלנו שהעשייה תהיה כזו שתוצאתה תהיה בטוחה. אנחנו מאוד מאוד חוששים מעשייה שהסוף שלה יהיה כזה שייגרמו נזקים כאלה ואחרים ויש רבים בדרך, אבל כרגע זה לתחום הביטוח.
טל ברנר
¶
יש לי עוד שאלה. בסעיף זה. לעניין ההצמדות, אדוני כבר שאל. לעניין הנטל שיוטל ועל מי הוא יוטל, במקרה של חלילה פגיעה, נזקים כאלה ואחרים, אני לא רוצה חס וחלילה להבהיל את עצמנו, אבל מי יישא בנטל של מעבר ל- 150,000 שקלים, אחרי שיענו לי מי קבע את הסכום, מפני שכולנו יודעים שהוצאות רפואיות זה סכומים באמת נכבדים מאוד. מי יישא בנטל מעבר לכך.
היו"ר זבולון אורלב
¶
שתי שאלות ראויות. מי משיב? שאלה ראשונה – מי קבע את הסכום, שאלה שנייה – מה קורה מהנזק שהוא מעל 150,000 שקלים, מי מכסה?
יוסי ניסן
¶
צריך לזכור שני דברים, אחד – שהסכום הזה הוא מינימאלי, זאת אומרת שכל אדם יכול לבטח את עצמו מעבר לסכום הזה, אם זה נראה לו נמוך מדי. צריך גם לזכור שבעולם זה לא נהוג, זאת אומרת גם הסכום המינימאלי הזה, אפילו היועץ איש האוצר, תמך בעמדה שלא לקבוע אפילו סכום מינימאלי שכזה ולמרות זאת, רצינו כן לקבוע על-מנת שלא נישאר לא מכוסים לגמרי. הדבר השני הוא שנודע לנו והתקנה הזאת היא כבר פעם שלישית בוועדה, צריך לזכור את זה, מכיוון שעלו אי-אלו שאלות, ביניהן הנושא הזה, האם חוק ביטוח ממלכתי כן תופש או לא תופש והתברר שכן. קיבלנו חוות-דעת ומירב ישראלי גם.
היו"ר זבולון אורלב
¶
קיבלת תשובה לשאלה השנייה. מה שלא מכסה הביטוח ולא מכסה ביטוח בריאות ממלכתי, מכסה האיש מכיסו. הוא רשאי להגדיל את הפרמיה, לעשות ביטוח שמעל 150,000 שקלים.
למה קבעו 150,000 שקלים ולא 120 או לא 250?
אורי אורלנד
¶
צריך לזכור שכל התקנות האלה למעשה מהוות איזון שבין כוחות שונים. למעשה, כל סכום הוא נכון. אם נקבע מיליון שקל – זה נכון, ושני מיליון שקל – זה נכון, ו- 100,000 שקל זה נכון. המטרה היתה לאזן. זאת אומרת המטרה היתה ליצור איזה שהוא איזון בין עלויות, כי אחת הבעיות זה עלויות הביטוח ואני מניח שהנושא הזה יעלה, לבין נכונות שוק הביטוח לערוך ביטוחים. אבל פה אני מבקש רק לעבור לנקודה שונה, ששייכת אליהם. צריך לזכור שאנחנו נכנסים פה לתחום שונה לחלוטין וזה החבות של יבואני רכב. כרגע, לפני שהחוק, הנהיגה הספורטיבית, לפני שהתקנות נכנסות לתוקף יש מצב שהוא די אבסורדי והוא שיבואן רכב, היות וחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים שלא יחול כאן, היות והחוק הזה לא מאפשר חזרה בתביעה, בתביעה של סברוגציה, שיבוב, המצב הוא שלמעשה היום יבואנים פטורים מאחריות. אלא שכאן, היות וחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים אינו חל, היבואנים אכן חשופים לאחריות. אבל שוב, התקנות האלה לא יכולות להוציא ליבואנים את הערמונים מהאש.
אגב, הבעיה של היבואנים היא לא ב- 150,000 שקל, הבעיה שלהם היא הסכום של האפס, כי עדיין ניתן יהיה לחזור אליהם בתביעה. אבל שוב, אני מניח שאם היבואנים ירצו לפתור את הבעיה שלהם, יצטרכו לפתור אותה בצורה אחרת, זה לא נוגע לתקנות האלו.
טל ברנר
¶
לא. אז אני רוצה להשיב. ראשית, הבעיה של היבואנים, כפי שהעלה אותו אורי אורלנד, לא זו הנקודה שמטרידה אותי. היבואנים, אני מניחה, ואני יכולה לומר, היבואנים ייקחו יועצי ביטוח שאני מניחה שייתנו להם הצעות טובות לגבי אפשרויות של כיסויים ביטוחיים כאלו ואחרים ודווקא לא זה מה שמדאיג אותי. מה שמדאיג אותי יותר זה ציבור המשתמשים והרוכבים, שלא בהכרח זה כאלה שתמיד קוראים ודואגים לקרוא את השורות הקטנות ולא כל משתמש או משתתף במירוץ הוא כזה שיש לו יועץ משפטי ויועץ ביטוחי מימין ומשמאל, וכשהוא קונה את הפרמיה לאותו אירוע, לא ברור אחר-כך, אחרי ה- 150,000 שקלים שייגמרו חלילה במספר ימי אשפוז, מה יקרה לאחר מכן. ואז הוא ייכנס לחוק ביטוח בריאות ממלכתי, הסוף של זה, שאני חוששת שיתגלגל בעצם על קופות-חולים כאלה ואחרות. אני מפחדת מאפקט של כדור שלג שיחזור חזרה נגד חוק הספורט המוטורי שהיום אנחנו רוצים. ולכן הסכום, ברור לי האיזון שאמר אורי אורלנד וברור שאנחנו מאזנים פה בין סכומים וכפי שנקבע 150, אפשר היה לקבוע 500. השאלה אם מספיק לנו חוות-הדעת הזו.
היו"ר זבולון אורלב
¶
הוערה עוד שאלה – איך יודע המשתמש שהוא מבוטח רק ב- 150,000 והוא, אם היה יודע, הוא היה עושה ביטוח לעצמו 300,000. האם כשהוא מקבל את הרישיון, מישהו אומר לו וחובה להודיע לו? מי יודע לענות על זה?
אמציה גזית
¶
אני יושב-ראש התאחדות הספורט המוטורי, אופנועים וטרקטורונים. היבואנים שיושבים כאן הם בסקטור הזה. באחריות ההתאחדות זה לפרסם, להודיע לכל אחד ואחד שמקבל את הרישיון שלו, מההתאחדות, ומהרשות לנהיגה ספורטיבית, מקבל את המידע הזה במדויק.
היו"ר זבולון אורלב
¶
למה שלא נוסיף בתקנות הרישוי שתהיה חובה להודיע? היא צודקת. היא אומרת – אדם לא יודע, הוא לא קורא את האותיות הקטנות. אם הוא היה יודע, יכול להיות שהיה רוצה להגדיל את הסכום של הביטוח שלו.
יוסי ניסן
¶
חלק מההליך של קבלת רישיון הוא לעבור מבחן עיוני ובמבחן העיוני יהיה גם בחינה על הידע על התקנות עצמן. זאת אומרת שזה גם שם יופיע.
יוסי ניסן
¶
נכון. להערתי, בפועל מה שיקרה, זה ההתאחדות תרכז את כל הספורטאים ותעשה ביטוח, היא תעמוד היא מול חברת הביטוח.
היו"ר זבולון אורלב
¶
הם יעשו ביטוח על 200,000 שקלים. הוא רוצה לעשות ביטוח על 500,000 שקלים. איך הוא יודע? מידע לאדם, זה קשור בחיים שלו, המשפחה שלו. מאיפה הוא יודע? חוץ מזה שהם מתנדבים, אז הוא אומר – שמע, אנחנו התנדבנו כי אנחנו מרגישים שזאת אחריותנו, זה בנוהל העבודה, נוהל עבודה – התנדבותי. נוהל עבודה – היום ככה, מחר משנים אותו. הם לא חייבים, לא מוטלת עליהם חובה. הם ככה, קיבלו החלטה. מחר יקבלו החלטה אחרת. אותו דבר גם אתה בבחינות. איפה כתוב חובה שבבחינות חייבים לתת לו מידע על הביטוח?
יוסי ניסן
¶
הוא יישאל שם על כל נושא התקנון נהיגה ספורטיבית. אגב, התקנות עצמן גם מפורסמות באתר האינטרנט.
היו"ר זבולון אורלב
¶
כן. אז תנוח דעתנו, שהוא יודע מה תנאי הביטוח. אין לכם התנגדות שיהיה כתוב שם – לרבות תנאי הביטוח?
טל ברנר
¶
ילדים גם יכולים לקבל רישיון, אז הם עוברים גם את הבחינה? אני פשוט לא יודעת. הילדים עוברים גם את הבחינה הזאת?
טל ברנר
¶
גם ילד בן שמונה? מה עם משתמש צעיר? הלא הספורט, ותכף נגיע לזה, יש פה דרגות רישום, משתמש צעיר.
היו"ר זבולון אורלב
¶
תחשבו, יועץ הביטוח, ההתאחדות, את, יוסי, בואו נחשוב לפני שאנחנו מאשרים, אנחנו צריכים למצוא פיתרון כי שאלת הביטוח היא קריטית וראוי מאוד שההורה ידע שהילד מבוטח רק ב- 150,000 שקל ואם הוא רוצה, הוא יכול להגדיל את סכום הביטוח.
מירב ישראלי
¶
יש גם כללים שההתאחדויות קובעות שיש להן איזה שהוא מעמד בחוק, שזה גם, אני משערת שמה שהוא דיבר זה בכללי, בעצם, הדברים האלה.
אמציה גזית
¶
שלא יובן כאן אילו זה מין אנשים פרועים שעוסקים באיזה שהוא משהו, אלה אנשים שקולים, עם תקנות מאוד מאוד נוקשות.
היו"ר זבולון אורלב
¶
חס וחלילה. הנהיגה רק היא ספורטיבית, אבל שיקול הדעת הוא שיקול רציני. לא עלה בדעתנו או על דל שפתינו שמדובר בהתנהגות לא ראויה, להפך. אני צריך לצאת מתוך נקודת הנחה שההתאחדות היא רצינית ויש לה שיקול דעת, המשרד מכוון אותנו לשאול את דעתכם. תנוח דעתו של אדוני.
מירב ישראלי
¶
יש בתקנות של הרישיון בסעיף הבחינות, זה תקנה 11, הרשות המוסמכת תבחן מבקש רישיון לנהיגה ספורטיבית בנושאים אלה. הוראות החוק והתקנות לפיו, שזה כולל את תקנות הביטוח, שעשויה להיות להן נגיעה למבקש רישיון ולגבי כללי הנהיגה הספורטיבית, שמה שדובר כאן לדעתי זה נכנס לכללים, נכון? זה אמור להיכנס לכללים. זה כללים שהרשות המוסמכת מאשרת.
היו"ר זבולון אורלב
¶
למה אי-אפשר לכתוב פה – הרשות המוסמכת תבחן מבקש רישיון לנהיגה ספורטיבית בנושאים אלו? הוראות החוק והתקנות לפיו לרבות, לרבות נושא הביטוח, ובמקרה של קטין או צעיר.
היו"ר זבולון אורלב
¶
נחלק את זה לשניים. נכניס את זה לבחינות, לרבות הביטוח ובכללים נוסיף שם משהו שבמקרה שמדובר בקטין, עד גיל 18, יש להביא לידיעת ההורים את כללי הביטוח. עד גיל 18 צריך להביא לידיעת ההורים. בסדר, גברתי המשטרה?
דנית גלעד
¶
מעולה, אני מציעה אפילו שזה יהיה בתקנות שעוסקות במתן רישוי לקטינים, זאת אומרת בתקנות רישיון הנהיגה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אנחנו מסכמים להכניס את זה ולאחר מכן תגמרו את הניסוח, בסדר? אם נכניס את זה כפי עצתה של דנית גלעד.
