ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 23/06/2009

צו סדר הדין הפלילי (עבירות קנס - זיהום אוויר מכלי רכב בדרך) (תיקון), התשס"ט-2009

פרוטוקול

 
PAGE
20
ועדת החוקה, חוק ומשפט

23.6.2009


הכנסת השמונה עשרה






נוסח לא מתוקן

מושב ראשון

פרוטוקול מס' 28

מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט

יום שלישי, א' בתמוז התשס"ט (23 ביוני 2009), שעה 10:00
סדר היום
צו סדר הדין הפלילי (עבירות קנס - זיהום אוויר מכלי רכב בדרך) (תיקון), התשס"ט-2009

אישור הצו
נכחו
חברי הוועדה: דוד רותם – היו"ר

יריב לוין

אברהם מיכאלי

אורי מקלב
מוזמנים
עו"ד שרית זוכוביצקי, מנהלת מחלקת ייעוץ משפטי, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים

רפי אלישע, מפקח מחוזי, אגף הרכב, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים

אבי מושל, אגף איכות אוויר, המשרד להגנת הסביבה

אמיר זלצברג, אגף איכות אוויר, המשרד להגנת הסביבה

קרלוס פייצ'וטקה, המשרד להגנת הסביבה

עו"ד גלי דינס, הלשכה המשפטית, המשרד להגנת הסביבה

עו"ד נטע דרורי, המשרד להגנת הסביבה

עו"ד תמר גנות, אדם טבע ודין

אבי גלנצר, יו"ר איגוד מכוני הרישוי בישראל
ייעוץ משפטי
סיגל קוגוט
מנהלת הוועדה
דורית ואג
רשמה וערכה
אהובה שרון – חבר המתרגמים בע"מ
צו סדר הדין הפלילי (עבירות קנס - זיהום אוויר מכלי רכב בדרך)
(תיקון), התשס"ט-2009, אישור הצו
היו"ר דוד רותם
אני פותח את ישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט בצו סדר הדין הפלילי (עבירות קנס - זיהום אוויר מכלי רכב בדרך) (תיקון), התשס"ט-2009.
אבי מושל
אנחנו רוצים להעביר שינוי לצו סדר הדין הפלילי לעבירות הקנס לזיהום אוויר מכלי רכב בדרך. התקנות שקובעות מהי רמת זיהום האוויר מכלי רכב בדרך, תוקנו לפני למעלה משנה ובתוך התקנות יש סעיפים כיום שאין לגביהם צו סדר דין פלילי ולכן יש קושי לאכוף אותם בדרך.


התיקון שמובא היום הוא בעצם תיקון שנועד לקבוע מהו צו סדר הדין הפלילי לאותן עבירות וצירפנו אליהן גם את העבירות הקיימות כדי שהניסוח יהיה אחיד.
בעיקרון השינויים העיקריים הם דלהלן
ראשית, שינוי לגבי רכב משנת 2004 ואילך שנקבע שוני בין רכב שיש לו טורבו לבין רכב שאין לו טורבו, מבחינת רמת זיהום האוויר המרבית המותרת. שנית, הנושא של הוספת תוסף אוריאה שהוא תוסף שמוסף היום ברכב דיזל כבד במטרה לצמצם את זיהום האוויר שהוא פולט כאשר כאן אנחנו רוצים לקבוע עבירה יחסית משמעותית על מנת למנוע מנהגים לא להוסיף את אותו תוסף שמיועד להפחתת זיהום האוויר כאשר יש להם בסיס כלכלי מאוד חזק להימנע מלעשות זאת היות והאוריאה עולה כסף וצורכים אותה בכמות ניכרת במהלך הנסיעה. לכן אנחנו חושבים שצריך לקבוע קנס יחסית גבוה על מנת למנוע מנהגים לחשוב בצורה כלכלית ולהימנע מלהוסיף את התוסף במקום הראוי לכך.
היו"ר דוד רותם
האם אתם יכולים לומר לי כמה דוחות היו בשנה האחרונה על כל אחד מהדברים האלה? זאת אומרת, כמה העבירות האלה הן עבירות שקורות?
אבי מושל
אותן עבירות שאנחנו רוצים להוסיף אותן, לא ניתנו השנה דוחות כי לא היה תיקון לצו סדר הדין הפלילי. לגבי העבירות שהיו קודם לכן, יש כמה אלפי בדיקות מדי שנה והחריגה היא בסדר גודל של 10 אחוזים של כלי הרכב מהמותר על פי התקנות.
היו"ר דוד רותם
אני מדבר בעיקר על הנושא הזה של האוריאה.
אבי מושל
בנושא האוריאה לא ניתנו עדיין דוחות כי לא היה שינוי לצו סדר הדין הפלילי.
היו"ר דוד רותם
אבל יש לכם מושג על מה אנחנו מדברים, על איזה היקפים?
אבי מושל
כמעט כל משאית משנת 2007 ואילך אמור להיות מותקן בה מכל כזה. אם כן, מדובר בכמה אלפי משאיות.
היו"ר דוד רותם
יש לכם מושג בכמה משאיות מותקן המתקן הזה או שהוא לא מותקן בכלל?
אבי מושל
מותקן, בוודאי. כמעט כל רכב שהגיע משנת 2007, רכב כבד מעל 3.5 וחצי טונות, מותקנת בו מערכת כזאת של מניעת זיהום אוויר באמצעות אוריאה.
היו"ר דוד רותם
הבעיה היא שהנהגים פשוט לא מכניסים את זה.
אבי מושל
הנהג צריך למלא את המכל באוריאה ולוודא שהיא מגיעה למקום שמיועד לה בצינור הפליטה. אמורה להיות נורית בקרה שמתריעה אם החומר נגמר והנהג אמור למלא את זה בתחנות מיוחדות בהן האוריאה נמכרת.
היו"ר דוד רותם
את מי אנחנו מענישים, את הנהג או את בעל הרכב?
אבי מושל
בנושא של האוריאה את הנהג, ואם הנהג יטען שזה לא הוא אלא בעל הרכב, צריך לעשות בירור.
היו"ר דוד רותם
הוא זה שנוהג אבל אנחנו יודעים שדווקא בנושא הזה של משאיות יש הרבה שכירים שעובדים בחברות ואומרים להם לעלות למשאית ולא לבלבל את המוח. מה אתה רוצה מהנהג המסכן הזה, שהוא לא יעבוד ויאמר שהוא לא נוהג ברכב כזה?
אבי מושל
ההתראה ניתנת לנהג והנהג הוא זה שצריך לוודא שקיימת אוריאה במקום המיועד לכך. אם הנהג יטען שהוא לא צריך לשלם את הקנס אלא הבעלים של הרכב הוא זה שאחראי, הוא יוכל לבקש להישפט.
היו"ר דוד רותם
אתה לא עונה לי. אנחנו יודעים שיש חברות גדולות שהן אחראיות על מרבית צי הרכב הכבד במדינה. הנהגים שעובדים אצלם, נותנים לו משאית וראינו את זה גם במטען העודף, אומרים לו שייקח את המשאית, תסיע אותה ואל תבלבל את הראש ואל תשאל אותנו שאלות אם כן שמתם אוריאה או לא שמתם אוריאה, האור מהבהב, זה בסדר, יש תקלה, סע. אתה בעצם אומר לנהג הזה שילך לבעל הבית שלו ושיאמר לו שעד שהוא לא יסדיר את הנושא, הוא לא נוהג כי הוא יקבל את הדוח. האם לא נכון יותר להטיל את הקנס על בעל הרכב?
גלי דינס
השאלה על מי מוטלת האחריות הפלילית קבועה בעצם בחוק והיא שאלה עובדתית, האם בנסיבות מסוימות מי שנושא באחריות הפלילית הוא הנהג או בעל הרכב. באותם מקרים בהם האחריות באמת מוטלת על בעל הרכב מכיוון שזה עניין שתלוי ברכב עצמו, כפי שבעל הרכב התקין אותו או לא התקין אותו, פירק אותו, גרם לו לנזק כזה או אחר, כמובן שהוא זה שאמור לקבל את הקנס.
היו"ר דוד רותם
זה נכון מה שאת אומרת אבל כאשר אני מסתכל על קנס של 3,000 שקלים ואחר כך 6,000 שקלים, אני חושב על אותו נהג שאין לו ברירה והוא צריך להתפרנס, וכשאת מטילה עליו קנס כזה, הוא יכול לעשות אחת משתיים, או לנסות לנסוע ושלא יתפסו אותו, או שהוא יוותר על מקום העבודה שלו.

