הכנסת השמונה עשרה
PAGE
2
הוועדה לפניות הציבור
16.6.2009
הכנסת השמונה עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 11
מישיבת הוועדה לפניות הציבור
יום שלישי, כ"ד סיוון תשס"ט (16 ביוני 2009), שעה 11:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 16/06/2009
פניות ציבור לגבי זיהום אויר בעתלית
פרוטוקול
סדר היום
פניות ציבור בקשר לזיהום אוויר בעתלית
מוזמנים
¶
ח"כ דב חנין
ד"ר מיכה בר חנן – מנהל המחלקה לרישום סרטן, משרד הבריאות
שלמה כץ – מנהל מחוז חיפה, המשרד להגנת הסביבה
כאמל קאזמל – מרכז היתר רעלים, מחוז חיפה, המשרד להגנת הסביבה
אברהם רבינוביץ – מנהל מחלקת רישוי עסקים, מועצה אזורית חוף הכרמל
חגי עטיה – מזכיר עתלית, מועצה אזורית חוף הכרמל
ארז הרפז – סמנכ"ל תפעול, מפעל כרמל כימיקליים
נתן בר דהן – מנהל אחזקה, מפעל כרמל כימיקליים
אליק אלקובי – סגן מנהל ייצור, מפעל כרמל כימיקליים
מוחמד מראענה –מנהל משמרת, מפעל כרמל כימיקליים
אלדד שרוני – יועץ לאיכות הסביבה, מפעל כרמל כימיקליים
רחל בן עזרא – יועצת לאיכות הסביבה, מפעל כרמל כימיקליים
יודקה שגב – איגוד התעשיינים
חזקיה ישראל – איגוד התעשיינים
גדעון בצאל – יו"ר העמותה, כחול וירוק
שחף פישמן- ועד הפעולה, כחול וירוק
דורית קניאגין – ועד הפעולה, כחול וירוק
עו"ד איילת ברעם – קליניקה סביבתית, אוניברסיטת בר אילן
עמרי יוסף – קליניקה סביבתית, אוניברסיטת בר אילן
ירוחם לקרץ – מנכ"ל, איגוד ערים לשמירת איכות הסביבה
עמית רבין – הקואליציה לבריאות הציבור
עו"ד תמר גנות – אדם טבע ודין
היו"ר אורי מקלב
¶
צהריים טובים, אנחנו קודם כל נפתח בסבב היכרות.
(הצגת שמות)
רבותיי, אנחנו יכולים לגשת לעניין. רובכם יודעים שהישיבה הזאת היתה אמורה להתקיים לפני שבוע במסגרת יום איכות הסביבה הבינלאומי על ידי יושב ראש השדולה של איכות הסביבה בכנסת שבראשה עומד חבר הכנסת דב חנין וחבר הכנסת אופיר פינס. אנחנו דחינו את הישיבה לבקשתו של המפעל כרמל כימיקליים. המנכ"ל לא משתתף בישיבה הזאת. הוא כתב לי מכתב שהוא לא משתתף בישיבה הזו בעקבות כך שמתנהל שימוע במשרד איכות הסביבה בעניינם. אנחנו מצאנו לנכון לדון בעניין הזה. אני לא חושב שאפשר להפריד בין הנושא של השימוע לבין הנושא המציאותי מבחינת התושבים. אנחנו נבקש לשמוע בנושא השימוע מה שהיה לפני יומיים. הנושא הוא ברור. אנחנו מתמקדים בנקודה של הפרעה של המפעל לתושבים שגרים בסביבה. אנחנו נרצה לשמוע באיזה סדרי גודל מדובר, מה נעשה בעניין. המפעל הזה בצד אחד ממש גובל עם בתי תושבים. בצדדים האחרים של המפעל הוא נמצא בקרבת מקום במרחק מאתיים מטר, יש מבנה ציבור. אנחנו קיבלנו מדפנה ממרכז המחקר שלנו מסמך מפורט. אנחנו נתחיל עם הפונים. גדעון בצלאל, ראשון הפונים.
גדעון בצלאל
¶
אז קודם כל אני באמת מודה לחברי הכנסת הנכבדים שאפשרו לנו להגיע הנה ולכל האנשים האחרים שהגיעו הנה כדי לסייע לנו במאבק הזה. הנושא של כרמל כימיקליים אני חי אותו כבר כמה שנים. כבר ב-2006 בעקבות תלונות של תושבים עשינו ניטורי אוויר במקום בעזרת קרן שקיבלנו לצורך העניין. הניטורים האלה הם מאוד יקרים. אי אפשר לעשות אותם יום יום. מצאנו כבר בבדיקות הראשונות חריגות של פי 50 מערכי הייחוס של ועדת אלמוג. באזור של תחנת הרכבת, מקום שיום יום הבת שלי נוסעת ברכבת, במקום הזה מצאנו ערכים של פי 50 בחומר פורמלדהיד שמוגדר על ידי המוסד לבטיחות ולגהות כמסרטן ודאי בבני אדם. אנחנו פנינו עם הנתונים האלה למשרד הגנת הסביבה בזמנו.
גדעון בצלאל
¶
אני באמת אקצר. אני לא רוצה להיכנס כאן לפרטים. קיבלתם ערימות של מסמכים. יש במועצה ובמחלקה לרישוי עסקים, יש במשרד להגנת הסביבה. כל הנתונים ידועים. אני לא מומחה. אני גר בעתלית ואני חושב שיש לנו זכות בסיסית לנשום אוויר נקי. מגרש הכדורגל של עתלית יש לו גדר משותפת עם המפעל הזה. מאז אותו ניטור שעשינו ב-2006 נעשו עוד ניטורים הן על ידי המשרד להגנת הסביבה והן על ידי גופים אחרים, חברות. בכל הניטורים האלה ללא יוצא מן הכלל נמצאו חריגות באחוזים כאלה ואחרים וזה מפורט במסמכים. אנחנו הגענו הנה כי הגיעו מים עד נפש. אני לא חושב שישוב כמו עתלית אולי בגלל המבנה הסוציו-אקונומי שלו דווקא אנשים שגרים סביב הישוב הזה, אלה אנשים קשיי יום. אלה לא אנשים שיש להם את הגישה למוסדות. לא יכול להיות שיהיה פה חוק אחד למפעל וחוק אחר לתושבי עתלית. אני מדבר על ילדים שנמצאים בגן ילדים 300 מטר מהמפעל הזה. אני יושב במשרד של גיל דנקנר ומדבר איתו, ואנחנו יכולים לדבר על גלישת רוח ועל דברים כאלה ואחרים אבל המפעל הזה מרעיל את ילדינו יום יום. אז אנחנו לא מדברים פה על איזשהו נושא ירוק של איכות סביבה. אנחנו מדברים פה על דיני נפשות. אנחנו הגענו הנה כדי שתחזקו אותנו, תחזקו את המשרד להגנת הסביבה שבעצם יש שם היום רוח אחרת. יש שר חדש. יש מנהל מחוז חדש. הדברים מתחילים לזוז. בעוד אנחנו יושבים פה ומדברים המפעל הזה ממשיך ופולט פורמלדהיד לאוויר. האמת שמעבר למשפט הזה אני לא צריך להגיד הרבה. תודה רבה.
שחף פישמן
¶
פן נוסף, אני לא אחזור על מה שגדעון אמר, בספטמבר האחרון ובעקבות הניסיון של מפעל כרמל כימיקליים להכניס את מפעל דבקים ורוליט לעתלית קמה קול צעקה של התושבים.
שחף פישמן
¶
היתה הפגנה של למעלה מ-500 איש בנושא הזה מול המפעל. בהמשך לאותה צעקה התושבים, אנחנו, התארגנו ועד פעולה בעתלית של אנשים שלא מוכנים לקבל את הדבר הזה בשוויון נפש והתחלנו לפנות לרשויות שאנחנו מכירים. התחלנו להתכתב עם המשרד, עם המועצה, הכרנו את הגוף שנקרא איגוד ערים. זה נתן לנו איזושהי תמונה שבגדול לא מתבצעת איזה פעילות אכיפה והדברים די מוזנחים. אם אין אני לי מי לי? הנושא באמת בנפשנו. הקמנו ועד פעולה. אותו ועד פעולה שכלל משהו כמו עשרה אנשים התחיל לפעול בצורה מאוד אינטנסיבית מול כל הרשויות. זה אומר מול המשרד, ומול הרשות, ומול האיגוד. יצרנו קשרים עם גופים ירוקים, עם אדם טבע ודין. התחלנו ללמוד את הנושא מכל ההיבטים. ומהר מאוד התחילו להצטבר נתונים. שימועים. נערכו בשנתיים האחרונות 3 שימועים שכל שימוע- - -
גדעון בצלאל
¶
השימוע נערך על ידי המשרד להגנת הסביבה למפעל. אנחנו עובדים מול המועצה, אנחנו עובדים מול המשרד להגנת הסביבה. היתה לנו פגישה אחת בתחילת הדרך עם המפעל.
קריאה
¶
היתה פגישה עם מנכ"ל משרד איכות הסביבה. הוא גם אמר לכם כמה דברים באותה פגישה שכדאי אולי שנציין אותם.
שחף פישמן
¶
התחלנו לפעול בצורה די אינטנסיבית מול הגופים האלה. אספנו נתונים. נכתב דוח מקצועי על ידי ד"ר דנן פליקשטיין שהיא סמנכ"ל איגוד ערים חיפה. הוגשה תביעה ייצוגית ובעצם הנתונים ממשיכים להיערם עד היום כולל השימוע האחרון. למעשה תכל'ס בשטח לא נעשה דבר בגדול שהפסיק את הזיהום ואת סיכון התושבים. אנחנו חושבים שלמפעל שמסווג על ידי המשרד,יש סיווג שנקרא סיווג A, שזה מפעל בעל פוטנציאל הזיהומי הגבוה ביותר. אין לו זכות קיום בלב ישוב. במיוחד בישוב שיש בו התפתחות וגידול מאוד משמעותי. אנחנו באים ואנחנו תושבים. אנחנו לא אנשי מקצוע, באמת שלא. אנחנו באנו לפה כדי לשאול.
שחף פישמן
¶
אנחנו באנו פשוט לשאול מה עוד צריך לעשות, מה עוד אנחנו צריכים לעשות כדי שהנושא הזה ייפתר.
היו"ר אורי מקלב
¶
כאן אנחנו מגיעים למשרד לאיכות הסביבה. תקנים. הקרבה לבתים. אבל אני אומר קודם כל כתושבים מה מציק לכם? מה מעיק עליכם?
גדעון בצלאל
¶
אנחנו לא חושבים שיש מקום למפעל כימי שעוסק בחומרים כל כך מסוכנים בלב ליבו של ישוב כמו עתלית, או של כל ישוב בעצם. יחד עם זה אני לא בא ואומר לסגור מפעל, להעביר מפעל. אני אומר קודם כל ייפסק הזיהום. ייפסק הזיהום לאלתר.