היו"ר זבולון אורלב
¶
מבקש רישיון שגילו פחות מ- 17, יצרף לבקשה הסכמה בכתב למתן הרישיון של אחד מהוריו.
מירב ישראלי
¶
אז אולי בנוסף לכך, הוא יצרף גם אישור, הם יחתמו על איזה שהוא טופס שהרשות תכין, לגבי הביטוח, שיידע אותם על הביטוח.
טל ברנר
¶
אבל יש לי רק שאלה לתוספת שהוספתם, אם מותר לי, בסעיף 3(א)(ה) אם רוצים כבר להקל על כולם ואמרנו הסכמה בכתב למתן רישיון של אחד מהוריו, סליחה, אולי יש מישהו שצריך אפוטרופוס, אז בואו כבר תוסיפו את זה, שהוא לא ירוץ אחר-כך ויחפש.
מירב ישראלי
¶
כיסוי ביטוחי מפני חבות בשל נזק גוף שנגרם לאדם שאינו נוהג ואינו נוסע בכלי תחרותי, בתאונה שאירעה עקב נהיגה ספורטיבית יהיה בסכום כולל שלא יפחת מעשרה מיליון שקלים חדשים לתאונה ו- 20 מיליון שקלים חדשים לתקופת ביטוח שנתית. סכום ההשתתפות העצמית באירוע נהיגה ספורטיבית אחד שייקבע בכיסוי הביטוחי לא יעלה על 5,000 שקלים חדשים. תקנות משנה (א) ו- (ב) לא יחולו כאשר אירוע נהיגה ספורטיבית ומשתתפיו, מבוטחים על-ידי בעל רישיון, זה רישיון למסלול בעצם. לפי סעיף 8 או 9 לחוק, וסכום כולל שלא ייפחת מ- 50 מיליון שקלים חדשים לאירוע נהיגה ספורטיבית ו- 100 מיליון שקלים חדשים לתקופת ביטוח שנתית.
היו"ר זבולון אורלב
¶
הוראה כללית. יש הערות לסעיף 2? רבותיי, תחשבו, אנחנו לא חוזרים. אין. קדימה, אין הערות לסעיף 2, מתקדמים לסעיף 3.
מירב ישראלי
¶
ביטוח לפי פקודת ביטוח רכב מנועי. לגבי כלי תחרותי ששר התחבורה והבטיחות בדרכים קבע לגביו הוראות בדבר נהיגה שאינה נהיגה ספורטיבית, לפי סעיף 12(ד) לחוק, שזה תקנות ששר התחבורה קובע לגבי קטעים, נהיגה רגילה, תכלול פוליסת הביטוח לפי סעיף 15 לחוק, זה פוליסת הביטוח שאנחנו עוסקים בה עכשיו. לפי תקנה 1, או ייערך בנפרד, גם ביטוח לפי פקודת ביטוח רכב מנועי, שזה ביטוח רגיל לרכב, שיכסה את השימוש בכלי התחרותי בעת נהיגה, ששר התחבורה והבטיחות בדרכים קבע לגביה הוראות כאמור.
היו"ר זבולון אורלב
¶
יש הערה לסעיף 3? אין. אנחנו מאשרים את תקנות הנהיגה הספורטיבית. אני מעלה לאישור הוועדה את התקנות, נהיגה ספורטיבית, חובת ביטוח, לרבות הסיכומים שהסכמנו עליהם. כולם מסכימים? חבריי, חברי-הכנסת? מי בעד? מי נגד? אושר פה אחד. תודה רבה.
אנחנו עכשיו לתקנות הבאות. מתחילים מההתחלה. אנחנו בתקנות נהיגה ספורטיבית, רישיון כלי תחרותי.
מירב ישראלי
¶
אני רק אגיד במילים כלליות שיש בעצם שלושה סוגי רישיונות, לפי החוק. אנחנו דנים בשניים מהם היום, שזה כלי תחרותי ורישיון נהיגה, יש גם רישיון למסלול ובנוסף, אנחנו דנים באישור לעסוק כמדריך או מאמן. כרגע אנחנו עוסקים ברישיון הרכב, בעצם. אחר-כך נעסוק ברישיון הנהיגה.
בתוקף סמכותי לפי סעיפים 2(ב)(6) ו- 33(א) לחוק הנהיגה הספורטיבית, בהתייעצות עם הוועדה המייעצת ובאישור ועדת החינוך, אני מתקינה תקנות אלה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אתם גם חברים בוועדה המייעצת? הנציג פה? נציג בוועדה המייעצת, נמצא פה? לא הופיע לוועדה. הלאה. אבל קיימו אתכם התייעצות, זה מקובל עליכם, התקנות האלה?
מירב ישראלי
¶
בוחן. אדם שהרשות המוסמכת מינתה בכתב לבוחן לעניין החוק כלי תחרותי, כמשמעותו בתקנה 2. רכב ספורט עממי, מכונית, אופנוע או טרקטורון, העונה על כל אלה – היה עליו רישיון רכב עובר למתן רישיון כלי תחרותי לפי תקנות אלה, לא נקבע לגביו כי רישיון הרכב בטל מעת קבלת רישיון כלי תחרותי לפי תקנות הנהיגה הספורטיבית, קביעת סוגי כלים תחרותיים שרישיון הרכב שלהם יבוטל או יותלה, שזה תקנות שעוד לא הגיעו אלינו, המשמש לספורט עממי והדבר צוין ברישיונו. מסלול מירוץ סגור, כהגדרתו בפרט 3 לתוספת לחוק. מעבדה מוסמכת, מעבדה המוסמכת לבדיקת כלי תחרותי שאישרה לעניין זה הרשות המוסמכת, מרשם הכלים התחרותיים.
מירב ישראלי
¶
ספורט עממי. נהיגה ספורטיבית במסגרת אירוע נהיגה ספורטיבית שאושר בידי הרשות המוסמכת במסלול מירוץ סגור ברכב ספורט עממי. רישיון רכב, לפי תקנות התעבורה. שמאי רכב, כמשמעותו בסעיף 4 לצו הפיקוח על מצרכים ושירותים שמאי רכב, תקנות התעבורה, תקנות התעבורה 1961. מתן רישיון כלי תחרותי.
מירב ישראלי
¶
כלים תחרותיים. הכלים המנויים ומפורטים להלן, לרבות כלים לבנייה עצמית, שניתן לנהוג בהם נהיגה ספורטיבית הם כלים תחרותיים. 1. מכונית, רכב מנועי בעל ארבעה גלגלים לפחות במשקל כולל של עד 3,500 ק"ג. משאית, רכב מנועי מסחרי בעל ארבעה גלגלים לפחות, במשקל כולל העולה על 3,500 ק"ג ואינו עולה על 12,000 ק"ג. אופנוע, כהגדרתו בתקנות התעבורה. טרקטורון, כהגדרתו בתקנות התעבורה, למעט פסקה 4 – קארט, שלדה, עם חיפויים או בלעדיהם, בעלת ארבעה גלגלים אשר מחוברים ישירות ללא מתלים לציר קדמי עם היגוי ולציר אחורי המונע על-ידי מנוע, לרבות קרוס-קארט.
מירב ישראלי
¶
באגי, כלי רכב יבשתי בבנייה עצמית, מונע בכוח עצמי עם מנוע אחד או יותר וארבעה גלגלים או יותר, הנמצא במגע עם הקרקע באופן רציף ומונע דרך חלק או כל גלגליו ובו ההנעה וההיגוי נשלטים על-ידי נהג הממוקם בתוך הרכב. רכב שטח כהגדרתו בתקנות התעבורה למעט פסקה 5.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אין בעולם? אין. היועץ אמר שאין כזה דבר, אז אנחנו לא צריכים לטפל בכזה דבר, אם לא קיים. טוב. יש הערות לפרק ב' סעיף 2? אין. פרק ב', סעיף 3, בקשה לרישיון כלי תחרותי, בבקשה.
מירב ישראלי
¶
בעליו של כלי תחרותי המבקש רישיון על כלי תחרותי יגיש בקשה לפי הטופס שבתוספת הראשונה. בעליו של כלי תחרותי המבקש חידושו של רישיון הכלי, ישלם את האגרה שנקבעה לכך בתקנות הנהיגה הספורטיבית, אגרת רישיון וכו', להלן – תקנות האגרות. המבקש ישיבה תשובה נכונה ומלאה על כל שאלה שבטופס האמור ועל כל שאלה אחרת של הרשות המוסמכת, ימסור כל מידע ומסמך שיידרש וכן יוכיח לפי דרישתה את זכות הכלי התחרותי, את הבעלות עליו, ואת תשלום המכס, המיסים וההיטלים או האגרות החלים על הכלי האמור וכן יוכיח לפי דרישת הרשות המוסמכת כי כל קנס שמבקש הרישיון או חידושו מתחייב בו בדין בשל עבירה הנובעת מנהיגת כלי תחבורתי, שולם במועדו. תקנה זו הבעל, לרבות אחד מאלה – הבעל הרשום ברישיון הכלי התחרותי, אחד ממנהליו או עובדיו של תאגיד שאושר לכך בכתב בידי התאגיד, אם הכלי התחרותי רשום על שם תאגיד. מי שהבעל הרשום ברישיון הכלי התחרותי נתנה לו ייפוי-כוח בכתב.
היו"ר זבולון אורלב
¶
תודה רבה. יש הערות לסעיף 3, בקשה לרישיון כלי תחרותי? פה עדיין אין את הביטוח, כלומר הוא יכול לבקש רישיון לכלי תחרותי בלי סוגיית הביטוח? אפשר לעשות רישוי לרכב מבלי שיש על הרכב הזה ביטוח? אני יודע שהמכונית שלי, אי-אפשר לעשות רישיון, אי-אפשר לקבל רישיון לרכב אם אין לך ביטוח.
יובל מלמד
¶
התשובה היא פשוטה מאוד, שיש אפשרות לבעל מסלול לעשות ביטוח, זאת אומרת שמי שנכנס אצלו למסלול ומתחרה, אוטומאטית הוא מבוטח במסלול. אין חובה לביטוח פה של הכלי עצמו. יש מקרים כאלה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני צריך להבין את ההיגיון. יש יתרון, אגב, של אדם כמוני שלא היה לו שום קשר עם התחום הזה מעולם, חוץ ממה שהוא רואה לפעמים בטלוויזיה, ושואל שאלות. יש יתרונות לדברים האלה. ואני שואל את עצמי, רגע, אז יכול להיות ככה – אדם יבקש רישיון לכלי תחרותי והכלי הזה, כל עוד הוא לא עולה למסלול, הוא לא מבוטח, הרכב הזה כל הזמן בחצר, איך הוא מגיע לחצר?
היו"ר זבולון אורלב
¶
אם הוא נוסע מהחצר למסלול בנהיגה רגילה, אין כזה דבר? הוא רוצה להשוויץ בשכונה עם הרכב. רק על העגלה?
אהוד לביא
¶
אני ממרוצי מכוניות. הכלים התחרותיים, זה קבוצה אחרת מהכלים של משרד התחבורה, זה משהו אחר. הם מועברים מהבית או מהמחסן או מאיפה שהם נמצאים למסלול, על-ידי עגלות או גררים, אסור להם לנסוע על הכביש בכלל. רק לתוך המסלול או למסלול הפתוח. זה חד-משמעי.
היו"ר זבולון אורלב
¶
שיעשה ביטוח ויגיד – אני עושה את הביטוח שהוא חל רק בעת תחרות, ולכן הפרמיה שלי היא נמוכה.
דנית גלעד
¶
אני רוצה להפנות בבקשה את הוועדה לסעיף 15 לחוק הנהיגה הספורטיבית, ושם נאמר באופן מפורש שלמעשה כל שימוש בכל התחרותי ללא ביטוח הוא אסור, כשאת הביטוח, סוגי הביטוח ייקבעו בתקנות ואלה התקנות שאנחנו אישרנו. זאת אומרת, שבעצם לא ייווצר מצב שבו אדם ישתמש ברכב כזה, בלי שיש כיסוי ביטוחי.
