הכנסת השמונה עשרה
PAGE
93
ועדה משותפת להצ"ח הכללת אמצעי זיהוי ביומטריים (מ/408)
23.7.2009
הכנסת השמונה עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 8
מישיבת ועדה משותפת של ועדת המדע והטכנולוגיה וועדת הפנים והגנת הסביבה
להצ"ח הכללת אמצעי זיהוי ביומטריים (מ/408)
יום חמישי, ב' באב התשס"ט (23 ביולי 2009), שעה 11:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 23/07/2009
חוק הכללת אמצעי זיהוי ביומטריים ונתוני זיהוי ביומטריים במסמכי זיהוי ובמאגר מידע, התש"ע-2009
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק הכללת אמצעי זיהוי ביומטריים במסמכי זיהוי ובמאגר מידע, התשס"ט-2008
מוזמנים
¶
נעמה פלאי
- לשכה משפטית, משרד הפנים
ניסים אליאסף
- מחשוב, משרד הפנים
יורם אורן
- יועץ טכנולוגי חיצוני, משרד הפנים
אילת אלישר
- משנה ליועץ המשפטי, המשרד לביטחון פנים
אביטל שטרנברג
- ממונה בכירה, רפרנטית אוכלוסין, משרד המשפטים
רון אלמוג
- מתמחה, מחלקת ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
רביד דקל
- משרד המשפטים
ליאת בן מאיר שלום
- משפטנית, מחלקת ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
עו"ד לירון אדלר-מינקה
- מחלקת ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
שוטרת נירית קניזו
- ע. יועמ"ש, המשרד לביטחון פנים
עו"ד רפי עציון
- ע. יועמ"ש, המשרד לביטחון פנים
דני גבע
- אבטחת מידע, משרד ראש הממשלה
חמי פקר
- מנהל תחום בכיר טכנולוגיה ומו"פ, המועצה לביטחון לאומי
עופר ישי
- יועץ חיצוני לר' מל"ל, המועצה לביטחון לאומי
אורי תמר
- קונסולרית, משרד החוץ
דניאל ויליק
- לשכה משפטית, משרד ראש הממשלה
דורון אופק
- איש מחשוב, אבטחת מידע, הארגון הישראלי לאבטחת מידע
אבנר פינצ'וק
- ראש תחום פרטיות ומידע, האגודה לזכויות האזרח בישראל
עו"ד יהונתן קלינגר
- חברות הייטק ותקשורת
עמית אשכנזי
אייל טולדנו
אמיר יער
רשמה וערכה
¶
סמדר לביא – חבר המתרגמים בע"מ
הצעת חוק הכללת אמצעי זיהוי ביומטריים במסמכי זיהוי ובמאגר מידע, התשס"ט-2008
היו"ר מאיר שטרית
¶
אני פותח את הישיבה. אני מקווה שזו הישיבה האחרונה. הכוונה שזו תהיה ישיבה שבה נעבור על הנוסח של החוק. אני כבר הצבעתי על כל החוק, גם על ההסתייגויות, כך שכל הרעיון של הישיבה הזו זה לעבור על נוסחים ולתקן את הנוסחים האחרונים בתחום של העונשין ששם היה ויכוח בתוך משרדי הממשלה עצמם. את החלק הזה אני מקווה שנוכל לסגור היום ולצאת לדרך. אז בבקשה. אני מציע אם כן לעבור ישר לסעיף העונשין.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
אני רוצה לציין שהממשלה העבירה אתמול, אחרי השעה 23:00 בלילה, כמה תיקוני נוסח, כמה הצעות שינוי לנוסח. אלה כל מיני תוספות שבנוסח הזה אני לא הכנסתי בפירוש, כי לא דיברנו עליו ולא יכולתי להכניס כי הצבענו. בכל מקרה התחייבנו שנעבור על דברים שהשארנו לניסוח ולכן נעבור עליהם.
בנוסף, כאמור, הוגשו שתי הסתייגויות הבוקר על שולחן הוועדה, של חבר הכנסת איתן כבל ושל השר אהרונוביץ'.
הסעיפים שבאמת נשארו ממש פתוחים להחלטה, הם סעיף העונשין וסעיף התחילה.
דני גבע
¶
זה מהותי מאוד. לפי מה שאני זוכר בדיון הסברתי את הצורך וסעיף 23 אושר בהצבעה, ללא כל תיקון וללא כל שינוי. פתאום בנוסח האחרון מופיעה מן הגבלה שלמעשה משנה בצורה מהותית את---
היו"ר מאיר שטרית
¶
אז אני אומר שאני בסוף קיבלתי החלטה שיישאר כמו שהוא בחוק. זו היתה ההחלטה ואני לא משנה אותה. זה מפריע לשירות הביטחון הכללי, זה לא יהיה, אני לא מסכים לתקן את זה. יהיה כמו שנשאר בחוק המקורי, זרועות הביטחון, כמו שכתוב בדיוק בחוק המקורי, אני לא נכנס לזה. אתה רוצה להסתייג מזה?
אילת אלישר
¶
יש לי עוד הערה. אני אמרתי לעורכת דין לאמעי, עוד לפני הדיון, על משהו שלדעתנו סוכם והוא לא מופיע כאן. בסופו של דבר משרד המשפטים ביקש שהעוונות ייקבעו בתקנות ולא בתוספת לחוק, בגלל שזאת עבודה מאוד גדולה לקבוע את העוונות האלה ומופיע שזה בתוספת לחוק, אני רק מבקשת שזה יהיה כתוב בעוונות. משרד המשפטים העלה את זה כאן ו---
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
אני חייבת לציין שמשרד המשפטים ראה את הנוסח הזה כבר כמה פעמים, לא היתה שום הערה על זה.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
אני פועלת מול עורכת דין אביטל שטרנברג על הנוסחים, אני מבקשת שכשהיא תגיע, שתאשר את זה.
יהונתן קלינגר
¶
כבודו, אני רוצה לדבר על סעיף 3ג' שפתאום הוכנס. מדובר בעצם על משהו שיכול להיות שמייתר את המאגר הביומטרי. 3ג' רבתי זה העברה של מידע, של התמונות המופחתות, כמעט לכל רשות במדינה. 3ג' רבתי מדבר על התמונות המופחתות, ואחר כך קבעו כי לכל גוף ציבורי כמעט, או לגוף שייקבע, תהיה אפשרות לקבל את התמונות המופחתות. בעצם מרגע שיש לכל גוף ציבורי את התמונות המופחתות---
יהונתן קלינגר
¶
נכון, אבל הוא יכול, באמצעות התמונה המופחתת, לעמת, בעי"ן, ומרגע שיש את זה נעלמת התכלית של המאגר כי אפשר להשיג את זה באמצעי שפגיעתו פחותה, קרי התמונות המופחתות, ולכן, אם יש לנו מאגר של תמונות מופחתות כאן, יש לנו חלופה שפוגעת פחות בזכויות אדם, עולה פחות, ומאפשרת כמעט את אותה תכלית אחד לאחד, למעט דברים קטנים שאני חושב שאולי הגיע הזמן שנדון בהם, ולבדוק מדוע התכלית הזאת מתקיימת באמצעי שפוגע יותר מאשר באמצעי שפוגע פחות. לחלופין, אם כבר אנחנו פותחים את זה ואם כבר דיברנו על זה, צריך לדבר על מה קרה שפתאום כל רשויות השלטון מקבלות את הגישה לתמונות האלה.
ניסים אליאסף
¶
כדי למנוע שרשויות אחרות ירכשו תצלומים גם כן. כי היום מה קורה? יש משרדים אחרים שלוקחים תמונות, למשל משרד התחבורה ואחרים. מה שאנחנו אומרים פה, אזרח שכבר בא, הצטלם, לא יצטרך לבוא להצטלם פעם נוספת.
יהונתן קלינגר
¶
לא רק ביומטרית. אמרנו שזה עם נקודות, מטושטש, בן אדם לא נראה טוב. יש לו רישיון ואנחנו מדברים על כל רישיון שאני אקבל מהמדינה, ואם יש כבר תמונות באיכות מופחתת, אולי אפשר להגיד, 'בואו נעזוב את הערבול ואת ההכנסה של הרעש ונוותר על המאגר הביומטרי, כי זה משיג את אותה תכלית'.
יורם אורן
¶
קודם כל, זה לא משיג את אותה תכלית, כי עכשיו אם יבוא, בהפרשים של עשרה אנשים, אותו בן אדם לפקיד, תעלה לו אותה תמונה והוא לא יראה שזה מופע של אותו בן אדם שלוש פעמים. זאת אומרת, את התכלית הזאת של מניעת הרכשה כפולה זה לא משיג. זה משיג דברים אחרים, זה כלי עבודה יומיומי לפקיד.
היו"ר מאיר שטרית
¶
למה להצטלם בכל מקום מחדש במשרדי ממשלה? על פי אישור של השר, כתוב 'השר צריך לקבוע'. זאת אומרת אם משרד התחבורה רוצה לעשות שימוש בתמונות כאלה, הוא צריך אישור משר הפנים.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אני חושב שמבחינת שירות האזרח זה דבר נכון, מאשר להתחיל לטרטר את האזרח לכל תחנה שיצטלם מחדש, העיקר שמדובר בתמונה מופחתת. היום, אגב, לצערי, מר קלינגר, התמונות שמעבירים הן תמונות אמיתיות, ביומטרית.
ניסים אליאסף
¶
התכלית של המאגר זה למנוע זהויות כפולות, כמו שמר יורם אורן אמר וכמו שאתה יודע, אגב. הדבר הזה לא מונע את הזהויות הכפולות. לגבי---
יהונתן קלינגר
¶
אז למה צריך במאגר גם טביעות אצבע וגם תמונות, אם זה התכלית? כי מספיק רק טביעות האצבע בשביל למנוע כפילויות.
יהונתן קלינגר
¶
לא, לא, למה צריך גם וגם? אם אנחנו באים למנוע זהויות כפולות, למה אני צריך גם תמונות וגם טביעות אצבע?
היו"ר מאיר שטרית
¶
סליחה, חברים, אני לא פותח את הדיון מחדש. היה על זה דיון ארוך מאוד ואני אגיד לך מה היתה התוצאה של הדיון. הסבירו שכאשר בטביעת אצבע, תיאורטית לפחות, אם לא חד-חד ערכי, אתה יכול לקבל שורה של אפשרויות. נגיד חמישה אנשים שיש להם התאמה כלשהי וזה לא בטוח מי מהם, השלב הבא זה תמונה, שאדם מומחה יכול לעשות את הזיהוי.
יהונתן קלינגר
¶
ואם אפשר להסתפק בתמונה מופחתת, ראוי לפחות שאנשי משרד המשפטים והיועצת המשפטית ייתנו את הדעת , האם מדובר באמצעי שפוגע פחות.
אבנר פינצ'וק
¶
מה שהוא אומר בעצם, אם אני מבין נכון, שהמאגר, למצער, שלא יהיו בו תמונות ביומטריות, אלא רק טביעות אצבע, כי בעין אנושית אתה מזהה מול התמונה המופחתת, אז למה צריך תמונה ביומטרית?
היו"ר מאיר שטרית
¶
התמונה הביומטרית נלקחת כמאגר שלא משתמשים בו לשום מטרה או העברה למקום אחר. משתמשים בו כדי לעשות מזה תמונה מופחתת שהיא עוברת בעצם לאביב של משרד אחר.
היו"ר מאיר שטרית
¶
לא, אתה טועה. ואם יצטרכו לעשות בכל זאת חד-חד ערכי, אז כן יצטרכו להגיע לתמונה הביומטרית.
אבנר פינצ'וק
¶
רק אם אפשר, אדוני, מר יורם אורן, אם אתה נותן את זה למומחה אנושי, האם הוא צריך את התמונה הביומטרית, האם הוא לא יכול לעשות השוואה מול התמונה המופחתת?
יעקב אדרי
¶
אבל זה בא להשלים אחד את השני. טביעות האצבעות באות להשלים את התמונה לפעמים כשאין זיהוי מוחלט.
יעקב אדרי
¶
שמעתי אותו, ובכל זאת, כשצריך זיהוי מוחלט, צריכים את שני הדברים ביחד. כך אני הבנתי לכל אורך הדרך, האחד משלים את השני.
אבנר פינצ'וק
¶
אדוני היושב ראש, היתה פה תשובה של הגורם המקצועי המוסמך של משרד הפנים שאם טביעות האצבע לא הספיקו ונדרש מומחה לזהות בעין בלתי מזוינת, להשוות את התמונות, די בתמונה איכות מופחתת ולא צריכים תמונה ביומטרית.
היו"ר מאיר שטרית
¶
חברים, אני לא חוזר לפתוח את הדיון מחדש, למה צריך מאגר. יהיה מאגר, נגמר העניין, חבר'ה, זה לא פתוח לדיונים.
היו"ר מאיר שטרית
¶
הן לא מספיקות להשוואה, הן מספיקות לשימוש היומיומי. לצורך זיהוי חד-חד ערכי לא בהכרח תמונה---
אביטל שטרנברג
¶
נחזור רגע להיסטוריה. נאמר כאן, נדמה לי שאפילו על ידך, בכל אופן זה נאמר מהצד הזה של השולחן, 'למה לטרטר את האזרח שמונה פעמים אם ישנן תמונות ואפשר למשוך אותן לצרכי תיעוד שלא צריך ביומטריה?' אמרנו, אוקי, יכול להיות שיש צדק בדברים האלה ולכן כתבנו מה שכתבנו. זה נכתב בעקבות הערה שהיתה כאן.
היו"ר מאיר שטרית
¶
בסדר, בדיוק, אבל אני לא מסכים איתך על זה. סליחה, אני לא מסכים לזה. אמרתי לך כבר פעם אחת, אתה רוצה להוריד את העניין שלא יעבירו תמונות מופחתות למשרדי ממשלה אחרים?
היו"ר מאיר שטרית
¶
לא, אין שניים. אין קשר בין השניים. המטרה של הסעיף הזה היא לאפשר לטרטר פחות את האזרח. אם צריך תמונה שלו, ברגע שיש לו תמונה, בכל משרד ממשלתי שצריך תמונה---
יורם אורן
¶
אני רוצה להשלים. יש עדיין אחוז של האוכלוסייה שטביעות האצבע שלהם הן בעייתיות מראש, ואנחנו יודעים את זה במעמד ההרכשה. בשביל לכסות את המקרים האלה, אנחנו צריכים גם את התמונות.
היו"ר מאיר שטרית
¶
מר קלינגר, אני לא רוצה לחסוך למדינה עלויות, אני רוצה לעשות את הדבר הטוב ביותר, לא בשביל לחסוך עלויות. החיסכון למדינה בעקבות העניין הזה של הפקת תעודות זהות ודרכונים ביומטריים הוא ענקי. אני מדבר על חיסכון---
היו"ר מאיר שטרית
¶
אני מדבר על חיסכון שוטף, לפי מיטב שיפוטי, של למעלה ממיליארד שקלים לשנה. אני לא רוצה לפרט למה, אבל יהיה חיסכון של למעלה ממיליארד שקל לשנה למדינה, נטו, רק בגין הסיפור הזה של תיעוד חדש.
אבנר פינצ'וק
¶
על זה אין ויכוח, אדוני, לא פתחנו את זה מחדש. על זה אין ויכוח. הדבר היחיד שנאמר כאן זה שהתמונות הביומטריות הן מיותרות. אבל אני לא מסכים לזה. זה גם לא המאגר כן או לא, יש מאגר שהוא רגיש יותר ויש---
היו"ר מאיר שטרית
¶
דיברנו על זה. מר פינצ'וק, אני לא מסכים. אמרתי לך, אני לא מסכים לעמדה שלכם. אני מבין את העמדה שלכם ואני לא מסכים איתה.