דורית קניאגין
¶
אני חייבת לציין עוד נקודה, לחזק את הנקודה של הקרבה לתושבים. יש עוד שני אספקטים. אחד, בעתלית התשתיות הן לגמרי לא טובות והמשאיות עם החומרים המסוכנים עוברות בתוך הישוב בצמוד למוסדות הציבור ולגני ילדים. מדי יום מספר משאיות. כפי שכולנו יודעים יכולות לקרות תאונות עם משאיות של חומרים מסוכנים וזו בעיה. האספקט השני זה זיהום האוויר. בגלל שזה כל כך קרוב אי אפשר סלחניים פה בזיהום אוויר במיוחד שזה קרוב לילדים שהם בתהליך של גדילה ואז הם יותר רגישים לחומרים מסוכנים. הם גם נמצאים בישוב כל היום. אנחנו ההורים יוצאים לעבודה אבל הילדים נמצאים כל היום ליד המפעל. והדבר השלישי זה לצערי, עלולות להתרחש תאונות במפעלים מהסוג הזה כמו בכל מקום. ברגע שזה כל כך קרוב לתושבים תאונה כזו זו בעיה.
דורית קניאגין
¶
אני אומרת ומה קורה אם קורית תאונה כזאת בשעות שהתושבים לא נמצאים וצריך להתחיל לפנות בתי ספר, גני ילדים. זה לא דבר פשוט.
ירוחם לקרץ
¶
ד"ר פינקלשטיין הועסקה על ידי איגוד ערים חדרה. זה נעשה עכשיו בשנה האחרונה על מנת לתת חוות דעת מקצועית הן למועצה והן לתושבים.
עמית רבין
¶
קוראים לי עמית רבין. אני מהקואליציה לבריאות הציבור. הוא אחד מהארגונים היחידים בארץ, אחת העמותות היחידות בארץ שמתייחסות לכל הנושא של זיהום תעשייתי. אנחנו נמצאים בוועדת ההיגוי של איגוד ערים חיפה. אנחנו נותנים ייעוץ מקצועי בהרבה הרבה מקומות בארץ אם זה רמת חובב, אם זה מפרץ חיפה, ומקומות אחרים גם. אנחנו התחלנו לעזור בנושא הזה של כרמל כימיקליים בסוף 2007. עברנו לכחול וירוק שהם אחד מהארגונים שלנו לביצוע של ניטורים. המצב שאנחנו מצאנו היה מאוד מאוד עגום במיוחד לאור העובדה שבאמת מדובר כאן במקרה מאוד מובהק שאין לך פה מספר מפעלים שכל אחד יכול להטיל על השני את האשמה. באמת מקרה מאוד מובהק של מפעל בודד שנמצא באזור מאוכלס. כל הנושא פה בעצם נהפך למערבולת אחת גדולה שזה לא רק נובע ממה שנאמר עד עכשיו, כל הנושא פה של חוק חופש המידע. לדעתנו הופר פה כמה וכמה פעמים. אנחנו הגשנו פעמיים בקשות לחופש המידע בנוגע לכל מיני חומרים בתחומי המפעל. פעמיים לא קיבלנו תשובות בחזרה. לא אחרי שלושה חודשים ולא אחרי חצי שנה.
עמית רובין
¶
אנחנו פנינו אפילו בבקשה רשמית בנושא של המפעל, פניה רשמית היתה בתחילת 2008, פנינו גם למחלקה של המפעל בנושא של ההצהרה של רישיון הרעלים בשביל לראות מה נמצא שם וגם לאחר מכן למועצה האזורית. ושניהם לא השיבו לנו.
דורית קניאגין
¶
אני פניתי סמוך להפגנה וקיבלנו את החומר מספר חודשים אחר כך שכבר לא היה רלוונטי. התמונה הובהרה בדרכים אחרות.
דפנה סידס כהן
¶
הייתי שמחה לקבל את התגובה של המשרד להגנת הסביבה כי בהעדר תקני פליטה גבוהים בחוק למעשה נעדר פה אלמנט השליחות לציבור. אז האם בכוונתכם מתישהו לקבוע את תקני הפליטה בחוק מפורט בהתאם לאיזו המלצה?
דפנה סידס כהן
¶
אני רוצה רק לשאול התנאים האלו מופיעים בתנאי רישיון לעסק. תנאי רישיון לעסק פתוחים לציבור.
דפנה סידס כהן
¶
רק לעניין שכן תנאי הרישיון הם פתוחים לציבור. כשאני ביקשתי את רישיון העסק לא קיבלתי אותו עד שבאמת הובהר להם שהכנסת מבקשת. זה מציב סימן שאלה אם פונה מן השורה, אזרח מן השורה היה פונה היה מקבל את רישיון העסק. רק לידיעתכם.
אברהם רבינוביץ
¶
אמרו פה שלא קיבלו אינפורמציה. יש פה נציגים של אדם טבע ודין מעתלית ואני רוצה לשמוע מהם, מישהו מהם שביקש אינפורמציה וצילומים שכל התנאים והרישיון, אם הוא לא קיבל אותם. האדון הנכבד שאומר שהוא פנה למועצה אנחנו לא קיבלנו שום פנייה.
דב חנין
¶
אני מבין את העמדה שלך. אני שואל אותך פשוט לעתיד. מה שהיה היה. אני רוצה להבין. העמדה שלך אם מחר בבוקר פונים אליך ואומרים אנחנו רוצים את רישיון העסק אתם נותנים מיד.
שלמה כץ
¶
גם רישיון העסק וגם היתר הרעלים פתוחים לציבור אלא אם כן בהיתר הרעלים יש משהו שהוא סוד מקצועי ביטחוני, ולא נראה לי שיש במקרה הזה דבר כזה. לכן מוזמנים לקבל דרכי או דרך המועצה לפי חוק חופש המידע ובכל דרך אחרת. לגבי התקנים. ישנם שני סוגים של תקנים. ישנם תקני סביבה ויש תקני פליטה. תקני פליטה המתקנים שם המפעל פולט בדרך כלל בפליטות מוקדיות, דרך ארובות, דרך מקומות שאפשר למדוד בהן אבל שמה יש פליטות לא מוקדיות. יש שמה בריכה שיש פליטה לא מוקדית ולכן אי אפשר למדוד, אתה בודק נגד כיוון הרוח או עם כיוון הרוח, לא תמדוד שום דבר. תעמוד בצד השני אתה לא יכול לנשום. אני לא יכולתי לנשום.
שלמה כץ
¶
אבל יש גם חובת זהות מוקדמים שהיא לא תקנים ולא חוק. זה שיקול דעת של הממונים. אז יש גם את תקני הסביבה שאנחנו מאלצים אותם כמדיניות שזה תקני ועדת אלמוג שמדברים על 0.8 מיקרו גרם למטר קוב ויש את תקני הפליטה שמדובר על מאה למטר קוב. בשניהם הם לא עומדים. הם לא עומדים לא בתקני הסביבה סביב הבריכה ולא בתקני הפליטה. ומה אנחנו עושים אני אפרט בהמשך.
היו"ר אורי מקלב
¶
אנחנו בכל זאת ננהל את הדיון איך שאנחנו רוצים בלי קריאות ביניים ובלי הפרעות. אם בכוונתכם שבאתם לפה, סליחה, אם המפעל- - -
ארז הרפז
¶
מסיבה אחת, רצו לבוא, אני בא מטעם המשרד. אותי הוא שלח. העובדים רצו לבוא להביע את עמדתם כי הם תושבי עתלית מעל 50 שנה, לפני שכל החברים המכובדים האלה באו ועברו לעתלית לפני כמה שנים.
היו"ר אורי מקלב
¶
רבותיי, אני מכבד אתכם. זה לא נושא הדיון שלנו. אם המפעל חשב, זה שהמנכ"ל בחר לא להגיע בחר לא להגיע. זו בחירתו האישית, על אף שאנחנו דחינו את הישיבה ביום שהיה חשוב לנו כמו שאמרתי בתחילת דבריי כדי שהוא כן יוכל להגיע. אבל אם הכוונה של המפעל או הכוונה שלכם לעורר או להציב את הנושא שלכם ולהפריע למהלך הדיון לא ניתן לדבר הזה להיעשות ולא להמשיך. אני מכבד אתכם ואני גם אתן לכם להשמיע את העמדה שלכם על אף שזה לא הנושא שלנו ואני יודע שמקור פרנסה זה חשוב, חשוב לאחרים, חשוב לנו מאוד מאוד. אם זאת הבעיה אני גם מוכן לדון בזה בדיון מיוחד בתנאי שאתם תשמרו על הסדר בלי קריאות ביניים. אני גם רוצה להוריד את המפלס של המתח. זה לא שימוע עכשיו. רוצים לשמוע. בבקשה עמית.
עמית רבין
¶
לאור כל מה שנאמר פה אני רק יכול לומר שהמפעל הזה עד עכשיו בעבודה שלו ומה שאנחנו ראינו עד כמה שניתן מהמועצה האזורית ומהמשרד להגנת הסביבה וכמה שהמשרד התקדם בסעיפים המינימאליים לאשר רישיון אפס, לא התקדם, לפחות ממה שאנחנו רואים. ידוע שיש תקנים וידוע שיש את כל החוקים האלו אבל יש חוק אחד שכנסת ישראל מצאה לנכון להכניס אותו בכל הפלחים וזה כבר נאמר פה עכשיו וזה כל הנושא של חוק הזהירות המונעת שלרוע המזל אנחנו לא רואים שמץ ממנו, אבל שמץ. אם המפעל מוכן להראות לנו במה זה בא לידי ביטוי אני מאוד אשמח. אם יש פה איזשהם תושבים של עתלית שקיבלו איזושהי הדרכה מהמשרד בנוגע לאיזשהו אסון אני מאוד אשמח לשמוע את זה.