אני יודע מה האחריות הפלילית אבל אני לפחות אשקול פעמיים אם לאשר את הסעיף הזה ואני אומר לכם את זה במפורש. אני לא יודע מה יחליטו חבריי, אבל כך אני חושב.
יריב לוין
אני חושב שצריך לעשות הפרדה ברורה בין הנהגים לבעלי הרכב בסוג כזה של נושא. אני לא יודע כמה עולה למלא את המכל הזה. כמה זה עולה?
אבי מושל
מכל כזה יכול להגיע ל-500 שקלים מילוי.
יריב לוין
לכמה זמן הוא מספיק?
אמיר זלצברג
זה תלוי אם זה אוטובוס או משאית, בהתאם לזמן שהוא נוסע, אבל העלות שלו לחודש יכולה להגיע ל-2,000 עד 6,000 לחודש.
יריב לוין
זאת אומרת, זאת הוצאה עצומה, זאת לא הוצאה שולית וזה בוודאי משהו שלא הנהג יכול להוציא מכיסו אלא זה חלק מהמכלול שהמעביד אמור להעמיד לרשותו כדי שהוא יוכל לבצע את העבודה שלו. לכן אני חושב שאין שום מקום להטיל אחריות בעניין הזה על הנהג.
אבי מושל
אני חושב שאין לנו התנגדות שהקנס הזה, בנושא הזה, יוטל על התאגיד אם הרכב הוא של התאגיד.
יריב לוין
לא. ואם הרכב הוא רכב פרטי שלי ויש לי נהג שכיר?
גלי דינס
אני רוצה להבהיר כי כנראה לא אמרתי את הדברים ברור.
יריב לוין
לא, מה שאמרת הוא ברור לחלוטין. אני רק אומר שבצד המשפטי התיאורטי את צודקת ואין ויכוח בכלל, אלא שבצד המהותי, בסוף, במציאות החיים, את מטילה על אנשים נטל שהם לא יוכלו לעמוד בו וגם לא צודק שהם יעמדו בו, כי הרי אף אחד לא מצפה שהם יוציאו אתה כסף מכיסם וישלמו.
גלי דינס
רציתי לומר שאני מניחה שמבחינת נהלי עבודה, ברירת מחדל תהיה באמת להטיל את האחריות על בעל הרכב ולו בגלל שיכול להיות שבחלק מהמקרים לא ניתן יהיה לזהות את הנהג הספציפי והזיהוי יהיה הרבה פעמים חשוב וזה זיהוי של מספר הרכב.
יריב לוין
למה אי אפשר לזהות את הנהג? את הרי עוצרת אותו בדרך ועושה לו בדיקה. את יודעת מי נהג ברכב.
גלי דינס
נכון, אבל אנחנו עדיין עושים את הדברים בהצלבה ואני מניחה שבחלק גדול מהמקרים זאת באמת תהיה ברירת המחדל. כאשר הנהג הוא לא בעל הרכב, ברוב המקרים אנחנו נניח שיש אחריות לבעל הרכב.
יריב לוין
כן, אבל השוטר שעוצר אותו בדרך, הוא לא עושה את כל החשבונות האלה. אין הצדקה. זה דבר שצריך להטיל אותו על בעל הרכב. הוא צריך לדאוג שברכב שלו יהיה מכל כזה והמכל יהיה מלא ועובד כמו שצריך. למה הנהג אחראי לדבר הזה?
היו"ר דוד רותם
אני אומר לכם יותר מזה. יש כאן בעיה הרבה יותר קשה וזה בתקנות. "נהיגה ברכב בהיעדר תמיסת אוריאה במכל המיועד לכך". זיהמתי או לא זיהמתי? אני רוצה להבין. לי יש רכב ויש לי פטנט, אני מחבר את צינור המפלט לפה שלי ובמקום לקנות סיגריות אני מעשן את מה שיש שם. אין לי אוריאה אבל לא זיהמתי את האוויר. אתם מטילים כאן קנס פעם אחת על גרימת זיהום אוויר ופעם אחת על נסיעה בלי אוריאה במכל.
אבי מושל
העובדה שאין אוריאה במכל, פירושה בהכרח גם שהרכב מזהם את האוויר.
היו"ר דוד רותם
יפה, אז אם כך תבחרו אחד מהשניים. אתם עשיתם גם את זה וגם את זה ואני עשוי לקבל דוח כפול, אחד על זה שאין לי מכל אוריאה והשני על זה שאני זיהמתי אוויר.
אמיר זלצברג
זה לא יכול להיות כפול כי אלה שני מזהמים שונים שלא קשורים אחד לשני. האוריאה, תפקידה להפחית סוג אחד של מזהם אוויר ששמו תחמוצות חנקן, ובדיקת זיהום האוויר או בדיקת העשן באותו רכב הוא מזהם אחר לחלוטין כאשר אין ביניהם קשר. ולכן, יכול להיות שאתה פעמיים זיהמת את האוויר בשני מזהמים שונים.
היו"ר דוד רותם
זיהום אוויר מרכב על ידי אי-הזרקת תמיסת אוריאה במקום המיועד לכך. מה זה?
אבי מושל
התקנות בנויות כך שכל השלבים בדרך להזרקת תמיסת אוריאה למקום המיועד לכך יהיו מכוסים. ראשית, שתהיה אוריאה במכל, שהאוריאה תוזרק למקום המיועד לכך ושהאוריאה תהיה בריכוז הנכון שנדרש על ידי יצרן הרכב. חייבים ששלושת התנאים האלה יתמלאו על מנת שהרכב באמת לא יזהם את האוויר. לכן התקנות בנויות בצורה הזאת.
היו"ר דוד רותם
אני רוצה להבין. יש לי מכל מלא אוריאה ואחר כך האוריאה מוזרקת לא למקום הנכון. אני לא יודע איפה המקום הנכון ואיפה המקום הלא נכון. אתה מבין שאתה לא יכול לבקש מנהג שיתחיל לבדוק. הוא יודע שיש צינור שמתחבר ויוצר צינור למפלט. אתה רוצה שהוא יעמוד עם מכשיר ויבדוק?
אבי מושל
אין מצב כזה. זאת סיטואציה שלא קיימת. או שהאוריאה מוזרקת למקום הנכון או שמישהו ניתק את החיבור שלה. אין מקום אחר שהיא יכולה להתחבר אליו.
היו"ר דוד רותם
אתה רוצה שהנהג יבדוק כל כמה זמן אם הצינור מחובר או לא?
אבי מושל
אני רוצה לוודא שהנהג לא ניתק את זה. כדי לחסוך כסף, הנהגים סוגרים את החיבור הזה. זאת המטרה של הסעיף הזה, למנוע מהנהג לנתק את אותו חיבור שקיים ממכל האוריאה לצינור המפלט.
היו"ר דוד רותם
מה זה גרימת זיהום אוויר מרכב ואי עמידה בבדיקת אוריאה כאמור בתקנה 7(א)?
אבי מושל
יש נהגים שבמקום לשים אוריאה, שמים מים. אז לכאורה במכל יש נוזל, לכאורה המכל מחובר למקום הנכון, אבל יש שם מים.
היו"ר דוד רותם
אבל יש לך גם נהיגה ברכב בהיעדר תמיסת אוריאה במכל. אם זה מים, זה לא אוריאה.
אבי מושל
הוא שם חצי מים וחצי אוריאה. האוריאה חייבת להיות בריכוז של 32 אחוזים. יש תקן ישראלי מיוחד לזה. היא חייבת להיות בריכוז הנכון, כי אם זה מעבר לריכוז הנכון, זה יותר דליל, היא לא עושה את העבודה שלה.
היו"ר דוד רותם
איך בודקים את זה?
אבי מושל
לוקחים דגימה ומעבירים אותה למעבדה.
היו"ר דוד רותם
זאת אומרת, אתה רוצה שנכנס נהג עם משאית לתחנת הדלק ומבקש שימלאו לו אוריאה, בעל תחנת הדלק מערבב לו מים עם אוריאה, אתה רוצה שהוא יוציא קצת חומר, ישלח למעבדה ובינתיים יעמוד שם?
גלי דינס
איזה עניין יש למוכר למכור לו את זה?
היו"ר דוד רותם
כמה עולה מכל אוריאה?
אמיר זלצברג
לליטר, בסביבות ה-6 שקלים .
היו"ר דוד רותם
כמה ליטרים יש במכל?
אמיר זלצברג
ברכב זה יכול להגיע עד 80 ליטרים.
היו"ר דוד רותם
אנחנו מדברים על 500 שקלים?
אמיר זלצברג
כן.
היו"ר דוד רותם
אם בעל התחנה שם חצי אוריאה וחצי מים, יש לך את היסבה למה כדאי לו. למה כדאי לנהג? מאותה סיבה שכדאי לנהג, כדאי לבעל התחנה לרמות אותו.

