PAGE
10
ועדת הכספים
5.7.2009
הכנסת השמונה עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב ראשון
פרוטוקול
מישיבת ועדת הכספים
יום ראשון י"ג בתמוז התשס"ט (5 ביולי 2009), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 05/07/2009
הצעת חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום התכנית הכלכלית לשנים 2009 ו-2010), התשס"ט-2009 - פרק ל"ד, סעיף 262 - לימוד חובה בגילאי 3-4
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום התכנית הכלכלית לשנים 2009 ו-2010, התשס"ט-2009
פרק ל"ד, שונות, סעיף 262 – לימוד חובה בגילאי 3-4
נכחו
¶
חברי הוועדה: משה גפני – היו"ר
אמנון כהן – מ"מ היו"ר
יעקב אדרי
אורי אורבך
חיים אורון
זאב אלקין
אורי אריאל
זאב בילסקי
דניאל בן-סימון
שי חרמש
שלי יחימוביץ
אברהם מיכאלי
אלכס מילר
ציון פיניאן
פניה קירשנבאום
כרמל שאמה
רונית תירוש
מוזמנים
¶
עו"ד אבישי פדהצור, משרד המשפטים
ניסן סלומינסקי, חבר כנסת לשעבר
ד"ר חגית מאיר, המינהל הפדגוגי, משרד החינוך
יונתן רגב, משרד האוצר
גדעון בר-לב, מרכז המועצות המקומיות
בני כשריאל, ראש עיריית מעלה אדומים, מרכז המועצות המקומיות
חיים ילין, מרכז המועצות המקומיות
אבירם דהרי, מרכז המועצות המקומיות
חזקיה ישראל, התאחדות התעשיינים
יהודה סקר, ארגון הורים
רשמה וערכה
¶
אהובה שרון – חבר המתרגמים בע"מ
הצעת חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום התכנית הכלכלית
לשנים 2009 ו-2010, התשס"ט-2009
סעיף 262 – לימוד חובה בגילאי 3-4
היו"ר משה גפני
¶
אני פותח את ישיבת ועדת הכספים בנושא הצעת חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום התכנית הכלכלית לשנים 2009 ו-2010, התשס"ט-2009, בפרק ל"ד, שונות, סעיף 262 – לימוד חובה בגילאי 3-4.
שלי יחימוביץ
¶
אדוני היושב-ראש, מגיע בחור צעיר, אנחנו אנשים מבוגרים, הגענו בשעה הנכונה, אתה מגיע כולך מתנשף, אל תתנצל אלא פשוט תבוא בזמן. יושבת כאן חבורה שלמה של חברי כנסת שהגיעו מכל קצווי הארץ, יושבים ומחכים לך ואתה מגיע כולך מתנשף, אנחנו מאוד אמפתיים להתנשפות שלך, אבל זה פשוט לא מכבד את המקום. באמת, יש גבול.
יונתן רגב
¶
אני חוזר ומתנצל. את צודקת.
הממשלה מציעה לדחות את השלמת החלת חוק לימוד חובה על גילאי 3-4 עד לשנת הלימודים תשע"ט. המשמעות היא שרק בתחילת שנה זו חובת הלימודים בגילאים האלו יחולו על כלל התלמידים במדינת ישראל.
יונתן רגב
¶
מכיוון שלמערכת החינוך בשנים הקרובות יש התחייבויות מאוד גבוהות, בעיקר עקב הרפורמה במערכת החינוך שבשאיפה תורחב גם לחטיבה העליונה וכרגע נחתם הסכם קיבוצי לגבי גני הילדים, היסודי וחטיבות הביניים, העלויות התקציביות של הרפורמה הזאת הן מעל 5 מיליארד שקלים. זה סדר העדיפויות העיקרי בשנים הבאות של מערכת החינוך. זאת הסיבה.