תמר גנות
¶
כן. תודה. חשוב להבין מפעל שנמצא בלב שכונת מגורים חייב גם אם אנחנו מתייחסים אל זה כמעשה אלטרואיסטי, זה סימן שאלה בפני עצמו זה שהוא נמצא שם הוא חייב לעמוד בסטנדרטים הרבה יותר מאחרים. כללי ההתנהלות צריכים להיות הרבה הרבה יותר מחמירים. זאת אומרת לא רק שאנחנו לא צריכים לדבר על חריגות, הדוגמה הכי טובה היתה כאן בתחילת הדרך שדיבר גדעון והזכיר חריגה והקריאות מטעם המפעל היו שמדובר בתקנים ל-48 שעות או משהו מהסוג הזה. זאת גישה שאסור שהיא תהיה. זאת אומרת צריך לא רק לעמוד בתקנים אלא להיות הרבה מעבר לזה. זה צריך להיות גם מבחינת השקיפות ושיתוף הציבור צריך להיות דיון פעיל ואפקטיבי עם הציבור. אנחנו נמצאים עכשיו, המפעל הזה נמצא קרוב מאוד לחידוש רישיון העסק. כרגע יש תנאים לרישיון העסק הנוכחי שלמיטב ידיעתנו לא קוימו, אם קוימו למשל הפינוי של בריכת האידוי שנאמר כאן שהיא פונתה ועד לאחרונה לפחות היא לא פונתה. הרבה אחרי שהיא היתה אמורה לפנות את זה תוך כדי שזה שיש פליטות של חומר מסרטן, הדבר הזה אסור שיקרה. ואם זה קורה אי אפשר להתייחס להליך של חידוש רישיון העסק כאיזשהו הליך סטנדרטי רשמי שפשוט לעשות V ולהמשיך הלאה. מפעל שלא עומד בתקנים, שלא עומד בפני רישיון עסק חייבת להיות פעולת אכיפה מאוד אינטנסיבית מצד המשרד להגנת הסביבה כדי לוודא שהמפעל הזה לא מהווה סיכון לתושבים. כיום אנחנו מאוד מאוד רחוקים מהמצב הזה.
תמר גנות
¶
כן. עד סוף מרץ היו אמורים לפנות את בריכת האידוי. למיטב ידיעתי זה לא בוצע. אבל אם זה בוצע אז בכל אופן בוצע הרבה אחרי הזמן. רק חשוב עוד לציין שיש עוד מסמכים שהיו אמורים להגיש עד עכשיו. אנחנו לא יודעים אם הם הוגשו או לא. כמו סקר בדיקות מלא ותוכניות לאיתור דליפות שזה אחד הנושאים הכי הכי חשובים, הנושא של הדליפות. מאחר ואי אפשר לבדוק בשטח. זה מגיע לתושבים שנושמים את זה. ובעצם הטיפול בו, זאת אומרת צריך לאתר את המקום ולטפל בו. זה לא כמו פליטה בארובה. אחד הנושאים הכי הכי קריטיים. אני לא יודעת אם הוגש, למיטב ידיעתי לא הוגש אבל ככל שהוגש הנושא הזה חייב להיות פתוח לציבור באופן מיידי כלומר לא תוך כדי פרוצדורות בירוקרטיות מסורבלות. זה צריך להיעשות תוך כדי דיון שקיפות.
איילת ברעם
¶
רק משפט אחד. אם יגידו לי זה יתקן אותי. אני רואה שבאפריל 2009 נעשתה בדיקה בבריכת האידוי ויצאו חריגות. אני לא יודעת מתי הבריכה נבדקה אבל באפריל היו חריגות בקשר לבריכת האידוי.
גדעון בצלאל
¶
על פי שאנחנו יודעים ושומעים, אני עוד לא ראיתי, כנראה שבריכת האידוי פונתה ממש ב-24 השעות האחרונות או בסוף השבוע. לגבי היתר הרעלים. אחת הבעיות שלנו עוד ב-2006 לקח לנו שנתיים לדעת מה לבדוק. כדי לעשות ניטור צריך לדעת מה לבדוק. אני לא מומחה בזה אבל אתה לא יכול לבוא ולבדוק הכול. לקח לנו שנתיים לקבל את רשימת החומרים המסוכנים שהמפעל משתמש בהם.
גדעון בצלאל
¶
לקבל את זה מהמשרד להגנת הסביבה באמצעות אדם טבע ודין. לא קיבלנו את זה בסוף. אנחנו עשינו את הבדיקות שלנו. קיבלנו מידע בדרך לא דרך. עשינו את הבדיקות. היום כן יש לנו את רשימת החומרים המסוכנים אבל בשנת 2006 לא קיבלנו את הרשימה. הצלחנו להגיע. בדקנו 4 חומרים. מתוכם מצאנו את החריגה.
גדעון בצלאל
¶
לא ידענו. אני אגיד עוד יותר. קיבלנו תקציב משתיל לצורך ניטור אוויר ובמשך קרוב לשנתיים לא ידענו מה אנחנו אמורים לבדוק.
חגי עטיה
¶
אני לא אחזור על כל מה שאמרו פה אפילו במילה אחת. אנחנו גם מודאגים כמו כולם בעצם שהמפעל לא יסכן את בריאות הציבור. החיבור הזה של מפעל שנמצא שנים רבות בתוך ישוב שהתפתח לאחרונה, הוא לא מוקף בתוכניות בינוי. צריך שיהיה איזשהו מהלך או המלצה של
הוועדה הזאת שיבקשו את אותם מענקים שהיו נותנים להעתקת מפעלים באזור לא מגורים. כי בתוכניות המתאר הארציות זה בסוף יהפוך למגורים הרי. לא יעזור כלום לאף אחד. ואם אפשר לקדם את זה בצורת מענקים וזה נהנה וזה לא חסר נצא נשכרים. בעבר היו מענקים, אנחנו הסברנו, של העתקת מפעלים שהם מדרגה כזאת והלאה שהם נמצאים בתוך שכונות מגורים צפופות. צריכים להבין מה שבנו לפני 40 שנה, עתלית שלפני 40 שנה היא לא עתלית של מחר בבוקר. לכן כדי להעתיק את המפעל הזה,
חגי עטיה
¶
אין תוכניות מאושרות. אנחנו ביקשנו מהמפעל להציע. יש תוכניות ברמה ארצית. אבל צריך עוד תוכנית.
דב חנין
¶
לפני התוכניות. לפני המבט לטווח ארוך, אני בהחלט בעדו, אני לא נגדו. באוקטובר השנה אתם אמורים לחדש רישיון עסק. אתם מתכוונים לחדש את רישיון העסק?
חגי עטיה
¶
אנחנו נהיה בקשר עם איגוד ערים חדרה שזו הזרוע המקצועית שלנו ועם המשרד להגנת הסביבה כמי שמנפיק את הרישיון. אנחנו גם נוסיף תנאים שלמדנו אותם בשנה האחרונה כדי להבטיח שבאמת לא תהיה סכנה לציבור.
היו"ר אורי מקלב
¶
אתם בקשר עם המפעל עצמו? יש איזו הידברות? אני שואל כבר פעם שנייה, שלישית. שאלתי את התושבים אמרו לי שאין. מי זה שלא נותן שהקשר הזה יהיה? אבל אתם כמועצה אתם גוף כבר יותר מרכזי.
חגי עטיה
¶
אני יודע שהיתה שיחה בין מנכ"ל המפעל לראש המועצה לפני 3 או 4 חודשים. להגיד לך שזה נכנס לפסים מעשיים אז לא ראיתי את הדבר הזה. רק אני יודע שזה צריך לעבור לפסים מעשיים.
אברהם רבינוביץ
¶
אם הוועדה היתה ממליצה לכיוון, זה צריך לעבור ועדות מחוזיות מה שקשור לטאבו, לגבי תוכניות ההיתר אומרת שזה חלק מההמלצות שלה זה היה תורם הרבה.
היו"ר אורי מקלב
¶
כי אנחנו רגילים שיש מקומות, למשל מחצבות יש תקנים עד גבול עד קו ה-500 מטר, יש מקומות מסוימים עד 250 מטר אפשר לבנות מפעלים כאלה. אין לי ספק המקום מתפתח ואי אפשר להגיד לתושבים, למה באתם לפה. יש דינימיקה בעיר שהיא גדלה ומתפתחת ואנחנו יודעים שהמפעלים הם שאלה ש בסופו של דבר מתרחקים ועוברים למקום אחר. יותר קל להעביר מפעל מאשר למנוע ממקום לגדול ולהתפתח. אנחנו לוקחים בחשבון, אני אומר את זה כאן לעובדים, אנחנו לוקחים בחשבון שהעתקת מפעל עלולה לפגוע בעובדים. אבל באזורים האלה יש אזורים של תעשייה כזו, במיוחד באזור חיפה, יכול להיות שאפשר להעביר מפעל כזה ולמנוע מהתושבים של עתלית את המפגע בלי לפגוע בעובדים. המרחקים לא גדולים כך שאפשר היום לעבור. אלה לא מפעלים שהועתקו מירושלים או מקרית גת כשמדובר בשעה נסיעה. מר רבינוביץ אתה ממונה על רישוי עסקים.
אברהם רבינוביץ
¶
כל פנייה שהיתה למועצה בכל תחום היתה חשיפה לציבור באופן מיידי. כולל אפילו מטעם הכנסת שפנו בבוקר וקיבלו את כל החומר באותו יום. גם כולל התנאי של הרישוי וכולי. כך שאני לא יודע שמישהו פנה ולא קיבל חומר. אולי יכול להסתכל על החומר. החומר זמין לכל הציבור. אפשר לעיין בו.
אברהם רבינוביץ
¶
כל התיק לרישוי עסקים פתוח לכלל הציבור. הוא יכול לעיין מתי שהוא רוצה. לגבי עצם העניין. חוק רישוי עסקים אומר שמפעלים מקבלים רישיון לצמיתות. מי שמכיר את החוק, הוא הולך להשתנות אבל עדיין הוא קיים. מפעל תעשייה מקבל רישיון לצמיתות. בתור זהירות משנה כאשר הנפקנו את הרישיון ב-2007 בהתאם להנחיות של המשרד להגנת הסביבה ובתיאום איתם אמרנו שנעשה את זה לשנה אחת. ראשית כי המפעל נמצא בחריגות, שימלא את התנאים. ושנית, לאלץ את המפעל לעמוד בתנאים של המשרד להגנת הסביבה. המשרד להגנת הסביבה הוא הגורם הדומיננטי במתן רישיון למפעלים. בגלל זה הנפקנו את הרישיון רק לשנה אחת באופן זמני הונפק ב-4 לאוקטובר 2008, תקף עד 2009. אנחנו מחכים לשיתוף פעולה מצד המשרד להגנת הסביבה ואיגוד הערים חדרה. אני מקווה שההנחיות החדשות, אם בכלל תהיה המלצה לחדש את רישיון העסק מטעם המשרד להגנת הסביבה.
אברהם רבינוביץ
¶
במידה ולא אז אנחנו לא ננפיק רישיון. זה אומר שיהיה יוגש תהליך של שימוע למפעל לפי החוק לרישוי עסקים. צריך לבצע שימוע ולתת לו 60 יום לתקן ליקויים. עוד תנאים נוספים שהרשות יכולה להכתיב. אם הוא לא עומד בזה אז אפשר להגיש כתב אישום בבית המשפט על סגירת המפעל.
היו"ר אורי מקלב
¶
התנאי היחיד שאתה חושש ממנו זה האישור של המשרד להגנת הסביבה. שאר הדברים המפעל עומד בכל התנאים. הרי יש לכם תנאים. הם דיברו על בטיחות של משאיות.