חברים, אני רוצה לעבור על התיקונים, שאתם ביקשתם, אחד אחד, ולסכם את הדיון. אני מבין שסעיף 3 הוא הסעיף המרכזי שבו---
היו"ר מאיר שטרית
¶
אתה יכול לרשום הסתייגויות כמה שאתה רוצה, אין לי בעיה. אנחנו לא דנים על הכל מחדש, זה רק ניסוח. אנחנו בסוף, גמרנו את החוק, אנחנו עוברים על תיקונים שנעשו במשרדי הממשלה השונים שהיה ביניהם ויכוח.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אנחנו הצבענו על החוק. אתה יכול להביא לי הסתייגויות היום? תרשום אותן, תביא לי, אני אאשר אותן. באמת. אני לא מטרטר אנשים.
אביטל שטרנברג
¶
אני רוצה להקדים ולהבהיר מה הוא אותו נוסח שהעברנו הלילה והעברנו וריאציה מעודכנת היום בעשר וחצי בבוקר.
אביטל שטרנברג
¶
הוא יועבר גם בתום הישיבה, כפי שהוא יתעדכן גם במהלך השעות שאנחנו נימצא כאן, כדי שנוכל להתחיל לעבוד עליו. עיקרו בתיקוני נוסח ועריכה, אין בו כמעט תיקונים לחוק.
אבנר פינצ'וק
¶
אני רוצה לדבר עם הכנסת. הממשלה – אני לא שם את עצמי בעמדה שווה לממשלה, אבל הם לא אמורים לשים נוסחים. יש נוסח---
היו"ר מאיר שטרית
¶
מר פינצ'וק, בשביל זה אני יושב פה. חברים, אני יושב פה כדי לסכם את הניסוח, כי החוק אושר ואני לא משנה את המהות של החוק בשום צורה, אז תפסיקו, חברים, עם המשחקים האלה. לא משנה, עכשיו אנחנו עוברים על ניסוח, זה הכל. תעבירו את הניסוחים, בבקשה, נעבור אחד אחד.
אביטל שטרנברג
¶
'מרכז הנפקה – יחידה במשרד הפנים, או הפועל מטעמו של משרד הפנים, המייצרים והמנפיקים מספרי זיהוי לפי חוק זה, וחוק מרשם בחוק הדרכונים'. ואחר כך ישנן גם הוראות---
היו"ר מאיר שטרית
¶
זה במקום מה שכתוב במערך הנפקה, שזה מערך ייעודי שמטרתו ייצור מסמכי זיהוי לפי חוק זה, העומד בהוראות אבטחת מידע, בהתאם לחוק הסדרי הביטחון וגופים ציבוריים תשנ"ח-1998, וכפי שימליץ הממונה על היישומים הביומטריים.
אביטל שטרנברג
¶
משום שלמעשה לא נוצרו הוראות מהות. היתה רק הגדרה, מרכז ההנפקה הוצב בהמשך, אבל לא היו הוראות מהותיות לעניינו של מרכז ההנפקה. אני אקרא עכשיו את ההוראות שהוספנו---
אביטל שטרנברג
¶
בדרך הטבע התהליך שאני עושה כאן כרגע היה קורה במעמד הניסוח. הן הוראות מהותיות, אבל הן נובעות מההחלטות שהתקבלו כאן.
אבנר פינצ'וק
¶
את הורדת את העניין של הייעודי, את הוספת גוף הפועל מטעמו, שזה יכול להיות כל גוף, חברה חיצונית. אדוני אמר שהוא לא רוצה להתחיל לדון בתוספות מהותיות---
אביטל שטרנברג
¶
הדברים נאמרו כאן בדיונים קודמים, לא הסתרנו שהעובדה שההנפקה נעשית גם בעזרת מיקור חוץ. לא הסתרנו את זה.
דוד רותם
¶
בנוסף, הגוף הזה יאושר על ידי... הגוף הפועל מטעם, מישהו צריך לתקף את זה. אתה לא מבין, הם הולכים לתת---
היו"ר מאיר שטרית
¶
חבר הכנסת רותם, תסלח לי, אתה לא מכיר את הנושא. תסלח לי, אתה לא מכיר את הנושא ואני אומר לך, במשרד הפנים---
דוד רותם
¶
תסלח לי, 'מרכז הנפקה שקיבל אמצעים ונתונים ביומטריים'. כך כתוב, הם הוסיפו עכשיו סעיף, אתה לא קורא כי אתה רוצה לגמור את החוק בתוך יומיים.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אתה לא יודע במה מדובר. אני אגיע לסעיף 3, אני ראיתי אותו, עם כל הכבוד, ואתה מדבר פשוט לא לעניין.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אני לא נותן רשות דיבור כרגע. משרד הפנים כבר חתם חוזה להפקת תעודות זהות באמצעות חברה חיצונית. אין שינויים, מה, זה חדש לך?
אביטל שטרנברג
¶
אנחנו מציעים להוסיף את סעיף 3(א) רבתי שאומר ככה: 'מרכז הנפקה שקיבל אמצעים ונתונים ביומטריים מוצפנים, לפי הוראות סעיף 3(ג), יעשה בהם שימוש לצורך הכללתם במסמך זיהוי בלבד. הכללת האמצעים או הנתונים במסמך זיהוי, תיעשה לאחר שמרכז ההנפקה וידא, בדרך שקבע השר, כי תוצאת הזיהוי שהתקבלה במשרד הפנים, לפי סעיף 12, אינה מונעת את הנפקתו'.
'(ב) האמצעים והנתונים הביומטריים, שהועברו למרכז ההנפקה, לפי הוראות סעיף 3(ג) לא ייאגרו באופן ממוחשב מעבר לנדרש לצורך הנפקת מסמך זיהוי והם יימחקו באופן אוטומטי מיד לאחר הנפקתו'.
וכאן מגיע הסעיף החשוב. סעיף קטן (ג) אומר כך: 'על מרכז ההנפקה יחולו ההוראות לעניין סודיות, שמירת מידע, אבטחת מידע והגנת הפרטיות החלות על משרד הפנים לפי חוק זה, החוק להסדרת הביטחון בגופים ציבוריים וכל דין אחר והכל בשינויים שיקבע השר'.
אביטל שטרנברג
¶
את משאירה את האופציה. 'יקבע' זה תמיד בתקנות, התקנות תמיד מגיעות לפה, אתם תראו את זה. את רוצה להוריד את הסעיף הזה? את חושבת שזה צריך להיות כמות שהוא, בלי שום שינוי? .
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
התאמה זה משהו אחר, זה לא שינוי. שינוי, יכול להילמד פה שאנחנו משנים את תנאי האבטחה. אם מדובר בהתאמות לצורך העניין, אז התאמות נראה לי משהו יותר מתאים.
אביטל שטרנברג
¶
'יקבע' זה תמיד בתקנות. אתה רוצה להגיד 'בתקנות'? אין לי בעיה. זאת התורה שאותנו מלמדים, 'יקבע' תמיד בתקנות.
היו"ר מאיר שטרית
¶
'יקבע השר בתקנות', מקובל עליי, מר פינצ'וק. אז אנחנו מחליפים את מערך ההנפקה למרכז הנפקה, כפי שמדובר פה, ואת התוספות שעשינו בנושא בסעיף 3.
היו"ר מאיר שטרית
¶
'תמונת פנים באיכות פחותה', משנים את נוסח ההגדרה. במקום מה שכתוב, יבוא 'תמונת תווי פניו של אדם המאפשרת זיהוי חזותי שלו, שהוגדר כך שנתוני הזיהוי הביומטריים שניתן יהיה להפיק ממנה לא יוכלו לשמש באופן מעשי לצורך זיהוי או אימות זהותו של אדם ב אופן ממוחשב'.
אביטל שטרנברג
¶
את זוכרת את ההצגה של מר אורן, כשהוא הביא את התמונה והסביר שלמעשה כשאתה עושה ביומטריה לתמונות האלה, יוצאים לך מאות אנשים, אם לא מעבר לזה? זאת המשמעות, שבאופן מעשי אי אפשר לעשות מזה ביומטריה.
חמי פקר
¶
זה מחמיר לטובת הגנת הפרטיות, משום שבמלה 'ממוחשב' יכולת אולי להבין שלא תוכל להפיק, רק באופן ממוחשב, אבל אם מחר קורה משהו אחר---
חמי פקר
¶
בגרסה שאני ראיתי, ממוכן, ממוחשב, מקוון, זה היה ביט עם אפס ואֶחֲדים, ולכן היא הורידה את זה. זה אכן נותן לך מצב שאם גם יהיה משהו מחר בבוקר, לא ניתן יהיה להפיק. זה רחב יותר עבורכם.
נעמה פלאי
¶
זה בהתאמה להגדרה של נתוני זיהוי. בגלל שנתוני זיהוי זה משהו שניתן לשמש לצורך אימות גם באופן ממוחשב, אז אותה תמונה פחותה לא יכולה לשמש באופן ממוחשב. זה פשוט תמונת הראי של נתוני זיהוי.
יהונתן קלינגר
¶
לא, נתוני זיהוי אני יכול להפיק גם עם סרגל. אם יש לי ידע מספיק טוב באלגוריתמים, אני יכול לשבת על תמונה עם סרגל ולכתוב את הנוסחאות לבד וידנית. לקחת תמונה ולעשות ביומטריה באופן ידני.
יהונתן קלינגר
¶
העניין הוא מרגע שהתמונה איבדה איכות מספיק, אי אפשר לעשות את זה, לא ידנית ולא ממוחשב.
היו"ר מאיר שטרית
¶
זה ניסוח. חבר הכנסת אדרי, למדתי בחיים הארוכים שלי שבהרבה ניסוחים אני לא מתווכח עם משרד המשפטים. אני לא מתווכח. גם הנסחית של הכנסת יכולה לשנות מחר מלים, אני לא מתווכח איתם על הניסוח. כל עוד המהות לא משתנה, אין לי בעיה. אישרנו את תיקון הניסוח פה.
נירה לאמעי
בפרק ג', סעיף 3ב' רבתי, הוסיף משרד המשפטים כאן גם שינויי נוסח, 'נטילת אמצעי זיהוי ביומטריים והפקת נתונים ביומטריים מהם', כותרת הפרק, והוגדר כאן סימן לנטילה והפקה לצורך הנפקת מסמך זיהוי. זה מקובל עליי, זה באמת עניין של נוסח.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
דברים שאתם הוספתם כאן, שלא היו בנוסחים קודמים, לא הוספו לנוסח. האם יש בעל פה הערות?
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
מה שגב' שטרנברג אומרת זה מה שהיה סעיף 3(ז) ועכשיו הוא סעיף 3ב' רבתי (ב). אנחנו נגיע לזה. מדובר על העניין של ההעברה של אמצעי זיהוי לכל הגורמים, בית המשפט, וכדומה. כרגע שינוי הנוסח העביר את זה לסעיף נפרד. נגיע לזה ונצטרך לקבל הסבר.
אבנר פינצ'וק
¶
לגבי (ו) אני רוצה לשאול, איפה עושים את המופחת הזה? כי מה שאמרנו, שאני נוטל את אמצעי הזיהוי הביומטריים ובאופן אוטומטי מופקים מהם נתונים מוצפנים.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
הוספתם את סעיף קטן (ו). יש לנו כאן סעיף חדש לגבי מרכז הנפקה, 3א' רבתי. זה סעיף שקראנו קודם והוא התקבל בשינויים.
סעיף 3ב' רבתי – הגבלת העברה. נעשה כאן סעיף נפרד שמתייחס לדברים שהיו קודם, 'עובד משרד הפנים, או מרכז הנפקה, שקיבל אמצעים ונתונים ביומטריים לפי הוראות סימן זה, לא יעבירו לכל גורם אחר, על אף האמור בכל דין, אלא לפי הוראות סימן זה'.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
עכשיו אנחנו מגיעים לסעיף קטן (ב) שעליו אנחנו אמורים לקבל הסבר, כי לא הבנו בדיוק לאיזה מקרים צריך להעביר כאן את הנתונים.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
תיכף נשמע הסבר, 'על אף הוראות סעיף קטן (א) עובד משרד הפנים רשאי להעביר מידע פרטני למשטרת ישראל, לרשויות התביעה, לפרקליטות המדינה, לבית המשפט, וכן לגורמים אחרים האמונים על הליכי אכיפת החוק שיקבע שר המשפטים בהתייעצות עם השר ובאישור ועדת המדע והטכנולוגיה של הכנסת, ובלבד שהמידע חיוני לצורך ביצוע תפקידיהם'.
אבנר פינצ'וק
¶
היה פה דיון שלם על זה. ניהלנו על זה דיון ואדוני אמר למשרד המשפטים, או למשרד הפנים, לגב' נעמה פלאי, אני חושב, ובזה נגמר הדיון, שהיא תבוא ותסביר למה הם צריכים את זה, כי מה שקורה---
אבנר פינצ'וק
¶
בדיון אנחנו אמרנו שמדובר בסעיף גורף שיוצר איזה שהוא ערוץ עוקף לכל ההסדרים המאוד מאוד פרטניים שמשרד המשפטים ניסחו, ואז שאלנו למה זה נחוץ, הלכנו לדברי ההסבר והיה כתוב, אם יעתרו נגדנו בבג"צ, ואדוני אמר, אם זו הבעיה, אז תכתבו את זה, ואם לא, אי אפשר להשאיר את זה, זה סעיף שמנוסח בצורה גורפת ביותר.
אביטל שטרנברג
¶
ראשית אנחנו מדברים על נתונים בפרק זמן מאוד קצר לפרק זמן שעד ההנפקה. אנחנו מדברים על אותם עשרה ימים ששלפנו אותם מהחוק, כי לא רצינו להיכנס לסד של מספר ימים קבוע, אבל אנחנו מעריכים שזה יהיה פרק הזמן שבו מדובר, שיכולים לקרות כל מיני דברים ויכול שיתעוררו בעקבותיהם כל מיני סוגי הליכים משפטיים, בין אם זו עתירת חופש מידע, בין אם זו תביעה אזרחית בגין נזק שאזרח חושב שנגרם לו במהלך תהליך ההרכשה.
אביטל שטרנברג
¶
לבקש את מה שהוא מסר. מה שאנחנו מבקשים כאן זה שבאותם עשרת הימים האלה רשויות אכיפה תוכלנה לקבל את אותם הנתונים מפקיד משרד הפנים, או ממרכז ההנפקה. בעקבות הדיון כאן סייגנו את זה לדברים שהם חיוניים לצורך ביצוע תפקידיהם.
אבנר פינצ'וק
¶
אנחנו לא יודעים מי יקבע שזה חיוני, מי יקבע שמותר להעביר, שאסור להעביר. על כל דבר יש סעיף קטן של חוק שמגביל וקובע תנאים, פתאום כזה דבר גורף?
אביטל שטרנברג
¶
תסתכלו בבקשה על סעיף קטן (ג), 'השר ימסור מדי שנה דין וחשבון לוועדת המדע והטכנולוגיה של הכנסת לעניין מידע שהועבר, לפי סעיף קטן (ב)'.
אבנר פינצ'וק
¶
אביטל, אנחנו שואלים עכשיו, אנחנו מבקשים דיווח אפריורי, על מה מדובר. לא שבעוד שנה יסבירו לנו מה עשו עם זה.
אביטל שטרנברג
¶
חזרנו והסברנו. יכולים לקרות כל מיני הליכים. כרגע אני משרטטת לכם כמה תסריטים. יכולים לקרות עוד תסריטים. למעשה מדובר במערכת אחת. אנחנו מדברים על מערכת אכיפת החוק. אתה אומר לה בעצם, 'אוקי, משנעשה תהליך הנטילה, אנחנו לא נותנים לך שום דבר, גם אם זה באותם עשרה ימים, גם אם זה חיוני, לכי תרוצי לבית המשפט, לכי תקבלי דרך המשטרה'.
