ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 15/06/2009

צווי פינוי למשפחות בעיר העתיקה בעכו

פרוטוקול

 
הכנסת השמונה-עשרה

PAGE
41
ועדת הכלכלה

15.6.2009


הכנסת השמונה-עשרה


נוסח לא מתוקן

מושב ראשון









פרוטוקול מס' 25

מישיבת ועדת הכלכלה

יום שני, כ"ג בסיוון תשס"ט (15 ביוני 2009), שעה 10:00
סדר היום
הצעה לסדר-היום (דיון מהיר): צווי פינוי למשפחות בעיר העתיקה בעכו, של חבר הכנסת חנא סוייד.
נכחו
חברי הוועדה: אופיר אקוניס – היו"ר

ג'מאל זחאלקה

ישראל חסון

רוברט טיבייב
מוזמנים
חה"כ מסעוד גנאים

חה"כ חנין זועבי

חה"כ דב חנין

חה"כ חנא סוייד

כאמל בדר – סגן מנהלת מחוז חיפה, משרד הבינוי והשיכון

יורי גמרמן – רשות הפיתוח, מינהל מקרקעי ישראל

מיכל סופר – מהנדסת העיר, עיריית עכו

אליעזר טולדנו – מנהל מרחב רשות פיתוח חיפה והצפון, חברת עמידר

עמי ליברמן – מנהל אגף נכסים עסקיים, חברת עמידר

יוכי יהל – יושבת-ראש הארגון הארצי היציג להגנת הדייר

דוד קשני – יושב-ראש פורום לדיור ציבורי בישראל

עו"ד רונית הרמתי אלפרן – מנהלת הקליניקות, עו"ד הקליניקה המשפטית, אוניברסיטת חיפה

עו"ד אורלי אריאב – עו"ד הקליניקה המשפטית, אוניברסיטת חיפה

זיוה שנהב – סמנכ"ל החברה לפיתוח עכו העתיקה בע"מ

אחמד עודה – חבר מועצת העיר, הוועד העממי עכו

פח'רי בשתאווי – הוועד העממי עכו

סיהאם מנסא – הוועד העממי עכו

מוחמד סאלם – הוועד העממי עכו

פתחי עסכרי – הוועד העממי עכו

ג'ורג' חאיק – הוועד העממי עכו

אמונה ח'אלדי – הוועד העממי עכו

עמי צדיק – מרכז המחקר והמידע, הכנסת
מנהלת הוועדה
לאה ורון
קצרנית פרלמנטרית
טלי רם
הצעה לסדר-היום (דיון מהיר)
צווי פינוי למשפחות בעיר העתיקה בעכו,

של חבר הכנסת חנא סוייד
היו"ר אופיר אקוניס
בוקר טוב. אנחנו מקיימים ישיבה לאחר שבתאריך ה-1 ביוני 2009 החליטו יושב-ראש הכנסת, הסגנים, נשיאות הכנסת, להעביר את הצעתו של חבר הכנסת חנא סוייד לדיון מהיר – מהיר מבחינה זאת שהדיון צריך להתחיל בתוך שבוע מיום ההצעה. מדובר על הסדרת מעמדם של הדיירים בנכסי רשות הפיתוח בעיר עכו. אני אאפשר לחבר הכנסת סוייד להציג את הצעתו. בבקשה, חבר הכנסת סוייד.
חנא סוייד
ראשית כול, תודה רבה, אדוני היושב-ראש וצוות הוועדה, שאכן פעלו לזמן את הישיבה הזאת במהירות הראויה. בגלל סיבות שהיו תלויות בי, דחינו את זה בשבוע אחד.


ברשותך, אדוני היושב-ראש, אני רוצה לברך את כל האורחים של הכנסת היום, במיוחד את התושבים של עכו – המשפחות, נציגי המשפחות, נציגי ועד ציבורי שפועל בעניין הזה בקרב האוכלוסייה, בקרב התושבים בעכו. כמובן, אני מברך את כל המוזמנים, ללא יוצא מן הכלל, אבל במיוחד גם את הנציגים של הקליניקה המשפטית באוניברסיטת חיפה, שעובדים באופן צמוד עם המשפחות, עם הוועד הציבורי, ועושים עבודה מאוד חשובה בהגנה על הזכויות של המשפחות.


כפי שאמרת, אדוני היושב-ראש, מדובר בבעיה שתלויה בקורת הגג של הרבה משפחות בעכו – משפחות שנקלעו לקשיים. מדובר בכלל במשפחות קשות-יום, שחיות בדירות ישנות בדרך כלל, דירות שנבנו לפני 48'. אני מניח שחלק מהדירות בגיל יותר ממאה שנה, ולכן מדובר קודם כול במצב פיזי קשה של דירות, ובמשפחות שמבחינה חברתית-כלכלית הן גם במצוקה.


בגלל צירוף שני הדברים האלה ביחד, המשפחות האלו נמצאות לעתים קרובות בסכנה של פינוי מהבתים שלהן.


אני חושב שבשביל משפחה – גם אם היא אמידה, אבל במיוחד כשהיא משפחה ענייה – הסכנה של להפסיד את מקום המגורים, את הבית, היא הסכנה הכי גדולה, הכי אקוטית והכי חמורה.
היו"ר אופיר אקוניס
זה הכול בעכו העתיקה. לא בעיר החדשה.
חנא סוייד
הכול בעכו העתיקה, ובמיוחד אנחנו מדברים על משפחות ערביות. אני לא יודע אם בין השאר יש גם משפחות יהודיות, אבל אני יודע שבעיקר מדובר במשפחות ערביות.
היו"ר אופיר אקוניס
רשות הפיתוח, האם יש שם משפחות יהודיות?
יורי גמרמן
כן.
היו"ר אופיר אקוניס
רק שנדע את הפרטים. אתם תהיו הבאים בזכות דיבור אחרי חבר הכנסת סוייד, ותציגו את כל התמונה. בבקשה, חבר הכנסת סוייד.
חנא סוייד
זאת הסכנה, וזוהי סכנה כפי שאמרתי, מאוד חמורה, ומחובתנו – כוועדת כלכלה בכנסת; ככנסת בעצם – לדאוג תוך כדי קיום המשימות שלנו והשליחות שלנו בפיקוח על רשויות המדינה הרלוונטיות, לכך שהבעיות האלה לא תתפחנה ולא תבאנה בסופו של דבר לבעיה רבתי, ושהעניין הזה יהפוך לתופעה. כפי שאנחנו רואים, זה כבר לא עניין של משפחה אחת או שתיים או שלוש, אנחנו מדברים על מאות משפחות שחיות בצל הבעיה הזאת, ולחלק גדול כפי שאני מבין – יותר מ- 150 משפחות – יש כבר תיקים בבתי-משפט.


כמובן שזה גם מתחבר למצב הסוציו-אקונומי. אנחנו מדברים על משפחות קשות-יום, כך שהנגישות למערכת המשפטית היא לא כל-כך ישירה וקלה עבורם, הם נאבקים בעצם בכוחות אימתניים, לפחות מצידם, לפי היכולות שיש להם.


הבעיה מתעצמת ומגיעה לנקודת שבר כאשר רשות הפיתוח, שהיא הבעלים, או עמידר, או כל קומבינציה של רשות פיתוח – מינהל מקרקעי ישראל, עמידר, חברה כלכלית בחיפה, כי יש כל מיני קומבינציות בין הגופים האלו – אחד הגופים מחליט שהוא מוכר את הדירה שבה חיה משפחה מסוימת, מסיבה זו או אחרת. יכול להיות שהמשפחה לא הצליחה לשלם את שכר הדירה; יכול להיות שהמשפחה לא הצליחה לשלם את חלקה בהוצאות התחזוקה או השיפוץ של הבית מכיוון שאנחנו מדברים על בתים שהם בני עשרות שנים לפחות; או מכיוון שרשות הפיתוח רוצה למכור את הדירה בגלל סיבה זו או אחרת, והמשפחה דלת-האמצעים עומדת בפני החלטה מאוד קשה – או שהיא עומדת במטלה הכלכלית, שזה קשה, או שמהצד השני, אם הסכנה הזאת מתממשת, היא מוצאת את עצמה ברחוב ללא קורת גג. זוהי הבעיה, וזו בעיה מאוד אקוטית ומאוד קשה.


אנחנו תכף נשמע כמובן את הפרטים, את ההתנסות של חלק מהמשפחות באלטרנטיבות השונות שדיברתי עליהן, מה הנציגים המשפטיים של המשפחות יגידו לגבי הדקויות ולגבי הנושאים שעומדים על הפרק , גם של רשות הפיתוח כמובן, אבל אני רוצה להקדים את הסוף ולהגיד כך.


יכול להיות שיש כל מיני סיבות שמביאות בסופו של דבר את הגופים האמונים על הנושא הזה להחליט שהם מוכרים את הדירה, וזו בעצם הבעיה ונקודת השבר, כפי שהגדרתי אותה.


מבין כל מרחב הפתרונות שאנחנו מדברים עליו, אני חושב שיש פתרון שכדאי לחשוב עליו – למה בכלל צריך לחשוב למכור את הדירות האלה? אני לא חושב שמדינת ישראל באמת כל-כך צריכה את ה- 50,000 שקל ואת ה- 60,000 שקל של איזשהו נכס בעכו העתיקה, ועל זה יקום דבר ועל זה יקום אוצר המדינה. אני חושב שאלטרנטיבת האפס, במובן של לא למכור – גם אם יש בעיות – לא למכור את הנכסים האלה ולנהל דו-שיח עם המשפחות – גם כשיש בעיות – אני חושב שזה יכול להבטיח, בצמוד או בדומה או באנלוגיה לדיור ציבורי או לדיור מוגן או לכל סידור אחר שבו הממשלה בעצם מספקת פתרונות דיור, במיוחד כשאנחנו מדברים על אוכלוסיות חלשות.


אני מבקש גם התייחסות לעניין הזה בסופו של דבר – תוך כדי ההתייחסות של הגופים השונים – ואני חושב שהתוצאה הכי חיובית מצידי שאנחנו יכולים לצאת איתה מכאן זה בעצם המלצה ובקשה – אם אפשר גם דרישה – מכל הגופים הנוגעים בדבר לא לזרוק משפחות לרחוב; לא להביא את הדברים למצב שבו הממשלה, על זרועותיה השונות, משליכה משפחות לרחוב. זה מצב קשה, זה מצב לא מתקבל על הדעת, ואנחנו צריכים לחתור – בכל הדרכים האפשריות – לפתרון כזה.
היו"ר אופיר אקוניס
תודה רבה, חבר הכנסת סוייד. מי מציג מטעם רשות הפיתוח?
עמי ליברמן
עמי ליברמן, מנהל אגף רשות הפיתוח בעמידר. נמצא איתי אלי טולדנו – מנהל מרחב רשות הפיתוח חיפה והצפון בעמידר, ויורי גמרמן.
לאה ורון
אם תוכל להסביר את ראשי התיבות ר"פ.
עמי ליברמן
רשות פיתוח.
היו"ר אופיר אקוניס
אנחנו מדברים על רשות הפיתוח. אתה שמעת את הדברים של חבר הכנסת סוייד, תתייחס בבקשה.
עמי ליברמן
בהחלט. עמידר מנהלת כ- 900 נכסים בעכו העתיקה. הרוב, למעט גוש 10 – מנוהל על-ידי החברה לפיתוח ותיירות בעכו, שגם מיוצגת כאן.