אברהם רבינוביץ
¶
מה שאני רוצה להוסיף זה שגם במידה שיהיה אישור של המשרד להגנת הסביבה לחדש את הרישיון אנחנו נעמיד אחד התנאים זה המעבר של המשאיות דרך אחרת. יש פתרון אלטרנטיבי.
גדעון בצלאל
¶
יש מהשער של הבסיס הצבאי יש בעצם כניסה למפעלי המלח שזה מפעל הדגים. בזמנו הבעלות היתה משותפת. יש דרך עפר סטטוטורית שהיא מופיעה במפות. אני העברתי בעצמי לאדם טבע ודין. יש כביש עוקף.
נתן בן דהן
¶
העירייה הקצתה שני גשרים כדי שהמשאיות לא יעברו בעתלית. גשר אחד הוא בהליך בנייה, גשר אחד הוא בהליך ביטול על ידי המועצה האזורית חוף הכרמל כי הוא עובר ליד ראש הוועד שמייצג את עתלית אז הגישו את זה לבג"ץ. למה אתם לא מעדכנים את השר והכול?
גדעון בצלאל
¶
חבר הכנסת, האם השאלה היא לגבי הכביש הקיים למעבר המשאיות הקיים או למעבר המשאיות המתוכנן האלטרנטיבי? האם השאלה שלך מתייחסת למעבר הקיים?
היו"ר אורי מקלב
¶
אבל עד שיאפשרו את הכניסה השנייה יהיה צריך לעשות סידורים גיאומטריים. צריך לסדר את הכביש עצמו בשביל בטיחות.
ארז הרפז
¶
היתה תוכנית, בגלל ההפרדה המפלסית של הרכבת, לעשות כביש מהכניסה לעתלית שעוקף דרך בריכות המלח שמגיע אלינו ולחלק האחורי של עתלית מהצד השני של פסי הרכבת. אנחנו אישרנו את זה. לא התנגדנו לדבר הזה.
חגי עטיה
¶
אני רוצה כאן לתקן. לאחר שהדבר נחשף פה והתחלנו לעשות בדיקות יכול להיות שישנו איזה 3 או 4 שנים. אנחנו גם בחנו את המפעל הזה מהבחינה של המבנים החוקיים שיש בו וגילינו שבתב"ע האחרונה שאושרה חלק מתנאי הרחבתו של המפעל וחלק מתנאי התוכנית המיוחדת שהוא רצה להגיש היה התנאי של כניסה בכביש עוקף, הוא מסומן במפות. אני לא טועה במה שאני אומר לך. חלק מזה, יש מספר לתב"ע הזאת ויש הכול. נכון שזה היה בבעלות חברת אריסון, יכול להיות. בעלי המפעל היו צריכים להכשיר את הכביש הזה.
ארז הרפז
¶
בעלי הבתים של שני המפעלים, גם מפעל המלח וגם כרמל כימיקליים היו משפחת דנקנר. היום בריכות המלח וחברת המלח לא שייכים למשפחת דנקנר. זה שייך לשרי אריסון. ואנחנו לא יכולים להחליט שעושים כביש בשטח שהוא לא שלנו.
גדעון בצלאל
¶
יש הסכמה של חברת המלח. אני יכול להגיד לכם את זה ממקור ראשון. אנחנו ישבנו בישיבה בחברת המלח עם אלון דנקנר שהוא עדיין בתמונה למרות שזה נמכר לשרי אריסון. יש הסכמה של חברת המלח לסלילת ופתיחת הדרך הכביש העוקף. השאלה היא מי יממן את זה. זה הכול. השביל קיים.
ארז הרפז
¶
סליחה. כל המשאיות שאתם רואים, יש אישור מהמשרד לאיכות הסביבה לחברת המלח לשפוך שם טינופת. כל המשחטות בגליל ומכל האזורים באים, מי דם וכל זה שופכים שמה בבריכות. ומכליות וישר חושבים זה כרמל כימיקליים אבל זה ממש לא כך.
ירוחם לקרץ
¶
אנחנו עובדים בתיאום מלא עם המועצה. אנחנו הכנו בזמנו את הדוח לגבי הנושא של המצב והעמידה ברישוי עסקים. אני מבין שזה עומד לרשות הוועדה. ופה יש את הפירוט של כל הדברים הטכניים. כפתרון אסטרטגי לנושא הזה אנחנו רואים את כל האזור הזה מיועד בתמ"ם 6 לאזור מגורים. היה רצוי מאוד לזרז את התוכניות כדי שהאזור הזה יהפוך להיות אזור מגורים. המפעל יעבור למקום אחר.
ירוחם לקרץ
¶
אנחנו יודעים היום שיש מקומות מסוימים שלמפעל יש אופציה באזור חיפה להעביר חלק מהמפעל. אנחנו לא יודעים על חלק אחר שאפשר להעביר אותו. אני חושב שאם הוועדה הייתה ממליצה לפני ועדות התכנון למיניהן לקדם כמה שיותר מהר את התב"ע להכניס אותה לתוך זה זה היה פתרון ומענה לכולם. ברור שבתקופת הביניים דרוש להקפיד על כל תנאי איכות הסביבה שלא יהיה מצב שהמפעל ירגיש שבאותה תקופת בינים הוא יכול לעשות מה בראש שלו.
ירוחם לקרץ
¶
אני לא יודע את כל הפרטים. אני יודע בגדול שהמפעל לקח יועץ לקידום תב"ע והכינו תב"ע שצריכה לבוא לדיון בוועדה המקומית חוף הכרמל. אני מניח לפי השיחות שהיו לי עם ראש המועצה שראש המועצה יעזור מאוד בקידום התב"ע הזאת. אני חושב שמי שיעצור את התב"ע הזאת, אני מדבר כרגע ברמה, זה יכול להיות ועדה מחוזית. היכולת של הוועדה הזאת להשפיע על ועדה מחוזית בהמלצה. אם תהיה החלטה מהסוג הזה אז החלטה כזאת תשמש את עורכי התב"ע איך לקדם את הדברים האלה קדימה.
ארז הרפז
¶
אני רוצה להתייחס לכמה נקודות ואחר כך לתת את רשות הדיבור ליועצים המקצועיים שלנו וגם העובדים. קודם כל המפעל הוא מסוף שנות החמישים. יש כ-150 עובדים במפעל. זה אחרי שהמפעל הוריד מהמצבת שלו 300 עובדים.
ארז הרפז
¶
יש לנו. עשו את האיחוד של המועצות האלה ומכתיבים לנו מבחוץ מה לעשות בעתלית. קיבוצים של 15 אנשים מכתיבים לנו מה לעשות. בכל אופן המפעל יושב באזור תעשייה מוסדר של עתלית במקום שנקרא אזור התעשייה עתלית. לא יושב ולא קם בלב ישוב עירוני. זה רק בשביל שנדע את העובדות. לאזור יש תב"ע מאושרת למפעלי תעשייה ובפרט למוצרים של כרמל כימיקליים שמוגדרים באופן מיוחד בתב"ע כולל ייצור פורמלדהיד שפעם היה בשטח המפעל גם מתקן שייצר פורמלדהיד. המפעל לפני הרבה מאוד שנים סגר את המתקן הזה והעביר את זה לאזור אחר, לאזור התעשייה בחיפה. אבל טכנית בתב"ע זה כתוב, והיה אישור לדבר הזה. המפעל נמצא כל הזמן בשיפור מתמיד בייחוד לכל הדרישות שקשורות לנושאים של איכות הסביבה כי גם לבעלי המפעל וגם לעובדים, לכל מי שנמצא שם חשובה הבריאות של התושבים וגם של העובדים וגם של הסביבה. אבל לפעמים נותנים לך כל מיני דרישות שהלוחות זמנים לביצוע שלהם הוא לא סביר ומבחינתנו פה הבעיה.
לגבי בריכת האידוי, בריכת האידוי נבנתה על פי דרישת המשרד לאיכות הסביבה. המשרד לאיכות הסביבה נתן מענק למפעל כדי לבנות את הבריכה הזאת וכאשר היא נבנתה והושלמה הוא ביקש לפנות אותה. וכאן התחיל תהליך של כן ולא שלנו מול המשרד להגנת הסביבה ובישיבה בספטמבר 2008 אם אני לא טועה גיל דנקנר המנכ"ל ישב עם איכות הסביבה עם מנהל המחוז הקודם. הוא הסכים לפנות את הבריכה. רק ביקש לוח זמנים סביר כדי לפנות אותה. כמו כל בריכת אידוי בכל מקום אחר בארץ שמפנים אותה.
ארז הרפז
¶
לא קיבלנו לוח זמנים סביר. באוקטובר קיבלנו לוח זמנים שבמרץ היא תהיה מפונה. עכשיו זה בדיוק אחרי חורף, אחרי גשמים.
ארז הרפז
¶
היא מפונה ללא הבוצה. הבוצה עדיין לא הספקנו לפנות אותה. את הנוזלים פינינו. פינינו את הבריכה.
ארז הרפז
¶
כן. התבקשנו וגם הגשנו בקשה שלא יתייחסו במשרד לאיכות הסביבה. אפילו לא הואילו בטובם לענות לנו לגבי הבקשה. גם אם פינוי הבריכה נעשה בספטמבר, מקסימום אוקטובר לפני תחילת הגשמים.
ארז הרפז
¶
הנוזלים מהבריכה פונו כמעט לחלוטין. אם יש עוד משהו זה כבר משהו שהוא עם בוצה. הקטע שאנחנו צריכים להביא ציוד אחר בשביל לשאוב את זה. אנחנו קיבלנו לגבי חידוש היתר הרעלים אנחנו צריכים לעשות פעולות מסוימות עד סוף החודש ואנחנו נעשה אותם. הרישיון להיתר רעלים יחודש.
דפנה סידס כהן
¶
בנתונים הקיימים את הנוזלים שאבתם, אמרתם נותרה הבוצה. כמה זמן להערכתם נדרש לכם לפנות?
נתן בן דהן
¶
לא. רגע. המצב בגלל שזו בריכה שעשויה מגומי אי אפשר להכניס לשמה שופל והבהרנו את זה לאיכות הסביבה. ברגע שייכנס שופל ויפגע בניילון התחתון יהיה חלחול לקרקע ואז אנחנו נפגע בקרקע. צריך לחכות שהבוצה תתייבש ואז לפנות אותה משם יבשה.
