PAGE
129
ועדה משותפת להצ"ח הכללת אמצעי זיהוי ביומטריים (מ/408)
20.7.09
הכנסת השמונה עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 6
מישיבת ועדה משותפת של ועדת המדע והטכנולוגיה וועדת הפנים והגנת הסביבה
להצ"ח הכללת אמצעי זיהוי ביומטריים (מ/408)
יום שני, כ"ח בתמוז התשס"ט (20 ביולי 2009), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 20/07/2009
חוק הכללת אמצעי זיהוי ביומטריים ונתוני זיהוי ביומטריים במסמכי זיהוי ובמאגר מידע, התש"ע-2009
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק הכללת אמצעי זיהוי ביומטריים במסמכי זיהוי ובמאגר מידע, התשס"ט-2008
מוזמנים
¶
נעמה פלאי
- לשכה משפטית, משרד הפנים
ניסים אליאסף
- מחשוב, משרד הפנים
יורם אורן
- יועץ טכנולוגי חיצוני, משרד הפנים
אילת אלישר
- משנה ליועץ המשפטי, המשרד לביטחון פנים
אביטל שטרנברג
- ממונה בכירה, רפרנטית אוכלוסין, משרד המשפטים
רון אלמוג
- מתמחה, מחלקת ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
גבריאלה פיסמן
- ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
ליאת בן מאיר שלום
- משפטנית, מחלקת ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
שוטרת נירית קניזו
- ע. יועמ"ש, המשרד לביטחון פנים
עו"ד רפי עציון
- ע. יועמ"ש, המשרד לביטחון פנים
יונתן בר סימנטוב
- משרד האוצר
דני גבע
- אבטחת מידע, משרד ראש הממשלה
חמי פקר
- מנהל תחום בכיר טכנולוגיה ומו"פ, המועצה לביטחון לאומי
עופר ישי
- יועץ חיצוני לר' מל"ל, המועצה לביטחון לאומי
אורי תמר
- קונסולרית, משרד החוץ
דניאל ויליק
- לשכה משפטית, משרד ראש הממשלה
דורון אופק
- איש מחשוב, אבטחת מידע, הארגון הישראלי לאבטחת מידע
אבנר פינצ'וק
- ראש תחום פרטיות ומידע, האגודה לזכויות האזרח בישראל
עו"ד יהונתן קלינגר
- חברות הייטק ותקשורת
עו"ד עמית אשכנזי
- משרד המשפטים
לירון אדלר
- משרד המשפטים
אייל טולדנו
אמיר יער
רשמה וערכה
¶
סמדר לביא – חבר המתרגמים בע"מ
הצעת חוק הכללת אמצעי זיהוי ביומטריים במסמכי זיהוי ובמאגר מידע, התשס"ט-2008
היו"ר מאיר שטרית
¶
אנחנו עדיין בפרק ד'. הגענו לחלק הראשון של סימן ג'. בסימן ג' סיכמנו שאנחנו מורידים את המלה 'עוון', אלא אם נשמע היום אחרת. במשטרה אמרו שהם רוצים להראות לנו דוגמאות של עוונות חמורים. אנחנו גמרנו את סימן ג', קטע 18, חלק ראשון.
לחלקים האחרים עוד לא שמענו הערות.
נירה לאמעי
¶
יש לי רק הערה קטנה קודם. בסעיף 18, לא הספקתי לדבר עם המשטרה על העניין הזה, יש בחוק נתוני תקשורת הגדרה של מה זה קצין מוסמך, גם מהמשטרה וגם ממשטרה צבאית. מה שאתמול שאלתם---
נירה לאמעי
¶
לא, זה לא מופיע, לכן אני מציינת כי החוק הזה גם הועלה על ידי המשטרה. בחוק נתוני תקשורת, קצין משטרה צבאית, קצין בדרגת סגן אלוף---
נירה לאמעי
¶
כן, אבל בחוק נתוני תקשורת יש הגדרה של זה, קצין בדרגת סגן אלוף במשטרה הצבאית החוקרת. זאת אומרת זו הגדרה שנראית לי יותר מתאימה. חיפשתי הגדרה אתמול וגם מבחינת קצין משטרה, יש הגדרה, מאוד מאוד רחבה; ממערך החקירות או מודיעין, בדרגת סגן ניצב ומעלה, שזה משהו מאוד רחב, או קצין משטרה המשמש כמפקד מוקד ארצי או מחוזי של המשטרה, שהמפכ"ל הסמיך. השאלה אם יש בעיה עם זה.
אילת אלישר
¶
זה בהמשך בדיוק לאותו עניין. קודם כל נמצאת פה נציגת משרד המשפטים שאולי תגיד כמה מלים על זה אחר כך.
קודם כל, כמו שאמרתי אתמול, בחוק העונשין ההבחנה בין עבירות פשע לעבירות עוון היא לא מספיק מובהקת ויש הרבה מאוד עבירות עוון שהן עבירות מאוד מאוד חמורות ובכלל זה מרמה והפרת אמונים, שימוש במסמך מזויף, זיוף, שיבוש הליכי משפט, הטרדות עד, תקיפות, הזנחת ילדים, שימוש לרעה בכח המשרה, עבירות מרכזיות וחשובות וחמורות. במיוחד אני רוצה להדגיש שהעבירות המרכזיות שנמצאות בלב החוק בעצם לא נכנסות, כי למשל עבירת הזיוף שבעצם החוק נועד להתמודד איתה, היא עבירת עוון, ואם אנחנו נקבע שזו רק עבירת פשע, אז בעצם העבירות האלה לא יכללו. עבירות על פי חוק הכניסה לישראל, למשל, הן עבירות שלא יכללו. לכן אני חושבת שההבחנה הזאת---
אילת אלישר
¶
אני רגע רוצה להסביר את הרציונל. בזמנו, בחוק האזנות סתר, דיברו בעבירות פשע ובסופו של דבר שיקול הדעת של בית המשפט הוא שיקול מאוד רחב, לא נמצאים שם כללים.
אילת אלישר
¶
זה בדיוק מה שביקשנו, לא להפוך את זה לעניין טכני, אלא להפוך את זה לעניין מהותי, זאת אומרת שבית משפט מסתכל לגופו, בוחן את העבירה ולפי זה הוא מחליט כן או לא. כי אם אתה עושה את זה טכני, פשע בלבד, אתה מוציא עבירות מאוד מאוד חמורות. זה האיזון של החוק.
יהונתן קלינגר
¶
את יכולה אולי לומר בכמה מקרים בשנה האחרונה בית המשפט סירב לבקשות לפי חוק נתוני תקשורת?
אילת אלישר
¶
אין בידיי את המידע הזה, אבל כמו שאתה יודע, יש בחוק נתוני תקשורת דיווח רציף ואתם תוכלו... זה דיווח שהוא שקוף.
יהונתן קלינגר
¶
וראינו מה קרה עם הדיווח הרציף, בגלל זה אני שואל אותך. כמו בהאזנות סתר, יש פה חשש, במיוחד כשאנחנו מדברים על הליכים שהם במעמד צד אחד, לפגיעה בזכויות, במיוחד כשעוד לא ברור מי יכול לערער על החלטה כזאת שכן לתת. אני לא מדבר על החלטה שלא לתת.
גבי פיסמן
¶
ממחלקת ייעוץ וחקיקה פלילית. לחזק את הדברים שאמרה נציגת המשטרה. בנוסף לדברים שאמרה נציגת המשטרה, חשוב לי לומר שההבחנה בין פשע לעוון, כפי שהיא קיימת היום בחוק העונשין ובחקיקה פלילית אחרת, היא הבחנה שהיא מלאכותית למדי. יש הרבה עבירות עוון שמבחינתנו היו אמורות להיות מסווגות כעבירות פשע. להבחנה הזאת אין מקום כאן.
גבי פיסמן
¶
אולי ראוי באמת לעשות איזה שהיא עבודה בעניין הזה, זו עבודה על כל החקיקה וזו עבודה שתימשך זמן רב והיא לא קשורה כאן. כאן אנחנו מדברים על הליך שהוא תחת פיקוח שיפוטי ובהליך כזה אנחנו לא רואים שום הצדקה לעשות את ההבחנה הזאת כשהעבירה הספציפית היא עבירה שנבחנת על ידי בית משפט ועוברת את הבקרה הנדרשת.
ניצן הורביץ
¶
אני לא חבר הוועדה הזאת, אני בא כי הנושא חשוב, אבל אני צריך להיות בוועדות אחרות ואני רציתי לדעת מה הנוהל להגשת הסתייגויות?
היו"ר מאיר שטרית
¶
אם אתה רוצה לבוא לנמק אותן, בבקשה, אין בעיה. אנחנו נודיע לך ביום שנדון בהסתייגויות.
חברים, תראו, אם אנחנו הולכים על העניין של נתוני תקשורת והולכים לכל האורך, אז אין לי סיבה להגיד שאני מאמץ פה את דרגת קצין המשטרה ואני לא מאמץ פה את פשע ועוון. אנחנו צריכים להחליט על מה אנחנו הולכים. אם אני מאמץ, אני מאמץ לכל האורך.
אבנר פינצ'וק
¶
אני רוצה, אדוני, להגיד משהו עקרוני, שזה עניין חוקתי, הנה אנחנו נתקלים במשהו חוקתי. זה דבר מאוד חמור מה שאומר משרד המשפטים.
אבנר פינצ'וק
¶
ולהיפך. זאת אומרת שהרבה פעמים הפרקליטות... כמו זכויות האזרח אני אלך על העניין הפוך, שהרבה פעמים העבירה שאנשים נאשמים בה היה צריך להיות עוון ולא פשע, אבל הפרקליטות מפעילה עליהם לחץ גדול יותר בגלל שמדובר בעבירה מסוג פשע. אדוני צודק, או הם צודקים שצריכה להיות פה רפורמה, אבל בזה, בדיוק במה שהם עושים עכשיו, אם אדוני יאשר להם את זה, זה מאפשר את המשך המצב הקיים והחמור הזה שבו העבירות לפי משרד המשפטים הן לא מסווגות כמו שצריך.
היו"ר מאיר שטרית
¶
לא, לא, לא סיכמנו שום דבר. אני לא יודע מה הפשעים, אני לא רוצה להיכנס לזה, אני לא אתקן עכשיו את החוק הפלילי, אני רוצה לומר רק לגבי... אני לא רוצה ליצור מצב שהמשטרה תהיה במצב שיש לה נושאים, כמו שהיא מעלה, שזיוף, למשל, לא ייתפס, לכן זה בהחלט חריג, כי זה עוון. אז אני מציע למשטרה להגיש רשימה, לשים תוספת של עוונות שאתם רוצים להגדיר אותם בתוך זה, נקבל את הרשימה הזו עד מחר, ונוכל לשבת על הרשימה.
אילת אלישר
¶
אני חייבת להגיד שיש איזה שהוא היגיון חקיקתי שחייב לרוץ עם החקיקה. לגבי נתוני תקשורת, כשאנחנו מדברים על חדירה שהיא הרבה יותר גדולה מהבקשות הספציפיות האלה. לגבי נתוני התקשורת אנחנו נותנים לכל סוגי העוון, בכפוף לשיקול דעת בית משפט. לעומת זאת כאן, כשהפגיעה היא הרבה יותר מצומצמת אנחנו נצטרך לעשות רשימה של עוונות כששיקול דעת של בית משפט הוא כל כך מוגבל ומצומצם וקפדני. אני לא רואה בזה שום היגיון, כשאנחנו בעצם מדברים על... זה יכול להיות כל עבירה שהיא, אם יש לי סדרת גניבות לצורך העניין, לא עבירות שנוגעות לחוק הזה, יש לי סדרת גניבות ואני רואה את טביעת האצבע בזירה הזאת, בזירה הזאת, בזירה הזאת ואני רוצה לפנות ולבקש, למה אני לא יכולה? או אפילו חוטף הארנקים, לצורך העניין. אם אנחנו מזהים שיש אדם שחוטף באופן קבוע ארנקים, למה אני לא יכולה לפנות ולבקש---
נירה לאמעי
¶
אני חושבת שההשוואה לחוק נתוני תקשורת צריך לראות בין מה למה אנחנו משווים. בחוק נתוני תקשורת הבקשות הן בדרך כלל מאוד מאוד ספציפיות. במקרה של החוק הזה הרי הבקשה היא לגבי זירה, זירה שלגביה יש תמונה---
נירה לאמעי
¶
העבירה ספציפית, אבל הזירה או טביעות האצבע של כל האנשים שהיו שם, הרי אנחנו לא יודעים מראש, אנחנו מבקשים זיהוי של כל הטביעות שהיו, או של כל הפרצופים שעלו בתמונה הביומטרית ולכן כאן, אגב, אגב חיפוש חשוד, אנחנו אולי נמצא יותר מהר את הנתון של איזה אנשים היו שם, אבל אנחנו נפגע בפרטיות של הרבה יותר אנשים כי הבקשה היא הרבה פחות ספציפית. אנחנו לא משווים את אותם דברים. ודרך אגב, אם כבר, בחוק נתוני תקשורת כתוב כאן שבית משפט צריך להשתכנע שהדבר נדרש למטרה מהמטרות, שזה הצלת חיי אדם, או גילוי עבירות וכדומה, ובלבד שאין בקבלת נתוני התקשורת כאמור כדי לפגוע במידה העולה על הנדרש בפרטיותו של אדם.
גבי פיסמן
¶
אני מנסה להבין את ההצדקה למה שנאמר פה ואני לא מצליחה להבין. אני רוצה לשמוע מכל הנוכחים דוגמה אחת לעבירת עוון שעומדת בכל התנאים שנדרש בית המשפט להפעיל את שיקול דעתו ונראה לוועדה סביר שהיא לא תיכלל פה? אני באמת לא מצליחה להעלות על דעתי עבירת עוון שתעמוד בכל התנאים האלה ואין הצדקה ל---
אבנר פינצ'וק
¶
הקריטריונים הם לא לעבירות, הקריטריונים הם לשיקול דעת לגבי נסיבות ואני חושב שזה חמור מאוד בכלל שמשרד המשפטים בא ועכשיו נתלה באיזה שהוא מודל שבאמת הכנסת, אחרי משא ומתן בעצם בין הממשלה לכנסת, אישרה, אבל את כל ההוראות, בחוק נתוני תקשורת ובחוקים אחרים שלא נוחות למשרד המשפטים, הם פשוט השמיטו מהנוסח. אני חושב שהממשלה קודם כל היא שצריכה ל... אולי אני נאיבי מדי, אדוני, אבל אני חושב שיש איזה יחס של הג---
היו"ר מאיר שטרית
¶
אני רוצה להבין את המשטרה ואת משרד המשפטים, למה זה לא מספק אתכם שאני אומר פשע פלוס רשימה של תוספת של העבירות שאתם רוצים?
אילת פינצ'וק
¶
יש גם חוקים נוספים שאנחנו מגישים רשימה, אבל זה לא מתאים לחוק הזה, שהוא חוק שמדבר במאטריה כללית. יש חוקים שבאמת אפשר לצמצם אותם. רבותיי, אני באמת אומרת, לא יודעת איך להגיד לכם, אנחנו משטרה ואתם לא צריכים---
היו"ר מאיר שטרית
¶
סליחה, אני רוצה לומר לך משהו. תראי, החוק הזה נועד ומטרתו המרכזית של החוק הזה זה לאפשר למדינה להפיק תיעוד ביומטרי. זו המטרה המרכזית של החוק, כשהמטרה שלנו המרכזית היא למנוע זיוף של תעודות, למנוע כניסה של אנשים בלתי מורשים, לזהות אנשים באופן חד-חד ערכי. מטרת החוק היא לא לטפל בבעיות של המשטרה איך להילחם בפשע. אני מסכים שזה עוזר ואת רואה שאני מנסה לעזור ואני בהחלט בעד מלחמה בפשע, בכל דרך, אז אני רוצה להישאר צמוד למטרת החוק, לכן אתמול אמרתי שאני לא מקבל את העניין של עוון אלא רק פשע, ואני בהחלט חושב שמשרד המשפטים צריך לתקן את החלוקה בין עוונות לפשעים, לסדר את זה, אני לא מבין למה סוחבים את זה הרבה מאוד זמן, אבל הפשרה שאני מוכן לעשות ביחס לאתמול, שהורדתי את המלה 'עוון', לשים 'פשע' פלוס רשימה של עבירות שבעיניכם נראות חשובות לצורך החוק הזה. את זה אני מוכן לאשר ואני חושב שבזה נוכל לגמור את העניין. אני לא אכניס פה עוון, כי התכלית של החוק הזה, כפי שאמרתי, היא בעיקר הפקת התיעוד הביומטרי.
אני לא רוצה להיכנס פה לפינה איך אני עכשיו עושה את החוק כדי שהוא ישרת את המשטרה. זו לא המטרה של החוק. אז אני בכוונה שם את האיזונים המתאימים, אני לא רוצה להפוך את החוק הזה לכלי של המשטרה במלחמה בפשע. אני אתן לכם את כל הסיוע האפשרי, מה שנראה הגיוני. פשע, בסדר גמור. שורה של עבירות הנוגעות לעניין, אני מקבל, אבל לא לכל האורך. בואו נתחיל ככה את החוק וכשנגמור את החוק והוא יתחיל לעבוד ותראו באמת וגם אנשים יירגעו ויראו שאין בזה שום דבר, כי אגב כל אלה שרוצים לתקוף את המאגרים, אני לא מבין למה הם לא תוקפים את המאגר של הישראלים בארצות הברית, שאין עליו שום הגנה. כל מי שנכנס לארצות הברית נותן שתי טביעות אצבע וצילומי פנים ביומטריים. יש שם מאגר ענק של מאות אלפי ישראלים. מי שרוצה, יכול לתקוף אותם, אין בעיה.
היו"ר מאיר שטרית
¶
יש הסכם הסגרה, עורך דין פינצ'וק. משרד המשפטים יכול להעביר אותך לארץ, לרצות את תקופת הכלא פה. כל האסירים בארצות הברית, אגב, כשהייתי שר המשפטים, הייתי מקבל---
היו"ר מאיר שטרית
¶
הייתי מקבל בקשות של אסירים מחוץ לאסירים 'תבוא לארץ'. פתאום הם נזכרים שהם ציוניים. הם ציונים והם מתגעגעים למשפחה שלהם וכמה רודפים אותם כי הם יהודים וישראליים וכשאני בודק את הרקורד ורואה שהבחור לא ביקר בארץ עשר שנים, לא ראה את המשפחה שלו, הוא נזכר פתאום במשפחה. הסיבה היא נורא פשוטה, אגב, המעבר למאסר בכלא בארץ הוא נורא פשוט, מקבלים חופשות, יש שליש ניכוי על התנהגות טובה. אין דבר כזה בארצות הברית, אז למה שלא יעברו? כולם רוצים לעבור. לכן, חבר, אל תדאג, אלה שרוצים לתקוף, יכולים לתקוף את המאגר בארצות הברית, שאין עליו כמעט שום הגנה.
אילת אלישר
¶
יש לי אולי הצעה אחרת שהיא גם עלתה אתמול ואולי אפשר לאמץ אותה. מכיוון שבית משפט חייב לשקול קיומו של אינטרס ציבורי חיוני, אולי אנחנו נוסיף לו בין השיקולים גם את שיקול חומרת העבירה, ואז אם מגיע אליו עוון שהוא יחשוב שהוא לא מספיק חמור, הוא לא ייתן, אבל אם הוא יחשוב שזה מספיק חמור, ויש אינטרס ציבורי, אז הוא ייתן. בעיניי, גם בלי לכתוב---
אבנר פינצ'וק
¶
זה לא עובד ברוטינה, אדוני. אדוני, הפרקטיקה של המשפט הפלילי היא הרבה יותר אכזרית ומהירה.
יהונתן קלינגר
¶
רק לגבי סעיף קטן (ב), בתצהיר של השוטר או קצין המשטרה, או מי שלא ימלא אותו, אולי צריך להוסיף שלא ניתן להשיג את הפרטים בשום דבר אחרת. כי הסיבה שפונים לבית משפט לבקשה כזאת, כפי שכתוב לפחות בסעיף החוק, זה רק כאשר לא ניתן להשיג את הפרטים. הרבה פעמים קורה, וזה קורה הרבה בהאזנות סתר, שנותנים ונותנים ונותנים ואין פיקוח. אם פה יהיה בתצהיר שהשוטר מצהיר שלא ניתן להשיג את המידע בכל דרך אחרת, באמצעי חקירה סבירים, בתשאול, במסגרת מאגרי המידע---
היו"ר מאיר שטרית
¶
אני לא רוצה להכביד על המשטרה. בטח שאפשר לחקור את האיש חודש ולהוציא את הפרטים, אני לא רוצה להכביד.
היו"ר מאיר שטרית
¶
זה לא נתוני תקשורת. הפגיעה בנתוני תקשורת בפרטיות היא פי מאה יותר חמורה מאשר טביעת אצבע של מישהו, כי אז יודעים איפה היית כל דקה, כל רגע, ואיפה נמצאת ועם מי דיברת. הדבר חמור פי אלף יותר מאשר כאן, לכן צריך את האיזונים המתאימים. פה במקרה הרע ביותר זו תמונה שלך וטביעת אצבע, שאין בזה שום סוד. גם היום יש את זה במשרד הפנים.
יהונתן קלינגר
¶
זה לא במקרה הרע ביותר התמונה שלך. זה הרבה יותר גרוע. דיברנו על מצב שיכול להיות מצב של מאות זיהויים שחלק ש---
היו"ר מאיר שטרית
¶
בסדר, תן למשטרה, שהיא תחליט. אני לא רוצה להיכנס לפעולת המשטרה בחוק הזה. לכן גם אמרתי קודם שאני לא רוצה לחקוק חוק שהוא כלי שרת ביד המשטרה, לכן אני מסתפק במה שאמרנו, לא יהיה עוון, תהיה שורה של עוונות נוספים שנכניס אותם לרשימה, בתוספת חדשה.
איתן כבל
¶
עם זה אין לי בעיה. אני חושב שהם צריכים להוכיח גם שניסו להשיג את זה במקומות אחרים, בדיוק על אותו משקל שאדוני היושב ראש אמר. הרי זה הכי קל לבוא...
גבי פיסמן
¶
כן, אם הכיוון הוא באמת קביעה של רשימה של עבירות מסוג עוון, שתהיה קבועה כאן, אני הייתי רוצה לבקש שהרשימה הזאת תיקבע בחקיקת משנה, על ידי השר, בהתייעצות תקנות.
היו"ר מאיר שטרית
¶
משרד המשפטים, האם יש זכות לאדם לערער על החלטה של בית המשפט? בבקשה, מחלקת ייעוץ וחקיקה, האם יש זכות לאדם לערער על הקביעה הזאת של בית המשפט? אין זכות אוטומטית לאדם לערער על החלטת שופט?
היו"ר מאיר שטרית
¶
לא, מה קורה אם הוא מסכים. אני אזרח, השופט נותן אישור, אני רוצה לערער על ההחלטה שלו. מותר לי?
יהונתן קלינגר
¶
אפשר לערער. אפשר לקבוע או מנגנון ביקורת שהחלטות בטרם ביצוען יעברו לאיזה שהוא... או לסנגוריה הציבורית, או---
גבי פיסמן
¶
אנחנו מדברים על שלב החקירה והמטרה היא לקדם את החקירה ולא היינו רוצים לקבוע שום הוראה ש---
היו"ר מאיר שטרית
¶
מצד שני, אין לנו שום כוונה להגן על עבריינים. מה הסיפור? בודקים רשימה של אנשים שנמצאים ורוצים לזהות את האיש הספציפי, העבריין, אז האחרים בכלל לא נפגעים, לא יודעים על זה, עד שמזהים את האדם הספציפי, הוא עצמו.
היו"ר מאיר שטרית
¶
מאה אחוז, אז מה? אבל לפי נתוני המשטרה, אם היו פועלים כחוק, אז ברגע ששומעים האזנה למישהו שאיננו קשור לעניין, צריכים למחוק את זה.
יהונתן קלינגר
¶
צריך להגביל שימוש בכל ממצא כזה שיתקבל אך ורק לגבי העבירות האלה. כלומר כרגע יגידו 'אנחנו צריכים לראות את התמונה הזאת ומי נמצא שם בשביל לחקור פשע' ובצורה אגבית יעלו על זה שמישהו הלך עם כלב בלי רצועה.
היו"ר מאיר שטרית
¶
מה אתה רוצה? הם יכולים גם היום לצלם ברחוב את האנשים ולראות מי נמצא בשטח. חברים, באמת, לא צריך להגזים.
היו"ר מאיר שטרית
¶
בכל מועדון יש מצלמות ורואים את כל האנשים שהיו שם. אין פה שום סוד ואני לא מקבל את ההסתייגות הזאת. עם כל הכבוד---
היו"ר מאיר שטרית
¶
זה חמור מאוד ורע מאוד, נקודת המוצא שלנו היא לא שכולם עבריינים ומשליטים ומדליפים לכולם. יש סדר במדינה.
אבנר פינצ'וק
¶
נקודת המוצא שלנו שיש לנו משטרה נפלאה, ונקודת המוצא היא שתמיד יש תפוחים רקובים ואנחנו---
אבנר פינצ'וק
¶
אדוני, בחקיקה אנחנו מנסים להכניס ערובות פרוצדורליות שיצמצמו, כמו שאמר חבר הכנסת כבל, את ה---
היו"ר מאיר שטרית
¶
מאה אחוז, אבל הקייס הזה... אם אין אדם ספציפי שמגיש בקשה על שמו, הוא לא יכול לערער, אז אין ערעור.