יש לי דמיון פרוע לחלוטין אלא שאני חי במציאות. אני גם לפעמים ממלא דלק שחצי ממנו הוא מים.
אבי מושל
לכן עשינו תקן ישראלי לאוריאה ואנחנו רוצים שהתקן הזה יהיה תקן רשמי. כלומר, תהיה גם עבירה לאותה תחנת דלק שמוכרת אוריאה שלא לפי התקן.
היו"ר דוד רותם
זה בסדר. אבל עד שלא עשית לתחנת הדלק, אל תפיל את זה על הנהג. אם יתברר שהתחנה רימתה, הנהג כבר לא יכול להוכיח את זה כי אתה מבין שתחנת הדלק תמיד תכחיש את זה או כל מי שממלא יכחיש. מה אתה רוצה מהנהג? הוא עשה את מה שהוא יכול. הוא מילא אוריאה.
גלי דינס
לשם כך יש מנגנון שלם של בקשה לביטול, של בקשה להישפט, אם לאדם יש טענה הוא יכול להישפט. אנחנו בכל זאת הולכים על משהו שהוא הסביר וההגיוני והוא ברירת המחדל ואם למישהו יש טענה שהוא רכש בכסף מלא מכל אוריאה ומילא אותו אבל מישהו הונה אותו, הוא צריך להגיש על כך בקשה ולטעון את הטענות שלו.