ארז הרפז
¶
עכשיו באופן כללי התחלתי להגיד, אני מזמין אתכם לעשות סיור במפעל ולראות את המפעל ואיך הוא נראה כשהוא מסודר וכל התיאורים פה נראים נוראים ואיומים אבל זה ממש לא כך. לא השטח של המפעל, לא דברים שמאוחסנים בו, ולא התהליכים שנעשים בו ולא שום דבר כפי שמתואר פה בצורה כל כך נוראית ואיומה. ממש לא ככה. לגבי עמותת כחול ירוק שגדעון בצלאל עומד בראשה. אני רוצה לציין היתה ישיבה אצלנו במשרד עם המנכ"ל לשעבר של המשרד לאיכות הסביבה שי אביטל, איתם, והוא אמר להם שהמפעל הזה עובד כל כך הרבה שנים, ימשיך לעבוד הרבה שנים. צריך לדאוג לשפר את הדברים אם יש דברים שפוגעים בתושבים ואנחנו הסכמנו על הדברים האלה. הם התנגדו להם. הם התנגדו והמנכ"ל אמר להם הדרך שאתם פועלים בה היא לא דרך נכונה. במקום שנתרום את המפעל לקידום וטיפול בדברים אתם פועלים בצורה לא נכונה. הם הודיעו נחרצות שמה בישיבה שלא מעניין אותם לשפר. מעניין אותם לסלק את המפעל. וככה הם פועלים. כמו שהם פעלו באותה מידה לנסות ולפנות את שייטת 13 מעתלית. גם זה מפריע להם. אז כנראה שזו איזושהי מנטרה.
ארז הרפז
¶
כן. רק עוד דבר אחד, פליטה של פורמלדהיד היא גם עישון סיגריות והיא גם שריפת דלק במנועים של מכוניות ומשאיות.
דב חנין
¶
אני מנסה לשמור על הסבלנות שלי באמת. אני מנסה לשמור על הסבלנות ולהתנהג אליך בנימוס. אל תיתן לנו את התשובה הזאת. בסדר? אנחנו מוחקים אותה מהפרוטוקול של הוועדה. אל תספר לי על עישון סיגריות. אני מנסה להיות מנומס אליך.
דב חנין
¶
זאת תשובה שאני מציע לך לבקש בעצמך למחוק אותה מהפרוטוקול. יש מפעל שזה אחד החומרים המרכזיים בו. אל תשווה לי את זה לסיגריה. אמנם אפשר לבקר את הכנסת בהרבה מאוד דברים אבל בכל זאת תתייחס אלינו באיזושהי מידה של כבוד.
נתן בן דהן
¶
לא הספיקו הדפים כי היה לי הרבה מה לרשום. כתושב עתלית כבר דור שני, בן לראש מועצה שהיה ראש מועצה בעתלית קרוב ל-12 שנה, מעורב במועצה, אני רוצה רק להגיד דבר אחד. אותי חינכו בצבא שכשהולכים לכבוש יעד צריך להכיר את היעד. זה שחינך אותי בצבא הוא נוכח פה בין האנשים אבל זה איתי בדם. האנשים שפה הלכו לכבוש יעד שהם לא מכירים את היעד. הם לא יודעים מאיפה מגיעים השפכים לים. הם לא יודעים כלום. באים בטענה למפעל שהוא העניין המרכזי שם. בתור מנהל אחזקה בחצי שנה האחרונה הייתי נורא מעורב בקטע של טיפול באיכות הסביבה כי בכל זאת גם אני מגדל 4 ילדים בעתלית. שני שליש מהאוכלוסייה של עתלית הם המשפחה שלי. נכון חגי? ונורא אכפת לי מהם. הם לא גרים שבע שנים בעתלית או שנתיים בעתלית.
דב חנין
¶
אדוני בוא תהיה ענייני. אני בטוח שאתה תושב עתלית שדואג למשפחתו. תן לנו תשובות ענייניות לענייני התחזוקה של המפעל שאתה אחראי עליהם. אנחנו נשמח לשמוע.
נתן בן דהן
¶
בקשר לתחזוקה של המפעל אז נתחיל מגבולות המפעל. בצד אחד נכון ציינו מגרש כדורגל של עתלית. מצד שני של המפעל זה שייטת 13 פלוס עוד שני מחנות צבאיים שאני לא יודע אם אפשר יהיה לבנות שם. המניע העיקרי של האנשים האלה בגלל שהם חברים טובים שלי בעתלית זה נדל"ניסטים שרוצים לבנות שם. התחילו להסביר לך. זה שרי אריסון. וחבר שלי אמר שהישוב יתרחב. אני לא הבנתי את הקטע למה הישוב מתרחב.
נתן בן דהן
¶
כן. בקשר לתחזוקה של המפעל. פורמלדהיד זה חומר שידוע שהוא מתחבר למים. אז כמו שהוא ידוע שהוא מתחבר למים והפליטה שלו היא רק מארובה אחת שהיתה לנו בעיה איתה עם מיקסר אני כרגע בסוף החודש התחייבתי לבעל הבית להציב שמה סקרבר, סקרבר שיקלוט את המזיק הזה ולא יפזר אותו לאוויר. הסקרבר כבר בסוף ההזמנה של החומרים שנדרשים לבנות אותו והוא יוקם עד סוף חודש הבא. זה אני חושב התאריך שנתנו לנו המשרד לאיכות הסביבה.
נתן בן דהן
¶
בחומרה רבה. בעל הבית שם כסף בשנים האחרונות, מה שמדאיג אותנו העובדים זה שיהיה מצב כזה שגם בעל הבית יסגור את המפעל ולא יהיה שם.
דב חנין
¶
זה אני מבין שמדאיג אתכם. ואני בהחלט יכול להבין את הדאגה הזאת. אני שואל במישור אחר. איך הסקרבר הזה שאתה מתאר יתמודד עם פליטות לא מוקדיות?
נתן בן דהן
¶
היחידה שיש. היה גם פליטת קיטור. היתה בריכה שם שאני הייתי אחראי על הפינוי שלה. את כל הנוזל פיניתי. ואני יודע שהיום אנחנו מקבלים תשובות מרמת חובב כדי להעביר את החומר לשם על ידי מובילים מאושרים לדבר. חוץ מזה אין פליטות. היה רק במיקסר אחד. לגבי המשך אני ביקשתי מהאנשים ירוקים, לא מבצלאל כי מבצלאל קשה קצת לבקש כי בצלאל המגמה שלו לסגור את המפעל. ביקשתי מהאנשים, סדק בקיר אפשר לתקן ואת המפעל אפשר לשפר ולייעל ולא לסגור אותו. שיבואו למפעל. יערבו אותי בעניין. אני אין לי בעיה. אני נמצא בישיבות של הוועד. נכון חגי? נמצא בישיבות של הוועד. אין לי בעיה לתת תשובה לכל שאלה.
נתן בן דהן
¶
זה המשפט שקטעת אותי. אני באתי אליהם וביקשתי מהם. מזכיר המועצה הוא כבר קדנציה שנייה. אולי פעם אחת הוא היה בנושא הגינון ההיקפי של המפעל. בוא תראה את המפעל. בוא תראה. תן מילה טובה. תראה, צבענו, עשינו, בנינו, סידרנו. תגיד משהו. הירוקים אני מזמין אותם.
דורית קניאגין
¶
אני ביקשתי לסייר במפעל ולא אפשרו לי. אני ביקשתי באופן אישי מהמועצה שיתנו לי לראות פעם אחת את המפעל מבפנים.
נתן בן דהן
¶
אני משפט אחרון. אני יודע שכתוב שנוטעים עץ מחוץ לישוב והישוב מגיע לעץ לא עוקרים אותו. לא עוקרים אותו.
אלדד שרוני
¶
מהיועצים של המפעל. אני לא אכנס פה בפורום הזה במספרים וכמויות וריכוזים. הניסיון להציג פה מספרים, כמויות וריכוזים זה לא נכון בפורום הזה. הוא לא מדויק וזה יטעה את כל השומעים. לכן גם לא אכנס לזה. הדוגמאות הכי פשוטות זה שמבצעים מדידה שלא לכל אורך הזמן שצריך לבצע. היא מדידת זמן חלקית. אני חושב שחלק מכיר את זה כמו דב חנין. לוקחים מזה איזה תקן שהוא לעומתי ומשליכים אותו. בואו לא ניכנס לזה. אני חושב שהדיון פה צריך להיות דיון אחר לגמרי.
אלדד שרוני
¶
אז בואי. בואו לא נתווכח על זה. אני אומר שהמפעל במצב שהוא קיים הוא עושה את המאמצים. יחד עם זה צריך להבין יש את סרגל החלופות. יש שתי חלופות קיצוניות. אחת שאומרים המפעל לא עושה כלום. סוגר את שעריו. סוגרים. לא מוציאים יותר חומרים מסוכנים והולכים הביתה. החלופה השנייה בכיוון ההפוך לחלוטין לשים לו קייפינג, סוגרים את הכל באיזושהי בועה, שואבים אותה, לא רואים אותו, לא מריחים אותו. שתי החלופות האלה הן לא חלופות שאני יכול להתייחס אליהן. אחת, אני לא סוגר מפעל. אם חס וחלילה אני לא ממן סגירה בקייפינג של מפעל כזה גדול. זה יפה בטכניון, זה לא יפה כמבחן עלות תועלת ופתרונות. כל השיחות שחלקכם שמעתם שלא דיברתם אחד עם השני מדובר פה על מישור פתרונות שצריך להחזיק זמן מסוים. אני האחרון שאדע להגיד אם זה שנתיים, שלוש, ארבע או חמש. אבל אם מתווים פתרון שצריך להחזיק חמש או שבע שנים זה סוג פתרון שההשקעה בו והטיפול השוטף בו הוא איקס. אם אומרים שהפתרון הוא לחצי שנה אז כמובן שמשקיעים פחות. אם אומרים שיש לנו טווח ארוך ישקיעו גם יותר. אז סך הכול מתבצעות השקעות, כולכם יודעים, מעלים פה נושא של בוצה, הגברת שאלה, מתי? תוך כמה ימים? זה לא. צריך לעשות עיגון הבוצה. שואלים שאלות ויורים ישר תשובות. אפשר לקחת את הכול, לקפל לרמת חובב, לשלם מיליון שקל והכול טוב. זה לא עובד במבחן המציאות.
היו"ר אורי מקלב
¶
אתה כאיש מקצוע איך היית מדרג היום, הבנתי שאתה אומר שהמפעל עשה הרבה ועושה הרבה כדי לקדם ולמנוע כל זיהום. אבל איך אתה היום מדרג את המפעל מבחינת זיהום הסביבה והמפגעים לתושבים? איפה אתה מעמיד את זה?
אלדד שרוני
¶
יש תוכנית עבודה מובנית שהוכתבה על ידי המשרד להגנת הסביבה ועל ידי איגוד ערים ולפי זה הולכים. נכון שהיה ערעור. בעיקר על סרגל הזמנים של הביצוע. הערעור לא התקבל, מבצעים מיד. וכול מה שדובר פה על סגירת מערבלים ויניקה וסקרבר יבוצע. אם מישהו חושב שאפשר מהיום למחר לעשות את זה, זה לא עובד. זה לא עובד לא טכנית, לא עובד לא במבחן של עלות תועלת, אבל הכול יבוצע. אני יכול להבטיח בפורום הזה, אני לא יכול להגיד לכם, אף פעם לא תעריכו את המפעל הזה ממחר או בעוד חודשיים אבל הריכוזים יפחתו בהרבה, איכות החיים שלכם תהיה נוחה יותר אבל אני מבקש קצת צניעות. כשאנחנו מקבלים שלוש תלונות בלילה, הולכים ובודקים את זה במרכז מידע של משרד הגנת הסביבה ואומרים לנו בשעה של התלונה הרוח היתה מזרחית. אז קמנו ונסענו ומסתבר שזאת היתה גלישת ביוב. רוח מזרחית שהתלוננתם שהיא באה מהמפעל. שוב אני לא אומר שאין בעיה מהמפעל. אבל קצת צניעות בזה, גם קצת בדיקה עצמית, ולא להתלהם.