בנושא המכר – מזה שנתיים, אחרי עבודת מטה מרובה במינהל מקרקעי ישראל, נפתחה עכו העתיקה למכר לדיירים. אנחנו, כעמידר בעכו העתיקה, לא מכרנו שום נכס על דייר, ולא פרסמנו מכרז על דייר בעכו העתיקה.
התנאים הם כאלה
לאותם דיירים שהם דיירים מוגנים, חלק המדינה הוא 40%, על זה ניתנת הנחה של עוד 40% של המינהל, דהיינו, אדם רוכש את דירתו ב- 26% משווייה.
היו"ר אופיר אקוניס
כמה זה יוצא בערך?
אורלי אריאב
סליחה, האם אפשר להגיב עכשיו?
היו"ר אופיר אקוניס
אחרי הסקירה.
עמי ליברמן
בממוצע, בעכו העתיקה, המחיר הוא 60,000 שקלים ליחידה. עד עכשיו רכשו יחידות כ-100 איש, כי המכר נפתח רק לפני שנתיים, ויש לנו בהרשמה קרוב ל-100 איש נוספים.
היו"ר אופיר אקוניס
60,000 שקלים ליחידה. מה המטראז'? מה הגודל?
עמי ליברמן
היחידות הן יחידות קטנות בעיר העתיקה – 60-50 מטר מרובע, לעתים יותר. יש אנשים שיש להם שתי יחידות מחוברות. זה לגבי המכר.
חנא סוייד
60,000 שקלים זה לתשלום, זה לא המאה אחוז. זה ה- 26%.
היו"ר אופיר אקוניס
26% מהשווי.
עמי ליברמן
60,000 שקלים - שמי שיכול לקבל משכנתא, יכול לקבל על כל הסכום כי זה חלק זעיר מהדירה.
דב חנין
מאוד מסובך לקבל שם משכנתא.
היו"ר אופיר אקוניס
למה?
אמונה ח'אלדי
אי-אפשר. לעכו העתיקה אסור.
קריאה
אין רישום.
עמי ליברמן
סליחה, גם על חכר מקבלים רישום משכנתא.
היו"ר אופיר אקוניס
אפשר גם כהלוואה, דרך אגב, זה סכום די קטן.
חנא סוייד
תלוי למי.
דב חנין
תלוי למי. לאנשים בעכו, חבר הכנסת אקוניס - - -
היו"ר אופיר אקוניס
אני, אין לי דירה, דרך אגב. רק שתדע. פשוט אין לי אמצעים, אז אני לא קונה. אומנם אני מחפש בתל-אביב. בתל-אביב, דירת חדר זה במחירי הונג-קונג, אתה יודע.
עמי ליברמן
כרגע, המצב הוא כזה שאנחנו עומדים בפני לחץ של רוכשים.
דב חנין
אדוני היושב-ראש, אני מעלה את השאלה הזאת כי ברמה הפרקטית זו שאלה מאוד מאוד חשובה. 60,000 שקלים אולי לא נראה הרבה לאנשים שיש להם את ה- 60,000 שקלים האלה, אבל למי שאין את ה-60,000 שקלים ואין לו אפשרות לקבל הלוואה, ואין לו אפשרות לקבל משכנתא בגלל הבעיות הרישומיות של הנכס, אני שומע אחרת, אדוני.
עמי ליברמן
הרי אנחנו חותמים על אישור למשכנתא. לגבי המשכנתא, למרות שאנחנו מוכרים את זה בחכר לדורות, אין שום בעיה לקבל משכנתא למי שיכול לקבל משכנתא. הבעיה היא אחרת. הבנקים הרי לא מעריכים עכשיו את ערך הנכס, מסתכלים על יכולת ההחזר.


בזמנו, המינהל – ואני מדבר בשמם – פנו למשרד האוצר שהמדינה תערוב למשכנתאות האלה כמו למכירות בדיור הציבורי. לא נענינו לנושא הזה, אבל שוב, הנושא הזה לא בידיה של עמידר. אנחנו מחפשים אולי דרך להעניק הלוואות, אבל אלה דברים בעתיד.


אנחנו כרגע בלחץ של אנשים שרוצים לקנות דירות, לא הפוך.
רוברט טיבייב
שאלה, אדוני היושב-ראש. למה צריך בכלל למכור את הדירות?
עמי ליברמן
היתה החלטת ממשלה בסוף שנות ה-90', שכל נכסי רשות הפיתוח – והם לא רק בעכו; הם גם בחיפה, ביפו, ברמלה ובלוד; היו אז כ- 10,000 נכסים – יימכרו לדיירים שגרים בהם, הדיירים המוגנים, כאשר רוב הדיירים שם הם בדיירות מוגנת, באותם תנאים של הנחות שישנם, כי התפיסה של המדינה היתה שעדיף שתהיה בעלות, בדיוק כפי שיש מבצע של מכירה בדיור הציבורי.
היו"ר אופיר אקוניס
האם זה היה במקביל, המבצעים הללו?
עמי ליברמן
בדיור הציבורי זה התחיל ב- 2,000, עם כל מיני שיטות של שרים. כרגע זה החוק. התנאים הם יחסית די דומים.
היו"ר אופיר אקוניס
אגב, מעניין, אולי אתה יודע מה היתה ההצלחה של המבצע בדיור הציבורי.
דוד קשני
25,000 דירות נמכרו. נכנסו 4 מיליארד שקלים. אף דירה לא נבנתה במדינה, את כל הכסף לקח משרד האוצר.
עמי ליברמן
אין לי מה להעיר על כך.



עמידר גם מוכרת כ- 2,500-2,000 דירות בדיור הציבורי – בתנאים של הדיור הציבורי, שהם קצת שונים.


זה לגבי המכירה, ואני אומר ומדגיש שוב: לא שאנחנו רודפים למכור; אנשים כרגע עומדים בפתח, מבקשים לרשום, ואנחנו מתגברים את מחלקת המכירות כי הכנת תיק למכירה ברשות הפיתוח היא עניין קצת יותר מסובך מאשר בדיור הציבורי.


לגבי כביכול פינוי, בעכו העתיקה עמידר לא פינתה איש בשלוש השנים האחרונות.
אורלי אריאב
זה לא נכון. אנחנו שמענו מרמי קדוש - - -
דב חנין
ברשותך, אדוני היושב-ראש, כשאתם מדברים על מבצע המכר הזה שאתם נמצאים בו, מדובר גם על דירות וגם על עסקים?
עמי ליברמן
כן. המחירים בעסקים יותר גבוהים, אבל יש גם תהליכים של ערעור על שומה ושל שומה נגדית.
דב חנין
מה המחיר נניח של חנות קטנה בעכו העתיקה?
עמי ליברמן
המחיר של חנות קטנה יכול להיות גם כן בסביבות ה- 60-50 אלף שקלים. מחיר של עסק גדול יכול גם להיות 160 אלף שקל.
היו"ר אופיר אקוניס
האם אמרת שעמידר לא פינתה בשלוש השנים האחרונות?
עמי ליברמן
כן. לא פינינו בעכו העתיקה. כרגע, לפולשים ותיקים – בעקבות הליך משפטי – יש 22 הליכים בהוצאה לפועל.
חנא סוייד
איך מגדירים פולש?
היו"ר אופיר אקוניס
כיצד מוגדר פולש ותיק, פולש חדש?
עמי ליברמן
מבחינה משפטית, כולם פולשים, אבל אנחנו מבחינים בין פולש לפנוי או לאטום - אדם שבא מהרחוב, עשה דין לעצמו ופלש פנימה.
מוחמד סאלם
לא נכון.
עמי ליברמן
זה נקרא פולש לפנוי.
קריאה
יש כאלה?
עמי ליברמן
יש כאלה, ויש הגדרות אחרות של מחזיקים ללא חוזה, אנשים שלא הסדירו – קיבלו דירה מדייר מוגן אחר, וחסכו את השליש שצריך לשלם למדינה. על זה גם מתנהלים משפטים.


לגבי כל האוכלוסיות האלה – אם זה בן שהוא ממשיך, אם זה מישהו שהוסיף חדר – הרצון שלנו עם האנשים האלה למצות את התהליך בצורה מינהלית, עם אישורים שמקבלים ממינהל מקרקעי ישראל בוועדות הפשרות שלהם, להסדיר את הנוכחות שלהם, את הדיירות שלהם – רצוי גם תוך כדי מכירת הנכס להם.


זה נקרא בגדול לגליזציה, אם כי התהליך הוא אישי ופרטני לגבי כל מקרה ומקרה, אין שני מקרים דומים.


לגבי אנשים שבאים ופורצים ופולשים.
חנא סוייד
כמה הם? אולי תבהיר את הנקודה הזאת, כי אני מקבל רושם שאנשים, כפי שתיארת, שפולשים, ממש נכנסים בכוח - הם מיעוט קטן.
היו"ר אופיר אקוניס
כמה?
עמי ליברמן
אמרתי: יש לנו 22 הוצאות לפועל כנגד אנשים.
היו"ר אופיר אקוניס
שהם מוגדרים כפולשים.
עמי ליברמן
כן. שמוגדרים כפולשים לפנוי.
חנא סוייד
מתוך מאות.
עמי ליברמן
אין לנו כל כך הרבה.
חנא סוייד
אני לא רוצה שיתקבל הרושם, כי המילה פולש היא מילה גסה.
עמי ליברמן
נכון.
חנא סוייד
כפי שאני הבנתי, הגדרה של פולש היא הגדרה מאוד רחבה – כפי שאתם קוראים לפולשים.
עמי ליברמן
מבחינה משפטית.
אורלי אריאב
אני חייבת להעיר. אין מבחינה משפטית מונח כזה שנקרא פולש. זה לא קיים בשום חוק. זהו מונח של המינהל ושל עמידר. לכן, כל ההגדרה הזאת "פולש" כאילו זה משהו משפטי – זה לא קיים.
היו"ר אופיר אקוניס
אז אנחנו צריכים להגדיר את זה, אם כך, כהגדרה. טוב שאת אומרת לנו מכיוון שאני כמחוקק לא יכול לקבל פלישה לא בעכו ולא בכפר שלם ולא במאחזים בלתי חוקיים ביהודה ושומרון ולא בנגב, ולא בכל מקום. אם המדינה מגדירה את עצמה כמדינת חוק, גברתי, אז יכול להיות שיש פה לקונה מאוד רצינית בחוק.
אורלי אריאב
יש.
היו"ר אופיר אקוניס
אין מצב – אני מוכרח להגיד לך, וגם לנציג עמידר - - -
דב חנין
אדוני, הוויכוח הוא לא זה. הוויכוח הוא על השאלה מה זה פולש.
היו"ר אופיר אקוניס
מאה אחוז, אנחנו נצטרך לקיים על זה ויכוח. אני מכיר גם בעירנו תל-אביב, חבר הכנסת חנין, אנשים – יש בכפר שלם אנשים שיושבים מ- 1948 על אדמתם והגיעו לדור שלישי, ובעזרת השם יגיעו גם לרביעי.


לעומת זאת, אני גיליתי בסיור שערכתי שם לפני כמה ימים, שזה מקרוב הגיעו אנשים שנכנסו לבתים בכפר שלם והם עוד גם ידרשו את הפיצוי שיקבלו אנשים שישבו שם מ- 1949-1948 – דבר שאנחנו, דרך אגב, לא נוכל לקבל אותו כי אנחנו מדינת חוק. אני גם אמרתי את עמדתי בנושא המאחזים הבלתי חוקיים ביהודה ושומרון והבנייה הבלתי חוקית בנגב. פה צריך להיות סדר.