היו"ר מאיר שטרית
¶
לא, אני לא אדבר על הניסוחים של אתמול, אני עוד לא שמתי אותם על השולחן. מחר, כשנגיע אליהם.
אנחנו עכשיו בסעיף 19, שעשינו בו שינוי.
נירה לאמעי
¶
רק הערה בעקבות השינוי של 18(א), אז אנחנו נשנה בהתאם לפי ההגדרות של חוק נתוני תקשורת גם את סעיף 18(ו).
היו"ר מאיר שטרית
¶
'ראש אגף חקירות ומודיעין במשטרת ישראל יגיש מדי ששה חודשים...', גם הקמצ"ר אותו דבר. ראש אגף מודיעין והקמצ"ר.
'19. משטרת ישראל רשאית לקבל מהרשות אמצעים ונתונים ביומטריים של אדם הכלולים במאגר הביומטרי'. קראנו את כל אלה. יש הערות, חברים? בסעיף 19, 20.
אבנר פינצ'וק
¶
אני רוצה לשאול עכשיו איך הולך הדבר הזה. כל שוטר יכול פשוט לגשת לרשות ולקבל מידע ברגע שהוא אומר שיש לו חקירה בהקשר הזה? אני, אדוני, הייתי שמח---
אבנר פינצ'וק
¶
אני מדבר שוב על פרוצדורה. סלח לי, אדוני, המהות דיברנו... ככל שאנחנו מתרחקים מההתחלה אנחנו נשארים עם פרוצדורה שלפעמים זה דבר מאוד משעמם, אבל מאוד מאוד חשוב. אני חייב לומר לאדוני שככל שאני יותר... באתי לטפל בזכויות אדם עם כל האידיאלים ואני היום נשאר עם פרוצדורות, כי זה הדבר שיכול להבטיח את זה.
אבנר פינצ'וק
¶
אין חולק שיש פה עבירות שהן חמורות, אפילו שזה יהיה רק חטא, ושצריך לטפל בהן בעזרת הנתונים האלה, ויחד עם זאת אני הייתי מאוד שמח שזה כן יעבור איזה שהיא בדיקה שיפוטית, איזה שהיא ביקורת שיפוטית, אחרת ההליך פה הוא לא ברור. בעצם אני שוטר בדרגת פקד, אלך לרשות, אדפוק בדלת ואגיד 'הנה, יש לי חקירה שיהונתן קלינגר זייף את התעודה שלו' ואז ישר אני אקבל נתונים. אני חושב שמאוד מאוד חשוב שתהיה איזה שהיא בקרה.
אילת אלישר
¶
ככלל המשטרה הולכת לבית משפט ומגישה בקשה לצו ותצהיר וכל מה שצריך. הרעיון היה להחריג את המקרה שבו עובד משרד הפנים מגיע למשטרה ואומר 'תשמעו, יש לי---
היו"ר מאיר שטרית
¶
של עובד משרד הפנים, נקודה, לא מעבר לזה. אם עובד חושב שמזייפים מסמך, אין שום סיבה שהוא לא יתלונן. מה זאת אומרת?
נעמה פלאי
¶
זה לא הגיע לרשות. אנחנו מדברים על מצב שהאמצעים והנתונים בכלל עוד לא הגיעו לרשות. אדם מתייצב בפני משרד הפנים ויש חשד שהוא עשה פה עבירה. זה אינהרנטי לרעיון של החוק.
היו"ר מאיר שטרית
¶
יפה. אז כל מה שאני מבקש הוא שייכתב פה, 'על סמך תלונה שהוגשה למשטרה על ידי משרד הפנים'.
איתן כבל
¶
אדוני היושב ראש, סליחה. אני רוצה להגיד את הדבר הבא. מה אנחנו עושים מכל דבר יום לימודים ארוך. הרי כל העניין הוא שלא השוטר אזולאי, גם אם הוא נציג של משרד הפנים, בא וכל שוטר אחר בא ונכנס ומבקש. כל העניין הוא פשוט, אם יש החלטה שמשרד הפנים הוא המגיש, כל מה שצריך שאיזה שהוא גורם בכיר, שהוא האיש הזה שחתם, והפקיד בא איתו לדלפק, ואומר 'אני מבקש לקבל את הנתונים'.
אילת אלישר
¶
חבר הכנסת כבל, זה לא נועד אפילו ל... זה נועד למצב שבא עובד משרד הפנים והוא אפילו יכול להביא את הנתון איתו והוא מתלונן. זה אפילו לא---
אבנר פינצ'וק
¶
אז מה שהם אומרים פה, זה משהו מאוד מקובל, הם אומרים שכשאני עובד... מה שנאמר פה, ולא נאמר בחוק, ואולי יסכימו להתאים, זה שאם אני פקיד משרד הפנים, עליתי על איזה שהוא חשד, אני הולך למשטרה ומביא גם את הנתונים שלא יטענו שאני עבריין על החוק הזה ולזה נועד סעיף 19. כל מידע נוסף בחקירה, אז הוא כן צריך... שהוא הרבה מעבר למה שהפקיד מביא בתלונות---
איתן כבל
¶
סליחה, אדוני היושב ראש, סליחה גבירתי, אם אנחנו מתווכחים כאן, אנחנו כולנו פה, יש 70 פנים לתורה, כי לא היה את מי לשאול, אנחנו פה, החוק כאן, מכינים אותו, ואנחנו מתווכחים מה התכוון המחוקק כשכתב את זה? מה אני מנסה למנוע? כל העניין הוא שהסעיפים האלה, בעיקר בנושאים שהם חדשים לגמרי, ואני תומך בנושא הביומטרי, אבל חשוב לדעת את זה, שאלה דברים חדשים וכל דבר שאנחנו קובעים בו מסמרות, אחר כך לך לבתי משפט, וחקיקה, ותשיב לכנסת. לכן אני אומר, בואו נעשה את זה בזהירות ובמקום. אדוני היושב ראש, הדברים לא ברורים, אז אם צריך להוסיף עוד משפט שמבהיר, אז נאמר את זה. זה הכל.
היו"ר מאיר שטרית
¶
זה מה שאני מציע. אני מציע להוסיף 'על סמך תלונה שהוגשה למשטרת ישראל על ידי משרד הפנים בשל אותו חשד'.
אבנר פינצ'וק
¶
במהלך הגשת תלונה. מה שנאמר פה זה שלצורך הגשת התלונה, אם אני צריך להעביר פרטים, יהיה לי מותר. הא ותו לא. אם החוקר---
היו"ר מאיר שטרית
¶
חברים, אתם מסבכים את העניין. אתה מסבך את העניין, עורך דין פינצ'וק, תקשיב. הרי מה יכול לקרות? אדם בא למשרד הפנים בשביל להוציא תעודת זהות ויש לפקיד חשד, הוא מקבל את ההרגשה שהאיש הזה מזויף. הוא אומר 'אני איתן כבל', ואני לא איתן כבל והאיש מכיר במקרה את איתן כבל, הוא שכן שלו, הוא אומר 'הוא לא איתן כבל', הוא מגיש תלונה למשטרה שהאיש מזייף.
היו"ר מאיר שטרית
¶
לא משנה איזה מקרים יהיו, אם פקיד משרד הפנים חושב שמישהו מנסה לזייף, חובתו להגיש תלונה ואני עומד על זה שהוא יגיש תלונה.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אחרי? הוא הגיש תלונה למשטרה, המשטרה יכולה לפנות לרשות, לברר את זהותו של אדם. מה לא בסדר בזה? מה לא בסדר בזה? אני מבקש להוסיף פה משפט אחד, שזה על סמך תלונה שהוגשה למשטרת ישראל על ידי משרד הפנים בשל אותו חשד.
היו"ר מאיר שטרית
¶
היא תחליט, שתשאל את הממונה עליה. אני לא נכנס לזה. יש תלונה של משרד הפנים, היא תגיש. בחייך, אל תיכנסי לפרטים. תוסיפו את המשפט פה 'בשל תלונה שהוגשה על ידי משרד הפנים בשל אותו חשד'.
'20. השר במשרד הפנים ימסור מדי שנה דין וחשבון בוועדת הכנסת ליישומים ביומטריים שיכלול את מספר הבקשות שהוגשו לרשות מבית המשפט, ממשטרת ישראל, לפי סימן זה, ואת מספר הצווים שניתנו לו לפי סעיף 18 תוך ציון מהותם'.
זאת אומרת, גם מפה דיווח, כתוב פה לוועדת הכנסת ולוועדה ליישומים ביומטריים. זאת אומרת, זה יהיה חשוף לציבור.
אבנר פינצ'וק
¶
יש לי הרבה הערות על הסעיף הזה, גם לגבי המודל של חוק נתוני תקשורת. זה סעיף קריטי, אדוני, כי בכל החוקים האלה, כמו האזנות סתר, נתוני תקשורת---
אבנר פינצ'וק
¶
הבעיה זה לא מה שיש פה, אלא מה שאין פה. קודם כל, אדוני, אני הייתי רוצה שזה יהיה לוועדה... אדוני רוצה ועדת המדע, או ועדת החוקה, לוועדה שהדיונים שלה גלויים. זה דבר ראשון.
קודם כל הפרמטרים שצריכים להיות מדווחים הם הרבה יותר רחבים, כדי שהכנסת תקבל דיווח שיאפשר לה גם באמת לדון. הדיווחים האלה, כמו שהם מתוארים כאן, הם לא אומרים כלום, זה באמת הנוסח שאיתו הגיעה הממשלה למשל בחוק נתוני תקשורת, ולאחר דיונים בוועדת החוקה הוספו לו הרבה הרבה פרמטרים שאותם צריכה הממשלה לדווח כשהדיווח יהיה גם פומבי, ואין שום בעיה ביטחונית אם אנחנו נדע קצת יותר. ועל מה אני מדבר? צריך לדווח על היישום של החוק הזה ופה אני מצטט מחוקים אחרים, אדוני, לא מעצמי, לא ממשוגות לבי; 'הדיווח יכלול, בין השאר, את מספר הבקשות שהוגשו לרשות, את מספר הבקשות שהוגשו לבית המשפט לפי סימן זה, את מספר הצווים שניתנו לפי סעיף 18, לפי הסיווגים הבאים', ושוב אני מצטט איזון שהכנסת עשתה בחוקים מקבילים, אומרים שהמטרה שבשלה הוגשה הבקשה, העבירה שבשלה הוגשה הבקשה, סוג הנתונים והאמצעים שהותר לי לקבלם על פי הצו, והאם הוגש כתב אישום. ואני רוצה להגיד לאדוני, אדוני ישב מן הסתם בדיונים שמקיימת הכנסת על דיווחים של המשטרה לפי חוק האזנות סתר. שוב, הכנסת רצתה לקבל דיווחים כדי לדעת משום שמדובר בכלי מאוד פוגעני. כמו שאמרה נציגת המשטרה, החוק הוא אנכרוניסטי ואז לא חשבו בכנסת מה שהבינו יותר מאוחר, שהפרמטרים שאותם מדווחת המשטרה הם לא מספיקים. אני מזכיר לאדוני שלא מדובר פה על מקרים ספציפיים, לא מדובר פה על מידע מודיעיני, מדובר פה על סטטיסטיקה, סטטיסטיקה שיכולה לתת לכנסת איזה שהם כלים לבקר את מה שנעשה בסמכויות שהיא העניקה למשטרה, ולכן צריך שהדיווח הזה יהיה יותר מפורט. מה שקורה היום, בדיווחים לפי חוק האזנות סתר, שהמשטרה פשוט מסרבת לתת כל פרט מידע. חברי הכנסת מתחננים, ואני מדבר על מידע סטטיסטי---
אבנר פינצ'וק
¶
משום שהמידע הסטטיסטי שהם מקבלים, אדוני, לא מאפשר להם באמת לעשות אלא ספקולציות. לא מאפשר בקרה של הכנסת. אני נתתי דוגמה לאדוני, הכנסת כבר בכמה חוקים---
היו"ר מאיר שטרית
¶
הכנסת, לגבי האזנות סתר, אחת הטענות הנשמעות בדרך כלל בהאזנות סתר שהגיעו נגיד מאה בקשות ואושרו 99. אני יכולים להיות שני הסברים לזה. אחד, התקלה של השופט שמאשר את כל ההאזנות, או לחילופין שכל האזנה שמוגשת היא מוצדקת ולכן השופט מאשר אותן, כי לכאורה יכול להגיש במקום 100, 500 ומקבל 400 סירובים ו-100 וכולם יהיו מבסוטים. זהל א נותן שום אינפורמציה. אני רוצה שתבין. אני מניח שאדוני לא מציע שידונו בוועדת הכנסת, אני לא מדבר על החוק שלנו, בהאזנות סתר, למה האזינו למישהו או מה החשדות---
אבנר פינצ'וק
¶
לא, לא, לא. בוא נחזור לחוק הזה, אני לא ביקשתי שיוסיפו דיווחים על מקרים קונקרטיים, אני נתתי דוגמה לאדוני מחוקים אחרים שהכנסת עמדה על זה שהדיווח יהיה יותר מפורט סטטיסטית. מה שאני קראתי---
אבנר פינצ'וק
¶
שיהיה דיווח סטטיסטי, על מספר הבקשות שהוגשו, מספר הבקשות שאושרו, שמסווגים לפי פרמטרים שקבעה הכנסת בחוקים אחרים; סוג העבירה, המטרה, ומה שהיה בסופו של דבר. סטטיסטי.
אילת אלישר
¶
אנחנו כתבנו מה שיכולנו. אם יש דברים נוספים, מה בנוסף אתה רוצה, אני מוכנה לשקול את הכל, אין לנו בעיה.
היו"ר מאיר שטרית
¶
הוא אומר שהדיווח שיוגש לוועדה יהיה דיווח שיהיה מפולח סטטיסטית, לא רק לפי כמה צווים הוגשו, אלא כמה אושרו, ומפולח לפי הסיבות שבגללן הוגשו. סוג העבירה. נכון?
נירה לאמעי
¶
אני יכולה להקריא כדי שזה יהיה מסודר? המטרה שבשלה הוגשה הבקשה, מופיע. העבירה שבשלה הוגשה הבקשה.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אבנר, תן לי לסכם את הדברים העקרוניים. הפרטים שיידרשו הם מספר הבקשות שהוגשו, מספר הבקשות שאושרו, סוג העבירות שבגללם הוגשו הבקשות והאם הוגש כתב אישום.
אבנר פינצ'וק
¶
דבר נוסף, על מה שביקשתי. אדוני, יכול להיות שנדון על זה כשנגיע לוועדות, אבל הדיווחים לוועדת היישומים הביומטריים... היא מקיימת דיונים בדלתיים סגורות, דיווח כזה לא צריך להיות חסוי, אלא אם כן תלמדו אותי, ולכן אני מבקש שזה יילך גם לוועדה שדנה באופן פתוח.
אבנר פינצ'וק
¶
לא. תקבע בררת מחדל. הוועדה ליישומים ביומטריים, אדוני, היא יותר בעניין של שירותי ביטחון, התפקיד שלה---
אילת אלישר
¶
אני מניחה שהוועדה ליישומים ביומטריים צריכה לדון בעוד כמה דברים שקשורים לרשויות הביטחון, אז שמו את זה---
היו"ר מאיר שטרית
¶
הוועדה למדע תהיה הגוף שיקבל את הדיווח הזה. מדע, לא חוקה ומדע, מדע. אין שום ועדה יותר טובה מוועדה אחרת בכנסת. אני לא מקבל את הדבר הזה בכלל. תפסיקו עם הקשקוש הזה, ועדת חוקה. אני הייתי בוועדת חוקה המון שנים, תאמיני לי זה קשקוש אחד גדול, הכל. תפסיקו את העניין הזה. ראיתי איך אנשים מצביעים בוועדת חוקה, אז אני מציע להפסיק עם זה. יבוא לוועדת מדע. נקודה. זה החוק שמטפל במדע, הוא יבוא לפה. והוויכוחים האלה, כל ועדה רוצה אליה---
היו"ר מאיר שטרית
¶
בתחומי העניין של הוועדה, הוועדה קובעת בחוק מה יהיה. אנחנו קובעים, זה ועדת מדע.
'(ב) שר הביטחון ימסור מדי שנה---
אבנר פינצ'וק
¶
אדוני, חוץ מבמקרה של החוק שאנחנו דנים בו, שאדוני ביקש במליאה להעביר אותו לוועדת החוקה וביקש שהנוסחים של כל---
איתן כבל
¶
את השיחות ביניכם תעשו על כוס קפה. מה שאני מנסה לומר, אבנר, בעניין הזה, שאין שום רבותא שוועדת החוקה, כפי שהיא היום, ועדת חוקה, אני לא בדיוק רוצה עכשיו שנושאים מן הסוג הזה...
היו"ר מאיר שטרית
¶
חבר הכנסת כבל, כשבאתי בתחילת הדיון לחוק הזה הסברתי, גם בכנסת הסברתי, שהעברתי אז לוועדת חוקה כשר פנים מסיבה אחת, כי ראש ועדת חוקה היה פרופ' בן ששון שהבטיח לי לדון יום יום, כמו שאני עושה עכשיו,כדי להביא את החוק לאישור הכנסת עוד בפגרה, לפני פיזור הכנסת.
היו"ר מאיר שטרית
¶
כי רציתי להעביר לוועדת חוקה, וכך סיכמתי. לצערי הרב, פרופ' בן ששון חלה ולכן הוועדה לא התכנסה בכלל והכנסת התפזרה בינתיים. אני רציתי להביא את זה לוועדה, זה המקום הטבעי שלה, לפי החוק, כי מאגרים ביומטריים, התחום הזה זה ועדת מדע. אני רציתי להעביר לוועדת חוקה בגלל המהירות. עכשיו כשאני בוועדת מדע, בוודאי שרק מן הצדק היה להחזיר את זה לפה ולטפל בו כמו שצריך. הנוסח בפנים נעשה כי רציתי להעביר לוועדת חוקה.
'שר הביטחון ימסור מדי שנה דין וחשבון...'. אנחנו משנים את (ב) כמו (א).
'21. הגבלת העברה. משטרת ישראל לא תמסור מידע שהועבר אליה לפי הוראות סימן זה לכל גורם אחר, על אף האמור בכל דין, למעט לרשויות התביעה, לבית משפט, למרכז הלאומי לרפואה משפטית, לרשויות הביטחון וכן לרשות אכיפה מחוץ לישראל שהותר להעביר אליה מידע לפי סעיף 18(א)(ד), הכל למטרות המנויות בסעיף 18(א)(1) עד (3) בלבד, ובמסגרת מילוי תפקידיהם' וכולי, כמו שכתוב מקודם. בזה דנו קודם.
אייל טולדנו
¶
אני רוצה להתייחס לתיקון. קודם כל, יש צורך להחיל את הסעיף הזה גם על המשטרה הצבאית, כמי שמקבלת מידע. זאת אומרת שלא רק משטרת ישראל, אלא גם המשטרה הצבאית, לא יעבירו מידע אלא אל הגופים שמפורטים שם. לצד בית המשפט אנחנו צריכים את בית הדין הצבאי, אלא אם הגדרת בית משפט כוללת בית דין צבאי.
איתן כבל
¶
או לחילופין הייתי, אדוני היושב ראש, מבקש להוסיף, בהמשך לדברים שנאמרו על ידי המשטרה הצבאית, 'למשטרת ישראל, משטרה צבאית או כל גורם אחר שקיבל לידיו מידע'.
היו"ר מאיר שטרית
¶
כתוב 'משטרת ישראל לא תמסור מידע שהועבר לה... לשום גורם אחר, למעט רשויות התביעה'. מה אתה רוצה להוסיף?
היו"ר מאיר שטרית
¶
מידע זה מידע, מה שמוגדר לפי החוק.
משטרת ישראל, משטרה צבאית, בית משפט ובית דין צבאי. להוסיף את זה.
אייל טולדנו
¶
לאחר 'המרכז הלאומי לרפואה משפטית הופיע, לפי הבקשה שלנו, הרבנות הצבאית. יש בצבא מספר גופים שמטפלים בשבויים ונעדרים וגם בזיהוי של חללים, אז כדי להחיל את כל הגופים האלה, היינו מציעים לרשום שם במקום 'לקצין שהרמטכ"ל הסמיך לעניין המטרות המפורטות בסעיף 18(א)(3)', שזה המטרות של זיהוי גופות ושבויים ונעדרים.
נירה לאמעי
¶
את הכללים לגבי איך המשטרה מוסרת וכל ההליכים האלה, הרי אנחנו לא יכולים לקבוע פה בשביל המשטרה, אז האם אנחנו לא נותנים כאן איזה שהיא הסמכה לשר לביטחון פנים לקבוע? מי מפעיל את הדבר הזה?
אילת אלישר
¶
יש לנו נהלים גם בלי שיהיה קבוע בחוק. אנחנו עובדים לפי נהלים, אנחנו קובעים נהלים, לעתים מתואמים עם גופי חוץ, לעתים הם שלנו פנימיים. כך אנחנו עובדים, אי אפשר לעבוד לפי אמירו תכלליות.
אייל טולדנו
¶
כן, יש את המרכז הלאומי לרפואה משפטית, שזה הגוף האזרחי שמטפל בזיהוי של גופות ולצבא יש את איתור נעדרים ושבויים. זה יחידת אית"ן, זו יחידה שמטפלת---
אבנר פינצ'וק
¶
רק הבהרה. מאחר והעלו פה את המשטרה הצבאית, הדיווח שבסעיף 20, של השר לביטחון פנים, אותו דבר, בדמותו ובצלמו של הדיווח של שר הביטחון?
היו"ר מאיר שטרית
¶
כן, כן. אמרנו. אז אבקש להוסיף את העניין שהוא ביקש, הקצין שהרמטכ"ל הסמיך, על פי סעיף 18(א)---
היו"ר מאיר שטרית
¶
'22. אין בהוראות סימן זה כדי לגרוע מהוראות לפי כל דין, לרבות פקודות משטרת ישראל כהגדרתן' וכן הלאה.
'העמדה לעיון או כל שימוש אחר בחומר חקירה, כמשמעותו בסעיף 74 לסדר הדין הפלילי (נוסח משולב), התשמ"ב-1982, או בראיות המוגשות במסגרת ההליך הפלילי לבית המשפט'. אני מבין שזה ניסוח משפטי כללי, יש למישהו הערות על הסעיף הזה?
אילת אלישר
¶
סעיף 22 מדבר במצבים של עיון בחומר חקירה. צריך להבין שלמי כמו האגודה לזכויות האזרח יודע שלנאשמים יש אפשרות לעיין בכל חומר חקירה שבתיק. בעצם הסעיף הזה נועד להסדיר את הזכות שלהם, כי זה לא רשויות תביעה, זה לא בית משפט, זה הנאשם ולכן הוא לא נכלל במסגרת סעיף 21.
גבי פיסמן
¶
אנחנו לא בבית משפט ומדובר על הליכים כלליים וזה סעיף סטנדרטי, סעיף שמירת דינים, שמופיע גם בחקיקה אחרת.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אני חושב שהם הסבירו את עצמם, יהונתן.
ובכן, חברים, אני מצביע על סימן ג' בפרק ה', שאנחנו מצביעים עליו, נצביע על אישורו כפי שסיכמנו פה. מי בעד? איתן בעד. מי נגד? אין נגד. אושר סעיף ג'
סימן ג' אושר
אנחנו עוברים לסימן ד'. 'העברת מידע לרשויות הביטחון'.
נירה לאמעי
¶
'23. הרשות תעביר לרשויות הביטחון מידע מתוך המאגר הביומטרי ותאפשר להם גישה למאגר לצורך מימוש ייעודם ותפקידיהם. העברת המידע והגישה למאגר תהיה על פי הכללים שייקבעו'.
'24. רשות ביטחון לא תמסור מידע שהועבר אליה לפי סימן זה לכל גורם אחר, על אף האמור בכל דין, למעט לגורם שנקבע בכללים'.
אולי הסבר לגבי הסעיף הזה, שהוא ככה קצת מוציא את כל החוק הזה מאיזון.
דני גבע
¶
הסעיף הזה בעצם מתייחס לרשויות הביטחון, שהם שירות הביטחון הכללי ומוסד. היום שירות הביטחון הכללי פועל לפי חוק שירות הביטחון הכללי. חוק שירות הביטחון הכללי קובע את ייעודו של שירות הביטחון הכללי, תפקידיו וסמכויותיו. זאת אומרת הפעילות שלו מוגדרת ומתוחמת בצורה ברורה בחוק. במסגרת תפקידיו המעוגנים בחוק, כפי שאמרתי, יש כללים ותקנות, כאשר הפרטים לגבי צורת הפעילות ודרך הפעילות מפורטים בכללים שהם חסויים, כפי שנקבע בחוק שירות הביטחון הכללי.
דני גבע
¶
לכן יש תקדימים למצב שחקיקת משנה היא חסויה וזה המצב שרוצים ליצור גם כאן, משום שזה מתייחס לעבודה של שני גופים, שהם רשויות ביטחון, ואי אפשר לפרט בצורה גלויה וחשופה את פרטי הפרטים של הפעילות שהם מבצעים.