היו"ר אורי מקלב
¶
כשתושבים באים ומתלוננים אתה אומר להם קצת צניעות? אתה מודה שהיה להם משהו. אתה רוצה שגם את זה הם לא יעשו? אני מודה לך אדוני. אני לא שמעתי ממך תשובה ממש ברורה בנושא הזה, מה אתה אומר לתושבים. אם אתה יכול להגיד לתושבים, תשמעו אתם יכולים להיות רגועים, אין לכם שום בעיה בנושא המפעל. זה שאתה אומר שהמפעל עושה זה חשוב, גם לנו חשוב לשמוע את זה. אתה יכול להגיד להם תשמעו, תהיו רגועים, אני את הילדים שלי אין לי שום בעיה לשים לגור ליד המפעל. אני מבין שאתה לא יכול לתת תשובה. עכשיו, אני באמת מודה לחבר הכנסת חנין שאתה שומע בסבלנות אבל עכשיו זה הזמן והעת שאתה תשמיע את דבריך.
דב חנין
¶
תודה רבה אדוני היושב ראש. אני ראשית רוצה לברך אותך על עצם קיומו של הדיון הזה. הוועדה הזאת יכולה להיות ואני מקווה שהיא תהיה תחת הנהגתך אמצעי מאוד חשוב לפניות שהן מאוד מאוד רבות של אזרחים שמודאגים בנושאים סביבתיים והיום זו תופעה שקיימת בכל רחבי הארץ. טוב שהוועדה הזאת מרימה את הכפפה הזו ומתחילה לעסוק ולהוביל התמודדות עם מפגעים שמטרידים תושבים.
בעניין המפעל הזה אדוני היושב ראש ברור שאם היינו היום יכולים להתחיל ולתכנן את הדברים בצורה ראויה ונכונה לא היינו בונים מפעל כזה בסמוך למקום ישוב כפי שזה נעשה. בהחלט ראוי בטווח רחוק לחשוב על פתרונות אחרים אלטרנטיביים. על הפרדה של סוגים כאלה של מפעלים, סוגים כאלה של תעשייה לבין ריכוזים של מגורים ושל חיים של בני אדם. אבל כרגע המפעל הזה נמצא שם ונקודת המוצא שלנו צריכה להיות התמודדות עם המפעל כפי שהוא נמצא שם. אני לא הייתי מציע שכאשר אנחנו מנסים להתמודד עם המפעל נתמודד עם המפעל כאילו שזה פתרונות זמניים. נגיד מראש, טוב זה רק לשנתיים, שלוש, אז בואו נקל כי במילא עוד שנתיים או שלוש יקרה משהו אחר. אנחנו מתוך ניסיון במדינת ישראל יודעים ששנתיים שלוש יכולים גם לקחת הרבה הרבה יותר. לכן צריך להתייחס למפעל כזה בסטנדרטים מאוד רציניים ומאוד מתאימים כדי שהבריאות של התושבים לא תיפגע ולא יגרמו נזקים שאנחנו לא רוצים בהם.
אני חייב לומר לך אדוני היושב ראש אני מוטרד בעיקר משלוש בעיות. הבעיה הראשונה היא הבעיה של הפליטות הלא מוקדיות. הפליטות הלא מוקדיות הם לא רק עניין של הבריכה אם כי הבריכה היא בוודאי מקור רציני לפליטות לא מוקדיות וזה שאומרים לי שאין נוזלים אבל נותר בוצה זה כמובן לא מרגיע אותי. הבוצה היא בעצמה בעיה. אי אפשר להגיד שפתרנו משהו כשהבוצה נשארה שם עם כל החומרים שכלולים בה. זו בעיה אחת שהיא מאוד מטרידה.
בעיה שנייה שהיא מאוד מטרידה היא הבעיה של הפוטנציאלים המסוכנים. זה בסופו של דבר מפעל שיש בו חומרים מסוכנים. אנחנו לא יודעים להעריך בצורה טובה, אני לא אומר את זה דווקא כביקורת על המפעל. אני אומר את זה לעצמנו. אנחנו לא יודעים להעריך מספיק טוב פוטנציאל של נזקים ותקלות. עובדה היא שאנחנו כל פעם חושבים שאנחנו נערכים לאיזו טעות ואז אנחנו מופתעים לרעה. לכן עקרונות של זהירות מקדימה הם עקרונות מאוד מאוד חשובים בנושא הזה. אני אומר את זה באמת לא רק מנקודת הראות של התושבים ושל העובדים שאני גם דואג להם אלא גם מנקודת הראות שלכם כמפעל. כשאתם מסתכלים על המפעל שלכם במבט של סיכונים אתם צריכים לקחת בחשבון שיש פה פוטנציאל לא פשוט של תקלות ועם התקלות האלה יכולים להיות נזקים שהם נזקים מאוד קשים.
הבעיה השלישית שמטרידה אותי היא הרקורד של ההפרות. יש פה מפעל עם רקורד של הפרות. אפשר להגיד שהיום פותחים דף חדש. אני תמיד אשמח לשמוע. אני בעד דפים חדשים. אבל יש פה רקורד של הפרות שהוא מדאיג. מול הרקורד אני חייב להגיד, שלמה זו ההזדמנות לברך אותך על תפקידך החדש, באמת אני בטוח שאתה תיכנס לתפקיד הזה במרץ ובהרבה אנרגיה. קיבלת מחוז לא פשוט לטיפול. אני מאוד מקווה שהמשרד להגנת הסביבה ינהג בצורה תקיפה מול הפרות שיתרחשו בעתיד. וגם פה צריך לומר שלושה דברים. דבר ראשון, הסטנדרטים המשפטיים הולכים להשתנות. אנחנו עומדים בפני כניסתו של חוק אוויר הנקי לתוקף. אנחנו ניכנס למשטר מחמיר של היתרי פליטה. גם אתם צריכים להיערך לזה. התאחדות התעשיינים צריכה להיערך לזה. כולנו צריכים להיערך לזה. זה הולך לקרות. זה כבר נמצא בקנה וזו מציאות שאמנם היא תקבל תוקף חוקי סופי בחודשים ובתקופה הקרובה אבל זו המציאות שאנחנו נכנסים אליה. האלמנט השני זה האלמנט של צעדים משפטיים. אי אפשר שדברים יעברו לסדר היום בלי סנקציות משפטיות מול הפרות ומול מפירים כשאנחנו מדברים על דברים שיש להם השלכות על בריאות הציבור. אני נפגשתי כמה פעמים עם השר החדש להגנת הסביבה. ואני מקווה שהמסר שהוא מתחייב עליו יעבור באמת לכל הדרגים במשרד. והמסר הזה כפי שהוא חוזר ואומר הוא מסר של אפס סובלנות. אפס סובלנות למפעלים שמזהמים ופוגעים ומפרים. אני מברך על המסר הזה. אני חבר כנסת מהאופוזיציה אבל אני אמרתי לו שככל שהוא יחזור על המסר הזה הוא יקבל תמיכה וגיבוי מאיתנו בכנסת, קואליציה ואופוזיציה כאחד, השדולה החברתית סביבתית וכל מסגרת אחרת. אני רוצה לומר משפט אחד לעובדים. תאמינו לי שאני דואג לכם. ואני דואג גם לפרנסה שלכם. אני לא רוצה שהפרנסה שלכם תיפגע. אבל אני כבר ראיתי יותר מדי פעמים, תאמינו לי, בסרט הזה שהעובדים נשלחים להגן על הפרנסה שלהם והם בצדק רוצים להגן על הפרנסה שלהם אבל הם לא מספיק מבינים שצריך גם להגן על הבריאות שלהם. כשאני מגן על תושבים מפני פליטות לא מוקדיות אני מגן גם עליכם. על הבריאות שלכם ועל המשפחות שלכם ועל העתיד שלכם ולכן בסופו של דבר האינטרס שלכם הוא אינטרס של סטנדרטים סביבתיים מאוד מאוד רציניים. גם אם זה יעלה לבעלי המפעל קצת יותר כסף. אז יעלה להם יותר כסף הם יעשו את מה שצריך.
שתי נקודות אחרונות. העניין של המידע. אני מאוד שמח שנפתר פה. אני מבין שמהיום כל בקשה למידע, אני לא רוצה להיכנס לשאלה מה היה בעבר כי העבר מאחורינו, העתיד לפנינו, כל בקשה למידע שתוגש תקבל מענה מיידי גם מהמשרד להגנת הסביבה, גם מהמועצה. אני מבין שגם המפעל יענה לבקשות של מידע. כדי שקודם כל אתם תדעו מה קורה. אפשר יהיה להתווכח יותר טוב, פחות טוב אבל לפחות האינפורמציה תהיה גלויה.
אני חושב שהתחנה של אוקטובר 2009 היא תחנה מאוד משמעותית. רישיון העסק החדש צריך להיות רישיון עסק שונה. הוא צריך לכלול תשובות לכל השאלות שעומדות על הפרק. לכן אני שמח אדוני היושב ראש שבאמת יזמת את הדיון הזה השבוע בדיוק מפני שיש עוד מספיק זמן להיערך ולבנות ולהסביר למפעל מראש מה הם הסטנדרטים שהולכים לדרוש ממנו כדי שלכולם יהיה ברור שבאוקטובר 2009 אנחנו נכנסים לסרט חדש. תודה רבה.
היו"ר אורי מקלב
¶
הוא לא יכול להתייחס לזה. לא הכול אנחנו יודעים אבל אנחנו מוכנים להיות שותפים בזירוז.