אגב, זאת הערה מאוד חשובה – אני לא הייתי ער לזה – אז אתה אולי צריך לסדר את העניין הזה, דרך אגב.
עמי ליברמן
עמידר מבחינה – וגם המינהל; בעיקר אנחנו – בין הפולש לפנוי. זה נקרא מסיג גבול, זה בבית-משפט.
היו"ר אופיר אקוניס
"מסיג גבול" זה כן בהגדרה.
אורלי אריאב
ולכן צריך לעשות את ההבחנה בין מסיגי גבול לבין כל השאר. כל ההגדרה של פולשים היא לא נכונה.
עמי ליברמן
ההבחנה הזאת בעמידר קיימת מקדמת דנא, וכפי שציינתי, אנחנו משתדלים – לסוג השני של אנשים שהם בעצם מפרי חוזה או מחזיקים ללא חוזה; וכפי שאמרתי יש הרבה הרבה קטגוריות אחרות – לגבי אנשים אלה להסדיר, אם הם עוזרים לנו להסדיר. כפי שאומרים: אלוהים עוזר למי שעוזר לעצמו.


כלומר, אדם מצליח להביא את כל הניירות ואת כל ההוכחות – אין לנו שום סיפוק מיוחד מגירוש של בן אדם. נהפוך הוא.


הייעוד שלנו, כמו שקבעה הממשלה בזמנו, הוא למכור לאנשים בסכומים די נמוכים את הנכסים שלהם.


נעשה פה כל הזמן שימוש לגבי מאות צווי פינוי – פה, ביפו.
היו"ר אופיר אקוניס
אתה יכול להגיד כמה?
עמי ליברמן
עורבא פרחא. אין מאות צווי פינוי.
מסעוד גנאים
מה המספר?
עמי ליברמן
אמרתי: בעכו יש לנו 22 הוצאות לפועל נגד פולשים לפנוי, ו-25 נגד יתר הסוגים. גם ביפו – ששם מהומת אלוהים – אין יותר מ-100, בשני הסוגים ביחד.
היו"ר אופיר אקוניס
מה האלטרנטיבות שלהם?
אורלי אריאב
סליחה, גם על זה אני חייבת להעיר הערה.
היו"ר אופיר אקוניס
מה האלטרנטיבה של מי שמגורש מביתו? מהמקום שבו הוא התגורר – הייתי מציע להגיד את זה כך, לפרוטוקול.
עמי ליברמן
אם בית-המשפט מורה על פינוי – אז מפנים אותו.
היו"ר אופיר אקוניס
ומה האלטרנטיבה שלו? לאן?
קריאה
לרחוב.
עמי ליברמן
הוא יכול לפנות למשרד השיכון או לשלוחות שלו, לקבל הלוואה. אם הוא זכאי לדיור ציבורי – הוא יכול להירשם לקבל דיור ציבורי.
דוד קשני
הוא לא זכאי, תסלח לי.
עמי ליברמן
אם הוא לא זכאי, אז הוא לא זכאי.
דוד קשני
הוא בעל דיור לשעבר – הוא לא זכאי.
היו"ר אופיר אקוניס
סליחה. מר קשני, אתה תהיה גם בזכות דיבור.
עמי ליברמן
הוא יכול לקבל סיוע בשכר דירה – כמובן, בהנחות הזכאות.
חנא סוייד
הוא יכול לקנות דירה במנהטן גם...
עמי ליברמן
זאת תגובה צינית.
חנא סוייד
מה האפשרויות?
היו"ר אופיר אקוניס
אם אינני טועה, חבר הכנסת סוייד, בלי להיות ידען גדול, אני מניח שאף אחד מהיושבים בחדר הזה לא יכול לקנות, לרגע זה, דירה במנהטן.
חנא סוייד
אתה שאלת על הבחירות, על האפשרויות. אני אומר: האפשרויות אין-סופיות.
קריאה
- - -
היו"ר אופיר אקוניס
חבר הכנסת סוייד הציע שייקנו דירה במנהטן, אז אני – בשם כל היושבים בחדר הזה – הימרתי שאף אחד פה לא יכול לקנות דירה במנהטן, על אף המשבר הקשה.
עמי ליברמן
עמידר תהיה שמחה לפתוח סניף...


כל אדם שהוא פולש, בעצם בדיור הציבורי הוא תופס מקום של מישהו אחר.
רוברט טיבייב
כמה כבר פונו מהדירות?
עמי ליברמן
מהדירות שלנו – אנחנו מפנים מידי שנה סדר גודל של כ-30 איש, של פלישות טריות, כאלה שאנחנו עולים עליהם תוך 30 יום. בסיוע המשטרה מפנים אותם. אלה רוב הפינויים שלנו.
רוברט טיבייב
פה לא מדובר על זה, לא על טריים.
עמי ליברמן
באמצעות ההוצאה לפועל מפנים בסביבות 25-20 מקרים בשנה, בכל רשות הפיתוח, על כל הרצף של 8,500 יחידות הדיור.
היו"ר אופיר אקוניס
מה לוח הזמנים מאז שמקבלים את ההודעה?
עמי ליברמן
יש הנחיות מדויקות. קבלן ההוצאה לפועל צריך לבקר במקום, למסור להם את הצו. הרבה פעמים אנשים רצים לבית-משפט, מבקשים דחייה. סך הכול, הכול מתבצע תחת עינו הפקוחה של החוק, לא שאנחנו באים בלילה וזורקים מישהו מהחלון.


כל צו הוצאה לפועל שישנו, במהלך דיון משפטי, זה בדרך כלל אחרי כמה ערכאות וערעורים. לפעמים יש הוצאות לפועל ישנות שהתקבלו בהיעדר – הדיירים בדרך כלל רצים ומבקשים משפט חוזר, פסק-הדין מבוטל ופותחים שוב את התהליך.


היעד שלנו בסופו של דבר זה לא לפנות, אלא למכור במצוות הנחיות הממשלה בנושא הזה.
היו"ר אופיר אקוניס
האם אתה רוצה להוסיף עוד דבר-מה לקראת סיום?
עמי ליברמן
דבר נוסף לגבי עכו העתיקה. ישנו נושא של שיפוצים כבדים, בעלויות מאוד כבדות, בגלל הנחיות של רשות העתיקות. לפני כשנתיים פנינו למינהל בבקשה שהדיירים ישלמו את הוצאות הפינוי נטו – כאילו שזה נעשה במקום אחר – והמינהל, המדינה יותר נכון, יספגו את הדרישות של רשות העתיקות.


לאחר הרבה דיונים במינהל, לפני זמן לא רב, התקבל אישור כזה שאנחנו נחייב את הדיירים רק בעלות שלהם. הנהלים שלנו עודכנו בהתאם לעניין הזה.
היו"ר אופיר אקוניס
תודה רבה. אנחנו עוברים לרשימת הדוברים. חבר הכנסת דב חנין יצא. חבר הכנסת מסעוד גנאים.
מסעוד גנאים
תודה. אני מברך את חברי הוועדה הציבורית העממית בעכו. אהלן וסהלן. אני חושב שבנושא של עכו – נכון, היום אנחנו מתדיינים ודנים על בעיית הדיור, אבל לגבי בעיית הדיור לפי דעתי באקמול לא יכולים לרפא את כל הגוף.


אני חושב שכל המצב של עכו העתיקה מצריך טיפול מהשורש, והוא מצריך תוכנית הבראה שלמה.

בעיית הדיור היא סממן קטן לפי דעתי, משום שהמצב כפי שתיאר אותו ד"ר חנא סוייד, המצב הסוציו-אקונומי מאוד מאוד קשה. אנחנו יודעים את זה, אנשים שם חיים מתחת לקו העוני, ומתקשים אפילו בחיי היום-יום שלהם להתפרנס.


אני חושב שהתביעה בנייר הזה היא לגיטימית וגורמת לכך שאת הבעיה של עכו צריך לפתור בצורה יסודית על-ידי הקמת ועדה בין-משרדית שתטפל בכל הבעיות של עכו.
היו"ר אופיר אקוניס
רעיון טוב.
מסעוד גנאים
עלינו לזכור שעכו היא עיר מעורבת, היא עיר ייחודית, וגם אונסק"ו הכריז לפני כשנתיים או שלוש שנים על כך - -
אורלי אריאב
תשע שנים.
מסעוד גנאים
- - שהיא מקום תיירותי עולמי, שצריך להכיר בו, וזה מצריך גם שיפור מצבם של האנשים בעכו.
היו"ר אופיר אקוניס
ומה נעשה מאז ההכרזה?
מסעוד גנאים
אתה יכול לשאול. שום דבר.
אורלי אריאב
שיפוץ פיזי בעיקר, של הנכסים – על חשבון הדיירים.
היו"ר אופיר אקוניס
על חשבון הדיירים?
קריאה
כן.
זיוה שנהב
לא, לא.
אמונה ח'אלדי
איך לא? אתם עושים ואנחנו משלמים. שולחים לנו פתק: עשינו תיקונים בגג, 1,900 שקל, אתם חייבים לשלם. וזה רחוק מאיתנו – אני רק מסתכלת על זה.
מסעוד גנאים
אני מקווה שתצא מכאן המלצה וקריאה באמת להתחשב במצבם הסוציו-אקונומי של האנשים בעכו, ושתקום ועדה בין-משרדית שתטפל בצורה יסודית בבעיותיה של עכו ובתושבים של עכו.
היו"ר אופיר אקוניס
ועדה בין-משרדית זה בסמכות הממשלה, אבל זה בהחלט רעיון.
מסעוד גנאים
קריאה או המלצה מהוועדה.
היו"ר אופיר אקוניס
בהחלט רעיון טוב. תודה רבה. חבר הכנסת זחאלקה, בבקשה.
ג'מאל זחאלקה
אנחנו מכירים את הנושא בעכו, הבעיה היא לא חדשה, היא נגררת הרבה שנים. תושב עכו לא יודע מי מטפל – פעם מינהל מקרקעי ישראל, פעם המינהל, פעם עמידר, פעם רשות הפיתוח, פעם העירייה.
היו"ר אופיר אקוניס
בשביל זה אנחנו עושים רפורמה.
ג'מאל זחאלקה
כל כך הרבה רשויות, וההרגשה של התושבים, שכל הרשויות האלה – במקום לבוא לשרת את האזרח – הם באים להקשות עליו. אני חושב שהשאלה היא מה המדיניות ואיך צריך לטפל.

השאלה אם אתה בא במדיניות לטובת התושבים, אתה רוצה לפתור את בעייתם, אתה רוצה לעזור להם – וכידוע, רובם ככולם של האנשים האלה שבהם מדובר הם אנשים קשי-יום; ידועות הבעיות החברתיות בעכו. לא מדובר באנשים עשירים שמשתלטים על נכסים כדי למכור אותם אלא באנשים שרוצים לחיות.


אני חושב שהגישה צריכה להיות גישה חיובית, לשנות גישה לגמרי ולבוא עם מערכת מיוחדת – כפי שהציע חבר הכנסת גנאים, זו הצעה טובה – אבל השאלה היא מה הכוונה: האם לפתור את הבעיה, לעזור לאנשים, להעמיד הלוואות מיוחדות, שהעירייה גם תירתם לנושא הזה, ואז אפשר לפתור את הבעיות. לא השוט של הפינוי הוא הפתרון, זה מחריף את הבעיה.
ואני רוצה להגיד
הכרזת עכו כאתר שימור למורשת האנושית אמורה להיות ברכה לתושבי עכו, וזה הופך לקללה. אנשים לא רוצים את זה כי זה בא על חשבון התושבים, לא לרווחת התושבים. אנשים היו צריכים לרקוד ברחובות – הנה, אנחנו הוכרזנו כאלה – ועכשיו מתייחסים לעניין הזה כאל מבנים. המורשת האנושית זה אבנים, זה לא בני אדם שחיים במקום ושצריך לשפר את מצבם.
היו"ר אופיר אקוניס
אבל האבנים האלה אמורות להביא הרבה אנשים.
ג'מאל זחאלקה
יפה, אבל מה עם אנשים שחיים שם? אנחנו בעד שיפור המצב.
היו"ר אופיר אקוניס
הכוונה היתה להגדיל את התיירות במידה ניכרת.
חנין זועבי
זה הורס את עכו העתיקה.
ג'מאל זחאלקה
יפה, אבל זה בא על חשבון אנשים. רוצים גם לפנות יותר כי רוצים לשקם.