נירה לאמעי
¶
אבל הכללים לפי החוק הזה שחסויים זה לא רק לגבי שירות הביטחון הכללי. קודם כל אין חריג בכל החקיקה הישראלית, חוץ מחוק השב"כ, שבו הכללים או חקיקת משנה היא חסויה. כלומר אנחנו כרגע משווים את החוק הזה לחוק שירות הביטחון הכללי.
דני גבע
¶
סעיף 4(א), הכללים האמורים בסעיף קטן (ב) לא יפורסמו ברשומות או בדרך אחרת והם יוצגו רק לפני הוועדה המשותפת. מחוק האזנת סתר.
היו"ר מאיר שטרית
¶
נכון, חוק האזנת סתר, למשל. חברים, אני לא נכנס לעניין הזה, אני לא רוצה לחקור פה את השב"כ, אלא אם אני אטלטל אותו.
נירה לאמעי
¶
אבל הכללים החסויים הם לא רק לגבי שני הסעיפים האלה, הם לגבי כל חוק. למשל לגבי קישור בין המאגרים, העברת תוצאת זיהוי לשוטר, נכון?
איתן כבל
¶
אדוני היושב ראש, אני רוצה, ברשותך, לשאול משהו חשאי. אז מי שאין לו הסמכה, שיסתום את האוזניים. זו בדיוק הנקודה. אני לא אוהב את זה, אני לא אוהב את העניינים של חשאיות, אני רוצה לדעת מי יאשר את הכללים האלה בדיוק, איך הכללים האלה יפעלו. הנחת העבודה שלי היא שמשטרת ישראל עוסקת או אמורה לעסוק בדברים לא פחות---
איתן כבל
¶
חברים יקרים, אני יודע בדיוק על מה אני מדבר. כל אשר רציתי לומר, ולכן לא כל מקום שאמרתי 'משטרה' צריך לקפוץ, אמרתי ההיפך, פרגנתי, שמשטרת ישראל עוסקת בדברים מאוד מאוד חשובים על פי חוק בעניין הזה, שיכולים להתעסק בדברים לא פחות, לעתים אפילו יותר חשובים ממה שהשב"כ או המוסד בנקודת זמן כזו או אחרת יבואו, והדברים מובאים כאן.
לכן אני אומר באופן הכי ברור, זה בסדר לשמור על הסודיות, זה לשמור על החשאיות, זה בסדר גמור, בוודאי ובוודאי כשעסקינן בדיני נפשות, למרות שגם המשטרה עוסקת לא פחות בדיני נפשות. אני רוצה לדעת בדיוק מה הוא המעקב והבקרה. יותר מדי דברים שלא נשזפים בעין ובגלל שהם לא שזופים לעין יש בהם יותר מדי תקלות, ולא נפרט - כי זה חשאי.
אבנר פינצ'וק
¶
אני חייב גם לציין. אני מכיר את הסיטואציה פה בכנסת אז זו תהיה הערה אולי כללית, אבל חשובה.
נקודת המוצא היא שיש הרבה דברים שחייבים להיות סודיים, בטח כשמדובר בשירותי הביטחון, ויחד עם זאת, גם מדינות שמקבילות לנו ונלחמות בטרור, כמו ארצות הברית... תסתכלו למשל כל השערורייה שהיתה לגבי האזנות הסתר בצו נשיאותי. עקבתי אחרי הפרשה הזאת וזה פשוט נורא מה שממשל בוש מרשה לעצמו, ואז פתאום אמרתי לעזאזל! הם הוציאו הרבה אינפורמציה לא קונקרטית, שלא פוגעת בביטחון---
היו"ר מאיר שטרית
¶
הנשיא אובמה לא שינה את זה. הנשיא אובמה לא שינה את האפשרות בארצות הברית להיכנס למחשבים של אנשים ולראות מה הם---
אבנר פינצ'וק
¶
אדוני, היו כל מיני אירועים, אני באמת רוצה להתקדם ואני לא רוצה להיכנס לזה, אבל מה שחשוב לי להגיד זה שהפרשה הזאת נחשפה ונדונה בציבוריות האמריקאית משום שהיו דברים שהם לא היו חסויים. זאת אומרת שלפי חוק חופש המידע קיבלו לפחות באופן כללי מידע לגבי זה שהנשיא נתן צו נשיאותי שמסתבר שהיה מנוגד לחוק ובוצעו האזנות סתר. מה שאני רוצה להסיק מתוך זה, שוב, יש הרבה דברים שצריכים להיות סודיים ויחד עם זאת, אני חושב, כמו שאמרתי למר יורם אורן לגבי העניין הטכנולוגי והאבטחה של המאגר, שאנחנו צריכים להתחיל לחשוב גם על איזה שהיא אפשרות של בקרה ציבורית בקווים מאוד מאוד כלליים לגבי מה סודי, איך סודי, מה מותר ומה אסור. שוב, אני אומר, אנחנו לא רוצים לדעת כל דבר שהוא סודי, אבל ההחלטה מה סודי ומה הקריטריון לקבוע מה סודי, זה משהו שהחברה לא יכולה לשמוט מידה באופן טוטאלי.
ואני רוצה להגיד, מה שקורה למשל עם האזנות הסתר זה פשוט אבסורד. אנחנו מקבלים כל שנה דיווחים והיה דוח של מבקר המדינה ובמשרד המשפטים. כולם מתלבשים על המשטרה, איך היא מיישמת את האזנות הסתר ואין ספק שם מתגלים הרבה ליקויים, אבל מה שלי מפריע זה שאנחנו לא יודעים כלום, כלום, אפילו באופן כללי ביותר, על איך נעשים סמכויות של האזנות סתר, ואני פה משליך גם לחוק הזה, על ידי שירותי ביטחון אחרים. שוב, תגידו 'זה סודי', 'זה אם נגלה לציבור זה יפגע בביטחון המדינה', על זה אפשר לדבר, אבל אין ספק שיש דברים---
אבנר פינצ'וק
¶
אז לקבוע פטור גורף זה בעייתי. אני אמרתי שאני אעיר את ההערה הזאת משום שאני יודע פחות או יותר איך הדברים מתקבלים ואני מבקש בכל זאת שתתנו את דעתכם על זה, ואפילו הייתי שמח לשמוע בהזדמנות זו---
היו"ר מאיר שטרית
¶
אגב, אני רוצה להזכיר לכם שעד לפני חמש שנים בכלל לא היה חוק שירות ביטחון כללי. אני עשיתי את חוק שירות הביטחון הכללי כשר המשפטים, אני העברתי את החוק בכנסת. ניסו עשר שנים לפניי, זה לא עבר אף פעם. מי שעשה את חוק שירות הביטחון הכללי זה אני, והחוק הזה נקבע, נקבעו כללים איך מפקחים על שירות הביטחון הכללי. יש ועדת שרים מיוחדת בראשות ראש הממשלה, נקראת 'הוועדה לשירותי הביטחון', על פי החוק, שתפקידה לפקח על שירות הביטחון הכללי ועל כל מה שמוחלט בשירות הביטחון הכללי בהרכב של ראש הממשלה, שר החוץ, שר הביטחון, שר המשפטים ועוד שר שימנה ראש הממשלה, למיטב זיכרוני זה מה שהחוק אומר. שתהיה ועדה לענייני שירותים שזה התפקיד שלה, לפקח על שירות הביטחון הכללי. עד אז לא היה שום חוק, או שום דבר שהגביל.
עכשיו, תראה, דברים שעין השמש לא צריכה לשזוף אותם או שהם סודיים, אין כוונה שעין השמש תשזוף אותם, אחרת הם לא היו סודיים. מה שסודי, הכוונה באמת לשמור את זה בסוד, לא רוצים שיידעו מה מו מי, שום דבר.
אבנר פינצ'וק
¶
השאלה אם הכל סודי. אני אספר לאדוני, הרי נשיא ארצות הברית הקודם הרשה לעצמו לעשות דברים שהם לא חוקיים ואחר כך רצו להתקין חוק בקונגרס כדי בדיעבד להכשיר את השרץ---
אבנר פינצ'וק
¶
שוב, כמו כשדיברנו על המשטרה, אני לא אומר שכולם מושחתים ושתמיד הכל רע, אני אומר שבדמוקרטיה אנחנו לוקחים בחשבון אפריורית שלא הכל יהיה מושלם ואנחנו עושים מאמצים בחקיקה, וגם על ידי חשיפה של דברים, של מה שמותר, אנחנו עושים מאמץ לצמצם עד למינימום---
איתן כבל
¶
אני רק יכול לדעת, אדוני היושב ראש, לגבי הסעיף 23, הסעיף הסודי, איך נקבעים הכללים, מי קובע את הכללים.
נירה לאמעי
¶
הכללים הם באישור ועדת שרים לביומטריה וועדת הכנסת ליישומים ביומטריים. הפיקוח הפרלמנטרי מחזיר אותנו ל---
נירה לאמעי
¶
הם אמורים להיות לגבי רשויות הביטחון ואבטחת המידע. אני חושבת שאחד הדברים שאולי מפריעים זה אולי הניסוח המאוד גורף של 'הרשות תעביר לרשויות הביטחון מידע ותאפשר להם גישה למאגר לצורך מימוש ייעודם ותפקידיהם'. אני חושבת שאחד הדברים שמפריעים פה זה באמת הניסוח המאוד מאוד רחב. מה זה תאפשר להם גישה למאגר?
דני גבע
¶
הסעיף הזה בעצם מנוסח אחרי שנבדקו כל האפשרויות האחרות ועל מנת לאפשר לנו לסבול לפי הצרכים שלנו. מה שאני רוצה לומר זה שמה שאנחנו יוצרים פה, עם הנפקת התעודות הביומטריות והקמת המאגר, זה משהו חדש שלא היה קיים קודם. המצב החדש שנוצר, במצב הזה אנחנו חייבים להמשיך ולפעול למילוי תפקידנו וייעודנו.
נירה לאמעי
¶
מבחינת השב"כ זה לפי חוק השב"כ? מה זה הייעוד והתפקיד? יש חוק שירות ביטחון כללי. לא כתוב כאן.
דני גבע
¶
התפקיד, הייעוד והסמכויות. במסגרת מילוי התפקיד, בחוק השב"כ מפורטים בסעיפים סמכויות שונות. למשל, הנושא של כיפוף חשאי, השב"כ מבצע חיפוש---
היו"ר מאיר שטרית
¶
יש לך התנגדות שנוסיף 'לצורך מימוש ייעודם ותפקידיהם על פי חוק שירות הביטחון הכללי'?
אביטל שטרנברג
¶
אבל למוסד אין לנו חוק, זה כולל גם את המוסד וגם את שירות הביטחון הכללי. ולגבי השב"כ, לפי חוק השב"כ.
היו"ר מאיר שטרית
¶
הדבר הזה כולל את שניהם. אבל אני מבין שברור לכם שאתם פועלים על פי הסמכויות שמוקנות לכם בחוק.
נירה לאמעי
¶
כשהם אומרים 'תאפשר להם גישה למאגר', הכוונה היא שיוכלו פשוט להיכנס למקום שבו נמצא... יהיו להם הרשאות גישה למאגר? כשאומרים 'תאפשר להם גישה', הרי זה לא רק להעביר להם---
נירה לאמעי
¶
סליחה, אנחנו עד היום קבענו מורשי גישה למאגר בחוק הזה, אנשים שהם עובדי משרד הפנים או טכנאים שצריכים להגיע והם ממש יכולים להיכנס למאגר. כך עד עכשיו הגדרנו מורשי גישה למאגר. השאלה אם אנחנו מתכוונים, מאחר שכתוב כאן 'תאפשר להם גישה למאגר', שעובדי שירות הביטחון הכללי, אני לא יודעת מי, כאלה ואחרים, ייכנסו למאגר עצמו? יבואו למחשב וייכנסו למאגר?
אבנר פינצ'וק
¶
למה? לפי החוק כן, לפי מה שכתוב פה, כן. אדוני, אנחנו יודעים שגם בחוק נתוני תקשורת לא נדון כל העניין של שירותי הביטחון כי להם יש גישה ישירה פשוט ל---
היו"ר מאיר שטרית
¶
יפה, זה מה שחשוב. אני רוצה להדגיש את זה, הגישה פה איננה כוללת כניסה תקשורתית למאגר.
דני גבע
¶
אני חושב שהדברים נבחנו באמת בצורה קפדנית והניסוח הזה חייב להישאר כמות שהוא. מה שאני יכול לומר בצורה ברורה זה שבפועל לא תבוצע פעילות חדשה שלא בוצעה קודם. אנחנו רק צריכים בעצם את התאמת היצור החדש הזה, או המנגנון החדש הזה, שתיתן לנו את האפשרות להמשיך בפעילות הזאת בהתאמה למנגנון החדש, שזה מאגר ביומטרי, שזה תיעוד ביומטרי.
היו"ר מאיר שטרית
¶
חברים, בעניין הזה אני חייב לקבל החלטה, ואני גם יודע שזה לא מוצא חן בעיני כולנו, בסדר, אז אני בכל זאת נותן העדפה לשירותי הביטחון והחומר הזה צריך להיות. מה לעשות. אלה החיים במדינה שאנחנו חיים בה, בינתיים. עד שיהיה שלום במזרח התיכון, מזרח תיכון חדש, אנחנו נשנה את הגישה.
יהונתן קלינגר
¶
אני רק רוצה להזכיר לכולנו ששלום הוא כמובן עניין חשוב וחשוב מאוד לשמור על הביטחון, אבל כשאנחנו מדברים על כללים חסויים שנקבעים על ידי אותו גוף בעצמו---
יהונתן קלינגר
¶
שהוא ממונה על שירות הביטחון, נכון? ולכן מדובר בצעד שהוא לחלוטין אומר שהחתול קובע לעצמו את הכללים על איך לשמור על השמנת. מדובר על מצב שאין דיווח, אין ביקורת ציבורית---
היו"ר מאיר שטרית
¶
לא אתה. אתה לא יכול לדעת ואתה לא צריך לדעת. מי שצריך לדעת זה ועדה חסויה שקבועה בחוק, והיא תקבל מידע. כתוב בחוק, תקרא את החוק.
איתן כבל
¶
ברשותכם, סליחה. אין גבול לדברים, נכתבו הרבה ספרים ונעשו עוד לא פחות סרטים על כל מיני אפשרויות שיכולות להיות. הרי באותו רגע שהם עושים את זה, הם מייצרים לעצמם... אלה דברים שאתה יכול לשמור אותם עד גבול מסוים, זה לא הכל הפקר, גם אם זה... ואני אומר לך שאני גם יודע על מה אני מדבר, זה לא הכל הפקר. לא צריך להגזים. גם אם אני פה, ואני לא אוהב את חשאיות היתר, אני גם לא סומך יותר מדי על חשאיות היתר, אבל זה מה שיש לנו בנסיבות האלה.
היו"ר מאיר שטרית
¶
בסדר, הוא לא מספק. חברים, למרות שהוא לא מספק, אנחנו משאירים את הניסוח כמו שהוא. נקודה.
מי בעד הניסוח הזה, סימן ד'? בעד. מי נגד? אין נגד.
היו"ר מאיר שטרית
¶
לגורם שנקבע כפי שנקבע בכללים, יכולים. הלאה.
פרק ו', 'שמירת סודיות, אבטחה והגנה על פרטיות'. בבקשה, לקרוא.
נירה לאמעי
¶
'25. (א) הכללים וכן הנחיות הרשות ונוהלי הרשות העוסקים בעניינים הקשורים לפעילויות רשויות הביטחון לאבטחת מידע הם חסויים וגילויים או פרסומם אסור. ראש הממשלה רשאי לאסור פרסומם של הוראות אחרות שנקבעו לפי חוק זה, אם קיים לדעתו אינטרס ציבורי המחייב זאת'.
'(ב) המלצות הממונה על היישומים הביומטריים לפי סעיף 30(ב) העוסקות בעניינים הקשורים לפעילויות רשויות הביטחון ואבטחת מידע, הן חסויות, וגילויין או פרסומן אסור'.
'(ג) ראש הממשלה רשאי להתיר פרסום מידע האסור לפרסום לפי סעיף זה, וכן רשאי הוא לקבוע בתקנות הוראות בדבר מתן היתר לפרסום'.
'26. שמירת סודיות והגבלת השימוש'. 'אדם שהגיעו לידיו, תוך כדי מילוי תפקידו או במהלך עבודתו אמצעים ביומטריים שניטלו לפי חוק זה, נתונים ביומטריים שהופקו מהם או תוצאות זיהוי וכן אדם שהגיע לידיו מידע אחר החסוי לפי חוק זה, לא ימסור ולא יגלה אותם לאחר ולא יעשה בהם כל שימוש, אלא לפי חוק זה ולצורך ביצוע תפקידו'.
'27. (א) אמצעים ונתונים ביומטריים הכלולים במאגר הביומטרי יישמרו בהתאם להוראות אלה. (1) בדרך שתבטיח הגנה מפני דליפת מידע מהמאגר או פריצה אליו, וכן מפני העברה, חשיפה, מחיקה, שימוש, שינוי או העתקה בלא רשות כדין. (2) בדרך שתמנע שימוש בהם בניגוד להוראות לפי חוק זה. (3) בדרך שתבטיח הגנה על פרטיותם של התושבים שהאמצעים והנתונים הביומטריים מתייחסים אליהם ותאפשר בקרה ופיקוח אחר אופן השימוש במאגר, לרבות שימוש החורג ממסגרת ההרשאה לפי סעיף 11'.
'(ב) פעולות המבוצעות במאגר יתועדו באופן---
נירה לאמעי
¶
על התרחשות הפעולה, מועד ביצועה ושם מבצעה, זה משהו שהכנסתי אז בסעיף (ז) ואמרנו שנעביר אותו לסעיף 27. אם אתה זוכר, לא היתה התנגדות לזה.
נירה לאמעי
¶
'(ב) פעולות המבוצעות במאגר יתועדו באופן שיאפשר פיקוח ובקרה על התרחשות הפעולה, מועד ביצוע ושם מבצעה'.
נירה לאמעי
¶
'(ג) אין בהוראות סעיף זה כדי לגרוע מהוראות לפי חוק להסדרת הביטחון בגופים ציבוריים, תשנ"ח-1998 ולפי חוק הגנת הפרטיות'.
'28. הממונה על הפרטיות'. 'השר, בהסכמת שר המשפטים, ימנה מבין עובדי הרשות ממונה על הפרטיות במאגר הביומטרי. הממונה על הפרטיות יפקח על שמירת הפרטיות של התושבים שאמצעי הזיהוי הביומטריים ונתוני הזיהוי הביומטריים שלהם כלולים במאגר, בהתאם להוראות לפי חוק הגנת הפרטיות ולפי חוק זה'.
נעמה פלאי
¶
הסעיפים האלה באים להסדיר ראשית את כל הנושא של מידע שלא יפורסם בהקשרים של רשויות הביטחון ואבטחת מידע, וזה מה שנאמר בסעיף 25, לעניין הכללים, ההנחיות והנהלים.
נעמה פלאי
¶
נכון, לפי ההגדרה בסעיף 34 (ב), הכללים לביצוע של חוק זה, בכל הנוגע לפעילות רשויות הביטחון ולאבטחת מידע.
היו"ר מאיר שטרית
¶
ראש הממשלה הוא ראש הוועדה ליישומים ביומטריים וממונה על שירותי הביטחון. והוא גם ראש ועדת שירות הביטחון. אם הוא נותן הנחיות בכללים שייקבעו, יש הנחיות לשירות הביטחון לעשות א', ב' או ג', הוא יכול לאסור את פרסום ההוראות האלה כדי שהצד השני לא יידע.
נירה לאמעי
¶
הכללים נוגעים לאבטחת מידע, שזה למשל העברת תוצאת זיהוי לשוטר, לא רק לרשויות ביטחון, ולרשויות הביטחון. זאת אומרת גם הקישור בין המאגרים זה אבטחת מידע. אני רק מקריאה את מה שכתוב בחוק, אני רק מבהירה מה שכתוב בחוק. כללים נוגעים לרשויות ביטחון ואבטחת מידע, זה הוראות שקובע ראש הממשלה, באישור ועדת השרים לעניינים ביומטריים וועדת הכנסת ליישומים ביומטריים, שהיא אותה ועדה של חוקה וועדת משנה חשאית של ועדת החוץ והביטחון והיא אמורה לשקול המלצות של ממונה על הביומטריה. זה גם משרד ראש הממשלה. יש כאן המון המון ריכוז בתוך משרד ראש הממשלה למעשה.
איתן כבל
¶
חבר'ה, גם לנשום בבוקר, זה פוגע בביטחון אם פולט דו תחמוצת הפחמן. אי אפשר להכניס תחת הביטחון... אוקי, חשאי, דיברנו בשושו על הסעי ףהקודם, אני כופפתצי את עצמי יותר ממה שמותר לי. אבל אני בא ואומר את הדבר הבא, בסעיף הזה אני רוצה שיובהר שבמה שנוגע לביטחון, אם תרצה, מה שנוגע לאבטחת מידע הנוגעת לביטחון, אבל יש אבטחת מידע, מזה מתפרש כאילו ראש הממשלה גם מתעסק בדברים אחרים.
נירה לאמעי
¶
אני מבינה שבמשרד ראש הממשלה זה המוסד. משרד ראש הממשלה או המוסד הולכים להתערב לשר הפנים על איך מעבירים תוצאת זיהוי לשוטר למשל?
דני גבע
¶
סעיף 16 לחוק שירות הביטחון הכללי קובע: המחזיק במידע אשר לגביו נקבע סיווג ביטחוני לפי סעיף 7(ב) יטפל בו בהתאם להוראות שנקבעו בכללים. זאת אומרת, שירות הביטחון הכללי. בעצם זאת הכוונה.
איתן כבל
¶
חברים, עוד פעם 'מה התכוון'. כל אחד פה מתעסק במה הוא התכוון פה, כשהוא יושב כאן. סליחה. הכל פה בעניין של מה התכוון. יותר מדי כוונות יש פה, בסוף זה אמור להגיע לאיזו אינסטנציה. היא תגיד 'מה התכוונתי?' מה הוא התכוון. כל היום עוסקים בכוונות. מה שאני מנסה לומר כאן שהדברים צריכים להיות ברורים. אם ראש הממשלה, הכוונה פה, כפי שאנחנו אומרים 'הכוונה', שהוא מתעסק אך ורק בעניינים הנוגעים בביטחון, קרי מוסד, שב"כ, כולל אבטחת מידע, שהדברים יובהרו בהתאם.
נירה לאמעי
¶
זה כן. סליחה, סליחה. לא, אני חייבת להבהיר משפטית, שיהיה ברור. קישור בין המאגרים בסעיף 8(ב) אמור להיקבע בכללים---
נירה לאמעי
¶
סליחה. אין כמה סוגי כללים. החוק הזה מדבר על כללים, כללים בכל מקום שהם כתובים בחוק הזה אמורים להיות---
היו"ר מאיר שטרית
¶
הכללים לאבטחת מידע, סליחה, חברים, אם נוקטים בצופן א', צופן ב', גישה ג', או ערוץ ד', הם לא אמורים להיות חשופים לציבור, עם כל הכבוד לך ולאחרים. זה לא עניינו של הציבור לדעת איך מגנים על המאגר. זה עניינו של ראש הממשלה להבטיח את זה, וזה לא עניינך ולא ענייני ולא עניין חברי הכנסת כאן.
היו"ר מאיר שטרית
¶
יש פה אי הבנה לגבי מה זה כללים. הכללים לאבטחת מידע הם כללים חסויים מדין, מדוע? כי אם הם ברורים איך מגנים על המדע, ניתן לתקוף אותם.
יהונתן קלינגר
¶
מצד שני, ההנחיות שמוגדרות לפי סעיף 34(ג), הנחיות פנימיות בכתב, בכל עניין הנוגע למילוי תפקיד הרשות. למה כל עניין צריך להיות?
איתן כבל
¶
אדוני היושב ראש, ברשותך, למה לקחת את זה למקום... אתה גם עולה בטונים, כולם עולים בטונים. זה לא לעניין. כל העניין הוא אם אנחנו אומרים שזה נוגע לענייני ביטחון, זה בכלל לא קשור עכשיו באיזו שיטה. זה לא רלוונטי. תגדיר שזה מדובר בכל הנוגע לשירות הביטחון הכללי, המוסד, ושלום עלייך נפשי.
אבנר פינצ'וק
¶
אם כבר מסבירים, יש למשל חוק איסור הלבנת הון, שוב, יש מאגר מאוד רגיש, ויש תקנות פומביות לגבי ניהול המאגר ואבטחתו. שוב, ברמה המופשטת כרגע---
אבנר פינצ'וק
¶
אדוני, אדוני, אדוני, אנחנו מסכימים, אדוני יניח שאנחנו מסכימים על העקרונות. אף אחד לא רוצה... אם אני אבקש שיהיה פומבי הקודים או שיטות וכן הלאה, אז---
היו"ר מאיר שטרית
¶
מר פינצ'וק, מאחר ואני הקמתי את הרשות להלבנת הון ואני עשיתי את החוק, כל תיקוניו וחלקיו וכל פרטיו, אני אומר לך שאין שם שום מידע לגבי איך מגנים על המאגר.