אלכס מילר
¶
אדוני היושב-ראש, אני רוצה לשאול שאלה כללית. מי לדעתכם צריך להיות אחראי על ילדים עד גיל 5? מבחינה חינוכית. זאת שאלה כללית. אני מדבר מבחינת מערכת החינוך. נולד הילד, חצי שנה האימא או האבא בבית ואחר כך יוצאים לעבודה. מי אחראי היום על הילדים? מי אמור לקחת היום אחריות על הילדים?
אלכס מילר
¶
מבחינת החינוך? כולם יודעים שהילדים שלנו נמצאים במערכת חינוך פרטית עד גיל 5, עד הליכתם לגני חובה. אף אחד לא אחראי ואף אחד לא רוצה לקחת אחריות. אנחנו גם שומעים על הדברים שקורים באותם מקומות, אנחנו גם שומעים על אותם אנשים – על חלקם – שבכלל לא מוסמכים לעבוד עם ילדים. או שתבואו ותאמרו שיש לכם דרך איך לטפל בנושא, אבל לא לברוח מהעניין.
אדוני היושב-ראש, אני באמת רוצה לשמוע איך בסופו של דבר אנחנו נגיע למצב שמערכת החינוך תיקח אחריות גם על ילדים שהם לפני מסגרת גני החובה.
אורי אורבך
¶
שאלה בהמשך לדברים. תן לנו קצת נתונים לגבי כמה בפועל מיושם. השאלה אם זה לא חוק שצריך לבטל כי לאט לאט מיישמים חלקים ממנו בצורה אחרת.
פניה קירשנבאום
¶
אני קצת מופתעת. כולנו היינו בוועדה יחד אתך, עם השר גדעון סער שדיבר על מערכת החינוך ואני העליתי שם נושא יותר נרחב לגבי רפורמה מגיל אפס עד גיל 3 והשר אמר שהוא שוקל להכניס גם אותם למערכת החינוך, אבל כאן בינתיים אני רואה שיוצאת עוד שכבת גיל מהנושא הזה.
היו"ר משה גפני
¶
סליחה, האפוטרופוס הכללי, מר שחר, אתה יכול ללכת כי אני לא מתכוון לדון בנושא בוודאי שלא היום וגם לא בחוק ההסדרים.
פניה קירשנבאום
¶
אנחנו מבינים שברגע ששכבת הגיל הזאת יוצאת מחוק לימוד חובה, נשאלת שוב השאלה מי יפקח על התוכניות החינוכיות ומי יפקח על כל המערכת כזאת. היום, בגילאים מאפס עד שלוש, 80 אחוזים מהילדים נמצאים בגנים פרטיים שלא מוכרים ולא מפוקחים ולא מבוקרים. אם אנחנו נוציא את שכבת הגיל הזאת, אנחנו נרחיב את חוסר הפיקוח הזה עוד יותר. יגיעו ילדים לגיל חמש ושוב ההורים תמיד מתלבטים וכאשר הם מכניסים את הילד לגן, הם לא יודעים מי האחראי על הגן הזה.
לדעתי במקום לצמצם את הבעיה, אנחנו הולכים ומרחיבים אותה.
שלי יחימוביץ
¶
קודם כל, אין חולק על כך שהחינוך המשמעותי ביותר שילד יכול לקבל ניתן בגיל הרך. כל מחקר שנעשה אי פעם מראה שככל שהילד מתבגר, כך האפשרות להכשיר אותו, להשביח אותו, להפוך אותו למיומן יותר הולכת וקטנה. כלומר, ככל שתשקיע יותר בגיל הרך, כך תקצור פרות בגיל מאוחר יותר. לכן נחקק החוק הזה והוא נחקק בכנסת ועבר ברוב גדול מאוד. מלכתחילה הוא היה חוק מדורג וכל פעם בחוק ההסדרים אנחנו נדרשים להקפיא אותו. זאת הפעם השישית או השביעית.