דנית גלעד
¶
אני רק רוצה עוד להוסיף משהו. אכן ישנם מצבים שבהם הנהיגה איננה נהיגה ספורטיבית, ישנן טיוטות של תקנות לגבי נהיגה שאינה תחרותית. לא תמיד הרכב הזה ייסע על גרר, יהיו מקרים חריגים.
דנית גלעד
¶
לכן, במקרים האלה על-פי החוק יש חובה של ביטוח חובה בעצם, ולכן נקבע הסעיף האחרון בתקנות האלה לגבי ביטוח חובה.
אבישי פדהצור
¶
כן. אז החלופה השלישית היא מי שהבעל הרשום ברישיון הכלי התחרותי נתן לו ייפוי-כוח. אני לא בטוח שאני מבין את היישום של התקנה, כי אם אני מבין נכון, התקנה לכתחילה מדברת על כלי רכב מסוים ועל הבעלים הרשום שלו ברישיון והרישיון הוא לכלי לבעלים. הנושא של מתן ייפוי-הכוח בהקשר הזה, מעורר אצלי שאלה. כי למשל, בהקשר של תקנת משנה (ג) הנושא למשל של הקנסות והחיובים, אז זה אמור להיות על שם מי?
אבישי פדהצור
¶
לא, כי יש לך פה את הדרישה – יוכיח לפי דרישת הרשות, שמבקש הרישיון או חידושו מתחייב בו בדין. אז פה למעשה עולה השאלה מי התחייב בדין, הבעלים הרשום או מיופה הכוח. כי ההגדרה היא מעגלית.
היו"ר זבולון אורלב
¶
למה צריכים את יפוי-הכוח? למה צריכים את החלופה השלישית? מישהו יכול לענות למה צריכים את החלופה השלישית? כי כמו שאת הרואה, החלופה השלישית מעוררת בעיה ב- 3(ג). תימחק? יש הסכמה? יש התנגדות? רוצים לעיין בזה?
אמציה גזית
¶
יש פה עניין, עד כמה שאני זוכר כשזה עלה לדיון, מה קורה אם נפטר הבעל הרשום יש אלמנה ולתת ייפוי-כוח למישהו אחר לפעול, להפעיל, להיות הבעלים של הכלי. עד כמה שאני זוכר, מפה זה נובע.
היו"ר זבולון אורלב
¶
יש תמיד איזון למצוא את המקרה הקיצוני. אבל מול זה יש את הבעיה הפרקטית של סעיף (ג), של 3(ג).
אבישי פדהצור
¶
יכול להיות, אדוני, שהכוונה היתה כמו אולי, אני עושה היקש מטסט שאני מעביר את האוטו שלי, של לתת ייפוי-כוח למישהו, על-מנת שיעביר את הטסט פיסית. השאלה אם זאת הכוונה.
אבישי פדהצור
¶
לא, שיגיש כאילו פיסית את בקשת הרישיון, אם הכוונה היא לייפות את הכוח של מישהו להגיש את בקשת הרישיון פיסית, במקום הבעלים, יכול להיות היגיון בזה, אבל אולי צריך להתאים את הניסוח כי הקושי עדיין נותר בעינו, כפי שזה מנוסח היום. אני פשוט מנסה לעזור לכם להבין מה הרציונאל של הדרישה. אין לי דעה משלי בעניין.
יוסי ניסן
¶
עד כמה שאני זוכר דובר על מישהו שנמצא למשל בחו"ל ורוצה שמישהו יעשה את זה במקומו, אז הוא נותן לו ייפוי-כוח בכתב והוא עושה את זה במקומו.
אבישי פדהצור
¶
זה לא נובע כאילו מהדינים הכלליים, מדיני השליחות? אני שואל, אני פשוט לא יודע מה התכוונו.
אבישי פדהצור
¶
זו פעולה אישית שצריך לעשות. אבל היה צריך להתאים את שאר התקנה בשביל לחדד שזה רק לצורך ביצוע פעולה ולא לצורך, אין לזה נפקויות אחרות.
אבישי פדהצור
¶
אז אולי פשוט צריך להתאים את תקנה (ג), פשוט לחדד את הקושי, זה הכל. אין לי דעה לכאן או לשם.
היו"ר זבולון אורלב
¶
טוב, תחשוב. בסדר? למעט ההערה הזאת של 3(ג)(3), האם יש למישהו עוד הערות לגבי סעיף 3 – בקשה לרישיון כלי תחרותי? אין. אנחנו מתקדמים הלאה.
אבישי פדהצור
¶
או לצורך סעיף קטן (ג) פשוט לכתוב שם במקום מה שחשבתי אולי תוך כדי, במקום ממבקש הרישיון, מי שהכלי התחרותי רשום על שמו ואז ברור שזה מתייחס רק לבעלים הפורמאליים בצטל'ה, ולא מי שמבצע את הפעולה הטכנית של להגיש את הבקשה.
אבישי פדהצור
¶
הוא הבעלים. יש לך למטה – הבעל הרשום ברישיון הכלי התחרותי, זה דבר אחד. הדבר השני זה אחד ממנהליו של התאגיד.
היו"ר זבולון אורלב
¶
טוב. זאת התכלית. זאת התכלית ואנחנו נמצא לה פיתרון בניסוח. אתה מסכים לתכלית, כן? כולם בעצם מסכימים לתכלית, יש לנו בעיה בניסוח ואנחנו צריכים להתגבר עליה. הלאה. הוועדה יכולה גם להסמיך צוות שיימצא את הניסוח הנכון ולא צריכים לעכב בשביל זה.
מירב ישראלי
¶
בדיקת כלי תחרותי. כלי תחרותי שהוא מכונית, משאית, באגי או רכב שטח, ייבדק וייבחן בידי בוחן ומעבדה מוסמכת, כפי שתורה הרשות המוסמכת בהתאם לכללי הנהיגה הספורטיבית, כדי לברר אם נתקיימו בו כל התנאים שנקבעו לעניין התאמתו לשמש כלי תחרותי ואם הוא ראוי לשימוש ככלי תחרותי. כלי תחרותי שאינו מנוי בתקנת משנה (א) ייבדק וייבחן בידי בוחן, כפי שתורה הרשות המוסמכת והבוחן ימציא על כך תעודה לרשות המוסמכת.
כלי תחרותי שאינו מכונית, שיובא שלא בדרך ייבוא אישי, אשר לא נעשה בו שינוי מבנה, פטור מבדיקה, אם הרשות המוסמכת בדקה ואישרה כי באב-הטיפוס של אותו סוג כלי תחרותי נתקיימו כל התנאים האמורים בכללי הנהיגה הספורטיבית לאותו סוג של כלי תחרותי ונמצאה לרשות המוסמכת תעודה מאת מעבדה מוסמכת או כל תעודה אחרת לפי דרישתה, שלפיה הכלי התחרותי תואם את אב הטיפוס של אותו סוג כלי תחרותי.
כלי תחרותי המובא לבדיקה ובחינה יהיה נקי וצבוע כראוי.
טל ברנר
¶
אני באמת רוצה בשביל שזה יהיה נוח לכולנו ויחיה לעוד הרבה שנים, אז אני לכן שואלת. אני פשוט לא מבינה את הסעיף הזה, את סעיף 4(ג). כלי תחרותי שאינו מכונית, אז זה אומר הדברים האחרים – אופנוע, טרקטורון?
טל ברנר
¶
שיובא שלא בדרך ייבוא אישי, דהיינו זה יבוא מה? מסחרי? מה שמישהו הביא בייבוא אישי, אלא-? זה מעולה.
טל ברנר
¶
אשר לא נעשה בו שינוי מבנה, פטור מבדיקה. אז אני מנסה להבין למה הסעיף הזה בכלל מנוסח בדרך שונה מסעיף 4(א). למה מוציאים מאיזה שהיא תכולה של כל הרכבים שצריכים לעבור בדיקות על-ידי מעבדה ובוחן, למה מוציאים את אותם אלה שהם אינם מכוניות. אני פשוט לא מבינה את ההיגיון של זה. כל הדברים שמגיעים לארץ בייבוא מסחרי צריכים לעבור איזה שהיא בדיקה ואישור. כמו שהמכוניות עוברות, כמו שהמשאיות עוברות, כמו שהבאגי, למה מוציאים את האופנועים והטרקטורונים מאיזה שהיא בדיקה? אני אשמח להבין מה ההיגיון של הפיתול הזה.
רונית תירוש
¶
כלומר, כל מכונית שבאה בייבוא מסחרי, נדרשת בדיקה, אבל כל מה שבא בייבוא מסחרי לא נדרשת לו הבדיקה.
מירב ישראלי
¶
למה ההבדל לגבי מכונית. זאת אומרת, ברגע שזה לא עבר שינוי מבנה ויש את האב-טיפוס וזה תואם את האב-טיפוס, יש פה, אז אתם מניחים שזה בסדר. זאת ההנחה. למה באמת מכונית יוצאת מגדר זה?
יובל מלמד
¶
התשובה היא פשוטה, שבנושא של מכונית, משאית, באגי או רכב שטח, זה כלים שהם בכל מקרה עוברים שינוי כדי להפוך אותם לכלי תחרותי. לא ניתן לעשות מירוץ באחד מהכלים האלה, ללא שינוי. זאת אומרת שכל אחד פרטני, צריך מעבדה מוסמכת. אין פה אב-טיפוס, כל אחד פרטני. בניגוד לאופנוע וטרקטורון, שמיוצרים, As is, מיוצרים מלכתחילה הם מתואמים.
יובל מלמד
¶
לא, כתוב פה – מכונית, משאית, באגי. לגבי טרקטורון ואופנוע, במקרה הזה גם קארט, יש אפשרות לייבואנים מסחריים לעשות אישור לאב-טיפוס, לכלי אחד ספציפי וכל האחרים לא צריכים אישור חוזר, אם אותו כלי הוא אותו כלי.
רונית תירוש
¶
הכוונה, המילים שאני הבנתי, מכונית היא בדרך-כלל עוברת איזה שהוא שדרוג לקראת תחרות, כדי להשתתף בתחרות. אופנוע לא משודרג ולא משתנה בכלל.
יובל מלמד
¶
לא, זה פשוט מאוד. הרי משרד התחבורה לא שולח, היבואנים לא שולחים למשרד התחבורה כל כלי וכלי לבדיקה. הם עושים בדיקת אב-טיפוס ואחרי זה על-פי האב-טיפוס, יוכלו להמשיך ולמכור את הכלים. לא צריך הכבדה פה.
רונית תירוש
¶
אני חושבת שבסעיף (ג) אם נכתוב כלי תחרותי ונמחוק את שאינו מכונית, שיובא שלא בדרך ייבוא אישי, אשר לא נעשה בו שינוי מבנה, זה טוב. ואז זה לא משנה אם זה אופנוע או מכונית.
מירב ישראלי
¶
ההצעה של חברת הכנסת תירוש היא הגיונית, אם אנחנו מוחקים את שאינו מכונית, זה לא משנה לך, כי אם הוא עבר שינוי מבנה אז הוא לא ייכנס לאשר לא נעשה בו שינוי מבנה. מקובל עליכם?
מירב ישראלי
¶
כלי תחרותי. מצאה הרשות המוסמכת כי נתקיימו בכלי התחרותי התנאים שבתקנות 3 ו- 4, תיתן על הכלי רישיון כלי תחרותי, לפי הנוסח שבתוספת השנייה ורשאית היא לקבוע ברישיון פרטים ותנאים נוספים לפי סעיף 6(ה) לחוק. ניתן רישיון כאמור, תרשום הרשות המוסמכת את פרטי הכלי התחרותי במרשם הכלים התחרותיים שזה אצלה. נתנה הרשות המוסמכת רישיון כלי תחרותי כאמור בתקנה (א), תיטול הרשות המוסמכת את רישיון הרכב שניתן לפי פקודת התעבורה ותודיע לרשות הרישוי על נטילתו. רשות הרישוי תתלה או תבטל את רישיון הרכב לפי האמור בתקנות הנהיגה הספורטיבית, קביעת סוגי כלים תחרותיים, שרישיון הרכב שלהם יבוטל או יותלה, שזה גם תקנות שאמורות להגיע אלינו בהמשך.