יודקה שגב
¶
אדוני היושב ראש אתה שאלת שאלה מה התשובה לתושבים. התשובה מאוד פשוטה. המפעל הזה ייסגר. אם לא יינתן לו אישור ולא יגיעו לנקודת איזון נכונה בין הדרישות של המשרד לאיכות הסביבה לבין היכולת של המפעל לבצע את הדברים המפעל ייסגר. אני אומר לך את זה באחריות בשם הבעלים. עם כל הכאב של 150 עובדים שעובדים באופן ישיר הרבה מאוד שנים ועוד 50 אנשים שמתפרנסים מהמפעל הזה באופן עקיף פשוט יצטרכו לחפש פרנסה במקום אחר. המפעל הזה מייצא 96% מהתוצרת שלו לחוץ לארץ ואני אומר לך אין היגיון במדינת ישראל להקים פה מפעל ש-96% מהיצוא שלו הוא לחוץ לארץ. חומר הגלם בחוץ לארץ, הלקוחות בחוץ לארץ. בשביל מה להקים פה מפעל? ולכן אני חושב שהנקודה הנכונה היא נקודת האיזון. החלק הראשון הוא רגולטיבי ובהחלט פה אנחנו מחוברים לדב חנין ולחבורה של חברי כנסת יחד עם המשרד לאיכות הסביבה שמנסים להסדיר את עניין הרגולציה. אתן לך למשל דוגמה. בריכת האידוי שדובר עליה. מה זה היה? זה היה רגולציה שנקבעה לפני 6 שנים. החליטו להקים את הבריכה. מישהו נתן הוראה ונתן גם אישור להקים את הבריכה. אז היום הבריכה אינה עונה על התנאים הסבירים. מה הבעיה של התעשייה? חוסר ודאות. שום דבר אנחנו לא יודעים. אנחנו יודעים מצד אחד מה שער הדולר. אנחנו לא יודעים מה קורה בנמל אם אפשר לייצא סחורות ואנחנו גם לא יודעים מה הרגולציה של איכות הסביבה. אז יש עכשיו שורה שלמה של חוקים שהסתיימו, חלקם עדיין בתהליך לרבות תקנות שצריך להתקין על מנת שכולם יהיו על מכנה משותף אחד. אנחנו תומכים בתקינה האירופית מסיבה אחת פשוטה. אלה הם גם השווקים שאנחנו מתחרים איתם. אנחנו תומכים באימוץ התקינה הזאת. לא רק תקינה אלא כל הרגולציה שעומדת מסביבה. לכן אני חושב שצריך לתת למפעל להמשיך את העבודה שלו מול המשרד לאיכות הסביבה. להסדיר את לוח הזמנים הנכון האפשרי על מנת שהוא יוכל לבצע את כל הדברים שהוא נדרש להם. ולא, אני אומר, אני חוזר ואני אומר, המפעל ייסגר והעובדים ילכו הביתה עם כל הכאב שבעניין. תודה רבה.
מיכה בר חנן
¶
רציתי רק להעיר דבר אחד. אני ברשות הסרטן. אני מתעסק בתברואה סביבתית. אני רוצה דווקא לומר שתי מילים בכיוון אחר דומה לזה. כבר התחילו לעשות את זה בארץ. בדרך כלל מבקשים לא ברישיון עסק, יותר בהקמה של דברים אחרים, תזכיר השפעה על הסביבה שהוא נטול השפעה על הבריאות. מה שאנחנו מנסים בשנים האחרונות ובמקרים בודדים די מצליחים לגרום לכך שייעשה תזכיר השפעה על הבריאות. בוודאי במתאר כזה כמו שמדובר פה. במפעל שקיים בתוך אוכלוסייה וזו לא אשמתו שהאוכלוסייה התרבתה ונעשתה צמודה אליו, אלה דברים שרואים אותם הרבה. אבל צריך לנצל את הנושא של רישיון עסק. המתודולוגיה ידועה. היכולות קיימות. נגיד בשיתוף פעולה עם איגוד ערים למשל אפשר לעשות תזכיר השפעה על הבריאות. הדברים ברורים. צריך ניטור. ניטור שצריך להיות ניטור מתמשך באזור שבו נמצאים האנשים בליווי כל הנושאים של ההשפעה האפשרית על הבריאות כשאני רוצה להזכיר בעניין הזה, מדברים על פורמלדהיד. עכשיו שוב אני מבין שהפורמלדהיד זה אחד החומרים שיודעים שהמפעל הזה פולט לסביבה. סביר להניח שגם יש חומרים אחרים שאולי לא נתנו את הדעת עליהם אבל הבעיה היא, ומאוד מפחיד אנשים הנושא של סרטן. אז כן פורמלדהיד זה חומר מסרטן ידוע נקבע כגורם.
מיכה בר חנן
¶
חס וחלילה. תחיה עד מאה ועשרים ידידי. זה שחומר מסוים הוא מסרטן ידוע זה לא אומר שכל מי שנתקל בו חולה בסרטן אבל הוא מסרטן ידוע וברור גורם לסרטנים בדרך כלל בשאיפה למערות האף. חשוד גם בלוקמיה וסרטנים אחרים אבל הרבה לפני זה פורמלדהיד גורם ל-COPD למחלה חסימתית של הריאות. הוא גורם לתסמינים נשימתיים ומחלות ריאתיות חמורות שכמו שאני לא מאחל לאף אחד לחלות בסרטן אבל יש מחלה כזאת כמו COPD שבן אדם לא מסוגל לתפקד ונאלץ לסחוב את עצמו עם בקבוקי חמצן עד שהוא הולך לעולמו. זה לא שעשוע יותר גדול מסרטן ולא פחות מסרטן. כך שסרטן למרות שתקשורתית אני מכיר את הנושא שסרטן מאוד מפחיד ומאוד מרשים הפורמלדהיד יודע לעשות מחלות אחרות שהן לא פחות סימפטיות מסרטן. מה שאני רוצה להציע זה שהנושא של תזכיר השפעה בריאותית צריך לדעתי להיכנס כחלק ובוודאי במתאר כזה להיכנס כחלק מהדרישות.
מיכה בר חנן
¶
משרד הבריאות הוא לא כל כך צד בנושא הזה אבל אני אומר במסגרת הרישיון וההיתר או שהוועדה הזאת יכולה להמליץ על ביצוע כזה תזכיר בשביל לקבל את ההיתרים הנדרשים.
היו"ר אורי מקלב
¶
יש מומחים בנושא הזה שמתמקדים בנושאים האלו? למרות שעשו בדיקות זיהום הם לא פועל יוצא לא במשמעות של זה.
מיכה בר חנן
¶
העניין הוא כזה שמי שעושה את בדיקות הזיהום עם כל הכבוד אין לו שום מושג על הבריאות. כלומר יש לו מושג כזה באופן כללי שזה חומר שהוא קרא בספר שיכול להיות שיש לו השפעה על הבריאות וזה נראה לו השפעה טובה או השפעה כזאת ואחרת. העניין הוא כזה שמומחי בריאות עושים את תזכיר של השפעה. אני רק יכול לתת דוגמה שכשבתי הזיקוק לנפט בחיפה ביקשו להגדיל את המפעלים שלהם שמה אז הוועדה המחוזית או המקומית דרשה כדרישה לדון בנושא הזה תזכיר השפעה בריאותית. זה לא דבר שהוא מעוגן בחוק נכון להיום.
מיכה בר חנן
¶
אני אומר במקרה הספציפי הזה לדעתי מי שנותן את ההיתר למפעל הזה לדעתי צריך בתנאים שוב ללכת להבין שזה דבר שלא נעשה בשבוע וכולי. אבל לדרוש לדעתי את ביצוע של תזכיר השפעה בריאותית במקרה הזה כחלק מהדרישות. יכול להיות שלפי החוק יש לכם את האפשרות לדרוש את זה. מישהו צריך לדרוש את זה.
שלמה כץ
¶
אז בואו תעבירו אלינו את ההנחיות לתזכיר כזה ואנחנו נעביר את זה הלאה.
אז כמו שנאמר אני סך הכול שבועיים בתפקיד הזה אבל 11 שנה מקודם ניהלתי את מחוז צפון. מה שאני רואה פה זה איזשהו סצנריו בדיוק של תעשיות אלקטרו כימיות. חבל לי שגם המנכ"ל וגם ראש המועצה לא נמצאים פה. ואני שמח שנתתם לי את השבוע הזה כי נתתם לי גם אפשרות לפעול בשבועיים האלה. אבל נתן כמו שאמרת בדיוק כמו שלא נתתי לחבר'ה בלבנון להרוג אותך אני גם לא אתן לגיל דנקנר. ואני מזכיר לך שתעשיות אלקטרו כימיות העובדים כשישבו אצלי בישיבה הראשונה באו אותו דבר ואמרו אותו דבר. איפה סרטן? מה סרטן? היום הם תובעים אותי למה לא סגרתי אותם לפני 10 שנים. בדיוק באותו מצב. אני אומר לך זה המצב. אני מציע לך לך לדבר עם העובדים בתעשיות אלקטרו כימיות.
אלי אלקובי
¶
אני אומר לך שזה יותר טוב. לא קורה שום דבר גם. זה יותר טוב מאלה הירוקים. אין להם מה לעשות אוכלי חינם. זה מה שעושים במקום לעבוד. מדינה צריכה להתקיים ממשהו. איך אתם מתקיימים בכנסת?
נתן בן דהן
¶
יש פנסיונרים של המפעל ואף אחד מהם לא חולה סרטן. פתאום מתעורר הסרטן. מאיפה הבאתם אותו? אולי אתם גורמים לסרטן לאנשים. תגידו שהולכים לבנות שם על ידי נדל"ניסטים.
אלי אלקובי
¶
ככה מתייחסים לבן אדם ששירת בצבא ועבד כל החיים שלו ולזרוק אותו לרחוב, בטח שזה אנחנו נסכים. גם אני יש לי ילדים בעתלית. גם אני גר בעתלית. גם אני תושב בעתלית. לא רוצה שהבנים שלי יהיו חולים.
שלמה כץ
¶
אז כמו שאמר חבר הכנסת דב חנין אני מיישם את מדיניות השר ולא רק תקנים ולא רק מדידות אלא גם חובת הזהירות המוקדמת עם אפס סלחנות לתעשייה מזהמת. בשבועיים שאני נמצא פה הייתי מיד ביום השני שאני במחוז במפעל. עשיתי שם ביקורת פתע. אני אומר לכם המצב במפעל הוא לא טוב. מיד זימנתי אותם לשימוע. אולי אני אעבור על עיקרי השימוע.
שלמה כץ
¶
בוודאי. ידעתי מחומר הרקע שקראתי את כל ההיסטוריה של המפעל כולל ההרשעות שהיו לו בעבר בבית דין. כן? נכון באתי עם מכתב רשום והזדעזעתי ממה שראיתי. אבל אני אומר לך עוד פעם הכול בשביל לשמור עליך. בסיפא של השימוע אני אומר שאני שוקל שלא לחדש את היתר הרעלים למפעל המסתיים בתחילת יולי ולהוציא צו פינוי פסולת חומרים פורמלדהיד. כשראו את סיכום השימוע הזה אז התחילו לזוז הדברים ובאמת בתוך פחות משבוע פונתה לפתע הבריכה. פחות משבוע. מה שלקח שנה. לצערי לא פונתה גם הבוצה. אני גם מיד אחרי זה שקלתי את זה וסירבתי לחידוש היתר הרעלים וקיבלתם סירוב להיתר הרעלים וצו פינוי. לכל הפורמלדהיד כולל הקוביות, כולל החומר גלם, וצו פינוי קיבלתם היום בבוקר. צו פינוי לכל הפורמלדהיד כולל הבוצות. את זה אני אשמח לאשר בוועדה. ואני אומר לכם וגם תמסרו לבעלים, המפעל לא ימשיך לעבוד כשהוא מסרטן אנשים. הוא לא ימשיך לעבוד כשיש בוצה וכשהוא לא מפנה פסולת חומרים מסוכנים וכשמשתחררים חומרים מסוכנים דרך הארובות. כל מה שתלוי
בי. ירצה בית המשפט לתת לו להמשיך לעבוד, מה שתלוי בי, כמי שאחראי לאיכות הסביבה, שמעתי את הממונה על הרישום, וזה לשמור עליכם. לא ימשיך לעבוד מפעל שמסרטן בני אדם.