ישנן תוכניות שפורסמו, ומכאן החשש של אנשים – שרוצים להכניס לשם אמנים, כי האמן בעל המצפון הגדול, הוא יכול רק לצייר על חשבונו של העני שגורש מהבית שלו. ההשראה האמנותית אז לא יכולה לפרוץ - - -
היו"ר אופיר אקוניס
רק שתדע שהאמנים האלה, בדרך כלל הם ראשוני התומכים באוכלוסייה הערבית, למיטב ידיעתי.
ג'מאל זחאלקה
אני יודע, הם רוצים לבוא, ומישהו אמר פעם: מאחורי כל עידוד של תרבות יש ברבריזם.
היו"ר אופיר אקוניס
זה דיון מאוד מעניין, אתה יודע.
ג'מאל זחאלקה
זה בדיוק העניין.
היו"ר אופיר אקוניס
אני בטוח שבכפר עין הוד אין מצביע אחד של הליכוד. וגם ביפו העתיקה – אם הבנת את הערתי.
ג'מאל זחאלקה
הבנתי את הערתך טוב מאוד, ואני לא רחוק ממך בעמדה כלפי השמאל הציוני.
היו"ר אופיר אקוניס
מאה אחוז.
ג'מאל זחאלקה
הדואליות שלו. זה לא העניין.

אני חושב שלא יכול להיות שבאים ומכריזים על עכו כעיר מורשת תרבות אנושית, ומתייחסים בצורה ברברית לאנשים. זה העניין.

אני חושב שמוועדת הכלכלה צריכה לצאת קריאה. ישנן הבעיות הפרטניות. כל בית – אתה יכול לשמוע סיפור במשך שלוש שעות, לפחות.
היו"ר אופיר אקוניס
בטוח, אין ספק.
ג'מאל זחאלקה
יש את הסיבוך הזה והסיבוך הזה. אני חושב שבסופו של דבר אסור לנו לתת לביורוקרטיה ולפוליטיקה להשאיר מאחוריהן שובל של אומללות, של סבל. זוהי בעצם מטרת העבודה הפוליטית – שאנחנו לא נגרום בהחלטות שלנו סבל מיותר ולא מוצדק של אנשים.

ידוע שיש מצב מיוחד בעכו - יש היסטוריה, יש בעיות ביורוקרטיות, ואם יש גישה חיובית, הכול ישתנה, וכל דבר הוא פתיר.
בא אלינו נציג עמידר ואומר
אנחנו לפי הסעיף הזה ולפי הסעיף הזה – אתה יודע, עם כל כך הרבה סעיפים אנשים יעופו. וגם הפרשנות של הסעיפים. אתה יכול לפרש אותם בצורה כזאת ובצורה אחרת.

אבל מעבר לזה ומעבר לסעיפים, יש אפשרות – זה עניין של מדיניות – אלה לא סעיפים קדושים אם המדיניות היא לעזור לאנשים, ואני חושב שככה צריכה להיות המדיניות.

איזו תרבות זאת אם מגרשים את האנשים מהבתים שלהם? דובר כאן על 25 פלוס 22, אבל ידוע שיש מאות מקרים אחרים. הוא מדבר על אלה שהוצאו.
אליעזר טולדנו
לא הוצאו. אף אחד לא הוצא.
ג'מאל זחאלקה
הוצאו צווי פינוי.
היו"ר אופיר אקוניס
הוצאה לפועל.
אליעזר טולדנו
לא הוצאו. אין כזה דבר.
יורי גמרמן
יש פה הערת ביניים. אתה אמרת: מגרשים מבתיהם.
היו"ר אופיר אקוניס
בבקשה. מטעם מי ההערה?
יורי גמרמן
גמרמן יורי, מינהל מקרקעי ישראל. אני רוצה להדגיש: זה לא בתיהם. נאמר פה שהם מגורשים מבתיהם. הסברנו שהמצב הוא לא בדיוק כך.
ג'מאל זחאלקה
אלה בתיהם של מי? שלך?
יורי גמרמן
כן.
ג'מאל זחאלקה
שלך אתה?
יורי גמרמן
לא שלי. של מי שאני מייצג.
היו"ר אופיר אקוניס
של המינהל.
חנא סוייד
מה זה בית?
ג'מאל זחאלקה
משפחה שגרה 50 שנה בבית.
חנא סוייד
איך אתה מגדיר בית? בית זה מקום שבו אנשים גרים, לא?
היו"ר אופיר אקוניס
לא. יש בית ויש רכוש. למשל, אני גר בבית אבל הבית הוא לא הרכוש שלי.
חנא סוייד
הוא דיבר על בית, שזה לא בית שלהם. זה בית שלהם.
היו"ר אופיר אקוניס
זה הבית שלי, אבל לא הרכוש שלי.
יורי גמרמן
זה לא שלהם.
היו"ר אופיר אקוניס
נכון זאת ההבחנה? הבית הוא בית, הרכוש הוא לא הרכוש.
יורי גמרמן
בדיוק כך.
חנא סוייד
אדוני היושב-ראש, אני לא חושב שאתה צריך ללמד אותו מה ההבדל. זו לא כוונת הדיון.
היו"ר אופיר אקוניס
לא, אבל זאת הבחנה חשובה.
ג'מאל זחאלקה
זאת הבחנה חשובה מאוד. אמרתי רק שאנשים שגרים 60 שנה בבית שלהם, ומשלמים דמי שכירות סמליים, אז זה הבית שלהם. של מי הבית? של מי?
היו"ר אופיר אקוניס
אמרנו, הסכמנו שהבית - - -
ג'מאל זחאלקה
זה המקור – אלה בתים של פליטים פלסטינים, שעמידר השתלטה עליהם, ועכשיו - - -
היו"ר אופיר אקוניס
חבר הכנסת זחאלקה, אני לא בטוח, אני ממש לא בטוח - - -
ג'מאל זחאלקה
הוא פתח את השאלה הזאת.
היו"ר אופיר אקוניס
מר גמרמן, אני גם לא מציע שנפתח את שאלת הפליטוּת, הייתי אומר, או הפליטים, מכיוון שאנחנו נבדוק מי בדיוק יצא מהבית הזה בכ"ט בנובמבר? – לא, סליחה, יותר מאוחר. בחודש מאי 48'. זאת שאלה כבדת-משקל.
יורי גמרמן
מה שרציתי להגיד, שהוכח פה שאנחנו בסופו של דבר מנסים למצוא פתרון – נקרא לזה לפולשים הוותיקים – ורוב התביעות מתנהלות נגד הפולשים הטריים.
היו"ר אופיר אקוניס
שזה בערך כמה זמן? מה זה טריים, בסדר גודל של זמן? מה זה טרי לעומת פולש ותיק?
יורי גמרמן
30 יום זה טרי.
אמונה ח'אלדי
והוותיק - כמה שנים, אדוני?
עמי ליברמן
שוב, כל האגדה האורבנית הזאת על מאות צווי פינוי היא רק אגדה.
מסעוד גנאים
- - -
היו"ר אופיר אקוניס
אבל הוא אמר שאין. הוא אמר שלא פונו גם שלוש שנים, חבר הכנסת גנאים. אני שמעתי שמר ליברמן אמר שלא היו.


מר ליברמן, אתה אמרת שבמשך שלוש שנים לא היה פינוי אחד.
עמי ליברמן
נכון.
היו"ר אופיר אקוניס
אז אני ציטטתי נכון.
ג'מאל זחאלקה
כמה יש בבתי-משפט?
היו"ר אופיר אקוניס
אני חושב שזאת האמירה הכי חשובה שנשמעה בישיבה הזאת.
אורלי אריאב
היא לא נכונה.
היו"ר אופיר אקוניס
לכם יש השגות על האמירה הזאת?
אורלי אריאב
כן. מפי המנהלים של עמידר בעצמם.
ג'מאל זחאלקה
אני רק רוצה להציע הצעה. אנשים באו לכאן כי יש כאב ויש בעיות, יש צווים ואנשים מתרוצצים בבתי-משפט. מגיעים אליהם כל יום הודעות חדשות.


אני מציע שהוועדה תאמץ את העיקרון של הקפאת המצב הקיים – בלי צווים חדשים, בלי הפעלה- ולפי ההצעה של חבר הכנסת גנאים, שתבוא ועדה בין-משרדית לפתור את הבעיה. אני חושב שזה דבר ראוי, אבל הכי חשוב זה להקטין את ההליך הזה כי יש פה הידרדרות, ויש חשש. אני חושב שזה דווקא טוב שבאו לפני שיש פינוי המוני, או פינוי של הרבה אנשים. באנו להתריע, כי קיים חשש כבד אצל אנשים – ואנשים שומעים ורואים תוכניות, דרך אגב, שמראות שהכוונה היא להפוך את העיר העתיקה לעיר של אמנים.
היו"ר אופיר אקוניס
אני באופן אישי לא שמעתי.
ג'מאל זחאלקה
אני שמעתי, אני אראה לך את התוכניות של העירייה. אינני יודע אם נמצא פה נציג העירייה.
מיכל סופר
יש. מהנדסת העיר.
היו"ר אופיר אקוניס
מהנדסת העיר עכו, אני אשמח לשמוע אותך.
ג'מאל זחאלקה
דרך אגב, בנוסף לכל אלה יש גם רשות העתיקות ויש משרד התיירות – 20 גופים שמטפלים במקום הזה.
היו"ר אופיר אקוניס
אני לא בטוח שפיתוח כלכלי ותרבותי יזיק לתושבים.
ג'מאל זחאלקה
יפה, בסדר.
מסעוד גנאים
לא יזיק. ככה צריך להיות.
היו"ר אופיר אקוניס
אתה אומר: לא על חשבונם אלא ביחד, בשיתוף פעולה.
ג'מאל זחאלקה
להפך. את זה צריך לפתח. שיהיו להם מקומות עבודה, בתים יותר יפים – זה בסדר גמור.
היו"ר אופיר אקוניס
נכון. ודאי.
ג'מאל זחאלקה
אבל לא שזה יבוא על-ידי פינוי – שהם לא מספיק נחמדים, צריך להביא אנשים עם משקפיים עגולים...
היו"ר אופיר אקוניס
תודה רבה. לנושא האמנים מהנדסת העיר רצתה להעיר, אבל בבקשה, מר ליברמן.
עמי ליברמן
יש, נדמה לי, כעשר מעין דירות ריקות, שאיש לא פונה מהן – ממתינות מזה שנים לאמנים. היחידות האלה במצב מאוד מאוד לא טוב. אף אמן לא ייכנס לשם, וכנראה גם לא מישהו אחר, אז אף אחד- לא מפנים אותו עכשיו כדי שיכניסו לשם אמנים.
היו"ר אופיר אקוניס
אז אני מציע שבפסטיבל הקרוב באוקטובר תציעו לכמה מהאמנים להתגורר בתוך הדירות הללו. תשאירו אותם שם כבר, שלא יחזרו למרכז או למקומות אחרים.
מסעוד גנאים
פתרונות יש לך...
היו"ר אופיר אקוניס
מהירים מאוד. אגב, אני מקווה שהפסטיבל יתקיים השנה. אני חושב שהוא הביא הרבה פרנסה לעכו, הרבה כלכלה טובה – זה דבר חשוב, אני מקווה לפחות.
ג'מאל זחאלקה
במקביל, שיהיה פסטיבל מואזינים ברחביה.
היו"ר אופיר אקוניס
אין בעיה, למה לא?
ג'מאל זחאלקה
קריאת קוראן ברחביה.
היו"ר אופיר אקוניס
מה רע בזה? כל עוד זה במסגרת תרבות, שזה טוב ואנשים נהנים מהתרבות ומהסדר הטוב, זה דבר טוב. עורכת-דין אריאב, בבקשה.
אורלי אריאב
אני לא רוצה פה לטחון מים. אני חושבת שאנחנו באנו לפה, ואין לנו טענה – בטח לא כלפי עמידר. אנחנו בהחלט מודעים לכך שבעמידר מנסים להגיע להסדרים עם הדיירים בכל דרך אפשרית, ועמידר בסופו של דבר גם פועלים לפי הנהלים של המינהל ולפי חוק, כפי שהם בעצמם אומרים.
היו"ר אופיר אקוניס
נכון.
אורלי אריאב
אנחנו גם מודעים לכך שבשנים האחרונות הושקע הרבה מאוד כסף בעיר העתיקה – גם על-ידי המינהל וגם על-ידי החברה לפיתוח עכו. כל הנושא של העברת רחוב 10 לחברה לפיתוח עכו, ומיני פיילוט, ופיילוט – יש הרבה נושאים סביב העניין הזה.


