PAGE
17
ועדת הכלכלה
28.6.2009
הכנסת השמונה עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 40
מישיבת ועדת הכלכלה
יום ראשון, ו' בתמוז התשס"ט (28 ביולי 2009), שעה 14:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 28/06/2009
הצעת חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום התכנית הכלכלית לשנים 2009 ו-2010), התשס"ט-2009 - פרק ח', סעיף 27 - כביש אגרה (מנהרות הכרמל)
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום התכנית הכלכלית לשנים 2009 ו-2010), התשס"ט- 2009
פרק ח', סעיף 27 - כביש אגרה (מנהרות הכרמל)
מוזמנים
¶
יצחק זוכמן, סמנכ"ל תשתית ופיתוח, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
עו"ד חוה ראובני, סגנית היועץ המשפטי, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
אתי וילנאי, ראש תחום פרוייקטים תחבורתיים, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
עו"ד דנה נויפלד, ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
עו"ד יערה למברגר, ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
עמית לנג, סגן הממונה על התקציבים,משרד האוצר
אודי אדירי, רפרנט תחבורה, אגף התקציבים, משרד האוצר
ערן כהן, רפרנט תחבורה, אגף התקציבים, משרד האוצר
גבי דוד, רפרנט תחבורה, אגף החשב הכללי, משרד האוצר
עו"ד יובל פולוצקי, עורך דין חיצוני במשרד האוצר
עו"ד אשר ביצונסקי, עורך דין חיצוני במשרד האוצר
מיטל בשרי, מנהלת תחום טלקומוניקציה, המועצה לצרכנות
יפתח נאור
רשמה וערכה
¶
אהובה שרון – חבר המתרגמים בע"מ
הצעת חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום התכנית הכלכלית
לשנים 2009 ו-2010), התשס"ט-2009
פרק ח', סעיף 27 - כביש אגרה (מנהרות הכרמל)
היו"ר אופיר אקוניס
¶
אני פותח את הישיבה השנייה של ועדת הכלכלה בנושא הצעת חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום התכנית הכלכלית לשנים 2009 ו-2010), התשס"ט-2009, פרק ח', סעיף 27 - כביש אגרה (מנהרות הכרמל).
קיימנו כבר דיון בנושא, התחלנו בהקראה ואם אינני טועה הגענו לסעיף 7 שהוקרא אבל עדיין לא הצבענו עליו בגלל המחלוקת על מכתב רגיל או על מכתב רשום.
גברת ראובני, הגעתם לאיזו תובנה?
לאה ורון
¶
אדוני היושב-ראש, יש לי הודעה מאת חבר הכנסת כרמל שמאה שמבקש להודיע שהוא מושך את בקשתו לדיון מחדש.
חוה ראובני
¶
אנחנו מושכים את ההצעה לדואר רגיל באופן כללי. יחד עם זאת, יש מצב של חשבונות שוטפים, לא של פיצוי והחזר הוצאות. המנויים מקבלים הודעה על החשבון שלהם והמשמעות, אם אין חזקת מסירה בלי דואר רשום, היא שכל חיוב וחיוב כזה, כל חשבון תקופתי למנוי, צריך יהיה להישלח בדואר רשום כי אחרת זכות הערר תעמוד למנוי לנצח. נראה לי שזאת תוצאה קצת מרחיקת לכת וקצת מוגזמת. לכן חשבנו ליצור איזשהו איזון.
היו"ר אופיר אקוניס
¶
אני מעדכן את חבר הכנסת חסון. אנחנו בסעיף (7), עמוד 414. התחלנו לדון בוועדות ערר וגם אמרנו למען הדיון שאנחנו יוצאים מנקודת הנחה ש-99 אחוזים מהציבור משלמים ומקיימים את מה שצריך, כשהם יודעים מראש שהם נכנסים לכביש אגרה.
ישראל חסון
¶
אני מוכרח לומר לכם ששמעתי והצטערתי שלא השתתפתי בדיון. אני מציע שוועדת הכלכלה תקבל אינפורמציה לגבי האוכלוסייה שכמות השיקים החוזרים שלה היא הגדולה ביותר ותראה שחלק לא מבוטל מהמשתמשים במנהרת הכרמל יהיו די חופפים לאוכלוסייה הזאת. בוא נראה אותך גובה בדיר אל אסאד.