יתרה מזאת, אם הוא מראש מניח שזאת הייתה הבעיה ושהוא חף מפשע ועשה את כל המוטל עליו, הוא גם יכול לומר את זה למי שבודק אותו. זאת אומרת, גם אנחנו חיים במציאות.
היו"ר דוד רותם
את לא חיה במציאות, אני מצטער. כל פעם שאני נתקל בדברים האלה, אני חוזר ומנסה לדמיין לי מה קורה. יצא נהג, נכנס לתחנת דלק וביקש שימלאו לו מכל אוריאה או חצי מכל. יצא מהתחנה, אחרי הפינה, הוסיף מים והמשיך לנסוע. תפסו אותו אבל הוא אומר שלפני שלוש דקות הוא מילא במקום הזה והזה אוריאה. חוזרים לתחנה בה הוא מילא ובעל התחנה אומר שהוא פתח אוריאה והכניס לו למכל והוא לא יודע מה קרה אחר כך.
אבי מושל
אפשר לדגום בתחנת הדלק.
יריב לוין
יכול להיות שבתחנה הכל בסדר, אבל הוא שם לו עם הצינור.
היו"ר דוד רותם
מה זאת אומרת לדגום?
גלי דינס
בודקים את הריכוז.
היו"ר דוד רותם
זה בא במכל? איך זה בא?
אבי מושל
כמו שיש לך מכל דלק, ליד מכל הדלק יש לך מכל אוריאה.
היו"ר דוד רותם
אני ממלא 25 ליטרים ממכל האוריאה ובצינור ממלא את היתר. כל אחד מהם יכול לרמות. אתם מטילים כאן קנס ענק על נהג שלא יכול להוכיח את חפותו אלא אם כן אתה רוצה לומר דבר מאוד פשוט, שאתה רוצה לעשות מזה עבירה מוחלטת והכוונה לא מעניינת אותך והנסיבות לא מעניינות אותך. אתה אומר לו שכמו שהוא נסע בלי אורות אחוריים ולא ראית, אתה אשם, אותו דבר אם נסעת בלי אוריאה בריכוז הנכון. לא מעניין אותך אם הוא זיהם או לא זיהם, ברכב שלו אין אוריאה במכל או שהוא זיהם, שישלם את הקנס. אם את זה אתם רוצים, זה משהו אחר, אבל אז צריך לחשוב האם 3,000 קלים ו-6,000 שקלים מהווים דבר סביר על עבירות.
גלי דינס
אדוני, אני רוצה להזכיר שאנחנו עוסקים כאן בעבירות שכבר קבועות בתקנות, שהן כבר אושרו על ידי ועדת הכנסת הרלוונטית והן מחייבות גם היום. אנחנו מדברים כרגע רק על צו שהמשמעות שלו היא דרך האכיפה של התקנות ושיטת העבודה. שיטת העבודה שאנחנו מפעילים לגבי התקנות האלה בנוסח הקודם שלהן, היא אותה שיטה של צווי ברירות משפט, של הודעות תשלום קנס שאנחנו נותנים ואנחנו מקבלים גם את הבקשות לביטול וגם את הבקשות להישפט ואנחנו מתמודדים אתן. לכל אדם יש את הזכות שלו ואת ההגנה שלו ואין מדובר בעבירות של אחריות מוחלטת אלא כן מדובר בעבירות של אחריות קפידה וזה מה שקבוע בחוק למניעת מפגעים. אנחנו לא עושים את הדברים באופן שמתעמר באזרח ושמונע ממנו את זכותו להגנה.
היו"ר דוד רותם
אין שום ספק שאת צודקת במאת האחוזים, אבל את יודעת מה ההבדל? יש לך תקנות קיימות שחוקקו והכל טוב ויפה, אבל למה את צריכה אותי? את צריכה שאני אצביע על הקנסות האלה? זה לא נראה לי. אתם יכולים להישאר עם התקנות הקיימות. אין לי עם זה שום בעיה. אני לא יכול להיות עם מצפון שקט כשאני רואה את הסכומים האלה של הקנסות ואני אומר לעצמי שגם אני הייתי יכול להיות הנהג. זה מה שמפריע לי.
יריב לוין
ברשותכם, עוד שאלה אחת. כל רכב משנת 2007 יש לו מכל? יש רכבים ישנים יותר שיש להם ואחרים שאין להם?
אבי מושל
בעיקרון רכב מדגמי יורו 4 שנכנס החל משנת 2007 ואילך, כלי רכב חדשים, נדרשו לתקנות פליטה מחמירות שבעצם חייבו כמעט בכל הדגמים הוספה של מערכת הפחתת פליטות באמצעות אוריאה.
יריב לוין
זאת אומרת שרכב שאין לו מכל, הוא פטור בכלל מכל הסיפור הזה. זה אומר שמי שיש לו רכב יותר חדש, לא פטור. זאת אומרת שזה מעודד את האנשים להישאר עם הרכבים הישנים והמזהמים.
אבי מושל
לא. למשאיות יש תחלופה יחסית גבוהה. בן אדם לא יקנה משאית בגלל שיש בה מכל אוריאה או לא. כאשר יש את מכל האוריאה, תצרוכת הדלק היא קטנה יותר וסך כל ההוצאות שלו הן לא יותר גבוהות גם אם הוא קונה את האוריאה.
יריב לוין
אם זה היה המצב, כולם היו שמים את האוריאה.
אבי מושל
לא, יש לו תמיד את האינטרס לא לשים את האוריאה כי זאת תוספת של מחיר. רכב שיש בו את מערכת האוריאה, המנוע שלו בנוי כך שהוא יהיה עם מקסימום נצילות דלק. בדגמים הקודמים היה איזשהו תהליך של כיול של המנוע על מנת שהוא יפלוט פחות תחמוצות חנקן. לכן התקנות של יורו 4 זה לא היה מספיק אלא היה צריך לשים מערכת נוספת שמטרתה הפחתת תחמוצות חנקן וכתוצאה מזה היצרנים הגדילו את הנצילות של המנועים. כלומר, המנוע הוא יותר חסכוני בדלק אבל מצד שני הוא צריך אוריאה על מנת להפחית את תחמוצות החנקן. כלומר, אם הוא לא שם את האוריאה, הרכב ימשיך לנסוע ויחסוך דלק לעומת רכב מודל 2006, ואם הוא כן שם אוריאה, סך כל ההוצאות שלו לעומת רכב ישן יותר נשאר פחות או יותר אותו הדבר.