אבנר פינצ'וק
¶
אדוני, אנחנו מסכימים על העקרונות. הדבר היחיד שצריך לבדוק, ואנחנו רק בודקים, עזוב את ה---
אבנר פינצ'וק
¶
אז הדבר היחיד שאני אומר זה שהעניינים שמוסדרים בתקנות איסור הלבנת הון, ניהול המאגר ואבטחתו, אלא אם כן אתם רואים פה איזה שהוא שוני רלוונטי, אותם עניינים באותה רמת הפשטה ועקרונות יכולים להיות פומביים. כל היתר---
היו"ר מאיר שטרית
¶
אתה מערבב. סלח לי. מר פינצ'וק, תן לי לתרגם אותך. הוא אומר, לגבי תקנות לאבטחת מידע, לגבי הכללים לאבטחת מידע ברמה שלא חושפים שום סוד, הם צריכים לבוא בתקנות לאישור הוועדה. זה מה שהוא אומר. מה שקשור לביטחון, לסודי ולשושו, בסדר, מסכימים, זה סודי והכל בסדר. הכללים ייקבעו על ידי ועדה ליישומים ביומטריים וכן הלאה.
צריך לעשות הפרדה, היכולת לקבוע שלגבי הכללים של האבטחה הרגילים של המוסד, אותן תקנות שיקבעו את הכללים איך מאבטחים וכן הלאה, מה שניתן לעשות, כמו בחוק איסור הלבנת הון, זה יובא בסעיף נפרד באישור הכנסת. לגבי יתר הדברים, שהם יותר חסויים, זה לא יבוא לאישור הכנסת, או צריך ועדה מיוחדת.
חמי פקר
¶
מר פינצ'וק, צריך להשאיר, לדעתי, את הנוסח הזה כמו שהוא כאן. כשנגיע ל-34, אם תרצה לבצע תיקון שם, נעשה תיקון שם.
היו"ר מאיר שטרית
¶
זה מה שהוא אומר. הוא אומר שהוא רוצה להכניס כלל בתקנות שייאמר שהכללים לאבטחת המידע של המאגר, אכן יותקנו בתקנות השר ויובאו לאישור הכנסת.
אביטל שטרנברג
¶
כשנגיע לסעיף 34, כשנפרט את סמכויותיו של שר הפנים להתקין תקנות, צריך להוסיף פשוט תת נושא.
איתן כבל
¶
אדוני היושב ראש, כולנו מסכימים על אותו דבר, כל העניין הוא בסעיף 25. שיהיה ברור, נכון לרגע זה, זה לא ברור. ראש הממשלה הופך להיות מפלצת-על, הוא כל היום מתעסק ב... מעבר לענייני ביטחון הוא צריך כל היום לשבת ולהתחיל לבדוק... זה לא לעניין, זה לא עובד כך.
נירה לאמעי
¶
כך גם לגבי הנחיות הרשות למשל, לגבי כל העניין הנוגע למילוי תפקידי הרשות, נכון? רשימת עובדי הרשות, רשימת עובדי מיקור חוץ, כל הדברים האלה שנקבעים על פי סעיף 11 בתקנות, הם חסויים לפי סעיף 25. אותו כלל חל לגבי העניין הזה.
היו"ר מאיר שטרית
¶
'ונוהלי הרשות העוסקים בעניינים העוסקים בפעילות רשויות הביטחון', הקשורים לפעילויות רשויות הביטחון ולאבטחת מידע. זה הכל. זה יהיה חסוי. רק זה יהיה חסוי.
חמי פקר
¶
רק זה, ולכן צריך להשאיר את הסעיף הזה מנוסח כמו שהוא, כי רק זה, וחבר הכנסת כבל אמר את זה מקודם בדיוק בנושא הזה.
היו"ר מאיר שטרית
¶
כתוב 'הנחיות הרשות ונוהלי רשות העוסקים בעניינים הקשורים לפעילות רשויות הביטחון ולאבטחת המידע הם חסויים וגילויים או פרסומם אסור'. נקודה.
היו"ר מאיר שטרית
¶
פרסומן של הוראות אחרות שנקבעו לפי חוק זה, אם קיים לדעתו אינטרס ציבורי המחייב זאת.
אביטל שטרנברג
¶
הרי אנחנו כל הזמן נלחמים על הגנת הפרטיות, כל אמצעי האבטחה שהחוק הזה מציע נועדו לשמור על הפרטיות, אז גם אמצעי האבטחה של המאגר הם חלק מהעניין הזה, הם חלק מהסוד, לאו דווקא ביטחון במובן הסטנדרטי של המלה.
היו"ר מאיר שטרית
¶
למה לא? כן כתוב, את ממציאה דברים, כתוב, תקראי עברית, באמת. כתוב: הכללים, ההנחיות... אני קורא עברית פשוטה, 'הכללים וכן הנחיות הרשות ונוהלי הרשות העוסקים בעניינים הקשורים לרשויות הביטחון ולאבטחת מידע הם חסויים וגילויים או פרסומם אסור. מה לא ברור פה? זה כתוב בעברית פשוטה, אני לא מבין מה---
היו"ר מאיר שטרית
¶
הוויכוח האם להטיל על ראש הממשלה לאסור פרסום של הוראות אם הוא חושב שיש אינטרס ציבורי? אתה נגד זה?
היו"ר מאיר שטרית
¶
נירה, אל תנהלי ויכוח, אל תנהלי את הישיבה, בבקשה. יש לך הערה, תעירי כשאני אתן לך רשות דיבור. אל תנהלי את הישיבה, את תדברי כשאני אתן לך רשות דיבור.
אבנר פינצ'וק
¶
אדוני, אני לא אומר שלא יהיו מצבים שבהם יהיה צורך בזה, אבל אני אומר שההגדרה פה היא מאוד רחבה, האינטרס הציבורי הוא רחב מדי.
איתן כבל
¶
סליחה, מר פינצ'וק, הסעיף, בוודאי ובוודאי הרישא שלו, אין איתו שום בעיה. הבעיה היא לגבי הסיפא.
היו"ר מאיר שטרית
¶
מקובל עליכם? תכתוב, ראש הממשלה באישור הוועדה ליישומים ביומטריים בכנסת רשאי לאסור פרסומם... בסדר?
נירה לאמעי
¶
יש לי רק שאלה קטנה לעורכת דין אביטל שטרנברג, האם אמרת לפרוטוקול שהכוונה כאן שראש הממשלה גם יאסור פרסומים אם רצונו להגן על פרטיות?
עמית אשכנזי
¶
ברשות היושב ראש, נאמרו פה דברים, אני לא יכול להתעלם. אבטחת מידע משרתת בפרק הזה שתי מטרות. מטרה אחת חשובה קשורה למטרה של הסימן שלפניו והעברת מידע לרשויות הביטחון. הן מאוד מוטרדות לכל מיני דברים שקשורים בשימושים במאגר, ביכולת לגשת אליו וכולי וכולי, בגלל זה הדבר הזה מאוד חשוב לרשויות הביטחן. מטרה חשובה בפני עצמה ולדברים האלה יש כללים של אבטחת מידע וכולי וכולי. לא צריך להכביר מלים. ליד הדבר הזה יושבת מטרה נוספת, שבגללה אנחנו פה בכלל וזה שהמאגר הזה, חוץ מהכל, הוא יהיה מוגן מבחינת האינטרס של הפרטיות של אזרחי המדינה. זה נכון שכשאתה מתרגם אבטחת מידע לביצוע, הרבה פעמים יש חפיפה די גדולה בין הדברים. יחד עם זאת, אין חפיפה מלאה, לכן המצאנו פה ממונה על פרטיות במאגר, לכן תחליטו כפי שהתבונה שלכם בעניין הזה, אבל צריך לחדד את האמירה, שאבטחת המידע פה היא אבטחת מידע פעם אחת לטובת אינטרסים ביטחוניים ופעם שנייה לטובת האינטרסים לפרטיות, ותיתכן חפיפה חלקית, אבל היא לא תהיה מלאה.
יהונתן קלינגר
¶
מהעולם שאני בא ממנו, וזה עולם טכנולוגי, כללים של אבטחת מידע הם בדרך כלל פומביים וכמה שכללים יותר פומביים, ככה מנגנוני ההצפנה נהיים יותר חזקם ומאפשרים להשתפר, כך אפשר להיות כפופים ליותר ביקורת. זה שכללי האבטחה שלך פומביים, לא אומר שכל אחד יכול להשתמש בהם בשביל לפרוץ, אלא ההיפך, זה אומר שכל אחד יכול לדעת איך לעזור לך לשפר את זה. אני חושב שאם אנחנו מדברים על אבטחת מידע ולא על מי הפרסונה שיושבת באותו תפקיד, או מה מפתח ההצפנה שמשתמשים, אלא דווקא איזה חוזק מפתח, איזה סוגים של... אולי לא לרדת לרמת של איזה סוג של---
היו"ר מאיר שטרית
¶
ודאי. לכן קבענו שבתקנות... אני קיבלתי את מה שמר פינצ'וק הציע, שבסעיף 34, כשנגיע לשם, נכניס סעיף בתקנות שיאמר שהשר יפרסם תקנות לגבי כללי אבטחת מידע, מה שאינם חסויים. את זה קיבלנו.
עוד הערות, חברים.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אנחנו לא רוצים להתייחס אליו. למה אני צריך להתייחס אליו? הוא אמר את דעתו, זה הכל. מה הבעיה? אני לא מבין.
היו"ר מאיר שטרית
¶
חברים, הערות נוספות. גמרנו, זה הכל. מה שראש הממשלה ימצא לנכון והוועדה תאשר, זה מקובל עליי. הלאה.
דב חנין
¶
שאלה אינפורמטיבית, שנוגעת גם לנושאים שאנחנו עוסקים בהם כאן. האם אני צודק אם אני אומר שאני הבנתי שעמדת הממשלה היא לשקול את פיצול ה---
היו"ר מאיר שטרית
¶
זה לא עמדת הממשלה. עמדת הממשלה זה שר שיכול להמליץ לוועדה מה לעשות. אגב, אני העליתי, בלי קשר לממשלה, את הרעיון פה אתמול ולא שמעתי התלהבות גדולה.
היו"ר מאיר שטרית
¶
בסדר גמור, השר איתן ביקש לפני הוועדה למסור את המלצת ועדת השרים, הוא יבוא מחר וימסור את ההמלצה. בסדר. הוא יבוא מחר, הזמנתי אותו.
היו"ר מאיר שטרית
¶
חברים, הערות נוספות? סימן ו', יש למישהו הערות נוספות? אין. ובכן, מי בעד אישור סימן ו'? בעד. מי נגד? אין נגד. סימן ו' אושר.
סימן ו' אושר.
היו"ר מאיר שטרית
¶
שאלתי אם יש הערות. אני שאלתי. לאף אחד לא היו הערות נוספות, הסעיפים האחרים טכניים.
רפי עציון
¶
סליחה, אני מתנצל להחזיר אחורה קצת. אני רוצה להעיר הערה לעניין העבירות שבשלהן רשאי בית המשפט להתיר העברת מידע למשטרה---
רפי עציון
¶
נכון, אבל אנחנו שומרים את הזכות, או שוקלים, השר לביטחון פנים ישקול הגשת הסתייגות בעניין הזה לאור מה ש---
היו"ר מאיר שטרית
¶
השר לביטחון הפנים יכול להגיש הסתייגויות כמה שהוא רוצה, היא רק לא תאושר. אין לי בעיה. אני רק מבקש, אגב, לצורך העניין, שהשר יגיש הסתייגות אם הוא רוצה, בכתב, לוועדה.
הלאה. 'שונות'.
נירה לאמעי
¶
'29. (א) המסרב לנטילת אמצעי זיהוי ביומטרי ממנו, לצורך הנפקת תעודת זהות לפי הוראות סעיף 3(א), דינו מאסר שנה'.
'(ב) המוסר או המגלה אמצעים ביומטריים, נתונים ביומטריים, תוצאות זיהוי או מידע חסוי, בניגוד להוראות סעיף 26, או העושה בהם שימוש בניגוד להוראות אותו סעיף, דינו מאסר שלוש שנים. עשה כן ברשלנות – דינו מאסר שנה'.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אפשר להגדיל את תקופת המאסר פה, משרד המשפטים? אפשר להגדיל, להפוך את זה לפשע, לא לעוון? אני שואל, אני בעד להחמיר את הצעדים הכי קיצוניים. ב-29 (ב) 'המוסר או מגלה אמצעים ביומטריים, נתונים ביומטריים' וכן הלאה, אני בעד להחמיר מאוד.
היו"ר מאיר שטרית
¶
משרד המשפטים? אני רוצה להחמיר את הענישה על מי שמוסר או מגלה אמצעים ביומטריים, נתונים ביומטריים, תוצאות זיהוי או מידע חסוי. אני רוצה להחריף את הענישה מאוד. אני חושב שזה כלל יסודי, אנשים לא צריכים להפר את היסודות. זה אחד הדברים הבסיסיים, שאדם יידע שהוא מסתכן אם הוא מפר, והענישה היא חמורה מאוד. מה עם עשר שנים? על פשע, עשר שנים.
איתן כבל
¶
אם הנחת העבודה היא שאנחנו פה כל כך רבים בינינו, מתאמצים כדי לעשות הכל כדי שדבר כזה לא יקרה---
היו"ר מאיר שטרית
¶
אני חושב שאנשים שאמונים על החוק הזה, ואמורים לשמור על הפרטיות של אנשים, אני בעד זה שהענישה תהיה חמורה.
נירה לאמעי
¶
'(ג) העורך השוואה בין אמצעים ביומטריים שניטלו מאדם, או נתונים ביומטריים שהופקו מהם, לבין אמצעים או נתונים ביומטריים של מסמך זיהוי בלא סמכות לפי חוק זה, דינו מאסר שלוש שנים'
'(ד) המשיג מהמאגר הביומטרי במישרין או בעקיפין מידע שאינו זכאי לקבלו לפי חוק זה, או העושה במאגר שימוש או פעולה שלא כדין, דינו מאסר שבע שנים'.
גבי פיסמן
¶
לעניין העבירה של המוסר או מגלה אמצעים ביומטריים, מדובר על ענישה שתואמת את סעיף העונשין שנקבע בחוק סדר הדין הפלילי, סמכויות אכיפה, חיפוש בגוף ונטילת אמצעי זיהוי. לעניין מסירת מידע מתוך מאגר הד.נ.א מדובר בעבירה---
היו"ר מאיר שטרית
¶
יש מאגר מידע גנטי, ועשינו לדעתי ככל שאני זוכר, מאחר וזה חוק שאני עשיתי, אז אני זוכר שהחוק שם מטיל ענישה מאוד חמורה.
גבי פיסמן
¶
זה מאגר חשודים, והוא מאגר סטיגמטי של ד.נ.א, טביעות אצבע ותצלומים, ובעיקר ד.נ.א, שהרגישות של העברת המידע היא רגישות מאוד מאוד גבוהה ואני חושבת שלא ראוי ליצור פה עבירה שהיא מחמירה יותר.
נירה לאמעי
¶
אבל הוא הרבה פחות רחב, הוא לא יוצר לנו את הבעיות של פשע או עוון בחוקים אחרים, ברגע שאנחנו נהפוך את זה לפשע.
אביטל שטרנברג
¶
ואני חושבת שזה בדיוק המקום לא ליצור את הטעויות האלה ולא ליצור עבירות חמורות כאלה כעבירות עוון.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אני חושב שאת אומרת עד שלוש שנים, השופט נותן בסוף שנה. כשאת אומרת עד עשר שנים, השופט ייתן שלוש שנים.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אנחנו חושבים שראוי שיהיה ענישה הרבה יותר חמורה. אני חושב שאם אנחנו רוצים להגן על הפרטיות של אנשים במאגר טביעות האצבעות שלהם בתעודת הזהות כדי שלא ידלפו, אני בעד ענישה הרבה יותר מרחיקת לכת, כדי שיהיה ברור מה השדר שהכנסת משדרת. אנחנו לא רוצים שיעשו שימוש לרעה במאגר הזה בשום צורה שהיא.
אביטל שטרנברג
¶
אני חושבת שעבירה של שלוש שנות מאסר וקוהרנטיות בענישה ביחס לחוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה, חיפוש בגוף ונטילת אמצעי זיהוי) זה דבר מאוד מאוד חשוב וראוי לקבוע---
היו"ר מאיר שטרית
¶
זה מאגר של כל אזרחי ישראל בעצם, אני לא רוצה שיהיה פה איזה שהוא פיתוי לאף אחד לעשות את זה ואני חושב שהחמרת הענישה זה דבר נכון. פשע. מה זה פשע, מחמש שנים ומעלה?
היו"ר מאיר שטרית
¶
ראיתי, לכן אני מציע את אותה עבירה. מה ההבדל? המשיג מהמאגר הביומטרי, שבע שנים, והמדליף, שלוש שנים, למה? מאיפה משיג המשיג את המידע? הוא משיג אותו מהמדליף, אז שניהם צריכים לקבל שבע שנים.
יהונתן קלינגר
¶
שים לב שסעיף (ב) לא מדבר רק על המאגר. סעיף (ב) מדבר על אמצעים ביומטריים, או על נתונים ביומטריים, זאת אומרת שאם אני לוקח את טביעת האצבע שלך מפה---
היו"ר מאיר שטרית
¶
אלא מה? החוק מגדיר מה זה אמצעים ביומטריים, מה זה נתונים ביומטריים, מה הם תוצאות מידע. החוק מגדיר. זה לא טביעת אצבע שלך מפה. אתה יכול לקחת כמה שאתה רוצה טביעות אצבע שלי.
היו"ר מאיר שטרית
¶
משרד המשפטים, אני מציע להמיר את המאסר פה לשבע שנים, כמו מי שמשיג מידע מהמאגר הגנטי. זה אותו דבר.
גבי פיסמן
¶
אנחנו מדברים גם על מי שעושה שימוש במידע הזה שלא בהתאם להוראות החוק. זה יכול להיות אפילו עניין טכני.
היו"ר מאיר שטרית
¶
ב-(ד) כתוב 'המשיג מהמאגר הביומטרי, במישרין או בעקיפין, מידע שאינו זכאי לקבלו לפי חוק זה, או העושה במאגר שימוש או פעולה שלא כדין, דינו מאסר שבע שנים'.
איתן כבל
¶
אני קראתי את זה כמה וכמה פעמים, אני חושב שיש כאן מידתיות, בסופו של עניין, כי בסופו של דבר אתה רוצה קודם כל למנוע מזה שלוקח. קודם כל זה שלוקח, הוא המקור המרכזי שנכנס לתוך המאגר ולוקח משם והוא מקבל עד שבע שנים.
היו"ר מאיר שטרית
¶
חבר הכנסת איתן כבל, אני עובד ברשות, אני לוקח נתונים שלך ומוסר אותם לאדם אחר, מהמאגר. אתה אומר, ההוא שקיבל את הנתונים ועשה בהם שימוש, הוא יקבל שבע שנים, ואתה שהדלפת את הנתונים, שלוש שנים.
נירה לאמעי
¶
זה השלב הכי גבוה של פגיעה בפרטיות שיכול להיות. זה אדם שזה הגיע לידו תוך כדי מילוי תפקידו. אני מדברת על (ב) עכשיו.
נירה לאמעי
¶
כן, שהגיעו תוך כדי מילוי תפקידו ואני חושבת שזה בדיוק המקום ליצור את האיזון. אם אנחנו רוצים לייצר גם הרתעה וגם להבהיר שלחוק הזה יש ייחוד במידע הרגיש שהוא מחזיק בתוכו, יותר מהמאגרים האחרים, אני חושבת ש---
אביטל שטרנברג
¶
אני רוצה להציע שאולי ההבחנה בין מסירת מידע מתוך המאגר לבין מסירת אמצעים ביומטריים ונתונים ביומטריים תהיה קצת יותר ברורה, כשנוסיף לסעיף (ד) גם מסירת נתונים ביומטריים מתוך המאגר.
נירה לאמעי
¶
למה מהמאגר? עובד משרד הפנים שעשה הרכשה ראשונה, יש לו מאגר קטן בסוף היום אצלו. כלומר הוא אדם שנטל 1,000 טביעות אצבע באותו יום.
נירה לאמעי
¶
לא, בכל הסעיפים שדנו בהם עד עכשיו המטרה שלנו היתה כדי ליצור איזון בכל שלב, מהשנייה שיש הרכשה ראשונית של טביעת אצבע של אזרח, לתת את ההגנה הגבוהה ביותר שאפשר.
גבי פיסמן
¶
מדובר על העונש החמור ביותר במסגרת עבירת עוון. אני לא מבינה למה הוועדה מתייחסת לזה כאילו שזה איזה ענישה פעוטת ערך. עבירה של שלוש שנות מאסר, שהיא מקבילה לעבירה של מסירת מידע ממאגר הד.נ.א המשטרתי, וגם באיסור הלבנת הון. אני באמת לא מצליחה להבין מה צריכה לעשות הבחנה.
איתן כבל
¶
ברשותך אני אנסה להבין, אני כן חושב שצריכה להיות הבחנה, אלא אם כן כולם יהיו שבע שנים, אבל פה את עושה הבחנה. מבחינתי, מי שעובד במאגר, יש לו הסמכה להיכנס לתוך המאגר, שזו לדעתי הבעיה היותר גדולה, זאת אומרת שהוא שואב משם את המידע ואחר כך מוכר אותו לאיתן כבל שעושה בו שימוש כזה או אחר. מבחינתי, העבירה החמורה ביותר זה מי שאמון על המידע ועושה בו שימוש מסוג כלשהו. זה השלב הראשון שאתה רוצה למנוע. למשל הוא יכול למכור את זה לגורמים כאלה ואחרים אחר כך. הם שילמו, עשו. אני לא אוהב את זה, אבל זה עדיין לא דומה לאותו אחד שאמון. זאת אומרת כשאני, איתן כבל, אמון על המאגר ואני מוציא ממנו מידע, אני צריך שההתייחסות של המשפט בישראל תהיה חריפה וחמורה ביותר, על כל פעולה שאני מבצע.
גבי פיסמן
¶
יורשה לי לחלוק לי עליך? אני חושבת שההבחנה הנכונה היא באמת בין מסירת מידע מתוך המאגר, שיכולה להיות מסירת מידע של חלקי מאגר מאוד מאוד גדולים, והיא מסכנת את כלל הציבור, לבין עבירה של מסירת נתונים ספציפיים שהיא חמורה מאוד, והיא מלוא חומרת העוון, אבל עדיין אפשר להגדיר אותה כעבירת עוון והיא לא שונה ממסירת מידע ממאגרי מידע אחרים.
יהונתן קלינגר
¶
יש פה שתי בעיות קטנות. הראשונה זה בכלל החזקת מידע, שהחזקה לא מכוסה. כלומר יש משיג, יש מקבל, אין מחזיק.
יהונתן קלינגר
¶
יכול להיות מצב שמישהו תמים קיבל בדואר עותק מהמאגר, והוא יודע שיש לו עותק, אבל הוא לא השיג, הוא לא ביקש את זה, הוא לא קיבל, אבל הוא בעצמו מחזיק.
איתן כבל
¶
החזקה זו תוספת חשובה, אבל עדיין לא הבנתי את העניין של ההבחנה. למרות הכל אני סבור שצריכה שתהיה הבחנה, או לא תהיה הבחנה, זאת אומרת שמי שאמון על המידע מבחינתי ומשתמש בו בדרך כזו או אחרת לשימושים לא ראויים---
יהונתן קלינגר
¶
בין מי שיש לו גישה למאגר לבין מי שלא אמורה להיות לו. זה צריך להיות הבסיס להפרדה; מי שיש לו גישה לנתונים ועשה שימוש לרעה בגישה, לעומת מי שניסה לפרוץ למאגר, מי שהתחזה לאחר וגנב את המאגר. זאת הבחנה.
נירה לאמעי
¶
אין שום סיבה שעובדי משרד הפנים בעניין הזה, או כל העובדים הרבים האחרים, כולל עובדי מיקור חוץ, ואני מזכירה לכם שהרחבנו מאוד את הגישות למאגר, לא תהיה עליהם אותה הרתעה שיש על מישהו שמנסה לפרוץ מבחוץ.
נירה לאמעי
¶
לא, אני מדברת על לפחות כמו (ד), לפחות מי שמשיג מהמאגר במישרין או בעקיפין מידע שאינו זכאי לקבלו, שזה, בין היתר, הפורצים למאגר.
נירה לאמעי
¶
הרי זה לא יהיה אותו עובד ציבור שבטעות, במקרה, עשה איזה סנד לאיזה מקום שהוא לא היה צריך לעשות אליו ואנחנו עכשיו נכניס אותו לכלא. יש לנו גם את העניין של הרשלנות, והרשלנות כאן קבעת אותה מאוד מאוד נמוכה. אנחנו ראינו במהלך הדרך שבכל השלבים של ההרכשה וההנפקה נוצרים כאן צווארי בקבוק של מאגרים קטנים, לאורך הדרך, של הרבה מאוד מידע ואנחנו כן רוצים שהחרב הזאת תהיה גם על הראש של עובדי משרד הפנים וכל האחרים הרבים שנחשפים כאן למאגר ויש להם גישה.