גבי דוד
¶
80 אחוזים הם תושבי חיפה. אלה התחזיות שלנו. יכול להיות שהתחזיות שלך הן אחרות, אבל אני מכיר את התחזיות שלנו.
ישראל חסון
¶
כן, גם בעיות ארנונה מדי פעם וקצת תשלומי מים. אני אומר לך שאם לא ניתן לזכיין שם את היכולת לגבות אפקטיבית, זאת בעיה.
היו"ר אופיר אקוניס
¶
זה בדיוק מה שאנחנו עושים. אם כך, קלענו לדעת גדולים. אנחנו באותה עמדה. אני גם אמרתי בדיון הקודם שאני בטוח שזה לא יכול להיות – אגב, זה חל גם על כביש 6 וגם על מנהרות הכרמל – שאדם לא ידע שהוא נכנס לכביש אגרה. הכביש הזה נבנה, הוא מתוחזק, הוא כביש טוב, הוא נותן שירות יותר טוב, אז מגיע למי שבנה אותו שגם יקבל כסף כפי שסוכם בינו לבין המדינה מתחילת ההתקשרות ביניהם.
לכן אני שמח לשמוע שאנחנו באותה עמדה. אני אשמח לקיים דיון, אבל בהזדמנות אחרת, אחרי התקציב, על הנושא שאתה העלית כאן כי הוא באמת נושא בעייתי.
חוה ראובני
¶
אנחנו חשבנו להציע איזשהו איזון לגבי ההודעות הספציפיות האלה. ההצעה שלנו בנויה, אפשר לומר, משלושה מרכיבים. כאשר מדובר בהודעה למנוי שנשלחת באופן ובכתובת שהמנוי הזה מסר בהסכם השימוש, בין אם זאת כתובת, בין אם זה אי-מייל, הכתובת ההסכמית שבין שניהם, ומדובר על הודעה על גביית חיוב שוטף, רק האגרות, וגם החיוב הזה נפרע בפועל דרך הוראת קבע בבנק, דרך כרטיס אשראי, באיזה אופן שסוכם עליו בין הצדדים, במצב כזה תהיה חזקת מסירה גם בלי דואר רשום. אנחנו מדברים על חיוב שוטף, מנוי צריך לצפות שיהיו הודעות על חיובים שוטפים אחת לפרק זמן, הוא יכול במעקב דרך דפי החשבון שלו בבנק או בכרטיס האשראי לדעת שאכן היה חיוב ושולחים לכתובת שהוא בחר בה, כתובת הסכמית, לא משרד הפנים וכיוצא בזה – במצב כזה לא להטיל על הזכיין את הנטל לשלוח בדואר רשום או להסתכן בזכות ערעור שלא מוגבלת בזמן.
חוה ראובני
¶
אנחנו מדברים על מי שמנוי, דהיינו מישהו שקשור בהסכם שימוש, על הכתובת שנמצאת בהסכם, על הודעה על חיובים שוטפים, אגרות ולא פיצוי והחזר הוצאות, ושנפרע בפועל. זאת אומרת שהוא יכול היה לראות שנוצר כאן חיוב ושירד בדרך כלל מחשבון הבנק. כלומר, יש לו מקור מידע נוסף על ההודעות של הזכיין.
בהתקיים כל אלה תהיה חזקת מסירה תוך 15 ימים מיום משלוח הודעה, אלא אם כן הוכיח שהוא לא קיבל אותה.
זאת ההצעה שלנו לפתור את עניין חזקת המסירה.
גבי דוד
¶
זאת ההוכחה. הוא שם את זה ככתובת שלו בהסכם שימוש בינו לבין הזכיין. זאת הכתובת שהוא הצהיר עליה. הוא לא צריך להוכיח. בישיבה הקודמת אמרתי שאם נכריח אותם לתת את כל החשבונות בדואר רשום, זה ייקר מאוד את השימוש בפרוייקט ואין בזה טעם. לכן אמרנו שבהנחה שזה מנוי, מישהו שהוא מוסדר, שבאופן כללי רצים עליו חיובים, אם הוא קיבל את החיוב, אם ירד החיוב, כאילו יש חזקת מסירה.