נטע דרורי
אני חושבת שהיום העיקרון שהמזהם משלם הוא עיקרון ידוע ומקובל. בסופו של דבר אנחנו מנסים ליצור מנגנונים בעזרת הצו לאכוף את התקנות. המציאות גם היום היא שנהג משאית שנוסע במשאית ינסה לחסוך כסף וזה דבר שהוא הגיוני. גם אם אנחנו מדמיינים את המציאות, נדמיין נהג משאית או נהג אוטובוס פרטי, אין שום סיבה שבעולם שהוא באמת ישקיע כל כך הרבה כסף, בין 2,000 ל-6,000 שקלים בחודש, רק בשביל לא לזהם את האוויר מבחינתו האישית. אנחנו צריכים להתמודד עם זה וזה אחד הכלים שלנו להתמודד עם זה.
היו"ר דוד רותם
מה עשיתם עד היום? העמדתם אותו לדין בית משפט?
אבי מושל
לא אכפנו את התקנה הזאת.
אמיר זלצברג
עדיין לא אכפנו את התקנה הזאת אלא חיכינו שהיא תאושר בצו סדר הדין הפלילי.
נטע דרורי
אכפנו את הצו הקיים.
אבי מושל
אבל בנושא האוריאה לא אכפנו.
אמיר זלצברג
נושא האוריאה לא נאכף.
היו"ר דוד רותם
ממתי התקנות האלה?
אבי מושל
דצמבר 2006.
היו"ר דוד רותם
שנתיים וחצי יש תקנות ולא אכפתם אותם. למה? זה לא מזהם את האוויר או שזה לא נורא או שזה יותר מדיי מסובך להגיש נגד האנשים כתבי אישום? אני פשוט רוצה להבין. יש לכם תקנות מ-2006 ואתם אומרים לי שלא אכפתם אותן.
נטע דרורי
במכלול השיקולים אנחנו צריכים גם להיות יעילים ובאמת יש לנו קושי. אנחנו כן רוצים לעשות שימוש בצו שמבחינתנו זאת אכיפה יעילה יותר לצורך אכיפת התקנות. גם אם יש ויכוח על גובה הקנס, עדיין האכיפה באמצעות הצו היא אכיפה יעילה ונכונה.
היו"ר דוד רותם
אני מוכרח לומר שזה קצת מתמיה אותי כי אני מניח שכאשר באתם בשנת 2006 לוועדה הזאת שתאשר את התקנות או לכל ועדה אחרת הסברתם להם שצריך יעילות וצריך לאכוף, לכפות וכולי, אבל מ-2006 עשיתם שבת לעצמכם. יש לכם תקנות שמחייבות אתכם לאכוף אלא שלא נוח לכם להגיש כתבי אישום לבתי המשפט כי זאת יותר מדיי עבודה, אז עוזבים את זה. אם נאשר את התקנות האלה אתם תאמרו שבתקציב המדינה לא היה מספיק כסף כדי להדפיס ברירות משפט ולכן לא אכפתם את זה ובשנה הבאה תבואו עם עוד איזושהי בקשה.
אבי מושל
את הדבר הזה לא נאמר. יש לנו היום ניידות שאוכפות את זיהום כלי הרכב בדרך. אנחנו כן אוכפים את התקנות. אנחנו בהחלט מתכוונים, אם הצו הזה יאושר, לאכוף את הנושא הזה.
היו"ר דוד רותם
עכשיו אני מבין למה אתם לא יכולים לומר לי כמה בעיות יש בנושא הזה, כי אתם פשוט מ-2006, למרות שיש לכם תקנות, לא אכפתם אותן.
אבי מושל
זה מאוד מורכב להגיש כתב אישום נגד כל נהג.
יריב לוין
נכון, ולמה זה מורכב?
היו"ר דוד רותם
כי צריך להוכיח. עכשיו אתם אומרים שבמקום שאתם תוכיחו, שהנהג ישבור את הראש.
אבי מושל
צריך לתבוע לבית משפט כל נהג משאית.
היו"ר דוד רותם
מה הבעיה עם זה?
יריב לוין
אתם צריכים להבין שאתם לוקחים מאנשים משכורת חודשית.
היו"ר דוד רותם
במי אתם מתחשבים? בסביבה, בזיהום או בנהג המזהם? אני חשבתי שהמזהם משלם, שזאת השיטה אבל אני שומע שמשנת 2006 בנושא של אוריאה המזהם לא משלם אלא הוא הולך הביתה.
גלי דינס
הייתה לנו כוונה להגיש את הצו הזה לוועדה ממש בלוח זמנים מאוד קצר לאחר אישור התקנות אבל זה התעכב מסיבות טכניות שלא היו תלויות בנו.
היו"ר דוד רותם
איזה סיבות טכניות?
גלי דינס
סיבות טכניות של עומסי עבודה ודברים אחרים.
היו"ר דוד רותם
מתי החליפו אצלכם אנשים, משנת 2006 ועד 2009?
גלי דינס
בכוח האדם של המשרד כל הזמן יש שינויים.
היו"ר דוד רותם
אם כן, זאת לא בעיה טכנית אלא זאת בעיית כוח אדם במחלקה המשפטית לנסח את הבקשות.
גלי דינס
איזה בקשות?
היו"ר דוד רותם
את הצו הזה. זה צו שאני מסתכל עליו וזה לא מי יודע לנסח כאן צו. זה לא חוק ההסדרים.
גלי דינס
אני רוצה לומר שאנחנו מנסים לעשות כמיטב יכולתנו ומיטב יכולתנו לפעמים היא פחות ממה שהיינו רוצים ואולי אפילו בדרך כלל פחות ממה שהיינו רוצים בגלל המגבלות שלנו. אנחנו מעונינים לאכוף את התקנות האלה מכיוון שאנחנו חושבים שזה הדבר הנכון. ביקורת, בהחלט יש לה מקום לפעמים וזה בסדר. אנחנו מבקשים לאכוף את התקנות ואנחנו מבקשים שיאושר לנו הצו כדי להפעיל מערכת שפועלת ומיישמת את התקנות בנוסח הקודם שלהן.