אבל אנחנו כן רואים שינוי מאוד משמעותי במגמה סביב הנושא של הפינויים, בעקבות שתי החלטות משמעותיות. האחת, ההחלטה שהתחילה עוד ב- 96' אבל בעצם פה ההחלטה היא מ- 2002 של המינהל לגבי מכר הנכסים, והשנייה היא ההכרזה של אונסק"ו על העיר כעיר מורשת עולמית.


שני הדברים האלה נתנו בעצם "פּוּש" מאוד גדול והביאו לשינוי משמעותי בכל מה שקשור לקצב שבו הדברים מתנהלים ומתפתחים היום.
לאה ורון
באיזו שנה היתה ההכרזה של אונסק"ו?
אורלי אריאב
ב- 2001.
זיוה שנהב
ב- 2000.
היו"ר אופיר אקוניס
האם זה באותה שנה שבה תל-אביב הוכרזה?
זיוה שנהב
לפני. ב- 2000.
אורלי אריאב
בהחלט, בהכרזה מ-2001, נאמר ש"הוועדה ממליצה על נקיטת צעדים לשיפור המצב החברתי והכלכלי של התושבים המקומיים, שיבטיחו כי עכו העתיקה תישאר עיר חיה ונושמת."


בעניין הזה אני רוצה להזכיר לכולנו את מה שקרה ביפו העתיקה, ולומר שאני חושבת שצריכה להיות מטרה לכולנו לשמר את עכו כדי שלא יקרה בעכו מה שקרה ביפו – שלא תהיה עיר רפאים, אלא שתהיה עיר תוססת עם תושבים, והמטרה היא באמת להשאיר את הדיירים בעיר ולא לפנות אותם משם.


לגבי פינויים – משיחה שלי עם מנהל עמידר רשות הפיתוח בעכו, נאמר לי במפורש: נכון שלא פונו הרבה אבל פונו בערך שלושה, ובהמשך אמונה תספר פה סיפור על מקרה ספציפי של מישהי שפונתה.
היו"ר אופיר אקוניס
על מעמדם של הפולשים החדשים הרי אין ויכוח שהם צריכים. עליהם אני חושב שאין ויכוח.
אורלי אריאב
אין שום ויכוח על מעמדם של הפולשים החדשים, אבל אצלי ביד יש רשימה של 25 תיקים שאנחנו מכירים ועוד עשרות תיקים שעורך-דין מעכו נתן לי רשימה של תיקים שהוא קיבל, זאת אומרת למעלה מ-50 תיקים שהם כולם תיקים של פינוי, ואף אחד שם הוא לא פולש טרי, כך שהסיפור הזה על פולשים טריים – אנחנו לא מדברים עליהם, הם לא ה- issue פה בכלל. ה- issue הוא אל"ף, ה"פולשים"- במרכאות – שאני לא קוראת להם פולשים, שאלה אנשים שבעצם זכויותיהם בנכס לא הוסדרו, מסיבות כאלה ואחרות, ועמידר מגדירה אותם כפולשים. בי"ת, כל הנושא של ההחלטה לגבי המכר.


באשר למה שנאמר פה לגבי הסכומים. ה- 26% זה פשוט לא נכון כי זה לא לוקח בחשבון שני דברים. ראשית, חלק מהאנשים האלה רכשו את דמי המפתח, שזה 60%, זאת אומרת מראש הם שילמו 60% משווי הנכס, עוד לפני שהם באים היום לרכוש.
רוברט טיבייב
כמה זה בכסף?
ג'מאל זחאלקה
זה לפני 50 שנה.
אורלי אריאב
אתה לא יכול להשוות את זה למחירים של היום. אבל כשאתה לוקח את זה בחשבון, זה לא כמו דיירים בדיור - - -
קריאה
זה לא נכון.
יורי גמרמן
זה בדיוק הנכון.
קריאה
איזו מין מתמטיקה זאת?
יורי גמרמן
אנחנו מוכרים את החלק שלנו, לא שלהם.
היו"ר אופיר אקוניס
מתי שולמו עבור דמי המפתח הסכומים?
אורלי אריאב
בכל שלב של ההיסטוריה, אנשים גם העבירו ביניהם.
היו"ר אופיר אקוניס
אלה סכומים פעוטים, דמי מפתח.
קריאה
אם בכלל.
עמי ליברמן
סכומים פעוטים. מאות תושבים בעכו העתיקה קיבלו את זכות הדיירות המוגנת, ללא העברת זכויות.
אורלי אריאב
זה נכון, אבל עדיין - - -
עמי ליברמן
אז אם זה נכון, למה את אומרת את זה?
אורלי אריאב
כי יש עניין עקרוני. אי-אפשר להציג את זה כאילו הם רוכשים את הנכס ב- 26% מערכו, בלי לקחת בחשבון את העובדה שמבחינה תיאורטית, מכיוון שמדובר פה באמת בנכסים שחל עליהם חוק הגנת הדייר, ובנכסים בדמי מפתח, לכאורה, 60% מהנכס נרכש על-ידי הדייר.
עמי ליברמן
למה את סתם מנפחת דברים?
אורלי אריאב
אני לא מנפחת דברים. תיכף תשמע פה אדם שבעצמו לקח משכנתא.
קריאות
- - -
היו"ר אופיר אקוניס
אל"ף, עורכת-דין אריאב בזכות דיבור. בי"ת, יש לנו עוד ישיבה שנקבעה כבר בעוד כחצי שעה, בבקשה לצמצם את הדברים.
אורלי אריאב
אני אשתדל לצמצם אבל אני מבקשת שלא יפריעו לי, כמו שאני לא הפרעתי להם.
היו"ר אופיר אקוניס
בבקשה. את בזכות דיבור מוחלטת.
חנא סוייד
סליחה, אם הם קנו זכות, גם אם היא בגרוש – הם קנו אותה לפי המחיר שלה. מה זה משנה?
אורלי אריאב
נכון.
חנא סוייד
כל זכות צריכה להיות מיליון שקל?
אורלי אריאב
זה מה שאני מנסה לומר. ברמה החוקית, 60% כביכול, לכאורה, שייך לבעלים וזה אמור להיות, דרך אגב, היתרון שלהם היחידי על פני הדיירים בדיור הציבורי.
היו"ר אופיר אקוניס
אגב, להערתך, אם תוקם שם עיר אמנים ועם הפיתוח, על-פי החלטת אונסק"ו – אני בטוח שהערך של הדירה יעלה פי הרבה, כפי שקרה בשדרות רוטשילד בתל-אביב ובעיר הלבנה בתל-אביב. ואני מציע – אולי כדאי לחשוב – כדאי עכשיו לקנות ב- 60,000 שקל, ולא בעוד שנה או שנתיים או שלוש, ב- 600,000 שקל.
אורלי אריאב
למי שיכול.
היו"ר אופיר אקוניס
באמת, עם כל הצניעות וכל ההבנה, אני אומר לכם: 60,000 שקל זה סכום שהיום הוא בהחלט דבר הגיוני ואפשר לקנות, ועדיף. ואני אומר לכם, גם כנכס נדל"ני – אני לא יועץ נדל"ן – אבל אני אומר לכם, וחבר הכנסת חנין יודע זאת מהעיר שלנו. העיר תל-אביב, כשהוכרזה כעיר לבנה וכעיר שהיא מומלצת על-ידי אונסק"ו, מחירי הדיור – אגב, מעוד סיבות, לא רק מהסיבה הזאת – מחירי הדיור בה עלו במאות אחוזים. ואני, אם רציתי לקנות דירה ב- 2001 ולא קניתי, לא יכול לקנות היום דירה בתל-אביב.
אורלי אריאב
אז קודם כול, אדוני, אני אשמח לערוך לחברי הכנסת שמעוניינים, סיור בעכו העתיקה כדי שהם יחזו בדיוק בנכסים שעליהם מדובר, ואז נשמע אם הם כל כך ישמחו לקנות ב- 60,000 שקל דירה.

מעבר לכך, יש עוד נושא שצריך לקחת בחשבון, וזה עלויות השיפוצים. ההחלטה שדיבר עליה מר ליברמן לגבי השתתפות המדינה בהפרש בין עלות שיפוץ רגילה לעלות שיפוץ לפי חוק העתיקות, היא החלטה מהיום והלאה. לפי הנתונים שקיימים בידיי – שנאמרו כבר במקומות אחרים – למעשה, כמעט שני-שלישים מהנכסים שהיה עליהם צו הסרת סכנה כבר שופצו, ולכן הדיירים כבר חויבו ב- 50% מהעלות הזאת, שזו עלות מאוד מאוד גבוהה שמגיעה לעשרות ולמאות אלפי שקלים. אותם דיירים שמעוניינים לרכוש את הנכס, בנוסף לעלות הרכישה, מתווסף להם גם החוב של השיפוצים, שכפי שנאמר מבוסס גם על-פי חוק העתיקות.
חנא סוייד
כלומר, את אומרת שבעצם אותם דיירים עניים – הם מימנו את רשות העתיקות?
אורלי אריאב
הם מימנו, חלק מימנו. מה זה מימנו? מגיעים להסדרים איתם, אבל מחויבים על-פי חוק – משום שחל עליהם חוק הגנת הדייר – ב- 50% מעלויות השיפוץ.
חנא סוייד
באופן עקיף, יוצא שהם מממנים את רשות העתיקות.
אורלי אריאב
הם מחויבים ב- 50% מעלויות השיפוץ – שחל עליו חוק העתיקות, דהיינו השיפוץ הוא לפי המפרט של רשות העתיקות – כולל קורות עץ בתקרה, כולל כל הדברים שהעלות שלהם מאוד גבוהה.


מעבר לכך, בהחלטה הזאת שהתקבלה לגבי עניין השיפוצים נאמר שהדייר חייב לשלם תוך 90 יום את כל החוב, ואם הוא לא יעשה כן - - -
חנא סוייד
הוא פולש.
אורלי אריאב
לא. הוא יצטרך לשלם את מלוא ה- 50%.
זיוה שנהב
זה לא נכון. פורסים.
אורלי אריאב
אתם רוצים, אני אראה לכם את ההחלטה.
עמי ליברמן
זה לא נכון. הוא צריך להסדיר את התשלום.
קריאות
- - -
אורלי אריאב
אולי לזה אתם מתכוונים. זה לא מה שכתוב.



באשר להחלטת המינהל לגבי המכר, כתוב בהחלטה: "זכויות בעלים בנכסים שדייריהם לא נענו להצעה לרכוש את דירותיהם, ישווקו במכרז חופשי למכירת זכויות הבעלים."