אבנר פינצ'וק
¶
לא, אני לא עומד על העשרה ימים. את יודעת, אביטל, שזה לא משנה מה את אומרת לי ומה אני אומר לך, זה לא דיון... אנחנו משפטנים, אנחנו קוראים את מה---
אביטל שטרנברג
¶
אין בעיה, אם אתה חושב שזה לא מכוסה מבחינת הסמכות להתקין תקנות, שתהיה סמכות קונקרטית להתקין תקנות איך זה נעשה. עדיין הסמכות הזאת נחוצה.
אבנר פינצ'וק
¶
אני לא יודע על מה אתם מדברים פה, ואתם גם לא יודעים, וזה מה שמטריד אותי. מילא, שאני לא אדע, זה---
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
האם נכון לומר שבמקרה הזה הכוונה לעתירות שיוגשו נגד הרשות? לא ייתכן שהרשות תבקש כבר בשלב הזה את האמצעים האלה.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
למשרד הפנים יש את זה, הפרקליטות, בשלב הזה שבן אדם רק מסר אמצעי, לא יכולה לראות למה היא צריכה את זה, הרי כשהחוק ייכנס לתוקף, היא יכולה לקבל מה שהיא רוצה. למה בשלב הזה הבקשה צריכה לבוא מכיוון רשויות המדינה או רשויות אכיפת החוק?
היו"ר מאיר שטרית
¶
האם אפשר לכתוב בסוף הסעיף 'לצורך הליך שמתנהל נגד המדינה בעניין זה'? להגביל את זה.
אבנר פינצ'וק
¶
אדוני, יש פה חוסר איזון בין המדינה, אני טוען שבהרבה דברים כאן בחוק, משום שאז המדינה יכולה לעשות---
היו"ר מאיר שטרית
¶
חברים, הוויכוח ביניכם מוכר לי. עכשיו תשבו לבד ותפתרו את כל בעיות הניסוח, תבואו עם ניסוח מוסכם ואני אצטרך להכריע פה ביניכם.
יהונתן קלינגר
¶
חבר הכנסת שטרית, אתה חייב להבין כי עם נוסח החוק הספציפי הזה יכול להיות שהפרקליטות תהיה מסוגלת להקים מאגר מקביל---
היו"ר מאיר שטרית
¶
לא מעבירים מאגר לאף אחד, לפרקליטות אין שום רצון להקים. אתה יוצא מנקודת הנחה שבפרקליטות כולם חשודים, כולם עבריינים, יקימו מאגרים לא חוקיים. עם כל הכבוד לך, יש גבול גם לזה.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אז תפסיקו. סליחה, סליחה. אני מציע להגביל את הסעיף הזה 'לצורך של הליך שמתנהל נגד המדינה'.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אז היא לא תוכל לקבל, זה רק כאשר מדובר בתביעה שמתנהלת נגד המדינה בשלב ההנפקה. זה מה שאתם רוצים?
אביטל שטרנברג
¶
אנחנו מדברים על נוחות דיונית ולא על העברה של החומר. ברגע שהנוסח הזה לא לפניכם, לכאורה, אני לא יודעת אם אפשר להגדיר את מה שעושים פה, אבל---
אבנר פינצ'וק
¶
סליחה, היושב ראש לא הזמין אתכם ולא הזמין אותי להגיש הסתייגויות או תוספות על מה שהוא החליט.
אביטל שטרנברג
¶
בדיון שהיה שלשום נשמרה לנו הזכות להעיר הערות. במסגרת ההערות האלה, אני מביאה כרגע את הנוסח. ציפיתי שהוא יהיה פה מונח לפניכם, הוא כנראה לא. אני הייתי רוצה לוודא שמה שאני מדברת עליו, הנוסח שאני קוראת פה, של 3ב'רבתי---
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
סליחה. קודם כל אני מבקשת, גב' שטרנברג, שתקראי יחד עם כולנו את הנוסח שהונח על שולחן הוועדה, שכתוב עליו, אמנם בטעות, 21.7 ואמור להיות 23.7. כמו שאת רואה---
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
הנוסח הזה שונה באופן מהותי ממה שדנו בו שלשום, כי אני הכנסתי את כל שינויי הנוסח וגם, כמו שראית, הצעות חלופיות שהצעתם. את ההצעות שאתם סימנתם והצעתם דברים לגמרי שונים, והם היו אמנם מעטים ממה שבכלל נידון או שהיה בסביבה של מה שדנו בו, לא הכנסתי, מכיוון שלא ייתכן שזה יהיה נוסח שנדון עליו. זה נוסח שלא דיברנו עליו.
אביטל שטרנברג
¶
אני רואה ש-3ב' רבתי נמצא פה, אז מבחינתי הדאגה לפחות לגבי הסעיף הזה מוסרת. עכשיו, אנחנו לרגע לא התיימרנו לשנות את הנוסח שלכם. באנו, כצעד של עזרה וחברות טובה, להציג נוסח ערוך טוב יותר לאותה הצעה שלנו. היא לא מעבר להיותה הצעה שלנו---
אבנר פינצ'וק
¶
אלה לא שינויי נוסח, אדוני. לא מדובר בשינויי נוסח. מה שבעצם משרד המשפטים רוצה באופן חד צדדי, כמו הסעיף הזה שאנחנו דנים בו כרגע---
היו"ר מאיר שטרית
¶
אני לא פותח שום דבר מהתחלה. למשרד המשפטים יש מעמד בעניין הזה ואני לא שם אותו בצד, הוא לא מעמד שווה ערך לכל אחד מחברי הוועדה שיושבים פה, לכן הסכמתי שמשרד המשפטים יעבור על הניסוח, כי בסוף הדרך החוק צריך לעבור ניסוח של משרד המשפטים בכל מקרה. אנחנו מדברים על ניסוח. אם יש להם הערות, אמרתי שאני מוכן לשמוע אותן ולדון בהן. ההערות לא יכולות לשנות את המהות של החוק, הן יכולות להעלות תיקונים פה ושם, לכן אני שומע אותם. נעבור אחד אחד ונשקול.
עכשיו, בסעיף הזה, שאני מבין שקראנו את הדבר הזה גם בחוק המקורי. הסעיף הזה לא היה בחוק המקורי? אנחנו דנו בסעיף הזה פה.
נעמה פלאי
¶
אני רוצה להסביר. הסעיף הזה הופיע במקור בהמשך החקיקה. מכיוון שהמצב היה שמשרד הפנים נוטל ומעביר לרשות והרשות מחזירה למשרד הפנים. ברגע שיצרנו את המצב שהאמצעים והנתונים מועברים לרשות ובמקביל למערך ההנפקה, עשינו פה פיצול של הסעיף, אותו סעיף רלוונטי, למקום שלו ברשות ו---
אבנר פינצ'וק
¶
אבל הן לא יודעות, אדוני, למה הן מתכוונות, אז הן לא יכולות לנסח. אנחנו לא קוסמים. אני שואל שוב---
היו"ר מאיר שטרית
¶
אתה לא יכול לקבל את החומר. נכון. זה המצב. מה, אתה מצפה שהמדינה תיתן לך את החומרים שלה בשביל שתעתור נגדה? זה לא הגיוני. הפוך.
אילת אלישר
¶
זה לא רק הליך שהמדינה צד לו, אלא שיכולה להיות צד לו, כי יש לנו גם את זכויות החקירה, רשויות המשטרה, שעדיין יכול להיות שלא יהיה הליך משפטי בעניין.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
'על אף הוראות סעיף קטן (א), עובד משרד הפנים רשאי להעביר מידע פרטני, לצורך הליך שהמדינה צד לו, ככל שהוא נוגע להליך ההרכשה---
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
'תהליך הנטילה, ההפקה וההנפקה לגורמים שלהלן', ואז השאלה אם אנחנו משאירים פה, 'משטרת ישראל, רשויות התביעה, פרקליטות המדינה, בית המשפט', שזה, אני מודה, שעדיין לא הבנתי מתי מעבירים לבית משפט ישירות---
אבנר פינצ'וק
¶
זה לא עניין של ניסוח. עכשיו אני שואל מי מחליט. אני פקיד משרד הפנים, אדוני, ומתקשרת אליי אביטל מהפרקליטות ואומרת לי 'תשמע, אני צריכה את זה לצורך זה וזה, תעביר לי'. מי מחליט?
היו"ר מאיר שטרית
¶
בדרך כלל זה יועץ משפטי של רשות ההגירה או של משרד הפנים. בדרך כלל. זה נוהל פשוט. אף אחד לא מחליט על דעת עצמו להגיש תביעה או להגיש חומרים.
אבנר פינצ'וק
¶
אבל, אדוני, איך שזה מנוסח כאן, אין אף אחד שהוא בעל האחריות, שאחר כך יצטרך לתת הסבר 'פנו אלינו, זה נמצא מתאים לחוק ולכן העברנו'.
היו"ר מאיר שטרית
¶
בכל הליך משפטי שמתנהל נגד משרד הפנים, הרי דרך הטיפול בכל תביעה כזאת, מגיעים ליועץ המשפטי של המשרד, או של הרשות הספציפית הנוגעת בדבר והוא מחליט כן לתת, כן ללכת לתביעה, לא ללכת לתביעה, לענות, לא לענות.
אבנר פינצ'וק
¶
אדוני, זו לא סתם שאלה, כי הרבה פעמים, כשיש בעל סמכות, יש לו את האחריות. הוא חתום על זה.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
'(ג) השר ימסור מדי שנה דין וחשבון לוועדת המדע והטכנולוגיה של הכנסת לעניין מידע שהועבר לפי סעיף קטן (ב), ובכלל זה מספר הפניות שהועברו למשרד הפנים לצורך קבלת מידע כאמור, וזהות הפונים'.
אבנר פינצ'וק
¶
גם לאיזה צרכים. אדוני, אדוני, עד עכשיו אנחנו לא יודעים, והם לא יודעים אפילו להגיד לאיזה צורך זה היה. אז לפחות שבדיווח לכנסת אנחנו נדע.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
3(ג) אני כאן מציינת שהממשלה מבקשת להעביר את הסעיף הזה, מבחינת ניסוח, לפרק ז', 'שונות'. בגלל שזה היה כאן כבר קודם וזה ממש משנה את הסדר של החוק, השארתי את זה פה.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
אין לי בעיה עם זה, אני רק אומרת שהסעיף הזה יעבור כנראה לסעיף השונות, בסעיף התמונות המופחתות.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
רק שנייה, היו כאן הערות של משרד המשפטים שלא נכנסו לנוסח, מכיוון שהיו חדשות. גב' שטרנברג, האם יש לך משהו להעיר? אנחנו מדברים על סעיף 3ג' רבתי, שאתם ביקשתם להעביר אותו לפרק ז', לשונות. כרגע הוא נשאר כאן, הוא יועבר לפרק שונות, אבל למען הסדר הוא נשאר כאן, אבל לא נכללות בו הערות חדשות שאתם הוספתם.
היו"ר מאיר שטרית
¶
זה מה שקיים. אין פה דברים חדשים. אנחנו מעבירים את הסעיף זה מהמקום הזה לפרק ז', לשונות.
היו"ר מאיר שטרית
¶
הנוסח היה מה שהיא ניסחה.
חברים, סליחה, גב' שטרנברג, אתם לא בעניינים. תעקבו אחריי ואני רוצה לרוץ מהר, אני לא רוצה להתעכב פה עוד שמונה שעות. חברים, אני גמרתי את החוק, אני יושב איתכם פה מתוך רצון טוב להגיע לניסוח משותף. אם תמשיכו את הדבר הזה, אני אפסיק את העניין, אני לא אעשה שום שינוי, מה שהחלטנו , זה מה שיהיה. אז חברים, תפסיקו עם, תהיו ערניים, תישארו איתי ממוקדים בחומר הזה, אני לא אעבור פה עוד חמש שעות.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
3ג': '(א) עובד משרד הפנים, שהשר הסמיכו לכך, רשאי להפיק באופן אוטומטי תמונת פנים באיכות פחותה מתמונת תווי פנים שנמצאה לפי סעיף 3(א) לצורך שימוש בה, לפי הוראות סעיף זה'.
אביטל שטרנברג
¶
אלה סעיפים שהיו בהצעת החוק המקורית, במקום אחר בחוק, והועברו לתמונה באיכות פחותה. זה אותם סעיפים.
היו"ר מאיר שטרית
¶
מאה אחוז, אתם מעבירים את אותם סעיפים לפרק ז', אז מה נידון בכלל? אני שואל, יש חדשות פה?
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
הם הועברו לעניין תמונה באיכות פחותה, זה לא היה בחוק המקורי, תמונה באיכות פחותה.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
(ב) 'תמונות פנים באיכות פחותה יישמרו במשרד הפנים בדרך שיקבע השר והן ישמשו את עובדי משרד הפנים, שהשר הסמיכם לכך, לצרכים אלה בלבד; 1ץ הצגה חזותית הנדרשת למסגרת מילוי תפקידו של עובד משרד הפנים . 2. הכללתה ברישיון לפי חוק כלי ירייה תש"ט-1949'.
'(ג) השר רשאי לקבוע, באישור ועדת המדע והטכנולוגיה של הכנסת כי עובד בגוף ציבורי שייקבע, שלצורך ביצוע תפקידו לפי דין, נדרש לאמת זהותו של אדם, יהא רשאי, במסגרת מילוי תפקידו, לקבל תמונת תווי פנים באיכות פחותה. בתקנות לפי סעיף קטן זה יקבע השר, בין השאר, את המאפיינים של מי שתמונותיהם יימסרו לגוף הציבורי והמטרות שלשמן יימסר. גוף ציבורי שקיבל תמונה באיכות פחותה, לפי סעיף קטן זה, לא יעשה בה שימוש אלא למטרה שלשמה נמסרו, לא יעבירם לאחר וימחק אותם מיד לאחר השימוש'.
'(ד) השר רשאי לקבוע בתקנות, באישור ועדת המדע והטכנולוגיה של הכנסת, הוראות בדבר אופן ההעברה של תמונות באיכות פחותה---
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
לא, זה לגבי אופן ההעברה. אתה צודק, אבל זה היה לגבי איזה גופים ציבוריים יקבלו את זה.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
כן. '(ד) השר רשאי לקבוע בתקנות, באישור ועדת המדע והטכנולוגיה של הכנסת, הוראות בדבר אופן העברה של תמונות באיכות פחותה, ובכלל זה תדירות העברת המידע, המטרות שלשמן יועבר, תנאי ההעברה, בעלי התפקידים המוסמכים לקבל תמונות כאמור, ומחיקת התמונות בתום השימוש בהן וכן הוראות בדבר אגירת המידע כאמור ואבטחתו'.
(ה) – זה סעיף שהממשלה רוצה להוריד. יסבירו טכנית למה.
'(ה) הכללת תמונת פנים באיכות מופחתת ברישיון לפי חוקי הירייה תיעשה לאחר שניתנה הסכמתו של תושב המבקש רישיון כאמור לכך. סירב תושב , לא יונפק לו הרישיון'.
נעמה פלאי
¶
לצורך ההבהרה. הנוסח שהופץ, הכחול, באותה תקופה לא תוקנו עדיין התקנות לעניין חוק כלי ירייה לגבי שילוב תמונה ברישיון בעירייה. בינתיים תוקנו התקנות והיום יש חובה לצירוף תמונה, ולכן זה לא יהיה נכון לומר ש'סירב תושב, לא יונפק לו רישיון'. תושב לא יכול---
נעמה פלאי
¶
אז לא יונפק לו רישיון בגלל התקנות ההן, לא בגלל החוק הזה. זאת אומרת, היום יש חובה שתהיה תמונה ברישיון כלי ירייה, ולכן אין עניין של הסכמה או לא הסכמה.