אנחנו לא רוצים את המצב הזה של חוסר התאמה בין התקנות לבין הצו הקיים, שזה מצב שלא ראוי שהוא יהיה ואנחנו רוצים לתקן את זה ברגע שאנחנו יכולים. אנחנו מבקשים שאם יש לגוף הצו הערות, הוועדה רוצה שינויים, שנדון בהם.
יריב לוין
עוד שאלת הבנה אחת. באופן עקרוני יכול להיות מצב בו אדם תופס שהוא מזהם ואז הוא יקבל קנס גם על גרימת הזיהום, גם על כך שאין לו תמיסה במכל, גם על כך שהוא לא עמד בבדיקה, וגם על כך שאין הזרקה של התמיסה?
היו"ר דוד רותם
התשובה היא כן.
אבי מושל
אם אדם לא תחזק את הרכב שלו והרכב שלו מזהם.
יריב לוין
לפי הגישה הזאת, בוא נשלח אותו למאסר עולם.
אבי מושל
אנחנו לא רוצים לשלוח אותו למאסר עולם. אנחנו נותנים לו קנס על זה שהוא התרשל.
יריב לוין
הקנס צריך להיות באיזושהי מידה של סבירות. כאשר אתה בא ותופס אדם כזה ואומר לו שעכשיו מכיוון שאין גז במכל, אז גם אין הזרקה וגם יש זיהום בלי קשר לאוריאה, אז ניתן לך קנס.
אבי מושל
האוריאה, רק אחד יינתן בסופו של דבר.
יריב לוין
איפה זה כתוב<
אבי מושל
מה שאתה מציין זה לגבי גרימת זיהום אוויר אחר. נניח שהוא פלט גם עשן.
יריב לוין
אני שואל על האוריאה. איפה זה כתוב שזה יהיה אחד כי אני יכול לומר לכם שעורך-דין רותם שהוא הרבה יותר מנוסה ממני גם מבין את זה כמוני?
אבי מושל
זאת הכוונה. אם יש בעיה של ניסוח, אפשר לתקן את הניסוח.
יריב לוין
זה בוודאי חייב להיות.
היו"ר דוד רותם
אני רוצה לשאול עוד שאלה. אני רואה כאן את העונשים שאתם מטילים. זה 500 שקלים, 1,000 שקלים, 250 שקלים אבל באוריאה קפצתם ל-3,000 שקלים. למה?
אמיר זלצברג
בגלל שיש כאן עניין שהוא בזדון. כלומר, אדם שלא שם את האוריאה במקום הנכון מתוך רצון לחסוך כלכלית. זאת מהות העבירה. זאת עבירה שנעשית בזדון. לגבי עבירות אחרות שיש כאן, יש התרשלות או חוסר תשומת לב או דברים מהסוג הזה.
היו"ר דוד רותם
נהיגה ברכב שמערכת פליטתה גזים בו אינה שלמה. זאת רשלנות?
אמיר זלצברג
יכולה להיות רשלנות. חוק באגזוז לדוגמה.
היו"ר דוד רותם
הקנס הוא 500 שקלים.
אמיר זלצברג
יש הבדל בין תחזוקה לקויה שהבן אדם לא מתחזק היטב את המנוע שלו ולכן הוא מזהם יותר, לבין זה שבמזיד הוא לא מילא את תמיסת האוריאה או סגר את הברז או עקף את הצינור.
היו"ר דוד רותם
הוא במזיד לא תיקן את מערכת פליטת הגזים.
אמיר זלצברג
ברשותך אדוני, אני רוצה לחזור לנושא שדיברת ברמה של המציאות. המערכת הזאת של האוריאה והמכל, זה משהו שמותקן על ידי היצרן של הרכב. זה לא משהו שמוסיפים לו בארץ. כמו שיש לכם תא של דלק שאתם מתדלקים לתוכו, יש תא של אוריאה. התרחיש שציינת קודם שהמתדלק יבוא ויתדלק עם אקדח התדלוק אוריאה ובאמצע הוא יפסיק ויכניס מים, זה פשוט לא יקרה. זה תרחיש דמיוני ודבר כזה לא יקרה, כמו שזה לא קורה בדלק.
היו"ר דוד רותם
קורה גם קורה.
תמר גנות
אני רוצה לציין שהנושא הזה של זיהום אוויר מתחבורה שהוא באמת אחד הנושאים הכי חשובים שעומדים על סדר היום גם בהיבט של זיהום אוויר בריאותי שפוגע בבריאות, גם בהיבט של גזי חממה, וגם בעלויות עצמן שיש לאותו זיהום אוויר והוא דורש פעולה ועשייה. באמת צודק אדוני שדיבר על העיכוב באכיפת התקנות האלה כי באמת זה משהו לא ראוי. אני חושבת שאישור הצו הזה הוא ממש צו השעה. אישור הצו הזה נדרש כדי לאפשר מלחמה יעילה בזיהום האוויר.
היו"ר דוד רותם
איפה הייתם שלוש שנים מאז אושרו התקנות?
תמר גנות
אנחנו פועלים תוך כדי. הגשנו למעשה גם עתירה לבג"ץ בנושא הזה שהתנהלה עד לפני כשנה.
היו"ר דוד רותם
מה החליט בית המשפט?
תמר גנות
העתירה הוגשה בשלב בו היו עוד הרבה פחות תקנות ועוד לפני שתוקנו התקנות בכלל. זה לא היה בנושא של האוריאה. אני מדברת באופן כללי על ההיבט של התקנות.
היו"ר דוד רותם
אני שואל בנושא של האוריאה. למה לא עתרתם?
תמר גנות