אבישי פדהצור
¶
למה הכוונה במילה נטילה? אני מבין ביטול, אולי התלייה, הנטילה, מה זה? זה פיסית? זאת אומרת לקחת אותו? כי אז הוא היה צריך גם לקבוע איזה שהיא חובת הפקדה, חובת מתן. אני לא מכיר את המילה נטילה בהקשר הזה.
אבישי פדהצור
¶
סעיף קטן (ב). נתנה רישיון, תיטול. יש לנו להתלות, להשעות, לבטל, ההקשר הזה של תיטול זה כאילו נטילה פיסית, אז השאלה שלי אם לכך הכוונה או שהביטול הוא ביטול משפטי נורמטיבי. זה פשוט קושיא של פרשנות לא מעבר לזה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אנחנו צריכים לאשר. אני מודה לאבישי שהוא מעורר שאלות כדי לעורר את חברי הכנסת, הוא שואל שאלה נכונה.
רונית תירוש
¶
אני רוצה להבין. יש רישיון לרכב As is, הוא עבר שדרוג, ואז נתנו לו רישיון מיוחד לכלי תחרותי. Once נתנו לו את זה, צריכים ליטול ממנו את הרישיון של היותו רכב רגיל, כי הוא כבר לא רגיל.
היו"ר זבולון אורלב
¶
המשמעות שצריכים לקחת ממנו את הרישיון, יש לו רק רישיון לכלי תחרותי ואין לו רישיון לפי פקודת התעבורה. מה אתה מבין בתיטול? בכוח? מה?
היו"ר זבולון אורלב
¶
לקחת, לא יישאר לו הרישיון, כן.
כששוללים רישיון היום לרכב, מה עושים? מבטלים במחשב?
אבישי פדהצור
¶
המשמעות המשפטית של השלילה היא בראש ובראשונה משפטית. זאת אומרת, גם אם פםיסית אני ממשי להחזיק ברישיון, אין לו תוקף משפטי. פה כתוב – נתנה הרשות המוסמכת רישיון לכלי תחרותי, תיטול הרשות המוסמכת את רישיון הרכב. זאת כל השאלה.
דנית גלעד
¶
קודם כל, אני חושבת שהוא מאוד ערני שהוא שם לב לזה, אבל פשוט התשובה לזה לא נמצאת בתקנות האלה, היא נמצאת בתקנות אחרות. לתקנות של קביעת סוגי כלים תחרותיים שרישיון הרכב שלהם מבוטל או יותלה ישנו הסדר אחר שגובש מול משרד התחבורה, הנטילה היא אכן פיסית, אבל הי ומקרים שבהם זה רק התלייה עד גמר המירוץ, זה יהיה בערך בספורט עממי, כי הכוונה היא שימשיכו.
יוסי ניסן
¶
נוצר מצב שמשרד המשפטים אישר לנו את התקנות, על-סמך ידע ועל-סמך כל השאלות שנשאלו והם שלחו מישהו שלא התעסק בתקנות.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני מבקש ממך להימנע מההערות האלה, הן הערות שכאילו אומרים לעובדי מדינה, אם יש לכם הערות גם אחרי שהמשרד אישר, אל תאמרו לחברי הכנסת ואל תאפשרו דיון פתוח. אתה אומר דבר שאיננו מקובל עלינו. כל עובד מדינה, חובתו למסור לכנסת ולוועדה הדנה כל הערה שיש לו, גם אם הוא הסכים יומיים וגם אם מישהו לא. אני מציע שנפסיק את הדיון הזה ונתקדם הלאה.
מירב ישראלי
¶
מי שאינו תושב ישראל ובידו רישיון זר או בינלאומי לכלי תחרותי בר תוקף, משתתף באירוע נהיגה ספורטיבי בישראל, ייראו אותו כמי שבידו רישיון לפי תקנות אלו לצורך האירוע בלבד, ובלבד שיישא מדבקת זיהוי כאמור בתקנה 15 ויחולו עליו תקנות 17 עד 19.
מירב ישראלי
¶
חידוש רישיון. ניתן רישיון כלי תחרותי כאמור בתקנה 5, לא תתקבל לגביו בקשה לרישיון חדש בכפוף לתקנת משנה ב' אלא לחידוש רישיון. על כלי תחרותי שרישיונו לא חודש ולא היה בתוקף תקופה של שלוש שנים, יינתן רישיון חדש. עם הבקשה לחידוש רישיון, על המבקש להציג אישור בוחן כי במהלך השנה האחרונה עבר הכלי התחרותי בדיקה במהלך אירוע נהיגה ספורטיבית. לא הציג אישור כאמור, ייבדק הרכב בידי בוחן, לפני חידוש רישיונו, כדי לברר אם הוא כשיר לשימוש ככלי תחרותי.
מירב ישראלי
¶
תקופת תוקף רישיון. כלי תחרותי או חידושו יהיה לתקופה של 12 חודשים. כושר רישיון כלי תחרותי יהיה לתקופה שבעדה שולמה האגרה לפי תקנות הנהיגה הספורטיבית, אגרות.
מירב ישראלי
¶
רישום בעלות בכלי תחבורתי. אישור לרישום שינוי בעלות. הרשות המוסמכת לאשר רישום של שינוי בעלות בכלי תחרותי ברישיון הכלי התחרותי, לאחר שהוכח להנחת דעתה כי שולמו כל האגרות והמיסים החלים עליו לפי העניין, יוסר מהכלי התחרותי משכון או עיקול ולא קיימת הגבלה אחרת לרישום השינוי. ואולם, רשאית הרשות המוסמכת לאשר רישום שינוי בעלות בכלי תחרותי אם ההגבלה טעונה לפי דין רישום ברישיון הכלי התחרותי, גם לאחר שינוי רישום שינוי הבעלות.
רישום שינוי בעלות בכלי תחרותי. נמכר כלי תחרותי שניתן לו רישיון כלי תחרותי, יחולו הוראות אלה: בעל הכלי התחרותי וקונה הכלי התחרותי ייפנו אל הרשות המוסמכת ויזהו עצמם בפניה. הוכח לרשות המוסמכת כי אין הגבלה לגבי רישום שינוי הבעלות, תמסור לצדדים טופס לאישור שינוי בעלות שבו הודפסו פרטי הצדדים ופרטי הכלי התחרותי ובלבד ששולמה אגרת רישום שינוי בעלות כאמור בתקנות.
מירב ישראלי
¶
ברכישת כלי תחרותי בירושה. רכש אדם בדרך ירושה כלי תחרותי הרשום על שם המוריש, יודיע על כך לרשות המוסמכת וימציא לה את כל המסמכים המפורטים להלן – צו ירושה או צו קיום צוואה, רישיון הכלי התחרותי האמור. נמסרה הודעה כאמור בתקנת משנה (א) והומצאו לרשות המוסמכת המסמכים כנדרש, תרשום הרשות המוסמכת את שינוי הבעלות במרשם הכלים התחרותיים וברישיון הכלי התחרותי.
מירב ישראלי
¶
מינוי אפוטרופוס. ניתן צו למינוי אפוטרופוס לנכסי חסוי שהוא בעלים של כלי תחרותי בהתאם לחוק הכשרות המשפטית, הומצא הצו לרשות המוסמכת, תירשם הערה ברישיון הכלי התחרותי על מינוי אפוטרופוס.
מירב ישראלי
¶
פרק ד', ביטול רישיון כלי תחרותי, כלי תחרותי שיצא מכלל שימוש או הוצא מישראל. כלי תחרותי שיצא מכלל שימוש לפי כללי הנהיגה הספורטיבית או שעומד להישלח לצמיתות אל מחוץ לישראל, חייב בעל הכלי התחרותי הרשום ברישיון, בעל הכלי התחרותי לפי כל דין או מי שהכלי התחרותי הועבר לו מכוח הסכם מכירה, צו של בית-משפט או לפי חוק ההוצאה לפועל או מכוח פוליסת ביטוח, להודיע על כך לרשות המוסמכת בכתב או באמצעים ממוחשבים שהורתה עליהם הרשות להחזיר לה את רישיון הכלי התחרותי ולהסיר מהכלי התחרותי את לוחיות הזיהוי או את מדבקות הזיהוי שנקבעו לו. נמסרה לרשות המוסמכת הודעה כאמור בתקנת משנה (א), תבטל את רישיונו של הכלי התחרותי ותרשום את דבר הביטול במרשם הכלים התחרותיים.
מירב ישראלי
¶
הפסקת השימוש בכלי תחרותי. הפסיק אדם את השימוש בכלי תחרותי, יודיע על כך בעל הכלי התחרותי לרשות המוסמכת, בכתב או באמצעים ממוחשבים שהורתה עליהם הרשות, וייראו כאילו הופסק השימוש בכלי התחרותי ביום קבלת ההודעה. על אף האמור בתקנת משנה (א), אם יוכח להנחת דעתה של הרשות כי אירע אחד מהמקרים המפורטים להלן, ייראו כאילו הופסק השימוש בכלי התחרותי ביום קרות המקרה, אף אם ניתנה הודעה במועד המאוחר להם. בעל הכלי התחרותי נפטר, הכלי התחרותי נתפש בידי רשות מוסמכת לפי דין, הכלי התחרותי נגנב. להודעה האמורה בתקנת משנה (א) יצורף רישיון הכלי התחרותי, אם הוא בתוקף ומצוי ברשות בעליו. הרשות תתלה את הרישיון או תבטלו, לפי העניין.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אם הבעלים זה תאגיד והתאגיד התפרק, התאגיד נכנס לכינוס נכסים וכו', מה הדין? הרי יכול להיות שהבעלים הוא תאגיד, נכון?
מירב ישראלי
¶
למעשה, דיני התאגידים הרגילים יחולו על כל נכסי חברה. השאלה אם צריך להודיע על זה, על הליך כזה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
כי הרי אני מבין שאנחנו רוצים לדעת אם קרה משהו, אז זה לא בעיה של בעל פרטי על הכלי התחרותי, אלא גם אם מדובר בתאגיד. נכון? אם התאגיד יתפרק.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אז אנחנו מוסיפים את זה. בהסכמת משרד התרבות והספורט, בהסכמת כל הגורמים, אז אנחנו נוסיף עוד גם את הפירוק תאגיד.
מירב ישראלי
¶
ואז בעצם התוצאה היא שמתלים את הרישיון ומבטלים, ברגע שהתאגיד נכנס להליכי פירוק. זאת המשמעות?
אבישי פדהצור
¶
הבעיה היא לא ההגדרה, הבעיה היא התוצאה המשפטית. כי כשממונה כונס נכסים, הוא למעשה נכנס בנעלי החברה, אז כאילו משפטית הוא הופך להיות הבעלים של הכלי. השאלה אם עמדת הגורם המסדיר, הרשויות, היא שהוא יהיה רשאי להמשיך לעשות מעשה בעלים.
מירב ישראלי
¶
לדעתי, ברגע שחברה נכנסת להליכים של פירוק, יכול להיות שאנחנו צריכים להגיד שבכל מקרה הרישיון - - -
אבישי פדהצור
¶
זה הכרעה של מדיניות כי אם למשל יש מפרק מפעיל של חברה שלמה שכל העיסוק שלה זה רכבי השטח האלה, אז אם הוא מפרק מפעיל מעצם המהות שלו, אולי הוא כן יירצה שהרישוי יימשך ולא ייפסק על אתר וזה הכרעה שגורמי המקצוע צריכים לבוא ולומר. שתמיד אפשר גם וגם.