נעמה פלאי
¶
זה נכון שהתמונה תשולב ברישיון כלי ירייה, אני רק חושבת שהנוסח שאנחנו הצענו היה קצת יותר מסודר ו---
אביטל שטרנברג
¶
בנוסח שאנחנו קיבלנו לפני כמה ימים היה 'תמונות פנים באיכות מופחתת יישארו במשרד הפנים ולא יועברו, למעט העברה פרטנית למשטרת ישראל, לרשויות התביעה, לפרקליטות המדינה, לבית המשפט ולגורמים אחרים האמונים על אכיפת החוק'. הסעיף הזה נשמט פה. בנוסח שהוקרא כאן כרגע, של מה שאנחנו רואים כ-28א' רבתי, הנוסח הזה נשמט.
אביטל שטרנברג
¶
3ג' רבתי. אנחנו מדברים על תמונה באיכות פחותה. תמונה באיכות פחותה היא משהו שכבר דובר שהוא לא רק בשימושם של עובדי משרד הפנים. בעקבות בקשה שעלתה כאן אנחנו הוספנו גם אפשרות להוסיף גופים אחרים.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אני חשבתי שיושבים ביחד קודם. בשביל זה הכנו את הישיבה, נתנו זמן שתשבו ביחד, תגיעו עם דבר מוסכם פה. אני פשוט לא מאמין. אני לא מאמין. חברים, אתם תחזרו לוועדה הזו בחוקים נוספים, אני אומר לכם, זה לא יהיה עוד פעם אחת. זה פשוט לא יאומן. אני לא מאמין, אתה יכול להמשיך את הישיבה לאין סוף ולעבור דבר דבר, כל נקודה. אני לא מבין, מה, אתם לא מסוגלים לקבל החלטה על ניסוח משפטי ביחד? אני צריך להיות גורם משפטי?
היו"ר מאיר שטרית
¶
אין לי טענות על המאמץ, יש לי טענות על התוצאה. עכשיו אתם מתחילים להתווכח אם נאמר ככה או לא נאמר ככה. אלה דברים נורא בסיסיים.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אז דנו בו, יכולנו להשמיע את כל ההערות האלה קודם, החלטנו. אתם אמרתם שאתם רוצים להבהיר ניסוחים. מאה אחוז.
אבנר פינצ'וק
¶
יש לך פה סמכות להבהיר עוד, מה את רוצה עוד? אדוני, החוק הזה ומה שדיברנו כל הזמן על שימוש משרד הפנים, יש את האופציה להעביר את זה הלאה, אבל צריכים---
היו"ר מאיר שטרית
¶
מה חסר לך ב-(ג)? כתוב 'השר רשאי לקבוע, באישור ועדת המדע והטכנולוגיה של הכנסת, כי עובד בגוף ציבורי שייקבע, שלצורך ביצוע תפקידו לפי דין נדרש לאמת את זהותו של אדם, יהיה רשאי, במסגרת מילוי תפקידו, לקבל תמונות תווי פנים באיכות פחותה'. מה לא בסדר בזה? מה חסר לך פה, גב' שטרנברג?
היו"ר מאיר שטרית
¶
אוקי. גמרנו. הלאה. אנחנו מורידים את הסעיף שביקשתם להוריד. משרד הפנים, גב' נעמה פלאי? אנחנו מורידים את סעיף (ה). ירד.
היו"ר מאיר שטרית
¶
בסעיף 2, מה שכתוב במרקר, 'העברה פרטנית, שימוש בתמונה לצורך הנפקת תיעוד יהיה בהסכמתו של בעל התעודה' – יורד.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
את סעיף 4 אני לא אקריא, רק הוספנו 'איש משמר הכנסת'. מתברר שבחוק משמר הכנסת יש סמכויות בסיסיות מאוד לזהות אנשים בכניסה לכנסת. לא הגיוני שלכל סוהר יהיה את זה ולא לאיש משמר הכנסת בכניסה לכנסת.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
'לצורך אימות זהותו של אדם... מספר זיהוי, במסגרת מילוי תפקידם לפי דין'. הדין קובע שיש להם סמכות לדרוש הזדהות מאדם. הדין קובע שגם לסדרנים יש, וזה, והורדנו. כאן זה רק איש משמר. לממשלה לא היתה התנגדות, קצין הכנסת פנה אליי בעניין הזה.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
8, מה שעשינו, את סעיף (ב) קטן, שדיבר על הרחבה של אימות טביעות אצבע לכל מיני עובדים של גופים ציבוריים, העלינו את זה כרגע לסעיף קטן 8.
אביטל שטרנברג
¶
אני נאלצת לחזור פה צעד אחד אחורה, לגבי התקנות של העברה מהמאגר של התמונות המופחתות. במקור אומרים לי ששר המשפטים היה חלק מהלופ של התקנת התקנות, אז צריך להוסיף אותו.
היו"ר מאיר שטרית
¶
השר, בהתייעצות עם שר המשפטים. זה מה שאמרנו.
הלאה. בסעיפים הבאים, בעמוד 9, אין שינויים?
היו"ר מאיר שטרית
¶
אם את אומרת לי שזה מקובל, אני שקט.
עמוד 13, כתוב למטה פה, הממשלה מבקשת למחוק סעיף שכבר אושר, אישור אגירה וחובת מחיקה בסעיף 15.
היו"ר מאיר שטרית
¶
איך יכול להיות שצילמו את זה וזה לא מופיע אצלי? מה כן צילמתם? רבותיי, אני פשוט לא מאמין.
היו"ר מאיר שטרית
¶
תצלמו את זה, בצילום אנחנו רואים את זה ככה. נעשה הפסקה עשר דקות, תצלמו את זה ותחזרו. אני פשוט לא מאמין. אני לא מבין את זה. לכו לדפוס שתי דקות ותצלמו את זה. אני אלך לצלם את זה בעצמי, אין בעיה.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
אני רוצה רק לציין, סעיף 3ג' רבתי, סעיף התמונות המופחתות, כדי שיהיה ברור שאנחנו מעבירים פה לא את כל המאגר, אלא תמונה, בסעיף 3 ג' רבתי (ג), העירה לי גב' שטרנברג, ונכון, שכמובן שאנחנו לא מתכוונים שיעבור כל המאגר לאיזה גוף ציבורי, אלא רק תמונה ספציפית.
אביטל שטרנברג
¶
תמונה של אדם מסוים או תמונה של קבוצה מסוימת. זאת אומרת, אנחנו לא מעבירים רק אחד, אנחנו נעביר כמה, אבל לא נעביר מאגר.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
לא משנה, זה עדיין אדם. ברגע שאת קוראת לזה קבוצה, קבוצה היא דבר שיש להגדיר אותו, האם מדובר על קבוצת---
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
לא, זה לא משנה, זה אדם. ההסמכה היא לגבי העברת תמונה. זה אדם ועוד אדם ועוד אדם. זה לא מוגבל.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
קודם כל אנחנו מבהירים שהכוונה היא בוודאי לא לכל המאגר, אלא רק לתמונה אחת בודדה---
אביטל שטרנברג
¶
כל מה שאני רוצה זה שהניסוח יהיה שזה יהיה פרטני, שזה לא המאגר. עדיין יכול להיות שאני ארצה כמה עשרות, אולי כמה---
היו"ר מאיר שטרית
¶
עמוד 12: העברת מידע מהמאגר הביומטרי וגישה אליו. בבקשה תסבירי, גב' לאמעי. מה התיקון פה?
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
סעיף 15, הממשלה מבקשת למחוק אותו. בנוסח שלכם ראיתי שביקשתם למחוק. אולי תסבירו למה.
אביטל שטרנברג
¶
כי הבנו שאין מניעה, מבחינת הפרטיות, לשמור תוצאות זיהוי. זאת אומרת זה כן לא אולי, או כן לא קבוצה, אבל מבחינת פרטיות, אין מניעה לשמור את זה. בניגוד לדברים האחרים שמאוד הקפדנו לא לאגור אותם.
יורם אורן
¶
מה שאנחנו נקבל בסוף זה לא אמצעים ולא נתונים, אלא תוצאת זיהוי. תוצאת זיהוי אומר זה השם של הבן אדם, או זאת הזהות שהוא התיימר אליה וזה בסדר, או זאת הזהות שהוא התיימר אליה וזה לא בסדר. זאת אומרת, זה משהו שלחלוטין אין לו שום קשר לא לאמצעים ולא לנתונים.
היו"ר מאיר שטרית
¶
סליחה, אני נותן לך דוגמה. למשל בדיקה מי התיירים שבאו מירדן לארץ בחודשיים האחרונים ולא חזרו, לפי הוויזה. אפשר לקבל תוצאה כזאת?
היו"ר מאיר שטרית
¶
מר קלינגר, אתה שוכח שאמרתי באחת הישיבות שאנחנו מתכוונים שתהיה חתימה גם בשדה התעופה ובכל מעברי הגדול, טביעות אצבעות וצילום תווי פנים של כל מי שנכנס לארץ, כדי לוודא שלא ייכנסו לפה אנשים בלתי רצויים. תדע לך שנערכים לעניין הזה, זה יהיה בכל מעברי הגבול בארץ, אז על הבסיס הזה, אין שם בעיה של לעשות אגירה כזו של החומרים, ולקבל רשימה מי האנשים שנכנסו ולא יצאו ושצריך לטפל בהם.
אביטל שטרנברג
¶
אני רוצה להדגיש שהסעיף הזה מדבר על סימן ב'. סימן ב' מדבר על העברת מידע לעובד משרד הפנים לצורך הנפקת מסמך זיהוי. אני רוצה להבין למה אנחנו עכשיו מוחקים את הסעיף שאישרנו שאומר שלצורך הנפקת מסמך זיהוי, תוצאת הזיהוי שהועברה, זה---
יורם אורן
¶
ברגע שזו תוצאת זיהוי ללא אמצעים ונתונים, אני אולי רוצה לשמור. למשל, הנה מישהו שהיה אירוע שהוא חשוד בהרכשה כפולה, למה? כי אולי הוא יבוא עוד פעם ואז אני אוכל לטפל בו בצורה מסוימת. אין שם מידע אישי, יש שם תוצאת זיהוי בלבד.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אני שואל, בלי קשר לחוק הזה, נגיד מחקנו את הסעיף, מי מפריע היום לאסוף את הנתונים האלה? מי מפריע למשרד הפנים לעשות רשימה של כל אלה שאתה אומר? מי מפריע לו? אף אחד.
היו"ר מאיר שטרית
¶
שם, מספר זהות, אלה תוצאות זיהוי. ...'שהועברו למשרד הפנים לפי סימן זה, לא ייאגרו, יימחקו'. מר פינצ'וק, בסעיף 15 נמחקות המלים 'וכן ממצאים ביומטריים ונתונים ביומטריים, בכלל זה תמונות תווי פנים'. מדובר פה רק על תוצאות זיהוי, 'תוצאות זיהוי שיועברו למשרד הפנים, לפי הוראות סעיף זה, לא ייאגרו באופן ממוחשב מעבר לנדרש לצורך השימוש למטרה שהם הועברו'. תרצו אחר כך לעשות רשימה של נתוני זיהוי שלכם, תעשו, בלא קשר לחוק הזה. אף אחד לא מפריע לכם. מוחקים רק את האמצעים הביומטריים והנתונים הביומטריים.
יהונתן קלינגר
¶
נכון, אבל מרגע שזה היה הסימן שמטפל בהעברת מידע למשרד הפנים מהמאגר, וכן מדברים שהרשות מעבירה למשרד הפנים רק מידע על תוצאות של מי שניטלו ממנו אמצעים, אז האמצעים מוחזקים אצל משרד הפנים ומשרד הפנים הפיק ממנו נתונים, הוא רק אימת אותם. עכשיו מרגע שיש לו אמצעים ונתונים ויש לו את עצם האימות ומותר לו לאגור את האמצעים ואת ה---
היו"ר מאיר שטרית
¶
סלח לי, למה אתה אומר לא? נאסר עליו לאגור אמצעים ביומטריים ונתונים ביומטריים, ויש גם תמונות.
נעמה פלאי
¶
סעיף 3(ה) 'אמצעים ונתונים ביומטריים שניתנו והופקו, לא ייאגרו באופן ממוחשב, למעט במאגר הביומטרי מעבר לנדרש ובהתאם להוראות סעיף 3(א)', שזה התמונה המופחתת, 'מעבר לנדרש לצורך העברתם לרשות ולמערך ההנפקה לפי הוראות סעיף קטן (ג) והם יימחקו באופן אוטומטי בכל מקום שבו נשמרו בתהליך הנטילה, ההנפקה וההעברה, מיד אחרי ש---
אבנר פינצ'וק
¶
רגע, אני שואל על 4(ו). ב-4(ו) מדובר על נטילת אמצעים ונתונים לצורך הנפקה. אני צודק? זה אולי מסומן (ד), 'אמצעי זיהוי ביומטריים שניתנו לפי הוראות סעיף זה ונתוני זיהוי ביומטריים שהופקו מהם, לא ייאגרו באופן ממוחשב מעבר לנדרש, לצורך השוואתם, והם יימחקו אוטומטית, מיד לאחר קבלת תוצאות ההשוואה, אלא אם כן נדרשת השוואתם לאמצעים ונתונים ביומטריים שבמאגר'.
אבנר פינצ'וק
¶
כן, אבל בפריזמה של מה שאנחנו עכשיו מדברים... ואז קיבלתי את תוצאת הזיהוי. אני לא רוצה שיהיה גם וגם.
היו"ר מאיר שטרית
¶
במקור, בסעיף 15 כתוב 'וכן ממצאים ביומטריים ונתונים ביומטריים, ובכלל זה תמונות תווי פנים שהועברו ממשרד הפנים, לא ייאגרו באופן ממוחשב'. זה מכוסה על ידי הסעיף הקודם שאסור להם לאגור שום דבר אחר, אבל עכשיו פה מדובר שפה אסור לאגור כלום, השאלה האם תוצאות זיהוי כן יכולים לשמור או לא? זה מה שנעמה אומרת. היא אומרת כך, נגיד שיש רשימה שרוצים לבדוק אנשים שזייפו תעודות זהות. מותר לשמור את הנתונים האלה? אני חושב שצריך לשמור את הנתונים האלה.
אבנר פינצ'וק
¶
אנחנו לא סתם מקשים, פשוט קיבלנו נוסח ואני מודה, הזזנו סעיפים ממקום למקום וזה יוצר איזה שהוא בלגן, ולכן אני שואל את השאלות האלה.
יהונתן קלינגר
¶
לדוגמה לפי סעיף 3ב' רבתי (ב). 'לעובד משרד הפנים מותר להעביר מידע פרטני'. עכשיו השאלה מה זה מידע פרטני, אם זה כולל גם את אמצעי הזיהוי ונתוני זיהוי או לא, למשטרת ישראל, רשויות התביעה וכדומה, והוא יכול גם להעביר את תוצאות הזיהוי. יכול להיות, וזה מה שניסיתי להגיד קודם וכבודו חלק עליי, אבל עכשיו, לאור הסעיף הזה, זה כן משתנה, שאחד מהגורמים האמונים על הליכי אכיפת החוק יוכל, כדין לחלוטין, לנהל מרשם ביומטרי מקביל. כי הוא מקבל לפי 3ב' (ב).
היו"ר מאיר שטרית
¶
מר קלינגר, באמת, עזוב, אתם מגזימים ואני לא רוצה לחזור רוורס עוד פעם. חברים, אני רוצה להתקדם. אני שואל, האם יש למישהו התנגדות, האם מישהו חושב שצריך להתנגד לזה שמשרד הפנים יוכל לשמור תוצאות זיהוי, לא אמצעים ביומטריים וכן הלאה, לגבי מקרים שבהם צריך לשמור את המקרים האלה. כמו שאמרתי, לדוגמה, רשימה של אנשים שניסו לזייף תעודות.