היו"ר אורי מקלב
¶
מבחינת התקנים יש היום תקנים מסודרים? מפעל שהיום רוצה להכין את עצמו. יש היום ועדה, איך קראו לה, אלמוג?
דפנה סידס כהן
¶
לא ועדת אלמוג קבעה דברים אחרים. ועדת אבימלך הגישה המלצות ב-2006 לשר לאיכות הסביבה ודובר על תקני פליטה. היא אמרה שלמעשה גם הדברים יהיו קבועים, זה לא יהיה נתון למשא ומתו פר מפעל, גם יהיה פה אלמנט של שקיפות, וגם זה יאפשר למפעלים תכנון ארוך טווח.
שלמה כץ
¶
אז כמו שאמרתי ישנם שני סוגי תקנים. תקני הפליטה ניתנו להם ברישיון לעסק. שגם בבדיקות שנעשו לא עומדים בהם. אבל הבעיה בתקני הפליטה שמראש הם לא יכולים לשקף מכיוון שהם לא אוספים בצורה משמעותית את הכול לנקודה מוקדית וזה יוצר גם פליטות לא מוקדיות. לכן הבעיה היא יותר מורכבת. מעבר לזה שהבריכה היא כולה פליטות לא מוקדיות ולכן אי אפשר ככה להתייחס לזה כפליטות כאלה. אבל גם אלדד, מיליון שקל, שזה הרבה פחות לדעתי, זה לא סכום משמעותי למפעל כזה. אני אומר לך מיליון שקל זה הרבה יותר ממה שנדרש וחבל שנציג התאחדות התעשיינים יצא מפה, אני אומר לכם שאפשר היה לפתור את זה. כמו שזה נפתר בשבוע, מה שמשכו שנה. אפשר לפתור גם את הבוצה היום ואפשר להתקין את הסקרברים עד סוף השבוע או עד סוף החודש ולסגור את האטימות כמו שצריך ולעבוד בצורה כזאת שהמפעל לא יסרטן.
דב חנין
¶
אדוני היושב ראש אני רק רוצה לנצל את ההזדמנות כדי, אני חושב שגם בשמך אדוני היושב ראש כדי לברך אותך שלמה על הדברים הברורים, החדים, החשובים האלה שהמשרד להגנת הסביבה אומר ואנחנו מחזקים את ידיכם ונעמוד לצידכם ומאחוריכם במערכה הזו להגן גם על הציבור וגם על העובדים, על הבריאות של כולנו כמו שצריך. תודה רבה.
שחף פישמן
¶
שני דברים ממש קצרים. אחד, ניסו להציג אותנו בתור אנשים ירוקים, לא עובדים, אין לנו מה לעשות, נדל"ניסטים, כל מיני דברים.
היו"ר אורי מקלב
¶
אמרו לי ואני אומר את זה בשקיפות מלאה, אמרו לי שאחד מהפעילים יש לו מגרש צמוד למפעל.
שחף פישמן
¶
אז קודם כל אין לנו מגרשים. אני בכלל לא ירוק. זה דבר ראשון. דבר שני, אנחנו אף אחד, אני מעולם לא אמרתי שיש לנו מנטרה לסגור מפעל, שאני בלילה מתעורר שטוף זיעה, אני חייב לסגור את המפעל. בחיים לא. לא רוצה לסגור שום מפעל. אבל אני רוצה לדבר על איזה דבר. הבת שלי נמצאת בגן שמרוחק 300 מטר מהמפעל. קו אווירי. ולי זה מאוד קשה באופן אישי לשבת מול אנשים ואני יודע מה זה פרנסה, אני גם מעסיק אנשים, תאמין לי זה לא בא בשוויון נפש. אני כבר לא יכול לישון בלילה כשאני יודע שבסביבה איפה שהבת שלי נמצאת יום יום יש זיהום אוויר. אני לא יכול. לא מעניין אותי כלום. מצידי ימות העולם.
גדעון בצלאל
¶
משפט אחד שחייב להיאמר למנהל המחוז החדש. במשך 10 השנים שאני עובד בהתנדבות בנושא הסביבתי עם דגש על ההתנדבות אני התעסקתי עם הרבה נושאים. זו הפעם הראשונה שאני מרגיש שיש לי עם מי לדבר במשרד להגנת הסביבה ואני מבקש שהוועדה תתמוך ותחזק הן את השר עם הרוח החדשה.
נתן בן דהן
¶
יושב ראש הוועדה כמו שהציגו לך תמונות של הטענות, אני רוצה להשמיע לך הקלטות ואולי להביא את זה גם לידיעת שלמה כץ יושב ראש המחוז, מאיפה מגיע הפורמלדהיד לעתלית. שלמה אני באתי אליך לישיבת הוועד האחרונה. היו ענייני כספים אני נכנסתי בעניין איכות הסביבה.
עמית רבין
¶
בקשה לחברי הכנסת. זה בנוגע למה שנאמר פה, זה משרד הבריאות ומשרד לאיכות הסביבה. אני מאמין שיש פה מקום לחקיקה לחזק את הנושא הזה של קשרים, להקים את המכון לאיכות סביבה או איך שיקראו לזה מכיוון שאם יש מצב שבו יש רישיונות עסק שצריכים לקבל אישור של סקר השפעה על הסביבה, אז כן, צריך לשבת ואני מבקש ממשרד הבריאות. חייבים.
מוחמד מראענה
¶
המפעל קיים אצלנו מזה 40 שנה. איפה החבר'ה היו לפני 20 שנה? איכות הסביבה איפה היתה לפני 20 שנה? אני עובד משנת 73.
מוחמד מראענה
¶
נכון השתנו. אני עובד משנת 72. בערך 30 שנה. הייתי נוער כשהתחלתי לעבוד במפעל. אני כבר מבוגר. אני לא יכול לעמוד על הרגליים שלי. אני מתפרנס מהמפעל. שלושה ילדים שלי עובדים במפעל. אבא שלי נהיה חולה. הייתי קטן, הייתי נוער. גידלתי את כל המשפחה שלי, את האחים שלי. כולם התחתנו. אחר כך אני התחתנתי. אני גם בניתי בית. כל הילדים שלי התחתנו. ברוך השם יש לנו בעל בית טוב. עזר לנו הרבה. אני מתפרנס מהמפעל וכל הילדים שלי מתפרנסים מהמפעל. אנחנו מתקיימים מהמפעל עד עכשיו באמונה. אני בחור ערבי. כשכולם הולכים לצבא הבאתי את הילדים שלי למפעל וכל המשפחה כאילו שזה מפעל שלי. המפעל מתפקד. כולם חיים בסדר. יש יהודים חיים בסדר. גם ערבים חיים בסדר. אני מנהל משמרת שמה. גם על יהודים גם על ערבים. כולם חיים בסדר שמה. כולם אוכלים שמה. זו הפרנסה שלנו, זה הלחם שלנו המפעל. אנחנו כולנו משפחה אחת עד עכשיו.
היו"ר אורי מקלב
¶
תודה מוחמד. אנחנו באמת התרשמנו מהדברים. אולי לא מספיק ביטאנו את הדאגה שלנו לעובדים. כשעובדים עובדים כל כך הרבה שנים במפעל אחד זה מראה את הקשר שיש להם למפעל.
מוחמד מראענה
¶
מתקשרים אלינו למפעל. כולם מאיימים. אומרים לי יש ריח במפעל. אין שום דבר. לא נשפך שום דבר. אין שום ריח. ואנשים שמתקשרים הם לא בעתלית, הם מחוץ לעתלית, הם מחיפה. יש ריח בחיפה? רוב האנשים שמתקשרים הם מחיפה.
היו"ר אורי מקלב
¶
רבותיי, שמענו את כולם. נתנו את האפשרות לכולם לדבר. הגיע הזמן לסיים. קודם כל אני רוצה להתחיל במפעל. אנחנו התרשמנו שאתם פועלים ואין לכם רצון להפריע לתושבים. אתם מרגישים שאתם נמצאים במפעל שקיים לפני שהתושבים הגיעו, מייצר, מעסיק עובדים. אתם קשורים למפעל. אבל אנחנו יודעים שזה לא רק שאלה של איכות חיים, זו שאלה שאלת חיים. חומרים מסוכנים, פעם לא ידעו, אבל היום יודעים, היום יש יותר מידע, ואנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו שמפעל יזיק לסביבה. אכן אתם דואגים לפרנסתכם. איך אמרת, אני לא רוצה למות מרעב. בסופו של דבר אנחנו רוצים שתהיה גם פרנסה טובה וגם פרנסה בריאה. צריך לפעול מיידית בכל הנושאים שדיברנו עליהם שהם מזיקים עכשיו. גם נושא הבוצה וגם נושא הסקרבר.
היו"ר אורי מקלב
¶
אני מניח שיתנו לכם לוחות זמנים סבירים. יש לחץ. אנחנו שמחים שהמשרד לאיכות הסביבה עורך את כל הבדיקות הפתאומיות. אנחנו התרשמנו שלקחנו את הנושא הזה אליכם לטיפול אינטנסיבי מיידי. גם שיתוף הפעולה של המועצה חשוב פה. המועצה מקשרת בין המפעל לתושבים. התושבים יודעים למה הם רוצים להגיע. המפעל צריך לדעת שהוא חייב לעמוד בתקנים. אנחנו מבקשים מהמועצה וגם מטילים על המועצה שתתערב בעניין הזה להקים שולחן עגול. עכשיו מגיעה שאלת רישיון העסק. צריך לעבוד עם המשרד להגנת הסביבה. יש מפגעים בטיחותיים שצריכים לקבל מענה. אנחנו לא נכנסים לנושא השפכים, בריכת האידוי. מה קורה כשיש תקלה? גם זה צריך היום לקבל מענה. הנושא של רישיון עסק אנחנו חושבים יכול לפתור הרבה בעיות וגם להרגיע את התושבים, ושיהיה תזכיר של בריאות. אנחנו נקיים מעקב אחרי הדברים ובמידת הצורך נקיים ישיבת מעקב. אני מודה לכולם והישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 13:35