היו"ר זבולון אורלב
¶
הוא שואל אותך שאלה טובה. כלומר, ברור לגמרי שאם התאגיד מת אז הוא מת, אז צריכים להכניס אותו כאן. אבל אם התאגיד לא מת, הוא פשוט כרגע עבר מניהול של הבעלים החוקיים, לבעלים כרגע שבית-המשפט מינה או גורם מפעיל או כונס נכסים לפירוק.
היו"ר זבולון אורלב
¶
תראה, כמו שאדם מת גם חברה מתה, רק אנחנו לא יודעים את ההגדרה המשפטית כרגע מה זה חברה מתה.
מירב ישראלי
¶
לא, חברה מתה אנחנו יכולים להגדיר. הבעיה היא שיש שלבים לפני שהיא מתה, שהם כבר נחשבים ברוב המקרים בחקיקה אחרת שאנחנו עושים, אנחנו כן מתייחסים אליהם כבר כאל שלב שהוא די סופי.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אנחנו נסמיך שוב את צוות המשפטנים להוסיף כאן פירוק תאגיד באופן שהרגולאטור, זה אתם, משרד התרבות והספורט, אומרים – בנקודה הזאת, כאן אנחנו נעצרים. בסדר?
היו"ר זבולון אורלב
¶
נכון. אז אלה השאלות של סעיף 14. האם יש למישהו הערות נוספות על 14? אין. אנחנו רואים את 14 כמאושר.
מירב ישראלי
¶
סימון. נשיאת לוחיות או מדבקות זיהוי לרכב. כלי תחרותי המיועד לנהיגה ספורטיבית במסלול שאינו סגור יישא מדבקת זיהוי בקדמת הכלי התחרותי ולוחית זיהוי אחת שתותקן מאחור. כלי תחרותי המיועד לנהיגה ספורטיבית במסלול מירוץ סגור יישא עליו מדבקת זיהוי ולוחיות הזיהוי ומדבקות הזיהוי של כלי תחרותי יתקיימו התנאים המפורטים בתוספת השלישית. לוחיות הזיהוי ומדבקות הזיהוי יהיו תמיד נקיות ולא יוסתרו על-ידי חלק מחלקי הכלי התחרותי או המטען שעליו. לוחית זיהוי שניזוקה או שנשחקה תוחלף בחדשה, מדבקת זיהוי שניזוקה, נשחקה, נמחקה או טושטשה תוחלף או תסומן מחדש.
דנית גלעד
¶
אני מתנצלת, אני לא הערתי על סעיף 14 אבל פתאום עולה אצלי בכל-זאת שאלה. מה אם אדם לא מקיים את הוראת סעיף 14(א), אז מה, אז צריך להעמיד אותו לדין על הפרת הוראה חוקית? לא עדיף שתהיה איזה שהיא סנקציה בתוך התקנה עצמה?
דנית גלעד
¶
לא, לא לגבי פטירה, לגבי סעיף קטן (א) הפסיק אדם את השימוש, הוא הרי צריך להודיע על כך לרשות המוסמכת. מה אם הוא לא עושה את זה?
דנית גלעד
¶
אני מפנה את השאלה למיטל, יכול להיות שאני לא מספיק בקיאה ואולי מיטל תאמר לי רק איפה ההפניה.
מיטל שרעבי
¶
יש סעיף עונשין בחוק, צריך לראות אם הוא מתייחס באופן ספציפי גם לזה. אם כן, זה יכול לתת מענה.
גלעד בנאי
¶
עו"ד גלעד בנאי, יועץ משפטי להתאחדות הספורט המוטורי, לאופנועים וטרקטורונים.
אם המטרה פה, כמו שציין יוסי ניסן קודם, המטרה היחידה של הסעיף הזה היא להקל על בעל הכלי התחרותי, במידה והוא רוצה לחסוך לעצמו את האגרות. אז אני אומר, אם הוא לא רוצה לחסוך?
מירב ישראלי
¶
אני לא הבנתי את זה כך ואם זה כך, אז מבחינתי מורידים את התקנה הזאת. אני אומרת, כי רשאי, אין לזה משמעות.
מירב ישראלי
¶
אני לא הבנתי את התקנה הזו כך. אני הבנתי תקנה שאתה קובע חובה על בן-אדם להודיע, כדי שאתה תדע, שהמרשם שלך יהיה מעודכן. זה המטרה של התקנה הזאת, לא שהוא יקבל חזרה את האגרה.
מירב ישראלי
¶
רשאי? מה זה רשאי? הוא יכול תמיד לפנות ולהגיד – הרכב כבר לא שלי, אני לא רוצה לשלם את האגרה, אתה לא צריך לקבוע דברים ספציפיים.
גלעד בנאי
¶
כמו שבעל רכב רגיל רשאי להודיע למשרד הרישוי שהוא מבקש לבטל את רישיון הרכב שלו הרגיל, כך הוא גם רשאי להודיע על זה.
דנית גלעד
¶
סליחה, רגע, אבל שם, בתקנות התעבורה יש סנקציה על מי שלא מקיים את הוראות תקנות התעבורה. סנקציה עונשית.
היו"ר זבולון אורלב
¶
מה פירוש? אם אדם בעל רכב פרטי, החליט שהוא לא רוצה יותר להשתמש ברכב שלו והרכב עומד בחצר, הוא שם אותו על בלוקים. מה, הוא חייב להודיע?
היו"ר זבולון אורלב
¶
השאלה ששואלת אותך מירב היא שאלה האם התקנה הזאת נועדה רק לצורך עניין האגרות או שיש לכם כרגולאטורים עניין לנהל מרשם מעודכן, איזה רכבים עכשיו נמצאים בשימוש, כן או לא.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אז יש כאן חובת הודעה. תודה רבה. אנחנו רואים את סעיף 14 כמאושר וסיימנו את סעיף 15, גם הוא אושר, כי אין הערות.
דנית גלעד
¶
דרך אגב, יש הבדל בין (א) ל- (ב) כי ב- (א) זה הודעה שהיא כאילו חיוב הודעה וב- (ב) זה אם הוכח להנחת דעתה של הרשות. ייראו כאילו הופסק. זה שונה בניסוח. נאמר פה שזה חובת הודעה, אני לא בטוחה ש- (ב) יוצר חובת הודעה. (א) – כן. (א) זו התקנה היחידה בינתיים שמטילה ממש חובה ספציפית על האזרח, אבל הסנקציה לא חייבת להיות פלילית, יכול להיות שהיא כלכלית, יכול להיות שהאגרה תהיה יותר גבוהה אם הוא לא יודיע בזמן.
מירב ישראלי
¶
שמירת לוחית זיהוי/מדבקת זיהוי. לא יסיר אדם לוחית זיהוי או מדבקת זיהוי מכלי תחרותי, אלא לשם החלפתן כאמור בתקנה 15(ה) או להסירן כאמור בתקנה 13(א). לא יוסיף אדם על לוחית זיהוי או על מדבקת הזיהוי סימנים או מספרים על אלה שנקבעו ולא ישנה בהם דבר, לא יטשטש את צבעם, לא ישחית אותם בכל צורה שהיא.
אבישי פדהצור
¶
תמיד יש את הסנקציה האולטימטיבית של ביטול הרישיון. זאת אומרת, הוא מפר הוראות, חזקת הרישיון שהרישיון כפוף לזה שיקיימו את כל התקנות שקבע הגורם, הרגולאטור. מי שמשחית את זה, אני תופש אותו, אני מבטל לו את הרישיון. לא צריך סנקציה ספציפית על ההוראה הזאת.
היו"ר זבולון אורלב
¶
ברכב שלך, אם אתה משחית את מספר הזיהוי שלך, אז לוקחים לך את הרכב שלך או שוללים את הרישיון? אתה משלם איזה קנס. פה ישר שלילת רישיון? זו סנקציה חמורה, שלילת רישיון.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אגב, הוא לא ייקח את הרישיון, אם הוא יגיש רישיון יגישו בג"צ מה לקחתם את הרישיון בגלל זה.
יובל מלמד
¶
אבל פה אין לזה כל-כך רלוונטיות, שכלי תחרותי עובר בחינה בניגוד לרכב רגיל שעובר טסט פעם בשנה, כלי תחרותי לא מזנק לאירוע בלי בחינה. זאת אומרת, שאם הלוחית לא תקינה, הוא לא משתתף באירוע ואם הוא לא באירוע, אז אין לו ערך, לכלי התחרותי.
היו"ר זבולון אורלב
¶
ושם כתוב שאם אדם מוסיף משהו על לוחות הזיהוי או על מדבקת הזיהוי, הוסיף עוד איזה סימן, את סימן המועדון שלו אז-? הוא יגיש בג"צ.
יוסי ניסן
¶
פה העונש הוא מאוד פשוט, אם אין לך לוחית זיהוי, אתה לא משתתף במירוץ ואתה הולך הביתה, זה העונש האולטימטיבי.
מירב ישראלי
¶
אבל יש אינטרס ציבורי כאן לגבי הלוחיות זיהוי, אני מזכירה, שיכולה להיות, הם נוסעים גם בקטעי קישור ואז צריך לזהות אותם.
מירב ישראלי
¶
סימני היכר מיוחדים. 17. הרשות המוסמכת רשאית להורות שכלי תחרותי מסוים ייסע באופן ובצורה שתורה את לוחיות הזיהוי, מדבקות הזיהוי, הסמלים, אותות ההיכר, צבעי ההיכר וסימני ההיכר האחרים שהורתה. הוראה כאמור תישלח לבעל הכלי התחרותי. הרשות המוסמכת רשאית להורות כאמור בתקנת משנה (א) לגבי כל שטח המדינה או חלק ממנו או לאירוע נהיגה ספורטיבית מסוים. נשלחה הוראה לפי תקנת משנה (א), לא יינהג אדם כלי תחרותי שצוין בה ולא ירשה לאחר לנהוג כלי תחרותי כאמור, אלא אם כן הכלי התחרותי נושא עליו את לוחיות הזיהוי, מדבקות הזיהוי, הסמלים, אותות ההיכר, צבעי ההיכר או סימני ההיכר האחרים.
מירב ישראלי
¶
פרסומת. לא ינהג אדם ולא ירשה לאחר לנהוג בכלי התחרותי הנושא עליו פרסומת העלולה להפריע את שדה הראייה, מסתירה את פנסי הכלי התחרותי, המפריעה להפעלתו של הכלי התחרותי או הפוגעת במבנה הכלי התחרותי ובתקינותו.
מירב ישראלי
¶
כתוב רכב ספורט עממי – מכונית, אופנוע, או טרקטורון, העונה על כל אלה. זה בהגדרות. ופה אתם כותבים בהתחלה רכב ספורט עממי ואז מבקש רישיון על המכונית, פשוט מבחינת העברית זה גם לא מסתדר. זה באמת הכוונה רק למכונית פה?
יוסי ניסן
¶
כן, זה מכונית שמשמשת כל נהג בכביש והוא פשוט נכנס למירוץ, הוא מחליף את הלוחיות ואז הוא חוזר לכביש.
מירב ישראלי
¶
הרי כל בעל רכב ספורט עממי צריך לפנות אליכם בבקשה לקבל רישיון ספורט עממי. אז זה לא חל, 20 לא חל רק על מכונית, הוא חל בכלל על בעלי ספורט עממי.
מירב ישראלי
¶
אז אני מוחקת את אופנוע, טרקטורון. ספורט עממי, נהיגה ספורטיבית במסגרת אירוע נהיגה ספורטיבית שאושר בידי הרשות המוסמכת, במסלול מירוץ סגור ברכב ספורט עממי, זה חל רק על מכוניות, אתה אומר. בסדר. אז פה אני כותבת בעליו של רכב ספורט עממי המבקש רישיון על הרכב או חידושו של רישיון כזה, יגיש בקשה לרשות המוסמכת לפי הטופס שבתוספת הראשונה.