ניר פסי
¶
לא, דקה אחת. זה אומר שמחר אני הולך להתחזות בתור מר מאיר שטרית, ואתה מקבל את הנקודה הרעה ואתה נכנס למאגר---
אביטל שטרנברג
¶
רק רציתי הערה ל-11. בסעיף 11(ב) מדובר למעשה על הסמכה פרטנית, אישית, ספציפית. אנחנו מציעים שידובר בבעלי תפקידים ש---
היו"ר מאיר שטרית
¶
סליחה , מר פינצ'וק, אני לא מצליח לשמוע מה רוצים. גב' שטרנברג, אני רוצה להבין מה הבעיה.
אביטל שטרנברג
¶
אנחנו מדברים על העובדים החיצוניים, אותם מומחים שהמאגר יעסיק. לפי הנוסח כרגע אנחנו מדברים על הרשאה אישית שהשר, באישור ראש הממשלה, כל פעם שמעסיקים איזה שהוא מומחה, צריך לבקש אישור שמי.
היו"ר מאיר שטרית
¶
סליחה, סליחה. חברים, דנו בזה בפעם שעברה והיה ויכוח האם צריך אישור ראש הממשלה או לא צריך אישור ראש הממשלה. זה הוויכוח היחידי שהיה בסעיף הזה, ובסופו של דבר אני החלטתי שצריך אישור ראש הממשלה. בזה נגמר העניין. חברים, לא נחזור ברוורס.
היו"ר מאיר שטרית
¶
חברים, אני לא חוזר רוורס. סעיף 15 מאושר עם השינוי. בעצם למחוק את סעיף 15.
סעיף 16. גב' לאמעי, פה יש שינויים מהותיים בסעיף 16?
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
לאור העובדה שאנחנו כבר הסדרנו העברות והקלות שונות בכל יתר הסעיפים, אני לא מבינה למה שוב ההרחבה הזאת של ההעברה של עובד ממשרד הפנים לכל גורם---
אביטל שטרנברג
¶
לא, אנחנו פיצלנו. עשינו בו פיצול, אמצעים ונתונים עברו לתחילת החוק, תוצאות זיהוי נשארו במקום הזה. תוצאות זיהוי אפשר להעביר. זה פשוט פיצול שנעשה.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
אז עכשיו תסבירו גם לגבי זה, כי אז זה היה מרוכז, עכשיו כשפיצלנו, למה כאן אנחנו רוצים להעביר תוצאת זיהוי לכל הגורמים האלה?
היו"ר מאיר שטרית
¶
שם הגבלנו את זה מאוד מאוד מאוד. פה זה דבר אחר. זה לגבי תוצאת זיהוי, לא אמצעי זיהוי.
חברים, 17, העברת מידע מהמאגר למשטרת ישראל והמשטרה צבאית. אין שינויים.
אילת אלישר
¶
אני רק רציתי להגיד שאנחנו לא דיברנו על תקנות, דיברנו על הסדרים שייקבעו בין המשטרה לרשות.
היו"ר מאיר שטרית
¶
צודקת. הגדרנו את המלה, במקום 'תקנות', 'הסדרים'. כתוב 'לפי הוראות סעיף 6 ותקנות שיקבע השר', אז במקום תקנות, היא צודקת, מדובר פה לפי הסדרים שייקבעו בין... ההסדר היה לפי הסדרים שייקבעו בין המשטרה לבין משרד הפנים, בהסכמה. זה היה הנוסח שאני קבעתי ואני מבקש לכתוב את זה, כמו שאני אומר. במקום 'תקנות', לפי הוראות סעיף 6, בכפוף.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
אני כתבתי את זה בנוסחים קודמים, אחר כך באו ואמרו לי שבעצם התכוונו כאן לכללים, שזה לא סתם כללים, אלא---
היו"ר מאיר שטרית
¶
סליחה, היתה הכרעה בעניין. אני חוזר, תרשמי את הניסוח שאני אומר לך: 'בכפוף להסדרים שייקבעו בין המשטרה לבין משרד הפנים, בהסכמה', זה הנוסח.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
אני רציתי להעיר שזה נוסח שהנחתי על השולחן, לאחר מכן נאמר על ידי משרד המשפטים---
היו"ר מאיר שטרית
¶
לכן קבענו 'הסדרים'. אז תכתבי את הנוסח הזה. עכשיו זה סוף הדרך, אנחנו קובעים לפי הסדרים שייקבעו בין המשטרה למשרד הפנים, בהסכמה.
היו"ר מאיר שטרית
¶
לא חייבים, אני לא חייב להיכנס בין המשטרה למשרד הפנים, איך הם מעבירים ולמי הם מעבירים. זה לא ענייני. גם אז עלתה השאלה על ידך ואמרתי לא.
אילת אלישר
¶
רק לגבי סעיף 18 אני רוצה להזכיר את מה שאמרתי בתחילת הדיון. קודם כל, שיכול להיות שהשר יגיש או כבר הגיש הסתייגות בעניין של העוון, ובכל מקרה, אם בסופו של דבר זה יהיה עוונות, אז זה עוונות כפי שייקבע בתקנות ולא בתוספת.
אביטל שטרנברג
¶
בסעיף קטן (ה), 'סירב שופט לתת צו כמבוקש בסעיף קטן (א), רשאי היועץ המשפטי לממשלה ונציגו לערער על ההחלטה', אנחנו מבקשים להוסיף כאן גם את התובע הצבאי הראשי ואת הפרקליט הצבאי הראשי או נציגו. ובסעיף קטן (ו), במקום קצין משטרה צבאית ראשית, זה מפקד משטרה צבאית חוקרת.
רינה לאמעי-רכלבסקי
¶
למה להוריד בדרגה? הרי בחוק נתוני תקשורת זה היה רמטכ"ל, עשינו דגרגציה לקמצ"ר, ו---
אביטל שטרנברג
¶
ראש אגף החקירות ומפקד המשטרה הצבאית החוקרת, זה בחוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה נתוני תקשורת), אז אנחנו הלכנו על זה. אני לא איהרג על זה, אבל---
היו"ר מאיר שטרית
¶
יפה, אותו דבר יהיה פה. מה לא בסדר בזה? אם כתוב בנתוני תקשורת ועל זה אתם מסתמכים, יהיה אותו דבר פה. אז במקום מה שכתוב 'קצין משטרה צבאית ראשי' יהיה 'ראש המשטרה הצבאית החוקרת'. נא לתקן.
דובר
¶
אם אפשר לחזור לעמוד 15, אם אפשר להוסיף בשורה התחתונה 'בשל אותו חשד על ידי משרד הפנים ו/או אזרח', זאת אומרת גם לאזרח למעשה שחושד שגנבו את הזהות שלו, מותר להגיש תלונה.
היו"ר מאיר שטרית
¶
חברים, אנחנו לא רוצים לפתוח את העניין הזה שיתחיל לקבל נתונים ביומטריים. יש לו תלונה, הוא יפנה למשרד הפנים ומשרד הפנים יעשה את הטיפול.
נעמה פלאי
¶
אני רוצה לחזור אחורה לסעיף 12, רק הבהרה. אנחנו הוספנו פה הבהרה, שיהיה ברור, וזה הובהר במסגרת המהלך שעדכנו לגבי הסיומת של הסעיף, 'לא העבירה הרשות תוצאת זיהוי כאמור בתוך פרק זמן שקבע השר, יראו זאת לעניין סעיף 3א' (א) כאישור להנפקת מסמך הזיהוי' והכנסנו את תמונת הראי גם בתחילת החוק. זו הבהרה שהכנסנו עכשיו, לכן אנחנו מבקשים שייאמר---
נעמה פלאי
¶
ובסעיף 3(א) זה מופיע ש'לאחר שמרכז ההנפקה וידא כי תוצאת הזיהוי שהתקבלה במשרד הפנים לפי סעיף 12 אינה מונעת את הנפקתו'.
אילת אלישר
¶
יש לי רק דיוק אחת לגבי סעיף 20. הוועדה בפעם הקודמת ביקשה שבנושא הדיווח אנחנו גם נגיש דיווח לגבי העובדה שהליך החקירה הסתיים בהגשת כתב אישום. רצינו לסייג---
אילת אלישר
¶
זה לא כל כך ברור, כי למשל אחת האפשרויות היא שאנחנו נקבל מידע מחוץ לארץ ואין לנו מושג אם הוגש כתב אישום או לא.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אם את לא יודעת אם הוגש כתב אישום, מה תגידי? 'הוגש כתב אישום'. את לא תוכלי להגיד את זה.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
סעיף 29 - עונשין. למעשה הממשלה השאירה את סעיף העונשין כמות שהוא. אנחנו רצינו, חוץ מהחמש שנים---
היו"ר מאיר שטרית
¶
אני מסכים, אתה מתפרץ לדלת פתוחה. חברים, אמרנו חמש שנים, יישאר חמש שנים. כתוב פה שלוש.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
אני מציעה שהממשלה תציג את הנוסח הזה כרגע, מכיוון שהוא לא נכלל במה שנשלח אליי ב-23:00 בלילה. הם שלחו תיקון לסעיף העונשין בבוקר.
רביד דקל
¶
אנחנו עשינו איזה שהוא שינוי בסעיף העונשין, שהוא עושה סדר בסעיף. סעיף 29(א) - הסעיף המקורי אומר 'המוסר או המגלה אמצעים ביומטריים', אנחנו הוספנו את המלה 'המעביר', כדי לכלול אנשים נוספים בהקשר הזה, 'המוסר, המעביר או המגלה אמצעים ביומטריים, נתונים ביומטריים, תוצאות זיהוי או מידע חסוי בניגוד להוראות סעיף 26'---
אביטל שטרנברג
¶
אדוני, אנחנו ישבנו ועשינו מיפוי של כל ההתנהגויות שאנחנו חושבים והלכנו ובדקנו אם זה נכלל בסעיפים והגענו למסקנה ש---
רביד דקל
¶
כן. בנוסח של הוועדה מופיעה האופציה של רשלנות, אנחנו בחרנו להפריד אותה לסעיף נפרד. דרך אגב, בסיפא של סעיף 29, כדי להבהיר מה המשמעות של שימוש, אנחנו מציעים להוסיף הגדרה ששימוש בסעיף זה, 'לרבות אגירה, העתקה, שינוי או מחיקה שלא כדין'.
רביד דקל
¶
סעיף קטן (ב) של 29 זה סעיף הרשלנות. זה פיתוח של הסיפא שהיתה בסעיף 29(א). 'הגורם ברשלנות לגילוי אמצעים ביומטריים, נתונים ביומטריים, תוצאות זיהוי או מידע חסוי מאחר, תוך הפרת הוראה מההוראות שנקבעו לאבטחת מידע לפי חוק זה, או הפרת כלל או נוהל שנקבעו לפי חוק זה, דינו מאסר שנה'. זה סעיף הרשלנות, הוא חל על כל מי שעובד ברשות, כולל ראש הרשות.
אבנר פינצ'וק
¶
אדוני, אנחנו לא רוצים -אדוני אמר שהוא לא מאמין שיגיע, והיה על זה ויכוח- להגיע למצב הקטסטרופלי של דליפת נתונים מהמאגר. מה שהמדינה כאן מנסה לשנות את ההחלטה שהתקבלה פעם שעברה, זה להתנות את סעיפי העונשין של רשלנות בכך שיש את התוצאה המזיקה. זאת אומרת שהיתה כבר דליפה. אם זה יהיה כך, אז זה מגדיל את הסיכויים שאנחנו נגיע לתוצאה המזיקה, משום שעבירות רשלנות נועדו במיוחד למנוע את התוצאות האלה. ואדוני סמך את ידיו על ההסדר, שהוא עצמו יצר בחוק מידע גנטי, שאינו מתנה עבירות רשלנות בתוצאה, ומה שנעשה כאן זו בקשה לרוויזיה, מבקשים מאדוני לשנות.
רביד דקל
¶
הבנתי את הבעיה שאתה מעלה. הבנתי, לא צריך להכביר מלים, אני מבינה יחסית מהר. סעיף הרשלנות של הוועדה הוא גם מותנה בתוצאה, אם אתה רוצה, אתה יכול לקרוא אותו, זה הנוסח שכתוב פה, 'המגלה או המעביר...' וברישא מדובר ברשלנות או ב---
היו"ר מאיר שטרית
¶
את הסעיף הזה הכנסנו רק לגבי מי שמנהל. לראות במי שמנהל את הרשות, שאם הוא לא נוקט אמצעים סבירים למנוע דליפת מידע, בעניין הזה הוא---
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
זו חקיקה נפרדת, כי בחוק מידע גנטי זה נפרד. יש גם על מי שלא נוקט אמצעים סבירים, שזה מה שבעצם טוענת כאן רביד ובעצם חל גם בסעיף שלהם. זה מה שאת אומרת, רביד? שברגע שאת הכנסת את העניין 'תוך כדי הפרה מהוראות---
היו"ר מאיר שטרית
¶
'הגורם ברשלנות לגילוי אמצעים ביומטריים, נתונים ביומטריים, תוצאות זיהוי או מידע חסוי לאחר, תוך הפרת הוראה מהוראות שנקבעו לאבטחת מידע לפי חוק זה, או הפרת כלל או נוהל שנקבעו לפי חוק זה, דינו מאסר שנה'. אז זה לא רק תוצאה.
אבנר פינצ'וק
¶
בסדר, אבל יחד עם סעיף קטן 3. אותו אנחנו מותירים על כנו. בנוסח של הוועדה, לפי ההחלטה של אדוני בפעם שעברה, 'אינו נוקט אמצעים סבירים---
אבנר פינצ'וק
¶
היתה החלטה, אדוני. אני קראתי בפירוש את הסעיף מחוק מידע גנטי ואדוני אמר שזה סעיף שנראה לו ושצריכים להכניס אותו קטן, וזה סעיף קטן 3, ואם הם עכשיו רוצים לשנות את זה, זה שוב רוויזיה. איך אתם מעזים לעשות כזה דבר? אתם הודעתם שאתם מבקשים רוויזיה? אתם רוצים לשנות... היושב ראש...
רביד דקל
¶
אני עונה לשאלה, אתה לא נותן לי לענות לשאלה. התשובה היא שעבירות רשלנות שהמחוקק בוחר להטיל אחריות פלילית על עבירות רשלנות, הוא עושה את זה במשורה.
רביד דקל
¶
אני מוכנה להציג את העמדה שלי, העמדה העונשית, שהיא העמדה של המחלקה שאני עובדת בה, והיושב ראש---
רביד דקל
¶
העמדה היא שעבירות רשלנות אלה עבירות שצריך לעשות במשורה. המשמעות של עבירת רשלנות, אדוני, זה שאתה בכלל לא מתעניין מה קורה אצל הבן אדם פנימה. הבן אדם, זה לא מעניין אותי אם הוא היה מודע, לא מודע, חשב, לא חשב, זה לא מעניין, אני קובעת סטנדרט---
היו"ר מאיר שטרית
¶
חברים, מר קלינגר, אולי תפסיק להפריע. אני נותן לכם לדבר חופשי, אני רוצה לשמוע את דעתה.
רביד דקל
¶
אני קובעת סטנדרט שיכול להילמד מהכללים, מהנהלים, מהתקנות, ממה שלא יהיה, מחוקים אחרים, ממאטריה משיקה לדבר הזה, זה הסטנדרט ואני בודקת את ההתנהגות של הבן אדם. ההתנהגות של הבן אדם נמצאת פה והסטנדרט נמצא פה, ואני קובעת שאני מגישה כתב אישום ברשלנות. כדי לצמצם את ההתנהגויות שאפשר יהיה להגיש נגדן כתב אישום, אני מתנה את זה בתוצאה, כי אז זה מעיד שבאמת ההתנהגות היתה כזאת שראויה לכלי הפלילי. במצבים שזה לא ראוי לכלי הפלילי והיתה סתם הפרה של הוראות הבטיחות, יש דינים אחרים, אדוני. בחוק איסור הלבנת הון למשל, קבעו שהפרת כללי אבטחת המידע וכולי תהיה עבירה לפי חוק שירות המדינה (משמעת). יש מדרג בהתייחסות להתנהגויות האלה.