בנושא של אוריאה עדיין לא עתרנו. אם זה ימשיך להתעכב ולא יתאפשר, נעתור.
יריב לוין
יש כאן נציג של המסיעים? אני חושב שהיה נכון להזמין נציג של המסיעים, של המשאיות ושל האוטובוסים. היה צריך להיות כאן נציג של המסיעים כי הם בסוף צריכים לשלם את הקנסות האלה.
אבי גלנצר
אנחנו בעיקרון מבצעים את הבדיקות האלה במכוני הרישוי, זאת אומרת, בודקים את נושא זיהום האוויר. אין לנו שום קשר לבדיקות בכבישים. אנחנו כאן מבחינה טכנית ולא בנושא הקנסות שמוטלים שהם בידי רשויות המדינה ולא קשור אלינו.
היו"ר דוד רותם
אתם נתקלים במשאיות שלא מכניסות את האוריאה?
אבי גלנצר
ידוע לנו על תופעות כאלה. מעבר לכך, אני רוצה לומר שגם ידוע לנו על תופעות שחוסמים את יציאת האוריאה מהמכל. זאת אומרת, אם אתה בודק את המכל, אתה רואה שבמכל יש אוריאה אבל ישנה חסימה בין המכל לבין המערכת שבסופו של דבר צריכה להזריק את זה.
היו"ר דוד רותם
איך מתבצעת החסימה? יש ברז?
אבי גלנצר
זה יכול להיות ברז. שיטות יש בלי סוף, גם נראות לעין וגם לא נראות לעין.
יריב לוין
אני חושב שצריך לשמוע גם את נציגי המסיעים. זה בוודאי הכרחי.
דורית ואג
צריך להזמין את נציגי אגד, דן, איגוד המובילים. צריך להזמין גם את נהגי המוניות?
אבי מושל
לא, למוניות אין את זה.
אמיר זלצברג
לגבי אגד ודן, אנחנו עושים עליהם בקרה והם ממלאים את האוריאה במקום המיועד לכך וקונים אוריאה לפי התקנים.
יריב לוין
הוויכוח הוא על הסכומים, הוויכוח הוא על מידת האחריות ולא על העיקרון שהם צריכים לשים אוריאה במקום הנכון. על זה אין בכלל ויכוח. אתה לא חושב שראוי להזמין אותם לכאן ולשמוע אותם? אנחנו חייבים לשמוע אותם. אני מדבר עכשיו כמשפטנים.
אמיר זלצברג
כשהיה הדיון בוועדת הפנים על התקנות עצמן, הם באו ודיברו על זה ואמרו שחובתם היא להוסיף.
יריב לוין
אין ויכוח. אני מסכים אתך לגמרי שחובתם להוסיף, אבל השאלה מה הסכומים, מה העבירות.
היו"ר דוד רותם
מה שמטריד אותי זה איך קפצתם בכל העבירות על 500 שקלים והגעתם כאן ל-3,000 ול-6,000 שקלים. אלה סכומים אדירים שאני לא מכיר ואני לא זוכר ברירת משפט עם סכומים כאלה של עבירות.
אמיר זלצברג
מדובר כאן ברצון להרתיע. פשוט רצון להרתיע משום שיש כאן עבירה שנעשית במזיד.
היו"ר דוד רותם
יכול להיות, אבל אם אתה קובע שדינו קנס עד 6,000 שקלים, אז בית המשפט שומע את התיק ואומר שהוא נותן 200 שקלים. כאשר אתה מדבר על ברירת משפט, הסיכוי שאדם יקבל את זה, הוא קטן מאוד. זאת אומרת, אדם יבוא ויבקש להישפט, השופט אוטומטית יאמר שהקנס הוא 6,000 והוא יכול לקבל יותר.
גלי דינס
אני רוצה להעיר בהקשר הזה. למשרד שלנו יש מספר צווי עבירות קנס מהסוג הזה ויש לנו מערכת שלמה שפועלת לפי מספר דברי חקיקה, כולל חוק שמירת הניקיון. בחוק שמירת הניקיון לדוגמה יש במספר עבירות חמורות לפי החוק את הסכומים האלה.
היו"ר דוד רותם
באיזה סוג עבירות?
גלי דינס
השלכת פסולת באזור רגיש, חומר מסוכן. מבחינת החומרה זה דומה מאוד כי אנחנו מדברים על בעיה של זיהום אוויר מכלי רכב שהיא בעיה מאוד מאוד משמעותית.
היו"ר דוד רותם
איך אתם יודעים שזה מאוד משמעותי? אם הייתם מציגים לי והייתם אומרים שבשנה האחרונה נתפסו אלף מכוניות כאלה, אבל אתם לא מסוגלים לומר לי על מכונית אחת שנתפסה במצב הזה.
אמיר זלצברג
אנחנו כן יכולים לומר לך כמה חריגות יש לנו מהתקנים שנובעות כתוצאה מזיהום הרכב.
היו"ר דוד רותם
האם אתם יכולים לומר לי על אוריאה? אני מדבר עכשיו ספציפית על האוריאה. כמה כלי רכב נתפסו בשנה האחרונה?
אבי מושל
לגבי האוריאה, אמרתי שטרם התחלנו לאכוף.
היו"ר דוד רותם
לכן אתה לא יכול לומר לי שזאת אותה בעיה חמורה. זיהום אוויר, אלה בעיות קשות מאוד.
אבי מושל
אם רוצים למנוע זיהום אוויר מרכב, צריך להקפיד על התקנים.
היו"ר דוד רותם