נכון שהיום זה עדיין לא נעשה, אבל זה יוצר שני דברים. אל"ף, זה מעודד את כל הנושא הזה של פינוי, כי ברגע שהנכס פנוי, אפשר למעשה להוציא אותו למכרז חופשי, ואז זוהי מוטיבציה להוציא דיירים. בי"ת, זה אומר שאולי בעתיד כן ישתמשו בסעיף הזה וימכרו על הדיירים.


אנחנו הצענו בנייר העמדה שלנו את אותה הצעה שעליה דובר פה קודם. אנחנו סבורים שצריכה לקום פה ועדה בין-משרדית רצינית שתסדיר את הנושא הזה. כל הנושא של חוק הגנת הדייר לא היה צריך לחול מלכתחילה על הדיירים האלה. זה חוק לא נכון, שלא מתאים. הדיירים האלה – הם צריכים להיות למעשה בסטטוס של דיור ציבורי, ויש פער מאוד גדול בין הזכויות שלהם לבין הזכויות של הדיירים בדיור הציבורי, שפועל במצב הסוציו-אקונומי הזה לרעתם ולא לטובתם.


צריך לייצר פה איזשהו מצב. ברור שמי שיכול לרכוש מבין הדיירים זה נפלא וזה לטובה וצריך לעודד את זה, אבל צריך גם לקחת בחשבון את כל אותם אנשים שלא יכולים לרכוש, וזה חלק גדול מהאנשים, ומה יהיה הפתרון לאותם אנשים, כאשר פתרונות יכולים להיות מרובים.


פתרון אחד יכול להיות שהם יישארו דיירים מוגנים, אבל באמת בתנאי שלא תהיה אפשרות למכור אחר כך את הנכס על הדיירים לאנשים פרטיים. אופציה אחרת יכולה להיות שהנכס יעבור להיות בעצם שייך לדיור הציבורי. הרי גם ככה אנחנו מדברים על מצב שהדיור הציבורי במדינה הולך ומידלדל, ושוב, זה נוגע גם לנושא של הפתרונות. זה לא כאילו שיש פתרון היום לדייר שיוצא מדירות רשות הפיתוח, לקבל דירה של הדיור הציבורי, כי כולנו יודעים שאין דירות ושההשתתפות בשכר דירה היא מאוד מאוד נמוכה. אי-אפשר להפריד בין כל הדברים האלה.

יש מצב מאוד קשה במדינה היום בכל מה שקשור לדיור ציבורי בכלל, ודיירי רשות הפיתוח בערים המעורבות בפרט סובלים משום שהמצב שלהם עוד פחות טוב מזה של הדיירים בדיור הציבורי.

ולכן אנחנו סבורים שמה שאומר החוק זאת נקודה אחת, מה שצריך לעשות בפועל זה כבר עניין אחר. ולהיתלות כל הזמן סביב העניין הזה שיש חוק ויש פסקי-דין של שופטים – שדרך אגב, ברובם הגדול ניתנו בהיעדר הגנה – כך שאי-אפשר להגיד שהיה פה איזשהו הליך משפטי, וישנם פסקי-דין שמוחזקים במגירה כבר משנות ה- 90', ומוּצאים פתאום עכשיו, זה גם לא סביר וזה גם לא הגיוני.

ולכן, צריך להיות פה איזשהו פתרון מערכתי שיפתור את הבעיה הזאת, ואם יורשה אולי לדיירים להתייחס.
היו"ר אופיר אקוניס
מייד. אני רוצה לשמוע את מיכל סופר, מהנדסת העיר עכו. אמונה, את מייצגת את הדיירים?
אמונה ח'אלדי
כן.
מיכל סופר
קודם כול, אפתח ואגיד שבנושא הזה של העבודה של עמידר מול הדיירים, העירייה לא מתערבת. אין לה מדיניות, היא לא מתערבת, היא לא חלק מהתהליך.
היו"ר אופיר אקוניס
כפי שקורה ברוב המקומות.
מיכל סופר
כן, וכמו שהוצע פה – מישהו הציע שהעירייה תיתן הלוואות או דברים כאלה – העירייה לא יכולה והיא לא מתערבת בנושאים האלה.


מבחינת העירייה, העירייה מקבלת – וזה חלק מהמדיניות שלה – זה האופי של העיר העתיקה, כולל התושבים. במסגרת המדיניות הזאת, העירייה מפתחת, והוקם לאחרונה מתנ"ס חדש לאוכלוסייה הערבית – סראייה – בעיר העתיקה, ועכשיו אנחנו עובדים על שיפוץ של מתנ"ס נוסף, של מרכז קהילתי נוסף, לאוכלוסייה. מבחינתנו, אנחנו עושים הכול כדי לשלב ולהיטיב עם האוכלוסייה.
חנא סוייד
גברתי, מעניין מה שאת אומרת. מה, העירייה התנתקה מהתושבים שלה? מה זאת אומרת, כאילו שהם גרים נגיד במקום אחר? לא אכפת לה? לא מתערבת?
היו"ר אופיר אקוניס
לא. זה מבחינת הסמכות.
חנא סוייד
אדוני היושב-ראש, אני לא חושב שעירייה יכולה לשתוק על תופעה שהיא רואה לגבי התושבים שלה, שיש בה קשר בין השלטון המרכזי או זרועותיו השונים, לבין האוכלוסייה שלו. איזו מדיניות זו שהעירייה אומרת: לא, אנחנו לא מתערבים?
מיכל סופר
העירייה רואה את התהליך המאוד חיובי ואנחנו רואים - - -
חנא סוייד
איזה? מה חיובי? ההוצאה לפועל?
מיכל סופר
לא. אני לא מדברת על ההוצאה לפועל.
חנא סוייד
אלא מה?
מיכל סופר
אני מדברת על המשפחות שמגיעות להסכמים, שרוכשים את הדירות, שמשפצים את הדירות.
חנא סוייד
צריך לעודד את זה.
מיכל סופר
כן. ואנחנו מעודדים את זה ואנחנו שמחים מאוד לתהליך הזה ומלווים אותו. מבחינתנו, הנושא של עיר מורשת עולמית – זה קשור. המאמץ הגדול שאנחנו משקיעים זה גם בנושא של
הפעילויות בעיר העתיקה – בהקמה של מלונות, באמת להפוך אותה לעיר תיירות, כי כל מי שמגיע לעכו בתחום הזה מרגיש שיש עוד הרבה מה לעשות לטובת התושבים, לטובת העיר, לטובת כולם – שהעיר העתיקה תפרח ותהיה בה הרבה תיירות, לפרנסה של האנשים, ובזה אנחנו פועלים הרבה מאוד.


יזמנו עכשיו תוכנית משותפת עם התושבים בשוק הלבן – לשפץ אותו.
חנא סוייד
השיפוץ של המתנ"ס נעשה בכסף של השגרירות האמריקנית?
מיכל סופר
אחד נעשה בתרומה הזאת.
קריאה
זה לא מתנ"ס.
מיכל סופר
המתנ"ס השני - במימון של העירייה, יחד עם משרד השיכון – ליד המגדלור.
חנא סוייד
האם אתם מנסים להציע איזשהם פתרונות חליפיים למגורים של האוכלוסייה הערבית הספציפית הזאת?
מיכל סופר
אני רוצה להגיד, כבוד היושב-ראש – בעיר עכו כולה מתגוררות הרבה מאוד משפחות ערביות. בעצם, האוכלוסייה הערבית לא מצטמצמת רק בעיר העתיקה, היא נמצאת בחלקים אחרים של העיר, וכל פתרונות הדיור וכל נושא הדיור – אנחנו רואים אותו בראייה כללית, לא רק בנושא של העיר העתיקה.
סיהאם מנסא
אבל העירייה מתקנת רק איפה שיש תיירות.
מיכל סופר
לא. העירייה לא מתקנת.
סיהאם מנסא
תיכנסי בפנים ותראי. רק ברחוב הראשון הם נותנים - - -
אורלי אריאב
זה לא העירייה. זה החברה לפיתוח.
היו"ר אופיר אקוניס
מהנדסת העיר, זה דבר חשוב לעשות את השיפוץ גם בתוך הסמטאות, ולא ברחוב המתוייר.
סיהאם מנסא
רק איפה שיש "טוריסטים".
פתחי עסכרי
המתנ"ס שדיברת עליו, 10 חדרים. את אומרת שזה מתנ"ס. זה לא מתנ"ס. זה חדר אחד, מטר על מטר.
מיכל סופר
איזה מתנ"ס? אתה מדבר על הסראייה?
פתחי עסכרי
כן, על סראייה.
מיכל סופר
אנחנו עכשיו משפצים מבנה שהיה פעם מין ארמון – של 400 מטר מרובע – מקום מאוד מיוחד, מאוד איכותי, לצורך מועדון קהילתי.
סיהאם מנסא
איפה זה? ויצ"ו.
מיכל סופר
לא, אני מדברת על מבנה שהיה ריק עשר שנים.
חנא סוייד
גברתי, אולי בהיעדר עניין של היושב-ראש, אני אשאל אותך מה יש לך להגיד לגבי הנושא הספציפי. התחלת לדבר על שיפוץ ארמון. מה יש לך להגיד על הבעיה הספציפית הזאת? אם התשובה שלך, שאתם, זה לא מעניין אתכם – אז אני מבין שאין לך מה להגיד בעניין הזה.
מיכל סופר
לא, אני אמרתי שאנחנו מקבלים את האוכלוסייה כפי שהיא בעיר ועושים הכול כדי - - -
חנא סוייד
מה הכול? מה אתם מתכננים כדי לפתור את מצוקת הדיור של אותן משפחות, שהן בסכנה של פינוי ?תתייחסי נקודתית.
אורלי אריאב
העירייה לא מעורבת בנושא.
חנא סוייד
תראי, אני לא רוצה, ולא התכוונתי שבדיון הזה אנחנו נתחיל לדבר מהתנחלויות בלתי חוקיות עד אמנים ביפו. אני לא התכוונתי, וזוהי בעצם הסטה מכוונת של הדיון הזה.