היו"ר מאיר שטרית
¶
למה בעינייך, אם הוא לא נוקט את האמצעים הסבירים, לא מדובר על יותר מסבירים, לשמירת סודיות ואבטחת המידע, זה לא תוצאה? נגיד אני ממונה על היחידה הזאת, אני בבוקר אומר לחבר'ה, 'תשמע, תנו להם להיכנס, יש לי אורחים, שייכנסו למאגר'. אני אומר, לא לנקוט אמצעים סבירים בשמירה על ביטחון, למה זה לא תוצאה?
היו"ר מאיר שטרית
¶
נכון. סליחה, מה המטרה של הענישה? אני מקווה שלא נצטרך להשתמש בענישה אף פעם, המטרה של ענישה היא להרתיע. מתי את מרתיעה? כשהענישה היא חמורה, אחרת אדם מוכן לקחת את הסיכון. בעניין של נקיטת אמצעים סבירים למניעת הדלפה, או למניעת פגיעה באבטחת מידע, הרגישות של המאגר הזה בעיני הציבור היא כל כך רחבה ששווה לי לעשות את האיזון מולה במקרה הזה בקביעה גם של עבירה של אי נקיטת אמצעים סבירים לשמירתה. אני רוצה שאנשים---
היו"ר מאיר שטרית
¶
כן, בדיוק, ואני עשיתי את אותו חוק ואני חושב, אגב, שזה השיג את שלו. אני לא שמעתי שום דליפה מאף אחד מהמאגרים הגנטיים שקמו.
היו"ר מאיר שטרית
¶
זה שווה. לצורך החוק, אני חושב ששווה להשאיר את הסעיף הזה ולהשאיר את העניין של אי נקיטת אמצעים ואני מקבל את כל הניסוח הזה שלכם, בתוספת הסעיף של אי נקיטת אמצעים סבירים.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אני דווקא אמרתי שיש אחריות לראש הרשות. הרעיון היה שראש הרשות, מבחינתנו, אם הוא לא נקט אמצעים סבירים לשמירת הביטחון, הסעיף הזה חל גם עליו.
אבנר פינצ'וק
¶
אדוני, אני חייב להגיד שמה שאומרת נציגת משרד המשפטים הוא הרבה פעמים נכון, באמת על אזרחים מן השורה מאוד נזהרים כשמטילים עבירת רשלנות, אבל לא כאשר יש אחריות ואחריות מאוד גבוהה. אוקי, תתני למנהל הכור האטומי להתרשל כמה שהוא רוצה, זו לא תהיה עבירה פלילית, אלא אם כן היתה דליפה, כמו בצ'רנוביל. ואני מצטער שאני מזכיר בפעם השנייה פה את צ'רנוביל, אבל זו בדיוק האנלוגיה. אמרתם שזה מאגר רגיש ביותר, אתם לא צריכים לחכות לדליפה כדי לנקוט באמצעים נגד מי שהתרשל. אנחנו, האזרחים, נותנים לכם מידע יקר מפז כדי שתשמרו עליו, אנחנו רוצים שלא תתרשלו. אנחנו לא רוצים שרק כשידלוף המידע, אז אתם תתעוררו. ואתם יודעים יפה מאוד שבמערכות כאלה, בטח באבטחת מידע, כשאין אחריות אישית, כאשר עוברים לסדר היום על עבירות רשלנות ואף אחד לא נותן את הדין, אז אחר כך בא ראש הרשות לאיסור הלבנת הון ומצפצף על הכנסת ואומר לה שהוא לא חייב לה שום דבר ושום דיווח, למרות שהוא העביר מידע שלא כדין, ברשלנות, בטעות. לא הוא באופן אישי, אני חייב לציין. אם אתם רוצים להגן על המידע הזה, אל תחכו שתהיה תוצאה מביכה.
היו"ר מאיר שטרית
¶
חברים, חבל על הוויכוח. אני הולך לפי הקו שקבענו בחוק מאגר המידע הגנטי. יש את הסעיף הזה ויש את הסעיף לגבי ראש רשות שרואים בו כאחראי אם הוא לא נוקט אמצעים סבירים. נכניס גם את הסעיף הנוסף הזה. לא רק ראש הרשות, כל המנהלים. גב' לאמעי תנסח את אותו סעיף כמו הנושא של מידע גנטי ועם אותה החמרה.
רביד דקל
¶
אני חושבת שלעניין הזה, אם מעתיקים את הסעיף מחוק מידע גנטי, לדעתי יש שם הוראות לעניין אבטחת הסודיות---
היו"ר מאיר שטרית
¶
בחוק גנטי כתוב, בסעיף 39(א) 'נושא משרה בתאגיד חייב לפקח ולעשות כל שניתן למניעת עבירה לפי סעיף 38---
היו"ר מאיר שטרית
¶
זה סעיף קודם, סעיף 38, סעיף העונשין, 2, 'העושה אחד מאלה, אינו נוקט אמצעים סבירים לשמירה על סודיות בניגוד להוראות סעיף 18(ב)'.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
אני כתבתי 'סודיות ואבטחת מידע'. הוספתי אבטחת מידע, כי פה האישיו הוא אבטחת מידע.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אני מעוניין, כדי ליצור את האיזון המתאים מול הרגישות, ליצור, מבחינתי, גם החמרה בתחום של הענישה וההרתעה. לדעתי זה נכון וזה חשוב. זה עבד במידע הגנטי לא רע. אני חושב שזה נכון, שיעבוד גם פה, לכן נכניס גם את הסעיף הזה. אני מבקש שהניסוח ייעשה בינך לבינה, מה שתסכימו, מקובל עליי.
אבנר פינצ'וק
¶
אלא אם כן יש סתירה. אדוני, רק שלא יטרידו את אדוני שוב, ואם יש סתירה, כמובן שהנוסח של הוועדה הוא גובר.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
אני רוצה לדעת איפה מכוסה עובד שעושה את הדבר הנורא מכל, מקשר בין המאגרים בלי שיש לו---
היו"ר מאיר שטרית
¶
'המשיג מהמאגר הביומטרי, במישרין או בעקיפין מידע שאינו זכאי לקבלו לפי חוק זה, או עושה במאגר שימוש או פעולה שלא כדין'. מאה אחוז. דינו שבע שנים.
היו"ר מאיר שטרית
¶
יפה, מאה אחוז, אז זה כלול.
עמוד 20, יש שינויים? אנחנו גמרנו עכשיו את סעיף העונשין בעמוד 19. אין שינויים בעמוד 20, ראש הממשלה, תפקיד הממונה על היישומים הביומטריים.
היו"ר מאיר שטרית
¶
הנוסח של משרד המשפטים ושתי תוספות, אחת, שבעניין הזה של רשלנות, לא רק העניין של תוצאה, אלא גם העניין של אבטחת מידע, לנקוט אמצעים סבירים. והדבר השני, לגבי המנהלים---
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
תראה בהצעת הוועדה מה שאני כתבתי, 29(ב)3 'אינו נוקט אמצעים סבירים לשמירת סודיות, אבטחת מידע בניגוד להוראות סעיף זה'. זה יישאר.
היו"ר מאיר שטרית
¶
זה יישאר ולגבי מנהלים, השני. פה כתוב בסעיף (ה)1 'ראש הרשות חייב לפקח ולעשות כל שניתן למניעת עבירה על סעיף זה... המפורטות בסימן זה, בידי עובד רשות או מורשה גישה כאמור. הפר את חובתו האמורה, דינו מאמר שישה חודשים או---
רביד דקל
¶
הסעיף הזה הוא סעיף למעשה שקובע חובת פיקוח של ראש הרשות על העובדים, על ביצוע עבירות פליליות על ידי העובדים. מאיפה לקוח הסעיף הזה במקור? ממצב של תאגידים. למה לקחו את זה ממצב של תאגידים? אמרו, התאגיד זה אישיות משפטית שאין לה שיעור ואין לה מידה, אי אפשר להרתיע אותה---
רביד דקל
¶
אמרו שמכיוון שאנחנו מטילים חובות על תאגיד ואם הוא מפר אותן, זו עבירה פלילית, ולתאגיד זה לא אכפת, גם אם קיבל קנס, אז הוא מתגלגל בסופו של דבר על התאגיד. אנחנו נקבע חובת פיקוח על נושא המשרה שיש לו יכולת שליטה על מה שעושה התאגיד. התאגיד חי בסביבה של רגולציה, הוא עושה מה שכתוב לו בחוק, הוא לא יכול באופן מודע ללכת ולהיכנס למאגר ולהוציא כל מיני דברים מתוך המאגר ולעשות בהם שימוש לא ראוי. פה החובות בתוך החוק הזה לא מוטלות על הרשות, אדוני, הן מוטלות על אנשים בשר ודם שלגביהם יש לך ענישה חמורה מאוד של 5 שנות מאסר ו-7 שנות מאסר. את ההרתעה אתה משיג פה. את חובות האחרות הנלוות מול העובדים, ולכן אתה לא צריך את הסעיף של חובת הפיקוח של נושא המשרה, משום שקבעת לו את סעיף הרשלנות. הסעיף של הרשלנות, אם הוא לא נוקט את מידת האבטחה הראויה וכולי ואם נגרמות תוצאות, אז גם כן הוא נושא באחריות. יש לך פה את החגורה והשלייקס שנדרשים מבחינת האחריות האישית של ראש הרשות.
רביד דקל
¶
הסעיף הזה הוא סעיף מרחיק לכת משום שהוא קובע אחריות שלו לגבי מעשים שנעשים במודעות. זאת אומרת, אם אני באתי ואני עובדת של הרשות ואני עושה---
היו"ר מאיר שטרית
¶
לא, לא. מה שאני קובע זה לא אחריות על כל עבירה שנעשתה ברשות. מה שאני רוצה לקבוע הוא לקבוע שראש הרשות או מנהל הרשות ינקוט באמצעים סבירים כדי למנוע הדלפות. אם הוא לא נוקט אמצעים---
אבנר פינצ'וק
¶
אדוני, אני נורא מצטער, את נלחמת פה בשיניים על הסעיף כי את יודעת שיש לו ערך ואת מבקשת לבטל אותו, ואת אומרת שאין לו ערך.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אבנר, תן לי להבין. אנחנו עשינו את זה בחוק מידע גנטי. לא ראיתי שזה עשה נזק, רק להיפך, זה נתן לאנשים יותר ביטחון שמנהל צריך לדעת שחובה עליו לפקח, לעשות את כל האמצעים הסבירים למנוע דליפה. אותו דבר צריך להיות פה.
רביד דקל
¶
אני יודעת. אני לא בטוחה שזה נכון בחוק מידע גנטי. מה שאני אומרת לאדוני זה שהסעיף שהוא קובע, שחובת הפיקוח היא הרבה יותר רחבה ולא מוצדק להטיל עליו אחריות בגלל מעשים שנעשים במודעות על ידי העובדים שלו. אני רוצה לתת לאדוני דוגמה קונקרטית מתי אפשר יהיה להטיל עליו אחריות פלילית, שאני לא חושבת שזה מוצדק. ברגע שבן אדם בא ומשאיר את הקוד שלו על השולחן, מתוך ידיעה, בצורה מכוונת, כדי שמישהו אחר יבוא ויוציא מידע מתוך המאגר, למעשה ראש הרשות אחראי על הפעולה המודעת של הבן אדם הזה.
אבנר פינצ'וק
¶
אדוני, אני פשוט נדהם ממה שהמדינה עושה פה. אני אפילו לא העליתי על דעתי שאני יכול להציע נוסחים עכשיו שמשנים את העקרונות שאדוני קבע בפעם שעברה, וזה מה שהמדינה עושה.
אבנר פינצ'וק
¶
זה מה שהמדינה עושה וכל ההסבר המפותל הזה, שאומרים שצריך להוריד משהו כי הוא לא נחוץ, כי הוא כבר קיים במקום אחר. אז מה הבעיה? מה הבעיה שיישאר?
רביד דקל
¶
אתה כל הזמן מתפרץ, אז גם אני יכולה להתפרץ. אני מופתעת שמישהו מהאגדה לזכויות האזרח מוכן שתהיה עבירה שאין לה שיעור ואין לה חקר כל כך רחבה שמישהו ישא באחריות פלילית על מעשים שאין לו שליטה עליהם בכלל.
אבנר פינצ'וק
¶
ועוד איך יש שליטה. ומה שאת עושה פה, זה בעצם את רוצה, בתור רגולטורית, להטיל אחריות על מנהל תאגידים. האחריות פה---
אבנר פינצ'וק
¶
לא, זה בלתי אפשרי. כי זה חוצפה מה שנעשה פה. היתה החלטה של אדוני ואני מבקש מאדוני, זה שהם פותחים את הדיון ומנסים עכשיו בדלת האחורית---
אבנר פינצ'וק
¶
מה שאת עושה זה סילוף, את מסלפת בצורה חמורה ביותר את כל הרציונל של הטלת אחריות בתאגידים. את חושבת שאם מישהו מקבל תפקיד כל כך בכיר וכל כך אחראי במדינה, ל---
היו"ר מאיר שטרית
¶
סליחה, סליחה, תנו לי. הניסוח של הסעיף שמנוסח פה על ידי גב' לאמעי הוא כזה, אני רוצה שתשמעי גם את הניסוח: 'ראש הרשות, או מי שראש הממשלה מינה לראש הרשות, חייב לפקח ולעשות ככל שניתן למניעת עבירה על פי סעיף 26 ועל העבירות המפורטות בסימן זה בידי עובד הרשות או מורשה גישה כאמור בסעיף... הפר את חובתו האמורה, דינו מאסר שישה חודשים'. זאת אומרת הוא צריך להפר בפועל.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אבנר, אתה מפריע לי. כתוב פה שצריך להפר בפועל את חובתו. אם הוא הפר ומוכח שהוא הפר את חובתו, גם הוא ייענש.
היו"ר מאיר שטרית
¶
בתחום הסביר. מה שאפשר בצורה סבירה למנוע דליפה. אם הוא זלזל, לא בא, לא בודק, לא מעניין אותו, שם פס על כל מה שקורה במאגר---
רביד דקל
¶
מה שאני מבקשת לומר לאדוני שסעיף הרשלנות שהוא קבע הוא הרבה יותר מדויק, הוא הרבה יותר עושה---
רביד דקל
¶
אבל אי אפשר לעשות גם את זה וגם את זה. אני חושב שסעיף חובת הפיקוח, כולל התנהגויות שמפקחים עליו, שהוא לא יכול להיות אחראי לגביהן ועדיין יש פה חזקה שהוא כן יהיה אחראי עליהם.
היו"ר מאיר שטרית
¶
יש פה שני חלקים. חלק אחד זה חובת הרשלנות שחלה גם עליו באופן אישי. אם הוא באופן אישי עשה עבירה, חל עליו הסעיף הזה.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אני לא מדבר עכשיו שהוא עשה עבירה. השאלה שלי כמנהל, האם הוא ממלא את תפקידו כמנהל להבטיח שלא יהיו משם הדלפות? האם הוא עושה את חובותיו? אם הוא לא עושה את חובותיו, מחר ראש הממשלה ממנה אותו, קובעים לו כללים, יש לו איזה שהוא תסריט שהוא צריך לעשות כדי למנוע הדלפות והוא מחר מתיר לאנשים חיצוניים להיכנס שלא כדין---
היו"ר מאיר שטרית
¶
אשר על כן, אנחנו מאשרים את הניסוח של משרד המשפטים בתוספת שני הדברים ש אמרנו, סעיף (ה)1 והסעיף הראשון של רשלנות.
היו"ר מאיר שטרית
¶
פלוס מה שקראנו קודם על העניין שאינו נוקט אמצעים סבירים. והדבר השלישי (ה)1 לגבי ראש הרשות.