חוה ראובני
¶
לא. אני בסך הכל רוצה לתת חזקת מסירה על הודעות לא בדואר רשום בהתקיים כל התנאים שמניתי. היה והוא חולק, הוא יכול לגשת לוועדת ערר ואנחנו יודעים מאיפה לספור את המועד. זה לא חושף את הזכיין לערערים עד אין סוף.
גבי דוד
¶
אני מרגיש שיש כאן נקודה שאולי לא הובהרה בדיון הקודם. לקוחות מזדמנים ישלמו רק בביתן, בכניסה, ולכן אם הוא פעל שלא כשורה ונסע במסלולים שאסור לו, המסלולים החופשיים, המסלולים האוטומטיים, והוא לא מנוי, הוא עבריין לצורך העניין ועליו לא תהיה חזקת מסירה אלא בדואר רשום.
אתי בנדלר
¶
לכולם יש זכות לפנות לוועדת ערר. השאלה היא ממתי מתחילים לספור את הימים לפנייה. כי אתה צריך להגיש את הערר תוך 45 ימים.
אתי בנדלר
¶
ה-45 ימים, ממתי. אם כן, ממתי שהוא קיבל את החיוב. השאלה היא האם החוק יוצר חזקה שברגע ששלחו לו דואר רגיל, כמה חזקה שהוא קיבל אותו. אומרים שלא נקבע חזקה כזאת לגבי דואר רגיל אלא אם כן מדובר במנוי שיש אתו הסכם, שהודעת החיוב נשלחה לכתובת המוסכמת, ושהחיוב בוצע בפועל.
אני חושבת שזה סביר בתנאים האלה. זה מצמצם במידת מה את חזקת המסירה.
היו"ר אופיר אקוניס
¶
אני מציע שנקריא את הסעיף אחרי כל השינויים. הקראנו כבר את סעיף (7) אבל לא הצבענו עליו. עכשיו יש שינויים עם נוסח שהוא מקובל. הייתי מציע לקרוא את הסעיף מהתחלה, כולל הניסוחים החדשים ואחר כך נצביע עליו.
חוה ראובני
¶
בדקנו אחד לאחד את כל האזכורים של חיוב בחוק והגענו למסקנה שהדבר הנכון לטעמנו לעשות הוא להחריג את העירבון בהקשרים של סמכויות האכיפה ולהשאיר אותו בהגדרות הכלליות, שתהיה למדינה סמכות להתקשר בהסכם זיכיון עם חיוב כולל עירבון, שיהיה לזכיין את הסמכות לגבות חיוב כולל עירבון, אבל להחריג אותו מסעיף 7ה של דין חיוב לעניין סרבן תשלום ומסעיף 7ו, אי חידוש רשיון למניעת שינוי ברישום בעלות על רכב. זה לא יחול על עירבון.
חוה ראובני
¶
לעניין שני סעיפים אלה, וגם לעניין ועדות ערר, אנחנו מציעים להשמיט את העירבון מהגדרת חיוב. אני מבקשת להזכיר שעירבון זה סכום שניתן תמורת אמצעי זיהוי. הסיטואציה השכיחה תהיה, מעצם העובדה שיש לאדם אמצעי זיהוי ביד, זאת אומרת שניתן עירבון. זה לאט דבר שהזכיין צריך לגבות אותו. הזכיין לא צריך להתרוצץ כדי לגבות אותה, הוא לא צריך לפעול לגבות אותה, הוא נתן את אמצעי הזיהוי רק אחרי שניתן לו עירבון, אבל כיוון שיכול להיות מצב שעירבון ניתן לו בשיק והשיק חזר וכולי, יכולים להיות מצבים פינתיים שהוא צריך לגבות את ה-140 שקלים האלה. זה הסכום שאני מבינה שבו מדובר. כיון שזה מצב שאין חולק ברמה העובדתית על הצורך לשלם אותו, כי אמצעי הזיהוי נמצא בידיו של המנוי, אנחנו חושבים שאין צורך בהליך של ועדת ערר לדבר הזה. הוא לא גורר הפעלת סמכויות, אי תשלום העירבון, לא עיכוב רשיון רכב, לא עיכוב העברת בעלות וכולי, ולכן חשבנו שאין מקומו גם בנושא של ועדות ערר.