שלי יחימוביץ
¶
שמבקשים מאתנו להקפיא את החוק הזה. אנחנו כמי שקפאו שד מרכינים את הראש, גורמים לזלזול במחוקקים שקדמו לנו, שעבדו מאוד קשה על החוק הזה והעבירו אותו ברוב מאוד גדול - מדובר בחוק תקציבי – ואנחנו שוב ושוב מקפיאים אותו ונותנים יד גם לביזיון הכנסת אבל גם לדבר שמבחינה מהותית הוא מאוד מאוד משמעותי לחינוך.
אם אנחנו נסכים ונקפיא בפעם התשיעית את החוק הזה, למה לטרטר אותנו? תבואו ותבטלו כבר את החוק. תודה רבה שאתם מבקשים מאתנו כל פעם לדחות אותו. אם נקפיא עכשיו בפעם התשיעית את החוק, לפי הנתונים של מרכז המחקר והמידע של הכנסת, השלמת יישום החוק תסתיים בעוד 27 שנים.
שלי יחימוביץ
¶
חלק מאתנו רחמנא ליצלן, לא נהיה בין החיים כדי לזכות לראות את החוק הזה ממומש ויש לי השערה שרבים יותר מאתנו לא יראו את החוק הזה ממומש כי גם בשנה הבאה בחוק ההסדרים נתבקש בפעם העשירית לדחות אותו.
אני מבינה שהקופא מדולדלת, אבל אגב, היא לא הייתה מדולדלת בשנים קודמות כאשר היו עודפי גבייה ובכל זאת ביקשו להקפיא את החוק. מבקשים להקפיא את החוק, בין אם הקופה מלאה ובין אם הקופה ריקה, כי בכל מקרה כנראה שסדרי העדיפויות הם כאלה שזה הדבר האחרון במעלה, אבל במינימום שבמינימום, לפחות כאשר באים ומבקשים מאתנו לדחות את יישום החוק, במינימום, תציגו לנו איזושהי תכנית פריסה של החוק, תנו לנו משהו שנדע שיש למה לקוות. אולי פריסה לפי חתך סוציו-אקונומי, אולי אפשר להחיל את זה בישובים מסוימים ובאחרים לא. למה אנחנו צריכים להתכופף ולהצביע שוב בפעם העשירית על עיכוב החוק הטוב הזה בלי שסופרים אותנו מספיק אפילו כדי לבוא ולשכנע אותנו שנעשה משהו כדי ליישם את החוק הזה.
לכן אני מציעה שאנחנו נתנגד.
היו"ר משה גפני
¶
בגלל טעות של כמה אנשים, ביניהם גם אני. יש כאן טעות. זה צריך להיות בוועדת החינוך ואני מוכן להעביר את זה לוועדת החינוך אם יש אפשרות. אם אין אפשרות להעביר את זה לוועדת החינוך, אני אבקש לקבוע מה שוועדת החינוך קבעה לגבי כיתות י"א-י"ב.
ענת מימון
¶
אני אסביר. הנוסח של החוק היום דורש שההחלה תהיה בשיעורים שווים ככל האפשר. בגלל שכתוב ככל האפשר, זה בעצם מאפשר להם בכל שנה להוסיף כמה שהם רוצים, בשנה מסוימת לא להוסיף בכלל ובשנה מסוימת להוסיף יותר או פחות. מה שעשו בוועדת חינוך, בתיקון דומה של דחיית התחולה של י"א ו-י"ב, גם קיצרו להם – כאן יש לנו עשר שנים שנותנים להם – לשש שנים וקבעו להם בכל שנת לימודים כמה אחוזים מהגנים שנשארו צריכים להיכנס לתחולה, ובנוסף את הצווים הם צריכים להביא עד שלושה חודשים לפני תחילת שנת הלימודים, כדי שוועדת החינוך תאשר את זה שלושה חודשים לפני, את מי שבעצם ייכנס.
יונתן רגב
¶
בשנים הקרובות אין תקציב. זה סדר העדיפויות של משרד החינוך. אני יכול גם לומר מה העלויות של השלמה.
יונתן רגב
¶
העלויות הן אחרות לחלוטין. אי אפשר להשוות בכלל. אם אתם רוצים, אני אענה על כלל השאלות מה גם שהייתה כאן שאלה לגבי כלל הנתונים.