היו"ר מאיר שטרית
¶
זאת הכוונה, אין לנו דבר אחר, רק על זה. אנחנו רוצים למנוע הדלפה מהמאגר, זה כל מה שאנחנו רוצים. אם הוא התעסק עם העובדת שם---
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
לכן מה שאמרת עכשיו לא יכול להיכלל כאן, כי הכוונה היא שלא פיקח על עבירות, הפר את חובתו האמורה, לא יודעת אם זה רק באבטחה, אלא שבסוף הדרך היתה---
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
אני רוצה לציין שסעיף העונשין לא מתייחס לכל פעולה אסורה במאגר של התמונות באיכות מופחתת. אני מעלה כאן שאלה מאחר ש---
היו"ר מאיר שטרית
¶
חברים, אני לא מתקן עכשיו את משרד הפנים כולו.
עמוד 21 סיימנו. בעמוד 22, יש שינויים?
נעמה פלאי
¶
רק הערה קטנה. בעמוד 21, קשור לנושא הדיווחים, שראש הרשות נדרש לדווח בענייני המשטרה והמשטרה הצבאית, לרבות על מספר הצווים שניתנו, תוך ציון המטרות שלשמן ניתנו והעבירה בשלה הוגשה הבקשה. יכול להיות שהוא יקבל את הצו של בית משפט ולא יהיה בו פירוט---
אביטל שטרנברג
¶
הערה נוספת, בסעיף 33(א)1, הדיווח הוא לא רק לוועדת המדע והטכנולוגיה. זה פשוט הדיווח היחידי שמגיע גם לוועדת המדע והטכנולוגיה.
נעמה פלאי
¶
כן. אנחנו עשינו שינוי בעקבות הערה שהועלתה על ידי אבנר פינצ'וק, לסעיף 34א' 1(ב). אנחנו התייחסנו שם רק לנשים מוסלמיות ודרוזיות מכיוון שהיה להם פטור ממלא ממסירת תצלומים, אבל בעקבות הערה שלו---
נעמה פלאי
¶
מכיוון שיכול להיות מצב שגם נשים שהן לא מוסלמיות ודרוזיות, כשייקחו מהן תצלום, תהיה בעיה עם כיסוי הראש שלהן ולכן נצטרך לראות איך עובדים באופן שמתחשב ברגשות דת ומסורת. לכן הרחבנו את הניסוח לא רק על נשים מוסלמיות ודרוזיות, אלא גם נשים יהודיות. החובה לצלם קיימת, זה רק השאלה איך לעשות את זה.
נעמה פלאי
¶
לנשים יהודיות מעולם לא היה פטור ממסירת תצלום. פשוט כנראה שיהיה צורך להזיז את כיסוי הראש בצורה מסוימת כדי שאפשר יהיה לראות מה שדרוש. לא להסיר את כיסוי הראש.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
היתה כאן הסכמה ואושר שהתקנות, ככל שהן קשורות לאבטחת מידע, לא לדברים סודיים, כל המידע הזה ייקבע בתקנות ולא בכללים חסויים.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
סליחה, חוץ מהשורה וחצי האחרונות, שזו היתה השלמה, זה היה מונח על שולחן הוועדה בפעם האחרונה ואחת לפניה, אחרי שסיכמנו שלגבי כל מה שקשור לאבטחת מידע---
היו"ר מאיר שטרית
¶
חברים, בואו נסכם את העניין הזה בקצרה. הסיכום יהיה, תקשיב: יהיה אבטחת מידע במאגר הביומטרי... לרבות הוראות לעניין ניהול המאגר והמידע שבו'. נקודה. כל היתר להוריד. כל היתר לא דיברנו.
חמי פקר
¶
אסור לעשות את זה. אם יש רשות ממלכתית שלא השר קובע אותו, הוא לא יודע מה התורה, הרשות הממלכתית בלבד היא זו שקובעת את התורה, לשים את הנקודה אחרי 'המידע שבו', זה הכל.
חמי פקר
¶
אני מבקש גם בסעיף הזה, כמו שכתוב בסעיפים האחרים, שאין באמור בסעיף זה כדי לגרוע מן האמור בחוק הסדרת הביטחון בגופים ציבוריים.
אביטל שטרנברג
¶
אני לא רציתי להוסיף משהו אחרי 'ניהול המאגר והמידע שבו'. מה שהערתי זה שבתחילת אבטחת המידע לא רק במאגר הביומטרי, אלא יש צמתים ש---
היו"ר מאיר שטרית
¶
חברים, חבל על הוויכוח, נגמר העניין. אני מבקש לתקן בסעיף ו(1), אתם השארתם פה ועדת חוקה, חוק ומשפט של הכנסת. לא ועדת חוקה, רק ועדת המדע והטכנולוגיה.
חברים, עוד הערות לעמוד 23?
היו"ר מאיר שטרית
¶
'או' זה 'ו'.
תיקונים עקיפים, חברים. יש הערות? עמוד 24. אני לא רואה שינוי. בעמוד 25, אין שום שינוי. עמוד 26 – יש פה סעיף חדש, 39.
לירון אדלר
¶
39. הנוסח הוא כזה 'תחילתו של חוק זה ביום ראשון לינואר 2010, או ביום תחילת תוקפו של צו לפי סעיף 40(1), לפי המאוחר מביניהם. להלן יום התחילה'.
עכשיו, תקנות. יש סעיף בחוק הפרשנות שאומר שחיקוק שאין תחילת תוקפו עם נתינתו והוא מעניק סמכות להתקין תקנות או לעשות מינוי, כל דבר שצריך לעשות למען החוק, אפשר בעצם לעשות גם אם החוק עוד לא התחיל בעצמו, עד יום תחילת החוק. לכן אפשר לקבוע את התחילה ל-1 בינואר ומהיום שהחוק הזה יעבור, להתחיל לעבוד על תקנות.
לירון אדלר
¶
ב-40 יש לנו גם שינוי. 'חוק זה יוחל בהדרגה, בהתאם להוראות כמפורט להלן: 1. השר יקבע, בהתייעצות עם שר האוצר ושר המשפטים, בצו תקופת מבחן שבמהלכה יחולו ההוראות לפי חוק זה, על קבוצות תושבים שיקבע, במטרה לבחון בתקופה זו את אופן יישום ההוראות לפי חוק זה על קבוצות אלה. בצו כאמור ייקבעו העניינים שייבחנו בתקופת המבחן והמדדים להצלחתו. בתקופת המבחן יחולו ההוראות לפי חוק זה בהתאם לצו האמור'.
לירון אדלר
¶
'2. 60 ימים לפני תום תקופת המבחן לכל המאוחר ידווחו ראש הממשלה והשר לוועדת השרים ליישומים ביומטריים, לוועדה המשותפת לוועדת הכנסת ליישומים ביומטריים ולוועדת המדע והטכנולוגיה של הכנסת על ממצאי הבחינה כאמור בפסקה 1'.
3 – אין שינוי בעצם. 'השר רשאי, לאחר הדיווח, לפי הוראות פסקה 2, באישור הוועדות האמורות באותה פסקה ובהתייעצות עם שר האוצר, לקבוע בצו כי ההוראות לפי חוק זה יחולו על כל התושבים, ורשאי הוא לקבוע שההחלה כאמור תהיה הדרגתית בהתאם לצווים'.
יורם אורן
¶
כדי שהפיילוט יהיה משמעותי ושנוכל להפיק ממנו משהו, יש כמה דברים שאנחנו כן צריכים לעשות במהלך תקופת הפיילוט וצריך לקבוע את הדרך הכי נכונה לעשות את זה.
יורם אורן
¶
אני לא אומר שזה חייב להיות בחוק, אני רק אומר שמבחינת שקיפות אנחנו מעלים את זה ואנחנו רוצים ש---
יורם אורן
¶
אנחנו רוצים למשל אם נבצע השוואה ביומטרית של אדם מול מסמך זיהוי שלו, את ציון ההשוואה אולי שתהיה לנו אפשרות לשמור. אנחנו רוצים שבמצבים מסוימים, במנותק מזהות, אנחנו כן נוכל לשמור אמצעים ביומטריים מסוימים בשביל לנתח בעיות שהתעוררו. בתקופת הפיילוט. בצורה אנונימית.
היו"ר מאיר שטרית
¶
תוסיפו סעיף שהשר יקבע בתקנות, בהתייעצות עם שר המשפטים, נהלים להפעלת, או תקנות להפעלת הפיילוט. תנסחו סעיף נוסף שמסמיך את שר הפנים לקבוע בתקנות או בצו מה שתרצו, את ההסדרים המיוחדים בתקופת הפיילוט.
יהונתן קלינגר
¶
לקחת מידע מהמאגר. זה הוראות חלקיות. זה אומר שבתקופת הפיילוט, ופיילוט יכול לקחת שנים, ואפשר ל---
יהונתן קלינגר
¶
כיוון שהשר קובע את התקופה, פיילוט יכול לקחת שנים ולאורך כל התקופה הזו, סעיף 18 לא בתוקף ולמשטרה יש גישה חופשית וזה אפשרי לפי הנוסח הזה של הסעיף.
היו"ר מאיר שטרית
¶
ניסים, מה אתה אומר? כמה זמן ייקח הפיילוט? אתם מתכוונים להנפיק תעודות זהות חדשות? אני שואל.
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
אני חושבת שאולי כדאי, שאם הפיילוט עובר תקופה מסוימת, הוא יחזור כאן לאישור הכנסת או לבדיקה מחודשת, כי בכל זאת בתקופת הפיילוט אנחנו נותנים כאן פטור מסעיפים מרכזיים בחוק.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אז מה הבעיה? למה הפיילוט צריך לקחת מאה שנה? תיקחו קבוצה של אנשים שאתם רוצים, למשל כל עובדי המדינה, מה הבעיה? זה 400,000 איש, תפיקו להם תעודות זהות. הנה, גמרתם את העניין. אם הייתי שר הפנים, זה מה שהייתי עושה, אגב.
אבנר פינצ'וק
¶
אדוני, אדוני. העניין של משך התקופה, אדוני למד והתמחה במיקרו ביולוגיה, בשיטות מחקר, כשאתה רוצה לעשות מחקר ולצורך העניין מדובר במחקר, פיילוט, והוא צריך להיות תקף, התקפות של מחקר כזה יכולה להיות פונקציה של כמה מדדים שתלויים זה בזה. התקופה יכולה להיות יותר קצרה, זה מדד אחד, אם למשל יהיה מספר גדול באותה תקופה, לעומת זאת אם במקרה יהיה מספר יותר קטן, אז אתה צריך להרחיב קצת את התקופה. אנחנו לא יכולים כרגע, בכלים שלנו---
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
אתם צריכים להבין שבזמן הזה כל ההסדרים שקבענו כאן בחוק, לעניין אגירה ושמירה על פרטיות---
נירה לאמעי-רכלבסקי
¶
אבל הכל מאוד פתוח. אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו עכשיו איזה שהיא תקופת מבחן בלתי מוגדרת שבה למעשה אתם לא מחויבים לשמור על ההוראות של החוק ואנחנו לא יודעים מתי היא תסתיים.
היו"ר מאיר שטרית
¶
חברים, סליחה, אתם לא יכולים לעשות שינויים. נירה, את מפרשת את זה לא נכון. תסלחי לי, אני אסביר לך. בפיילוט מותר להם, לצורך העניין, זה מה שביקש מר יורם אורן, לשמור נתונים אנונימית. זה לא מפריע לחוק, מותר לשמור נתונים כמה שהם רוצים לצורך בדיקה וניתוח וכן הלאה. מה זה מפריע?
היו"ר מאיר שטרית
¶
אני שואל, אני מתעניין. הייתי שר הפנים ואני מתעניין, אני יודע שאם הייתי שר הפנים, זה היה לוקח חודשיים.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אני רוצה לשאול לגבי העניין של התחולה. תסבירי לי עוד פעם, בזהירות, את העניין של התחולה.
לירון אדלר
¶
העניין הוא שאנחנו קובעים את התחולה של החוק ל-1 בינואר 2010. זה לא מונע מאיתנו לקבוע תקנות כבר עכשיו, לעשות מכרזים, להקים רשות, למנות את ראש הרשות. אין מניעה לעשות את כל הדברים האלה, עד יום תחילת החוק. אבל מותר יהיה ליטול אמצעים מאנשים רק בעצם ביום של תחילת הצו, או ב-1 לינואר, או ביום שיתחיל הצו, לפי המאוחר מביניהם.
לירון אדלר
¶
הם לא יכולים, אין להם רשות, אין להם אמצעים, אין להם כלום. הם לא יכולים להפעיל את הפיילוט---
אביטל שטרנברג
¶
צריכים להזדרז ולהביא צו שמתחיל ב-1 בינואר 2010. אם הצו מתחיל יותר מאוחר, אם הם לא הצליחו להתכונן ולהביא אותו לכך שב-1 בינואר הוא יתחיל, אז הוא יתחיל במועד מאוחר יותר. אבל זה לא יתחיל לפני ה-1 בינואר.
היו"ר מאיר שטרית
¶
הבנתי. רבותיי, אשר על כן, אני מבקש לסכם ולומר את החלק של הניסוח של החוק. אנחנו בזאת גמרנו את ניסוח החוק .אני מעמיד את החוק והתיקונים להצבעה. מי בעד? פה אחד. מי נגד? אף אחד.
החוק והתיקונים עברו בהצבעה פה אחד
אשר על כן, חברים, אני מבקש לומר שאני חושב, מי שישב פה כל הישיבות, ורבים מהיושבים פה ישבו פה בכל הישיבות, שנעשתה פה עבודה גדולה ותאמינו לי, אני אומר, כחבר כנסת ותיק, שמעט מאוד חוקים דנו או דנים לעומק במשך כל כך הרבה שעות כמו החוק הזה. אני באמת רוצה להגיד תודה לכל השותפים לדיון הזה, גם לאנשי משרד המשפטים וגם לאנשי משרד הפנים, גם לאנשי הלוט"ר במשרד ראש הממשלה וגם לארגונים השונים שהגיעו לפה, מאבטחת האינטרנט, מהאגודה לזכויות האזרח, מחברות פרטיות שהגיעו לפה והציגו, אקדמאים שבאו לפה והביעו את דעתם. אני רוצה להגיד תודה לכל אחד ואחד מכם. אתם עוזרים לי. יכול להיות שהיו בינינו חילוקי דעות תוך כדי הדיון, זה הגיוני. אני חושב שבהרבה דברים החוק שיוצא הוא לא החוק שנכנס. הכנסנו הרבה שינויים בחוק כדי להתאים אותו יותר ולעשות את המקסימום שיש בידינו לעשות כדי לתת תוצאה טובה מאוד למדינת ישראל ולאזרחי ישראל.
אני מאמין שהחוק הזה יאפשר לנו להפיק דרכונים, תעודות זהות, לאזרחי ישראל, שאי אפשר יהיה לזייף אותן, או לפחות שיהיה מאוד קשה ומאוד יקר לזייף אותן, לא רק בגלל הביומטריה, אלא גם מסיבות אחרות, גם הנושאים האחרים שהכנסנו לתעודה, שלא מפורטים בחוק ולא כתובים בחוק, שהתעודות יופקו בהרבה הרבה הרבה יותר גבוהה של הגנות, מעבר לביומטריה. הביומטריה זה רק פרט נוסף.