מירב ישראלי
¶
21. רכב ספורט עממי אינו טעון בדיקה כאמור בתקנה 4 ורישיון הרכב לפי פקודת התעבורה ישמש ראיה על כך שהרכב כשיר לספורט עממי והרשות רשאית ליתן לרכב רישיון כלי תחרותי ורשאית היא לקבוע ברישיון פרטים ותנאים נוספים.
מירב ישראלי
¶
22. תוקפו של רישיון רכב ספורט עממי או חידושו יהיו לתקופה הזהה לרישיון הרכב לפי תקנות התעבורה והכל בכפוף לתקנות הנהיגה הספורטיבית, קביעת סוגי כלים תחרותיים שרישיון הרכב שלהם יבוטל או יותלה.
מירב ישראלי
¶
23. באירוע ספורט עממי יישא רכב ספורט עממי את לוחית הזיהוי שניתנה לו ככלי תחרותי, בהתאם לפרטים ברישיון שניתן לפי תקנה 5.
מירב ישראלי
¶
אני לא אקריא את הכל, רק נאמר שזה תוספת ראשונה זה הבקשה לרישיון כלי תחרותי או לרכב ספורט עממי, יש פה את כל פרטי המבקש והרכב.
מירב ישראלי
¶
תוספת שנייה זה רישיון הכלי התחרותי, איך בנוי הרישיון, איזה פרטים יש בו. התוספת השלישית היא לוחיות זיהוי ומדבקות זיהוי, יש פה פירוט על איזה כלים.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אין לאף אחד הערות אז אני עכשיו מעלה להצבעה את אישור תקנות הנהיגה הספורטיבית, רישיון כלי תחרותי תשס"ט 2009. מי בעד? מי נגד? אני קובע שהתקנות אושרו.
מירב ישראלי
¶
תקנות הנהיגה הספורטיבית, רישיון לנהיגה ספורטיבית. בתוקף סמכותי לפי סעיפים 7(ב) ו- (ט), 16 ו- 33 לחוק, בהתייעצות עם הוועדה המייעצת ובאישור ועדת החינוך, אני מתקינה תקנות אלה.
מירב ישראלי
¶
בתקנות אלה מסלול מירוץ סגור כהגדרתו בפרט 3 לתוספת לחוק, תקנות הכשירות הרפואית, תקנות הנהיגה הספורטיבית שירות רפואי, תיוג מתן קודם ניתן לסוגי הכלים התחרותיים על-פי דרגותיהם השונות. תקנות התעבורה, תקנות תעבורה 1961.
מתן רישיון נהיגה. רישיון לנהיגה ספורטיבית כאמור בסעיף 7 לחוק היא רישיון לנהוג נהיגה ספורטיבית בכלי תחרותי מסוגים אלה כהגדרתם בתקנות הנהיגה הספורטיבית רישיון כלי תחרותי.
היו"ר זבולון אורלב
¶
יש הערות לסעיף 1? יש הערות לסעיף 2 בתקנות רישיון לנהיגה ספורטיבית? אין, אנחנו רואים זאת כמאושר. אנחנו גם עוברים על הטבלה והאם יש למישהו מהמשתתפים הערות לגבי הטבלה? אין. רואים את הטבלה כמאושרת. סעיף 3.
אבישי פדהצור
¶
רק מה שדיברנו קודם, אני רואה פה שבהמשך יש את הנוסח או הטופס של בקשה לרישיון וחובת בדיקות ובחינה. אז יש שם את הסעיף של אותו עד גיל 17 שצריך לצרף את הסכמת ההורים ודיברנו על להוסיף שם. 3(ה).
מירב ישראלי
¶
רשמתי, בסדר. אני מקריאה – מבקש רישיון לנהיגה ספורטיבית יגיש בקשה לפי טופס שהורתה עליו הרשות המוסמכת ולטופס יוצמד תצלום מדויק שישקף במידה סבירה את פניו של המבקש. הרשות המוסמכת תיתן למבקש רישיון נהיגה ספורטיבית לפי הנוסח שבתוספת אם נתקיימו כל אלה – המבקש בעל רישיון נהיגה תקף לפי פקודת התעבורה, למעט אם אינו חייב בהחזקת רישיון נהיגה לפי פקודת התעבורה; עבר הכשרה לנהיגה ספורטיבית שאישרה הרשות המוסמכת לפי תוכנית הכשרה לכלי תחרותי על-ידי מי שהוסמך למדריך ומאמן לפי תקנות הנהיגה הספורטיבית שתכף נדון בהן של עיסוק ומדריך ומאמן; עבר בדיקות רפואיות כאמור בתקנות הכשירות הרפואית ונמצא כשיר לקבל רישיון לנהיגה ספורטיבית; עמד בבחינות כאמור בפרק השלישי. מי שאינו תושב ישראל ובידו רישיון לנהיגה ספורטיבית זר או בינלאומי, בר תוקף, המשתתף באירוע נהיגה ספורטיבית בישראל וההתאחדות הנוגעת בדבר נתנה לו תעודה המאשרת כי רישיון הנהיגה הזר הבינלאומי תקף לנהיגה ספורטיבית באירוע מסוג האירוע האמור, רשאי לקבל רישיון נהיגה ספורטיבית לאותו סוג, מבלי שיידרש לעבור הכשרה, בדיקות רפואיות ובחינות, כאמור בתקנת משנה (ב) ובלבד שמלאו לו שמונה שנים לפחות.
היה מבקש הרישיון מי שבידו רישיון נהיגה לפי פקודת התעבורה, רשאית הרשות המוסמכת להנפיק את הרישיון עם צילום המבקשת במחשב משרד התחבורה והבטיחות בדרכים, כאמור בתקנה 174(א)(א) לתקנות התעבורה. לצורך כך, רשאית היא לעשות שימוש במאגר התמונות של המשרד האמור.
מבקש רישיון שגילו פחות מ- 17 שנים יצרף לבקשה הסכמה בכתב למתן הרישיון של אחד מהוריו ואישור, פה רצינו אישור שהם מודעים לזה.
מירב ישראלי
¶
הרשות המוסמכת לא תיתן רישיון לנהיגה ספורטיבית למבקש שאין בידו רישיון נהיגה תקף לפי פקודת התעבורה, לסוג הרכב המנועי שהוא מסוג הכלי התחרותי שלנהיגתו מתבקש הרישיון, אם נדרש רישיון נהיגה כאמור לפי הפקודה האמורה, אלא בכפוף לתוספת לחוק. רישיון לנהיגה ספורטיבית יינתן או יחודש לאחר שמבקש הרישיון או בעל הרישיון שילם את האגרה לפי תקנות הנהיגה הספורטיבית, אגרות.
דנית גלעד
¶
רק הערה ניסוחית, עכשיו פתאום כשאנחנו קוראים את זה שוב, אז סעיף ב(1), הסיפא שלו קצת מוזרה, מה זה?
היו"ר זבולון אורלב
¶
מבקש, בעל רישיון נהיגה תקף לפי פקודת התעבורה, למעט אם אינו חייב בהחזקת רישיון נהיגה לפי פקודת התעבורה?
דנית גלעד
¶
מי שלא הגיע לגיל, זה מוסדר בסעיף קטן (ו). מי שטרם הגיע לגיל שהוא יכול בכלל להוציא רישיון נהיגה, זה מוסדר בסעיף קטן (ו).
דנית גלעד
¶
אני חושבת שהכוונה היתה למה שעכשיו כתוב לפי סעיף קטן (ו). בסעיף קטן (ו) יש הסדרה לגבי מי שאין לו רישיון נהיגה. אין כלי רכב תחרותיים, שאין חובה להחזיק לגביהם רישיון נהיגה.
מירב ישראלי
¶
זה רק בצו שפרסמנו, התוספת לחוק, היה שם משהו שלא צריך רישיון נהיגה. לדעתי, בצו שהוצאנו כתוספת לחוק לא חייבים רישיון, אם אני זוכרת נכון.
מירב ישראלי
¶
(ב) בעצם אומר, הוא לא אומר למעט באיזה שהוא מקום. (ב) קובע את הכלל, אז צריך להגיד שם באיזה שהיא דרך שיש מצבים שבהם אין לו רישיון נהיגה, אז (ב) קובע את הכלל.
מירב ישראלי
¶
לא. הרישא אומר – הרשות המוסמכת תיתן למבקש רישיון נהיגה ספורטיבית לפי הנושא אם נתקיימו בו כל אלה, (1) זה המבקש בעל רישיון נהיגה תקף לפי פקודת התעבורה. אם תשימי פה נקודה-פסיק, זה תנאי שהוא הכרחי, את לא יכולה לתת רישיון נהיגה ספורטיבית אם לא התקיים הכלל הזה. אז עכשיו אנחנו צריכים ב- (ב) למצוא דרך להגיד שבמצבים בהם ילד אין לו, הוא יקבל רישיון נהיגה ספורטיבית, למרות שאין לו.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אם יש בעיות בנוסח, תדונו בו אחר-כך. אנחנו מסמיכים את היועצת המשפטית של הוועדה עם הייעוץ המשפטי של המשטרה והמשרד, אם יש בעיה בנוסח, ידונו בו. המהות ברורה לנו והיא מוסכמת.
היו"ר זבולון אורלב
¶
משרד התחבורה לא פה, אני לא יודע מה הוא רוצה. הוא הוזמן, הוא החליט לא להגיע, זה עניינו. סעיף 3, אנחנו רואים אותו כמאושר.
מירב ישראלי
¶
סעיף 4. אי-חידוש רישיון במועד. לא יחודש רישיון הנהיגה הספורטיבית שלא היה לו תוקף יותר משלוש שנים, אלא אם כן עמד המבקש בבדיקות ובבחינות לפי תקנה 3 כאילו היה מבקש רישיון נהיגה ספורטיבית לראשונה.
מירב ישראלי
¶
תוקף רישיון לנהיגה ספורטיבית הוא לתקופה של שנה אחת וניתן לחדשו לתקופות נוספות של שנה אחת.
מירב ישראלי
¶
רישיון לנהיגה ספורטיבית לא יינתן ולא יחודש ותוקפו של רישיון לנהיגה ספורטיבית יפקע אם יתקיים במבקש או בבעל הרישיון, אחד מאלה: הוא נפסל מלקבל או מלהחזיק ברישיון נהיגה לפי פקודת התעבורה לפי כל חיקוק אחר לתקופת הפסילה, בית-המשפט שלל את רישיונו לנהיגה ספורטיבית ופסל אותו מלקבל או להחזיק ברישיון כאמור לפי סעיף 25 לחוק לתקופת השלילה או הפסילה, רישיונו לנהיגה ספורטיבית בוטל או הותלה על-ידי רשות מוסמכת, לפי סעיף 20 לחוק או לפי תקנה 7 לתקנות הכשירות הרפואית. בהתקיים אחד מן המקרים המפורטים בתקנת משנה (א) על המבקש או על בעל הרישיון החובה לדווח לרשות המוסמכת לא יאוחר משבעה ימים מיום שהשתנו הנסיבות ועל בעל הרישיון החובה להפקיד את הרישיון בידה לאלתר.
נודע לרשות המוסמכת בין לפי הדיווח לפי תקנות הכשירות הרפואית ובין בדרך אחרת כי חל שינוי משמעותי במצב הבריאות של המבקש ברישיון או בטיפול תרופתי שהוא מקבל, או בראייתו, או שנפצע באירוע נהיגה ספורטיבית או שאושפז לתקופה העולה על חודשיים ימים, המבקש או בעל הרישיון לא דיווח לרשות המוסמכת לפי תקנה 7(א) לתקנות הכשירות ולפי כל דין, רשאית הרשות להתלות את רישיונו לאלתר ולאפשר לו להשמיע את טענותיו לפניה בהקדם האפשרי.