דנה נויפלד
¶
אני קוראת את הנוסח ואני לא בטוחה שהנוסח מספיק סגור. הנוסח הקודם שנמחק חילק את הסיטואציות לשתיים, לדואר רשום ולדואר רגיל. עכשיו ההתחלה של הניסוח של סעיף קטן (2), אני לא בטוחה שהוא מתאים.
דנה נויפלד
¶
כן. אם הוא הוכיח כי שלח בדואר הרגיל, כך וכך החזקה. אם הוא הוכיח שהוא עשה את זה בדואר רשום, כך וכך החזקה. בגלל השינוי של הנוסח, יכול להיות שנצטרך לשנות שם את הרישא.
אתי בנדלר
¶
מה הרבותה? מאז ומתמיד אני מכינה את הנוסח ובסופו של דבר זה אחד מתפקידי הייעוץ המשפטי לוועדה. זה ברור. בכל מקרה נוסח עובר שינויים.
צריך להצביע קודם כל על התוספת. בסעיף (1), אני מזכירה, הייתה הגדרה של חיוב שכלל גם עירבון. שאלנו שם מספר שאלות ועכשיו מציעים נציגי הממשלה לקבוע כי עירבון לא ייחשב כחיוב לעניין סעיפים 7ה, 7ו ו-12(א).
אתי בנדלר
¶
יכול להיות. קודם כל, כיוון שהוועדה אישרה כבר את סעיפים 7ה ו-7ו, צריך להצביע על הנושא הזה.
אני מבקשת שאדוני יעמיד להצבעה את השינוי שהתבקש עכשיו. השאלה נשאלה אגב הדיון בפסקה (1), הגדרת חיוב. ההגדרה חיוב כללה, או בהפקדת עירבון, ושם שאלנו מדוע צריכים להכליל עירבון בהגדרת חיוב שהרי זה לא רלוונטי לגבי כל הנושאים בהם דן החוק. ואכן, לאחר בדיקה שנעשתה, מודיעים נציגי הממשלה שהם מבקשים שלעניין סעיפים 7ה, 7ו ו-12(א).
אתי בנדלר
¶
אם כן, רק לעניין סעיפים 7ה ו-7ו, עירבון לא ייחשב כחיוב. האם אדוני מוכן להעמיד את העיקרון הזה להצבעה?
אתי בנדלר
¶
לעניין סעיף 12(א), אני חוזרת שוב על העיקרון. בפסקה (1) תהיה חזקת מסירה לגבי הודעת חיוב שנשלחה בדואר רגיל רק אם הודעת החיוב הזאת נשלחה למנוי, לכתובת שהוא מסר בהסכם והחיוב הכלול באותה הודעת חיוב נפרע. דייקתי?
חוה ראובני
¶
כן, אבל אין הכוונה בהכרח לדואר רגיל במובן הרגיל של דואר. אנחנו רוצים לאפשר גם שימושים בטכנולוגיות כגון דואר אלקטרוני וכולי.
אתי בנדלר
¶
כאן את מרחיבה את זה לנושא שלא נדון. אני חושבת שאין בחקיקה בשום מקום חזקת מסירה לגבי דואר שנשלח באי-מייל או ב-SMS. אגב דיון כזה להכניס את זה, זה לא.
גבי דוד
¶
אחרי שדיברתם, הלכנו הביתה ועשינו חושבים. אמרנו שבסופו של דבר אנחנו יכולים להשאיר את שתי הברירות, אבל אמרנו שאנחנו הרי רוצים להוריד את הסיפור של דואר ולעבור לדואר כחלק ממגמה ירוקה. עכשיו אנחנו אומרים שגם בדואר וגם באי-מייל, דבר שמייתר את האי-מייל כי לא צריך את זה אלא נשלח רק לדואר הרגיל. אנחנו רצינו להקל. אנחנו חשבנו שלאפשר למנוי במסגרת הסכם השימוש, ההסכם בינינו לבין הזכיין, לקבוע האם הוא רוצה לקבל את זה בדואר רגיל או בדואר אינטרנטי.
אתי בנדלר
¶
ההצעה מפתה. אני חושבת שאגב דיון במשלוח הודעות חיוב לוועדות ערר של מנוי, להכניס לחקיקה פעם ראשונה חזקת קבלה באי-מיילים או ב-SMS, כי אתה מדבר על דואר אלקטרוני, אני חושבת שזאת דרך מסובכת מאוד.