ניסים אליאסף
¶
לא, אני מדבר על אגירה. הרי אנחנו אמרנו שמי שיוכל, לפי חוק, לקרוא ולעשות השוואה, הקורא שלו---
איתן כבל
¶
אני מציע את הדבר הבא; הרי יש פה שלבים טכניים, שיהיה פירוט של כל אותם שלבים טכניים, עד כמה שידינו משגת---
ניסים אליאסף
¶
נשאר דבר אחד. הרי אנחנו אמרנו שרק קוראים מוסמכים יוכלו לעשות את ההשוואה. הם יצטרכו לקבל הסמכה ממשרד הפנים לצורך היכולת לעשות והם יצטרכו להצהיר שהם מוחקים אוטומטית אחרי כל פעם שהם נוטלים. מה יקרה אם הם לא יעשו את זה? אנחנו נעשה ביקורות והכל. מישהו כזה שייתפס, הוא למעשה אוגר ביומטריות שלא כדין. צריך להטיל גם על זה עונש וזה לא כתוב פה.
איתן כבל
¶
אלה סוגים של שלבים טכניים שאני מציע שנעבור אחד אחד ואם נשכח דבר, או צריך לחדד איזה עניין מסוים, כי כל רגע, תוך כדי תנועה עולה לך בתרשים זרימה הזה כל מיני אלמנטים.
גבי פיסמן
¶
סליחה ששוב אני מתערבת, אבל אנחנו מדברים על ההבחנה בין מסירת מידע מתוך המאגר, שאמרנו שאת זה אנחנו יכולים לכלול ב-(ד) ואנחנו יכולים להוסיף את זה ל-(ד), לבין מסירת נתוני ם ספציפיים. בין דליפת הנתונים הביומטריים שלי מתוך החדר הזה לבין מסירת הנתונים הביומטריים של כל חברי הכנסת יש הבחנה שהיא הבחנה מהותית ואני חושבת שראוי שהיא תהיה גם בחוק.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אין להם שום מידע, הם מעבירים את זה אוטומטית. אז נעשה חמש שנים. חברים, סעיף (ב) חמש, סעיף (ד) שבע.
היו"ר מאיר שטרית
¶
רגע, נגמור את הסעיף הזה. מה ההגדרות? במקום 'המשיג מאגר ביומטרי', צריך להוסיף פה 'המחזיק', 'המשיג מהמאגר הביומטרי... או מחזיק'.
איתן כבל
¶
חברים, אמרתי גם קודם, שצריך לעשות תרשים זרימה של כל הפעולות כי כל רגע זה נפתח ונפתח ונפתח. הרי האנשים הטכניים שאמונים על העניין צריכים לעשות---
אבנר פינצ'וק
¶
אני הייתי מבקש אחרי חבר הכנסת דב חנין, שרוצה לדבר על סעיף (א) לחזור לסעיפי העונשין האחרים.
דב חנין
¶
אדוני היושב ראש, במובן מסוים הדברים שאני מתכוון להגיד עכשיו הם המשך לרעיון שאדוני היושב ראש מנסה לקדם בדיון, למרות שאני לא בטוח שאני מסכים עם מסקנת ההחמרה שלו. ואדוני היושב ראש, אתה מנסה בעצם באותו סעיף עונשין להעביר מסר ציבורי מאוד מאוד חזק וברור ולפעמים החוק הפלילי הוא הדרך להעביר מסר ציבורי חזק וברור, אבל לא תמיד הוא הדרך להעביר מסר חזק וברור. לפעמים דווקא השימוש בחוק הפלילי לדבר שאיננו מתאים ואיננו ראוי, הוא דבר שמכשיל או פוגע ביכולת שלנו להתמודד באמת עם המכשירים הפליליים עם אותן עבירות קשות שאיתן אנחנו רוצים להתמודד. וכאן אני מגיע, אדוני היושב ראש, לשאלה של סעיף 29 (א).
סעיף 29(א), אדוני היושב ראש, לדעתי הוא סעיף מאוד מאוד מרחיק לכת. הוא קובע שאזרח שמסרב לתת טביעת אצבע עובר עבירה פלילית שדינה שנת מאסר. זו הוראה מאוד מרחיקת לכת. לפי הנתונים שיש בידיי, ואני מקווה שהם אכן נכונים, בתזכיר החוק שהוגש על ידי משרד הפנים למשרדי ממשלה לא נכללה עבירה פלילית כזאת. אדוני היה אז שר הפנים, ככל שאני זוכר. אני חושב שההתנהלות של משרד הפנים אז היתה יותר נכונה. הסנקציה הקיימת היא אפשרית בהחלט. אתה לא מסכים, למשל, לתת אמצעי זיהוי ביומטריים, לא מנפקים לך מסמכי זיהוי. זו סנקציה מאוד מרחיקת לכת.
דב חנין
¶
יכול להיות, בסדר גמור, אז אתה עבריין כי אין לך מסמכי זיהוי. כל בן אדם בישראל צריך מסמכי זיהוי. אני חושב שזו סנקציה מספיק מחמירה ומספיק מרחיקת לכת ולא צריך באופן כזה מופגן ובוטה---
אביטל שטרנברג
¶
זאת העמדה הנוכחית שלנו. זאת אומרת, אנחנו הגשנו בסופו של דבר את הצעת החוק עם 29(א), ולהערתו של חבר הכנסת חנין, אם הסנקציה תהיה שאין לך תעודת זהות, אז אתה נופל בגדר של סעיף 4 לחוק החזקת תעודת זהות והצגתה ואתה חייב ב-5,000 שקל קנס. השאלה אם זה עונש כן ראוי.
אבנר פינצ'וק
¶
כן, זו התחכמות, לא שלך, של משפטנים. אני רוצה להגיד, כל החוק בנוי על זה שיש איזה שהוא עניין של התקדמות של תרבות ושל חברה. לאנשים יש רתיעה מהאמצעי הזה. אני חושב שבזה שהממשלה באה ודבר ראשון מטילה סנקציה פלילית מאוד חמורה על מי שמסרב, היא בעצם מודה בזה שיש עדיין בעייתיות. ואני חושב שללכת מיד, על ההתחלה, בסנקציה פלילית, זה שימוש לא ראוי בחוק הפלילי. אני ראיתי בטיוטת תזכיר החוק שהעברתם שאתם גם סברתם ככה. לא צריך להתחיל ישר לאיים על אזרחים בשנת מאסר או בעונש פלילי. כמו שאמר חבר הכנסת חנין, יש פה מספיק סנקציות. מה שאני מציע שבשלב זה ניתן קרדיט לאזרחים שהם---
אבנר פינצ'וק
¶
כן, זה חלק מהעניין. יש דברים שכשאתה אפריורית דבר כזה חדש כופה בסנקציה פלילית, זה מעיד שיש לך, לריבון, בעיה ואני לא בטוח שזה הדבר הראשון שהריבון---
היו"ר מאיר שטרית
¶
לא, היום זה הפוך. היום כל האנשים מוציאים תעודות זהות. הבעיה שלנו שיותר מדי רוצים, לא שלא רוצים. להיפך. הבעיה שלנו הפוכה פה, כולם רוצים תעודות זהות ישראליות. אתה לא יודע כמה.
דב חנין
¶
לא, אבל טביעות אצבע היום זה עבריינים. היום המצב הוא שמי שנותן טביעות אצבע הם העבריינים, ואנחנו מגיעים באחת למצב ההפוך, שמי שלא נותן טביעות אצבע הוא העבריין. אני חושב שזו מהפכה דרמטית מדי, אפילו למדינת ישראל שרגילה במהפכות.
אילת אלישר
¶
אני רק רציתי להעיר, זה לא נושא שנוגע אלינו. זו באמת שאלה שאנחנו צריכים לשאול את עצמנו, מה יגרום לאנשים היום לבוא לבקש תעודות זהות חדשות.
אילת אלישר
¶
אנחנו מדברים על תעודת זהות. למה שלא ימשיכו ללכת עם תעודות הזהות הישנות שלהם ואז בעצם לסכל את כל החוק.
אבנר פינצ'וק
¶
רישיון הנהיגה הישן, הודיעו שהוא לא תקף יותר ואם עוצר אותי שוטר ואני מציג לו את הרישיון, גם אם כתוב עליו תוקף, הוא לא תקף ואני נמצא בלי רישיון.
היו"ר מאיר שטרית
¶
השאלה שלי היא, אם נכתוב בחוק שמי שפרק זמן נתון שהממשלה קובעת לא ייתן את האמצעים, התעודות שלו פקעו, לא תוכרנה כתעודות אמיתיות, ואז גב' שטרנברג אומרת שאדם שאין לו תעודת זהות, יש לו 5,000 קנס. אין לו דרכון, הוא לא יכול לצאת לחוץ לארץ, הוא תקוע. אסיר ציון. בעניין הזה, זה אינסנטיב מספיק חזק לאנשים לעשות את זה.
אביטל שטרנברג
¶
כן, הבעיה תהיה בעיה פרקטית איך נממש את זה. נאסוף את כל תעודות הזהות הישנות? איך נעשה את זה בדיוק?
היו"ר מאיר שטרית
¶
אני אסביר לך איך עושים את זה. אני אומר לך מה היו המחשבות שלנו, הרי בשביל להפיק עכשיו תעודות זהות חדשות, הולכים להפיק תעודות זהות חדשות לכל אזרחי ישראל ובתעודות הזהות החדשות יעשו... יש פה שלב א' שעושים שלב ראשון ובודקים ועושים את כל הדברים לפני שעושים על הכל. אבל נניח שמחליטים בסוף ללכת על הכל, אז נניח יתחילו, סתם, יגידו לכל עובדי המדינה, מתאריך זה עד תאריך זה עובדי מדינה יכולים להחליף את תעודת הזהות שלהם. בתאריך הזה עובדי המדינה יוכלו לגשת לכל אחד, לתת את הפרטים שלהם, לקבל תעודת זהות חדשה. גומרים עם עובדי המדינה, עוברים נגיד לקשישים, עושים מדרג מסוים, או לפי ישוב, או לפי כל דבר אחר, לפי מה שיקבעו, יעשו סדר פעולות הגיוני. נקודת המוצא שלי היא שרוב האזרחים, למיטב שיפוטי, ירצו לקבל תעודות זהות. בוא נאמר, רוב האזרחים ה---
אביטל שטרנברג
¶
אני יותר מוטרדת מאלה שלא. אתה מבין, אני מוטרדת מהמיעוט הזה של עבריינים שלא יחליף את התעודה.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אני אומר שרוב האנשים, האזרחים ההגונים והישרים, אזרחי ישראל, ירצו להחליף את תעודות הזהות שלהם. הבעיה שלנו תמיד, כמו שאת אומרת, מה קורה עם אלה שהם לא אזרחי ישראל והם הולכים עם תעודות זהות מזויפות. אלה לא יבואו, בכל מקרה.
אביטל שטרנברג
¶
אז זאת השאלה. לכן אני שואלת את השאלה, אם יש הוראה שאומרת שהכל פוקע, מאיזה שהוא רגע לא מתחשבים בתעודת הזהות הישנה.
אביטל שטרנברג
¶
כן, אבל הצעת חוק כהצעת חוק היא לא עמדה של פקיד בודד. בכל אופן, העבירה היא כשאתה מגיע בעצם למעמד הנטילה ואתה אומר 'לא רוצה'. זו לא עבירה כללית של אי ההסתובבות עם תעודת הזהות.
היו"ר מאיר שטרית
¶
בדיוק. לכן אולי הדרך היחידה היא להודיע שמי שלא יבוא, מי שלא ייתן את תעודת הזהות---
ניסים אליאסף
¶
בוא נאמר שמישהו לא יבוא ובית סוהר והכל, בסדר. עכשיו כשהוא יבוא להזדהות לפני פקיד בבנק, הוא יגיד לו 'אדוני, גש תחליף תעודת זהות, אם לא, אני לא נותן לך שירות'. כלומר ברגע שאנחנו ניצור---
יהונתן קלינגר
¶
אני רוצה לחזור לסעיף 3(א) בשביל להסביר טוב את סעיף 29(א). 3(א) אומר שעובד משרד הפנים, שהשר הסמיכו לכך, מוסמך ליטול מתושב אמצעי זיהוי ביומטריים... ולהפיק מהם באופן אוטומטי לצורך הנפקת מסמך זיהוי לאותו תושב. לא כתוב 'לבקשת אותו תושב'.
יהונתן קלינגר
¶
וזה בדיוק העניין. אם לעובד יש סמכות ללכת אליך, להגיד לי 'תן לי את אמצעי הזיהוי הביומטריים שלך, אני אפיק לך תעודת זהות'.
אבנר פינצ'וק
¶
אין לי רעיונות, אני חושב שיש פה מסר מאוד מאוד בעייתי של המדינה שבעצם מודה בזה שיש פה בעיה ב---
אבנר פינצ'וק
¶
שלא תהיה עבירה פלילית וקרוב לוודאי שהעניינים יסתדרו, ואם הם לא יסתדרו, אז נחזור לפה ויוסיפו... קנס, אדוני, זה עבירה, אלא אם כן זה עבירה מנהלית.
נירה לאמעי
¶
מר קלינגר צודק שהניסוח מאוד בעייתי, אם אנחנו מדברים עכשיו על היסוד העובדתי של העבירה, היסוד העובדתי של העבירה אומר שאתה נמצא בסיטואציה שבה אתה צריך לתת ואז אתה מסרב לתת. זו סיטואציה פיזית.
אביטל שטרנברג
¶
אתה נכנס לסיטואציה מרצונך, כשאתה מגיע למשרד הפנים. זה לא שהגעת למשרד הפנים כי סוחבים לך את היד.
אביטל שטרנברג
¶
חייבת להיות כאן הבהרה שכשמדובר בסמכויות כפייה הן צריכות להיות מפורשות בחקיקה. סעיף 3(א) בנוסחו לא מקנה לפקיד משרד הפנים סמכויות כפייה.
אביטל שטרנברג
¶
הגעת למשרד הפנים, אמרת 'אני רוצה תעודת זהות חדשה', אומרים לך 'שים את האצבע', אתה אומר 'זה לא'. זאת העבירה.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אז אני שואל, מר פינצ'וק, מאסר שנה, בסדר, אני מקבל שזה מוגזם, חבר הכנסת חנין העיר, אני מקבל את זה. השאלה מה האלטרנטיבה, איך אנחנו מניעים את האנשים לעשות את זה. אז דרך אחת, אתה אומר, אתה לא מפיק לו תעודה. אבל אומרת גב' שטרנברג, אתה לא מקבל תעודה, אתה הופך עבריין לפי---
היו"ר מאיר שטרית
¶
סליחה, מר פינצ'וק, אנחנו לא יכולים להתווכח על זה עוד שעה, אני רוצה לסיים את העניין.
היו"ר מאיר שטרית
¶
סליחה, אבנר, אם אנחנו מורידים את סעיף (א), המצב שייווצר בהורדת סעיף (א) יהיה שאדם שלא מוציא תעודת זהות, יהפוך להיות אוטומטית עבריין.
אביטל שטרנברג
¶
בהנחה שהתעודות תפקענה והוא לא יהיה עם תעודת זהות כשרה, הוא נופל בגדר סעיף 4 לחוק החזקת תעודות---
נעמה פלאי
¶
ראשית לכל צריך להבהיר שבהמשך הסעיפים, קודם כל לפי סעיף 36, אנחנו משנים את צורת תעודת הזהות ולכן תעודת הזהות תהיה תעודת זהות עם כל האלמנטים האלה. לשר הפנים יש סמכות, לפי סעיף 26 לחוק מרשם האוכלוסין, לקבוע תקופת תוקפן של תעודות זהות ובשלב מסוים, אני לא בטוחה שאנשים מכירים את זה, קבעו על תעודות מאוד ישנות, יש תקנות שנקבעו.
נעמה פלאי
¶
ב-1980 נקבעה הוראה שכל התעודות שהוצאו... תוקפם של פנקסי הזיהוי ותעודות הזהות שהוציאו בתקופה של עד ינואר---
היו"ר מאיר שטרית
¶
האם אפשר להכניס סעיף פה שאומר את זה כדי להבהיר לציבור שאנחנו מצפים שהם כן יילכו להחליף תעודות זהות. במקום סעיף (א) אפשר לכתוב ששר הפנים---
נירה לאמעי
¶
גב' פלאי, צריך לזכור שהוראת המעבר היא החלה בהדרגה, כלומר זה כל פעם צריך לפקוע לגבי אותה קבוצה ש---
אבנר פינצ'וק
¶
לגבי העונשין, כמה אלמנטים. יש שלוש שאלות. אחד, איך הסעיף הזה לדעתכם מכסה העברת מידע שקשור לכל העניין של ההצפנה? האם זה מכסה? אני שואל וזה חשוב.
דבר שני, האם אותה תשובה אני מקבל לגבי הקוד שנמצא, וסליחה אם אני לא מדייק, במרשם האוכלוסין, הקוד שמחבר אותנו---
נירה לאמעי
¶
לעניין העונשין, אני מציעה שאנחנו נעבור סעיף סעיף בכל מה שעשינו עד עכשיו, לא כרגע, ונראה אם יש התנהגות שאסרנו ושנשארה ללא מענה---
אבנר פינצ'וק
¶
בחוק הד.נ.א יש עבירה שמאוד מאוד חשוב שהיא תיכנס משום שהרבה פעמים גם העבירות הישירות, זאת אומרת על המבצע, לא מספיקות ואני חושב שהרשות למשפט ולטכנולוגיה תאשר שללא אחריות אישית של אנשים שממונים ואחראים על המאגרים האלה, יהיה מאוד קשה לאכוף את ההוראות האלה ובחוק הד.נ.א שאדוני ייצר, יש סנקציה פלילית גם על מי שאינו נוקט אמצעים סבירים לשמירה על סודיות בניגוד להוראות מסוימות. אני חושב שזה אלמנט שחייב להיכנס. אנחנו חייבים לקבוע סנקציות כלשהן למקרים כאלה.
אבנר פינצ'וק
¶
זה יכול להיות פלילי וזה יכול להיות דברים אחרים. בשום פנים ואופן שלא ייווצר מצב שאין אחריות אישית, שקורית איזה שהיא דליפה או העברת מידע שלא כדין, או עבירה אפילו רשלנית ואז ראש הרשות למשל הוא נקי, גם מבחינה מנהלית.
היו"ר מאיר שטרית
¶
מר פינצ'וק, פעם זרוש היה ראש המינהל והיה גר בקיבוץ מעגן מיכאל. הוא היה המנהל הכללי של המינהל. הוא היה מגיע למינהל בשעה שש בבוקר ויושב שעתיים ראשונות, עובר על כל התיקים שלו עד שהוא מתחיל לעבוד. היה איזה איכר במטולה שנלחם על חלקת קרקע אצלו במטולה והוא כתב למנהל המינהל וביקש לפגוש את מנהל המינהל וסוף סוף אחרי המון מאמצים מנהל המינהל קבע לו פגישה בשבע בבוקר אצלו במשרד. ההוא, מסכן, יום חורף, יורד גשם, קם בארבע בבוקר במטולה, נוסע בגשם, מגיע למשרד של מנהל המינהל, זרוש יושב, קורא את התיק שלו, לפני שהוא בא ורואה שהאיש צודק. נכנס האיש, הוא אומר לו 'תשמע, אדוני, אתה צודק, אני מאשר לך את זה'. הוא אומר 'לא, אתה תשמע אותי קודם'.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אז אני מסכים. אני חושב שצריך להכניס את הסעיף הזה, הוא צודק. להכניס סעיף נוסף בחוק שיאמר שהממונים צריכים לנקוט אמצעים סבירים למניעת הדלפות ותחול עליהם אחריות בעניין הזה.
יהונתן קלינגר
¶
בנוסף לדבר על מי שמאפשר גישה למאגר. אומרים לנו פה 'אין גישה, אין גישה, אין גישה, אין גישה', אבל פתאום יש גישה---
היו"ר מאיר שטרית
¶
חברים, אני מבקש, אנשי משרד המשפטים, ייעוץ וחקיקה, אני מבקש שתנסחו את סעיף 29 כולו מחדש.
נירה לאמעי
¶
יש לי רק הערה קטנה לגבי העונשין. בזמנו שמנו את זה ב'צריך עיון'. אני שאלתי מה יהיה עם האנשים שיצאו פולס נגטיב, כלומר אלה שיבדקו אותם, אנחנו עוסקים בעונשין אז רק לוודא שיש פה אולי גם הגנות בחוק, כי אמרו לי שיחשבו על זה. מה קורה עם האנשים---
יהונתן קלינגר
¶
אם בדקו אותם מול המאגר והכל בסדר, לא אמורה להיות בעיה. אם בדקו אותם מול המאגר והמאגר לא בסדר, זה בעיה של המאגר.
נירה לאמעי
¶
לקחו לו את תעודת הזהות, מספקים לו חדשה. נגיד שלקחו לו את תעודת הזהות בעקבות זה, אני רוצה לוודא שכשהוא בא לקחת עוד פעם, לא יגידו לו 'אתה לא יכול לקבל חדשה', אתה כבר קיבלת---
היו"ר מאיר שטרית
¶
לא, אין סיבה שלא. איזה אינטרס יש למדינה לעשות את זה? להיפך, למדינה יש אינטרס שהאזרח יילך עם תעודת הזהות שלו.
יהונתן קלינגר
¶
שחקני כדורסל למשל. הטביעות של שחקני כדורסל נמחקות והם לא בדיוק עוברים קוראים ביומטריים.
נירה לאמעי
¶
סעיף 30: '(א) ראש הממשלה ימנה ממונה על היישומים הביומטריים. הממונה יהיה עובד משרד ראש הממשלה'.
(ב) תפקידיו של הממונה על היישומים הביומטריים הם: 1. להמליץ על מדיניות כוללת בתחום היישומים הביומטריים, לרבות לעניין יעדים, מדדים, תקנים והנחיות בעניינים אלה; (א) הקמה, תפעול ותחזוקה של המאגר הביומטרי וגישה אליו.(ב) פיתוח היישומים הביומטריים. (ג) בקרה על היישומים הביומטריים והמאגר הביומטרי. 2. להמליץ על מדיניות בתחום אבטחת המאגר הביומטרי, לרבות לעניין הנהלים ותקני האבטחה ולמעט בעניינים המוסדרים בחוק להסדרת הביטחון בגופים ציבוריים, התשנ"ח-1998'. 3. לפקח על יישום הוראות חוק זה והתקנות, הכללים והנחיות הרשות ונוהלי הרשות שנקבעו מכוחו, וכן על פעולות ראש הרשות לפי חוק זה'.
'(ג) הממונה יביא את המלצותיו, לפי סעיף קטן (ב), בפני ראש הממשלה, השר או ראש הרשות לפי העניין, לפני קביעת תקנות לפי סעיף 34(ו)(1), כללים, הנחיות הרשות ונוהלי הרשות לפי חוק זה'.
אני רציתי לשאול למה הממונה הוא דווקא ממשרד ראש הממשלה.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אנחנו לא רוצים משרד שיהיה עם סקטור. הוא צריך למנות אדם, ראש הממשלה ימנה אדם שהוא יהיה עובד משרד ראש הממשלה.
חמי פקר
¶
כל המנגנון הזה, ותקשיבו טוב, כי זה נותן כאן הרבה מאוד מלים בחלק שלכם, מר קלינגר, שבעצם הוא מגיע ממקום נטול שיקולים ומסתכל בראייה רוחבית.
יהונתן קלינגר
¶
אני מסכים איתך שהוא לא צריך להיות עובד הרשות, השאלה אם הוא צריך לפקח רק על המאגר, או גם על המאגר הקטן של התמונות---
חמי פקר
¶
לא. מר קלינגר, אני אקריא כדי שתשים לב על כל הנושא הזה. זה בעצם לוקח את כל הנושא של ההנחיות ויישום ההוראות של החוק, התקנות, הכללים, הרשויות, ונוהלי הרשות וכן על פעולות ראש הרשות. זה דבר מאוד מאוד מאוד חזק. תסתכל בדברי ההסבר.
חמי פקר
¶
תסתכלי על סעיף (ג), הוא מביא את ההמלצות שלו בפני ראש הממשלה, השר, או ראש הרשות, לפי כל הנהלים וההנחיות לפי חוק זה.
חמי פקר
¶
נכון, אבל אם זה היה גוף מנחה, הוא היה מעקר הרבה מאוד מהדברים שיכולים להתקיים במשרד הפנים בצורה חד צדדים, ופה להיפך, מביאים את זה לשיג ושיח כזה שבעצם הממונה לא יכול לעשות שום דבר, ראש הרשות לא יכול לעשות שום דבר ובעצם כל השלושה ביחד, כולל ועדת שרים, עם ראש הממשלה בראשם, מסתכלים על כל הדבר הזה גם יחד.
דורון אופק
¶
אני אסביר מה הבעיה שלי. למעשה אנחנו בונים כאן הצעת חוק ואין כאן אף אחד עם שיניים בנושא של אכיפה של מאגרים אחרים.
היו"ר מאיר שטרית
¶
בעניין של המדיניות, ראוי שיהיה ממונה מטעם משרד ראש הממשלה ולא מטעם משרד הפנים ולא משרד המשפטים ולא משרד אחר, בכוונה. יש משקל רב מאוד בזה שראש ממשלה עומד מאחורי זה, מכל הבחינות, מבחינת המשקל שניתן לזה, גם מבחינת האמצעים שאם צריך, אז ראש הממשלה אחראי אישית לעניין הזה, ולכן יש לזה חשיבות גדולה.
יהונתן קלינגר
¶
אני רוצה לשאול על המאגר. הממונה אחראי על תחזוקה של המאגר, על פיתוח יישומים ביומטריים ומדיניות אבטחת המאגר הביומטרי. הוא לא אחראי על מדיניות אבטחת המאגר שנמצא במשרד הפנים שעכשיו מכיל תמונות מנוונות.