זומן המבקש או בעל הרישיון לשימוע לפי תקנת משנה (ג) ולא התייצב במקום ובזמן הנקוב בהזמנה, רשאית הרשות המוסמכת להתלות את רישיונו עד לקיום שימוע כאמור עד בירור התקיימותן של הנסיבות המנויות לעיל, לפי החלטתה של הרשות.
מירב ישראלי
¶
הרשות המוסמכת רשאית שלא ליתן רישיון לנהיגה ספורטיבית או שלא לחדש רישיון עד שמבקש הרישיון או חידושו יוכיח לפי דרישתה כי שולם כל קנס שנתחייב בו לפי החוק.
מירב ישראלי
¶
פטורים מחובת רישיון לנהיגה ספורטיבית: בוחן כהגדרתו בתקנות רישיון כלי תחרותי, הבודק כלי תחרותי לפי התקנות האמורות ובלבד שיש בידו רישיון נהיגה לרכב מאותו סוג של הכלי התחרותי, בעל תעודת הסמכה של מדריך או מאמן או מנהל מקצועי כמשמעות המונחים האמורים בתקנות העיסוק לצורך עיסוקם בהדרכה, אימון ופיקוח על-פי אותן תקנות. מכונאי רכב שהוא בעל סיווג מקצועי במכונאות רכב ובעל רישיון נהיגה לרכב מאותו סוג של הכלי התחרותי, לצורך טיפול בכלי התחרותי.
מירב ישראלי
¶
לצורך הפעלת סמכותה לפי סעיף 7(ד)(ה) או (ח) לחוק או לפי תקנות אלה, רשאית הרשות המוסמכת להזמין ממבקש או בעל הרישיון לנהיגה ספורטיבית להתייצב בפניה במקום ובמועד הנקובים בהזמנה לשם בירור כושר הנהיגה שלו, בירור פסילתו מלהחזיק ברישיון נהיגה או רישיון נהיגה ספורטיבית או לצורך בירור קיום תנאים ברישיון כאמור, בירור נסיבות כל עבירה הנוגעת לכושר הנהיגה שלו ושעליה הוא הורשע ובשלה נפסל מלהחזיק רישיון נהיגה. כל עניין אחר הקשור בכושר הנהיגה שלו וברישיון הנהיגה, לרבות ענייני הסברה והדרכה. לא התייצב בעל רישיון לנהיגה ספורטיבית במקום ובמועד הנקוב בהזמנה, רשאית הרשות המוסמכת להתלות את רישיונו כאמור בסעיף 20.
מירב ישראלי
¶
אין במתן רישיון נהיגה לפי תקנות אלה כדי למנוע מההתאחדות להגביל השתתפות באירועים מסוימים, כולם או חלקם, לנהגים בעלי ותק מסוים בין בשנים ובין במספר ובסוג האירועים שישתתפו בהם.
מירב ישראלי
¶
הרשות המוסמכת תבחן מבקש רישיון לנהיגה ספורטיבית בנושאים אלו, כאן הוספנו: פרויקט החוק והתקנות, לרבות בנושא חובת הביטוח, כן?
מירב ישראלי
¶
הרשות המוסמכת תבחן מבקש רישיון לנהיגה ספורטיבית בנושאים אלה: הוראות החוק והתקנות לפיו, לרבות בנושא חובת ביטוח, הוספנו, שעשויה להיות להן נגיעה למבקש הרישיון. כללי הנהיגה הספורטיבית כמשמעותה בחוק החלים על תחום לנהיגה ספורטיבית בכלי התחרותי שלגביו מבוקש הרישיון, מי שהוסמך למדריך או למאמן או מנהל מקצועי, כמשמעותם בתקנות העיסוק יהיה פטור מחובת בחינות לפי תקנה זו. אני רק חוזרת, אבישי, למה שזה, יכול להיות שצריך להגיד התאחדות מוכרת, אנחנו נבדוק את זה בנושא של ניסוח.
מירב ישראלי
¶
בטח מחקנו איזה משהו בדרך.
13. לא ינהג אדם נהיגה ספורטיבית, אלא אם כן הוא לבוש בלבוש מגן ומצויד בציוד מגן, בהתאם לכללי הנהיגה הספורטיבית.
היו"ר זבולון אורלב
¶
13 במסמך המונח לפנינו מסומן כ- 14. אם אין הערות, אנחנו רואים כמאושר, עם התוספת – רישיון נהיגה ספורטיבית, אנחנו מעיינים בו. האם למישהו יש הערות? אין. אנחנו רואים אותו כמאושר.
היו"ר זבולון אורלב
¶
תקנות של רישיון הנהיגה. מי בעד, מי נגד? אני קובע שהתקנות אושרו פה אחד. אנחנו עוברים לתקנות הנהיגה הספורטיבית, הוראות בדבר עיסוק כמדריך ומאמן.
מירב ישראלי
¶
הגדרות. בתקנות אלה גוף הכשרה, גוף שהרשות המוסמכת קבעה כי הוא רשאי לתת הכשרה לנהיגה ספורטיבית לפי תוכנית והנחיות שהנחתה. רישיון נהיגה – רישיון נהיגה לפי פקודת התעבורה. תעודת הסמכה – תעודה מאת הרשות המוסמכת המסמיכה מדריך או מאמן בנהיגה ספורטיבית.
אני אקרא ברצף.
מירב ישראלי
¶
לא ידריך אדם ולא יאמן בתחום מתחומי הנהיגה הספורטיבית, אלא אם כן יש בידו תעודת הסמכה תקפה והוא מדריך או מאמן במסגרת גוף הכשרה. בעל תעודת הסמכה יחזיק אותה ברשותו בשעת הדרכה בכלי התחרותי. (3). לא תינתן לאדם תעודת הסמכה להדריך או לאמן בנהיגה ספורטיבית ולא ידריך אדם או יאמן, למעט הדרכה עיונית אם הוא פסול לפי החלטת בית-משפט מלקבל או להחזיק רישיון נהיגה. בית-המשפט המוסמך לדון בעבירה שבשלה פסל את רישיון הנהיגה, רשאי להורות כי בנסיבות המיוחדות שפורטו בהחלטתו, הפסילה לא תחול לגבי הדרכה או אימון בכלי תחרותי.
לא תינתן לאדם תעודת הסמכה להדריך או לאמן בנהיגה ספורטיבית ולא ידריך אדם או יאמן אם הורשע בעבירה מפאת חומרתה או נסיבותיה או מהותה הוא פסול לדעת בית-המשפט או לדעת הרשות המוסמכת לאמן או להדריך.
לא תינתן לאדם תעודת הסמכה להדריך ולאמן ולא ידריך אדם או יאמן אלא בכלי תחרותי מאותו סוג של רכב מנועי שיש לו עליו רישיון נהיגה, על-פי פקודת התעבורה באותה דרגה לפחות במשך שלוש שנים לפחות.
לא תינתן לאדם תעודת הסמכה להדריך או לאמן ולא ידריך אדם או יאמן בכלי תחרותי מסוג קארט כמשמעותו בתקנה 2 לתקנות נהיגה ספורטיבית, (רישיון כלי תחרותי), התשס"ט – 2009, (להלן – תקנות רשיון כלי תחרותי), אלא אם כן הוא –
(1) בן 17 לפחות;
(2) בעל ניסיון של שלוש שנים לפחות בנהיגת קארט, על-פי אישור ההתאחדות הנוגעת בדבר או שיש בידו רישיון נהיגה ברכב נוסעים פרטי במשך שלוש שנים לפחות.
מירב ישראלי
¶
4. הכשרה לאימון או הדרכה.
תעודת הסמכה למדריך ומאמן בנהיגה ספורטיבית, תינתן רק אם נתקיימו בו כל אלה:
(1) עבר מבחן עיוני שקבעה הרשות המוסמכת ועבר הדרכה מעשית במסגרת גוף הכשרה שקבעה הרשות המוסמכת, בהיקף שלא יפחת מ- 58 שעות;
(2) השתתף במספר מרוצים כפי שהורתה הרשות המוסמכת, בין בישראל ובין מחוצה לה, ובלבד שלא יפחת מ- 6 מרוצים לפחות בכלי תחרותי מהסוג שהוא מבקש לאמן ולהדריך בנהיגתו, וסיים אותם;
(3) עבר השתלמות בעזרה ראשונה, בהיקף שהורתה עליו הרשות המוסמכת;
(4) הוא לא נפסל מהחזקת רישיון נהיגה ולא הורשע בעבירה, כאמור בתקנה 3.
היו"ר זבולון אורלב
¶
לא לא, שלא יפחת משישה מרוצים לפחות, כלומר הוא יבוא ויגיד יש לי שישה מרוצים, כל מרוץ היה של 50 מטר?
מירב ישראלי
¶
זה אולי הערה נכונה מבחינה של הבהרה, שאם נגיד לפי כללי הנהיגה הספורטיבית או שזה גם בחו"ל, ואז זה לא יחול. גם מרוצים בחו"ל, זה מה שהסברתם לי, נכון? שזה גם בחו"ל.
היו"ר זבולון אורלב
¶
חברים, אני מציע לא להיכנס, אם יש להם רזולוציות יותר מדויקות, זה בסדר. אנחנו שואלים, הם משיבים, נחה דעתי שיש.
מירב ישראלי
¶
5. תקופת תוקף של תעודת הסמכה.
תעודת הסמכה תינתן לאחר תשלום האגרה שנקבעה ולתקופה שלא תעלה על שנתיים אולם רשאית הרשות המוסמכת לחדש תעודה כאמור לתקופות נוספות, שלא יעלו על שנתיים כל אחת.
6. ביטול תעודת הסמכה והתלייתה.
(א)
הרשות המוסמכת רשאית לבטל תעודת הסמכה או שלא לחדשה לאחר שנתנה לבעל התעודה הזדמנות להביא בפניה טענותיו, אם נתקיים בבעל התעודה אחד מאלה:
(1) התעודה ניתנה לו על יסוד מידע כוזב;
(2) הוא הורשע בעבירה ונפסל מלהחזיק רישיון נהיגה כאמור בתקנה 3(א);
(3) הוא הורשע בעבירה כאמור בתקנה 3(ב);
(4) הוא הפר הוראה מהוראות תקנות אלה.
(ב) התנהלו נגד בעל התעודה הליכים פליליים בשל עבירה אשר נסיבותיה כאמור בתקנה 3(ב) לרבות אם הורשע בעבירה כאמור ופסק-הדין טרם הפך סופי, רשאית הרשות המוסמכת, אם ראתה שחומרת העניין או טובת הציבור מחייבות זאת ולאחר שנתנה לבעל תעודת ההסמכה הזדמנות להביא טענותיו לפניה, להתלות זמנית את תעודתו; התליה זמנית כאמור תעמוד בתוקפה עד למתן פסק-הדין הסופי באותם הליכים, אלא אם כן הורתה הרשות על הפסקת ההתליה במועד מוקדם יותר.
(ג) פקעה תעודת ההסמכה או הודיעה הרשות המוסמכת על ביטולה או התלייתה, יחזיר בעל תעודת ההסמכה את התעודה באופן מיידי לרשות המוסמכת.
7. פיקוח מקצועי.
(א)
בעל תעודת הסמכה, לא ידריך ולא יאמן בנהיגה ספורטיבית, אלא בפיקוח מנהל מקצועי שהסמיכה הרשות המוסמכת לפי תקנות אלה.