אני רוצה שהמשפחות האלו ימצאו לפחות איזושהי תקווה מהדיון הזה, אחרת אנחנו עושים צחוק מהתפקיד שלנו כאן.
היו"ר אופיר אקוניס
תעני בבקשה לגבי העניין של עכו העתיקה. אתה עוד לא יודע מהי הודעת הסיכום, אז מה אתה מסיק מסקנות.
חנא סוייד
לא, אני רוצה להתריע שאנחנו לא נסיט. אני לא התכוונתי פה לשחק משחקים פוליטיים.
היו"ר אופיר אקוניס
רק שתדע שביפו העתיקה, המצב – תאמין לי, קחו דוגמה מדברים טובים. תן לי לתת לך עצה קטנה – באמת, קחו דוגמה. אני אומר לך – וזה דבר שהוא גיאו-פוליטי – הלוואי, הלוואי וחלק מהאוכלוסייה באזורנו הקרוב היה לוקח דוגמה ממדינות המפרץ, איך מקיימים חיים נורמליים וטובים ועשירים, והייתי שם במדינות האלה. הלוואי, כי תאמין לי, זה היה טוב לכולם.
חנא סוייד
מה הקשר לעכו? מה הקשר?
היו"ר אופיר אקוניס
זה קשור, תאמין לי.
חנא סוייד
אני לא רוצה להתווכח עם היושב-ראש. אני לא רוצה לבזבז את הזמן. אני רוצה להתעמק בבעיה. אותי לא תסיט.
מסעוד גנאים
בדובאי היית?
היו"ר אופיר אקוניס
כן, בדובאי – יוצא מהכלל.
חנא סוייד
תעזוב את דובאי.
אורלי אריאב
דובאי, יש להם הרבה כסף, אי-אפשר להשוות את המצב שלנו לדובאי.
היו"ר אופיר אקוניס
אני אגיד לך מה ההשוואה. כשעוסקים בדברים חיוביים – גם מקבלים דברים חיוביים. תאמין לי, יש מקום – לא נפתח הרי בדיון היסטוריוסופי. מהנדסת העיר, בבקשה.
חנא סוייד
אתה פותח.
היו"ר אופיר אקוניס
לא, לא, רק הערה.
מיכל סופר
אני מרגישה שאמרתי כל מה שיש לי לומר, זה חוזר. בנושא הספציפי שעולה כאן – בנושא של כמה משלמים הדיירים ואם יש הלוואות או אין הלוואות – העירייה לא מתערבת בזה. היא בעד למצוא פתרונות, אבל היא לא יכולה להכריע לכאן או לכאן.
אורלי אריאב
אבל היא גם לא מתערבת. האמת היא שזאת כבר ישיבה לפחות שלישית או רביעית בנדון, ומעולם ראש העירייה לא הטריח את עצמו להגיע – לא לכאן וגם דרך אגב לא לענות לנו לכל ניירות העמדה ולכל המכתבים שכתבנו לו רק כדי לקבוע איתו פגישה.
מיכל סופר
קיבלתם תשובה.
אורלי אריאב
אני לא באה בטענות אלייך, אני מדברת כרגע על ראש עיריית עכו.
היו"ר אופיר אקוניס
לא התקיימה איתו אף פעם פגישה בנושא הזה?
אורלי אריאב
לא. אנחנו פנינו אליו אין-ספור פעמים בבקשה לקבוע איתו פגישה סביב הנושא הזה. מה שהוא כתב לנו זה משהו כללי – שאנחנו מקדמים כל הצעה – ובזה הוא הסיט את ידו מהעניין. המעורבות שלו בעניין הזה היא ממש מינימלית. הוא מבחינתו לדעתי היה מאוד מעדיף שהאוכלוסייה החזקה תיכנס לתוך העיר העתיקה, ולדחוק את רגליה של האוכלוסייה החלשה החוצה.
ג'מאל זחאלקה
מהנדסת העיר, האם יש כוונה לשכן אמנים בעיר העתיקה?
מיכל סופר
אין תוכנית לאיזשהו שינוי של אוכלוסייה בכלל או התערבות בנושא הזה. אין שום תוכנית כזאת. יש, כפי שנאמר, ניסיון ליצור גלריות או ליצור איזשהן פעילויות במקומות מאוד ספציפיים. אנחנו מאתרים, מחפשים בנרות נכסים שאפשר לפתח אותם.
חנא סוייד
אם זה בא על חשבון האוכלוסייה...
עמי ליברמן
אלה דירות פנויות שאיש לא רוצה לגור בתוכן.
היו"ר אופיר אקוניס
היא אמרה: לא. אמר מר ליברמן שזה עשר דירות. סליחה, חבר הכנסת סוייד, אתם חייבים להקשיב גם לדברים של מה שנקרא, הייתי אומר, השלטונות או זרועות הביצוע.


אני שומע; תאמין לי, בניגוד למה שאתה חושב, גם כשאני כותב אני שומע. הוא אמר שיש עשר דירות פנויות ובהן יש רעיון מסוים לשכן אמנים. זה טוב, תאמין לי, הדברים האלה הם רק תורמים. למה לראות כל דבר כדבר שלילי?
חנא סוייד
אתה חושב שאני נגד?
היו"ר אופיר אקוניס
כן, לפעמים נראה שכן.
חנא סוייד
אדוני היושב-ראש, היגיון ישר הוא טוב לכולם.
היו"ר אופיר אקוניס
נכון.
חנא סוייד
אבל פה מדובר האם אמנים יבואו לגור בִּמְקום, או בנוסף.
היו"ר אופיר אקוניס
לא.
חנא סוייד
בִּמְקום – לא טוב. בנוסף – אהלן וסהלן.
מסעוד גנאים
על חשבון. אם זה win-win – זה טוב; אם זה win-lose – זה לא טוב.
היו"ר אופיר אקוניס
אמונה ח'אלדי ביקשה לדבר, אני מבקש לשמוע אותה. את מתגוררת שם? בבקשה.
אמונה ח'אלדי
אדוני, אני נולדתי בעכו, בעלי נולד בעכו, ואבא שלו גם נולד בעכו. הייתי מטפלת לפני זה, התחתנתי בשנת 86'. שכרתי דירה בעיר, גרתי שם שנה, ואז באו הרוסים – התחילו להעלות את המחירים. חזרתי לעיר העתיקה אצל המשפחה של בעלי. מאז גרנו שם עד שנפטר אבא של בעלי – הוא נפטר בן 70.
היו"ר אופיר אקוניס
את מתכוונת לעלייה מברית-המועצות.
אמונה ח'אלדי
כן, הם באו, והעלו את המחירים, עברתי לאבא של בעלי. נפטר אבא של בעלי, אני כבר מתגוררת בבית שלו 18 שנה.


פתאום, אני מקבלת נייר – צו פינוי. הלכתי לעמידר ושאלתי: מה המכתב הזה? הם אומרים: צו פינוי, ואמרו: אל תפחדי, תלכי הביתה, את לא יוצאת, נעשה משהו קטן וזהו. שאלתי: מתי לבוא? אמרו: תבואי בשבוע הבא.
באתי אחרי שבוע, אותו דבר
אל תפחדי, תלכי הביתה. ככה בערך שנה – אל תפחדי ואל תדאגי, אנחנו שולחים את המכתבים של בית-משפט, ואנחנו זורקים. אל תדאגי.


ישבתי בבית בראש שקט. אני רוצה לשלם שטרות, אמרו: לא תשלמי, נעשה לך ועדת חריגים, מורידים לך מהחוב של אבא של בעלך, ותשלמי סכום קטן.


עכשיו רוצים להוציא אותי מהבית, לא רוצים לעשות לי תשלומים. רוצים 180,000 שקל ואומרים: אם את רוצה, תשלמי חצי במזומן, אחרי זה נעשה לך את זה בתשלומים.


למה שאני אשלם את החוב של אבא של בעלי? תזרקו את זה ואני אשלם מחדש. לא. גם אם את רוצה את הדירה, עכשיו תיקחי אותה כדייר לא מוגן ותשלמי 1,000 שקל בחודש.
אורלי אריאב
אני רוצה לדייק פה. מה שקרה הוא שאנחנו הגשנו בתיק שלה בקשה לביטול פסק-דין, ששוב כמובן ניתן בהיעדר הגנה, וכשאנחנו הגשנו את הבקשה לביטול פסק-דין, פתאום, בתשובה של עמידר נאמר שהיתה להם ועדת חריגים כבר לפני כמה שנים.


מה קבעה ועדת החריגים? הם צריכים לשלם את הפרש דמי המפתח בין איזושהי דירה קטנה שהיתה להם קודם לדירה של האבא – הגיוני, נכון?
היו"ר אופיר אקוניס
כן.
אורלי אריאב
אבל בנוסף לכך, הם חייבים לרכוש את הנכס בדמי חכירה, פתאום יש התניה. אם הם רוצים להמשיך לגור בנכס – הם חייבים לרכוש אותו. ואם הם לא יכולים לרכוש? ואז הוא בא ואמר לה משהו על 80,000 שקל – היא לא ידעה בדיוק למה הכוונה שלו 80,000 שקל. כנראה שה- 80,000 שקל זה העלות שהם עשו הערכה לרכישה בדמי חכירה. מכיוון שהם לא יכלו לעמוד בדמי החכירה, הם אמרו: לא.


אז היתה עוד ועדה, ומה אמרה הוועדה הזאת? תוותרו גם על זכויות שלכם בדמי מפתח בדירה הקטנה, גם על הזכויות בדמי מפתח של האבא, ותשלמו דמי שכירות ראויים, כאילו שאתם לא דיירים מוגנים.


דהיינו, הגענו למצב שהיום, כשרוצים להסדיר זכויות של אנשים – שיש להם זכויות; הם לכאורה דיירים ממשיכים בנכס – כדי לעשות זאת, מחייבים אותם לרכוש בדמי חכירה. כל ההחלטה הזאת של המכירה מכניסה כאן לאיזשהו מומנטום בעייתי מאוד, במיוחד כאשר מדובר באנשים שאין להם יכולת לרכוש.


אני רוצה לומר – אף אחד כאן לא נגד הדברים הטובים שנעשים. כל מה שאנחנו אומרים זה שהושקע המון כסף בעיר העתיקה, אבל רוב הכסף הושקע בפיתוח הפיזי – בהתחלה, במשך שנים, בעיקר בנכסים ציבוריים שנועדו לתיירות, בשנים האחרונות מתחילה גם השקעה בדירות הפרטיות, אבל אז זה עולה לדיירים המון כסף, והחובות האלה מביאים אותם אחר כך למצב שהם לא באמת יכולים לשלם, ובסופו של דבר זה יכול גם להביא לכך שהם יפונו, וזאת הבעיה.
היו"ר אופיר אקוניס
תודה. אליעזר טולדנו, מנהל מרחב רשות הפיתוח חיפה.
אליעזר טולדנו
באשר למשפט האחרון שנאמר כאן. אנחנו פועלים כמובן על-פי חוק הגנת הדייר וחוק המקרקעין ונוהלי המינהל וכולי. נאמר גם על-ידי חברי כנסת מכובדים לגבי סעיף כזה או אחר – אין בעיה. אני חושב שהגיע הזמן, אולי שחברי הכנסת המכובדים יתעסקו עם תיקונים בחוק, כי כרגע פועלים לפי החוק.


אז אם יש חוק הגנת הדייר וחוק רשות העתיקות וחוק המקרקעין ונוהלי המינהל, ומקיימים את החוק – אני לא מבין, זה רע?


אבל אני אעזוב את זה ואעבור לפרקטיקה. יש פינויים שבית-משפט קובע. בית-משפט – לאחר דיונים של שנה-שנתיים. אני שמונה שנים בצפון, ליבי-ליבי עם התושבים, משתדל מאוד לעזור ביכולתי.


פינינו בשמונה השנים האחרונות – מתוך כ-100 פסקי-דין, שניים-שלושה, ויש שמות, וגם מי שפינינו זה לא משפחה שגרה בדירה. למה? כי אני עומד בין קביעת פסק-הדין לבין המציאות בפועל. ואני רואה את המציאות ואני מסתובב בבתים, והאנשים שלי בעכו עוד יותר ממני.


ולכן, אנחנו פועלים ברגישות מלאה, ומי שיבדוק אותי, אני אשמח אם הוא יישב איתי עם שמות, עם משפחות.


שנית, חוק הגנת הדייר קובע שכאשר מתקנים צו סכנה – אגב, צו סכנה זה עניין פלילי; אם לא מתקנים אותו, העירייה מוציאה את הצו. אם לא מתקנים אותו, ויקרה חלילה משהו, תשאלו למה. אז רצים ומתקנים.