זה נכון, אבל גם זיהום אוויר לעומת זיהום אוויר על ידי פליטת עשן בגוון הנראה לעין העולה על דרגה 2 בלוח רימינג בפרק זמן העולה על המותר, גם זה מזהם את האוויר ואתה לוקח על זה קנס של 500 שקלים. גרימת זיהום אוויר מרכב בנזין על ידי פליטת חד תחמוצת הפחמן בתחולה העולה על המותר לפי תקנה 4(ב), זאת גם עבירה חמורה ואתה לוקח על זה 250 שקלים. לכן אני רוצה להבין מה המיוחד בעבירת האוריאה. מה המיוחד בה?
אמיר זלצברג
שני דברים מיוחדים. הראשון, זה נעשה במזיד ולא מתוך רשלנות, ודבר שני, שזה נעשה מתוך רצון לחסוך הרבה כסף. אם רוצים להרתיע את האנשים מלעשות את זה, אם נרתיע אותם עם סכומים קטנים, זה פשוט לא יעבוד כי הם יחסכו יותר כסף.
יריב לוין
אם חור בצינור של האוריאה, לפי מה שאתם אומרים כאן, לך תדע אם זה ברשלנות, אם זה במזיד, וממה זה נגרם. זה כמו שיש חור באגזוז, יש חור בצינור. מה קורה אז? הרי לפי מה שאתה אומר אין הזרקת תמיסה במקום המיועד, האיש מקבל קנס בסך 6,000 שקלים.
היו"ר דוד רותם
אל תגידו שזה במזיד וזה כדי לחסוך כסף כי זה גם יכול להיות בשוגג. יכול להיות שאני מילאתי את כל האוריאה, התחלתי לנסוע אבל אבן פגעה בצינור כי אני נוסע בשביל עפר במחצבה וגרמה בו חור והכל ניתז החוצה. אני לא יודע על זה, אני לא רואה את זה, אני נוהג.
גלי דינס
אדוני היושב-ראש, מדובר במערכות של רכבים יחסית חדשים.
יריב לוין
את זה אפשר לומר גם על האגזוז.
היו"ר דוד רותם
סליחה שאני שואל, אבל נכנסתי עם משאית, יש לי מכל מלא של אוריאה, הכל מכוון למקום הנכון, אבל פגעה לי בצינור ועשתה בו חור, מתי תידלק אצלי נורת אזהרה ?
אבי מושל
ברגע שזה יגיע למפלס נמוך.
היו"ר דוד רותם
בינתיים תפס אותי השוטר בדרך.
אמיר זלצברג
השוטר יכול לראות שיש נזילה.
היו"ר דוד רותם
איך? השוטר יזחל מתחת למשאית לבדוק?
אמיר זלצברג
הוא בודק שהתמיסה מוזרקת למקום הנכון ולכן הוא בודק את הצינור.
יריב לוין
השוטר יבדוק שיש טפטוף וידע להבחין?
גלי דינס
אדם יכול לבקש להישפט בבית המשפט.
יריב לוין
הרושם שלי הוא שלא אכפתם את התקנות לא כי לא רציתם לאכוף אותן ולא כי לא חשבתם שהן חשובות אלא כי העסק הוא פשוט מורכב והוא לא כל כך פשוט. יש כל מיני דרכים להתמודד עם המורכבות.
אבי מושל
לבדוק עשן זה הרבה יותר מורכב.
יריב לוין
אתם בחרתם בדרך מאוד פשוטה, וזה בסדר, זאת מדיניות מסוימת שבאה לידי ביטוי עליה דיברנו, אבל לטעמי זה לא נכון.
אבי מושל
לבדוק עשן זה הרבה יותר מורכב. אתה צריך מכשיר שצריך לכייל אותו. כאן זה בסך הכל הסתכלות בעין ואולי לקיחת דגימה.
יריב לוין
עובדה שלא אכפתם את זה.
היו"ר דוד רותם
יש שלוש אפשרויות ואתם תאמרו איזו אפשרות אתם מעדיפים. אפשרות אחת היא שנצביע על התקנות עכשיו, או שהן יאושרו או שהן לא יאושרו. אפשרות שנייה היא שנדחה את הדיון, אתם תעשו שיעורי בית, אנחנו נביא לכאן גם את המובילים ונקיים על זה עוד דיון. אפשרות שלישית היא שאנחנו נאשר לכם חלק מהצו הזה ואז נקבע דיון להמשך.
אבי מושל
האפשרות השנייה שהצעת.
היו"ר דוד רותם
שנדחה את הדיון ואתם תעשו שיעורי בית. תעשו לי טובה, תנסו לפחות עד הדיון הבא, כי אני מניח שהוא יהיה אחרי חודש-חודש וחצי ותאמרו לי כמה משאיות נתפסו עם בעיות של אוריאה. אני רוצה לדעת כמה התופעה הזאת היא חמורה. אל תבדקו אם זה מגיע למקום הלא נכון אלא תעצרו משאיות ותבדקו אם יש אוריאה במכל. מעניין אותי לדעת כמה משאיות תפסתם במשך חודש ואין להן אוריאה במכל. אל תבדקו אם זה בשיעור הנכון, כלום, רק האם המכל הוא עם אוריאה.
אמיר זלצברג
אבי, יש לכם סטטיסטיקה ממכוני הרישוי כמה משאיות מגיעות עם בעיה באוריאה?
אבי גלנצר
לא.
היו"ר דוד רותם
הן כולן מגיעות עם אוריאה כי אחרת הן לא יעברו טסט.
אבי גלנצר
אין בדיקה כזאת.
היו"ר דוד רותם
בסדר. אנחנו נקבע דיון נוסף. תודה.

הישיבה ננעלה בשעה 10:40

קוד המקור של הנתונים