אבנר פינצ'וק
¶
לא, תסתכל, תקרא 'להמליץ על מדיניות כוללת בתחום אבטחת המאגר הביומטרי', כל הדברים האלה.
היו"ר מאיר שטרית
¶
סליחה, אין כוונה כזאת והוא לא צריך להיות אחראי על מאגר התמונות. היום יש תמונות במשרד הפנים, אמרתי לך, ברמה הרבה יותר גבוהה, לא מנוונות. לא יהיה עליהם שום פיקוח של הממונה הזה, זה לא עניינו ולא תפקידו.
נירה לאמעי
¶
אני רוצה גם לציין שמחר תציג אביטל שטרנברג תוספות לסעיף של התמונות המנוונות. זה באמת היה סעיף גולמי שהם ניסחו אותו במהירות והיו באמת חסרות בו הוראות לגבי מי אחראי על---
היו"ר מאיר שטרית
¶
סליחה, לא חסר כלום. אישרנו אתמול את הניסוח, אישרנו בדיוק את הניסוח במדויק, לא יהיו שום תוספות.
היו"ר מאיר שטרית
¶
עם כל הכבוד, לא כל אחד מוסיף כשהוא קם בלילה וחולם על משהו. אישרנו, אני לא חוסר רוורס, נקודה. שום דבר לא חסר שם.
נירה לאמעי
¶
אני מבינה, השאלה היא, הרי מי שממונה על הפרטיות, ולא סתם כתבו כאן 'בהסכמת שר המשפטים'---
היו"ר מאיר שטרית
¶
לא ממשרד המשפטים, ממשרד הפנים. חברים, זה מדיניות, את נכנסת למדיניות. המדיניות נקבעה ככה, ככה זה יהיה. אני לא רוצה לשנות את זה וזהו.
היו"ר מאיר שטרית
¶
כשאתה ממנה מישהו לעשות פעולה, נגיד שיבוא ממונה על הבטיחות במאגר ויגיד 'תשמע, אני חושב שהמאגר לא מוגן' או ש'משרד הפנים עושה שטויות', ראש הממשלה יעבור לסדר היום?
ניסים אליאסף
¶
גם פורמלית מי שנותן את ההנחיות לפי חוק זה הרשות לאבטחת מידע. אי אפשר ששניים ייתנו הוראות.
יהונתן קלינגר
¶
לא, הוא ממליץ על הוראות, למעט בעניינים המוסדרים בחוק להסדרת הביטחון בגופים ציבוריים, והעניינים שמוסדרים שם זה הרשות הלאומית לאבטחת מידע, אבל אלה שלא מוסדרים, הם באחריות המלצה של הממונה. למה רק המלצה?
היו"ר מאיר שטרית
¶
כי תפקידו להביא בפני בעלי העניין לקבל את ההחלטות. הוא יכול להמליץ ולהגיד 'אני מציע לעשות זה וזה וזה', לא עולה בדעתי, מר קלינגר, שבאים לראש הממשלה בעניין כזה והוא יגיד להם 'אני לא אעשה'. לראש הממשלה אין פה אינטרס, זה הפוך.
היו"ר מאיר שטרית
¶
יבחרו אדם מתאים. אני לא קובע פה את הכישורים שלו. אני לא יודע. אדם שצריך להתמצא בתחום, אני מניח שלא ייקחו איזה פקיד.
היו"ר מאיר שטרית
¶
כשהממשלה תכין מכרז, היא תכתוב את הכישורים הנדרשים. הוא לא יהיה ממשרד המשפטים. אבל מה השאלות האלה? אני אומר לך, זה עניין של מדיניות. הוא יהיה אדם שממונה על ידי משרד ראש הממשלה, זה לא נתון ל---
דורון אופק
¶
אני עדיין ב-30. אני כרגע אדבר באופן שהוא קצת יותר גלובלי. חלק מהחולשה של המאגר שלנו, ואני חושב שיש כאן הסכמה לפחות בין האנשים הטכנולוגיים, היא הקמתם והפעלתם של מאגרים אחרים ואני אשתמש בדוגמה מאוד פשוטה. אם מחר רשות הביוב בגוש דן תחליט לקחת טביעות אצבע ותחזיק טביעות אצבע של חצי מהאזרחים והמידע ידלוף ממנה, בעצם דלף המידע הגולמי של המאגר של משרד הפנים. אז הממונה הזה---
היו"ר מאיר שטרית
¶
אתה שואל אותי? אני שואל אתכם, אתם הרי מתרגשים מכל העניין הזה ואני מנסה לומר לכם הרבה פעמים, מר דורון אופק, שאין להתרגשות מקום, כי עובדה היא שיש מאגרים כאלה כבר הרבה שנים, עם מאות אלפי אנשים, אף אחד לא מנסה לתקוף אותם, אף אחד לא מנסה להיכנס אליהם, אף אחד לא מנסה לזייף את טביעות האצבעות, למרות שהם לא מוגנים בכלל.
היו"ר מאיר שטרית
¶
דורון, לא. אני לא נכנס פה לחוקים אחרים, לרשויות אחרות. אמרתי לך שלדעתי, ואמרתי את זה אתמול, שצריך חקיקה נפרדת, אחרי שנגמור את החוק הזה על טיפול בכל המאגרים האחרים.
נירה לאמעי
¶
מבחינת הניסוחים, האם אנחנו רוצים שהאחריות תהיה על הממונה להביא את המלצותיו לפני קביעת תקנות, או, הרי צריך ליידע אותו, אז לפני קביעת תקנות מי שקובע את---
נירה לאמעי
¶
מה ששאלתי לגבי (ג), כתוב כאן שהממונה יביא את המלצותיו לפני קביעת התקנות. האם אנחנו מטילים עליו את האחריות לה---
נירה לאמעי
¶
ודאי, אבל אם אנחנו רוצים שמישהו יתחשב בהמלצותיו, אז כשראש הרשות, השר או ראש הממשלה קובע תקנות, עליו להיוועץ, או עליו לקבל את המלצות הממונה.
נירה לאמעי
¶
סעיף 31.
'(א) הממשלה תמנה ועדת שרים ליישומים ביומטריים אשר תפעל בשמה בעניינים שהיא קבעה לצורך יישום ההוראות לפי חוק זה'.
'(ב) ועדת השרים תהיה בת ארבעה חברים לפחות והם: ראש הממשלה, השר, שר המשפטים והשר לביטחון הפנים'.
'(ג) ראש הממשלה יהיה יושב ראש ועדת השרים ליישומים ביומטריים והשר, ממלא מקומו'.
סעיף 32: 'ועדת הכנסת ליישומים ביומטריים'.
'(א) ועדה משותפת של ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת וועדת המשנה למודיעין ולשירותים חשאיים של ועדת החוץ והביטחון של הכנסת תשמש כוועדת הכנסת ליישומים ביומטריים. הוועדה אמורה תפעל בעניינים הנוגעים לפעילות רשויות הביטחון לפי חוק זה ולאבטחת מידע. יושב ראש הוועדה יהיה יושב ראש ועדת החוץ והביטחון של הכנסת'.
היו"ר מאיר שטרית
¶
בסדר, אני רק חושב שצריך להוסיף פה את יושב ראש ועדת המדע, לא חשוב מי זה יהיה באותו זמן, כחבר. ועדה משותפת של ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת, ועדת המשנה למודיעין ולשירותים חשאיים של ועדת החוץ והביטחון, ויושב ראש ועדת המדע, תשמש כוועדת---
היו"ר מאיר שטרית
¶
פה זה צריך להיות. יושב ראש ועדת המדע, תשמש כוועדת הכנסת ליישומים ביומטריים. הוועדה שהכינה את החוק גם צריך שיהיה לה נציג. הם הרי לא יקראו את הפרוטוקולים שלנו.
נירה לאמעי
¶
'(ב) ישיבותיה של ועדת הכנסת ליישומים ביומטריים יהיו חסויות ופרסומם של הדברים שנאמרו, שנמסרו בהן, אסור, אלא אם כן החליטה הוועדה אחרת לאחר שמיעת עמדת ראשי רשויות הביטחון'.
נשאלת כאן השאלה, הסמכות שנותנים לוועדת המשנה למודיעין ולשירותים חשאיים, זה אם היא רוצה. הישיבות הן לא חסויות בכלל ואם היא רוצה, היא יכולה להחליט שהן כן. השאלה היא למה צריך שהכל יהיה חסוי.
היו"ר מאיר שטרית
¶
זה בדיוק העניין. הוועדה הזאת, תפקידה לטפל, מבחינתם, באבטחה וכל הדברים הרלוונטיים לצורך העניין של המאגר.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אנחנו דיברנו על דבר אחד. זו לא הדרך לשלול את זה. אמרתי שנכניס פה אלמנט שיגיד שבאותם הדיווחים המפורטים שביקשנו על העניין של---
נירה לאמעי
¶
סעיף 33: '(א) ראש הרשות ידווח בכתב מדי שנה לשר, לממונה על יישומים הביומטריים, לרשם, כהגדרתו בסעיף 7 לחוק הגנת הפרטיות, בסעיף זה 'רשם מאגרי המידע', ולוועדת הכנסת ליישומים ביומטריים, על כל אלה:--
נירה לאמעי
¶
'1. מספר הפניות מאת משטרת ישראל לרשות, או לבית המשפט, לצורך קבלת מידע מהמאגר לפי הוראות סימן ג' לפרק ה'. 2. אירועים חריגים שאירעו במאגר הביומטרי בכל הנוגע לאבטחת המידע, לרבות ניסיות לקבל מידע מהמאגר למי שאיננו מורשה בכך או להעביר מידע מהמאגר למי שאינו מורשה כאמור'.
'(ב) בלי לגרוע מהוראות סעיף קטן (א) ידווח ראש הרשות בכתב, באופן מיידי, לגורמים המנויים באותו סעיף קטן על כל אירוע חריג שיש בו משום חשש לדליפת מידע מהמאגר הביומטרי, ניסיון פריצה אליו או פגיעה בו, והצעדים שננקטו בעקבות אותו אירוע'.
'(ג) רשויות הביטחון ידווחו בכתב מדי שנה לראש הממשלה ולוועדת הכנסת ליישומים ביומטריים על מספר המקרים שבהם נעשה שימוש במאגר הביומטרי לצורך איתור חשודים בביצוע עבירות וסיכולן ועל אירועים חריגים במהלך השימוש שנעשה על ידם במאגר הביומטרי'.
'(ד) הממונה על הפרטיות ידווח בכתב מדי שנה לשר, לשר המשפטים, לוועדת חוקה, חוק ומשפט של הכנסת ולרשם מאגרי המידע על פעולותיו לפי חוק זה'.
אביטל שטרנברג
¶
הדיווחים הקודמים שהיו זה דיווחים שנעשים על ידי המשטרה ישירות. כאן זה דיווחים של ראש הרשות.
נירה לאמעי
¶
לא, זה ועדת הכנסת ליישומים ביומטריים, זה שונה, אלה ישיבות חסויות, זה לא ועדת המדע שקבענו קודם.
היו"ר מאיר שטרית
¶
חברים, אני מוסיף 'ועדת המדע' בסעיף (א), שמה שהוא מדווח לראש הרשות יגיע גם לוועדה, אין בזה שום סוד. על סעיף 1, מספר הפניות מהמשטרה לבית המשפט, אירועים חריגים שהיו במהלך...
היו"ר מאיר שטרית
¶
אני אגיד לכם איפה הבעיה שלי. אני חושב שלגבי סעיפים ב', ג' ו-ד' בסעיף הזה, אין צורך לדווח לוועדת המדע, זה דברים יותר רגישים שם.
היו"ר מאיר שטרית
¶
זה אבטחת מידע. (א)1 אני רוצה שידווחו לוועדת המדע, עם הפירוט שדיברנו. אז צריך לתקן את זה.
אבנר פינצ'וק
¶
לגבי סעיף 2. אני רוצה לפרק את זה, כי אני לא רוצה להיכנס למוקש. אני מניח שבתוך סעיף קטן 2 יש דברים שאתם תוכלו לתת דוגמאות או לטעון שרצוי מאוד, בטח לא אפריורית, לחשוף אותם בפני הציבור. יחד עם זאת, בדרך כלל התפיסה לגבי מאגרי מידע, ושוב, אני הייתי מאוד שמח אם משרד המשפטים והרשות למשפט וטכנולוגיה היו מקבלים איזה שהוא היתר מיוחד מהמשנה ליועץ המשפטי לממשלה להציג את זה, עדיין אחת התפיסות לגבי אבטחת מאגרי מידע זה העניין שצריכים, ברגע שקרה אצלך מקרה, של דליפת מידע, של כמעט ונפגע, כמו שאומרים בחיל האוויר, יש דיווח לציבור. יש חקיקות של מדינות שמי שמנהל מאגר מידע חייב לדווח, כדי שהציבור יידע. עכשיו אני אומר שוב, אני מניח שיש סוגי דיווחים שאתם תטענו ולא יכולים להגיע לציבור, לכן אני שואל אתכם, איך אנחנו יוצרים איזה שהוא איזון בין הדברים.
היו"ר מאיר שטרית
¶
נורא פשוט. אחרי סעיף 1 אני רוצה לכתוב במקום התיקון, עורכת דין לאמעי, שראש הרשות ידווח על פי סעיף 1 לוועדת המדע של הכנסת, על מה שכתוב בסעיף 1, ובנוסף לכך, על מה שנראה בעיניו נכון.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אז לא נכתוב. בנושא אבטחת מידע, ברגע שמישהו נגיד מנסה לפרוץ למאגר, אני לא צריך שהציבור יידע, חשוב שמי שאחראי על זה יטפל, שזה לא יקרה, לעשות אמצעי מניעה כדי שמישהו אחר לא יוכל להשתמש באותו כיוון אם מנסים, לטפל באותו אדם שניסה לפרוץ. לא חייב שהציבור יידע.
אבנר פינצ'וק
¶
אני די בידיים שלהם. אני רוצה קודם כל שתתחילו מהמקום שאני נמצא, שאמרתי שיש תפיסה, והיא מאוד מקובלת, שצריכה להיות איזה שהיא שקיפות לגבי אירועים חריגים וכן הלאה. תתחילו מזה, תגידו 'אנחנו מקדמים את זה, ויחד עם זה... ולכן אנחנו לא יכולים לתת' מה?
חמי פקר
¶
לגבי כל משהו חריג, בין אם הוא דבר שניתן לדבר עליו ובין אם הוא דבר שלא ניתן לדבר עליו, הוא מחויב לבצע את הדיווח, גם אם הוא לא אומר לך או לציבור, לשלושה אישיויות מרכזיות.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אבנר, אני יכול להגיד לך דבר אחד, שאם יש משהו מעניין בדיווח לוועדת הכנסת, זה תמיד ידלוף.
אבנר פינצ'וק
¶
מעולם לא שמעתי הדלפה על דיווחים של משרד הביטחון למשל על האזנות סתר לפי חוק האזנות סתר.
היו"ר מאיר שטרית
¶
כי הם לא קיבלו שום אינפורמציה. אני מדבר על ועדת הכנסת. הוועדה ליישומים ביומטריים של הכנסת.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אמרתי לך, בארצות הברית יש טביעות אצבע של מאות אלפי ישראלים, עם תמונות פנים, ביומטריות ועם מאגר שלא מוגן בכלל.
אבנר פינצ'וק
¶
אתה עלול, אדוני, להסתבך בתביעת דיבה. מי שאחראי שם על העניין הזה, שאתה אמרת שזה לא מוגן בכלל. אני לא יודע, אני לא בדקתי את הנקודה הזו.
חמי פקר
¶
אבנר, יש פה ארבעה מעגלים, שלפחות שלושה בהם הם מרכזיים, למרות שגם הרביעי הוא משמעותי. ראש הרשות חייב לדווח על הכל, לא רק על מה שהוא חושב שהוא גם מסווג, על הכל לארבעה גורמים, גם כשהוא חושב שזה סודי ביותר, גם לשר, גם לממונה על יישומים ביומטריים, אותו גורם שאמרנו שמקיים בקרה כפולה על החקיקה, הוא גם יכול להפעיל שיקול ולהגיד לו 'תשמע, את זה צריך להעביר הלאה', גם לרשם, שזה החלק של הגנת הפרטיות שבחלק שלך אתה צריך לדעת על הכל, גם אם זה מסווג ביותר, וגם לוועדת הכנסת ליישומים ביומטריים. זאת אומרת יש פה ארבעה גורמים שבודקים את שיקול הדעת ועד כמה הוא שגה או לא שגה. וגם הוועדה יכולה להוציא את זה החוצה ולהגיד לו 'תקשיב לי, את הדבר הזה מוציאים החוצה', וזה לגבי כלל הדברים.
יתרה מזאת, לקחנו גם דבר שהוא בזמן אמיתי. כלומר זה לא רק בנושא של דיעבד. כלומר היה אירוע פריצה אתמול בלילה, היה אירוע פריצה לפני שבוע. תסתכל, זה נלקח ונאכף על הרשות באופן מיידי, כלומר בזמן אמיתי. עכשיו, זה תקיפה אמיתית למאגר, או כל דבר כזה או אחר, או כל חריגה, או כל משהו שהוא שונה ממתודולוגיית האבטחה, הוא חייב גם לאותם גורמים מנויים ועל כל ניסיון, או על כל פגיעה, אפילו על החשש, כלומר אפילו על הפוטנציאל, זה לא שהוא כבר מדבר על הנושא של 'שמע, היה פיגוע' שהוא עדיין לא פיגוע, הוא בחזקת אירוע, אפילו על הפוטנציאל הוא חייב לדווח להם. כלומר אפילו לפני שהוא סיים לחקור אותו, כלומר זה עטוף כאן בארבעה דברים, כולל את המלה פוטנציאל האירוע.
מי כמוך יודע, מר פינצ'וק, שלגבי הנושא של חדירה למערכות תקשוב, ומר דורון אופק מכיר את זה היטב, לוקח שעות, ימים ולילות עד שאני בכלל מחליט שהיתה חדירה. כלומר רק המתודה להחליט שהיתה חדירה יכולה להיות חקירה של חצי שנה, שנה, יומיים, שבועיים, שנתיים, ולכן הנושא הזה מתקרב יותר לחלק שלכם, אפילו על פוטנציאל. אותם ארבעה גורמים ששגו בשיקול הדעת, אנחנו מגיעים למרחב---
חמי פקר
¶
שעוד לא דיברתי על (ג), שגם רשויות הביטחון, ומה שדני גבע הציג מקודם, גם לדווח על מספר המקרים שבהם נעשה שימוש במאגר, לצורך מה שגם עורכת דין לאמעי שאלה מקודם, ועל כל האירועים החריגים שנעשו במאגר. כלומר גם על הפוטנציאל וגם על כל דבר אחר.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אין לך התנגדות שהוא יכניס פה גם את הפירוט שכשמדווחים על מספר המקרים שנעשה שימוש במאגר, לכתוב גם סוגי העבירות, תוצאת הסיכול.
נירה לאמעי
¶
אבל אם אנחנו כבר מדווחים בסעיף (ג) לוועדה, לראש הממשלה ולוועדה סודית, אז אין שום סיבה שנדווח רק על מספר המקרים שנעשה שימוש במאגר ולא נאפיין אותם באיזה שהוא אופן. לפי מה שכתוב כאן, כביכול אפשר לבוא ולהגיד שהיו כך וכך מקרים, תודה ושלום.
היו"ר מאיר שטרית
¶
כתוב 'ידווחו בכתב מדי שנה לראש הממשלה, לוועדת הכנסת... על מספר המקרים שבהם נעשה שימוש במאגר הביומטרי לצורך איתור חשודים, סוג העבירות וביצוע העבירות'.
אבנר פינצ'וק
¶
אני כמובן הייתי מאושר ליותר מזה, אבל אני הייתי לפחות מבקש לשקול ככה; 32 (ב) ישיבותיה של ועדת הכנסת ליישומים ביומטריים, אלא אם כן הוועדה החליטה אחרת. כשאנחנו מגיעים ל-33 זה חל על זה. אני הייתי מבקש שיהיה עוד גורם שיהיה לו שיקול דעת---
אבנר פינצ'וק
¶
לא, 33(א) זה לא ועדת המדע. לגבי 2. מה שאני מסיק זה יהיה רק לוועדה ליישומים ביומטריים, והיא, לפי 32 (ב) יהיה לפי שיקול דעתה אם לפרסם או לא. אני בכך פוחד שיהיה איזה שהוא הסדר שלילי. אני רוצה שגם לסמכות כמו רשם מאגרי המידע, ושיתייעץ עם---
אבנר פינצ'וק
¶
שתהיה לו גם סמכות לפרסם. רשם מאגרי המדע הוא לא עומד בפני עצמו, הוא, אפשר להגיד, לאחר שהתייעץ, או שר המשפטים---
חמי פקר
¶
האחראי על המדיניות שחושב אחרת, שזה שונה לגמרי, אבנר. ויש לך את ועדת הכנסת ליישומים ביומטריים.
אבנר פינצ'וק
¶
אבל אני מדבר כרגע על פרסום. אני מנסה להשיג משהו לציבור. אני הסכמתי מראש שיש דברים שהם יכולים להיות בעייתיים ועל זה אנחנו מדברים.
אבנר פינצ'וק
¶
אני משאיר את זה, אני מבקש עוד, כי אני רוצה להגיד, אדוני, שסמכות זה גם אחריות, ואני רוצה שתהיה, בנוסף לוועדת היישומים הביומטריים של הכנסת, תהיה גם סמכות כמו רשם מאגרי המידע או היועץ המשפטי לממשלה, שתהיה לו גם את הסמכות הזאת ואת האחריות הציבורית. אני מדבר על הדיווח לפי סעיף 33(א)(2).
חמי פקר
¶
תסתכל על 33(ד), הממונה על הפרטיות ידווח בכתב מדי שנה, על כל מה שהוא יודע. שים לב, הוא מדווח על כל מה שהוא יודע, כולל המסווג וזה שאינו מסווג, לוועדת חוקה, חוק ומשפט, נכנס לך עוד אחד, ולרשם מאגרי המידע, על פעולותיו לפי חוק זה. הוא כבר מעביר את כל מה שהוא יודע---
אבנר פינצ'וק
¶
רק על פעולותיו. חמי, זה לא קטנוניות של עורך דין, זה לא כתוב, זה לא קיים. אני לא סתם מנסה להוסיף עוד מישהו, אני אומר שהסמכות היא גם אחריות. אני רוצה שרשם מאגרי המידע ו/או היועץ המשפטי לממשלה יידעו שיש להם את הסמכות הזאת ואם הם יחליטו לא לפרסם או יחליטו, שיידעו שיש לזה סיבות טובות מדי ושהם לא בעצם, חס וחלילה---
היו"ר מאיר שטרית
¶
אני רוצה להבין, אתה רוצה לתת סמכות לרשם מאגרי המידע מעל הוועדה ליישומים ביומטריים לפרסם?
היו"ר מאיר שטרית
¶
אם אתה נותן לו, זה מעל. הוא מקבל את כל המידע הזה. רשם מאגרי המידע מקבל את כל המידע שהם מקבלים, אתה רוצה לתת לו סמכות לדווח מעל הוועדה בניגוד לוועדה?
היו"ר מאיר שטרית
¶
עם כל הכבוד, הרשם הוא פקיד ממשלה שאין לי שום דבר נגדו, כמובן, אבל הוא לא יכול להיות מעל ועדה, שהיא ועדת חוץ וביטחון של הכנסת.
עמית אשכנזי
¶
לא, אבל אני רוצה לחדד, שהדברים יהיו ברורים, והוועדה תחליט מה שהוועדה רוצה. אנחנו, בחלק הקודם שלפני הפסקת הצהריים, דיברנו על זה שיש כאן שני צירים שיש ביניהם איזה שהיא חפיפה. ציר אחד הוא ציר אבטחת המידע והמידע שמגדיר חמי כ'סודי ביותר' ויש ציר ההגנה על הפרטיות. במידה ואחד מעובדי הרשות עושה איזה שהיא תקלה, שאיננה תקלת אבטחה, אבל פוגעת בפרטיות---
עמית אשכנזי
¶
אדוני, ברשותך, אני מנסה להסביר את הרציונל, למה יש פה רשם. כי לכאורה בשביל מה צריך עוד פקיד בדרך? כמו שאתה אומר, זה סך הכל פקיד. הפקיד הזה הוא פקיד שלא שייך לממסד הביטחוני, הוא לא שייך למשרד הפנים, הוא עובד של משרד המשפטים והוא מקבל את המידע, אבל בזה שאתה העברת את המידע הזה לפקיד הזה במשרד המשפטים---
היו"ר מאיר שטרית
¶
הוא יכול לפנות לשר המשפטים שהוא חבר הוועדה למידע ביומטרי ולהגיד לו 'אדוני, תפעל'.
עמית אשכנזי
¶
מאה אחוז, אבל נאמר פה דבר אחד שהוא מטריד וצריך לתקן אותו, שבהגדרה מידע זה יהיה סודי ביותר. אבל זה לא נכון.