היו"ר מאיר שטרית
¶
לא מידע, אמצעי הגנה. אני אתן לך דוגמה, נגיד דיו נסתרת, או כל מיני דברים אחרים שמגבירים מאוד מאוד את ההגנה ומגבילים מאוד את יכולת הזיוף של המסמכים האלה. אני יכול רק לומר לכם שלגבי הפקת הדרכונים הישראליים, נעשתה עבודה של הרבה שנות אדם, הרבה מאוד שנות אדם כדי להגיע לרמת הדרכון הישראלי החדש. כלפי חוץ, אגב, הוא נראה כמעט אותו דבר כמו של היום. מי שמסתכל עליו בעין בלתי מזוינת, או מסתכל מבחוץ, הדרכון החדש נראה בדיוק כמו דרכון של היום, אותו דבר, אותו גודל, אותו צבע, עם סמל המדינה, אבל מי שקצת מבין בזה ומסתכל יותר פנימה, יכול לדעת שנעשתה שם עבודה של הרבה מאוד שנות אדם כדי להבטיח שאי אפשר יהיה לזייף אותו, כי אני אומר, בצער, ואני לא יכול להתעייף מלחזור על זה, שהנתונים לצערי של היום הם כאלה שמדינת ישראל פרוצה. אני אומר את זה בצורה הכי גרועה שאפשר להגיד, פרוצה לכל רוח. עם טיפה מאמץ, אדם יכול להיכנס לפה בקלות, והוא יכול להיות מחבל, ויש מחבלים, והוא יכול לחיות פה בשקט והרבה פעמים גם לקבל מהמדינה קצבאות ושירותים שונים, על חשבון המדינה, בלי שהוא אזרח ישראלי בכלל. הוא יכול לעשות פה עבירות רבות בשמם של אזרחים תמימים שאין להם מושג שעוברים בשמם עבירות ולמחרת הם צריכים להסביר שאין להם אחות. אלה לא דברים בתיאוריה, המשטרה יכולה לספר לכם על עשרות אלפי עבירות שנעשו בתחום הזה.
אני חושב שהמטרה של הפקת תעודות היא לא רק להבטיח שגבולות ישראל יהיו סגורים ושיהיו פה רק אזרחים, אלא לדעתי בחוק הזה אנחנו קובעים סוף סוף שנוכל לדעת כשהחוק הזה יבוצע מי הוא ישראלי. לא מי הוא יהודי, אלא מי הוא ישראלי. חשוב לדעת גם מי הוא ישראלי, היום אנחנו לא יודעים, לצערי. בהרבה מאוד מקרים אנחנו לא יודעים, יש בזה סכנות גדולות מאוד לביטחון המדינה, יש בזה יתרונות גדולים למלחמה בפשיעה ויכול להיות שמדינת ישראל באמת תבטיח יותר ביטחון לאזרחיה.
נדמה לי שעשינו את האיזונים הנדרשים בין הצורך שלנו לעשות את תעודת הזהות ואת המאגר לבין ההגנה על המאגר הזה.
אני רוצה להדגיש ולציין באמת ולהודות לאנשי המקצוע שעשו את העבודה בעניין הזה של הכנת הקונספט לגבי הקמתו של המאגר. אני יכול להבטיח לכם דבר אחד, שהמדינה פה לא חסכה בשום מאמץ או בשום תקציב כדי להבטיח את הקמת המאגר ברמת האבטחה הגבוהה ביותר האפשרית. לכן נלקחו לצורך העניין הזה, אנשים הטובים ביותר בישראל שגם מגנים או עשו את העבודה לגבי מאגרים הרבה יותר רגישים מאשר המאגר של טביעות אצבעות ויש מאגרים כאלה, ועובדה שהם מוגנים ולא מצליחים לפרוץ אליהם ואני כמעט בטוח שהסיכוי להגיע או לפגוע פגיעה כלשהי במאגר הזה הוא ממש קלוש ואני מקווה שאף פעם הוא לא יקרה, ואני מקווה שזה משנה בסדר גודל את היכולת של משרד הפנים אכן לנהל את מרשם האוכלוסין כהלכה, דבר שיביא לחיסכון אדיר למדינת ישראל, בהוצאות שלה, מסיבות אחרות. אני ציינתי שלפי הערכתי יהיה חיסכון של כמעט מיליארד שקל לשנה בתשלומים גדולים שהמדינה משלמת לאנשים שבכלל לא מגיע להם תשלומים, הם מקבלים את זה בצורה מזויפת.
אז אני באמת רוצה להביע את תודתי לכל אחד ואחד מכם. אני גם רוצה להגיד תודה לעובדות הוועדה, למנהלת הוועדה, ענת ולאילת, שאני קצת טרטרתי אותן בתקופה הזאת, וגם אתכם.
אני רוצה לומר שהלוואי ויכולתי להתחיל לטפל בזה. אני ניסיתי מתחילת המושב הזה של הכנסת להעביר את החוק לוועדה הזאת, וטרטרו אותי שלושה חודשים עד שהצלחתי להעביר אותה לפה, אבל אם יכולנו להתחיל לפני שלושה חודשים, אז גם יכולנו לפרוש את הדיונים לפעם בשבוע, פעם בשבועיים ולכולם היתה הרגשה ש'הנה עשינו', אבל לדעתי צריך לשים קץ לעניין ואני שמח שהיום הגענו, ואני מודה לחבר הכנסת יעקב אדרי שגם יודע את החוק, גם לפני שבא לוועדה הזאת , הוא מכיר את פרטי החוק, דיברנו על זה הרבה, ואני שמח שהוא נוכח היום בשעת הסיום של החוק הזה והיה שותף לכל הישיבה הזאת.
באמת תודה רבה לכולכם. אני מבקש מהיועצת המשפטית של משרד המשפטים עכשיו גם לעזור לנו, כמו שהבטחתם, מול הנסח של הכנסת כדי להניח את החוק על שולחן הכנסת בהקדם כדי שנוכל להביא אותו לקריאה שנייה ושלישית.
לפני שנסיים, אני הבטחתי רשות דיבור לאחת החברות הפרטיות הישראליות. אומרים 'אין נביא בעירו', אבל הם נמצאים פה וביקשו רשות דיבור בפעם שעברה ולא יכולתי לתת להם, אז אמרתי להם שכשנגמור את החוק ניתן להם לדבר. חברה ישראלית שתתפלאו מפיקה תעודות זהות ביומטריות, או תעודות ביומטריות בהרבה מדינות אחרות והפיקה כבר ומפיקה במדינות אחרות ועושים גם מאגרים שם והם אולי יספרו מניסיונם את מה שהם רצו להביא. בבקשה.
אלי בסון
¶
שמי אלי בסון, אני נציג חברת OTI. למי שלא מכיר את החברה, אנחנו חברה בין לאומית, נסחרת בנסדא"ק, 600 עובדים, בתוכה 100 עובדים במדינת ישראל, מרביתם עובדים בגליל. מרכז הפיתוח שלנו הוא בראש פינה, אנחנו עוסקים בנושא של כרטיסים חכמים באפליקציות שונות, בעיקר בתחום של תיעוד לאומי מסוג של דרכונים חכמים, תעודות זהות, רישיונות נהיגה, מרשמי בוחרים. ובחמש השנים האחרונות אין כמעט היום פרויקט העולם, אין מכרז שיוצא ללא שימוש במאגרים ביומטריים, בעיקר לשימוש אחד מאוד חשוב, הנושא של מניעת זהויות כפולות בטרם מתן התעודה, וגם לשימושים נוספים, וזה אחד השימושים העיקריים שקיימים, יש על זה קונצנזוס בהרבה מאוד מדינות בעולם והרבה מאוד מדינות ברחבי העולם כבר נמצאות בהליך של יישום של הפרויקטים הללו. וכשדיברו מקודם למשל על הנושא של תוך כמה זמן מיישמים פרויקטים כאלה, אז מניסיון שלנו אני יכול לומר שאנחנו מיישמים פרויקטים בשישה חודשים, כולל פיילוט. כלומר התחלת הפקה, הקמת המאגרים, הקמת מערכות אייפיס, שאלה המערכות הפופולריות לטובת העניין הזה, ובתוך שישה חודשים כבר תעודה חכמה עם צ'יפים עם מערכות הפעלה מאוד מתקדמות.
אני רוצה לציין שני נושאים שאני חושב שחשוב מאוד לציין אותם. הם אולי לא מופיעים בחוק, אבל אני חושב שכדאי לציין אותם. כל מה שאני הולך לציין זה אך ורק מתוך ניסיון. לא משום דבר אחר, לא מתוך הבעת דעה כזו או אחרת.
הנושא הראשון, מדובר פה על שתי אצבעות מורות, שתי Index Fingers, וכאן אני רוצה לציין שישנם אחוז מהאוכלוסייה, ובאופן מדעי גם אפשר לראות את זה, שהם מחוקים, או שלא ניתן, מכל מיני טעמים, החל מנכות או מבעיית אנשים שהם עובדי כפיים שלא ניתן לקלוט את שתי האצבעות המורות, הסטנדרט הבין לאומי לוקח את זה בחשבון ואני ממליץ שגם החוק הזה ייקח את זה בחשבון, כלומר יש לקלוט את שתי האצבעות המורות אולי כבררת מחדל, אבל בנוסף לזה, במקרה שלא ניתן לקלוט, אז שהחוק יאפשר לקלוט אצבע נוספת ולסמן את האצבע הנוספת בתוך העניין.
הנושא השני, שעשוי להיות טיפה יותר במחלוקת, ואני חייב לציין אותו; יש איזה שהם כללי אצבע לכמות האצבעות בהתאם לגודל בסיס הנתונים שצריך להיקלט. החוק כאן מדבר על שתי אצבעות מורות, בדרך כלל שתי אצבעות מורות, הכלל הוא לסדר גודל של כמיליון רשומות. לגודל בסיס הנתונים שמיועד למדינת ישראל, שאני מעריך אותו בין 5 ל-7 מיליון במרוצת השנים, נהוג להגיד שזה סדר גודל של בין 3 ל-4 אצבעות בתור מינימום, על מנת להגיע לרמת זיהוי גבוהה והקטנת אזעקות השווא. זה מה שמיושם. אני אומר יותר מזה, במרבית המדינות קולטים עשר אצבעות ומתוכן לגודל בסיס נתונים מהסוג של מדינת ישראל מריצים במערכת, והמערכת בודקת לבד את ה-4 אצבעות הטובות ביותר. אני יודע שמה שאני אומר עשוי לעורר מחלוקת נוספת, אבל זו הפרקטיקה, זה מה שחברות מיישמות בעולם היום, בין אם זה למערכות ביומטריות לקראת פספורטים ובין אם זה לתעודות זהות.
מעבר לזה, רק לברך אתכם על החוק החדש.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אתה יכול לספר לנו קצת מהניסיון שלכם במקומות שעשיתם? איך זה עבד, איך זה קרה? איך אנשים קיבלו את זה?
אלי בסון
¶
יש כל מיני ניסיונות, גם הניסיון שלנו וגם מניסיונות אחרים, הדברים אגב רשומים, אפשר למצוא את זה באינטרנט, יש כתבות ופרזנטציות על העניין. יש את הדוגמה, הייתי אומר, הקיצונית, שיוצאת מן הכלל, למשל בשבדיה שבה האזרחים אפילו הגדילו לעשות ומשתמשים ומעבירים נתונים ביומטריים גם לתעודות שבשימושים בנקאיים ואני ממליץ, אם מישהו רוצה את הכתבות או את המאמרים בעניין, אפשר לפנות אליי ואני אמסור אותם.
אני יכול לומר ש אפילו במדינות שהנושא של הגנת הפרט הוא נורא נורא בראש מעייני המדינות, מדינות מערביות כמובן, צפון אמריקה למשל. אז בצפון אמריקה גם כל מה שקשור היום לנושא של ביטוח לאומי, אין הנפקה של הטבות כאלה ואחרות ללא שימוש במאגרים ביומטריים, נושא של רישיונות נהיגה.
אבנר פינצ'וק
¶
פרויקט ID הולך לקרוס, ממשלות לא מוכנות לממן את זה והשרה לביטחון פנים בארצות הברית, כשהיא הופיעה בליגה נגד השמצה יהודית,נשאלה על פרויקט ID והיא נשאלה על ידי יהודי שציין את זה שיהודים מהשואה פחדו שהמדינה---
יורם אורן
¶
רק לתקן את זה, מעל עשרים מדינות מימשו את זה וזה כבר רץ שם, ויש מדינות שמתנגדות משיקולי---
יהונתן קלינגר
ובהן הביומטריה היא רק של זיהוי פנים. יש רק אחת מהביומטריות, לא גם פנים וגם טביעות אצבעות.
היו"ר מאיר שטרית
¶
חברים, אני מבקש לתת לו לדבר, כי ההבדל בין כולנו הוא שאנחנו לא עשינו שום דבר כזה. הוא עשה, תנו לנו לשמוע מהניסיון שלו.
אלי בסון
¶
הטכנולוגיה הביומטרית המובילה היא הנושא של טכנולוגיית טביעות אצבע, כאשר יש מדינות שמיישמות שתי מערכות, כולל פנים, מעט מאוד מדינות מיישמות פרויקטים בטכנולוגיות אחרות כגון אייריס, בעיקר בגלל העלויות הנלוות לכך, אבל הטכנולוגיה המובילה והמוכחת ביותר זה טכנולוגיה של טביעות אצבע. אני יכול לומר היום שלמשל עובדי ממשלה, כל הארגון שנקרא TRA בארה"ב, לא יכול בכלל להתקבל לעבודה בלי הכנסת הפרטים הביומטריים שלו. אין סיכוי בכלל לקבל ג'וב שם, אני לא מדבר על מדינות אחרות, בדרום אמריקה, אפריקה, מזרח. מי שקורא היום את העיתונות יודע על פרויקטי ענק, מגה-פרויקטים מה שנקרא, בהודו, סין, ושלא לדבר על פרויקטים אחרים שכבר מיושמים בתאילנד, אקוודור.
אבנר פינצ'וק
¶
אני חייב לציין, אדוני, שאין ספק שתעשיית הביומטריה מעוניינת לקדם פרויקטים כאלה מטעמים ברורים.
היו"ר מאיר שטרית
¶
חברים, דיברנו על זה עשר פעמים, שוויץ, איטליה, קנדה, אוסטרליה, ספרד. בשוויץ יש גם טביעות אצבעות וגם תמונות ביומטריות לכל אזרחים. שם אין תעודות זהות, יש דרכונים.
אלי בסון
¶
לענות על השאלה שלך, יישמנו מעל 15 פרויקטים ברחבי העולם, פרויקטים גדולים, בשנים האחרונות. חלקם כבר עוברים ומתוכם כבר יישמנו ארבעה פרויקטים עם מערכות ביומטריות, בין אם זה לנושא של פספורטים או נושא של ID או משולב.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אני מודה לך, אדוני.
אני רוצה לומר עוד משפט אחד נוסף. אני רוצה להגיד תודה מיוחדת, למרות שאמרתי כבר תודה לכולם, לאנשי האגודה לזכויות האזרח שבאים לפה בהתנדבות וישבו כל הישיבות ללא יוצא מן הכלל. למר פינצ'וק, למר יונתן קלינגר, למר דורון אופק, וגם לניר פסי, שאותם ראיתי בהרבה מאוד מהישיבות. הם עושים את זה בהתנדבות מלאה ובאים לפה כל הזמן. אני אומר לכם, חברים, כל הכבוד. אני מעריך את זה מאוד, כחבר כנסת, שאזרחים באים ומתעניינים במה שקורה, נלחמים על האינטרסים שהם חושבים אותם לנכונים מזווית הראייה שלהם, והם נמצאים כל הזמן, בלי פספוס של אף ישיבה אחת. אני באמת מעריך את זה מאוד ואני חושב שזה לא שכיח. אני באמת מודה לכם על הסיוע ועל העזרה, שמחתי לעבוד איתכם. אני מקווה שיהיו הזדמנויות נוספות בעתיד. כמו שהבטחתי, אני מתכוון לעשות חקיקה של טיפול בכל המאגרים האחרים שהיום לא מוגנים, לא מטופלים ולא עושים כלום. הפעם אנחנו נעבוד על זה ביחד.
ברצוני להוסיף שקיבלתי עוד שתי הסתייגויות: של שר הפנים אהרונוביץ, וחבר הכנסת איתן כבל, ושתיהן נדחו.
חברים, תודה רבה לכם.
הישיבה ננעלה בשעה 14:00