אלכס מילר
¶
אני חושב שאם יש איזושהי הסתייגות שהממשלה רוצה להגיש, היא מוזמנת להגיש, ואם יש חברי כנסת שרוצים להסתייג, יגישו גם הם הסתייגויות.
היו"ר אופיר אקוניס
¶
זאת הממשלה לצורך העניין. אלה לא הסתייגויות אלא הערות. אני אומר לנציגי הממשלה שעם כל הכבוד, אנחנו לא יכולים להוסיף את זה.
גבי דוד
¶
אמרנו הכתובת שהוא מסר בהסכם השימוש. אמרנו שהכתובת הזאת יכולה להיות או כתובת רגילה או כתובת אינטרנט. אם אתה רוצה, נוריד את דואר אלקטרוני. אנחנו אמרנו שזאת הכתובת שהוא מסר. אם אני כלקוח ביקשתי שהכתובת שלי תהיה לצורך העניין כתובת דואר אלקטרוני, זה מקובל עליכם?
היו"ר אופיר אקוניס
¶
קורה כאן דבר שאני די נדהם ממנו. אם אתם רוצים, דואר אלקטרוני יהיה בגדר אפשרות אבל השירות בדואר רגיל יהיה חובה.
אתי בנדלר
¶
ללא חזקת מסירה. אתם יכולים לשלוח איך שאתם רוצים, אבל חזקת מסירה תהיה לגבי דואר רגיל, אם זאת דואר מוסכמת.
מיטל בשרי
¶
הסעיף שונה רק לגבי מנויים. לא כל אדם יוכל לטעון שהוא היה שם בלי לדעת על כך מראש. דיברנו על כך שמכתבים לא מגיעים, אז שלפחות יהיו שני מכתבים רגילים כי מכתב בדואר כמותי עולה חצי שקל, כך שלפחות יהיו שני מכתבים רגילים שיישלחו לאותו אדם.
ועדות ערר יהיו של שלשוה חברים כל אחת והם
¶
(1)
מי שכשיר להתמנות לשופט של בית משפט שלום, שמינה שר המשפטים, והוא יהיה היושב ראש.
(2)
עובד משרד התחבורה והבטיחות בדרכים שמינה השר.
(3)
נציג ציבור שמינו השר ושר האוצר.
אתי בנדלר
¶
אחר כך אתם מציעים את כל פסקה (1) למחוק אבל פסקה (1) בנוסחה הנוכחי לא אושרה אלא אושר נוסח אחר. האם אתם רוצים הסתייגויות גם לנוסח החדש שאושר?
אתי בנדלר
¶
אחר כך יש עוד הסתייגות לפסקה (2). במקום הסיפא המתחילה במלים "חזקה", יבוא "יראו את קבלת ההודעה ברגע מסירת הדואר הרשום". אם יש הוכחה לגבי מסירת דואר רשום, לא צריכים חזקה. כל החזקה היא שנשלחה אליו הודעה בדואר רשום וגם אם הוא לא נטל את הדואר הרשום, רואים אותו כמי שקיבל.
אתי בנדלר
¶
פסקה (2) כתוב שהוכיח כי שלח את ההודעה על החיוב בדואר רשום לכתובת שלו, חזקה כי ההודעה התקבלה בידי החייב בתום 15 ימים מהיום שנשלחה אלא אם כן הוכיח החייב שלא קיבל את ההודעה מסיבות שאינן תלויות בו ולא עקב הימנעותו מלקבלה. זה אומר שאם נשלחה הודעת חיוב בדואר רשום, רואים את החייב שהוא כאילו קיבל את ההודעה גם אם הוא לא קיבל אותה בפועל, כי אחרת אנשים הולכים לדואר, רואים מי שלח להם את ההודעה ולא לוקחים אותה, ועל ידי כך מסכלים את קבלת הודעת החיוב. לכן החוק כתב במספר מקומות שחזקה על קבלת הודעת דואר רשום גם אם הנמען סירב לקחת את הדואר הרשום. אם הוא אכן נטל את הדואר הרשום, אני לא צריכה חזקה כי יש לי אישור מסירה.
אם כן, אתם יורדים מההסתייגות?