הגדלנו את מחלקת ההנדסה, גייסנו מהנדסים, קיבלנו תקציבים מהאוצר, והיום רואים את העבודה. אבל בסוף, בקצה, אני צריך לפעול על-פי החוק, שאומר: אם זה עלה 70,000 שקל – 50% על הדייר.
חנא סוייד
את צו הסכנה מוציאה העירייה?
אליעזר טולדנו
בוודאי.
חנא סוייד
בכל זאת מצאנו איזה קשר של העירייה לעניין הזה. קשר קונסטרוקטיבי.
היו"ר אופיר אקוניס
לצו הסכנה, אבל לא לרכוש.
אליעזר טולדנו
יגידו פה תושבים, הם מגיעים לסניף – עשרות ומאות – ואנחנו בסוף פורסים את החובות ל-60 תשלומים, ולעיתים אפילו מאושר לנו ל-90, כדי להקל על התושבים. מביאים את זה לוועדת חריגים, אני יכול להציג פה נתונים שוועדות חריגים ביטלו וקיצצו והורידו חובות, ואנחנו השליחים שנלחמים.
לפעמים אומרים לי בוועדות
מה אתה נלחם – יש בוועדות עשרה אנשים. כן, אני נלחם כי אכפת לי, ואת זה לא שומעים פה. לא שומעים פה.
אורלי אריאב
למה לא? אנחנו אמרנו שהבעיה היא לא עמידר.
אליעזר טולדנו
אני שם כמה שנים. מי שלחץ וביקש, והובלנו חלק מעבודת המטה – אגב, עם ראש העיר מר לנקרי– התושבים רצו לקנות את הנכסים. ואמרו: למה בכל הארץ כן, ובעכו לא? כי עכו היתה מנוּעת מכר, אלפיים שנה. יש פרוטוקולים שלחצנו והובלנו – הנה, הם קונים. ויש עלי לחץ של כ-200 איש שאומרים לי, למה זה לא מתקדם. ואני מתגבר עוד כוח-אדם.
אורלי אריאב
והם כולם תושבים ודיירים?
אליעזר טולדנו
ממה נפשך. שמענו בתחילת הדיון מחבר הכנסת סוייד – אם רוצים לקנות, למה לא לאפשר להם את זה, ריבונו של עולם.
חנא סוייד
נו, מי התנגד לזה?
אמונה ח'אלדי
אבל מאיפה קונים? אין משכנתאות ואין הלוואות בבנק.
חנא סוייד
אני לא צריך להגיד כל מילה עם הלוגיקה שלה. ברור שמי שרוצה לקנות והוא יכול לקנות – אז בוודאי אתם צריכים לעזור לו לקנות.
אליעזר טולדנו
ועוזרים לו.
חנא סוייד
מי שלא יכול לקנות, ויש לו תנאים מיוחדים – לא צריך לכפות את המכירה, ואחר כך כשהוא לא קונה את הדירה, אתם מפרסמים את זה לכל המרבה במחיר.
אמונה ח'אלדי
נכון.
חנא סוייד
לזה אני מתכוון. אתה לא הבנת שזאת כוונתי?
אליעזר טולדנו
הבנתי מאוד.
חנא סוייד
אתה חושב שאם אתה רוצה למכור למישהו, והוא מעוניין לקנות, והוא יכול – אני אבוא להתנגד? אני אעלה את זה כאן? אז בוא לא ניתמם.


אני מדבר על מי שלא יכול לקנות – לא ייהרס התקציב של מדינת ישראל אם הנכס הזה לא יימכר. זה מה שאני אומר.
יורי גמרמן
אני רוצה שיהיה ברור מה אנחנו מוכרים. זאת זכות בעלות של המדינה, זו לא זכות בעלות של הדייר.
חנא סוייד
בסדר, ברור. אתה צריך לשרת את הציבור שלך, אתה לא יכול לשלוח אותם לרחוב.
סיהאם מנסא
לא רק זה. מי שרוצה למכור, בוא נגיד ב- 30,000 דולר, אחר כך אתם עושים ככה ושולחים אחרים, משלמים 150,000 דולר.
יורי גמרמן
אנחנו קודם כול מציעים לדייר המוגן לקנות.
היו"ר אופיר אקוניס
מר גמרמן, יש לי שאלה רעיונית. אם אתם תמכרו בשנה הקרובה ב- 60,000 שקל, וזה יירשם בטאבו, ב- 60,000 שקל יקנה הדייר - - -
אמונה ח'אלדי
אח שלי קנה את הדירה שלו.
היו"ר אופיר אקוניס
אולי הוא קנה דירה ענקית מול הים, כמו שאומרים.
אמונה ח'אלדי
שתי קומות.
היו"ר אופיר אקוניס
שתי קומות, אז זה כבר יותר מקומה.
אמונה ח'אלדי
אבל זה ארבעה חדרים קטנים, 300,000 שקל. איפה 60,000 שקל?
היו"ר אופיר אקוניס
שאלה האם הדירה עוברת בטאבו על שמו של הרוכש.
יורי גמרמן
בחכירה.
חנא סוייד
אולי צריך לחכות לרפורמה.
היו"ר אופיר אקוניס
אולי. זה מה שהצעתי בתחילת הדיון.
חנא סוייד
אז אל תמכרו בינתיים.
היו"ר אופיר אקוניס
האם בעוד שלוש או ארבע שנים, או שמונה שנים, או עשר, הדייר שרכש היום ב- 60,000 שקל במבצע הזה או בתקופה הזאת, יוכל למכור בכל סכום על-פי מחיר השוק?
עמי ליברמן
כמובן.
יורי גמרמן
כמובן.
היו"ר אופיר אקוניס
תודה רבה. חבר הכנסת סוייד, יש פה עסקה.
אורלי אריאב
אבל אתה לא יודע על איזו אוכלוסייה מדובר. הם חיים מהבטחת הכנסה.
היו"ר אופיר אקוניס
אני דיברתי על מחיר השוק בעוד כמה שנים.
אורלי אריאב
אבל מאיפה הם ישיגו את הכסף?
חנא סוייד
תסדיר להם מוועדת הכלכלה הלוואות, הם יקנו.
אמונה ח'אלדי
אני מקבלת 2,100 שקל, איך אני קונה דירה?
אורלי אריאב
כאשר 90% מהדיירים מתקיימים מהבטחת הכנסה, והם לא יכולים לקבל משכנתא כי אף אחד לא יתן להם משכנתא בשוק הפרטי, הם לא יוכלו לרכוש.
היו"ר אופיר אקוניס
תאמיני לי, הייתי יכול לשבת פה עד ארבע אחר הצהרים, זה נושא מרתק. בגבעת עמל ברחוב פנקס בתל-אביב, שהיה מקום איום ונורא, שכוח-אל בתל-אביב, בא קבלן בשם אקירוב וקנה ונתן להם כספים.
ג'מאל זחאלקה
זה תל-אביב. לא עכו.
היו"ר אופיר אקוניס
ברור כשמש.
אורלי אריאב
כי לאקירוב היה כסף לעזור. יש לו פוטנציאל נדל"ני.
היו"ר אופיר אקוניס
בין צפון תל-אביב לעכו יש מרחק גדול, אין ויכוח. אני רק בא ואומר: אם ב- 60,000 שקל קונים היום – אני חושב שזאת הצעה הוגנת – אבל בעוד כמה שנים יוכלו למכור בפי 10 ופי 20, תאמינו לי, בקור-רוח תחשבו. לא צריך כל הזמן להתנגד.
אורלי אריאב
אנחנו לא מתנגדים למכירה למי שיכול.
אמונה ח'אלדי
אדוני, אל תאמין להם. ב-60,000 שקל יתנו לך חדר אחד.
יורי גמרמן
אני רוצה להדגיש שבסופו של דבר, גם המטרה של רשות הפיתוח, המינהל, היא שמירה על האותנטיות של המקום, גם לשקם אותו כלכלית, והפנייה הראשונה שלנו היא לדיירים ולא לגורמים חיצוניים. בסופו של דבר הוכחנו שכמעט לא קיים שאנחנו מוכרים את זכויות הבעלות אם מדובר בדייר מוגן.


אבל, אני רוצה להגיד גם שאם אנחנו עושים את זה – בסופו של דבר זה גם מאפשר לתושבים ליצור קשר עם הקבלן, עם היזם, כך שאפשר להשפיע במקום.
ג'ורג' חאיק
קוראים לי חאיק ג'ורג', אני גר בעכו העתיקה. אני רכשתי את הבית שלי אחרי שקיבלתי משכנתא מבנק ירושלים, ואני גמרתי את תשלום המשכנתא לפני שנה וחצי – אני אפס-אפס במשכנתא.
היו"ר אופיר אקוניס
יפה.
ג'ורג' חאיק
אני קניתי מהווקף של הבפטיסטים בעכו העתיקה בשנת 87'. פתאום, כשהתחיל הפרויקט של השיפוצים האלה, נכנסו לבית שלי וטענו שאני פולש. הצגתי את הניירת שלי.
היו"ר אופיר אקוניס
יש פה בעיה נקודתית.
אורלי אריאב
זאת לא בעיה נקודתית.
ג'ורג' חאיק
אחרי שהצגתי את הניירת שלי, התחילו להציג אותי בתור פושע שמעכב את כל הפרויקט של השיפוצים. מצלמים פה שלב של ריצוף – באמצע העבודה מצלמים, שאני עיכבתי את זה. פורצים לפני שמרצפים. הם שמו את הריצוף וצילמו שאני עיכבתי אותם.


אני אבא של תשע בנות, ופתאום התנפלו עלי שאני צריך לשלם את ה- 33% שלהם – שאני לא שילמתי לווקף, למרות שאני שילמתי לווקף.
אורלי אריאב
לא לווקף. לעמידר.
ג'ורג' חאיק
מה שהם שפטו אותי ב- 63,000 שקל זה ה- 33%. מה הוא מדבר על 60,000 שקל? אז הייתי קונה את הדירה.
היו"ר אופיר אקוניס
מר טולדנו, אתה מוכן להיות בהידברות בנושא הזה?
אליעזר טולדנו
כן.
ג'ורג' חאיק
אם אני משלם את ה- 33% ב- 63,000 שקל – אז אני אשלם 60,000 שקל ואני אקנה את הדירה.
היו"ר אופיר אקוניס
מר טולדנו הסכים להצעתי לשבת איתך עד שהנושא יטופל.
קריאה
הוא קנה את זה מהווקף.
היו"ר אופיר אקוניס
מהווקף, כך שזה לא מהמינהל.
אורלי אריאב
אדוני, הפתרון הוא לא הסדרה פרטנית. הבעיה שהוא העלה כרגע היא לא רק שלו, זה בדיוק מראה כמה הרבה סוגיות יש פה, וכל אחד – יש לו סיפור דומה. דרך אגב, זה בדיוק מה שאמרתי, שהרבה פעמים אנשים שילמו כבר 60%, כך שההצעה של 60,000 שקל זה בנוסף למה שהם כבר שילמו.


המון אנשים, יש להם סוג כזה של בעיות, ולכן הבעיה צריכה להיות כוללת.
היו"ר אופיר אקוניס
תודה. אנחנו חייבים לסיים.


אני מציע את הסיכום הבא: ועדת הכלכלה קיימה דיון, על-פי בקשתו של חבר הכנסת סוייד לדיון מהיר בנושא נכסי רשות הפיתוח בעיר עכו.


מוסכם על כל הצדדים שהחוק והסדר צריכים להישמר באזור, כמו במדינה כולה.


הוועדה מציינת לחיוב את הודעת נציגי עמידר ורשות הפיתוח במינהל, לפיה בשלוש השנים האחרונות לא בוצעו פינויים של דיירים.


הוועדה ממליצה לחברת עמידר ולרשות הפיתוח לפעול להסדרת זכויות הדיירים בדירות, לאפשר להם לרכוש את הדירות, ולבחון הסדרת תנאי התשלום. נא עזרתכם, חברת עמידר.


הוועדה רשמה לפניה את הצעתו של חבר הכנסת גנאים לשר הבינוי והשיכון, לפעול בממשלה להקמת ועדה בין-משרדית למציאת פתרון מערכתי כולל למצבם של תושבי עכו העתיקה, ובהם דיירי רשות הפיתוח, ולטיפול כולל פיזי בעכו העתיקה.


תודה רבה לכם.


הישיבה ננעלה בשעה 11:30.

קוד המקור של הנתונים