עמית אשכנזי
¶
לצורך העניין, ואני נותן את הדוגמה המצטערת של הרשות לאיסור הלבנת הון, עצם העובדה שמידע יצא מהמאגר איננו סודי ביותר. השיטה שבה פרצו וכולי וכולי, זה באמת לא צריך להוציא לאף אחד, כי---
היו"ר מאיר שטרית
¶
שהוועדה תפרסם את זה. בשביל זה יש ועדה, היא יכולה לפרסם את זה. אני מניח ששיקול הדעת של שר המשפטים ושל חברי הוועדה הוא חיובי, אם הפורץ למאגר הזה הוא אירן, אני מניח שלא יפרסמו. אם הפורץ הוא איזה עבריין בארץ שפרץ, אולי כן יפרסמו. תלוי מה שיקול הדעת. אני חושב שצריך לתת לוועדה את שיקול הדעת, אלה אנשים שלא באו אתמול בבוקר. אותו רשם כפוף לשר המשפטים, לפי מיטב הבנתי וכפוף להוראות סודיות גם כן. נגיד שהרשם---
היו"ר מאיר שטרית
¶
מר פקר, נגיד שהרשם מקבל בדיווח של ראש הרשות ידיעה שהיו עשרה ניסיונות פריצה למאגר, האם הוא יכול לדווח את זה, להגיד לציבור 'תשמעו, היו עשרה ניסיונות פריצה למאגר'? ולהגיד שאף אחד לא הצליח. הוא יכול לפרסם?
אביטל שטרנברג
¶
גב' נירה לאמעי, אם השב"כ מגדיר אותו מכח סמכויותיו לפי חוק השב"כ כסודי, ההגדרה הזאת מחייבת את---
חמי פקר
¶
אדוני היושב ראש, צריך לשים לב, אמרנו מקודם שהיושב ראש של ועדת הכנסת ליישומים ביומטריים הוא ראש ועדת החוץ והביטחון של הכנסת. כלומר זה אדם ששיקול הדעת שלו בעניינים אחרים, כבדים יותר, הוא רב מאוד, והוא גם האדם שיושב כיושב ראש הוועדה הזו. כלומר יש פה מנגנון כל כך רחב לגבי הנושא של, רבותיי, חכם, נכון, או לא חכם או לא נכון לפרסם לציבור, הלוא זה לטובת הדבר ולא לרעת הדבר.
היו"ר מאיר שטרית
¶
חברים, אם אני מתרשם נכון, מה שאתם אומרים הוא שהחוק בעצם אומר שרק דיוני הוועדה הם סודיים ואת זה הרשם לא יכול לפרסם, אבל הוא מקבל אינפורמציה מהדיווח של ראש הרשות. לכאורה אין איסור על המפרסם אם הוא יחליט ש---
נירה לאמעי
¶
סליחה, מי שמנהל את המאגר זה משרד הפנים. לפי סעיף 33(א) ראש הרשות מדווח על אירועים חריגים שאירעו במאגר. רשם מאגרי מידע מקבל את הדיווח. מדי שנה, אם אני לא טועה, הוא מגיע לוועדת חוקה, שוב מדווח לוועדת חוקה על כל הדברים שהוא אחראי עליהם, האם הוא יכול להעלות גם את הנושא הזה?
היו"ר מאיר שטרית
¶
בסדר, מר פינצ'וק, מלאכתך נעשתה בידי חברים. ב-33 הוספנו פה סעיף, נא לזכור, אחרי (א), שעל פי (א) 1, ראש הרשות ידווח גם לוועדת המדע.
נעמה פלאי
¶
רק להוסיף עוד משהו אחד לעניין 33(א)1, זה הפירוט שאת מבקשת, עורכת דין לאמעי, לא בטוח שראש הרשות יידע למשל אם הוגש כתב אישום או העבירות הספציפיות, הוא יודע מה המשטרה ביקשה.
יהונתן קלינגר
¶
לעומת זה לרשויות הביטחון מדווחות לפי סעיף קטן (ג), השאלה היא למה לא להחיל את סעיף קטן (ב) גם על רשויות הביטחון, שאם קרה מקרה דחוף וחירום, או ניסיון פריצה, או אירוע ביטחון, הם גם ידווחו מיידית.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אז כתוב על אירועים חריגים במהלך השימוש, שנעשה על ידם. קיבלו חומר, הלך לאיבוד. זה אירוע חריג.
נירה לאמעי
¶
האם יהיה נכון להגיד שלא יהיה אירוע של איזה שהוא אירוע חריג במאגר שראש הרשות לא יידע עליו?
נירה לאמעי
¶
יש לי רק שאלה קטנה לגבי (ד). הממונה על הפרטיות, שאנחנו מדברים על פעולותיו, הרי פעולותיו רוב הזמן זה פשוט להמליץ על---
נירה לאמעי
¶
סעיף 34: '(א) השר הממונה על ביצוע חוק זה רשאי, באישור ועדת השרים ליישומים ביומטריים וועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת, להתקין תקנות בכל הנוגע לביצועו, למעט בעניינים הקבועים בסעיף קטן (ב) לרבות תקנות בעניינים כמפורט להלן: 1. אופן נטילת אמצעים ביומטריים לפי חוק זה, לרבות נטילת אמצעים ביומטריים אלה; (א) מקטינים, מקשישים ומאנשים עם מוגבלות; (ב) מנשים מוסלמיות ודרוזיות. קביעה כאמור תיעשה תוך התחשבות ברגשות דת ומסורת. (ג) דרכי פעולה ומקרים שבהם לא ניתן ליטול מאדם אמצעים ביומטריים לפי חוק זה מסיבות בריאותיות או אחרות. 3. העברת אמצעים ביומטריים שניטלו לפי חוק זה לרשות והפקת נתונים ביומטריים מהם. 4 העברת מידע מהרשות לעובדי משרד הפנים, לפי סימן ב' לפרק ה' ובכלל זה אופן העברת המידע ותדירות ההעברה.
נירה לאמעי
¶
'(ב) ראש הממשלה רשאי, באישור ועדת השרים ליישומים ביומטריים וועדת הכנסת ליישומים ביומטריים, ולאחר שנמסרה לו המלצת הממונה על יישומים ביומטריים לפי סעיף 30(ג) לקבוע כללים לביצועו של חוק זה בכל הנוגע לפעילות רשויות הביטחון ולאבטחת מידע'.
'(ג) ראש הרשות רשאי, באישור השר וראש הממשלה, ובעניינים הנוגעים לפעולות רשויות הביטחון, באישור ראש הממשלה, לאחר שנמסרה לו המלצת הממונה ליישומים ביומטריים לפי סעיף 30 (ג) ובכפוף להוראות חוק זה ולתקנות ולכללים שהותקנו מכוחו, לקבוע הנחיות פנימיות בכתב בכל עניין הנוגע לניהול תפקידי הרשות'.
'(ד) ראש הרשות רשאי, לאחר שנמסרה לו המלצת הממונה על יישומים ביומטריים לפי סעיף 30(ג) ובכפוף להוראות חוק זה, לתקנות, לכללים ולהנחיות הרשות שהותקנו מכוחו, לקבוע נהלים פנימיים בכתב, לכל עניין הנוגע לניהול הרשות, להפעלתה ולאופן מילוי תפקידה'.
'(ה) השר רשאי, בהסכמת שר המשפטים ובאישור ועדת השרים ליישומים ביומטריים וועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת, לקבוע תקנות לעניין דרך פעולתו של הממונה על הפרטיות'.
'(ו). 1. השר רשאי, בהסכמת השר לביטחון הפנים ובהתייעצות עם שר המשפטים ובאישור ועדת השרים ליישומים ביומטריים וועדת חוקה, חוק ומשפט של הכנסת, לקבוע תקנות בכל הנוגע להעברת מידע מהרשות למשטרת ישראל, לפי סימן ג' לפרק ה', ובכלל זה לעניין אופן העברת המידע ומחיקתו לאחר תום השימוש בו; תקנות לפי פסקה זו יותקנו לאחר שנמסרו לשר המלצות הממונה על היישומים הביומטריים, לפי סעיף 30(ג) והמלצות הממונה על הפרטיות'.
2. השר לביטחון הפנים רשאי, בהתייעצות עם השר ושר המשפטים, ובאישור ועדת השרים ליישומים ביומטריים וועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת, לקבוע בתקנות הוראות לעניין אופן הטיפול במידע שהועבר למשטרת ישראל, לפי סימן ג' לפרק ה'.'
סעיף 35
¶
'(א) הכללים וכן הנחיות הרשות, נוהלי הרשות וכל הוראה אחרת, החסויים לפי סעיף 15, אינם טעונים פרסום ברשומות, או פרסום פומבי אחר'.
'(ב) אופן שמירתם של כללים, הנחיות הרשות, נוהלי הרשות והוראות אחרות, שלא פורסמו לפי הוראות סעיף קטן (א), לרבות הגדרת סיווגם והפצתם, ייקבע בכללים, בהנחיות, בנהלים או בהוראות כאמור, בהתאמה'.
'(ג) לא יישא אדם באחריות פלילית או משמעתית לפי כללים, הנחיות הרשות, נוהלי הרשות או הוראות אחרות, שלא פורסמו, אלא אם כן הובאו לידיעתו בדרך אחרת, כפי שקבע ראש הממשלה, או ראש הרשות לפי העניין'.
היו"ר מאיר שטרית
¶
בבקשה, תסבירו קודם את כל הפרק הזה. אני מזכיר לכם שאנחנו קבענו קודם להוסיף פה עניין של אחריות אישית של המנהלים, שהם צריכים לעשות פעולות סבירות למניעת דליפות.
נעמה פלאי
¶
ראשית זה נושא התקנות הנדרשות לצורך הפעלת החוק, שאנחנו הסדרנו כאן כמה עניינים והראשון שביניהם זה נושא של הסדרה לגבי אוכלוסיות מיוחדות, שזה קטינים שנדרשת קביעה לגבי הגיל שממנו יתחילו ליטול טביעות אצבעות ותצלומים ביומטריים, והנושא של מבוגרים ואנשים עם מוגבלות, לעניין ההגעה שלהם למשרד הפנים והיכולת ליטול מהם בצורה שיש מגבלה.
הדבר הנוסף זה מקבילה של הסעיף בחוק מרשם האוכלוסין שקבע פטור לעניין תצלום של אישה שהצהירה שאינה מצטלמת מטעמי דת, אז הסעיף הזה קובע שלא יינתן פטור כרגע לאוכלוסיות מיוחדות לעניין תצלומים, נשים מוסלמיות ודרוזיות, והתקנות שייקבעו בנושא הזה יצטרכו להתייחס לנושא של התחשבות ברגשות דת ומסורת, לעניין אופן הצילום, המיקום שבו ייערכו הצילומים ונטילת טביעות אצבעות מאותן נשים.
יורם אורן
¶
יש מפרט של ארגון התעופה האזרחית הבין לאומי, כולל מסמך נלווה אליו של המלצות איך לעשות כל דבר.
יהונתן קלינגר
¶
אם אני לא טועה, הבעיה היא עצם התיעוד על הנייר. לחלק מהאוכלוסיות, לאו דווקא לחרדים, יש פטור מצילום. והרציונל הוא?
ניסים אליאסף
¶
הצו קיים עדיין אבל כמעט ואין לו שימוש היום. כי מה שקורה, בדרכון אתה לא יכול לנסוע לחוץ לארץ בלי תמונה ולהגיד 'אני מנוע'.זה כמעט לא קיים היום.
ניסים אליאסף
¶
יש כללים. משאירים את האזור הזה חשוף, עם מטפחת הראש ועם הכל, אבל האזור הזה חשוף, שיאפשר זיהוי.
נעמה פלאי
¶
הסיבה שמופיע הנשים המוסלמיות והדרוזיות מכיוון שיש צו מרשם אוכלוסין, פטור לנשים מוסלמיות ודרוזיות ממסירת תצלומים, שקובע שנשים ספציפית לעניין אישה מוסלמית ודרוזית שנמנעת מלהצטלם מטעמי דת ומסורת, רשאית לקבל ממשרד הרישום תעודת זהות ולהשתמש בה כאמצעי זיהוי מבלי שתמסור תצלומים, היא כמו שאר דרישות סעיף 7 לפקודה.
ניסים אליאסף
¶
אני עשיתי בירור בלשכת באר שבע, שזה כנראה האזור הכי נפוץ, בשנים האחרונות שהמנהל נמצא שם, הוא לא נתקל במקרה אחד שבאה מישהי ואמרה שהיא לא מצטלמת.
נעמה פלאי
¶
לעניין דרכון אין פטור, ולכן אישה מוסלמית או דרוזית שמגיעה להצטלם לעניין דרכון ומוסרת תמונה שלה, אז התמונה שלה במשרד הפנים והיא תשים אותה גם בתעודת הזהות. המטרה כאן היא לקבוע את זה באופן מפורש. אין יותר פטור.
יהונתן קלינגר
¶
לגבי קטינים, השאלה אם טביעת האצבע של קטין תיכנס למאגר, או שיחכו עד שהוא יגיע להיות בגיר ויוציאו תעודת זהות?
יורם אורן
¶
כף יד משתנה בגלל גדילה. היא לא משפיעה על טביעת האצבע, ולקראת הגילים המאוחרים יותר, כף יד מתחילה להשתנות עוד פעם, בגלל שינויים ניווניים. מה שעושים בעולם, יש שתי אסכולות, אם אני מסתכל נגיד על מדינות אירופה, ששם לקיחה של טביעות אצבע לצורכי דרכונים היא כלל של האיחוד האירופאי, אז הרוב הגדול עשו את זה מגיל 16, וחלק מהמדינות מגיל 12.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אומר לי פה מורן, העוזר שלי, שהוא מכיר פה בארץ ילד קטן שהלך לקונסוליה הגרמנית, להוציא דרכון, הוא נתן טביעות אצבע.
יורם אורן
¶
לגבי צילום, נשאלה שאלה לגבי צילום של ילדים קטנים. יש כמה כללים, שארגון התעופה האזרחית הבין לאומי המליץ. הוא אומר שאפשר לצלם אותם בכל גיל שרואים לנכון ובלבד שבתמונה יהיה רק המצולם ולא מישהו אחר. ארגון התעופה האזרחית הבין לאומי אפילו הרחיק לכת עוד יותר והמליץ על מין סינור כזה שיעזור להורים להחזיק ילד קטן ולצלם אותו גם בלי שהם עצמם ייכנסו לתמונה.
יהונתן קלינגר
¶
חתימה ביומטרית של ילד, נניח בגיל שנה, שנתיים... האם מתמונה שלי מגיל שנתיים האמצעים יכולים להיות משווים כלפיי בגיל 16, 18, 20?
יורם אורן
¶
לחלוטין לא, כי לגבי תמונת פנים, אותן נקודות שמחלצים אותן בשביל להשוות תמונת פנים, תלויות בעצמות מתחת לעור, כשהפרמטר הכי חשוב זה המרחק בין העיניים.
יורם אורן
¶
רק לצורך הקוריוז, יש כל מיני כלי תוכנה שמאפשרים לך לקחת צילום וכאילו להזקין או להצעיר את הבן אדם באיזה שהיא מידה, אבל זה נועד למשחקי וידיאו, כדי לייצר דמויות פוטו ריאליסטיות במשחקי וידיאו, אין לזה הרבה משמעות.
יהונתן קלינגר
¶
מה זה העברת אמצעים לעובדי משרד הפנים, תדירות העברה. סיכמנו שיש מידע שעובר והוא מאוד מאוד מוגבל.
היו"ר מאיר שטרית
¶
זה מה שהיא אומרת, שהכל ייקבע בתקנות שהשר יגיש. זה יבוא לוועדה. בכל מקום שכתוב פה 'ועדת חוקה', זה יהיה ועדת מדע.
אבנר פינצ'וק
¶
לגבי 34, הייתי מבקש שהשר גם יוכל להתקין בתקנות בסעיף קטן 5, שיתווסף לסעיף, ניהול המאגר ואבטחתו. אנחנו כבר דיברנו על זה היום. אני לא פותח את הנושא מחדש, אני חושב שגם הסכמנו על העקרונות. אני נתתי דוגמאות. גם מאגר הד.נ.א של המשטרה מנוהל ומאובטח לפי תקנות פומביות, גם תקנות סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה, חיפוש בגוף ונטילת אמצעי זיהוי), המאגר ואבטחתו, עיון בו, מחיקה, ביעור והפקה חוזרת. זה דוגמה לתקנות---
נירה לאמעי
¶
מה שקבענו כרגע, לגבי אבטחת המאגר, משליכות באיזה שהוא אופן על סעיף קטן (ב) שאבטחת מידע נקבעת רק בכללים, כי במובן הזה אבטחת המאגר, סיכמנו שתיקבע כמובן לפי הכללים שאנחנו נקבע ביחד, לתקנות.
נעמה פלאי
¶
רק שתי הערות נוספות שמתאימות את עצמן למה שנאמר בעבר. סעיף 34(א)3, צריך להיות 'העברת אמצעים ונתונים ביומטריים שניטלו והופקו לפי חוק זה'.
היו"ר מאיר שטרית
¶
קודם כל תרשמי מה שרשום לתקן. בסעיף 3, העברת אמצעים ונתונים ביומטריים שניטלו והופקו לפי חוק זה לרשות. ב-(ו) איפה שכתוב 'משטרת ישראל', צריך להיות---
נעמה פלאי
¶
צריך להיות השר רשאי, בהסכמת השר לביטחון פנים, או שר הביטחון, לפי העניין, ואז בהמשך להעברת מידע מהרשות למשטרת ישראל ולמשטרה הצבאית, גם ב-1 וגם ב-2.
עמית אשכנזי
¶
הלשון כאן היא לשון של רשות שזה לרוב הדברים במקרה ששר הפנים ירצה להתקין כמה שיותר מהר. בעניין של אבטחת המידע, אני מציע שזה יהיה 'השר יקבע'.
היו"ר מאיר שטרית
¶
נכתוב 'השר יקבע'. אני כבר אכלתי אותה פעם אחת עם 'השר רשאי'. ודאי, בחוק טלוויזיה בכבלים.
נירה לאמעי
¶
ואילו בסעיף של העברת מידע, כתוב שזה ייקבע בכללים, עכשיו אנחנו רואים שיש כאן תקנות. אני רוצה לוודא שאי הבהירות שם מוסדרת.
אביטל שטרנברג
¶
למעשה ברגע שהשמטתם את המלה 'רשאי', אנחנו לא יכולים להפעיל את החוק עד שלא תהיינה כל התקנות.
עמית אשכנזי
¶
אדוני היושב ראש, יש פה שתי נקודות. אני הערתי את ההערה שלי לעניין אבטחת מידע, כי אני לא מעלה על הדעת, מרגע שכולם פה הסכימו שיש תקנות אבטחת מידע... אני יכול להגיד שכשהקימו את המאגר של האיסור להלבנת הון היתה שם אבטחת מידע לפני התקנות. התקנות באו אחר כך לספר מה יש, וזה בסדר, כשאין בררה, אין בררה והקימו את הרשות בלחץ גדול. השאלה אם פה, אי אפשר את התקנות האלה של אבטחת המידע, שהן תקנות מאוד תמימות, כבר הסכמנו, שהן תהיינה חובה.
היו"ר מאיר שטרית
¶
זה מה שאני אומר. נקבע תוך שישה חודשים, לכל המאוחר, מיום אישור החוק. אני אלחץ על שר הפנים באופן אישי.
עמית אשכנזי
¶
אבל כל יתר הדברים שמופיעים פה, אלה הוראות ביצוע מהסוג שיכול להיות ששר הפנים ירצה להתקין ויכול להיות שלא ירצה.
היו"ר מאיר שטרית
¶
למה שלא יקבע? אם אני שר הפנים, יש לי אינטרס הכי מהר לקבוע את התקנות. נקבע תוך שישה חודשים מיום אישור החוק. זה מספיק הוגן.
היו"ר מאיר שטרית
¶
למה לא? שישה חודשים לא יכולים להתקין תקנות? משרד הפנים, בשישה חודשים לא יספיקו להתקין תקנות? משרד הפנים, אני צריך תשובה. את כל החוק עשינו בשנה.
נירה לאמעי
¶
הרי החוק לא יוכל להיכנס לתוקף בלי שנקבע את זה. החוק לא ייכנס לתוקף בלי התקנות האלה. אני חושבת שזה שוט מספיק חזק להתחיל ל---
היו"ר מאיר שטרית
¶
אבל מצד שני, יש בעיה. אני מציע, בכל זאת, למרות התקנה, להשאיר 'רשאי' ולפרש רשאי כחייב, אני אסביר מדוע. הרי יש תהליך ארוך שצריך לעשות לפני שמתחילים בו, צריך לעשות אופרציה שלמה בשביל להפיק את התעודות, האופרציה לוקחת זמן,עד שיעשו את האופרציה, נתקין תקנות. אני מבטיח לוועדה וגם לחברים פה שאני באופן אישי אלחץ על השר להתקין תקנות, כשכתוב 'רשאי', שיפורש חייב.
אבנר פינצ'וק
¶
אבל הוא לא חייב להתקין תקנות מסוימות. גם אם מחר בבוקר יבוא שר משפטים, יגיד 'הנה, במקרה נמצא איתי, יש לו תקנות', עכשיו יש דברים שהוא חייב להסדיר בתקנות, ויש המון דברים שהם לשיקול דעתו.
אביטל שטרנברג
¶
אבל אין שם חובה ויש דברים שהוא לא יכול להסדיר ללא תקנות, תשאיר לנו את האפשרות ואת מרווח---
אבנר פינצ'וק
¶
אבל בכל היתר, הוא לא חייב להתקין תקנות לגביהם. גם אם הוא יתקין תקנות, הוא לא חייב לכסות כל נושא, נכון? נכון?
ליאת בן מאיר
¶
שימי לב שלה לא ייצא בדיוק אותו מינוח, אבטחת מידע, כי שימי לב שב-(א) כתוב שלשר יש סמכות להתקין תקנות בכל עניין, למעט בעניינים הקבועים בסעיף קטן (ב) שזה, בין היתר, אבטחת מידע.
היו"ר מאיר שטרית
¶
יצטרכו להתקין. רבותיי, אני אלחץ גם על זה. כדי להפעיל את המאגר, הוא צריך תקנות של אבטחה, לא תהיה לו בררה.
אם כן, גמרנו את פרק ז', שונות, עם השינויים שקבענו אותם. אני מצביע. מי בעד פרק ז'? אני בעד. מי נגד עם התיקונים? אין נגד.
היו"ר מאיר שטרית
¶
זה טעות, זה סעיף 35, '(א) הכללים וההנחיות הרשות, נוהלי הרשות וכל הוראה אחרת החסויים לפי סעיף 25, אינם טעונים פרסום ברשומות או פרסום פומבי אחר'.
'(ב) אופן שמירתם של כללים, הנחיות הרשות, נוהלי הרשות והוראות אחרות שלא פורסמו לפי הוראות סעיף קטן (א), לרבות הגדרת סיווגם והפצתם, ייקבע בכללים, בהנחיות, בנהלים ובהוראות כמור , בהתאמה'.
'(ג) לא יישא אדם באחריות פלילית או משמעית לפי כללים, הנחיות...' מה זאת אומרת לא יישא אדם באחריות פלילית או משמעתית?
אבנר פינצ'וק
¶
גם כשמפרסמים חוקים לאזרח הפשוט... ופה מדובר ברשות. אדוני, אני רוצה שתהיה חובה על ראש הרשות לטרוח ולדאוג---
אבנר פינצ'וק
¶
אני רוצה לנסות לתמצת, תתקנו אותי. לא ברור מהתשובות ששמעתי מי קהל היעד או מי האדם שלא יישא באחריות פלילית, כי לפי מה ששמענו מנציג הלוט"ר, זה רוצה להגן על הציבור הרחב, אם מישהו חס וחלילה יעבור על איזה שהוא נוהל, או תקנה סודית שכזאת---
אבנר פינצ'וק
¶
זה נכון. אנחנו חושבים על קהל יעד אחר, או קהל מטרה אחר. אנחנו מדברים על העובדים של משרד הפנים, על עובדי הרשות, על כל מי שעובד ואיכשהו קשור לנושא של החוק. אנחנו רוצים להוסיף אחריויות, גם לפעמים חובת זהירות.
יהונתן קלינגר
¶
הסעיף מורכב משני חלקים. חלק ראשון לא יישא באחריות פלילית. חלק שני, אם הביאו לו את המידע בדרך אחרת ולא נתנו לו גישה פה---
אביטל שטרנברג
¶
אנשים שעובדים ברשות, או אנשי הרשות, ייחשפו... נאמר כך: אלא אם כן הובאו לידיעתם בדרך אחרת. אתם רוצים להבטיח שבאמת יודיעו לעובדים הרלוונטיים? אולי תוסיפו פה עוד מלה---
היו"ר מאיר שטרית
¶
אולי אפשר לתקן את זה כמו שאת מציעה, להכניס לסעיף הזה אלמנט שאומר שהנוגעים או קשורים לעניין העובדים בעניין, מי שאחראי לכך צריך להביא לידיעתם את כל הכללים האמורים.
אבנר פינצ'וק
¶
אדוני, אזרח מן השורה, ההנחה היא שמה שלא פורסם, הוא לא יודע, אבל עובד רשות, כל הכללים שחלים עליו, ההנחה צריכה להיות שהוא יודע אותם. את לא יכולה, את פוטרת פה מאחריות משמעתית. אדוני, אני לא מאמין למה שהם עושים פה.