חוה ראובני
¶
(ג)
הוראות בתי דין מינהליים, התשנ"ב-1992 יחולו על ועדת הערר, בשינויים המחויבים מחוק זה, ואולם החלטה סופית של ועדת הערר ניתנת לערעור לפני בית המשפט המחוזי אם ניתנה רשות לכך מאת בית המשפט המחוזי, בתוך המועד שיקבע השר.
למעשה רואים את ועדת הערר, זה בית מינהלי, יש לנו סדרי דין, יש לנו תהליך עבודה כפוף לערעור ברשות לבית משפט מחוזי על ועדת הערר.
מיטל בשרי
¶
אני חושבת שגם היועצת המשפטית לוועדה הסכימה אתי. אנחנו מבקשים לעשות תיקון של התוספת של חוק בתי דין מינהליים, זה תיקון עקיף וזה עניין טכני, כדי שמי שפותח את חוק בתי הדין המינהליים ידע שזה חל.
אתי בנדלר
¶
רשמתי את ההסתייגויות ואני רוצה לשאול האם לא היה ראוי לא להשאיר את מועד קביעת המועד לשר ולקבוע כבר 45 ימים כפי שקבוע בחוק בתי דין מינהליים. לשם מה צריך להותיר את קביעת המועד לתקנות?
חוה ראובני
¶
זה לא נורא מהותי, אבל 45 ימים נראים לי ארוכים מאוד לערעור ברשות על ועדת ערר ולכן חשבנו על מועדים קצרים בהרבה.
אתי בנדלר
¶
את יודעת שבחוק בתי דין מינהליים קבועים 45 ימים ובאחד מהחוקים מחוקי האגרות יש 30 ימים. אין אחידות בעניין הזה. השאלה מדוע להשאיר את זה לקביעת השר, מה גם שקביעת השר בנושא הזה איננה טעונה אישור ועדה.
חוה ראובני
¶
מדברים על מי שמערער על החלטת ועדת ערר. הוא צריך רשות מבית משפט מחוזי להגיש את זה ו-45 ימים נראה לי מאוד מאוד ארוך.
אתי בנדלר
¶
לא, הם רצו להשאיר את זה לשר ואני חשבתי שכדאי ללכת לפי בתי דין מינהליים. הם חושבים שראוי שיהיה מועד קצר יותר, אז אני אומרת שישאירו לשר שיבחן את זה ויקבע את זה.
היו"ר אופיר אקוניס
¶
בסדר, השר יקבע. בלי 45 ימים ובלי 30 ימים אלא בתוך המועד שיקבע השר. כל הדיון התחיל לאחר ההצבעה, לאחר שהודעתי שהסעיף אושר. אם כן, אישרנו את זה.
אתי בנדלר
¶
סיעת קדימה מציעה כאן הסתייגות: אם ניתנה לכך רשות מבית המשפט המחוזי – המלים האלה יימחקו. זאת אומרת, הם רוצים ערעור בזכות ולא ברשות. נרשום את זה כהסתייגות.
חוה ראובני
¶
(ד)
העורר לוועדת ערר לפי הוראות סעיף קטן (א), או המערער לבית המשפט המחוזי לפי הוראות סעיף קטן (ג), ימציא עותק מהערר או מהערעור, לפי העניין, לרשות הממונה. ראתה הרשות הממונה שעניין ציבורי שהוא בתחום תפקידיה או סמכויותיה לפי חוק זה או לפי חוזה הזיכיון עלול להיות מושפע או כרוך בהליך של ערר או ערעור לפי סעיף זה, רשאית היא להתייצב באותו הליך ולהשמיע את עמדתה.
חוה ראובני
¶
גם בסעיף 12ב יש שינויים לאור ההערות.
12ב.
רשומה אלקטרונית – ראיה קבילה.
(א)
בסעיף זה -
"פלט" – כהגדרתו בחוק המחשבים, התשנ"ה-1995.
"רשומה אלקטרונית" – כל אחד מאלה:
(1)
צילום שנעשה במצלמה או במסרטה המופעלות באופן אלקטרוני או באופן אחר.
(2)
מידע שנקלט או שנשמר באמצעים אלקטרוניים, דיגיטליים או אופטיים, כשהוא נראה, נקרא או מאוחזר באמצעים כאמור, לרבות פלט.