שלי יחימוביץ
¶
במקרה של י"א-י"ב לא צריך מבנים חדשים וכאן כן צריך מבנים חדשים, דבר שמשנה את כל החישוב.
חיים ילין
¶
כן. מכתב שהתקבל במועצה אזורית אשכול לגבי גילאי שלוש-ארבע אומר שמה-1 בספטמבר 2009 הסבסוד שהיה קיים לגילאים האלה – אני עוד פעם אומר שאני לא יודע אם זה בעקבות המפה החדשה שאנחנו משרטטים או בעקבות אותה אמירה שנאמרה כאן שאין תקציבים – מסבסוד של 90 אחוזים שהיו למה שנקרא גני טרום חובה, בעצם הפך הסבסוד להיות 10 אחוזים. אני רוצה להסביר ליושבים כאן את המשמעות של הדבר שהיא שאם עד עכשיו משפחה השתתפה בסדר גודל של 800 עד 1,000 שקלים בשנה והיתר מומן על ידי משרד החינוך, עכשיו הגלגל מתהפך והמשפחה תצטרך לממן את אותם גילאים בסכום של בין 500 ל-800 שקלים לחודש והסבסוד יהיה רק 10 אחוזים. המשמעות של הדבר הזה היא שאימהות, אחרי שמשרד התעשייה מממן את גילאי אפס-שלוש ויש תכנים, לא יכולות לצאת לעבודה כאשר יש לה ילדים בגיל טרום חובה כי הן צריכות לשלם בין 500 ל-1,000 שקלים בחודש על משהו שלפני שנה – והשנה, עד עכשיו – לא שולם כמעט כלום אלא הייתה השתתפות קטנה. אם הרפורמה מדברת על זה, אני מבקש לשמוע יותר אנשים ולהבין מה המשמעות של ביטול הדבר. את הגזרה הזאת חייבים לבטל כי אחרת במיוחד בעוטף עזה ובפריפריה, אנחנו נראה אימהות שלא יוצאות לעבודה למרות תוכנית משרד התעשייה בשלוש שנים.
שלי יחימוביץ
¶
אדוני היושב-ראש, שמעת מה הוא אמר? הוא אמר שהם קיבלו הודעה במועצה אזורית אשכול שמסבסוד של 90 אחוזים לגילאים האלה ירדו לסבסוד של 10 אחוזים.
בני כשריאל
¶
אדוני היושב-ראש, זה לכולם. כל אלו שקיבלו את ההטבות האלו, קיבלו מכתב שההטבה הזאת מפסיקה.
גדעון בר-לב
¶
כבוד היושב-ראש, אני מכהן כיושב-ראש העירייה הממונה בערד ואני מתייחס לנושא של לימוד חובה לגילאי שלוש-ארבע ולגילאי ארבע בלבד. בהמשך למה שנאמר כאן על אשכול, ההנחיה של משרד החינוך היא שמבטלים את הסבסוד לגילאי שלוש בעיריית ערד ובעוד כמה רשויות.
גדעון בר-לב
¶
גילאי שלוש-ארבע, לדוגמה דימונה וירוחם, נשאר אבל לערד בוטל. אני רוצה להבהיר כאן לאנשים שמדובר ב-721 שקלים לחודש למשפחות צעירות שהדבר העיקרי שאנחנו עושים היום הוא ניסיון למנוע את בריחתן מהעיר ערד ומשיכת משפחות צעירות לעיר. אם יש דבר שיפגע במגמה הזאת, זה ביטול הסבסוד של גני הילדים. אני חוזר ואומר שמדובר ב-721 שקלים לחודש למשפחה.
אני חושב שמן הראוי שצו גילאי שלוש יוחל על כל יישובי הפריפריה הראויים לכך.