אבנר פינצ'וק
¶
אז אני רוצה להגיד לך, אם יהיה עובד כזה והוא יעשה עבירה לכאורה, אבל הוא לא ידע, אז צריכים להעמיד לדין לפחות משמעתי את ראש הרשות. את מסכימה איתי? תכתבי את זה. את לא מסכימה איתי? תגידי למה.
עובד, אם הוא לא ידע, אם אתה נתת לעובד לגשת לקודש הקודשים הזה והוא לא ידע, אז מי שאחראי זה ראש הרשות, אז אני רוצה---
היו"ר מאיר שטרית
¶
כתבנו בסעיפים קודמים, בסעיף הקודם כתבנו שעובד רשות שמוסר מידע, מחזיק מידע וכן הלאה, ברשלנות שנה, בלי רשלנות, חמש שנים. כתבנו.
אביטל שטרנברג
¶
הסעיף הזה מייצר פטור, ולכן חשוב באמת לייצר ידיעה אמיתית ולא ידיעה קונסטרוקטיבית, שעובד לא יואשם בגלל חזקת ידיעה. אין לי התנגדות שיהיה סעיף אחריות לממונים, אנחנו עוד לא הגענו אליו.
אבנר פינצ'וק
¶
אתם עושים פה דבר חמור מאוד. בגלל הלחץ, את עושה פה משהו נורא. קודם כל תשימי את הלחץ רגע בצד, כי אני באמת רואה פה... קודם כל הסעיף הזה, לפחות מהנציגים, כל אחד חשב על משהו אחר בכלל. אז אוקי, זה קורה, מותר שזה יקרה, אבל בואי עכשיו לא נעשה איזה טלאי שאחר כך לא נדע מה המשמעות---
היו"ר מאיר שטרית
¶
מה קורה אם מוחקים את הסעיף? הרי מי יחליט אם אותו בן אדם אשם או לא אשם? אזרח מן השורה.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אני מציע למחוק. אם מוחקים את הסעיף, אז ינהגו כמו שנוהגים בכל חוק. אי ידיעת החוק אינה פוטרת מי שאמור לעבוד שם.
אבנר פינצ'וק
¶
לא, את מייצרת פטור מוחלט מרשלנות. גם של עובד לפעמים. יכול להיות שעובד לא ידע ועליו היה לדעת ואת פוטרת אותו כאן. את פוטרת אותו כאן.
עמית אשכנזי
¶
אנחנו מכירים נהלי אבטחה וכשעושים רענון לנוהלי אבטחה לאנשים בדרך כלל מחתימים אותם, כך שהחשש שמעלה עורך דין פינצ'וק, במקרה הזה, אני חושב שהוא קיצוני כי אל"ף-בי"ת של התנהלות ארגון זה כשאתה מעביר עובד הדרכה, אתה מחתים אותו שהוא מכיר את הנהלים.
עמית אשכנזי
¶
אבל אני רוצה לחדד שבגלל שאל"ף-בי"ת אומר שהם חסויים אז זה צורם חקיקתית. גם הדבר הזה קיים בחוק השב"כ.
עמית אשכנזי
¶
אני רוצה לקחת את מה שאבנר אמר לכיוון אחר, להציע, והיא לגבי אותו סעיף ממונה שאנחנו צריכים להביא וחלק מהחובות של ממונה בעיקרון אלה החובות לוודא שהעובדים שלו מכירים את הנהלים, ולכן אפשר אולי לייצר איזה שהוא סעיף שבמקרה שבו מישהו לא הביא לידיעת העובד שלו נהלים והסעיף הזה מתקיים, הממונה יהיה אחראי. זה בסעיף העונשין. באופן כזה אנחנו לא מערערים את האיזון שקיים היום בחוק השב"כ והוא גם איזון הגיוני, שאתה לא יכול לחייב אדם---
היו"ר מאיר שטרית
¶
הצעה אחרת שעולה פה היא להשאיר את הסעיף כמות שהוא ולהחריג את העובדים של הרשות וכל האנשים הרלוונטיים.
דוברת
¶
לא, לא, משום אז יכול להיות מצב של באמת רשלנות ואז ראוי שהוא יועמד לדין, אבל אם לא היה עליו לדעת, למעשה הוא יהיה אחראי---
אבנר פינצ'וק
¶
איפה שמת את זה ב-29(ג), את 'היה עליו לדעת'? זה פשוט לא להאמין, אני לא מאמין שאתם יוצרים פטור כזה מוחלט. אנשים יוכלו להתרשל רשלנות פושעת, ו'לא הובא לידיעתם'.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אבנר, אנחנו מבטלים את סעיף (ג), נגמר העניין. אני חושב שמר פינצ'וק צודק בהערה הזאת.
אני הצבעתי על פרק ז', שונות. אני מצביע עוד פעם. בתיקון הזה, מוחקים את סעיף (ג) אני מצביע בעד. אין נגד.
פרק ז', שונות - מאושר
עכשיו עוברים לסעיף 36. חוק מרשם האוכלוסין, זה כל מיני תיקונים עקיפים לחוק. בבקשה, בוא נעבור עליהם.
נירה לאמעי
¶
פרק ח': תיקונים עקיפים.
סעיף 36: 'תיקון חוק מרשם האוכלוסין': 'בחוק מרשם האוכלוסין, התשכ"ה-1965,
(1) לפרק ד' לפני סעיף 24 יבוא '23 (א) הגדרות לפרק זה:
אמצעי זיהוי אלקטרוני, מידע המאפשר זיהוי ייחודי ובלעדי של תושב, בעל מאפיינים שקבעו שר הפנים ושר המשפטים, על פי סעיף 25(ג).
'חוק חתימה אלקטרונית – חוק חתימה אלקטרונית תשס"א-2001.
מידע וחומר מחשב, כהגדרתם בחוק המחשבים, התשנ"ה-1995.
תעודה אלקטרונית לאימות – מסר אלקטרוני, כהגדרתו בחוק חתימה אלקטרונית, שהנפיק שר הפנים, בהתאם להוראות שקבע יחד עם שר המשפטים לפי סעיף 25(ג) המאשר כי אמצעי זיהוי אלקטרוני מסוים הוא של אדם מסוים.
(2) בסעיף 25
(א) בכותרת השוליים בסופה יבוא, וחומר מחשב הכלול בה.
(ב) האמור בו יסומן (א) ובו במקום לכל תעודה יוצמד תצלום של בעל התעודה, חוץ מהתעודה של אישה שהצהירה שאינה מצטלמת מטעמי דת, יבוא 'על גבי כל תעודה תופיע תמונת תווי הפנים של בעל התעודה'.
(ג) אחרי סעיף קטן (א) יבוא (ב) תעודת הזהות תכלול שבב שבו ייכלל חומר מחשב המפורט להלן: 1. אמצעי זיהוי ביומטריים או נתוני זיהוי ביומטריים כהגדרתם בחוק הכללת אמצעי זיהוי ביומטריים ומסמכי זיהוי ובמאגר מידע, תשס"ט. אמצעים או נתונים ביומטריים כאמור יישמרו בשבב באופן שתתאפשר גישה אליהם בהתאם להוראות החוק האמור בלבד. 2. תעודה אלקטרונית לאימות ואמצעי זיהוי אלקטרוני. תעודה ואמצעי כאמור יישמרו בשבב באופן שתתאפשר גישה אליהם בידי בעל התעודה בלבד או בהרשאתו. 3. לפי בקשתו של בעל התעודה, אמצעי לאימות חתימה ותעודה אלקטרונית כהגדרתם בחוק חתימה אלקטרונית, אמצעים לתעודה כאמור יישמרו בשבב באופן שתתאפשר גישה אליהם בידי בעל התעודה, או בהרשאתו. 4. פרטים נוספים שיקבע שר הפנים בתקנות. בתקנות לפי פסקה זו יקבע שר הפנים, בהתייעצות עם שר המשפטים, את אופן שמירת הפרטים שקבע בשבב.
(ג) שר הפנים ושר המשפטים יקבעו הוראות לעניין אופן הנפקת תעודות אלקטרוניות לאימות והמאפיינים של אמצעי זיהוי אלקטרוניים שייכללו בשבב לפי סעיף זה, ודרכי אבטחתם ואבטחת חומר מחשב אחר, הכלול בשבב האמור.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אני חושב שאלה תיקונים של חוקים כדי להבטיח באמת שאפשר להפיק גם חתימה אלקטרונית וגם דרכונים בכל מקום עם תעודה. זה בעצם התיקון המרכזי. אלה תיקונים של חוקים קיימים.
נירה לאמעי
¶
(3) אחרי 28 יבוא, יבוא 28 (א) רבתי: 'חובות בעל תעודת זהות',
28 (א) רבתי - תושב שהונפקה לו תעודת זהות חייב: 1. לנקוט אמצעים סבירים לשם שמירה על תעודת הזהות שהונפקה לו, לשם מניעת שימוש לרעה בתעודה האלקטרונית, לאימות ובאמצעי הזיהוי האלקטרונים הכלולים בשבב שבתעודת הזהות. 2. להודיע לפקיד רישום או למי שיקבע שר הפנים, בדרך שיקבע, מיד כשנודע לו כי נפגעה שליטתו בתעודת הזהות ובמידע השמור בה.
(ב) רבתי – אחריות לשימוש בתעודת זהות. תושב שהונפקה לו תעודת זהות לא יהיה אחראי לנזק שנגרם בשל הסתמכות על פעולה שבוצעה באמצעות אמצעי הזיהוי האלקטרוני שבשבב בלא הרשאתו, אלא אם כן הסכים אחרת בכתב.
(4) בסעיף 33, האמור בו יסומן 'ג' ולפניו יבוא:
(א) החודר שלא כדין לחומר המחשב הכלול בשבב של תעודת הזהות, דינו מאסר חמש שנים.
נירה לאמעי
¶
(ב) העושה מעשה, כאמור בסעיף קטן (א) לצורך זיוף תעודת זהות ובכלל זה זיוף חומר מחשב הכלול בה, דינו מאסר שבע שנים. לעניין זה 'זיוף' כהגדרתו בסעיף 414 לחוק העונשין.
(5) בסעיף 47 (א) אחרי פסקה 6 יבוא: השימוש בתעודת זהות לצורך הזדהות בתקשורת אלקטרונית וביצוע חתימה אלקטרונית כהגדרתה בחוק חתימה אלקטרונית התשס"א-2001, תקנות לפי פסקה זו יותקנו בהסכמת שר המשפטים ושר האוצר.
עמית אשכנזי
¶
הפרק הזה הוא בעצם הפרק שנועד להסדיר את המעבר מתעודת זהות קרטון, בנוסח שאנחנו מכירים היום, לאותו כרטיס חכם שנועד לאפשר פעולות של ממשל זמין, ומה שהוא בעצם מסדיר זה אל"ף, את האופציונליות של הרכבת חתימה אלקטרונית על גבי שבב. כמובן שיש פה את ההתייחסות לתמונת הראי של החוק שעד עכשיו עסקנו בו, שהשבב הזה כולל מידע ביומטרי, והדבר הנוסף שיש בו, שהוא בעצם החידוש של החלק הזה, שלא קיים היום בחוק חתימה אלקטרונית, וגם לא קיים במה שדיברנו עליו עד עכשיו בביומטריה, הוא אותו אמצעי זיהוי ותעודה אלקטרונית לזיהוי. כלומר אנחנו היום מדברים בעולם שבו בדרך כלל זיהוי מרחוק נעשה באמצעות שם משתמש וסיסמא. אנחנו עושים פעולות מול הבנק, מול קופת חולים, מול מקומות אחרים עם שם משתמש וסיסמא. זה זיהוי שהוא זיהוי הרבה יותר חלש, כי הוא מבוסס על משהו שאתה יודע ולא משהו שאתה מחזיק פיזית. תעודת הזהות, במתכונת החדשה היא משהו שיש עליו שבב מחשב והיא מחייבת, כדי להשתמש בה, שאני אחזיק פיזית את התעודה. ומאחר שהיא מאפשרת את הדבר הזה, אז אנחנו רוצים לאפשר לאזרח להשתמש בה גם לצורך זיהוי מרחוק מול הממשלה, באמצעות זיהוי הרבה יותר חזק, זה אמצעי שהוא גם כמובן עוזר להגן על הפרטיות של האזרח, כי רק באמצעות אותה תעודה שהוא מחזיק ביד אפשר לגשת למידע הזה לגביו.
קבענו פה שהגישה לתעודה מותנית בשליטתו הבלעדית של אותו אזרח, זאת אומרת הוא יקבל את זה עם סיסמת גישה שלו. הדבר הנוסף שנקבע פה זה לגבי החובות של האזרח לשמור על התעודה, אבל בשונה מכל---
נירה לאמעי
¶
מה זאת אומרת 'מסר אלקטרוני שהנפיק שר הפנים', הוא שולח לך באי-מייל הודעה שהאמצעי הזה הוא שלך?
עמית אשכנזי
¶
אני מיד מסביר. על גבי תעודת הזהות בעצם נמצא שבב, על גבי השבב יש אמצעי זיהוי אישי שנשמר באופן שמור מאוד על גבי השבב ולאמצעי הזה יש בן זוג שמזוהה על ידי התעודה של שר הפנים. זו ת עודה אלקטרונית שהיא כמו תעודת הזהות הפיזית, אבל היא בקובץ חתום על ידי שר הפנים, או מי שהוא הסמיך לכך. זו בעצם תעודת זהות אלקטרונית. כלומר כשאני עכשיו מכניס את הכרטיס החכם שלי למחשב, בעצם תעודת הזהות האלקטרונית הזאת עולה ואיתה עכשיו אני יכול להתחבר ולעשות פעולות מול הממשלה, כאילו הזדהיתי עם תעודת זהות באופן אישי. זה בעצם העניין.
עמית אשכנזי
¶
כן. אבל המסר הזה הוא לא מסר סודי, זה בעצם התעודה האלקטרונית שלי. זה הפרטים של מי שהוא בעל התעודה. וכאן הכוונה היא להסתמך על תקנים קיימים בעולם שאנחנו משתמשים בהם במסחר אלקטרוני, באבטחת אתרים, כל הדברים האלה.
הסדר האחריות פה, לפי הנחיית המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, הוא שונה מחוק חתימה אלקטרונית, הוא הסדר הרבה יותר צרכני, במובן הזה שעל האזרח יש חובה לשמור על התעודה, אבל אם קורה משהו לתעודה שלו, שמישהו השתמש, אין לו אחריות, אלא אם הוא הסכים אחרת בהסכם אחר.
עמית אשכנזי
¶
במקרה הזה כן, אבל אני מדבר על מקרה שני והוא מקרה שבו אני רוצה עכשיו לעשות פעולות בתקשורת מול הבנק. הבנק צריך, כתנאי להטלת אחריות עליי לשימוש לרעה, לעשות איתי הסכם שהוא מסכים להשתמש איתי בתעודת הזהות. לצורך העניין, אנחנו היום בעולם שבו הזיהוי מול הבנק הוא על שם משתמש וסיסמא. עכשיו אנחנו נרצה לאפשר גם לבנקים להשתמש בתעודת הזהות. על מנת שהאחריות תהיה מאוד ברורה בין האזרח לבין הבנק, תנאי לשימוש בכרטיס החכם שהוא תעודת הזהות, ביני לבין הבנק, זה הסכם ביני לבין הבנק שמסדיר את הנושא הזה. זה 28(ב) רבתי.
כלומר, אם קורה משהו לתעודת הזהות שלי, אני לא אחראי לשימוש לרעה, אלא אם עשיתי הסכם עם איזה שהוא גורם לגבי חלוקת אחריות.
יהונתן קלינגר
¶
אם קורא הכרטיסים אצלי בבית, וזה קורא כרטיסים פשוט בשני דולר כזה, כל אחד יכול לזייף אותו ואו להאזין לתקשורת שלי מול הבנק, או לחתום, אז אם---
היו"ר מאיר שטרית
¶
אתה מגזים. כשיש לך חתימה אלקטרונית מאושרת, אף אחד לא יאזין לתקשורת שלך ולא מול הבנק ולא שום דבר.
יהונתן קלינגר
¶
ברור שזה יותר טוב מהמצב שקיים היום. העניין הוא שאתה אומר, אלא אם הסכים אחרת, זאת אומרת שאם גנבו לי את תעודת הזהות, ודיווחתי למשרד הפנים שגנבו לי את תעודת הזהות, הבנק עוד לא שלל את ההרשאה בכתב שהיתה לי---
יהונתן קלינגר
¶
אני כן, כי אני הסכמתי מול הבנק בכתב שאני אהיה אחראי. אני הרשיתי לבנק לעשות פעולות בכרטיס שלי.
היו"ר מאיר שטרית
¶
תושב, שהונפקה לו תעודת זהות, לא יהיה אחראי לנזק שנגרם בשל הסתמכות על פעולה שבוצעה באמצעות אמצעי הזיהוי האלקטרוני שבשבב בלא הרשאתו, אלא אם כן הסכים אחרת בכתב. זאת אומרת, מי שלוקח את התעודה שלך והצליח לדעת את הקוד שלך, גילה אותו, והלך והוציא כסף בשמך מהבנק, אתה לא אחראי לשלם אותו.
היו"ר מאיר שטרית
¶
לא, אני לא מסמיך את הבנק בשום דבר. הוא אומר שבשביל להשתמש בתעודה מול הבנק, אתה צריך הסכם מול הבנק, שהבנק יסכים להשתמש בתעודה שלך כזיהוי. איזה סיבה לבנק לא להשתמש בזה?
עמית אשכנזי
¶
דיברנו על זה והיה על זה דיון לגבי הצורך, אם אנחנו עכשיו רוצים לעשות דרך החוק תעודת זהות רגולציה על מערך ההסכמים בכתב פה, והתוצאה של הדיון---
עמית אשכנזי
¶
יכול להיות שזה חמור, תן לי רק להסביר. נכון להיום, יש הנחיה של המפקח על הבנקים לגבי הגבלת האחריות של הבנקים בתקשורת מול הלקוחות. בנק הפועלים החתים את הלקוחות שלו על חוזה אחיד שבו הוא אמר פחות או יותר ככה: אני נותן לכם גישה מרחוק לאתר שלי, ואני לא אחראי לכלום.
עמית אשכנזי
¶
נכון, ואז בא המפקח על הבנקים, בית הדין לחוזים אחידים ושינה את המאזן הזה. הם לא חיכו לחוק תעודת זהות וגם לא חיכו לתעודת הזהות---
עמית אשכנזי
¶
לקח שלוש שנים. אבל השאלה מה הפתרון שאתה מציע, אתה רוצה ששר הפנים יעשה על זה רגולציה? כרגע אין רגולציה על הדבר הזה---
אבנר פינצ'וק
¶
אני רוצה רגולציה, כי יוצרים בעצם... אני לא רוצה דרך פה לעשות רגולציה על כל העולם ואשתו, יחד עם זאת, מאחר ואנחנו יוצרים אמצעים חדשים, אנחנו יוצרים מציאות חדשה, אסור לנו ליצור אותה באופן שאנחנו בעצם נותנים לגופים פרטיים להתנות על החוק בצורה בלתי מוגבלת והאזרח או הממונה על החוזים האחידים הוא שיצטרך אחר כך להתנהל במשך שנים, ואנחנו יודעים כמה זמן, ויעידו פה אנשי משרד המשפטים שיש התדיינויות בבית הדין לחוזים אחידים ובבית המשפט העליון של שנים, שבע שנים, עשר שנים. עד היום תלוי האירוע של בנק לאומי.
שוב, אני מקבל גם את מה שהיושב ראש אמר שאי אפשר עכשיו, לכבוד החוק הזה, לעשות רגולציה לגבי כל דבר. יצרתם כלי חדש, אתם פותחים פה פתח נוראי לפגיעה באזרח.
עמית אשכנזי
¶
לא, זה לא שאין מה לעשות, השאלה אם זה כצעקתה, במובן הבא: הכרטיס החכם הוא כרטיס חכם שהוא תעודת זהות. קודם כל אדם מסתובב איתו בכיס---
עמית אשכנזי
¶
לא בהכרח. יש על השבב שתי תעודות. יש תעודה אחת לזיהוי. שכל מה שהיא אומרת זה 'עמית אשכנזי התחבר לבנק'. גם היום כשאתה גולש לחשבון הבנק שלך באינטרנט---
עמית אשכנזי
¶
זה עוד לפני החתימה, אבל חשוב לי להסביר. זה במקום שם המשתמש וסיסמא, אתה עכשיו תכניס כרטיס חכם והבנק יודע שזה אתה. ואז השבב שואל אותך, אתה מוכן להכניס עכשיו את הקוד האישי שלך? אתה תגיד 'כן', עכשיו האתר יודע שזה אתה. זאת אומרת שבלי הכרטיס הזה, בשונה מכל העולם הרגיל היום, שעם שם משתמש וסיסמא בעצם אפשר די בקלות להתחזות אליך.
היו"ר מאיר שטרית
¶
אם מישהו יודע את הסיסמא שלך ואת שם המשתמש, יכול להיכנס לחשבון שלך ולעשות פעולות. מה מפריע לך בזה? אתה אומר שהוא צריך להגיע להסכם עם הבנק. אבל הבנק יכול לעשות באמת הסכם כובל, אז יארגנו הסכם כובל.
יהונתן קלינגר
¶
כשכותבים פה 'בלא הרשאתו', אז המלים 'בלא הרשאתו' זה נהדר, אבל זה מאוד פתוח לאי ודאות, הוא יגיד 'הבן לקח לי את הכרטיס', או מה שלא יהיה. אפשרות שנייה היא 'גנבו לי את הכרטיס'.
יהונתן קלינגר
¶
פה יש לך מערך שלם של... אם לכרטיס האשראי ולחברת האשראי יש מה שנקרא דמי הגבלת אחריות שאני משלם איקס שקלים כל שנה עבור הסיכון הזה, פה כל מוסד אחר, ולאו דווקא בנקים, כל גוף שאני מתקשר איתו בעסקה אלקטרונית, יצטרך איזה שהוא מודל של הגבלת אחריות ואני הייתי שמח אם במקום 'אלא אם הסכים לכך בכתב', היה כתוב 'או אם בעל הכרטיס או אם דווח על אובדן'. כלומר בלא הרשאתו, זה משהו מאוד רחב.
היו"ר מאיר שטרית
¶
מתי מאשימים אותך? כשאתה נותן תעודה שלך למישהו, נותן לו את הקוד והוא במקום לעשות פעולה אחת, עושה מאה פעולות. אתה אחראי.
יהונתן קלינגר
¶
ומחר אתה תחליט שנתת לו לפעולה א', ב', ג', והרשית לו רק ל-א'. זה משהו מאוד סובייקטיבי. המלה 'בלא הרשאתו', זה כמו שאתה נותן למישהו את כרטיס האשראי שלך והוא ייצא לסיבוב קניות.
עמית אשכנזי
¶
יהונתן, אם אני מבין אותך נכון, אתה בעצם רוצה לכתוב 'אלא אם הסכים אחרת, או הודיע כאמור לפי סעיף 28(א)2'.
יהונתן קלינגר
¶
יש נוהל פסול בהרבה מאוד מתקנים אזרחיים דווקא, מגדלי משרדים וכדומה, לקחת ממך את תעודת הזיהוי שלך בכניסה לבניין. הדבר, לפחות להערכתי המשפטית, נעשה בניגוד לחוק, כי תעודת הזהות שלך על פי חוק חייבת להיות עליך. אתה מקבל במקום כרטיס כניסה כלשהו.
יהונתן קלינגר
¶
כיוון שיש לנו על התעודה מידע רגיש ומידע ביומטרי עכשיו, ומידע של חתימה דיגיטלית, הייתי אוסר על החזקה של תעודה של אדם אחר.
היו"ר מאיר שטרית
¶
מר קלינגר אומר שבבנייני מגדלים שונים, כשנכנסים, דורשים מאדם להפקיד את תעודת הזהות שלו בשביל לתת לו להיכנס. הוא אומר שתאסור את זה, שייקחו רישיון נהיגה, משהו אחר, לא תעודת זהות.
היו"ר מאיר שטרית
¶
מר פינצ'וק, סליחה רגע. גב' שטרנברג, למה צריך עבודת מטה? אומרים לך שיש מצב שמחייבים אנשים למסור תעודת זהות בכניסה לבניין.
יהונתן קלינגר
¶
כן, אין לי בעיה.
אם אנחנו מדברים על סעיף 33, חדירה לחומר מחשב שלא כדין בכל מקרה מוסדרת.
היו"ר מאיר שטרית
¶
או חמש, יותר טוב.
חברים, מיצינו את הנושא. אני מאשר את סעיף 36 כולו, כמו שנאמר פה. נשאר לנו בעצם למחר רק את סעיף 37, חוק הדרכונים ואילך. אני מאשר את כל הסעיפים עד 37.
עמית אשכנזי
¶
היתה הערה ששכחתי להגיד קודם, ברשותך. הכנסנו סעיף של מיקור חוץ באפשרות של משרד הפנים. רציתי גם את זה לאפשר פה. כלומר באותו מקום שכתבנו שניתן יהיה לקרוא תקנות לעניין פקיד רישום, במערך ההנפקה, צריך לקבוע גם לגבי מיקור חוץ.
היו"ר מאיר שטרית
¶
צודק.
חברים, תודה רבה לכם. אני רוצה לומר תודה לכל החברים שמשתתפים בדיונים. אני אציין את כולכם מעל במת הכנסת.
הישיבה ננעלה בשעה 16:00