(ב)
הסמכה למנהל מקצועי תינתן רק אם נתקיימו בו כל אלה:
(1) הוא עסק למעשה בהוראה, הדרכה או אימון בנהיגה ספורטיבית במכונית או באופנוע, במשך שלוש שנים לפחות שקדמו להגשת בקשתו להסמכה למנהל מקצועי (להלן – הבקשה), ואם הוא מנהל מקצועי בתחום הקארט – עסק בהוראה, הדרכה או אימון כאמור בכלי תחרותי מסוג קארט;
(2) יש בידו רישיון לנהגת מכונית או לאופנוע בדרגה A;
(3) הוא לא נפסל מהחזקת רישיון נהיגה ולא הורשע בעבירה כאמור בתקנה 3;
(4) סיים 12 שנות לימוד;
(5) השתתף ב- 12 מרוצים לפחות בין בישראל ובין מחוצה לה וסיים אותם, או עסק למעשה בהוראה, הדרכה או אימון בנהיגה ספורטיבית במכונית או באופנוע, במשך חמש שנים לפחות שקדמו להגשת הבקשה;
(6) עבר מבחן עיוני והדרכה כאמור בתקנה 4(1);
(7) עבר השתלמות בעזרה ראשונה בהיקף שהורתה עליו הרשות המוסמכת;
(8) עבר הכשרה מעשית נוספת הכוללת הכשרה טכנית במסגרת גוף הכשרה שהורתה עליו הרשות המוסמכת לעניין זה; הרשות המוסמכת רשאית לפטור בוחן מהכשרה כאמור, כולה או חלקה; לעניין תקנ זו, "בוחן" כהגדרתו בתקנות רישיון כלי תחרותי.
(ג)
תפקידי המנהל המקצועי הם אלה
¶
(1) לפקח על כך שהמדריך והמאמן בנהיגה ספורטיבית, ימלא אחר כללי הנהיגה הספורטיבית והוראות הרשות המוסמכת שניתנו לו, בכל הנוגע להדרכה ואימון;
(2) לפקח על כך שהכלי התחרותי שמתקיימים בו האימון או ההדרכה יהיה בכל עת במצב תקין ושיתקיימו בו הוראות החוק.
(ד)
הוראות תקנות 5 ו- 6 בדבר תקופת תוקף תעודת הסמכה, ביטולה והתלייתה, יחולו גם על הסמכה של מנהל מקצועי.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני מבין שהמדריכים ואני רואה כאן הוראה, זה גם מורים, הם מטפלים גם בילדים מגיל שמונה, נכון? האם ההוראות שחלות על מוסדות חינוך בדבר כשירותם של עובדי הוראה מבחינת הבדיקה הפדופילית, נעשית כאן? מחויבת?
היו"ר זבולון אורלב
¶
יש חוק שמבטיח שכל מבוגר הקשור לילדים ונוער צריך לעבור, צריך להביא אישור מהמשטרה שהוא לא הורשע בעבירות מין.
דנית גלעד
¶
פה הסדרנו באופן ספציפי את הנושא הזה, בהקשר של עבירה פלילית בכלל, לאו דווקא מין, לא רק מין.
מירב ישראלי
¶
3(ב) לא תינתן לאדם תעודת הסמכה ולא ידריך אם הורשע בעבירה שמפאת חומרתה או נסיבותיה אם הורשע בעבירה מפאת חומרתה או נסיבותיה או מהותה הוא פסול לדעת בית-המשפט או לדעת הרשות המוסמכת לאמן או להדריך. וב- 6(ב) זה אפשר לבטל אחרי שכבר ניתנה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
זה קצת משפט ריק מתוכן. איך הוא יכול להביא? הרי אדם לא יכול לגשת למשטרה ולהגיד – תנו לי. הוא לא יכול לדרוש תעודת יושר.
מירב ישראלי
¶
אם הזיכרון שלי לא מטעה אותי, לפי חוק המרשם הפלילי ישנו סעיף שאומר שאם הרשות רשאית להסתמך על הרשעות לצורך מתן תעודה, אז אפשר, היא יכולה לעיין.
היו"ר זבולון אורלב
¶
בכל מקרה, הנושא שאני עוסק בו הוא לא קשור לכל הסיפור הזה והוא גם מי שעכשיו אנחנו עוסקים בקייטנות, זה גם מי שעובד בקייטנה לא יכול להיות מדריך בקייטנה, אם הוא לא מביא אישור שהוא לא נגוע בעניין הזה. אני מבקש להבטיח שהחוק הזה, הואיל ומדובר גם באנשים שעוסקים עם ילדים ונערים, ובמגע יחסית קרוב, צריך להבטיח את העניין הזה ואני מציע להסמיך אתכם.
מירב ישראלי
¶
הבעיה היא אם החוק של העברייני מין לא חל פה, אני צריכה לראות את ההגדרות שם של מוסד חינוך, יש שם הגדרות באיזה דברים זה יחול. אמנם הגדרה רחבה, אבל אני רוצה להסתכל עליה.
אבישי פדהצור
¶
זה מוסד זה בית-ספר שלומדים בו קטינים, מוסד חינוכי ששוהים בו קטינים, מעונות לקטינים, מעונות יום ומשפחתונים לקטינים, מרכזי תרבות ונוער וספורט, מכוני כושר ומועדוני ספורט.
אבישי פדהצור
¶
מועדוני ספורט שבהם מתאמנים בין השאר גן ילדים, גן חיות, גן שעשועים, תנועת נוער, עסק להסעה העוסק בין השאר בהסעת קבוצות קטינים, עסק העוסק בין השאר בארגון טיולים לקטינים ובאבטחת קטינים, בריכת שחייה הפתוחה גם לקטינים, קייטנה, פנימיה ומועדון שבהם שוהים קטינים, מרפאות ובתי-חולים.
אבישי פדהצור
¶
נחזור. מרכזי תרבות נוער וספורט, מכוני כושר ומועדוני ספורט שבהם מתאמנים בין השאר קטינים.
היו"ר זבולון אורלב
¶
זהו, מה אתה רוצה? בדיוק הם מתאמנים, הרי על זה אנחנו מדברים. שיש פה, אנחנו בפרק המאמנים. אדם מאמן קטינים.
מיטל שרעבי
¶
יש עם זה בעיה כי אנחנו קיימנו התייעצות עם גורמים רלוונטיים בהקשר של צלילה ספורטיבית ושם הרשות המוסמכת לא יכולה לדרוש, זה רק מעסיק.
דנית גלעד
¶
דרך 3(ב) אפשר למנוע ממנו, לדעתי בסעיף 6 לחוק המרשם הפלילי כן יכול לאפשר לרשות במסגרת כזאת לעיין.
דנית גלעד
¶
תבדוק. כי סעיף 6 לחוק המרשם הפלילי מאפשר לעיין בהרשעות קודמות, כשההרשעות הן תנאי למתן רישיון.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני מבקש, אם זה מקובל גם עליכם, על כל הגורמים כאן, שהואיל וכפי שאבישי קרא את ההגדרה, אין לי ספק שזה חל, כי פה מדובר שוב על מאמן. המחוקק גם ראה את בעל הסמכות, זאת הסכנה הגדולה שהוא בעל הסמכות, הוא המאמן והילד נקשר אתו וכדומה, אז זה לא חשוב אם הוא מאמן אותו בנהיגה ספורטיבית או שהוא מאמן אותו בהתעמלות או בתחום אחר של הספורט.
אבישי פדהצור
¶
רק אולי אדוני, ברשותך, בשביל להשלים את התמונה, הסעיף 6 לחוק המרשם הפלילי קובע מסירת מידע לשם פעולה, כותרת הסעיף מי שהוסמך על-פי חיקוק לתת, לחדש או לבטל רישיון, היתר, זכות עיסוק או זכות אחרת, ולשם כך הוא רשאי על-פי אותו חיקוק להביא בחשבון את עברו הפלילי של מבקש הזכות, של בעל הזכות או של אדם אחר הנוגע בדבר, תמסור לו המשטרה מידע מן המרשם על כל אחד מאלה, אם הוא הסכים לכך.
מירב ישראלי
¶
יכול להיות שנצטרך בעניין הספציפי הזה, אם זה לא יכול להיות מוסדר, לחזור לוועדה. אז אני כבר אומרת את זה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני מבקש למצוא הסדרה, כלומר האישור שלנו שיינתן, הוא יינתן כפוף לכך שתהיה הסדרה שגם המאמנים האלה צריכים להביא את אותו אישור שהם לא נגועים בסוגיה הזאת של עברייני מין.
מירב ישראלי
¶
אז זה יכול להיות מכוח מה שאבישי אומר, אני אומרת שאם לא נצליח למצוא פיתרון, נצטרך לחזור לוועדה. אין מה לעשות.
היו"ר זבולון אורלב
¶
נכון. הוועדה לא תאשר את זה בלי זה. אני לא אתן למאמן לגעת בילדים אם אין לו את האישור. למה שאני אתן?
מירב ישראלי
¶
אין בעיה, החוק יכול להגיד שמי שמעסיק אותו, האדם שמעסיק את המאמן או מעסיק, אני לא יודעת מה קורה עם מאמנים עצמאיים.
היו"ר זבולון אורלב
¶
לא, הוא לא יקבל רישיון של מאמן, אלא אם המציא למעסיקו את הרישיון הזה, את האישור הזה. מה הבעיה?
היו"ר זבולון אורלב
¶
למה לא קשור? אלא אם כן המציא למעסיק. המעסיק שיודיע לכם שיש לו את האישור הזה. זה אותו דבר עם הקייטנות. מה ההבדל עם הקייטנה? יש קייטנה פרטית, אדם לא יכול להעסיק בקייטנה פרטית.
היו"ר זבולון אורלב
¶
תשברו את הראש, חברים, לא יאשרו את זה. לא תהיה פרצה בעניין הזה. גם ככה יש לנו צרות.
היו"ר זבולון אורלב
¶
גם ככה יש לנו צרות עם עברייני מין, אתם קוראים כל יום בעיתונים. אנחנו לא נפתח פה פרצה. בסדר? אז תסתמו את הפרצה הזאת ואל תחזרו. לא כדאי לכם לחזור.
מירב ישראלי
¶
8. הוראות מעבר.
(א) בתקופת שנים-עשר החודשים שמיום פרסומן של תקנות אלה (להלן – יום התחילה), ולאחר שהתקיימו במבקש שאר התנאים האמורים בתקנות 4 או 7 לפי העניין, יוכל אדם לקבל תעודת הסמכה -
(1) להדריך ולאמן בתחום מתחומי הנהיגה הספורטיבית, גם אם לא התקיימו בו הוראות תקנה 4(1) ובלבד שהחל בהכשרה מעשית לפיה;
(2) למנהל מקצועי, גם אם לא התקיימו בו הוראות תקנה 7(ב)(6) ו- (8), ובלבד שהחל בהכשרה מעשית לפי תקנה 4(1).
(ב) תוקפה של תעודת הסמכה כאמור בתקנת משנה (א) יהיה לתקופה שלא תעלה על שנים-עשר חודשים מיום התחילה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
רבותיי, אני מעלה להצבעה את התקנות בדבר עיסוק מדריך ומאמן. מי בעד? מי נגד? מי נמנע? אני קובע שהתקנות אושרו פה אחד.
בזה תם הדיון ואושרו התקנות של הנהיגה הספורטיבית בנושאים רישיון כלי תחרותי, רישיון נהיגה ספורטיבית, הוראות בדבר עיסוק כמאמן ומדריך וגם בדבר חובת הביטוח, בכפוף לכל ההערות שהושמעו בגוף הדיון. אנחנו מסמיכים צוות בראשותה של היועצת המשפטית של הוועדה מירב ישראלי, יחד עם נציגים כפי שהמשרד, משרד התרבות והספורט ימצא לנכון ויודיע עכשיו מי הנציג לצורך הניסוח. למשטרה יש עניין להשתתף בניסוח? נציגת המשטרה, גב' דנית גלעד, אבישי, אתה רוצה להשתתף?
היו"ר זבולון אורלב
¶
יש עוד מישהו שצריך להשתתף? יש עוד יועץ משפטי שצריך להשתתף? אדוני, היועץ המשפטי, לא צריך להשתתף? אז בסמכות ועדה לסיים את הניסוח הסופי.
תודה רבה, בהצלחה, שיהיה בהצלחה לספורט החדש, נשמח מאוד לקיים דיון לגופו לפתח את הענף הזה ולקדם אותו ונשמח לשמוע דיווחים על התפתחות הענף הזה ואנחנו לרשותכם בכל דבר ועניין.