יעקב אדרי
¶
כולנו יודעים את החשיבות של חינוך טרום חובה. הילדים מקבלים את הבסיס החינוכי הכי טוב בגיל הרך. בגיל הזה מעצבים את הילד, נותנים לו את החיזוקים הנכונים. אני מבין שמשרד האוצר באמת כל שנה באדיקות רבה מציע להקפיא את זה כי זה עניין תקציבי. אני שוב רוצה להתחבר למה שהציעה שלי יחימוביץ ופניה קירשנבאום.
אנחנו צריכים לצאת כאן עם החלטה חד משמעית שאת העניין הזה לא מקפיאים. נלך לקראת האוצר בתוכנית ארוכת טווח, לא כמו כיתות י"ב עם פריסה לשש שנים. נפרוס את זה ליותר שנים אבל שנדע שנצמדים לזה ואני חושב שכך ייטב לכולנו.
היו"ר משה גפני
¶
מה שיקרה זה שלא יאמרו את ההבדלים האלה כאן, שזה הרבה כסף וכמו שאמרה חברת הכנסת יחימוביץ שצריך מבנים, אלא יאמרו שזבולון אורלב יודע להילחם והוא עשה פריסה אבל החוק שעבר לגפני עבר כמו שהאוצר רצה. אתם רוצים שיהיה לי שם רע?
היו"ר משה גפני
¶
או שאתם מסכימים לאיזושהי פריסה, ואם לא, אני אבקש להעביר את זה לחינוך ושיעשו את זה מהר.
יונתן רגב
¶
זה דבר שאני צריך גם לשמוע את דעתו של שר החינוך וגם כמובן של המשרד. משרד החינוך קיבל לצורך העניין בשנים 2009-2010 תוספות. סדר העדיפויות שלו מבחינת כל הדברים החשובים היה ללכת למקום שכנראה הוא דחוף יותר. אם תהיה כאן קביעה של פריסה וסכום ספציפי, ברור שאחר כך יהיה יותר קשה לתת לו את הסכומים למקומות אחרים ואין ספק שהוא צריך לתת את דעתו גם על העניין הזה. חוץ מזה, כמובן אני צריך לבדוק גם באוצר. אם תרצו, אני אתן את הנתונים כפי שביקשתם.
חגית מאיר
¶
אנחנו מחויבים לביצוע אותם חלקים בחוק שאנחנו מתוקצבים להם. אם הוועדה תחליט שכאן צריך לבצע, אנחנו צריכים לחזור לשר מפני שזאת החלטת מדיניות מה לא יבוצע כדי שזה יבוצע. זאת החלטה של שר.
חגית מאיר
¶
השר הוא הקובע. אנחנו הגשנו לשר את כל הנתונים וההחלטות הן שלו אילו תחומים יודגשו. כיוון שהשר הוא המחליט במקרה כזה שייאלץ הסטת תקציבים ממקומות אחרים, השר יצטרך להחליט. אנחנו לא ברי-סמכה להחלטה. אנחנו מבצעים את מה שאנחנו מתוקצבים.
יהודה סקר
¶
אני לא יודע על מה מדברים כאן. הנתונים שיש לי מקריית שמונה עד אילת מראים שמעון פרטי לגילאי שלוש עד ארבע עולה 2,000 שקלים לילד לחודש. אנחנו מוחים על כך שההורים הופכים לכספומט.
יהודה סקר
¶
לא כך המצב בירושלים. אדוני, העירו לי כאן שמדובר על טרום חובה, אבל יש מקומות שאין מספיק גני חובה, גם בירושלים, ואני יודע שאדוני עוסק בגני הילדים של אגודת ישראל.
יהודה סקר
¶
גם אני מדבר בשם כל הגנים. יש מקומות שאין מספיק גנים לגילאי שלוש-ארבע והורים נאלצים לשלם 2,000 שקלים לילד.
יונתן רגב
¶
סעיף 262.
בחוק לימוד חובה, תיקון מספר 16, התשמ"ד-1984, בסעיף 2, המלים "במשך עשר שנים החל בשנת הלימודים התש"ס" יימחקו ובמקום "התשס"ט" יבוא "התשע"ט".