(ב)
רשימה אלקטרונית שנערכה והוגשה בדרך שנקבעה בתקנות לפי סעיף קטן (ג)(19 ו-(2) תהיה ראיה קבילה בכל הליך משפטי ובכל הליך לפי הוראות חוק זה, לגבי -
(1)
אמצעי הזיהוי, או מספר הרישום של הרכב המופיעים בלוחית הזיהוי שלו, כפי שנקלטו ברשומה האלקטרונית.
(2)
מקום הימצא אמצעי הזיהוי או הרכב בעת קליטת הנתונים לגביהם ברשומה האלקטרונית.
(3)
זמן הימצא אמצעי הזיהוי או הרכב שלגביהם נקלטו נתונים ברשומה האלקטרונית במקום האמור בפסקה (2), כפי שצוין ברשומה האלקטרונית.
(ג)
שר המשפטים יקבע -
(1)
כללים לעניין אופן הפקת רשומה אלקטרונית.
(2)
כללים לפיקוח ולבקרה על המכשירים המפיקים את הרשומות האלקטרוניות ועל הרשומות האלקטרוניות המוגשות כראיות והטיפול בהם.
(3)
הוראות לעניין אמצעי הגנה סבירים מפני חדירה לחומר מחשב ומפני שיבוש בעבודת המחשב המפיק את הרשומות האלקטרוניות.
(4)
אופן הגשת רשומות אלקטרוניות שנעשו לפי סעיף זה.
(5)
כללים להגשתם של ראיות או מסמכים נוספים\[ אם יידרשו, לעניין חוב בשל אי תשלום אגרה.
(ד)
לעניין סעיף זה, לא ייחשב פלט שהוא רשומה אלקטרונית כהעתק אלא כמקור.
הסעיף הזה קיים בכל חוקי האגרה שיש לנו עד היום. אגב, יש דומה לו, אם כי מיושן יותר, בדיני התעבורה. כיוון שהשימוש באמצעי זיהוי, זיהוי הרכב שנוסע הוא מבוסס על אמצעי זיהוי אלקטרוניים, קוראים אלקטרוניים שמזהים כלי רכב, המידע שנאגר ואחר כך מופק בפלט, הוא ההוכחה לעניין זה שהרכב הזה נסע במנהרות הכרמל, מתי, באיזה קטע וכולי. אנחנו רוצים שהגשתם תהיה מותרת, בניגוד לכלל הראיה הטובה, כחריג מדיני הראיות הכלליים של הגשת צילומים שהם יהיו תקפים כראיה, קבילים לעניין הוכחת תוכנם, ובלבד שהם מטופלים, מתוחזקים, מנוהלים וכולי בסטנדרטים שקבע שר המשפטים.
יפתח נאור
¶
אני יודע, אבל לגבי הנושא של הדואר האלקטרוני. אני מאוד חושש שייווצר מצב שאנחנו נאלץ לשלוח ללקוחות גם דואר רגיל וגם דואר אלקטרוני, שזה לא מה שהלקוח רוצה. גם בכביש 6 זה קיים. בכביש 6 יש לקוחות שמקבלים הודעות בדואר אלקטרוני ואז זה שונה במנהרות הכרמל. אני חושש שאנשים יבואו אלינו בתלונות ולכן שווה כן לעשות את זה כמו בכביש 6 ולאפשר דואר אלקטרוני.
קריאה
¶
גם בנוסח שהממשלה הגישה וגם בנוסח שהיה מוסכם אתכם, הייתה שם שאלה של חזקה בדואר רגיל, מסירה בדואר רגיל. למעשה מצבכם היה אותו הדבר לעניין הדואר האלקטרוני אבל ההערה הזאת לא נשמעה. מה שאתם מבקשים הוא שינוי מאוד מהותי בדיני הראיות.
חוה ראובני
¶
(8)
סעיף 13 – בטל.
סעיף 13 נתן כלי אכיפה פליליים להפרות של חוק מנהרות הכרמל. כמו שהיה בכביש 6, בהתחלה התחילו סנקציות פליליות והוחלט שהאכיפה צריכה להיות אזרחית. נתנו כאן כלי אכיפה משמעותיים ברמה האזרחית ואנחנו לא רוצים כלי אכיפה פליליים.